Page 1

Εβδομαδιαία Εφημερίδα

ΤΕΥΧΟΣ 19

www.newsmail.gr

ENTYΠΟ 01 ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

= ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ο Ερντογάν ξεβράκωσε τον Αλέξη Τσίπρα Ο υπουργός Υγείας μιλά στη NewsMail και για μια ακόμη φορά δεν φείδεται των

απόψεών του 86

Συνέντευξη στoν Β. Γιακουμή

Μια νέα αρχή κρατάτε στα χέρια σας Βοηθήστε να αναπτυχθεί

Καλημέρα! Μαζί όλη μέρα

= ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Εθνικές εκλογές αν καταψηφιστεί η κυβέρνηση στις ευρωεκλογές

Συνέντευξη στoν Β. Γιακουμή

4Η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας έχει προϋπάρξει 18 εβδομάδες,

συνεχώς, σε ηλεκτρονική μορφή στο www.newsmail.gr και από σήμερα θα τη διαβάζετε παντού. Φιλοδοξούμε να σας κρατήσουμε συντροφιά όσο εσείς επιθυμείτε με θέματα που απασχολούν όλους στην καθημερινότητά μας. Πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, συνεντεύξεις, άρθρα, life style, ταξίδια, κινηματογράφος, τεχνολογία, τουρισμός, αθλητικά.

Συνέντευξη στον Ρ. Λέκκα

ΥΓΕΙΑ 8 14 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 8 19 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ 8 20 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 821 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 8 22 ΑΘΛΗΤΙΚΑ 8 23

Τα «αυτογκόλ» πέφτουν βροχή στον ΣΥΡΙΖΑ 8 4

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ 8 9

= ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ

στους άλλους υποψήφιους88

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Οι βαλίτσες του Αντώνη Σαμαρά με αποσκευές το πλεόνασμα και το κοινωνικό μέρισμα

επερχόμενων εκλογών 87

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στη Newsmail ασκεί δριμεία επίθεση

Το παρασκήνιο με τους υποψηφίους στη Θράκη, ο ρόλος της μειονότητας και των κομμάτων

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΔΑΝΑ 8 4

Ο πρόεδρος της συμφωνίας για τη νέα Ελλάδα, ορθά κοφτά θέτει το δίλλημα των

Το μνημόνιο διέλυσε το Δήμο της Αθήνας

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ 8 5

Το σχέδιο του Κυρ. Μητσοτάκη για τους δημοσίους υπαλλήλους και συμβασιούχους ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 8 12

Το DNA των υποψηφίων

ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ ΙΟΣ

Τι πρέπει να προσέξουμε για το νέο ανησυχητικό ιό που σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής μας απαντά σε ερωτήσεις για το νέο κορωναϊο και τι πρέπει να προσέχουμε.

Συνέντευξη στον Νίκο Αναστόπουλο 8 12


2

NewsMail

www.newsmail.gr

TΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

EDITORIAL www.newsmail.gr

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Εκδόσεις: Webpublish Internet Strategy Communication & Public Relation Products ΙΚΕ Ακαδημίας & Αμερικής 20, Αθήνα Τηλ.: 215 55 13 780

ΕΒΔοΜΑΔιΑιΑ ΕφηΜΕριΔΑ ΠοΥ ΔιΑΝΕΜΕτΑι ΔωρΕΑΝ Σύμβουλος έκδοσης: Δημήτρης Στάμου Διευθυντής Σύνταξης: Βαγγέλης Γιακουμής Διευθυντής - Συντονιστής: Ανδρέας Παπανδρέου Αρχισυντάκτης: ρούλα Κωνσταντοπούλου Συντακτική Ομάδα: ιορδάνης Χασαπόπουλος Γιάννης τσακίρης Γεωργία Σαδανά Γιώργος Μανουσακάκης Γιώργος Αλεξάκης ρενάτο Λέκκα Γιώργος ρούσσος Νίκος Αναστόπουλος Κώστας Μαραβελίδης Στέφανος τσουλάκης Έρη τσάκωνα Αλεξία Σβώλου Σοφία Νέτα Μάκης Δραγάτσης Νίκανδρος Παγωμένος Άρθρα - Αναλύσεις: Κώστας Μελάς ηλίας Καραβόλιας Σελιδοποίηση: Βίκυ Χιώτογλου Διεύθυνση Eμπορικού Tμήματος: Χάρης ρηγόπουλος

Π

ήραμε την απόφαση. Σε καιρούς δύσκολους, όχι ομαλούς από πολλές πλευρές, αλλά κάνουμε το πρώτο βήμα. Ρίχνουμε το βότσαλο στη λίμνη, φιλοδοξώντας να ταράξουμε τα νερά. Όχι της ενημέρωσης, αυτή είναι ήδη αρκετά ταραγμένη. Αλλά να ταράξουμε λίγο, την άποψη μερικών που υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα τίποτε δεν αλλάζει. Να αλλάξουμε τη διάθεση και την πρόθεση εκείνων που λένε ότι στη χώρα μας τίποτε δεν γίνεται και πως χάνονται οι ευκαιρίες. Μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Να έχουν δίκιο όσοι το υποστηρίζουν αυτό, αλλά εμείς θα το αφήσουμε έτσι; Εμείς δεν θα κάνουμε κάτι για να απαλλαγούμε από παρόμοιες αντιλήψεις; Δεν θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες ετών, να απαγκιστρωθούμε από τις ιδεοληψίες; Η έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας, δεν έχει σκοπό να φέρει την επανάσταση στον Τύπο ούτε στην ενημέρωση. Θέλουμε να δείξουμε, όλοι εμείς, ότι χρειάζεται παρά την κρίση, να προσπαθούμε. Για να καλυτερέψουμε τις συνθήκες που ζούμε και να μην φοβόμαστε το άγνωστο. Να επιχειρούμε σε δύσκολα μονοπάτια και να ανιχνεύουμε το καλύτερο.

Yπερβολές Νίκος Δήμου: τυχερός ο άνθρωπος, είδε… «φως» και την «έκανε» νωρίς - νωρίς Υποψήφιοι ευρωεκλογών: πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, ελάχιστοι οι …ενδιαφέροντες Πασχαλινή έξοδος: …με τα κεφάλια μέσα Καιρός: είχε τη δική του πολιτική και τα έκανε μούσκεμα Γαύρος: το μόνο… ψάρι που ήθελε επίσημη θέση Ανάσταση: καλή ή κακή, λίγη σημασία έχει, το σίγουρο είναι πως κράτησε λίγο Γκαμπριέλ Μαρκές: ο ρεαλισμός της ζωής δεν πρόκειται με τίποτα να μας στερήσει

Μια ομάδα, νέοι άνθρωποι, νέα προοπτική. Αυτή είναι η σκέψη μας, εκεί είναι το μυαλό μας. Χωρίς αστερίσκους. χωρίς σκοπιμότητες. χωρίς υποκειμενική διάθεση. Φιλοδοξούμε μέσα από την έντυπη δωρεάν εφημερίδα, να σας κρατήσουμε συντροφιά όση ώρα θέλετε εσείς. Μια φορά την εβδομάδα αρχικά και μετά βλέπουμε. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας γιατί ακριβώς πιστεύουμε σε εσάς τους αναγνώστες, εσείς είστε η δύναμή μας και εσείς μπορείτε να καθορίζετε πολλές φορές τα θέματα που θα επιθυμούσατε να διαβάσετε. Γίνετε δηλαδή εσείς οι πρωταγωνιστές της εφημερίδας. Οι δημοσιογράφοι που βλέπετε, ακούτε και σημειώνετε με προσοχή καθημερινά ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Στείλτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας (newsmailgr@gmail.com) τα σχόλια σας, τα παράπονά σας, τις σκέψεις σας, τις προτάσεις σας και τις συμβουλές σας. Ό,τι σας κάνει χαρούμενους και ό,τι σας λυπεί. Εμείς το αξιολογούμε και το κάνουμε ρεπορτάζ. Είτε στην εφημερίδα, είτε καθημερινά στο ειδησεογραφικό πόρταλ www.newsmail.gr Αρχίσαμε λοιπόν σταθερά , διάφανα και διαδραστικά. Θέλουμε να έχουμε επικοινωνία μαζί σας. θέλουμε να είστε εσείς κοντά μας. Άλλωστε δεν έχουμε τίποτα εσείς και εμείς να χωρίσουμε. Αντίθετα, είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Ξεκινάμε...

Από τον Νίκο Μουλίνο το «μαγικό ρεαλισμό» στη λογοτεχνία Λ.Λ.: O Λάκης Λαζόπουλος έμεινε εκτός γιατί θέλει να είναι στα «μέσα» και στα έξω Εκλογικές Προβλέψεις: μην τις …ακούς! Έχεις τη δικιά σου τη …σίγουρη! Πρόγραμμα Εκλογικό: όλοι κάνουνε ένα πρόγραμμα γιατί δεν μπορούν να κάνουν… έργα Ελληνικό: θα το κάνουν …ξένο Περιέργεια: για να είναι επιτυχημένη πρέπει να είναι σαν την ευτυχία - καθημερινή και καθόλου …περίεργη Πλατφόρμα Λαφαζάνη: με …καμπούρες!


ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

www.newsmail.gr

Newsmail

3

ΥΓΕΙΑ

τι είναι ο κορωναϊός ιός; ΠοΣο ΑΝηΣΥΧητιΚοΣ ΕιΝΑι; τι ΠρΕΠΕι ΝΑ ΠροΣΕξοΥΜΕ;

Γράφει ο Νίκος Αναστόπουλος

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής μας απαντά σε ερωτήσεις για το νέο κορωναϊο και τι πρέπει να προσέχουμε:

4 Τι

είναι ο κορωναϊοί κ. καθηγητά; Οι κορωναϊοί, στους οποίους ανήκει ο νέος αναπνευστικός ιός, αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους που προσβάλουν τον άνθρωπο και άλλα θηλαστικά. Έχουν πάρει το όνομά τους από τις πρωτεΐνες του περιβλήματός τους που διατάσσονται σε σχήμα κορώνας. Στον άνθρω-

πο οι κορωναϊοί πιο συχνά προκαλούν ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις όπως είναι το κοινό κρυολόγημα. Στην ίδια οικογένεια ανήκει και ο γνωστός ιός του SARS (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας), ένας πολύ παθογόνος ιός, που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα το 2002.

4 Πότε

εμφανίστηκε ο νέος κορωναϊός; Ο ιός αυτός εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία, όταν προκάλεσε το θάνατο ενός 60-χρονου από σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη και νεφρική ανεπάρκεια.

4 Γιατί ονομάζεται MERS;

Στο νέο ιό που ανήκει στην οικογένεια των κορωναϊών δόθηκε το όνομα Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-

CoV), λόγω της σχεδόν αποκλειστικής εμφάνισής της νόσου σε ασθενείς των χωρών της Μέσης Ανατολής ή σε ασθενείς που προέρχονταν από τις χώρες αυτές.

4 Γιατί

δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο; Η σχετικά μικρή μεταδοτικότητα μεταξύ των ανθρώπων, φαίνεται να οφείλεται στις μικρές ποσότητες των ειδικών υποδοχέων του ιού στο αναπνευστικό σύστημα.

4 Πως αντιμετωπίζεται;

Καθώς δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα ή εμβόλιο για τον ιό, η στρατηγική για τον περιορισμό της εξάπλωσής του, εστιάζει στην έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων και την περιορισμό επαφής όχι μόνο των ασθενών που έχουν προσβληθεί αλλά και όσων ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

4 Τι μέτρα έχουν ληφθεί;

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Σαουδική Αραβία και άλλες περιοχές της Αραβικής χερσονήσου οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας βρίσκονται ήδη σε εγρήγορση ώστε κάθε περιστατικό σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης που σχετίζεται με προηγούμενη επίσκεψη ή διαμονή στις περιοχές που ενδημεί ο νέος ιός, να διερευνώνται εργαστηριακά και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης διασποράς του νέου κορωναϊού. Στην Ελλάδα λόγω της γειτνίασης με χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και του γεγονότος ότι πολλοί Έλληνες εργάζονται στις χώρες αυτές, είναι περισσότερο επιβεβλημένη η επιδημιολογική και εργαστηριακή επιτήρηση της νόσου.


4

NewsMail

www.newsmail.gr

TΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ο γύρος της χώρας σε 30 ημέρες

Σ

την τελική ευθεία για τις διπλές εκλογές του Μαΐου, η κυβερνητική προσπάθεια για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί αυτοσκοπό για το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει να αναλάβει ο ίδιος το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, με ένα μεστό Πρόγραμμα περιοδειών και επισκέψεων ανά την Ελλαδα, σε "γαλάζια"προπύργια και όχι μόνο.

Της Γεωργίας Σαδανά

Στις αποσκευές του κουβαλά το πρωτογενές πλεόνασμα, το προσεχώς διανεμόμενο κοινωνικό μέρισμα, μέτρα στήριξης αστέγων, τον συμψηφισμό του ΦΠΑ και τη

μεγάλη προσδοκία: την απόφαση αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, που σε επίπεδο συζήτησης ανοίγει 20 μέρες πριν την τελική κάλπη. Η 5η Μαΐου, ημερομηνία εκκίνησης της συζήτησης εκλαμβάνεται ως μια ακόμη κυβερνητική επιτυχία, μεταφέροντας την προεκλογική αντιπαράθεση στο γήπεδο της οικονομίας, προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση. Μέχρι τότε τη δημόσια σφαίρα απασχολούν τα εθνικά θέματα, το μειονοτικό και πολιτικές κατά των διακρίσεων, όσα δηλαδή πυροδότησαν τη σύγκρουση της Νέας Δημοκρατίας με το ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή του δόρατος το ευρώψηφοδέλτιο του τελευταίου. Οι επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αποκορύφωμα την υποψηφιότητα Σουλειμάν έφεραν στο προσκήνιο μια άλλου τύπου ατζέντα, αυτήν που συνήθως δίνει τον τόνο στις εθνικές εκλογές, μαζί με τα εκάστοτε ποσοστά. Η ΝΔ θύμισε τις ιδεολογικές διαφορές της και ο

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς

ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με την υποψηφιότητα του Μανόλη Γλέζου. Παρά την κίνηση σε θετική τροχαία, όπως αυτή καταγράφεται και στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, η ανάγκη για διαρθρωτικές

αλλαγές και η τήρηση της συμφωνίας ως προς τα προαπαιτούμενα θα καθορίσουν ως ένα βαθμό την κυβερνητική καθημερινότητα μέχρι τις εκλογές. Παράλληλα, για την κυβέρνηση οι γρίφοι είναι ακόμη πολλοί και άλυτοι, καθώς το εκλογικό σώμα κινείται μεταξύ άρνησης και αποχής. Η άρνηση να καταγραφεί η έκφραση των πολιτών στις δημοσκοπήσεις- καθώς δεν απαντούν αλλα και η στάση συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων και κυρίως της νεολαίας προβληματίζουν όλους τους πολιτικούς πρωταγωνιστές και πρωτίστως το Μέγαρο Μαξίμου. Κάπου εκεί εκδηλώνεται ο φόβος για τις ατροφικές ρίζες της Ελιάς και η αγωνία αν αυτές θα τις συμπαρασύρει το Ποτάμι. Αν δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να αθροίσει εκ νέου τα ποσοστά του κυβερνητικού συνασπισμού και αν η τελικά αυτή η πρόσθεση αποδειχθεί πιο επώδυνη και από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Βροχή τα «αυτογκόλ» στον ΣΥΡΙΖΑ Του Γιάννη τσακίρη

Τα «αυτογκόλ» πέφτουν βροχή στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς μόλις σε μια εβδομάδα η Κουμουνδούρου υποχρεώθηκε να αποπέμψει δυο μειονοτικούς υποψηφίους της στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και να «φλερτάρει» και με τρίτη απόσυρση μετά τις δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόπουλου που χαρακτήρισε τη μειονότητα «συμπαγές τουρκικό πράγμα». Οι λεγόμενοι «Πασοκογενείς» βρέθηκαν στα κάγκελα ζητώντας την καρατόμηση του Δ. Χριστόπουλου ενώ η ηγεσία πήρε θέση «απο-

λογούμενου» για τις επιλογές της. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αν στην επιλογή 54 προσώπων έγιναν ήδη τέσσερα τραγικά λάθη που προκάλεσαν τρεις αποπομπές, (συμπεριλαμβανομένης της υποψηφιότητας Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία για ρατσιστικά σχόλια στο Facebook), τι θα γίνει αν αναλάβει τα ηνία της χώρας που θα χρειαστεί 10.000 πρόσωπα για να στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό; Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» του Μανώλη Γλέζου για να βάλει έστω προσωρινά, φρένο στην γκρίνια και στην εσωστρέφεια που κυριάρχησε στην Κουμουνδούρου την εβδομάδα που πέρασε.

