Page 1

VARSÅGOD! TA DITT EXEMPLAR AV SÖDERTÄLJES STÖRSTA NÖJESMAGASIN!

Nr. 09. 2013

REPORTAGE

JOBBA I NORGE INTERVJUER

BJÖRNBRÖDER TILLBAKA FÖR ATT REGERA

Miss Universums JOCKE GRANBERG

ANNONS

Allt som rör bilen. Och lite till. Provkör nya Volvo V40 Cross Country!

Vi har varit där

Vi har tagit pulsen på

SÖDERTÄLJE SK MODE

STOCKHOLM

FASHION WEEK Bilia Södertälje 08-559 35 700 För öppettider & kontaktuppgifter, se bilia.se

bilia.se


www.glowskonhetssalong.se

Besök

Fransförlängning

vår nya hemsida www.glowme.se för mer information

Soldusch Hudvård Make-up Naglar Snygg färg på bara minuter.

Ansiktsbehandling - Fotvård - Vaxning Färgning av fransar -Ögonbryn - Massage

Fransar/Permenent makeup Fransförlängning samt utbildning.

Brud - Fest - Vardag - Hårstyling Bruduppsättningar

Nagelförlängning - Manikyr - Pedikyr

Fettreducering| Hårborttagning Cavitation/fettreducering viktminskning utan

operation.Diatermi(epilering), hudföryngring. Bli hårfri med IPL Tala med Linda för mer info

Adress Östergatan 27A

Bokning 070 738 69 28 www.glowme.se

Välkommen önskar vi på Glow me

Södertälje (Grusåsen)


SINCE 1984

Vi är Newz Södertälje och arbetar för att ni läsare helt utan kostnad ska kunna ta del av det allra senaste både lokalt och internationellt. Varje månad levererar vi ett rykande färskt nummer där vi med glimten i ögat lyfter fram det allra bästa med Södertälje. Vid sidan om lokala nöjesnyheter kan ni även ta del av spännande reportage och intervjuer samt det hetaste inom bland annat mode, musik, träning och motor. Surfa in på Newztelge.se för att läsa tidigare nummer, se mingelbilder och mycket mer. Vad tycker du om Newz? Maila gärna in dina synpunkter och åsikter till redaktion@newztelge.se

Tack för att du läser Newz!

Charbel Botros Chefredaktör Chabbe@newztelge.se

nikki Svärdsén redaktionschef nikki@newztelge.se

Michel Johansson säljare michel@newztelge.se

Caroline Dimic Film caroline@newztelge.se

christopher molander-wiklund Claudia Tezel Teknik MODE & Skönhet christopher@newztelge.se claudia@newztelge.se

Modefotograf Jeanette Nilsson Jeanette@newztelge.se

Sebastian Ivanov Mat & Dryck Sebastian@newztelge.se

Peter Granlöf Art Director/DESIGN peter@newztelge.se

Bobby Hadodo MODE & Skönhet Bobby@newztelge.se

jennifer almqvist skribent jennifer@newztelge.se

Dalgatan 13 | 151 33 Södertälje | Tel: 08 501 08 770 | 08 122 04 494 www.newztelge.se | redaktion@newztelge.se

Viktoria Wahlgren Träning & Hälsa traning@newztelge.se


TELGE TANDVÅRD LEG. TDL. ROBERT TAHAN 08 550 108 00 - Lovisinsgatan 3 (3 tr. uppgång A) | 151 73 Södertälje (GAMLA SKATTEMYNDIGHETENS BYGGNAD)


INNEHÅLL

SEPTEMBER 7. LEDARE 8. HET-o-METER 10. HÖRT PÅ STAN 14. RELATIONSEXPERTEN 16. TEKNIK

CHEFREDAKTÖR / ANSVARIG UTGIVARE Charbel Botros charbel@newztelge.se REDAKTION Redaktionschef Nikki Svärdsén nikki@newztelge.se AD/Design Peter Granlöf peter@newztelge.se Säljare Michel Johansson michel@newztelge.se SKRIBENTER

18. Jobba i norge

Jennifer Almqvist jennifer@newztelge.se

22. bok

Claudia Tezel claudia@newztelge.se

24. Musik

Bobby Hadodo bobby@newztelge.se

26. INTERVJU: björnbröder

Viktoria Waglgren Victoria@newztelge.se

28. sport 30. FILM 32. KOCKEN TIPSAR 46. Mingel 52. intervju: Jocke Granberg 54. Style by Claudia 56. beauty by claudia 58. stylisten 61. mode 68. Sodoku

MINGELFOTOGRAFER Michelle Oscarsson Josefin Hansson Alexander Kiorkis Mikaela Zetterquist ADRESS Newz Södertälje Dalgatan 13, 151 33 Södertälje Kontor nr : 08- 501 08 770 PRAKTISK INFORMATION Tryck: : P.A.S Tryck, Frekvens: 12 nummer / år Nästa nummer: 15 Oktober Manusstopp: 1 Oktober Distribution: Distribueras i Södertälje med omnejd. Exponeras nu på ca 400 platser. Newztelge.se ingår i samma medieportfölj. Alla invändningar i redaktionella frågor ombeds att skickas skriftligen till redaktionen. Eftertryck och kopiering av Newz är inte tillåtet. Citat får göras, men då måste källa anges. redaktion@newztelge.se

70. korsord VARSÅGOD! TA DITT EXEMPLAR AV SÖDERTÄLJES STÖRSTA NÖJESMAGASIN!

72. NEWZKUNSKAP

PÅ OMSLAGET Upplaga 9-2013 Antal sidor: 76

Nr. 09. 2013

74. FRÄCKISAR

Foto: Jeanette Nilsson

REPORTAGE

JOBBA I NORGE INTERVJUER

Vi har varit där

Modell: Mikaela Arvidsson Dahlman

Vi har tagit pulsen på BJÖRNBRÖDER TILLBAKA FÖR ATT REGERA SÖDERTÄLJE SK Miss Universums JOCKE GRANBERG

MODE

STOCKHOLM

FASHION WEEK

ANNONS

Allt som rör bilen. Och lite till. Provkör nya Volvo V40 Cross Country!

Bilia Södertälje 08-559 35 700 För öppettider & kontaktuppgifter, se bilia.se

bilia.se

Följ oss gärna bakom kulliserna Gilla oss på facebook.


LEDARE Hösten är årets vackraste tid. Jag älskar hösten. Inte bara för naturens vackra förändringar och inte heller för regnet eller rusket. Min passion kommer från att man kan klä på sig lite mera. Jag älskar att vara uppklädd och hösten är perfekt med lagom temperatur. Sommaren har verkligen hållit i sig iår och vi har nästan blivit bortskämda med sol. Vi kör full fart här på Newz men jag måste säga att det är svårt att koncentrera sig ibland med solen som skiner precis utanför. Men eftersom vi vill fortsätta leverera Södertäljes bästa nöjesmagasin kan vi inte göra annat än att bita ihop och ignorera det fina vädret. Och tur är väl det, här har ni ett alldeles rykande färskt nummer med massor av spännande läsning. I det här numret har vi träffat Joakim Granberg och snackat lite med honom innan årets miss universum går av stapeln. Hur bra måste han inte ha det som är omringad av vackra och intelligenta kvinnor? Jag är iallafall lite avundsjuk! Vi har också passat på att prata med tre coola Södertäljekillar som tillsammans utgör gruppen Björnbröder och rappar om viktiga ämnen för ungdomar. Förutom dessa två intervjuer hittar ni självklart massa annat gott i det här numret som senaste modet från Claudia och Bobby för att du ska kunna sätta prägel på din egen stil. Är du intresserad av att jobba i Norge? Vår egna Alexander har varit där och kollat hur det ser ut. Norge är väldigt populärt idag men det kan vara bra att du har koll innan du beger dig av till vårt kära grannland. På sidorna 61-65 hittar du vårt snygga modeomslag fotat av Jeanette Nilsson som vanlig och som modell står vackra Mikaela bara 15 år gammal. Vem hade kunnat tro det? Ung talang på väg uppåt. I detta nummer har även våra sportsidor kommit tillbaka och Max har tagit pulsen på SSK inför den nya säsongen. Som ni ser finns det något för alla smaker så det är bara för dig att börja bläddra och NJUTA av lugnet. Nu ska jag se till att det här numret kommer iväg till tryckeriet. Vi hörs om en månad! Charbel Botros, Chefredaktör


HET-O-METER

O

HET

METER

Underbara Sverige

Vi går mot kallare tider men det är ändå vårt att klaga. Vår sommar har varit grym med många soldagar och höga temperaturer. Trots att vi är inne i september håller det fina vädret i sig och vi börjar nästan undra var hösten har tagit vägen. Vi välkomnar hösten med öppna famnar och tackar för den mest fantastiska sommaren på länge.

Vi ska tillbaka!

Nu drar hockeysäsongen igång igen. Vi uppmanar alla att ta sig till Axa Sportcenter för att stötta SSK på den långa vägen tillbaka till hockeyns finrum. KOM IGEN TÄLGE!

Obamas besök.

Kul att en av världens mäktigaste män besöker vårt lilla avlånga land. Mindre roligt att det påverkar många personer vardagliga liv. Samtidigt är det nästan töntigt över att folk klagar på att det blir lite knepigare att ta sig till och från jobbet under två dagar. Sen kan man ju även undra över varför de egentligen måste ses eftersom vi faktiskt har utmärkta möjligheter att kommunicera via internet. Skype Obama?

Lunagallerian

Risigare än någonsin. Man väljer nästan att ta en annan väg bara för att få slippa gå in i renoveringsobjektet. Skärpning!

Ännu ett tillstånd...

Den här gången var det Touch of India som vart av med sitt tillstånd. Känns som om man rätt snart får ta sig till en annan stad för att ta en öl eller ett glas vin till maten.

8 NEWZ södertälje | september 2013

Har du något som du tycker passar in på het-o-metern? Kontakta oss!

Oroligheterna i Syrien

Att vi fortfarande kan utsätta oskyldiga människor för så mycket ont känns helt sjukt. Med tanke på hur långt vi har kommit i utvecklingen inom många områden är det konstigt att vi inte kan sköta saker på bättre sätt. Vi tycker inte ens att det ska gå att behandla människor på det viset längre. Önsketänkande kanske men vi skickar åtminstone alla våra tankar till de som befinner sig mitt i det just nu.


Hitta till oss!

Nyhet

Husets

Mezatallrik Kycklingspett, ostrullar, köttfärsknyten

Hamburgartallrik

Inkl. Öl, vin eller cider Alk. fritt

Inkl. Öl, vin eller cider Alk. fritt

med fattouchsallad och hummus

DAGENS LUNCH

119:109:MÅN-FRE 11.00-16.00

inkl måltidsdryck & kaffe/te 60:-

serveras med pommes & grönsaker

119:109:-

AFTER WORK

MÅN - FRE 16.00-22.00

Centralens Bar & Kök | Stationsplan 3 | 08-550 359 33


HÖRT Pa STAN SöDERTäLJE TEXT: JENNIFER ALMQVIST

Sommaren har lidit mot sitt slut

Birka vikingastad säger hejdå för säsongen. Lördagen den 21 september bjuder de på en hejdundrande avslutning med diverse aktiviteter för barn och vuxna, med bland annat den populära ”Lilla vikingamarknaden”. Hitta mer information på www.stromma.se/birka.

INSPIRATION FÖR UNGA FOTOGRAFER

För yngre talanger som vill ha lite ny inspiration kan det vara värt att besöka Eric Högfors fotoutställning på Wendela Hebbe-gymnasiet. ”Brother in arms” heter utställningen och ska vara mycket givande.

HOFFMAESTRO KOMMER TILLBAKA!

Hoffmaestro gästar Club Molto i Södertälje Stadshus den 21 september! De har inte varit här sedan 2008, så vi välkomnar dem glatt tillbaka. Åldersgränsen ligger på 13 år och biljetterna kostar från 200 kr. Insläpp från klockan 21:00, vi föreslår att ni är där i tid!

För dig som gillade stadsvandringarna

Nu är det svampguidning som gäller. Den 21 september har du chansen att bli guidad i Talbyskogens naturreservat i Järna av en svampexpert. Börjar klockan 9:00, och du får chansen att knata runt tills 13:00. Ta med lite gott fika också!

10 NEWZ södertälje | September 2013

ROMANTISK TEATER

Vem gillar inte den klassiska, romantiska pjäsen ”Romeo och Julia”? På Estrad kommer de att sända en direktsändning från den Kungliga Operabaletten i Stockholm. Kostar endast 180 kronor om du är studerande eller ungdom. Föreställningen sänds den 28 september, kl. 19:00.

VISSTE DU ATT... Det går 31 536 000 sekunder på ett år.


HÖRT Pa STAN STHLM TEXT: JENNIFER ALMQVIST

Chokladfestivalen På Stockholmsmässan den 3-6 oktober. Älskar man choklad, då detta en ren dröm. Allt från praliner till Marabou. 140 kronor i inträde.

KAAH - LIVS LEVANDE Artisten Kaah, med hits som ”Vill bara leka mer” och som jämförts med Prince, tänker nu äntligen ge sig ut på turné. Denna har sin start på klassiska Debaser Medis den 11 oktober. För biljetter; blixten.se.

