Page 1

Bistroumnicejanuar

KVIZ R NG JUNIO

BISTROUM

2011

2. Poišči vsiljivca – prečrtaj besedo, ki ne sodi med druge!

1. Križanka Pozdravljeni, dragi bistroumi in bistroumke! V novo leto vstopamo vsak s svojimi novimi načrti, željami in pričakovanji. V križanki se bomo spomnili pomembnega dela našega življenja, ohranjanja narave in varovanja našega planeta. Ljudje smo kljub navidezni veliki moči le majhni kamenčki v mozaiku življenja na planetu Zemlja.

a) Leto gozdov: Slovenija – dežela gozdov, mešani gozdovi, Triglavski narodni park, življenjski prostor za živali b) Svetovni dan miru: mir, spoštovanje, vojna, beli golob c) Reševanje ujetega psa: Poljska, januar, Baltica, helikopter č) Reševanje primera: preiskovalec, prometna nesreča, storilec, zločin 3. Poveži smiselne besedne zveze!

1.

Braillova • sladkorna • zlata • mesojeda • časovni • Juniorjev • elektronska • prstni •

2.

3.

4.

5.

6.

7.

1. Strupeni ______ v zraku lahko gozdove trajno poškodujejo. 2. Gozd nam daje čist ____, brez njega ne moremo živeti. 3. Kočevski pragozd sodi tako kot Triglavski narodni park med _____________ območja. 4. Jurčki, lisičke in šampinjoni sodijo med užitne _____________. 5. Leto 2011 obeležujemo kot mednarodno leto ______________. 6. Nadmorsko višino, nad katero gozd ne more več uspevati, imenujemo tudi __________. 7. Od varovanja narave, čistega zraka, vode, zdrave hrane je odvisno _______ vsakega človeka, to pa je naše največje bogastvo.

• bolezen • rastlina • koledar • pošta • pisava • lisica • odtis • pas

4. Drži ali ne drži? a) Grenlandski tjulnji se lahko potopijo celo do 250 m globoko. DA NE b) Na ledenih površinah vzhodne kanadske obale se v času parjenja zbere približno en milijon grenlandskih tjulnjev. DA NE c) Novorojeni grenlandski tjulenj lahko na dan pridobi tudi do 2 kilograma telesne teže. DA NE č) Mleko mame grenlandskega tjulnja je dvakrat bolj hranljivo od kravjega mleka. DA NE

Geslo: ____________________________

4. RAZRED


Bistroumnicejanuar

KVIZ R NG JUNIO

BISTROUM

2011

5. Mreža Generalna skupščina Združenih narodov je leto 2011 razglasila za Mednarodno leto gozdov. Ali veš, da je Slovenija tretja najbolj gozdnata država v Evropi? V tej mreži se preizkusi v poznavanju dreves. Vodoravno in navpično je skritih 13 besed. Izpiši jih. Nariši iglico pri iglavcih in list pri listnatih drevesih. Ostalo ti bo 14 neporabljenih črk. Preberi jih po vrsti. Izvedel boš geslo Mednarodnega leta gozdov.

G

O

T

T

S

E

R

B

Z

K

O

S

T

A

N

J

D

R

P

A

I

K

E

E

R

O

O

R

S

L

S

S

E

V

L

H

A

E

E

E

B

A

O

V

I

J

C

N

A

J

I

C

A

K

A

Z

G

A

A

K

E

R

M

S

L

J

U

B

O

R

D

I

6. V prispevku Marjana Žiberna smo pobliže spoznali čudovite živalce. Vsebina je predstavljena zelo zanimivo, tako da lahko pripraviš krasno predstavitev za sošolce ali starše. Preizkusi svoje znanje o prebranem in poveži ustrezne vsebine. Ogroženost koconogih kur

divjega petelina, ruševca, gozdnega jereba in belko. Slovensko poimenovanje družine je zelo ustrezno, saj pove, da imajo predstavniki s perjem dobro poraščene noge.

Rastišča

so območja nad gozdno mejo. Tam lahko v snegu najdemo odtise belkinih nog. Gozdni jereb se rad giblje v podrasti in na vodoravnih drevesnih vejah.

Med koconoge kure uvrščamo

so območja blizu gozdne meje, v zadnjih sklopih rušja in redkega drevja. To so »arene«, kjer med ruševci potekajo boji za samičke. Ruševci so dobili svoje ime zaradi zadrževanja v rušju.

Življenjski prostor koconogih kur

povzročajo ljudje s posegi v naravo zaradi sečnje lesa in turističnega obiska gorskega sveta. S svojo prisotnostjo in hrupom živalim zmanjšujejo življenjski prostor za gibanje in jih vznemirjajo.

7. Mačke so družina iz rodu zveri. Na tokratnem posterju najdeš eno izmed njih. Ime manj znane mačke boš izvedel tako, da boš izpisal odvečne črke iz naštetih mačjih vrst.

Besede: 1. _______________

2._______________

3. _______________

4._______________

5. _______________

6._______________

7. _______________

8._______________

9. _______________

10._______________

11. _______________

12._______________

13. _______________

GEOPARD LEZOPARD SERVEAL PLUMA JAGOUAR KARAKTAL

_____ _____ _____ _____ _____ _____

Rešitev:___________________________________ Ali ga znaš narisati? Poskusi!

Rešitev:___________________________________

4. RAZRED


Bistroumnicejanuar

KVIZ R NG JUNIO

BISTROUM

2011

8. V čudoviti januarski stripovski dogodivščini je predstavljena ameriška pilotka Amelia Erhart. Pozorno si preberi ter poišči in izloči napačen podatek! a) Amelia Erhart je postala prva ženska pilotka in je postavila veliko rekordov. b) Z letali se je prvič srečala pri starosti 10 let, ko je v njeno rojstno mesto prispel sejem, na katerem so sodelovali tudi akrobatski piloti. Prvo srečanje na Amelio ni naredilo velikega vtisa, že naslednje pa je usodno začrtalo njeno nadaljnjo življenjsko pot, kjer je pilotiranje postalo najpomembnejše. c) Leta 1932 je načrtovala izredno nevaren polet čez Atlantik. Po 15 urah nevarnega letenja je pristala na Irskem in postala še slavnejša kot dotlej. č) Svojo kariero je nadaljevala kot inštruktorica v ameriški vojski. 9. V tem hladnem obdobju leta večina ljudi ob pogledu na sneg, v belo odejo ovito pokrajino, pomisli, da je zima zelo lep čas. Zagotovo to drži, če si na toplem. Za živali je to obdobje težko, zato jim moramo posvetiti posebno pozornost. Ptice, ta nežna bitja, pozimi resnično potrebujejo našo pomoč. Zagotovo bodo obiskale tvojo krmilnico in lahko opazuješ jih z daljnogledom . Poskušaj s pomočjo knjig in spleta ugotoviti njihova imena. Prepričani smo, da bo tvoje srečanje s pticami zelo prijetno.

b)

_________________________ c)

_________________________ č)

a)

WIKIPEDIA (a); WIKIPEDIA (b); © WIKIPEDIA (c); WIKIPEDIA (Ë)

_________________________ _________________________

10. Ne za domačo naDlogo, ampak za prijetno bistroumno nalogo beri, raziskuj, išči in sprašuj … Kdaj začnemo hraniti ptice v ptičjih krmilnicah in kako dolgo?!?

4. RAZRED

http://junior.si/images/uploads/bistroum/bistro_jan11_4R  

http://junior.si/images/uploads/bistroum/bistro_jan11_4R.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you