__MAIN_TEXT__

Page 1

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S F R Å N N E W S FAC TO R Y

SÖDRA ITALIEN VS NORRA FRANKRIKE

TEL AVIV ÄR HETT

FAMILJEÄVENTYR I SVERIGE

BON VOYAGE PLANERA DITT NÄSTA ÄVENTYR MED TIDNINGEN BON VOYAGE /// Nº2 APRIL 2019

Newsfactor y ed. 9 | 2019


Magnus Andersson Mobilia, Malmö

Malta – Medelhavets pärla Sommaren närmar sig med stormsteg, och snart behöver man inte resa längre än till Medelhavet för att komma till soliga stränder och salta bad. De flesta svenskar beger sig till Spanien eller den grekiska övärlden, men allt fler börjar även få upp ögonen för charmiga och genuina Malta. På Malta befinner du dig mitt i Medelhavets historia. Huvudstaden Valetta har utsetts till världskulturarv av UNESCO och är ett måste att besöka, men ön har också många andra trevliga småstäder och orter. Huvudön Malta är känd för sitt kristallklara vatten och erbjuder allt från klassiska badorter med vackra sandstränder, till dramatiska klippbad. Missa inte att besöka öns minnesvärda ruiner och vackra sevärdheter som St Johns Cathedral och Upper Barracca Gardens. Mysiga båtutflykter är ett perfekt sätt att ta in naturen och se mer av öarna. På grannön Gozo är tempot lugnare, med lummiga vingårdar och en vild natur med vackra vandringsleder. Här har även scener till tv-serien Game of Thrones spelats in, vilket lockar många till de vackra klipporna längs Dwejra-bukten. Pytteön Comino har bara en handfull invånare. Här är vattnet nästan overkligt klart, perfekt både för bad och för vattenaktiviteter som snorkling och dykning.

Magnus Andersson Flyg t/r fr.

2 395:-

5 nätter inkl. flyg + hotell fr.

4 695:-

TicketGaranti fr. 95 kr på reguljärflyg, hotell och hyrbil. Fullständiga villkor på ticket.se. Pris hämtade 20/3 och är per person i del av dubbelrum/hytt på utvalda resor. Flyg tillkommer på kryssningar. Begränsat antal platser, vi reserverar oss för ev. prisförändringar och tryckfel.


Eva Castegren Norrköping

Vi hjälper dig hela vägen! Ticket Garanti

Avboka resan och få pengar tillbaka om något oförutsett händer.

Långhelg eller storstadsäventyr? Storstäder jorden runt har så mycket att erbjuda! Boka en kort cityweekend eller en prisvärd storstadsresa och kom direkt till världskända attraktioner, fängslande äventyr, mysiga torg, shopping och restauranger. New York är en favorit bland storstadsturister. Med fantastisk shopping, kulinariska influenser från hela världen och välkända sevärdheter erbjuder staden fullt med upplevelser mitt i smeten, samtidigt som du har nära till spännande dagsturer. Vill du även ha nära till sol och bad så rekommenderas Los Angeles eller Miami. Resan till Miami kan även kombineras med en lyxig kryssning till Karibien. Närmare hem så har vi flera av världens charmigaste städer här i Europa. Våren kommer tidigare till kontinenten, så passa på och boka in en resa till världsstaden London, romantiska Paris, historiska Rom eller mysiga Amsterdam. Många svenska resenärer har dessutom fått upp ögonen för östra Europas storstäder som Prag och Budapest, perfekta resmål för en långhelg. Världens metropoler är magiska och har någonting att erbjuda året om, så är våren fullbokad kan du med god framförhållning ta del av fina boka-tidigt-rabatter och planera in en prisvärd sommar- eller höstresa redan nu. Du hittar alla resor och erbjudanden på ticket.se, i någon av våra 50 butiker eller på 0770-456 106.

Eva Castegren New York fr.

2 976:-

Flyg t/r

Prag fr.

1 713:-

2 nätter inkl. flyg + hotell

Karibienkryssning fr.

5 939:-

7 nätter inkl. helpension

(Miami – Puerto Rico – Jungfruöarna – Saint Martin – Bahamas – Miami)


Det är insidan som räknas På Systembolaget hittar du Deutz Brut Classic i ett snyggt och prydligt presentetui. Som bekant är det dock alltid insidan som är det viktigaste, i Deutz Brut Classic används uteslutande druvsaft från första press och vinet består av fler än 100 vingårdslägen i Champagne.

Officiell champagne:

Läs mer om Champagne Deutz på www.swedishbrand.se

Alkohol är beroen


NÅGRA OMDÖMEN OM DEUTZ BRUT CLASSIC:

750 ml. Artnr 7487. Pris 425 kr. Finns även på halvflaska, magnum, jeroboam och mathusalem. Då utan etui.

Mikael Mölstad, SvD

Alkoholhalt 12%.

”Deutz Brut Classic är en alldeles utomordentlig njutbar skapelse” Livet Goda ”Bästa standardchampagnen. Frisk och nyansrik välstrukturerad stor standardchampagne med blandning av årgångar. Långt, rikt med klass och lättsamt slut. Deutz har från en hög nivå växt vidare under det senaste decenniet. Deras standardchampagne har nu blivit den bästa av alla de stora husen.” Anders Röttorp, Vinbanken.se ”Klassisk, stram smak med toner av äpple, citrus, Mariekex och läskande lång eftersmak som passar såväl skaldjur som fisk. Blint slår denna huschampagne många konkurrenters prestigenivåer. Deutzgod, helt enkelt!” Anders Melldén, SvD

ndeframkallande.


Lodgify your moments ae autem ut prox natur imu s Cum

56°49'59.0"N 15°24'2.5"E

BARA-VARA – 1 NATT

Njut och bli omhändertagen i en naturligt avslappnande miljö. Det mesta ingår, du och ditt sällskap behöver bara koncentrera er på att njuta av ledigheten. Gör utflykter i Glasriket, upplev skogslevande djur med en tur i Kosta Safaripark, njut av jacuzzi och bastu. – Härlig hotellfrukost. – Ett glas bubbel vid ankomst. – En tur i Kosta Safaripark. – Middag på kvällen, viltmeny. Välj till vinpaket 275:– Tillgång till jacuzzi och bastu. 1.195:- per person, del i dubbelrum. 1.495:- per person, del i stuga.

RUM. L E B B U D I L E D , 95:- PER PERSON

T 1.1

AT BARA-VARA – 1 N

Safaritur i småländsk urskog!

MÖT VISENTER, DOVHJORTAR, MUFFLONFÅR, KRONHJORTAR OCH VILDSVIN PÅ NÄRA HÅLL.

STORA VÄGEN 2, KOSTA | 0478-590 530 | WWW.KOSTALODGE.SE


N E W S FAC TO R Y

BON VOYAGE | 7

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

13

L EDA R E

Packa lätt – nu är det vår!

33

25

19

IN N EHÅLL no.0219

DENNA TEMATIDNING ÄR PRODUCERAD AV NEWSFACTORY­MEDIA GROUP Redaktör och text: Ingela Engblom, ingela@texting.se Projektledare: Mikael Kollberg, mikael.kollberg@newsfactory.se Försäljning: Elisabeth Bülow, elisabeth.bulow@newsfactory.se Grafisk form: Madeleine Strandberg, madeleine.strandberg@newsfactory.se Tryck: Kroonpress Omslagsbild: Shutterstock, Tel Aviv

VAD STÅR PÅ DIN ÖNSKELISTA inför sommaren? Få

tid med familjen och göra något kul ihop? I det här numret av Bon Voyage får du tips på en rad häftiga aktiviteter som passar alla åldrar. Jag kommer också att bjuda på två av mina favoritresmål – Apulien och Bretagne. Gemensamma nämnare för de två är dramatisk natur, få turister och riktigt god mat. Det som skiljer dem åt är temperaturen i vattnet. BOR DU I STOCKHOLM eller tänker besöka huvudstaden kan jag rekommendera en tur ut i skärgården. Bara båtresan i sig är en upplevelse. Det är en njutning att sitta på däck i solen, koppla av med en kopp kaffe och förundras över all snickarglädje. På sidorna 13-15 får du tips på några trevliga öar att besöka.

16 BON VOYAGE

Visst var vintersäsongen härlig men nu ska det bli skönt att slippa kånka på skidor och pjäxor. Tänk bara att kunna slänga ner ett ombyte och lite badkläder i ett handbagage. Alla årstider har sin charm men nu längtar jag efter uteserveringar och solvarma klippor.

HOPPAS ATT DET HÄR NUMRET av Bon Voyage ska ge dig inspiration inför vårens och sommarens resor och aktiviteter. Själv funderar jag på att tåget ner till franska Rivieran – med ett nätt litet bagage.

INSPIRATION | Trender & tips sid 8

BON VOYAGE

SOMMAR I STOCKHOLM | 5 pärlor i

LÅT RESAN BÖRJA HÄR!

