Page 1

Ida NEXT Sydkystens gymnasium HTX

ERASMUS PRAKTIK’16

18.09.16 08.10.16

PRAKTIK’16 PAIGNTON, DEVON I ENGLAND FARMACEUT Fra dag ét, da ERASMUS præsenterede, at det var muligt at komme på praktik ophold i udlandet, vidste jeg, at jeg skulle gøre brug af denne mulighed. Derfor tog jeg chancen, skrev en ansøgning med et vedlagt CV og �ik hurtig tilbagemelding på, at det sagtens kunne lade sig gøre, selvom det var svært at �inde et sted, der tilbød det jeg søgte. Dog endte det ud med, at �inde et sted, som kunne tage mig ind som ”farmaceut” på et apotek.

To måneder efter sad jeg i et �ly, helt alene, på vej mod Paignton, Devon i England, hvor jeg var i praktik i tre uger. Det var en lang rejse på omkring ti timer, med mellem landing og en masse offentlig transport. For mig var det første gang jeg skulle rejse helt alene, uden forældre, skole og venner, på mine bare 17 år. Men jeg fandt rundt både, i Kastrup, Schiphol (Amsterdam) og Bristol lufthavn. Hvis jeg bare var den mindste smule i tvivl om hvad og hvor jeg skulle hen, var personalet super søde til at hjælpe. I det hele taget var de �leste super hjælpsomme, både mennesker på gaden og div. personaler på st. og i busser, da deres transport system fungere på en helt anden måde end det danske.

Alt gik dog vel, jeg nåede alting til tiden, så min host familie kunne hente mig i Paignton. Jeg vidste dog ikke hvordan de ville se ud, da vi ingen kontakt havde haft forinden, da de ikke havde svaret på mit brev og ikke svarede på mine mails omkring møde sted og tidspunkt. Alt dette var kun aftalt med den sprog skole, Totness Language School, jeg var blevet tilknyttet. Men jeg blev hentet af Marylin, som kørte mig en hurtig tur rundt i Paignton og Torquay, da jeg ville have en arbejdsuge på 40 timer, de næste tre uger, med �ire fridage. Herefter ankom vi til huset, hvor jeg ville skulle bo, hvor Colin, Maylins mand, tog i mod os. De viste mig rundt i deres store hus og tildelte mig et værelse, hvor jeg begyndte at pakke ud imens Marylin begyndte at lave mad. Marylin og jeg spiste aftensmad sammen hver aften, hvor Colin sad i hans stue, da de havde hver deres stue hvor de sad hver morgen og aftensmad. Efter aftensmaden satte vi os alle tre i Colins stue, hvor vi drak afternoon te. Den første kop af mange. Jeg valgte at gå tidligt i seng (21.15 lok. Tid. – 22.15 DK, tid), da jeg både var træt af at have været tidligt oppe og at have været på en lang rejse med en masse nye indtryk.

Morgenen efter vågnede jeg op meget tidligt helt frisk og udhvilet (06.00 lok. tid – 07.00 DK, tid). Jeg var så spændt på at have min første arbejdsdag som farmaceut på det lokale apotek, som lå to minutters gå afstand fra min bopæl. Marylin var sød den første dag, da hun valgte at


Ida NEXT Sydkystens gymnasium HTX

ERASMUS PRAKTIK’16

18.09.16 08.10.16

følge mig hen til min arbejdsplads, da jeg ikke præcis vidste hvor det lå, selvom jeg havde tjekket det ud på GOOGLE MAPS.

Jeg mødte kl. 09.00 og havde fri kl. 17.00 hver dag, man.fre. Lok. tid. Da vi ankom var der allerede kø, selvom de lige havde åbnet. Vi stod i køen og ventede med til det var vores tur, så vi kunne præsentere os. Kvinden bag kassen, anede ikke hvem jeg var og havde intet hørt om min ankomst, så hun spurgte chefen og farmaceuten, Chris Babbst, om han vidste noget. Det gjorde han heldigvis og han sagde jeg skulle følge kvinden og at jeg kunne sætte min ting ude bagved. Jeg tog det med oprejst pande og tænkte ikke videre over det. Kvinden præsenterede sig selv, hun hedder Selena og er medical counter. Hendes job er at stå i butik-delen af apoteket, tage imod patienters recepter, tildele dem deres medicin og servicere kunder.

