Page 1

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S F R Å N N E W S FAC TO R Y

EN HÅLLBAR VARDAG MED ZEINA & PAUL

MALIN BERGHAGEN: ”JAG SER MIG SOM EN RESANDE”

SOL, SVETT & SKRATT PÅ SPORTLOVET

PLANERA DITT NÄSTA ÄVENTYR MED BON VOYAGE / Nº4 NOVEMBER- DECEMBER 2021

Distribueras i Dagens industri och MTRX ombord i november/december 2021.


Världens mäktigaste ljusupplevelse Vinterns mörka månader är en fantastisk tid för upplevelser ovanför polcirkeln. Här väntar en svårslagen stjärnhimmel och riktigt stor chans att få uppleva norrsken. Kombinera din norrskensspaning med turoch längdskidåkning, hundspann, eller varför inte testa isklättring. Dagtid kommer du även kunna njuta av den pastellfärgade himlen som tack vare solens svaga ljus är en unik upplevelse i sig. Hos oss hittar du Sveriges bästa boenden för norrsken och en mängd olika aktiviteter samt riktigt god mat. Boka din norrskensupplevelse på svenskaturistforeningen.se/norrsken

Foto: Ted Logart, Swedish Lapland

Visste du att Abisko Nationalpark anses vara en av världens bästa platser att se norrsken på? Från STF Abisko Turiststation kan du ta linbanan upp till toppen av berget Nuolja och utsiktsplatsen STF Aurora Sky Station där en magisk vy över Čuonjávággi (Lapporten) väntar.


4

N E W S FAC TO R Y

BON VOYAGE #04-2021 | 3

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

Foto: Maria Lindvall

LEDARE

”Att våga leva sin längtan är att våga välja ett liv i frihet.”

INNEHÅLL BON VOYAGE 0421 MALIN BERGHAGEN: ”Jag ser mig själv som en resande” 4

MALIN BERGHAGEN

INSPIRATION | Jul- & nyårstips 8

37

MTRX | Upptäck julens pärlor med MTRX 10 SIGTUNA | Julfirande i Sigtuna 13 CLARION HOTEL SUNDSVALL En weekend i hjärtat av Sundsvall 14 ZEINA MOURTADA & PAUL SVENSSON Med riktning mot en hållbar vardag 17 HOOKS HERRGÅRD Kom och ladda batterierna på Hooks Herrgård 21

38

FASTIGHETSBYRÅN | Låt drömmen om ett liv i solen bli sann 25 GRAND HOTEL SALTSJÖBADEN Lika mycket glamour som avkoppling 27 DEUTER | Upptäck världen tillsammans med Deuter 29

LOFSDALEN | Hög mysfaktor och massor av skidåkning i Lofsdalen 33

VINTERLOV | Mycket mer än skidåkning 38

Resorna till Medelhavet satte fart redan i somras och nu väntar Alpernas skidorter på sin tur. I och med att UD hävt sin reseavrådan på grund av Covid ökar även efterfrågan på resor längre bort. Vad står högst på din bucketlist? Kanske en mat- eller yogaresa? Temat för det här numret av Bon Voyage är kulinariska och hälsosamma resor. Paul Svensson och Zeina Mourtada berättar om hur de hittar sin matinspiration och Malin Berghagen om hur en yogaresa kan förändra livet.

God Jul & Bon Voyage

TRILLEVALLEN | Det är lätt att trivas i Trillevallen 31

SPORTLOV 2022 | Sol, svett och skratt 37

”BON VOYAGE” – NU KAN VI ÄNTLIGEN ÖNSKA VARANDRA TREVLIG RESA IGEN.

En sak har pandemin lärt oss – Sverige är fantastiskt. Det finns så mycket att upptäcka och det kommer vi att fortsätta göra. Ett tips är att ta MTRX-tåget till Göteborg i december. Hela staden strålar av julbelysning. I år kan vi se fram emot Lucia, tomtar och julbord igen. Advent kommer att bli extra festligt i år.

EXPO 2020 DUBAI Tio saker du inte får missa på Världsutställning i Dubai 22

VISIT DALARNA | 7 vinterdrömmar i Dalarna 35

DRÖMMARNA OM RESOR BLIR VERKLIGHET

8

17

Ingela Engblom Redaktör & skribent Bon Voyage

BON VOYAGE 0122 | Utgivning 17 februari

VI GRATULERAR JAN NYBLOM

10

som svarade rätt på vår tävling i förra numret då vi lottade ut en reseryggsäck tillsammans med Deuter! STORT GRATTIS!

DENNA TEMATIDNING ÄR PRODUCERAD AV NEWSFACTORY­ MEDIA GROUP. BON VOYAGE DISTRIBUERAS I DAGENS INDUSTRI OCH MTRX OMBORD.

BON VOYAGE

Redaktör och text: Ingela Engblom, ingela@texting.se Projektledare: Mikael Kollberg, mikael.kollberg@newsfactory.se Försäljning: Elisabeth Bülow, elisabeth.bulow@newsfactory.se Grafisk form: Madeleine Strandberg, madeleine.strandberg@newsfactory.se Tryck: Kroonpress

Boka annons: Elisabeth Bülow, 073-528 91 44 eller via mail: elisabeth.bulow@newsfactory.se

Newsfactory AB, Sandhamnsgatan 63A, 2 tr, 115 28 Stockholm ­0 8-545 03 990 | info@newsfactory.se | www.newsfactory.se Är du intresserad av din egen kundtidning och vill veta mer om hur vi kan hjälpa er? ­ Kontakta Mikael Kollberg på 0708-60 90 57 eller mikael.kollberg@newsfactory.se


4 | BON VOYAGE #04-2021

Malin Berghagen i korthet Född: 11 maj 1966 Gör: Yogini sedan 1998, Utbildat i yoga med inriktning på den inre resan sedan 2000. Har skrivit 6 böcker. Aktuell med pocketutgåvan av ”Frihet – att leva sin längtan”.

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y


N E W S FAC TO R Y

BON VOYAGE #04-2021 | 5

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

MALIN BERGHAGEN:

”Jag ser mig själv som en resande”

Konsten att leva sin dröm går som en röd tråd genom Malin Berghagens liv. Hon har en stark längtan efter resor – både inre och yttre. Som yogalärare, författare, föreläsare och influencer inspirerar hon andra till att följa sina drömmar. TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: MARIA LINDVALL (DÄR INGET ANNAT ANGES)

M

ALIN BERGHAGEN har många strängar på sin lyra. Hon har varit fotomodell, skådespelare och programledare men idag det är oftast som yoga- och hälsoinspiratör vi ser henne. Det var inte lätt att hitta en ledig stund för ett samtal med henne. Dagarna är fyllda av bokrealser, utbildningar och inte minst uppdateringar på sociala medier. Malin har bloggat om hälsa och yoga sedan länge och idag har hon många aktiva följare på Facebook och Instagram. – Jag blev influencer mot min vilja. Det var mina barn som sa åt mig att ta till vara på den möjlighet som trogna följare innebär. För mig är det en chans att sprida min livsfilosofi kring yoga och hälsa, säger hon.

verklighet. Men hemmafruidén var egentligen ingen dröm utan en motreaktion mot mamma som alltid jobbade. Helt plötsligt stod jag mitt i livet utan plan och mening. I precis rätt tidpunkt fick jag en yogahelg i present vilket skulle komma att förändra allt. Jag landade i min tro och i mig själv.