Stockholms skärgård sid 13 RESETIPS | Södra Italien vs norra Frankrike sid 16

Ingela Engblom Redaktör & skribent

UTLANDSRESAN | Tel Aviv är hett sid 19 FAMILJESEMESTER | På två hjul sid 25

Boka annons: Elisabeth Bülow, 073 528 91 44 eller via mail: elisabeth.bulow@newsfactory.se

ÖLAND | Solen & cyklingens ö sid 29 DALARNA | Ett cykelparadis för hela familjen sid 31

Newsfactory AB, Sandhamnsgatan 63A, 2tr, 115 28 Stockholm 0 ­ 8-545 03 990 | info@newsfactory.se | www.newsfactory.se Är du intresserad av din egen kundtidning och vill veta mer om hur vi kan hjälpa er? K ­ ontakta Mikael Kollberg på 0708-60 90 57 eller mikael.kollberg@newsfactory.se

SOMMARÄVENTYR | Familjeäventyr sid 33 STAYCATION | Tre ställen nära city sid 37 NÄSTA NUMMER | Utgivning 5 juni 2019

Afrika med Anderson’s Safariresor med Tanzania och Zanzibar

Gruppresor med svensk guide i mars och november Resor med engelsktalande guide - Avresor dagligen Ta en titt på vår hemsida och kontakta oss för ett skräddarsytt förslag på din safariresa!

www.andersons.se 08-20 30 50 • info@andersons.se instagram: @andersons_safari


8 | BON VOYAGE

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

PLASTFÖRBUD PÅ ARUBA

Trender & tips

ÅR 2017 FÖRBJÖDS ALLA PLASTPÅSAR för engångsbruk på Aruba

och från och med årsskiftet 2019 utökades förbudet till att gälla föremål som muggar och sugrör. Detta är en övergångsperiod, från och med år 2020 råder totalförbud. Aruba är en förebild och ligger i framkant vad gäller miljöarbete. ◆

TOPP 7 – BÄSTA RESMÅLEN 2019 ENLIGT NEW YORK TIMES

1. Puerto Rico Den karibiska ögruppen reser sig efter den ödesdigra orkanen 2017. Ett sätt att hjälpa dem är att åka hit och gynna turismen. Ön är ett tropiskt paradis med fantastiska stränder och ett rikt kulturliv. 2. Hampi

Denna by i Indien är med på Unescos lista över världsarv. Den magiska platsen är en ruinstad med tusentals uråldriga monument. Platsen är allra mest känd för sina hinduistiska tempel.

3. Santa Barbara

Kalifornien är det nya meckat för matintresserade. Flera kända kockar har under senare tid öppnat krogar i Santa Barbara.

4. Panama

Ecoturismen blomstrar här. Nya resorter satsar på solenergi, återvinning och plastförbud.

5. München

Det är svårt att slå Münchens kulturutbud enligt New York Times. 30 premiärer bara mellan januari och maj 2019. Museernas utställningar håller också världsklass.

6. Eilat

Israel är hett! Inte minst på grund av värdskapet för Eurovision 2019. Landet har fått bättre flygförbindelser och fler hotell. I Eilat väntar ett korallrev med ett fantastiskt undervattensliv.

FISKEBÄCKSKIL

JUBILERANDE GULLMARSSTRAND FIRAR MED VÄRLDENS FÖRSTA SVÄVANDE SÄNG

FRÅN 11 RUM OCH KÖK till ett super-

designat multiaktivitetshotell. Det är den korta versionen av framgångssagan om Gullmarsstrand Hotell & Konferens i Fiskebäckskil. Lagom till 40-års jubileet har hotellet fått ett spektakulärt nytt hotellrum med stora glasytor och en svävande säng från Carpe Diem. Hotellet som ligger noll meter från havet blir det första i världen att erbjuda denna futuristiska vila. ◆

7. Setouchiöarna

Upptäck Japans unika ”konstöar”. Här möts besökarna av enastående arkitektur i harmoni med naturen. I år är det dags för Setouchitriennalen som är en konstfestival som äger rum var tredje år på de 12 öarna. Gullmarsstrands restaurang

Foto: Carpe Diem

SLOW DOWN En resetrend som kommer starkt är Slow Travel. Det innebär långsamt resande med genuina upplevelser. Det handlar om att lära känna sig själv men också om att öppna upp inför omvärlden. Koppla bort tekniken och njut av stunden. Hållbarhet är viktigt. Ta tåget, välj resmål bortom turiststråken, stanna längre, lev nära lokalborna, ät närproducerat och ta hand om miljön dit du kommer.

Missa inte att besöka Örenäs Slott under sommarledigheten. Här hittar ni 25m pool, varma badtunnor och charmiga små stränder och bryggor. Vårt sommarpaket innehåller 3-rätters middag, logi och frukostbuffé.

1 190 kr/pers

Från

boende i dubbelrum

261 63 Glumslöv Tel: +46 418-45 11 00 info@orenasslott.com www.orenasslott.com


A P O R U E Tåg i En tidig morgon på perrongen, luften känns frisk, något svalare än kvällbrisen. Solen går upp bakom träden och det är dags att byta spår. Vi är påväg mot destinationen som egentligen inte spelar någon roll. Vi slår oss ner i sätena. Lyssnar på samtalen runt oss. Låter tankarna flyga iväg och fångar ögonblicket likt ett fotografi. Naturens skönhet sveper förbi utanför fönstret. Vi är här nu, resan har börjat och destinationen är inte längre målet.

Boka ditt Interrailkort hos oss på Resia.

tagresor@resia.se · resia.se/tagresor


JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR

LORENSBERGSTEATERN GÖTEBORG ”ANNIE HAR ALLT!” KAI MARTIN

”BARNEN FÅR CHANSEN ATT ÖVERGLÄNSA” GÖTEBORGS-POSTEN

”EN RIKTIGT TREVLIG MUSIKALKVÄLL FÖR HELA FAMILJEN.”

BORÅS TIDNING

VÄRLDENS MEST OMTYCKTA FAMILJEMUSIKAL! REGI: EVA RYDBERG KOREOGRAFI: SIÂN PLAYSTED

NANNE GRÖNVALL THOMAS JÄRVHEDEN ANNA SAHLENE SPELAS TILL 5 MAJ, BILJETTER: WWW.ANNIETHEMUSICAL.SE

HÖSTENS MUSIKAL I MALMÖ IS ”GREASE D” R O W E H T PREMIÄR 3 OKTOBER | NÖJESTEATERN, MALMÖ BILJETTER: WWW.JULIUSBILJETTSERVICE.SE, 0775-700 400 JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR

BEST MUSIC FROM ALL SEASONS

GAME OF THRONES IN CONCERT

SPEC TACULAR LIGHT AND SCREEN ANIMATION

100 MEDVERKANDE - SOLISTER · KÖR · ORKESTER CINEMA FESTIVAL SYMPHONICS · DIRIGENT: STEPHEN ELLERY

MALMÖ ARENA, 16 FEB GÖTEBORGS KONSERTHUS, 17 FEB STOCKHOLM CIRKUS, 18 FEB | | BILJETTER: WWW.JULIUSBILJETTSERVICE.SE, 0775-700 400, SAMT LOKALA BILJETTKONTOR I RESPEKTIVE STAD


N E W S FAC TO R Y

B O N V O Y A G E | 11

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

Trender & tips

KHANOM THAILANDS MEST BEVARADE HEMLIGHET NAKHON SI THAMMARAT är en provins i södra Thailand dit turisterna

inte hittat än. Vidsträckta vita stränder, orörda öar och ett genuint kulturarv väntar på de som letar sig hit. Flyg via Bangkok till Surat Thani eller ta båten från Koh Samui. Khanom består ett flertal lugna och vackra stränder. Bor gör ni på Khanom Hill Resort, Aava Resort eller Le Pes Villas. Höga vattenfall och rosa delfiner gör resan extra minnesvärd. ◆

Utökade möjligheter med Interrail MED ETT INTERRAILKORT kan du resa på nästan alla tåg i Europa. Nu har biljettyperna utökats så att du åka på allt från en helgresa till ett tremånaders äventyr. Här är några exempel: 3 resdagar inom 1 månad fr. 2 045 kr.

15 resdagar i följd från 3 865 kr.

5 resdagar inom 1 månad fr. 2 555 kr.

22 resdagar i följd från 4 455 kr.

7 resdagar inom 1 månad fr. 2 985 kr.

1 månad i följd från 5 685 kr.

10 resdagar inom 2 månader fr. 3 515 kr.

2 månader i följd från 6 185 kr.

15 resdagar inom 2 månader fr. 4 255 kr.

3 månader i följd från 7 555 kr. Källa: Europarunt

FULL FART I MONACO

ÄR DU ETT STORT FAN AV FORMEL 1? DÅ STÅR NOG MONACO GRAND PRIX PÅ DIN BUCKETLIST.

I år går tävlingen av stapeln 23-26 maj. På torsdagen körs två träningslopp, på lördagen ytterligare ett samt kvalificering och på söndagen går det stora tävlingsloppet. Banan ligger i stadsdelen Monte Carlo och tävlingen är ett spänningsfyllt stadslopp. Den glamourösa inramningen och banans utmaningar gör Monaco Grand Prix till något alldeles extra. ◆

MAXA LEDIGHETEN 2019 I ÅR INFALLER MÅNGA RÖDA DAGAR

fram till och med midsommar vilket ökar möjligheten att få ut längre sammanhängande ledigheter med färre semesterdagar. Passa på och njut av underbara långhelger. PÅSK: 10 dagar ledigt Ta 4 dagar semester, 15-18 april eller 23-26 april. FÖRSTA MAJ: 9 dagar ledigt

Nytt svenskt lyxhotell på Mallorca

4 dagar semester, 29-30 april och 2-3 maj. KRISTI HIMMELSFÄRD: 9 dagar ledigt 4 dagar semester, 27-29 och 31 maj. NATIONALDAGEN: 9 dagar ledigt 4 dagar semester, 3-5 och 7 juni. BÅDE KRISTI HIMMELSFÄRD OCH NATIONALDAGEN: 11 dagar ledigt 5 dagar semester, 31 maj samt

CAN BORDOY Grand House &

3-5 och 7 juni. MIDSOMMAR: 9 dagar ledigt 4 dagar semester, 17-20 juni. JUL & NYÅR: 16 dagar ledigt Foton: Art Sanchez

Garden är ett femstjärnigt hotell i Palmas gamla stadsdel. Ett palats med en stor trädgård har förvandlats till en lyxig retreat med enbart sviter (24 stycken). I restaurangen Botànic de Can Bordoy serveras traditionell mat från ön med inspiration från trädgården. Bakom satsningen står en svensk entreprenör, Mikael Hall. ◆

5 dagar semester, 23, 27, 30 december och 2-3 januari.


