__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

SKÖVDE

Årets Stadskärna

magasin

City2020

Det är resan som är målet


”För oss är det resan som är målet. I projektet skapas samverkansplattformar som kommer vara hållbara och fungera långsiktigt. Tillsammans fyller vi stadskärnan med ett brett utbud och det kommer vi kunna fortsätta göra.” - Maria Leo, centrumledare och projektledare för Skövde City 2020.

"Stadskärnan är hjärtat i vår plats och viktig för hela Skövdes tillväxt. Att vår centrala mötesplats i staden är attraktiv och lever i takt med tiden kräver samverkan med alla de intressenter som verkar där. Att formalisera och strukturera utvecklingsarbetet i stadskärnan har varit nödvändigt för att skapa långsiktighet i vår gemensamma ambition och strävan mot Skövdes vision om att vara en välkomnande och växande region där människor möts, verkar och mår bra.” - Katarina Jonsson, kommunstyrelsens ordförande, Skövde kommun.

4. Årets Stadskärna 2008-2020 Nedslag i vad som hänt under resan. 6. 5 smaker på 5 år Vi har smakat på en del av det nya utbudet. 9. Matfestivalen En av Sveriges äldsta stads festivaler! 10. Ursäkta röran vi bygger om Först hände inget, sen hände inget... sen hände allt! 12. Närheten till allt Här finner du det mesta samlat inom tre kilometers avstånd.

magasin SKÖVDE City2020 ges ut av projektet Skövde City 2020 i syfte att berätta projektet och om vägen framåt för Skövde Stadskärna.

city2020.se

OMSLAGSFOTO Tobias Andersson FOTOGRAFER Coffe Stain Studios Eva S Liljedahl Fingerprint Illustrationer & Förlag

13. Skövde Streetmuseum Följ med på en vandring i en stad i utveckling. 14. Tillsammans gör vi härliga evenemang Samarbete över gränser. 16. Från datanörd till IT-jätte Att födas, växa och utvecklas i Skövde. 18. I Skövde handlar vi 3 trender och 100 nya P-platser. 20. Framtidsvisioner för stadskärnan Med goda inspel målas bilden. 21. Visste du att...? ... om Skövde stadskärna

Filip Rapp Flamebait Högskolan i Skövde Ink drop Jesper Anhede Mattias Nilsson Mårten Bergkvist Niclas Pontén

Pieces Interactive PocApp Studios Sebastian Bularca Skövde kommun Skövde Stadsmuseum Stunlock Studios Tobias Andersson Tuana

CITY2020 GENUINT GENIALT SPONTANT


I

Skövde utvecklar vi stadskärnan tillsammans. Det har vi tagit fasta på i projektet Skövde City 2020. Ett projekt där Skövde kommun, Skövde Cityförening och Next Skövde arbetar tätt ihop för att skapa attraktivitet och göra kloka

investeringar i stadskärnan. Målet är att stadskärnan ska vara en plats som alla som lever, bor och verkar i Skövde kan dra nytta av. Det finns en stark vilja och ett stort engagemang kring projektet. Många olika aktörer som fastighetsägare, organisationer, föreningar och

privatpersoner är aktiva parter i det förändringsarbete som pågår. I detta magasin får du följa den resa som vi tillsammans har gjort i Skövdes stadskärna sedan projektet startade 2017.

3


Högst upp med blicken över staden sitter kyrktuppen. Från sin position manar tuppen till vaksamhet för staden och människor, tuppen vänder sig också med vindriktningen och bevakar alla riktningar. Tuppen i guld som varje dag oavsett väder och vind, osjälviskt vakar över oss. Nästa gång du befinner dig i centrum, stanna upp, lyft blicken och skänk tuppen, som alltid finns där en tanke.

city2020.se

Skövde Cityförening bildas som ett partnerskap mellan affärsidkare, fastighetsägare och Skövde kommun med syfte att driva utvecklingen av stadskärnan.

Ett enhälligt kommunfullmäktige antar Vision 2025. Som ger en tydlig färdriktning och en gemensam framtidsbild.

Kommunen antar översiktsplanen för Skövde. En plan för hur staden ska utvecklas och förtätas.