MALIN ÄR FÖDD I STRÅLKASTARSKENET. Med Lasse Berghagen och

MALIN, PRECIS SOM MÅNGA ANDRA, tror att pandemin och klimathotet kommer att ändra vårt sätt att resa. En av hennes favoritplatser är Costa Rica. Dit har hon återvänt många gånger under årens lopp, både på semester och jobb. Nu tror hon att det kommer att dröja innan hon åker på en långresa igen. Saknaden är stor. Thailand är ett annat land som gett henne många positiva minnen. Dit gick hennes första resa som yogalärare. Vännen och livscoachen Camilla Lebert Hirvi hade lockat henne till Koh Lanta för att inspirera under en retreat. Camilla hade lämnat allt i Sverige för ett liv Thailand och det visade sig att även Malin bar på en liknande längtan. – Någon gång i livet ville jag pröva att bo utomlands. Ta en paus från Sverige och leva min dröm, säger hon.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson som föräldrar har hon varit ett känt ansikte från start. Hon berättar att hon alltid funderat över hur hon skulle kunna använda sig av det för att göra något positivt för andra. När yogan kom in i hennes liv för 23 år sedan blev det svaret på frågan. – Med yogan fick jag chans att påverka och inspirera andra till att må bättre, säger Malin.

Varför började du med yoga?

– Jag hade tappat bort mig själv i livet. Sedan barnsben hade jag velat bli hemmafru. Tack vare Tommy Nilsson kunde min dröm bli

DÄR OCH DÅ BÖRJADE MALINS RESAN in i yogans värld. En resa som fortgår. Yogan har också fört henne till olika platser på jorden. Att resa har alltid varit en central del i hennes liv. Hon var bara fyra veckor när hon fick följa med på turné för första gången. Varje sommarlov levde hon i en turnébuss med endera mamma eller pappa. – Jag är expert på hotell och hotellfrukostar. Jag älskar att resa och längtar efter att ge mig ut i Europa igen. Jag ser mig själv som en resande, en nomad i livet.


Träna på Sturebadet Förutom det gedigna träningsutbudet med två välutrustade gym, konditionsrum och 94 gruppträningsklasser varje vecka, erbjuds oslagbar återhämtning med hyadromassagbad, ång- och torrbastu varvat med kallbad, relax och aromarum i vår anrika miljö. Balansen mellan fysisk aktivitet och mental avkoppling gör Sturebadet helt unikt och det begränsade antalet medlemmar ger dig utrymme att välja det som är viktigt för dig just nu. Vår medlemschef Erika Frisk nås på 08-409 202 65 om du är nyfiken på vår medlemsklubb.


N E W S FAC TO R Y

Foto: Love Taylor @loveangeliataylor

Foto: Martin Charlton

DET BLEV SEX UNDERBARA ÅR på Mallorca tillsammans

med yngsta sonen. Isak gick i skolan medan Malin bloggade och arbetade som yogainspiratör runt om i Europa. Om den här tiden har hon skrivit en bok, ”Mallorca i mitt hjärta”. – Med den ville jag få fler att våga följa sina drömmar. Det behöver inte vara för hela livet. Vi hyrde ett boende, tog ett halvår i taget och levde otroligt billigt.

DET ÄR MALINS MAMMA som lärt henne att bejaka sin

längtan. ”Lev mäns’ka lev” är namnet på en av Lill-Babs populära låtar men det var också hennes livsfilosofi. En syn på livet som Malin övertagit och som yogan är en del av.

Vad är yoga för dig?

– Det är en inre resa, en meditation i rörelse. Yoga är ett sätt att utvecklas som människa. I yogan föds omtanke om dig själv och andra. Under en retreat berör vi frågor som: vem är jag, vem vill jag vara, lever jag det liv jag vill leva? FRIHET ÄR ETT ORD som Malin återkommer till. Under senare år har hon utforskat hur vårt förflutna leder till begränsningar i nuet. Om det skriver hon om i sin senaste

BON VOYAGE #04-2021 | 7

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

”Det är en inre resa, en meditation i rörelse. Yoga är ett sätt att utvecklas som människa. I yogan föds omtanke om dig själv och andra.” bok, ”Frihet – att leva sin längtan”. Hon menar att vi alla bör sträva efter frihet. Det kan vara frihet från våra egon, från begränsande föreställningar och från andras och egna förväntningar. – Att våga leva sin längtan är att våga välja ett liv i frihet, säger hon. yogaresorna tagit en paus men nu börjar kalendern fyllas på igen. När vi talas vid är hon på

UNDER PANDEMIN HAR

Tofta Retreat och det dröjer inte förrän hon återvänder till Masesgården. De första yogaresorna till Medelhavet är också inbokade. Malin arbetar fortfarande tillsammans med Camilla Lebert Hirvi som idag bor i Grekland. Tillsammans arrangerar de olika slags retreats på Kefalonia. Dagen börjar med yoga tillsammans med Malin. På eftermiddagen står personlig utveckling på programmet. – Våra par-yoga-resor är de roligaste. Under en vecka hjälper vi par, i olika skeenden i livet, att förstå varandra genom yoga, olika verktyg och workshops. Kärlekens språk ser olika ut från individ till individ och genom insikter om den andres förväntningar och uttryck sker otroliga förändringar! Hur ser din framtida dröm-yoga-resa ut?

– Eftersom jag är medveten om mina klimatavtryck skulle jag vilja göra en yogaresa med tåg. Vi skulle vara en liten skara som åker till södra Frankrike. Resan blir en del av upplevelsen med givande samtal och trevliga stopp på vägen. Väl framme njuter vi av yoga, meditation och vandring i bergen. Tillsammans lever vi vår längtan och våra drömmar vid Medelhavets kust. ◆


8 | BON VOYAGE #04-2021

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

Foto: Carl-Johan Utsi

BON VOYAGE INSPIRERAR Foto: Louise Andersson

Jul & Nyår 2021

JOKKMOKKS

JULMARKNAD

- det lokala är det nya exotiska

DEN 11-12 DECEMBER GÅR JOKKMOKKS JULMARKNAD & KULTUR-

Jultabberas på stjärnkrogen på Hotell Borgholm NÄR KARIN FRANSSON SÅLDE HOTELL BORGHOLM 2019 FÖLJDE RESTAURANGENS MICHELINSTJÄRNAN MED HENNE. Nu

kan Hotell Borgholm återigen pryda sin vägg med en stjärna i Guide Michelin. Det är den nye kocken och krögaren Christofer Johansson och hans team som gjort sig förtjänt av den. Gör en adventsutflykt till Öland och njut av deras ”gastronomiska alvar i juletid”. Tabberaset serveras vid sittande bord i sju serveringar – precis som ett klassiskt julbord. Premiär 26 november. ◆

Fira in det nya året på stjärnkrogen ÄNG ÄSTAD VINGÅRD ÄR EN AV SVERIGES STÖRSTA VINGÅRDAR MED ETT TILLHÖRANDE HOTELL OCH SPA.

