Page 1

SKÖVDE 2016/2017

ANTON STRÅLMAN RYMDFOTO LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR POLISHUNDEN QUAX NEXT

SKÖVDE 1


Vi ser Skövdes möjligheter! Vi på Furhoffs är glada över de fina förutsättningar för friskvård, träning och motion som Skövde erbjuder. Därför är det en självklarhet för oss att vara en aktiv partner i utvecklingen av Billingens Fritidsområde. Såväl genom ekonomiska bidrag till projektet som att rent praktiskt ta vara på alla de möjligheter som Billingen erbjuder. Att Skövde utvecklas och växer är viktigt för alla oss som bor och verkar här. Därför stödjer vi utvecklingen av Billingens Fritidsområde.

furhoffs.se 2

Rostfria produkter


GNISTRANDE VINTER

Vintern - en årstid där man kan välja att sitta inne och kura eller ut och aktivera sig med alla de möjligheter som erbjuds. Vad är väl en vinter utan skid-, pulka- eller skridskoåkning? Ta med familjen på en tur till Billingen och besök utflyktsmål som normalt hör våren till. Ett besök vid Silverfallet för att se istapparna som glittrar i solskenet en härlig vinterdag, varför inte sedan fortsätta med lite korvgrillning och uteaktiviteter? För en härlig vinterpicknick vill vi passa på att tipsa om goda små bakverk i choklad att ha med sig. Och varför inte väcka barnet inom dig med några vintriga marshmallows formade som isbjörnar till rykande varm choklad. En annan härlig upplevelse som återkommer i vinter är de guidade turerna på Blängs mosse i fullmånens sken. Det är en njutbar upplevelse att glida fram på den trolska mossen med månskenet som enda ljuskälla. Omfamnas av tystnaden i natten och låt dig hänföras av en värld som annars bara finns i sagorna. Gemensam fika och skrönor från bygden förgyller stunden och gör utflykten alldeles magisk.

Bakgrundsbild: Tobias Andersson

Vill man bara njuta utan någon ansträngande aktivitet är ett besök på Billingen kvällstid perfekt ändå. I den mörkaste av årstiderna kan vi hänföras av universums oändlighet i sin fulla prakt. Bäst är det på ett mörkt ställe där man inte störs av gatlyktornas sken. Låt dig inspireras av Tobias Anderssons fantastiska fotografier som han har tagit just från Billingen rakt ut i vintergatan. Har man riktig tur kan man även få se det mytomspunna norrskenet fladdra som en sprakande eld över himlavalvet. Det är inte ofta vi ser det så långt söder ut som här i Skövde, men det händer – senast i september kunde vi beundra detta otroliga ljusfenomen över Skövdes natthimmel. En annan stjärna vi kan skåda i detta magasin är Anton Strålman. Tibrosonen som är uppfostrad i Skövde IK och som numera tagit sig ända till NHL i USA. När han har möjlighet kommer han hem till Skövde där han numera är bosatt när han är i Sverige. Givetvis blir det besök och träning ihop med Skövde IK när han är på hemmaplan. Ett uppskattat inslag för Skövdes spelare att få chansen att träna ihop med ett proffs i världsklass. Vintern är här med all sin magi så låt dig inspireras av vårt magasin. Bjud in dina vänner till Skövde och njut av allt vad denna fantastiska årstid har att erbjuda. Varmt välkomna! Önskar vi på Next Skövde 3


INNEHÅLL 8

16

26

36 38 40

8 VINTERLANDSKAP - Magisk tur med långfärdsskridskor PÅ ISARNA 10 SÄKERHET - Hur du undviker att plurra FEM FEL 13 FINN - Snowboardåkaren saknar något, vad? 15 SMAKA - Värmande och smaskig vintergryta STRÅLMAN 16 ANTON - Ishockeyn leder familjen på äventyr 22 VATTENGLÄDJE - För hela familjen på Arena Skövde OAS MITT I CENTRUM 23 EN - Koppla av på Aqua Vitalis RYMDFOTO 26 LOKALPRODUCERAT - Tobias Andersson fotar himlen över Skövde BARNEN RÄTT I VINTER 32 KLÄ - Klä ditt barn för snölek OM SKÖVDE 33 5- ochSANNINGAR en luring, kan du hitta den? SCIENCE 34 WINTER - Vetenskapsutmaningar ÄR DERAS 36 SCENEN - Scenverkstan - en kreativ oas KULTURHUS 38 SKÖVDE - Ta för dig av allt som händer i huset SORTERS CHOKLAD 40 TRE - Mumsiga chokladrecept och isbjörnar VI FRAMME SNART? 42 ÄR - På äventyr med Skövdefamiljen QUAX 44 POLISHUNDEN - En blixtsnabb och kärleksfull vinnare 47 SPORTPROFILER - Eliten med rötterna i Skövde 49 VINTERSKÖVDE - Öppettider och priser för vinterskoj

44 Magasinet SKÖVDE, VINTER 2016/2017 ges ut av Next Skövde i syfte att lyfta Skövderegionen som en attraktiv plats att besöka, leva och verka i.

NEXT

SKÖVDE 4

WWW.NEXTSKOVDE.SE NEXT SKÖVDE DESTINATIONSUTVECKLING AB ANSVARIG UTGIVARE: Mats Olsson

PROJEKTLEDARE: Jessica Bergstrand PRODUKTION: Factum Reklambyrå ANNONSFÖRSÄLJNING: Rasmus Wremer

INLEDNING: Jessica Bergstrand OMSLAGSFOTO: Tobias Andersson DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam AB UPPLAGA: 55.000 ex.


Ekedal riktar sig till ungdomar upp till 29 år – en grupp som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. BILD: PE ARKITEK TUR

– 3 000 nya bostäder fram till 2030! REDAN NU bygger vi nya bostäder på natursköna och centrala områden – som Ekedal och Aspö Eko-logi.

Och många fler nya områden är på gång! Fram till 2019 har vi även planer på nybyggen i Folkets park, Frostaliden, Havstena, Trädgårdsstaden och studentboende på Kurorten. Allt för att Skövde ska kunna växa och utvecklas som stad, tillsammans med de människor som vill arbeta och bo här. Hyr & Häpna!

Följ oss på Facebook, Twitter och Instagram!

Drottninggatan 2 A | tel 0500-47 74 00 | www.skovdebostader.se

Aspö Eko-logi har allt – det är naturnära och perfekt för dig som värnar om miljön. BILD: WEC 36 0

5


VARMT VÄLKOMMEN TILL COOP FORUM I SKÖVDE!

ÖPPET

7-22

ISK & F K FÄRS TESSER! KA DELI

FRÄSCH BUTIK M ED GLAD PERSONA L! Välkommen till vår nyrenoverade stormarknad där vi bland annat erbjuder restaurang, manuell delikatess-, fisk- och köttavdelning, eget bageri och mycket mycket mer som förgyller både vardag och fest! 6

SKÖVDE


n i Skövde! ke lsi al St 7 d än gr ar pp Ko på tik bu Besök vår nya

Vår anläggning i Skövde har öppet 06:30-18:00 vardagar samt Lördagar 09:00-13:00. Välkommen till Koppargränd 7 Stallsiken.

BORGUNDA - SKÖVDE - TIDAHOLM - MARBODAL CENTER - FALKÖPING - LIDKÖPING - MARIESTAD INFO@BORGUNDA.SE • WWW.BORGUNDA.SE

7


VINTER-

LANDSKAP Åka långfärdsskridskor på Billingen, kan man verkligen göra det? På de där små sjöarna? Självklart! Text: Tove Ekblad, Next Skövde Foto: Stefan Olsson

PACKLISTA

PIMPELFISKE? INGA PROBLEM!

• Isdubbar

Fiskekort till sjöarna i Valleområdet

• Ispik (en lång stav med en spets

köper du på Qstar i Axvall, Skara

som används för att känna hur

Turistbyrå och El-Ge Sportfiske i

isen är)

Skövde. Tänk på att inte fiska när-

• Livlina i ryggsäcken

mare än cirka 50 meter från privat

• Extra kläder i täta plastpåsar

brygga.

• Hjälm Catrin Sterner

8


På den västra sidan av Billingen, i det böljande Valleområdet inte långt utanför Skövde, brukar man säga att det finns lika många sjöar som det finns dagar på året. När vintern smäller till och klär träden i skimrande rimfrost, och isen lägger sig på sjöarna är området lika magiskt som sagornas Narnia. Sjöarna ligger tätt och kantas av vacker natur och ståtliga herrgårdar - med lite uppfinningsrikedom och en god termos kaffe är det inga problem att ge sig ut på en fängslande dagstur. Vi träffade Catrin Sterner som är uppvuxen strax norr om en av paradissjöarna och som kan området utan och innan. Hon minns under sin uppväxt när gubbarna och tanterna pimplade på isen, hur barnen gled fram på spark och tjöt av skratt och att hon själv åkte skridskor och njöt av den friska luften. Tanken på att åka långfärdsskridskor mellan sjöarna hade inte dykt upp tidigare, men intresset för sporten uppstod när hon studerade till idrottslärare och just skridskoåkningen var ett av momenten. – Det var den bästa dagen på utbildningen. Farten. Flowet. Naturupplevelsen. Att höra skridskoskären en riktigt tyst och solig dag är rena återhämtningen för själen, berättar hon med något nästan drömskt i blicken.