R U N D R E SA 8 DAGAR F R Å N 11 9 8 5:En inspirerande rundresa som hämtad direkt ur Tusen och en natt. Imponeras av Unescos många världsarv, de majestätiska Atlasbergen och filmiska Casablanca. Att utforska Marrakech är en självklarhet men även de tre andra kungliga städerna, Rabat, Meknes och Fez, står på vårt program. Mångskiftande och sagolikt vackert.

Marockos

Allt detta ingår: Flygresa till Marrakech t/r . Rundresa med Scandoramaguide . Engelsktalande lokalguide . 7 övernattningar i dubbelrum . 7 frukostar . 6 luncher . 6 middagar . Arrangemang enligt program Flyg från Köpenhamn/Oslo: 11/9, 25/9, 2/11, 9/11, 16/11, 23/11 2019 samt 29/2, 14/3, 21/3 2020 Enkelrumstillägg fr 1 495:-

kungliga städer

R U N D R E SA 21 DAGAR F R Å N 5 4 9 85:-

Australien

Förverkliga drömmen om stora upplevelser under Allt detta ingår: Flygresa Melbourne, Adelaide - Alice en resa till Australien. Bocka av flera av Unescos Springs, Ayers Rock - Sydney, Sydney - Cairns samt Cairns världsarv och upptäck mångfalden i aboriginernas Skandinavien . Flygplansmåltider under långflygningarna Följ med på en oförglömlig rundresa till förlovade land. Denna resa tar oss via Melbourne, . Rundresa med Scandoramaguide . Engelsktalande - Ett äventyr Under” Great Ocean Road, Kangaroo Island, Adelaide och spektakulära Indien,”Down kontrasternas land. lokalguide . 18 övernattningar i dubbelrum . 18 frukostar vindistrikten till Alice Springs i Outback och heliga Flyg från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg/Oslo: . 2 luncher . 2 middagar . Arrangemang enligt program Ayers Rock vidare mot Sydney för att avEnkelrumstillägg fr 12 795:19/1, 8/3 2020 sluta i tropiska Cairns och Stora barriärrevet.

R U N D R E SA 14 DAGAR F R Å N 2 4 9 8 5:Vackra huvudstaden Pretoria, underbara Garden Route och trendiga Kapstaden. Magiska vyer och dramatiska naturscenerier på Kaphalvön. På safari i Krugerparken spanar vi efter elefanter, lejon och noshörningar och i Boulder får vi möta - Ett storslaget äventyr pingvinerna. Magnifi ka landskap, ett enastående Flyg från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg/Oslo: djurliv, intressant nutidshistoria, spännande 20/10, 3/11, 17/11 2019 samt 19/1, 2/2, 16/2, 1/3 2020 kulturupplevelser och kvalitetsviner.

Sydafrika

Allt detta ingår: Flygresa till Johannesburg, Johannesburg - George samt Kapstaden - Skandinavien . Flygplansmåltider under långflygningarna . Rundresa med Scandoramaguide . Engelsktalande lokalguide . 11 övernattningar i dubbelrum . 11 frukostar . 6 luncher . 4 middagar . Arrangemang enligt program Enkelrumstillägg fr 4 995:-

Läs mer om alla resor och om allt som ingår på:

scandoramaselection.se • 040-600 00 00

eller boka på din resebyrå!

Alltid med guide!

Selection


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

B O N V O Y A G E | 13

FEM PÄRLOR I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD

Se solen gå ner från en vindpinad kobbe och ta ett svalkande dopp från en slät klippa. Stockholms skärgård väntar på sommarens gäster. Oavsett om du söker häftigt krogliv eller stilla natur finns en plats för dig i denna unika övärld.

Svartsö

LYXTÄLT OCH FINKROG Foton Svartsö krog: Magnus Torsne

2018 BLEV SVARTSÖ KROG rekommenderad i White Guide. Och restaurangens rykte har gjort ön till ett populärt utflyktsmål. Men Svartsö är värd en längre vistelse. Ön som ligger i mellanskärgården är så stor att den till och med har några sjöar. Långa vackra promenader går genom det lantliga landskapet. Bo i sjöbodar, på Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem eller i exklusiva canvastält. ◆ Hitta hit: Till Svartsö åker du antingen med Waxholmsbolaget eller Strömma Kanalbolagets Cinderellabåta. Mer information: svartso.se

Finnhamn

INTE BARA FÖR MATENS SKULL FINNHAMNS KROG ligger vid ångbåtshamnen och lockar matgäster till ön året runt. I Takbaren blir det ofta livat under varma sommarkvällar. Bo på vandrarhem eller i stuga, hyr en roddbåt, kajak eller SUP. Proviantera i den klassiska lanthandeln. Finnhamn

består av tre öar, Stora och Lilla Jolpan samt Idholmen och det finns gott om fina vandringsleder. ◆ Hitta hit: Med de snabba Cinderellabåtarna tar resan till Finnhamn drygt två timmar. Mer information: finnhamn.se


14 | B O N V O Y A G E

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

Utö

GRUVBY MED DET BÄSTA AV ALLT PÅ UTÖ FINNS DET MESTA. Hotell, stor gästhamn, kaféer, restauranger, stugor och camping. Ön har en intressant historia så missa inte museet. Gruvbrytningen på Utö startade redan på 1000-talet och det är kring den gamla gruvbyn som livet kretsar. Här ligger Utö Värdshus med krog och nattklubb. Tillsammans med Ålö är ön 13 kilometer lång och intressant att upptäcka med cykel eller moped.

Eller varför inte paddla kajak mellan de fina badställena. ◆ Missa inte: den klassiska Utölimpan på bageriet. Hitta hit: Trots att Utö ligger i det yttersta havsbandet är det lätt att ta sig hit. Båtarna går från Årsta brygga och tiderna är anpassade efter pendeltåg och buss. Mer information: uto.se

Sandhamn HETAST I SKÄRGÅRDEN SANDHAMNS VÄRDSHUS HAR lockat besökare sedan 1700-talet – året runt och alla veckodagar. Sommartid är det ofta livat kring marinan och det anrika Seglarhotellet. Det är party både på land och i båtarna. Bara en kort promenad därifrån ligger den långgrunda sandstranden Trouville. Stigen dit går genom en trolsk tallskog. Egentligen heter ön Sandön

Arholma

GENUIN SKÄRGÅRDSIDYLL I NORR ARHOLMA LIGGER I norra skärgården, där farleden mot Åland når öppet hav. På sommaren är ön ett populärt resmål med ett blomstrande skärgårdssamhälle och ett levande jordbruk. Ön är delvis ett naturreservat med fina cykel- och promenadstigar, karga badklippor och fina stränder. För besökare finns gästhamnar, vandrarhem, restaurang, kajak- och cykeluthyrning samt lanthan-

del. Stora delar av ön användes tidigare av försvaret och idag är Batteri Arholma och bergrummen stora turistattraktioner. Bo på Arholma Nord med havet som närmsta granne. ◆ Hitta hit: Sommartid går båten ända ifrån Stockholm, (cirka 4 1/5 timme). Året runt kör Waxholmsbolaget mellan Simpnäs och Arholma (15 minuter). Mer information: arholma.nu

och det lilla samhället Sandhamn. Trots namnet finns det gott om lena klippor för solbad och picknick. Hitta hit: En fördel med Sandhamn är att det är lätt att ta sig hit. Året runt går dagliga turer från Stavsnäs Vinterhamn och under högsäsong även från Stockholms City. Mer information: destinationsandhamn.se


JUNIOR

För hela familjen

Ta med mamma och pappa – om de är snälla!

JUNIORSAFARI I TANZANIA

d Manyarasjön d Ngorongoro d Tarangire d sol och bad på Zanzibar.

20.390 kr Vuxen fr 31.390 kr Barn fr

Äntligen finns riktiga äventyr för barn. Jambo Junior är resor för barn, men som passar precis lika bra för övriga generationer i familjen. Juniorsafari i Tanzania Äntligen ett riktigt safariäventyr för barn. Men var lugn, upplevelserna på savannen passar även övriga familjemedlemmar. Vi spanar efter djur som lejon, giraff, babian och vårtsvin, samt möter barn i en massajby. Resans avslutning är också av bästa märke, fyra dagar på Zanzibars vackra stränder med tid för sol, bad och bus i någon av hotellets två pooler. Världens bästa skollov helt enkelt. 11 resdagar, svensktalande Jamboguide, avresor på skolloven. Fler junioräventyr på jambotours.se: Juniorsafari i Kenya; Familjeäventyr i Costa Rica; Äventyr på Borneo; Äventyr, djur & strand i juniorernas Sri Lanka.

020-52 22 22 % www.jambotours.se


16 | B O N V O Y A G E

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

Alberobello

Södra Italien vs Vad har Italiens sydliga klack och Frankrikes norra Atlantkust gemensamt? Båda regionerna bjuder på underbara skaldjur, lokala viner och ett vänligt bemötande. Dramatiska klippväggar stupar ner i havet och mellan dem gömmer sig hemliga sandstränder. Där tar likheterna slut. Upptäck två helt olika men lika magiska platser i Europa.