Και σε αυτό όμως φάνηκε η προχειρότητα, η βιασύνη της ηγετικής ομάδας να καλύψει τα λάθη που έγιναν καθώς τη θέση του Μανώλη Γλέζου στη Βουλή θα πάρει η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου η οποία λίγες μέρες πριν είχε ανακοινωθεί στο ευρωψηφοδέλτιο. Έτσι από κει που ήταν μια η εκκρεμότητα πλέον υπάρχουν δυο κενά. Ήταν τόσο βαρύ το κλίμα, που η ηγεσία προτίμησε να αναβάλλει τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή ώστε να μην ξεσπάσουν νέες γκρίνιες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας είναι οργισμένος με τα αναπάντεχα αυτογκόλ σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ κα-

θώς έχει μετατρέψει τις διπλές κάλπες της άνοιξης σε δημοψήφισμα και δεν περνά βδομάδα που να μην είναι το κόμμα βυθισμένο στην εσωστρέφεια. Δεν αποκλείεται μάλιστα αμέσως μετά τις εκλογές να προχωρήσει σε αλλαγές στην Κουμουνδούρου προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα προχειρότητας καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι τα λάθη πλέον πληρώνονται ακριβά. Το χειρότερο όμως είναι ότι τα βλέμματα στράφηκαν στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με απόψεις που ακόμη και αν είναι σωστές, απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται καθώς βάζουν φωτιές και ρίχνουν νερό στον μύλο εκείνων που εποφθαλμιούν. Και ο νοών νοείτο…


ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

www.newsmail.gr

Newsmail

5

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ο ΣΥριΖΑ πάτησε τη “νάρκη” Όλο το παρασκήνιο με τις μειονότητες και τα κόμματα στη Θράκη

Η

μουσουλμανική μειονότητα στην Ξάνθη και την Κομοτηνή “καλωσορίζει” τον ΣΥΡΙΖΑ και το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα στην Δυτική Θράκη. Είναι γεγονός ότι αλλιώς συμπεριφέρεσαι απέναντι στη μειονότητα όταν είσαι κόμμα της αριστεράς και έχεις 4% και αλλιώς όταν είσαι αξιωματική αντιπολίτευση και μπαίνεις στο “ναρκοπέδιο” του εθνικισμού.

Του ιορδάνη Χασαπόπουλου

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Στη Θράκη, στα μειονοτικά χωριά, πολλές δεκαετίες τώρα γίνεται μια διαρκής μάχη μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού προξενείου η όποια κορυφώνεται σε κάθε προεκλογική περίοδο, με τη συμμετοχή κυρίως των δυο μεγάλων κομμάτων. Όλα αυτά τα χρόνια οι μειονοτικοί υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, από τη στιγμή που έμπαιναν στις κομματικές λίστες, φρόντιζαν να τα έχουν καλά και με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Κοινώς έδιναν και δίνουν τα διαπιστευτήριά τους και στις δυο πλευρές. Όποιος δεν ακολουθεί τους κανόνες αυτούς “καίγεται” και “βγαίνει από το παιχνίδι”. Για παράδειγμα ο Γ. Παπανδρέου το 2006 ήθελε να κάνει την επανάστασή του στην Θράκη και βρήκε μια νέα δικηγόρο την Γκλουλ Μπεγιάζ Καραχασάν την οποία πρότεινε υποψήφια υπερνομάρχη. Η Γκλουλ Μπεγιάζ τότε δεν ήταν στην επιρροή κανενός. Ούτε στην λίστα του ελληνικού Υπουργείου

Εξωτερικών ούτε στον κατάλογο του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής. Αποτέλεσμα; Και οι δυο μηχανισμοί αντέδρασαν. Στην Ελλάδα την ρωτούσαν συνεχώς να ξεκαθαρίσει αν αισθάνεται ελληνίδα ή Τουρκάλα, ενώ στην Τουρκία καθημερινά ήταν τα δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων της πόλης που υμνούσαν τον Γ. Παπανδρέου για την απόφασή του να βάλει υποψήφια μια Τουρκάλα σε μια ευαίσθητη περιοχή. Το θέμα της Καραχασάν πηρέ μεγάλες διαστάσεις αλλά τα ποσοστά της στις εκλογές ήταν τα χαμηλότερα που είχε πάρει μέχρι τότε το ΠΑΣΟΚ. Οι μειονοτικοί δεν την στήριξαν αφού η Καραχασάν δεν τα βρήκε τότε με το προξενείο. Και όλα αυτά γιατί η Κρουασάν δεν ήταν σε καμιά λίστα. Στην περίπτωση της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ Σουλεϊμάν Σαμπιχά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ρομά από τον συνοικισμό Δροσερό είναι πολύ γνωστή στο ελληνικό

Είναι γεγονός ότι αλλιώς συμπεριφέρεσαι απέναντι στη μειονότητα όταν είσαι κόμμα της αριστεράς και έχεις 4% και αλλιώς όταν είσαι αξιωματική αντιπολίτευση και μπαίνεις στο “ναρκοπέδιο” του εθνικισμού

υπουργείο Εξωτερικών καθώς ο πρώην επικεφαλής του ΥΠΕΞ στην Ξάνθη Βασίλης Μπορνόβας είναι ο άνθρωπος που υποστήριξε την δράση της και την ανέδειξε στην Αθήνα αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς. Η κ. Σαμπιχά ήταν πολύ γνωστή και στην πρώην υπουργό Εξωτερι-

Η ρομά από τον συνοικισμό Δροσερό, Σουλεϊμάν Σαμπιχά.

κών Ντόρα Μπακογιάννη που έχει πάντα ισχυρές προσβάσεις στην μειονότητα, όπως είναι πολύ γνωστή και στο αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012 η Σουλεϊμάν Σαμπιχά έκανε κινήσεις και προσπάθησε να είναι υποψήφια με την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Τότε ο Φώτης Κουβέλης έκανε κάτι πιο ασφαλές από τον Αλέξη Τσίπρα. Είπε στους συνεργάτες του να ρωτήσουν τα τοπικά στελέχη της Ξάνθης αν πρέπει να την δεχτούν στο ψηφοδέλτιο. Έτσι η ΔΗΜΑΡ απέφυγε το ναρκοπέδιο. Δυο χρόνια μετά η Σαμπιχά βρέθηκε στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ρωτηθεί κανένας στην Ξάνθη ούτε η τοπική κομματική οργάνωση. Ποιος είναι αυτός που συμβούλεψε τον Αλέξη Τσίπρα και εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή την υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά; Μια μάτια στο κύριο άρθρο της

Αυγής και στον LEFT.GR δίνει την απάντηση για την λανθασμένη τακτική που ακολούθησε η Κουμουνδούρου. Ο αρθρογράφος αναφέρει: “ Το ερώτημα είναι: ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να συμπεριφερθεί με την αραχνιασμένη νοοτροπία της ΕΥΠ και να υποβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν λάθρα, την υποψηφιότητα μιας μουσουλμάνας - Ρομά, που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια από την ελληνική Ακροδεξιά; Είναι προφανές ότι η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, καλή τη πίστει, παρασύρθηκε και τώρα αποκαθιστά, με κάποιο πολιτικό κόστος όμως.”. Η απάντηση βεβαία έχει δοθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γιατί όλοι γνωρίζουν πως ο κ. Τσίπρας συμβουλεύεται για τέτοια θέματα τον Γ. Αυφαντή, δοκιμασμένο διπλωμάτη, ενώ την πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή έκανε ο Ρούντι Ρινάλντι από την ΚΟΕ που είναι στην εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Αυτό που αγνόησε η Κουμουνδούρου είναι πως στην Θράκη τα πράγματα άλλαξαν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον Χριστιανικό πληθυσμό το κόμμα εξακολουθεί να έχει χαμηλά ποσοστά. Στην μειονότητα όμως της Ξάνθης και της Κομοτηνής, τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά και πλησιάζουν αυτά που είχε πάρει ο Γ. Παπανδρέου το 2009. Δεν γίνεται λοιπόν η μειονότητα να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ (με την σύμφωνη γνώμη του τουρκικού προξενείου) και η Κουμουνδούρου να επιλεγεί για υποψήφια την Σαμπιχά από το Δροσερό, “την εκλεκτή του Μπορνόβα και των αμερικανών”- όπως λένε στην Ξάνθη. Όταν μάλιστα ένα μηνά πριν ο κ. Τσίπρας έλεγε στο καφενείο του Εχίνου ότι στο ευρωψηφοδέλτιο θα υπάρχει μειονοτικός από τα πομακοχώρια.


6

NewsMail

www.newsmail.gr

TΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ AΔωΝιΣ ΓΕωρΓιAΔηΣ:

Δεν χαίρομαι για τις αντιπαραθέσεις αλλά δεν ωφελεί και να τις αποφεύγω

Ο

Αδωνις Γεωργιάδης για μια ακόμη φορά δεν Φείδεται των απόψεών του. Για την κυβέρνηση, τον Σαμαρά, τη κεντροδεξιά, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως για τον κ. Τσίπρα χρησιμοποιεί βαριές εκφράσεις.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή

4 Κύριε υπουργέ, παρατηρώντας

κανείς την πολιτική σας, θα λέγαμε ότι πλέον έχετε κλείσει τον κύκλο σας στο υπουργείο υγείας; Διότι και την πολιτική με βάση το μνημόνιο υλοποιήσατε και τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία κάνατε όπως λέτε, τι άλλο απομένει; Νομίζω, κ. Γιακουμή, ότι το προνόμιο της αξιολόγησης του αν και πότε κλείνει ο κύκλος ενός πολιτικού προσώπου σε ένα κυβερνητικό πόστο, ανήκει μόνο στον Πρωθυπουργό. Θεωρώ ότι, με συστηματική δουλειά και υπό την πρωτοφανή πίεση, λόγω των ειδικών συνθηκών που ζει η χώρα μας τα τελευταία 4 χρόνια, έχουμε πετύχει πολλά πράγματα. Τα οποία βέβαια, εάν θέλουμε να είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς, από τη μία πλευρά θα έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν. Από την άλλη όμως, έγιναν σε χρόνο-ρεκόρ σε σύγκριση με ανάλογες μεταρρυθμίσεις σε άλλες χώρες. Ωστόσο, μη γελιόμαστε, η υγεία ως το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό, είναι κάτι για τη βελτίωση του οποίου η μάχη δεν τελειώνει ποτέ.

4 Είστε

ένας από τους υπουργούς που δεν φοβάστε να αντιπαρατεθείτε με πολιτικούς σας αντιπάλους. Σας έχουμε δει από τις τηλεοράσεις μέχρι τα διάφορα αμφιθέατρα εντός και εκτός

Ελλάδας. Χαίρεστε με αυτή την αντιπαράθεση; Επιλέγω –θα συμφωνήσω μαζί σας- μια τακτική που δεν είναι και η πλέον συνηθισμένη στο χώρο της πολιτικής. Νομίζω όμως ότι ο πολίτης θέλει πλέον να ακούσει αλήθειες. Και θεωρώ, ότι θα πρέπει να δίνονται απαντήσεις στις θεωρίες της απόρριψης και του μηδενισμού των πάντων. Η αντίληψη του συμβιβασμού επέτρεψε την επικράτηση της αντίληψης του να μην αλλάξει τίποτα επειδή κάποιοι θα χάσουν «τα καλά και συμφέροντα». Συγκρούομαι ανοιχτά, ιδεολογικά, με επιχειρήματα, με προτάσεις, γιατί η μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραπληροφορεί τους πολίτες. Θέλετε παραδείγματα; Πόσες φορές δεν ακούσαμε ότι κλείνει το τάδε νοσοκομείο ή δε θα ξεκινήσει την λειτουργία του το ΠΕΔΥ; Και πόσες φορές δε χρειάστηκε να διαψεύδω το αυτονόητο; Μέχρι και στοίχημα έβαλα. Τι να έκανα; Να άφηνα τους ίδιους και τους ίδιους –συνδικαλιστέςνα πανικοβάλλουν τους πολίτες; Ειλικρινά σας μιλώ, δε χαίρομαι την αντιπαράθεση γιατί η ύπαρξη αυτών των αντιλήψεων λειτουργεί ως βαρίδι για την πρόοδο της Χώρας. Όμως, δεν ωφελεί και να την αποφεύγω.

4 Ήθελα

να μου πείτε τι είναι αυτό που σας χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τι είναι αυτό που σας ενώνει με το ΠΑΣΟΚ. Πολλά με χωρίζουν από το ΠΑΣΟΚ και πολλά περισσότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά όμως είναι η εξής. Το διακύβευμα αυτή τη στιγμή, όπως ορίζεται από την ίδια την πραγματικότητα είναι για τη χώρα η πολιτική σταθερότητα. Αυτό ακριβώς είναι που με συνδέει με το ΠΑΣΟΚ για το οποίο, παρ’ ότι ως δεξιός έχω υπάρξει φανατικός πολέμιός του, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω τη συμβολή του στην επίτευξη αυτού του στόχου. Και αυτό

ακριβώς το στοιχείο προσδιορίζει και το χάος που χωρίζει αυτή τη στιγμή τα κόμματα που συναποτελούν την κυβέρνηση Σαμαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Το χάος ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το φαντασιακό. Ανάμεσα στην πολιτική ευθύνη και τον μικροπολιτικό καιροσκοπισμό.

4 Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να

δημιουργήσει από την αρχή μια νέα παράταξη μια κεντροδεξιά μακριά από τη ΝΔ και κοντά σε άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις; Κατ’ αρχάς, η ΝΔ δεν είναι μόνο κοντά, είναι μέσα στην οικογένεια των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τι νομίζετε ότι είναι; Συνονθύλευμα διαφόρων πολιτικών και ιδεολογικών τάσεων και μορφωμάτων, όπως εκείνο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν με τον κ. Τσίπρα; Όσον αφορά στον υπαινιγμό που υπέχει το ερώτημά σας, σας λέω ότι δε δίνω και πολύ μεγάλη σημασία στα σενάρια που κυκλοφορούν στον Τύπο.

4 Νέα Δημοκρατία χωρίς Σαμα-

ρά γίνεται; Και Σαμαράς χωρίς ΝΔ επίσης γίνεται; Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αποτέλεσε –και αποτελεί- την μεγάλη ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη της Ελλάδος. Μια παράταξη η οποία καλείται -για μια ακόμη φορά- να αντιμετωπίσει μια ιστορική πρόκληση. Ο Αντώνης Σαμαράς ηγείται αυτού του δύσκολου αγώνα, που κατά κοινή ομολογία, εντός και εκτός των συνόρων, στέφεται με επιτυχία. Αποδείχθηκε άξιος της εμπιστοσύνης του ελληνικού Λαού.

4 Γιατί το νομίζετε ότι το ΠΑΣΟΚ

ασχολείται με την πολιτική σας και αναφέρει ότι δική του μέριμνα και πρόγραμμα είναι η υγεία που συμβάλει με προτάσεις του;

Η ενασχόληση του ΠΑΣΟΚ με την υγεία είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και επιθυμητή. Από την πρώτη στιγμή ως Υπουργός Υγείας επιδίωξα και επιδιώκω τη συμμετοχή όλων τόσο στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Επομένως, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι καλοδεχούμενες και λαμβάνονται υπόψιν στη διαμόρφωση της πολιτικής μας.