Det före detta lantbruket ligger vid Åkulla Bokskogar strax utanför Varberg. Deras restaurang ÄNG fick en stjärna i Guide Michelin 2021och även en grön Michelinstjärna för deras hållbarhetsarbete. Krogens namn kommer från att många av ingredi-

enserna i avsmakningsmenyn plockas på ängar och i skogar i trakten. Avsluta 2021 med ett fullmatat nyårsfirande på Ästad vingård. Under två dygn njuter ni av deras egna ekologiska viner, måltider tillagade av lokala råvaror, varma och kalla bad på Sinnenas spa och självklart Champagne vid tolvslaget. ◆

Härlig julkänsla i Köpenhamn ETT TIPS FÖR ATT RIKTIGT KOMMA I JULSTÄMNING ÄR ATT GÖRA EN AVSTICKARE TILL VÅRT GRANNLAND DANMARK.

Åk till Köpenhamn och upplev lite dansk ”hygge”, njut av smörrrebröd och shoppa på de mysiga julmarknaderna. Bredvid Ströget ligger Höjbro Plads julmarknad. Den är inte så stor men gemytlig. Missa inte Nyhavns Julmarknad som gör det populära kajområdet om möjligt ännu trevligare. Mest känd är naturligtvis Tivolis Julmarknad. Den är lika uppskattad av stor som av liten. I år öppnar den redan 19 november och stänger inte förrän 2 januari. ◆

FESTIVAL AV STAPELN. Passa på att fira att midvintern är i antågande genom ett besök på den stämningsfulla marknaden. Få platser kan erbjuda så mycket kvalitetshantverk och välgjord sameslöjd. Unika föremål i trä, horn, läder, textil, glas och silver. Hotellen och restaurangerna dukar upp julbord med samiska och norrländska delikatesser med smak av skog och fjäll. ◆

JULSTADEN

GÖTEBORG

SEDAN 2004 ÖPPNAR JULSTADEN GÖTEBORG UPP SINA DÖRRAR REDAN I NOVEMBER. Då tänds belysning runt om i den goa och gästvänliga staden. Varva julklappshandel med julbord och konserter. För många är jul i Göteborg synonymt med Liseberg. I år öppnar julsäsongen 19 november då nöjesparken förvandlas till en gnistrande vintersaga. Det bjuds på vintervakna karuseller, stämningsfull julmarknad och möjlighet att lämna önskelistor till Tomtefar. ◆


Upplev konst och design i världsklass. Mitt i Stockholm.

Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, Grand Hôtel Stockholm, The Wineagency och Nationalmusei Vänner.

nationalmuseum.se


H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

Foto: Jana Eriksson

10 | BON VOYAGE #04-2021

UPPTÄCK JULENS PÄRLOR MED MTRX Förra året var det många som inte kunde gå på en julmarknad eller fira jul tillsammans med sin familj på grund av pandemin. I år kan vi äntligen se bortom restriktionerna och drömma om en jul med våra nära och kära. Eller göra slag i saken och boka den där efterlängtade weekendresan i december för lite julshopping och julmarknadsbesök.


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

Göteborg gör sig redo för julen.. Foto:Mattias Diesel

BON VOYAGE #04-2021

Res smart med MTRX

MTRX GILLAR PUNKTLIGHET

Gillar du också att komma i tid? Det gör MTRX med. De har bäst punktlighet av alla flyg- och tågbolag mellan Stockholm och Göteborg. NÖJDAST KUNDER FEM ÅR I RAD

J

Det viktigaste för MTRX är deras kunder. Därför är de stolta över att ha haft nöjdast kunder fem år i rad enligt Svenskt Kvalitetsindex. OMBOKNINGSBARA BILJETTER

när många ska resa till sin nära och kära och för MTRX innebär det att många julklappar och förväntansfulla resenärer kliver ombord. – Jag tror att många längtar efter att få fira jul med våra nära och kära igen och därför har vi fyllt på med flera avgångar under julens populära resdagar. Dessutom välkomnar vi Flemingsberg, Katrineholm och Falköping som nya stopp längs med sträckan. På så sätt kan vi erbjuda fler möjligheten att resa med tåg till sitt julfirande, säger Madelene Josephson, CCO på MTRX. ULEN ÄR EN STOR RESEHELG

STOCKHOLM

I Stockholm city dekoreras över 40 gator, platser och torg med julbelysning och julmarknaderna avlöser varandra. Julskyltningen på Hamngatan är en jultradition som lockar stora som små. Julmarknaderna på Skansen och vid Stortorget i Gamla stan är två riktiga pärlor värda ett besök. Här finns allt från konstsmide, keramik, godis, juldelikatesser och julklappar. Marknaderna har premiär i slutet av november. Julmarknaden på Stortorget i Stockholm invigs den 20 november i år.

ATT ORDNA MED JULKLAPPAR hör julen till men det kan ibland också leda till idétorka. Ofta snöar vi in oss på hårda paket så varför inte köpa en resa med MTRX i julklapp? En resa är en uppskattad present som dessutom ger ett minne för livet och julklappsrimmet är redan fixat:

FRI SURF OMBORD

Är du inne i en tv-serie eller vill jobba på resan? Inga problem. Du får alltid gratis och obegränsat wifi oavsett biljettyp hos MTRX. RES AVSKILT I SVITEN

Boka din resa på mtr.se ALINGSÅS

Alingsås blir något alldeles extra under juletid. I hela december månad är Alingsås stad klädd i juleskrud med julmarknader, isbana, uppträdanden, shoppingmys och julupplevelser som ger både barn och vuxna den rätta julstämningen. Alingsås är också fikastaden nummer ett så det finns gott om fik att ta sig en värmande varm choklad på. BORÅS

härliga destinationer värda ett besök. När julen närmar sig är det många städer som inte bara erbjuder bra julshopping men som också dekorerar och tänder upp julbelysningen längs med gator och torg. Allt för att vi ska komma i julstämning. Och vad vore en jul utan mysiga julmarknader med lokala hantverk och lokalproducerad mat. – Att besöka julmarknader är verkligen ett mysigt utflyktsmål för hela familjen, säger Madelene Josephson.

FÖRBESTÄLL DIN MAT

Brukar din mage kurra lite extra ombord? I så fall kan du förbeställa din måltid redan när du bokar.