SOMMARENS SISTA KONSERTER Konsertsommaren på Gröna Lund börjar närma sig sitt slut. Darin får äran den 20 september. Är man sugen på mer fantastisk musik så spelar dessutom Johnossi den 19 september.

Är du intresserad av mode? Då är vintagemässan något att besöka. Den 28-29 september på Drottninggatan 81 kommer det att finnas ca 40 utställare med olika stil och smak för vintagemode – bland annat POP och Emmaus – från hela Sverige samlade på ett och samma ställe. På www.bakatframat.se finns ännu mer att läsa! VISSTE DU ATT...Världens största padda kan bli 1,5 m

Får man skoja om allt?

Får man skoja om allt? Måns Möller egna standupshow, ”Din jävla pajas – Det här skojar du inte bort” har föreställning och kommer att ha sin turnéstart i Stockholm den 27-28 september. En jordnära och hjärtvärmande – samtidigt otroligt kul – show om hur hans liv förändrades i och med hans sons autism. Kolla in ticnet.se för biljetter och priser. NEWZ södertälje | September 2013

11


HÖRT Pa STAN SVERIGE TEXT: JENNIFER ALMQVIST

FORTFARANDE OSÄKER? Är du fortfarande i valet och kvalet gällande vad du ska plugga? Eller räckte inte det sista beyget till? Sista dagen för anmälan till högskoleprovet är 16 september. Du har gott om tid att förbereda dig, provet är inte förrän 26 oktober.

FILMEN OM DIANA Kärlek, förföljelse och en enorm vilja att göra något gott i världen samtidigt som hon konstant är i rampljuset. Filmen har premiär 4 oktober.

JONAS JONASSON Assassins Creed 4 SLÄPPER NYTT! Tempelriddarna är tillbaka! Den 10 oktober kommer ett nytt färskt Assassins Creedspel ut, och glädjande nog till alla konsoler en spelälskare kan tänka sig. 3:an var en enorm hit. Vi kan bara föreställa oss hur 4:an kommer te sig. ”Välkommen till piraternas guldålder” kan räcka…

12 NEWZ södertälje | September 2013

Under september månad kommer ”Analfabeten som kunde räkna”. Boken sägs vara i samma stil som hans succéroman ”Hundraåringen”. Det har varit litet av ett hemlighetsmakeri kring boken som nästan kan jämföras med Dan Brown senaste, men vi vet i alla fall att den 25 september är ett datum att se fram emot. VISSTE DU ATT... Cigarettändaren uppfanns före tändstickan


HÖRT Pa STAN VäRLDEN TEXT: JENNIFER ALMQVIST

Kina ska till Uppsala Apple har lite väl mycket rea för att spela VM i amerikansk fotboll Liten instickare bara. De senaste åren har amerikansk fotboll blivit alltmer internationellt, och nu i det första VM:et som någonsin spelats, 2014, ska till och med Kina vara med. Lite coolt.

Nya kameror som äntligen ska OM smartphone

Knasigt egentligen, eller hur? Men så är det. I dagens läge använder vi oss hellre av vår telefon när vi ska föreviga minnen, och våra kameror får ligga och samla damm (spelar ingen roll att de också har touchskärm). Men nu har Sony kämpat sig till en lösning. Två nya kameror med alla de fantastiska funktioner man kan begära av en systemkamera. Men inte mycket större än en digital sådan, till utseendet i alla fall. Det roliga är att den fungerar med din smartphone… Håll utkik efter dessa nya spännande. VISSTE DU ATT.. Det går två kreditkort på varje person i USA.

Nu verkar det som att Mac-användare kan komma att ställas vid ett vägskäl. Skynda till butiken och köp produkterna till ett schyst pris, eller vänta ett litet tag till och spara även lite extra för att … därefter gå till affären och köpa en helt ny bättre Imac istället?! Det är nämligen sådana rykten som går. Är det på grund av en ny bra produkt som Apple har så bra rea? Törs du vänta och se?

LADY GAGA Häromdagen släppte Lady Gaga sitt nya album ”Airpop”. Detta ska vara lika fräsigt som vanligt och inleds med hitsingeln ”Applause” som nära spelats sönder på radion. NEWZ södertälje | september 2013

13


INTERVJU

Relationsexperten

Relationsexperten ska ses som underhållning och de svar som redaktionen ger ska inte ses som vetenskap och speglar inte tidningens egentliga åsikter.

Hej! I min nya gymnasieklass är det många tjejer som är helt olika mig. De har mycket mer pengar och därmed råd med coolare kläder osv. Jag känner mig så låg och äcklig när jag jämför mig med dem, och det gör att hela skolan i sig känns pissjobbig. Hur ska jag komma över detta? Hallå där! Min flickvän har varit väldigt distant de senaste månaderna. Jag har gångtals frågat om det är någonting, men hon blir så sjukt irriterad då. Hon hör ofta inte av sig, utan det är alltid jag som ringer. Jag tror ofta att hon vill göra slut men kanske inte bara vågar. Vad ska jag göra?

Hej! Jag känner att det är typ omöjligt för mig att bli kär. Jag går ut på dejter, träffar människor osv, men det är alltid något jag hittar att störa mig på. Även när personen jag är med är hur underbar som helst, så känns det aldrig helt rätt. Aldrig fjärilar i magen. Varför? Blir vissa människor inte kära helt enkelt, eller är det något fel?

Experten svarar:

Känslor är något som är väldigt svårt att förstå sig på. Det är svårt för mig att förklara varför du aldrig har reagerat på det viset. Vi människor upplever olika känslor på olika sätt och det är bara du som kan avgöra vad som känns rätt. Känns det inte rätt kanske det är så att du inte har träffat rätt person än. Trots att jag inte vet din ålder så gissar jag på att du är relativt ung och har många möjligheter i framtiden att göra detta.

Newz svarar:

Du är en känslokall djävul helt enkelt. Självupptagen och bryr dig inte om någon annan än dig själv. Anledningen till att du inte känner av fjärilarna är för att de frusit ihjäl på grund av din iskalla själ. Ha en bra dag.

14 NEWZ södertälje | September 2013

Experten svarar:

Experten svarar:

Jag tycker att du ska försöka förklara för henne hur du känner och inte bara fråga henne om det är något. Var ärlig med dina känslor och hur du tycker att det känns. Försök hålla diskussionen så neutral som möjligt och ge henne chansen att faktiskt kunna ge ett ärligt svar tillbaka utan att pressa henne. Lycka till!

Försök att aldrig jämföra dig själv med andra utan uppskatta det du har och det som gör dig till den du är. Du duger precis som det är! Bara för att de har råd med andra saker så betyder det inte att de är bättre än av vad du har. Status kan vara en viktig del i skolan men genom att jobba med din självkänsla tror jag att du kan komma över de jobbigaste känslorna. Det finns mycket böcker om hur man kan jobba på sin självkänsla och älska sig själv. Mitt tips är att läsa exempelvis Egoboost av Isabella Löwengrip och verkligen ta till dig av den texten.

Newz svarar:

Newz svarar:

Vänta nu, hold your horses. Du menar alltså att din kvinna inte talar med dig? Och du gnäller? Det finns större problem att fundera över, som vad du ska käka till middag ikväll till exempel.

Har du ens läst den här tidningen tidigare? Kolla våra modereportage. Det är svindyrt! Så vi kan tyvärr inte ge dig några vettiga tips. Tja Newz! Jag är en tjej som umgås för det mesta med killar. Trots att jag är en i gänget och de inte ser på mig som de ser på andra brudar, så är det flera av de här killarna - mina bästa vänner - som har uttryckt att de är kära i mig. Jag vet inte vad jag ska göra av det. Jag har försökt prata med de, men en utav de (vad jag vet) släpper mig inte, och det blir konstig stämning när vi umgås. Hur ska jag göra klart för de på bästa sätt att jag inte vill mer än vara vän med dem?

Experten svarar:

Det enda råd jag kan ge dig är att verkligen förklara för dem hur du känner. Fungerar inte det så är det upp till dig att bestämma om du tycker att relationerna kan fungera ändå. Det går aldrig att rå för hur man känner, det gäller både dig och killarna. Förhoppningsvis kan ni hitta en nivå som passar er alla.

Newz svarar:

Är man riktiga kompisar så delar man med sig av godsakerna. Så är det bara. Sluta var en teaser och ställ upp för laget. Inget fel med att sprida kärlek till sina vänner. VISSTE DU ATT... Chuck Norris har bara en mästare. Tomten.


A ROCKHAK

LIVEBAND - ROCK DJ - STANS BÄST

LUBB

SÖDERTÄLJES ENDA HÅRDROCKSK

MENY

GRAVEDIGGERS HAMBURGARE................... 108:SAILORTOAST............................................. 149:GRAVEDIGGERS PLANKSTEK (200g biff)... 144:STOR NACHOS m. GUACAMOLE & SALSA.... 50:-

NYHET!

i kylarna. Nu har vi ett helt nytt sortiment drink eller varför inte prova en god eny! km eller en cocktail från vår nya drin

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

Mälaregatan 10 | Tel: 550 631 83

END AST ORG INA L!

NU ÄR HÖSTENS KOLLEKTIONER ÄNTLIGEN HÄR! BESÖK OSS! VI ARBETAR MED DE STÖRSTA VARUMÄRKERNA INOM BRUD & FEST

Södertälje Brud & Fest Vi finns vid festvåningen Panorama

VÄLKOMMEN TILL EN PERSONLIG BRUDBUTIK

Viksängsvägen 10 | 08 120 599 49 | 073 735 73 66

SÖDERTÄLJE BRUD & FEST


TEKNIK

Tekniknyheter TEXT: Christopher Molander Wiklund

En digitalkamera i sann mekano-anda Om du som jag i din ungdom inte kunde få nog utav Lego och sedan utvecklade intresset till Mekano så kan jag lugnt säga att jag har hittat digitalkameran för dig och för alla andra som har intresset utav att se hur saker och ting fungerar. För hur många utav oss har inte någon gång tänkt ”hur fungerar den här VHS-spelaren?”, för att sedan plocka fram skruvmejseln och dissekera den med stora ögon för att sedan plocka ihop den och känna sig stolt över att man har klarat detta utan att förstöra något. Så börjar intresset för många. Jag själv plockade isär min första dator vid en ålder av 12 och sedan har intresset bara utvecklats. Så när jag hittade denna härliga byggsats som utvecklats utav Shree Nayar som är professor och föreståndare för Computer Vision Laboratory vid Columbia University i USA. Det är en byggsats som går under namnet ”Bigshot” och är

16 NEWZ södertälje | September 2013

en byggsats som är för alla – från barn till vuxna – och har i uppgift att lära människor om hårdvaran, i ett samhälle som är så fokuserat på mjukvaran med appar hit och appar dit. Man får helt enkelt skruva ihop sin egen digitalkamera. Den smartaste innovationen de valt att använda sig av till denna modell är att om du har slut på batteri så kan du helt enkelt ”skruva upp den” som vilken Moraklocka som helst. Med denna kamera så kan du ta panoramabilder och uppleva bilder i 3D. Denna uppfinningsrika kamera finns just nu bara till salu i USA men kommer att bli tillgänglig för andra länder inom kort via deras hemsida: http://www.bigshotcamera.com/. Priset är i dagsläget 89 dollar vilket motsvarar cirka 600 svenska kronor.

VISSTE DU ATT..musiken ett barn hör under barndomen kan påverka hans/hennes musikpreferenser som vuxen


TEKNIK Aftershokz Sportz M2 Hörlurar som tar sig genom huden. Vad är då detta? Jo det är ett par hörlurar som man emot huden så tar sig ljudvågorna fram via skallbenet. Varför skulle man vilja ha något sådant? Jo hela hypen med denna uppfinning är att den som motionerer ska kunna njuta av sin musik samtidigt som man kan hålla koll på omgivning och höra allt omkring sig som biltrafik och liknande. Så denna innovativa ljudlösning är perfekt för motionären och så ska den funka för vissa mindre hörselnedsättningar. Men om du är ute efter att alltid ha optimalt ljud så är detta inte för dig, då musiken kan försvinna eller tonas ut om man tillexempel motionerar i närheten utav högtraffikerade väger. Men det är det själva grejen är med dessa lurar, du ska kunna få fokuset på det som närmar sig eller sin omgivning i stort sätt. Priset på dom här rackarna ligger på runt 800kr och kan ses lite som en investering i säkerhet.

Samsung Galaxy Mega

Nu har samsungs nya hybridlur kommit, Samsung Galaxy Mega är en mobil som är en hybrid med en surfplatta. Så om du alltid velat kunna ringa med en 6,3 tums mobil emot örat så har du nu chansen! Nej men skämt åsido så är detta en spännande produkt då den håller sig under tumsgränsen som är ganska standard när det gäller surfplattor. För två år sedan kom Galaxy Note och bröt fram banan för ”phablets” alltså mobil/ surfplatts hybrider med sin 5,3 tums skärm. Och nu har har nästan alla större mobiltillverkare en phablet i sitt stall av mobiler. Tanken med Mega är att vara så stor till ett rimligt pris som möjligt, men förutom sitt Snapdragon 400chip så passeras den utav sin ett år äldre släkting Samsung Galaxy Note 2 på det stora hela. Mobilen som inte är i närheten utav samma kvalite på skärmen som Galaxy s4, men det är helt en smaksak då pixeltätheten ligger på 233 pixlar per tum och en upplösning på 1280 x 720 pixlar. Med samma prisklass som Samsung Galaxy S4 så kan man känna sig lite småsnuvad då denna mobile erbjuden en enda specifikation som man inte kan få i den bättre presterande S4, och det är den 1,3 tums större skärmen. Så mobilen är i en prisklass som inte passar den mellanklass standard som man innehållet mäter sig till.