Hon har tidigare åkt båt i sjösystemet på Billingesluttningen, och åkt mellan några av sjöarna. Förra vintern kläcktes idén går det att göra även med skridskor på fötterna? Idéer är till för att testas, så tillsammans med några vänner gav hon sig iväg med en fullpackad ryggsäck. Några hade långfärdsskridskor, andra hade hockeyrör. – Alla kan åka, och man behöver inte ha den dyraste utrustningen – man måste våga! Det allra viktigaste är att man har med sig säkerhetsutrustningen och att man läst på ordentligt innan man ger sig ut på isen, säger Catrin, och understryker flera gånger att man inte ska vara rädd att testa något nytt bara för att man inte har de allra senaste prylarna. Dagen uppfyllde alla förväntningar när de susade fram förbi den sagolika herrgården Sjötuna med sina tinnar och torn som ligger med perfekt utsikt över vattnet, in i viken vid Skärv och vidare genom Östersjön, Trädgårdssjön och Ormsjön. Därifrån tog de sig vidare in i Stallsjön och Grönsjön där de fick vacker utsikt över Höjentorps herrgård. På vägen stannade de till för att pimpelfiska, och det är något Catrin rekommenderar alla att göra. – Det är väldigt rogivande när man sitter där och njuter av den friska luften. Dessutom är det en billig sport. Efter en dag på sjöarna i Valle är själen varm men tårna kalla. Men det är inget som lite kaffe och ett par sköna raggsockar inte löser, eller hur?

VILKEN TUR ÅKER MAN DÅ?

Starten gick från Näsbadets parkering, runt södra delen av Skärvalången och vidare mot Östersjön. Fina skär utmed strandkanten tog dem vidare till Trädgårdssjön och Ormsjön, vidare in i Stallsjön och Grönsjön. Vid Kungsbron åkte skridskorna av för att promenera över vägen till Trädgårdssjön och vid Grönsjön plockades skridskorna av igen för att ta en promenad på cirka 200 meter på vägen tillbaka mot Skärvalången. För att hitta din favorittur är det egentligen bara fantasin som sätter gränser, och hur långt du är villig att promenera mellan sjöarna. Turen runt Skärvalången, Östersjön, Trädgårdssjön, Ormsjön, Stallsjön och Grönsjön tar mellan en och två timmar. Karta över Valleområdet finns på Skövde turistbyrå.

>> 9 9


SÄKERHET PÅ ISARNA Långfärdsskridskoåkning är en fantastisk form av friluftsliv. Det är en aktivitet som kan utföras av nästan alla. Samtidigt finns det risker med skridskoåkning på naturis. Säkerheten står i centrum. Inte ens den ultimata upplevelsen är viktigare än att komma hem helskinnad. Is är ett levande och föränderligt material som kräver kunskaper och erfarenheter för att kunna bedöma. Många av de mer eller mindre allvarliga incidenter som inträffar varje vinter hade kunnat undvikas om några enkla grundregler hade följts. Text och bild: Friluftsfrämjandet

10


Förutsättningar för säker tur

Enkla tips

Att kunna färdas säkert på långfärdsskridskor kräver kunskaper om is, säkerhetsutrustning och hur man agerar när olyckan varit framme. Den utrustning som krävs är isdubbar med visselpipa, livlina samt ryggsäck med midje- och grenrem innehållande komplett vattentätt packat ombyte. Förutom rena teorikunskaper behövs erfarenhet och omdömesförmåga. Med grundläggande iskunskap och information om hur vädret varit den senaste tiden går det att göra en rimlig bedömning av isens hållbarhet. Lokalkännedom är också viktig. Inget istäcke är helt jämntjockt och några punkter är nästan alltid svagare än andra. Livräddningssällskapets ramsa är bra som minnesregel om var farorna kan finnas; Vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund, vindbrunn.

Ta det lugnt! Det är inte livsfarligt att hamna i iskallt vatten, du har ungefär 15 minuter på dig innan läget blir riktigt allvarligt. Den första paniken när man faller i är förstås stor, men den värsta obehagskänslan går snabbt över. Ligger du stilla värms vattnet närmast kroppen upp snabbare. Ryggsäckens flythjälp och isdubbarna håller dig uppe. Vänd dig om så att du kan börja arbeta dig upp från det håll du kom ifrån. Där höll ju isen. Håll benen bakom kroppen. Då är det lättare att ta sig upp av egen kraft med isdubbarna och/eller med hjälp av livlina från en kamrat. De som är kvar på isen har en avgörande roll i räddningsarbetet. De måste se till att komma på säker is, få kontakt med plurraren, lugna och instruera. När den nödställde kommit upp på isen behöver han/hon hjälp att ta sig till en säker och om möjligt skyddad plats. Bistånd med klädbyte är också viktigt – att knyta upp kängsnören med stelfrusna fingrar är inte lätt. Förutom pikningen är det viktigt att ha tränat livlinekastning och hantering av isdubbarna.

Isens tjocklek och plurrningsövningar Redskapet för bedömning av isens tjocklek och kvalitet är ispiken. Med lite träning är det möjligt att avgöra isens bärighet, genom att slå med pikens spets mot isen. Med ett litet skjutmått kan man göra en mer exakt mätning. På snöfri is kan man uppfatta förändringar på ljudet. En tunnare is ger en högre ton än en tjockare. Om tonen blir högre finns det anledning att kontrollera tjockleken med piken. Hur försiktig man än är kan man ha otur och plurra. Det är en ganska omtumlande upplevelse, som övas bäst under säkra former. Många av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar har plurrningsövningar. Det är svårt att komma ihåg några omfattande minnesregler efter att ha fallit i vattnet.

Åk alltid i sällskap med andra Åk aldrig ensam på naturis! I många situationer är hjälp från andra den enda räddningen. Att ta sig upp ur en vak kan vara mycket svårt utan livlinehjälp. Skador, utmattning och svåra passager hanteras enklare i en grupp. Flera ser och hör också mer än en. Långfärdsskridskor gör sig bäst i sällskap och till exempel Friluftsfrämjandet ordnar turer på många platser runt om i landet.

11 11


12


Tävla och ha chansen att vinna liftkort till Billingebacken. På den ena bilden saknas fem saker. Markera vilka och skicka in till Next Skövde, Box 323, 541 27 Skövde eller info@nextskovde.se. Fyll i kontaktuppgifter. Bland de rätta svaren dras tre vinnare i slutet av januari.

VI LAGAR ALLTID MAT MED RÅVARAN, SMAKERNA & DINA ÖNSKEMÅL I FOKUS. mattiasmat.se

Namn: Adress: Tel: E-post: 13


Bästa presenten

– presentkort på Elins Esplanad!

14

Mån-Fre 10-20, Lördag 10-18, Söndag 11-18 Köpmannagatan 3, Norrmalm, Skövde. www.elinsesplanad.se


Följ bloggen smakaskovde.se

Camilla Åhlin

SMAKA

En färgsprakande, sprudlande och matälskande människa. Så beskriver man bäst Camilla Åhlin som tillsammans med Next Skövde driver bloggen Smaka. Bloggen fylls året om av smaskiga recept och spännande reportage från de lokala producenterna. Allt med utgångspunkt i det skaraborgska köket, såklart. Genom att inspirera oss med sina finurliga texter gör Camilla att den matglädje vi känner under Matfestivalen inte bara lever en helg, utan hela året om. Välkommen att smaka på det Skaraborgska skafferiet tillsammans med oss! Mat är det bästa och käraste jag vet, det måste ligga i generna för så har det varit sen jag var barn. Ni vet en femåring som gillade sill. Jag drömmer om mat, läser om mat, pratar om mat och nu – skriver om mat. Detta är en passion som måste delas. Sommaren har tackat för sig och vi lämnar lätta sallader, jordgubbar och gazpacho bakom oss. Graderna kryper ner och vi kryper in, tänder ljus och kurar under filtar. Då behöver vi mat som värmer och gör oss sådär alldeles lyckliga i mage och hjärta. Vad är väl då lämpligare än en gryta med chili och choklad? Hetta och en massa antioxidanter i samma rätt, saker som gör dig pigg, glad och allt möjligt annat bra. Perfekt! Välj en mörk choklad av god kvalitet med minst 70% kakaohalt, väljer du en för söt tenderar rätten att gå åt desserthållet och det vill vi inte nu. Grytan är nästan som godast dag två… Eller varför inte spara lite att ta med som picknick på vinterpromenaden uppe på Billingen, och äta kall med ett gott bröd och något varmt att dricka vid ett av vindskydden? När det gäller recept så ser jag det mer som en fingervisning än en ren sanning. I matlagning är det mer fritt fram än vid bakning, så gör som du vill. Skippa vitlöken om du inte gillar det. Ta bara en burk tomater om du vill ha det mindre såsigt och så vidare. Det enda jag vill slå ett bestämt slag för är att använda så lokala råvaror som möjligt, nästan allt till denna gryta går att hitta i vårt skaraborgska skafferi. Smaklig spis och trevlig vinter!

