Norsk Sakprosafestival 2019

Page 1

NORSK SAKPROSAFESTIVAL 2019

12. OKTOBER — LITTERATURHUSET — OSLO


Norsk sakprosafestival 2019

GEIR OLVE SKEIE

GEIR OVE YSTMARK

GURI HJELTNES

HENRIK HELLSTENIUS

AAGE BORCHGREVINK

AHMEDUR RASHID CHOWDHURY

ANNA FISKE

ANNA FLORÉN

HENRIK SVENSEN

INGER MERETE HOBBELSTAD

ISELIN SHUMBA

KAMZY GUNARATMAN

ANNE SVERDRUPTHYGESON

ANTONY BEEVOR

AON RAZA NAQVI

ARE BREAN

KJERSTI SANDVIK

KRISTINA QUINTANO

MARI JONASSEN

MARIA BERG REINERTSEN

ASBJØRN JAKLIN

ASBJØRN VØLLESTAD

ASIEH AMINI

AUD SKRUDLAND

MARIANNE NEERLAND SOLEIM

MORTEN A. STRØKSNES

PEDER KJØS

PER KRISTIAN OLSEN

BJØRN H. SAMSET

CARINA ELISABETH BEDDARI

CARSTEN JENSEN

CATHRIN GRAM

REIDAR MÜLLER

SHWAN DLER QARADAKI

SISSEL GRAN

TANJA ORNING

EIRIK LANDE

EIRIK VASSENDEN

ERLING SANDMO

FRODE HELMICH PEDERSEN

THOMAS ERIKSON

TOVE GRAVDAL

ØIVIND BRATBERG

ØYVIND ØSTERUD


4

GÅR DET TIL HELVETE? spør Norsk sakprosafestival 2019

og går rett til der det brenn, til krig, klimaendringar, samlivsbrott og flukt. Vi inviterer nokre av dei fremste ekspertane i verda på ymse kriser for å gjere oss klokare på dei mørkaste temaa. Krigsforfattar Antony Beevor held eit foredrag om «den største krigen», danske Carsten Jensen om flukt, krig og klima. Vi skal sjå kriser i kvitauget, for krise kan òg bety vendepunkt. Frå då vi trudde på ragnarok, og ikkje minst frå oppgjennom etterkrigstida har vi forteljingar om korleis folk byggjer nye og betre verder på ruinane frå den førre krisa. Kva kjem ut av krisene vi ser i dag? Terapeutane Sissel Gran og Peder Kjøs går til time med kvarandre. Eirik Lande held lysbildeshow med kontakt­annonsar frå før Tinder og samtaler med Sissel Gran om kvardagskrisa: relasjonane. Kvifor er det så vanskeleg å vere kjærastar? Eller å få kjærastar? Både olje- og laksenæringa skal under lupa på festivalen, og det skal òg litterær slakt. Thomas Eriksons bøker har vore slakta på spektakulært vis. Men folk held fram med å kjøpe bøkene hans. På festivalen kan du oppleve Erikson i samtale om eige forfattarskap og om mottakinga av bøkene sine i Noreg. Temaa er mørke i år, men målet er, som kvart år, at vi skal gå frå Sakprosafestivalen som opplyste menneske. Med oss på vegen ut får vi òg vite kva musikk kan gjere for noko godt med tenkinga vår og måten vi taklar livet på.

VELKOMMEN TIL VIRKELIGHETEN!


6

7

WERGELAND

12.00–13.30

Den største krigen Etter å ha skrevet omfangsrike bøker om den andre verdenskrigen ble Antony Beevor frustrert. Han følte seg litt som en bedrager hver gang han ble hanket inn som en generell ekspert på denne epoken i verdenshistorien. Dermed skrev han en nesten tusen sider lang bok over det omfattende temaet. Etter et foredrag og en kort pause vil Antony Beevor samtale med Mari Jonassen om «sin metode».

ANTONY BEEVOR er en prisbelønnet britisk forfatter og historiker. Siste bok er Arnheim (2018). Oversetter er Rune R. Moen MARI JONASSEN er historiker og forfatter. Kommende bok er Kvinner i krig (2020).


WERGELAND

14.00–15.00

8

FESTIVALFOREDR AGE T:

Krise Carsten Jensens bøker er gitte ut i over tjue land og har vunne ei rekkje litterære prisar. Hodestupere er siste bindet i rekkja av Carsten Jensens essayistiske debattbøker Mot stjernene og Kjellermennesker. Under det historisk første Festivalforedraget vil Jensen reflektere over temaet for året: krise. Kvifor er vi så ivrige etter å setje ordet krise på noko så fort det oppstår ein debatt? Kva betyr eigentleg krise? Etter foredraget vil Jensen samtale med Kristina Quintano om framveksten av populisme, Europas reaksjon og fråværet av ansvarstaking i den pågåande flyktningkrisa.

