Page 1

S T O C K H O L M S M AGA S I N E N N AC K A #38 • I D I T T O CH G R A N N ENS K VA RT ER

NACKA Stockholmsmagasinen

NUMMER 38

NOBELBERGET

14 NY STADSDEL I SICKLA VÄXER FRAM

NYHETER INFÖR BÅTSÄSONGEN PÅ ALLT FÖR SJÖN

Kreativ kostymör NINA SANDSTRÖMS KOSTYMER LYFTER KARAKTÄRERNA

1 | 2019

Nacka0119_ettan.indd 1

Vasst hantverk YXMAKERSKAN JULIA KALTHOFF VILL GÖRA VÄRLDENS BÄSTA YXA

Cilla & Rolf Börjlind 2019-02-15 11:35


The new Nimbus 11 Series More of everything

Besök oss på ALLT FÖR SJÖN 1-10 mars, monter A42:08 För inbjudan till oss, maila stockholm@nimbus.se

Nacka0119_fram_52sidor.indd 2

2019-02-15 11:10


NACKA #1.19

14

CILLA & ROLF BÖRJLIND:

”Fantasin är författarens signum, och var en av orsakerna till att vi ville börja skriva böcker. När man skriver manus är man hela tiden begränsad av en budget, tid och plats.”

6 37

23 MÖTET: NINA SANDSTRÖM KLÄR SVERIGES SKÅDESPELARE............................................................................... 6 NACKANYTT: SURTANTEN ÄR TILLBAKA...................................................................................................................... 12 PERSONLIGT: VI MÖTER DECKARDUON CILLA & ROLF BÖRJLIND...................................................................... 14 PROFILEN: YXMAKERSKAN JULIA KALTHOFF OM YXANS KRAFT .................................................................... 23 NACKANYTT: NOBELBERGET - DEN NYA STADSDELEN I SICKLA.......................................................................29

DESSUTOM I DETTA NUMMER: LEDARE 5 • ÅRETS KULÖR UTSEDD 12 • LAX PÅ SPETT X 3 FRÅN TAREQ TAYLORS KOKBOK 21 FÖRÄLDRARSTÖD VIA NÄTET 29 • FRÅGA JURISTEN: OM FRAMTIDSFULLMAKT 35 SOMMAREN STARTAR PÅ ALLT FÖR SJÖN 37 • NACKA FÖRETAGARMÄSSA 45 • DITT MAGASIN 50 3

Nacka0119_fram_52sidor.indd 3

2019-02-15 11:10


Vägen till

VÅ R T L I VSVE R K Vi ville ha ett hus som känns gediget och slitstarkt, med bra materialval och hög byggkvalitet. När vi hittade Villa Mörtnäs med gott om plats för hela familjen och härligt ryggåstak i allrummet på övervåningen och kände vi verkligen att vi kunde skapa vårt gemensamma livsverk. För att lyckas fanns Trivselhus tryggt vid vår sida från det första mötet till färdigt hem. En gemensam resa som idag innebär att vi lever i ett hem som lever upp till alla våra behov och drömmar. Följ Sofias och Alex väg till sitt livsverk på trivselhus.se/ekero

Nacka0119_fram_52sidor.indd 4

2019-02-15 11:10


LEDARE

”Släpp känslorna loss det är vår” MINA VÅRTIPS:

CHILIDAX Nu kliar det i odlarfingrarna och det är dags att sätta igång! Vissa fröer, som chili, behöver nämligen förodlas redan nu om de ska hinna blomma och ge frukt till sommaren. Chili är populärt och det finns en uppsjö av olika sorter i alla färger med olika styrkor. Välj den som passar dig och din matlagning bäst!

SÄTT FÄRG PÅ NAGLARNA Tänk vad lite färg på naglarna kan göra en glad. För mig innebär det också att jag inte biter på dem… Lancômes nagellack Le Vernis finns i flera olika vackra och strålande nyanser.

DET ÄR BARA VECKOR KVAR TILL VÅREN NU, men

redan finns det flera vårtecken här. Solen har börjat värma, snödropparna har skjutit upp ur marken, koltrasten drillar, gatorna sopas rena från vinterns grus och snart vågar vi nog äntligen hänga bort vinterjackan i förrådet. Men det viktigaste av allt med den vår som nu så snabbt närmar sig är ändå återkomsten av ljuset. För det är just vårljuset som sätter fart på hormonerna och får det att bubbla av aktivitet i kroppen efter den mörka vinterdvalan. Bland annat ökar ljuset produktionen av ”må-bra-hormoner” som serotonin, dopamin och oxytocin, som gör att vi känner oss glada. Ljuset hjälper också till att dämpa sömnhormonet melatonin, vilket gör att vi känner oss piggare och mer energiska. Dessutom hjälper solljuset kroppen att bilda D-vitamin som både stärker immunförsvaret och minskar risken för flera sjukdomar!

NÅGRA SOM FLYDDE VINTERNS MÖRKER detta

år var författarparet Rolf och Cilla Börjlind. Men innan de åkte iväg hann vi ses hemma hos dem, i den så kallade ”Lotterivillan”, i Storängen där de skriver på sina deckare i den hyllade serien om poliserna Tom Stilton och Olivia Rönning. Fram till idag har deras böcker sålts i hundratusentals exemplar och kommit ut i ett 30-tal länder! Intervjun med paret Börjlind läser ni på sidan 14.

i magasinet hittar ni reportaget med (vad jag vet) Nackas enda yxmakerska - Julia Kalthoff. Hon älskar yxor så pass mycket att hon nu, blott 30 år gammal, startat sitt egna yxföretag Kalthoff Axes, med visionen att göra världens bästa yxor.

BLÄDDRAR NI SEN LITE FRAMÅT

SOLGULA BLOMKRUKOR Jag älskar färgen solgul. Jag har den på både möbler och kuddar hemma. Och nu ska även ett skott från en av mina favoritblommor just nu, palettblad, få sina rötter nedgrävda i en solgul blomkruka från danska Bergs Potter.

I ÅRETS FÖRSTA NUMMER möter ni också Nackabon och kostymören Nina Sandström som tar oss med in i Operans färgsprakande värld full av rosa sidentaft och glittriga paljetter.

Njut av vårljuset så ses vi i maj igen!

FRIDA LENHOLM, CHEFREDAKTÖR Hör gärna av dig med tips till oss! Maila: frida.lenholm@newsfactory.se

5

Nacka0119_fram_52sidor.indd 5

2019-02-15 13:54


MÖTET

Expressiv kostymör Hon visste redan som liten att hon ville arbeta med kläder och har som vuxen designat kostymerna till ett flertal uppsättningar inom opera, dans, teater och film. Vi har mött Nackabon och kostymören Nina Sandström som just nu klär den färgsprakande operan Carmen. TEXT OCH FOTO: FRIDA LENHOLM (DÄR INGET ANNAT ANGES)

6

Nacka0119_fram_52sidor.indd 6

2019-02-15 11:10


MÖTET

H

ÖGST UPP I Kungliga Operans pampiga byggnad huserar kostymateljén. Det är här uppe som skickliga skräddare under skarpt ljus ritar, klipper och syr operans unika kostymer som sen provas på skådespelare. - Det här är Sveriges roligaste arbetsplats! Alla som arbetar här brinner för att göra operakostymer in i minste detalj från grunden, berättar kostymören Nina Sandström lyriskt.

”Operans scen är stor och skådespelarnas röster stora. Tillsammans driver de upp volymen och då gäller det att tygerna hänger med och tar plats. Det går inte att vara sparsam, man måste överdriva! ” PÅ ETT PAR PROVDOCKOR hänger två av hennes halvfärdiga kostymer till operan Carmen, som just nu spelas på Operan. Ett triangeldrama om den fattiga fabriksarbetaren Carmen och de två männen, den unge förmannen Don José och tjurfäktaren Escamillo. - Jag skrek jippi när jag regissören Johanna Garpe ringde för att fråga om jag ville göra kostymerna. Här får jag verkligen ta i med stora penseln och ösa på med glitter, paljetter och färg. För att få tag på de rätta tygerna till den multikulturella Carmen och resten av karaktärerna reste Nina till Miami där hon

fann det hon sökte, ”Miamiglittret” och de karibiska tygerna. - Operans scen är stor och skådespelarnas röster stora. Tillsammans driver de upp volymen och då gäller det att tygerna hänger med och tar plats. Det går inte att vara sparsam, man måste överdriva! Färgerna är det viktigaste redskapet när man ska berätta en historia, menar Nina. Vidare är det oerhört viktigt att kostymen sitter bra. - Kostymen ger skådespelaren dess rollkaraktär, och sitter den inte bra syns det direkt på skådespelaren eller sångaren på scenen. Till och med underkläderna är viktiga. En korsett till exempel kan förändra både hållning och kroppsspråk. I SNITT GÅR DET ÅT 250

kostymer till varje föreställning. Något som gör att återbruk är viktigt, berättar Nina. - Man byter en ärm om det behövs, syr om, lagar ett trasigt foder, lägger till eller tar bort detaljer… På en klädställning, alldeles intill Carmens kreationer, hänger ett gäng strama linneklänningar som Nina designat till operan Karmelitsystrarna med Ann Sofie von Otter i huvudrollen. En opera baserad på verkliga händelser under den franska revolutionen där 16 nunnor dömdes till döden för att de utövade sin religion trots rådande förbud. - Det som är så roligt med mitt arbete är kontrasterna och variationen. Att jag ena dagen jobbar hantverksmässigt med rosa sidentaft för att nästa dag arbeta med linnetyger i dämpade toner.

FÖRUTOM OPERA ARBETAR Nina

med att designa kostymerna till teater, dans och film. Bland många scenföreställningar kan nämnas Hamlet, Medea, Scener ur ett äktenskap, Rickard III och Kung Lear. Inom 7

Nacka0119_fram_52sidor.indd 7

2019-02-15 11:10


MÖTET HYLLAD. År 2017 tilldelades Nina kunglig medalj för sina framstående instanser som kostymdesigner.

AKTUELL. Foton från utställningen ”Bergman Moods – Costumes & Images". Foto: Magnus Länje.

film är det Masjävlar från år 2004, av regissören Maria Blom, som är favoriten. - Det är en otroligt bra film som berättar hur vi har det i det här landet, och hur det är att flytta från landet till storstan. Jag känner igen mig själv väldigt mycket i den filmen då jag är från Umeå och har gjort samma resa som Mia, som spelas av Sofia Hedin. utställningen ”Bergman Moods – Costumes & Images” som Nina gjort tillsammans med fotografen tillika sin sambo Magnus Länje. I den ställer hon ut kostymer från flera Bergmanproduktioner som hon arbetat med

JUST NU PÅGÅR OCKSÅ

”Jag tycker väldigt mycket om att jobba med Bergmans produktioner för att det finns så många starka kvinnoroller i dem. Sen vet alla på Dramaten vad Bergmanrött är, den där blodröda maktfärgen som bärs av framförallt kvinnorna.”

tillsammans med Magnus storskaliga fotografier på skådespelare som burit dem. Utställningen hade premiär på Kennedy center i Washington DC i mars 2018 och har sedan dess rest världen över till plaster som New York, Paris och Stockholm. - Jag tycker väldigt mycket om att jobba med Bergmans produktioner för att det finns så många starka kvinnoroller i dem. Sen vet alla på Dramaten vad Bergmanrött är, den där blodröda maktfärgen som bärs av framförallt kvinnorna. liten att hon ville arbeta med kläder som uttrycksmedel. Hennes farmor var sömmerska och när

NINA VISSTE REDAN SOM

8

Nacka0119_fram_52sidor.indd 8

2019-02-15 14:11


Boka via appen

EN TJÄNST FÖR DIG SOM KRÄVER MER

Res med Taxi Stockholm Premium och upplev skillnaden.

Nacka0119_fram_52sidor.indd 9

2019-02-15 11:10


Spara tid och pengar – förköp din biljett på tradgardsmassan.se

TRÄDGÅRDSMÄSSAN 21–24 MARS 2019

I samarbete med Fritidsodlingens Riksorganisation

Nacka0119_fram_52sidor.indd 10

Foto: Joel Wåreus

Förnya din trädgård och balkong. Välkommen att få inspiration och fynda nya favoriter.