Visste du att MTRX har två sviter ombord på varje tåg? I sviten finns det plats för upp till 8 personer, där du och ditt sällskap kan stänga dörren om er för att sitta mer avskilt. Skönt, lyxigt och tryggt.

”Här går det undan, det går som på räls. Servicevärden står vinterklädd, uti sin päls. Välkomnar alla på de tåg som ska gå. Göteborg, Skövde eller Stockholm – kanske kan du staden förutspå? Nu kan du nog gissa vad av oss, du ska få.”

MTRX KÖR TILL MÅNGA

MTRX vet att planer kan ändras, därför är alla deras biljettyper ombokningsbara för att du ska kunna vara flexibel i ditt resande.

Lagom till advent öppnar Borås Djurpark i en ny skepnad nämligen Djul i Ljusparken. Där vandrar man runt bland vintervakna djur i en vackert upplyst ljuspark. I området runt bondgården firas en traditionell jul med gnistrande snö, värmande brasa och röda paket. GÖTEBORG

Liseberg förvandlas till en gnistrande vacker vintersaga i det varma skenet av miljoner juleljus. Här kan man gå på klappjakt bland julmarknadens bodar eller få upp värmen med att åka karuseller. Här kan barnen också hälsa på i Kaninlandet eller lämna sin önskelista till självaste Tomtefar. Jul på Liseberg har premiär i november. ◆

11


w w w.vargard.s e

NU ÄR DET JUL IGEN...

J U L B O R D S PA K E T

FR.

1 4 9 5 KR

Upplev ett magiskt julbord med sju bordsserveringar i anrik miljö. Boka årets julbordspaket med julbord och övernattning för en stämningsfull vistelse vid havet.

D E ST I N AT I O N E N M E D M Ä N N I S KO R I F O K U S S E DA N 1 9 2 4 Vår Gård är en historisk konferensanläggning vackert belägen i Saltsjöbaden. Redan 1924 förvärvades Vår Gård av Kooperativa förbundet och blev kursverksamhet för utbildning av KF:s butikspersonal och chefer. Idag är Vår Gård en modern, svanenmärkt konferens- och hotellanläggning med fokus på möten mellan människor.


Julfirande i Sigtuna

N E W S FAC TO R Y

S

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

PROMOTION BON VOYAGE #04-2021 | 13

JUL I SIGTUNA BETYDER GOD MAT, MYSIGA HOTELL OCH EN TRADITIONSENLIG JULMARKNAD.

IGTUNA STAD KALLAS Sveriges äldsta stad och runtom i destinationen finns runstenar och ruiner, en torparby, vackra kyrkor, tio naturreservat och fem olika slott. På vintern när isen ligger över Mälaren är det helt gudomligt att åka långfärdsskridskor på de plogade slingorna och här finns en jättefin vandringsled från Rosersberg till Sigtuna. Destinationen Sigtuna ligger utanför storstaden och har en fantastisk natur.

byrån, i Drakegårdens trädgård. Julmarknaden pågår de fyra adventssöndagarna mellan kl. 11.00-16.00. Passa även på att besöka Sigtuna museum och rådhuset som samma öppettider som julmarknaden. – Julmarknaden i Sigtuna lockar ungefär 140 000 besökare, och har arrangerats i snart 70 år. Så det är en lång tradition, som vi är väldigt måna om att förvalta på bästa sätt, en nyhet för i år är julrundan där man kan besöka bland annat Steninge slott, Wenngarn och Herresta lada, berättar Anna Lakmaker, vd på Destination Sigtuna som står som arrangör för julmarknaderna.

STADSKÄRNAN I SIGTUNA ANDAS nästan jul året runt, med

alla vackra trähus och pittoreska gränder. Alla 1700- och 1800-talshus längs Stora gatan bidrar till att skapa äkta julstämning och ramar in julmarknaden på ett fantastiskt sätt. Det doftar brända mandlar och glögg i vartenda gathörn och i alla gränder. Många kombinerar julmarknaden med en övernattning – kanske väljer man att se Carolas magiska julkonsert i Steninge på lördagen och sedan uppleva julmarknaden på söndagen. – Det vi verkligen vill bidra med är att skapa riktig julstämning. Här finns julbord, julshopping och julmarknad i Sigtuna stad varje adventssöndag i år, men vi har även en julrunda, med olika platser runt om i destinationen, som alla har aktiviteter man inte vill missa, avslutar Anna. ◆

STENINGE SLOTT

MEN SÅ HÄR ÅRS ÄR DET Sigtuna stads Julmarknad som lockar många besökare. Marknaden hittar man centralt på Stora torget, längs Stora gatan och utanför Sigtuna Stadshotell vid Lilla torget. Matmarknaden finns bakom turist-

I den gamla stenladugården från 1873 håller ”Jul i Stenladan” öppet varje dag 16 november-23 december. Här finns förutom de traditionella knallarna även shopping i de trevliga butikerna och julbord, lunch och fika i restaurangen Steninge Bruk. På Steninge kommer även Carola att hålla 8 konserter i jul, något man inte vill missa!

Unna dig en aktivt avkopplad helg Julklappstips Ge bort en upplevelse

Hitta din favorit på något av våra unika hotell. www.countrysidehotels.se

destinationsigtuna.se


14 | BON VOYAGE #04-2021 PROMOTION

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

CLARION HOTEL SUNDSVALL

N E W S FAC TO R Y

En weekend i hjärtat av Sundsvall Sundsvall har fått en ny plats för upplevelser och möten mellan människor. Mitt i city, på Norrmalm, öppnade ett spektakulärt destinationshotell i september. Clarion Hotel Sundsvall har redan blivit en given anledning att välja Medelpads vackra kuststad för nästa weekend. TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: MARTIN EDHOLM


N E W S FAC TO R Y

H

har gett Sundsvall en helt ny hotellupplevelse. Med en unik city-spa club på taket, en Roof Top-restaurang, en skybar med takterrass, ett stort härligt ”vardagsrum” och kreativa bankett- och mötesrum är Sundsvall en destination på frammarsch. OTELLKEDJAN NORDIC CHOICE HOTELS

HOTELLET HAR ETT TOPPENLÄGE. Selångersån rinner utanför entrén och på andra sidan gångbron väntar kultur, nöjen och uteliv. Sundsvall har fått pris som Sveriges vackraste stadskärna och det är inte svårt att förstå varför. Börja vistelsen på hotellets takterrass och blicka ut över stad, berg och hav. Till sommaren 2022 öppnar stadens största uteservering här med bästa söderläget. Redan nu har hotellgäster och Sundsvallsbor hittat hit. De sitter på renfällar i uppvärmda plastigloos och dricker färggranna drinkar. Innanför takbaren huserar Marcus Samuelssons Roof Top Restaurang Kitchen & Table. Här möter smaker från Manhattan råvaror från Medelpad. Atmosfären är pulserande och panoramautsikten svårslagbar.

blivit stadens nya samlingsplats där Sundsvallsbor blandas med både privata och affärsresenärer. På entréplan återfinns hotellets lika varma som coola vardagsrum, Clarion Living Room. På en stor luftig yta kan gästerna slå sig ner i sköna soffgrupper och snygga designmöbler. En perfekt plats för After Work, affärsmöte, häng och lobbyjobb. Här finns också två utav hotellets restauranger och barer.