Kommunen utlyser en arkitekttävling för formgivning av Hertig Johans torg och Hertig Johans gata.

Projektet Skövde City 2020 startar med syfte att etablera en effektiv och långsiktig samverkansplattform för att skapa en hållbar och attraktiv stadskärna.

2008

2010

2012

2015

2017


Vad är Årets Stadskärna? Årets Stadskärna är en utmärkelse för framgångsrik utveckling av stadskärnan. Detta är något som sker i samspel mellan offentlig och privat sektor där samverkan och förståelse sätts i centrum. Priset delas ut till den svenska stad som gjort störst framsteg i sin förnyelse och utveckling av sin stadskärna, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer.

V

id 2000 talets början var stadskärnan daterad och i viss mån eftersatt. Synen på hur staden används var i allmänhet relativt begränsad till just handel och behovet av att fokuserat jobba med utvecklingen av stadskärnans utbud och attraktionskraft blev tydligt både för kommunen, fastighetsägare och näringslivet. Aktörerna i stadskärnan påbörjade då en resa i en ny riktning genom att sätta gemensamma mål och visioner för platsen. I detta samarbete har en förvandling till att bli en genuin, genial och spontan stadskärnan tagit fart i allra högsta grad. Följ med oss på en tidsresa och upplev den skillnad som vi har gjort tillsammans!

Stormöte och workshop med över 70 deltagare som tillsammans satte ord på stadskärnans identitet och vision. 

Kunden i Centrumett samarbete kring marknadsföring och evenemang i stadskärnan startar.  

Fastighetsägare i stadskärnan startar en etableringsgrupp med en gemensam riktning för ett attraktivt innehåll.

Invigning av Hertig Johans torg i samband med 30:e upplagan av Matfestivalen. 

Projektet Skövde City 2020 summeras och en ansökan om att bli Årets Stadskärna skickas in.  

2017

2018

2019

2019

2020

5


55

nya smaker på år

Stadskärnans funktion är i ständig förändring. Det som en gång huvudsakligen var en handelsplats är idag också en arena för upplevelser, intryck, dofter och smaker från världens alla hörn. Staden lever upp på nya sätt och under fler av dygnets timmar. Över Skövdes stadskärna sveper en kulinarisk våg. Hotell- och restaurangnäringen ökade här sin omsättning med makalösa tolv

city2020.se

procent under åren 2017 och 2018, vilket placerar Skövde stadskärna i landets absoluta tillväxttopp. Kunden blir också mer specialiserad och ställer med all rätt högre krav på det som erbjuds. Utvecklingen öppnar för nya etableringar då vi möter en ny tid. Därför har vi nu smakat på en del av det nya utbudet!


1

LILLA SALUHALLEN – Staketgatan 12

Den charmiga lilla byggnaden var en gång i tiden fiskhall och därefter turistbyrå i många år. Sedan vintern 2019 är det åter livsmedel i fokus sedan Mattias Hägg med personal slog upp portarna till Lilla Saluhallen. Här har stor omsorg lagts ner på att bygga ett nätverk av lokala producenter som levererar allt ifrån ost och charkprodukter till sylt, saft, kryddor och husgeråd. Att Skövde är beläget i lantbrukstäta Västergötland är uppenbart då blicken vandrar över Saluhallens dignande hyllor, men här finns också en vinbar och möjlighet att boka in sällskap för provsmakning och upplevelserika temakvällar.

DEN LILLA KROGEN – Rådhusgatan 9

I den mysiga hörnlokalen vid Hertig Johans torg har krögaren Eddy Lundqvist med kollegor skapat Den Lilla Krogen - som representerar allt Eddy själv tycker om när han går ut. Den White Guide-prisade restaurangen gör sin egen, folkliga variant av fine dining tillgänglig för Skaraborgarna. Ja, så tillgänglig att det öppna köket tillåter att gästerna småpratar med kockarna och har full insyn när maten lagas. En skön kompisanda genomsyrar hela restaurangen, men mat och dryck tas på största allvar. Med lokalproducerade råvaror som möter inspiration från hela världen, erbjuds en meny som ofta är säsongsbetonad. Där serveras vilt på vintern, sparris på våren och gärna ekologiskt.

