Bon Voyage #0422

Page 1

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN NEWSFACTORY Distribueras i Dagens industri och MTRX ombord i november/december 2022. Ljuvliga juletider VINTERTIDER I DE SVENSKA FJÄLLEN LEILA SÖDERHOLM INSPIRERAR TILL RÖRELSE I VARDAGEN
LÄTT | STARK | MER HÅLLBAR* MADE IN EUROPE NÄSTA GENERATION AV RESVÄSKOR PROXIS TM * PROXIS TILLVERKAS I EUROPA MED HELT ÅTERVINNINGSBARA SKAL. GENOM ATT KÖPA EN PROXIS KAN DU TA DEL AV VÅR UNIKA WECARE SERVICE SOM ERBJUDER BEKYMMERSFRI REPARATIONSSERVICE OCH MÖJLIGHET ATT ÅTERANVÄNDA ELLER ÅTERVINNA DIN RESVÄSKA. LÄS MER PÅ SAMSONITE.EU/WECARE MADE WITH EXCLUSIVE ROXKIN TM TECHNOLOGY | © 2022 Samsonite IP Holdings s.àr.l GÖR DIN VÄSKA PERSONLIG – MED LASERGRAVYR AV DITT NAMN ELLER PRÄGLING AV DINA INITIALER. VÄLKOMMEN TILL EN SAMSONITE BUTIK SÅ BERÄTTAR VI MER OM NÄSTA GENERATION AV RESVÄSKOR SOM REDAN ÄR HÄR: LINNÉGATAN 27, STOCKHOLM | TEL 073 - 037 7776 WESTFIELD MALL OF SCANDINAVIA, SOLNA | TEL 073 - 040 6203 WESTFIELD TÄBY CENTRUM, TÄBY | TEL 070 - 555 3182 SÖDRA VÄGEN 6, GÖTEBORG | TEL 073 - 079 6031

INNEHÅLL

BON VOYAGE 0422

LEILA SÖDERHOLM:

”Allt är möjligt och alla är kapabla” 4

MTRX: Tåget har en nyckelroll i klimatomställningen 8

PETROMAX: För alla som älskar livet utomhus 11

TINA NORDSTRÖM: Hållbart, enkelt & ”jättegott” 13

INSPIRATION: Ljuvliga juletider är i antågande 17 SANDHAMN SEGLARHOTELL: En plats för stora upplevelser – nära naturen och havet 19

LOFSDALEN: Hög mysfaktor och massor av skidåkning 20

SVENSKA FJÄLLEN: Snöaktiviteter för de vintersugna 23 BJURSÅS BERG & SJÖ: Halva resan – Hela upplevelsen 24

ALPERNA: Puder, pist eller party? 26

TÄVLA & VINN: Ta chansen och vinn en Perkomax 28

SAGOLIKA MALTA: Upplevelser utöver det vanliga 29

RESEINSPIRATION: Europa i blickfånget 30

UTGÅVA | Utgivning 16 februari

MÄNNISKOR SOM HAR NÄRA TILL

SKRATTET OCH LEENDET. Inför det här numret av Bon Voyage har jag haft glädjen att få samtala med två inspirerande energiknippen. Leila Söderholm är hälsoexperten som brinner för att få andra att må bra med enkla medel. På nästa uppslag berättar hon om det och om de hälsoresor hon brukar arrangera. Och på sidorna 13-15 får du möta Tina ”Mat-Tina” Nordström som sprider sin matglädje. Själv hämtar hon inspiration från både söder och norr.

Julen närmar sig med stormsteg. Skenet från stearinljusen sprider sig liksom doften av glögg och hyacinter. Advent är en mysig tid för en weekendresa till en annan stad. Handla julklappar i lugn och ro, gå på restaurang och se en julshow. Ett tips är att ta MTRX-tåget mellan Stockholm och Göteborg. Under resan kopplar du av med Bon Voyage som du hittat i stolsryggen framför dig.

Snart vänder det och vi går mot ljusare tider. 2023 väntar på oss med nya spännande upplevelser. Självklart kommer vi på Bon Voyage att fortsätta dela med oss av inspiration och tips inför framtida resor och äventyr.

Trevlig läsning & Bon Voyage!

BON VOYAGE #04-2022 | 3 NEWSFACTORY HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS BON VOYAGE
DET ÄR SÅ LÄTT ATT TA PÅ SIG SIN SURA MIN NÄR VINTERMÖRKRET FALLER ÖVER EN. DÅ ÄR DET TUR ATT DET FINNS
Redaktör
LEDARE Redaktör och text: Ingela Engblom, ingela@texting.se Projektledare: Mikael Kollberg, mikael.kollberg@newsfactory.se Försäljning: Elisabeth Bülow, elisabeth.bulow@newsfactory.se Grafisk form: Madeleine Strandberg, madeleine.strandberg@newsfactory.se Omslag foto: Hans Berggren, Johnér Bildbyrå AB Tryck: Kroonpress Boka annons: Elisabeth Bülow, 073-528
Newsfactory AB, Sandhamnsgatan 63A, 2 tr, 115 28 Stockholm 08-545 03
| info@newsfactory.se | www.newsfactory.se Är du intresserad av din egen kundtidning och vill veta mer om hur vi
er? Kontakta
DENNA TEMATIDNING ÄR PRODUCERAD AV NEWSFACTORY MEDIA GROUP. BON VOYAGE DISTRIBUERAS I DAGENS INDUSTRI OCH MTRX OMBORD.
Ingela Engblom
& skribent Bon Voyage Glädjespridande inspiratörer
91 44 eller via mail: elisabeth.bulow@newsfactory.se
990
kan hjälpa
Mikael Kollberg på 0708-60 90 57 eller mikael.kollberg@newsfactory.se
4 8 13 28
80-talet ville jag gifta ihop fysisk träning och mindset. Idag
Foto: Gustav Kaiser 23 Foto: Jana Eriksson Foto: Anette Andersson Foto: Freddy Billqvist 17 Ta chansen och vinn en perkolator från Petromax!
NÄSTA
”På
är det en självklarhet men då fanns det ingen marknad.” LEILA SÖDERHOLM
4 | BON VOYAGE #04-2022 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS NEWSFACTORY Allt är
och alla är
i Leila Söderholms värld
möjligt
kapabla

Född: 1971

Yrke: Hälsoexpert, föreläsare, inspiratör

Familj: Maken Anders och barnen Moa (19), Max (17) och Lucas (14)

Ständigt aktuell med: Medverkan i Nyhetsmorgon i TV 4, skribent i Aftonbladet och projekt ledare av hälsoresor i Sverige och utomlands.

Leila Söderholm är hälsoexperten som med enkla medel och utan pekpinnar vill inspirera till rörelse i vardagen.

Med sin humor och smittande energi får hon människor att göra små förändringar i livet som leder till stora skillnader för hälsan.

GÖRLIGT OCH KAPABEL och är två ord som återkommer under vårt samtal. I allt vad Leila Söderholm gör sprider hon budskapet att träning ska vara lättill gängligt och enkelt. Framförallt menar hon att alla kan göra något.

– Träningsbranschen får ofta folk att känna sig okapabla. Jag ser det som min mission att vända på det, säger hon. Oavsett om Leila medverkar i TV, skriver artiklar, föreläser på en scen eller coachar på en hälsoresa vill hon entusiasmera till träning på ett lättsamt sätt. Att använda sig av en handduk har blivit lite av hennes signum. Det är en uppseendeväckande syn när hon får stora grupper av människor att röra sig tillsammans med ett stycke tyg mel lan händerna. När vi talas vid har Leila precis kommit hem från Kreta där hon varit på en hälsoresa med 100 personer. När solen sken samlades alla deltagare utomhus för att träna med sina handdukar. Det var bara en av många olika aktivi teter som de fick vara med om.

– Vi dukar upp ett smörgåsbord med prova-på-aktiviteter under våra hälsoresor. Yoga, dans, stresshantering, medi tation och självklart en massa träningsklasser. Det är brett spektra av härliga saker som händer, berättar Leila.

TILLSAMMANS MED OLIKA samarbetspartners (hälsotidning ar, affärskedjor och träningsorganisationer) arrangerar hon resor och events både nära och långt bort. Hon projektleder innehållet och sätter ihop ett team av inspirerande tränare, föreläsare och artister.

– Som allt annat jag gör är resorna inkluderande och vänder sig till vanliga människor. Alla kan vara med och man behöver inte vara vältränad. Många som följer med är oroliga för om de ska klara av det. Den känslan råder vi bot på. Det är högt i tak, allt är görbart och alla är kapabla.

LEILA ÄLSKAR ATT TRÄNA ANDRA. Det upptäckte hon redan som ung kanotist. Hon växte upp i Eskilstuna och hennes två äldre bröder tävlade också i kanot för samma klubb. Familjen sågs ofta åka runt med kanoter på biltaket. Under den här perioden insåg Leila att hon tyckte lika mycket om att peppa andra som att träna själv.

– Inom kanot säger vi ”ligga på våg”. Det innebär att vi paddlar på rad och drar varandra med hjälp av vågorna. Det var i de situationerna jag förstod att jag har talang för att coacha andra, säger Leila.

Kanotsäsongen sträcker sig över sommarmånaderna vilket innebär att det blir långa tider då sporten inte utövas. Då gäller det att hålla igång träningen på andra sätt. Leila började redan som tonåring att gå olika kurser i fysträning.

– På 80-talet var utbudet av olika idrottsutbildningar begränsat men jag tyckte all träning var rolig och bara njöt!

Snart dök det även upp kurser med avslappning och fokusering. Leila tyckte det var spännande och började drömma om att utveckla konceptet.

– Jag ville gifta ihop fysisk träning och mindset. Idag är det en självklarhet men då fanns det ingen marknad, berättar hon.