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

”Sundsvall har fått pris som Sveriges vackraste stadskärna och det är inte svårt att förstå varför. Börja vistelsen på hotellets takterrass och blicka ut över stad, berg och hav.”

PROMOTION BON VOYAGE #04-2021 | 15

i Sundsvalls gatubild. Stenstadstemat går även igen i de stilrena hotellrummen, i allt från mönster på mattan till materialen i badrummen. I hotellets översta våning ligger Elements Spa Sundsvall, en city-spa club där gästerna väljer upplevelser utefter vilken känsla och sinnesstämning som önskas. Här finns ett brett utbud av behandlingar för ansikte och kropp, ång- och torrbastu och en uppvärmd takpool med utsikt över takåsarna och Södra Berget. Tänk er en vintrig eftermiddag efter en dag på stan. Ni sjunker ner i den varma utomhuspoolen med något gott i glaset. Kylan biter i kinderna och avkopplingen blir total.

I inredningen syns tydligt Clarion Hotels konst- och designprofil som inspirerats av New York och Tokyo utan att glömma det lokala sammanhanget.

FÖR ER SOM PLANERAR konferenser och events är hotellet en idealisk mötesarena för såväl små som stora ögonblick. På entréplan återfinns tolv ljusa, moderna ”state-of-theart” lokaler utrustade med den senaste tekniken. Konferensområdet är dämpat och smakfullt med en internationell profil. I huset finns även Drömmarnas bankett. Den består utav hundratals delbara kvadratmeter som blir till en ljus eventyta för kreativa möten, färgsprakande fester, spännande utställningar och sociala mingel.

I JUNI 1888 BRANN STORA delar av Sundsvalls träbebyg-

SUNDSVALL HAR ETT idealiskt geografiskt läge. Här kan

REDAN NU HAR HOTELLET

gelse ner. Det var den största branden i svensk historia och staden tog då beslut om att alla byggnader i centrum skulle uppföras i sten. Därför kallas stadskärnan för Stenstaden. Det är tydligt att arkitektur och design i Clarion Hotel Sundsvall har hämtat inspiration från historien. Den mörka stilrena tegelfasaden smälter in

människor från olika håll i Sverige sammanstråla med bil, tåg eller flyg. Det är gott om aktiviteter och natursköna upplevelser i och runt Sundsvall – vinter som sommar. Medelpad och Clarion Hotel Sundsvall är en destination att räkna med. ◆ nordicchoicehotels.se


ing ”En vacker och vild hylln

io)

till kärleken” (Sveriges rad

Musikal byggd på Håkan Hellströms låtar Spelas t. o. m. 8 maj. Kärlek skonar ingen möjliggörs genom en donation från Stena A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. blikfriande” (DN) “Färgsprakande och pu

h genomtänkt” (GP “Lekfullt, ambitiöst oc

)

fest” (Expressen) “En tre timmar lång scen

Unfold

Av Sharon Eyal och Christine Gouzelis / Paul Blackman. Hypnotisk dans, svepande rörelser och pulserande musik. Välkommen till två världspremiärer med stark attityd. Spelas t. o. m. 4 december.

Köp biljetter på opera.se

GöteborgsOperans huvudsponsorer är: Göteborgs Hamn VOLVO SKF

Ragnarök

Aldrig är undergången så underbar som hos Wagner. 5 december - 9 januari.

Julglitter och operakaos Julmusikal för hela familjen. 11 - 21 december


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

BON VOYAGE #04-2021 | 17

ZEINA MOURTADA & PAUL SVENSSON

Med riktning mot en HÅLLBAR VARDAG Med smaker från olika delar av världens inspirerar de till en mer hållbar vardagsmatlagning i den nya kokboken Middagskompassen. Möt kocken Paul Svensson och matbloggaren Zeina Mourtada som berättar om arbetet med boken och om resmål som ger mersmak. TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: LENNART WEIBULL

D

ERAS VÄGAR IN I DEN professionella matlagningen har sett helt olika ut. Paul Svensson är utbildad kock och har arbetat hos de stora mästarna, både ute i Europa och i Sverige. Zeina Mourtada har från barnsben brunnit för matlagning och lärt sig konsten genom egna erfarenheter och matintresserade föräldrar. Samma år ( 2014) som Paul startade sin restaurang på Fotografiska blev Zeina matbloggare. Nu har de på initiativ av Naturskyddsföreningen gjort en kokbok tillsammans. Middagskompassen ska hjälpa oss att gå mot en mer hållbar vardagsmatlagning. – Jag gillar namnet. Middagskompassen är en härlig handbok i hur vi kan göra bra val i vardagen. Den är som en lustfylld manual vilket behövs idag då många letar efter riktlinjer. Vi vet att vi står inför ett vägskäl men vi vet inte vad vi ska göra, säger Paul.

den vara lokalproducerad. På Kebnekaises fjällstation njöt de av souvas, mandelpotatis och lingon. – Varje plats har sin unika smak. Det som är odlat på plats är 10 gånger godare än det som transporterats. Oavsett vart jag åker i världen är jag nyfiken på det lokala köket. Jag äter inte sushi i Barcelona men gärna fish and chips i London.

NÄR JAG PRATAR MED HONOM sitter han på en buss på

NÄR PAUL FICK FÖRFRÅGAN från Naturskyddsföreningen om att göra boken Middagskompassen tillsammans med Zeina tvekade han inte. Han anser att hon är en fantastisk matprofil och är imponerad över hur hon når ut till sina följare och tittare. Mycket skiljer dem åt men många saker förenar dem. De är båda inspirerade av omvärlden och omvandlar recepten till svenska förhållanden. De grundar sin matlagning i råvaror som är lokalt och ekologiskt producerade. För Zeina var valet lika självklart. – Det kändes fantastiskt att få göra en kokbok tillsammans med Paul. Han är en stor inspiratör då han har ett unikt sätt att ta till vara på råvaror, berättar hon.

väg till Jokkmokk. Han har precis bestigit Kebnekaise med familjen och har ännu inte smält intrycken av den storslagna naturen i magiska höstfärger. De har klättrat uppför berg, vandrat över glaciärer och lagat mat över primuskök. – Den enklaste maten är den godaste. Stekta kantareller blandat med lite havremjölk på en macka – det blir inte godare än så. Med begränsningar blir smakerna renare och tydligare, säger han. DET ÄR EN DEL AV PAULS matlagningsfilosofi. Han

uppskattar den enkla och rena maten. Framförallt ska

PAULS MEST EXTREMA EXEMPEL är kanske ändå från

när han var med i TV-programmet Över Atlanten. Han uppskattade det stora eviga havet. Det var en stark och spännande upplevelse som han inte vill ha ogjord. Överresan underlättades säkert av Pauls förmåga att laga god mat med få råvaror. – Vi tog upp fisk och tillagade dem med mycket kärlek. Lite ångade grönsaker till det och middagen var en succé, berättar han.