Tekniknörden Tipsar Nu ska det komma ett litet tips så här när hösten kommer igång och regnar bort ens liv. Det finns ett antal svenska streamingtjänster som man kan använda sig utav som till exempel ”Netflix” och ”Viaplay”. Men det jag vill uppmärksamma är en sida som forna ”pirater” kommer uppskatta, och det är HULU (www.hulu.com). Det är en amerikansk sida som till största del består utav serier ifrån amerikanska tv-kanaler, och de flesta storserier finns där. På sidan har de även en del filmer ifrån en stor del olika genren. En avgift på cirka 50 sek i månaden. Denna sida vill man ha åtkomst till utav en central anledning, och det är att efter att ens favoritserie i USA har sänts så kommer avsnittet normalt sätt upp inom ett dygn på sidan och kan streamas. Det enda problemet med att få åtkomst till denna sida är att man har blockerat användandet ifrån alla andra länder, så enbart boende inom USA kan få åtkomst till denna underbara sida. Det jag tänkte tipsa om är en ”plugin” som man kan installera i webbläsaren Firefox som heter Media Hint. Med detta smart lilla plugin så tror alltså Hulu att man är bosatt i USA. Så se till att optimera era höstkväller när regnet faller och löven med det. Tekniknörden signar ut!

Specifikationer:

Skärm: LCD/TFT (720x1280 pixlar HD) Mått: 88x168x8mm Antal kameror: Två Högsta bildupplösningn: 3264x2448 pixlar Högsta Videupplösningen: 1920x1080 (HD 1080) Pixlar 4G: Ja Anslutningar: Wifi, Bluetooth 4.0 och IR Lagring: 8GB interntlagringsutrymme och plats för minneskort upp till 64GB Processor: 1,7 Dual Core ARM7 Processor VISSTE DU ATT...En spermie åker fortare än en vanlig moped.

NEWZ södertälje | september 2013

17


Intervju

7

SAKER ATT TÄNKA PÅ!

Upplärning Arbetsgivaren har en skyldighet att introducera dig i arbetet; en introduktion ska innehålla information om hur arbetet ska utföras, vilka regler som gäller för hälsa, arbetsmiljö och säkerhet. Du har självklart rätt att få betalt för din upplärningstid. Arbetskläder Du ska inte behöva betala dina egna arbetskläder. Om det arbete du utför kräver en viss sorts utrustning eller kläder så ska arbetsgivaren ordna detta åt dig utan extra kostnad. Åldersgränser Norge har lite andra åldersgränser för vissa arbetsuppgifter än vad vi har i Sverige. Till exempel får du inte servera starksprit förrän du fyllt 20 år, men det är tillåtet att servera öl och vin om man fyllt 18 år. Kolla på ww.arbeidslivet.no för mer information. Lön Precis som i Sverige finns det ingen lag som säger vad du ska ha för lön. Vilken lön som gäller i branschen regleras i kollektivavtal mellan företaget och facket. Ta därför kontakt med berörd fackförening och kolla vilken lön som gäller i den bransch där du fått jobb.

JOBBA I NORGE - Vad ska man tänka på Måndag

Ungefär 30 000 unga svenskar arbetar i Norge och jag och en vän har flugit till Trondheim i Norge, för att ta reda på mer om hur det är att arbeta i Norge som ung svensk och vad man ska tänka på. Vi mellanlandade i Oslo och redan på flygplatsen märkte vi vilket naturligt inslag svenska arbetare blivit i Norge. I säkerhetskontrollen stod vakterna och pratade svenska med varandra och i flera kiosker och butiker upptäckte vi att det var svenska tjejer och killar bakom disken. Vissa åker till Norge och arbetar – som ett äventyr – och för en möjlighet att se något nytt. Andra söker jobb i Norge eftersom Sverige har en av Europas högsta ungdomsarbetslöshet, medan Norge har den överlägset lägsta arbetslösheten i Europa.

Tisdag

Om igår mest var resor så har vi idag varit ute på flera arbetsplatser. Bland annat har vi varit och träffat väktare på en stor forskningsanläggning. Det var en svensk väktare i arbetslaget (som i övrigt bestod av norska män och kvinnor). Tidigare hade de haft mycket problem med deltidsarbete och otrygga anställningar men den norska regeringen har gjort flera ansträngningar för att minska antalet otrygga anställningar och göra heltid till en rättighet och deltid en möjlighet. Det har gjort att flera som tidigare hade svårt att planera sin vardag och sin ekonomi har fått en mycket tryggare tillvaro. Många arbetstidsfrågor regleras i kollektivavtal så vill du veta vad som gäller på din arbetsplats i Norge så får du ta reda på vilket kollektivavtal som gäller.

18 NEWZ södertälje | September 2013

Onsdag

?

Det görs stora satsningar inom infrastrukturen i Norge. Därför har vi idag besökt vägarbetare från flera olika företag. Vi har pratat med företagare och anställda och hamnat i flera intressanta diskussioner. Det har genomförts flera reformer för att få ordning och reda på den norska arbetsmarknaden. I Sverige blir det lätt en Vilda västern-situation när stora upphandlingar görs. Vanligtvis vinner ett stort företag upphandlingen, ett företag som kan visa på att den har schysta villkor för de anställda och som betalar sina skatter och följer alla lagar. Sedan tar företaget in underentreprenörer som inte lever upp till kraven, vilka i sin tur tar in nya underentreprenörer och i en nedåtgående spiral urholkas anställningstrygghet m.m. I Norge däremot har man lagstiftat om att det är företaget som vinner upphandlingen som blir ansvariga för att deras underentreprenörer missköter sig.

Lønnsslipp Eller lönespecifikation som vi säger i Sverige – är väldigt viktigt. Precis som i Sverige är det kvittot på att du har arbetat. Där framgår också om arbetsgivaren betalat in skatt och avgifter för dig vilket är viktigt att ha i framtiden när du deklarerar eller om du skulle bli sjuk, arbetslös eller förälder. Attest I Sverige säger vi arbetsgivarintyg. Du har rätt till att få detta när du slutar din anställning enligt den norska arbetsmiljölagen. På din attest ska det framgå hur mycket du arbetat och vilka arbetsuppgifter du haft. Det är viktigt att spara attesten för framtiden ifall du ska söka andra arbeten. Feriepenger I Sverige säger vi semesterersättning och den är på 12 procent på arbetsplatser som har kollektivavtal med norska LO och annars på 10,2 procent. Även om du är anställd på kort kontrakt så har du rätt att få ut din inarbetade feriepeng när du slutar din anställning.

Torsdag

Idag har det blivit dags att resa hem, vi har pratat med många och har fått fler tips än vad vi får plats att publicera här. Såväl svenska gästarbetare som norska arbetsgivare och fackföreningar har vi pratat med. Vi har lärt oss mycket och hoppas att ni som läser detta och funderar på att resa till Norge får stor nytta utav tipsen här intill. På flygplatsen pratade tjejen i kassan i taxfree-butiken självklart svenska. En av 30 000 unga svenskar som jobbar i Norge.

Alexander Lindholm Newz arbetsmarknadsexpert och ordförande LO Södertälje


HAR DIN DATOR KRASHAT? ÄR DIN SKÄRM SPRUCKEN? ÄR DIN MOBIL LÅST?

MOBILCENTER

FÖRSTA HJÄLPEN FÖR ALLA MOBILER OCH DATORER

PRISGARANTI PÅ VÅRA TELEFONKORT! 75:- för endast 70:-

100:- för endast 90:-

200:- för endast 180:-

BYTE AV FRAM & BAKSIDA

550:-

VI FINN VIDEO S BREVID FANTA STICO

Gäller iphone 4/4s

Jovisgatan 2 | 151 71 Södertälje | 08 550 171 25

Nurcans ´ Laserklinik Nu har jag startat eget och välkomnar gamla och nya kunder.

Snabb & Unik hårbortaggning med laser Garanterat resultat och behandling av samtliga hår och hudtyper.

30%

Rabatt vid första behandlingen Välkommen önskar: Nurcan Elias

Nurcan laserklinik | 0736580524 | Lovisingatan 7, Södertälje


KULTUR

GINGER & ROSA Regi: Sally Potter

Medverkande: Elle Fanning, Alice Englert, Christina Hendricks, Alessandro Nivola Tid: 1 timme 30 minuter Från 15 år Sally Potter (”Orlando”, ”The man who cried”) har illustrerat efterkrigstiden i London – kanske med egna minnen från barndomen – i sin senaste film ”Ginger & Rosa”. Vi följer de två bästa vännerna i upptäckandet av kärleken, genom politik och familjeproblematik, och via otroligt vackra filmiska scener, samtidigt som vi får en bild över hur det var att leva i det revolutionära 60-talet. Ginger (Elle Fanning) och Rosa (Alice Englert) har vuxit upp tillsammans som absolut bästa vänner. De gör allt tillsammans. Nu är de i sina tonår och möter världen på helt nya sätt. Kärleken kommer, föräldrarnas kriser är inte längre lika censurerade och Kuba-krisen hotar. De är båda väldigt insatta i motståndarrörelsen som är emot kärnvapenkriget, men någonstans på vägen så blir Rosa mer intresserad av Gingers pappa och inleder ett förhållande med honom. Elle Fanning (Ginger) gör hela berättelsen oerhört trovärdig i sin rolltolkning, trots sina ynka tretton år. Filmen utgörs av intressanta dialoger, relationer och fantastiska scener. Trots att jag till en början var tveksam till filmen så kan jag inte annat än erkänna hur tagen jag blev av den. Det är en av de mest talande filmer jag sett på länge. Text: Caroline Dimic

20 NEWZ södertälje | SEPTEMBER 2013

TITTA!


Välkommen till Brud & Makeup specialisten! TE

ETT MÅS

ADE

TRESSER

ROCKIN FÖR DEN

Våra tjänster:

Klippning dam Klippning & lockpermanent Klippning & Färgning Uppsättning Bruduppsättning (inkl. konsultation) Brynplock Brynplock & färgning Fransfärg Hudvård & Vaxning ANSIKTSBEHANDLING 60min

250:ord. pris 350:-

SAILORS GRAVE

Nygatan 15 c ( vid pingstkyrkan) | 08 121 307 55 | Salongrima.se

ÖPPETTIDER: FRE - LÖR 20-02 ROCKBAREN SLUSSGATAN 5 (BREVID CAESARS)

K R O W R E T F PARK A DEN A ERBJUDAN

TREVLIG MASSOR AV 0 - 19.00 .0 6 1 R A G A D FRE

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK QUALITY HOTEL PARK SÖDERTÄLJE CITY


KULTUR

LÄS!

Text: Jennifer Alqvist

Förr eller senare exploderar jag

John Green Hazel har varit sjuk i cancer i tre år. Hon kommer aldrig bli frisk, men vet inte när hon kommer dö. Hennes bästa vän är hennes syrgastank och hennes mamma. När det konstateras att Hazel är hemma lite väl mycket med tv:n, ser hennes mamma till att hon får komma till en stödgrupp. Motvilligt går hon dit utan en tanke på att hon ska få möta Augustus Waters. Boken drar in dig från första stund och handlar om kärlek. Inte om två sjuka tonåringar. Utan om ett par som måste upptäcka så mycket att det gör ont i deras hjärtan. Boken handlar om att ta uttrycket ”okej” till en helt ny nivå.

Live By Night

Boken om Joe

Dennis Lehane

Jonathan Tropper

Författaren till ”Shutter Island” nyaste bok är nästan bäst att läsa på originalspråket. Liknande Al Capone försöker huvudpersonen Joe Coughlin slå sig igenom som småtjuv i 1920-talets Boston. Men när han vid ett vid rån möter Emma och blir hopplöst förälskad, förändras hans liv för evigt. Ska han välja mellan kärleken eller sin pågående väg mot toppen som Bostons mest kända brottsling?

En härlig feelgood-roman om en man som heter Joe Goffman. Han är vid 34 års ålder ännu försörjd av sin debutroman. En väldigt avslöjande självbiografi som avslöjar allt och lite till om hans liv, hans hemstad och dess invånare… Med tanke på att han aldrig någonsin skulle återvända förstås. Men så väcks han en tidig morgon av ett telefonsamtal. Hans pappa har fått en stroke. Nu måste han hem och möta sina ”demoner”. Både skratt och gråt är reaktionerna över denna bok då Joe försöker hantera diverse reaktioner på sin återkomst.