ITALIENS FÄRGSTARKA STILETTKLACK

P

UGLIA, ELLER APULIEN SOM OMRÅDET kallas

på svenska, ligger längst ner på Italiens oexploaterade klack. Enklast är det att flyga till Brindisi eller Bari och hyra bil där. Själv bilade jag från Rom, vilket nästan tog en dag. Väl på plats finns det både bussar och tåg men vi upplevde att det var en stor frihet att kunna stanna var och när vi ville. En lokal mozzarellafabrik, en sömning liten by eller en taverna vid havet. Puglia är känt för sina färgnyanser. Jorden är rödbrun, olivträden silvergrå och havet blågrönt. Husen är ofta vita och blommorna utmed vägrenen ljuvligt pastellfärgade. Ju längre ner på klacken desto slingrigare blev vägarna. Vattnet är kristallklart i de klippiga vikarna. Halvöns två kuster är sina motsatser. Medan den östra är klippig med platåer och bergsbranter är den västra kantad av sandstränder och solstolar. MITT PÅ ÖN, BLAND VIN- OCH olivodlingar, stannar vi några nätter på en Masseria. Det är ett vanligt och charmigt sätt att bo på i södra Italien. Före detta rikemanslantgårdar har förvandlats till hotell. Ofta är de omgärdade av en mur som döljer gårdens alla småhus. Det finns allt från lyxresorter till boende med självhushåll. En fördel med att bo mitt på klacken är att avstånden blir korta och dagsetapperna innehållsrika. Invånarna i Puglien är stolta över sitt vin och sin mat. Med all rätt. Måltiderna är gudomliga. Grönsakerna får smak av sol och värme, liksom druvorna. Pastan säljs dagsfärsk i små ”bagerier” och utbudet av fisk

och skaldjur är stort. Den enklaste pastarätten får de största smakerna av solmogna tomater, lokalproducerad olivolja och dagsfärsk mozzarella. Det spelar ingen roll att det är svårt att göra sig förstådd, varje måltid är en njutning. ◆

MÅSTEN PÅ DEN ITALIENSKA KLACKEN:

OSTUNI

Denna medeltida stad kallas för den vita staden och det är lätt att förstå varför. Ett myller av ljusa kalkstenshus på en höjd är omgärdade av olivlundar.

ALBEROBELLO

Regionen är känd för sina trulli. Det är vitkalkade runda boningshus med toppiga stentak. Alberobello består endast av trullis vilket förflyttar besökaren till en fantastisk sagomiljö à la Sagan om ringen.

OTRANTO

Historiskt intressant småstad. Innanför stadsmuren finns ett stråk där du kan köpa Puglias nationalpasta, orrechietto och den runda grissinin taralli.

MARIA ST LENCA

Detta är den ytterst utposten på klacken. Vägen dit är kanske Europas vackraste. BÄSTA TID: April-juni och september-oktober. Somrarna är heta här. AKTIVITETER: Cykling, vandring, klättring, kajak (in i grottor), windsurfing och dykning.


N E W S FAC TO R Y

B O N V O Y A G E | 17

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

Mont-Saint-Michel

norra Frankrike ”Matmarknaden är veckans höjdpunkt. Dit vallfärdar alla och folklivet är färgstarkt och väldigt franskt. En av höjdpunkterna på resan är att gå och handla lokala delikatesser i marknadsstånden.”

EN NORDLIG PÄRLA I FRANKRIKE

T

A TÅGET TILL BRETAGNE. Från Paris går spåret direkt till St-Malo och väl på plats är lokaltrafiken väl utbyggd. Hit åker många Parisare över helgen för att njuta av havet. Strandpromenaden är kantad av små hotell och pensionat. Vid ebb är stranden gigantisk och vid flod försvinner den helt. Innanför murarna (intra-muros) ligger krogarna och souvenirbutikerna vägg i vägg. På uteserveringarna sitter turister och njuter av galetter och torr cider. Vi tar båten över till nästa vik och hamnar i Dinard. Fashionabla hus från 1800-talet klättrar över en klippa. Arkitekturen känns brittisk. De mörka slottsliknande stenhusen hade lika gärna kunna stå på andra sidan sundet. En kvarleva från förra sekelskiftet är de vit-och-blårandiga badtälten som står i rad på stranden. Precis om i en film av Tati. Vi väljer att bo i Dinard för att staden är bedårande fin, det är färre turister än i St-Malo och stranden är en bra utgångspunkt när vi ska vandra utmed kusten. SMALA, IBLAND ÄVENTYRLIGA, stigar går mellan kustens

byar. Ofta stupar klippor ner i havet men ibland dyker lugna små sandstränder upp bakom nästa krön. Det är aldrig långt till nästa småstad. Saint Lunaire och Saint Briac sur Mer är charmiga kuststäder med vikar fyllda av vita segel. Mysiga bykrogar serverar nyfångad fisk och kall Muscadet. Matmarknaden är veckans höjdpunkt. Dit vallfärdar alla och folklivet är färgstarkt och väldigt franskt. En

av höjdpunkterna på resan är att gå och handla lokala delikatesser i marknadsstånden. Åk inte till Bretagne om du längtar efter att ligga i vattnet från morgon till kväll. Havet blir sällan varmt även om luften är behaglig och stranden skön att ligga på. Regionen passar dig som vill upptäcka och uppleva historia, natur och gastronomi. ◆

MISSA INTE I BRETAGNE:

CANCALE

Trodde du att ostron var lyxmat? Inte i Cancale. Här köper du dem direkt från odlarna för nästan inga pengar alls. Skalen slänger du tillbaka i havet. En upplevelse!

DINAN

En bit in i landet ligger en av Bretagnes mest välbevarade medeltida citadeller. Promenera utmed vallarna och blicka ner i dalen nedanför. I den äldsta stadsdelen är husen byggda av korsvirke och butikerna fyllda med lokala hantverk. Dinan är utnämnd till Ville d’Art et d’Histoire.

MONT-SAINT-MICHEL

Denna turistmagnet på gränsen till Normandie kräver tålamod. Det är trångt i gränden som snirklar sig upp till klostret på det lilla berget ute i havet. Idag går en väg mellan de gigantiska parkeringarna och det sockertoppsformade berget, förr var besökarna hänvisade till ebb. BÄSTA TID: Bäst temperatur under sommarmånaderna men undvik augusti då fransmännen har semester. AKTIVITETER: Vandring, windsurfing, segling och golf.


 att vakna på rätt plats

Aruba 2 veckor från

15.975:Divi Village f på Aruba.Del i dubbelrum. Från Arlanda 17/11. Begränsat antal platser. Rabatt avdragen i prisexemplet.

Holidays designed for you

Aruba är Karibien när det är som allra bäst. Kritvita stränder med korallsand, kristallklart varmt vatten, fantastisk mat och hotell direkt på stranden. Som enda svenska researrangör erbjuder Ving direktflyg till Aruba från Sverige. Just nu får du upp till 3.000:- rabatt per bokning på utvalda avgångar i vinter om du bokar senast den 30 april. Boka på Ving.se eller ring oss på 0771-995 995


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

B O N V O Y A G E | 19

Tel Aviv är hett S

Coolt, internationellt och fyllt av livsglädje. I Tel Aviv finns något att göra dygnet runt. Följ med till den vibrerande staden som aldrig sover.

TADEN ÄR EN HÄFTIG blandning av av öst och väst, gammalt och nytt. Flanera mellan kontrastrika stadsdelar, prova smaker från hela världen och möt människor lika generösa som färgstarka. Det finns många skäl till varför Tel Aviv blivit trendigt och populärt. Staden har vuxit snabbt. Idag är Tel Aviv sammanlänkad med den 4 000 år gamla arabiska hamnstaden Jaffa. Börja upptäcktsfärden där. Gränderna snirklar sig i ett pittoreskt gytter och vid bönetid hörs utrop från minareterna. Hantverkare och konstnärer håller till i de gamla kvarteren och stämningen är avslappnad och skön. Här kan du göra marknadsfynd och ta en drink på en mysig bar. Trendiga krogar ligger sida vid med genuin fiskeverksamheten. AVSTÅNDEN MELLAN STADSDELARNA är inte längre än

att du kan gå mellan dem. Styr stegen mot Rotchild Boulevard som är Jaffas motsats. De för Tel Aviv utmärkande Bauhausbyggnaderna kantar den pampiga breda gatan. De vita husen byggdes på 30-talet efter ritningar

av tyska och österrikiska arkitekter. Mittstråket är fyllt av tjusiga caféer med ett kontinentalt folkliv.

EN 14 KILOMETER LÅNG BEACH sträcker sig utmed Tel Aviv och binder samman de olika stadsdelarna. Skyskrapor och palmer reser sig mot himlen. Under dagarna ligger surfare i vattnet och väntar på den rätta vågen och på stranden hörs bollar som slår mot racketar mellan solbadarna. När skymningen faller förvandlas strandpromenaden till ett mångkulturellt vardagsrum. Här samlas alla, oavsett ålder och religion. Ortodoxa judar, jetsetare och konstnärliga bohemer. Om du promenerar hela vägen från Jaffa utmed stranden hamnar du i Tel Avivs gamla hamnområde. Idag är Namal Tel Aviv en trendig stadsdel med breda trädäck längs vattnet. Mellan uteserveringarna är det fullt av barn som leker och ungdomarna som åker skateboard. Här ligger också Tel Avivs nyaste matmarknad, Shuk Hanamal, med organiska och lokalproducerade varor. Ett fyrverkeri av färger och smaker. MATEN ÄR ETT KAPITEL FÖR SIG. Gillar du ”fusionkök” kommer du att älska Tel Aviv. Här finns en äkta bland-


20 | B O N V O Y A G E

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

TEL AVIV-TIPS: SHOPPING: Dödahavsprodukter, vin, kläder och smycken. Carmel Market är ett måste. Här finns allt att köpa och folklivet är spännande. RESTAURANGER: Bicicletta Lummig trädgårdsbar med god mat och härlig stämning. Dr Shakshuka En legendarisk restaurang i Jaffa specialiserad på frukosträtten Shakshuka. Social Club Populär fusion-krog.

”En 14 kilometer lång beach sträcker sig utmed Tel Aviv och binder samman de olika stadsdelarna. Skyskrapor och palmer reser sig mot himlen.”