CARSTEN JENSEN er ein dansk, prisvinnande forfattar. Siste bok er Hodestupere (2019). Omsetjar er Håvard Syvertsen.

KRISTINA QUINTANO er forfattar og forleggjar. Kommande bok er Budbringeren fra Helvete (2020).


WERGELAND

15.30–16.15

10

11

WERGELAND

16.45–17.30

Omgitt av Thomas Erikson

Sissel + Peder = sant

Thomas Erikson har blitt ein bestseljande forfattar i Europa med bøker om idiotar, psykopatar og dårlege sjefar. Foredraget hans tek utgangspunkt i den flunkande nye boka Omgitt av dårlige sjefer, men kan òg komme innom «typane» som Erikson har skildra i tidlegare bøker.

Sissel Gran og Peder Kjøs har kvar sin praksis som relasjons­ psykologar og forfattarar. Kva skjer når dei blir sette på den same scenen og berre skal snakke saman? Det kan handle om noko av det vanskelegaste vi opplever som par – som død, skilsmisse – og om frykt av alle slag: frykta for ikkje lenger å bli rekna med, for å bli gammal, for å bli irrelevant, å miste ektefellen eller kontakten med flokken.

Kva er det med menneske som gjer at vi blir trekte til den forma for litteratur som Erikson skriv? Kva mekanismar i oss skaper denne trongen til å sortere? Og er det sant at sjølvhjelpssjangeren har vore stor i Sverige over mange år, og at Noreg no hektar seg på? Anna Florén vil samtale med Erikson om dette og meir etter foredraget.

SISSEL GRAN s siste bok, Inni er vi alltid unge, gjekk rett inn på bestseljarlista då ho kom i vår.

PEDER KJØS gir i 2019 ut bøkene THOMAS ERIKSON er coach,

leiar­utviklar og forfattar. Siste bøker er Omgitt av dårlige sjefer og Omgitt av latsabber, begge frå 2019. Omsetjar er Rune Moen.

ANNA FLORÉN er programsjef på

Voksenåsen – senter for svensk-norsk samarbeid.

Angst, Aldri gi opp og Brev til psykologen.


WERGELAND

18.00–19.00

12

Third culture kids Viss du spurde mor di eller kompisen din om kva som er typisk deg, ville dei ha svart det same? Og er det familien, vennene, forhistoria eller nærmiljøet som formar deg mest? I boka Third culture kids skriv eit tjuetals unge nordmenn om å vekse opp mellom det Noreg dei er fødde inn i, og den verda foreldra deira kom frå. Psykolog og forfattar Peder Kjøs samtaler med to av bidragsytarane – Iselin Shumba og Kamzy Gunaratman – om å leite etter fotfeste i seg sjølv i Noreg i dag, om tapsrøynsler og meistringskjensle. AON RAZA NAQVI er journalist og redaktør for Third culture kids (2019). ISELIN SHUMBA er skodespelar og bidragsytar til Third culture kids.

KAMZY GUNARATMAN er

varaordførar i Oslo og bidragsytar til Third culture kids.

PEDER KJØS gir i 2019 ut bøkene Angst, Aldri gi opp og Brev til psykologen.


NEDJMA

12.00–12.45

14

15

NEDJMA

13.00–13.30

Korleis blir babyar til?

Insektenes hemmeligheter

«Den prisbelønte barnebokforfatteren Anna Fiske har laget en fantastisk feel good-barnebok om tema som får voksne til å famle med ordene og barn rope ‘æsj, så ekkelt’.» Dette sitatet frå Kristine Isaksens bokmelding i VG av Hvordan lager man en baby? samanfattar på mange måtar det store barnearrange­ mentet for året: Anna Fiske les og viser bilde frå Hvordan lager man en baby?. Fiske, som fekk Brageprisen for den første ungdomsromanen sin i fjor, tek jobben som nokre foreldre kanskje kvir seg for: å fortelje om å skape liv, vere gravid og føde. Passar for barn i før- og småskulen.

