Page 1

KVIZ R NG JUNIO

BISTROUM

Bistroumnicenovember 2010

1. Križanka

3. Poveži smiselne besedne zveze! Tihi • zlate • sončna • rdeče • monsunsko • gonjaške • Mozartove • kikirikijevo •

V mesecu novembru nestrpno pričakujemo sedmi del filma o najslavnejšem čarovniku Harryju Potterju. Bunkeljske knjigobube in filmoljube vabimo v čarovniški svet, da se pozabavate s križanko o tej krasni domišljijski pripovedi. 1. 2. 3.

• svetloba • rakovice • deževje • kroglice • maslo • meduze • mravlje • ocean

4. Drži ali ne drži?

4. 5.

a) Gru, glavni junak animirane pustolovščine Jaz, baraba, je hotel ukrasti Luno. DA NE b) Fimipidipi je junak stripovske slikanice. DA NE c) Risi se od drugih mačk ločijo po tem, da imajo čopke dlak na krempljih. Več o njih lahko izveš v Tehniškem muzeju v Bistri pri Vrhniki. DA NE č) V novem slovenskem filmu Gremo mi po svoje Aleks s prijatelji tabori ob reki Dravi. DA NE d) Naslov najbolj prodajane knjige na svetu se pravilno zapiše: Guinnessova knjiga rekordov. DA NE

6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

5. Mreža 1. Hagridov krilati konj. 2. Oskrbnik Bradavičarke. 3. Za oblikovanje vodljivih sliv so filmarji uporabili ________. 4. Ime Harryjeve sove. 5. Učitelj predmeta Čarobni napoji Robaus _______. 6. Predmet za doseganje nesmrtnosti zlih čarovnikov. 7. Harryjev Sošolec iz Gryffindoma. 8. Učitelj predmeta Obramba pred mračnimi silami. 9. Ime glavne osebe v zgodbi. 10. Ime skupine zlobnih čarovnikov. 11. Troglavi pes. 12. Razširjeno prevozno sredstvo v čarovniškem svetu. Geslo:______________________________ 2. Poišči vsiljivca – prečrtaj besedo, ki ne sodi med druge! a) Salzburg: Salzburški festival, Moje pesmi moje sanje, Trubarjeve kroglice, Mala nočna glasba b) Gremo mi po svoje: Soča, Kanin, Pohorje, Triglavski narodni park c) Nevarni odpadki: stara zdravila, ostanki barv in lakov, baterije, računalniki č) Unicefova polovička: »otrok naj bo prvi, ki zanj poskrbijo in mu pomagajo«,TOM telefon, »otroka čim manj obremenjujmo z dolžnostmi«, Starši otrok sveta

V mreži je skritih 9 naslovov slovenskih in tujih pravljic. Išči jih v vseh smereh. Pobarvaj jih in izpiši. Ostalo ti bo 9 neporabljenih črk. Preberi jih po vrsti. A

C

I

»

J

L

U

N

R

T

K

E

Ž

R

T

S

O

K

O

S

L

A

C

I

N

T

E

S

E

D

E

V

Ž

I

G

A

L

N

I

K

P

A

L

»

I

C

A

O

V

I

E

C

L

A

D

E

L

G

O

R

P

J

A

A

D

L

I

T

A

M

S

A

P

R

A

M

I

Š

K

A

Besede:

1. _______________

2._______________

3. _______________

4._______________

5. _______________

6._______________

7. _______________

8._______________

9. _______________

Rešitev:________________

Ali ju poznaš? Kdo je napisal to pravljico? Morda veš, ali znata leteti po zraku?

5. RAZRED


KVIZ R NG JUNIO

BISTROUM

Bistroumnicenovember 2010

6. Poveži besedo z njeno razlago. Kompostiranje

je postopek, ki daje možnost ponovne predelave odpadkov. Tako zmanjšujemo izkoriščanje naravnih virov, surovin, porabo energije in upočasnjujemo polnjenje smetišč. Nevarni odpadki to so steklenice živil in pijač, steklena embalaža zdravil in kozmetike. Ne smemo pa odvreči okenskega ali avtomobilskega stekla, ogledal in keramike. Odpadki – steklo se zelo pazljivo shranjujejo, da ne pridejo v stik z vodo, podtalnico, zemljo, saj lahko povzročijo veliko škode za živa bitja. Mednje sodijo zdravila, baterije, akumulatorji, termometri, kozmetika, barvila, pesticidi, škropiva. Shranimo jih in jih odnesemo v potujoči zabojnik.

9. Leto 2010 je generalna skupščina ZN določila za mednarodno leto biotske raznovrstnosti, katerega slogan je »Biotska raznovrstnost je življenje, naše življenje«. Kot prave eko face ste zagotovo zelo pozorni, da s svojimi dejanji ne ogrožate življenja na Zemlji. Pogovorite se tudi s svojimi starši. V slikovni uganki poišči imena živali, ki so na robu izumrtja. Znanstveniki se trudijo za njihovo preživetje. Najdeš jih tudi v preteklem letniku revije NG Junior v posebni ekološki številki (april 2010). a)

b)

_____________

_____________

c)

č)

_____________

_____________

d)

e)

_____________

_____________

je zbiranje bioloških ali organskih odpadkov, ki se razkrojijo v kompost.

7. V novembrski številki NG Junior si lahko prebral tudi zgodbe o velikih selitvah živali. Spodaj je zapisanih pet besed, ki so povezane z gonjaškimi mravljami, a žal se je v vsako prikradla odvečna črka. Izpiši jo. Izvedel boš, kakšne so gonjaške mravlje. V reviji poišči, kako se sporazumevajo med seboj. KOSSTARIKA ­­_____ ČELJUSTLI _____ TAREANTELE ­_____ OPKLEP _____ ŠKOREPIJONI ­­­­­_____ Rešitev: ________________________ 8. Albert Einstein velja za enega izjemnih ljudi in največjih mislecev 20. stoletja. Njegova znamenita slika, kjer je fotografom pokazal jezik, je nastala zato, ker je želel delati v miru. Ali si že prebral njegov zanimiv življenjepis? Poišči in izloči napačen podatek. a) Albert Einstein se je rodil v Nemčiji. Bil je Jud. Živel je v Švici in v ZDA. V svojem srcu se je počutil državljan sveta. Po svetu je potoval kot zagovornik miru. b) Leta 1905 je objavil štiri znanstvene študije o svetlobi, atomih, relativnosti in jedrski energiji in tedanja znanja nadomestil z novimi razlagami.

10. Ne za domačo naDlogo, ampak za prijetno bistroumno nalogo beri, raziskuj, išči in sprašuj … Kdo so MASAJI?!?

5. RAZRED

WIKIPEDIA (a); © ISTOCKPHOTO / DEJAN ŠARMAN (b); © DIGITALVISION (c); © DIGITALVISION (Ë); © DIGITALVISION (d), © DIGITALVISION (e)

Recikliranje

c) Poleg znanstvenega dela na področju fizike je zaslovel tudi kot odličen violinist. č) Leta 1921 je prejel Nobelovo nagrado za svoje znanstvene doprinose človeštvu.

http://junior.si/images/uploads/bistroum/bistro_nov10_5R  

http://junior.si/images/uploads/bistroum/bistro_nov10_5R.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you