2

7


HÅLLBAR

4

- Storgatan 22 / Vasaporten

RAWSOME DAYS

– Hertig Johans gata 6

Med inspiration från det nordiska köket och med grönsaker som bas, serverar krögaren Karl-Johan Beckman med kollegor lika estetiskt tilltalande som välsmakande mat. Den genomgående tråden är hållbarhet ur miljö- och produktionsaspekt. För att fånga upp det ständiga flödet i stadskärnan har Hållbar nyligen öppnat den mycket uppskattade ”Expressluckan” på entréplan där hungriga kunder i farten kan köpa med sin take away-lunch. Luckan är ett perfekt komplementet till den generöst tilltagna och mysigt inredda restaurangen på plan två.

CHABBAS

– Ambulerande / Oftast Sandtorget Cherbil Johanna-Home och hans kollegor har bevisat att en food truck kan vara mycket mer än ”bara” ett snabbmatställe. Chabbas förvaltar sedan 2014 en genuin smakkultur med rötter i Mellanöstern. På torget i Ryd är vagnen en livlig mötesplats, lika känd för den goda maten som för stämningen. Sedan hösten 2019 finns Chabbas nu också på Sandtorget i centrum. Vid lunchtid sprids härliga dofter från vagnen och i kön syns alltifrån kostymklädda mäklare till ungdomar som alternerar skolmaten med en läcker shawarmarulle.

3 5

Medveten mat för en medveten tid - så kan Rawsome Days meny kanske bäst beskrivas. Där serveras nämligen rawfood med tydlig hälsoprägel. Maten, som består av allt ifrån enklare bakverk till kompletta rätter som Poké Bowls och Zucchinipasta, kan omvända den mest inbitne köttälskaren. Men Rawsome Days är mer än ett hälsocafé - det är ett livstilskoncept med yogaklasser, föreläsningar och kurser; en avkopplande oas på Skövde livligaste stråk. Ägarna Malin och Lovisa och deras personal driver verksamheten med genuin kunskap om rawfoodlagning, hälsa och friskvård.


MAT-

festivalen

En av Sveriges äldsta stadsfestivaler Varje år arrangeras den stora folkfesten Matfestivalen i Skövde. Festivalen arrangeras alltid den sista helgen i augusti och på plats kan du smaka både lokala läckerheter och mat från världens alla hörn. Men också lyssna på såväl lokala band som nationellt kända artister. Det har gått över trettio år sedan Matfestivalen i Skövde arrangerades för första gången. Den startade redan 1989 som Grill-SM och förvandlades året därefter till Matfestivalen. Olika hårstilar har kommit och gått, Skövde har hunnit fylla 600 år och både utseendet på oss själva och centrum har hunnit förändras stort. Matfestivalen har dock bestått som en tradition som lockar många besökare varje år och är en fin tradition för familjer och vänner att samlas kring. Under åren som gått har vi fått smaka på många spännande smakkombinationer, dansa till svängiga dansband och sjungit allsång i minusgrader.

9


V SBO VAD

Ursäkta röran

vi bygger om - Först hände inget, sen hände inget… sen hände allt! De senaste åren har en stor del av Skövdes stadskärna fått ett nytt utseende och vi är inte klara än. Så kan det gå när flera aktörer samlas kring en tydlig vision – Stadskärnan är Skövderegionens centrum där alla känner sig välkomna. Alltid äkta, alltid med, alltid där.

Hertig Johans gata (övre) För att skapa en mer inbjudande stadsmiljö, knyta ihop ytorna mellan Stadshuset och Hertig Johans torg och möjliggöra för ett livfullt stråk har ytorna anpassats för en hög framkomlighet för alla, oavsett funktionsvariation. Markbeläggningen är lätt att hålla rent och är funktionell under många år framåt.

ÄGEN

Kulturhustorget En stor pusselbit i stadskärnans fysiska förändring pågår. Kulturhustorget och kringliggande gator öppnas upp och tillgängliggörs när murar och hinder tas bort och ingångarna till torget breddas. Med det nya torget kommer Kulturhuset också få ytterligare en scen!