Der var meget travlt den første dag, men det er også forståeligt. Det britiske medicinal system er meget anderledes i forhold til det danske. Her tager man på apoteket, siger til navn, hvor man som medical counter går om bagved, hvor der står dispensere og farmaceuter, tjekker i bokse med recepter om det nævnte navn er der, 20/100 gange er recepten klar gjort og kan hentes af et hylde system og gives til patienten, MEN dette er ikke tilfældet det meste af tiden. Hvis ikke navnet kan �indes, skal medical counteren gå tilbage til patienten, bede om en masse oplysninger, for at det kan tjekkes på computeren om recepten er kommet frem fra doktoren. Fra recepten kommer fra doktoren, til den er hos apoteket, går der 3-4 arbejdsdage. Herefter printes recepten, dispenceres af disperenserne og herefter give den til farmaceuten som skal tjekke op på 1. Om dispenseren har givet den rigtige medicin i den rigtige mængden 2. Om der er enighed mellem hvad farmaceuten og lægen vil udskrive til patienten. Dette kan tage op til 30 min vente tid, fra recepten er fremme. Derfor er der ofte travlt på apoteket, med både sure og mindre sure patienter. Jeg var meget overrasket over hvor meget papirarbejde der er, sammenlignet med det papirløse system vi har i Danmark. I Danmark forgår det sådan, at du er til lægen og de skriver en recept over på dit sygesikringsbevis, tager på apoteket, de skander dit kort og det kommer ud elektronisk fra et baglokale. Dog gik timerne hurtigt, kl. Blev 17 og jeg kom hjem, hvor der ikke skete så meget. Jeg svarede folk derhjemme på hvordan det var gået.


Ida NEXT Sydkystens gymnasium HTX

ERASMUS PRAKTIK’16

18.09.16 08.10.16

De næste par dage gik på sin vis på samme måde, bare med tre ansatte mere, så vi i alt var 10 mennesker på apoteket. Dette var totalt over bemanding, det syntes jeg slet ikke der var behov for, det samme synes patienterne, så igen i dag �ik jeg mange skældsord fyret i hovedet. Dog �indes der ikke kun sure folk, men også totalt fordomsfyldt som jeg er totalt rare englændere som spurgte interesseret ind i hvorfor jeg var der.

Men dagen efter, om onsdagen skete glædede jeg mig endnu mere til at få fri, jeg var nemlig blevet kontaktet af en anden studerende der også var på praktik ophold om vi ikke skulle mødes i nabobyen, hvor hun boede, Torguay. Selvom jeg havde misforstået min host mors forklaring på hvordan jeg kunne komme til Torguay, fandt jeg derhen til tiden og mødtes med den anden studerende. Det var super rart endelig at snakke med en anden, som stod i samme position. Dog kunne vi ikke ses særlig længe, da jeg boede hos en konservativ familie, så jeg skulle være hjemme ved spisetid og da det ikke ses at piger er ude sent om aftenen. Derfor valgte vi at følges hjem til mig, så vi kunne snakke i længst muligt tid, da det viste sig at jeg slet ikke havde behøvet at tage bussen til Torquay. Put! Her aftalte vi at mødes i weekenden.