Enjoy the ride

Let’s connect

Go explore

Please enjoy!

skovde.com


N E W S FAC TO R Y

BON VOYAGE #04-2021 | 19

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

ZEINAS RESA TILL ATT BLI en av Sveriges mest uppskattade matbloggare är en nästan osannolik framgångssaga. Enligt henne själv började allt på grund av slumpen och en övertygande storasyster. Maten har alltid varit en stor och viktig del i Zeinas liv. Hennes första matminnen kommer från Sierra Leone där hon är född. Sötman från den färska mangon glömmer hon aldrig. Zeina var inte fyllda fem när familjen flyttade till Sverige och under hela uppväxten var maten som ställdes på bordet alltid god och vällagad. Den traditionen tog Zeina med sig när hon flyttade hemifrån och skaffade egen familj. Nästan varje dag skickade hon matbilder med mobilen till sina nära och kära. Zeinas storasyster propsade på att hon skulle börja dela med sig av sina recept och fick henne att skapa ett konto på Facebook. Där gick hon med i en matgrupp. – Det var som en levande kokbok! Jag älskade det och till slut vågade även jag dela med mig. Jag som inte trodde att någon kunde vara intresserad av vad jag åt fick helt plötsligt massor av positiv respons, berättar Zeina. DET VAR MEDLEMMARNA i Facebookgruppen som bad henne att starta en blogg för att de lättare skulle hitta hennes recept. Ett halvår senare vann ”Zeinas Kitchen” utmärkelsen ”Årets bästa matblogg” – En dröm gick i uppfyllelse. Jag har alltid velat jobba med mat men inte vetat hur. Idag får jag ägna mig helhjärtat åt det jag älskar. Zeina har rest runt jorden genom att läsa kokböcker. Hon har en stor samling i vilken hon hämtar inspiration. Det blir många timmar av research. Allt för att hitta de mest genuina

”Öppna kylen, se vad som finns där och försök omvandla det till mat. Det handlar egentligen bara om sunt förnuft men det har stor betydelse.” PAUL SVENSSON OM HUR MAN GÖR EN KLIMATSMART FÖRÄNDRING

lista som förklarade varför vissa råvaror är bra och andra inte med tanke på klimatet. Bland annat gick mejeriprodukter och kyckling bort. Jag fick verkligen tänka om vilket var både utmanande och utvecklande. Även vi som arbetar med hållbar matlagning har alltid mer att lära. Vad säger du Paul, vad var den största utmaningen med boken?

– Att alla recept ska funka i en stressig vardagssituation. Det är en utmaning att laga bra och hållbar mat med kort om tid. Det var också utmanande och utvecklande att arbeta utifrån en samlad forskning. Naturskyddsföreningens ramverk bygger på stor kunskap vilket kändes säkert och tryggt. Jag har lärt mig massor! Zeina, vad vill du ge för tips för en mer hållbar vardag?

och korrekta recepten. Sedan sätter hon sin egen karaktär till rätterna. – Jag hämtar många smaker ifrån Sydamerika men Västafrika och Mellanöstern, där jag har mina rötter, är kanske de platser där jag hämtar mest inspiration. Min dröm är att få åka tillbaka till Sierra Leone och att som vuxen få uppleva maten på platsen där jag föddes. Vad var den största utmaningen med att göra recept till Matkompassen?

– Jag har alltid strävat efter att göra traditionella rätter så autentiska som möjligt. Inför arbetet med boken fick vi en lång

– Det handlar om små förändringarmen som gör stor skillnad. Det är inga svåra saker utan alla kan göra dem. Börja med att ändra balansen på proportionerna på tallriken. Halvera köttet och ersätt det med linser. Det handlar om att skaffa sig nya vanor på lång sikt. Paul, vad är ditt råd till läsare som vill göra en klimatsmart förändring?

– Ät upp allt! De flesta har nog redan hört min predikan men jag upprepar den. Det mest hållbara valet du kan göra är att inte kasta någonting. Öppna kylen, se vad som finns där och försök omvandla det till mat. Det handlar egentligen bara om sunt förnuft men det har stor betydelse. Dessutom är det utvecklande för ens egen kreativitet. Hållbar vardagsmatlagning ska vara både roligt och njutbart. ◆

PAULS BIBIMBAP PÅ SVENSKA 4 PORTIONER

1. Koka havreriset enligt anvis-

ningarna på förpackningen, HAVRERIS

men något kortare så att det

2 dl havreris

fortfarande har lite tuggmot-

2 msk äppelcidervinäger

stånd. Häll av vattnet och rör

½ msk strösocker

ner vinäger, socker och salt.

½ tsk salt

Ställ åt sidan så länge.

olja att steka i 2 ägg

2. Blanda groddar och sriracha-

sås. Smaka av med soja.

GRODDAR

3. Skiva rödlöken tunt. Lägg i

100 g mungbönsgroddar

en skål. Lägg ingefäran i en

½ dl srirachasås (stark chilisås)

liten kastrull tillsammans med

japansk soja efter smak

Koka upp och häll sedan hälften

ättiksprit, socker och vatten. av lagen över löken. Låt andra

PICKLAD LÖK OCH GURKA

hälften svalna. Skiva gurkan

1 rödlök

tunt, lägg i en skål och häll den

1 msk tärnad färsk ingefära

avsvalnade lagen över.

1 dl ättiksprit, 12 % 1 dl strösocker 3 dl vatten ½ gurka SVAMP OCH PAK CHOI 250 g ostronskivling 5 dl umamibuljong

4. Riv svampen i långa längder

och lägg i en stekpanna. Tillsätt buljongen och låt koka tills all buljong har kokat bort. Tillsätt rapsolja och stek svampen gyllenbrun. Avsluta med att röra ner gochujang.

Kallpressad rapsolja att steka i

5. Hetta upp en stekpanna med

2–3 msk gochujang

i någon minut.

ca 200 g pak choi Färsk koriander att toppa med

lite olja och fräs pak choi-bladen 6. Hetta upp lite olja i en vid

stekpanna och värm upp riset. Tillsätt äggen och rör om till krämig konsistens. 6. Bottna fyra skålar med riset

och fördela groddar, svamp, ”Att mixa svenska råvaror och andra matkulturer är det roligaste och godaste som finns. Här bygger smakerna på en klassisk koreansk chilipasta, gochujang.” – PAUL –

picklat och pak choi mellan skålarna. Toppa med koriander och servera.