2019-02-15 11:10


MÖTET

FÖREBILD. Skapandeprocessen börjar hemma i Nacka där Nina för hand, ofta i collageteknik, skissar upp kostymerna. Rocksångerskan Sanne Salomonsen var förebilden till rollfiguren Carmen, för hennes ”hår och bra energi”.

Nina konfirmerades fick hon en symaskin i present som gick varm hemma i Umeå. I gymnasiet var hon med klassen och såg Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” och kände så starkt för de sprakande kostymerna att hon tänkte: ”Ok, det är det här jag vill jobba med”. - Kostymerna var så vackra… Och kvinnan som gjorde dem, Marik Vos, gav i samband med föreställningen ut en bok om arbetet med kostymerna som jag läste från pärm till pärm, minns Nina. FLERA ÅR SENARE, efter att ha gått textilutbildningen på Konstfack, fick hon äran att själv göra kostymerna till ”Fanny och Alexander” på Dramaten. Föreställningen som sen spelades mellan 2012-2018 är

fortfarande hennes favoritföreställning. - Den är en hyllning till teaterkonsten, men den är också en berättelse om en familj som går i kras. Den är så snygg med det grafiska och hur kostymerna skiftar från julaftonscenen med alla de röda kostymerna till det gråa, för att sen bli helt svarta. Vad inspireras du av?

- Nationalmuseum är mitt google. Sen har jag ett enormt bibliotek hemma i Nacka med blandade bilderböcker med mycket måleri och porträtt. Jag har en regel som jag haft sedan jag började, och den är att jag får köpa alla de böcker jag behöver om jag har pengar på kontot, skrattar Nina. ✤

NINA SANDSTRÖM I KORTHET ÅLDER: 52 år. BOR: Nacka och Miami. FAMILJ: Sambon tillika fotografen Magnus Länje och två barn från ett tidigare förhållande, Tora och Malte. GÖR: Kostymdesigner. AKTUELL: Med föreställningen Carmen på Operan och utställningen Bergman Moods – Costumes & Images.

11

Nacka0119_fram_52sidor.indd 11

2019-02-15 11:10


NACKANYTT Surtanten är tillbaka! BOKSLÄPP. Nu har författaren Erika Svernström kommit ut med sin tredje bok om den omtyckta surtanten Birgitta, ”Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen”. Denna gång blir Birgitta rasande på sin ärkefiende Lennart von Spetsnäsa när hon förstått att han snott en biljett till månen från ett barn. Tillsammans med sina grannbarn utsätter hon Lennart för en gasbildande brakhämnd som får honom att spåra ur helt. Med list lyckas han då få Birgitta att lämna sitt eget bröllop och börjar planera ett hemskt brott för att få sin vilja igenom. Plötsligt är fyrahundra barn och Sveriges ende astronaut instängda på biblioteket som sakta glider ner i vattnet … Erika Svernström, som bor i Älta, har tidigare gett ut ”Surtanten Birgitta och Lennart von Spetsnäsa” och ”Surtanten Birgitta och mc-knuttarna” i serien om surtanten. ✤

- 52,6°C

…ÄR SVERIGES KÖLDREKORD. TEMPERATUREN, SOM OCKSÅ ÄR NORDENS KÖLDREKORD, MÄTTES DEN 2 FEBRUARI 1966 PÅ EN SVENSK VÄDERSTATION I VUOGGATJÅLME.

Teckna kroki KONST. Varje helgfri torsdag mellan 18:3020:30 är det drop-in på Dieselverkstaden för den som vill teckna kroki. Alla konstnärsnivåer är välkomna och det kostar 120 kronor per gång, som betalas kontant eller med Swish. Fika ingår. Ta med eget material och kom tio minuter innan för att hinna ta en plats och komma till ro innan krokiteckningen, som leds av konstnären David Meldrum, startar. ✤

Spiced Honey

ÅRETS FÄRG TRENDSPANING. Nu är årets kulör 2019 utsedd och

det blev den varma bärnstenstonen ”Spiced Honey” från Nordsjö med inspiration från honungens skönhet och mångsidighet. Kulören är vald utifrån djupgående analyser av trender inom bland annat mode, design, arkitektur och dagens konsumentbeteende samt Nordsjös önskan att åter öppna våra fönster och släppa in ljuset. - Spiced Honey är en kulör som kan vara rogivande, lugnande, mysig men också livfull, beroende på ljuset och kulörerna den kombineras med. Förra året var många av oss oroade över globala händelser, så vi stängde våra dörrar för att dra oss tillbaka och omgruppera. Nu känner vi oss redo att öppna våra fönster och släppa in ljuset, säger Ann-Charlotte Linde, Colour Manager på Nordsjö. ✤

HJÄLMEN ÄR HUVUDSAKEN Våren närmar sig och med den dammar många Nackabor av sina cyklar. Men glöm inte cykelhjälmen då den är en billig investering för att göra din cykeltur säkrare. Enligt NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, gäller dessa fakta om cykelolyckor och cykelhjälm: • Varje år skadas mer än 2 000 cyklister så allvarligt så att de får minst 1 procents invaliditet. • Närmare hälften av alla cyklister som omkommer i trafiken är över 64 år.

• Cirka hälften av de cyklister som omkommer skulle ha överlevt om de använt hjälm. • Dåligt underhåll, halka och lösgrus är vanliga orsaker till cykelolyckor. • En cykelhjälm har en livslängd på cirka 10 år (oräknat slitage), om den inte utsätts för en kraftig stöt – då ska den bytas ut direkt. • Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. ✤

12

City Sv

Vard. 10

Nacka0119_fram_52sidor.indd 12

2019-02-15 11:48


VILA SUPERIOR CARL MALMSTEN EDITION MADE IN STOCKHOLM

ERBJUDANDE!

Carl Malmsten Adjustable 2st, 90x210cm

Nu 49.800:Ord. pris 71.700:-

VILA SUPERIOR ADJUSTABLE går att beställa i flera tyger, färger och storlekar.

DET BÄSTA FRÅN TVÅ VÄRLDAR Carl Malmstens tidlösa mönster fågel blå, i perfekt harmoni med den nya tidens säng

Superior Adjustable är namnet på VILAs mest exklusiva justerbara säng. Den är lika skön som smart och är utrustad med 3 ljudlösa precisionsmotorer som justerar nacke, rygg och fotände. Därmed kan du lätt skapa dina personliga inställningar för bästa sov och sittkomfort. VILA Superior är klädd i det första

Svensk tillverkad

100 25 DAGAR

SÖMNGARANTI

ÅRS

garanti mot ram och fjäderbrott

SVENSKT STÅL

Tested for harmful substances

according to Oeko-Tex Standard 100 Test No. 100 Institute

och enda mönstrade möbeltyget signerat Carl Malmsten. Det vackra ekologiska ulltyget är vävt av Pelle Vävare exklusivt för VILA. Med det patenterade fjädersystemet ”Smartpocket Plus” vaknar du med ett leende på läpparna, redo att ta dig an en ny dag! Pris för 2st 90x210, nu 49.800:-, ord pris 71.700:-

PELLEVÄVARE ETABL.1893

Välkommen till Sveriges ledande säng och sömnspecialist Bara Atlantis erbjuder dig: • Längst erfarenhet i branschen (34år) • Personal utbildad av Karolinska Institutet • Kunskaper från egen sömnforskning ETT BISNODE DIAMANTFÖRETAG H Ö G S TA K R E D I T VÄ R D I G H E T • Personanpassade sängar 23 Å R I R A D • Ergocheck sängdatatest • 100 dagar god sömngaranti *Delbetalning välj mellan 12, och 24 månader: Uppläggn.avgift från 295:- och aviavgift 35:-

atlantisbeds.se

City Sveavägen 25: 08-20 68 70 Birger Jarlsgatan78: 08-24 68 70 Sickla Köpkvarter: 08-716 68 66 Arninge Centrum: 08-732 68 70 Heron City: 08-710 21 12 Barkarby / Järfälla: 08-595 000 60 MALMÖ Svågertorp: 040-822 12 Vard. 10-19, Lörd. 10-17, Sönd. 12-16

Vard. 10-19, Lörd. 10-17, Sönd. 12-16

Nacka0119_fram_52sidor.indd 13

Vard. 10-20, Lörd. 10-18, Sönd. 11-17

Vard. 10-19, Lörd. 10-17, Sönd. 11-17 Vard. 10-20, Lörd. 10-18, Sönd. 10-18

Vard. 10-19, Lörd. 10-17, Sönd. 11-17

Vard. 10-19, Lörd. 10-17, Sönd. 11-17

2019-02-15 11:10


PERSONLIGT

CILLA (CECILIA) OCH ROLF BÖRJLIND I KORTHET ÅLDER: Cilla 57 år, Rolf 75 år. BOR: Storängen FAMILJ: Dottern Molly och birmakatterna Zizou och Elvis, 12 år gamla bröder. Rolf har tre barn från ett tidigare förhållande och fyra barnbarn. GÖR: Manusförfattare till bland annat ett 20-tal Beckfilmer, tv-serierna Graven, Morden, Springfloden 1 och Springfloden 2. Är också författare till de fem hyllade deckarna i serien om poliserna Tom Stilton och Olivia Rönning, Springfloden (2012), Den tredje rösten (2013), Svart Gryning (2014), Sov du lilla videung (2016) och Kallbrand (2018). Böckerna har sålts i hundratusentals exemplar och kommit ut i ett 30-tal länder. BÄST MED NACKA: Närheten till både stan och naturen.

14

Nacka0119_fram_52sidor.indd 14

2019-02-15 14:46


PERSONLIGT

Hyllad deckarduo De har tillsammans skrivit manus till 26 Beckfilmer och tv-serier som Graven och Morden. Men det var när de skrev sin första deckare, Springfloden, i serien om poliserna Tom Stilton och Olivia Rönning som de blev rejält uppmärksammade. Vi har mött författarparet Cilla och Rolf Börjlind för att höra om framgången, hur det är att skriva ihop och mordplatser i Nacka. TEXT OCH FOTO: FRIDA LENHOLM (DÄR INGET ANNAT ANGES)

MITT BLAND STORÄNGENS tidstypiska trävillor ligger den så kallade Lotterivillan. Huset byggdes år 1908 för att visas på Konstindustriutställningen på Djurgården år 1909, där den var högsta vinsten i ett lotteri. Lotterna kostade fem kronor styck och den lyckliga vinnaren var ingenjör P.A. Broman. Huset togs sen ner planka för planka för att byggas upp igen på den tillhörande tomten i Storängen. Ingenjören bodde i huset i två år. Efter det har det haft olika ägare, men sedan år 1995 tillhör Lotterivillan två av Sveriges mest erfarna manusförfattare, Cilla och Rolf Börjlind. - Vi bodde vid Nytorget innan, men när vi fick barn började vi längta efter hus. Vi letade efter ett kulturhus och var och tittade på Fogelströms hus på Fjällgatan, men det låga taket gjorde att det kändes alldeles för klaustrofobiskt. Sen såg vi en annons i tidningen om det här huset i Storängen och åkte hit och tittade. Vi blev helt förälskade, budade och vann, berättar Rolf.

var i varierande skick när paret Börjlind tog över. Det tomteröda köket med den gröna plastmattan var det första rummet som gjordes om. Plasten som täckte takets vackra träplankor revs bort och efter renovering målades köket om till dess nuvarande varma gula ton med de gråblå köksluckorna. - Vi har haft fantastiska år i det här huset och trivs bra. Sitter man hemma och jobbar som vi gör är det väldigt skönt att bara kunna gå ut och promenera i de stora friluftsområden vi har här, säger Cilla och ställer fram presskaffe med kakor på köksbordet medan birmakatten Zizou stryker längs våra ben och jamar efter uppmärksamhet.

