Page 1

PORT FOLIO JACQUELINE NG

2019

landscape architecture


CON TENTS INDEX


01 02 03

[EMBARK]ADERO

FLUXUATE

ECUBED

[embark]adero morro bay, california site analysis goals and objectives

master plan section

fluxuate alviso, california

1 3

3 4

5 7

7 9

site analysis resilient communities sea-level rise

9 9 10

shoreline strategies

12

master plan

11

section

13

ecubed san francisco, california

15 17

network flow pier 27: emergency pier 15: effectiveness pier 14: experience sections

19 21 23 25 27

site analysis

17


1


01

[EMBARK]ADERO

Project Location: Morro Bay, California

The [Embark]adero design is a new beginning to a great adventure. The main focus of the site will be geared towards the “in-betweens” of the site -- which includes an a wandering path from the Maritime Museum to the Veteran’s Hall, and gives a beautiful view of Morro Rock. This theme allows users explore all of what Morro Bay has to offer. It embraces the originality of the city, yet brings a new perspective and landscape for users to enjoy. The site caters to both locals and tourists. The main goal is to have users of all kind to enjoy areas of the site and integrate together to embrace the place. Design Concept: Year 2, Design Fundamentals III Studio Re-rendered: Year 4

2


3

morro bay, california site analysis

Morro Bay is known for its infamous rock, harbor shops, beach, and other special events. A future maritime museum is already taking place within the site. Overall during the day the site is unused, only a few vistors coming to take pictures of the display of the shit exhibits. The site itself has great opportunity, but needs improvement to draw more people into it. It has huge potential to bring the Morro Bay community together and visitors together into a social hot spot.

legend streets

parking residential water vegetation government maintenance

5 4 2 BA

RC

AD

ER

Most of the surrounding buildings are residential homes , along with some local commerical shops

stairs

6

1 EM

buildings

SURF ST

3

O

trees

bike paths This gives pedestrians the freedom to access the site via walk or bike transportation.

vehicular BA RC AD ER O

WEST ST

EM

Circulation provides easy access in and out of the site. The site is located right alongside the Embarcadero, the main road.

topography On site, there is a steep slope that needs to be addressed in the design.

context This is a Google Earth view of the overall area of Morro Bay to give a sense of place and direction of where the site is located.

combined


goals and objectives culture

Highlight the historical/identity the city of Morro Bay and what it has to offer. - Have a visitation center building for visitors to learn more about the site and historical/cultural landmarks and what the city has to offer. - The space is for all of the public — make the space inviting for locals and tourists.

circulation

Create a functional and safe environment for pedestrian, bike, and vehicular use. - Provide separate bike lane, road, and pedestrian path for different users.

accessibility Provide accessibility for people of all ages and abilities. - Include ADA ramps for handicap users that creates an inclusive environment.

4

vegetation

Provide more softscape within the park. - Include more lively vegetation within the area. - Provide more trees for shading the park.

lighting

Provide enough light for visitors to be able to visit at night. - Include soft lights along the transition ramp area that does not disturb the night views or wildlife habitats, but still lit enough to walk around and see.

safety

Create a safer environment to the comfort of everyone. - Provide an equal amount of open space for more public use and a private space for secure, quiet use. - Create safe barriers between road and site for young children to stay in the boundaries.


51

master plan

My design intent was focused on the transition area between the Maritime Museum and the Veteran’s Memorial building. This angular ramp is a way to showcase the beauty of Morro Bay at different heights. The ramp is made up of angular walls and grass mounds to sit on, winding its way to the top to see the view of Morro Rock experience the plaza cafe space

2

1


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Parking Lot Maritime Museum Angular ADA Ramp Cafe Patio Seating Open Promenade Veteran’s Memorial

