Page 1

ANNONS

ANNONS

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S F R Å N N E W S FAC TO R Y

MAGISKT I MARRAKECH SIDA 12

ÄVENTYR FÖR HELA FAMILJEN I SPANIEN

VANDRA MELLAN VINGÅRDAR

BON VOYAGE SIDA 23

SIDA 19

PLANERA DITT NÄSTA ÄVENTYR MED TIDNINGEN BON VOYAGE /// Nº1 FEBRUARI 2018


Anna Gustavsson Kupolen Borlänge

Tänk så enkelt det är att resa varsomhelst! Men när valmöjligheterna ökar så blir det också mer att tänka på inför semestern. Hos Ticket får du tips, hjälp och goda råd som bara går att få på ett sätt: genom människor som själva älskar att se sig omkring i världen. Det är därför vi har högst kundnöjdhet av alla resebyråer, både på nätet och i butik. Hos oss jämför du charterresor, sista minuten, flyg, kryssningar, hotell och hyrbilar. Om du dessutom bokar din resa med vår unika TicketGaranti kan du avboka och få pengar tillbaks om något skulle hända. Till exempel om det regnar på resmålet, om du inte får semester (boka först och fråga sen), eller om hamstern blir sjuk. Har du några frågor är det bara att slå en signal eller skicka ett meddelande på Facebook. Våra resesäljare svarar alla dagar i veckan! För sinnesro ingår alltid när du bokar resa hos Ticket. Oavsett om du väljer att boka i någon av våra 51 butiker, på telefon, eller på ticket.se Vi hjälper dig hela vägen!

Anna Gustavsson

Boka på ticket.se, på telefon 0770-456 106 eller i din Ticketbutik.

TicketGaranti fr 195 kr på reguljärflyg, hotell och hyrbil, fullständiga villkor på ticket.se

Vi hjälper dig hela vägen!


Gran Canaria fr.

3853:-

1 vecka inkl. flyg + hotell★★★★

Krabi fr.

8800:-

1 vecka inkl. flyg + hotell

★★★★

Mallorca fr.

3675:-

1 vecka inkl. flyg + hotell★★★★

Karibienkryssning fr.

7279:-

1 vecka inklusive helpension

(Miami–Jamaica–Caymanöarna–Mexiko– Bahamas–Miami)

Boka på ticket.se, på telefon 0770-456 106 eller i din Ticketbutik.

Alla prisexempel är hämtade den 16/1 och är per person i del av dubbelrum/hytt. Flyg tillkommer på kryssningar. Begränsat antal platser, vi reserverar oss för ev. prisförändringar och tryckfel.


Stellar Shell System Moderna, tekniska och lätta plagg i Dermizax®NX, ett vattentätt membran utvecklat i Japan med extremt hög andningsförmåga, och som enligt oss är det bästa på marknaden. Mycket smidig passform, hög funktionsnivå och avskalad design för krävande utförsåkare.

FRI FRAKT � FRIA RETURER � ENDAST ONLINE

W W W. S T E L L A R E Q U I P M E N T. C O M


3.

1.

Lyxboende på Maldiverna

En svag vindpust fläktar kinderna. Det turkosblå vattnet är precis så magiskt som på bilderna. Vågorna rullar sakta in mot stranden och sköljer tårna, som försvinner längre ner i den kritvita sanden för varje gång vattnet drar sig tillbaka. Först på önskelistan hittar vi Maldiverna.

Norska fjordars magi Ta ett djupt andetag och fyll lungorna med den friska luften. Det hisnande vackra nordnorska landskapet breder ut sig framför dig. En lång, smal havsvik omfamnas av blanka klippsidor dit solen sällan når. Lunnefågeln vaggar på vattenytan i väntan på föda. Det vackra fjordlandskapet tar sig in på plats nummer tre.

Svenskarnas

t s i l t e k Buc 2018

På svenskarnas topplista över resmål vi drömmer om återfinns många fantastiska platser runt om i världen. Men visste du att dessa platser sällan hör till de destinationer som vi faktiskt reser till? Att boka drömresan behöver inte vara så komplicerat. Med en trygg resepartner vid din sida är ingen resedröm omöjlig att uppnå. Vi hjälper dig att förverkliga just din drömresa. Välkommen till butik, resia.se eller ring oss på 0771-92 92 92.

Se hel a

ToppLISTaN på re sia.se

2.

Vingård i Toscana Nummer två på listan tar dig till böljande dalar och gröna gårdar. Möt smaken av pecorino, oliver och prosciutto. Känn doften av plommon, torkad frukt och örter från regionens stolthet som mognat innanför korkhöljet. Varje droppe avslöjar en trogen allians mellan odlare och druva.


N E W S FAC TO R Y

BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

L EDA R E

Uppladdning & avkoppling Nu har det gått en dryg månad sedan vi skålade i champagne och avgav löften inför det nya året. Många med mig lovade att minska ner på stressen och träna mer. Det är något som avspeglar sig i årets resetrender. Under 2018 vill vi vila och vara onåbara under semestern samtidigt som vi vill röra på oss och upptäcka nya spännande resmål.

I N N EH Å L L

12

Årets första nummer av Bon Voyage tar er med på både avkopplande och aktiva resor. Familjeäventyr i södra Spanien, golf i Marrakech och vandringar mellan vingårdar är några exempel ur innehållet.

10

19

23

Resemagasinet Bon Voyage kommer till dig fyra gånger om året med Dagens Industri. Nytt för 2018 är att tidningen fått nytt utseende. Nytt format och tjusigare papper – allt för att höja din läsupplevelse. Under året kommer vi att förse dig med inspiration inför kommande resor. Varma sandstränder och gnistrande vinterlandskap, roliga upplevelser för hela familjen och tips på ”vuxna” minibreaks. Håll ögonen öppna – nummer två kommer i maj. Varför inte låta nästa resa hjälpa dig med nyårslöftena? Spring ett lopp på en plats du längtat till eller bo på ett hotell där ingen kan nå dig. Själv har jag bokat ett B&B i en liten by i Italien. Där ska jag vandra och varva ner i ett böljande landskap, långt ifrån storstadens stress. INSPIRATION | Tips & nyheter sid 9

14

TRENDER | Så här reser vi 2018 sid 10

VÄRLDEN | Förtrollande Marrakech sid 12 + Upptäck världen i löparskor sid 14 Trevlig läsning – resan börjar här!

EUROPA | Kombinera vin och vandring sid 19 + En ”okänd” del av Paris sid 20 BÄSTA SPA I SVERIGE 2018 | Yasuragis nya badhus sid 16 MED FAMILJEN | Spännande upplevelser i Andalusien sid 23 + Gå på tur med barnen sid 26

BON VOYAGE // Ingela Engblom

SVERIGE | Brunkebergstorg blommar upp sid 27 + Möt våren i Skåne med deckarperspektiv sid 28

DENNA TEMATIDNING ÄR PRODUCERAD AV NEWSFACTORY MEDIA GROUP Redaktör & Text: Ingela Engblom | Projektledare: Mikael Kollberg | Försäljning: Elisabeth Bülow | Form & repro: Sofie Eriksson | Tryck: Bold Printing Boka annons: Elisabeth Bülow, 073 528 91 44, elisabeth.bulow@newsfactory.se

Newsfactory AB, Sandhamnsgatan 63A, 2tr, 115 28 Stockholm. 08-545 03 990 | info@newsfactory.se | www.newsfactory.se Är du intresserad av din egen kundtidning och vill veta mer om hur vi kan hjälpa er? Kontakta Mikael Kollberg på 0708-609057 eller mikael.kollberg@newsfactory.se