Regionens hus När den stora parkeringsplatsen intill resecenter nu är bebyggd har inte bara hundratals arbetsplatser hamnat i Skövde city, avståndet mellan området Mariesjö och högskolan och stadskärnan upplevs som kortare. Det nya mobilitetshuset med 600 p-platser löser dessutom parkeringsfrågan för både högskoleområdet och city.

STAKET GATAN SANDT ORGET

TORGG ATAN

CEN TRU M HERTIG JOHANS TORG

SGA

EM

NH city2020.se

Hertig Johans torg Genom att bygga bort den tidigare lutningen över hela torget och byta kullersten mot en slät stenbeläggning har Skövdes vardagsrum fått helt nya KUNG SGATA N möjligheter som evenemangs- och mötesplats. Torgets nya utseende ger bättre förutsättningar för uteserveringar, temporära utställningar och spontana festligheter.

RÅDHU SGATAN

TA N

HER TIG JOH ANS GATA

Hertig Johans gata (nedre) Den störta förändringen för Skövdes paradgata Hertig Johans gata mellan torget och resecentrum är att trafiken kraftigt minskats när gatan utformats som ett gångfartsområde. Den tidigare trånga trottoaren mellan gatan och kyrkparken har breddats och fått en genuin utformning med inspiration från hur gatan såg ut på 1800-talet.


F

Från 2015 har det varit

Skövde kommun tillsammans med

en bred dialog kring

fastighetsägarna lägger stor vikt vid

uppgradering av Sköv-

att stadskärnan fortsätter att vara ren

des stadskärna mellan

och snygg. I förändringsarbetet har

på platsen och Skövde

även utsmyckning av stadskärnan

kommun.

inkluderats så att både kommunen, fastighetsägare butiker och restau-

Målet med de fysiska förändringar-

ranger har en gemensam plan för

na på gator och torg är att bygga ett

bland annat planteringar, ljussättning

city som underlättar för evenemang,

och skyltning.

aktiviteter och rymliga uteserveringar och därmed locka Skövdeborna och

Än är vi inte helt klara, men när den

besökare till att vistas i stadskärnan. 

sista biten av Hertig Johans gata,

Tidigare var Skövde en stad mer

Kulturhustorget och kyrkparken står

anpassad för bil-och busstrafik, idag

färdiga kommer 57 200 kvadratme-

bygger vi om staden för gående och

ter markyta ha rustats upp under de

cyklister med hållbarhet som ett

senaste åren. Det är att jämföra med

ledord i materialval och utformning.

åtta fotbollsplaner!

Tack!

BOULOGNER

Det krävs invånare och besökare med stort tålamod och förståelse när stora delar av stadskärnan byggs om under kort tid. Skövdeborna förtjänar en guldstjärna för tålamodet och för all uppmuntran under tiden som varit med omdirigerad trafik, avstängda torg och gator.

BOULOGNERSJÖN

I de olika ombyggnationerna som skett har aktörerna i stadskärnan lagt stor vikt vid kommunikation och möten med invånarna. Bland annat har en rad dialogträffar genomförts. Allmänheten har kunnat följa ombyggnationerna via lokala media, projektets hemsida och på plats genom informationsma-

terial på byggstaketen. Aktörerna i city har haft möjlighet att komma på kontinuerliga informationsmöten både inför och under ombyggnatio. När Hertig Johans torg nyinvigdes i samband med matfestivalen 2019 var det många som kom för att och delta i festligheterna.

11


Arena Skövde med ett av Sveriges populäraste upplevelsebad. Berget Billingens friluftsområde med Vasaloppscenter, Skogsmullerike, bikepark, vandringsleder m.m.

En modern högskola som präglas av en öppen och välkomnande atmosfär, förstklassiga utbildningar och internationellt konkurrenskraftig forskning

närheten till allt Kvalitativ och varierad handel.

Ett brett utbud av restauranger.

”Den lilla stadens närhet” har med tiden blivit ett något slitet begrepp. Närheten blir ett bärande argument först när den kopplas till ett kvalitativt utbud som i Skövde. Här finner du det mesta samlat inom tre kilometers avstånd.

Bara 3 min gångväg från Resecentrum ligger Boulognerskogen med lekplats, fikamöjligheter och till och med en egen badsjö.