LEILA VALDE ISTÄLLET BYGGBRANSCHEN. Hon utbildade sig till ventilationstekniker men ägnade all fritid åt träning. Så småningom tog hon tjänstledigt på halvtid, gick ännu fler utbildningar inom hälsa och började arbeta som tränings coach. I åtta år höll hon på så innan hon bestämde sig för att satsa 100 % på hälsa och träning. Då var timingen rätt. När hälsoboomen slog ner 1998 var Leila redan etablerad och hade många års erfarenheter i bagaget.

– Jag visste från början att jag ville jobba med vanliga människor. Inte med magrutor och maratonlöpare. Jag vill hjälpa dem som kämpar varje dag med sin hälsa för att ge dem ork och energi i vardagen.

LEILA LIDER SJÄLV INGEN brist på energi. Tvärtom. Hon berättar att den är så stark att det inte blir bra om hon bara tränar en person åt gången.

– Jag jobbar ihjäl dem, och även mig själv. Jag gör alltid allt av hela mitt hjärta och det blir lätt lite för mycket av det goda. Med grupper, gärna stora, fungerar min energi desto bättre, säger hon.

Som småbarnsförälder började hon skriva artiklar om vad nyblivna mammor kan göra för att komma igång med träningen. Hennes språk och tonalitet uppskattades och se dan ett antal år tillbaka är hon en stående motivationsexpert på Aftonbladet.

– Jag har ett tydligt budskap som tilltalar många. Utan att det blir larvigt vill jag, på ett intressant sätt, visa att allt är görbart.

NU BÖRJADE ÄVEN TV-JOBBEN trilla in. I TV4:s Förkväll, Vardagspuls och Nyhetsmorgon har hon delat med sig av

BON VOYAGE #04-2022 | 5 NEWSFACTORY HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS

AKTIVA RESOR

Ett roligare sätt att resa

Att komma närmare resmålets dofter och färger till fots eller på cykel är ett roligare resande! Det är inga kraftprov om du inte vill, för vi har aktiva resor inom alla svårighetsgrader.

Vi har bara välkomponerade och kompletta resor

Vår vardag är som ett snyggt vykort och det vill vi dela med dig. Allt är noga utvalt och väl beprövat under många år då vi varit störst på vandrings- och cykelresor. Vi har inga resmål som inte också är våra egna favoriter.

Gäster som återkommer igen och igen

En aktiv resa innebär en fin gemenskap på leden och runt middagsbordet efter dagens tur. Att röra på sig i grupp med erfaren färdledare är ett oslagbart sätt att uppleva mer av världen.

NU BOKAS SÄSONGEN 2023!

Vandring på Mallorca 22 apr, 30 sep / 8 dagar

Vandring på Amalfikusten 29 apr, 6 maj, 9 sep, 23 sep, 30 sep / 8 dagar

Vandring vid Gardasjön 6 maj, 23 sep, 30 sep / 8 dagar

Cykla mellan italienska vingårdar 9 maj, 12 sep, 26 sep / 5 dagar

Vinvandring i Piemonte med Barolo 13 maj, 16 sep / 4 dagar

Vandring i Val Gardena 17 jun, 24 jun, 1 jul, 8 jul, 26 aug / 8 dagar

Cykla från Barolo till Sanremo 20 maj, 16 sep, 30 sep / 8 dagar

med arbetsgruppen på en aktiv (och roligare) konferens!

ESCAPE TRAVEL SWEDEN AB /
50 / info@escapetravel.se
tel. 033 - 25 88
DET ÄR ROLIGARE MED EN AKTIV SEMESTER!
Tips! Ta
ESCAPETRAVEL.SE

sina enkla hälso- och träningstips. Samtidigt är hon en flitigt anlitad föreläsare. Medarbetare, inom såväl offentlig sektor som på privata företag, behöver motivation i vardagen. – Det finns mycket evidens om hur hjärnan fungerar. Den använder jag mig av på ett humoristiskt sätt. Ibland känner jag mig som en stå-up-komiker. Publiken skrattar så de gråter när de känner igen sig i mina exempel, berättar Leila.

Hur kommer det sig att vi är överens med hjärnan om en förändring på måndagen men att det fallerar redan på tisdagen? Hur kommer det sig att vi efter timmar vid datorn helt plötsligt befinner oss med näsan i kylskåpet? Det är några exempel på frågor som Leila besvarar under sina föreläs ningar. Svaren bygger på vetenskap och utifrån den ger hon tips på vad du kan göra för att bryta mönstret.

LEILA MENAR ATT HON ”LURAR” deltagarna, både under föreläsningarna och när hon coachar. På så sätt plockar hon bort det som känns svårt och oövervinnerligt. Att lura sig själv är något som hon har egen erfarenhet av. Som 38-årig småbarnsmamma drabbades Leila av en elakartad cancer i tarmen. Läkarna gav henne 50 procent chans att överleva.

Flera år av tunga behandlingar följde och gång på gång fick hon börja om från början.

– Jag levde i helvetet med en ständig osäkerhet om jag skulle överleva. Min räddning var att jag visste hur jag skulle lura hjärnan. När livet inte är roligt går det att lura hjärnan att det är det. Även i riktigt svåra situationer är det möjligt att framkalla positiva känslor, berättar hon.

IDAG ÄR LEILA FRISKFÖRKLARAD. Hon hade tur som sökte hjälp i tid. Leila menar att det är därför hon lever idag. Hen nes starka vilja att komma igång med träningen hjälpte även till att göra återhämtningen snabbare. Till de som tycker att det är motigt att komma igång, oavsett omständigheter, är Leilas tips att börja promenera. Att gå är grunden i människors liv och det är där allt börjar. När cellerna tillförs syre blir du piggare och motivationen ökar. Därifrån är det lätt att ta steget till nästa nivå. Kanske följa med på en tränings- och hälsoresa? Före pandemin åkte Leila på ett tiotal resor om året till utlandet. Det är långt kvar till den volymen men hon arrangerar även hälsodagar och weekends i Sverige. Tillsammans med Ann Wilson, känd från Let’s Dance, har hon besökt olika platser i Sverige med

TRÄNINGSTIPS ATT GÖRA PÅ

HOTELLRUMMET UNDER RESAN:

Grabba tag i hotellets handduk. Placera händerna axelbrett med handflatorna framåt.

Varv 1: Övning 1: Dra nu i handduken samtidigt som du för handduken upp och ner framför ansiktet. Dra ordentligt, det gör hela skillnaden.

Efter 20 upprepningar, pausa och byt övning.

Övning 2: Håll på samma sätt men dra handduken bakom huvudet ned i nacken och upp till raka armar. 20 upprepningar här också.

Varv 2: Lägg till benböj samtidigt som du drar och för handduken upp och ner framför och bakom huvudet. 20 ggr bakom och 20 ggr framför.

Varv 3: Kliv bak i ett utfall och gör samma sak med handduken. Dra ordentligt framför och bakom huvudet. 20 ggr bakom och 20 ggr framför.

Upprepa samtliga varv, njut av ett enkelt och snabbt pass!

ett späckat program. Dans varvas med träning och föreläs ningar. Helsingborg, Lidingö och Växjö är några platser där eventet gått av stapeln. Snart ska de till Åland och då blir det aktiviteter både på båten och i Mariehamn.

– Framöver kommer förmodligen träningsresorna att vara mer riktade mot Sverige. Men jag hoppas på att kunna öka antalet utlandsresor också. Upplevelsen blir starkare när vi byter miljö, kultur och temperatur, säger Leila.

Vilken är din favoritdestination för en hälsoresa?

– Dubai. Just nu är det inte aktuellt att resa dit men klimatet är underbart, vattnet varmt och stränderna perfekta för aktiviteter. Det är magiskt att träna med en stor grupp vid havskanten och se skyskraporna resa sig mot himlen.

Vart går nästa hälsoresa?

– Till Palma på Mallorca. Jag kommer att möta våren där tillsammans med ett härligt gäng. Vi kommer att insupa atmosfären i de gamla kvarteren, njuta av god spansk mat och framförallt prova på en rad roliga aktiviteter. Jag är lyckligt lottad som får dela med mig av min energi och entusiasmera andra till positiva förändringar. ◆

BON VOYAGE #04-2022 | 7 NEWSFACTORY HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
”Träningsbranschen får ofta folk att känna sig okapabla. Jag ser det som min mission att vända på det. Jag vill att alla ska känna att de är kapabla och att en förändring är görlig.”
En av Leilas favoritdestinationer för en hälsoresa är Dubai. – Klimatet är underbart, vattnet varmt och stränderna perfekta för aktiviteter. Det är magiskt att träna med en stor grupp vid havskanten och se skyskraporna resa sig mot himlen, säger Leila. Foto: Istock Photo

Tåget har en nyckelroll i klimatomställningen

8 | BON VOYAGE #04-2022 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS NEWSFACTORY
resa
”En fossildriven bil på en
mellan Stockholm och Göteborg släpper ut ungefär 100 kilo koldioxid. Våra tåg släpper ut mindre än två kilo koldioxid, det är en avsevärd skillnad.”
VD
FILIP
JOHANSSON,
MTRX Foto: Johan Dirfors

Allt fler svenskar föredrar tåget som resesätt. Med en större medvetenhet om klimatpåverkan och ambitiösa omställningsmål är valet av transportmedel något där många själva kan bidra till positiv förändring. MTRX har moderna, miljövänliga tåg anpassade för det svenska klimatet som drar mindre el än många andra tågmodeller på marknaden.

FLER VÄLJER TÅGET FÖR både fritids- och tjänste resor. Smidigheten, komforten och möjligheten att kunna syssla med nöjen eller jobb är alla goda skäl till att välja resor på räls. En annan viktig anledning är hållbarhetsfrågan, där tåget är ytterst klimatsmart och är ett fantastiskt alternativ när det gäller längre resor. För den som vill bidra till omställning och samtidigt resa bekvämt är tåg det naturliga valet.