Text:och bild: Camilla Åhlin

Värmande vintergryta med chili och choklad. (Cirka 3,5 timmar tillagningstid) Du behöver: (6 portioner) 1 kg högrev 2 vitlöksklyftor 3 Schalottenlökar, finhackade 1 lime (du behöver både skal och saft) 2 burkar krossade tomater (lägg några extra kronor på en bra sort, det är grytan värd) 3 buljongtärningar (jag använder umamibuljong) 50 cl öl, en mellanmörk ale blir gott. 2 torkade chipotlechili (finns bland kryddor eller i grönsaksdisken) 2 torkade anchochili (finns bland kryddor eller i grönsaksdisken) 2 lagerblad 2 kanelstänger 1 msk spiskummin 2 tsk torkad oregano 1 msk muscovadosocker 1 kruka färsk koriander Salt och peppar 100 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt, och inte blockchoklad!) 1 msk smör 1 msk olja Smetana till servering Gör ungefär såhär: Rensa och kärna ur de torkade chilifrukterna, lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt småkoka i tio minuter. Låt svalna, ta upp dem och skär i mindre bitar. Spara vattnet, det häller du sen i grytan. Putsa köttet och tärna det, bryn det sedan i smör och olja tillsammans med finhackad schalottenlök och tunt skivad vitlök i en gjutjärnsgryta. Slå på krossade tomater, buljong, öl och chilivattnet. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i cirka tre timmar. Riv chokladen och blanda ner i grytan. Smaka av med pressad lime, salt, peppar och eventuellt mera muscovadosocker. Servera grytan med en klick smetana, rivet limeskal och finhackad färsk koriander. 15


ANTON STRÅLMAN Hela hans familj var involverad i hockeyn och bodde bara 400 meter från ishallen. Anton visade tidigt sin talang och debuten i Skövde IK:s A-lag skulle bara vara början på hans framstående karriär. Text: Linda Tauru Foto: Tobias Andersson

16


>> 17 17


18


När Anton Strålman var liten var hans dröm att köra motocross, inte så underligt när man är född i en motorort som Tibro. Att det till slut blev hockeyn som han fastnade för kanske inte var så konstigt trots allt. Hela hans familj var involverad i hockeyn och bodde bara 400 meter från ishallen. Anton visade tidigt sin talang och debuten i Skövde IK:s A-lag skulle bara vara början på hans framstående karriär. Han var bara tonåring när han var med och tog upp Skövde IK till allsvenskan, något som var en stor hockeymässig upplevelse för 18-åringen. – Du vet, bara att flytta hemifrån till storstaden Skövde var ju stort i sig, skojar Anton. Hans bedrifter på hockeyplanen resulterade i en kometkarriär och något som de flesta hockeyspelare bara kan drömma om – spel i NHL. Flytten till Canada var inte helt oproblematisk varken familje- eller hockeymässigt. Dottern Liv var bara tre månader och Johanna fick dra ett stort lass på hemmaplan eftersom Anton var borta mycket. Anton själv fick kämpa med omställningen att gå från en större till en mindre rink som de spelade med i NHL. – Spelet gick mycket snabbare och blev mer intensivt, jag var van vid stora ytor och mer betänketid. Det klart att det blev en omställning, säger Anton. Trots det gick det bra för honom det första året. Men redan under andra säsongen ändrades förutsättningarna. Anton hade varit en del sjuk och hockeyprestationerna hade gått upp och ner. Klubben ändrade dessutom strategi, bytte ut hela sin ledning och bestämde att de ville ha ett tuffare hockeyspel. – Den nya spelfilosofin passade inte min spelstil och efter funderingar tillsammans med Johanna kom vi fram till att vi önskade att bli förflyttade. Efter några olika händelser blev en flytt till Columbus Blue Jackets och USA aktuellt. Eftersom det krävdes amerikanskt

visum blev det problem då Johanna och Anton inte var gifta. Handläggaren ansåg inte att paret hade tillräckligt starka band trots barnen för att hon skulle få följa med. Hennes visumansökan nekades. Hela den frustrerande situationen tvingade fram ett blixtbröllop. Hösten 2009 stod Anton och Johanna i en tom lägenhet i Calgary, med klubbdirektören som bestman och lagets resekoordinator som brudtärna, redo att gifta sig. – Barnen grät, ingen släkt var närvarande och det var helt enkelt inte riktigt det giftermål som vi hade drömt om. Så här i efterhand kan vi skratta åt det men där och då var det en stressfull situation, minns Anton. Jag ber att få prata med Johanna och vi pratar om familjens syn på och längtan till Sverige. – När vi är hemma är det alltid sommartid och alla är lediga så barnen tycker att Sverige är toppen. Sverige är semester för dem. Tre av barnen är födda utomlands och Liv var bara tre månader när vi flyttade. – Vi älskar att komma hem. Vi har ett hus på Billingesluttningen och vi trivs bra i området. Både jag och Anton har Billingen som vårt smultronställe. Vi åker ofta upp dit hela familjen när vi är hemma. Vi pratar om det svenska uttrycket ”fika” och hur trivsamt det är att komma hem på somrarna och bli hembjuden till vännerna. Det betyder mycket och det är något vi längtar efter. – Glöm inte pizzan! hör jag Anton ropa i bakgrunden. Johanna skrattar och förklarar att pizza är bland det första de äter när de kommer hem till Sverige. Anton kommer tillbaka till luren och vi börjar prata om framtiden. Han berättar att han fortfarande känner sig bra i kroppen vid nyligen 30 år fyllda och har mer att ge. – Jag har kvar några mål med min karriär och har inte tänkt sluta än. Att vinna OS-guld vore ju en dröm. Jag vill vinna Stanley Cup, vi har varit nära två gånger men inte nått hela vägen fram. Ja, där ligger väl mycket av min drivkraft kvar, att få vinna någonting, skrattar Anton.

4 TIPS TILL UNGDOMAR SOM VILL BLI HOCKEYPROFFS: - Tro på dig själv. Det är det som betyder något - Ha roligt - Lyssna på dina tränare. - Träna mycket extra. Träna innan skolan, efter skolan. Hitta dina tillfällen.

Jag är otippat bra på att… fläta håret på barnen. Jag provade även att klippa håret en gång på ett av våra barn men det var tydligt att inte Johanna tyckte att jag hade någon talang för det, säger han skrattandes. Jag är även otippat bra på att packa. Flyttlådor, väskan, bilen, diskmaskinen, ja i princip är jag bra på att packa allt.

FORTSÄTT MENINGEN… Det första jag gör när jag kommer in på ett hotellrum är att… ta på mig mina mjukiskläder.

Om jag var osynlig för en dag skulle jag… smita in under en filminspelning. Jag har alltid varit filmintresserad och har en oerhörd respekt för en skådespelares förberedelser inför en ny roll.

Just nu kan jag inte släppa tanken på… Lowes första fotbollsmatch som är i helgen. Det är en cup och det ska bli väldigt roligt.

Stötte jag på mitt tioåriga jag skulle jag… ha roligt. Spela fotboll eller hockey tror jag.

Jag skulle vilja bjuda… över hela familjen över jul. Jag skulle vilja samla alla. Det blir inte av i år men förhoppningsvis kommer det att ske någon gång framöver.

Framgång för mig är... att vara lycklig. Det behöver inte vara någon prestation utan mer en process av någonting. Små saker som gör mig lycklig.

19


vÄLkOMNA TILL

SkövdeS OFFICIeLLA

vASALOPPSBUTIk

SkIdverkSTAd

Besök vår skidverkstad! Här hjälper vi dig bl.a. med vallning/slipning av dina skidor.

20

Skövde Stallsiken Mån–fre 10–19, lör 10–17, sön 11–17 Tel. 0500-78 94 00.


Artorama Tavlor från Lora Zombie från 399 kr

SHOPPING

Butik Östergården Maja lykta från 69 kr

MED MERA... Skövde erbjuder charmig shopping med det lilla extra. Här finns ett brett utbud med både unika butiker och etablerade kedjor. Oavsett vad du söker, hittar du det här. Låt butikerna som blev nominerade till ”Årets Butik i Skövde” inspirera dig!

Sparsmakat Blomkruka Ernst från 160 kr

Östergården antikt och Brocante Akterhus från Belgien 1850-1860 tal

Hifi punkten Vinylspelare Thorens från 3300 kr hifi-punkten.se 21


Sveriges bästa upplevelsebad - fem år i rad

Vår drake Sim-Sa ibland runt i up Håll ö

Kastar du dig gärna ut i vågorna och testar vattenrutschkanor? Eller simmar du hellre lugnt i varma pooler och slappnar av på relaxavdelningen? Oavsett vilket hittar du alltid något som passar dig på Arena Skövde. Arena Skövde har flera gånger vunnit utmärkelsen Sveriges bästa äventyrsbad*. Med en vattentemperatur på upp till 34 grader och en lufttemperatur på 36 grader njuter även den frusne. På plats finns allt från flera olika vattenrutschkanor om totalt 370 meter, vågbassäng och utebassäng. I vår drakpool delar du en härlig vattenupplevelse med de minsta barnen. Har man tur kanske ni till och med får se vår drake Sim-Sala-Bim smyga runt i buskarna. För de våghalsiga finns rutschkanorna Magic Hole och Black Hole. Mer äventyr och fart? Ok...då är Vildforsen med ett flöde på 975 liter vatten varje sekund samt den snabbaste vattenrutschkanan Turbo något för dig. Utmana dina vänner och se vem som åker snabbast (din tid samt dagens snabbaste tid visas i slutet av Turbo). Med det smidiga armbandssystemet behöver du inte ta med dig pengar in i upplevlesebadet utan betalar endast när du checkar ut i receptionen. Kan du inte vänta på ditt vattenäventyr? Scanna in vår QR-kod till höger och häng med på en åktur i vår vattenrutschkana Magic Hole. Hjärtligt välkommen till äventyret på Arena Skövde.

*Barnfamiljerna själva har röstat fram Arena Skövde till Sveriges bästa äventyrsbad fem år i rad på sajten barnsemester.se.

