Page 1

KVIZ R NG JUNIO

BISTROUM

Bistroumnicenovember 2010

1. Križanka

3. Poveži smiselne besedne zveze! ekološki • odpadna • poštna • jedrska • gusarski • povečevalno • prstni •

V mesecu novembru nestrpno pričakujemo sedmi del filma o najslavnejšem čarovniku Harryju Potterju. Bunkeljske knjigobube in filmoljube vabimo v čarovniški svet, da se pozabavate s križanko o tej krasni domišljijski pripovedi. 1.

3.

• odtisi • znamka • zaklad • embalaža • bomba • otok • steklo

4. Drži ali ne drži?

4. 5.

a) Gru je glavni junak animirane pustolovščine Jaz, baraba. DA NE b) 21.11. je svetovni dan televizije. DA NE c) V prirodoslovnem muzeju si lahko v mesecu novembru ogledaš tudi žive dinozavre. DA NE č) Naslov najbolj prodajane knjige na svetu se pravilno zapiše: Guinnesova knjiga rekordov. DA NE

6. 7. 8. 9. 10.

5. Mreža

11. 12.

V mreži je skritih 11 besed, ki so nekako povezane z GUSARSKIMI ZAKLADI. Išči jih v vseh smereh, pobarvaj in izpiši na črte. Ostalo ti bo 14 neporabljenih črk. Preberi jih po vrsti. Kaj dobiš? Ali je tudi ta film povezan z gusarskimi zakladi?

1. Najuspešnejša čarovnica v letniku. 2. Hagridov zmaj. 3. Krilati konj. 4. Ime glavnega junaka zgodbe. 5. Ime Ronove podgane. 6. Harryjev bratranec ­__________ Dursley. 7. Zlobni duh, ki nagaja učencem na Bradavičarki. 8. Harryjev boter. 9. Razširjeno prevozno sredstvo v čarovniškem svetu. 10. Ime Harryjevega očeta. 11. Oskrbnik Bradavičarke Rubeus ____________. 12. Naslov prve knjige o Harryju Potterju.

P

I

R

A

K

O

T

O

T

P

I

R

A

T

I

R

G

K

Z

A

»

I

M

B

E

U

A

L

A

D

J

E

S

K

S

M

A

P

O

R

C

E

L

A

N

T

A

S

V

I

L

A

R

I

O

R

I

T

A

T

B

O

V

Geslo:______________________________ 2. Poišči vsiljivca – prečrtaj besedo, ki ne sodi med druge! a) Salzburg: Mozart, Mala nočna glasba, Primož Trubar, soline b) Gremo mi po svoje: Aleks, Črt, Jaka, Zaspanec c) Ločevanje odpadkov - steklo: kozarci, steklenice, tuba za zobno pasto, kristalna vaza č) Unicefova polovička: Konvencija o otrokovih pravicah, pravica do igre, TOM telefon, pravica do igranja računalnika

Besede:

1._______________

2. _______________

3._______________

4. _______________

5._______________

6. _______________

7._______________

8. _______________

9._______________

10. _______________

11._______________

Rešitev:___________________________________

4. RAZRED


KVIZ R NG JUNIO

BISTROUM

Bistroumnicenovember 2010

Kompostiranje

Ekološki otok

Recikliranje Embalaža

je postopek, ki daje možnost ponovne predelave odpadkov. Tako zmanjšujemo izkoriščanje naravnih virov, surovin, porabo energije in upočasnjujemo polnjenje smetišč. so plastenke, pločevinke pijač in živil, plastična embalaža šamponov, zobnih past, tekočih mil, plastični lončki, plastične folije in plastične vrečke. Embalažo vedno izpraznimo in tudi stisnemo. Odstranimo tudi pokrovček. je zbiranje bioloških ali organskih odpadkov, ki se razkrojijo v kompost. je prostor, kjer so postavljeni zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov.

7. V novembrski številki NG Junior si lahko prebral tudi zgodbe o velikih selitvah živali. Spodaj imaš zapisane štiri besede, ki so povezane z gnuji, a žal se je v vsako prikradla odvečna črka. Izpiši jo. Ali veš, kaj pomeni dobljena beseda in kako je povezana z gnuji? PLEMNILCI

_____

SERENAGETI

_____

PARŠNIKI

_____

KROAKODILI

_____

Rešitev: __________________

9. Leto 2010 je generalna skupščina ZN določila za mednarodno leto biotske raznovrstnosti, katerega slogan je »Biotska raznovrstnost je življenje, naše življenje«. Biotsko raznovrstnost Slovenije ogroža zlasti spreminjanje življenjskega prostora in vpliv tujerodnih vrst. Kot prave eko face ste zagotovo zelo pozorni, da s svojimi dejanji ne ogrožate življenja na Zemlji. Pogovorite se tudi s svojimi starši. V slikovni uganki dopiši imena ogroženih živali v Sloveniji. Najdeš jih tudi v preteklem letniku revije NG Junior v posebni ekološki številki (april 2010).

a)

b)

_____________

_____________

c)

č)

_____________

_____________

d)

e)

_____________

_____________

8. Albert Einstein velja za enega izjemnih ljudi in največjih mislecev 20. stoletja. Njegova znamenita slika, kjer je fotografom pokazal jezik, je nastala zato, ker je želel delati v miru. Ali si že prebral njegov zanimiv življenjepis? Poišči in izloči napačen podatek. a) Albert Einstein se je že kot majhen deček razlikoval od drugih otrok. Bil je tih, miren in nedružaben. Veliko je opazoval naravo in že pri 12-ih letih bral knjige o naravi, astronomiji in matematiki. b) Leta 1905 je objavil štiri znanstvene študije, ki so osupnile javnost in spremenile dotedanja spoznanja o vesolju. c) Postal je direktor na znani ameriški univerzi. č) Je eden izmed največjih svetovnih znanstvenikov in mirovnikov.

10. Ne za domačo naDlogo, ampak za prijetno bistroumno nalogo beri, raziskuj, išči in sprašuj … Katerih je 5 SVOBOŠČIN ŽIVALI?!?

4. RAZRED

© ISTOCKPHOTO / PIXONAUT (a); WIKIPEDIA (b); © ISTOCKPHOTO / ANDY GEHRIG (c); WIKIPEDIA (Ë); © DIGITALVISION (d); © ISTOCKPHOTO / PRILL MEDIENDESIGN & FOTOGRAFIE (e)

6. Poveži besedo z njeno razlago.

http://junior.si/images/uploads/bistroum/bistro_nov10_4R  
http://junior.si/images/uploads/bistroum/bistro_nov10_4R  

http://junior.si/images/uploads/bistroum/bistro_nov10_4R.pdf

Advertisement