HOTELL: Brown TLV Urban Hotel Nytt hotell i retrostil i hjärtat av Tel Aviv. Montefiore Litet exklusivt boutiquehotell i en f.d. privatbostad. Artplus Prisvärt hotell nära stranden med mycket konst på väggarna.

ning av matkulturer. Tel Aviv har en befolkning bestående av beduiner, druser och judar som flyttat in från hela världen. Det avspeglar sig i maten. Här finns allt från mezes och koschermat till skaldjursplatåer. Råvarorna är oftast lokalproducerade. Solmogna grönsaker, lamm från trakten och nyfångad fisk. Till det serveras egenproducerat vin. Förutsättningarna i landet är de bästa och köken tar till vara på dem. När dag övergår i natt tar det pulserande klubblivet över och det slutar inte förrän det är dags för frukost. Tillhör

du dem som gillar seriöst nattliv kommer du inte att bli besviken. Här festas det som om varje natt vore den sista. Tel Aviv lever bokstavligen 24 timmar om dygnet. FÖR DEN SOM ÄR KONSTINTRESSERAD är Tel Aviv Museum

of Art ett måste. Miró, Picasso, Chagall är bara några av konstnärerna som finns att beskåda här. Lite utanför stadskärnan ligger en scharlakansröd futuristisk byggnad. Det är Designmuseet Holon. Här bjuds det på nytänkande och inspirerande designupplevelser, ofta i interaktiv form.

TEL AVIV HAR SÅ MYCKET ATT erbjuda att man egentligen inte behöver göra några utflykter därifrån. Jerusalem ligger dock bara en timme bort och har du inte varit där vill du säkert åka dit. Få platser väcker så mycket känslor som Jerusalem. Staden som är helig för kristna, muslimer och judar är helt unik i världen. Det är en lika mäktigt som magisk upplevelse att se Klagomuren, Via Dolorosa och Klippmoskén i vekligheten. Besök även förintelsemuseet Yad Vashem. Här finns oändligt med dokument och fotografier från det nazistiska folkmordet. En del av museet heter ”De rättfärdigas


temaresor.se | 0771-37 38 39

Våra reseledare gör skillnad Vissa platser är enkla att besöka, men att göra det tillsammans med en kunnig reseledare gör upplevelsen större. Andra destinationer är svårare att resa till, men en erfaren reseledare gör det svåra enkelt. Våra reseledare har mångårig erfarenhet och älskar sitt arbete. De är skillnaden mellan en vanlig resa och en resa som ger minnen för livet.

VINVANDRING I DOURODALEN

VANDRING I LIGURISKA LANDSKAP

VANDRING I FYRA LÄNDER

Genom medeltida byar och undersköna, terrasserade landskap i världsarvet Dourodalen, går vandringarna. De varvas med vinprovningar och läckra måltider, närodlat och traditionellt. Vi reser också på en spektakulär järnväg och på en klassisk portvinsbåt. Med start i Porto avslutar vi i världsarvet Arouca Geopark och kulturstaden Guimarães.

Vandra genom macchialandskap och dra in dofter från åretruntgröna buskar. Njut av spektakulära vyer och god mat. Se Portofino, Parco regionale di Portovenere samt nationalparken Cinque Terre – de fem byarna med strålande läge och skyhög charmfaktor. Hamnstaden La Spezia är ofta utgångspunkt för våra vandringar.

Alperna i sommarskrud är hänförande när vi vandrar genom gröna dalar, längs bergssidor och smältvattensjöar, över blomsterängar, genom pittoreska småstäder. På samma resa besöker vi de fyra alpländerna Österrike, Liechtenstein, Tyskland och Schweiz. Mellan strövtågen provsmakar vi viner, ostar, öl och schnapps.

HÖJDPUNKTER 4 Vandring i Cinque Terre 4 Portofinos exklusiva marina 4 Vinprovning i Colli di Luni 4 Nationalparken Portovenere 4 Välsmakande picknickluncher

HÖJDPUNKTER 4 Provsmakningar av ost, öl och schnaps 4 Vandring runt Lünersee 4 Besök på blomsterön Mainau 4 Vandring i Appenzellerland med ysteribesök 4 Vingårdsbesök i Liechtenstein

8 dagar. Från 14.290 kr Avresor: 25/5, 1/6, 8/6, 22/6, 6/7, 31/8, 7/9, 21/9, 28/9, 5/10, 12/10.

8 dagar. Från 14.990 kr Avresor: 29/5, 5/6, 26/6, 3/7, 10/7, 17/7, 7/8, 14/8, 28/8, 4/9, 11/9, 18/9.

HÖJDPUNKTER 4 Vandringarna och omgivningarna 4 Maten – närodlad och traditionell 4 Hotellen 4 Tågresa och flodkryssning 4 Vandringen i Arouca Geopark 8 dagar. Från 21.375 kr Avresor: 9/5, 19/9, 26/9, 3/10.

Allt detta ingår när du reser med Tema: 3 Flyg t/r 3 Handplockade hotell 3 Kunniga reseledare 3 Alla transporter 3 Utflykter 3 Utvalda måltider 3 Entréavgifter enligt program 3 Provsmakningar


22 | B O N V O Y A G E

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

KORT OM TEL AVIV: RESA HIT: Med Norwegian flyger du direkt från Stockholm och Göteborg. Turkish Airlines flyger via Istanbul och Lufthansa via Frankfurt. NÄR: Medelhavsklimat. Tel Aviv är en året-runt-destination men bästa perioden är mellan mars-juni och september-november. VISUM: Behövs inte som svensk medborgare. Dock måste passet vara giltigt sex månader efter avresa. Räkna med tre timmar på flygplatsen före avgång när ni lämnar Israel. HELGDAGAR: När solen går ner på fredag kväll inleds shabbaten och sedan följer ett dygn utan arbete. Mycket är stängt på lördagar. SPRÅK: Hebreiska och arabiska är officiella språk men nästan alla förstår engelska.

”På Tel Aviv Museum of Art bjuds det på nytänkande och inspirerande designupplevelser, ofta i interaktiv form.”

trädgård” och är ett minne av de icke-judar som gjorde betydande insatser under förintelsen. Raoul Wallenberg var en av dem. EN ANNAN SEVÄRDHET INOM EN timmes resa från Tel

Aviv är Bahais Trädgård. Detta blommande underverk ligger i Haifa. På Karmelbergets sluttning ner mot hamnen anlade Bahiarörelsen en trädgård i 19 terrasser med stentrappor, pelarbalustrader och fontäner. Du behöver

inte vara trädgårdsnörd för att uppskatta de färggranna rabatterna och välansade gräsmattorna. EFTER EN UPPLEVELSERIK UTFLYKT i historiska fotspår

kan det kännas befriande att komma tillbaka till Tel Aviv. Gör som lokalborna. Jogga på stranden, häng på en uteservering eller spela backgammon i en park. Med 300 soldagar om året och ett skönt medelhavsklimat är det lätt att leva livet utomhus – 24 timmar om dygnet. ◆

I Ekerö kommun har vi som tradition att fira nationaldagen i samarbete med Drottningholms slottsförvaltning i Drottningholms slottspark.

Välkommen att fira nationaldagen med oss! Tid: torsdag 6 juni

Foto: Kenneth Bengtsson

Håll utkik efter det festliga programmet på www.ekero.se och www.kungahuset.se/kungligaslotten/drottningholmsslott!


Gör det innan tåget har gått Det är allvar nu. Aldrig förr har valen vi gör haft så stor betydelse. Vad vi röstar på. Hur vi lever. Hur vi reser. Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och vi sätter alltid press på politiker och företag. Bli medlem idag på: naturskyddsforeningen.se/medlem


Upplev magisk vårskidåkning på Idre Fjäll och boende på Pernilla Wiberg Hotel

HELA VECKA 17

50% RABATT PÅ SKIPASS BOENDEPAKET

fr.

4 170:-

2 vuxna i dubbelrum, 3 nätter, tors-sön, inkl. frukost

IDREFJALL.SE | #IDREFJÄLL


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

Sverigesemester på två hjul En ny trend bland barnfamiljer är att åka på cykelsemester. Undvik storstäder och höga berg. Välj istället barnvänliga cykelvägar, bilfria öar eller varför inte en banvall. Det finns massor med härlig cykling som passar hela familjen.

F

ÖR MÅNGA FÖRÄLDRAR är det viktigt att ge sin barn en aktiv semester och ett hälsosamt tänk från början. Det bästa med en cykelsemester är, förutom att man rör på sig, att naturen kommer nära. Det finns ingen bilkaross mellan er och skogens barrdoft och fågelsång. Boendealternativen är många. Hotell,

Bed & Breakfast eller kanske tält. Ett tips är att bli medlem i STF (Svenska Turistföreningen) och bo på deras fina vandrarhem. Det är klokt att planera var ni ska bo i förväg. Att komma fram på kvällen, kanske dyngsur och trött och inte ha någon stans att sova brukar inte vara så uppskattat. Bra förberedelser och rätt packning gör cykelsemestern lyckad. ◆

FEM FÖRSLAG PÅ BARNVÄNLIGA CYKELTURER: Banvakt Karls Kabyss vid Olsäter är en populär plats för fika på den 9 mil asfalterade banvallen. Foto: Per Eriksson

SE VÄ R LD E N

MED CONTOUR AIR

Ungern Balaton

Klassiska Albanien

Gourmet- och vinresa

9 maj, 3 nov, 8 dagar, fr 14.450:-

29 maj, 14 sept, 5 dagar, fr 15.850:-

Ett litet land vid Adriatiska havet där Öst möter Väst. En rundresa i Albanien är en kombination av kultur, natur, läcker mat och historiska upplevelser i en miljö som är unik för Europa.

Vin & gourmetresa men Bengt Knutsson från Vincontoret. Många vingårdsbesök och vinprovningar.

Irland 6 maj, 6 dagar, fr 14.450:En personligt färgad Odyssé med Pelle Blohm och Olle Unenge. Från Dublin västerut mot Galway och Atlanten. Fokus på irländsk musik och gaeliska sporter.

Kuba 25 okt, 15 dagar, fr 33.250:Karibiens pärla. En av de mest omfattande resorna på marknaden. Vi tar oss runt på den vackra ön med flyg och buss. Kolonialhistoria, kontraster, värme, sköna musikrytmer.