22

Scanna in QR-koden med din smartpho med på en åktur i vår vattenrutschkana

OBS! Du behöver en app med en QR-sca


Utepooler både i upplevelsebadet och Aqua Vitalis.

ala-Bim smyger pplevelsebadet. ögonen öppna!

one och häng a Magic Hole.

anner installerad.

370 meter med vattenrutschkanor i upplevelsebadet.

Ishink är en av många upplevelseduschar på Aqua Vitalis.

Foto: Jesper Anhede och Fredrik Ridderbacke

Miljön på Aqua Vitalis är lugn och harmonisk. Scanna in QR-koden och få ett smakprov på en temakväll i saunans tecken.

Upplev vardagens magi På vår fina relaxavdelning Aqua Vitalis är det lugnet som dominerar. Här hittar du en riktig oas mitt i centrala Skövde, där du får tid att varva ner, njuta av god mat och umgås med dina vänner. Vad sägs om avkopplande aktiviteter som till exempel varmpool, hamamsten, aufgussbastu, ångbastu, utomhusbassäng och upplevelseduschar. I vår lounge kan du njuta av god mat och dryck. Här finns även möjlighet att boka massage och skönhetsbehandlingar. Solljuset är något alldeles speciellt på Aqua Vitalis. Slå dig ner i en solstol och känn strålarna och den varma brisen mot huden. Vill du ha det extra varmt och skönt? Häng då med på en av dagens Aufguss-sittningar. 23


fashionhouse 24

Sandtorget, Skรถvde l 0500-41 00 15 l www.assbecksfashionhouse.se l instagram.com/assbecksfashionhouse


Välkommen hem där vi kan vila och ladda upp. Där vi börjar vår dag och dit vi återvänder. Vi på Svensk Fastighetsförmedling kan det där med hem. Med 1200 medarbetare på 230 platser från norr till söder är vi lokala överallt. Prata med oss när du ska köpa, sälja din bostad eller bara behöver någon som förklarar så att man förstår. alla behöver vi en plats

Välkommen till mäklaren med Koll på läget.

SOFIA LARSSON Mäklarassistent 0500 44 55 38

DANIEL ANDERSSON Fastighetsmäklare 0500 44 55 34

JERRY ERSSON Fastighetsmäklare 0500 44 55 30

MARTIN BELINA Fastighetsmäklare 0500 44 55 31

ANDREAS AGERBORN Fastighetsmäklare 0500 44 55 35

TOVA VARDE Fastighetsmäklare 0500 44 55 32

DENNIS JOhANSSON Fastighetsmäklare 0515 68 51 11

25

SKÖVDE | RåDhuSgatan 14 | tEL 0500 41 75 10 | SVEnSKFaSt.SE/SKOVDE


LOKALPRODUCERAT

RYMDFOTO Text: Filip Rapp Foto: Tobias Andersson

Tobias Andersson Ã…lder: 37 Familj: Sambon Gabriella, dottern Isabella Yrke: Fotograf Hemsida: www.tobyphoto.se 2626


Rosettnebulosan

Rosettnebulosan (Caldwell 49) är lite som rymdens förlossningsavdelning. Här föds en massa nya stjärnor, framförallt i den sydöstra delen av bubblan. Nebulosan lyser för att nybildade stjärnor avger strålning och joniserar den omkringliggande vätgasen. Genom att studera olika färgspektrum i en nebulosa kan forskarna avgöra vilka grundämnen den består av. Olika ämnen avger olika färger. Oftast väte (90 procent) men även helium, syre, kväve och olika metaller. Forskare tror att Rosettnebulosans lysande vätgas har en temperatur runt 6 miljoner grader Celsius. Bildens totala exponering är sex timmar.

Efter elva år som egenföretagare med otaliga fotojobb på meritlistan parallellt med en karriär som fotojournalist på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad är Tobias Andersson van vid att allting ska gå snabbt i yrkesrollen som fotograf. Att ta bilder som ska levereras med kort deadline till kunden hör till hans vardag. Som motvikt till den snabba media- och reklamvärlden har Tobias funnit ett stort intresse i astrofotografi, som kräver såväl tid som tålamod och minutiös planering. Att äga ett mäktigt teleskop och blicka upp mot rymden är en förverkligad pojkdröm för Tobias och kombinerar hans fascination för vetenskap och teknik med hans färdigheter som fotograf. Att ta en färdig rymdbild tar oftast över åtta timmar. Först och främst måste det vara ihållande klart väder. Med en karta över stjärnhimlen, ett så kallat planetarium, avläser Tobias planeternas och stjärnornas positioner och vad som är möjligt att fotografera på det planerade datumet. En fotoplats med så få ljusföroreningar som möjligt är viktigt för bildens kvalitét och det innebär ofta att han hamnar i naturen någonstans på Billingen, långt från stadens gatubelysning. Det tar ungefär två timmar att kalibrera utrustningen, utifrån plats, tidpunkt och datum – så att inställningarna stämmer överens med stjärnhimlen och den tilltänkta slutbilden.

– Ibland drar det in moln på himlen precis när jag är färdig med inställningarna, säger Tobias. Då sätts tålamodet på prov, man måste vänta tills det klarnar upp eller packa ihop igen. För att fånga ljuset från avlägsna himlakroppar krävs en CCD-kamera med vilken Tobias tar tre exponeringar av samma motiv, var och en med olika glasfilter framför teleskoplinsen. Varje filter släpper igenom olika våglängder av rött, grönt eller blått ljus. Exponeringarna läggs sedan samman till en färdig bild. Kamerans slutartid är extremt lång och därför måste teleskopet monteras vid ett stativ som kompenserar för jordens rotation. Dubbla motorer längs två axlar på stativet gör hela tiden små justeringar för att teleskopet ska vara låst vid motivet så att bilden inte tappar skärpa. Tobias passion för astrofotografi har blivit mer än bara en hobby. Han berättar om långa, ensamma men samtidigt rofyllda nätter på ett naturskönt Billingen. – Jag kan aldrig konkurrera med NASA:s foton från Hubbleteleskopet. Deras tekniska förutsättningar är helt annorlunda än mina. Men jag fotar himlen, rakt ovanför staden där jag lever. Ibland står jag i en trädgård, andra gånger hamnar jag vid Hållsdammen eller Blängsmosse och tar därifrån bilder på galaxer och nebulosor som ligger otaliga ljusår bort.

>> 27


Hästhuvudnebulosan

Hästhuvudnebulosan (IC 434) ligger vid den vänstra stjärnan i ”Orions bälte”. Det röda skenet består av vätgas och det mörka i hästhuvudet är rymdstoft. Eftersom det är 1500 ljusår mellan Sverige och nebulosan blir bilden en tidsresa 1500 år bakåt i tiden. Hur den ser ut idag vet man inte. Man får helt enkelt vänta 1500 år innan man får reda på det. Exponeringstiden är lite drygt 120 minuter. Bilden är tagen med en monokrom CCD-kamera med kylsystem. Man kyler ner bildsensorn till -40 28

grader för att undvika onödigt brus och ”hot pixels” när man exponerar under långa tider. För att undvika ljusföroreningar (artificiellt ljus) som finns i atmosfären använder man speciella filter (har alltså inget med Instagram-filter att göra) som bara släpper igenom den exakta våglängd av ljus som man vill åt. Glasfiltren sitter framför kameran i ett datorstyrt filterhjul och har plats för 7 filter. (H-alpha, SII, OIII, Luminance, Red, Green, Blue) Smalbandsfotografering kallas detta och är samma teknik som NASA använder.


Teleskop

En frusen vinternatt mitt på billingen. Teleskop: TS-Optics 600mm f/6 (refractor), kamera: Atik 383L och montering: Skywatcher NEQ6 PRO SynScan.

Norrsken

Norrsken fotat vid Hållsdammen på Billingen natten till den 29e september 2016. Tre sekunders exponering med Canon 5Ds och 24-70mm 2.8 29


V I F I N N S I S K Ö V D E , T I B R O , M A R I E S TA D , S K A R A , T I D A H O L M , FA L K Ö P I N G , H J O O C H K A R L S B O R G

Vi jobbar för din framgång! VI FÖRVANDLAR STÄDNINGEN till en professionell

tjänst – personligt anpassad av stolta medarbetare som stöttar och underlättar din verksamhet! Vår idé är att hjälpa dig ha rätt miljö vid varje tillfälle

30

– för dig och din verksamhets framgång. Därför erbjuder vi inga standardiserade lösningar utan varje städuppdrag skräddarsys efter just dina behov. Välkommen till Städkonsult!

Städkonsult i Skaraborg AB Hammargatan 2, 541 45 Skövde. Tel 0500 – 48 08 20 | Villagatan 11, 522 30 Tidaholm. Tel 0502-710 88 info @ stadkonsult.com | www.stadkonsult.com


Funderar du på att sälja din bostad? Det kostar inget att kontakta oss för en rådgivning. Passa också på att boka en kostnadsfri värdering.

Jenny Blomberg

Jesper Ahllund

Rikard Nero

Mia Svensson

SKÖVDE Commercegallerian Tel: 0500-777 111

lansfast.se/skovde

Roger Nero

31


KLÄ BARNEN RÄTT Text och bild: Friluftsfrämjandet

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder sägs det. Men vad är bra kläder då? Och är det någon skillnad på vad som passar barn och vuxna? Här är Friluftsfrämjandets bästa tips för att hålla barnen varma och torra. Även små äventyrare är värda bra kläder. Med några enkla tips blir stunden i skogen eller på fjällen mycket behagligare, för både stora och små.