Du går inte ensam

Mari Jungstedt Anders Knutas och Karin Jacobsson är tillbaka. Denna gång är en treårig flicka försvunnen. Anders är sjukskriven på grund av sin svåra depression och Karin får leda utredningen samtidigt som de försöker hantera sin nya situation. Inte nog med att en till flicka snart försvinner, ett annat hot verkar vila över Anders. Men hur mycket kan man egentligen veta? Jakten trappas upp, ingen verkar tala sanning och den man litar på mest sviker. Mari Jungstedt skriver som vanligt spännande och lyckas komma med nya upplevelser som håller läsaren kvar, med ett löfte om att detta inte är den sista boken om Gotlandspolisen.

En man som heter Ove Fredrik Backman Fredrik Backman beskriver honom som en man som kör Saab, har bättre koll på vad hans grannar slänger i soporna än vad de själva har, och anser att det var rena statskuppen när han blev avsatt som ordförande i bostadsrättsföreningen. Detta är en berättelse som handlar om kärlek, vänskap och saknad. Du börjar älska historien så fort du kommer till tankar om en takkrok, eller gällande element som bör dubbelkollas.

22 NEWZ södertälje | SEPTEMBER 2013

Trilogin om Alexia Tarabotti Om man är en av dem som fastnat för vampyrer och varulvar, eller det övernaturliga i allmänhet, bör denna läsas. Trilogin tar sin början med 25-åriga Alexia Tarabotti, en halvitalienska som fortfarande är en ungmö i det viktorianska London. Fast i ett hem med systrar och en mor som endast bryr sig om de senaste turnyrerna och skvallret. Till detta är hon råga på själlös, och just det – hon är allmänt övernaturlig och kan befria – säg en varulv, från hans krafter vid bara en beröring. Även om det bara är för stunden är detta något Lord Maccon verkar dra sig till hos Alexia. Han är varulv. Hon ser på livet med intelligens och höjda ögonbryn. Alla verkar hela tiden vara ute efter henne. Tur att det finns parasoller och te.


Reperation 50 % rabatt

A SÖDERTÄLJES BÄST ! IK T U B L E P S & K A B O T INGAR BETALA DINA RÄKN OCH LÖS IN DINA AVIER SNABBT & ENKELT!

Omarbetning av smycken 30% rabatt NU SÖKER VI EN NY MEDARBETARE! DU SKA VARA EN GLAD OCH POSITIV TJEJ I ÅLDERN 18-40 ÅR. MED GODA KUNSKAPER I DET SVENSKA SPRÅKET,

VI FINNS PÅ FACEBOOK! ”DIREKTEN KRINGLAN”

MAILA BILD & CV TILL: ELVISGURSAC@HOTMAIL.COM

ÖPPETTIDER Mån-Fre: 10.00 - 18.00 Luna Gallerian| 08-550 611 26 | www.gursacguld.se Lördag: 10.00 - 16.00

PÅ OSS A L GIL EBOOK FAC

KRINGLAN VARUHUSET KRINGLAN | STORGATAN 4 | 08-550 883 38

DU VET VÄL ATT DU INTE BEHÖVER ÅKA LÅNGT FÖR ATT DET SKA KÄNNAS SOM I THAILAND.

Kyckling 85:-

Biff/Fläsk 95:-

ldjur Räkor/ska:105

THAI TAKE AWAY VI HAR SUSHI ENDAST UNDER HELGERNA

LUNCH VARDAGAR 11.00 - 14.00


KULTUR Text: Peter Granlöf

LYSSNA!

Michael Monroe Horns & Halos

Eric Saade Forgive Me

Kaah Matcha Din Look

NNNNN

NNNNN

NNNNN

Den finska glamkungen släppte i dagarna en ny soloplatta. Med Dregen (Backyard Babies) på gura den här gången. Och det hörs. Äntligen är det lite skit under naglarna, kajalen är mer utsmetad än vanligt och den annars poppiga rock n rollen har blivit med punk. I sin helhet är plattan kanske inte något som får mig att höja på ögonbrynen, men den har sina guldkorn. “Eighteen Angels” är en riktigt skön dänga som lika gärna hade kunnat komma från Rolling Stones när dem fortfarande var bra. “Soul Surrender” är en av plattans absolut bästa låtar och har en liten doft av både The Clash och Backyard Babies över sig. Att Dregen och Herr Monroe är en perfekt kombo råder inga tvivel om. Dock så lär det inte bli en platta som man lägger på minnet.

Dussinmusik från en dussinartist. Man har hört det förut och man glömmer bort det lika snabbt. Låtarna är lika välskrivna som vanligt, melodierna är komponerade för att pressa sig in i radiolyssnarens gråa massa. Men jag kan faktiskt inte hitta något som är bra. Man har som sagt hört det här förut och jag kan inte låta bli att undra om inte majoriteten av låtarna är sånt som mer världsvana artister ratat. Eric Saade har lyckats slås igenom som flickfavorit, men i det långa hela tror jag faktist att han skulle tjäna på att strunta i electropop genrén och kanske börja jobba med ett mer avskalat sound. Jag kommer säkert få höra det här av en handfull tonårsflickor, men det här var verkligen inte bra.

Äntligen något som inte låter precis som allt annat. Sist jag hörde något som ens kunde liknas vid det här så var det Erik Gaad som stod för det kalaset. Ifall jag inte är helt ute och cyklar så är det en tio år sen Kaah släppte en platta. Och det märks. Materialet känns välarbetat, genomtänkt och fräscht. Men det är inte så mycket att det känns som om någon försökt uppfinna hjulet en gång till. Kaah har sökt i sina rötter och gjort en fantastisk soul/RnB platta. Gillar du lite funkig soul så är det här helt klart en platta för dig. Det enda som är synd är att jag inte fick höra det här under sommarens början. Jag får istället luta mig tillbaka och njuta av det här medans höstmörkret långsamt fallar in.

! r e t e h y N

MONSTER MAGNET Sverige älskar Monster Magnet och Monster Magnet älskar Sverige. Den 21 januari kommer Dave Wyndorf & Co tillbaka till Sverige för att denna gång göra ett tungt och svettigt klubbgig för en begränsad skara människor på Klubben – Fryshuset i Stockholm. Biljetterna släpps till försäljning på måndag den 2 september kl 9.00.

24 NEWZ södertälje | september 2013

DREAM THEATER TILL SVERIGE

Legendariska Dream Theater intar Annexet lördagen den 22 februari nästa år. Förväntningarna kan inte vara annat än stora när dessa giganter kommer till Sverige. De är dessutom aktuella med sitt tolfte och sitt första självbetitlade album ”Dream Theater” som släpps i höst.

ONE REPUBLIC PÅ BERNS Räck upp handen om du missat ”Apologize”! Om handen är i luften så betyder det enbart att du levt under en sten de senaste åren. Men det är ok. Det finns chans att ta igen. Den 3 februari intar OneRepublic Berns i Stockholm.

VISSTE DU ATT...Kalle Anka var förbjuden i Finland för att han inte hade byxor på sig.


a r e i r a v n a k t e t a t Resul ! s s o s o h r a l o s e t när du in

N KOM I A OV R P H OC YA N T R VÅ ST K I S AN IUM R A L O S

DALGATAN 11

BETALA DIN SOLNING MED SOLKORT OCH FÅ

RABATT 20%

(erbjudandet gäller endast på Nygatan)

NYGATAN 13

NYGATAN 13 | DALGATAN 11 WWW.OPEN-SUN.SE


Intervju

BJÖRNBRÖDER TEXT: Nikki Svärdsén

Vilka är ni? - Björn Favela Ödman, Joel Johansson och Björn ”Hurtche” Johansson.

Hur kommer det sig att ni har valt att återuppta Björnbröder igen? - Joel brann så jävla fett för sin musik, han inspirerade oss alla. Det kändes självklart. Det blev nytt syre och rent musikaliskt en otroligt tung dynamik. Även den sociala stämningen. Folk hade tjatat på oss väldigt mycket, men de trodde att vi skulle köra på samma spår som förut. Så är inte fallet! Vem idé var det? - Vi fick faktiskt ett mail från en svensk snubbe som flyttat till Berlin som både var gammal BB-fan och som följt Joels karriärmoves – Det var ett långt och fett mail och han planterade det berömda fröet hos oss! Idag är ni ju inte bara två stycken i gruppen utan har fått en tredje medlem. Kan vi få veta lite mer om honom? - Det sjuka med Joel är att han är så otroligt mångsidig och driven! Han kan både få en fet idé och sen jobba hårt för att få igenom den, det är ovanligt. Hans flow är också unikt i Sverige, och han har feta ambitioner. Bortsett från musiken knegar han på Scania, chillar mycket med sitt crew och lär kids om rapp och tricks på basketplanen! Är det någon mer skillnad på gruppen idag jämfört med tidigare? - Förut handlade vår musik om ilska mot rasister. Idag handlar den om att analysera rasismen och utanförskapet som form, rent socialt. Att pusha ut en stolthet som svenskar, att få folk att omvärdera den. Vi vill att den ska kännas igen av förortskids, maskrosbarn men speciellt av våra bröder och systrar i Team Favela och 206. Vi gör musik om det som de krigar för varje dag och brinner fett för! För de som inte känner till er sen tidigare. Kan ni inte berätta lite mer om hur Björnbröder var då? - Arga, snabbtänkta, idealister. Vi tog ALLA gigg vi fick,

26 NEWZ södertälje | September 2013

tog mycket sällan betalt. När vi reppade som mest var vi ju förband till LOOPTROOP! Idag kan det kännas som att vi ibland kopierade andras idéer och ideal, det blev en kulturell grej. Idag finns som sagt en analys, tanke och en vision som bygger på humanitet, anti-våld och gemenskap. Inte så jävla mycket ilska. Hur kommer det egentligen sig att ni la ner? - Vi la aldrig ner. BB IS A WAY OF LIFE. Vad är ert “sound” idag? Förortsrap utan knark och våldsreklam. Musik som ska BYGGA UPP, inte reppa grejer som kommer skada vårt folk. Det är faktiskt ganska unikt genom förorterna. Folk måste börja fatta att avhållsamheten från droger och andra destruktiva livsval handlar om att vi vill att folk ska kunna NÅ SINA DRÖMMAR. Det är så jävla viktigt!

Vad händer härnäst för er? - Vi vill vara förband till Hoffmaestro. Tycker att det skulle passa bra! En ny musikvideo, fler feta låtar ska släppas, få bredd på spridningen och bara kötta på! Har ni några drömmar och framtidsvisioner? - Att fler kids hakar på vårt budskap. För de som är seriösa och vågar stå för de feta grejerna finns både studiotid, förbandsgigg, kontakter och en framtid. Vore FETT om lite tjejer kunde ta några steg fram. Vi har haft kontakt med en grupp tjejer i Södertälje som gjort några låtar, men inte velat pusha ut de för att folk är så jävla hårda och snabba i sina bedömningar. Det är mycket illa, oroande. Att drömmarna finns, att jobbet gjorts men att våra unga brudar hämmas… Men vi hoppas på dem. Hoppas ni läser!

Finns det något ni skulle vilja hälsa till våra läsare? - Hittade ni den hemliga ”fight club” inspirerade scenen i vår musikvideo till ”Röd Ort”?! Då Kör vi några snabba då! Gladast? - Keo (Björn Ödmans hund red anm.) Tröttast? Lataste? - Björn J Kreativast? Roligast? - Favela Oftast sen? - Favela Oftast frånvarande? - Björn J Mest tid i studion? - Joel

Förebilden? - Vi har många. Och dom har ändrats. Favelas är Martin Luther king och Ghandi. JA FAKTISKT! Joels är Favela och hurtche och Hurtches är Nemo i ”Hitta Nemo”, han har en tatuering av den på vaden. Musikaliska inspiratörer? - Fjärde världen (Max Peezay), Dead Prez, Immortal Technique, Ison&Fille. En speciell låt är 2Pac – Changes. Givetvis.

Kan ni inte dela med er av något som väldigt få vet om? - Joel har skakat hand med Eminem.

Lokala Hjältar? - Alla mat-tanter i alla skolor, Thomas på Tajen (Gudfadern), alla lärare och alla som delar våra grejer. Både modiga och grymma. TACK!

Kommer vi att få se er i Södertälje snart? - Hemligt!

Bästa nattklubb? - BERGET. L Ä T T.