Oven på denne oplevelse var jeg mere klar på morgen dagen, som egentlig lignede alle de andre. Jeg skulle bare mødes med Rhiannen fra den skole jeg var tilknyttet, som skulle tjekke op på om jeg havde det godt. Jeg fortalte hende om min sind syge hjemve, hvordan folket i lokal området havde behandlet mig på apoteket og hvordan jeg havde lyst til at stå omme bagved med farmaceuten, da det faktisk var aftalen. Det ville hun sige videre og inden jeg havde set mig om var jeg hjemme. Her brød jeg bare sammen, da jeg bare savnede alle der hjemme, ikke lavede en �løjtene �is på arbejdede uden at gøre rent, da det skal have den renoveret. Det hele føltes bare så skidt, så min mor ringede mig op, for at tale mig ned og min host familie valgte bare at lukke døren indtil det rum hvor jeg sad. Det var en vildt underlig følelse, da jeg ikke er typen der får hjemve og slet ikke havde regnet med det. Men vi �ik talt om det, og der var jo kun 15 dage tilbage på dette tidspunkt, så vi tænkte det nok skulle gå. Da jeg mødte på arbejde dagen efter, virkede det ikke til at de havde snakket med Rhiannen, men jeg tog det ikke så slemt, da det ikke virker til at de er så hurtige. Men ligesom mandag, er fredagen en travl dag, så tiden gik og jeg valgte at tage direkte hjem, da jeg begyndte at føle mig


Ida NEXT Sydkystens gymnasium HTX

ERASMUS PRAKTIK’16

18.09.16 08.10.16

lidt sløj og gerne ville være rask til mit møde med den anden studerende i weekenden. Derfor lagde jeg mig oppe på mit værelse og så min yndlings�ilm; Peter Pan.

ENDELIG blev det weekenden og der var nu kun 14 dage (to uger) inden jeg skulle rejse hjem. Den første uge var hård psykisk, men jeg glædede mig til denne weekend, at kunne lave noget andet. Men selvfølge vågnede jeg kl. 06.00 lok. Tid (07.00 DK tid), ligesom hele ugen, men heldigvis veludhvilet. Andressa, den studerende, og jeg mødtes ved Paignton Bus st. hvor vi tog videre til Brixham hvor hun sagde der var utrolig smukt og det må jeg sige, at der er. Har aldrig set så klart vand før og så velbevaret natur og så lå det inde mit i byen. Vi valgte, at tage en tilfældig bus videre, bare for sjov og se hvor vi endte. Vi tog en bus, helt til ende st i Kingswear. Kingswears natur var noget helt andet end Brixham, hvor vi kom fra, stadig meget smuk, men det var som at træde ind i en middelalder by, hvor der ikke var blevet lavet noget lige siden. Vi gik rundt der, helt indtil kl. 19.30, da den sidste bus kørte der og jeg skulle være hjemme til at spise. Det havde været helt vildt hyggeligt, derfor aftalte vi at mødes igen dagen efter, om søndagen. Her tog vi til Torquay for at mødes, igen, da jeg godt kunne tænkte mig at shoppe i de butikker, vi ikke har herhjemme. Inden da, tog jeg i parken, da det var utrolig godt vejr, man behøvede slet ikke jakke. Her sad jeg lidt og ventede på bussen, da det alligevel var lige ved hinanden. Her kom der en fyr hen til mig, og spurgte indtil og det ”Ikke var mig fra apoteket?” jeg blev smigret ved genkendelsen, selvom det er en lille by. Men vi �ik snakket om hvorfor jeg er her og hvad jeg synes om stedet, indtil der kom en akavet stilhed. Det var også tid til at gå hen til bussen så jeg pakkede mine ting sammen, da han pludselig, ud af det blå, spurgte om han måtte slikke mine fødder, jeg var chorkeret og sagde selvfølgelig nej, hvor på havde små grinede og selvfølge sagde det var en joke, men om han så ikke måtte få et kys? Gav ham et hurtigt nej og jeg gik. Jeg rystede i bussen hele vejen til mit møde med Andressa, som trøstede mig og heldigvis løftede mit humor ved at snakke om noget andet.


Ida NEXT Sydkystens gymnasium HTX

ERASMUS PRAKTIK’16

18.09.16 08.10.16

Det første jeg gjorde, da jeg mødet på arbejdet, dagen efter, var at fortælle om episoden, så de kunne holde øje med om han dukkede op, da jeg skulle gå rundt og reklamere om de gratis ”�lu jabs” staten tilbyder i vintermånederne. Det endte med at fod-fyren faktisk dukkede op, men han gik hurtigt igen og dukkede ikke op resten af min tid i England, derfor valgte vi ikke at gøre mere.