DET PAMPIGA HUSET

paret skriver på sina deckare i den hyllade serien om de omaka poliserna Tom Stilton och Olivia Rönning som dras in i otäcka mordfall. I deras första bok, Springfloden, har en gravid kvinna blivit nedgrävd i sanden på Nordkoster och

DET ÄR HÄR I VILLAN SOM

15

Nacka0119_fram_52sidor.indd 15

2019-02-15 14:46


PERSONLIGT

16

Nacka0119_fram_52sidor.indd 16

2019-02-15 11:11


PERSONLIGT

långsamt dränkts av tidvattnet. - Några av morden i böckerna kommer från våra egna värsta mardrömmar. Men just det här mordet på Nordkoster, där tidvattnet är som högst i Sverige, kommer faktiskt från en skröna vi skrev om en man som skulle ta livet av sig. Han grävde ner sig i sanden, men tog fel och gjorde det när vattnet var som högst, så självmordet misslyckades, småskrattar Rolf.

och träffa läsarna, säger Cilla. Om det blir en Springfloden 3 på tv får framtiden sia om. Däremot går de just nu och ruvar på storyn till deras sjätte bok, som ska komma ut sommaren 2020. - I första boken var det fokus på fallet, men nu tar karaktärerna mer och mer plats. Både vi och läsarna tycker att det är spännande att följa deras liv och vad som ska hända med dem, säger Cilla.

skrivit ytterligare fyra böcker, och fram till idag har deras deckare sålts i hundratusentals exemplar och kommit ut i ett 30-tal länder. Dessutom skrev de manus till tittarsuccén Springfloden 1 och Springfloden 2, baserade på deras första och andra bok, som sändes på SVT våren 2016 och hösten 2018. - Vi sa från början att vi inte skulle skriva manusen till tv-serien eftersom vi började skriva böcker för att vi var trötta på att skriva manus. Men nu blev det så i alla fall, och varför gå över ån efter vatten när vi lika gärna kunde göra det själva, ler Rolf.

Ni är ett gift par som både bor och arbetar ihop, hur funkar det?

EFTER SPRINGFLODEN HAR DE

OCH DET HAR ROLF RÄTT I, för

”Vi sa från början att vi inte skulle skriva manusen till tv-serien eftersom vi började skriva böcker för att vi var trötta på att skriva manus. Men nu blev det så i alla fall, och varför gå över ån efter vatten när vi lika gärna kunde göra det själva.”

det är få som har en sådan gedigen meritlista att skriva manus till tv och film som paret Börjlind har. Rolf skrev under 80-talet bland annat manus till filmerna om Jönssonligan, Morrhår och ärtor och komedin Yrrol. Cilla är utbildad scripta och har bland annat jobbat med filmen Drömkåken och som manusredaktör till Rederiet. Tillsammans har de, för att nämna en del, skrivit manus till ett 20-tal Beckfilmer, filmerna efter Arne Dahls romaner och tv-serierna Graven och Morden. Men det var först med Springfloden de blev uppmärksammade. Hur kändes det? - Det var på både gott och ont, speciellt för mig som är lite blygare av mig. Som manusförfattare hade vi jobbat i det dolda, men nu skulle vi helt plötsligt åka runt och prata om oss själva och boken. Första boken handlade mer om att sälja in ett författarskap, men nu är det annorlunda. För nu vet vi att folk läser våra böcker och tycker om dem. Dessutom är det roligt att komma ut

- Det är en livsstil. Förr, när vår dotter Molly bodde hemma, slutade vi åtminstone jobba när vi satt vid matbordet. Men nu, när vi är själva i huset, har vi inga fasta skrivtider. Speciellt när vi är inne i intensiva skrivperioder flyter allt samman och det finns inga kvällar eller helger. För det finns alltid en idé eller karaktär som man går och bearbetar, säger Cilla. Hur går det till, skriver ni samtidigt eller turas ni om?

- Samtidigt. Men först har vi en lång period där vi pratar oss fram till vad boken ska handla om. När vi tycker att vi har en hyfsad struktur fäster vi upp den på en vägg i arbetsrummet. Därefter väljer vi vilket kapitel eller vilken karaktär vi vill följa. Sen läser vi hela tiden det som den andra har skrivit. Efter det skriver vi igenom boken ett par gånger så att den flyter innan den skickas till förlaget. Sen kommer den tillbaka till oss igen och då är det mest lite småpill innan den är klar, säger Cilla. Och ni är överens, ni bråkar inte om vilken karaktär ni vill ha?

- Nej, vi har en väldigt hög tröskel till bråk. Visst kan vi ha olika uppfattningar men vi blir alltid ense i slutändan, säger Rolf. Vilka är fördelarna med att arbeta ihop?

- Många. Arbetsprocessen är snabbare, man slipper ha en hel bok i huvudet själv, du har alltid någon att bolla med, vi triggar igång associationerna hos varandra och det är inte lika ensamt som när man skriver en bok själv, säger Cilla. 17

Nacka0119_fram_52sidor.indd 17

2019-02-15 11:11


Gardiner som gör skillnad På Hemtex Värmdö kan vi erbjuda dig unik skräddarsydd solavskärmning för dina fönster. Duette®

Välkommen in i butiken och se Luxaflex® kollektioner med härliga färger, nya modeller och... massor av möjligheter. Erbjudandet gäller endast Hemtex Värmdö, t.o.m. 25 mars 2019.

15%

på Luxaflex® solavskärmning

Plisségardin

Värmdö Köpcentrum, Gustavsberg 08-570 366 20

Lamellgardin

Mingel

Affärsmöjligheter

Utställare

Föreläsare

Tips & Trix

Magi

Prisutdelning

TA DEL AV NACKAEFFEKTEN

Framgång föder framgång, och Nacka ligger i topp på listan Sveriges mest lönsamma företag. Vi tror det beror på att vi har ett av Sveriges bästa företagsklimat och är en öppen kommun med starkt driv, där det är gott att både leva och verka. Nacka Företagarträff kallas ”träff” för att vi vill betona att det är just mötet mellan människor som är själva förutsättningen för utveckling och inspiration. Vi är övertygade om att detta är en sanning både i det privata livet och i affärsvärlden.

Ett varmt tack till våra Partners som gör Nacka Företagarträff möjlig!

www.foretagartraffen.se

Nacka0119_fram_52sidor.indd 18

Arrangeras i samarbete med:

2019-02-15 11:11


PERSONLIGT

Foto: Kajsa Göransson

30 ÅR SENARE. Paret träffats på SVT år 1989 när de arbetade med komedin Yrrol med Peter Dalle i huvudrollen. Cilla var scripta och Rolf skrev manus. Därefter var Cilla manusredaktör för Rederiet medan Rolf skrev de första åtta manusen till SVT. När så SVT ville att Rolf skulle skriva åtta avsnitt till, ville han inte göra det mödosamma arbetet ensam, utan med Cilla. Sagt och gjort. Cilla slutade som scripta på SVT och sedan dess har de skrivit tillsammans.

Springfloden. Foto: Svt

WHITEBOARD. När paret Börjlind har en hyfsad struktur över boken sätts den upp på en vägg i arbetsrummet.

- Sen har man hela tiden sina första läsare som man litar på. Redaktören blir den andra. En annan fördel är också att vi drar varandra om den ena kör fast, menar Rolf.

kul, ler Cilla. - Tänk, nästa år är det 30 år sedan vi började arbeta ihop… Shit, säger Rolf, och nickar gillande.

och folk har försökt lista ut vem som skrivit vad i böckerna, men gått bet. De är prestigelösa, ärliga mot varandra och hymlar inte med vad de tycker. Men samtidigt som de inte ”sätter på silkeshandskarna” är de inte heller hårda mot varandra, för att det skulle förstöra skrivlusten. Kritik är de annars vana vid från den tuffa manusvärlden, men säger att all konstruktiv kritik är bra om den framförs på rätt sätt, då den för historien framåt. Men det viktigaste av allt är kanske ändå att de har roligt ihop när de jobbar. - Roffe brukar sitta och småfnissa högt åt sina egna dialoger vilket är väldigt

KAFFET ÄR UPPDRUCKET. Vi

DE ÄR OERHÖRT SAMKÖRDA

går den svängda trappan upp till övervåningen där de har sin skrivplaster två steg från varandra. Roffe i det mindre rummet, Cilla i det större där en bokhylla med deras böcker med titlar på olika språk skvallrar om böckernas spridning i Europa. Deras signum är ämnen som är aktuella och politiska, som flyktingkris, vinster i välfärden och Metoo. - Blir man engagerad och upprörd över något hjälper det en att skriva för man får automatiskt ett material och bränsle. När vi skriver våra böcker gör vi det alltid i realtid. Som i vår senaste bok, Kallbrand, pågick Metoo, terrordåd och kaoset i

Svenska Akademien medan vi satt och skrev, säger Rolf. Vad ger skrivandet er?

- Det är ett levebröd som kan vara nog så ångestfyllt eftersom man måste få fram något. Men när man är inne i en skrivperiod och det flyter på blir man helt uppfylld, säger Cilla. - Fantasin är författarens signum, och var en av orsakerna till att vi ville börja skriva böcker. När man skriver manus är man hela tiden begränsad av en budget, tid och plats. Man kan inte uttrycka sig hur man vill. Som författare kan du istället vara helt gränslös och bestämma själv över historien, platserna och karaktärerna. Det är en lyx! Sen lärde Gösta Ekman mig att man aldrig ska underskatta betydelsen av att roa människor, och det hoppas jag att vi gör, säger Rolf. ✤ 19

Nacka0119_fram_52sidor.indd 19

2019-02-15 11:11


Handelsbankens kontorschefer i Nacka Forum, på Värmdö och i Saltsjö-Boo.

Hos oss görs bankaffärer med omsorg i varje detalj På våra kontor hittar du alla banktjänster både för privatpersoner och företag. Och vi lovar dig snabba besked och ett personligt engagemang i varje möte. Varmt välkommen till våra lokala bankkontor i Nacka Forum, Värmdö och Saltsjö-Boo.

handelsbanken.se/nacka-forum handelsbanken.se/saltsjö-boo handelsbanken.se/värmdö Nacka0119_fram_52sidor.indd 20

2019-02-15 11:11


.

TAREQ TAYLOR

MAT PÅ EN PLÅT DET HÄR ÄR MIDDAGSMAT PÅ ENKLASTE VIS! MAN SPARAR TID, DET ÄR MAT SOM ÄR ENKEL ATT LAGA TILL MÅNGA OCH DET BLIR MINDRE DISK. KOKBOKEN INNEHÅLLER MYCKET GRÖNT OCH LITE MINDRE AV KÖTT, FISK OCH FÅGEL. HÄR FINNS OCKSÅ BRÖD SOM KAN ANVÄNDAS TILL BÅDE VARMA OCH FYLLDA MACKOR, ELLER TILL STORA BRYTBRÖD. RÄTTERNA PRÄGLAS AV TAREQ TAYLORS SUNDA OCH SMAKRIKA MÅLTIDSTÄNK: BRA, HÄLSOSAMMA OCH ENKLA RÅVAROR KOMBINERAS OCH BLIR TILL LÄCKRA MIDDAGAR MED KRYDDOR FRÅN HELA VÄRLDEN. Förlag: Bonnier Fakta | Foto: Peter Carlsson

4 PORTIONER

600 g laxfilé utan skinn koriander eller någon annan ört, till garnering. 3 X SMAKSÄTTNINGAR

PICKLAD GURKA

• 1 msk tandoorikrydda + 2 msk matyoghurt

1 gurka 1 tsk fint salt ½ liten morot ²⁄³ dl ris- eller vitvinsvinäger ²⁄³ dl strösocker

• 2 msk teriyakisås + ca 1 tsk rostade sesamfrön • 4 tsk dukkha (egyptisk kryddblandning) 1 dl vita sesamfrön 1 tsk dillfrön ½ tsk chiliflakes ½ tsk citronpeppar 1 ½ tsk hel svartpeppar Rosta sesamfrön och kryddor i en torr stekpanna tills det börjar dofta gott. Krossa sedan frön och kryddor i en mortel.