Fรถlj oss pรฅ Facebook! /baressoshop


sport

VI SKA TILLBAKA! TEXT: Max Ahlberg

I maj 2011 tog Johan Strömwall över ansvaret som huvudtränare för Södertälje sportklubb, med målsättningen att nå kvalserien säsongen 2012-13. de Efter en stark grundserie 12/13 hade man tagit 103 poäng, endast förlorat en av Leksand, ränen seriesuve bakom plats andra finfin en på sista sju matcherna och slutat vilket ledde till en direktplats till den stundande Kvalserien. Förhoppningarna bland kände supportrar och förmodligen även bland spelarna skruvades upp och man började lukten av eliten, VI SKA HEM. Det väntade ett tolv dagar långt matchuppehåll för SSK där allsvenska playoffen skulle att just avgöra vilket det fjärde laget från Allsvenskan till Kvalserien skulle bli. Många tror i efterhär så man kan kvalserien av perioden första Efter . förödande detta uppehåll blev hand redan där ana vart detta var på väg, Leksand hade fullständigt kört över sportklub ag. spelövert större ännu ett och ben som nästintill agerade statister. 2-0 på tavlan på Matchen slutade 1-3 och var starten på mardrömsöppningen i Kvalserien. SSK stod en sig med få lyckades Man . avsågade rejält och r omgånga spelade åtta efter tre poäng var redan som Leksand, poäng borta mot Rögle i näst sista omgången och slog sedan femton klara för Elitserien, hemma i sista omgången för att sluta Kvalserien på sju poäng, ang. poäng ifrån avancem Inför stundande säsong, för övrigt SSK:s 90:e hockeysäsong, har det skett stora föräne dringar i spelartruppen som det gör för ett lag som visat framfötterna under föregåend även säsong. Suveräna Anton Forsbergs lån gick ut och åkte hem igen till Modo dit han fick med sig William Nylander (delvis utlånad till Rögle) och Viktor Lööv. Andreas Hjelm – lockförsvann till Luleå – och juniorlandslagsmannen tidigare under vintern Emil Djuse över. tagit Rönnberg Roger aren slagsträn juniorland där Frölunda till ades t För att ersätta dessa har man tagit in en ny juniorlandslagsmålvakt på lån, en transatlan kona-lags juniorer sina av två gett samt Europa från kort oprövade relativt från AHL, två . trakt och samma chans som de övriga att kriga om ordinarie plats i backuppsättningen avlasta kunna ska som namn ta intressan Man har spetsat till forwardsidan med flera Damien Fleury i poängmakandet, även om den ser något tunn ut. nu har Trots dessa relativt stora förändringar har man behållt en stomme av spelare som pel. kvalseries på känt och varit blivit ett år äldre, mer samspelta men framför allt Detta kan vara mycket nyttigt när det i slutet på säsongen börjar dra ihop sig, för och självklart räknar de flesta med att vi ska vara i Kvalserien. Och så fint som spelarsom vad kan Kvalserien “i säsonger två under huven ledartrojkan försökt banka in i våra helst hända.”

Missa nu inte uppstarten på säsongen 13/14 i hemmaborgen Scaniarinken: 14/9 Mora IK 21/9 Timrå IK 26/9 BIK Karlskoga

Tankar och förändringar kring de olika lagdelarna: Målvakter Anton Forsberg (lån slut, Modo) ut Niklas Lundström (lån, AIK) in.Kommer Sebastian Idoff ta ytterligare kliv och visa att han ska ha förstaspaden? Backar Tunga förluster av Andreas Hjelm (Luleå), Viktor Lööv (Modo) och Emil Djuse (Frölunda). Kommer de tre nyförvärven Jake Marto (St Johns, AHL), Aleksander Rindal (Lillehammer, Norge) och Tomas Bokros (Dukla Trencin, Slovakien) vara fullgoda ersättare? Förra säsongen tvingades SSK låna in juniorer t.ex. Jesper Nielsen. För att ersätta skadade spelare kommer nydraftade* Robin Press och lovande Adam Hansen ta tillräckligt stora kliv för att detta inte ska behövas. Forwards Tappade duktiga spelare i William Nylander (Modo/ Rögle) och Ziga Jeglic (Ässet, Finland) men där känns det redan på förhand som att man tagit in fullgoda ersättare. Kommer nya ledande kedjan med Mario Trabucco, Jason Gregoire och Damien Fleury lyckas leda laget?

TIPS!

på målvakten Titta gärna in offs blogg Id Sebastion ff) agsport.se/ido (www.uppdr iven dr rte or en supp där man, på in en blick r chans att få SSK-sida, få lag och aortklubbs i Södertälje sp ter do ek an , nkar följa hans ta . er ld bi a ig och härl

28 NEWZ södertälje | september 2013

Värt att nämnas... Robert “Robban” Carlsson tuggar på och gör sig redo för sin 17:e (!) säsong i SSKs a-lag. Hoppas på mindre problem med skador denna säsong.

! ?

Pastrnak kan bli en väldigt positiv överraskning i vinter. Skador på forwards kan bli väldigt kostsamt.


sport (Jesper) Thörnberg här nu från start – så det känns riktigt bra, bra fart. Återgår lite till målvaktssidan. Hur känns det när ni fått lite etablering i form av Idoff men för andra säsongen i rad lånas den andra målvakten in i år då Lundström skulle man hellre vilja ha två permanenta målvakter? – Nädå han är en i laget och tror även att Lundström känner som en SSK-spelare just nu så det kommer att funka. Det måste vara en speciell känsla att spela i ett professionellt lag med spelare som man känt sedan gymnasietiden. – Ja verkligen, förra året var vi ju hela gänget som bodde där ute på Vackstanäs tre år ihop så det känns lite som ”back in the days” när man var liten och lira BJ, AJ och åkte bussen ihop (mellan Vackstanäs och Scaniarinken) och bodde ihop. Så det är jävligt kul och rolig känsla och vi sa det när vi slutade gymnasiet att vi måste lite ihop någon gång men trodde nog aldrig att det skulle gå så här fort och så här högt upp. Här kommer en lite bökig fråga som grundar sig i att du provade på en säsong i Modo: Vad tror du är den stora skillnaden mellan lagen som gör att de är ett etablerat SHL-lag* och SSK hoppar lite emellan och har svårt att verkligen få fäste i den högsta divisionen? – Ja nä men en stor skillnad är väl att de spenderar mer pengar på sin trupp och det är väl en av de stora anledningarna till varför lagen är där uppe. Sen finns det ju bara Modo där uppe och får stöd från alla olika håll och företag vilket vi även får här men kanske inte lika mycket pengar. De har alltid mycket publik och det är en bra förening, Modo. Men jag föredrar SSK.

Tjena Fredric Andersson, ny lagkapten i SSK Måste börja med att fråga, även om jag förstår att du fått frågan ett par gånger redan vid det här laget, hur det känns det att ha blivit tilldelad det ärofyllda uppdraget som kapten för Södertälje SK. – Jo det känns bra, kul och ganska stort att få bli kapten. Man har ju trots allt varit här sedan man var b-junior, bortsett från en säsong. Så det känns jävligt kul. Har du hunnit pratat något med föregående säsongskapten Tony Lagerström om tips och råd inför din nya roll? - Jadå det har jag. Vi har daglig kontakt efter att vi bodde ihop ute på Vackstanäs. Så vi har bra kontakt. Hur ser du på den föregående säsongen? – Jo vi har pratat mycket om det och vi kände att vi gjorde en jävligt stark säsong där vi tog över hundra poäng, och kändes jävligt bra. Men sedan gäller det ju att ta lärdom av Kvalserien som inte gick som vi ville. Och tror att det har varit väldigt bra för många att få erfarenhet av Kvalserien, och kommer att växa av det. Du gör dig redo för din sjunde säsong i a-laget. Hur känns det nu såhär med ungefär en vecka kvar till

första seriematchen? – Det känns bra, tempot och kvalitén höjs på träningarna så man känner i kroppen och på träningarna att det börjar närma sig. Vad har du för förhoppningar inför kommande säsong? – Ooh jag har höga förhoppningar på säsongen. Om man jämför med förra säsongen så vill vi ju inte vara sämre. Samtidigt så vet man aldrig. Vi vet att det är jäkligt tufft och jämnt där uppe, och kommer bli många tuffa matcher. Det handlar inte så mycket om vi kommer till Kvalserien. Vi ska dit – och väl där kan allting hända. Hur stark känns truppen om man jämför med förra säsongens? – Om vi ser nu till träningsmatcher och försäsongen så ser det ganska bra ut. Foppa (Anton Forsberg) ut och in med (Niklas) Lundström som känns som två liknande stora moderna målvakter och (Sebastian) Idoff har höjt sig ytterligare ett snäpp från förra säsongen och han ser bra ut också. Sen på backsidan har ju då (Aleksander) Rindal, (Tomas) Bokros och Jake (Marto) kommit in där jag känner att Jake liknar lite (Andreas) Hjelmen i skridskoåkning och smartness så jag tror att det kommer att funka bra. Det känns bra på forwardssidan. Även om vi har lite småskavanker just nu så känns det bra med de nya Jason (Gregoire) och Mario (Trabucco) – och sedan har vi ju

Vad kände du var det mest positiva för egen del med att prova på elithockey i en annan förening långt hemifrån? – Nä men det var riktigt kul. Man känner sig riktigt tight med alla utomstående. Det är laget man har där och de kompisar man umgås med, det är lite skillnad från här där man har släkt och kompisarna från Gnesta och Stockholm så man blir lite tightare där och man umgås 24-7. Vad ser du som mål med ditt hockeyspelande, lever du ut din dröm idag eller vill du längre, tidsperspektiv? – Nä man vill längre absolut. Man jobbar varje dag, det är ju därför man fortsätter. Man vill ju vidare – man vill ju spela så högt upp man kan. Man drömmer om både landslag och spel utomlands fortfarande, så man har absolut inte gett upp några sådana hopp. Det gäller ju att göra bra säsonger och det måste jag ju börja med redan i år. Det är det första steget man måste ta och man måste ju ta ett par steg för att komma vidare – och det vill jag verkligen prova på lite olika. Helst vill man ju spela länge och högt upp – så drömmen vore ju om vi går upp och få spela med Södertälje i Elitserien som vi gjorde förut. Vem tror du kommer vara den största positiva överraskningen i år? – Men jag tror att Press kan bli en stor överraskning. Jag tycker han har utvecklats och fått lite landslagsspel här nu, han har bra självförtroende och kylig med pucken så han kommer blir rolig att titta på. Tack för pratstunden! – Tack själv. *Elitserien bytte inför säsongen 13/14 från just Elitserien till SHL (Swedish Hockey League). NEWZ södertälje | september 2013

29


ockarvägen

NU HAR VI ÖPPNAT!!! Håll utkik våra tema kvällar!

KNATTEDISCO med start den 20 sept!!!

Gene ta, k locka

rväg

även nått Finn

en 11

8

e små

för d

Ny lekställning

Pysselhörna

Knattedisko Fiskedamm Tv-spel

Nancy´s Kids

Glassbomber

!

Barnfilmer Bättre utbud av mat Rent, Fräscht & Säkert

Klockarvägen / 08 550 610 40 / www.funhouse.nu


BOKA KALAS HOS OSS! Vi erbjuder kalasrum, kalasvärd, ansiktsmålning, temakalas, olika paket och godismenyer

Följ oss på facebook

kalasrummet

g Ansiktsmålnin t Du kan boka dit .funhouse.nu kalas via www

över 30 olika t

Nya!

eman

Justin

Bieber

tema Nya funhouse

GRATIS WIFI Klockarvägen / 08 550 610 40 / www.funhouse.nu


Kocken Tipsar Foto: Nikki Svärdsén

September månad – nu är tiden inne att göra inläggningar och fylla vinterförrådet med de säkra sorterna. De som är goda och förgyller måltiderna. Det är så trevligt och ha lite goda frukter eller grönsaker hemma som man gett lite kärlek och lagt in. Här kommer några av mina favoriter, som man kan ha hemma i förrådet till middagar och andra goda saker.

GRÖNA SKÖNA TOMATER Ingredienser Gör så här 1 kg gröna tomater 1 liter vatten 4 msk ättiksyra

Skölj, torka, skiva tomaterna. Lägg dem i en bunke. Blanda vatten och ättika. Häll det över tomaterna, låt det stå kallt över natten. Häll av ättiksvattnet och låt rinna av väl.

Kryddlag 6 dl socker 2 ½ dl vatten 1 dl ättiksprit 10 st kryddnejlikor 1 st muskotblomma

Kryddlag Blanda ingredienserna till kryddlagen i en kastrull. Koka upp. Lägg ner de avrunna tomaterna i lagen. Koka försigtigt i ca 1 timme. Ta upp tomaterna försiktgit, och lägg ner dem i väl rengjorda burkar. Häll över lagen. Klart.

MER ATT LÄGGA IN Finns ju klassiker som skånsk senapsgurka, plommon i madeira, ingefärspäron, vattenlingon. Och om man har mycket bär och annat i trädgården eller på landet så passar det ju bra att göra lite saft och sylt. Fläderblomssaft, svartvinbärssaft, rabarbersaft, slånbärssaft, rårörd blåbärssaft, äppeldricka, citronsaft, krusbärssylt, lingonsylt, jordgubbssylt, med mera. Finns ju en hel uppsjö av saker man kan koka och lägga in och så vidare. Använd fantasin och alla goda grönsaker och bär så kommer du att lyckas.

INLAGDA RÖDBETOR Ingredienser Gör så här 1 kg jämnstora rödbetor 1 ½ liter vatten 2 tsk salt Kryddlag 5 dl rödbetslag 3 ½ dl vinättika 5 kryddnejlikor 5 svartpepparkorn 1 ½ dl socker En liten bit pepparrot

Skölj och borsta rödbetorna mycket noga – utan att skada spetsarna. Skär av blasten 1-2 cm från fästet. Koka betorna mjuka i saltat vatten. Spara 5 dl av kokspadet till kryddlagen. Tryck eller gnugga bort skalet med händerna. Kryddlag Lägg samtliga ingredienser, utom pepparroten i en kastrull och koka upp. Lägg ner rödbetorna. Koka försiktigt i 5 min. Tag upp rödbetorna, lägg dem i väl rengjorda burkar. Skala och skär pepparroten i små tärningar. Lägg 4-5 tärningar i varje burk. Häll på lag så det täcker. Förvara svalt. Dessa sköna betor smakar bäst efter ett par månader.