20 | BON VOYAGE #04-2021

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

ZEINAS MAC & CHILI CHEESE BHUTAN STYLE EMA DATSHI

1. Sätt ugnen på 200 grader,

4 PORTIONER

över- och undervärme. 8 dl snabbmakaroner 1 röd paprika

2. Koka makaronerna enligt

2–3 gröna chilifrukter

anvisningarna på förpackning-

1 rödlök

en, men korta koktiden en aning

1 tomat

så att de har lite tuggmotstånd

2 dl crème fraiche, gärna växtbaserad

kvar. Häll av vattnet, men spara

1 ½ tsk salt

ner makaronerna i en bunke

100 g riven ostw

och ringla över kokvattnet.

en deciliter av kokvattnet. Häll

3. Strimla paprika, chili, rödlök

och tomat. Rör ner i bunken tillsammans med crème fraiche och salt. Fördela blandningen jämnt i en ugnsform och strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills ytan har fått en fin färg.

”Gillar du chili? Jag älskar chili, och en vacker dag ska jag ge mig på att odla egna. Det är fint att så ett frö tillsammans med barn och låta dem följa hur det lilla fröet blir en planta som ger mat. Mina barn har testat att odla egna tomater, och vilken respekt de fick för den första tomaten de plockade! Den vårdades ömt och avnjöts med kärlek. I min jakt på goda recept från olika delar av världen hittade jag denna spännande rätt från Bhutan. Jag gjorde min twist på rätten och vände i lite makaroner, och vips hade jag en läcker mac and cheese Bhutan style.” - ZEINA -

NYÖPPNAT! DYK IN PÅ VRAK NÄRA VASAMUSEET

SE FILMEN PÅ VRAK.SE

N E W S FAC TO R Y


N E W S FAC TO R Y

PROMOTION BON VOYAGE #04-2021 | 21

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

Kom och ladda batterierna på Hooks Herrgård

Ett minibreak kan göra underverk! Unna dig och dina nära några dagar med sköna spabad och välsmakande måltider i en lyxig herrgårdsmiljö. Adventstider, nyår eller sportlovsveckor – Hooks Herrgård är alltid lika mysigt.

E

N LÅNG HÖST GÅR mot vinter. När dagarna blir kortare känns livet mycket lättare om det finns en ljusglimt att se fram emot. I adventstid börjar dessutom julstressen att göra sig påmind. Tänk att få fly vardagen en stund, att få koppla av och hämta ny energi. Ett tips är att packa väskan och styra kosan mot Hooks Herrgård. I en underbar herrgårdsmiljö, några mil ifrån Jönköping, finns allt som behövs för att ladda batterierna i vintermörkret. Sjunk ner i en ångande utomhuspool med utsikt över den trolska Hokasjön. Gå mellan varma och kalla källor, känn kroppen koppla av i bastulandskapet för att sedan piggna till med ett uppfriskande dopp i sjön. Njut av stillheten, lugnet och kanske ett glas bubbel. Endera tillbringar ni hela eftermiddagen i spat eller så väljer ni att avsluta kvällen med ett bad under stjärnhimlen. Dimman stiger över källornas varma vatten och tystnaden är total. I HERRGÅRDEN ÄR JULSTÄMNINGEN på topp. I år känns det

extra festligt att få fira advent tillsammans. Pyntet är fixat, pepparkakorna bakade och julmaten förberedd. Julens alla

TEXT: INGELA ENGBLOM

EFTER NYÅR DRÖJER DET INTE länge förrän det är dags för sportlov. Även skolungdomar kan behöva några dagar med lugn och ro i en härlig miljö. Under veckorna sju och åtta har Hooks Herrgård familjespa på vardagarna. Då är barn från tio år välkomna till i spat tillsammans med en vuxen. Sportlovspaketet är fyllt med sköna bad och avkoppling för hela familjen. Simma i den 20 meter långa swimmingpoolen och pröva de överraskande upplevelseduscharna. Ni avslutar spadagen med en god middag i restaurangen och en mysig hotellövernattning.

dofter sprider sig i salarna. Det serveras en trerätters julmiddag med allt från det traditionella julbordet men i serverad form. Efter en underbar dag med spa och god mat somnar ni ovaggade i hotellets sköna sängar. När ni vaknar nästa morgon väntar en härlig frukost och en dag fylld med nya upplevelser i de vackra omgivningarna. JULAFTON PÅ HOOKS HERRGÅRD är magiskt. Firandet är så populärt att det redan nu är dags att boka nästa år. Nyår är lika fantastiskt. Samla nära och kära för att skåla in 2022. Vid ankomst väntar en afternoon tea med massor av godsaker. Framåt kvällen blir det bubbel, ostron och canapéer före den festliga nyårsmenyn. I väntan på tolvslaget minglar ni i pianobaren och efter nyårsskålen fortsätter festen med vickning och dans. Det lär garanterat bli en nyårshelg att minnas!

EN VISTELSE PÅ HOOKS HERRGÅRD är inte bara spa och god mat. Omgivningarna uppmuntrar till långa promenader och längdskidåkning om snön har lag sig. Det finns ett välutrustat gym och möjlighet att spela padel. På Hooks Herrgård får gästerna en perfekt kombination av njutning, motion och avkoppling. En getaway till Småland kan bli den ljusglimt vi så väl behöver i vintermörket. ◆ hooksherrgard.se


H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

DETTA ÄR ETT SAMARBETE MED DUBAI TOURISM

TIO SAKER DU INTE FÅR MISSA PÅ

Världsutställningen i Dubai Världsutställningen Expo 2020 Dubai har börjat. Här finns allt från gastronomiska upplevelser och svettiga sportevenemang till gästvänliga robotar och världens första lufttåg. Man kan även äta mat från år 2320 och designa sitt eget flygplan.

E

XPO 2020 ÄR DEN första Världsutställningen som arrangeras i Mellanöstern och som pågår mellan 1 oktober 2021 till 3 mars 2022 där Dubai står som värd. Här samlar Dubai hela världen med fokus på samarbete och för att inspirera till hur vi kan hitta nya lösningar för vår tids största utmaningar.

fascinerat världen i snart 170 år. Både telefonen, färg-TV:n och de första robot-prototyperna presenterades för första gången på tidigare Världsutställningar. Det samma gäller glass och tomatketchup. Mer än 190 olika nationer deltar på Expo 2020 Dubai – och för förstå gången i historien har samtliga deltagare en egen paviljong, där länderna kommer visa upp sin kultur, teknologi och sina bidrag för hela världen. Här presenteras några smakprov på vad du kan uppleva på plats: VÄRLDSUTSTÄLLNINGEN HAR

SAMLA PASSTÄMPLAR FRÅN 192 LÄNDER

Expo 2020 Dubai är något för den som gillar att resa: man får nämligen chans att besöka hela 192 länder. Med det officiella Expo-passet kan man, för första gången någonsin, samla stämplar från alla de olika länder som har en paviljong på utställningen i år. UMGÅS MED ROBOTAR

Det går att träffa över 150 robotar på världsutställningen, och de är framtagna för att utföra en hel uppsjö olika uppgifter - bland annat hälsa gästerna välkomna, hjälpa besökarna, uppträda samt hämta mat och dryck. Robotarna är skapade av Terminus Group, som är ledande inom robotteknik. LÄR DIG BAKA MED BRITTISKA MÄSTERBAGARE

Om du, som många andra, snöat in på diverse kulinariska uttrycksformer och bakning de senaste åren kan du slipa på sina färdigheter på Expo 2020. Bageriet och bakskolan Bread Ahead från London håller nämligen workshops på expertnivå.