MTRX har bland de mest miljövänliga tågen på svensk räls, med en lägre energiförbrukning än många andra tågmodeller. Ambitionen är att fortsatt ligga i framkant och driva på inom alla områden av sitt hållbarhetsarbete. MTRX slår ett tydligt slag för det klimatsmarta resandet i en tid när allt fler väljer att resa miljövänligt.

– Samhällets största utmaning är omställningen till ett mer hållbart sätt att leva. Transporter är idag ett av de tre största utsläppsområdena. Det måste vi tillsammans göra något åt. Till år 2045 ska Sverige ha nettonollutsläpp och målet är att utsläpp från inrikestransporter ska ha minskat med 70 procent inom åtta år. Målen är högt satta och ett av de bättre sätten att ställa om i sitt eget liv är att välja tåget, säger Filip Johansson, vd för MTRX.

EN TÅGRESA = EN 1,5 LITERS FLASKA BUBBELVATTEN

Utsläpp och miljöpåverkan kan ibland vara svårt att förstå och sätta i sammanhang då det lätt blir tekniskt. Filip Johansson satte sig därför in i siffrorna och räknade på hur en resa mellan Sveriges två största städer – den huvudsakliga sträckan som MTRX kör – ser ut med tåget respektive bilen.

–En fossildriven bil på en resa mellan Stockholm och Göteborg släpper ut ungefär 100 kilo koldioxid. Våra tåg släpper ut mindre än två kilo koldioxid, det är en avse värd skillnad. Tar vi även hänsyn till mängden resenärer på ett tåg respektive i en bil blir kontrasten ännu större. Du kan köra ca 40 meter med en fossildriven bil innan du släppt ut lika mycket som under en 45 mil lång fullsatt tågresa. Filip Johansson konstaterar också att en tågresa

enkel väg mellan Stockholm och Göteborg fullsatt med resenärer påverkar klimatet lika lite som att tillverka en 1,5-liters flaska bubbelvatten.

PÅ VÄG MOT PARISAVTALET

Som första passagerartågsbolag i Norden har MTRX fått sina hållbarhetsmål godkända enligt Science Based Targets initiative, som drivs av bland andra FN och WWF. Före taget förbinder sig därigenom att minska utsläpp i linje med Parisavtalet, det internationella klimatavtalet.

– Vi ser absolut ett väldigt starkt engagemang i samhället i stort. Människor vill vara med och bidra till omställningen på alla möjliga sätt. Vissa saker kan vi som individer själva påverka positivt och där är transportme del definitivt en viktig del. Många tycker precis som vi att tåget är attraktivt, och väljer nu tåget som det självklara alternativet när de ska resa någonstans.

Mycket tyder på att ännu fler människor kommer föredra att välja tåget som transportsätt. Hållbarhetsaspekten är där ytterligare ett starkt argument för Sveriges resenärer där MTRX visar vägen för framtidens rese bransch. ◆

Res smart med MTRX

PUNKTLIGA RESOR

Gillar du att komma fram i tid? Det gör MTRX med. Så pass mycket att de faktiskt varit punktligast av alla flyg och tågbolag på sträckan Stockholm-Göteborg de senaste sex åren.

OMBOKNINGSBARA BILJETTER

MTRX vet att planer kan ändras, därför är alla deras biljettyper ombokningsbara, för att du ska kunna vara flexibel i ditt resande.

NÖJDAST KUNDER SEX ÅR I RAD

Det viktigaste för MTRX är deras kunder. Därför är de stolta över att ha haft nöjdast kunder sex år i rad enligt Svenskt Kvalitetsindex.

FÖRBESTÄLL DIN MAT

Brukar din mage kurra lite extra ombord? I så fall kan du förbeställa din måltid redan när du bokar.

FRI SURF OMBORD

Är du inne i en tv-serie eller vill jobba på resan? Inga problem. Du har alltid fri surf ombord oavsett biljettyp hos MTRX.

RES AVSKILT I SVITEN

Visste du att MTRX har två sviter ombord på varje tåg? I sviten finns det plats för upp till 8 personer, där du och ditt sällskap kan stänga dörren om er för att sitta mer avskilt. Skönt, lyxigt och tryggt.

Boka din resa på mtrx.se

NEWSFACTORY HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
BON VOYAGE #04-2022 | 9
Foto: Jana Eriksson Foto: Johan Dirfors Foto: Johan Dirfors

Tradition. Passion. Petromax.

Återförsäljare:

Varumärket för eld och ljus, grillning och utomhusmatlagning, bushcraft och överlevnad. Petromax har utrustningen för ditt nästa kulinariska äventyr. Upplevelsen av att grilla och laga mat utomhus får oss att gå tillbaka till våra rötter i naturen. I tusentals år har människor samlats vid lägerelden för att laga och dela sin mat och sina berättelser. En sprakande eld fängslar oss än idag med sin otroliga kraft. Petromax erbjuder produkter i smart design som kombinerar tradition med innovation. www.aventyrsbutik en.se | w ww.generalprepper.se www.outdoorexpert en.se | w ww.outnorth.se | w w w . r odastja rnan.com w w w . w idforss.se | w w w . ex p edit ionstore.se

För alla som älskar livet utomhus

Från en studentresa över savannen i Afrika med en gammal lastbil till en stor leverantör av friluftsprodukter som kan gå i arv i generationer.

– Petromax kan titta tillbaka på en spännande resa, berättar David Godemann på High Coast Outdoor som är distributör för Petromax i Sverige.

IBÖRJAN AV 2000-TALET reste Jonas Taureck, tillsammans med sin bästa vän, till Afrika. De var bara i dryga 20-års åldern när de bestämde sig för att ge sig ut på äventyr tvärs över savannen i en gammal expeditionslastbil från 1963.

Mitt i öknen havererade dock generatorn och de började söka i olika byar efter en möjlighet där de kunde ladda bilbatterierna. När dem kom fram till en liten by i Niger förvånades de över att stora delar av byn var upplyst, trots att det inte fanns någon elektricitet. Det visade sig att byborna använde lampor som drevs med fotogen. Detta ögonblick förändrade Jonas framtid.

FOTOGENLAMPAN HADE DEN tyska uppfinnaren Max Graetz börjat tillverka i början av 1900-talet under namnet Petromax (en sammansättning av ordet ”Petroleum” och förnamnet ”Max”). Den unge Jonas Taureck imponera des av fotogenlampan och tillbaka i Tyskland letade han reda på personen som hade patentet på Petromax. Jonas startade med att sälja reservdelar på eBay och fortsatte sedan med att rusta upp begagnade Petromax-lampor från försvaret som han sedan sålde.

– På så sätt fick han ihop pengar för att köpa patentet och idag äger Jonas Taureck varumärket Petromax, berättar David Godemann, som är distributör av Petromax frilufts produkter på den svenska marknaden via företaget High Coast Outdoor.

JONAS STARTADE MED ATT ta över ett företag med enbart fotogenlampor som han utvecklade och som idag har ett brett sortiment för friluftsälskaren.

– Bland annat finns numera gjutjärnsgrytor och kaffe pannor i olika storlekar, perkolatorer, tältugnar, emaljerade tallrikar, koppar och kannor, ett flertal grillvarianter med diverse tillbehör, säger David.

PETROMAX PRODUKTER FINNS HOS välsorterade frilufts butiker runtom i landet exempelvis hos Äventyrsbutiken i Luleå, men även på nätet hos Generalprepper, Naturkom paniet, Outnorth och Outdoorexperten.

– Eftersom produkterna har en tidlös utformning och är gjorda i ypperlig kvalitet är det inte ovanligt att de även går i arv, berättar David och fortsätter:

– För tre år sen utökade Petromax även sitt sortiment ytterligare med friluftskläder. Kläderna är gjorda i tuvad ull som är naturligt vatten- och vindavvisande och som även står emot glödsprätt. Och om dem skulle lukta rök räcker det med att vädra kläderna så är de fräscha igen. ◆

BON VOYAGE #04-2022 | 11 PROMOTION HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
På sidan 28 har du chansen att vinna en egen Perkomax til vinterns äventyr. Missa inte det!
Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, The Wineagency, Nationalmusei Vänner och American Friends of Nationalmuseum Förköp biljett via nationalmuseum.se facebook.com/nationalmuseumswe instagram.com/nationalmuseumswe Följ
Strömholms
Giacometti,
med till Paris genom Christer
kameralins. Möt konstnärer, författare och kulturpersonligheter som Alberto
Niki de Saint Phalle, Torun Bülow-Hübe och Paul Andersson. Många av porträtten visas för första gången. Utställningen pågår till och med 8 januari 2023. Bienvenue!
CHRISTER STRÖMHOLM Porträtt i Paris
Christer Strömholm,
Torun Bülow Hübe, svensk smyckesdesigner, Paris 1949 Foto ©
Christer Strömholm / Strömholm Estate

Hållbart, enkelt &

”jättegott”

Tina Nordström, hela Sveriges Mat-Tina, sprider matglädje med sitt härliga skratt och sin smittande energi. Som liten lekte hon i Ramlösaparken och idag vandrar hon ofta i fjällen. Skåne och Härjedalen – båda landskapen har stor betydelse för henne och hennes matlagning.

JAG ÄR LITE NYFIKET SPÄND inför vårt samtal. Via TV-rutan har ”Mat-Tina” varit på besök i mitt vardagsrum så många gånger att det känns som om jag känner henne. Tänk om hon är helt annorlunda i verkligheten, inte alls så där glad och full av energi som i ”Hela Sverige bakar”. Jag hade inte behövt oroa mig. När Tina ringer upp mig är det med ett varmt skratt och en ärlig ursäkt för att hon är lite sen.

– Jag håller på att stycka ett vildsvin som min man har jagat. Jag älskar att ta hand om alla delar, vacka och mala. Idag blir det kålpudding med vildsvinsfärs till middag. Det här är en stor del av den jag är, säger hon.

HÅLLBART MATHANTVERK sitter i generna. Tina är uppväxt i en miljö där det var en självklarhet. Hennes föräldrar hade restaurang i Ramlösaparkens Wärdshus. Där lagades allt från grunden. Korvar, sillar och syltor. Det dukades upp till ålagillen och gåsmiddagar.