Bli med på oppdagelsesferd i insektenes verden! Professor Anne tar barn og voksne med i sjøer og bekker, i skogen, hager og hus på jakt etter mygglarver som puster med snorkel, og maur som melker bladlus for sukkervann. Da bladet Fjell og vidde anmeldte boken Insektenes hemmeligheter, ga de terningkast sju. Foredraget basert på boken er ikke dårligere!

ANNA FISKE er ein prisvinnande

forfattar og illustratør. Siste bok er Hvordan lager man en baby? (2019).

ANNE SVERDRUP-THYGESON er professor i bevaringsbiologi ved Noregs miljø- og biovitskaplege universitet (NMBU). Siste bok for barn er Insektenes hemmeligheter (2019).


NEDJMA

14.00–14.20

16

17

NEDJMA

15.30–16.30

Kva er krig?

Til mine barn

Basert på den moderne faktaklassikaren Hva er krig (2009) vil Øyvind Østerud halde eit foredrag om krigar før og no.

Til mine barn er ein animert dokumentarfilm om og av Shwan Dler Qaradaki og skildrar oppvekst med krig og røynsla med å flykte frå krigen. Det sentrale spørsmålet filmen stiller, er på kva måte ein kan fortelje om det vondaste til barn. Qaradakis film foreslår, med forma si, ein måte å formidle det vonde på. Tove Gravdal intervjuar kunstnaren etter filmvisninga. NB! Arrangementet er ikkje for barn.

ØYVIND ØSTERUD er forfattar og professor i internasjonale konfliktstudium ved Institutt for statsvitskap ved Universitetet i Oslo(UiO).

SHWAN DLER QARADAKI er

ein prislønt norsk-kurdisk bildekunstnar. Han debuterte som medskapar av sakprosaboka Avstand (2016).

TOVE GRAVDAL er utanriksjournalist i Morgenbladet.


18

NEDJMA

19

17.00–17.45

MORGENBL ADE TSALONGEN

My goodness! Brexit og britene Hvordan kan britenes samfunnssystem og folkesjel hjelpe oss å forstå brexitfloken? Inger Merete Hobbelstad og Øyvind Bratberg tar en prat om brexit, briter, imperiets fall og Boris Johnsons vei til makten – og hvorfor det ble så vanskelig for dem å melde seg ut av EU.

INGER MERETE HOBBELSTAD

er journalist og forfatter. Siste bok er Årene med Elizabeth. En biografi om Dronning Elizabeth II (2019).

MARIA BERG REINERTSEN er prisbelønt forfatter og journalist. Siste bok er Reisen til Bretton Woods. ØIVIND BRATBERG er statsviter, forfatter og fast brexitkommentator i Morgenbladet.


SKRAM

13.00–14.00

20

Tinder i gamledagar «Du må være glad i å pule og ikke altfor opptatt av utseendet», står det i ein av annonsane i Eirik Landes bok Tinder i gamledager. Lande har gått gjennom over tjue tusen gammaldagse kontaktannonsar frå aviser og vekeblad og vil vise eit utval på storskjerm. Nokre av dei er «litt krise», andre så spesifikke at dei rette fann kvarandre. Men kva skal til for å finne den rette? Etter lysbildeshowet samtaler forfattaren med Sissel Gran om sjekking og kjærleik.

EIRIK LANDE jobbar på Haukeland

sjukehus og debuterte i fjor med Tinder i gamledager.

SISSEL GRAN er psykolog og

forfattar. Siste bok er Inni er vi alle unge (2019).

21

SKRAM

14.30–15.30

De brente våre gårder – om krigen i Nord-Noreg Byar brann. Sovjetiske krigsfangar slava i tilhøve som likna konsentrasjonsleirar. I Nord-Noreg fall særleg mange bomber. Men det var òg her at Hitlers første nederlag skjedde – i Narvik. Herjingane som skjedde i nord under den andre verdskrigen, skal under lupa i denne samtalen.

PER KRISTIAN OLSEN er forfattar og journalist i NRK. Siste bok er Jevnet med jorden (2019). ASBJØRN JAKLIN er journalist og forfattar av Kampen om Narvik. MARIANNE NEERLAND SOLEIM er

historikar og forfattar av boka Sovjetiske krigsfanger i Norge 1941–1945 (2. utg.).

GURI HJELTNES er historikar og for-

fattar og har skrive ei rekkje bøker om den andre verdskrigen.


SKRAM

16.00–16.45

22

Det var ein gong eit oljeselskap Statoil/Equinor har blitt symbolet på det norske oljeeventyret. Den heile historia med alle nyansane kan vi finne i Aage Borchgrevinks kommande storbok Giganten. Borchgrevink vil samtale med Maria Berg Reinertsen om prosessen med å skrive boka og sjølvsagt om fortida til Noreg og framtida til verda: Korleis er det å vere eit oljeselskap på randen av klimakrisa?

