Page 1

REJSEBERETNING for tur til Antwerpen 2017 Takket være Erasmus+ og Next, har vi på grundforløbet guld, sølv og metalsmed, været så privilegeret at få en studietur til selveste Antwerpen. Formålet med turen var som første prioritet at få indblik i Antwerpen som verdens førende diamantby, samtidig skulle vi arbejde på, guldsmedeværkstedet på skolen, Stedelijk Lyceum i Antwerpen. Dette kom i hus da vi skulle være afsted i minimum 14 dage med Erasmus+ mobiliteter. Så for ikke at miste for meget værkstedstid på skolen i København og dermed også pensum, havde Marianne, læreren på Next og Lydia, læreren på Stedelijk Lyceum lavet en plan for os. Det gav os mulighed for at arbejde på deres værksted, hvor vi skulle undervises af vores egen lærer, men på skolen i Antwerpen. Vi havde hjemmefra lavet et skriftligt projekt med ”kugleøreringe” og disse skulle så fremstilles på den værkstedstid vi havde til rådighed på Stedelijk Lyceum. På den måde fik vi lov til at opleve forskellen imellem vores og deres (Antwerpens) værksted og det må siges at være lidt af en øjenåbner for os. Vi fandt på den måde ud af at vi har det luksuriøst herhjemme i dk, i forhold til værkstedsfaciliteter og værktøj generelt. Vi har i den grad alt til rådighed, hvorimod at skolen i Antwerpen ikke har. De har dog heller ikke prøvet andet - men dermed ikke sagt at de er dårligere håndværksmæssig end os. Dette medførte at vi blev gode til at deles om hvad vi havde til rådighed, og vi måtte også ud i at udfordre vores kreativitet i forhold til vores fremstillingsmetoder. Det gjorde så at vi lavede vores egne pensler ud af koste og hvad vi ellers kunne finde.. En lille ekstra sjov oplevelse med andre ord. Det mundede ud i en lille fernisering, så vi kunne vise lærerne i Antwerpen og deres elever hvad det var vi havde fremstillet, mens vi havde været en del af deres skoletid. Til den fernisering havde vi danske småkager med og lakridspiber til lærerne og de havde så lavet en lille happening for os og havde købt PENSLER som en lille gave til os alle :-D

Men værkstedet var "heldigvis" ikke det eneste på programmet ;-) Vi har været så heldige at få lov til at udforske selve diamanthovedstaden, samt fået hele historien bag denne by. (Der var mange store ører og øjne den dag, kan vi så lige hilse og sige). Vi blev vist rundt af, Lisbeth, som er ansat i AWDC (Antwerp world diamond center), og fik vist hvor diamanthandlerne foregår. Derudover viste hun os også i den selv samme topsikre bygning, hvor deres ansatte sad og udvalgte hvilke diamanter der kunne bruges, og hvilke der ikke kunne. Hos dem var der også et bord, hvor der stod: ”Diamonds of the day”. Her snakker vi om kæmpe enorme flotte brillant slebet diamanter som blev vist frem på dette bord – alene for den dag. Næste dag ville der ligge nye andre flotte diamanter. Udover dette fik vi lov at se diamantsliberne sidde og arbejde, samt deres seje maskiner der nu i dag også kan slibe adskillelige diamanter. Dette må siges at have været en rigtig lærerig og spændende dag. I de 14 dage i Antwerpen var der lavet et program for os, så vi også fik oplevet diverse museums, fx var et af dem et chokolademuseum. Vi besøgte hyggelige små cafeer (vi drak rigtig meget lækkert kaffe) og ikke mindst shopping. Vores ene underviser på skolen,


Lydia, var en rigtig god guide og viste os alle de hyggelige steder, fine smykkegallerier, samt bygninger der var værd at se. Vi var så previligerede at vores danske lærer, havde gode kontakter i Antwerpen og hun arrangerede med Peter (som er Lydias kæreste) at han lavede en guidet tour i et bestemt område i Antwerpen, som er kendt for at være bygget, kun som showroom og så skulle det ellers rives ned igen. Dette forgik i 60´erne, så hippierne købte ”bygningerne” og byggede dem færdige og boede der og nu er det et af de dyreste områder at bo i Antwerpen. Udover at vi selvfølgelig, med et tyk tryk på dette ord, var kulturelle og så hele Antwerpens smukke sider (byen er i sandhed en diamant), så var turen også en omgang ”rystesammen” tur for os alle. Vi kom rigtig tæt på hinanden, og vi fik hygget os rigtig meget. Det har alt i alt været en fantastisk tur og oplevelse, og vi er alle vildt taknemlige for at vi netop fik lov til at få denne tur med i vores minder. En stor tak til vores lærer, Marianne Daniel Olsen og Erasmus+-koordinator, Steen Schnedler-Sørensen. Uden dem havde vi ikke fået denne oplevelse, da det er dem der har organiseret hele turen for os.


