Page 1

Rejsebrev om ophold i Lissabon, Portugal. Kevin Stach

19 februar – 11 marts

Jeg fik muligheden for at søge om praktik i udlandet på skolen, så det endte med at jeg fik muligheden om at komme afsted til Portugals hovedstad Lissabon som ERASMUSstuderende. Dette var en god mulighed for at kunne bruge og forbedre mit hovedfag matematik og selvfølgelig også engelsk. Jeg fik et stipendium på en sum af ca. 1081 Euro (ca. 8.107,5kr.) som dækkede flyrejse, ophold, offentligtransport og forsikring. Den 19. februar var jeg så klar, og tog så turen til Lissabon. Jeg var ikke nervøs, men mere spændt og var klar til nye udfordringer. Jeg tvivlede dog på om jeg kunne bruge engelsk eller om jeg havde brug for sprogkursus i portugisisk. Da jeg var ankommet, tog jeg imod min baggage og gik uden for lufthavnen. Det var åbenbart den varmeste dag på året indtil videre. Jeg skulle så selv finde vej til mit opholdssted, og havde ingen idé om hvordan metroen eller de offentlige transport virkede, så jeg tog en taxi. Min land-lord var så venlig at vise mig rundt i Lissabon den første dag. Fik set en stor del af byen og spiste noget hel andet mad end man får i Danmark. Dagen efter havde jeg så møde med Euroyouth, og fik af vide hvor jeg skulle være i praktik og fik et kort og mit offentligtransport kort til metroen og busserne. Mit første møde med mit praktikophold med firmaet Habita Mais gik meget hurtigt, og vi aftalte at jeg skulle have 4-6 timers praktik om dagen, så jeg kunne bruge resten af dagen på at se og nyde byen. Det blev et mere observerende praktik da jeg ikke kunne lave fysisk arbejde. Men selv om det var observerende lærte jeg meget og fik set en del ind til hvordan de arbejder i firmaet, som ingeniør og arkitekt. Under praktik besøgte jeg og min ”chef” en masse projekter og bygninger som enten skulle renoveres eller tilføjes ny væg, gulv eller andet. Jeg fik set projekter fra de rigeste kvarterer til nogle mere fattige, low budget projekter. Men det var stadig sjovt at se hvordan de planlagde og organiserede de forskellige projekter, da der var meget arbejde der skulle til.


Det var dog ikke kun mig og min ”chef” som var der og besøgte projekterne, vi mødtes med nogen fra andre firmaer som næsten altid var Corporations med firmaet Habita Mais. Efter hvert projektbesøg, skulle vi så ind og sidde på kontoret og lave regnskab på projekterne som vi besøgte, og se om vi havde pengene til at lave profit på dem, ved at bruge bedste og billigste materialer og arbejdere. Vi brugte stort set kun Excel til at lave disse regnskaber/budgetter. Derefter lavede vi en kontrakt med hvad vi havde fundet ud af og udgav så til dem der stod for projekterne og hvis de syntes det var for dyrt, skulle vi så lave om på regnskabet, også hvis profitten var for lav.

De andre medarbejdere i firmaet kunne flydende engelsk, så der var ikke behov for at have kursus i portugisisk. Jeg kunne også kommunikere med engelsk da jeg skulle handle ind, eller købe mad på restauranter. Ellers havde Euroyouth sprogkursus i portugisisk i de 3 uger jeg havde ophold, men jeg havde ikke behov tænkte jeg. Jeg lærte også basiske portugisiske ord under mit ophold, og i praktik. Men der var mange ting under praktik som forgik på portugisisk, men jeg fik det hele forklaret og oversat. Det sociale miljø i Portugal var meget anderledes, da herhjemme i Danmark er meget låst, og man snakker ikke rigtig med fremmede. I Portugal var det sådan at man stort set kunne snakke med alle fremmede, da det både er en turist by, og da der var mange andre end mig som var enten på ferie eller også under et praktikophold, så man kunne have en snak og have det sjovt med fremmede, uden bekymring. Om aftenen var det sådan at der var stadig mange mennesker udenfor da det stadig var varmt om natten. Jeg lagde også mærke til at næsten hver weekend var der fyldt med mennesker udenfor ved cafeer og barer, da mange studerende gik rundt og hyggede sig med en øl med kollegaerne. Der var stort set sol og skyfrit under hele mit ophold så det var rigtig dejligt at være udenfor og besøge de forskellige seværdigheder. Jeg fik set næsten alt i hele Lissabon,


men manglede stadig nogle få ting, som bjergene og deres ”oceanarium” som er ligesom zoologisk have, men bare med alle forskellige dyr fra havet. Under praktik snakkede jeg også meget med de andre kollegaer angående hvordan Danmark er i forhold til Portugal, hvor koldt vi har det og hvordan de aldrig ser sne eller kommer under 0 grader. Vi sammenlignede også priser, som kartofler, bananer og andre sjove ting. De fik mig også til at snakke til dansk, så de syntes at dansk var ligesom at snakke med en kartoffel i munden.

Til andre, vil jeg nok sige at det er en super god mulighed at tage af sted som ERASMUS praktik da man får set verdenen på en anden måde, og man kan lære både socialt og miljømæssigt forskellen mellem Danmark og andre lande. Man bliver også bedre til at kommunikere med engelsk, og man kan lære at socialisere sig, hvis det nu er nødvendigt. Jeg syntes selv at det var super fedt at bo i udlandet. Mine forventninger blev opfyldt, og mere til. Savner allerede byen, og når jeg får muligheden at rejse igen, tager jeg den med glæde. Det var super sjovt at komme ud og lære et andet land at kende, og det er hel klart anderledes end bare at tage på ferie. Man får meget mere med. Super spændene, tag chancen!

Kevin, HTX Ishøj i Lissabon, Portugal 2017  
Kevin, HTX Ishøj i Lissabon, Portugal 2017  
Advertisement