Page 12

12

når Holdning ·blir Hype Nyfeminisme, kaller noen det. Fitter kaller andre dem. "Dere er bare sure fordi dere ikke har fått noe kuk", skriver folk til dem. Det er kanskje ikke så rart at forfatterne som brøyter seg vei, går med tannbeskytter på byen. Cathri ne Sandnes ler og trekker frem tannbeskytteren hun har i jakkelommen. -Det mest konkrete jeg gjør for kvinnekamp er å trene opp unge jenter i karate. Selv har jeg etterlatt folk liggende å hive etter p usten på dansegu Ivet. Men bare når de grafser, smiler hun .

Ri.ri...... Dagsavisens yngste redaktør har gått sammen med to andre og gitt ut boken Matriark, nesten sanne historier om det å være kvinne . Sammen med utgivelsen av Råtekst står bøkene for det norske initiativet for å blåse liv i likestillingsdebatten. - Råtekst har solgt 10 000 eksemplarer, sier Hilde Charlotte Solheim. Hun er sammen med Helle Vaagland redaktør for boken . - Vi har villet fortelle historier for at unge jenter skal kunne kjenne seg igjen og skjønne at de ikke er alene, kommer Helle med. - Selv tror jeg at det å skrive boken er det tøffeste jeg har gjort, og det er mange av forfatterne som er tøffere enn meg. Folk skriver om voldtekter og om at de er bl itt latterl iggjort av sine egne professorer. De skriver om mange av de tingene som er urettferdig at jenter må oppleve. Vi som er unge, er vokst opp med mødre som har vært med å kjempe for den posisjonen jenter og kvinner har i dag. Det er ingen av oss

~ik,ki; Holmås 0-

:~,::» _ ~,-

som tenker at det går an å fornøyd med seg selv og muligheten til å få bli miste retten til selvbestemt det du vil og gjøre det man vil uten å møte hindabort. Vi er heldige fordi våre ringer, fordi du er kvinne. mødre har gjort jobben, men det har og gjort oss sløve og f'nIiIIist eller-offer -Men jeg har aldri følt meg undertrykt, slår Cathfor lite flinke til å peke på de rine fast, men jeg sier ikke at jeg er representaurettferdighetene som blir betiv. Jeg er både leder og har høy løn n. Sånn sett gått mot kvinner. Det kan er jeg ikke representativ. For det er jo ingen tvil gjelde alt mulig fra at kvinner om at unge kv inner som ikke har fått barn ikke tjener mindre enn menn i samme stilling, til det at det - blir foretrukket i en ny stilling, at kvinner får dårligere betalt for samme stilling som menn, at det er kvinnen som føler seg på er færre kvinner i maktposisjoner. Sånn er virketiltaleben ken hvis hun anmelder en voldtekt. ligheten. M en det hjelper jo ingenting å legge Mye av dette er likt kvinnekampen på 70-talseg ned og føle seg som et offer, derfor er jeg let. feminist. Fordi jeg ser urettferdigheten og vil gjøre Same SlUt -1_ Wlappiag noe med .det. Jeg kan skrive og derfor gjør jeg det. Andre får gjøre noe annet. - For det er det det er, utbryter Cathrine Sandnes, Same Shit- New Wrapping. Mange har kalt -Men først var det viktig å få skrevet, sier Hilde. det nyfeminisme, men i Matriark har vi med For å vise at helt vanlige jenter har forskjellige gamle 70-tallsfeminister for å vise at det vi gjør grunner til å kalle seg feminister, og at vi ennå i dag er helt på linje med det har et stykke å gå før vi kan kvinner gjorde en generasjon være fornøyde. før oss. Noen forsøker å lage -Det er ikke sikkert alle er et skille mellom feminister før enige i det som er skrevet, innog nå fordi folk i dag er mer rømmer Helle, men jeg skriver individuelle og fordi sakene det jeg skriver fordi jeg mener det er viktig, og det er god nok som kvinner i dag er opptatt av, også virker mer individugrunn . Hvis alle jenter kan sitte elle . Sånn som skjønnhetsigjen med den følelsen etter å tyranniet som hver og en av ha lest vår bok, at noe er viktig fordi det er viktig for dem, da oss føler. Men det handler hele tiden om retten ti I å være har vi fått til noe bra.

Julepresanger for den som vil ha en kul kjæreste

filfs.tim

er den svenske boken som startet opp det som er ka lt den nyfeministiske debatten i Sverige. Boken er en rekke unge jenters fortellinger fra oppvekst og opplevd virkelighet. Boken skapte røre og debatt i Sverige og har bidratt til at feminisme og likestilling diskuteres som bare juling i Sverige. Boken er oversatt til norsk.

Rc\t~'st heter boken som kom som en direkte

Må1tiatfc er foreløpig siste skudd på stammen og

oppfølger til Fittstim. Den følger Fittstim-malen helt og er 19 jenters fortellinger fra virke ligheten. De er alle i alderen 20 til 30 år. Fortellingene gir jentene sine fortellinger og meninger, b lant annet om spiseforstyrrelser, kj ærester, voldtekt, selvtillit og styrke.

skiller seg fra Råtekst ved at den i tillegg til unge jenter har forfattere som er eldre og deltok i feminismedebatten for tyve år siden. Dessuten tar ikke boken mål av seg til å fortelle sannheten og har flere fortellinger som er «nesten sanne» slik tittelen lover. Tegneserie er det og blitt plass til.

K7 Bulletin nr 12 - 1999  

Jul, hoho! i en bolle, og hell blandingen over. Rør til smøret er smeltet. Knekk Når du har fått det som du vil ha det, limer du delene samm...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you