4 Αν

εκλεγεί πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας πάνω από τρεις μονάδες διαφορά, η επόμενη ημέρα του κ. Σαμαρά ποια θα είναι πιστεύετε; Θα υπάρχει θέμα με εθνικές εκλογές; Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αγκομαχούσαν να περάσουν μπροστά στις δημοσκοπήσεις, τη στιγμή που η Ελλάδα περνούσε μια από πιο δύσκολες καμπές της ιστορίας της. Πιστεύετε πραγματικά ότι θα τα καταφέρουν τώρα που πλέον δικαιώνεται η κυβερνητική πολιτική και η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της; Θα το καταφέρουν τώρα που μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος η αδυναμία ακόμη και να συμφωνήσουν στα αυτονόητα; Τώρα που απομυθοποιούνται οι δήθεν «δημοκρατικές τους διαδικασίες» όπως ξεκάθαρα φάνηκε με την υπόθεση Σαμπιχά Σουλεϊμάν- Χριστόπουλου; Τώρα που ο κ. Τσίπρας, αντί να «ξεβρακώσει» την κ. Μέρκελ όπως έλεγε, ξεβρακώθηκε ο ίδιος από τον Ερντογάν; Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού Λαού και πιστεύω ότι στις ερχόμενες εκλογές η ΝΔ θα έρθει πρώτη. Όσο για τις εθνικές εκλογές, έχει απαντήσει πολλές φορές στο ερώτημα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Καλό είναι όσοι τις ζητούν, να μπορούσαν και να κυβερνήσουν…


ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

www.newsmail.gr

Newsmail

7

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Βόμβα Ανδρέα Λοβέρδου “Αν ο λαός καταψηφίσει τις δυνάμεις που δεν θέλουν εκλογές, τότε θα έχει επιλέξει γενικές βουλευτικές εκλογές αμέσως. Τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο”

Ο

πρόεδρος της συμφωνίας για τη νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος ορθά κοφτά θέτει το δίλλημα των επερχόμενων εκλογών. Αν καταψηφιστούν στις ευρωεκλογές τα κόμματα που δεν θέλουν εκλογές τότε άλλη λύση δεν υπάρχει, εκλογές το συντομότερο Ιούνιο ή Σεπτέμβριο.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή

4Κύριε

πρόεδρε, συμμετέχετε στις ευρωεκλογές ως κόμμα με επτά υποψηφίους για την ευρωβουλή μέσα από την Ελιά. Τι παραπάνω έχει η ελιά από το ΠΑΣΟΚ για να συμμετέχετε από κοινού στις ευρωεκλογές με το κόμμα από το οποίο σας έδιωξαν; Το ευρωψηφοδέλτιο της «ΕλιάςΔημοκρατικής Παράταξης» είναι ένα ανανεωμένο, όπως όλοι παραδέχονται, ψηφοδέλτιο, που εκφράζει το στόχο και το όραμά μας για μια ενωμένη Παράταξη που θα δίνει απαντήσεις στα καίρια προβλήματα του πολίτη. Εδώ και τώρα και με τρόπο πειστικό. Το ψηφοδέλτιο, στο οποίο εισέφεραν ιδέες και πρόσωπα οι συλλογικότητες που συνδημιούργησαν την «Ελιά» (κόμματα και κινήσεις) είναι ενιαίο και αδιαίρετο και εκφράζει ακριβώς την ευρύτερη συμπαράταξη που επιδιώκουμε ύστερα από τον κατακερματισμό της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Στον κατακερματισμό αυτό, το ΠΑΣΟΚ εξακολούθησε να αποτελεί τον κυρίαρχο πολιτικά παίκτη του χώρου. Άλλωστε σε κάθε ευκαιρία, μετά τη διαγραφή μου, έλεγα πως με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ θα ξανασυναντηθούμε. Η ώρα ήρθε και στη συνένωση δυνάμεων που επιχειρούμε, οικοδομούμε

με σταθερό τρόπο την Δημοκρατική Παράταξη του αύριο.

4Συμβάλετε με την πολιτική σας

δύναμη στην ΕΛΙΑ όταν ξέρετε ότι η κεντροαριστερά γενικότερα δεν "πουλάει" γιατί έχει κακοχαρακτηριστεί. Μετά την ΕΛΙΑ τι θα γίνει, ποια θα είναι η προοπτική της για το επόμενο διάστημα; Συμβάλουμε με την πολιτική μας δύναμη, την αξιοπιστία του λόγου και την παρακαταθήκη του έργου που έχουμε επιτελέσει, υπέρ των πολιτών και έχοντας τιμήσει την εντολή τους και τιμηθεί από την εμπιστοσύνη τους, στο μόνο δρόμο που αξιολογούμε ως ωφέλιμο για τη χώρα πρώτα και την παράταξη έπειτα. Η «κεντροαριστερά» όπως την αναφέρετε περνά κρίση αξιοπιστίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο του δυτικού κόσμου και πάντως της Ευρώπης. Στη χώρα μας τα συμπτώματα είναι εντονότερα, λόγω του βάθους της κρίσης, όμως η τάση υπάρχει διεθνώς. Η μάχη είναι δύσκολη. Αρχικά ο στόχος είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων και σε δεύτερο χρόνο, μετά τις ευρωεκλογές, η επαναφορά μας σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Αν πάμε σχετικώς καλά στις ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με τις δημοτικές, τότε η μετεκλογική ΕΛΙΑ μπορεί να καταστεί ο χώρος και για άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως πχ η ΔΗΜΑΡ.

αναλόγως θα πράξουμε. Γιατί στις ευρωεκλογές ο λαός δεν στέλνει μηνύματα, αλλά παίρνει αποφάσεις. Πχ αν ο λαός καταψηφίσει τις δυνάμεις που δεν θέλουν εκλογές, τότε θα έχει επιλέξει γενικές βουλευτικές εκλογές αμέσως. Τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν υπάρχει ψήφος διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές, αλλά ψήφος αποφάσεων. Οι πολίτες πρέπει να έλθουν σε επαφή με αυτή τη μεγάλη αλήθεια και να σταθμίσουν τις αποφάσεις τους. Η Δημοκρατική Παράταξη στεναχώρησε τους πολίτες, αλλά και η ίδια βασανίζεται. Παρακμάζει. Δεν πρόκειται και να υφιστάμεθα την αυστηρή απέναντί μας λαϊκή ετυμηγορία και να συνεχίζουμε να παίρνουμε ευθύνες, κάνοντας σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

4 Περιγράψτε

4 Σε αντίθετη περίπτωση τι θα

μου τις επόμενες κινήσεις αν η Ελιά καταφέρει και κρατηθεί στις ευρωεκλογές σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό της τάξης του 5-5,5% περίπου; Δεν μπορούμε να μπούμε τώρα σε μια τέτοια λογική και συζήτηση, αναλύοντας ποσοστά και σενάρια. Οι εκλογές απέχουν λιγότερο από ένα μήνα και προσδοκώντας την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος, δεν προεξοφλούμε τίποτα. Θα δούμε ποιά είναι η απόφαση του λαού και

πρέπει να γίνει, ή τι θα γίνει; Όπως σας είπα, σε κάθε περίπτωση θα αναλυθεί αμέσως το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών και αυτό θα έχει πολιτικές συνέπειες. Η Δημοκρατική Παράταξη, πάντοτε παρούσα και με βαρύνουσα σημασία στις εξελίξεις του τόπου, θα βρει σε κάθε περίπτωση το βηματισμό της.

4 Στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς προχωρήσει σε ανασχη-

ματισμό την επόμενη των ευρωεκλογών, η θέση η δική σας ποια θα είναι; Πρέπει να μπείτε στην κυβέρνηση ή θα μπείτε αν σας καλέσει ο κ. Σαμαράς; Κατανοώ τη δημοσιογραφική σας υποχρέωση που επιτάσσει την υποβολή παρόμοιων ερωτημάτων. Τίποτα δεν μπορούμε να συζητήσουμε όταν επίκειται η κυρίαρχη έκφραση γνώμης από τον ελληνικό λαό. Από εκεί και μετά, ο γνώμονάς μου είναι σταθερός και έχει εκφραστεί: Ένα Ενιαίο Μέτωπο για την Παράταξη και ένα Εθνικό Μέτωπο για τον τόπο. Θα το υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όχι αφηρημένα και γενικά. Με πολιτικούς στόχους, συγκεκριμένες συμμαχίες και χρονοδιαγράματα. Ξαναλέω όμως: με κριτήριο την απόφαση του λαού στις 25 Μαΐου. Η Δημοκρατική Παράταξη είναι αποδεδειγμένα χρήσιμη Παράταξη, αλλά δεν θα γίνει και " βολική", σαν δεκανίκι του καθενός.

4 Από τι πάσχει κατά τη γνώμη

σας η κυβέρνηση κ. Λοβέρδο; Η Κυβέρνηση, βασισμένη σε μεγάλο βαθμό και στη δουλειά των προηγούμενων Κυβερνήσεων, έχει να επιδείξει επιτυχίες. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (έγκαιρα το είχα υποδείξει ως πραγματικό) είναι μια σημαντική στροφή. Αυτές οι επιτυχίες όμως, η ίδια η μεταστροφή του διεθνούς κλίματος, πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτή και στην ιδιωτική οικονομία. Στην τσέπη δηλαδή των πολιτών. Αλλιώς δεν γίνεται, το έδαφος θα παραμείνει ελώδες. Πάνω σε αυτό, έχω ασκήσει σκληρή κριτική, όσο και συγκεκριμένες προτάσεις και γι’ αυτό δικαιούμαι να μιλώ. Αυτή είναι η βασική αδυναμία της Κυβέρνησης. Ενώ ήρθε ως «κήρυκας της Ανάπτυξης», μέσω των πια «Ζαππείων» και των «ισοδυνάμων μέτρων», επέμεινε σε μια μονοδιάστατη πολιτική, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση.


8

NewsMail

www.newsmail.gr

TΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΑΒριηΛ ΣΑΚΕΛΛΑριΔηΣ:

Το μνημόνιο διέλυσε το δήμο της Αθήνας

Τ

ην πεποίθηση ότι το Μνημόνιο έχει διαλύσει τον Δήμο της Αθήνας εξέφρασε μέσα από την συνέντευξη του στη NewsMail που ακολουθεί ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Συνέντευξη στον ρενάτο Λέκκα

4 Σε

προηγούμενη συνέντευξή σας έχετε πει ότι βασικός αντίπαλός σας στην Αθήνα είναι τα προβλήματα της πόλης ασκώντας παράλληλα δριμεία επίθεση στους συνυποψήφιους σας για τη ψήφιση των Μνημονίων στη Βουλή και στον Γ. Καμίνη για την υλοποίηση αυτών. Πιστεύετε ότι τα προβλήματα της πόλης άρχισαν αφότου ήρθε στην Ελλάδα το Μνημόνιο; Πριν από τα Μνημόνια η πόλη δεν αντιμετώπισε προβλήματα; Θεωρείτε τον δήμο “θύμα” του Μνημονίου; Κανείς δεν λέει ότι πριν το Μνημόνιο όλα ήταν ρόδινα στο Δήμο. Υπήρχαν σωρευμένα προβλήματα, τόσο εξαιτίας της αντίληψης που μετέτρεπε την Αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι του κράτους, όσο και εξαιτίας των πολύ κακών διοικήσεων του Δήμου, που τον αντιμετώπισαν ως πεδίο προσωπικής στρατηγικής και εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων. Όμως το Μνημόνιο διέλυσε τον Δήμο. Έχουμε κατάρρευση των πόρων, απολύσεις προσωπικού, συρρίκνωση ή και διάλυση υπηρεσιών. Και σε όλα αυτά κανείς δεν αντιστάθηκε. Ούτε ο κ. Σπηλιωτόπουλος που έχει ψηφίσει τα πάντα, ούτε ο κ. Καμίνης που αποδέχτηκε και εφάρμοσε τα πάντα, πανηγύρισε για την υπερψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, για να θυμηθεί σήμερα ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βούλιαξαν τον τόπο».

4 Ποια είναι η θέση σας για τις

ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις στον Δήμο; Θα τις επιδιώξετε; Δεν έχουμε αντίρρηση για την εμπλοκή ιδιωτών. Αυτό όμως που χρειάζεται, είναι να έχει ξεκάθαρο σχέδιο ο Δήμος. Δεν γίνεται να παραιτείται ο Δήμος από τον αστικό σχεδιασμό και να αφήνει το πεδίο εντελώς ανεξέλεγκτο στην δράση ιδιωτικών συμφερόντων. Ειδικά στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, δεν γίνεται να κάθεται ο Δήμος στην άκρη και να κάνει τον διαμεσολαβητή μεταξύ χορηγών και απελπισμένων. Οι κοινωνικές ανάγκες δεν μετρώνται ανάλογα με την διαθεσιμότητα των χορηγών φιλανθρωπίας. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνολικό και συντονισμένο στρατηγικό σχέδιο.

4 Σας

τρομάζουν οι δημοσκοπήσεις; Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να περνάτε στον δεύτερο γύρο σε καμία από αυτές. Έχει πολλές μέρες να δημοσιευτεί κάποια καινούρια δημοσκόπηση για την Αθήνα. Και αυτές που βρίσκονται στα χέρια των επιτελείων – όχι μόνο της “Ανοιχτής Πόλης”, δεν επιβεβαιώνουν αυτό που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η καλύτερη δημοσκόπηση είναι οι γειτονιές. Εκεί, που ο κόσμος ζει κι εργάζεται. Δεν γνωρίζω αν οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι τις επισκέπτονται, αλλά εμείς μέσα από την καθημερινή επαφή με τους πολίτες σε δρόμους, πλατείες, λαϊκές αγορές παίρνουμε ξεκάθαρο μήνυμα. Γι’ αυτό η αισιοδοξία μας δυναμώνει ημέρα με την ημέρα και μας γεμίζει δύναμη και αποφασιστικότητα, να επιδιώξουμε μια μεγάλη και ιστορική νίκη.

4 Ποια

είναι η γνώμη σας για τις καταλήψεις κτιρίων; Πως θα αποτρέψετε το παραεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι καταλήψεις κτιρίων έχουν διάφορες μορφές. Σε πολλές περιπτώ-

Ο Δήμος δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του την επανασύσταση μιας υπηρεσίας. Ωστόσο, μέσα από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης με τον ιδιαίτερα αυξημένο θεσμικό του ρόλο, ο Δήμος Αθηναίων θα διεκδικήσει την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, γιατί είναι απαραίτητη υπηρεσία για την προστασία του δημόσιου χώρου και την διατήρηση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

4 Ποια είναι η θέση σας για την

σεις η κατοίκηση ενός άδειου κτιρίου, ή η λειτουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου πολιτιστικού κέντρου – και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζεται ο νόμος ή δεν κινηθεί νομικά ο ιδιοκτήτης- είναι από τους περίοικους πιο επιθυμητή σε σχέση με την εγκατάλειψη και το σκοτάδι. Έτσι τουλάχιστον αντιμετωπίζεται το θέμα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Σε ό,τι αφορά το παραεμπόριο, η αντιμετώπισή του πρέπει να εστιάσει στην εξάρθρωση των ισχυρών κυκλωμάτων, που εισάγουν, αποθηκεύουν και διακινούν τα λαθραία ανενόχλητα, λόγω των ισχυρών προσβάσεων που διαθέτουν. Το κυνήγι των μικροπωλητών, που αποβλέπουν απλώς σε ένα πενιχρό μεροκάματο, μπορεί να προσφέρεται για ανέξοδη επίδειξη πυγμής αλλά δεν είναι αποτελεσματικό. Και όλους να τους συλλάβουν, θα εμφανιστούν άλλοι. Θεωρούμε ότι η λύση είναι η χωροθέτηση υπαίθριων αγορών που θα λειτουργούν οργανωμένα, ώστε να μην θίγουν την εμπορική κίνηση των καταστημάτων, και φυσικά με νόμιμα προϊόντα. Είναι άλλωστε και πρόταση του κ. Καμίνη από το 2010 η οποία δυστυχώς παρέμεινε στα χαρτιά.

4 Σε περίπτωση εκλογής σας, τι θα κάνετε με τη δημοτική αστυνομία; Θα την επαναφέρετε;

δημιουργία τζαμιού στο κέντρο της Αθήνας; Πως κρίνεται την άποψη του Α. Σπηλιωτόπουλου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος; Ο κ. Σπηλιωτόπουλος άνοιξε αυτό το θέμα χωρίς να υπάρχει. Προφανώς θεωρεί ότι φλερτάροντας με τον ακροδεξιό λαϊκισμό θα μαζέψει πιο εύκολα ψήφους, αντί να παρουσιάσει τις θέσεις τους για την πόλη και τα προβλήματά της. Την απάντηση την έχει πάρει ήδη. Το τζαμί αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει ψηφίσει τον σχετικό νόμο στην Βουλή και έχει συγκατατεθεί ρητά και ο Αρχιεπίσκοπος. Όσο για το δημοψήφισμα που εξαγγέλλει, ξέρει πολύ καλά ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψηφίσματα, εκτός αν θα του άρεσε να γίνει αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Κωνσταντινούπολη για το Φανάρι. Με την τακτική αυτή κινδυνεύει να καταστεί όμηρος της ακροδεξιάς όπως συνέβη και με τον κ. Μπαλτάκο.

4 Η θέση σας για περισσότερη

αστυνόμευση στις γειτονιές της Αθήνας και όχι τόσο στο κέντρο, έχει αρχίσει και βλέπει υποστηρικτές. Ο Δήμος Αθηναίων δεν αστυνομεύει, αλλά διεκδικεί για λογαριασμό όλων των πολιτών το δικαίωμα στην ασφάλεια. Εμείς επαναλαμβάνουμε την πρόταση για τον "αστυνομικό της γειτονιάς", με αστυνόμευση επαγγελματική και φιλική προς τους πολίτες.


ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

www.newsmail.gr

Newsmail

9

ΚΟΣΜΟΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ

οι Μαζεράτι του ρέντσι στο σφυρί

Η

άνοδος του ηγέτη της κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι στην εξουσία πριν από περίπου δύο μήνες προκάλεσε εκκωφαντικό θόρυβο στην ιταλική πολιτική σκηνή, καθώς μέσα σε λίγες μόνο ημέρες κατάφερε να «ρίξει» με νόμιμες διαδικασίες τον τέως Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.

Της Έρης τσάκωνα

Το θράσος ή το θάρρος του σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ο ίδιος τότε είχε σπεύσει να διαμηνύσει ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή για να βγει

από το τέλμα η ιταλική οικονομία, είναι σπουδαιότερης σημασίας από τον τρόπο που ανέβηκε στην εξουσία. Επιλέγοντας ένα μικρό και ευέλικτο υπουργικό σχήμα, ο 39χρονος Ρέντσι, πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας, έπιασε αμέσως δουλειά. Πρώτος του «σταθμός» ήταν το Βερολίνο, όπου κατάφερε να αφήσει θετικές εντυπώσεις στη Γερμανίδα καγκελαρίο Άνγκελα Μέρκελ όταν της παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του, πλήρως «κοστολογημένο» για κάθε ενέργεια που θα επιχειρήσει, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση της ανεργίας με την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στο άκουσμα των εξαγγελιών του εξέφρασαν αμφιβολίες για την υλοποίησή τους. Μία από τις πρώτες δε-

Ο ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

σμεύσεις του που υλοποίησε ήταν η μείωση κρατήσεων και φόρων κατά 180 ευρώ τον μήνα, για όσους εργαζόμενους κερδίζουν μέχρι 26.000 ευρώ μεικτά, ετησίως. Για να καλυ-

Δημόσιο που θα μοιάζει με ιδιωτικό προετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης Toυ Γιώργου Μανουσακάκη

Δημόσιο που θα «μοιάζει» με τον ιδιωτικό τομέα εργασίας επιθυμεί να δημιουργήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που δεν βρίσκει σύμφωνους συνδικαλιστές, δημάρχους αλλά και πολλούς βουλευτές από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Οι γνώμες που επικρατούν είναι ότι η απόλυτη νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει χαράξει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην λειτουργία του κράτους. Τον «χορό» των αντιδράσεων ξεκίνησαν πρώτοι οι συνδικαλι-

στές της Τοπικής Αυτοδιοίκηση οι οποίοι τώρα έχουν και το πρώτο «σύμμαχο» που είναι η φιλικά προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος που αντιτάσσονται κατά της αξιολόγησης. Η ΚΕΔΕ επικαλούμενη το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο αρνείται την αξιολόγηση επισημαίνοντας ότι «Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται για πρώτη φορά να εφαρμόσει ένα σύστημα αξιολόγησης μεσούσης της προεκλογικής περιόδου».

Στο βάθος απολύσεις Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έθεσε νέα ατζέντα για τις αλλαγές στο Δημόσιο όπου απεφεύχθησαν οι ποσοτικοί στόχοι και τέθηκαν ποιοτικές παράμετροι. Οι

αλλαγές που προωθούνται έως το τέλος του 2014 ώστε άμεσα να ξεκινήσει η εφαρμογή τους είναι οι εξής: - Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας μέσω ΑΣΕΠ. - Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και μελών ΔΣ οργανισμών με γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη μέσω ΑΣΕΠ. - Νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων το οποίο προβλέπει βαθμολόγηση βάσει ποσόστωσης προκειμένου να μη λαμβάνουν όλοι «άριστα» όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Παράλληλα, από το νέο έτος θα συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα και θα αποδίδεται το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων, ενώ θα αναπροσαρμοστεί το μισθολόγιο με εξορθολογισμό των έξτρα αποδοχών.

φθεί η μείωση φόρων και κρατήσεων, οι συνολικές δαπάνες του δημοσίου, θα περισταλούν, φέτος, κατά 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι περικοπές αυτές, θα αφορούν, μεταξύ των άλλων, τα έξοδα της Τράπεζας της Ιταλίας, της δημόσιας τηλεόρασης Rai, όπως και την κατάργηση των ευνοϊκών ταχυδρομικών τελών για τους υποψήφιους στις ευρωεκλογές. Η πιο εντυπωσιακή κίνηση που ικανοποίησε το λαϊκό αίσθημα ήταν πώληση μέσω του ιστότοπου Ebay εννέα Μαζεράτι, οκτώ εκ των οποίων είναι θωρακισμένες και ανήκουν στο υπουργείο Άμυνας. Συνολικά 52 κρατικά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού πουλήθηκαν μέσω του διαδικτύου κατά την πρώτη φάση της δημοπρασίας που αποφάσισε ο Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο του σχεδίου του περικοπής κρατικών δαπανών, συγκεντρώνοντας 371.400 ευρώ.

Ελέγχουν τους συμβασιούχους - Επεκτείνεται ο έλεγχος των πειθαρχικών, ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί επιχείρηση-μαμούθ για τον έλεγχο 35.000 μονιμοποιήσεων συμβασιούχων. Οι υπάλληλοι που θα εντοπιστούν να έχουν μονιμοποιηθεί χωρίς να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα θα απολυθούν από το Δημόσιο. - Συνεχίζεται η καταγραφή και αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων θα γίνουν καταργήσεις ή συγχωνεύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα και απολύσεις προσωπικού. - Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. - Μείωση γραφειοκρατίας: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την άρση των διοικητικών βαρών που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη και ενισχύουν τα φαινόμενα διαφθοράς.


10

NewsMail

www.newsmail.gr

TΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΑΝΑΛΥΣΗ

Ε

ίναι απολύτως βέβαιον ότι η θέση του M. Draghi στο τέλος του Ιουλίου 2012 , «ότι η ΕΚΤ θα πράξει οτιδήποτε για την υποστήριξη του ευρώ» ("whatever it takes") έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην αποκλιμάκωση των spread των κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης και κυρίως αυτών των χωρών της περιφέρειας. (Πίνακας) απομακρύνοντας υπό μια έννοια την κρίση χρέους των συγκεκριμένων χωρών.

Του Κώστα Μελά

Όλες οι χώρες (εδώ πρωταγωνιστής είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος ) επιδιώκουν να αποδώσουν αυτή την αποκλιμάκωση των spread σε δικές τους αποκλειστικές ενέργειες ξεχνώντας χαρακτηριστικά τη συμβολή της ΕΚΤ και του M. Draghi αποκλειστικά ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, έπρεπε να επιβληθεί στις γνωστές «στέρεες» απόψεις της Bundesbank. Έως εδώ όλα ωραία. Υπάρχουν όμως και οι δράκοι σε αυτή την ιστορία. Μάλιστα δράκοι με φλόγες οι οποίοι αν δεν περιοριστούν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και καταστροφής. Η πορεία του ενιαίου νομίσματος ,από τη ρήση του M. Draghi στο τέλος του Ιουλίου 2012 μέχρι και σήμερα, φαίνεται ότι βαδίζει υπό την απόλυτη προστασία της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί , υπό μια έννοια, «νόμισμα καταφύγιο» , γεγονός όμως που έχει ανατιμήσει σημαντικά την αξία του έναντι της αξίας των υπολοίπων νομισμάτων. Συγκεκριμένα έχει ανατιμηθεί : έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά 12,0%, του ιαπωνικού γιέν κατά 32,0%, της αγγλικής στερλίνας κατά 4,0%, το αυστραλιανό δολάριο κατά 21,0% και το καναδέζικο δολάριο κατά 19,0%. Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπου όλοι οι συμμετέχοντες επιδιώκουν να κρατούν χαμηλά την

Η διπλή ανάγνωση του "whatever it takes" του M. Draghi

Πίνακας Αποδόσεις δεκαετούς ομολόγου 8/1/2013 Ελλάδα Πορτογαλία ιρλανδία ισπανία ιταλία Βέλγιο Γαλλία ολλανδία ΜΒ ηΠΑ Νορβηγία τουρκία Γερμανία

6,05

1,7

1,95

10,98 5,52 4,27 5,05 4,27 2,24 2 1,65 1,91 1,8 1,97 6,65 1,48

6/6/2013

8/1/2014

8,93 5,07 3,44 4,26 4,08 2,07 1,83 1,98 1,85 1,93 2,6 7,1 1,34

7,48 3,15 2,67 3,47 3,59 2,31 2,02 1,54 2,65 2,72 2,54 9,81 1,67

10/4/2014 5,62 1,97 2,7 2,89 1,78 1,59 2,38 2,45 9,91 1,25

αξία των νομισμάτων τους προκειμένου να μην υποστούν απώλειες στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων τους και να διατηρήσουν τα εξωτερικά τους ισοζύγια όσο μπορούν πιο ισορροπημένα, η συγκεκριμένη ανατίμηση του ευρώ φαίνεται παράδοξη. Βλέπουμε λοιπόν ότι από τη μια μεριά η ΕΚΤ «έσωσε» το ευρώ , αλλά από την άλλη φαίνεται να μην καταφέρνει να ανταποκριθεί στο καθήκον της ως προς την ανταγωνιστική ισοτιμία του νομίσματος έναντι των υπολοίπων νομισμάτων. Υφίσταται δηλαδή μια ήττα σε σχέση με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Στο σημείο αυτό εκδηλώνονται όλες οι αδυναμίες της αρχιτεκτονικής του ευρώ και της ΕΚΤ, διότι γίνεται εμφανής η δομική αδυναμία της να χαράξει και να ασκήσει νομισματική πολιτική η οποία να ικανοποιεί όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Υπάρχουν χώρες όπως κυρίως , Ισπανία, Ελλάδα, Σλοβακία, Κύπρος, Πορτογαλία, οι οποίες βρίσκονται σε ύφεση και χρειάζονται βοήθεια μέσω επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Επεκτατική πολιτική χρειάζονται και χώρες όπως η Ιταλία η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα. Υπάρχουν όμως χώρες όπως η Γερμανία η οποία μπορεί να συνεχίσει να μεγεθύνει την οικονομία της ακόμη και αν η ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο ξεπεράσει το 1,4. Όλα αυτά , δηλαδή οι εσωτερικές αντιθέσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, όπως εμφανίζονται στη διάρθρωση των ροών των ισοζυγίων πληρωμών στο Target 2 δυσκολεύουν περαιτέρω τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την χάραξη και την άσκηση της κατάλληλης νομισματικής πολιτικής έτσι ώστε να ικανοποιεί το σύνολο των συμμετεχουσών χωρών. Αποτέλεσμα όλης αυτής της αρχιτεκτονικής είναι να επωφελούνται οι «δυνατές» οικονομικά χώρες με πρώτη τη Γερμανία. Επομένως η θέση του M. Draghi ("whatever it takes") αποτελεί μια μη ολοκληρωμένη προσπάθεια. Μια μισή προσπάθεια. Το ερώτημα είναι κατά πόσον είναι εύκολο να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσπάθεια με την συγκεκριμένη αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και του ευρώ.


ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

www.newsmail.gr

Newsmail

11

ΑΠΟΨΗ

H Ακέφαλη οικονομία και η Λερναία Ύδρα

Α

ναρωτιέστε άραγε ποιοί είναι τελικά οι κύριοι υπεύθυνοι που μπορούν να αποσταθεροποιούν οικονομίες και να διαλύουν κοινωνίες με μία τους δήλωση ή με ένα πακέτο μέτρων; Νομίζετε ότι είναι μόνο οι ''πατριώτες'' Γερμανοί που λόγω πλεονασμάτων και δημοσιονομικής πειθαρχίας ηγεμονεύουν στην δήθεν «ενωμένη» Ευρώπη και προσπαθούν να αποφύγουν βάρη στους δικούς τους φορολογούμενους;

Toυ ηλία Καραβόλια

Μάλλον όποιος υιοθετεί αυτές τις εκδοχές, χάνει την ουσία. Και η ουσία είναι ότι όλοι όσοι επιβάλλουν λιτότητα και ζητούν μια εικονική σταθερότητα, ταυτόχρονα κάνουν δηλώσεις που σπέρνουν πανικό σε καταθέτες, επενδυτές, επιχειρηματίες, πολίτες. Και αυτοί δεν είναι τίποτα άλλο παρά πιόνια ενός ισχυρού μηχανισμού τραπεζικών κυρίως συμφερόντων. Πρόκειται για τον ίδιο συνασπισμό συμφερόντων που έφτιαξε το ευρώ πριν κάποια χρόνια, έγραψε υπερκέρδη και πλεονάσματα από την κυκλοφορία του σε 300 εκατομμύρια ανθρώπους και φόρτωσε χρέη σε κράτη, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω της παγίδας του φθηνού χρήματος και της δήθεν σύγκλισης των οικονομιών. Κάποιοι θέλουν να μιλούν για γεωπολιτικά κέντρα και για σχέδια από τα οποία πηγάζουν τα δεινά στις μεσογειακές χώρες. Κάποιοι άλλοι επιμένουν στην απλή εξήγηση: τα εθνικά εσωτερικά ελλείμματα και ο

υπερδανεισμός από τις σπάταλες κυβερνήσεις, είναι η αιτία όλων των δεινών (ακούγεται τόσο λογικό άλλωστε). Αλλά καλό είναι όποιος αναζητάει μόνο εκεί την πηγή του κακού, να μελετήσει κάποτε τις διατραπεζικές, τις εμπορικές και τις διακρατικές ροές κεφαλαίων εδώ και 10 χρόνια. Εκεί θα δει πώς και γιατί πιστώθηκαν με φθηνό χρήμα οι τράπεζες του Νότου ώστε να δανείζουν τους 'απείθαρχους' μεσογειακούς λαούς και αυτοί να ψωνίζουν τα βόρειο-ευρωπαϊκά προϊόντα (και οι κυβερνήσεις τους τα οπλικά συστήματα Γερμανών-Γάλλων). Εκεί θα δει πώς επί 10 χρόνια τα πλεονάσματα των Γερμανών, των Ολλανδών, των Φιλανδών, δεν θα υπήρχαν χωρίς τα ελλείμματα των υπολοίπων ημών στον Νότο. Θα δει επίσης ότι τα επιτόκια στις τράπεζες από την Κύπρο μέχρι την Λισσαβώνα, ήταν υψηλά λόγω φθηνού δανεισμού της ΕΚΤ με κρατικές εγγυήσεις (εγγυήσεις των λαών δηλαδή) και μαγνήτιζαν τα επενδυτικά κεφάλαια( τα οποία υπό την δαμόκλεια σπάθη της δήμευσης και του κουρέματος είναι λογικό να πάνε στην Φρανκφούρτη και την Γενεύη, ενίοτε και με αρνητικό επιτόκιο!) Ζούμε σε εποχές 'Ακέφαλης Οικονομίας'. Όμως όλοι αυτοί οι πράκτορες του τρόμου και του πανικού, που στις Βρυξέλλες ακολουθούν τυφλά την γραμμή του Βερολίνου και των συμφερόντων που συνδέονται με το γερμανικό τραπεζικό κατεστημένο, είναι τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας που διαλύει μεθοδικά την Ευρώπη (και ελπίζω επιτέλους να το έχουν συνειδητοποιήσει όσοι απελπισμένα πίστευαν στην ευρωπαϊκή ιδέα, στην κοινοτική αλληλεγγύη, στην Ένωση) Και ποιοι κερδίζουν; Αυτοί που κέρδιζαν πάντα. Οι μεγαλομεσίτες του χρήματος που πρέπει να κινεί-

ται για να γεννάει προμήθειες και αποδόσεις. Οι μεγάλοι φύλακες σε Ελβετία και Φρανκφούρτη. Κάποιες άλλες μήτρες του κεφαλαίου (Λονδίνο, Ν Υόρκη, Πεκίνο, Τόκιο) τρίβουν τα χέρια τους εν τω μεταξύ, διότι απλά τυπώνουν χρήμα με το πρόσχημα της κρίσης στην Ευρωζώνη, χωρίς φαντάσματα πληθωρισμού και Βαϊμάρης. Και τους λέμε και ηλίθιους γιατί θα φουσκώσουν τις οικονομίες τους (έτσι λέει η θεωρία!). Αγνοούμε εν τω μεταξύ ότι επί 4 χρόνια το χρήμα στην Ευρωζώνη συσσωρεύτηκε, αποθησαυρίστηκε, πάγωσε. Δεν το κινούν αυτοί που το έχουν. Και κάποιοι αφελείς, κυρίως εδώ στην Ελλάδα, νομίζουν ότι ο Σόιμπλε και ο Μπαρόζο, η Μέρκελ και ο Ρεν, σπέρνουν με δηλώσεις πανικό στα τραπεζικά συστήματα, ώστε να βγει χρήμα από τις τράπεζες και να πέσει στην πραγματική οικονομία!