SKÖVDE STREETMUSEUM

- följ med på vandring i en stad i utveckling

D

agens Skövde är ett pussel av miljöer och byggnader från olika tider. Här hittar du allt från den äldre röda stugan med anor från 1700-talet till 1960-talets kulturhus. För att verkligen uppleva staden som den ser ut, och har sett ut, genom tiderna kan du ladda ned gratisappen Skövde Streetmuseum. I den kan du följa med på vandring i arkitekturens, konstens och skapandets värld. FRÅN SPELENS VÄRLD På senare år har Skövde blivit en dataspelsstad att räkna med. De senaste 15 åren har 100 företag inom spelindustrin startats här, och inte mindre än 1000 personer sysselsätts inom spelindustrin i Skövde idag. Staden har producerat succéer som Battlerite, Goat Simulator och Castle Cats – vem vet vad som kommer härnäst? En vandring som tar dig runt i dataspelens värld är ett av de senare tillskotten. På utvalda elskåp i Skövdes stadskärna visas konst från dataspelen, och med hjälp av appen kan du hitta dem alla och lära dig mer om spelstaden och dess skapelser!

SKÖVDE FÖRR OCH NU Hör du till skaran som tycker att det var bättre förr, eller är du bara nyfiken på historiens vingslag? Då blir vandringen ”Skövde Förr och Nu” en nostalgisk resa tillbaka i Skövdes historia. På vandringen kommer du att få se bilder och höra historier om byggnader som inte längre finns kvar och som minner om en svunnen tid. CITY2020 - ÅRETS STADSKÄRNA Skövde är en stad i förändring och det syns – inte minst i stadskärnan. De senaste åren har stadskärnan fått en rejäl ansiktslyftning och vi är inte klara än! De fysiska förändringar som gjort och görs i stadskärnan syftar till att skapa nya mötesplatser, skapa trygghet och göra staden mer attraktiv och lättillgänglig för medborgare och besökare. På den här vandringen besöker vi några av alla de platser som förändrats de senaste åren och som är kopplade till visioner för framtiden. Det är resan som är målet för Skövde stadskärna.

HUR FUNKAR DET?

Ladda ned appen Skövde Streetmuseum i App Store om du har en iPhone, eller Google Play om du har en Android Slå på telefonens GPS Starta appen Välj den vandring du vill gå Utgå från vandringens startpunkt och följ kartan mot nästa plats När du nått nästa plats plingar det till i din telefon och du kan läsa eller lyssna på mer information om platsen du befinner dig på

• • • • •

13


TILLSAMMANS gör vi härliga evenemang

Skövde stadskärna är den självklara platsen för evenemang, både stora som små. Allra bäst blir det när samarbeten sker över alla gränser för att skapa dessa evenemang. Så här har det gått till de senaste åren…

STAD I LJUS Skövdes anrika ljusmässa skapades ursprungligen som trygghetshöjande åtgärd, då stadskärnans belysning behövde uppdateras. Idag har Stad i Ljus utvecklats till ett stämningsfullt evenemang som årligen inleder julen med gemensam upptändning av all julbelysning på gator och torg. Fastighetsägare, Skövde kommun, Skövde Cityförening, Skövde Energi och Next Skövde.

SKÖVDE PRIDEFESTIVAL Sista helgen i september var Skövdes stadskärna full av glada människor, regnbågsflaggor och musik. Men Skövde Pride är så mycket mer än en regnbågskärleksmanifestation. Under pridehelgen står alla människors lika värde i fokus och viktiga samtal och möten sker i stadens hjärta. Föreningen Pride Skaraborg, näringslivet, studieförbund och Skövde kommun.


FOTBOLLSFEST PÅ TORGET Det var fotbolls-VM, strålande väder och med Sverige i slutspel. Skövdeborna vallfärdade till torget i tusental för att titta på matcherna på storbildskärm. VM-hjältarna hejades fram till en kvartsfinal som också visades. Evenemanget planerades och genomfördes med mindre än en veckas varsel, tack vare sponsorinsatser från näringsliv och fastighetsägare och effektiv stöttning av både kommun och polismyndighet. Skövde AIK, krögarna kring torget och Skövde Cityförening.