7


Liten stad

STOR PLATS Bangkok London Paris Dubai New York Singapore Kuala Lumpur Istanbul Tokyo Seoul Hong Kong Barcelona Amsterdam Milan Taipei Rom Osaka Vienna Shanghai Prag Los Angeles Madrid München Miami Dublin Berlin Mumbai Riyadh Toronto Chennai Lima Beijing San Francisco Brussels Vancouver Sydney G u a n g z h o u Lissabon Pune Frankfurt Dallas Johannesburg Budapest Abu Dhabi Mexico City Hangzhou Punta Cana Geneva Calcutta Aten Beirut Melbourne Sao Paulo Houston Shenzhen Bucharest Casablanca Bengaluru Kapstaden Köpenhamn Montreal Washington St Petersburg Philadelphia Hamburg Zurich Moskva Chicago Stockholm Bogota Buenos Aires Sofia Duesseldorf Cairo Durban Boston Chengdu Atlanta Edinburgh San Jose Jakarta Teheran Rio de Janeiro Warsawa Manila Xi’an Colombo Xiamen Hanoi Delhi Ho Chi Minh City Tel Aviv Dalian Montevideo Amman Accra Quito Tianjin Qingdao Lagos

Välkommen hit! destinationhalmstad.se


N E W S FAC TO R Y

BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

9

I N S P I R AT I O N VÄRLDEN

50 000 KRONOR FÖR VM I FOTBOLL Den holländska resespecialisten Travel Bird har räknat ut vad det kommer att kosta svenska fotbollsfans att se VM på plats i Ryssland i sommar. För de som vill bo 5-stjärnigt och ha bra platser på matcherna kommer notan att gå på 133 490 kronor. De som nöjer sig med 3-stjärnigt boende och sämre biljetter klarar sig med 50 840 kronor. Kostnaderna inkluderar en tur och returresa till Ryssland, inrikesflyg mellan de olika spelorterna (baserat på att Sverige går till final), boendekostnader, matchbiljetter och "övriga utgifter".

NÄR BLOMMAR KÖRSBÄREN I JAPAN? Många drömmer om att få uppleva körsbärsblomningen i Japan och planerar sitt besök efter den. Tänk på att Japan är ett avlångt land. Körsbärsträden börjar blomma redan i januari i de sydligaste delarna, sedan fortsätter “körsbärsfronten” långsamt norrut och blommar slutligen på ön Hokkaido i maj. I Tokyo och Kyoto (de mest besökta platserna) börjar blomningen oftast i slutet av mars och står i sin fulla prakt första veckan i april.

Datum: 14 juni–15 juli 2018. Visum: I samband med VM behövs inget visum. Ansök om Fan-ID i samband med köpet av matchbiljetten.

EUROPA

DIREKTFLYG TILL BILBAO I vår startar Norwegian en direktlinje mellan Arlanda och Bilbao i Spanien. Start 2:a maj, onsdagar och lördagar.

PRAG ÄR ALLTID RÄTT Tjeckiens huvudstad Prag är en av Europas vackraste huvudstäder och en perfekt destination för ett ”minibreak”. Pragborgen, Karlsbron och Rådhusets astronomiska ur. Avstånden är korta mellan de stora sevärdheterna så även under en kort vistelse hinner besökaren uppleva mycket. Utmed de gamla kullerstensgatorna lever även ett modernt Prag med trendiga butiker, designade barer och coola restauranger.

TRENDER

FAMILJ

TRÄNING ISTÄLLET FÖR FEST

ZANZIBAR ÅRET RUNT

Intresset för träning hos unga resenärer har ökat enligt en kundundersökning som Hotels.com har gjort. 80% av de tillfrågade mellan 18 och 35 ansåg att det var viktigt att hålla formen under semestern. En konsekvens har blivit att welfien ersatt selfien. Åldersgruppen skryter hellre med en bild från gymet än en från festen eller stranden.

Solen skiner nästan alltid på den afrikanska ön Zanzibar. Här skiljer det bara några grader mellan vinter (juli-oktober) och sommar (decembermars). Ön är lika lugn som exotisk och passar vuxna såväl som barn. Stränderna är milslånga och erbjuder alla slags vattenaktiviteter. Glöm inte badskorna – korallerna är vassa.


10

BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

1. BACKPACKING HAR BLIVIT FLASHPACKING Bra boende och god mat blir allt viktigare, även för de yngre grupperna. Mat- och vinresor växer sig ännu starkare under 2018.

2. AV- OCH NEDKOPPLAD För majoriteten av svenskarna är avkoppling det viktigaste på semestern. Vi prioriterar inte längre wi-fi viket är ett tecken på att vi inte längre vill vara nåbara under ledigheten.

3. ÖKAD NYFIKENHET Allt fler vill uppleva mer. Vi har blivit mer nyfikna på nya kulturer och det är inte längre tillräckligt med bara en strand.

Hur kommer vi att resa under 2018? Vilka prioriteringar har förändrats? Och hur ser våra drömmar ut? Här kommer årets trendspaning från Resiabarometern:

5. NATURUPPLEVELSER ÖKAR Vandringsresor på hemmaplan och utomlands är större än någonsin. Kryssningsresor som Hurtigruten har också ökat i popularitet. Djur och natur har blivit ”hett”.

Grekland och norska fjordar lockar många

4. FLER KORTA RESOR Minibreaks på fyra dagar spritt över året har blivit populärt. Det gäller både storstadsresor och skidresor.

Tanzania

Avresor varje dag

08-20 30 50 • info@andersons.se www.andersons.se • instagram: @andersons_safari


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

BON VOYAGE

SVENSKARNAS BUCKET-LIST ÖVER RESOR 1. Lyxboende på Maldiverna 2. Norges fjordar och vingårdar i Toscana 3. Route 66 och Highway 1 i USA 4. Körsbärsblomningen i Japan 5. Snorkling på Barriärrevet 6. Isbjörnssafari på Svalbard 7.

Franska Rivieran i en cab eller yacht

8. Bo på en öde ö utan uppkoppling och stress 9. Helikoptertur över New York 10. Yogaretreat till Bali

MEST BOKADE LÄNDER 2018 (förra årets placering inom parentes) 1. Spanien (1) 2. Grekland (4) 3. USA (3) 4. Thailand (2) 5. Cypern (5) 6. Italien (6) 7.

Sydafrika (ny)

8. Vietnam (ny) 9. Mexiko (9) 10. Kap Verde (ny) Resiabarometern är en årlig undersökning gjord av Resia i samarbete med Kantar SIFO. 1079 svenskar intervjuades i slutet av oktober 2017.

Äkta linksgolf!

Ny slope varje dag!

11


12

BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

Förälskad i Marrakech Unika golfbanor, häftig design och sköna hammam – Marrakech är ett resmål där alla kan hitta någonting som lockar. Upptäck en stad där nutid möter medeltid och tradition möter trend.

LinksGolf Öland! Så heter vi eftersom vi bjuder på äkta linksgolf: här har du havskontakt på alla golfhål, du måste bemästra torvade bunkrar och du puttar på ondulerade greener varav en dubbelgreen. Likt Lundin, Leven, Scotscraig eller St Andrews, utom när det gäller regnet som är så ovanligt här på solen och vindarnas Ö! Nu kan du boka spel med Rättvis Greenfee! Nu kan du boka golfpaket även med Hickory! Vi ses på www.linksgolföland.se

Vad? Var?

LinksGolf is GolfPassion!

N E W S FAC TO R Y


N E W S FAC TO R Y

BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

”Jag kom hit för att jobba för 20 år sedan och insåg snart att Marrakech var min plats på jorden.”