Ότι όλοι όσοι επιβάλλουν λιτότητα και ζητούν μια εικονική σταθερότητα, ταυτόχρονα κάνουν δηλώσεις που σπέρνουν πανικό σε επενδυτές, επιχειρηματίες, πολίτες

Όχι βέβαια, δεν είναι αυτός ο σκοπός τους. Δεν τους ενδιαφέρει να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα και στην Ισπανία, ούτε να σωθεί η Κύπρος. Τους ενδιαφέρει να τρομοκρατήσουν μερικά από τα δις στις ελληνικές, στις ιταλικές, στις ισπανικές τράπεζες, μήπως και αυτά μεταφερθούν στα ασφαλή δικά τους λιμάνια. Στοχεύουν ώστε οι 'απείθαρχες' κοινωνίες να καλύψουν τα χρέη τους και τις τραπεζικές τρύπες,

πλέον και με τις αποταμιεύσεις/καταθέσεις. Όχι μόνο με την ενεχυρίαση του ιδρώτα και την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και των εισοδημάτων. Και ακούγεται τόσο ορθολογικό, τόσο απλό, που ξεχνάμε το 'γιατί και το πώς' έγιναν τα χρέη, και πάμε απ ευθείας στο 'έτσι πρέπει να γίνει'! Δεν μας χάρισαν λεφτά οι βορειο-Ευρωπαίοι. Μας τα δάνεισαν. Και πήραν μεγάλο μέρος από αυτά πίσω. Και επειδή μαράζωσαν τις οικονομίες του Νότου, τώρα στρώνουν το χαλί για να βάλουν χέρι στα πορτοφόλια μας ώστε να μην χρειαστεί να μας ξανα-δανείσουν (για να πάρουν εν τω μεταξύ πίσω τα προηγούμενα δανεικά). Και εμείς, εξακολουθούμε να ζούμε με την μόνιμη επωδό, το μόνιμο παραμύθι: ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της σκληρής λιτότητας και της υποταγής στους όρους τους. Και τελικά να μην σταθμίζουμε, να μην συζητάμε εάν υπάρχει, για όλες τις κοινωνίες του Νότου, εναλλακτική λύση που να περιλαμβάνει μια προσωρινή στάση πληρωμών εντός ευρώ, με ταυτόχρονο αίτημα για προσωρινά παράλληλα εθνικά νομίσματα, στη βάση στοχευμένης επέκτασης της νομισματικής κυκλοφορίας (ώστε να αποφευχθεί υποτίμηση και πληθωρισμός) Αυτό απαιτεί δράση από όλες μαζί τις χώρες του Νότου. Ταυτόχρονα, μεθοδικά, συντονισμένα, πριν το κάνουν οι Γερμανοί για τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους.


12

NewsMail

www.newsmail.gr

TΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 Χαράλαμπος Καούκης

Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Ιλίου

Θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος διότι θέλω να παλέψω: - Για ένα Δήμο με ίσα δικαιώματα παροχές και ευκαιρίες για όλους. - Για ένα Δήμο που παράγει πολιτισμό ουσίας και όχι βιτρίνας… Πολιτισμό με επίκεντρο τον δημότη και όχι με βάση τη προβολή του εκάστοτε Δημάρχου και των ημετέρων του.

Δήμαρχος Ηλιούπολης ΒΑΣIΛηΣ ΒΑΛΑΣOΠοΥΛοΣ Ασκώντας τη διοίκηση του Δήμου μας μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, με οξύτατα κοινωνικά προβλήματα και ανυπέρβλητες δυσκολίες (μειωμένη χρηματοδότηση, μείωση προσωπικού, χρέη προηγούμενων διοικήσεων), επιδοθήκαμε σε μια τιτάνια προσπάθεια, για να ανταποκριθούμε σε τρία θεμελιώδη αιτήματα: • Να κρατήσουμε τον Δήμο μας όρθιο • Να σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται • Να πάμε την Ηλιούπολη μπροστά, σύμφωνα με τις εξαγγελίες μας Σε αυτόν τον καθημερινό και πολύπλευρο αγώνα βγήκαμε νικητές. Δουλέψαμε σκληρά. Δεν υποχωρήσαμε, δεν απογοητευτήκαμε, δεν φυγομαχήσαμε. Ολοκληρώνοντας την πρώτη μας θητεία, καταφέραμε όχι μόνο να εξυγιάνουμε οικονομικά τον Δήμο, αλλά

και να παραγάγουμε για τους συνδημότες μας ένα πολυδιάστατο έργο σε όλους τους τομείς: Κοινωνική Αλληλεγγύη, Αναπτυξιακή πολιτική, Προστασία του Περιβάλλοντος, Ποιότητα Ζωής, Πολιτισμός, Αθλητισμός.

Ευχαριστώντας τους συμπολίτες μας για την εμπιστοσύνη και την στήριξη τους σ’ αυτή την μεγάλη μάχη, υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια πίστη, το ίδιο πάθος, το ίδιο όραμα, για την ολοκλήρωση του οκταετούς προγράμματός μας: > Για μια πόλη όπου ούτε ένας συμπολίτης μας δεν θα μείνει χωρίς φαγητό στο τραπέζι του, χωρίς υγειονομική περίθαλψη, χωρίς αξιοπρεπή διαβίωση. > Για μια πόλη πράσινη, φιλική στο περιβάλλον, με πάρκα πνεύμονες ζωής, με πράσινες διαδρομές, με αντιπλημμυρική θωράκιση, με στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, με υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής, με ποιοτικό πολιτισμό και αθλητισμό για όλους. Με σύνθημα Όλοι μαζί για την Πόλη μας και τους Ανθρώπους της Προχωρούμε μπροστά.

ΜΑριΑ ΣΠΥρΑΚη

υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. - Για ένα Δήμο που στόχος του είναι όχι η παγίωση των συνθηκών κρίσης, αλλά η συνεχής προσπάθεια για ανέλιξη των λειτουργιών και δραστηριοτήτων του με βασική προτεραιότητα τις ανάγκες του πολίτη. - Για ένα Δήμο που θα αναδείξει τη τοπική επιχειρηματικότητα και θα καταπολεμήσει την ανεργία. - Για ένα Δήμο που δεν θα αφήσει καμία γειτονιά παραμελημένη, καμία γειτονιά φτωχό συγγενή και καμία γειτονιά προνομιούχα σε βάρος των άλλων. - Για ένα Δήμο με περισσότερη διαφάνεια - Για ένα ίσα προσβάσιμο και καλύτερο Ίλιον!!!

Για πρώτη φορά οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τους ανθρώπους που θα στείλουν στις Βρυξέλλες, το κέντρο των αποφάσεων της Ε.Ε. Ζητώ από τους πολίτες να βάλουν ένα σταυρό δίπλα στο όνομά μου για να μου δώσουν την ευκαιρία να ανταποδώσω στη χώρα μου όλα όσα μου προσέφερε. Δεσμεύομαι ότι μέσα από τη Ν.Δ. το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα που μέσα από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος –το πρώτο κόμμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να μη χαθούν οι θυσίες που κάναμε. Για να μην πάνε χαμένες οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων, για να μην σπαταληθούν άστοχα οι φόροι που πληρώνουμε. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πολι-

τικός που ξέρει να κάνει τη δουλειά που απαιτείται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και η έως τώρα πορεία του τον δικαιώνει πλήρως. Η πρόσφατη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές,

τέσσερα χρόνια μετά τον αποκλεισμό, προφανώς δεν λύνει τα προβλήματα των συμπολιτών μας που μαστίζονται από την ανεργία, όμως δείχνει ότι έχει αρχίσει να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ. Η αναδιανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αυτούς που υποφέρουν δείχνει ότι ο κατήφορος έχει τελειώσει, και η έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σηματοδοτεί την έναρξη της οικονομικής σταθερότητας. Η ψήφος μας παράγει πολιτικό αποτέλεσμα. Ας την χρησιμοποιήσουμε για να βάλουμε ξανά την Ελλάδα στο κλαμπ των «παικτών» της ευρωζώνης. Ας ξανακάνουμε την Ελλάδα μια κανονική χώρα. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.


ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

www.newsmail.gr

Newsmail

13

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

ΔηΜΑρΧοΣ ΠΕριΣτΕριοΥ ΑΝΔρΕΑΣ ΠΑΧΑτοΥριΔηΣ:

Ενωμένοι στα δύσκολα όσο ποτέ

Η

διαφάνεια, η ανάπτυξη και η αλληλεγγύη είναι λέξεις που χαρακτηρίζουν το σημαντικό έργο του Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη. Λίγες εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές η εκλογική του δύναμη χαρακτηρίζεται σαν ένα “ποτάμι”, που συνεχώς αυξάνει την “ορμή” του.

Συνέντευξη στον ρενάτο Λέκκα

4 Κύριε

Παχατουρίδη, είναι γνωστό ότι σε όλη τη χώρα τα οικονομικά των Δήμων είναι σε άσχημη κατάσταση. Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Περιστερίου; Στους λιγοστούς υγιείς οικονομικά Δήμους της χώρας συγκαταλέγεται ο Δήμος Περιστερίου. Με απόλυτη διαφάνεια και υποδειγματική οργάνωση έχει αξιολογηθεί η οικονομική υπηρεσία του Δήμου από τον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών – Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο Δήμος Περιστερίου δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή, κάτι που αποδεικνύουν τα οικονομικά στοιχεία και τα πορίσματα των ελεγκτών.

4 Σ’ αυτήν την εποχή της οικο-

νομικής κρίσης το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. Εσείς έχετε πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες; Από στοιχεία που δίνουν οι φορείς που ελέγχουν την πορεία των Δήμων προκύπτει ότι ο Δήμος Περιστερίου είναι ο πρώτος Δήμος σε ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Τα έργα υποδομής που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη είναι πολλά και σημαντικά. Σταθμοί Μετρό, Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, καινούργιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, σύγχρονα θέατρα, δεκάδες νέες πλατείες και άλλα πολλά. Ο Δήμος Περιστερίου είναι από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πρόσφατα εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα μέσω του ΕΣΠΑ και όχι μόνο, 4 νέα μεγάλα έργα και 5 μικρότερα, που ξεκινούν άμεσα (περιοχή Αγίου Ιεροθέου, Ανθούπολης, Λόφου Αξιωματικών, Μπουρναζίου και Αγίας Τριάδας).

4 Πώς αντιμετωπίζετε τα αυξα-

νόμενα κοινωνικά προβλήματα; Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος στα κοινωνικά προβλήματα των δημοτών. Το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου Περιστερίου αναγνωρίζεται σε πανελλή-

4 Πώς

βλέπετε το μέλλον της πόλης σας; Σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες και άδικες εποχές μνημονιακής ασφυξίας, για την χώρα και τους πολίτες, εμείς, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, και με ανυπακοή – εκεί που πρέπει - με δύναμη ψυχής που όλοι οι Περιστεριώτες κουβαλάμε στο αίμα μας, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να οδηγηθούμε σε καλύτερες μέρες. Γιατί, το Περιστέρι ξέρει να αγωνίζεται και να οραματίζεται! Γιατί το Περιστέρι έχει μέλλον!

νιο επίπεδο. Έχει εντυπωσιάσει η κοινωνική δράση «Σ’ έχω έννοια», που καλύπτει όλους τους Περιστεριώτες φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό φορολογικό εισόδημα. Σ’ αυτούς τους φοιτητές, σε οποιαδήποτε πόλη στην Ελλάδα κι αν σπουδάζουν, ο Δήμος έχει αναλάβει τα τρόφιμα του μήνα. Κάθε μήνα ένα πακέτο που περιλαμβάνει τα τρόφιμα που χρειάζεται ο φοιτητής για να περάσει, αποστέλλεται στον τόπο διαμονής του. Να προσθέσω ακόμη το Καθήκον κατ’ οίκον (διανομή φαγητού), το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία, καθώς και το Κοινωνικό Φροντιστήριο.

4 Την

εκλογική σας “ορμή” δημοσιεύματα την καταγράφουν σαν ένα “ποτάμι”. Σε τι οφείλετε τη μεγάλη απήχηση που έχετε στους Περιστεριώτες; Η εποχή που ζούμε είναι δύσκολη για όλους. Η άδικη κρίση έχει επηρεάσει όλες τις οικογένειες. Το μαρτύριο της ανεργίας έχει μπει σ’ όλα τα σπίτια μέσα. Εμείς εδώ στο Περιστέρι με αλληλεγγύη, αγάπη, σοβαρότητα και συνεννόηση σκύβουμε πάνω στα προβλήματα της πόλης και των πολιτών. Όλοι μαζί προχωράμε σαν μια οικογένεια. Όλοι είμαστε Περιστεριώτες και έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε. Η ανθρωπιά θα νικήσει.

ΔηΜητρηΣ ΧριΣτοΠοΥΛοΣ υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ O Δημήτρης Χριστόπουλος (1969) είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εκ των μεγαλυτέρων διεθνών δικτύων στον κόσμο που ασχολούνται με τα δικαιώματα. Υπήρξε για 8 χρόνια, από νεαρή ηλικία, πρόεδρος στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το μεγαλύτερο και αρχαιότερο σωματείο του σχετικού χώρου στην Ελλάδα. Είναι αναπληρωτής καθηγητής πο-

λιτικής επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ενεργός διανοούμενος με σημαντικές δημόσιες παρεμβάσεις σε θέματα μειονοτήτων, μετανάστευσης, ακροδεξιάς, ιθαγένειας και δικαιωμάτων γενικότερα. Ως συγγραφέας, αρθρογραφεί εντατικά σε εφημερίδες και μεγάλα διαδικτυακά portal. Έχει μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά fora καθώς έχει εργαστεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συ-

νεργασία στην Ευρώπη. Γλώσσες εργασίας του τα αγγλικά και τα γαλλικά. Το 2012 δημοσίευσε το Ποιος είναι Έλληνας πολίτης, την πρώτη ολοκληρωμένη ιστορική πραγματεία περί ελληνικής ιθαγένειας, ενώ το 2013 στο τελευταίο βιβλίο του Στο ρίσκο της Κρίσης – Στρατηγικές της Αριστεράς των δικαιωμάτων επεξεργάζεται στρατηγικές δημοσίων πολιτικών στην κρίση, μια τεκμηριωμένη απάντηση στα αδιέξοδα των καιρών.


14

NewsMail

www.newsmail.gr

TΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΥΓΕΙΑ Δωρεά φαρμάκων από τη Novartis στην «Τράπεζα Φαρμάκων» του ΣΦΕΕ και ΙΣΑ Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα «Τράπεζα Φαρμάκων ΣΦΕΕ – Δίκτυο Δωρεάν Διάθεσης για Άπορους και Ανασφάλιστους». Προ ολίγων ημερών η Novartis Hellas πραγματοποίησε μέσω του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ αποστολή εκατοντάδων φαρμάκων από την οποία θα ωφεληθούν δεκάδες ασθενείς. Δωρήθηκαν σκευάσματα που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ασθενειών όπως υπέρταση, διαβήτης, ασθένειες του αναπνευστικού, νευρολογικές, δερματικές και ρευματολογικές παθήσεις αλλά και για μεταμόσχευση.

Οι δωρεές φαρμάκων ύψιστης, υψηλής και μη άμεσης προτεραιότητας θα καλύψουν ανασφάλιστους που θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, καθώς επίσης και άπορους όλων των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδας, των Κοινωνικών Ιατρείων 320 Δήμων της χώρας και των Ιδρυμάτων Χρονίως Πασχόντων της χώρας.

Εργασία γραφείου: Αθώα ή όχι για την υγεία;

Σ

οβαρές βλάβες μπορεί να προκληθούν στους εργαζομένους σε γραφεία, είτε γιατί δεν στηρίζουν σωστά το σώμα τους, είτε γιατί η πολύωρη καθιστική εργασία τους αναγκάζει να μη γυμνάζονται επαρκώς.