Evenemangskalender hittar du på: nextskovde.se

KULTUR PÅ INNERGÅRDEN Kvarteret Rosa huset hade en övervuxen innergård. Medlemmarna i KAC, Kulturarbetscentrum, och Clarion Collection Hotel Majoren som delar gården ville göra nåt åt det. Resultatet blev det återkommande musik- och kulturevenemanget Kultur på innergården. Under senaste sommaren var det fullsatt varje gång och kön är lång från både konstnärer och musiker att vara med nästa sommar. KAC-Kulturarbetscentrum, Clarion Collection Hotel Majoren, Skövde kommun och näringslivet.

JUNIKALASET & SKÖVDE CITY RUN Skövdes stadskärna förvandlas årligen till ett milslångt tävlingslopp där löparna forserar hinder inne på såväl Försvarsmaktens som Volvos områden med start och mål i city. Stadens restauranger bidrar med servering och musikunderhållning under några härliga dagar i juni. Volvo Group Trucks Operations, Bilia Volvo Cars Engine, Next Skövde, Skövde Cityförening, Försvarsmakten och Träningskonsulten.

15


UNTIE GROUP

FRÅN DATANÖRD TILL IT-JÄTTE att växa och utvecklas i Skövde

city2020.se


BATTLERITE

TITAN QUEST: RAGNARÖK

D

et sjuder av aktivitet i stadskärnans kontorskomplex. Det är Skövdes nya generation av lokalodlade företag inom IT, dataspel och gaming som väljer att expandera i hemstaden. Och SOM de expanderar! Många Skövdebor är nog bekanta med Sweden Game Festival som årligen drar 2500 besökare till Arena Skövde. Andra har säkert kommit i kontakt med lokalt producerad mjukvara, dataspel och jackpotappar. Men hur går egentligen utvecklingen till och vad innebär de digitala branscherna för Skövde? Det hela är lika genialt som självklart: En naturlig trestegsraket - mitt i city! Kompetens skapas på Högskolan i Skövde som har norra Europas största- och Sveriges i särklass bredaste utbud av dataspelsutbildningar. Totalt finns tolv utbildningsprogram: åtta på grundnivå och fyra på avancerad nivå. Här finns också en internationellt erkänd forskningsenhet med runt 30 disputerade professorer inom spelområdet, samt etablerade internationella samarbeten för utbildning och forskning. Högskolan utbildar också inom systemutveckling, informationsteknologi, business intelligence och nätverks- och systemadministration för att nämna ett urval.

HÖGSKOLAN I SKÖVDE

GOAT SIMULATOR

Högskolestudenterna ger upphov till nya startupbolag som får chans att drivas upp under gynnsamma former på Science Park Skövde, som är en mötesplats för människor och företag med fokus på utveckling, innovation och digitalisering. Verksamheten har stark profilering mot IT- och ingenjörsområdet med särskild spets inom mjukvaruutveckling och dataspel. Nu ser vi hur framgångsrika företag växer ur Science Park och väljer att etablera sig mitt i Skövdes stadskärna. Det möjliggörs tack vare öppen dialog med initierade fastighetsägare som erbjuder attraktiva kontorslokaler till konkurrenskraftiga hyror. Skövde blir på så vis ett gynnsamt alternativ till storstadsregionerna och den lokalproducerade kompetensen stannar i större utsträckning hemstaden. Att den explosionsartade utvecklingen sker inom några kilometers radie i ”lilla” Skövde är minst sagt sensationellt. Idag omsätter de samlade lokala it-, gaming och dataspelsföretagen hundratals miljoner kronor, breder ut sig över tusentals kvadrameter kontorsyta och står för den största nyrekryteringen av arbetskraft i stadskärnan.