– Jag glömmer aldrig när jag fick följa med pappa till en bondgård och hämta blod till svartsoppan. Allt det som jag fick uppleva när jag var liten gav mig den grund som jag

står på idag. Det blir bara tydligare för mig ju äldre jag blir, berättar hon.

Tina minns svartsoppans underbara buljong – innan blodet tillsattes. Fonden, gjord på gåsskrovet, kryddades med smaker som förde tankarna till pepparkakor. Äpple, ingefära, nejlika.

– Där och då var det inget konstigt. Pappas mathantverk var en självklarhet och den har gett mig en trygghet som jag

vilar min matlagning på. Att laga mat från grunden sitter i ryggraden. Det är hållbart på riktigt och där kan ingen slå mig på fingrarna.

TINA VAR UNG NÄR HON började jobba på restaurang. Hon berättar att hon ”dansade” sig igenom kockgymnasiet och kunde ta sina första anställningar redan under studietiden. Efter examen arbetade hon på flera välrenommerade krogar, varav Petri Pumpa var en.

– När jag väl börjat jobba som kock kunde jag inte sluta. Det blev som en drog. För mig är krogbranschen en stor trygg familj där alla får vara som de är och där ålder inte spelar någon roll, berättar hon.

Att driva egen krog har aldrig varit aktuellt för Tina. Hon såg hur hennes föräldrar jobbade dag och natt. Om de någon gång unnade sig en semester hände alltid något i köket och de fick avbryta ledigheten. Det är inget liv som Tina vill upprepa.

– Även om jag har upplevt baksidan av krogvärlden har framsidan gett mig så mycket mer. Som liten led jag aldrig, det fanns hur många människor som helst som kunde ta hand om mig och min bror, berättar hon.

BON VOYAGE #04-2022 | 13 NEWSFACTORY HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
MORE SEE THE UNSEEN NL PURE 32 I SAMKLANG
MED NATUREN

TINA NORDSTRÖM KORTHET

Född: 1973 Yrke: Kock, programledare, kokboksförfattare och entreprenör Bor: Helsingborg Familj: Maken Martin och barnen Albin och Elsie Aktuell med: Julens alla bak på TV4 tillsammans med Johan Sörberg, sänds i december 2022 Ny kokbok ”Käka gott månad för månad” Hemsida: tina.se – med massor av recept, inspiration och tips Instagram: @mat_tina

dill

svartpeppar GÖR SÅ HÄR: Skiva jordärtskockorna tunt med en mandolin. Lägg på ett fat och hyvla över parmesan (använd en potatisskalare, ett hett tips!).

Pressa över rejält med citronsaft och toppa med plockad dill.

Servera innan middagen som en förrätt. Ställ fram pepparkvarnen på bordet så gästerna får veva över peppar själva!

ÄNDA SEDAN TINA VAR EN liten flicka har hon älskat att sy nas och ta plats. Hon ställde sig gärna på scen och uppförde sång- och dansnummer. När hon började arbeta på krog föredrog hon öppna kök där hon fick möta gästerna. – Jag har aldrig funderat över mina utåtriktade egenska per. Visst har jag lätt för att prata och är positivt lagd men inte tänkt på att det skulle kunna leda någon vart. Hux flux fick jag en TV-kamera i ansiktet och det visade sig att jag var bra på att stå framför den.

TILLSAMMANS MED TOMAS TENGBY gjorde Tina succé i pro grammet ”Mat” på SVT. Med sin entusiasms inspirerade hon TV-tittarna till att pröva nya saker i köket. Hon blev Mat-Tina med hela Sverige och känd för att säga ”jättegott” på skånska när hon smakade på det hon tillagat. Sedan dess har hon varit programledare för en rad olika matlagningsprogram. För 13 år sedan startade hon, tillsammans med Benny Cederberg (kocken som förde kocklandslaget till VM- och OS-guld på 90-talet), ett företag där de arbetar med olika projekt. De skri ver böcker, skapar samarbeten och gör TV-program. De har dessutom en matlagningsstudio i Helsingborg där de lagar mat, tar emot gäster och gör inspelningar.

– Allt vi gör handlar till 100 procent om mat, men på en rad olika sätt. Det är en lyxig tillvaro!

ATT VARA PROGRAMLEDARE upptar fortfarande en stor del av Tinas tid. När hon spelar in ”Hela Sverige bakar” eller an dra program som hon medverkar i som gäst, är det intensiva perioder då hon är helt bortkopplad från övrig verksamhet.

– Men jag tycker det är så roligt! Min styrka är att jag kan få deltagarna att se möjligheter istället för problem, säger Tina.

Var hämtar du din inspiration?

En viktig plats för mig är vår stuga i Härjedalen. Den ligger i obygden vilket jag behöver för att få lugn och ro. Där kan jag tänka och där föds nya idéer. Jag inspireras av det traditionella mathantverket där. Ostar gjorda på mjölk från traktens getter, hemkärnat smör och nykokt hjortronsylt. För att inte tala om älgköttet och rödingen. Min hembygd i och kring Helsingborg är också en inspirationskälla. Även här finns många duktiga och kreativa producenter. Melonodlingar, vingårdar och saffran i Saffranstorp. Det finns en stolthet över de lokala mattraditionerna oavsett om det är i fjällen, Skåne eller Italien.

Vart gick din senaste matresa utomlands?

Jag och Benny var i Piemonte under sensommaren och besökte olika vinbönder. Deras passion är så vacker där de står med näsan i sina kar fyllda med vin. Det är ärligt och på riktigt.

Vad gör du när du inte lagar eller tänker på mat? – Till skillnad från när jag växte upp är föräldraengagemang et mycket större idag. Jag gillar att skjutsa barnen och vara med på deras aktiviteter. Jag brinner för matlagning, men det är ett jobb och det finns mycket mer i livet än arbete. ◆

BON VOYAGE #04-2022 | 15 NEWSFACTORY HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
PARMESAN, DILL OCH PRESSAD CITRON 200 g skalad
25 g parmesan 1 citron 1 knippe
”Min hembygd i och kring Helsingborg är också en inspirationskälla. Här finns många duktiga och kreativa producenter. Melonodlingar, vingårdar och saffran i Saffranstorp. RÅKOST I NOVEMBER JORDÄRTSKOCKA,
jordärtskocka
nymalen
RECEPT UR TINAS AKTUELLA KOKBOK "KÄKA GOTT MÅNAD FÖR MÅNAD"

Idre Himmelfjäll - Sveriges nyaste skidanläggning!

Vi är en skidanläggning med familjebackar framdragna genom trolsk fjällskog. Våra backar är naturliga, roliga, svängiga och omväxlande allt från gröna till röda nedfarter. Förra vintern invigde vi Frida Hansdotters egna svarta nedfart "Frida Race Arena" för den som vill ha lite mer utmaning.

Vi invigde även ett skidtorg för barn med åkband och karusell som blev mycket populärt. Bredvid finns en ny centrumbyggnad med restaurang, reception och minilivs.

Förutom flera grillplatser i skidbackarna inviger vi i år även vårt nya längdspår "Fjället runt" på hela 17 km. Här tar du dig också ut i Idre Fjälls 82 km preparerade längdspår.

Du bor i backnära nybyggda stora stugor och lägenheter med hög standard och bra pris.

Vill du bygga din egen fjälldröm finns byggklara tomter i direkt anslutning till liftar och backar med närhet till längd spår och skoterleder. Välkommen till oss på Idre Himmelfjäll! IDREHIMMELFJALL.SE |

Städjan Nip ället Himmel äll SÖDRA NORRA A D G H F L 30 1 2 13 22 4 15 14 15 32 35 22 33 26 26 3,2 KM LÅNG 3,2 KM LÅNG I 6 6 3 16 11 12 27 27 34 17 5 31 31 7 E 9 B NEPTUNUS SATURNUS POLARIS MERKURIUS COPERNICUS CRESSIDA TOPPHEDEN RESTAURANG RECEPTION JUPITER HIMM E L FJ Ä L L 872 möh STÄ D J A N 1 1 3 1 m öh NIPFJÄ L L E T 1 1 9 1 SKIDBODEN IDRE BY 549 möh BURUSJÖN 633 möh RESTAURANG FRAMTIDA PISTOMRÅDE INVIGS JULEN 2024 Trolltoppsliften Sagaliften Fjälljätteliften Backråetliften Daltoppsliften Valhallia Express A B D E G F LIFTAR Pist mycket lätt Pist lätt Pist medelsvår Pist svår O pist svår PISTSYMBOLER 15 Långstigen Långstigen nedre Fjälljätten Torsfallet Carlbacken Skogsälvans slinga 26 27 22 22 17 16 30 Himmelsbacken Fjällfaran Långstigen övre Vägvisarn Bergvättebacken Rundturen 32 35 31 34 33 SERVICESYMBOLER Restaurang Skipass Skiduthyrning Skidskola Shopping Parkering Toalett Värmestuga Reception Skoteruthyrning Skidpatrull Grillplats Anslutning till skoterleder Skoterledsutfart Längdskidspår Fjället runt 17 km Topptursled
FACEBOOK.COM/IDREHIMMELFJALL Gör som Frida Hansdotter - bygg din egen fjälldröm på Idre Himmelfjäll TILL SALU Byggklara tomter för fjällstugor, flerbostadshus, parhus och fjällvillor Kontakta: Anna-Lena Persson tomter@idrehimmelfjall.se Tel. 0253-301 392, 073-530 83 89 BOENDE SKI IN - SKI OUT, TOTALT 3500 BÄDDAR · 23 NEDFARTER · 9 LIFTAR · SKIDTORG MED ÅKBAND OCH LIFTKARUSELL, RESTAURANG, MINILIVS, KIOSK OCH RECEPTION • SKIDSKOLA · SKIDUTHYRNING · TILLGÅNG TILL 95 KM LÄNGDSPÅR SOND´S 180 MIL SKOTERLEDER · SKOTERUTHYRNING · GUIDADE SKOTERTURER · SAMEVISTET iDrefjällens Nya FamiljeparadiS

CHRISTMAS NIGHT

Ljuvligajuletider

Veckorna före jul är intensiva. Det är så mycket vi vill hinna med. Tomteärenden, kyrkokonserter och julmarknader. Gör en weekendresa till en stad i glittrande julskrud och njut av en stämningsfull advent.