32 NEWZ södertälje | September 2013

Sebastian Ivanov Kökschef, Park Hotel


KRINGLANS TRAFIKSKOLA www.kringlantrafikskola.se

INTENSIVKURS FÖR NYBÖRJARE 50 körlektioner á 35 min Teorikurs - 10 timmar lärarledda lektioner måndagar & torsdagar 14:00-16:30 under två veckor inkl böcker och dataprov.

Riskutb del 1 + Riskutb del 2 (halkbana) Teoriprov Körprov Billån vid uppkörning.

RISTORANTE & BAR LUNCH 11:00 - 15:00

Husman - 2 kött 1 Fisk, Sallad, Pasta, Pizza

79:-

21.900:(ord.pris 27.475:-)

BOKA BORD FÖR Familjemiddagar

Kontorets öppettider Mån - Tors: 09:00-18:00 Fredag: 09:00-17:00 Körtider: Mån - Tors: 07:50-18.10 Fredag: 07:50-16:50

Dalgatan 4, 151 33 Södertälje | Tel: 08-55012364, Fax: 08-6121533 www.kringlanstrafikskola.se | info@kringlanstrafikskola.se

Företagsmiddagar Födelsedagar

Förlovningar Dop


G N A R U A RESTEN GUID ch synas här? o d e m ra a v Vill du -501 08 770 8 0 å p s s o ta Kontak

GRILLAT

GREKISKT

ITALIENSKT

ASIATISKT

Crazy Town | Nygatan 21 | 08-550 666 76 | www.crazytown.se

Central krog som erbjuder internationella smakupplevelser. Adress: Nygatan 21 Telefon: 08-550 666 76 Öppettider: Mån-tors 11:00-22:00, fredag 11:00-24:00, lördag 12:00-24:00, söndag 12:00-21:00

Delikatesser från det grekiska köket serveras i en romantisk och mysig källarmiljö.

Italiensk och Amerikansk bbqmeny. Stans längsta öppettider på köket.

Adress: Kaplansgatan 1 Telefon: 08-550 325 25 Öppettider: Mån-tors 17:00-22:00, fre-lör 17:00-24:00

Adress: Slussgatan 5 Telefon: 08-550 639 97 Öppettider:Vardagar 11 - 01, Fre - Lör 1102, Söndag 11 - 24

LÉMONI Fratelli Ristorante & Bar Smakupplevelser från Medelhavet!

Italiensk och Amerikansk bbqmeny. Stans längsta öppettider på köket. Adress: Slussgatan 5 Telefon: 08-550 639 97 Öppettider:Vardagar 11 - 01, Fre - Lör 1102, Söndag 11 - 24

Adress: Stockholmsvägen 2A Telefon: 08-550 319 74 Öppettider: Mån-tors 17:00-22:00, fre-lör 17:00-24:00

Nefeli Grekisk restaurang som ligger mitt i centrum. Adress: Jovisgatan 2 Telefon: 08-550 668 97 Öppettider: Mån-tors 11:00-22:00, Fre 11:00-24:00, Lör 14:00-24:00 SÖNDAG STÄNGT

Steakhouse med en väldigt bra burger lunch Adress: Gästgivaregatan 5 Telefon: 08-550 126 66 www.ranchsteakhouse.se

ST HUSMANSKO

Mysig Italiensk restaurang i Södertälje Centrum som erbjuder Italienska maträtter. Adress: Nygatan 27 Telefon: 08-550 352 45 www.fratellis.se

LIBANESISKT

Spansk och libanesisk restaurang belägen vid Maren.

Adress: Wedavägen 1A Telefon: 08-550 350 52 Öppettider: Mån - Fre: 09.00 - 14.00

Adress: Badhusgatan 1 A Telefon: 08-55086855 Hemsida: start.minako.se

Spännande asiatiska restauranger med smaker från det riktiga Kina och Mongoliet. Adress: Nygatan 27A Telefon: 08-550 355 66 Öppettider: Mån-tors 17:00-21:00, fredag 17:00-22:30, lördag 12:0022:30, söndag 12:00-21:00

Populär kinesisk och thailändsk restaurang. Adress: Nedre Torekällgatan 10 Telefon: 08-550 637 83 Öppettider: Mån-tors 11:00-22:00, fre 11:00-23:00, lör 12:00-23:00, sön 12:00-22:00

Adress: Strandgatan (Marenplan) Telefon: 08-550 321 20 Öppettider: Måndag-lördag från 16:00

Habibi Klassisk husmanskost med en stor salladsbuffé och en välbesökt lunch.

Asiatisk restaurang där du utöver sushi hittar många delikateser.

Här serveras rätter ur det exotiska libanesiska köket. Adress: Lovisinsgatan 7 Telefon: 08-550 152 52 Öppettider: Mån-Fre 11:00-22:00 Lör 14:00-23:00, söndag Stängt

TH A I Vällagade thailändska rätter. Adress: Nygatan 27 Telefon: 08-550 413 75 Öppettider: Mån-tors 11:00-21:00, fre 11:00-23:00, lör 12:00-23:00, sön 12:00-21:00


SNABBMAT

Vällagad pizza, deli och pasta Adress: Birkavägen 4 Telefon: 08-550 310 10 Öppettider: Mån-fre 10:00-21:00, lör-sön 12:00-21:00

Pizzeria med bland annat fullkornspizza. kebab, grill och sallad finns också på menyn. Adress: Brunnsängsvägen 23 Telefon: 08 - 550 117 81 Öppettider: Mån-Fre 09.00-20.00 Lör-Sön 11.00-20.00

PUB

CAFÈ

Crocs Inn

Mysig pub som inriktar sig på ett äldre klientel. Liveband varje fredag och lördag. Adress: Badhusgatan 3/Nygatan 4 Hemtrevligt café med bred meny. Telefon: 08-550 188 00 Öppettider: Mån-tors 15:00-01:00, Adress: Storgatan 21 fre-lör 15:00-02:00, söndag 15:00-01:00 Telefon: 08-550 610 65 Öppettider: Mån-lör 06:30-21:00, sön 08:00-21:00

Amerikanska och Italienska pizzor för hemkörning

(4-färger)

iv

GABOS

Traditionella såväl som annorlunda hamburgeralternativ. Även sallader och kebab. Adress: Genetaleden 10 Telefon: 08-400 155 90 Öppettider: Mån-lörd 10:00-22:00, söndag 11:00-22:00

Adress: Östergatan 38c Telefon: 08-550 133 11 Öppettider: Mån-Tor 11:00 - 22:00 Fre 11:00 - 24:00, Lör 13:00 - 24:00 Sön 13:00 - 21:00 Traditionellt café och bageri med gamla anor.

NATTLIV Vällagade grillade rätter. Alltid färska råvaror! Adress: Polhemsgatan 3A Telefon: 08-550 142 00 Öppettider: Mån-fre 10:00-19:00, lör-sön 11:00-18:00

Ät och drick gott i mysig och varm loungemiljö. Adress: Kaplansgatan 1 Telefon: 08-550 325 25 Öppettider: Mån-tors 11-22, Fre 11 - 24, Lör 17-24, Sön Stängt.

STORGATANS KEBAB Kebab och pizza står på menyn. För den som tänker lite extra på vad som stoppas i munnen så serveras även hälsopizza. Adress: Storgatan 1 Telefon: 08-550 888 83 Öppettider: Mån- Tors 11.00 - 23.00, Fre 11.00 - 03.00, Lör 12.00 - 03.00, Sön 12.00 - 21.00

NYGATANS PIZZERIA Det bästa från Italien där du bland annat hittar en pizza- och pastabuffé. Adress: Nygatan 29 Telefon: 08-550 601 80 Öppettider: Mån-fre 10:00-21:00, lördag 11:00-20:00, söndag 12:00-21:00

Ronna Pizzeria Kebab och pizza i stora portioner. Adress: Ronna Centrum Telefon: 08-550 866 65

Sailors Grave. Renodlat rockhak mitt på marenplan. Adress:Slussgatan 5 Telefon: 08-550 639 97 Öppettider:Fre-Lör 20-02

Engelsk pub med ett stort och välfyllt sortiment utav öl. Adress: Mälaregatan 10 Telefon: 08-550 631 83 Öppettider: Sön-tors 14:00-24:00, fre-lör 14:00-01:00

Limerick

Irändsk pub belägen mitt i Södertälje. Perfekt ställe om du bara vill äta, ta något att dricka eller bara kolla på sport. Adress: Köpmangatan 5 Telefon: 08-550 126 08

Adress: Järnagatan 12, Mälaregatan 2, Storgatan 4, Sydhamnsvägen 44 www.tidermans-bageri.se

Stort urval av fräsch mat, allt från sallader, smörgåsar, pasta och wraps till sushi, libanesiskt, indiskt och tack. Även LCHF- och GI-rätter. Adress: Storgatan 3, Telgehuset Telefon: 08-550 339 55 Öppettider: Mån-fre 09:00-19:00, lördag 09:00-16:00, söndag 11:00-16:00 kvällsmeny mån-tors 16:00-22:00, fredag 16:00-22:30, lördag 12:00-22:30

Shisha Café

Intim klubb belägen i charmig lägenhetsvåning. Adress: Kaplansgatan 1 Telefon: 08-550 635 43 Öppettider: Ons och lör 21:00-02:00

Stanleys Bar Populär nattklubb och lounge med tre barer och stort dansgolv. Adress: Järnagatan 8 Telefon: 08-550 885 36 Öppettider: Ons, Fre, Lör 22 - 02

Vattenpipa, fräscha sallader och smörgåsar. Ligger mitt på gågatan mellan Luna Gallerian & Gamla Ninves Öppet alla dagar 09.00 - 20.00


MINGEL 9 AUGUSTI

Crocs Inn

Crocs Inn

36 NEWZ södertälje | SEPTEMBER 2013

Crocs Inn

Crocs Inn

Crocs Inn


MINGEL 9 AUGUSTI

STANLEY’S

STANLEY’S

STANLEY’S

STANLEY’S

STANLEY’S

STANLEY’S

®

®

Templet

®

®

Templet

®

®

Templet

NEWZ södertälje | SEPTEMBER 2013

37


Mingel 10 Augusti

Crocs Inn

Crocs Inn

Crocs Inn

Crocs Inn

BrasserieT

BrasserieT

ANNONS

VILL DU KOMMA I FORM KURSSTART TILL SOMMAREN? V.42

BOKA NU! Boka gratis PT-konsultation och få reda på din kroppsammansättning.

BrasserieT

BrasserieT

Simskolor för både stora och små Sydpoolen erbjuder ett varierat utbud med kurser som leds av våra utbildade instruktörer.

Höstschema 2013 - Ett urval av våra kurser: • Babysim Nybörjare • Babysim Fortsättning • Babysim Miniplask/Syskonsim • Minisim 3-5 år • Simskola Tis-Fre + Sön, från 6 år • Simskola 9-13år


Mingel 10 Augusti

STANLEY’S

STANLEY’S

STANLEY’S

STANLEY’S

STANLEY’S

STANLEY’S

Templet

Templet

Templet

®

®

®

®

®

®

ANNONS


Mingel 17 Augusti

Crocs Inn

Crocs Inn

Crocs Inn

Crocs Inn

ANNONS

N KOM I A ROV OCH P YA N VÅRT TSANSIK M IU SOLAR

SÖDERTÄLJES EXKLUSIVASTE SOLSTUDIO WWW.OPEN-SUN.SE | DALGATAN 11 | NYGATAN 13


Mingel 17 Augusti

Limerick

STANLEY’S

®

STANLEY’S

®

Templet

Limerick

STANLEY’S

®

STANLEY’S

®

Limerick

STANLEY’S

®

STANLEY’S

®

Templet

STANLEY’S

®

STANLEY’S

®

Templet


Mingel 24 Augusti Crocs Inn

ANNONS

Crocs Inn

Crocs Inn

Limerick

Limerick

Limerick

Limerick

Templet

Templet

Templet

Templet

Löshår & Hårvård Över 350 kampanjer Snabb leverans Fraktfritt vid 500:-

BeautyNet.se Extensions & hårvård

ÖJDA KUNDER

1000-TALS N


Mingel 31 Augusti

Crocs Inn

Crocs Inn

Crocs Inn

Crocs Inn

Crocs Inn

Crocs Inn

ANNONS

BILLI BLEV DET INGEN GAST 15 min I STAN SEMESTER I SOMMAR? ! uter

KOM OCH FIXA SOLBRÄNNAN HOS OSS I STÄLLET!