6

7

5

S

F R U

4

6 3 1

N

not to scale

S


section

(concrete)

stairs

(concrete)

ramped path

(ďŹ berglass light)

angled wall

(concrete)

pathway

71

A


(wood)

outlook point

(granite)

angled wall

(concrete)

ramped path

(grass)

angled mound

(concrete)

ramped path

81

A


9

02 FLUXUATE

Project Location: Alviso, California

The South Bay includes some of the lowest-lying and most vulnerable communities to sea-level rise in the Bay Area, and at the same time are growing rapidly without big plans for inclreasing housing, transit connectivity, or cooperation between jurisdictions concepts, including wetland restoration, multi-purpose levee, resilient buildings and more. This project aims to take a complex transforming the tide line of the landscape of coastal cities and increase the probability of a major devastating flooded areas in metropolitan regions. Design Concept: Year 5, Senior Project Studio


10

developing resilient communities to adapt to sea-level rise


1 11

san francisco bay

alviso, california

Located at the very northern edge of San Jose California, Alviso is characterized by its small town atmosphere, rich history, bayside location, wide open spaces, agricultural activities, and mix of residential, commercial, and industrial uses. Alviso has its own distinct sense of places despite its close proximity to the suburban communities and high technology industrial parks of Silicon Valley.

fremont

redwood city

alviso milpitas

palo alto

san jose e

sunnyvale santa clara cupertino

creates community

resilient communities creates habitat

bikeable/walkable

beyond resiliency protection from flooding

recreation

Resiliency does not mean 100% protection and insulation from challenges, but more the capacity to recover from and adapt to ongoing and varied challenges over time. We can strengthen design and planning approaches to bay resiliency by integrating people and communities with ecological and infrastructural systems by “building up�.


sea-level rise

Because of global sea-level rise, many old port cities, such as Alviso, are threatened by tidal waves floods. Alviso is one of the many areas along the San Francisco Bay that is vulnerable to rising sea-levels. The Alviso slough and wetlands buffer waves and reduce flood impacts on the shorelines, however, it is projected that sea levels will rise two feet by mid-century and six feet by 2100.

2050

By 2050, there will be newly built housing communities such as apartment complexes and single family homes. These communities will either be built on stilts (like shown above), on moveable wheels to be moved to higher ground when sea- levels rise, or let the ďŹ rst floor be floodable and the remaining floors be accessible.

2080

This is what the resilient communties will look like when sea-level rise spreads across Alviso. Transportation will be via small boats to get to and from various destinations.

1 12


13

master plan

The design intent of my project was to integrate Alviso to an active place both in short and long time span to adapt to the anticipated effects of global climate change and people’s need for safe and flexible waterfront edge. Creating spaces that could be floodable and lifted/built upward was important so that spaces were still accessible, yet at the same time other areas would naturally end up flooded. It was also important to include areas that the community could use to enhance the historical and cultural identity, such as having event spaces for farmer’s/ flea markets, small festivals, and even used as an emergency evacuation space. The community center was included for visitors to learn about sea-level rise and the Alviso community as an educational learning opportunity.


shoreline strategies

In the long term, sea level rise will take away a large part of Alviso and weaken the shoreline, which will also impact the types and structures of wetland habitats: influencing the diversity of the Alviso area. Serving as a buffer zone between land and water, it is essential to ensure water edge’s capability of coping with these changes.

prom ena

de

lcivoin sgtrsuh cotreedl in wee

tlan

brea

ds

kwa

ters

mul

ti-p

N

not to scale

dep

urpo

loya

se l

ble

floo

evee

dwa

ll

1 14


1 15


03 eCUBED

Location: San Francisco, California

San Francisco is a very populated city, varying from visitors, residents, and workers. Whether it’s making their way to work, visiting the Fisherman’s Wharf, or taking a jog across the along the port, people roam the streets and waterfront everyday. We felt it was important to address the way people use the waterfront. Our project focused primarily on pedestrian use of the entire port of San Francisco. This ranged from how to provide safety from natural disasters in case of emergency, the effectiveness of how users travel across the entire waterfront, and how people experience the city through their cultural surroundings. Design Concept: Year 4 | Fall 2017 | Natural Environments Studio Design Partner: Boshi Fu

16


1 17

san francisco, california site analysis SAN FRANCISCO ISSUES:

SITE SPECIFIC ISSUES:

Growing Population

Growth Potential

“Higher growth rates will increase

More people along the port creates

SF regional share.”

more difficulties commuting in and

San Francisco Planning

Vehicular-Pedestrian Accidents

out of the city.

Busy, Congested Streets

“In 2016, 27% of trips were

Main

made on foot or bike, and yet

Embarcadero and Market St are

streets

such

as

the

63% of fatalities are people

high traffic streets that are prone

walking and bicycling.”

to accidents.

Vision Zero SF

Sea-Level Rise

Projections of sea-level rise by the year: 2030, it will be 6 in high. 2050, it will be 11 in high. 2100, it will be 36 in high.

Culture + Nature Disconnect

Awareness earthquakes

of

sea-level

should

be

rise

and

prioritized

along with giving the port a sense of place

spur.org/missioncreek

Focuses on the safety of user’s movement from the inner city towards the waterfront and direct response of how to be able to move in and out of the city. Our goal is to provide higher ground for safety with easy route access and sufficient open space for gathering, shelter, and aids.


1 18

Focuses on finding the best possible solution for users to access transportation within the site. Our goal is to create sustainability of space for people and surrounding areas, such as businesses and people living within the area.

Focuses on the cultural entity of San Francisco and educating users of the natural environment. Our goal is to enhance San Francisco’s sense of place through people’s experiences.


1 19

network flow

pier 27

From the data we analyzed, we decided to focus on these three sites because we felt these areas can be enhanced the most and provide the best connections from the city to the waterfront.

pier 15

emergency - open space - building for shelter - safe from street side

effectiveness - accessibility in/out - clear circulation - connection/linkages

experience -

surrounding landmarks learning opportunities recreation visual connectivity

pier 14


N

not to scale

20


21

programming 1. food 2. shops 3. open lawn 4. canopy seating 5. ferry terminal building 6. bridge 7. helicopter pad/gathering space

5

2 4

1 1 7

3

6


1 22

pier 27: emergency

ferry terminal plaza

The design goal for this site was to provide a shade element, yet also provide large amount of gathering space that also acts as a helicopter pad in case of an emergency. The bridge to other side is also an element of safety when San Francisco’s Bay needs to adapt to sea level rise.

perspective 1


23

pier 15: effectiveness exploritorium plaza

The design goal for this site was to create a relaxation area for business people and visitors of the Exploratorium and make it easily accessible with a simple design.

perspective 2


24

4

5

6

2 3

7

7

1

2

8

programming 1. food

5. raised deck

2. shops

6. planter seating

3. restroom

7. ramp

4. seating

8. stairs


25

programming 1. food

6. cafe

2. shops

7. bridge

3. restroom

8. amphitheater seating

4. open lawn

9. ramp

5. seating

10. art installation

9

7

1

4 2 3

3 10 9 5

8

4

5 6 9 7


1 26

pier 14: experience rincon park

The design goal for this site was to highlight the park, but also give it elevation and a wall barrier for sea level rise in the years to come. We wanted to include some playful colors and art elements for visitors to appreciate and experience a learning opportunity of the park.

perspective 3


27

sections Ferry Terminal Building

Tr Bridge

Paved Path

Shops

Seating Area

Seating Area

Gathering Space

Planter Seating

Planter Seatin

Youthful Art Installation Bridge

Restaurant

Bedding

Bike Lane

Seating Area

Ramp

Planter Seating


28

pier 27: emergency

ree Canopies

Seating Area

Bike Lane

Restaurants

Bedding

pier 15: effectiveness Restaurants/Shops

g

Ramp

Paved Path

pier 14: experience Cupid’s Span

Open Lawn

Paved Path

Open Lawn

Paved Path


Thank you for your time. Contact: jmnglandscape@gmail.com

Profile for Jacqueline Ng

Portfolio 2019  

Recent landscape architecture graduate from California Polytechnic State University, San Luis Obispo. Demonstrates work from undergraduate...

Portfolio 2019  

Recent landscape architecture graduate from California Polytechnic State University, San Luis Obispo. Demonstrates work from undergraduate...

Profile for ng.jackie
Advertisement