St Petersburg 25 apr, 13 juni, 5 dagar, fr 13.650:På andra sidan Östersjön, så nära Stockholm. Kontakterna, det kulturella utbudet och naturligtvis krigen har varit intensivt mellan St Petersburg-området och Sverige genom historien.

Georgien 9 september, 10 dagar, fr 16.750:Följ med oss till ett underbart vackert land. Landet är en av de äldsta vinproducenterna i världen. Landet är berömt för sina fruktoch vinodlingar, de har odlat vin i över 8000 år.

Albanien Vandringsresa 25 maj, 24 juni, 27 aug, 8 dagar, fr 14.450:En naturnära resa med vandringar i Norra Albanien, De fördömda bergen. Enastående vacker natur och välsmakande medelhavsmat. Sista dagen i Tirana.

Albanien, Makedonien, Grekland 21 okt, 11 dagar, fr 16.650:Naturscenerier med hav och berg, arkeologiska lämningar och medelhavsmat av hög klass möter dig på denna resa.

Australien & Nya Zeeland 4 oktober, 16-23 dagar, fr 58.650:Vår omfattande resa till ”andra sidan”. Natur, djurliv, möten med ursprungsbefolkningen. En drömresa.

Vandra i Nepal 20 okt, 12 dagar, fr 25.550:Flera dagars underbar vandring på världens tak i Anapurna Nationalpark. Vi utforskar också Pokhara och Kathmandu.

Island Naturpärlor Avgångar varje vecka 15 maj4 september, 7 dagar, fr 22.150:-

Klarälvsbanan CYKLA MELLAN KARLSTAD och Hagfors på en nerlagd järnvägslinje. Nio mil bilfri asfalt på en gammal banvall. Värmländsk vildmark och Klarälven kantar sträckan. På vägen passerar du i tur och ordning Forshaga, Deje, Ransäter, Munkfors, Hagfors och Uddeholm. Naturguiden är en hundra sidor

Gotlandsleden EN 50 MIL LÅNG CYKELVÄG runt hela ön. Välj några etapper eller cykla hela. Ett tips kan vara att hålla sig till norra Gotland och Fårö. Här är cyklingen enkel och landskapet relativt flackt. OBS: inte bilfritt. Gotland har fina campingplatser men även tjusiga hotell och B&B. ◆

tjock bok som finns att köpa på alla turistbyråer längs Klarälven. Den innehåller detaljerade upplysningar om varje naturobjekt samt vackra bilder, kartor och välbehövlig information om närområdet och Klarälvsbanan. Bo kan man bland annat göra på vandrarhem i Deje och Ransäter. ◆

Sagans, isens och eldens land – En sagolik upplevelse för alla åldrar. Resan tar oss till oförglömliga platser, där naturens form och färgsättning nästan är ofattbar.

contourair.se

RESOR 2019

SE VÄ R LD E N M E D C O N TO U R A I R

Svalbard Kryssning i midnattssol 29 juli, 6 dagar, kontakta oss för pris och om du vill resa annat datum. Följ med till exotiska Svalbard på sommaren med en mycket kunnig svensk reseledare! Vi upplever nordvästra kusten av Spetsbergen med tre nätter ombord på M/S Nordstjernen och två nätter på hotell i Longyearbyen.

NY KATALOG! Nu är vår katalog på väg ut till våra kunder. Du kan redan nu läsa den på vår hemsida. Många avgångar till hela världen varje månad. Du vet väl också att vi gärna skräddarsyr din drömresa, kontakta oss för offert.

Tel 019-333000 Järntorgsg 9, Örebro Hemsida contourair.se Facebook ContourAir Instagram contourair

contourair.se


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

Längs Göta Kanal

Höga kusten

CYKELLEDEN ÄR 14 MIL och går mellan Sjötorp och

VID FOTEN AV SKULEBERGET går en fem kilometer lång rutt kring Gällstasjön. Perfekt för den som vill testa på en cykeltur. Kombinera med vandring och klättring. Det finns ett varierat utbud av boende utmed Höga Kusten – allt från fina hotell till enkla fäbodar. ◆

Karlsborg. En barnvänlig variant är att cykla 28 kilometer från Sjötorp till Norrkvarn och tillbaka. Den natursköna cykelturen går på bilfria vägar någon meter från kanalkanten. I Norrkvarn kan ni övernatta i stubbar och svampar. ◆

B O N V O Y A G E | 27 TIPS INFÖR CYKELSEMESTERN: • Välj längd efter era förutsättningar. • Träna innan semestern – med packning. • Ha koll på boende- och matmöjligheter. • Hjälm, reflexer (väst), cykellampor med extra batterier • Sköna kläder och byxor utan hårda sömmar. Glöm inte regnkläder, vantar och solglasögon. • Surra fast packningen med packremmar. • Packa ett reparationskit, ett första-hjälpen-kit samt en pump. • Tänk på att fylla på med vatten när det ges chans. Källa: cykelturist.com

Sydkoster BILFRITT OCH KORTA AVSTÅND. Ta båten ut till Koster för er första cykelsemester med familjen. Vid angöringsbryggan finns cykeluthyrare om ni inte har med era egna. Ön är inte större än att ni hinner med en tur över dagen men annars finns både hotell och stugor. Men boka i god tid – det blir fort fullt. ◆

Välkommen till Äventyrsberget I hjärtat av södra Sverige ligger äventyrsberget Isaberg. Här finns ett svårslaget utbud av sportoch friluftsaktiviteter, från lugna strövområden och barnfamiljsaktiviteter till pulshöjande höghöjdsbana, Segway, äventyrsgolf och mountainbikeleder. När mörkret faller efter en aktiv dag finns vår 4-stjärniga camping och 73 mysiga stugor att vila ut i samt restaurang och café för påfyllning av energireserverna.

Påskpaket

3160:. Två nätter för 4 pers. kl in ga tu ss dd bä i 4höghöjdsbana och äventyrsgolf

www.isaberg.com


FALSTERBO HORSE SHOW

6 - 14 JULI 2019

UPPLEV SOMMAREN I FALSTERBO! Säkra dina biljetter på www.falsterbohorseshow.com


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

P R O M O T I O N B O N V O Y A G E | 29

ÖLAND

Solens & cyklingens ö

Sveriges minsta landskap och näst största ö, endast 13 mil långt och som bredast 16 kilometer, är ett sommarparadis man aldrig får nog av. En magisk ö som har något för alla. FOTO: ÖLANDS TURISTBYRÅ (ALEXANDER HALL)

Bödabukten

I

APRIL DRÖMMER VI om

varmare dagar och att cykla längs plana stigar genom det skogsbeklädda landskapet på norra Öland, via Mittlandsskogens lummiga vegetation, förbi pittoreska Ölandsbyar och ner till södra Öland med karga alvarmarker och bördiga jordar längs kusten. Addera doften av blommande ängar, mjuka vindar som smeker huden, toner av fåglarnas sång och smaker av Ölands delikatesser så är alla sinnena tillfredsställda. Öland är ett landskap som inbjuder till nya intryck varje kilometer. Men det är inte bara naturälskarna som får njuta under cykelturen, längs alla leder finns möjlighet för hela familjen att upptäcka parker och gårdar, borgar och slott, sandstränder och vattenland. Här finns också alltid närhet till mysiga kaféer och restauranger för att fylla på med energi under cykelturen!

MED ELLER UTAN SAND MELLAN TÅRNA

Kapelludden

Under sommarens ljumna kvällar finns inget bättre att avsluta en lång dag på cykeln än med en magisk solnedgång längs kusten eller varför inte ett svalkande dopp. Ölands avlånga form erbjuder två kuststräckor med olika karaktär, nämligen Kalmarsund åt väster och

Östersjön åt öster. Båda sidorna har fina sandstränder, där Bödabukten och Köpingsvik tillhör de mest kända. En på varje kust. Lockar inte sand mellan tårna, finns här också klapperstensstränder, stenhällar, kallbadhus, vattenland och gräsbeklädda stränder.

KUL I HISTORISK MILJÖ Vilket barn vill inte ta en avstickare under cykelturen till Borgholms Slott för att måla vapensköld, skjuta med pilbåge, rida på en slottshäst eller gå i riddarskola där man bland annat får lära sig hur man känner igen en riddare och hur man blir en riddare. Längre söderut, på Eketorps fornborg kan man lära sig bågskytte, skapa hantverk, medeltida spel, lekar och brödbakning. Här kan hela familjen följa med på en guidad tur, en berättelse i tre akter, eller delta i evenemang som är spännande för både stora och små.

PARKER FÖR HELA FAMILJEN Ölands Djur- och Nöjespark ligger precis efter bron och välkomnar alla till ön. Parken är lite av Ölands Kinderägg med tre önskningar i en; djurpark, nöjespark och vattenland. Djurpark med både små och stora djur. Nöjespark med häftiga karuseller, spöktunnel och mängder av andra aktiviteter. Vattenlandet med pooler, rutchkanor och sköna solstolar för att vila upp sig. Längre norrut, nämnare bestämt i Löttorp finner ni Lådbilslandet som uppfyller många barns dröm om att själv få köra en egen bil, eller ännu bättre, en egen lastbil! På Lådbilslandet kör barnen bil på riktigt i en uppbyggd miniatyrstad där kyrkan står mitt i byn och med vägar som slingrar sig genom landskapet.

HITTA DEN PERFEKTA CYKELLEDEN För att förenkla för dig som cykelturist på Öland erbjuds en digital kartlösning som på ett överskådligt sätt hjälper dig att hitta den cykelrutt som passar dina önskemål gällande cykelturer samt vad som finns att uppleva längs med lederna. Verktyget skapar möjligheten att i lugn och ro kunna välja vilken eller vilka rundor som passar bäst och låter dig i förväg planera var du exempelvis vill äta eller bo utmed din cykeltur. I den digitala kartlösningen ges du även möjlighet att spara din personliga rutt som sedan kan öppnas upp vid ett senare tillfälle eller när du som besökare anlänt till Öland för att påbörja cykelsemestern på solens och vindarnas ö. Du hittar kartan och mer information på cyklapaoland.se. ◆


25 – 26 MAJ 2019 MAT & CYKELTURER LÄNGS KATTEGATTLEDEN

Sista helgen i maj bjuder vi in dig till en spännande smakupplevelse utmed Kattegattleden längs västkusten. Cykla i ditt eget tempo längs slingrande cykelvägar och stränder och stanna till vid gårdsbutiker, restauranger, caféer och småskaliga mat- och dryckeshantverkare. Smaklig tur på årets cykelled i Europa 2018.