20:-

RUM S! YRE G: UTHR INFO RIN

FÖR

ME

-86

5 073

9 38 9

ÖPPET ALLA DAGAR 08:30-23:00 BADHUSGATAN 2


Mingel 17 Augusti CLUB AVENYN

CLUB AVENYN

STANLEY’S

®

CLUB AVENYN

STANLEY’S

®

STANLEY’S

®

STANLEY’S

®

Templet

Templet

Templet

Templet

Templet

Templet


Mingel 6 September Templet

Templet

Templet

Crocs Inn

Crocs Inn

Crocs Inn

Limerick

Limerick

Limerick


Mingel 7 September

Crocs Inn

Crocs Inn

Templet

Crocs Inn

Templet


en! d n uda j b r av e r o s as m d me m u bile u j s r 20:å

Princessa Du är vad vi heter

princessa södertälje

princessa_sodertalje

Varuhuset Kringlan, Södertälje centrum www.princessa.se | 08 550 666 19


Nu: 14 900:-

Framg책ng sri

Nu: 14 900:ka

책r

!

Ord :pris 16 900:-

Ord :pris 16 900:-

dj gl채 lat De e

me d fle r ra tusen bruda

Nu: 14 900:-

Nu: 9 900:-

Ord :pris 16 900:-

Ord :pris 11 900:Varuhuset Kringlan | www.princessa.se


Nu: 9 900:-

Framgång sri

Nu: 1 700:ka

år

!

Ord :pris 11 900:-

Ord :pris 2 200:-

dj glä lat De e

me d fle r ra tusen bruda

Nu: 9 900:-

Nu: 12 900:-

Ord :pris 11 900:-

Ord :pris 14 900:-

Foto: robertsfoto.se | Hår: Salong Charbel Princessa Södertälje | www.princessa.se | Varuhuset Kringlan


FINAL MISS UNIVERSUM AMBASSADEUR

Sponsor: Princessa Södertälje

Sponsor: Princessa Södertälje


KRÖNING MISS UNIVERSUM CLUB AVENYN


intervju

GRANBERG De flesta känner igen honom men vem är han egentligen? Vi har träffat Joakim Granberg som står bakom Miss Universum i Sverige för att få veta mer om vad det är han håller på med. Som inbiten Södertäljebo har han en hel del att berätta och det blev en intervju full av skratt. Årets tävling närmar sig med stormsteg och den 9 december håller årets final hus. Vi hade tur som lyckades knipa åt oss en stund med en av Södertäljes färggladaste karaktärer. Resultaten finner ni här under! TEXT: Charbel Botros

Vem är Joakim Granberg? - Jocke Granberg är en Södertäljebo från födseln. Ramla ut på BB 1965 en sommardag, och gjort så sjukt mycket grejor att det är svårt att räkna upp dem alla. Och en del vill man helst glömma… Men jag vart ICA-anställd hos farsan, biljardhallsföreståndare, gymnastiklärare en termin, servitör, bartender, säljare inom bygg, snickare med tummen mitt i handen, nattklubbschef, hotellchef i Baku – Azerbadjan och nu de senaste fem åren Miss Universumgeneralen i Sverige. Det sistnämnda är kanske det roligaste jobbet jag haft även om det är det sämst betalda…

Berätta om ditt värsta minne från någon tävling! - Det värsta minnet är helt klart från finalen i Las Vegas 2010… Tidningen Se & Hör hade flugit in en reporter – Ola Brising – från Stockholm till Las Vegas för att göra en intervju med mig och tjejen som tävlade 2010. De hade även hyrt in en fotograf för bilderna som körde bil genom öknen i sex timmar med sin fru från Los Angeles (Expressens fotograf i LA hade Se & Hör hyrt in). De står i Las Vegas i receptionen och väntar på mig och min finalist… Där står jag ensam… Hon hade inte placerat sig i top 15 och tog det så hårt att hon låg på rummet och grät, och vägrade svara och gick ej att nå. Säkerheten kring finalisterna var så hårt att inte ens jag släpptes in på den våningen där de bodde så jag kunde inte knacka på hennes dörr. Där stod jag…. Det var länge sedan jag kände mig så dum! – Jaha sa de, och drog… Och jag gick till närmaste bar. Se & Hör har inte förlåtit mig ännu.

Har du träffat donald trump? - Ja det gjorde jag 2009 på Bahamas och 2010 i Las Vegas. 2011 åkte jag ej med, och 2012 var Donald ej på Vem får söka till tävlingen? plats. Hoppas att få träffa honom i år i Moskva och disktura - Alla tjejer som är mellan 18 och 27 år, som är ogifta och lite Nasdaq-börs och höra om han har några investeringinte har barn. stips till mig. Vem vill du tacka? Berätta om ditt absolut bästa minne från någon - Vill tacka er för en trevlig intervju och sedan så vill jag tävling! tacka alla de som jobbat så hårt med årets final! Hanni - Det var första året 2009 då vi satt ett helt gäng kompisar Beronius, Ronnia Fornstedt, Jenny Redenkvist. Stort tack från Södertälje på Paradise Hotel & Resort i Bahamas och tjejer för att ni gjorde årets final till den bästa hittills! såg Miss Sweden – Renate Cerljén placera sig i top 15. Det Vad tror du om årets chanser? var en enorm känsla då det var mitt första år och jag hade Sista ordet - Årets chanser är faktiskt goda, vi hade en bra uppställn- ett gäng kompisar med mig, och vår svenska tjej kom med - SEE YOU IN MOSCOW! ing detta året! Många som har chansen att ta hem en titel i till slutet av tävlingen. den finalen jag skickar damerna på – Miss Universum, Miss International, Miss Earth med flera. Vad skiljer sig Miss Universumtävlingen jämfört med andra tävlingar? - Miss Universum är av tradition störst och mest känd i Sverige då vinnaren av Fröken Sverige alltid tävlade i Miss Universum. Tävlingen är den mest prestigefyllda då det är den som ses av mest tv-tittare (ca 800 miljoner världen över) samt att det är Miss Universumtävlingen som ger mest prispengar. Det faktum att det är Mr. Donald Trump som äger tävlingen och att han sänder den i sin egen tvkanal – NBC, och att vinnaren får bo i Trump Tower ett år i New York gör väl titeln än mer attraktiv. Har du världens bästa jobb? - Ja efter the Man himself – Donald Trump. Bor du kvar i Södertälje? - Ja verkar aldrig komma härifrån… Funderar på att flytta till Kiruna och söka jobb i gruvan, skulle behöva lite mörker så jag kunde sova ut efter helgens event. Vad saknar staden Södertälje anser du? - Ett riktigt nöjesliv, förr fanns det massor med bra, sköna nattklubbar här i staden. Men känns kanske som att den publiken inte finns kvar eller har blivit för gamla haha. Det är mest pubar, pizzerior och kebaber i staden nu. Fast å andra sidan så verkar ju kommunen inte vilja ha något nattliv då de motarbetar de som försöker vad jag hört. Det är tur att jag skall ställa upp i nästa kommunalval! Sedan tycker jag att man borde rusta upp och snygga till en del i centrum, men det finns väl inga pengar kvar. Annars är Södertälje en väldigt mysig och vacker stad tycker jag. Var håller finalen hus i år? - Final går i Moskva 9 december. Ska du dit? Och får vi följa med? Klart jag skall dit och vifta med den svenska flaggan och stötta vår tjej, och det är klart ni får följa med – GO TEAM SWEDEN!

52 NEWZ södertälje | september 2013


LEATHER FASHION

M

E

N

S

W

E

A

R

/Rudis-Menswear

wacko

RUD S UPP TILL

SKINNSPEC. - PÄLS - MOCKA - ÄNDRINGAR - REP. - RENGÖRNING

50%

STORT UTBUD AV DUNJACKOR & PÄLSAR!

RABATT PÅ

KOSTYMER!

ELEGANT & FANTASTISK KVALITET

50-70% SKINNJACKOR

PÅ UTVALDA

Kringlan, Storgatan 4 151 27, Södertälje Tel: 08-550 868 60 www.wackoskinnmode.se

Drottninggatan 29 111 51, Stockholm Tel: 08-411 15 53 Fax: 08-411 15 53 wackomode@tele2.se

50% PÅ ALLA

wacko SLIPSAR

BYXOR 1 för 149:3 för 399:-

Rudis Menswear | Järnagatan 1 | 151 71 Södertälje | Tel: 550 101 90

Foccacia

välj mellan prosciutto, kyckling, fårost eller köttfärs

Välkommen in och ta del av vår meny! Lunagallerian Tel: 08-550 161 75 www.konditoricastello.com

ÖPPETTIDER Mån - Fre 07.30 - 19.00 Lör 08.30 - 16.00 Sön 11.00 - 16.00


MODE

Style by :-

Michael Kors, 3295

9:es, 1395:-

Alpha industri

mango, 9

99:-

00:Burberry, 39

H&M, 29

Topshop, 555:-

Claudia

Zara TRF, 1695:-

S N E T S HÖ GGASTE SNY ! R O K C JA Topshop, 757:-

Zara, 799:-

Zara, 799:-

Topshop, 585:-

Zara, 799:-

V.S

CLAUDIA TEZEL MODE/SKÖNHET

54 NEWZ södertälje | September 2013

Oakwood, 2995:-

t e g Bud

J.Lindeberg, 4995:-

VISSTE DU ATT... namnen på de fyra spökena i Pac-Man är Blinky, Pinky, Inky och Clyde


MODE

STOCKHOLM

FASHION WEEK I augusti drog Mercedez Benz fashion week igång i Stockholm där kommande trender för sommaren 2014 visades upp. På catwalken såg man bland annat quiltat och vita byxor, vita blusar i bohemisk stil från Hunky Dory och vita jackor från J. Lindeberg. Även svart & vitt-trenden håller sig kvar till sommaren 2014.

VISSTE DU ATT... en påse Doritos innehåller tillräckligt med konserveringsmedel för att mumifiera en liten hund

NEWZ södertälje | september 2013

55


Skönhet

Beauty by HISS

Claudia

CC-crémerna som ersätter BB-crémerna

Åhléns City har öppnat upp dörrarna för Nordens största skönhetsavdelning Med öga för detaljer har man på 2 500 kvadratmeter, det vill säga ungefär ytan på en halv fotbollsplan, öppnat upp Nordens största skönhetsavdelning i Åhléns City och utökat det existerande sortimentet med nya märken såsom Bobbi Brown, Byredo, Etro, Laura Mercier och Giorgio Armani Cosmetics.

FET HISS

Efter BB-crémerna kommer CC-crémerna som erbjuder en naturligare finish av rosiga kinder och en antioxidantpigg uppsyn. En BB ger mer täckning och mattare effekt, medan CC är lättare i sin konsistens och ger mer lyster. Både BB och CC ger ett rejält antioxidantskydd. De är multifunktionella hybrider mellan hudvård och kosmetika och de framhäver på ett så naturtroget sätt som möjligt hudens egna lyster.

Claudia Tipsar MAC BLOT POWDER Ett puder som kontrollerar glans utan att lägga till färg eller yta, fixerar foundation och skapar en slät finish. Blot powder absorberar överskottsolja och minskar glansen på huden. Kicks, 299:-

Kick

s, 5

9:-

Återvinn dina kläder hos H&M

Svenska klädjätten H&M erbjuder nu sina kunder att lämna in begagnade plagg i H&M-butiker i hela Sverige. Oavsett om det är H&M-plagg eller ej, plagg av alla typer och skick tas emot och för varje inlämnad påse får kunden en rabattkupong. Syftet med detta är att spara på naturresurser och bidra till minskad miljöpåverkan genom att undvika textilavfall. H&M vill på lång sikt hitta tekniska lösningar för att återanvända alla textilfibrer till nya fibrer.

56 NEWZ södertälje | September 2012

Batiste torrschampoo Batiste är lätta att applicera och ger håret ett nytvättat utseende. Finns att köpa på Lyko.se för 79 kr.

ST TROPEZ BRUN UTAN SOL Nu när man börjar tappa sin fräscha sommar-bränna är St Tropez bronzing mousse perfekt för er som inte vill sola solarium! St Tropez bronzing mousse är en lättviktsformula som ger en fantastiskt naturlig färg. Produkten är lätt att applicera och torkar på ett ögonblick. Den innehåller mjukgörande Aloe vera som gör att du får en perfekt, naturlig och jämn färg som varar länge. Appliceras bäst med St Tropez applikations-handske!


LIVE MUSIC - FEST - BRÖLLOP - DOP - FÖDELSEDAGAR EVENT - LUNCH - CATERING

xsara, oriental lounge

xsara.se

Boka bord på: 073527 21 37 | 08 531 73 002 | Fågelviksvägen 9 |Botkyrka


MODE

ÄNTLIGEN HÖST! Äntligen kan man börja använda lager på lager vilket ger ett mer djup och är mer bekvämt att både titta på och bära. Led orden denna höst är murriga naturfärger som bryts av med en starkare färg i form av en accessoar som exempelvis en väska eller ett par sneakers. Här har jag valt ut trendiga och funktionella plagg som bör hänga i din garderob Denna höst och vinter. S’il vous plaît! G-S

tar, 9

99:-

799:-

dies e

l, 18 99:-

9:99 r, 2 Sta G-

selected

diesel,

:-

99

l, 8

1399:-

se

die

selected 199:-

9:-

diesel, 99

Här i en Latin Lover pose innan han ska stylas inför sitt och Dogges uppträdande på “Lotta på Liseberg”.

BOBBY HADODO STYLIST

Rigo Rodrigo Pencheff, mer känd som Rigo och en av medlemmarna i den legendariska Hip Hop gruppen The Latin Kings som lade grunden till svensk Hip Hop. Känndes lite nostalgiskt, minns själv att jag tjatat mig blå tills jag fick en av deras skivor när jag var yngre.