Det är helg och skymningen faller över torget Djemaa el-Fna. En dimma av rök från grillarna lägger sig över det myllrande folkhavet. Här har Marrakechbor samlats i århundranden och gör det än idag. De kommer hit för att lyssna till sagoberättare och njuta av maten från gatustånden. Här kan du få din framtid siad, dina skor putsade och köpa ett läkande hopkok. Krydd- och grönsaksstånden är som färgsprakande konstverk och dofterna förförande. Det är lätt att bli förälskad i Marrakech. En som erfarit det är svenskan Maria S Martin. Hon och hennes man driver sedan 2004 Riad Saba inne i medinan, den gamla stadsdelen. – Jag kom hit för att jobba för 20 år sedan och insåg snart att Marrakech var min plats på jorden.

RESA HIT: Flygtid: 5 ½ timme. Norwegian flyger från både Stockholm och Köpenhamn

En riad är ursprungligen den del av ett palats där besökande män fick vistas. Nu är det namnet på ett guesthouse eller boutiquehotell i medinan. Att bo på en riad är som att var en del i ett heminredningsreportage. Marockanskt kakel, vackra tyger, gårdar med fontäner och takterrasser. Marrakech är rikt på stora lyxhotell men för de som vill uppleva det genuina vardagslivet rekommenderar Maria boende på en riad. – Vi hör gårdfarihandlare ropa ut sina varor utanför porten och på gatan sparkar barnen fotboll.

BÄSTA TID: Oktober till och med april BOENDE: Riad Saba | boutiquehotell i medinan Amanjena | lyxhotell med pool nära golfbana

Från riaden är det inte långt till shoppingen i soukens kryllande gränder. Här säljs allt från tofflor i regnbågens alla färger till förgyllda handfat. Det är svårt att komma ut härifrån utan påsar fyllda med keramik, lyktor och tekannor. Glöm inte att pruta, försäljarna blir besvikna om du låter bli. Priset blir lägre och framförallt har du fått en trevlig pratstund.

RESTAURANGER: Le Chara | genuin marockansk mat Il lumoni | klassisk italienare HAMMAM: Les bains de Marrakech | prisvärd favorit Royal Mansour | lyx på 7-stjärnigt hotell

Det är inte svårt att förstå varför designers och trendsättare reser till Marrakech för att hitta inspiration. Den rosa staden står i skarp kontrast till de snöklädda Atlasbergen i horisonten. Vart du än vänder blicken möts du av färg. Yves Saint Laurent

GOLFBANOR: Royal Golf, Al Madeen

Rättvis greenfee!

13

är kanske den mest kände modeskaparen som blivit förälskad i Marrakech. En av de största sevärdheterna är en fantastisk trädgård som han och livskamraten Pierre Bergé restaurerade på 60-talet. Köerna är långa utanför Jardin Majorelle. Vägg i vägg med trädgården öppnade i oktober (2017) YSL museum. Där kan besökarna se ett urval av hans kollektioner. – Det är en riktig liten pärla som de stora turistströmmarna inte hittat till än. Ett hett tips är därför att köpa biljetter till bägge attraktionerna vid YSL museets kassa, berättar Maria. Efter några dagar i souken kan det vara skönt att fly det myllrande folklivet en stund. Maria brukar rekommendera sina gäster att åka på ”pool-lunch” till något hotell utanför stan. – En av många favoriter är Fellah Hôtel. Det är en konstnärlig plats, fylld av cool inredning och härliga människor. Här hänger jag gärna runt poolen, äter en fräsch brunch och hämtar energi. Hammam är ett annat sätt att koppla av på. Det finns många att välja på och Maria har provat de flesta. Oavsett om du föredrar superlyx eller budget blir du väl omhändertagen i miljöer som är som hämtade ur tusen och en natt. Golf vid Atlasbergets fot. Det milda vinterklimatet och den vackra naturen har gjort Marocko till ett perfekt resmål för golfsemestrar. Det finns sju banor inom en kvarts radie runt Marrakech. Royal Golf Club är den äldsta banan, och enligt Maria den charmigaste. Den anlades av Pashan av Marrakech i början av 1900-talet och här har både Churchill och Eisenhower spelat. Intill ligger Al Madeen som är en mer tekniskt avancerad bana. Samtidigt som du spelar går du i en skulpturpark som är integrerad i banan och som bakgrund tronar stora Atlas. – Här, som på så många andra platser i och runt Marrakech infinner sig en overklighetskänsla. Det är magiskt och därför svårt att inte bli förälskad, säger Maria.

Prova hickory här!


14

BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

1. MIDNIGHT SUN MARATHON, NORGE Detta är världens nordligaste maratonlopp (finns även som halvmara och mil) och sägs vara ett av de vackraste. Ni springer under midnattssolen utmed vattnen i Tromsö. www.msm.no

2. SYDNEY MARATHON Detta maraton som genomförs i mitten av september följer den olympiska sträckningen från 2000. www.sydneyrunningfestival.com.au

3. NICE HALF MARATHON Här springer ni utmed den tjusiga strandpromenaden i Nice med Medelhavet ständigt närvarande. www.nicerunningday.com

4. BIG FIVE MARATHON, SYDAFRIKA Kombinera safari med löpning bland lejon och elefanter på den sydafrikanska savannen. Finns även som halvmara. www.big-five-marathon.com

5. THE GREAT WALL MARATHON, KINA Detta maraton anses vara ett av världens tuffaste. 5 164 trappsteg i brant stigning. Välj mellan hel maraton, halv eller 8,5 km. www.great-wall-marathon.com

Maraton!

ett sätt att upptäcka världen New York, London och Tokyo – listan på städer som arrangerar maraton kan göras lång. För dig som gillar att springa är lopp ett perfekt sätt att uppleva nya världsdelar. Här följer några exempel på tävlingar som sticker ut från mängden.

Vandring- och cykelresor 2018 Bland nyheterna: Kustvandring på Kreta På elcykel genom Montenegro Lätta vandringar i Provence Cykla München till Venedig Vandring på Afrodites Cypern

Upplevelser till fots och på cykel sedan 1986!

Läs mer och beställ vår broschyr på www.primatravel.com eller ring 031-813350


VÅRT BÄSTA SYDAFRIKA

25.125 kr Vuxen fr 33.930 kr Barn fr

Ta med mamma och pappa – om de är snälla!

JUNIORSAfARI

NATUR, KULTUR & VILDA DJUR Från

I KENYA

28.950 kr

Natur, kultur och vilda djur i Sydafrika Safari med svensktalande ranger i Krugerparken. Sedan väntar Kapstaden. Max 10 pers.

Juniorsafari i Kenya Safariresa för dig som är lite yngre. Men var lugn, upplevelserna passar även mamma, pappa och övriga familjemedlemmar. Det blir besök på djurbarnhem med elefanter, safari med spaning efter savannens djur som lejon, giraffer och vårtsvin, samt möten med andra barn i en massajby. Resan avslutas vid Indiska oceanen med bad och äventyrsklubb. 12 resdagar, svensktalande Jamboguide, avresor på skolloven.

Safari på riktigt! I över 40 år har våra resenärer fått uppleva livet på Afrikas savanner på nära håll. Vi gillar att komma det vilda djurlivet nära, men aldrig så nära att vi stör. Vi vet hur en

Från

safari på riktigt genomförs – i små grupper och med safarijeepar – och vi tummar inte på kvaliteten. Välkommen på stora upplevelser i det lilla formatet!