JUL I VISBY

VISBY ÄR SOM EN LEVANDE JULKALENDER med sina smala gränder och medeltida hus. I Visby Domkyrka från 1200-talet är det extra stämningsfullt i december med julkonserter och adventsgudstjänster. På Stora tor get är det traditionsenlig julmarknad alla adventshelger. I bodarna kan du hitta gotländskt hantverk och lokala delikatesser. Vissa helger är det dans kring granen och ibland kommer tomten på besök. Skulle du missa ho nom kan du istället besöka Tomtebyn mitt ute i skogen utanför Hejdebyn. Under tio dagar i adventstid finns det möjlighet att se hur tomtefamiljen lever på Gotland.

JUL I ÖSTERSUND

FRÅN SLUTET AV NOVEMBER RÅDER en härlig julstäm ning i Östersund. Efter att julgranen tänts på Stortorget väntar en rad juliga aktiviteter under advent. Gå en julvandring genom staden och lär dig mer om våra jul traditioner eller gå i tomteparaden och besök tomtens stuga på Mårtens Torg. För många börjar julen med Julmarknaden på Jamtli (i år den 2-4 december). Bland historiska gårdar från 1700-tal till tidigt 1900-tal väcks jullängtan till liv. Möt lokala hantverkare från Jämtland och Härjedalen. I Näsgården visar husmor och pigorna

hur de tillagade rullsylta, dopp i grytan, lutfisk och grisfötter förr i tiden och i bakstugan gräddas tunnbröd i stenugnen. I Lillhärdalsgården bor Jamtli-Tomten.

TEXT: INGELA ENGBLOM Julmarknaden på Jamtli. Foto: Erik Westberg

JUL I GÖTEBORG

I SLUTET AV NOVEMBER TÄNDS julgranen på Gustav Adolfs Torg och julhjärtat vid Lejonbron. Det är star ten på Göteborgs stora julfirande. Staden kläs in i ett glittrande täcke av julgransljus och det är en fröjd att gå och titta på butikernas julskyltning. Nordstan har en egen julmarknad liksom de gamla arbetarkvarteren i Haga och dess Kronhusbodar. Här är det julmarknad på helgerna i december månad. Liseberg har Sveriges största julmarknad med en halv miljon besökare varje år. Parken lyser upp i vintermörkret och lockar med vinteröppna åkattraktioner, skridskobana, barnskid backe och jultomtarnas värld. Lite utanför Göteborg ligger Tjolöholms och Gunnebo Slott. Under några av adventhelgerna bjuder de på kunglig julstämning och slottsjulmarknader. Eller varför inte ta en tur ut i Göteborgs skärgård? Upptäck Brännö och öns årliga julmarknad.

MÅNS & CAROLA - A GRAND X-MAS

BON VOYAGE #04-2022 | 17 NEWSFACTORY HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
JESSICA ANDERSSON, JOHN LUNDVIK, Bruno Mitsogiannis, Lina Pritchard bjuder på en glittrig julkonsert där
nya
24 konserter
städer.
JULKONSERT ”I DENNA MÖRKA VINTERTID” går att njuta av på en rad olika plaster runt om i landet. Bo Kaspers Orkester gör en alldeles egen och unik julkonsert tillsammans med en stor stråkensemble.
stämningsfulla klassiker varvas med
favoriter.
i 24
BO KASPERS ORKESTER
TILL ELVA ORTER FRÅN Luleå till Malmö, åker Måns Zelmerlöw och Carola Häggkvist med en elegant och glittrande konsert. A Grand X-mas är en musi kalisk resa i julens tecken. JULKONSERTER PÅ
Ahlström
Peter
TURNÉ Foto:Anna-Lena
Foto:
Knutson
Foto: Visit
Vintervackert Visby.
Gotland

Landets främsta barockinredningar

Upptäck ett världsarv Börja besöket på Kungligaslotten.se

Drottningholms Slott

SANDHAMN SEGLARHOTELL

En plats för stora upplevelser – nära naturen och havet

Här får du tillgång till en av Stockholms skärgårds mest unika och anrika öar, samtidigt som du bor i en modern och avslappnad miljö, med god mat, musik, fest, umgänge och aktiviteter.

MÅNGA FÖRKNIPPAR SANDHAMN med som mar och sol. Men faktum är att från och med 2020 har Seglarhotellet öppet varje dag året runt.

Att uppleva Sandhamn och skärgården under vinter halvåret är som balsam för själ. En resa genom skärgår den en krispig dag i november och december är en upp levelse i sig och Seglarhotellet toppar sedan upplevelsen med god mat, ett bekvämt boende och kanske ett iskallt dopp efter ett bad i den vedeldade bastuflotten.

EN NYSATSNING I KÖKET

Sedan köksmästare Thomas Omfors tog över har maten fått en central plats på Seglarhotellet. Här får du en matupplevelse som bygger på bra råvaror, gott handlag och en stark känsla av skärgården.

– Vi lagar god mat som vi själva är sugna på, säger Thomas och fortsätter:

– Vi vet att du som gäst vill uppleva en klassisk skär gårdsmeny med samma höga nivå på råvaror, kulinariskt hantverk och goda stämning som i stan. Hos oss hittar du ett genuint handlag i köket, alltifrån klassiska sommarrät ter som skaldjur, rimmad lax och grillat kött till mustiga höstgrytor och julbordsbuffé. Utöver vår klassiska meny serverar vi en dagens lunch varje dag för 145 kronor.

rummen ligger i hotellets huvudbyggnad, med närhet till restauranger, spa, och havets horisont. I de tre sviterna finns egen bastu och tillgång till balkong och havsutsikt. Det ingår alltid frukost, wifi, lån av badrock och tofflor, samt entré till vår spaavdelning.

JULEN ÄR TILL FÖR ATT NJUTAS med familj, vänner och avkoppling och vill ni slippa stress, alla måsten och mat lagning är det en god idé att fira den ute på Sandhamn.

– Vi håller rimstuga, serverar klassisk julmat, tänder upp våra vedeldade bastuflottar och får besök av tomten, berättar Johanna Wallen.

– Kom till oss och fira jullovet med hopp och lek i poolen, med piraterna i piratklubben eller med härliga spelkvällar. Varför inte byta kliande ullstrumpor och långa liftköer mot total avkoppling i skärgården. Vi lovar en annorlunda upplevelse för hela familjen.

JULBORD PÅ SEGLARHOTELLET

Från och med den 23 november till och med julafton kan ni avnjuta ett klassiskt julbord på Sandhamn Seglarhotell signerat Thomas Omfors. I år är julbordet fyllt med sma ker inspirerade från havet och med fokus på det gröna. ◆ sandhamn.com

– VI TROR PÅ LIVETS KONTRASTER. Vi tror att människor idag behöver både stora naturupplevelser och moderna bekvämligheter. Både goda middagar med familjen och ett skönt barhäng med bra musik från DJ:s och liveartis ter, säger Johanna och Marcus Wallen, som sedan 2019 driver Seglarhotellet.

– Vår vision är att Sandhamn Seglarhotell ska rymma dessa kontraster - året om. Vi ska vara en plats för både barnfamiljer och konferensgäster. För kärlekspar och seglarsällskap. För besökare och öbor. Från den intensiva sommarsäsongen till de vackra vintrarna.

DE 83 RUMMEN PÅ Segarho tellet är skapade med inspi ration från skärgården och naturen. Horisontella linjer och en naturnära färgskala skapar lugn och harmoni. Oavsett om du är en barnfa milj, ett kärlekspar eller en konferensgäst hittar du ett boende som passar dig. Alla

BON VOYAGE #04-2022 | 19 PROMOTION HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
PÅ SANDHAMN
JULBORDSERBJUDANDE
SEGLARHOTELL Julbord inkl. övernattning del i dubbelrum, frukost och entré till inomhus spa.
Fredag
Onsdag från 995 kr/person Torsdag från 1 195 kr/person
från 1 495 kr/person Lördag från 1 795 kr/person Tillägg för eget rum från + 500kr Mer information: reception@sandhamn.com eller konferens@sandhamn.com

Hög mysfaktor och massor av skidåkning i Lofsdalen

Lofsdalen är den lilla byn med den stora skidåkningen. Här väntar milslånga längdspår och häftig utförsåkning i en storslagen vildmark. Njut av lugnet och ett varmt bemötande i en genuin fjällmiljö.

DET ÄR EN TIDIG VINTERMORGON. När du sätter dig i liften börjar solen så sakteliga gå upp. Det biter i kinderna och tystnaden är kompakt. Väl uppe på Hovärkens topp öppnar det mäktiga landskapet upp sig framför dig. Åt ena hållet ser du ända bort till den orörda vildmarken på söd ra sidan om Lofssjön. Åt andra hållet skönjer du Norges spetsiga berg i horisonten. Det har kommit massor av snö under natten så nu väntar en dag fylld av härliga åk utför Hovärkens sluttningar. Från toppen går backar för både erfarna skidåkare och nybörjare. De våghalsiga slänger sig nerför en av Sveriges brantaste pister och glidarna njuter av långa härliga svängar nerför fjället. Gillar du offpist väljer du baksidan. Kanske är det du som gör de första spåren i snön.

LOFSDALEN LIGGER I SÖDRA HÄRJEDALEN och från Stock holm tar bilresan mindre än sex timmar. För resande söderifrån är Lofsdalen det första riktiga fjällområdet de möts av.