LAX PÅ SPETT × 3 MED PICKLADE GRÖNSAKER

PICKLADE BÖNGRODDAR

½ liter färska böngroddar ½ tsk salt 2 tsk rostade sesamfrön 1 tsk sesamolja ½ riven vitlöksklyfta 1 salladslök, tunt skivad 1 msk fint skuren gräslök

GÖR SÅ HÄR: 1. Värm ugnen till 200°C, övervärme. 2. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnhuset. Skär gurkan i mycket tunna skivor och lägg dem i en bunke. Massera in saltet med händerna och pressa sedan på gurkan så att vätskan släpper. Skär moroten i riktigt tunna skivor, gärna med mandolin. Blanda gurka och morot med vinäger och socker. 3. Lägg groddarna i en bunke och strö salt över dem. Låt stå och vätska sig en stund. Blanda sedan med sesamfrön, olja, vitlök, salladslök och gräslök. 4. Skär laxen i stora tärningar, cirka 4 × 4 centimeter. Trä upp bitarna på spett och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 5. Blanda först tandoorikrydda och matyoghurt i en liten skål och pensla sedan blandningen på laxspetten. Eller pensla spetten med teriyakisås. Eller täck dem runtom med dukkah. 6. Baka laxspetten i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut plåten och vänd de som är penslade med teriyaki i såsen som runnit ut på bakplåtspapperet. Toppa dem sedan med rostade sesamfrön. 7. Servera spetten varma tillsammans med de picklade grönsakerna. Garnera gärna med lite koriander (eller någon annan ört). 21

Nacka0119_fram_52sidor.indd 21

2019-02-15 11:11


I ny regi sedan 2017

Under mars månad fyller vi butiken med utemöbler och andra vårnyheter! vara! ger La

Stort utbud av Artwood och Cane-line, både i utställning och lager. Vi har även allt från stora loungegrupper till smarta balkonglösningar från Fri Form, Skagerak, Fatboy, Fermob, Röshults, Fiam m fl.

600 m²

butiksyta

Välkommen in eller shoppa online på www.dennyshome.se

Minos väg 9 | 134 44 Gustavsberg | Värmdö köpcentrum | Mån-fre: 11:00-18:00 | Lördag: 10:00-16:00 | Söndag: 11:00-16:00

Levande djur och levande personal! Välkomna!

Nacka0119_fram_52sidor.indd 22

(Gäller ej levande djur, tjänster samt reavaror. Reservation för sluförsäljning)

Gustavsbergs Centrum | 08-570 333 35 | gustavsbergszoo.se Vi finns även på Instagram och Facebook!

på en valfri vara!

✁ ✁

50%

Mot kupong! 1 gång/hushåll. Gäller endast torsdag - lördag 7/3 - 9/3

2019-02-15 11:11


PROFILEN

Yxmakerskan i Kummelnäs

Nackabon Julia Kalthoff var bara 21 år gammal när hon blev VD för en yxfabrik. Idag, 10 år senare, har hon startat sitt egna yxföretag Kalthoff Axes med fokus på kvalité. Vi besökte Julia i hennes verkstad för att prata om hennes väg till yxan, materialet och hennes pedantiska arbete med detaljer. TEXT OCH FOTO: FRIDA LENHOLM

23

Nacka0119_fram_52sidor.indd 23

2019-02-15 11:11


I

Två helt nya mässor för alla livsnjutare, på NackaStrandsMässan i Stockholm!

10 – 12 maj 2019 Gänget bakom Stockholm Beer & Whisky Festival sätter drycken i ett helt nytt sammanhang, tillsammans med nya högaktuella mässan Byggnadsvård & Trädgård. Vill du veta mer? Kontakta gärna: Byggnadsvård & Trädgård: malin@nackastrandsmassan.se Dryck & Delikatess: helene@nackastrandsmassan.se Tel. 08-505 844 70 www.nackastrandsmassan.se I samarbete med: Förköpsbiljetter hos:

Nacka0119_fram_52sidor.indd 24

2019-02-15 11:11


PROFILEN

I

ETT LITET RÖTT TRÄHUS, vid en skarp kurva i Kummelnäs, bor yxmakerskan Julia Kalthoff. Det är också här, ett par steg från vardagsrummets värmande kamin där hon ibland sitter och täljer, som hon har sin verkstad. På väggen sitter ett par skisser till en yxa, golvet är täckt av träflisor och på några hyllor ryms hennes yxbibliotek med böcker om skog, hantverk och att slöjda i trä. - Det mest slående med yxan är kraften! Sen gillar jag att man kan göra så mycket med en yxa. Fälla träd, hugga ved, tälja, göra en brasa i skogen… Historiskt sätt är yxan vårt äldsta redskap och spelade en stor roll fram till industrialiseringen. När den kom blev vi passiva konsumenter, och det konsumtionssamhälle vi har idag är överdrivet och destruktivt. För mig symboliserar yxan en motvikt till det, för känslan när man aktivt gör något själv, som att hugga ved, är maffig, säger Julia.

prototyper som hon sedan skickar till en smedja i Arvika som gör små serier av yxan. Efter det grovslipar Julia yxorna i ett skjul i trädgården innan hon skickar dem på härdning. Skaften av svensk ask svarvas i Småland, och därefter täljer Julia de sista detaljerna för hand i sitt yxrum. - När jag får tillbaka yxhuvudet ska det finslipas, borstas, poleras och oljas. Och skaftet oljar jag med linolja. När det är klart skaftar jag ihop dem här i verkstan, berättar Julia, och visar med några snabba slag, vid den lårhöga trästubben, hur hon bankar fast yxhuvudet på skaftet.

JULIA SMIDER FRAM

Yxhuvudet är gjort av svenskt stål och skaftet i olika svenska träslag som ask, rönn, en och oxel. - Men mest ask. Det är Sveriges bästa träslag för att det är hårt och tåligt. HON VURMAR FÖR hantverket och pratar ingående om formen, funktionen och detaljerna. Om yxans linjespel, balanspunkterna i yxhuvudet och att skaftet måste kännas rätt i handen oavsett var man håller på det. - Stålet och härdningen är det viktigaste. Sen måste yxan såklart vara både vacker och hållbar, menar hon. Julia erkänner att hon är pedantisk i sitt arbete och att varje detalj på yxan är ”ett forskningsprojekt i sig”. Därför är det kanske inte så konstigt att det tog henne två år innan prototypen till hennes första yxa, en täljyxa, var klar. Men hur började egentligen hennes intresse för just yxor? - Jag har alltid varit intresserad av hantverk och när jag var liten pysslade, ritade och sydde jag mycket. Men det var på en resa efter gymnasiet som jag kom på idén att jag ville hålla på med smide. Egentligen visste jag inte så mycket om det, men jag har alltid tyckt om eld och att göra brasor.

i uppväxtens Brösarp, Skåne, ringde hon till en smedja i Hälsingland, Gränsfors Bruk, som är en av Sverige få yxfabriker. Pengarna efter resan var slut, men Julia lyckades tjata till sig en kurs i smide mot att hon arbetade. Varannan vecka gick hon smidekurs och fick lära sig att smida allt möjligt som knivar, ljusstakar och broscher.

VÄL TILLBAKA HEMMA

25

Nacka0119_fram_52sidor.indd 25

2019-02-15 11:11


Kvalitetstandvård för alla åldrar Allmäntandvård | Tandhygienist | Barntandvård Estetisk Tandvård | Blekning Specialisttandvård inom implantat, tandlossning och rotfyllningar

mer Akutnum nås både n ka vi r dä h helger kvällar oc

0704 92

76 28

Välkommen till en modern tandläkarpraktik i Nacka

08-718 22 80 Telefonstigen 2, 131 39 Nacka | nackatandvardsteam.se

Nacka0119_fram_52sidor.indd 26

2019-02-15 14:23


PROFILEN

JULIA KALTHOFF I KORTHET ÅLDER: 30 år. BOR: Född och uppvuxen i Brösarp, Skåne. Bor nu i Kummelnäs. GÖR: Yxmakare och grundare av Kalthoff Axes. Jobbar också halvtid på ett företag i stan. FÖREBILDER: Yxsmederna Bertil Pärmsten, Mikael Helje och Julius Pettersson och slöjdaren Beth Moen. ”Beth Moen är otroligt bra med yxan och hugger träskålar som bara den”.

FÖRSTA YXAN. Julia grundade Kalthoff Axes redan sommaren 2016. Men pedantisk som hon är tog det henne två år innan hon i oktober 2018 kunde lanserar sin första yxa, en täljyxa. Hennes logga ska symbolisera en explosion, kraften i yxan. ”Men vissa tycker att den ser ut som en igelkott eller Marge Simpson hår”, skrattar hon.

- Jag var helt fascinerad av hur man kunde ta en bit stål, värma det och sen forma det med sin egen kraft. Jag kände snabbt att jag hade hittat mitt material. DEN VECKAN HON INTE hade kurs arbetade hon bland annat som guide på brukets museum där hon berättade om yxans historia. När dåvarande VD:n på Gränsfors systerföretag, Wetterlings i Gästrikland, skulle vara ledig i tre månader fick Julia frågan om hon kunde hoppa in som VD. - ”Vad gör man som VD”, frågade jag. ”Svara i telefon och lös de problem som dyker upp”, sa de. ”Ja, det kan jag väl”, tänkte jag och tackade ja. Men VD:n kom aldrig tillbaka och

Julia blev kvar på Wetterlings i fem år. Hon fick mycket ansvar och jobbade hårt för att få företaget, som varit eftersatt, på fötter igen. Hon höjde produktiviteten och kvalitén på företaget och startade förbättringsprojekt. Och vattenkraftverket, som stått och rostat sönder i 30 år, fick hon fart på så att företaget kunde gå på närproducerad el. För hennes arbete belönades Julia år 2013 med stipendiet Kompassrosen på 250 000 kronor för att hon som ”ung kvinna gått in som ledare i ett företag och vågat ställa krav om en hållbar produktion.” - Sen kände jag att jag har inte mer här att ge, så jag sade upp mig och började plugga, för jag hade alltid velat göra det.

Det gjorde hon under tre års tid på Uppsala universitet. Men så en dag, när hon satt på sin balkong kom hon på att hon ville arbeta med yxor igen och började fantisera och planera för ett yxföretag. Samma sommar, år 2016, grundade hon Kalthoff Axes och den två år långa resan till hennes första yxa tog vid. - Nu har jag idéer på andra yxor, som jag skissar på… Vad är drömmen?

- Jag är nöjd som det är nu. Det här är mitt kärleksprojekt och jag gör hellre få men bra yxor. För mig handlar det här om livet, och hade jag velat tjäna pengar hade jag gjort något annat. ✤ 27

Nacka0119_fram_52sidor.indd 27

2019-02-15 14:53


Massiva material Naturlig yta Tillverkade i Sverige

Upplev G.A.D på Tegnergatan 4

Öppet: Mån-Fre 11-18 Lör 11-16 | Tegnérgatan 4 | 08-54548008 | gadstockholm@gad.se | www.gad.se/stockholm

Nacka0119_fram_52sidor.indd 28

2019-02-15 14:19


Från flygskam till bokashi – här är årets nyordslista! SPRÅK. Miljödebatten har präglat 2018. Inte minst har diskussionen om flygets utsläpp varit intensiv. Personer som av miljöskäl tvekar om det moraliskt riktiga i att ta flyget säger sig ibland känna flygskam. – Just flygskam utsågs redan i början av 2018 till en stark kandidat till årets nyord av flera journalister och krönikörer. Ordet har etablerat sig i svenskan under året. Det tyder på att flygskam sätter fingret på en känsla som många har där lusten att resa ställs mot vetskapen om miljökonsekvenserna, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet. I listan finns också lånord som bokashi (en japansk komposteringsmetod) och aquafaba (Spad från baljväxter, oftast kikärtor, som kan användas i stället för äggvita i matlagning). Andra ord som kommit med på listan är e-krona, flossa, lårskav, mikrootrohet och nollavfall. Årets lista innehåller 33 ord som etablerat sig i svenskan under 2018. Listan har sammanställts av Språkrådet och Språktidningen. ✤

FÖRÄLDRASTÖD VIA NÄTET RÅDGIVNING ONLINE. Familjemottagningen i Nacka kommun träffar varje år hundratals föräldrar som önskar råd och stöd i relationen till sina barn. För att kunna möta fler och minska väntetiderna inleder kommunen försök med rådgivning via nätet. – Nacka kommun ska finnas där Nackaborna finns. Vi vet att föräldrar har en stressig vardag där det ibland är svårt att hitta tid för ett fysiskt möte. Då vill vi även kunna erbjuda rådgivning online, när det passar förälderns egen kalender, säger Karin Hidestrand, verksamhetschef för familj och ungdom i Nacka kommun. Familjemottagningen erbjuder hjälp till Nackaföräldrar med barn i åldrarna 0 till 20 år. Tid för mötet bokar föräldrarna själva via Nacka kommuns webbsida. – Jag hoppas att möjligheten att boka videomöten ska sänka tröskeln för när man söker hjälp. Forskning visar på betydelsen av att söka hjälp tidigt, innan problemen har växt sig alltför stora, säger Karin Hidestrand. ✤

NACKANYTT

BO PÅ BERGET BOENDE. På Nobelberget i Sickla växer en ny stadsdel fram med 500 bostäder, kreativa kontor, kultur, natur och mötesplatser. Nyproduktion samsas med gamla byggnader för att bevara områdets historia och identitet. Den karaktärsfulla tegelbyggnaden Formalinfabriken omvandlas till mötesplats och kontor medan den historiska Panncentralen blir en förskola i lekfull miljö. Enligt Atrium Ljungberg ska det nya bostadsområdet präglas av gemenskap, varför de introducerat det nya konceptet ”kompisköpet”. – En fördel vid nyproduktion är att flera bostäder är till salu samtidigt. Kompisköp möjliggör för vänner att gå ihop och köpa varsin bostad i samma hus eller kvarter. Vi skapar också fysiska förutsättningar för gemenskap till exempel genom Köket

i Formalinfabriken – en fantastisk lokal för middagar, privata fester och öppna events, säger Joanna Berg. ✤ KORT OM NOBELBERGET:

- Stadsdelen Nobelberget är en del av Sickla i Nacka. Här planeras för 500 bostäder, kreativa kontor, kultur, parkområde och mötesplatser. - Det första bostadskvarteret innehåller 68 bostäder om 1–5 rum och säljstarten började hösten 2018. - Atrium Ljungberg förvärvade Sickla 1997. Sedan dess har platsen utvecklats till en livlig stadsdel med en mix av lokalt kvartersliv och urban stadspuls. Utöver befintliga kommunikationer planeras även en ny tunnelbanestation i Sickla 2026, med cirka sex minuter till Kungsträdgården.