58.845 kr

Från

26.755 kr

www.jambotours.se Tel 020-52 22 22

✓ ÄKTA SAFARI MED JEEP ✓ HÖGST 14 DELTAGARE ✓ MYCKET FINA LODGER

KLASSISK

KENYASAFARI

EXPEDITION

MED SVENSKTALANDE JAMBOGUIDE

CAMPING DELUXE

NAIROBI ➞ MOUNT KENYA ➞ SAMBURU ➞ LAKE NAKURU ➞ MASAI MARA

Expedition Botswana Ett exklusivt safariäventyr i Botswanas orörda vildmark. Med flyg och jeep till går resan till Okavango, Chobe och Victoriafallen. ”Camping deluxe”, med riktiga sängar, privat dusch/wc och oklanderlig service – mitt i naturen! Max 6 pers, 13 dagar, engelsktalande guider.

Klassisk Kenyasafari Safarin börjar vid foten av Mount Kenya, där varje rum har utsikt över lodgens vattenhål. Sedan vidare till Samburus karga landskap. Vi ser Lake Nakurus rika fågelliv och i mäktiga Masai Mara bor vi i fina safaritält vid floden. 10 dgr. Avr. 29/3, 5/7, 13/9, 25/10, 12/11.

SERENGETI • NGORONGORO LAKE MANYARA • TARANGIRE

klassisk

TANzANIASAfARI Från

33.475 kr

Klassisk Tanzaniasafari Med fyrhjulsdriven jeep i fyra av Tanzanias bästa vildmarker. Tält eller safarilodge, max 14 pers, Jamboguide.

Från

53.850 kr

MAGISKA MÖTEN I REGNSKOGEN Schimpanser, bergsgorillor, safari & magisk natur i Uganda och Rwanda. Magiska möten i regnskogen Uganda bjuder på tät regnskog, dalgångar med vulkansjöar, gropiga grusvägar, bergsgorillor och schimpanser. När resan går in i Rwanda förändras infrastrukturen. Här är vägarna väl underhållna, det finns knappt något skräp längs vägkanten och trafikpoliser syns regelbundet. Landskapet är även här slående vackert. En intressant kombination av två väldigt olika grannländer! 14 dagar, engelsktalande guider.


16

BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

STOCKHOLMS NYA JAPANSKA BADHUS – en plats för tystnad.


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

BON VOYAGE

17

Yasuragi har under 20 års tid varit en plats dit människor kommer för att koppla av från vardagen och hämta ny energi. Det japanska badet, med ledorden stillhet, skönhet och harmoni har varit grunden för Yasuragi ända sedan de öppnade 1997. Då började det med en liten varm källa utomhus och japansk tvagning. Under åren har konceptet och den fysiska miljön konstant utvecklats.

Nu har Yasuragi gjort sin största investering någonsin och byggt ett helt nytt japanskt badhus. Syftet med ombyggnationen har varit att komma närmare kärnan i den japanska badhuskulturen. I samklang med den nordiska skogs- och skärgårdsmiljön som omger Yasuragi har de nu skapat en plats där människor kan andas ut och släppa taget. Det är DAP arkitekter som efter en studieresa till Japan gestaltat den nya miljön. Med sig fick de i uppdrag att skapa en plats att längta till. För Yasuragi handlar det om att förvalta sitt japanska arv och ge framtida generationer en plats där det är självklart att komma närmare varandets innersta kärna. – Varje liten detalj i material, rumslighet och bemötande ska möjliggöra det som är Yasuragi – det som kan beskrivas som den sköna utandning du gör när du sjunker ned i en het källa. En själens utandning, säger Sunniva Fallan Röd, Vd på Yasuragi. Badbesöket inleds med en introduktion till den japanska tvagningen. Efter den finns det varma källorna direkt i tvagningsrummet. Här badar gästerna nakna precis som i Japan. När de väl tagit på sig sina badkläder och stiger ut ur tvagningsrummet möts de av en miljö inspirerad av japanska innergårdar. Här utgörs innergården av ett varmbad med vatten som håller 34-36 grader. I huskropparna kring gården finns kallbad, kolsyrebad och ångbastu med salt. I anslutning finns även ett större sanarium med en temperatur på 65-80 grader och utsikt mot tallskogen. Lite längre in hittar gästerna ett fotbad i japansk stil med ca 38 grader varmt vatten. Här finns även en uppskattad sovbastu. Det är en aromabastu med varma stenhällar på vilka det är avkopplande att vila i avskildhet. Mer avkoppling finns i bergrummet där badgästerna ligger i grunda källor och ser upp mot det i mörkret belysta berget. Den nya miljön har tagit fasta på det japanska och står i samklang med den karga nordiska skogs- och havsmiljön i Stockholms skärgård. Betong och trä är grundelement tillsammans med växtlighet som bland annat utgörs av ett träd i anslutning till en av huskropparna. Miljön ska kännas intim och varm, samtidigt som det finns ytor för alla att hitta sin avskilda plats på. Vackra ljusinsläpp från glasvägg och tak möjliggör för naturen utanför att göra sig påmind. På Yasuragi har gästerna likadana badkläder och precis som på ett onsen i Japan går de klädda i den japanska bomullsrocken kallad yukata. – Andra japanska traditioner som vi tagit fasta på är att det är totalt mobil- och fotoförbud i badet samt att gästerna uppmanas att tvaga sig under tystnad. Ett japanskt badhus är en plats för avkoppling och reflektion, både för kroppen och sinnet, berättar Jimmy Myhrinder, Chef över det Japanska badet.


KICK OFF

I SKÄRGÅRDEN STARTA 2018 OCH VÄCK SINNENA I VÅR UNIKA MILJÖ

20 MIN FRÅN SLUSSEN

Boka konferens hos oss i vacker skärgårdsmiljö med ljusa moderna lokaler för både små styrelsemöten och stora sällskap för upp till 290 personer. Där hav möter land och skärgård möter stad erbjuder vi en plats för stora och små möten. Välkommen till möten & konferens Stockholm hos Vår Gård Saltsjöbaden.

BOKA IDAG! WWW.VARGARD.SE

08 748 77 60 • BOKNING@VARGARD.SE

Omgärdad av höga tallar och lummiga ekbackar ligger Vår Gård med ansiktet vänt mot Baggensfjärden, mitt i hjärtat av den gamla badorten Saltsjöbaden. Historien tog sin början när de driftiga industrimagnaterna Ernest Thiel och Knut Wallenberg inspirerades av populära badorter runt om i världen. De drömde om att bygga en liknande anläggning i Sverige där man kunde njuta av ett flärdfullt liv med frisk havsluft ett stenkast ifrån staden. Det vackra området vid Baggensfjärden lämpade sig bra och köpekontraktet undertecknades 1889. I projektet ingick att bygga hotell, restaurang, badhus och ett antal exklusiva villor samt en järnväg. Jernvägsbolaget Saltsjön bildades för att finansiera projektet och år 1892 stod två av Saltsjöbadens första villor klara och bröderna Ernest och Arthur Thiel flyttade in. Området kallade de för Vårgård.


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

Vin & vandring

den perfekta ”kombon” Välj resmål efter druva och packa bekväma skor. Att vandra mellan vingårdar är den optimala semestern för livsnjutare som gillar att röra på sig. Det har blivit populärt att odla sitt vinintresse under semestern. Att besöka vingårdar och provsmaka dryckerna tillsammans med härliga måltider ger guldkant till resan. Att vandra mellan gårdarna förstärker upplevelsen ytterligare. Till fots kommer ni nära vinets förutsättningar och framförallt smakar maten och drycken så mycket bättre efter en dags ansträngning. Det faller sig naturligt att vingårdar ligger naturskönt. Soliga sluttningar i böljande landskap. Oftast är avstånden mellan dem korta. Bo på en plats och gör olika dagsetapper eller vandra från gård till gård. Många vinproducenter har både hotell och restaurang. Det finns även arrangerade vinvandringar där bagaget transporteras mellan gårdarna.