AAGE BORCHGREVINK er forfattar og seniorrådgivar i Helsingforskomiteen. Siste bok er Giganten (2019). MARIA BERG REINERTSEN er prislønt forfattar og journalist. Siste bok er Reisen til Bretton Woods.


Samtale KJELLEREN

15.30–16.30

24

Går det til helvete? Klimaet endrer seg, arter dør, og natur ødelegges – hvor ille er det egentlig? I dette panelet vil vi få oppdatert kunnskap om krisene som truer, om katastrofer i forhistorien og om det er noen vei ut av krisen – eller går det rett og slett til helvete? BJØRN H. SAMSET er forsker

ved CICERO, Senter for klimaforskning og forfatter av Lys og De Hemmelige Partiklene.

HENRIK SVENSEN er forsker ved Institutt for geofag ved UiO og forfatter av blant annet Stein på Stein og Bergtatt. ANNE SVERDRUP-THYGESON er professor i biologi ved NMBU og forfatter av Insektenes planet (2018) og barneboken Insektenes hemmeligheter (2019).

REIDAR MÜLLER er geolog og

forfatter av blant annet Skogens historie (2018).


KJELLEREN

17.00–18.00

26

Oppdrett – økologisk katastrofe eller klimaløysing? Kva er eigentleg konsekvensane av oppdrettsnæringa for arten laks og for fjordane og havet? Er drifta berekraftig økologisk sett, eller må naturmiljøet og helsa til laks og folk betale prisen for drifta? Tre av dei som har engasjert seg mest i lakseoppdrett, møtest til samtale, og professor Asbjørn Vøllestad innleier med eit miniforedrag om laksen som art. Innleiarar skal diskutere skilnaden på god og dårleg drift og geografiske ulikskapar, i tillegg til å dele meiningane sine om næringa. ASBJØRN VØLLESTAD er professor ved Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis.

AUD SKRUDLAND er havbruks-

veterinær.

GEIR OVE YSTMARK er adminis-

trerande direktør i Sjømat Norge.

MORTEN A. STRØKSNES er

forfattar. Siste bok er Havboka.

KJERSTI SANDVIK er journalist og forfattar. Siste bok er Under overflaten.

27

KVERNELAND

12.30–13.15

Ytring mot alle odds Korleis er situasjonen for sakprosaen i Iran og Bangladesh i dag – eigentleg? Høyr forfattarar med førstehandsrøynsle fortelje: Asieh Amini måtte flykte frå Iran på grunn av dei samfunnskritiske tekstane sine. Ho vil samtale med Ahmedur Rashid Chowdhury om ytringsfridom, om utfordringar i heimlanda deira og om det å leve i eksil. Kristina Quintano styrer samtalen.

ASIEH AMINI var kåra til den mest framståande yngre poeten i Iran av UNESCO i 2005 og er i tillegg journalist. AHMEDUR RASHID CHOWDHURY

(også kjend som Tutul) er forfattar, redaktør og forleggjar frå Dhaka i Bangladesh og har fått PENs Ossietzkypris.

KRISTINA QUINTANO er forleggjar og omsetjar. Kommande bok er Budbringeren fra Helvete (2020).


KVERNELAND

15.30–16.15

28

29

KVERNELAND

16.30–17.00

Språket i musikken

Flyktningenes krise

Kan musikk bli språk og språk musikk? Eller er musikk og språk ulike ting? Henrik Hellstenius tar oss med på en vandring inn i musikkens og språkets verden. Cellisten Tanja Orning fremfører eksempler på musikalske og språklige arbeider som hun og Hellstenius samarbeider om i prosjektet «Extended Composition».

«Vi var der, vi kan fortelle deg hvordan døde barn lukter», skriver Kristina Quintano, som i sitt prosjekt Budbringeren fra Helvete, og i dette foredraget, beskriver flyktningene hun møter på sine mange opphold som hjelpearbeider langs Middelhavets kyst. Budbringeren fra Helvete forteller om flyktningenes smerte og om hvordan det er å ta imot levende og døde på den andre siden.

HENRIK HELLSTENIUS er komponist og professor i komposisjon ved Norges musikkhøgskole. TANJA ORNING er cellist og postdoktor ved Norges musikkhøgskole.

KRISTINA QUINTANO er forlegger og forfatter. Kommende bok er Budbringeren fra Helvete (2020).