ενοχλήσεις που επεκτείνονται στην περιοχή των γλουτών και των μηρών. Παρότι η άμεση αντίδραση είναι η λήψη αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών, η λύση του προβλήματος έγκειται στην επιλογή της κατάλληλης καρέκλας, η οποία θα πρέπει να ακολουθεί τις φυσιολογικές κλήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Άσκηση Της Σοφίας Νέτα

Καρέκλα γραφείου Αρχικά, σημαντικό ρόλο παίζει η κακή επιλογή καρέκλας αλλά και η λανθασμένη στάση του σώματος, τονίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής του ΑΠΘ – Γ΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» Θεσσαλονίκης κ. Ελευθέριος Τσιρίδης. Όταν υπάρχει έλλειψη σωστής στήριξης της μέσης και της πλάτης είναι πολύ πιθανό να προκύψει πόνος στη μέση, λόγω του συνεχούς σπασμού των μυών της σπονδυλικής στήλης προκειμένου για να κρατήσουν το σώμα όρθιο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν όσοι υποφέρουν από οσφυαλγίες και σκολίωση, καθώς τα άτομα της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν δύνανται να παραμένουν σκυμμένοι για πολύ ώρα. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι πόνος, μυϊκές κράμπες στην πλάτη, αλλά πολλές φορές και

Η εκγύμναση του άνω κορμού με ασκήσεις κοιλιακών και ραχιαίων είναι επίσης ένας καλός τρόπος να αποφευχθούν οι πόνοι στη μέση. Επισημαίνεται ότι το γρήγορο περπάτημα 4 χλμ, 3 φορές την εβδομάδα, βελτιώνει τόσο τη φυσική κατάσταση, όσο και τη στάση του σώματος.

Σύνδρομο του η/Υ Πόνους στους μύες και τον σκελετό, κυρίως στους αγκώνες μπορεί να προκαλέσει και η πολύωρη δακτυλογράφηση. Οι ενοχλήσεις εμφανίζονται κυρίως στην έξω πλευρά του αγκώνα, από τις λεγόμενες τενοντίτιδες ή επικονδυλίτιδες, εξαιτίας φλεγμονής που προκαλείται από την παρατεταμένη σύσπαση των εκτεινόντων μυών του αντιβραχίου. Η θεραπεία της τενοντίτιδας είναι χρονοβόρα και απαιτεί συχνά τη χρήση αντιφλεγμονωδών ή και ένεση κορτιζόνης για τη μείωση των συμπτωμάτων.

ινομυαλγία Τα άτομα που εκτελούν εργασία γραφείου υποφέρουν συχνά από πόνο που εντοπίζεται στον αυχένα,

O Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής Ελευθέριος Τσιρίδης.

ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες και στους ώμους. Τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζει αυτή η χρόνια διαταραχή είναι πολλά επώδυνα σημεία σε όλο το μήκος της πλάτης. Σήμερα πιστεύεται ότι η ουσιαστικά αγνώστου αιτίας διαταραχή οφείλεται στο χρόνιο στρες. Για τη θεραπεία, η οποία απαιτεί υπομονή, συστήνονται ασκήσεις χαλάρωσης, βελτίωση της αναπνοής, καλός ύπνος, ισορροπημένη διατροφή και ήπια άσκηση. Φυσικά η συμβουλή του ειδικού γιατρού ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων. Όπως επισημαίνει συμπερασματικά ο κ. Ε. Τσιρίδης, η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι ο σοβαρότερος κίνδυνος για τους σύγχρονους εργαζόμενους σε γραφεία, καθώς αδυνατίζει όχι μόνο το μυϊκό σύστημα αλλά και ο σκελετός.

Έγκριση θεραπείας για την Πνευμονική Υπέρταση O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε προσφάτως την κυκλοφορία του Adempas (riociguat) της Bayer, για τη θεραπεία και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων δύο τύπων της πνευμονικής υπέρτασης, συγκεκριμένα της Χρό-

νιας Θρομβοεμβολικής Πνευμονικής Υπέρτασης (ΧΘΠΥ) και της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης. Η Πνευμονική Υπέρταση (ΠΥ) είναι μια σοβαρή, προοδευτική, και απειλητική για τη ζωή νόσος της καρδιάς και των πνευμόνων, στην

οποία η πίεση του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες είναι πάνω από το φυσιολογικό, και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο. Υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι ΠΥ. Κάθε τύπος μπορεί να επηρεάσει τον

ασθενή με διαφορετικό τρόπο και κάθε ασθενής μπορεί να έχει μια διαφορετική αιτιολογία και εκδήλωση της ΠΥ. Οι ασθενείς με ΠΥ πρέπει να αντιμετωπίζονται σε ένα εξειδικευμένο κέντρο ΠΥ, ούτως ώστε να λαμβάνουν την καλύτερη θεραπεία.


ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

www.newsmail.gr

Newsmail

15

ΥΓΕΙΑ ογκολογικά φάρμακα ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ προσφέρει η Roche Hellas στους ανασφάλιστους Της Αλεξίας Σβώλου

Ανάσα ζωής για το τσουνάμι των ανασφάλιστων Ελλήνων αποτελεί η γενναιόδωρη δωρεά της φαρμακευτικής εταιρίας Roche Hellas ύψους δύο εκατομμύριων ευρώ σε φάρμακα για σοβαρές ασθένειες. Μέσα από αυτή τη σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία, το Πρόγραμμα στήριξης των ανασφάλιστων πολιτών, θα διανεμηθούν 11.500 συσκευασίες κυρίως ογκολογικών φαρμάκων, με τη μορφή της δωρεάς είτε απευθείας στα δημόσια νοσοκομεία είτε στη Τράπεζα Φαρμάκων που δημιουργήθηκε με την σύμπραξη του ΣΦΕΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Αναφερόμενος στο διογκούμενο πρόβλημα των ανασφάλιστων πολιτών, που εξελίσσεται σε εθνικό εφιάλτη στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Roche Hellas κ. Alexander Zehnder τόνισε ότι

σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το 50% των μακροχρόνιων ανέργων δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Ο κ. Zehnder επεσήμανε πως η Roche Hellas θα συνδράμει στις προσπάθειες της πολιτείας για την ανακούφιση των ανασφάλιστων και πως η πρωτοβουλία της εταιρίας θα έχει συνέπεια και συνέχεια. Από την πλευρά της Πολιτείας ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε την εταιρία Roche Hellas τονίζοντας πως η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα είναι σημαντική σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αλλά υπογράμμισε πως αυτές οι κινήσεις δεν υποκαθιστούν τον ρόλο της Πολιτείας και δεν αναιρούν την ευθύνη του κράτους απέναντι στους πολίτες του. Αν και στα λόγια όλα αυτά ηχούν καλά, στην πράξη το κράτος δείχνει να αποποιείται αυτής της ευθύνης με κάθε τρόπο. Όταν ρωτήθηκε πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι στη μνημονιακή Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα γνωρίζουμε όταν ολοκληρωθεί το σύστημα καταγραφής τους «Άτλας» και έδωσε μια συγκρατημένη εκτίμη-

ση για 2,4 εκατομμύρια άτομα. Ωστόσο άλλες εκτιμήσεις, από άλλους φορείς (τον ΕΟΠΥΥ, τους Γιατρούς του Κόσμου) μιλούν για περισσότερα από 3 εκατ. ανασφάλιστους. Αφήνοντας θολό το τοπίο σχετικά με τον όγκο των ανασφάλιστων, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε να βρεθεί λύση για την ιατρική τους πε-

Αδυνατούν να καλύψουν χειρουργεία και νοσηλείες ανασφάλιστων τα δημοσία νοσοκομεία ρίθαλψη μέχρι το προσεχή Ιούνιο επισημαίνοντας πως στο τραπέζι της μεγάλης αυτής συζήτησης για την ιατρο-φαρμακευτική τους περίθαλψη έχει «πέσει» το ποσό των 700 εκατ. ευρώ, τα οποία βέβαια αναζητώνται… Μέχρι να βρεθούν αυτά τα χρήματα ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι οι ανασφάλιστοι υπό τις παρούσες συνθήκες έχουν μεν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας με τις νεοσύστατες μονάδες του ΠΕΔΥ

(όπου εξαιρούνται από την καταβολή του 5ευρου) αλλά τη συνταγή που θα τους δώσουν εκεί οι γιατροί θα πρέπει ή να την εκτελέσουν στα κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά φαρμακεία ή να την πληρώσουν οι ίδιοι. Μέχρι να βρεθεί το πολυπόθητο κονδύλι, ένα μεμονωμένο κονδύλι ύψους μόλις 13 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των μιζών των εξοπλιστικών προγραμμάτων θα δοθεί για την κάλυψη των προγραμματισμένων χειρουργείων των ανασφάλιστων ασθενών. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται από τα συνεργαζόμενα δημόσια νοσοκομεία με τα Κοινωνικά Ιατρεία Αποστολής αλλά και αυτός ο ισχυρισμός πλέον ελέγχεται! Γιατί ο ασφυκτικός προϋπολογισμός των νοσοκομείων πού μειώθηκε ελέω Τρόικας για το 2014 στα 1,6 δισ. από τα 1,86 δισ. ευρώ του 2013, αναγκάζει τα δημόσια νοσοκομεία να κάνουν πίσω και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανασφάλιστων για χειρουργεία και νοσηλείες, αφού δεν επιτρέπεται να αυξήσουν ούτε ένα ευρώ τις δαπάνες τους.


16

NewsMail

www.newsmail.gr

TΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έξυπνα κόλπα για καλοκαιρινές διακοπές με τα μισά χρήματα

«

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και οι διακοπές στην εποχή της κρίσης δεν είναι πάντα άπιαστο όνειρο. Απλά, χρειάζονται… πλεόνασμα διάθεσης για ψάξιμο, υπολογισμό, οργάνωση και ελάχιστα χρήματα.

Της ρούλας Κωνσταντοπούλου

Το καλοκαίρι, σχεδόν μία ανάσα κοντά. Αν δεν έχετε σπίτι δικό σας ή την δυνατότητα να φιλοξενηθείτε λίγες μέρες από συγγενείς ή φίλους μην απογοητεύεστε, υπάρχει τρόπος να κάνετε το καλοκαιρινό σας όνειρο πραγματικότητα. Περιορίστε τα έξοδα σας στις διακοπές με τα παρακάτω κόλπα. Ξεκινήστε από νωρίς το ψάξιμο μέσω διαδικτύου για εισιτήρια και διαμονή και κάνετε κράτηση όσο πιο έγκαιρα μπορείτε. Ξεχάστε τις διακοπές Ιούλιο και Αύγουστου –ακόμα και τις 2ήμερες αποδράσεις- που οι τιμές παίρνουν

τα ύψη. Ιούνιο και Σεπτέμβριο οι τιμές σε καταλύματα είναι μειωμένες κατά 50%. Για παράδειγμα αυτό το διάστημα βρίσκετε σε ξενοδοχείο 2κλινο με πρωινό στην Χαλκιδική από 30€/διανυκτέρευση και ενοικιαζόμενο δωμάτιο από 20€/διανυκτέρευση. Η μετακίνηση με το αυτοκίνητο μπορεί να κοστίσει (ακτοπλοϊκά, διόδια, βενζίνες). Εναλλακτικά δείτε την λύση του αεροπλάνου, του τρένου ή του ΚΤΕΛ. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν για τους πελάτες τους γενναίες εκπτώσεις για την ενοικίαση αυτοκινήτου ή νοικιάστε ένα μηχανάκι. Καλύτερες τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια μπορείτε να πετύχετε με τις πρώτες πρωινές πτήσεις, ενώ στις κρατήσεις των πτήσεων low cost να είστε προσεκτικοί. Δεν γίνεται αλλαγή ημερομηνιών σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, οπότε προτιμήστε εισιτήρια semi flex.

Αναζητήστε «πακέτα». Στην τελική τιμή δηλαδή να συμπεριλαμβάνεται μεταφορά, διαμονή και διατροφή. Βάλτε κάτω χαρτί και μολύβι και υπολογίστε. Οι λιγότερες μέρες διακοπών δεν σημαίνει και οικονομία. Οι περισσότερες προσφορές μέσω internet συμφέρουν καλύτερα την τσέπη σας για 5 μέρες παρά για 3. Αγοράστε πακέτα all inclusive σε ξενοδοχεία που σας δίνουν την δυνατότητα να κοιμηθείτε, να φάτε και να πιείτε –απεριόριστα- με ενιαία τιμή. Αν νοικιάστε δωμάτιο

προτιμήστε να έχει κουζίνα προκειμένου να γλυτώσετε χρήματα από το φαγητό έξω. Μία άλλη οικονομική λύση είναι και το κάμπινγκ κοντά στην φύση. Επιλέξτε προορισμούς που δεν προτιμούν ξένοι τουρίστες και μπορείτε να βρείτε καλύτερες τιμές. Κάντε σκληρά παζάρια. Βουνό ή θάλασσα δεν έχει σημασία. Βουτιές και μακριά από την πολυκοσμία μπορείτε να κάνετε σε άγνωστες γωνιές της χώρας μας σε πεντακάθαρα ποτάμια. Τολμήστε να ζήσετε την εμπειρία.


ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

www.newsmail.gr

Newsmail

17

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Σε λίγες μέρες ο 59ος διαγωνισμός της Eurovision!

Ο

φετινός διαγωνισμός της Eurovision πλησιάζει και όλα δείχνουν να είναι έτοιμα στην Κοπεγχάγη, την πόλη που θα τον υποδεχτεί. Οι τελευταίες λεπτομέρειες της πολύ εντυπωσιακής σκηνής έχουν ρυθμιστεί και την Δευτέρα 28 Απριλίου ξεκίνησαν οι πρόβες των χωρών που συμμετέχουν.

Του Αντώνη Καρατζίκου

Ο αριθμός των 37 χωρών που θα βρίσκονται εκεί, είναι ο μικρότερος από το 2004. Οι λόγοι πολλοί και ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Άλλοι απέχουν λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού κόστους, άλλοι γιατί διαφωνούν με τους όρους του παιχνιδιού κι άλλοι γιατί τα κακά

αποτελέσματα στην τελική κατάταξη, μείωσαν το ενδιαφέρον και τη διάθεση. Όπως και να το δει όμως κανείς, ο διαγωνισμός υπάρχει και φέτος κλείνει αισίως τα 59 του χρόνια. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα επιμένει να παραμένει στον Βορρά αφού καμία από τις χώρες του Νότου δεν κατάφερε μετά τη νίκη της Σερβίας το 2008 να τον φέρει λίγο πιο κοντά μας. Οι φετινοί εκπρόσωποι της Ελλάδας είναι ένα νεανικό συγκρότημα, οι Freaky Fortune, παρέα μ’έναν

από τους πιο γνωστούς rapper στην Ελλάδα, τον Riskykidd. Το τραγούδι που μας εκπροσωπεί έχει τον τίτλο “Rise Up” και είναι ένα αμειγώς Αγγλόφωνο τραγούδι. Η χώρα μας συμμετέχει στον δεύτερο ημιτελικό που πραγματοποιείται την Πέμπτη 8 Μαΐου στις 22:00 ώρα Ελλάδας και θα προβληθεί από τη ΝΕΡΙΤ. Εκεί συμμετέχουν 15 χώρες από τις οποίες θα προκριθούν 10 για τον μεγάλο τελικό της 10ης Μαΐου. Συνολικά 26 χώρες θα διαγωνιστούν στον μεγάλο τελικό. Τα μεγάλα φα-

βορί για φέτος στα στοιχήματα είναι η Αρμενία, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις δημοσκοπήσεις των φαν του διαγωνισμού, οι δημοφιλέστερες συμμετοχές είναι της Σουηδίας, της Αυστρίας, του Ισραήλ, της Ουγγαρίας και του Ηνωμένου Βασίλειου. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στις 10 δημοφιλέστερες συμμετοχές και στις δημοσκοπήσεις και στα στοιχήματα. Τη χορογραφία και τη σκηνική παρουσία έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Παπαδόπουλος.


18

NewsMail

www.newsmail.gr

TΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

OIKONOMIA τρOϊΚΑ: Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων και

μείωση συντάξεων ο μετεκλογικός μποναμάς

Η

κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και η μείωση των επικουρικών συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό είναι τα δύο βασικά προαπαιτούμενα που θέτει τρόικα για την εκταμίευση των δύο μικρών υποδόσεων, του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Του Γιώργου Αλεξάκη

Ειδικότερα, πρέπει να επιβληθούν νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων αποτελούν τα δύο πλέον «ακανθώδη» προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δύο δανειακές υποδόσεις συνολικού ύψους 2δισ.€. Η πρώτη, 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Πάντως, η συνολική λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων περιλαμβάνει 12 υποχρεώσεις. Οι πρώτες έξι, που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Μαΐου, είναι: - Ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (χθες ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της αρχής στην αρ-

μόδια Επιτροπή της Βουλής). - Ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων κατατέθηκε χθες στη Βουλή και μεταθέτει τους ελέγχους από το στάδιο προ της ίδρυσης μιας επιχείρησης στο στάδιο μετά τη λειτουργία. Ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας, για την έναρξη λειτουργίας θα αρκεί η δήλωση αυτοσυμμόρφωσης ή θα απαιτείται η πιστοποίηση τρίτου ή η αξιοποίηση εργαλείων της αγοράς (π.χ. ασφαλιστήρια συμβόλαια) από τα οποία θα προκύπτει η τήρηση των κανόνων λειτουργίας. Προηγούμενη άδεια θα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων απαιτείται μόνο στις «βαριές» περιπτώσεις (π.χ. ίδρυση φαρμακοβιομηχανίας). Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής ελέγχων τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους φορείς, εισάγονται γενικοί όροι λειτουργίας, πρότυπα και προδιαγραφές για κάθε δραστη-

ριότητα, ενώ δημιουργείται κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των αδειοδοτήσεων και των ελέγχων. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι όλες οι εφαρμοστικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα πρέπει να εκδοθούν ως το τέλος του 2014, ενώ μετά δίνεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να ρυθμίσει το πλαίσιο άσκησης κάθε οικονομικής δραστηριότητας. - Συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων. - Ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς (εκκρεμεί από τον Απρίλιο). - Κοινή Υπουργική Απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής

του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. - Ψήφιση νόμου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και για τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων. Σε δεύτερη φάση, έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν άλλα έξι προαπαιτούμενα: 1. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. 2. Ψήφιση του νόμου για τα δάση. 3. Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση διαδικασιών και μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο. 4. Κατάργηση από 1ης-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. 5. Ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ. 6. Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων», με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αυξάνεται το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων Περιορισμό ή άρση της κατάσχεσης με βάση τα νέα όρια που ισχύουν για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων, μπορούν να διεκδικήσουν με αίτηση στην Εφορία τους, φορολογούμενοι για τους οποίους έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης πριν τις 6 Απριλίου. Έτσι, αυξήθηκε το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500€ και από τα 300

στα 500€, το όριο οφειλών κάτω από το οποίο δεν γίνονται κατασχέσεις με εξαίρεση κατασχέσεις στα χέρια τρίτων. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης με εγκύκλιό του κοινοποίησε τις αλλαγές που επήλθαν στο όριο μισθών και συντάξεων κάτω από το οποίο δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις. Στην ίδια εγκύκλιο άλ-

λωστε περιγράφεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν αναίρεση κατάσχεσης ή περιορισμό των κατασχέσεων. Για παράδειγμα, αν σε βάρος ενός φορολογούμενου έχουν ενεργοποιηθεί πριν τις 6 Απριλίου μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Κάθε

μήνα η εφορία του παρακρατά 300€, από το μηνιαίο του μισθό συνολικού ύψους 1.300€ ( το προηγούμενο ακατάσχετο όριο μισθών ήταν 1.000€). Τώρα, το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων είναι 1.500€. Για να σταματήσει η εφορία να του παρακρατά κάθε μήνα το 300άρι, ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην εφορία του.


www.newsmail.gr

ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Newsmail

19

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Το διαβάσαμε στο in.gr H Κριμαία ανήκει σε όποιον νομίζετε εσείς, κατά το Google Maps Τον επιστημονικό κλάδο της χαρτογραφίας ανέκαθεν ταλαιπωρούσαν οι εθνικές διαμάχες, και δεν ήταν πάντα δυνατόν να βρεθεί μία χρυσή τομή: Μέχρι που ήρθε το Google Maps και η ουκρανική κρίση. Για να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος, στους ηλεκτρονικούς χάρτες η Κριμαία είναι κατά περίπτωση ουκρανική, ρωσική ή περίπου ανεξάρτητη, αναλόγως του τι (θεωρεί το Google πιθανότερο να) νομίζει ο κάθε χρήστης.

Το διαβάσαμε στο enikos.gr τα ρομπότ μας “κλέβουν” τις δουλειές

Το διαβάσαμε στο perierga.gr Huasteca: το φυσικό «διαμάντι» του Μεξικού! Η Huasteca Potosina είναι μια εκπληκτικής ομορφιάς περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα του Μεξικού που φημίζεται για το φυσικό κάλλος, αποτελώντας τρόπον τινά το «διαμάντι» της χώρας. Ένας τόπος θεαματικός με καταρράκτες, λίμνες και ποτάμια, όπου η πλούσια καταπράσινη βλάστηση συνδυάζεται τέλεια με τα γαλάζια χρώματα των νερών που ρέουν από παντού. Στην περιοχή δεσπόζει ο ποταμός Tamul ο οποίος δημιουργεί εντυπωσιακούς καταρράκτες που μοιάζουν να ξεπηδούν από σελίδες παραμυθιού.

Περισσότερα από το 1/3 της εργατικής δύναμης στο Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να αντικατασταθεί από ρομπότ μέχρι το τέλος του 2030, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε 702 κατηγορίες εργασίας. Χρηματοοικονομικοί αναλυτές, βιβλιοθηκονόμοι, απασχολούμενοι στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση και πωλητές βρίσκονται ψηλά στη λίστα του πανεπιστημίου.

Το διαβάσαμε στο iefimerida.gr Κοινωνικό πείραμα Προσποιούνται τους άστεγους και οι συγγενείς τους, τους αγνοούν Αν ένα μέλος της οικογένειας σας μεταμφιεστεί σε άστεγο, θα τον αναγνωρίσετε; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει η νέα καμπάνια Make Them Visible. Στο βίντεο που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, αρκετοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με συγγενείς τους και αγαπημένα τους πρόσωπα που προσποιούνται τους άστεγους. Ωστόσο, ούτε ένας δεν αναγνωρίζει τη μητέρα, τον αδελφό του κλπ.

Ενημέρωση με υπογραφή!


20

NewsMail

www.newsmail.gr

TΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ REVERSE 5

Μπαίνω στο αμάξι βάζω την όπισθεν και πάω το χρόνο πίσω…

Στις 17 Απριλίου μας άφησε A ένας από τους τελευταίους

μεγάλους συγγραφείς, ο Gabriel Garcia Marquez. Πραγματικός καλλιτέχνης, εραστής της ζωής, αλληγορικός στα βιβλία του , πάντα ζωγράφιζε με λέξεις. Άφησε πίσω του χιλιάδες σελίδες να μας συντροφεύουν και σημαντικότατα έργα για να τον μνημονεύουμε. Ανάμεσα σε αυτά τα έργα είναι και τα 100 χρόνια μοναξιάς, ο έρωτας στα χρόνια της χολέρα, περί έρωτος και άλλων δαιμονίων και άλλα. Πικρή γεύση όχι για τον ίδιο αλλά για τις ανθρώπινες αξίες σήμερα, αφήνει η διαμάχη μεταξύ Μεξικό και Βενεζουέλας για το που θα ταφεί ο μεγάλος συγγραφέας. Άλλο ένα απολύτως πετυχημένο A Πάσχα έζησαν οι Έλληνες με

μποτιλιαρίσματα στην εθνική , μερικές χιλιάδες τροχαία, πολλά απ’ αυτά θανατηφόρα, τραυματισμούς από βεγγαλικά και κροτίδες, ένα νεκρό από μπαλωθιές στο Ρέθυμνο… Έτσι γιορτάζουμε οι Έλληνες. Συμβουλή προς τους απανταχού εχθρούς μας. Δε χρειάζεται πόλεμος, λίγη υπομονή θέλει και θα την κάνουμε τη δουλεία μόνοι μας.

Επιτέλους η παγκόσμια A επιστημονική κοινότητα κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει το DNA της μύγας τσε τσε!!! Τώρα πια ήσυχος μπορώ να ασχοληθώ με το χαράτσι της ΔΕΗ!

A

Το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας είναι στη σωστή τροχιά σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Τροχιά δεν είναι όταν πηγαίνεις γύρω γύρω; Δηλαδή; Δε θα βρούμε ποτέ στόχο; Τι θέλει να πει ο ποιητής; Είναι τρελοί αυτοί οι Ευρωπαίοι…

A

Μία αναφορά στους τιμώμενους Γιώργηδες συνοδευόμενη από μία εντυπωσιακή πληροφορία. Το όνομα Γιώργος στην χώρα μας είναι το συνηθέστερο ανδρικό όνομα! Αριθμεί 171.000 περίπου κατόχους. Ακολουθούν κατά σειρά συχνότητας ο Δημήτρης, ο Κωνσταντίνος και τέλος ο Γιάννης. Και ύστερα απορούμε γιατί δεν “κάνουμε” προκοπή…

Στιγμιότυπο από την βράβευση των συντελεστών του τραγουδιού Mamacita Βuena, που σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Mamacita Buena

Π

ριν από περίπου δύο χρόνια ένα μουσικό κομμάτι έμελλε να χαρακτηρίσει ολόκληρο το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει κανείς στη χώρα μας, που κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, να μην κουνήθηκε στους ρυθμούς του Mamacita Buena. Το μουσικό κομμάτι με τον καιρό πήρε διαστάσεις και έτυχε διεθνούς αναγνώρισης, συνοδευόμενη από σχόλια γνωστών καλλιτεχνών και Djs.

Του Χάρη ρηγόπουλου

Απλή απόδειξη των παραπάνω τα 30.000.000 και πλέον views που επισήμως έχει το τραγούδι στο Youtube. Ένα νούμερο πραγματικά εντυπωσιακό, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Την Πέμπτη το βράδυ, λοιπόν, στο Enzzo de Cuba στο Μπουρνάζι, έγινε απονομή τιμητικών πλακετών για τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στο Youtube το Mamacita Buena. Μεταξύ των τιμώμενων προσώπων, ο Claydee, δημιουργός και ερμηνευτής του εν λόγω τραγουδιού,

μαζί με τους ταλαντούχους ChrisKid και Manolo Vega. Κατανοητό το γεγονός ότι αποτέλεσαν το επίκεντρο της βράβευσης, καθώς το τραγούδι ήταν αποτέλεσμα της μουσικής ευφυΐας και του σκληρού κόπου και των τριών. Σημαντική, επίσης, και η βράβευση του σκηνοθέτη, του πολύ εντυπωσιακού video clip, Αλέξη Κωνσταντινίδη, που και αυτό έπαιξε το ρόλο του στη διαδικτυακή επιτυχία του τραγουδιού. Τέλος τιμητική πλακέτα έλαβαν εκπρόσωποι της δισκογραφικής εταιρίας ΕΜΙ που στήριξαν την παραγωγή και ο Γιάννης Ζαμπέτης, ιδιοκτήτης του Enzzo de Cuba, όπου και γυρίστηκε το videoclip. Σε δηλώσεις του ο Claydee ευχα-

ρίστησε όλους τους συντελεστές της παραγωγής που συνέβαλαν στη συγκεκριμένη επιτυχία, ο κάθε ένας με το ταλέντο και τις γνώσεις του. Ο Manolo Vega, τόνισε πως «με σωστή επαγγελματική δουλειά είμαι σίγουρος πως μπορούν Ελληνικές παραγωγές να έχουν επιτυχία στο εξωτερικό. Το ταλέντο υπάρχει απλά πρέπει να είμαστε επαγγελματίες». Τέλος και οι τρεις δημιουργοί υποσχέθηκαν νέες επιτυχίες στο μέλλον, ανάλογου ή και μεγαλύτερου μεγέθους. Στη συνέχεια ακολούθησε πάρτι, με τους προσκεκλημένους να διασκεδάζουν στις μελωδίες του γνωστού και αγαπημένου μας Μιχάλη Τσαουσόπουλου.

Από αριστερά, o Χάρης Ρηγόπουλος, o Claydee και o Μanolo Vega.


ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

www.newsmail.gr

Newsmail

21

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ η Κινηματογραφική Πρόταση της Εβδομάδας

το Θεώρημα του Μηδενός (The Zero Theorem) του Τέρι Γκίλιαμ (Η.Π.Α. - 2013)

Τoυ Γιώργου ρούσσου

Παίρνοντας τη σκυτάλη από το θρυλικό «Brazil» του 1985 με τους Jonathan Pryce και Robert De Niro, αλλά και το κλειστοφοβικό όσο και προφητικό «Twelve Monkeys» του 1995, με τους Bruce Willis, Madeleine Stowe και Brad Pitt, ο αγαπημένος Αμερικανός καλλιτέχνης Τέρι Γκίλιαμ, επιστρέφει σ' έναν κόσμο που φαίνεται να γνωρίζει όσο λίγοι. Ήρωας της ταινίας μας είναι ο Qohen Leth (Κριστόφ Βαλτς). Μία εκκεντρική και μοναχική ιδιοφυΐα υπολογιστών, που προβληματίζεται από την υπαρξιακή αγωνία. Ο Leth, επεξεργάζεται ένα μυστηριώδες σχέδιο που αποσκοπεί στην ανακάλυψη του σκοπού της ύπαρξης ή της έλλειψής της, στο σύμπαν. Ωστόσο, κι ενώ προσπαθεί απεγνωσμένα να φέρει σε πέρας την αποστολή του, για πρώτη φορά βιώνει τη δύναμη της αγάπης και την επιθυμία να κατανοήσει ακριβώς τον λόγο της ύπαρξης... Μέσα από ένα οργουελικό σύμπαν, το κράτος ως άλλος "Μεγάλος Αδερφός" προσπαθεί και απαιτεί, να κάνει συνέχεια αισθητή την παρουσία του στον πολίτη. Η μοναδικότητα αποκλείεται, η ελευθερία βούλησης είναι σχεδόν άγνωστη λέξη και ο άνθρωπος έχει πλέον αξία μόνο ως καλοκουρδισμένο γρανάζι μίας γιγάντιας, όσο και δυσλειτουργικής μηχανής. Ο Γκίλιαμ παράλληλα θέτει τον σύγχρονο άνθρωπο απέναντι στις ευθύνες του, ασκώντας μία

ευθεία κριτική στην τεχνολογική ανάπτυξη των ημερών, η οποία όμως δυστυχώς δε συνοδεύτηκε από ανάλογη πνευματική... Πρωταγωνιστής στη νέα ταινία του Τέρι Γκίλιαμ, είναι ο σπουδαίος Γερμανός ηθοποιός Κριστόφ Βαλτς. Ο βραβευμένος δύο φορές με Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, για τις ερμηνείες του στις ταινίες του Quentin Tarantino, «Inglourious Basterds» (2009) και «Django Unchained» (2012) είναι κι εδώ πολύ καλός, όντας η ψυχή του φιλμ. Γύρω του ξεδιπλώνεται το υπόλοιπο καστ, όπου ξεχωρίζουν η Γαλλίδα ηθοποιός Μέλανι Τιερί, στον ρόλο της μοιραίας γυναίκας και ο Βρετανός Ντέιβιντ Θιούλις (Harry Potter) όπου εδώ ερμηνεύει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ του ήρωα μας και του ιδιόμορφου "Αφεντικού". Το καστ συμπληρώνουν ο νεαρός ηθοποιός Λούκας Χεντς, ο Ματ Ντέιμον στον ρόλο του "Αφεντικού" που κινεί όλα τα νήματα αφ' υψηλού και της αγνώριστης, αλλά πάντα καλής Τίλντα Σουίντον, ως ψυχοθεραπεύτριας που προσπαθεί να επαναφέρει στην πραγματικότητα τον ήρωα μας. Η νέα ταινία του Τέρι Γκίλιαμ «Το Θεώρημα του Μηδενός», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του επετειακού 70ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και προβλήθηκε στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ αποσπώντας το Βραβείο: Future Film Festival Digital Award - Special Mention για τον Γκίλιαμ. Το φιλμ, προβάλλεται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Neo Films.

Στις Αίθουσες: Η νέα ταινία του Τέρι Γκίλιαμ «Το Θεώρημα του Μηδενός», είναι αναμφισβήτητα το κινηματογραφικό γεγονός της εβδομάδας. Παράλληλα όμως υπάρχουν ενδιαφέρουσες δημιουργίες που αξίζουν της προσοχής μας. Το φιλμ «Βαλέσα, η Δύναμη της Ελπίδας» του Αντρέι Βάιντα, είναι μία καλή βιογραφική ταινία για τη ζωή και το έργο του Λεχ Βαλέσα. Η ταινία αρχίζει με την Οριάννα Φαλάτσι, που εμφανίζεται στο διαμέρισμα του Βαλέσα για να πάρει συνέντευξη από τον μελλοντικό νικητή του βραβείου Νόμπελ. Η γεμάτη συγκίνηση συνομιλία με μία από τις παγκοσμίου φήμης δημοσιογράφους διαπερνά όλη την ταινία. Η Φαλάτσι θέτει ερωτήματα που κανένας άλλος δεν θα ήθελε ή δεν θα τολμούσε ποτέ να ρωτήσει τον θρυλικό ηγέτη του κινήματος της «Αλληλεγγύης». Με αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτει την αλήθεια ενός χαρισματικού άνδρα με σπάνια πολιτική διαίσθηση.