BON VOYAGE

19

1. PIEMONTE I norra Italien, mellan de vita alptopparna och den bördiga Po-slätten, hittar vi några av Italiens främsta vindistrikt. Piemonte, Langhe och Barolo. Smala vägar snirklar sig genom gamla byar och förbi medeltida slott. Överallt ses vinrankor i prydliga led. Trakten är även känd för hasselnötter, vit tryffel och världens största koncentration av Michelinrestauranger. Välj mellan exklusiva boutiquehotell och pampiga slottsbyggnader. Både stora och små vinproducenter erbjuder boende och i byarna finns ofta mysiga B&B. En bra utgångspunkt är den pittoreska byn La Morra mitt i Langhe-området. Resa hit: Flyg till Milano eller Turin. Bil/buss ca 2 h. Exempel på vingårdar: Fontanafredda, Pio Cesare, Angelo Gaja.

2. KATALONIEN Distriktet Penedès, norr om Barcelona, är ett av Spaniens mest kända vindistrikt och det var här cavan föddes. Området ligger mellan Pyrenéernas svala sluttningar och medelhavets varma vatten. Det ger goda förutsättningar för vinodling men också för vandring. Terrängen genom de torra och branta bergssluttningarna är bitvis krävande men i gengäld är utsikten magnifik. De 270 vingårdarna ligger tätt så det blir lätt många provningar under en dagsetapp. Passa på och besök Montserrat och klostret som ligger insprängt mellan höga bergsformationer och raviner. Resa hit: Flyg Barcelona. Bil/buss 1 h. Exempel vingårdar: Cordoniu, Freixenet, Ferret.

3. RHENDALEN För älskare av Riesling är en vandring på Rheinsteig det givna valet. Leden går utmed Rhenflodens sluttningar och är kantad av medeltida kloster och riddarborgar. Det är lätt att förstå varför området är Unescoskyddat. Under vandringen stannar för provsmakningar på vinproducerande kloster. Sydsluttningarna i distriktet Rheingau är perfekta för druvodling vilket bidrar till Riesleingvinets karaktär. Enklast är att bo i någon av traktens pittoreska byar och göra dagsetapper därifrån. Resa hit: Flyg till Frankfurt. Bil/buss 1 h. Exempel vingårdar: Georg Breuer, Schloss Johannisberg, Kloster Eberbach.

4. CHAMPAGNE Att upptäcka äkta bubbel till fots är en sprudlande upplevelse. Bästa utgångspunkten är Reims. Under staden ligger miljontals flaskor i en två mil lång gång. Härifrån tar ni lokalbussen ut till olika vandringsleder. De går genom ljusa lövskogar, högt belägna naturreservat och branta vinodlingar. Under dagarna gör ni flera stopp hos kända champagneproducenter. Picknicken blir extra lyxig när de franska delikatesserna sköljs ner med äkta bubbel. Resa hit: Flyg Paris. Bil/buss ca 1 ½ h. Exempel vingårdar: Bollinger, Dom Pérgignon, Pommery, Taittinger, Moët & Chandon.


20

BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

Min hemstad

Paris

Pauline Mialhe är en ung fransk bloggerska och entreprenör. Idag bor och verkar hon i Stockholm men återvänder till Paris så fort hon får tillfälle. Här tipsar hon om sitt favoritdistrikt – 17:e arrondissementet:

BUTIKER:

MATMARKNAD:

Nane Design Stickat och sytt i härliga färger. Rue Boursicault

Rue Levý Varje lördagsmorgon fylls gatan med grönsaker, bröd och andra godsaker. Njut av folklivet.

Les bonheurs Accessoarer för hela familjen. Rue des dames

RESTAURANGER:

Depot-Vente du 17e Vintage – ofta med fjolårets kollektioner. Rue de la Tour

Mama Primi Modern Italienare med fantastisk mat. Ingen bordsbeställning så förbered er på kö. Det är värt det! Rue des dames

Chez Stéphane Exklusiv vintagebutik för män. Place du Dr Félix Lobligeois

3 pièces cuisine Enkelt och hemtrevligt kvartershäng från morgon till kväll. Rue de dames

BAKVERK:

L’Huîtrier Paris kanske bästa skaldjursrestaurang. Rue Saussier Leroy

Aux Merveilleux de Fred Små delikata gräddbakelser vars recept exporteras över hela världen. Rue de Tocqueville

Bistro d’à côté Flaubert Stjärnkrögaren Michel Rostangs klassiska franska bistro. Rue Gustave Flauber

MISSA INTE: Sainte Marie des Batignolles Denna kyrka är omtalad för sin varma och välkomnande atmosfär. Tittar ni förbi en söndagsförmiddag blir ni serverade kakor och dricka. En trevlig upplevelse även för icke-katoliker.

– Batignolles är ett område väster om Sacre Coeur. Hit har massturismen inte hittat. Det består av charmiga, bostadskvarter med udda butiker och mysiga caféer. Området är vad vi kallar ”Catho-chic” men här finns en härlig blandning av olika människor. Hit åker jag när jag vill handla bra vintage, strosa runt i lugn och ro och äta en god och prisvärd helglunch. Ta Metron till Villiers eller Rome och börja er upptäcktsfärd av 17:e arrondissementet på Rue des dames.

Golf/Vinresor

Nya Zeeland Upptäck Nya Zeeland, med eller utan golf, samtidigt som vi besöker vingårdar.

N E W S FAC TO R Y

8 jan - 31 jan 2018

Golf/Vinresa

19 feb - 14 mars 2018

Golf/Vinresa

20 nov - 10 dec 2018

Golf/Vinresa

26 dec 2018 - 18 jan 2019 Vin/sightseeing UTAN GOLF 14 jan 2019 - 3 feb 2019

Golf/Vinresa

WWW.PAULSGOLFSKOLA.NU FULL INFORMATION PÅ HEMSIDAN WWW.PAULSGOLFSKOLA.NU / 0370-156 74


UPPLEV LANDET DÄR ALLTING BÖRJADE I över 30 år har vi på Apollo varit specialister på den grekiska övärlden. Hos oss kan du välja bland 24 öar och 122 resmål. Läs mer och boka på Apollo.se Santa Helena Beach, Kreta

*Gäller del i dubbelrum vid bokning av två personer i rummet med avresa från Arlanda. Begränsat antal platser. Boka på Apollo.se

1v

fr

4 358:- *


temaresor.se | 0771-37 38 39

VANDRING I ANDORRA

VANDRING I FYRA LÄNDER

VANDRING I LIGURISKA LANDSKAP

Utforska och förförs av ett spektakulärt och välmående bergslandskap med inkluvna dalgångar och smaragdgröna blomsterängar. Till fots väntar natursköna och varierande vandringar. Det blir också besöker på en vin- och tobaksgård med avsmakning av Andorraviner! Det lilla landets extraordinära belägenhet i Pyrenéerna, omgivet av Spanien och Frankrike skapar unika möjligheter till friluftsliv.

Få landskap på vår jord är så hänförande som Alperna i sommarskrud, det måste man inte ha sett Sound of Music för att hålla med om. Vandra genom gröna dalar, över bergssidor med panoramavyer, längs smältvattensjöar, över blomsterängar och i pittoreska småstäder. Resan går till Österrike, Liechtenstein, Tyskland och Schweiz. Mellan strövtågen blir det fina tillfällen för provsmakning av vin, ost, öl och schnaps.

