Page 1

Nibud agenda 2019

op tijd & geld


Grip op tijd & geld Een heel nieuw jaar ligt voor je. Hoe ga je dit jaar inkleuren? Heb je financiële voornemens die je wilt laten slagen? Of bepaalde doelen die je wilt bereiken? Het doel van het Nibud is al 40 jaar om geldzaken van mensen in balans te krijgen en te houden. Dit jaar doen we dat voor de 35ste keer met een agenda waarmee je zicht krijgt op je inkomsten en uitgaven. Een belangrijke voorwaarde voor het voorkomen van geldproblemen! Als ikzelf met de nieuwe agenda aan de slag ga, heb ik ook altijd een doel voor ogen. Op de voorkant van deze agenda staat grip op tijd en geld. Maar waar leidt dit toe? Voor mij is het hoogste doel dat je financiële rust hebt. Dat je geen financiële stress ervaart. Dat je ruimte hebt om te genieten. Grip op geld draagt hieraan bij. Uit Nibud-onderzoek blijkt namelijk keer op keer dat je een kleinere kans hebt op financiële problemen als je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven, planmatig met geld omgaat en spaargeld hebt. Maar hoe krijg je met deze agenda grip op je geldzaken?

2


VOORWOORD

De Nibud-vuistregels CheckPlanSpaarBewaar staan centraal en maken duidelijk wat je kunt doen om financieel gezond te worden en te blijven. Daarnaast staan er veel overzichtjes in die je zelf kunt invullen: bijvoorbeeld voor je jaarbegroting, je vakantiebegroting en je zorgverzekering. Ook die bieden houvast, en houvast geeft rust. In je hoofd en in je leven. En zo zorgt grip op geld ook voor grip op tijd. Ik hoop je met deze agenda te inspireren om in actie te komen, om bewust keuzes te maken, om druk te verlichten en om problemen te voorkomen. Met CheckPlanSpaarBewaar als basis heb je overzicht en controle over je financiĂŤle leven. Je maakt dagelijks keuzes die van invloed zijn op je portemonnee en de Nibud-agenda helpt je om die invloed groter te maken. Het is je dagelijkse reminder aan financiĂŤle rust. Ik wens je een heel mooi en stevig 2019!

Productmanager Nibud-agenda

3


Check Plan Spaar Bewaar Nibud

4


Pagina's OM TE ONTHOUDEN

Grip op je geld Doe de CheckPlanSpaarBewaar test Checken

9 10 - 15 16

Plannen

18

Sparen

28

Bewaren

30

#CheckPlanSpaarBewaar; doe opnieuw de test Colofon

186 - 189 192

5


Iets kan niet fout gaan hooguit anders dan verwacht

Omdenken

8


CHECK, PLAN, SPAAR, BEWAAR Grip op je geld Weet jij waar je geld blijft? Word je weleens overvallen door een rekening? Kun jij al je belangrijke papieren makkelijk terugvinden? Kortom: heb je grip op je geld? Of ben je het overzicht vaak kwijt? De vier vuistregels van het Nibud helpen je.

Onze vuistregels: Check, Plan, Spaar en Bewaar • • • •

Check wekelijks je saldo en uitgaven Plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven Spaar maandelijks 10 procent van je inkomen Bewaar je financiële administratie op een geordende manier

Je hebt een kleinere kans op geldproblemen als je: • inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven, • planmatig met geld omgaat, • spaargeld hebt, • een geordende administratie hebt.

Doe de test In deze agenda komen de Nibud-vuistregels op allerlei momenten aan bod. Eerst even kijken hoe goed jij ze al onder de knie hebt? Doe de test op pagina 10.

9


Grip op je inkomsten In de jaarbegroting die je hebt gemaakt staan als eerste de inkomsten. Het begin van het nieuwe jaar is een mooi moment om stil te staan bij werk en inkomen. Het kan zijn dat je een hoger salaris krijgt of een hogere uitkering. Het kan ook zijn dat je meer inkomen wílt omdat je iedere maand moeilijk kunt rondkomen of dat je graag meer wilt gaan sparen. Kun je daarvoor mogelijkheden vinden? Kun jij je inkomsten vergroten door meer te werken? Of heb je misschien recht op toeslagen of tegemoetkomingen?