URANIENBORGVEIEN 2

17.00–17.45

30

31

URANIENBORGVEIEN 2

18.15–19.00

Musikk på hjernen

Kritisk kvartett

Alle pattedyr liker musikk, men det er bare mennesket som er genuint musikalsk. Musikk kan få mennesker som knapt kan gå, til å løpe eller danse. Forfatterne bak boken Musikk og hjernen forteller og viser hvordan lydbølgene finner veien til dypet av hjernen.

Lurer du på hva litteraturkritikere diskuterer høytravende på kafé? Kritisk kvartett flytter kafésamtalen opp på scenekanten. Tradisjonen tro kommer kritikerne over fjellet fra Bergen for å delta på Norsk sakprosafestival. Det faste panelet består av Carina Elisabeth Beddari, Eirik Vassenden og Frode Helmich Pedersen. Med seg i Oslo får de også den lokale gjesten Erling Sandmo.

ARE BREAN er nevrolog og førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole, og forfatter av Musikk og hjernen (2019).

er forfatter og kritiker.

GEIR OLVE SKEIE er pianist, nevrolog og forfatter av Musikk og hjernen.

EIRIK VASSENDEN er forfatter, kritiker og professor ved Universitetet i Bergen (UiB).

CARINA ELISABETH BEDDARI

FRODE HELMICH PEDERSEN er forfatter, kritiker og postdoktor ved UiB.

ERLING SANDMO er historiker,

musikkritiker og forfatter. Siste bok er Uhyrlig (2019).


URANIENBORGVEIEN 2

19.00–

32

Festivalkomiteen 2019: Kristina Quintano Mari Jonassen Maria Berg Reinertsen Mette Karlsvik Reidar Müller

FEST! VELKOMMEN TIL ETTERFEST! NFFO åpner dørene

i Uranienborgveien 2 – rett over gata for Litteraturhuset. Cathrin Gram aka Cathrin speler nokre låtar. Mat, drykk og drøs! Bli med på feiringen! Arrangementet er gratis og åpent for alle!

CATHRIN GRAM er Skode-

spelar, litteraturformidlar og musikar.

Illustrasjon på omslaget er av årets festivalkunstner Shwan Dler Qaradaki. Portrettfoto: Ahmedur Rashid Chowdhury av Tine Poppe / Aschehoug · Anna Fiske av Maja Hattvang · Anna Florén av Johannes Granseth · Anne Sverdrup-Thygeson av Sturlason · Antony Beevor av John Carey · Aon Raza Naqvi av Michael Ray VC Angeles · Are Brean av AJ Granberg · Asbjørn Jaklin av Kari Holte · Asieh Amini av Javad Montazeri · Aud Skrudland fra SpareBank1 SMN · Carsten Jensen fra Politikens Forlag · Eirik Lande av Anngjerd Rustand · Eirik Vassenden fra Spartacus · Erling Sandmo fra Aschehoug · Frode Helmich Pedersen av Eivind Senneset · Geir Olve Skeie av A. Granberg · Geir Ove Ystmark av FHL / Siv Dolmen · Guri Hjeltnes fra UiO · Henrik Hellstenius av Brian Cliff Olguin · Henrik Svensen fra Aschehoug · Inger Merete Hobbelstad av Agnete Brun · Iselin Shumba av Erika Hebbert · Kjersti Sandvik av Helge-Hansen · Maria Berg Reinertsen av Fredrik Arff · Morten A. Strøksnes fra Oktober · Peder Kjøs fra Kagge Forlag · Per Kristian Olsen av Bernt Olsen / NRK · Sissel Gran av Astrid Waller · Tanja Orning av Carsten Aniksdal · Thomas Erikson av Peter Knutson · Thomas Horne av Colin Eick · Tove Gravdal av Katinka Hustad · Øivind Bratberg av Fredrik Arff · Øyvind Østerud av Elin Fugelsnes Illustrasjon: side 14 av Anna Fiske fra boken Hvordan lager man en baby? Illustrasjon side 30 av Iben Sandemose fra boken Musikk og hjernen Illustrasjonsfoto: iStock og Unsplash Grafisk design: Ingun R. White Trykk: 07 Media


VELKOMMEN TI L VIRKELIGHETEN!

Festivalen arrangeres av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) og er støttet av Kultur­rådet, Fritt Ord og Oslo kommune. Nesten alle arrangementer er gratis og åpne for alle. Les meir om festivalen på www.nffo.no/festivaler/oslo