Närmast huden Bär aldrig bomull närmast huden. Bomull är uselt på att transportera fukt och blir tungt och kallt när det blir blött. Välj merinoull med fina fibrer som inte kliar eller sticks, eller syntet om aktiviteten är hög och man väntar sig att bli svettig.

Varm mellan Mellanlager kallas ofta det lager man har utanpå understället. Det är lite missvisande eftersom det inte alltid behövs något utanpå detta lager. Traditionellt har denna tröja eller väst ofta varit gjord av fleece, men det finns också bra alternativ i tjockare merinoull. På senare år har bra jackor med syntet som härmar dunets egenskaper också dykt upp. Dessa är ofta både varma och lätta och ett bra alternativ till den tjocka och tunga fleecen.

Vind och vatten En del vill ha ett yttersta lager som är både vind- och vattentätt, andra har en vindjacka som kompletteras med en regnjacka när det behövs. På barn är den vattentäta skaljackan ofta det bästa eftersom de inte alltid hinner med att komplettera vindjackan med något vattentätt om det börjar regna. Undvik däremot galon som är tungt och samlar fukt på insidan, fukt som kyler. Galon slits också mycket fortare än ett bra skalplagg, som dessutom kan användas året om.

På fötterna Det är roligt med vattenpölar och gegga! Se därför till att barnen har bra skor så de kan leka ordentligt. På små barn är gummistövlar bra. Äldre barn kan tycka att det blir lite varmt och klumpigt och kan trivas bättre i ett par sköna kängor. 32


5

SANNINGAR OM SKÖVDE - och en luring, kan du hitta den

Volvo Cars och Volvo Group Trucks Operations tillverkar tillsammans över en halv miljon motorer om året.

I Skövde tillverkas ca 20 ton godis varje dag.

Västergötland har Tranan som landskapsdjur.

Skövde är Sveriges 25:e största stad.

Elins esplanad har över 30 butiker.

Robert Gustafsson, från Skövde, har varit tävlingscyklist innan han inledde sin karriär som komiker.

33

Rätt svar: Skövde är Sveriges 32:a största stad


WINTER SCIENCE - med Balthazar Science Center Samla hela familjen och vetenskapa tillsammans! Balthazar Science Center har satt ihop några roliga vetenskapsutmaningar som passar hela familjen.

BALTHAZAR SCIENCE CENTER

Balthazar Science Center är en mötesplats i Skövde där människor i alla åldrar kan mötas och uppleva teknik, naturvetenskap, engelska och matematik i spännande och inspirerande kombinationer. Här får du kluriga utmaningar och roliga upplevelser. Välkommen hela året om! www.balthazar.nu

TEXT: BALTHAZAR SCIENCE CENTER. FOTO: SEBASTIAN BULARCA.

APELSINLYKTA

JULMUST LIGHT + MENTOS

2.

1. 2. 3.

1.

3.

4.

5.

OBS! Denna bör genomföras utomhus!

Skär ett snitt på mitten av apelsinens skal och fortsätt hela vägen runt. Dra försiktigt isär de två halvorna. Gröp ur fruktköttet, som sitter fast i skalet. Akta den tjocka vita hinnan i mitten av apelsinen. Den ska vara kvar då den är själva veken i ljuset. Fyll ¾ av apelsinskalet med vegetabilisk olja och häll lite olja på veken. Tänd ljuset genom att elda på veken. Detta kan ta en liten stund.

Trä 7 stycken mentos på en tråd med hjälp av en nål. Öppna julmusten och släpp ner tråden med mentos i flaskan. Spring!

LYFT EN ISBIT 1. 2. 3. 4.

Lägg en isbit i en skål eller glas med kallt vatten. Placera en tunn tråd över isbiten. Strö salt över tråden Vänta 5 sekunder och lyft sedan tråden

ALUN-KRISTALLER 1. 2. 3.

4. 5. 6.

7.

8. 9. 34

Koka upp vatten. Häll det varma vattnet i en glasburk. Rör i och lös upp dubbla mängden alun*. Ex: 1 dl vatten = 2 dl alun. Rör om tills allt är löst. Låt blandningen svalna till rumstemperatur. Häll över blandningen till en ren glasburk. Se till att inga kristaller följer med. Forma en figur av piprensare, knyt fast figuren i ett snöre hängandes i en pinne. Placera figuren i blandningen. Lägg gärna ett kaffefilter över burken och ställ den mörkt. Om någon dag börjar det synas kristaller.

APELSINGNISTOR 1. 2. 3. Alun kan du köpa på apotek. *

Skala av en bit av ett apelsinskal. Vik skalet dubbelvikt med skalets utsida utåt. Kläm till på skalet mot ett ljus. Se till att skalets små oljiga ”blåsor” kläms ut med kraft.


Vinterpyssel med

Tävla om lyxbrunch & familjespa på First Hotel Billingehus!

Billingens fritidsområde EF Vuxen

kommer billingens personer upp stora delar andersinge- siff- spelade av billingens med drivs av fött till sexton år son, pigga mars- rorna edwall aktivitets tagen kvackplats är skövde åker i billingens som dotter ibland? gjord av detta salvor? bandy längdspår ... vann os-guld sysslar i sprintmånga på stafett billingen 2006 med upptäckt föreegenbild domlig åkerström prima katten gäng

gibbon sjunger ihop

hålls inför val ej då

jamaicansk musikstil

sysslar med han firade jul på tv

strut i billinge... finns liftar

symbolen

livfulla alvirke billingen wahl- har ett gren officiellt

kyler dryck hända

kattfot shakespearekung

kenya kort seg

vasalopps...

ett slut på berättelsen nyttja borsten finns vid hållsdammens grillplatser

kan ge ödem

galler romarväg

gör butik efter jul

hör i london slö

kyler ödla hemlighus

Barn

© fröken uggla 2016

ett högt kort

ström

en fisk

s

kan finnas i postlåda skiner på himlen grej en på engel­ ska om man inte tål mjölk­ o socker kan man dricka mjölk som är detta

© fröken uggla 2016

inleder känt shakespearecitat

stad kan man åka ennära på billingens bill­ aktivitetsplats ingen vill fer­ dinand l s sitta under stökigt kaos

k

b

ö

falla man kan ... i stuga på billingen randig insekt b slutar katt på

k

u

d

börjar karl på pyntas till påsk

öra på engelska

a

ett kropps­ kill­ skada namn

r

a en ormlik fisk

inte i koppel

s

sticker ut i vattnet

v

o

e

a

a

vi på engelska

ett kommer kan man grilla sådant efter t och äta hör man sju med bröd med dagar

f

å i

Mejla orden i de gula fälten till info@billingen.nu senast 28/2 2017. Billingens fritidsområde ekonomisk förening består av 17 medlemsföreningar, varav 12 är ideella föreningar och 5 företag som har sin verksamhet på Billingen. Föreningens verksamhetsområden är tillgänglighet, aktiviter och utveckling i fritids­ området. 2016 har föreningen bland annat arrangerat friskvårdsvårdprojektet hittaut.nu och Sweden Outdoor Festival i samverkan med Next Skövde och Skövde kommun.

35


SCENEN ÄR DERAS Text och foto: Katarina Averås

De är framtidens skådespelare, magiker, musikalartister, stand up-komiker och dansare. De är i början av sina karriärer men tar nu ett rejält kliv upp på scenen för att möta publiken. Scenverkstan ger 16 utvalda talanger chansen att utveckla sina konstnärliga förmågor genom personlig coachning av bland andra Robert Gustafsson. De är fyllda av unga ambitioner. Jacob Svensson, Oliver Häggblom och Miranda Gidewall är tre av deltagarna som under hösten varit en del av projektet Scenverkstan. När vi ses har projektet just kommit igång. Nu väntar hårt arbete – både med fokus på egen utveckling och en gemensam föreställning den 28 november. Oliver Häggblom, 15 år, är magiker och har alltid en kortlek i fickan. Han har hittills mött sin publik på barnkalas och marknader, bland annat genom att gå runt och trolla i folkvimlet på Matfestivalen. – Jag vill jobba med att få in humor i mina nummer – och eld! Mitt framtidsmål är såklart att jobba som professionell magiker. Jacob Svensson, 17 år, vill utvecklas inom flera olika kreativa uttryck. Som stand up-komiker ser han möjligheter att få fram viktiga budskap på ett lättsamt sätt. 36

– Jag satsar på att bli en offentlig person i syfte att få berätta om mina egna erfarenheter av att vara ett barn i systemet, som bland annat har fått flytta mellan olika fosterhem. Jag är transsexuell och ska börja min hormonbehandling. Därför startar jag också en Youtube-kanal där alla som vill ska kunna följa min transition. – I framtiden vill jag troligen jobba inom vården, men just nu vill jag använda scenen för att nå människor med makt och få upp samhällets ögon för de frågor som engagerar mig. Miranda Gidewall, 21 år, har spelat teater hela sitt liv. Först hemma med lillebror och senare i skolan och med en teatergrupp. Rollspel ger utlopp för fantasi och kreativitet. Både skådespelare och andra kreativa yrken finns med i framtidsplanerna. – Jag hoppas få konstruktiv kritik från coacherna både vad gäller skådespel och röstanvändning. Jag vill jobba med mina roller och karaktärer. Jag gillar att variera mellan olika genrer.