Valdemar & Jane fjoller den sidste dag i Brussel.

Belgiske Vafler og chokolade – og selvfølgelig den berømte Mannekin Pis.

Vores skønne undervisere i Antwerpen, inkl. Vores egen skønne lærer hjemmefra, Marianne.

På tur i en sporvogn.

Alias kugleøreringe – færdig resultat


Vores rundvisning af Peter, Lydias kĂŚreste.

Her er vi fuld gang med at købe sten hos Ruppenthall.

Diamantslibere hos AWDC


Liesbeth som skal til at give os en masse lækker baggrundsviden hos AWDC

Vi sidder klar til at høre på Liesbeth (AWDC)


Lydia & Marianne sidder og underskriver alle rejse- & undervisningsdokumenter.

En af de trætte morgener på skolen – her skulle vi vente på underviseren før vi kunne komme til vores lokale.


Her er nogle af os i fuld gang med at købe belgiske vafler ved vaffelvognen.

Lydia foreslog et lækkert spisested med de lækreste burgers. Så her har vi lige smovset igennem.


Chokolade museum med dertilhørende shop. (vi købte meget)

På toppen af MAS-museum – kigger man udover kan man ane et skellet på fliserne.


Mas Museum havde en unik smykkeudstilling – smykkerne her er flere 1000 år gamle.

Lidt mere fra Mas Museum.

Her ses nogle af os med city-cyklerne. Dem lejede vi for en dag, og så var det ellers bare med at cyjke rundt i Antwerpen. På billedet er vi ved at sætte os for at få kaffe i solen hos en hyggelig cafe.


“In Antwerp we speak diamond” – dette slogan og skilt hang en masse forskellige steder i Antwerpen.

Stedelijk Lyceum er den eneste skole i hele verden hvor man kan uddanne sig diamantsliber.


Forsiden af Mas Museum

Her sidder nogle af os ved siden af Mas Museum (dette var ikke dagen vi skulle pü museum) – vi er noget trÌtte da vi netop lige var landet og ankommet til Antwerpen.


Lidt forskelligt guldsmed-værktøj

Diamond-land – en vildt flot butik, som selvfølgelig også indeholdt en masse diamanter. Her fik vi lov at komme ind og nærkigge på alle deres flotte smykker og diamanter.


Mas Museum havde på hver etage en sjov afsluttende måde man skulle igennem for at komme til næste udstilling. Her er to af os færdig på én etage, hvor udstillingen handlede om forskellige slags tro. Her på billedet har to af os valgt at skrive hvad vi tror på. Spøgelser og UFO’er.

Belgisk Chokolade – på en anderledes måde ;-)

En af Antwerpens absolut flotteste kirker (og kæmpe).


På vej med toget ind mod lufthavnen. Så går turen hjem til dk igen.

Brussels smukke sider! Og bygningerne er også meget pæne.


Mere lækker kaffe på én af de mange hyggelige cafeer.

Diamantsliberen hos Diamond-Land.


Endnu en af de mange flotte plakater.

Eva foran diamantsliberen hos Diamond-Land.

Vigga som er i fuld gang med sine kugleøreinge.


Flere af os som er i fuld gang med kugleøreinge.

’


Her møder vi Alban – en af underviserne på Sedelijk Lyceum.

De forskellige trin inden for kløvning & brillantslib.


Henrik kigger pĂĽ diamantsmykker hos Diamond-Land.


Gulvhygge imens vi venter pĂĽ at boarde til Antwerpen

Morgenmad/frokost efter at vi landede i Antwerpen.

Det er en lille smule trĂŚttende at skulle flyve til Antwerpen kl 07 om morgenen.


Fællesbillede på taget af Stedelijk Lyceum.


Sidste dag på Stedelijk Lyceum. Her har vi lige fået overrakt vores gave fra skolen – pensler.

Fernisering af vores kugleøreringe.


Hos AWDC fik vi lov at se diamantsliberne i aktion.

Deres seje maskiner der i dag kan slibe diamanter computerstyret.


¨ Liesbeth fra AWDC er her i gang med at give os endnu mere info omkring diamantsliberne, som vi skal til at se på.

Navneskilte hos AWDC bliver stolt vist frem. (næsten som at være på en rød løber til premiere)


Der bliver underskrevet undervisningsdokumenter af Lydia og Marianne.


Her er vi i fuld gang med at købe diamanter af Lydia.


FĂŚllesbillede af elever og undervisere fra NEXT & Stedelijk Lyceum


Vores fernisering af de fÌrdige kugleøreringe.

15 ædelsmede til Antwerpen i Belgien 2017  
15 ædelsmede til Antwerpen i Belgien 2017  
Advertisement