I regionen Ligurien i nordvästra Italien vandrar du genom ett macchialandskap fyllt av dofter och spektakulära vyer. Området är berömt för sin skönhet, sitt behagliga klimat och den goda maten. Vandringsresan tar dig bland annat till Portofino, Parco regionale di Portovenere och Cinque Terre, de fem byarna med både strålande läge och skyhög charmfaktor. Utgångspunkten för de flesta vandringar är hamnstaden La Spezia.

HÖJDPUNKTER ✔ Provsmakningar av ost, öl och schnaps ✔ Vandring runt Lünersee ✔ Besök på blomsterön Mainau ✔ Appenzellerland med ysteribesök ✔ Vingårdsbesök i Liechtenstein

HÖJDPUNKTER ✔ Vandring i Cinque Terre ✔ Portofinos exklusiva marina ✔ Vinprovning i Colli di Luni ✔ Nationalparken Portovenere ✔ Välsmakande picknickluncher

7 dagar. Från 13.815 kr Avresor: mars–september.

8 dagar. Från 13.050 Avresor: april–oktober.

HÖJDPUNKTER ✔ Bekvämt boende på familjehotell ✔ Vandring vid de tre Tristaina-sjöarna ✔ Besök på en vin- och tobaksgård ✔ Cirkelvandring i Madriu naturpark ✔ Sortenys botaniska avdelning 8 dagar. Från 12.475 kr Avresor 2018: 23/6, 30/6, 21/7, 28/7.

kr

Allt detta ingår när du reser med Tema: ✓ Flyg t/r ✓ Handplockade hotell ✓ Kunniga reseledare ✓ Alla transporter ✓ Utflykter ✓ Utvalda måltider ✓ Entréavgifter enligt program ✓ Provsmakningar


N E W S FAC TO R Y

BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

Äventyr för hela familjen i Andalusien Den optimala familjeresan är den då alla blir nöjda, stor som liten. Upptäck södra Spanien genom hisnande äventyr och sagolika upplevelser. Spaniens sydkust är kanske mest känt för sina golfbanor men trakten kring Malaga är fylld av äventyr för alla åldrar. Hit flyger ni enkelt med direktflyg och det finns ett stort utbud av lägenheter att välja mellan. Hyr en bil och upptäck Andalusiens fascinerande sevärdheter, varierade landskap och spännande aktiveter.

➥ RES TILL KARIBIENS PÄRLOR

COSTA RICA - DET GRÖNA PARADISET

Costa Rica är ett grönt litet paradis som passar hela familjen. Utforska den tropiska regnskogen, häng med på en äventyrlig aktivitet eller koppla av på Stilla havets vackra stränder. Låt oss hjälpa dig att upptäcka Costa Ricas gröna paradis! Läs mer på kenzantours.se/costa-rica. Hej! Jag heter Ella Rustad och har jobbat på Kenzan Tours sedan 2006. Ett av mina specialområden är skräddarsydda resor till Costa Rica. Under mina resor dit har jag lärt känna landet och vet vad som finns att se och upptäcka där. Oavsett om ni är intresserade av natur, äventyr eller sol och bad kan jag skräddarsy er drömresa till Costa Rica. Vill du veta mer, ring mig på 021-18 16 17 eller kom förbi vår resebyrå i Västerås. Välkommen!

Hej! Jag heter Edyk Goicoechea Alvarez, och mig träffar du med största sannolikhet när du reser till Kuba med Kenzan Tours. Jag är uppvuxen på Kuba men har bott 12 år i Malmö och talar därför svenska. Jag är den som tar emot er, introducerar er till landet och guidar er i underbara Havanna. Jag, mina kollegor och min svenska chef Carina gör allt för att ni ska få en smidig, trygg och minnesvärd resa. Välkommen till mitt Kuba!

KUBA - DET GENUINA KARIBIEN

Drömmer du om en resa till Karibien med mer än bara vackra stränder? Res till färgstarka Kuba och upplev dess charm och unika atmosfär av historia, glädje, musik och dans. Med våra resor till Kuba får du uppleva det bästa av landets kultur, natur och stränder. Läs mer på kenzantours.se/kuba.

Läs mer om våra karibienresor på www.kenzantours.se eller ring oss på 021-18 16 17

23


24

BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

➥ Testa höjdrädslan i Granada Det kanske mest spektakulära äventyret i området är hängbroarna i Monachil utanför Granada. Hit är det inte svårt att locka med sig tonåringarna. Högt ovanför marken, över vattenfall och hisnande raviner, går smala men säkra hängbroar. Den längsta är 55 meter! Mer Indiana Jones än så här blir det inte. När ni ändå är i Granada är ett besök på Alhambra ett måste. (Tips: boka inträdes- biljetterna till palatset samtidigt som ni bokar flygbiljetterna). Det moriska palatset är dekorerat med sagolika fontäner, lejonhuvuden och mosaiker. Miljön väcker fantasin till liv och även här hade en film med Indiana Jones kunnat utspela sig. Grottor & glass i Nerja Nerja är en av Andalusiens populära badorter. Om ni befinner er här en kväll bör ni göra som de spanska familjerna och bege er till Europabalkongen. Det är ett torg, på en klippavsats, med utsikt mot Afrika. Det är tätt mellan glasstånden och uteserveringarna. Här leker barn i alla åldrar medan månskenet lyser över Medelhavet. Strax utanför Nerja finns en enorm grotta med världens största stalagmitformationer. En smal cementerad gång går genom stora salar med höga pelare och gigantiska ”droppar”. Det påminner om bergslandskapen i Sagan om ringen. Vid Nerjas strand finns också möjlighet att hyra kanoter. Ni paddlar utmed en orörd kuststräcka med kristallklart vatten och gömda vikar. Tillbaka på Nerjas strand njuter ni av en paella tillagad över öppen eld. Till fots bland roliga figurer Knappt fem mil norr om Malaga ligger ett El Torcals naturreservat. Här går vandringsleder i olika svårighetsgrad mellan raukliknande formationer. Klipporna har fantasieggande former vilket gör att vandringen aldrig blir tråkigt. Växtligheten är nästan tropisk och har skapat överväxta gångar som ni letar er fram igenom.

Resa: Norwegian och SAS flyger direkt från Arlanda. Ryan Air från Skavsta. Flygtid 4 timmar och 20 minuter Boende: www.semsterbostad-spanien.se www.homeaway.se www.airbnb.se

N E W S FAC TO R Y


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

Hemma hos Ferdinand Längst i söder ligger den engelska kolonin Gibraltar. Här lever Europas enda vilda apor. Uppe på stadens höga klippor sitter de och väntar på dagens turistström. De är lika söta som påträngande. Därifrån kör ni vägen utmed tjuren Ferdinands korkekar till tjurfäktningsarenan i Ronda. Julaftonsfilmen ter sig helt plötsligt verklig. Det här var bara några exempel på aktiviteter och sevärdheter i Andalusien. När ni åker utmed kusten kommer ni att märka att vägen är kantad av djurvatten-, och äventyrsparker. Det är heller aldrig långt till strand och bad. När det blir kväll slår ni er ner på en restaurang utmed vattnet och äter en sen middag medan barnen leker i sanden. Alla är garanterat nöjda!

SPECIALISTEN PÅ RESOR TILL AMERIKA Rundresor med svensk guide Bilpaket • Skräddarsytt • Kryssningar

Förköpsrabatter 700-1000:Dubbel rabatt om du rest med Swanson´s tidigare! Gäller flertalet rundresor. Boka senast 12/3.

