Page 1

Vulkaner Hvad er det? af Otso & Helene


Indledning • De vulkanske aktiviteter supplerer konstant vore moder jords overfalde med smeltet materiale og fylder vores atmosfære med aske og gasser. Disse aktiviteter har skabt steder som Island og Hawaii, men set fra det store perspektiv er alt vores jord skabt af vulkanske udbrud. I dag betragtes vulkaner som en fare for liv på jorden, men er det nu også det?


Overgang til vulkanernes opståen. • Du har sikkert hørt en masse skrækhistorier om vulkan udbrud i TV eller hørt det i radioen og set det i de sociale medier. For et par år siden var vulkanen, Eyjafjallajökulls, i udbrud på Island, som er kendt for høj vulkansk aktivitet. Den resulterede i en masse aske i atmosfæren der gjorde det svært for piloter at navigere og en masse fly blev aflyst. Man husker ofte alt det dårlige bedst fra vulkanudbruddet, for at prøve at mindske sandsynligheden for, at det skulle ske igen. Men! Vulkaner er ikke kun destruktivt. Det kan du læse om i denne artikel!


Vulkaners opståen Vulkansk aktivitet er konstant ligesom de tektoniske plader og der sker hele tiden noget. Nyt land bliver skabt ved Islands kyster og aske bliver spyddet op i luften. For mange hundrede år siden, blev jorden skabt på denne måde, hvor aktiviteten var mange hundrede gange højere end den er i dag. Alt jord som vi går på og står på er blevet skabt i den hadiske periode, der herskede nogle millioner år efter jordens skabelsen. Det ekstremt ugæstfrie miljø, der udgjorde den unge jords overflade var grundlaget for, at der langsomt udviklede sig planter, dyr og mennesker. Livet udviklede sig ud af en masse aminosyrer, som der var kommet med meteorer fra det ydre rum og i forvejen var vandet fyldt med svovlpartikler fra vulkanerne. Et kæmpe lynnedslag ramte så havet og fik aminosyrerne til at smelte sammen og skabe DNA.


Vulkaners opståen Lige som med tektoniske plader er der konstruktive og destruktive plader, der er i spil hele tiden. Det samme er der med vulkaner. Den hadiske periode var en kæmpe jords skabelses proces, men tænk på hvis det skete i dag? Så ville de dage være domme dag! Dog ville der ikke komme noget på det niveau, i hvertfald i vores tid. Det tætteste vi vil kunne komme på den hadiske periode er hvis yellowstone sprang, men i dette tilfælde ville det ikke være skabende men destruktivt. Et vulkansk udbrud vil kun kunne være konstruktiv hvis der ikke var noget eller nogen, men mennesket har nu spredt sig ud over hele jorden. Der er meget få steder hvis ressourcer vi ikke udnytter fordi de er fredet og beskyttet. Et hvert vulkansk udbrud ville vi betegne som destruktive, i den moderne verden.


Vulkaner i dag Det er dog fascinerende at tĂŚnke pĂĽ hvor mange mennesker der lever omkring vulkaner, pga den dejligt frodige jord. Mange samfund er bygget omkring vulkaner f.eks. mayaerne, som var en af historiens mest succesrige civilisationer. De herskede i Mellemamerika helt fra 800 f.Kr. til 1530 e.Kr. Dette er et eksempel pĂĽ en mere moderne form for konstruktive vulkanerne.


Vulkaner i dag

I dag findes ca. 2500 potentielaktive vulkaner, hvor det i gennemsnit er 50-60, som g책r i udbrud samme 책r. De resterende var i udbrud indenfor de seneste 10.000 책r.


Konklusion/afslutning • Selvom vulkaner kan destruerer alt omkring sig, er det samtidig en spæd start på noget nyt og frodigt. Vi må leve med vulkaner på godt, ligesom med alt andet i livet. Vulkaner er en del af livets cyklus, op og ned, og sådan vil det blive ved. Vulkaner er med til at forandre verden hele tiden, lige så længe jordens indre sprudler.

Vulkaner  

En populærvidenskabelig artikel, lavet af Otso og Helene i NG

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you