SCENVERKSTAN GER PERSONLIG COACHNING När Robert Gustafsson växte upp i Skövde fick han en egen nyckel till Skövde Kulturhus. Nu visar han sin tacksamhet på flera olika sätt. Kulturstipendiet Guldnyckeln är ett av dem, lokalen Kulturiet som unga får låna gratis och satsningen Scenverkstan ytterligare ett par. 52 ungdomar mellan 14 och 21 år ansökte om att få delta i Scenverkstan. Det fanns en stor bredd av konstnärliga och kreativa uttryck. – De 16 som deltar representerar en stor mångfald, säger Scenverkstans konstnärliga coach Niclas Johansson. Det är en fantastiskt gäng, rejält taggade och på. Kontrasten i deras uttryck kommer bidra till en mycket underhållande slutföreställning. Scenverkstan genomförs under fem intensiva veckor där ungdomarna varje tisdag och söndag får coachning av Niclas Johansson. Tre dagar finns också Robert Gustafsson på plats för att jobba med var och ens personliga utveckling på scenen. – Jag ser vilja, drömmar och skaparlust hos de här ungdomarna. Men också en önskan att få ingå i ett team tillsammans med andra. Jag vill bidra med att få dem att ta steget från ”skulle vilja”, till ”nu gör jag!”. Det är kroppsspråk, röst och kontakten med sin självbild som är det viktiga, men också förmågan att bejaka lusten att uttrycka sig. – I deras ålder hade jag verkligen själv velat prata med någon som verkligen såg min dröm, min vilja. Scenverkstan handlar inte om att utse de mest begåvade i området, utan snarare om att vägleda dem som också kan hjälpa och inspirera andra som inte vågar eller tror på sig själva. Niclas Johansson hjälper även till att fånga upp allt praktiskt som krävs för att ett scenframträdande ska bli bra. – Rekvisita, ljud och ljus, musik, kläder, scenografi. Allt ska på plats!

37


UPPTÄCK SKÖVDE KULTURHUS! Skövde Kulturhus sjuder av en mångfald aktiviteter och evenemang. Här finns kulturupplevelser för alla åldrar och smaker, konferenslokaler och en restaurang. Ta för dig av allt som händer på teatern, biografen, biblioteket, konstmuseet och Kulturiet. Här är några av vinterns och vårens tips, fler hittar du på skovde.se/kultur. Vi ses i Skövde Kulturhus!

Utställningar lyfter yttrandefriheten Konstmuseet, Skövde Kulturhus. Under hösten öppnade två utställningar med kopplingar till pågående konflikter där yttrandefriheten helt eller delvis satts ur spel. I Between Revolution and War (t o m 8 jan) visas verk av nio ukrainska konstnärer som kommenterar situationen i dagens Ukraina – ett land splittrat av revolution, inbördeskrig och rysk aggression. 2014 kom konstnären Heba Alakkad till Sverige från krigets Syrien. Nu visas hennes verk i konstmuseet i utställningen Galleri Hova c/o Konstmuseet (t o m 30 dec).

38

Mångsidiga måndagar Stadsbiblioteket, Skövde Kulturhus. Mångsidiga Måndagar är ett av stadsbibliotekets program för vuxna. Med spännande bredd från stickkafe och världspolitik, till miljöfrågor och samhällsdebatt, högläsning och författarmöten. Fri entré. Biblioteket är en mötesplats för alla, finns på sju platser i kommunen och erbjuder även ett stort digitalt utbud dygnet runt. www.bibliotek.skovde.se


Flyktpotatis med Emil Jensen Stadsteatern, Skövde Kulturhus. Emil Jensen är tillbaka med en ny föreställning med Riksteatern. Han är en av landet mest mångsidiga artister och blandar musik, lyrik och komik till en helt egen genre i sina hyllade mellansnack och låtar. 7 februari kl 19.

Mammas Nya Kille – ett kunskapslyft Stadsteatern, Skövde Kulturhus. Sveriges radio P3:s Mammas Nya Kille tar nu steget ut på teaterscenen med det folkbildande initiativet Kunskapslyftet. Efter tio år som röster i radio får vi närkontakt med Katla, Jenny - en förvirrad tjej, Lacken & Tråden och alla de andra i Mammas Nya Kille-gänget. 23 februari.

Här är Sveriges unga musiker! Skövde Kulturhus. Musik Direkt är en årlig musiktävling som ger unga musiker 13-21 år möjlighet att framträda på scen och göra nya musikaliska erfarenheter och bekantskaper. Regional deltävling i Skövde Kulturhus den 10-12 februari.

Jonas Gardell: 30 år tillsammans Stadsteatern, Skövde Kulturhus. Det är över 30 år sen Jonas Gardell gav ut sin första roman. 30 år sen han gjorde sin första show. 30 år sen han blev ihop med Mark. På de här 30 åren har Jonas Gardell gått från att vara ett UFO på besök i Mellanmjölkens land till att vara någon som blivit folkkär. 24 mars kl 19 och 21.30

Möt kinesiska konstnären Xiao Lu Konstmuseet, Skövde Kulturhus. Vårens stora utställning bjuder på ett möte med den kinesiska konstnären Xiao Lu. Hon fängslades 1989 efter en performance där hon sköt sönder sin egen installation på en utställning. Tolkningen blev starkt politiserad och fick ett stort symbolvärde för protesterna på Himmelska fridens torg senare samma år. Pågår 16 feb till 23 april.

Skaraborgssalongen 2017 Snart är det dags att lämna in! Mer info och anmälan via skovde.se/salong17

39


Text och foto: Iselin Fridén

Inget är väl så älskat och uppskattat som just choklad. En sann favorit hos många, och kan med fördel varieras i en uppsjö av former och smaker. Oavsett om du föredrar en lyxigt god chokladtryffel, en nyttigare variant av chokladbollar eller uppskattar ett snabbt och enkelt recept finns här något som passar alla. Perfekt att ha hemma när oväntat besök knackar på, eller kanske göra ett omsorgsfullt paket i cellofan och ge bort till någon du tycker extra mycket om.

TRE SORTERS CHOKLAD Chokladtryffel med kokos (cirka 25 kulor) 200 g mörk choklad (70% kakaohalt) 1 1/2 dl vispgrädde 25 g rumsvarmt smör 1 1/2 dl florsocker 2 dl riven kokos 150 g vit choklad 150 g mjölkchoklad 1. Finhacka chokladen. Lägg i en skål tillsammans med grädden och värm över varmt vattenbad tills allt smält. 2. Ta bort skålen från vattenbadet och blanda ner smör, florsockret och riven kokos. 3. Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt stå ungefär två timmar, eller tills smeten stelnat helt. 4. Använd en sked och ta små klickar från smeten och rulla till små kulor. Använd till fördel lite florsocker i händerna så inte smeten fastnar så lätt. 5. Lägg kulorna på en bricka med bakplåtspapper. Ställ in dem i frysen ungefär två timmar. 6. Smält vit choklad och mjölkchoklad var för sig över vattenbad. 7. Doppa tryffelkulorna i chokladen och låt dem sedan stelna på brickan med bakplåtspapper. Ringla eventuellt lite smält choklad över kulorna eller dekorera med strössel. 8. Förvaras bäst i kylen. Kom ihåg och ta fram dem en stund innan servering.

Chokladbollar med fikon och valnötter (Cirka 10-15 chokladbollar ) 250g ekologiska fikon 2 dl valnötter 3 msk kakao 2 msk stark kaffe 2 msk kokosolja Riven kokos till garnering 1. Börja med att mixa nötterna till mjöl med hjälp av en blender. 2. Lägg sedan i samtliga ingredienser och låt allt blandas tills det blivit en lättarbetad massa. 3. Forma små bollar och rulla dem i kokos. 4. Förvaras svalt i kylen.

Chokladdoppad frukt 100 g mjölkchoklad eller mörk choklad. Valfri torkad frukt (jag använde aprikos och banan) Riven kokos till garnering 1. Täck en tallrik med bakplåtspapper. 2. Värm chokladen över vattenbad tills allt smält. 3. Tag hjälp utav en kökstång och doppa frukt helt eller delvis i chokladen. 4. Låt stelna på bakplåtspappret. 5. Dekorera med riven kokos eller ringla lite smält choklad över.

40


VARM CHOKLAD MED ISBJÖRNAR En kopp varm choklad kan väl vara bland det härligaste som finns vintertid. Kanske framför en sprakande brasa, efter en lång dag med aktiviteter eller bara för att pigga upp en alldeles vanlig tisdag! Oavsett tillfälle finns här ett enkelt recept på varm choklad samt några söta figurer du snabbt kan sätta ihop, och förhöja vilken given stund som helst! Varm choklad (Till 2 koppar) 4 dl mjölk 3 tsk socker 4 tsk kakao 1. Rör ut socker och kakao i en kastrull tillsammans med lite av mjölken tills allt blandat sig. 2. Häll på resten av mjölken och värm upp. Isbjörns-figurer (Till 1 figur) 2st mini-marshmallows 1st marshmallow 1st stor marshmallow 2st godisögon (finns i välsorterade bakbutiker) 1st M&M Några rutor vit choklad 1. Börja med att dela den medelstora och stora marshmallowen till hälften med hjälp av en sax. 2. Smält vit choklad och använd chokladen för att limma ihop marshmallowdelarna enligt bild. 3. Limma på ögonen och slutligen en M&M som nos till isbjörnen. 4. Låt ligga plant i ungefär 30 minuter så att alla delar fastnar på isbjörnen. 5. Nu är isbjörnarna klara att serveras tillsammans med varm choklad och grädde. Mums!