SMAKAPAKATTEGATTLEDEN.SE


H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

P R O M O T I O N B O N V O Y A G E | 31

Foto: Ola Matsson

N E W S FAC TO R Y

BIKING DALARNA Biking Dalarna är ett samarbete mellan 19 cykelområden på destinationerna Säfsen, Siljansnäs, Falun, Malung-Sälen, Rättvik, Mora, Idre och Orsa Grönklitt. Förutom gemensamma ledmarkeringar och gradering av leder garanteras bra kringservice, som mat, boende och hyra av cykel. Läs mer på visitdalarna.se

DALARNA:

Ett cykelparadis för hela familjen Att cykla i Dalarna är ett äventyr för hela familjen. Välmarkerade leder, god kringservice och fartfyllda upplevelser skapar härliga cykelminnen. Häng med ut på stigarna och utforska cykelparadiset Dalarna.

E

N VARM SOMMAREFTERMIDDAG, solen stod

lågt på den orangerosa himlen och spelade mot fjälltopparna. Då trampade Jonas Elison iväg på mountainbiken tillsammans med sin sexåriga dotter Lisa. Tillsammans gav de sig ut på stigarna kring Rörbäcksnäs i norra Dalarna.

Jonas Elison och dottern Lisa ser fram emot cykeläventyr i dalaskogarna även denna sommar.

– Vi utgick från och bodde i Sälen och cyklade en hel del, men det är svårt att bara cykla med små barn en hel dag. Då finns ju allt runt omkring att göra. Bad, bowling, fäbod med djur, lekplatser, gå på restaurang. Så oavsett om alla är cykelintresserad eller inte, så kan en hel familj åka dit och få bra utbyte. Det är inga bekymmer att sysselsätta sig en hel vecka. Om man har en boendebas att utgå från, så finns det hur mycket som helst att göra!

BIKING DALARNA GARANTERAR HÖG KVALITET

– Vi cyklade bara omkring och tog det lugnt. Stannade till vid en sjö, njöt av naturen, färgerna och värmen. Det är en sådan upplevelse jag verkligen har burit med mig. När det inte bara blev fokus på cykeln. För vi är inte ute efter att cykla jättefort, det är upplevelsen vi vill åt och att vara i skogen, säger Jonas, som till vardags bor och cyklar i Mölndal utanför Göteborg. För honom och dottern har cykling i Dalarna fått en självklar och återkommande plats på upplevelselistan. Här lockar en annorlunda och spännande natur, varierande underlag och framför allt många olika platser att cykla på.

En utflykt från boendebasen blev den minnesvärda turen till Rörbäcksnäs. Där utgår en mängd olika slingor från spårcentralen. Alltifrån kilometerlånga rundor för de yngsta, till leder på flera mil för de som söker något mer utmanande. De här förutsättningarna återkommer på samtliga av de destinationer som ingår i nätverket Biking Dalarna, som samlar cykling av högsta kvalitet runt om i Dalarna. – Det Biking Dalarna är duktiga på är att märka lederna, hur långa de är och vilken svårighetsgrad de har. Det finns alltid stora kartor vid spårcentralerna och det är alltid väl uppmärkt. Så redan innan man ger sig iväg är det tydligt vad slingan innebär och vilka olika tekniska svårighetsgrader som väntar, säger Jonas. ATT CYKLA MED BARN är att uppleva stigarna på ett annat, kanske nytt sätt. Jonas och dottern Lisa har hittat sitt ultimata upplägg. – Man får ha lite delmål, ta med fika och stanna till på lite olika ställen. I Rörbäcksnäs finns det till exempel en fin sjö där man kan stanna till och bada eller fika. Är man fler i familjen är det också lättare att någon kan cykla långt medan den andra tar en

kortare slinga med barnen och gör något annat under tiden. Han själv har cyklat på flera platser i Dalarna och det har även blivit några starter i Cykelvasan. Även om det då ingår ett visst tävlingsmoment, är det ändå många andra värden som ger cyklingen sin charm. – Jag är glad så länge jag får komma ut i skogen. Frihetskänslan. Att inte behöva stressa. Känna att man har gott om tid på sig, att man inte behöver ha bråttom. Sen hittar man ju sina favoriter. Det är det som är det fina i skogen, man hittar sina guldkorn. FAMILJEN ELISON HAR HITTAT flera värdefulla guld-

korn och semesterplanerna är redan spikade. Det blir en repris av förra årets cykelvecka. – Lisa älskar det här. Redan när vi åkte därifrån ville hon åka tillbaka igen. Det handlar inte bara om cyklingen, det är helheten med allt man kan hitta på. ◆

På Biking Dalarnas cykelområden finns både leder anpassade för nybörjare och mer utmanande slingor för erfarna cyklister.


Upptäck forsbergsfritidscenter.se

Välsorterade tillbehörsbutiker samt förmånlig finansiering!

Alltid minst

600 husbilar och husvagnar i lager! Både nytt & begagnat för omgående leverans!

Välj bland

5 varumärken på 7 center! Vi har alla storlekar och prislägen!

I Kalmar hittar Du äve n:

HYSSNA 0320-305 50 | BJUV 042-830 80 STOCKHOLM 08-756 67 60 | BORLÄNGE 0243-21 25 00 MANTORP 0142-670 700 | KARLSTAD 054-202 16 50 | KALMAR 0480-889 44 (ej Bürstner)


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

B O N V O Y A G E | 33

Familjeäventyr i Sverige Är ni familjen som längtar efter äventyr och spännande aktiviteter, pirr i magen och häftiga naturupplevelser? Här tipsar vi om några saker som ni kan göra i Sommarsverige.

Surfa i Apelviken ÄR NI SUGNA PÅ ATT prova på att

Foto: lummelundagrottan.se

Foto: Mikael Pilstrand

surfa i någon form? Då är Apelvikens långa sandstrand utanför Varberg ett hett tips. Här kan ni prova vind- och vågsurf eller varför inte stand up paddling (SUP) eller kitesurf. Det finns kurser att boka och utrustning att hyra. Anamma Varbergs surfkultur, ta brädan under armen och ge er ut i vågorna. Om det är någon i familjen som inte känner sig hågad ligger Åkulla bokskogars magiska vandringsleder tre mil bort. ◆

Grottorna i Lummelunda

ÅK TILL GOTLAND och upptäck en fascinerande värld under jord. En och en halv mil ifrån Visby ligger en av norra Europas största grottor. Tillsammans med en guide går ni genom långa gångar till en grottsal. Här finns fossiler och vackra droppstensformationer. För barn mellan 4 och 6 år finns specialturer och för de som verkligen söker spänning går det att boka ett Grottäventyr. Med hjälm och ficklampa tar sig gruppen 500 meter in i berget i små båtar. Oavsett vilket tur ni väljer är temperaturen alltid åtta grader. Bra skor och varma kläder är ett måste. ◆

UPPTÄCK AMERIKA MED BIL Låt Swanson´s hjälpa dig med din roadtrip i Amerika. Vi skräddarsyr din resa eller så väljer du ett Drive America-bilpaket. Vi har 35 färdigplanerade bilpaket på mellan 7-16 dagar. Välplanerade resrutter och allt förbokat. Bil, övernattningar, omfattande manual med sevärdheter och vägbeskrivningar. BESTÄL Dessutom journummer för assistans. L KATALO G Enkelt, bekvämt och prisvärt!

Go West fr 8.065:-

Route 66 fr 14.670:-

-s

The Music Tour fr 8.540:-

Pris inkl. bilhyra, övernattningar och färdmanual. Ev. envägskostnader tillkommer. Flyg ingår ej.

Swanson´s Travel • Tfn 0479-144 70 info@swansons.se • www.swansons.se Bon Voyage 240x170.indd 4

SPECIALISTEN PÅ RESOR TILL AMERIKA 2019-03-15 14:42


34 | B O N V O Y A G E

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

Birka Vikingastaden Foto: Stockholmsfoto.se

MÅNGA FASCINERAS AV vikinga-

tiden. Är ni nyfikna och vill veta mer ska ni ta båten ut till Björkö i Mälaren. Här ligger Birka, Sveriges första stad, som idag är ett av Unescos Världsarv. I den rekonstruerade vikingabyn kan ni försöka föreställa er hur det var att leva på den tiden. Under högsäsong finns möjlighet att åka vikingabåt och se scener från vikingaslag. ◆

Älgsafari i Skinnskatteberg FOLK FRÅN HELA VÄRLDEN reser till Bergslagen för att få se

Zipline i Åre beskriva zipline i Åre. Fastspända i en sele glider ni längs en vajer över raviner och mellan trädtoppar. Alla som är över 120 cm kan prova på aktiviteten vilket gör zipline till ett perfekt familjeäventyr. Här finns en grön och en svart bana. Den gröna är indelad i fyra sträckor och åker tre gånger över Susabäcken. Är ni en familj med lite äldre barn (där alla väger över 40 kg) kan ni flyga snabbt och högt i den svarta banan. ◆

Foto: Mikaela Larm

ADRENALINPÅSLAG I VACKER fjällnatur. Så skulle man kunna

älg. Det är en spännande upplevelse som startar under sen eftermiddag. Tillsammans med en vildmarkskunnig guide lagar ni en middag över lägerelden. Ni får höra berättelser om älgen och om vilka andra vilda djur som finns i skogen. Hur ni ska göra och vad ni ska tänka på för att maximera er chanser att få se dem? När skymningen faller vandrar ni i grupp på djurens egna stigar in i den täta skogen. Tänk på att barnen måste vara så pass stora att de orkar gå och hålla sig vakna. När det blir dags för att sova kryper ni in i en kolarkoja. STF:s Kolarbyn Eco Lodge är Sveriges mest primitiva – och helt unika – vandrarhem. ◆

Sydamerika Viva Brasilien!