Jubileumskatalog

- största programmet någonsin! Hämta katalog på din resebyrå eller beställ:

Swanson´s Travel • Tfn 0479-144 70 info@swansons.se • www.swansons.se

BON VOYAGE

25


26

BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

Fjälläventyr med barn

N E W S FAC TO R Y

1. GÖR TUREN TILL ETT ÄVENTYR! Gör skidåkningen spännande och lekfull. Sätt upp äventyrliga mål. Åk till en ”hemlig” stuga och fika och låt barnen prova terrängåkning utanför spåret med roliga gupp.

2. MATSÄCK! Varm choklad, prickig-korv-macka och lite russin gör skidturen genast roligare. Fyll på energi genom mysiga vilopauser.

3. RÄTT KLÄDER! Lager-på-lager principen kan blir räddningen för ett vinteräventyr. Håll rätt temperatur genom att klä av och på er. Undvik bomull närmast huden och välj istället underställ i ett material som transporterar bort fukten. Lycka till och ha det kul på vinteräventyret!

Snart är den värmande vårsolen äntligen här. Då är det helt underbart att sätta på sig långfärdsskidorna och ge sig ut på fjället. Med några enkla knep blir skidturen ett positivt äventyr för hela familjen. Här tipsar Friluftsfrämjandet om vad ni bör tänka på för att göra fjällturen lyckad även för de små:

KORT VÄG TILL SKÖNA ÅK Upplev Kungsberget två timmar norr om Stockholm! Här kan du ta del av vår nybyggda 8-stolslift och massor av nya sittplatser i våra restauranger. Här finns pister för hela familjen och alla boenden har ski in/ski out. Läs mer på kungsberget.se

KORT VÄG TILL LÅNGA ÅK Fem timmars restid från Stockholm hittar du Branäs! Här finns backar för hela familjen. I Branäs bor du mysigt med närhet till backar och allt du behöver för en perfekt vintersemester. Läs mer på branas.se


BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N

DY

LIF

FN

ER

FO

TO

:A

N E W S FAC TO R Y

Brunkebergstorg Hobo ingår i samma koncern och vänder sig till en yngre målgrupp. Det är ett prisvärt och coolt hotell där kreativa hipsters och nyfikna citynomader trivs. Downtown Camper by Scandic är det gamla Sergel Plaza som genomgått en totalförvandling. Här får gästerna en naturnära urban upplevelse. En ”lifestyle concierge” hjälper besökarna att hitta det unika Stockholm och hyr ut cyklar, kanoter och longboards. Campfire, hotellets restaurang, har snabbt blivit ett populärt ställe att träffas på – runt ”lägerelden”.

FOTO: TAK/WINGÅRDHS

O

LA

S

S

O

At Six ingår i Nordic Choice Hotels och har adress Brunkebergstorg 6, därav namnet. Här möts modern konst och design. De svensk-japanska restaurangerna Tak och UNN har redan hunnit bli utsedda till Årets Affärskrogar 2017 av Dagens Industri.

IC

DI

Mitt i Stockholms shoppingdistrikt, mellan Stadsteatern och Operan, ligger Brunkebergstorg. Platsen har under årtionden varit ökänd men nu återuppstått som ”the place to be”. At Six, Hobo och Downtown Camper är tre nya livsstilshotell som öppnade vid Brunkebergstorg under 2017. De har bidragit till att en ström av människor, både turister och Stockholmare, nu söker sig hit. Hotellen bjuder på spännande miljöer, öppna för alla. I somras när solen sken slingrade sig en kö över Brunkebergstorg till Tak, baren med stans bästa utsikt.

NN

TU

– det nya Stockholm

F OTO : C IMO

FOTO: ANTON RENBORG

27


28

BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

I Kurts & Sagas fotspår Det är ingen tillfällighet att så många filmer och TV-serier spelats in i Skåne. Ljuset, slätterna och havet skapar en dramatisk kuliss. Upptäck landskapet i söder nu när våren snart är i antågande. Värmen kommer först till Skåne. Därför är det perfekt att möta våren där. Planera in en minisemester och res runt bland böljande kullar och blommande äppelträd. Är du en trogen följare av Wallander och Bron blir Ystad och Malmö spännande stopp på resan. Här följer lite tips inför vårens långweekend i södra Sverige.

Välkommen till Japan Med nyfikenhet, lust och kunskap i bagaget tar vi dig med till de stora sevärdheterna och våra egna smultronställen. Få avgångar, mindre grupper och branschens bästa reseproducenter gör din upplevelse unik. Med 24 olika japanresor har vi Sveriges i särklass bredaste utbud. För varje avgång skräddarsyr vi innehåll och aktiviteter, samt handplockar en kunnig färdledare. Följ med, och låt oss visa dig vårt Japan!

Höst i Japan Färgprakten är enorm när hela bergväggar skiftar i guld, orange och rött. Vi upplever zenbuddhistiska trädgårdar, lär oss grunderna i teceremoni, strosar i Kyotos geishakvarter, besöker Fredsparken i Hiroshima och blickar ut över världens största stad från stadshuset i Tokyo. 14 dagar. Pris 37 500 kr.

Konst i Japan Världskända konstnärer som Maria Abramovic, Yayoi Kusama och Christian Boltanski finns representerade på EchigoTsumari triennalen i norra Japan. Resan går också till konstöarna i Japanska inlandshavet. Två nätter bor vi på Tadao Andos museihotell Benesse. Vi inleder i Tokyo och avslutar i Kyoto. 16 dagar. Pris 48 500 kr.

Under körsbärsblommen

Höstlov i Tokyo

Resan börjar i den buddhistiska gamla huvudstaden Nara och avslutas med förarlösa tåg till futuristiska öar i Tokyobukten. Vi firar körsbärsblomningen i Kyoto och badar i heta källor på ön Shikoku. I Koyabergen bor vi en natt i ett buddhistiskt tempel. Besök i byn Ainokura, Hiroshima och MIHO-museet blir andra höjdpunkter. 21 dagar. Pris 49 800 kr.

Ta med dig familjen och res med oss till Japan. Under vår vistelse badar vi i varma källor, sjunger karaoke, åker båt på Sumidafloden, provar spännande mat och upplever Tokyos ungdomskultur. 9 dagar. Pris 22 700 kr.


N E W S FAC TO R Y

FRÅN DECKARNAS VÄRLD

STJÄRNKROG

Ystad Studios Visitor Center Under våren öppnar ett nytt filmupplevelsecenter i Ystad. Där kommer gästerna kunna utforska filmens värld både framför och bakom kameran. Där finns också chans att fördjupa sig i Mankells Wallandervärld. | www.ystad.se/ysvc/ Wallandervandring På Ystads Turistbyrå finns en broschyr att köpa: ”Bästa guiden till Wallander”. 109 platser från filmerna finns beskrivna. Kombinera med en lunch på hans favoritställe Hotell Continental eller en fika på Fridolin. | www.ystad.se

BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

FOTO: MAX ALM

Daniel Berlin krog Matintresserade från hela världen vallfärdar till den lilla byn Skåne Tranås. Här ligger en av Sveriges främsta stjärn- krogar (stjärna i Michelin). Bordsbokning är ett måste då det bara finns 14 sittplatser. Råvaror från lokala leverantörer serveras i säsongsanpassade avsmakningsmenyer. | www.danielberlin.se

FIKAPAUS

BOENDE

Ebbas fik Kommer ni förbi Helsingborg och gillar 50-tal är en kaffepaus på Ebbas fik ett måste. I kakdisken finns ett 40-tal kaksorter att välja mellan, allt från Radiokaka till Färgteveruta. Ni slår er ner i tidstypiska galonmöbler bland Stringhyllor och plastbandslampor. | www.ebbasfik.se