Dette var næsten også ligegyldigt, da jeg resten af ugen, endelig �ik lov til at følge en af farmaceuterne: ”Jai”. Grunden til at jeg ikke havde fået lov før, var pga. Den anden praktikant fra ugen inden, som fulgte farmaceuten. Det kunne jeg sagtens forstå og tog med glæde i mod udfordringen af følge farmaceuten. I løbet af denne uge fandt jeg mere og mere ud af hvad det vil sige at være farmaceut, på et apotek, da der �indes mange afskygninger af farmaceuter. Jai og jeg snakkede om hvad forskellen er mm. Hvorved vi konstaterede at jeg nok mere var til at være i industrien og ”lave noget”, da jeg ikke er helt til alt det papirarbejde der viser sig at være, som jeg selvfølgelig tog med et gram salt, da vi ikke gør det på samme måde i DK.

Derfor valgte han at undervise mig i teori, som jeg synes er vildt spændende, da vi kun lige havde haft gennemgået lægemidlet emnet i Teknikfaget – process (HTX obligatorisk fag på tredje år) og skulle påbegynde det i bioteknologi når jeg kom hjem. Dog var han overrasket over hvor meget viden jeg allerede havde på baggrund af alder og niveau. Derfor gav han mig en semi-prøve hver dag inden jeg tog hjem, for at han var sikker på at jeg havde hørt efter hvad han havde sagt. Hahaha. Dog pga. det meget skiftende overgangs vejr fra sommer til efterår, blev jeg sendt hjem, da jeg var så sløj. De mente jeg havde fået in�luenza og jeg endte med også at blive hjemme dagen efter. Jeg synes det var vildt pinligt at blive hjemme og ligge under dynen i to dage, nu hvor jeg har været så heldig at få tilbudt denne mulighed, men jeg ville bare have smittet farmaceuten og så ville de have fået endnu mere travlt, så tænkte det var bedst for alle. Blev nogenlunde rask om søndagen, hvor der var en uge til hjemrejse. Jeg mødte igen op med Andressa, bare i den by jeg boede i, for at udforske denne. Der var dog ikke så meget at udforske, da vi valgte og sove længe og butikkerne lukker allerede kl. 15/16.00.


Ida NEXT Sydkystens gymnasium HTX

ERASMUS PRAKTIK’16

18.09.16 08.10.16

Denne sidste uge, for mit vedkommende, �lyttede der også nogle andre studerende ind i vores hus, først nogle drenge på 14 år, dem snakkede jeg ikke så meget med, da de holdte sig meget for dem selv og jeg havde været syg. Men efterfølgende kom der nogle fyre, fra samme skole i Holland på 17/18. Dem snakked jeg meget med her i min sidste uge. Selvom vi ikke sås i løbet af dagen, da de var i skole og jeg på arbejde, spiste vi morgenmad og aftensmad sammen og tog ud aften. Både ned til havnen for at spille kasino eller ned på en af barerne for at se fodboldt.

Alt dette kommunikation med �lere mennesker og nye venner, gjorde denne uge til den bedste uge, af alle tre, selvom jeg ikke var sammen med farmaceuten. Men jeg havde fået så mange nye venner, som jeg stadig skriver med den dag i dag og det er en oplevelse jeg aldrig ville have været foruden, selvom den meget hårde start. Derfor valgte jeg at købe en farvel kage til apoteket om fredagen, på min sidste dag.

Om aftenen valgte Andressa og jeg, ret spontant at få lavet en piercing, som et minde – jeg ved det, ret cheasy. Ud over dette prøvede vi at tage i byen, selvom jeg var mindre årig, men der var et sted der lukkede mig ind og her blev vi, til vi blev smidt ud, hvilket nok var meget godt, da jeg skulle tidligt op lørdag morgen, hvor der ventede mig en timers rejse foran mig. Rejsen gik upåklageligt, indtil jeg nåede Kastrup lufthavn, hvor min bagage ikke nåede frem…

Ida November 2016

Idas, htx ishøj i devon, england 2016  
Idas, htx ishøj i devon, england 2016  
Advertisement