– Hos oss är vildmarken alltid närvarande och det är aldrig långt till skidåkningen. Det är gott om plats på fjäl let, speciellt under veckorna mellan skolloven då priserna är lägre och trängseln i princip obefintlig, säger Lotta Anestedt, VD Destination Lofsdalen.

”Vi värnar om det småskaliga och det personliga mötet är enormt viktigt för oss. Vi är inte bara den lilla byn med den stora skidåkningen vi är också den lilla byn med det stora hjärtat.”

20 | BON VOYAGE #04-2022 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS PROMOTION
TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: ANETTE ANDERSSON LOTTA ANESTEDT, VD DESTINATION LOFSDALEN.

HÄR BOR GÄSTERNA i trivsamma stugor och lägenheter. Det finns boenden i alla prisklasser och storlekar. Det utmärkan de för en vistelse i Lofsdalen är att stämningen är gemytlig och genuin. Byn har bara 180 permanenta invånare vilket ger en personlig atmosfär.

– Vi värnar om det småskaliga och det personliga mötet är enormt viktigt för oss. Vi är inte bara den lilla byn med den stora skidåkningen vi är också den lilla byn med det stora hjärtat, säger hon.

LOFSDALEN ÄR PERFEKT för barnfamiljer. Eftersom utförsåk ningen är koncentrerat kring ett berg är det enkelt att dela upp sig och hitta varandra igen. I Snölandet syns maskoten Loffe hjälpa de minsta medan de lite äldre kör i skogssling orna eller hänger i parkerna.

Många väljer Lofsdalen för längdskidåkningens skull. Över tolv mil välpreparerade spår går genom både skyddad skogsterräng och över kalfjäll. Spåren prepareras dagli gen för såväl klassisk- som fristil. De som vill längre ut i vildmarken har 15 mil rösade leder att välja mellan. Även skoterentusiaster uppskattar Lofsdalen för deras välprepare rade leder vilka spåras flera dagar i veckan.

LOFSDALEN ÄR EN GENUIN FJÄLLMILJÖ men här finns också något högst spektakulärt. Högst upp på Hovärken ligger

Lofsdalens Skybar. På klippkanten, 1 125 meter över havet, har de byggt Europas högst belägna whiskylager med plats för 700 fat. I byggnaden finns en bar och restaurang med 360 graders panoramautsikt.

– Vyn är ett bevis på hur fantastiskt Lofsdalen är. Så långt ögat når syns bara snöklädd vildmark, säger Lotta Anestedt. ◆

lofsdalen.com

BON VOYAGE #04-2022 | 21 PROMOTION HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
LOFSDALEN I KORTHET Hovärkens topp 1125 m.ö.h 25 nerfarter 2 stycken 6-stols liftar Skicrossbana Stort barnområde 122 kilometer längdspår 150 kilometer skoterleder Boende bokas genom Destination Lofsdalen på lofsdalen.com Prisexempel: Budgetboende (Lofsens Fjällby) från 7 030 kr Standardboende (Fjällterrassen) från 8 535 kr Premiumboende (Utsikten
från 12 360 kr Detta
2
2 barn
1 veckas
6-dagars skipass Weekend på hotell! Boka Lofsdalens Fjällhotell under en weekend (torsdag - söndag) från 5 920 kr för två vuxna i dubbelrum inkl. 3 dagars skipass, frukost, städ och sänglinne.
M, 4 bäddar)
gäller
vuxna,
(under 8 år) vecka 2,
boende och

Fjällsemestern är nära!

Med ski-in, ski-out på alla våra boenden har ni välpreparerade pister i fyra väderstreck rakt utanför dörren - allt i en storslagen gnistrande inramning. Kom närmre och upplev mer på Idre Fjäll i vinter. Säkra er skidsemester på idrefjall.se

Mer skidåkning!

I vinter inviger vi vår första gondollift, öppnar tre nya nedfarter och två nya släpliftar. Läs allt om våra nyheter på idrefjall.se

IDREFJALL.SE | #IDREFJÄLL

SVENSKA FJÄLLEN LEVERERAR

SNÖAKTIVITETER

Snart är vintern här – förhoppningsvis med massor av snö. Är du sugen på att prova något nytt den här säsongen? Kanske byta pisten mot en tur på fjället eller tvärtom. Eller varför inte prova på ett hundspannsäventyr med övernattning i vildmarken.

LÄNGDSKIDÅKNING KAN VARA många olika saker. Det är en härlig form av friluftsliv och en hälsosam motionsform. Vissa uppskattar tystnaden i spåren medan andra ser fram emot samtalen under fikapausen. Om du aldrig prövat eller om du vill utveckla din teknik anordnar Friluftsfrämjandet kurser i längdskidåkning runt om i landet. På en nybör jarkurs får du lära dig att bli trygg på skidorna i åksätt som diagonalåkning och stakning samt hur du bäst åker utför och uppför. För dig som redan åkt mycket längdskidor finns ”längd-clinics” där du kan utveckla tekniken. När du är varm i kläderna är det kanske dags för ett hel dagsäventyr tillsammans med Friluftsfrämjandets guider och testa hur det är att skida i månsken med pannlampa.

. Sträckan mellan de tre fjällstationerna går även att göra på vintern. Svenska Turistföreningen (STF) erbjuder ett upplägg där du skidar på egen hand mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna. Mat och logi ingår så du kan ägna dig åt skidåkning, storslagen fjällmiljö och ditt sällskap. På kvällarna njuter ni av vällagade middagar och efter frukosten får ni med er ett lunchpaket att äta ute på fjället. Väl uppe på kalfjället ser ni stora delar av den jämtländska fjällvärlden med både böljande berg och spetsiga toppar.

Följ med på STF:s offpistvisning eller gå deras topp turskurs. Under tre intensiva dagar får du ta del av de

grundläggande kunskaperna som krävs för att göra egna toppturer. Utrustning, teknik för att gå uppför och åka utför, grundläggande lavinkunskap och fjällsäkerhet. Väljer du att resa till Abisko under vinterns mörka måna der har du dessutom chans att få se norrskenet dansa på himlen.

OM DU INTE VILL ÅKA SKIDOR men ändå längtar ut i fjällvärlden är hundspann ett fantastiskt alternativ. I Sälenfjällen finns till och med möjlighet att ge sig ut på en långtur med övernattning i vildmarken. Välj mellan en och tre nätter. På den kortare turen tar Fjälläventyrs guider er med till Vålbrändans gamla fäbodvall där ni hämtar vatten i hink och lagar mat över öppen eld. Den längre turen går till Fulufjällets nationalpark som har Sveriges högsta vattenfall och världens äldsta träd. Ni bor i stugor, det finns bastu och guiderna ser till ni varken blir utan mat eller dryck. Under färden får du fördjupad kunskap i hundspannskörning och dagens höjdpunkt är när du får utfordra dina nya fyrfota vänner. ◆

Källor: Friluftsfrämjandet, Svenska Turistföreningen, Fjälläventyr

BON VOYAGE #04-2022 | 23 NEWSFACTORY HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
MÅNGA HAR VANDRAT JÄMTLANDSTRIANGELN VILL DU ISTÄLLET UTVECKLA din utförsåkning och lära dig att ta ut svängarna offpist är Abisko Turiststation ett hett tips. En linbana går upp på berget Nuolja där Aurora Sky Station ligger. Härifrån finns oändliga möjligheter att hitta nya linjer i naturlig fjällterräng. På hundspannstur med Fjälläventyr i Sälen. Foto: Leo Berndtson
STF Storulvån. Foto: Anders Robertsson, turchefen.se
STF erbjuder ett upplägg där du på egen hand skidar Jämtlandstriangeln mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna. Foto: Anette Andersson Foto: Erik Boström På STF Aurora Skystation kan du njuta av delikatesser från fjällvärlden.
Foto:
Anette Andersson

Halva resan – Hela upplevelsen

FÖR ATT NJUTA AV RIKTIG fjällkänsla behöver du inte resa långt. Strax utanför Falun, endast ett par timmar från Mälardalen, ligger Bjursås – en personlig, mysig och snösäker skidanläggning. Detta är den perfekta destinationen för familjesemestern! Här kan barnen lära sig åka skidor samtidigt som den mer skidvane föräldern får fina åk.

Skidåkningen här är riktigt bra med 21 pister, barnom råden med rullband och snowparks med Bag Jumps.

Det råder ingen tvekan om att det finns en genuin kär lek till snö och vinteraktiviteter i Bjursås – anläggningen är personlig och mysig, det är lätt att umgås utomhus och

det finns aktiviteter för alla oavsett vilken ålder man är i eller vilken nivå man befinner sig på. Kvalitetstid tillsam mans när den är som bäst!

På området hittar du mer än 60 kilometer snösäkra längdskidspår. För den som vill uppleva nypistade backar före alla andra är en guidad topptur på morgonkvisten att rekommendera.

PÅ PLATS I BJURSÅS ÄR det nära till allt. De välutrustade stugorna ligger precis intill liftarna. På bekvämt prome nadavstånd finns restauranger, konferensmöjligheter, camping och relaxavdelning med bassäng, bubbelpooler

och bastu som erbjuder skön avkoppling efter en aktiv dag utomhus. På sjön plogas en isbana för att åka skridskor, spark eller ta en promenad. Dessutom finns all service i form av skiduthyrning, skidskola och shop nära till hands i anläggningen. Utöver detta kommer skidåkningen blir ännu enklare med en ny fyrstolslift i den södra delen av området.

Summa summarum – Bjursås Berg & Sjö har allt, så varför inte testa en ny ort i vinter? Kort restid, bra åk och familjevänligt. Upptäck en personlig pärla i södra delarna av vackra Dalarna! ◆

För bokning och mer information: bjursas.com

Morgonpendla med utsikt

Funäsdalen är en levande fjällby mitt i Funäsfjällen. Här har du nära till stora upplevelser. Snösäkert, gott om svängrum och omgivet av fjällvidderna. Välkommen till riktiga fjäll.