The Lodge Högt över trädtopparna mitt på Romeleåsen ligger detta lilla designhotell. Inspirationen är hämtad från American Hideaways. | www.thelodge.se

Missa inte heller! Brösarps backar Det var här Bröderna Lejonhjärta spelades in. Vandra utmed backarna och besök äppelodlingarna som utgjorde Körsbärsdalen. | www.brosarp.se

EKOLOGISKT FRÅN TV Mandelmanns trädgårdar Besök familjen Mandelmann i Djupadel. Ströva runt bland de ekologiska odlingarna, titta på lammen och handla grönsaker i gårdsbutiken. I trädgårdsköket serveras hembakat och egenproducerat. OBS: från och med våren 2018 måste besöket förbokas. | www.mandelmann.se

Brons inspelningsplatser TV-serien Bron har fått internationella framgångar. Det har gjort att turistbussarna syns på udda platser i Malmö. Idag finns det specialturer som enbart går till inspelningsplatser där Saga jagat kriminella. | ww.nordicnoirtours.com

Karlaby Kro I Tommarp, på Österlen, ligger en vitkalkad skånegård med vasstak från 1800-talet. Passa på och besök Kiviks äppelodlingar och traktens bagerier. | www.karlabykro.se Best Western Hotell Malmö Arena Modernt och prisvärt hotell i Hyllie med gångavstånd till shoppingcentret Emporia. Hotellfasaden är återkommande i sista säsongen av Bron och föreställer då utsidan av en nattklubb. | www.malmoarenahotel.com

Ales stenar Den magiska fornlämningen som påstås varit en solkalender. Sveriges största skeppssättning där varje sten väger cirka fem ton. | www.ystad.se Sofiero Slott En av Sveriges vackraste trädgårdar ligger utanför Helsingborg. En gång i tiden var det Oscar II sommarresidens, idag är parken mest känd för sina 10 000 rhododenronbuskar. | www.sofiero.se

Inlandsbanan & Hurtigruten – det bästa av två världar

29

t r es a e k a P rån gn, f 9 dy

: 0 9 15.9 u!

Ystad Saltsjöbad Detta lyxiga spahotell ligger vid stranden i Ystad. Perfekt utgångspunkt för er som vill vandra i Kurt Wallanders fotspår. | www.ysb.se

En paketresa som kombinerar den svenska vildmarken med en av världens vackraste kryssningsresor. Här andas du fjälluft och havsbris på samma gång. På väg norrut reser du på Inlandsbanan genom orörd natur och världsarvet Laponia med fjäll, sjöar och forsande vatten. När du sedan vänder söderut tar anrika Hurtigruten dig med förbi Lofoten genom de norska fjordarnas sagolika rike ner till Trondheim. Vi har även två specialavgångar med fokus på nordisk gastronomi och kultur där den kulinariske profilen Manne Mosten ledsagar på färden. Läs mer om dessa på inlandsbanan.se

nestorville.se

n Boka

www.inlandsbanan.se boka@inlandsbanan.se | 0771- 53 53 53


30

BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

I Bon Voyage erbjuds du som annonsör fantastiska möjligheter att exponera just er destination, hotell, resa, produkt etc på ett exklusivt unikt sätt.

I NÄSTA NUMMER Utgivning: Vecka 21 | Materialdag: 2 maj

INFORMATION & BOKNING KONTAKTA: ELISABETH BÜLOW | 073 528 91 44 elisabeth.bulow@newsfactory.se

Gröna storstadsoaser Golf på fjället Med inspiration från sagorna Segling i varmare vatten ... och mycket mer!

Gör din egen drömsegling, med eller utan besättning, eller dela båt med andra 47 BASER, 850 BÅTAR HÖGKLASSIGA BÅTAR 32–82 FOT PAKET FÖR DEN STORA ELLER LILLA GRUPPEN UNIKA RUTTER VÄXANDE FLOTTA OCH DESTINATIONER FÖRETAGSARRANGEMANG

För er som vill segla på egen hand och sköta bokningen online, gör ni det bäst på vår seglingssajt DREAMYACHTCHARTER.NU

Indonesiens hemlighetsfulla öar med Star Clipper 18–30/9 2018 Fr 43 900:-/person

Mat, sol, vin och vatten kanalbåtar i södra Frankrike 13–20/5 2018 17 900:-/person

Sång, spel, segling och Taube från Cannes till Cannes 28/9–6/10 2018 Fr 29 900:-/person

PARTNER 2018

Våra populära temaresor är unika och inkluderar alltid flyg, transfers, utflykter, mat, skatter, dryck och dricks. Se mer på www.poseidontravel.se/temaresor eller kontakta oss via mejl till info@poseidontravel.se. Det är också trevligt om ni slår oss en signal på 042-37 40 00. V I S E S PÅ ALLT FÖ R S JÖ N 3–11 MARS , MO NT E R A03: 10 !


FOR THE BE ACH BUM S

Vem du än är och vart du än vill åka har vi en resa för dig. På TUI Sensimar bor du nära stranden, med äventyret precis runt hörnet. När du vill varva ned väntar yogaklasser, härligt spa och läckra måltider.

NYHET! MONTENEGRO I SOMMAR

Boka din drömsemester på TUI.se Välj bland 27 TUI Sensimar: Kroatien, Rhodos, Kreta, Cypern, Mallorca m fl.

TUI.se


S

G I R VE

E R P E

R Ä I M

“En personlig glädjespridare. Både utanpå och inuti har Citroën skapat något alldeles eget i bilvärlden.” Dagens Industri, december 2017.

fr. 3,9l/100km

NYA CITROËN C3 AIRCROSS COMPACT SUV Mer utrymme. Mer flexibilitet. Mer Citroën.

1%

KAMPANJ Betala endast 1% av bilens pris per månad

Grip Control, 5 körlägen 24 olika färgkombinationer Active Safety Brake (autobroms) Öppningsbart panoramaglastak Trådlös laddning för smartphones 7” pekskärm, Apple CarPlay® & MirrorLink™ Bäst bagageutrymme i klassen (upp till 520 l.)

Introduktionspris

FR.159.900:-

Ordinarie pris 179.900:-

Citroën Finans 1.599:-/mån

VÄLKOMMEN PÅ ÖPPET HUS NU I HELGEN Var bland de första som får uppleva en helt ny SUV! Rymligast och sköönast i klassen. Flexibel, bränslesnål och smart. Och naturligtvis läckrare att titta på än allt annat! Dessutom har vi sänkt priset på en rad andra bilar. Just nu kan du även privatleasa en ny Citroën från 1.790:-/månad genom Citroën Privatleasing. Kom och bli glatt överraskad!

Introduktionspriset gäller tom 28 februari 2018, exklusive tillägg för metalliclack samt andra tillval och går ej att kombinera med andra erbjudanden, företagsavtal eller rabatter. Bilen på bilden är extrautrustad. Bränsleförbrukning blandad körning från 3,9 l/100 km, utsläpp 101g CO2/km. Citroën Finans räkneexempel C3 Aircross: Kampanjränta 3,33%. Restvärde: 45%, 36 månader. Kontantinsats 25%. Effektiv ränta 4,3%. Ovanstående finansieringsförslag gäller under förutsättning av godkännande enligt sedvanlig kreditprövning. Se villkor för Citroën Privatleasing på citroen.se

Bonvoyage 2 februari 2018  

Södra Spanien, Marrakech, resebarometer, resa, resor, trender

Bonvoyage 2 februari 2018  

Södra Spanien, Marrakech, resebarometer, resa, resor, trender