58 NEWZ södertälje | SEPTEMBER 2013

MÅNADENS TIPS Shampoo Specialshampoo som gör att vaxet fäster lättare och ger stadga.

After Shave Balm Kyler ner huden efter rakningen. Innehåller pepparmintolja och aloe vera.

Conditioner För dagliga vaxanvändare. Balanserar PH värdet i håret

Play Gum Ger volym och är perfekt till kort hår. Används på torrt eller handdukstorkat hår.

Shaving Cream Mjukgör skägget före rakning. Innehåller pepparmintolja och är utan alkohol.

Hair Clay Används optimalt med långt hår och har en vis värmeskyddande effekt. Ger även håret en fin “satinfinish”.


9:-

1999:-

149

sweden

tar,

tiger of

99:-

tiger of sweden 12

99:-

den 9

f swe

tiger o

G-S

2799:-

local firm 599:-

sweden

999:-

diesel,

499:-

tiger of

selected 499:-

tiger of sweden

selec ted

9:89 tar, 1299:-

G-S

Mode

selected 599:

-

G-Star, 29

99:-

59

NEWZ sÜdertälje | SEPTEMBER 2013


Salong Janet

dags för en förnyelse? hos oss kan du få en ny snygg look. klippning - färgning permanent - hårförlängning - naglar Besök vår nya hemsida för fler erbjudanden och inspiration

www.salongjanet.se

Gästgivaregatan 3 | 151 71 Södertälje | 08-550 858 88 Öppettider: Mån - Fre: 9.00 - 18.00 | Lör: 9.00 - 15.00 | Sön: Stängt


Mode

Fotograf: Jeanette Nilsson | Modell: Mikaela Arvidsson Dahlman | Plats: Taxinge slott

NEWZ sÜdertälje | september 2013

61


MODE Skjorta: Only, Veromoda Byxor. Veromoda

62 NEWZ södertälje | september 2013


Mode

Väst: Only, Veromoda NEWZ södertälje | september 2013

63


MODE

Kostym, Tiger, Harper & Friends

64 NEWZ södertälje | september 2013


MODE

Skinnjacka: Veromoda

NEWZ södertälje | september 2013

65


MODE

Tröja: Only, Veromoda Byxor: Only , Veromoda

66 NEWZ södertälje | september 2013


Nygatan 27a | 08-550 355 66

Kväll och Helgbuffé

Nu har vi även Kantonesiska maträtter på buffén. Utöver detta hittar du även; Mongolisk barbeque, nya lyxiga asiatiska rätter sushibuffé samt en glass och fruktbuffé.

149:-

lsKVäl e dand u j b er 21.00

14.00 dag - Lör g a r d e s Mån marpri Som

PPNAT Ö I V R A NU H ING! R E V R E S E VÅR UT

ÖPPETTIDER

(middag & helg) Mån - Tors: Fre: Lör: Sön:

17.00 - 21.00 17.00 - 22.30 12.00 - 22.30 12.00 - 21.00

Nygatan 27a | 08-550 355 66 | www.asienroxy.com

Caesar’s Sedan 1985 Vi kan stolt påstå att vi är några av Södertäljes äldsta krögare. Sedan 1985 har vi drivit restauranger med målet att alltid erbjuda god mat för hela familjen. 2006 Caesar’s Vårt koncept är okomplicerat – precis som vår mat. Vi har handplockat det allra bästa från två kök. Det italienska köket för deras uppskattade pasta och pizza. Ur det amerikanska köket har vi anammat grilltraditionen som får köttet att smälta i munnen. Caesar’s – mat för hela familjen. Smaklig måltid och varmt välkomna önskar

Familjen Bisse

Öppettider: mån - tor: 11:00 - 01:00 fre - lör: 11:00 - 02:00 sön: 11:00 - 24:00

MARENPLAN - WWW.CAESARS.NU - 08-550 639 97

Lunch

!

11.00 14.00

75:-

dryck , bröd , soppa och k affe ingår


Pyssel Lätt

SUDOKU

Medium

Svår

68 NEWZ södertälje | September 2013


Vi talar svenska, Turkiska, Syrianska, Assyriska & engelska

Alanya | Antalya

FOTO: Jörgen Brennicke

När du letar efter ditt drömhus

med kvalitet och service som ledord har vi sedan 1985 levererat nyckelfärdiga hus och lägenheter till nöjda kunder. vi bokar din resa till Alanya så att du kan besöka vårt kontor där vi grundligt går igenom allt gällande köpeavtal mm. vi har även ett starkt samarbete med Deniz Bank. avboka resan hem. du är hemma! sola och koppla av. Välkommen till oss för att hitta ditt drömboende.

Nya objekt

Köpläge!

Turkiskahem.com

Följ oss på facebook!

Yasar Nuay | 0735-95 35 45 | yasar@turkiskahem.com

Nyproduktion & Befintliga hus och lägenheter


PYSSEL

KORSORD

70 NEWZ södertälje | pyssel 2013


Glowme Skönhetssalong

Erbjudanden just nu Hudföryngring

400:-

per behandling Rek. 4-6 behandlingar för bästa resultat. Boka tid på: 0702777539

Spraytan startpaket!

3900:-

innehåller, popup tält HVLP maskin och 1 liter solvätska, mer info: glowtan.se

glowme.se | 0738 69 28 | Östergatan 27A

NU HAR VI NYA RÄTTER PÅ VÅRAN LUNCHMENY! Måndag Friterade Räkor/Sushi Tisdag Biffteryaki/Sushi

Japansk Restaurang & Sushibar

Onsdag Friterad lax/Sushi Torsdag Kycklingsote (gryta)/Sushi Fredag Japansk biffcurry/Sushi Alla rätter serveras med ris, sallad och misosoppa. Självklart bjuder vi på kaffe efter maten!

Modern sushi Badhusgatan 1 A, 151 72 Södertälje | Telefon: 08-550 868 55


pyssel

NEWZKUNSKAP Läser du verkligen Newz ordentligt? Nu kan du testa dina Newz kunskaper genom att lösa vår ordfläta och få chansen att vinna ett grymt pris. Du hittar alla svaren i detta nummer om du letar riktigt noga. Den som söker, han finner… Fyll i rätt svar på frågorna 1-10 i rutorna på här nedan och pussla ihop bokstäverna i dom grå rutorna. Fixar du lösningen så ska du maila rätt ord till; tavling@newztelge.se och vem vet? Kanske just du vinner någon av vinsterna som du ser här nedanför!

1. Vilka gästar Club Molto den 21 september?

2. Vilken anmälan stänger den 16 september?

3. Vilka släpper snart en ny modell av en hybrid mellan telefon och surfplatta?

4. Vad tipsar Sebastian om att lägga in?

5. One Rebublic kommer till Stockholm. Var uppträder de?

6. Carl Carriger har skrivit en triologi. Om vem handlar dessa om?

7. Vilket lag möter SSK den 21/9?

8. Vem spelar Ginger i nya filmen Ginger & Rosa?

9. i vilket band Rigo Pencheff en gång varit medlem?

10. Vem förutom båda Björn utgör bandet Björnbröder?

Välj mellan följande vinster!

RÄTT SVAR Maila in ditt svar till; tavling@newztelge.se senast den 1 oktober. Och glöm inte För-och efternamn samt vilken vinst du vill ha. VINNARE AV FÖRRA NUMRETS NEWZKUNSKAP BLEV:

Olivera Bozovic

72 NEWZ södertälje | September 2013

: 0 0 5

: 0 0 5

: 0 0 5

: 0 0 5


Stans bredaste sortiment med över 5000 oilka produkter Billigaste produkten på köpet. Gäller ej Kerastase, Urban, Redken, Sebastian & Moroccanoil

Hair Fashion

Köpmangatan 12 | 08/550 414 44| www.hair-fashion.se

Fiskpedikyr 200:-

Fettreducering prova på 500:-

Hårborttagning IPL fr. 500:-

Acne fr. 500:-

Rynkor fr. 500:-

Celluliter Prova på 500:-

Ta bort ytliga Blodkärl med RBS

Vi behandlar även bristningar

Wibeliusgatan 3 BV 151 32 Södertälje (Brevid Brandstationen)

Öppettider: Mån-Fre. 9:00-18:00 Lör. 10:00-14:00 08-550 400 80/073 726 16 16 www.marlinesalong.com


HUMOR ! R A S I K C FRÄ

LEGENDEN

Några kvinnor från olika länder satt och pratade om en viss manlig kroppsdel. Svenskan: - I Sverige kallar vi den för snöbollen, för den blir hård när man kramar den. Italienskan: - Vi kallar den för ridån, för den går ner efter varje akt. Då kom det en nunna och sa: - Vi kallar den för legenden, för alla har hört talas om den, men ingen har sett den.

VARNING!

Blondinen blir kissnödig på nudistbadet och går på den enda gemensamma toaletten. På dörren sitter en skylt med texten: “Varning för kåta män” När hon går in ser han en skylt på spegeln med texten: “Varning för kåta män” Hon går fram mot toalettbåset och ser en liten lapp klistrad på golvet. Hon böjer sig ner för att kunna läsa och det står: - Skyll dig själv, jag varnade dig två gånger…

HJÄLPSAMMA NORGE En glad norrman åkte taxi i Malmö. - Hemma i Bergen, sa han, får vi två kronor för varje duva vi skjuter i stadens parker. - Här i Malmö, skrattade taxichauffören, får vi 20 kronor för varje pensionär vi kör över. Och för att driva skämtet en bit extra, låtsades han sikta på en gammal farbror vid ett övergångsställe. I sista stund väjde han förstås undan. Men till sin förskräckelse fick han höra en duns och han såg i backspegeln pensionären ligga raklång på övergångsstället. - Det gjorde inget att du missa, sa norrmannen där bak. Jag tog honom med dörren.

DET VAR DROPPEN...

I en tågkupé droppade det sakta ur en resväska. En av passagerarna stäcker fram handen och får några på fingrarna. Han smakar på det och säger sen: “Konjak, Napoleon.” En annan passagerare gjorde likadant: “Whisky, Teachers.” Då ingriper resväskans ägare: ”Valp, tax”

SAKNAS DET NÅGON? En turistbuss skulle efter en kort rast fortsätta resan då guiden frågar om någon saknar någon. Då ingen säger något ber guiden chauffören starta och köra iväg. Efter en liten stund vänder sig en man till sin granne rakt över mittgången och frågar om han inte hade sin fru med tidigare. Mannen svarade: - Han frågade ju om man saknade någon och det gör jag inte!

74 NEWZ södertälje | september 2013

CHOKLAD?

En dag frågade lille Pelle sin pappa vad som skulle hända om han åt för mycket choklad. Pappan svarade: - Du blir lite stor om magen! Samma dag var Pelle ute i stan med sin mamma och såg en gravid kvinna och sa belåtet till henne: - Jag vet vad du har gjort och det e gött det!

RYANAIR?

Farten ökar och de passagerare som har fönsterplatser ser hur planet närmar sig slutet på landningsbanan och därmed också branten ner i havet och till slut ser det så illa ut att ett hysteriskt skrik brer ut sig bland alla resenärerna. Några sekunder senare lyfter planet och en stund senare infinner sig lugnet inne i kabinen. Inne i cockpit vänder sig den ena piloten till den andra och säger: - Du vet det Harry, en vacker dag kommer de att skrika för sent och vi kommer inte att hinna att lyfta...

TAGEN PÅ BAR GÄRNING Det var två tjejer som satt vid baren och tog några drinkar. Plötsligt säger den ena tjejen: - Du har gått och snackat om att min kille har en vårta på picken. - Nej, det har jag verkligen inte! - Det har du visst. - Nej, det enda jag har sagt är att det KÄNDES som om det vore en vårta!


u!

a

Bok

nn a d e r

Habibi Libanesisk Restaurang

Dags att boka Julbord?

Välj oss för ett annorlunda julbord med smakupplevelser från Libanon. Självklart innehåller vårt julbord även klassiker från det svenska julbordet. 25 Nov - 20 Dec

Buffé, glas vin/öl

375:med alkoholfritt alternativ 350:-

I det Libanesiska julbordet hittar du favoriter som: * Grillmix * Fylld fågel * Skaldjur * Julgryta * Svensk julskinka * Sill & Ägg

* Hummos * Labne * Baba Ganosh * Falafel * Kebbe trabolsie * Jawaneh

* Fatosh * Batata Mkleje/Burgul * Tabbole * Mohammare * Tarator * Dessertbuffé & glögg

Varmt välkommen att avnjuta vårt julbord. Restaurang Habibi | 08 550 152 52 | Lovisinsgatan 7 p. llska ä www.restaurang-habibi.se s örre ot st

Vi ta

n em r äve

5 p.

u

ill 8 pp t

Profile for NeWZ

Newz #09 2013  

Södertäljes största nöjesmagasin! Intervju med Björnbröder & Jocke Granberg. Mode, musik, skönhet och mycket mer!

Newz #09 2013  

Södertäljes största nöjesmagasin! Intervju med Björnbröder & Jocke Granberg. Mode, musik, skönhet och mycket mer!

Advertisement