41


ÄR VI FRAMME SNART? Barnen vägrar ta på sig skorna, chokladen kokar över och bilen har frusit igen. Är det inte lite typiskt? Vi alla känner igen oss i förmiddagspaniken som råder när vi ska på utflykt under de härliga vintermånaderna – det blir ju mörkt tidigt! Men ta det lugnt, ni hinner. Skövde-familjen hjälper till och visar vägen till en härlig dag i snön! Text: Tove Ekblad, Next Skövde

Foto: Tuana

42


Foto: Silverfallet, Christian Borneblad

09.00

Tanken är att vara på språng tidigt, hurtiga och redo. Istället hänger ett barn runt benet, ett annat sitter på sin stol och sjunger och från spisen hörs det välbekanta ljudet av mjölk som träffar en varm platta. Livet är härligt.

10.13

Efter nya försök är chokladen äntligen klar, smörgåsarna packade och bilen upptinad. Barnen har nästan alla skor på sig och vi är så gott som redo att ge oss av!

10.14

Toalettpanik. Av med kläderna. På med kläderna.

10.45

Bilen rullar. Ett stopp på vägen hos ett bageri känns givet, här doftar det gott av färska bullar. Och när smakar nybakta bullar som bäst om inte på utflykt?

11.30

Framme vid dagens första stopp – den fantastiska pulkabacken vid Kulhult. Här är det redan gott om barnfamiljer, men vi ger oss ut för backen med glada skrik och mycket energi!

12.36

Energin vi kände för bara en liten stund sedan börjar tryta och vi breder ut picknickfilten på krönet i backen. Det är skönt att sitta ner, och alla mumsar i tystnad på smörgåsarna och smuttar på chokladen, som trots motgångarna blev riktigt god. Ostmacka, hur kan det smaka så gott utomhus?

13.00

Vi glider vidare mot nya mål! Silverfallet står näst på listan – många fastnar gärna i att det är ett perfekt mål för vårutflykten, men isformationerna på vintern går inte heller av för hackor. Mäktigt, var ordet!

13.08

Vantar, mössor, termobyxor och underställ. En del hann åka av under den 8 minuter långa bilfärden, en del stannade kvar på. Ordningen är återställd och vi promenerar från parkeringen på den upptrampade stigen mot Silverfallet. En snöboll i nacken innebär kort paus för snöbollskrig. Kärleksfullt, naturligtvis. .

13.40

Väl framme är det som ett magiskt vinterparadis – barnen är överlyckliga att få se isformationerna från filmen Frost! Det ljuder skönsång så det ekar över hela naturreservatet, det här är en hit!

14.03

Någon slickar på isen. Ingen fastnar. Kris var nära men lyckades undvikas.

14.46

Det börjar kurra i allehanda magar, så vi tar sikte mot lanthandeln i Timmersdala för att fylla på med något gott att grilla. Favoriten? Klassikern korv i bröd, såklart.

15.30

Eftermiddagsprovianten inhandlad! Det börjar skymma och det tänds ljus i fönstren. Luften är klar och ren.

15.55

Vi tog vägen över berget och raka linan till Billingens Fritidsområde. Målet är nu inställt på favoritgrillplatsen vid Hållsdammen. Det har knåpats ihop hejaramsor för att tagga inför maten. ”KORV I BRÖD, KORV I BRÖD!”

16.58

Elden sprakar, vi sitter ner och korvarna bränns som vanligt. Men vad gör det när man ser månens yrvakna sken gnistra i snön?

18.09

Barnen somnar i bilen. Vi nynnar på låtarna från Frost. 43


OM JOHANNA CHRISTIANSSON & QUAX Johanna Christiansson och hennes schäfer Quax (2,5 år) arbetar för polisens hundgrupp i Skaraborg och utgår från polishuset i Skövde när de ger sig ut på uppdrag. I september tog de guld i Polishund-SM, en tävling som de deltog i för första gången. Bedriften har fått stor uppmärksamhet i media under hösten. Nu laddar de tillsammans för att försvara Sveriges färger i Nordiska mästerskapen. Vardagen är fylld av träning och uppdrag, men Quax är också del av Johannas familj och följer henne i privatlivet.

4444


POLISHUNDEN QUAX OCH HUNDFÖRAREN JOHANNA Text: Filip Rapp Foto: Tobias Andersson

Schäferhunden Quax sitter lydigt och inväntar kommando. Varenda molekyl av hunden är fokuserad på den bitkudde jag håller framför mig. Hans muskler vibrerar under den mörka pälsen, svansen piskar med entusiasm och de gnistrande, livfulla ögonen smalnar av till två skärvor. Enligt instruktionerna jag fått inför övningen så tar jag ett steg bakåt och rör kudden ut från kroppen. Det är också tecknet för Quax att agera. Han exploderar i ett blixtsnabbt, vigt språng med uppspärrade käftar som slår ihop kring kudden. Trots att jag väger mer än dubbelt så mycket som hunden och är väl förberedd på vad som ska ske, så tappar jag omedelbart balansen av rycket som uppstår. Vi cirkulerar runt varandra i lekfull dragkamp, innan jag släpper taget. Quax tycks överlycklig och stolt över sin seger och skuttar triumferande flera varv runt sin egen axel. Jag tänker en enda sak: tack och lov att vi bara övar och att det där är en kudde och inte min arm! Det är en riktigt bister och regnig eftermiddag på Heden vid Karlsborgs flottiljområde. Jag fryser. Det hjälper möjligen att vara klädd enligt konstens regler: i tre lager, med funktionsplagg ytterst som skydd mot köld och väta. Men vinden tycks ändå leta sig inunder och får huden att knottras. Glädjen som uttrycks mellan hundföraren Johanna Christiansson från Skövde och Quax går däremot inte att värja sig mot; den strålar genom alla mina lager av kläder och rakt in i hjärtat. Det är värmande att se dem, på något vis. Johanna förevisar några av de discipliner som hon lär ut vid hundförarutbildningen i Karlsborg. För den vackra schäferhanen, vars hela

existens tycks konstruerad för- och inriktad på just det här, verkar det vara en perfekt dag, oavsett årstid och väderlek. Hans entusiasm är total inför varje övningsmoment; och det smittar av sig på mig. Jag har svårt att sluta le i hans närhet. —Quax är den varelse som jag spenderar allra mest tid tillsammans med, säger Johanna. Sex dagar i veckan är det träning på schemat. — Att vara polishundförare är en livsstil och en otroligt stor del av mitt liv, konstaterar hon. Förutom att Johanna är instruktör i Karlsborg så gör hon skarpa polisuppdrag tillsammans med Quax i tjänsten och utgår då från Skövde. Nyligen vann de också Polishund-SM; en bedrift som fått mycket medial uppmärksamhet under hösten. Men hunden följer henne också i privatlivet och är en kär och social del av familjen. För någon som aldrig sett polishundar annat än i tjänst, på avstånd eller på TV, är det lätt att föreställa sig att det är bistra djur. Självklart måste en polishund vara mentalt stark och disciplinerad för att klara av att arbeta i stressade situationer, men relationen mellan Johanna och hennes hund är allt annat än hård. Han får förvisso sina instruktioner med tydliga, strikta kommandon - men framför allt märker jag att kommunikationen innehåller glada tillrop, uppmuntran och belöning och en väldigt mild, vänlig ton. Efter varje väl utfört moment får Quax sätta tänderna i sin leksak: en tuggboll som verkar vara den bästa belöning han kan tänka sig. Det krävs några års tjänst innan en polis har möjlighet att bli hundförare. Johanna har vuxit upp i en familj som alltid

>>

45


hade hund, och såväl hundar som hästar har varit en stor del av hennes liv. På hundförarutbildningen finns även poliser som saknar tidigare hundvana. Men för Johanna var det en naturlig och självklar inriktning. Quax är Johannas andra polishund och det går inte ta miste på det starka bandet dem emellan. Hon berättar om hundens nos, det fantastiska verktyget som kan fånga upp dofter och lokalisera människor på en halv kilometers avstånd och om hur hunden kan följa ett spår och bedöma åt vilket håll den eftersökte har rört sig, även när spåren korsar varandra. Tidigare under dagen har de varit ute och övat spårning i skogen, i fem timmar. Men Quax uppvisar inga som helst tecken på trötthet. Tvärtom. Jag får gömma mig i en skogsdunge i ett enkelt scenario där jag för hunden kanske föreställer en person som irrat bort sig. Johanna släpper Quax på några hundra meters håll och han får omedelbart vittring på mig. Han hittar mig enkelt och markerar med tydliga skall samtidigt som han håller mig under uppsikt tills Johanna dyker upp, klappar om honom och ger honom leksaken. Jag frågar hur det egentligen går till att träna upp en polishund och får veta att det i stora drag handlar om att uppmärksamma och sedan uppmuntra hundens naturliga instinkter och nyfikenhet. Därtill lär man hunden att förknippa olika uppgifter med olika föremål eller tecken, exempelvis kan man försätta hunden i arbetsläge genom att sätta på den ett särskilt halsband eller en polisväst som den alltid bär vid dessa tillfällen. I nästa moment ska Quax söka efter ett mynt som vi har lagt ut tjugo meter bort på den stora gräsytan där vi befinner oss. 46