Kul på is ÄN ÄR DET VINTER OCH NACKA KOMMUN HAR SEX ISHALLAR SOM HÅLLER ÖPPET FÖR ALLMÄN ÅKNING. DET ÄR: • NACKA ISHALL, GRIFFELVÄGEN 11 • NACKA ISTÄLT, GRIFFELVÄGEN 11 • BJÖRKNÄS ISHALL, VID BJÖRKNÄS IP • BJÖRKNÄS ISTÄLT, VID BJÖRKNÄS IP • ÄLTA ISHALL, ALMVÄGEN 2B • SALTSJÖBADENS ISHALL, SAMSKOLEVÄGEN 1

29

Nacka0119_fram_52sidor.indd 29

2019-02-15 11:11


kia.com

Välkommen till förmånsvärlden Kia Niro Plug-In Hybrid – med en räckvidd på upp till 58 km på el – öppnar en värld av förmåner. Du kommer närmare naturen med eldriftens tystnad och minskade utsläpp. Får mer över till fritidsintressen tack vare lågt förmånsvärde värde och låga pendlingskostnader. Dessutom får du förmånen att köra en crossover utrustad utöver det vanliga – med en total räckvidd som tar dig riktigt långt när det behövs.

ADVANCE REK. CA PRIS FRÅN 320.800 KR Avdrag för klimatbonus 35.843 kr ej inräknad*

Kampanjpris från 304.900 kr FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 928 KR/MÅN **

HANINGE Hantverkarvägen 30, 08-707 58 00 VÄRMDÖ KÖPCENTRUM Minos väg 4, 08-707 56 00 Öppet: Mån-tor 9-18, fre 9-17, lör-sön 11-15. www.torvallabil.se Erbjudandet gäller levererade bilar t.o.m 31/3 2019 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Niro Plug-In Hybrid 1,3 l/100 km, CO₂-utsläpp 29 g/km, enligt den kombinerade körcykeln NEDC, samt 1,4 l/100 km, CO₂-utsläpp 31 g/km, enligt den kombinerade körcykeln WLTP. *Exklusive klimatbonus som utbetalas från den 1 juli 2018. Klimatbonus beslutas och utbetalas av transportstyrelsen. **Förmånsvärde: kostnaden för föraren motsvarar den skatt denne får betala per månad för bilförmånen baserat på en marginalskatt på 50% 2019. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel.

Välkommen till oss på Strandsalongen! Vi är fullmatade med inspiration inför våren!

Vi har ett driv att alltid utvecklas och förbättras. Därför är vidareutbildningar som kurser, visningar, mässor och inspirationsresor nyckelord för alla oss på Strandsalongen. Målsättningen har allid varit densamma, att skapa en välkomnande miljö och hög yrkeskvalitet och service för alla!

Boka på strandsalongen.se Sickla Strand 66, Nacka Tel. 08-716 60 69 www.strandsalongen.se

Nacka0119_fram_52sidor.indd 30

2019-02-15 14:24


PROMOTION JAMBO TOURS

Tanzania

Botswana

Exklusiv litenhet ger en större upplevelse I den gamla lampfabriken i Hammarby sjöstad finns huvudkontoret för Jambo Tours och systerbolaget Temaresor. Här arbetar över trettio personer med att skapa kundernas drömresor. Hit kan man komma alla vardagar i veckan för att planera sin drömresa eller för att låta sig inspireras på ett av deras välbesökta event. TEXT: ELIN BISANDER | FOTO: DANIEL ROSENGREN

JAMBO TOURS ERBJUDER helt skräddarsydda resor som ofta bygger på äventyr och upplevelser. Kontoret i Lumahuset besöks ofta av familjer, och inte sällan flera generationer, för att planera en efterlängtad resa. - Vi vill gärna träffa våra kunder och planera resan tillsammans. Jambo Tours grundidé är att allt som är lite mindre är också lite bättre. Vi tror inte på att åka ut på savannen i stora konvojer och genomför istället våra resor för individuella rese-

närer eller i små grupper. Vi samarbetar med mindre, gärna lokalt ägda hotell och försöker i största möjliga mån stötta lokala leverantörer. På så vis kommer våra resenärer destinationen närmre. Litenheten göra att resenärerna kommer nära det vilda djurlivet utan att störa, samtidigt som de får större upplevelser, säger David Karlsson som är VD på Jambo Tours och Temaresor. Kunskapen inom företaget är stor och ungefär varannan vecka anordnas rese-

kvällar och event. Greklandskväll med Temaresor ena kvällen och Botswanakväll med Jambo Tours en annan. Har man inte möjlighet att vara på plats finns det ofta även direktsänt på Facebook. JAMBO TOURS OCH Temaresor har en väldigt

stor kundnöjdhet och många återkommande kunder. - Vi har en kund som i sommar åker på både sin 57:e och 58:e resa med oss, det är verkligen kul, säger David Karlsson. ✤

31

Nacka0119_fram_52sidor.indd 31

2019-02-15 11:11


PROMOTION NORDIC WELLNESS

Nordic Wellness storsatsar på gruppträning I år har man gjort en storsatsning och heltidsanställt 16 nya gruppträningskoordinatorer runt om i landet för att utveckla och lyfta gruppträningen och ta den till en helt ny nivå. Passen på Nordic Wellness passar alla oavsett ålder, vikt och kön.

Foto: Nordic Wellness

TEXT: ELIN BISANDER | FOTO: GUSTAV KAISER (DÄR ANNAT INTE ANGES)

MATHIAS BÄSTA TIPS FÖR ATT KOMMA IGÅNG MED GRUPPTRÄNING 1. PLANERA in din träning så att den blir av. 2. HA TRÄNINGSVÄSKAN packad och klar redan dagen innan. 3. VÅGA TESTA något nytt och håll dig till det som du tycker är kul.

PEPPNING, COACHNING, härlig musik i högtalarna, genomtänkt ljus. Vi talar om ett gruppträningspass i en av salarna på Nordic Wellness. - Det är nästan som att befinna sig på en konsert. Man dras med, energin är så bra att man jobbar lite hårdare, lyfter knäet lite högre och springer lite snabbare när man tränar i grupp. Vi jobbar väldigt mycket med ljud och ljus och med att skapa en känsla i våra salar. Man ska få alla sinnen tillgodosedda, det är inte bara träning. Hos oss ska man få en stor upplevelse när man tränar, berättar Mathias Sundqvist, gruppträningskoordinator Nordic Wellness, Sverige. Nordic Wellness är uppdelat i 16 distrikt och varje distrikt har nu en heltidskoordinator som peppar och ser till att gruppträningen utvecklas. Alla gruppträningsinstruktörer på klubbarna har gått en eller flera instruktörsutbildningar och internutbildas även vidare på Nordic Wellness. Instruktörerna hjälper till att guida varje deltagare utifrån sin nivå. - Man behöver inte ta den tyngsta vikten och hoppa högst. Vi har ett brett utbud med något som passar alla. Vi jobbar mycket med kundbemötande, hur man får med alla oavsett ålder, vikt och kön, säger Mathias Sundqvist. På Nordic Wellness kan man träna allt från Les Mills till deras egna koncept. En av deras mest populära pass är ”Booty move” som är ett allroundpass med fokus på säte, mage och lår med både cardio-del och motionsdel. En annan välbesökt klass är ”Hiit”, ett pass med mycket intervaller, styrkeövningar

och konditionsövningar. Nu utvecklar gymkedjan ett helt nytt koncept som kallas rörlighetsträning, där man jobbar på att få maximal rörelseförmåga. MÅLGRUPPEN ÄR BRED, Nordic Wellness erbjuder träning för alla åldrar. Barndansträning, ungdomsträning, seniorträning och babysim finns med i utbudet. Samtidigt är det viktigt att behålla den familjära känslan på alla klubbar. - Vi har mycket evenemang så som medlemsfester och klubbkvällar. Man ska känna att det är ens egen klubb man går till, säger Mathias Sundqvist. Han pratar även om vikten av att tänka på sig själv när man funderar på att börja träna. - Jag tror att det är många som tror att andra tittar på en när man är på ett träningspass, och man kan känna sig osäker. Alla är ju där i syfte att ta hand om sig själva. Dessutom har vi ju våra instruktörer som alla är härliga glädjespridare och ger en stor dos energi till kunderna! ✤

NORDIC WELLNESS I KORTHET GRUNDADES 1997 i Göteborg och har totalt 188 klubbar runt om i landet varav 135 klubbar erbjuder gruppträning. Det vanligaste medlemskapet på Nordic Wellness ger inträde till landets samtliga klubbar samt onlineträning med 26 filmade klasser som man kan träna var man vill.

32

Nacka0119_fram_52sidor.indd 32

2019-02-15 11:49


PROMOTION NORDIC WELLNESS

MOA PETERSDOTTER instruktรถr i Afho.

33

Nacka0119_fram_52sidor.indd 33

2019-02-15 11:11


DESIGN NYHET

/ NEW YORK TENDENS/KOKSGRÅ Upplev New York hos oss på HTH Odenplan, där du alltid kan ventilera din köksdröm med våra köksexperter.

FÖRÄLSKAD I NEW YORKKÄNSLAN The Big Apple. Sol i Central Park, gula taxibilar och den oemotståndliga, pulserande atmosfären. Precis som HTH:s nyhet NEW YORK. En serie element i svarta metallramar, öppna hyllor, takramar, trolleys och vitrinluckor. Du får ett rum som präglas av stilrena och rustika element med transparens som tema, där du kan skapa ditt personliga kök. Stålbänkskivan för den röda tråden vidare från metallramarna och blir pricken över i för den industriella looken. Här ser du New York-elementen tillsammans med köksmodellen TENDENS i KOKSGRÅ, men du kan naturligtvis kombinera dem med hela HTH:s sortiment.