Check landelijke toeslagen Check in ieder geval of je recht hebt op toeslagen of dat jouw recht juist vervalt. Als je inkomen stijgt kan dat laatste het geval zijn. Ook kunnen de inkomensgrenzen voor de toeslagen veranderen. Hierdoor kun je er ineens juist wel of niet voor in aanmerking komen. De volgende landelijke toeslagen zijn er: • Huurtoeslag • Zorgtoeslag • Kinderbijslag • Kindgebonden budget • Kinderopvangtoeslag Hoe weet je of je recht hebt op toeslagen? Je kunt het controleren op berekenuwrecht.nl. Deze tool kun je ook 32

Tip Verandert je inkomen? Pas dit aan in je jaarbegroting op pagina 22 en 23


gebruiken om te kijken of je geen recht (meer) hebt. Verandert je situatie en voldoe je daardoor niet meer aan een voorwaarde voor toeslag? Dan moet je de toeslag binnen 4 weken stopzetten. Hiermee voorkom je dat je later een groot bedrag moet terug betalen.

Check werk- en zorgverdeling Werk je nu niet of wil je meer of juist minder uren gaan werken? En zorg je voor kinderen? Dan heeft dat gevolgen voor je portemonnee en voor de manier waarop je je werk met de zorg voor je kinderen combineert. Op werkzorgberekenaar.nl reken je uit wat de financiële gevolgen zijn van jouw ideale werk-zorgverdeling.

Check gemeentelijke regelingen Heb je een laag inkomen? Bij veel gemeenten bestaan diverse regelingen die jou financieel kunnen ondersteunen. Kijk op de website van je gemeente of bel.

• Ben jij tevreden met je inkomsten? Welk cijfer geef je jezelf?* • Wat kun je de komende maand doen om 1 muntje hoger te komen? Check bijvoorbeeld berekenuwrecht.nl en werkzorgberekenaar.nl of vraag na bij je gemeente welke regelingen er zijn. • Welke afspraak maak je met jezelf? Schrijf het op

10 9 8 7 6 5 4 3

* 1 = niet zo tevreden, 10 = heel erg tevreden

2 1

33


JANUARI Elk bereikt doel is weer het begin van een nieuwe weg, en zo tot in het oneindige.

A. Schopenhauer, Duits filosoof 1788-1860

DI

01

WO 02

DO 03

34

Uitgaven


week 01 Uitgaven

VR 04

ZA 05

ZO 06

Je hebt recht op zorgtoeslag als je alleenstaand bent en je inkomen niet hoger is dan â‚Ź 28.720 per jaar (2018). Of als je een partner hebt en je gezamenlijk inkomen niet hoger is dan â‚Ź 35.996 per jaar (2018). Kijk voor de actuele inkomensgrenzen op toeslagen.nl.

35


Einde van de maand: check je planning Aan het einde van iedere maand maken we een maandoverzicht. Op de bladzijde hiernaast zie je het maandoverzicht januari. Kijk in je afschrijvingen en bijschrijvingen of het klopt wat je had ingeschat in de jaarbegroting. Hoe doe je dat? Stap 1: Vul de inkomsten in voor die maand Stap 2: Tel je uitgaven op voor die maand Stap 3: Trek de uitgaven van de inkomsten af Stap 4: Vergelijk het bedrag met het bedrag dat op pagina 26-27 onder de streep overblijft bij januari.

Alternatief voor stap 1 tm 4: Heb je geen zin om al je inkomsten en uitgaven op te tellen en af te trekken? Kijk dan naar wat je als saldo hebt overgehouden. Wat had je begin deze maand? En wat heb je nu? Trek het bedrag van begin deze maand af van het bedrag wat er nu op je rekening staat. Is het zo dat dat bedrag overeenkomt met het bedrag onder de streep op pagina 26-27?

Klopt het ongeveer? Dan heb je een goede inschatting gedaan van je kosten! Klopt het niet? Heb je misschien onverwachte kosten gehad in januari? Daar is niets aan te doen. Of misschien heb je een verkeerde inschatting gemaakt, dat kan ook. Maar dan gaat het volgende maand opnieuw niet kloppen. Probeer dus uit te vinden waar het verschil vandaan komt.

44


maandoverzicht JANUARI

Inkomsten Januari Inkomsten (zie jaarbegroting)

A. Totaal inkomsten

Uitgaven Januari Vaste lasten

Reserveringsuitgaven

Huishoudelijke uitgaven

Extra uitgaven (zie per dag agenda)

B. Totaal uitgaven

Over / Tekort (=A-B)

45

Nibud-agenda 2019  
Nibud-agenda 2019