24 | BON VOYAGE #04-2022 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS PROMOTION Boka din semester på www.funasdalen.se Scanna
funasberget funasdalsberget
mig med mobilkameran
Bjursås Berg & Sjö är lika snösäkert som nära. Här finns något för alla – 21 pister, fina barnområden och 60 kilometer längdskidspår samt en riktigt härlig energi. Skidåkningen blir dessutom ännu smidigare i vinter med ny fyrstolslift i södra delen av området.
TEXT:

Bo precis vid backen och njut av skidåkning och aktiviteter som passar alla åldrar. Boka vinterns roligaste semester på branas.se

PUDER, PIST ELLER PARTY?

En resa till Alperna bjuder på många olika slags upplevelser. Kilometerlånga backar och massor av orörd snö. Dramatiska naturupplevelser och pittoreska alpbyar. Häftig afterski och lokal gastronomi. Skibums, livsnjutare och barnfamiljer – alla kan hitta sitt egna Alperna.

DET FINNS MÅNGA ANLEDNINGAR till varför skidresan ska gå till Alperna i vinter. Skidåkningen naturligtvis. De höga bergen bjuder på stor variation och massor av över raskningar. Karakteristiskt för skidåkningen i Alperna är de långa backarna och den höga fallhöjden. Du kan åka upp med kabinbanan till ett par tusen meters höjd och sedan åka utför i flera kilometer. Välj mellan pist eller orörd snö. Men Alpernas branter passar inte bara avance rade skidåkare. För barn och nybörjare finns ofta enklare backar och trevliga familjeområden att börja i.

Ljuset är ett starkt skäl till varför många väljer Alper na. Dagarna är långa och solen värmer året runt. Det är inte ovanligt att du kan inleda det nya året med lunch på en uteservering. Maten är ett kapitel för sig. Gastronomin skiljer sig mellan de europeiska länderna och köken är ofta måna om att bevara sina lokala traditioner.

Skidorterna skiljer sig också åt. Vissa byar är pitto reska, andra moderna eller glamourösa. Några orter är kända för sin afterski medan andra passar barnfamiljer. Framförallt så skiljer sig bergen och skidsystemen åt. Det gäller att hitta rätt bland Alpernas enorma utbud.

ALPE D´HUEZ, FRANKRIKE – FÖR FAMILJENS FÖRSTA ALPRESA

ÅKER DU PÅ SKIDRESA med familjen är det viktigt att det finns backar för de minsta men också lite roliga aktiviteter utanför skidsystemet. En av de mest barnvänliga skidor terna i Frankrike är Alpe d´Huez.

Här finns skidåkning för hela familjen, barnklubbar, skidskolor och barnpassning. Skidområdena för de minsta har fartbegränsning och backarna är lätta att nå från hotellen. För de lite äldre finns mer avancerade backar, en stor snowpark och 50 kilometer längdåkningsspår. Trots att Alpe d’Huez har flest antal soltimmar i Alperna är området snösäkert. Självklart är utbudet av franska restau ranger och kaféer stort – och barnen är alltid välkomna.

St. Moritz, Schweiz.

ST. MORITZ, SCHWEIZ – LYX & FLÄRD

VILL DU BEBLANDA DIG med världens jetset och uppleva några dagar fyllda med glamour finns flera skidorter att välja mellan. St. Moritz är en av dem. Hit reser både kungligheter och kändisar. Gatorna kantas av stjärnkrogar, exklusiva märkesbutiker och lyxhotell. Skidorten lär vara världens äldsta och två gånger har vinter-OS gått av stapeln här. Det finns skidåkning i alla svårighetsgrader, allt från glaciärer till barnvänliga back ar. Men det är på de soliga uteterrasserna som gästerna samlas för att dricka champagne.

ST. ANTON, ÖSTERRIKE – FOKUS PÅ FEST

NÄR DET ÄR AFTER SKI SOM ÄR det viktigaste med skidsemestern är kanske St. Anton det mest populära resmålet. Den legendariska skidorten blev populär på 70-ta let för sin häftiga after ski. Den håller fortfarande. På after ski-barerna är det livemusik och fullt ös alla dagar i veckan. Du behöver inte vara festprisse för att trivas i

TEXT: INGELA ENGBLOM

St. Anton. Urvalet av lugnare barer och restauranger är också stort. Dessutom är backarna bland de bästa du kan hitta i Alperna. Med 280 kilometer pist får du svårt att hinna med alla på en vecka.

CHAMPOLUC, ITALIEN – FÖR SKIDÅKNINGENS SKULL

OFTAST ÄR DET LA GRAVE OCH Chamonix som nämns när det handlar om tuff skidåkning och offpist. Men allt fler upptäcker Italiens näst högsta berg Monterosa och byn Champoluc. På berget som når 4 559 m.ö.h är offpisten lättillgänglig. Området har liftar som tar dig direkt ut i orörd snö. Champoluc utgör tillsammans med Gressoney och Alagna skidsystemet Monterosa Ski som sträcker sig över tre dalar. Bergspasset ner till Alagna är känt för att vara en av världens bästa off pist-områ den. Champoluc är dessutom en av Italiens mysigaste skidorter. Afterskin blir sällan mer än en Aperol Spritz på någon av de små gemytliga barerna. ◆

26 | BON VOYAGE #04-2022 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS NEWSFACTORY
HITTA DITT EGNA VINTERPARADIS I ALPERNA

Nå nya höjder med

Boka din Alpresa på lionalpin.se Transfer, liftkort och 24/7 guideservice ingår alltid
Lion
Upplev Alpernas fantastiska skidåkning och res till bland annat Ischgl och St. Anton.
Alpin

Ta chansen och vinn en Perkomax

PERKOMAX I KORTHET

Den unika perkolatorprincipen ger kaffe eller te en utsökt smak. Det som utmärker perkolatorn och som skiljer den från en vanlig kaffebryggare är att vattnet passerar kaffe filtret flera gånger tills det når koktempera tur varefter tempera turen reduceras så att perkoleringen upphör.

Perkomax är lämplig för både utomhus- och inom husbruk. Den kan användas på en grill eller över en lägereld, såväl som på en kokplatta, keramisk glasp latta och induktionshäll. Kokaren rymmer 1,3 liter.

28 | BON VOYAGE #04-2022 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS NEWSFACTORY Offenbachs fantasiopera om kärlekens irrvägar. GöteborgsOperans huvudsponsorer är Göteborgs Hamn och Volvokoncernen. GoteborgsOperan goteborgsoperan Köp biljett på opera.se 26 NOVEMBER – 15 JANUARI Allt du behöver göra för att ha chansen att vinna denna fantastiska perkolator från Petromax är att svara på frågan: VAD
SOM STARTADE OCH ÄGER
(Tips! Du hittar svaret i tidningen) Maila ditt svar samt en motivering varför just du ska vinna
till: tavling@newsfactory.se senast den 19 december. Märk ditt mail: ”Bon Voyage”
HETER MANNEN
FÖRETAGET PETROMAX?
perkolatorn
IDEALISK PERKOLATOR FÖR ATT FÅ EN GOD KOPP KAFFE PÅ VINTERNS ÄVENTYR!
FRÅN PETROMAX VÄRDE CIRKA 570 KRONOR TÄVLING!

SAGOLIKA MALTA

Upplevelser utöver det vanliga

ALTA ÄR DEN LILLA ÖGRUPPEN med de stora upplevelserna. 3 000 soltimmar per år och ett varmt kristallklart hav gör Malta till en per fekt året-runt-destination. Lägg till en spekta kulär natur, en spännande historia och ett trendigt kök. Här ger Malta Tourism Authority er sju starka skäl till varför ni borde besöka den lilla ögruppen mitt i Medelhavet.

1. SOLSÄKERT MEDELHAVSKLIMAT

Närheten till Nordafrika, med ökenvindar från Sahara, bidrar till att ett behagligt klimat året runt. Malta kan skryta med 300 soldagar varje år, ljumma kvällar och ett varmt hav. De erbjuder sina besökare sommartemperatur från tidig vår till sen höst och även i januari är uteserve ringarna välbesökta.

Valletta, som är en del av Unescos världsarv, syns tydliga spår från korsriddartiden. Vandra runt i de historiska kvarteren och njut av arkitekturen. De sandgula fasaderna lyser upp de trånga gränderna och piazzorna. På toppen av staden ligger den lummiga trädgården Il Barrakka ta Fuq och därifrån kan ni se ”De tre städerna”. Senglea, Vittoriosa och Cospicua med sina höga befästningsmurar är populära utflyktsmål. Ett måste är medeltidsstaden Mdina som räknas som en av Europas vackraste städer. Mdina var Maltas första huvudstad och kallas för ”den tysta staden”. Att flanera på de bilfria gatorna är som att befinna sig i en saga.

4. KULINARISKA UPPLEVELSER

2. KRISTALLKLART VATTEN

Det turkosblå havet är ständigt närvarande. Överallt leder stegar ner i det kristallklara vattnet från solvarma klippor. Segla mellan sevärdheterna, dyk ner i det djupa blå eller prova fiskelyckan. Blå Lagunen på den lilla ön Comino är ett paradis för snorklare och vindsurfare. Stranden med sin kritvita sand är en av Maltas finaste badställen.

3. SPÄNNANDE HISTORIA

Riddarborgar, palats och uråldriga stenstäder. Öns otro liga historia bidrar till dess karaktär. Fenicier, kartager, romare och araber – många har härjat här. I huvudstaden

Malta har tagit det bästa från Italiens och Nordafrikas kök och gjort det till sitt eget. Havet är rikt på fisk och skaldjur och på landsbygden får frukt och grönsaker mogna i solen. Till de fräscha och smakrika maltesiska rätterna dricker ni ett inhemskt vin. Malta är den perfekta destinationen för alla matintresserade. Smaka er fram över ön, upptäck vingårdar och prisbelönta krogar. För en riktigt genuin matupplevelse åker ni till den traditionella fiskebyn Marsaxlokk. I hamnen ligger, de för Malta så karaktäris tiska, färgglada fiskebåtarna och guppar. Njut av en lunch på en av de mysiga fiskrestaurangerna.