Jag noterar att Johanna kliar honom på bröstet samtidigt som hon ger sökkommando. Den livfulla schäfern förvandlas då till en fokuserad sökmaskin med nosen mot marken, nästan som om Johanna hade slagit på en arbetsbrytare. Han uppfattar våra spår och letar sig systematiskt fram till myntet, markerar och inväntar beröm. I en skarp situation hade myntet kunnat vara ett vapen kopplat till ett brott, eller någon annan viktig ledtråd för polisarbetet. Jag blir full av vördnad och respekt inför ett djur som med så självklar entusiasm tar sig an uppgifterna han ställs inför. ”Den som ändå hade samma arbetsmoral och energi” tänker jag. Hunden är ett av få bruksdjur som fortfarande arbetar tillsammans med oss människor och som inte går att ersätta med moderna uppfinningar - till skillnad mot forna tiders dragdjur, exempelvis. Johanna hoppas att Quax kan tjänstgöra långt upp i tioårsåldern, men i likhet med en elitidrottare så slits muskler och leder av hans aktiva liv. Än så länge är Quax bara två och ett halvt år gammal och på väg att nå sin fulla kapacitet som polishund. Vi genomför den sista övningen och kämpar några gånger om bitkudden innan det är dags att skiljas åt. Efter att i ena stunden ryckt och slitit med käftarna för att få kudden med sig, låter sig Quax i nästa stund bli klappad innan han hoppar in i sin hundbur i bagageutrymmet på Johannas bil. Jag funderar över vad som kommer här näst för Quax; nya uppdrag i tjänsten eller fler tävlingsframgångar? Vad det än blir så är jag säker på en sak: att det kommer ske med entusiasm och glädje!


SPORTPROFILER

Sofia Loft

Aaron Lindström

Sport: Klassiskt Styrkelyft. Klubb: Skövde Kraftsportklubb, men tävlar för Göteborg.

Sport: Alpint Klubb: SK Vitesse

Vad är det bästa med din sport? Det bästa med min sport tycker jag är att man verkligen får ta i till max och verkligen pressa kroppen till maxprestationer. Och tävlingsmässigt så är det enkelt, den som lyfter mest den är bäst. Det är en tacksam sport där man enkelt kan se sin egen utveckling och sätta upp konkreta mål.

Vad är det bästa med din sport? Det är gemenskapen, att träffa nya människor och att tävla såklart! Jag är en tävlingsmänniska.

Var kan man se dig tävla? Mina stora tävlingar på ett år är VM, EM och SM. Men jag brukar också försöka vara med på ett par mindre tävlingar per år, till exempel DM eller Götalandsmästerskap, som brukar hållas här i Västra Götaland. Vilken är din hittills största prestation? Mitt tredje raka VM-guld i Texas i somras där jag även satte nytt världsrekord totalt.

Var kan man se dig tävla? Jag kommer att åka runt med landslaget och tävla i Österrike, Italien och Sydkorea. OS kommer att sändas i svensk TV. Jag tävlar också i de vanliga FIS-tävlingarna och har som långsiktigt mål att komma så långt som möjligt även där. Vilken är din hittills största prestation? Att bli uttagen till det paralympiska landslaget är den största prestationen, och mitt mål är att komma med i Paralympics i Korea 2018 och prestera så bra som möjligt!

Tomas Andersson

Emil Johansson

Tomas Andersson

Sport: Alpin Skidåkning Klubb: SK Vitesse

Sport: Bowling Klubb: Klotrullarnas BK

Vad är det bästa med din sport? Jag reser runt mycket i världen och får se många väldigt vackra skidorter, samtidigt som jag träffar många nya människor. I alpint är det ”vänster -höger” hela tiden, men det finns ändå ingen bana eller backe som är den andra lik, och på så vis blir det väldigt varierande och rolig träning. Känslan från skida-snö är dessutom underbar och jag älskar tävlingsmoment där gränsen mellan succé och misslyckande är hårfin.

Vad är det bästa med din sport? Att det är en rolig sport och alla kan spela den. Fast man inte tävlar kan man spela i vilken ålder som helst.

Var kan man se dig tävla? När SVT/TV4 visar slalomvärldscupen brukar jag finnas med i TV-rutan. Vilken är din hittills största prestation? När jag placerade mig 25:a i St Caterinas världscupsslalom i vintras. Detta var min andra start i världscupen och att jag skulle kvala till ett andraåk från mitt startnummer 72 var det inte många som trodde var möjligt - det var trots allt 11 år sedan någon med så högt startnummer kvalade till andraåket. Mina tre bronsmedaljer från SM 2013 och 2015 värderar jag också högt.

Var kan man se dig tävla? Handikapp-SM, DM och alla tävlingar i närheten. Den 10 december kan man se mig i Lidköping på Älvaträffen i bowlinghallen i Tändsticksfabriken. Vilken är din hittills största prestation? Det är det jag gjort i special olympics – att jag tog tre medaljer. Ett guld i tvåmanna, silver i fyrmanna med två killar och två tjejer, och ett silver i singelklassen. Det hade jag inte räknat med, så det är jätteroligt. Det var första gången som jag var med i special olympics. Det var en upplevelse som man inte kan jämföra med något. Det var 187 länder med, det var hur stort som helst! Det var helt sanslöst. Mycket större än jag trodde, det fanns ingenting som var dåligt. Det var en upplevelse att man fick åka på detta – det är en chans som aldrig kommer igen. Det är det största som jag kommer få ha varit med om.

47


48


ÖPPETIDER & PRISER FÖR VINTERSKÖVDE BILLINGEBACKEN

Öppettider Vecka 1 mån-fre 10.00-15.00, 17.00-21.00 lör-sön 10.00-16.00 Vecka 2-6, samt vecka 8 mån 10.00-15.00, 17.00-21.00 tis 10.00-15.00 ons 10.00-15.00, 17.00-21.00 tors 10.00-15.00 fre 10.00-15.00, 17.00-21.00 lör-sön 10.00-16.00 Vecka 7 mån-fre 10.00-15.00, 17.00-21.00 lör-sön 10.00-16.00 Stängd 25/2 pga tävling. Skipasspris: Tid - Vuxen / Ungdom Dagkort 10.00-15.00 120 / 90* Kvällskort 17.00-21.00 120 / 90* Heldag helg 10.00-16.00 150 / 100* Halvdag helg 10.00-13.00 100 / 70* Halvdag helg 13.00-16.00 100 / 70* Tvådagarskort 270 / 180* (gäller lördag och söndag samt helgdag) Säsongskort 1000 / 800* Liftkortshållare 20 / 20 * Ungdom (7-16 år) och pensionär. Barn t.o.m. 6 år åker gratis tillsammans med vuxen.

Öppettiderna gäller utifrån väder och snötillgång.

BILLINGENS ISBANA

Öppettider: Allmänhetens åkning Normalt söndagar kl 10-15 Banan är dessutom öppen mån-fre 9-13 men utan snöröjning/ isvård. Må och fredag 21-22 Övrigt enligt hemsidan www.skovdebandy.se

BILLINGEHOVS ISHALL Allmänhetens åkning

Öppettider: Fredag: 16.00-20.00 Lördag: 14.00-17.00 Söndag: 14.00-17.00 Under lov gäller utökade öppettider för allmänhetens åkning. Hemsidan uppdateras allteftersom. Priser: Dagkort - 30 kr/person/dag (barn t om 6 år= gratis). Du betalar i automat med 1 kr, 5 kr eller 10 kr. Nyhet - Nu finns det möjlighet att betala avgiften med Swish. Betalning görs till Swishnummer 123 561 43 75 Säsongskort 300 kr/säsong, kan köpas på plats.

LÄNGDSKIDSPÅR BILLINGEN Priser för skidkort: Dagskort 50 kr Säsongskort 700 kr

Generella öppettider: Måndag –Söndag kl 06.00-22.00. Alla barn och ungdomar upp till 16 år åker gratis i längdskidspåren. Säsongskort finns att köpa hos OK/Q8, Intersport, Team Sportia, Billingehus och på Skövde Turistbyrå.

För mer information skovde.se

Priser: Alla över 6 år betalar 20 kr i mynt eller sedlar i automaten eller swishar till 1235895875 49


DECEMBER-APRIL

VINTERNS STORA EVENEMANG I SKÖVDE

10 DECEMBER 9 & 10 DECEMBER

ZARAKÖREN

THE MUSIC OF MOTOWN FEAT AFRO-DITE N

28 JANUARI

15 FEBRUARI

BILLINGENS LÅNGLOPP

BARNENS VASALOPP

24 FEBRUARI

18 DECEMBER

CHRISTMAS NIGHT

WEST SIDE STORY

24 FEBRUARI

JOE LABERO A MAGIC WORLD

MARS

GLENN MILLER ORCHESTRA

JANUARI

FOLK & RÖVARE I KAMOMILLA STAD

17 MARS

THE MERSEY BEATLES

NEXT

1 APRIL 24 MARS

JONAS GARDELL

25 MARS

JERRY WILLIAMS

EN SKAM FÖR SVERIGE 2

SKÖVDE

För fler evenemang och aktuell information besök NEXTSKOVDE.SE Med reservation för ändringar 50


51


Vattenglädje för hela familjen.

Scanna in QR-koden med din smartphone och häng med på en åktur i vår vattenrutschkana Magic Hole. OBS! Du behöver en app med en QR-scanner installerad.

Egnells väg 1, 541 41 Skövde | Tel 0500-49 87 50 arenaskovde.se | www.facebook.com/arenaskovde 52

Skovde - Vinter 2016-2017  

Skövde - destinationens magasin för vintern 2016-2017

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you