HTH KÖKSFORUM ODENPLAN Odengatan 56 • www.hth.se • Tel.: 08-506 6078 60

HTH_New_York_Magasinann_210x287__mm_Stockholm.indd 1 Nacka0119_fram_52sidor.indd 34

08/01/2019 11:11 15.35 2019-02-15


19 15.35

FRÅGA JURISTEN

BESTÄM VEM SOM SKA BESTÄMMA ÅT DIG FRAMTIDSFULLMAKT ÄR ETT PERSONLIGT ALTERNATIV TILL GOD MAN OCH FÖRVALTARE. DU FÅR SJÄLV UTSE EN PERSON SOM ANSVARAR FÖR DIG OCH DINA PERSONLIGA ANGELÄGENHETER, NÄR DU AV NÅGON ANLEDNING INTE LÄNGRE KAN. TEXT: KIM LUNDGREN | FOTO: MATTZ BIRATH TRE SKÄL ATT VÄLJA FRAMTIDSFULLMAKT 1. EN TRYGG FRAMTID

När åldern tagit ut sin rätt eller om en olycka händer kan det vara för sent. Med en framtidsfullmakt undviker du risken att styras av en slumpmässigt utvald god man och du kan istället välja någon som du litar på – en nära anhörig eller vän. 2. UNDERLÄTTAR FÖR FAMILJEN

Innan en god man eller förvaltare har utsetts står ofta anhöriga utan rättsliga möjligheter att hjälpa den som inte längre kan fatta egna beslut. Därför kan en framtidsfullmakt innebära trygghet. Att veta vem eller vilka som har ansvaret för dina personliga och ekonomiska intressen kan göra en jobbig tid lite lättare. 3. EN EXTRA SÄKERHET

En vanlig fullmakt riskerar att förlora sin giltighet då fullmaktsgivaren har tappat sin förmåga att fatta självständiga beslut, exempelvis vid demens. Därför är det klokt att säkra upp med en framtidsfullmakt som börjar gälla vid denna tidpunkt. FRÅGA: Hej Kim! När börjar en framtidsfullmakt att gälla? Jag funderar på att skriva framtidsfullmakt men förstår inte riktigt när den börjar att gälla. Mvh Lotta

– Innan en god man eller förvaltare har utsetts står ofta anhöriga utan rättsliga möjligheter att hjälpa den som inte längre kan fatta egna beslut. Därför kan en framtidsfullmakt innebära trygghet, säger familjerättsexperten Kim Lundgren på Familjen Jurist.

SVAR: En framtidsfullmakt börjar gälla när den person som utfärdat fullmakten inte längre kan fatta beslut om exempelvis ekonomiska eller personliga intressen. När någon inte längre kan fatta den typen av beslut så kallas det för att personen blivit beslutsoförmögen. Det är upp till fullmaktshavaren eller fullmaktshavarna, den/de som fått ansvar för ekonomiska eller personliga intressen, att avgöra när framtidsfullmaken ska träda i kraft. Du kan utse en eller flera personer till fullmaktshavare i framtidsfullmakten. De kan alla ha rätt att fatta beslut i samma frågor eller så kan du dela upp olika ansvar på olika personer. En framtidsfullmakt är precis som många andra juridiska dokument något du kan ändra, uppdatera eller återkalla, så länge som den inte trätt i kraft. Ovanstående svar är anpassade efter de aktuella frågeställningarna och är inte en uttömmande redogörelse för gällande rätt.

FAMILJERÄTTSEXPERTEN JUR KAND KIM LUNDGREN SVARAR PÅ JURIDISKA FRÅGOR INOM KÄRLEK, DÖD OCH PENGAR.

Vill du träffa oss och få rådgivning eller ha svar på en fråga som rör familjejuridik maila till kim.lundgren@familjensjurist.se eller ring 0736-25 68 46. 35

Nacka0119_fram_52sidor.indd 35

2019-02-15 11:17


No Compromise

Classic Kitchen Collection. Finns från 146.771 kr, inkl. moms. Läs mer på unoform.se Priset är exklusive bänkskiva, vask, armatur, vitvaror och montering.

Vår förstasortering är inte den sista Ta ett parti obehandlat trä från den allra bästa sorteringen. Tit-

faktiskt en del av receptet på ett Classic-kök från uno form. Vi

ta kritiskt och kompromisslöst igenom hela partiet, bit för bit.

erkänner - i en mycket förenklad, ofärdig form, men tillräckligt

Gå efter matchande färgnyanser, harmoniska trädstrukturer och

för att förstå varför vi inte bara skapar ordinära kvalitetskök utan

välj bara de vackraste, finaste och mest utsökta bitarna till den

kompromisslösa möbler och rum som förändras över tiden och

fortsatta processen. Lägg därefter till lådor med sinkade hörn

som blir vackrare med åren. Bland annat för att våra kök sedan

och frontramen med tappfogar i massivt trä i de absolut bästa

1968 har tillverkats av de absolut bästa råvarorna och gjorts med

kökssnickarnas kärleksfulla händer - och överlåt rutinuppgifterna

en obeveklig känsla av kvalitet under hela resan in i ditt hem.

till högteknologin på uno form snickeriet i Farsø. Ja, då har du

uno form studio | Odengatan 56 | Stockholm

Nacka0119_fram_52sidor.indd 36 210x287mm_C-Series_uno form Aalborg ny butik_Butik_13_EDIT-300DPI_stockholm.indd 1

2019-02-15 11:17 23-01-2019 09:45:59


9:45:59

INSPIRATION

ALLT FÖR SJÖN

Årets båtmässa startar sommaren Ställ in vinterutrustningen i garderoben och förbered dig för årets båtsäsong. Allt för sjön är Sveriges populäraste båtmässa och ett tecken på att sommaren snart är här. Lek loss i Water Park, träffa och lär av proffsen, spana in trender, tekniska innovationer och 2019-års alla båtnyheter. TEXT: ANNA SANDGREN

37

Nacka0119_fram_52sidor.indd 37

2019-02-15 11:17


INSPIRATION

NTLIGEN HAR Allt för sjön slagit upp portarna med hela tre hallar fyllda med allt från segel- och motorbåtar, kajaker, jollar och vattenskotrar till utrustning, kläder och ny teknik. Dessutom har förra årets stora succé, Water Park, fått en helt egen hall i direkt anslutning till entrén. I år väntar tre bassänger till bredden fyllda med äventyrsmöjligheter på dig som besökare. Här har du chans att själv prova på bland annat wakeboard och den nya trendsporten skimboard. Samtidigt kan du frossa loss i både utrustning och tillbehör, kajaker och SUP-brädor, eller njuta av en fika och samtidigt träffa likasinnade. - Intresset för olika vattensporter ökar

stort och för många innebär sporten en väg in i båtlivet. Vi vill få fler att känna glädjen av och på vattnet. I år kommer vi ha två av wakeboard-Sveriges stora stjärnor, VM-åkarna Melanie Staaf och Albin Randow, på plats för att visa olika tricks och även lära ut hur du ska åka, säger Hanse Thorslund, projektchef för Allt för sjön. Dessutom finns det en egen modellbåtsbassäng för dig som gillar att köra med radiostyrda båtar, en satsning som blivit något av en klassiker på mässan och som lockar både stora och små. - Vi fortsätter att satsa på vår segelbåtsbrygga och det är tydligt att våra svenska varv är på frammarsch. För första gången på länge är bland annat anrika Rosättra varvet här och visar sina Linjett-båtar och ett nytt spännande kolfiberprojekt

38

Nacka0119_fram_52sidor.indd 38

2019-02-15 11:17


INSPIRATION

NIMBUS W11 är en drygt tolv meter lång båt, som likt sin lillasyster kommer i tre olika versioner, C11, T11 och W11. Med maxmotoriseringen på 3 x 350 hk ligger toppfarten på 55 knop.

X SHORE eElectric 8000 Smögen Edition är en svensk elbåt med en ren och funktionell design som lanserades förra året och ska kunna göra 40 sjömil i 25 knop. Nu kommer lillasystern Eelex 6500.

VÄRLDSPREMIÄR FÖR SVENSK TOPPSATSNING. High Coast, som drivs av Anytec:s tidigare ägare, visar sin sprillans nya 9-metersbåt, HC 9. Det är den första båten i en kommande serie högprestanda aluminiumbåtar, där skrov och lösningar har sitt ursprung i teknik gjord för militär och specialförband. HC 9 har en skrovdesign konstruerad för 70+ knop och en max motorstyrka på 940 hk.

NYHET! HALLBERG-RASSY 57 En långfärdsbåt från kvalitetsvarvet Hallberg-Rassy och en uppföljning på de mindre syskonen, 44 och 340. Här förenas ett beprövat koncept med skrovdesign av German Frers. Nya 57-fotaren bjuder på förbättrade boende- och stuvutrymmen, seglingsprestanda och hanterbarhet. Största båt på Allt för sjön 2019! 39

Nacka0119_fram_52sidor.indd 39

2019-02-15 11:17


Se våra nya flaggskepp! Yamarin 88 DC, Buster Magnum, Marex 360 och Husky R8.

Sveriges bredaste båtprogram! Vi har mer än 60 båtar i hallen med nya Yamarin 88 DC och Buster Magnum som toppnummer.

BUSTER MAGNUM

YAMARIN 88 DC

MAREX 360 CABRIOLET CRUISER

HUSKY R8

Europas största YamahaCenter! Hos oss är det båtmässa året runt, och vi har Stockholms största utbud av ”underhållsfria” aluminiumbåtar: Buster, Husky, Yamarin Cross och Linder. Dessutom kompletta program av Yamaha motorcyklar, mopeder och ATV. Det är vi som har kunskapen och resurserna. Välkommen till oss på YamahaCenter önskar Patrik med personal.

Albybergsringen 97, 137 69 Österhaninge, 08-556 523 00. www.yamahacenter.com/stockholm Butik, båt- och MC-försäljning: måndag-fredag 10.00-18.00, lördag 10.00-15.00, söndag stängt. Verkstad: måndag-fredag 08.00-17.00, lördag-söndag stängt.

Nacka0119_fram_52sidor.indd 40

2019-02-15 11:17


INSPIRATION

”Intresset för olika vattensporter ökar stort och för många innebär sporten en väg in i båtlivet. Vi vill få fler att känna glädjen av och på vattnet.” HANSE THORSLUND projektchef, Allt för sjön

på 50-fot, ett samarbete med Marstrom Composite i absolut världsklass. Hallberg-Rassy kommer med sin nya 57-fotare och Arcona Yachts med sin 435. Vi har en hel del världslanseringar inom seglingssporten att vänta, bland annat ska en helt ny seglingsliga presenteras. Via charterbolaget Navigare Yachting är Jeanneau på plats och Dream Yacht representerar Dufour. träbåtar och klassiska modeller växer starkt, både i Sverige och utomlands. Allt för sjön satsar i år extra mycket på Classic Boat Show där du har chans att titta närmare på delar av Sveriges båtskatt, lära dig mer om marin historia och prata med både experter och entusiaster. För dig som är teknikintresserad finns

INTRESSET FÖR ÄLDRE

ALLT FLER FASTNAR FÖR olika former av vattensport. På mässan har du chansen att prova även du. Dessutom kan du spana in både ny utrustning och heta tillbehör. Foto: Erlandsons Brygga

massor att upptäcka. Ny teknik och välutvecklade integrerade tekniska helhetslösningar lanseras i strid ström – allt i syfte att förenkla båtlivet och öka trivseln ombord, men också med målet att nå nya kundgrupper. Trådlösa kontroller och olika appar kontrollerar allt från larm, belysning och stereo ombord till undervattensbelysningen. - Båtliv är idag så mycket mer än ”bara” själva båten. Att ha Wi-Fi ombord är numera närmast självklart. Tillverkarna har varit duktiga på att svara upp mot kundernas önskemål och vi ser allt fler ”smarta” båtar rustade med diverse nya hjälpmedel. Dessutom ökar kringservicen. Det gör att båtägaren idag har möjlighet att lägga mer tid med båten till sjöss istället för på båten vid bryggan, menar Hanse. 41

Nacka0119_fram_52sidor.indd 41

2019-02-15 11:17


Nya

En hybrid för ren körglädje

Månadskostnad från 2 495:-* Förmånsvärde från 1 682:-** Pris från 325 900:-

• Avancerad och sportig i-MMD hybridteknologi • Jämn körning med utmärkt bränsleförbrukning • Exceptionellt stort kabinutrymme Bilen som visas är en CR-V 2.0 i-MMD Hybrid Executive i Platinum white pearl. CR-V 2.0 i-MMD Hybrid: Bränsleförbr. bl. körning WLTP (det globalt harmoniserade provningsförfarandet för lätta fordon): 6,9-7,4 l/100 km. CO2-utsläpp WLTP: 122-205 g/km. Bränsleförbr. bl. körning NEDC (den nya europeiska körcykeln): 5,3-5,5 l/100 km. CO2-utsläpp NEDC: 113-131 g/km. (EUstandardiserade testsiffror för jämförelseändamål. De faktiska siffrorna kan variera). Miljöklass: EURO 6. Med reservation för tryckfel.