"Det har gjort Skövde till en internationellt erkänd innovationsort som gör ringar på vattenytan, världen över. "

SCIENCE PARK SKÖVDE

17


i Skövde

HANDLAR vi

100 NYA P-PLATSER Parkeringsfrågan är orsak till debatt i nästan alla stadskärnor. Under hösten 2019 bjöd Skövde kommun in centrumhandlarna till ett möte i stadshuset där handelssituationen i city diskuterades under konstruktiva former. Överst på många handlares önskelista var att fler parkeringar i markplan borde tillskapas. Önskemålet landade väl hos kommunen som agerade snabbt och strax innan jul 2019 presenterades en plan för att åstadkomma mellan 50 och 100 nya parkeringsplatser runtom i stadskärnan, varav en betydande del avgiftsfria korttidsplatser för snabba ärenden. Tillgänglighet var ordet!

city2020.se


3

TRENDER

Handeln genomgår ett omfattande epokskifte. Förändrade konsumentbeteenden och konkurrens från såväl externhandel som näthandel ställer nya krav på tillgänglighet, service och att utbudet motsvarar efterfrågan. Vi ser tre växande trender inom centrumhandeln.

Personlig service

– DET WEBBHANDELN INTE KAN KONKURRERA MED

Expediten möter dig med ett varmt leende, har kunskap om sortimentet och hjälper dig att hitta varan som passar just dig. Att göra en god affär är det centrala. Skövde stadskärna har en lång tradition av att sätta service och värdskap först. Centrumhandlarna känner sina kunder väl och är måna om att den som handlar är nöjd med sina köp. Att bedriva handel i Skövde stadskärna är synonymt med att bygga relationer, då som nu.

Second hand & hantverk

– GENUIN HANDEL FÖR EN MEDVETEN TID

I Skövde stadskärna har flera butiker helt- eller delvis ställt om sin verksamhet mot second hand och återbruk. Det är ett uppfriskande grepp i en tid då många kunder har ett betydligt mer medvetet konsumentbeteende än för bara några år sedan. Det är en spännande tidsresa att botanisera i utbudet på jakt efter unika rariteter från förr. Andra butiker har fångat upp ett växande intresse för handarbete och konsthantverk och har blivit små oaser där kreativa människor möts.

Livsstilsbutiker – NOGA UTVALT, JUST FÖR DIG Sortimentet är noga utvalt, i ständig förändring och omfattar alltifrån gröna växter och limiterade desingerplagg, till roliga inredningsdetaljer, coffee table-böcker, porslin, posters eller smycken. Lifestylebutikerna är här för att stanna! Det är lite som att gå runt i mysiga miniatyrvaruhus där det finns något för alla sinnen och smaker - samtidigt som varenda produkt är utvald med fingertoppskänsla. 19


H

ur ska stadens stråk se ut i framtiden? Vilka etableringar ska finnas på respektive gata och vad ska besökarna känna? För att svara på dessa frågor har en arbetsgrupp bestående av kommunala tjänstemän och

fastighetsägare engagerats för att ta fram en visionsguide för hur stadskärnans fysiska miljö skulle kunna se ut i framtiden. Med aktuell kunskap om stads- och handelsutveckling, och goda inspel från stadens invånare målas bilden av morgondagens stadskärna i Skövde.

ÖVRE HERTIG JOHANS GATA

HERTIG JOHANS TORG

HERTIG JOHANS TORG

HERTIG JOHANS TORG – Citys vardagsrum

ÖVRE HERTIG JOHANS GATA – Citys västra entré

KYRKPARKEN – Citys trädgård

Vardagsrummet som snabbt kan dukas om till fest. Torget är en central knutpunkt och den givna mötesplatsen för aktiviteter och arrangemang. Med inramning av varierade sittplatser, levande uteserveringar, knallar och glasskiosk så är detta stadens mest demokratiska rum som erbjuder något för alla - både sommar och vinter.

Här blandas skolungdomar med kommunarbetare, på väg till och från Stadshuset och Västerhöjd. Gatumiljön kan förstärkas med konstateljéer och fik. Skövdes roll som musik- och datorspelsstad avspeglas genom häftiga, offentliga utsmyckningar i spännande kontrast med näraliggande Helénsgårdens röda stugor och gröna odlingar.