Avresa 22 okt 2019. Höjdpunkten är Pantanal som är bästa platsen i Sydamerika att se vilda djur. Vi besöker även Rio de Janeiro, Salvador och Iguazúfallen.

Patagonien med Påskön

Avresa 27 okt 2019. Patagonien har ett rikt djurliv. I Anderna ser vi kalvande glaciärer och enorma turkosa isberg. Tilläggresa till Iguazúfallen och Påskön.

Inkariket med Galapagos

Reseaftnar Sydamerika i Stockholm Vi visar bilder och berättar om våra rundresor.

Inkariket med Galapagos

9 april kl 17 på Ecuadors Ambassad.

Sydamerikaafton

10 april kl 18 i ABF-huset. Anmälan: info@thabelatravel.com, 08-544 000 08.

Avresa 8 nov 2019, 1 feb 2020. Vi besöker tre av Sydamerikas finaste platser – Galapagos, Machu Picchu och Titicacasjön. Förläng med Amazonas eller Nazcalinjerna.

Sydamerikas guldkorn

Avresa 14 nov 2019, 10 feb 2020. Följ med till Peru, Bolivia, Chile, Argentina och Brasilien. Några guldkorn är Machu Picchu, Buenos Aires, Iguazúfallen och Rio de Janeiro.

Thabela Travel | Tel: 08-544 000 08 | Beställ vår katalog | www.thabelatravel.com


D E T Ä R E N VAC K E R R E S A

U P PTÄC K S V E R I G E I S O M M A R ! Köp fyra nya Nokian Hakka® sommardäck och registrera ditt Hakkaskydd så får du ett Nöjeshäfte. Värdet på Nöjeshäftet är ca 3 500:- om alla erbjudanden utnyttjas.

LÄS MER PÅ nokiantyres.se

N O K I A N H A K K A® B LU E 2 TESTVINNARE 2019


Uluru / Ayers Rock, Northern Territory

Lyx i Australien

Lyx i Australien Resan till och från Australien sker med prisbelönta Singapore Airlines. Bo på några av Australiens mest unika resorter, inklusive Longitude 131 i Ayers Rock och Southern Ocean Lodge på Kangaroo Island. Se Twelve Apostles och Great Ocean Road från en helikopter, smaka på lokalproducerat vin på vackra Mornington Peninsula, ät middag under stjärnorna i Ayers Rock och utforska det rika djurlivet på Kangaroo Island. Möjlighet finns att anpassa innehållet i resplanen. Se hela reseförslaget på australienresor.se. Pris per person när två reser tillsammans: Economy: Från 115.000 kr

Kangaroo Island, South Australia

Premium Economy: Från 119.000 kr

Business Class: Från 132.000 kr

Adelaide, South Australia

Våra resekonsulter har rest mycket i Australien och har stor kunskap. Kontakta oss för fler reseförslag – vi skräddarsyr efter dina önskemål.

Telefon 08-676 97 90 | info@australienresor.se | www.australienresor.se

Mornington Peninsula, Victoria


N E W S FAC TO R Y

B O N V O Y A G E | 37

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

S TAYC AT I O N

BORTA MEN ÄNDÅ NÄRA

Det finns flera skäl till varför ”staycation” eller ”hemester” blivit så populärt. Tidsbrist och miljösamvete gör att vi inte vill åka så långt när vi behöver en paus ifrån vardagen. Här tipsar Bon Voyage om tre citynära oaser för en weekend.

”More is more Less is a bore” är mottot på Bomans Hotell i Trosa vilket genomsyrar hela versamheten.”

Bomans Hotell. Foto: Anna Lefvert

Trosa

Bomans Hotell i Trosa TROSA KALLAS FÖR ”VÄRLDENS ÄNDE” men det är bara sex mil dit från Stockholms city. Mitt i småstadsidyllen, omgiven av kullerstensgator och snickarglädje, ligger Bomans Hotell. Det här hotellet liknar inget annat. ”More is more – less is a bore” är deras motto och det genomsyrar hela verksamheten. Familjen Boman bjuder på sig själva, sin passion och kreativitet. Det blir extra tydligt i restaurangen där mat och vin serveras med mycket kärlek. Rummen är inredda efter olika teman och är fyllda med prylar från hela världen. Mellan måltiderna flanerar ni utmed Trosaån och njuter av den pittoreska miljön. ◆ WEEKEND ”HAPPY SATURDAY”:

Pris mellan 1 825 kr och 3 050 kr per person i dubbelrum/ svit. I paketet ingår lunch med ett glas vin eller öl, fyrarättersmiddag, övernattning och frukost.

Sigtuna

1909 Sigtuna Stads Hotell Nynäs Havsbad. Foto: Andreas Bjurström

1909 Sigtuna Stads Hotell. Foto: Annette Kongsmark

DETTA LILLA FEMSTJÄRNIGA HOTELL ligger vid slutet av

Sigtunas pittoreska gågata. Sin storhetstid hade hotellet under 1930-50-talen och när hotellet renoverades fick epoken gå som en röd tråd genom inredning och design. Byggnaden från 1909 har fått en lika trendig som lyxig retrostil. Restaurangen är kritikerrosad och konceptet är svensk mat i modern tappning. Miljön från Elsa Beskows böcker om Petter och Lotta lever fortfarande kvar i Sigtuna. Idag ligger trevliga små butiker i de låga trähusen. Promenera utmed Mälarens strand, gå genom de historiska kvarteren och upptäck den gamla kyrkoruinen. ◆ ROMANTISK WEEKEND EN NATT:

Pris från 2 490 kronor per person i dubbelrum. I paketet ingår afternoon tea, champagne och hemgjord choklad på rummet, fyrarätttersmiddag, övernattning och frukost.

Nynäshamn

Nynäs Havsbad. Foto: Johan Annerfelt

1909 Sigtuna Stads Hotell Foto: Annette Kongsmark

Nynäs Havsbad

TÄNK STILLHET, NJUTNING OCH förnyad energi. Det är känslan ni får på Nynäs Havsbad. En dryg halvtimme söder om Stockholm ligger detta spahotell där gäster badat sedan 1907. Hela hotellet andas skärgård. I matsalen, med utsikt över havet, står en Afternoon Tea uppdukad vid ankomst. Efter incheckning i ett Newportinspirerat rum är det dags för ett besök i Havspaviljongen, ett lyxigt spa vid bryggkanten. Ett dopp i Östersjön får upp aptiten inför kvällens lyxmiddag. ◆ WEEKEND LÖRDAG TILL SÖNDAG:

Pris från 2 395 kronor per person. I paketet ingår afternoon tea, övernattning i dubbelrum, fyrarättersmiddag, frukost, inträde till bad och gaym samt badrock och tofflor.


38 | B O N V O Y A G E

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

I nästa nummer kommer ni bland annat kunna läsa om: • Vad händer i Sommarsverige 2019? • Semesterkul med barnen – i Sverige & Europa • Vandra i Jämtlandstriangeln • Tips inför höstresan till Afrika • Och mycket mer ... I Bon Voyage erbjuds du som annonsör fantastiska möjligheter att exponera just din destination, hotell, resa, produkt etc på ett exklusivt unikt sätt.

5 juni

För information och bokning kontakta: Elisabeth Bülow | 073-528 91 44 elisabeth.bulow@newsfactory.se

Vandringsresor för livsnjutare! Under våra vandringsresor till över 30 resmål kommer du inte bara nära dofterna, naturen och kulturen. Du njuter också av god mat och bor på högklassiga hotell med pool eller spa. Det förtjänar du.

Bekväma resor för aktiva!

Beställ vår katalog och läs mer på wiresor.se

Kungafamiljens paradis på Öland Slottspark - Slottsbod - Utställning - Guidade turer Evenemang - Kaffetorp - Handelsbodar Idéträdgårdar 2019 tema ”Balkongliv” Missa inte årets skulpturutställning med kända konstnärer WI-RESOR ÄR EN AV DE PASSIONERADE SPECIALISTERNA INOM UNLIMITED TRAVEL GROUP LÄS MER PÅ UTG.SE

www.sollidensslott.se


New pastels in limited edition Available in selected stores and at moccamaster.com


är du man nog att överleva en krock? Kvinnor löper större risk att skadas vid en bilolycka än män. För trots att hälften av alla människor på jorden är kvinnor, är de flesta krockdockor baserade på män.

Men på Volvo Cars har vi alltid gjort saker lite annorlunda. I mer än 40 år har vi samlat data för att bättre förstå vad som händer vid en olycka – beroende på kön, längd, vikt och kroppsform. Det har lärt oss mycket och gjort våra bilar säkrare för varje år.

För att förbättra jämlikheten hos alla bilmärken, har vi bestämt oss för att dela med oss av den här kunskapen till resten av bilindustrin. Så från och med nu välkomnar vi alla att ladda ner mer än 40 års forskning.

Vi hoppas att detta ska leda till säkrare bilar för alla. För vi kommer alltid sätta människan först.

V O LV O C A R S P R E S E N T E R A R

the e.v.a. initiative EQUAL VEHICLES FOR ALL

Läs mer på volvocars.se/EVA

Profile for Newsfactory Media Group

Bon Voyage #02-2019 (utgivning 4 april)  

Resemagasin från Newsfactory Media Group som distribueras i Dagens Industri 5 gånger per år.

Bon Voyage #02-2019 (utgivning 4 april)  

Resemagasin från Newsfactory Media Group som distribueras i Dagens Industri 5 gånger per år.