L e v er an s v ä g e n 7 Vä r m d ö M a r k n a d 0 8 - 38 9 1 9 3 w w w. sth l mb il . s e Nacka0119_ffram_5 52sidor.indd 42

Ö p p e tt id e r : Mån-fre 10-18 Lö r d a g 1 1 - 1 5

2019-02-15 13:58


INSPIRATION

NY TEKNIK och avancerade hjälpmedel som ska underlätta livet till sjöss, lanseras i strid ström. Mässan visar ett stort utbud av den senaste tekniken. Foto: Augmented reality, från Raymarine.

”Framtidstron i branschen är fortsatt stark och det är tydligt att allt fler inser att vi har unika möjligheter till både spännande och avslappnande vattenäventyr.” BRANSCHEN STRÄVAR OCKSÅ efter

ALLT FÖR SJÖN 1 –10 MARS STOCKHOLMSMÄSSAN ÄLVSJÖ Den viktigaste mötesplatsen för båt- och vattenintreserade. Köp biljett online – spar tid och pengar. alltforsjon.se

att bli grönare och tystare. Inombordare med hybrid eller eldrift har vi redan sett en del av och på mässan kan du bland annat spana in de svenska elbåtarna från X Shore. Allt fler tillverkare av utombordare satsar på hybrid- och eldrift, till exempel svenska GreenStar Marine. Mer svenskt är att vänta från bland annat High Coast som visar sin nya aluminiumbåt HC9, byggd med helt ny spjutspetsteknik.

Även Nimbus, visar sin nya 11-metersserie och vi kan vänta en hel del nyheter från det starka båtproducent landet Finland, bland annat från Yamarin och Finnmaster. Även norska Askeladden visar sin nya P79. - Vi ser att allt fler båtar som förr hade inombordare nu rustas med utombordare. Motorerna blir designmässigt mer välutvecklade, lättare i förhållande till sin kapacitet och mer driftsäkra. Priserna pressas och dubbel och trippelinstallationer börjar bli vardagsmat även i Europa. Framtidstron i branschen är fortsatt stark och det är tydligt att allt fler inser att vi har unika möjligheter till både spännande och avslappnande vattenäventyr. NU VÄLKOMNAR VI alla att smygstarta säsongen hos oss – för på Allt för sjön har vi redan sommar, slår Hanse Thorslund fast. ✤

CLASSIC BOAT SHOW är i år större än tidigare och visar på den bredd och det kulturarv som det svenska båtlivet står för. Loris är en av de mest välbevarade yachterna vi har och beställdes av Ivar Kreuger 1913. 43

Nacka0119_fram_52sidor.indd 43

2019-02-15 11:17


Morfar och jag Jag vet att det heter alla hjärtans dag, men för mig handlar det om ett hjärta. Morfars. Han var min bästa kompis, och smedjan var vårt favoritställe. Det var här vi gjorde den här ljusstaken tillsammans. Jag önskar att han fått leva lite till, så att vi kunde göra flera saker tillsammans.

Stöd hjärtforskningen. Swisha 100 kr till 90 91 92 7.

www.hjart-lungfonden.se 190302 Nacka Magasin 210x28744 Morfar.indd 1 Nacka0119_fram_52sidor.indd

2019-01-28 11:17 09:32 2019-02-15


28 09:32

FÖRETAGARTRÄFFEN I NACKA

Företagarträffen som träffade mitt i prick En inte alltför solig dag i februari för 25 år sedan inleddes en resa som med tiden skulle bli allt soligare. Året var 1994 och ett trettiotal Nackaföretagare hade hörsammat den inbjudan som man fått från den lokala föreningen för Företagarna och Handelskammaren i samarbete med Nacka kommun och Nackas kvinnliga nätverk om att samlas en förmiddag i Nacka Forums dåvarande biograf. en träff var extra viktigt då arrangörerna redan från början ville poängtera att det är mötet mellan människor som är förutsättningen för utveckling och inspiration. Besökarna var den första gången mest företagarnas personal och respektive. Misslyckat tänker kanske någon, men nej säger Anders Börjesson Näringslivsdirektör i Nacka kommun sedan 2003 och en av de eldsjälar som har varit med och utvecklat FöretagarTräffen. För det var just här som iden att låta företagarna utvecklas genom varandra faktiskt föddes. Och ett frö till det vi idag kallar ”Nacka-effekten” såddes.

ATT MÖTET SKULLE VARA

FÖRETAGARTRÄFFEN HAR SEDAN starten varit med om såväl rusande som dykande konjunktur, och mitt i den tuffaste av djupdykningar 2009 så bestämde företagarna i Nacka sig för att ”Vägra lågkonjunktur”, ett upprop som gick ut till företagarna

om att hjälpa varandra. Om att värna om Nacka och det egna företaget och på hemmaplan knyta nya kontakter och göra fler affärer. Med facit i hand kan man idag se att det lyckade samspelet mellan företagen i Nacka och kommunen har gjort att Nacka räknas som en av landets mest framgångsrika näringslivskommuner. Här finns också de mest lönsamma och framgångsrika företagen i landet. - I en kommun där nästan 1 000 nya företag startas varje år är det extra viktigt att det finns ett väl fungerande nav och där spelar FöretagarTräffen idag en ovärderlig roll, säger Anders Börjesson. - Företagande är tufft, därför är det extra viktigt att det finns ett tillfälle varje år då man träffas och under en hel dag pratar och prisar företagande. Där man får lära sig av de som lyckats och skapa nya kontakter. Där man verkligen kan

känna det driv som samarbete skapar och där man också får känna sig stolt som företagare, fortsätter Anders. numera huserar på Nacka Strandmässan arrangeras i samarbete mellan Företagarna Nacka Värmdö och Nacka kommun och har idag utvecklats till Sveriges största företagarträff. Träffen har sedan ett par år tillbaka stöpts om för att ytterligare betona nätverkande. Förmiddagen är vigd åt mingel mellan utställarna, med ett exklusivt pro-gram fyllt av inspiration. Efter lunch öppnas dörrarna för allmänheten och ett digert eftermiddagsprogram tar vid. När detta magasin kommer ut har precis den 25 upplagan av Nacka FöretagarTräff genomförts. - Men håll ögonen öppna under det kommande året för då kommer det att hända mycket spännande, avslutar Anders. ✤

FÖRETAGARTRÄFFEN SOM

45

Nacka0119_fram_52sidor.indd 45

2019-02-15 11:17


PRECIS SOM NI VILL HA DET. STORA POOLEN ELLER EGNA POOLEN

SEMESTER MED FAMILJEN

BARNKLUBB ELLER SPASTUND

HOTELLRUM ELLER EGEN VILLA CYKELTUR ELLER VINPROVNING

I SÖDRA FRANKRIKE

CHÂTEAU

StPIERRE de SERJAC

Kontakta oss och få det bästa förslaget för just Er. Ring +33 (0)4 67 93 12 34 (kundservice på engelska) och läs mer på www.serjac.com

HOTELL | VILLOR & LÄGENHETER | RESTAURANG | VINGÅRD | SPA Nacka0119_fram_52sidor.indd 46

2019-02-15 11:17


PROMOTION CONTURKLINIKEN

M A

R G

En av landets äldsta kliniker, Conturkliniken®, erbjuder unikt koncept för plastikkirurgi och estetiska behandlingar Conturkliniken® i Stockholm grundades 1995 och har specialistkunskaper inom modern estetisk plastikkirurgi och estetiska behandlingar. Här erbjuds varje patient unikt skräddarsydda behandlingar och ingrepp för att uppnå bästa möjliga resultat. Lång, gedigen erfarenhet gör Conturkliniken® till ett självklart val för den som går i behandlingstankar. TEXT: PAULA HALLDIN

tar Conturkliniken® emot patienter i alla åldrar från hela landet. Kliniken startades av doktor Gunnar Göransson, med visionen att erbjuda estetiska ingrepp och behandlingar med patienten i fokus. Kliniken var bland de första i världen

CENTRALT BELÄGET I STOCKHOLM

att använda sig av laserteknik. En teknik som utvecklats och används som en del av behandlingen för att föryngra ögonregionen. Med den senaste tekniken ”Fraktionerad ultrapulslaser” utförs ögonlocksplastiker i kombination med hudföryngring och andra ingrepp.

- Metoden är unik för Conturkliniken®, säger doktor Gunnar Göransson som arbetat med plastikkirurgi sedan 1988. Idag är Conturkliniken® välkänd och har medvetet arbetat för att behålla den personliga känslan där alla patienter erbjuds unik rådgivning. För att kunna 47

Nacka0119_fram_52sidor.indd 47

2019-02-15 11:17


PROMOTION CONTURKLINIKEN

GUNNAR GÖRANSSON Klinikchef, Carina Bardosson Leg Sjuksköterska och Jeanette Garcia Undersköterska.

tillgodose alla typer av önskemål finns flera läkare med ett brett spektrum av specialistområden och kliniken erbjuder de flesta ingrepp inom estetisk plastikkirurgi. - Hos oss kan du vara helt säker på att du får träffa en läkare med specialistkunskaper, oavsett vilken behandling eller operation som är aktuell för dig. Vi har expertis inom alla områden – från näsplastik, ansiktslyft och bröstoperationer till mindre injektionsbehandlingar och hudföryngring.

”Genom att kombinera olika behandlingar eller operationer vid samma tillfälle uppnår vi de mest optimala resultaten. Patienten får samtidigt en kortare läkningstid än om de görs vid olika tillfällen. Detta behandlingskoncept kallar vi Conturmetoden.”

FÖRÄNDRING OCH FÖRYNGRING

Bredden av behandlingar är det som gör Conturkliniken® unik. Istället för att erbjuda stora kirurgiska ingrepp kan istället små korrigeringar göras i kombination, antingen samtidigt eller under flera tillfällen. De flesta patienter som söker sig till Conturkliniken® är ute efter att föryngra eller förbättra sitt utseende men även rekonstruktiv plastikkirurgi utförs på kliniken. - Föryngringar är det vanligaste, och sällan handlar det om att förändra ett helt utseende. En föryngring av sitt utseende handlar om att vrida tillbaka tiden genom rätt behandlingar. Ibland räcker det med små korrigeringar för att åtgärda något som patienten känt sig missnöjd med under en längre tid.

- Genom att kombinera olika behandlingar eller operationer vid samma tillfälle uppnår vi de mest optimala resultaten. Patienten får samtidigt en kortare läkningstid än om de görs vid olika tillfällen. Detta behandlingskoncept kallar vi Conturmetoden. ETT FÖRSTA MÖTE

För de som vill korrigera något i sitt utseende är det första steget att komma till kliniken på en konsultation. Det är ett förutsättningslöst möte där patienten får möjlighet att diskutera fritt med läkare eller sjuksköterska. - Hos oss kan patienten berätta om sin situation, förväntningar och eventuella farhågor. Ett sådant första möte kan

bokas både över telefon och via vår hemsida. Under konsultationen får patienten råd och information om vilka behandlingsalternativ som bäst motsvarar förväntningarna. - Det är viktigt att komma ihåg att en konsultation är just ett förutsättningslöst möte, helt utan krav, menar doktor Gunnar Göransson. Conturkliniken® är noga med att patienten går därifrån med realistiska förväntningar på ingreppet. Efter en eller flera konsultationer planeras sedan behandlingen. En del beslutar sig för ett kirurgiskt ingrepp och andra väljer icke-kirurgiska behandlingar, vilka är minst lika vanliga. Hit hör bland annat medicinsk hudvård, laser- och injektionsbehandlingar. - Vi har en bred palett av behandlingar och syftet med att genomföra en första konsultation är att vi tillsammans kan komma överens om vad som är rimligt. TRYGGHET OCH PERSONLIG KONTAKT