Morgondagens kyrkpark är upplevelserik, har gott om sittplatser och blomsterrika planteringar. Ny ljussättning gör att platsen känns tryggare. En lekplats stimulerar till rörelse för både barn och vuxna. Parkens gångar och gräsytor rustas upp och plats reserveras för en mindre scen.

city2020.se


KYRKPARKEN

NEDRE HERTIG JOHANS GATA

SANDTORGET

STORGATAN

STORGATAN – Citys södra entré

NEDRE HERTIG JOHANS GATA – Citys huvudentré

SANDDTORGET – Citys norra entré

Här rör sig den inspirationssökande och shoppingsugna människan på jakt efter stadspuls. Längs gatan samsas boutiquer med serveringar och gallerier. Här ska Skövde få sina första show rooms där lokala industrier visar upp sin kompetens i stadsmiljön. Gatan ger också utrymme för glada överraskningar, tillfälliga konstinstallationer eller varför inte en klassisk korvvagn?

Gatan är en pulsåder genom stadskärnan som dagligen beträds av tusentals besökare. Samtidigt finns här en påtaglig 1800-talscharm med genuin bebyggelse och närhet till Kyrkparken som utgör en oas i stadskärnan. Längs gatans norra sida finns ett varierat utbud av serveringar som drar nytta av de nya breddade trottoarerna och bidrar med härligt sorl om kvällarna.

Skövde stadskärnas norra entré. Sandtorget är Skövdes saluhallsområde men också en viktig nod för lokaltrafiken. Här erbjuds levande torgkänsla med varierat och flexibelt matutbud och foodtrucks. Lokalproducerade råvaror och internationella smaker är viktiga inslag i det ständigt föränderliga utbudet.

21


KULTURHUSTORGET

LÅNGGATAN

S:T SIGFRIDSGATAN

LÅNGGATAN – Citys mitt

KULTURHUSTORGET – Citys piazza

S:T SIGFRIDSGATAN – Citys kameleont

Långgatan förvandlas till en öppnare liten piazza. Här ska det gå att vila fötterna, njuta av streetart och välsmakande snabbmat. Butiker med ungdomlig prägel etableras i lokalerna längs gatan och ljussättningen över gatan ses över för ett mysigare intryck.

Skövde stadskärnas östra entré från Resecentrum. Här möts nöjeslivet och det livslånga lärandet i scenkonst, film, dans, litteratur, konst och personliga möten i en varm, kreativ och välkomnande miljö. Torget ramas in av restauranger, hotell och varierade sittmöjligheter.

Skövdes kameleont som erbjuder genuin handel såsom skomakare och second hand på dagtid, men som under kvällarna skiftar karaktär och blir Skövdes tydligast definierade krogstråk, kännetecknat av folkliv och puls.

VISSTE DU?

Inspirationsbilderna håller redan på att göra verklig skillnad i Skövde stadskärna! Sandtorget utvecklas mot att bli en hot spot för foodtrucks, Långgatan har vänts till en välkomnande framsida och inom kort får Storgatan sitt första show room.

city2020.se


Visste du att..?

3,3%

6000

3

var omsättningsökningen i Skövde stadskärna i Cityindex 2019. Det placerade Skövde på:

personer uppehåller sig dagligen i Skövdes stadskärna.

:e plats

2,4 milj. 211 000

14

personer besöker Resecentrum årligen. Resecentrum binder samman Skövde med omvärlden, både ur ett nationellt och regionalt perspektiv.

nya etableringar i markplan gjordes i Skövdes stadskärna under 2019.

50.000

biljetter säljs årligen till evenemang i Skövde kulturhus

i Sverige för kommuner med över 50 000 invånare.

37

gästnätter hade Skövde under 2019.

Det motsvarar

1/3

78

av alla gästnätter i Skaraborg.

butiker finns det i Skövde stadskärna.

restauranger och caféer finns i Skövde stadskärna.

57 200m² markyta har genomgått ombyggnation i stadskärnan från 2017 till nu. Vilket motsvarar 8 fotbollsplaner!

12%

var omsättningsutvecklingen för Skövdes stadskärnas hotell och restauranger, i Cityindex 2019. Att jämföra med rikssnittets:

2,1% 23


SKÖVDE

Genial Podd ALLTID SKÖVDE Tema Årets Stadskärna

Spontan

Genuin App SKÖVDE STREETMUSEUM City2020.se - Instagram/skovdecity2020 Podd "Alltid Skövde" med tema Årets Stadskärna 2020 - App Skövde Streetmuseum välj promenaden Årets Stadskärna

Profile for Next Skövde

magasin Skövde City 2020  

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded