Page 1

FEBRUAR V BOTANIČNEM VRTU v Ljubljani, na Ižanski c. 15 Torek, 4. februar 2014 ob 18. uri Predavanje ČEBELARJI IN INVAZIVKE

Invazivke so lahko medovite rastline, lahko pa tudi vrste, ki povzročajo škodo in bolezni pri čebelah. Čebelarji so tako različno sprejemali invazivke: najprej kot darilo narave, nato se je pojavila previdnost in na koncu tudi oster boj zaradi preživetja čebel (rezultati dejavnosti projekta Amc Promo BID). Predaval bo prof. dr. Janko Božič. Vstopnina: prostovoljni prispevki Sreda, 12. februar 2014 ob 17. uri JAVNO VODENJE PO BOTANIČNEM VRTU (V VSAKEM VREMENU, v primeru dežja se bo večji del ogleda odvijal v tropskem rastlinjaku) Februarja večina rastlin res še počiva, a se že pripravljajo, da se bodo kmalu odele v novo zelenje. Nekatere pa nas z vednozelenimi in zimzelenimi listi razveseljujejo tudi v tem času, še več, nekatere pozimi tudi cvetijo. Pod strokovnim vodstvom si boste lahko ogledali zimsko podobo vrta, tropski rastlinjak pa vam bo v teh mrzlih dneh pričaral tople eksotične kraje z bujnim rastlinstvom. Vstopnina: 3,5 € Četrtek , 13. februar 2014 od 17. do 18. ure Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne SADNI VRT in ZIMSKO ŠKROPLJENJE Februarja je čas, da pregledamo naše sadno drevje. Ob ugodnih vremenskih razmerah lahko pripravimo sadilne jame, da bomo posadili, kar smo jeseni


zamudili. Pregledati moramo opore in vez mladih sadnih dreves. Opraviti zimsko rez, ki jo začnemo s starejšimi drevesi ter opraviti zimsko škropljenje… Ne bomo pa pozabili omeniti prvih setev zelenjave. Predavanje in pogovor s Stanko Fišer, dipl. inž. agr. in hort. Vstopnina: 3 € Torek, 18. februar 2014 ob 18. uri Predavanje PREZRTE ČEBELE Čebele so kot opraševalke mnogih rastlin nepogrešljive za obstanek kopenskih življenjskih združb. V Sloveniji smo doslej našli 560 vrst divjih čebel. Razlikujejo se po življenjskih navadah in prilagoditvah na svoje rastlinske gostiteljice. Predaval bo dr. Andrej Gogala, biolog, zaposlen v Prirodoslovnem muzeju Slovenije kot kustos za entomologijo. Leta 1997 je doktoriral z disertacijo o divjih čebelah Slovenije. Vstopnina: prostovoljni prispevki .

Torek, 25. februar 2014 ob 18. uri Predavanje NEKAJ O MEDONOSNI ČEBELI

Predaval bo prof. dr. Aleš Gregorc (Kmetijski inštitut) Vstopnina: prostovoljni prispevki Četrtek , 27. februar 2014 od 17. do 18. ure Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne FITOFARMACEVTSKA SREDSTVA


Mediji in okolica nas ves čas opozarja na zdrav način življenja, kamor spada tudi uživanje biološko pridelane hrane. Vrtičkarji, vrtnarji in agronomi, si skoraj ne upamo več govoriti ali spraševati o pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Monitoring živil pa kaže, da so le ta prisotna. Nujnosti uporabe le teh se zavedamo tudi vsi, ki želimo pridelati zadostno količino hrane za prebivalstvo. Zagovarjamo pa dobre prakse uporabe. Zato je smiselno, da se o tej temi pogovarjamo in poskušamo naučiti sredstva uporabljati učinkovito zoper bolezni in škodljivce hkrati pa varovati naravo in naše okolje. Predavanje in pogovor s Stanko Fišer, dipl. inž. agr. in hort. Vstopnina: 3 €

Vabimo vas tudi v TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta. Za obiskovalce je odprt:

Ponedeljek-petek: 11-17h Sobota in nedelja in prazniki: 10-17h

15.januar -28.februar 2014

Ponedeljek-petek: 11-17h Sobota in nedelja in prazniki: 10-17h Razstava: URBANBEES Ljubljanski botanični vrt ima čast, da prvi gosti razstavo preko meja Francije, kjer je razstava nastala. Iz Ljubljane naj bi razstava potovala v druga evropska mesta – Gradec, Dunaj, Praga, … Potujoča razstava URBANBEES je rezultat 5-letnega projekta v programu Life + Biodiversity, ki želi ohraniti in izboljšati stanje biodiverzitete divjih čebel v urbanih okoljih v Evropi. Koordinatorji projekta so INRA Science & Impact in ArthroPologia iz Francije. Mnoga mesta v Franciji so v okviru projekta že ozelenila svoje površine z vrstno pestro vegetacijo in s tem pripomogla k izboljšanju okolja za čebele, ki so v okolju ene ključnih opraševalcev in dobrih pokazateljev stanja okolja. Sama razstava URBANBEES na interaktiven in zanimiv način prikazuje življenje čebel, njihovo vlogo v okolju in kako ohraniti njihovo biodiverziteto.


Razstavo si lahko ogledate v avli tropskega rastlinjaka v odpiralnem času rastlinjaka.

Razstava: Jesenska opravila na kmetiji Žbrinca (na Krasu, delu goriške) brencelj (v soški dolini). Zelo redko pletena košara, ki so jo uporabljali po gmajnah, ko so vanjo dali travo, seno, listje in še kaj, kar je bilo potrebno odpeljati domov. Sani so uporabljali za prevažanje sena iz senožeti. Ker so bile to ozke poti se jih je tja običajno neslo na rami, navzdol pa se jih je vleklo po stezah ali ozkih kolovozih. Vozovi z lesenimi in okovanimi kolesi so bili nekoč edina prevozna sredstva na kmetijah, vlekli so jih voli, tam kjer so bile kmetije bogatejše pa tudi konji. Razstava je na ogled pred tropskim rastlinjakom.

FEBRUAR V RASTLINJAKU TIVOLI v Parku Tivoli, poleg Čolnarne Cesta 27. aprila 2

Odpiralni čas rastlinjaka: Vsak dan, razen ponedeljka: 12-17h KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.

www.knjiznicapodkrosnjami.si NOVO V RASTLINJAKU! Zbirko sočnic smo dopolnili s kar 23 vrstami rodu

Rhipsalis, zbirko orhidej pa še s 55 novimi vrstami. Vstopnina: vstopnine za ogled rastlinjaka in obisk knjižnice ni Partnerji:


Botanični vrt, Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, Javni zavod Šport Ljubljana, Javni zavod Turizem Ljubljana in Divja misel.

Botanicni program  

http://junior.si/images/uploads/aktualno/botanicni_program.pdf