Conturkliniken® är en plats där patienten ska kunna känna sig trygg hela vägen från konsultation till återbesök. Här är varje patient unik och får klinikens fulla fokus, oavsett vilken behandling/operation som utförs. Här genomförs nämligen allt ifrån ansiktslyft till att ta bort missprydande blodkärl. - Vi jobbar ständigt för att göra våra patienter nöjda utan att det syns att de varit här och gjort ett ingrepp. Ett naturligt resultat som harmonierar med helheten är vad vi eftersträvar. Ett bra ingrepp ska helt enkelt synas utan att märkas. Målet för Conturkliniken® är att alla patientupplevelser ska bli så bra som möjligt. Därför är det personliga mötet särskilt viktigt. - Hos oss får alla patienter ett varmt och personligt omhändertagande under hela behandlingsprocessen. Personlig uppföljning är en viktig del av vår utvärdering för att säkerställa att vi håller en hög patientnöjdhet. Vår starka filosofi om att föryngra snarare än att förändra gör oss unika. Så om du går omkring och är missnöjd med något i ditt utseende är du varmt välkommen att boka ett besök för att bolla möjligheter med oss. ✤

48

Nacka0119_fram_52sidor.indd 48

2019-02-15 11:17


PROMOTION CONTURKLINIKEN

CONTURKLINIKEN® I KORTHET Conturkliniken® grundades 1995 av doktor Gunnar Göransson, en av Sveriges pionjärer inom användandet av laser för estetisk kirurgi. Idag kombinerar Conturkliniken® traditionella plastikkirurgiska metoder med laserbehandlingar och icke-kirurgiska ingrepp, enligt den egna Conturmetoden. Klinikens fyra läkare med specialistkompetens samt specialistsjuksköterskor erbjuder ett brett urval av behandlingar/operationer. Syftet är att erbjuda patienten en optimal kombinationsbehandling med naturligt resultat. Här är varje möte unikt och ambitionen är att alltid se till helheten och inte endast fokusera på det kirurgiska ingreppet. Alltid med personligt omhändertagande och noggrann uppföljning. Läs mer: conturkliniken.se

49

Nacka0119_fram_52sidor.indd 49

2019-02-15 11:17


DITT MAGASIN MISSA INTE NÄSTA NUMMER MED UTGIVNING

S T O C K H O L M S M AGA S I N E N N AC K A #38 • I D I T T O CH G R A N N ENS K VA RT ER

NACKA Stockholmsmagasinen

25 MAJ

NUMMER 38

NOBELBERGET

14

Tyck till om ditt magasin!

NY STADSDEL I SICKLA VÄXER FRAM

NYHETER INFÖR BÅTSÄSONGEN

Kreativ kostymör NINA SANDSTRÖMS KOSTYMER LYFTER KARAKTÄRERNA

Vasst hantverk YXMAKERSKAN JULIA KALTHOFF VILL GÖRA VÄRLDENS BÄSTA YXA

1 | 2019

Cilla & Rolf Börjlind

S T O C K H O L M S M AGA S I N E N VÄ R M D Ö #38 • I D I T T O CH G R A N N ENS K VA RT ER

VÄRMDÖ NUMMER 38

Stockholmsmagasinen

14

Vårt motto är alltid att försöka göra det magasin som tilltalar dig. Och därför är vi givetvis ytterst tacksamma för såväl feedback som tips om det vi kan ta upp i magasinet. Maila därför gärna vår chefredaktör Frida Lenholm, frida.lenholm@newsfactory.se om det som just du tycker att vi ska skriva om.

MAT PÅ EN PLÅT

NYHETER INFÖR BÅTSÄSONGEN

STOCKHOLMSMAGASINEN AB ger ut fem högkvalitativa lokala magasin som distribueras till Sveriges köpstarkaste målgrupp. Stockholmsmagasinen går ut till alla boende på Lidingö, Täby Danderyd, Bromma, Nacka samt Värmdö. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av ansvarig utgivare. Text och bilder i Stockholmsmagasinen lagras och publiceras digitalt. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering av aktuell utgåva. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt.

KOMMANDE UTGÅVOR 2019:

VI BJUDER PÅ RECEPT FRÅN TAREQ TAYLORS KOKBOK

21 SEPTEMBER, 2 NOVEMBER OCH 8 DECEMBER

Mobilt rökeri

ENKLA FORMER

EVA SKARBÄCKS KERAMIK ÄR TILL FÖR ATT ANVÄNDAS

NU RULLAR VÄRMDÖS FÖRSTA RÖKERI PÅ GATORNA

1 | 2019

Lasse Granqvist

Frida Lenholm, frida.lenholm@newsfactory.se Madeleine Strandberg, madeleine.strandberg@newsfactory.se Michael Säll, Tel. 08-505 738 27 michael.sall@stockholmsmagasinen.se

CHEFREDAKTÖR: FORMGIVNING: ANNONSBOKNING:

Stockholmsmagasinen Nacka distribueras direkt hem till alla boende i Nacka, fem gånger per år. Upplagan är cirka 40 000 exemplar. Stockholmsmagasinen Värmdö distribueras direkt hem till alla boende i Värmdö, fem gånger per år. Upplagan är cirka 20 000 exemplar. Nummer 2 har dock 22 300 exemplar inkl. sommarhushållen.

Glöm inte att gilla oss på facebook! @stockholmsmagasinen

RS-kontrollerad www.ts.se

Från mode till målande Eitil skapar minimalistisk och impulsiv konst

12 NYHETER FRÅN ÅRETS BÅTMÄSSA – ALLT FÖR SJÖN!

NATURLIG TRIVSEL

INSPIRATION:

NYTT ÅR NYA TRENDER

Stockholmsmagasinen

Vårens konst

NUMMER 59

”KÄMPAR MOT PSYKISK OHÄLSA” Fem starka tjejer driver UF-företag

Uppdatera ditt hem på andrahandsmarknaden

12

REPORTAGET:

Kicki ser sin stroke som en gåva

NYHETER FRÅN ÅRETS BÅTMÄSSA – ALLT FÖR SJÖN!

Hypnosterapi hjälpte henne tillbaka

NATURLIG TRIVSEL

BROMMA NYHETER FRÅN ÅRETS BÅTMÄSSA – ALLT FÖR SJÖN!

DRÖMMEN SOM BLEV VERKLIGHET

NUMMER 48

Stockholmsmagasinen

FREDRIK STATTIN TV-PRODUCENT MED FOKUS PÅ FINKULTUR

12

Barnebys berättar om utställningarna

Harmoniska hundmöten

Börja baka med bönor

Vi bjuder på läckra recept ur Lina Wallentinsons nya kokbok

VINGUIDEN:

DET JÄSER I GEORGIEN

Tips: Spännande smaker från vinets tidiga vagga

Så får du fyrfotingen att bli vän med sina jämlikar

Annika satsar på att skriva barnböcker

Trivselhus – hus som värnar om framtiden

Trivselhus – hus som värnar om framtiden

Frida Fahrman Framgångsrik multientreprenör med fingertoppskänsla

TD1_ettan.indd 1

2019-02-06 16:15

Niklas Berntzon

1 | 2019

2019-02-06 16:12

1 | 2019

1 | 2019

Johnnie Krigström LM1_ettan 2.indd 1

TÄBY DANDERYD

S T O C K H O L M S M AGA S I N E N B R O M M A #48 • I D I T T O C H G R A N N EN S K VA RT E R

NUMMER 59

S T O C K H O L M S M AGA S I N E N TÄ BY DA N D E RY D #59 • I D I T T O C H G R A N N EN S K VA RT E R

S T O C K H O L M S M AGA S I N E N L I D I N G Ö #59 • I D I T T O C H G R A N N EN S K VA RT E R

LIDINGÖ Stockholmsmagasinen

ANSVARIG UTGIVARE: Michael Stenemuhr BESÖK/POSTADRESS: Stockholmsmagasinen AB Sandhamnsgatan 63A, 115 28 Stockholm HEMSIDA: stockholmsmagasinen.se BILDREDAKTÖR: Frida Lenholm, frida.lenholm@newsfactory.se TRAFFIC/REPRO: Newsfactory Produktion AB DISTRIBUTION: Vid frågor och synpunkter gällande utdelning kontakta Svensk Direktreklam på tel 08-44 811 00 eller mail sdr321@sdr.se TRYCK: V-tab, Vimmerby OMSLAGSBILD: Frida Lenholm

Stjärnmäklaren om livet som bostadskonnässör, uppväxten och framtidsplanerna

B1_Ettan 2.indd 1

2019-02-06 16:10

Är du sugen på att läsa våra systermagasin? De kommer ut till dem som bor i något av områdena ovan. Du hittar magasinen via stockholmsmagasinen.se 50

Nacka0119_fram_52sidor.indd 50

2019-02-15 11:17


BUTIKEN FÖR STOR VALFRIHET I vår butik finner du över 200 eldstäder för att möta olika önskemål. Nu finns spännande nyheter att se från våra ledande tillverkare. Besök vår butik och låt oss visa våra möjligheter att erbjuda spisar efter personliga önskemål. Ta med husritning så kan vi lämna ett komplett förslag på spis, skorsten och montage så att spisen blir eldningsfärdig. Kampanjpriserna gäller t o m 2 mars 2019. Välkommen!

Contura 620T har omramning i värmereglerande täljsten. Stor trivsel och värmekapacitet. Pris Nu 31.900:-, 1.438:-/mån (Ord. pris 33.900:-)

Contura 556:1 style Populär braskamin med härlig braskänsla. Pris Nu från 18.900:-, 873:-/mån (Ord. pris från 20.900:-)

Nordpeis Monaco är en uppskattad murspis av Shapestone. Insatsen har en exklusiv höj- och sänkbar lucka och mycket god insyn till elden. Pris Nu 46.400:-, 2.069:-/mån (Ord. pris 48.400:-) Tulikikivi Jokka är en stilren hörnspis med stor braskänsla. Vacker rustik täljstensmantel med namn Nobile. Finns att få i höjd 1390 eller 1840 mm. Pris höjd 1390 mm 49,050:- 2184/ mån.

Alla våra spisar och bastur kan köpas med installation, klara för brasa och bad.

Jøtul 378 Advance en mellanstor gjutjärnskamin med en praktisk hylla. Finns med sockellucka. Pris Nu 25.900:-, 1.177 :-/mån (Ord. pris 27.900:-).

Jøtul I520 FR Spisinsats som kan väljas med 1-2-3 sidor glas. Pris I520 FR (1 sidoglas) Nu 20.900:-, 960:-/mån (Ord. pris 22.900:-)

Keddy kassett 1002 ett begrepp för effektiv värme. Finns i flera utföranden. Pris Nu 14.390:-, 677:-/mån (Ord. pris 15.990:-)

Vi erbjuder bekväm finansiering utan ränta på 24 månader. Endast uppläggningsavgift 495 kr och avisering 30 kr/mån tillkommer.

Se alla våra kampanjer på www.bastuspecialisten.se

Karlsbodavägen 19A, Box 11104, 168 11 Bromma. Tel: 08-445 14 10. E-post: info@bastuspecialisten.se

Nacka0119_fram_52sidor.indd 51

2019-02-15 09:24


NÅGOT FÖR ALLA SMAKER

I vårt kvarter finns det mycket att välja på. Här hittar du mängder av olika restauranger med mat från världens alla hörn, caféer med rykande färska bakverk samt saluhallar och butiker fyllda med kött, fisk, grönsaker och delikatesser. Öppettider och adresser hittar du på sickla.se Smaklig måltid!

Brödernas, Coffeehouse by George, Daiichi Sushi Thai, Eatery, Espresso House, Forno Romano, Garden kafé & boule, Garden Kafé Sickla & Bistro Sickla i Dieselverkstaden, ICA Kvantum, IKKI Sushi, Joe & The Juice, Libanesen, McDonald’s, Naked Cake glutenfri mat&fika, Naked Juicebar, no.é, Restaurang Minh, Restaurang Thai Korat, Sovel Kött & Grill, Subway, Systembolaget, Taco Bar, Tartine, Texas Longhorn, Wayne’s Coffee, Willy:s

Nacka0119_ffram_5 52sidor.indd 52

2019-02-15 09:24

Profile for Newsfactory Media Group

Nacka magasin #38 (0119)  

Stockholmsmagasinet Nacka distribueras direkt hem till alla boende i Nacka, fem gånger per år. Upplagan är cirka 40 000 exemplar.

Nacka magasin #38 (0119)  

Stockholmsmagasinet Nacka distribueras direkt hem till alla boende i Nacka, fem gånger per år. Upplagan är cirka 40 000 exemplar.