Οι «Διασταυρούμενες Ζωές» του Σρένταν Γκολούμποβιτς, είναι αναμφίβολα μία από τις καλύτερες ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα τελευταία χρόνια στη μεγάλη οθόνη, με φόντο την κατακερματισμένη Γιουγκοσλαβία. Πέντε άνθρωποι επηρεάζονται από μια τραγική

ηρωική πράξη. Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο καθένας από αυτούς θα πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν, μέσα από τη δική του κρίση. Μεταφερόμαστε στη Βοσνία του 1993. Ο Μάρκο, ένας Σέρβος στρατιώτης, γίνεται μάρτυρας της βίαιης επίθεσης τριών συμπολεμιστών του εναντίον ενός μουσουλμάνου πολίτη ονόματι Χάρις. Ο Μάρκο επεμβαίνει και σώζει τον Χάρις, αλλά ο ίδιος ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από τους εξαγριωμένους στρατιώτες. Επιστρέφουμε στο 2008. Ο πόλεμος έχει τελειώσει αλλά οι πληγές της σύγκρουσης είναι ακόμα ανοιχτές και οι ήρωες μας καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με το παρελθόν τους... Στις Αίθουσες αυτή την εβδομάδα, κυκλοφορεί και η ταινία του Αλέξανδρου Λεονταρίτη «η τελική Αποπληρωμή» (The Final Payoff). Ένας πρώην μποξέρ, o Γρηγόρης, έχει εγκαταλείψει το όνειρό του εδώ και καιρό. Ακολουθεί πια στη ζωή του τους κανόνες του υποκόσμου, δουλεύοντας για τον Μάρκο. Μαζί με τον συνεργάτη του Χρήστο έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να συλλέγει χρωστούμενα από ανθρώπους που αδυνατούν να πληρώσουν το χρέος τους. Μέσα από μία περιπετειώδη ζωή που περιλαμβάνει απειλές, καταδιώξεις και ληστείες, ο Γρηγόρης θα γνωρίσει τη Νεφέλη, μια νεαρή ηθοποιό την οποία ερωτεύεται. Όμως, ένα καλά κρυμμένο μυστικό από το παρελθόν του Γρηγόρη θα τον κάνει αναθεωρήσει τη ζωή του και να συγκρουστεί με όλους και με όλα για να κάνει την τελική αποπληρωμή. Στο καστ της ταινίας, συναντάμε τους: Γρηγόρη Τερζάκη, Γιάννη Μποσταντζόγλου, Γιώργο Γιαννόπουλο, Ελένη Φιλίνη, Χρήστο Θεοφιλάτο, Μαρίνα Τσιγονάκη και τον Βαγγέλη Μουρίκη.


22

NewsMail

www.newsmail.gr

TΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ρομποτική: το μέλλον είναι εδώ

Α

πό τον μυθολογικό Τάλω έως την σημερινή πραγματικότητα του Asimo, ο άνθρωπος δεν έχει σταματήσει να φαντάζεται τις μηχανές εκείνες που θα του μοιάζουν. Ρομπότ που θα μπορούν να μας υποκαθιστούν και να αναλαμβάνουν τις εργασίες εκείνες που είναι είτε πολύ επικίνδυνες, είτε αδύνατες να γίνουν από τον άνθρωπο.

δικά ώστε να εξερευνηθούν οι δυνατότητες εκμάθησης σε μηχανικούς εγκεφάλους. Έχει μια περιορισμένη ικανότητα για μάθηση χάρη σε ένα τεχνητό δίκτυο νευρώνων που κατασκευάστηκε βασισμένο σε μελέτες πάνω στη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του προγράμματος είναι οι ερευνητές Δρ. Peter Ford Dominey και Δρ. Xavier Hinaut.

ΘΕωΝ αισθητήρες η Ελλάδα που διακρίνεται Tου Κώστα Μαραβελίδη

Ο εφευρέτης, φουτουριστής και συγγραφέας κύριος Ray Kurzweil με τα 17 τιμητικά ντοκτορά του προβλέπει πως το έτος 2019 «Τα ρομπότ οικιακής χρήσης θα είναι συνήθη και αξιόπιστα» και πως το έτος 2029 «ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής των 1000$ θα είναι 1000 φορές πιο δυνατός από τον ανθρώπινο εγκέφαλο». Αν και προς το παρόν η τεχνολογία δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες που μας έχει δημιουργήσει η ανθρώπινη φαντασία, ρομποτικές εφαρμογές χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, την επιστημονική έρευνα, στην κατασκευή μικροεπεξεργαστών, σε

στρατιωτικές εφαρμογές και στην εξερεύνηση του διαστήματος.

το ρομπότ του ρόμποκαπ Το Nao είναι ένα ανθρωποειδές, αυτόνομο, ρομπότ, που μπορεί να προγραμματιστεί και να εκτελέσει πολύπλοκες εντολές.

ρομπότ που αγοράζουν οι ιδιώτες Το Kuratas είναι ένα κατευθυνόμενο ρομπότ «μάχης» που βλέπει τον κόσμο από τα τέσσερα μέτρα ύψος και ζυγίζει τεσσερσήμισι τόνους. Το «θηρίο» διατίθεται προς πώληση στην τιμή του ενός εκατ. ευρώ (€1,040,976) Το robonaut 2 της N.A.S.A. είναι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ το οποίο στέλνει ο άνθρωπος στο διάστημα. Έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί τις επικίνδυνες εργασίες στη θέση των αστροναυτών.

ρομπότ που σώζουν ζωές Ο Atlas ένα ρομπότ της Boston Dynamics σχεδιασμένο να εκτελεί αποστολές έρευνας και διάσωσης. Είναι ένα από τα ποιο εξελιγμένα ρομπότ καθώς διαθέτει ραντάρ και μπορεί να μιμηθεί σχεδόν όλες τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος.

το ρομπότ πoυ σκέφτεται Το iCub είναι ένα ρομπότ ανοιχτού λογισμικού, που έχει σχεδιαστεί ει-

Η εταιρία ΘΕΩΝ Αισθητήρες ΑΕΒΕ (Theon Sensors S.A.) ιδρύθηκε το 1997, έχει έδρα την Αθήνα και διατηρεί γραφεία στο Άμπου Ντάμπι και την Σιγκαπούρη. Είναι μία ελληνική εταιρεία, με εξειδίκευση στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων, για εφαρμογές στην άμυνα και στην ασφάλεια, καθώς επίσης και μικρόηλεκτρομηχανικών συστημάτων για εφαρμογές στη βιομηχανία και την αεροδιαστημική. Κόντρα στους δύσκολους καιρούς και το αφιλόξενο επιχειρηματικό περιβάλλον, μία ελληνική εταιρία με όπλα την συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη καλών και πρωτοποριακών προϊόντων, με θέληση για διάκριση και βασιζόμενη σε ίδιες δυνάμεις κατάφερε να εξελιχθεί σε ηγέτιδα εταιρία της παγκόσμιας αγοράς, των ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων.


ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

www.newsmail.gr

Newsmail

23

SPORTS

Όσα δεν έκανε ο φέργκιουσον

Ή

ταν 2 Οκτωβρίου όταν γράφτηκε το εν λόγω κείμενο. Λίγες μέρες νωρίτερα η Γουέστ Μπρομ είχε περάσει νικηφόρα από το «Ολντ Τράφορντ» και είχε ολοκληρώσει μία κάκιστη πρώτη εικόνα για τη Γιουνάιτεντ του Ντέιβιντ Μόγιες. Ωστόσο, σε αυτό το Ball Boy δεν υπήρξαν κατηγορίες για τον τέως πλέον κόουτς της, αλλά για το μεγάλο αφεντικό που ποτέ δεν φρόντισε να αφήσει μία σωστή διάδοχη κατάσταση...

Από τον Γιώργο Καραμάνο στο www.gazzetta.gr

«Ενα παλιό ξύλινο τραπέζι, μερικές πλαστικές καρέκλες, ένα κομμένο χαλί, ένα ημερολόγιο στον τοίχο. Δίπλα του αποκόμματα εφημερίδων, σκισμένες φωτογραφίες γυναικείων μοντέλων. Και όλα αυτά σε ένα δωματιάκι 3Χ3». Τίποτα από την λιτή περιγραφή του Μπομπ Πέισλι δεν μαρτυρούσε ότι o χώρος στον οποίο αναφερόταν, υπήρξε ίσως το πιο διάσημο μέρος ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας. Και όμως μιλούσε για το περίφημο «Boot Room» της Λίβερπουλ, αυτό που για σχεδόν 30 χρόνια φρόντισε για την εκπληκτική όχι απλά ομαλή, αλλά τέλεια και διαρκώς ανοδική- διαδοχή από τον Μπιλ Σάνκλι στον Μπομπ Πέισλι, τον Τζο Φάγκαν έως και τον Κένι Νταλγκλίς. Ηταν κάπου στα '60ς, όταν ο πρώτος, ο Σάνκλι πήρε το δωματιάκι που βρισκόταν δίπλα από τα αποδυτήρια των γηπεδούχων στο «Ανφιλντ» και έβαλε τις βάσεις για την μετέπειτα αγγλική και ευρωπαϊκή κυριαρχία των Κόκκινων (1964-'90) με 13 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ, 13 Τσάριτι Σιλντ, 4 Πρωταθλητριών, 2 Κύπελλα UEFA και 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης. Εκεί λοιπόν μαζεύονταν πολύ συχνά οι Σάνκλι,

Πέισλι, Φάγκαν, αλλά και οι Τομ Σόντερς, Ρούμπεν Μπένετ και συζητούσαν για τακτικές, αναλύσεις αντιπάλων, μα πάνω απ' όλα μοιράζονταν το ίδιο όραμα για τις αξίες που διέπουν τη Λίβερπουλ, δημιουργώντας ουσιαστικά τον μύθο της. Τον Σάνκλι αντικατέστησε το 1974 ο Πέισλι, ο οποίος με τη σειρά του παρέδωσε τα ηνία στον Φάγκαν το 1983 και με τον Κένι Νταλγκλίς να αναλαμβάνει κατόπιν. Ο Σκοτσέζος μπορεί να μην είχε μαθητεύσει εξ ολοκλήρου στο «Boot Room», αλλά τόσο ο Πέισλι όσο και ο Φάγκαν είχαν αρχίσει από τότε που ήταν ακόμα παίκτης της ομάδας, να τον καλούν σταδιακά, μιας και είχε φανεί από νωρίς ότι θα γινόταν ο επόμενος μάνατζερ των Reds. Ο Νταλγκλίς τα πήγε τέλεια, δικαιώνοντας τους προκατόχους του. Το μυστικό ήταν πως δεν άλλαξε τίποτα και εκείνος ήταν που σήκωσε το τελευταίο πρωτάθλημα το 1990. Με την αποχώρηση του την επόμενη χρονιά, τη δουλειά ανέλαβε ο Γκρέιαμ Σούνες. Ο επίσης Σκοτσέζος μπορεί να υπήρξε ένας θρυλικός ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, αλλά δεν είχε καμία απολύτως επαφή με το «Boot Room». Ο Σούνες λοιπόν έκανε το λάθος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές τόσο στην αγωνιστική φιλοσοφία όσο -κυρίως- στο τεχνικό επιτελείο και αυτό του κόστισε την απόλυση του τρία χρόνια αργότερα, έχοντας συλλέξει μονάχα ένα Κύπελλο. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι οι αλλαγές του Σούνες κόστισαν τα μέγιστα στο σύλλογο που όπως φάνηκε μακροπρόθεσμα, απώλεσε πολλά winner χαρακτηριστικά και δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ ξανά στην κορυφή του Νησιού. Μάλιστα εκείνος ήταν που θεώρησε αχρείαστο εκείνο το δωματιάκι και το μετέτρεψε σε μικρή αίθουσα Τύπου. Αφορμή για όλη αυτή την εξιστόρηση της μυθικής περιόδου των Κόκκινων (όπως και όλου του κειμένου γενικότερα) αποτέλεσε μία δήλωση του Ερικ Στιλ τέλη Νοέμ-

βρη μετά τη συντριβή (4-1) από τη Σίτι. Ο εν λόγω κύριος ήταν ο προπονητής τερματοφυλάκων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος αποκάλυψε μία λεπτομέρεια που ίσως εν μέρει να εξηγεί το αποτυχημένο εγχείρημα του Ντέιβιντ Μόγιες στην δυσκολότερη προπονητική διαδοχή στην ιστορία του αθλήματος. Ο Στιλ ανέφερε ότι ο Αλεξ Φέργκιουσον είχε συμβουλέψει τον αντικαταστάτη του να μην αλλάξει το τεχνικό επιτελείο του. «Κράτησε τους κοντά σου. Τουλάχιστον για την αρχή και εκείνοι ξέρουν, θα σε οδηγήσουν στα δύσκολα», φέρεται να είχε προτρέψει ο Σερ Αλεξ τον συμπατριώτη του.

το λάθος του Μόγιες Ωστόσο, ο Μόγιες έκανε τα... δικά του. Εδιωξε τον Στιλ και κυρίως τον βοηθό του Φέργκι, τον Μάικ Φίλαν, οποίος υπήρξε και παίκτης της ομάδας (1989-'94), ενώ μόνος του αποχώρησε ο άλλος βοηθός, ο Ολλανδός Ρενέ Μιούλενστιν που προτίμησε να δουλέψει σε Ανζί και Φούλαμ. Αντί του Φίλαν, δουλειά έπιασε ο Φιλ Νέβιλ, ο οποίος είχε το συν του παρελθόντος του στο σύλλογο και το ότι ήξερε καλά το τι ζητάει ο Μόγιες, τον οποίο υπηρέτησε ως παίκτης στην Εβερτον. Με λίγα λόγια, όλα τα παραπάνω θυμίζουν την

ιστορία με τον Γρέιαμ Σούνες και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη φιλοσοφία του «Boot Room». Δεν ήταν όμως το μεγάλο λάθος του διαδόχου, αλλά του προκάτοχου.

το λάθος του φέργκι Στις 26 σεζόν του στο «Ολντ Τράφορντ» ο Φέργκιουσον δεν φρόντισε ποτέ για τη διάδοχη κατάσταση. Δεν εκπαίδευσε κάποιον. Δεν επέλεξε έναν εκλεκτό για να τον μυήσει στα μυστικά του (σ.σ.: ο Κάρλος Κεϊρός αποδείχτηκε αστεία περίπτωση). Δεν έστησε το δικό του δωματιάκι για ποδοσφαιροκουβέντα με 2, 3, 4 δικούς του ικανούς μπαλαδόρους. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε κάλλιστα να είχε κάνει με τον Ράιαν Γκιγκς ή τον Πολ Σκόουλς για παράδειγμα (φυσικά και δεν μετράει με τον τρόπο που αναλαμβάνουν τώρα από σπόντα). Να αποσυρόταν και να τους έδινε τη δουλειά. Δεν το έπραξε. Προτίμησε να την δώσει σε κάποιον απ' έξω που δεν είχε περάσει ποτέ του το κατώφλι των αποδυτηρίων των γηπεδούχων του «Θεάτρου των Ονείρων». Και ο Μόγιες που δεν ήξερε, δεν ρώτησε και τελικά δεν έμαθε. Εννοείται πως το σφάλμα ήταν διπλό. Τόσο του Μόγιες με τις ριζικές αλλαγές με το καλημέρα όσο και του Φέργκι που στα 26 απολυταρχικά χρόνια του στο Μάντσεστερ δεν φαίνεται να ασχολήθηκε όσο έπρεπε και από χρόνια τώρα με την -μετά από αυτόν- ζωή της ομάδας. Ολα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν μία σοβαρή αιτία που να εξηγεί κατά πολύ το γιατί ο διάδοχος του οδήγησε τους Κόκκινους Διαβόλους στη χειρότερη χρονιά τους από το 1989. Σίγουρα μέσα σε όλα αυτά μπαίνουν και τα αγωνιστικά αίτια, αλλά νομίζω πως στην πραγματικότητα έπονται. Το ότι κάθε φορά που έστριβαν οι Φέρντιναντ, Βίντιτς τρίζουν τα πονεμένα γόνατα τους, το ότι είχε τραυματισμό ο Φαν Πέρσι, το (μισο)αδειανό από ποιότητα κέντρο που δεν παράγει, τα άκρα που δεν τραβάνε.


Newsmail teyxos#19  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you