5. HÄFTIG PULS

St Julian och Sliema är Maltas två handels- och nöjescen ter. En lång strandpromenad förenar de två och här ligger krogarna, barerna och nattklubbarna tätt. För de som vill utmana sin lycka vid rouletten finns flera kasinon. Det är i dessa tjusiga badorter som de flesta hotellen ligger.

6. FRIDFULLT LUGN

Malta är en relativt okänd ö dit massturismen inte hittat. För de som verkli gen söker lugn och ro är grannön Gozo en lisa för själen. Här känns det som om tiden stått still och det dramatiska landskapet bjuder på såväl spektakulär dykning som klättring. Gozo är ett paradis för vandrare och cykelturister.

7. EN HÄRLIG KULTURMIX

Med sin 7000-åriga historia har Malta ett kulturarv som är svårt att slå. Det visar sig i såväl arkitektur som konstsam lingar. Det som gör Malta extra spännande är att landet in fluerats av både Italien och England genom åren. Du hittar lite av både London och Sicilien, dessutom med afrikanska och arabiska inslag. Denna mix av kulturella influenser märks i allt från musik och teater till mat och nöjen gör ön exotisk och mångfasetterad. Malta erbjuder en kombina tion av kulturella, gastronomiska och aktiva upplevelser som så många drömmer om idag – året runt. ◆

KORT FAKTA OM MALTA:

RESA HIT: Mindre än 4 timmars flygresa från Sverige.

BO: Malta har ett stort och unikt utbud av hotell i olika pris klasser samt alla stora internationella kedjor finns här.

VALUTA: Euro | ADAPTER: 240 volt MER INFORMATION:

BON VOYAGE #04-2022 | 29 PROMOTION HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
visitmalta.com M
TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: MALTA TOURISM AUTHORITY

BON VOYAGE TIPSAR

EUROPA i blickfånget

TURIN, PIEMONTE & AOSTADALEN

KOMBINERA EN AV ITALIENS häftigaste städer med böljande vindistrikt och skidåkning. Utgå från Turin och upptäckt en minst sagt varierad del av Italien. Turin var en gång huvudstad och är fylld av ståtliga palats och vackra piazzor. Det gör inget om det snöar eller regnar, butiker och caféer ligger i vackra arkader utmed boulevarderna. Turin är huvudort i regionen Pie monte och granne med dess vindistrikt. Besök Alba, Asti eller Montferrato. Smaka traktens berömda viner, kanske tillsammans med en tryffelpasta. Min dre än två timmar från Turin ligger Alperna och flera fantastiska skidorter. Cervinia, Champoluc och La Thuile är bara några av dem. Historia, gastronomi och puder på en och samma resa – kan det bli bättre?

PARIS ÄR ALLTID RÄTT

”Höga berg, raviner, pinjeskogar, vulkaniska slättland och palmer. Landskapen är fyllda av kontraster vilket gör vandringen varierad, spännande och bitvis utmanande.”

HAR DU BESÖKT PARIS ETT OTAL GÅNGER och är sugen på att upptäcka ett nytt arrondis sement? Då kanske 17:e är något för dig. Batignolles är ett område väster om Sa cre Coeur dit massturismen inte hittat än. Det består av charmiga bostads kvarter, udda butiker, hemtrevliga krogar och mysiga caféer. Ett franskt Södermalm. Gör fynd i vintagebuti kerna, strosa runt i lugn och ro och äta en och prisvärd långlunch. Ta Metron till Villiers eller Rome och börja upptäckts färden på Rue des Dames.

Missa inte: Kyrkan Sainte Marie des Batignolles Matmarknaden på Rue Levý varje lördagsmorgon Pizzan på Mamma Primi – förbered dig på kö

UPPTÄCK ETT ANNORLUNDA IRLAND

NÄSTA UTGÅVA

VANDRA PÅ KANARIEÖARNA

Höga berg,

Landskapen är fyllda av kontraster vilket gör vandringen varierad, spännande och bitvis utmanande. Naturen byter snabbt skepnad och höjdskillna derna ofta stora. När du når toppen öppnar sig milsvida vyer. I bergsbyarna finns ofta små tapasbarer där det går att tanka energi och njuta av lokala delikatesser. Eftersom vandringarna ofta går genom olika klimatzoner är det klokt att klä sig efter ”lager-på-lager-principen”.

slättland och

4 populära vandringsöar i Atlanten: Gran Canaria – 800 kilometer vandringsled Teneriffa – vandra i nationalparken runt vulkanen Teide och Spaniens högsta topp 3718 m ö.h.

La Palma – skogsklädda höga berg, djupa raviner och nätverk av vandringsleder

La Gomera – vandra i den dimhöjda nationalparken på toppen av den lilla vulkanön. Missa inte den subtropiska regnskogen.

EN TIMMES BILRESA FRÅN DUBLIN ligger Clissmann Horse Cara vans, där man kan övernatta i traditionella gamla hästvagnar på en irländsk gård. Förutom en annorlunda sovupplevelse finns möjlighet att göra ridturer i nationalparken Wicklow Mountain National Park, delta på åsneutflykt och laga mat över öppen eld. En annan udda upplevelse är att upptäcka Donegals gröna kullar med en alpacka. Vid Irlands nordligaste punkt, Malin Head i Donegal, ligger Wild Alpaca Way. De erbjuder guidade vandringar i det vackra landskapet tillsammans med en eller flera av familjens 23 nyfikna och vänliga alpackor. Turerna går längs sanddynerna vid Five Finger Strand, halvön Isle of Doagh och längs Atlantkusten.

Ljuvliga juletider

30 | BON VOYAGE #04-2022 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS NEWSFACTORY 16.02 I BON VOYAGE ERBJUDS DU SOM ANNONSÖR FANTASTISKA MÖJLIGHETER ATT EXPONERA DIN DESTINATION, RESA, DITT HOTELL ELLER DIN PRODUKT, PÅ ETT EXKLUSIVT OCH UNIKT SÄTT. • Bon Voyage distribueras i Dagens industri samt MTRX ombord. FÖR INFORMATION
BOKNING KONTAKTA: Elisabeth
44
BON VOYAGE
OCH
Bülow, 073-528 91
elisabeth.bulow@newsfactory.se
MED SITT BEHAGLIGA KLIMAT passar Kanarieöarna för vand ring året runt. Öarna bjuder på så mycket mer än sol och bad på finkorniga sandstränder. raviner, pinjeskogar, vulkaniska palmer.
VINTERTIDER DE SVENSKA FJÄLLEN LEILA SÖDERHOLM INSPIRERAR TILL RÖRELSE VARDAGEN
Vandra med alpackor vid Irlands nordligaste punkt, Malin Head i Donegal där Wild Alpaca Way ligger. Foto: Gareth Wray Vinodlingar i Piemonte.

Låt det Jämtländska klimatet pröva och förföra, ge kroppen och sinnet återhämtning och kom bort för en stund, tillsammans eller på egen hand. Låt pulsen gå upp och landa, omfamnas av varma källor och hälsotraditioner som vitaliserar med utsikt över både stad och fjäll.

Fly undan höstrusket eller vinterkylan med en avkopplande vistelse på det uni ka glashotellet i hjärtat av Småland. En njutningsfull upplevelse med konst, spa, god mat och dryck som lämnar ett bestående intryck. Kom till oss för lyckade möten eller för att koppla av från vardagen.

Smögen under vinterhalvåret är en särskild upplevelse. När midvintern slagit sitt grepp om vår vackra ö kan du njuta av stillheten och känslan av det mäktiga lite vilda, här längst ute vid Västerhavet. Passa på och gå med i vår kundklubb ”Smögen VIP” och ta del av exklusiva erbjudanden och kampanjer.

World Luxury Spa Award Winner 2022. Göteborgsk nytta och njutning sedan 1876. Upplev våra prisbelönta spa med underbara badmiljöer, relax, välgörande behandlingar samt ett fantastiskt träningsutbud. Välj mellan Drottningtorget, Älvstranden eller klassiska Haga. Lugn och återhämtning vid Hälsinglands Riviera. Bo i läckra sviter eller mysiga lantromantiska hotellrum, vandra, besök Hälsingegårdar. Vår hyllade restaurang serverar underbar mat med lokalprägel och magisk utsikt. Det gröna från vår egen ekoodling. Upptäck den goda effekten av återhämtning. Boka vinterns möte eller privata upplevelse på japanska spa- och konferenshotellet Yasuragi. Med rätt balans mellan återhämtning och arbete kommer kreativitet, effektivitet, samarbete och empati. Ett bättre liv helt enkelt! SMÖGENS HAFVSBAD - Bohuslän KOSTA BODA ART HOTEL - Småland FRÖSÖ PARK HOTEL - Östersund
ORBADEN SPA & RESORT - Hälsingland HAGABADET - Göteborg Ett presentkort där mottagaren själv kan välja bland tusentals härliga upplevelser på valfritt hotell eller dagspa. Du klickar enkelt hem det på bara en minut. Skickas som praktisk pdf med e-post eller som en fin presentförpackning via brev.
YASURAGI - Stockholm Ett presentkort - 44 spahotell! PRESENTKORT PÅ 41 AV SVERIGES BÄSTA SPA Merän1000magiskaupplevelser www.svenskaspahotell.se Basta presenten! .. Njut av Sveriges skonaste upplevelser! Platsen för livsnjutare! Händelsernas centrum på sommaren, återhämtningens tillhåll på vintern. Med panoramavyer över havet, Bjäresmaker i köket och ett spa som sträcker sig ända upp på taket och 60 meter ut i havet, vilar här en särskild atmosfär som får dig att lätta en aning. .se HOTEL SKANSEN - Båstad