DELTA I SPORTAKTIVITETER FRÅN JORDENS ALLA HÖRN

Expo 2020 Dubai har i samarbete med Dubai Sports Council och Dubai Fitness Challenge tagit fram ett varierat sportprogram för gäster, fullt av gratis aktiviteter, och man kan även titta på olika tävlingar. Det är dessutom möjligt att träffa större sportstjärnor, och som inte det vore nog finns det även ett helt fitness- och wellnessområde. Expo 2020 Fitness Village är ett paradis för sportoch träningsintresserade med löparevents, fotbollsplan, cricketbana, gym, multisportområde, en Global Fitness Stage och mycket mer. Det går även att utforska Expo 2020-området på cykel. Totalt finns 23 cykelstationer och 230 cyklar att boka och använda på området.

”Expo 2020 Fitness Village är ett paradis för sport- och träningsintresserade med löparevents, fotbollsplan, cricketbana, gym... och mycket mer.” NJUT AV MAT FRÅN HELA VÄRLDEN PÅ ÖVER 200 RESTAURANGER

Dubai är en kulturell smältdegel. Staden har över 200 nationaliteter, vilket gör att man hittar matupplevelser och smaker från i stort sett hela världen, och Expo 2020 är inget undantag. Det finns över 200 matställen och matkoncept att åtnjuta, och många är framtagna av prisbelönta kockar - som amerikanskfödda Michelin-kocken David Myers, den grönsaksälskande kändisen Matthew Kenney och London-baserade Michelin-kocken och författaren Rohit Ghai. Du kan även utforska smaker från den afrikanska kontinenten i Akubedan African Food

Hall och provsmaka regionala specialiteter framtagna av regionala emiratikockar på Rising Flavors. ÄT MAT FRÅN ÅR 2320

Vad äter människor år 2320? Det kan man få en föraning om under evenemanget Epoc Banquet: en banbrytande kulinarisk upplevelse som låter dig använda flera sinnen och är skapad av byrån Bompas & Parr. Maten är inspirerad av rymden, mikrobiologi, AI och hyperintelligens och aktiverar deltagarnas sinnen i ett helt nytt koncept som visar hur artificiell intelligens kan användas i framtidens matlagning. Upplevelsen varar i två timmar. DESIGNA DITT EGET FLYGPLAN

Vid Emirates-paviljongen får man uppleva framtidens design av flygplanskabiner och får möjlighet att utforma sitt helt egna flygplan. Man kan till exempel experimentera med att ge planet robotarmar och utforska framtidens metaller och material. ÅK VÄRLDENS FÖRSTA LUFTTÅG

På Expo 2020 Dubai kan man även åka med inget mindre än världens första lufttåg, som tar med gästerna på en helt unik sightseeingtur genom Expo-området. UPPLEV EN KONSERT MED BEETHOVEN-INSPIRERAD ROBOTORKESTER

I Tysklands paviljong får man uppleva en helt unik kombination av rock samt klassisk, akustisk och elektronisk musik när den Beethoven-inspirerade robotorkestern uppträder med en konsert för alla åldrar. KOCKAR FRÅN MICHELIN-RESTAURANGER BESÖKER JUBILEE GASTRONOMY

På restaurangen Jubilee Gastronomy, som finns i Expoområdet, kan man njuta av måltider framtagna av framstående Michelin-kockar som här presenterar några av sina signaturrätter. Det finns även en lounge på takterrassen. ◆ expo2020dubai.com

Foto: © 2020 Expo 2020 Dubai LLC –SO

22 | BON VOYAGE #04-2021 PROMOTION


N E W S FAC TO R Y

Upplev Sverige på Expo 2020

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

PROMOTION BON VOYAGE #04-2021 | 23

NYTT I DUBAI ST. REGIS DUBAI, THE PALM, som öppnade tidigare i år är

Svenska paviljongen.

”Världsutställningen, Expo2020 Dubai, är en utmärkt plattform för svenska företag och organisationer att visa hållbara lösningar och erfarenheter för de utmaningar vi står inför. Det finns ett stort intresse från de drygt 190 deltagande länderna att initiera och stärka samarbeten både inom näringsliv, kultur och besöksnäring. Sverige är ett litet land men har en stor inverkan globalt mycket tack vare våra gränsöverskridande samarbeten. Svenska paviljongen är en pop-up av Sverige med mål att stärka en mångsidig och positiv Sverigebild med hållbarhet i fokus. Genom deltagandet visar våra drygt 140 samarbetsorganisationer att Sverige är en nation fylld av kunskap, lösningar och innovationer.” Marie Eck, Paviljongdirektör, svenska paviljongen

strategiskt placerat i hjärtat av Palm Jumeirah, Dubais konstgjorda ö som har formen som en palm. Hotellet har ett perfekt läge för svenska besökare som vill utforska de härliga stränderna, njuta av utsikten över havet och Dubais häftiga skyline eller göra utflykter till andra stadsdelar. Hotellet har totalt 264 rum och 26 sviter, alla med fönster som sträcker sig från golv till tak - med vidsträckt utsikt över Palm Jumeirah och Dubais storstadssilhuett. Hotellet erbjuder också ett spännande kulinariskt utbud med fyra olika restauranger. stregisdubaithepalm.com

Deep Dive Dubai.

motsvarande sex swimmingpooler i olympisk storlek och 60,002 meter djup. Det beskriver Deep Dive Dubai som är världens djupaste swimmingpool för dykning. Rekordet är verifierat av Guinness World Records. Här kan dykare bland annat utforska en övergiven stad med lägenheter, garage och en arkad. Poolens färskvatten filtreras och cirkuleras var sjätte timme med hjälp av NASA-utvecklad filterteknologi och UV-strålning i ett av de största och snabbaste filtersystemen i regionen.

14 MILJONER LITER VATTEN,

deepdivedubai.com

St. Regis Dubai, The Palm. EFTER FLERA ÅRS FÖRBEREDELSER öppnade äntligen världens största och högsta pariserhjul, Ain Dubai, den 21 oktober i Dubai. Hjulet har totalt 48 kabiner med plats till 30 gäster i vardera, varifrån man har en storslagen, 360 graders utsikt över Dubais skyline och välkända Dubai-ikoner som Burj Al Arab, Palm Jumeirah och Burj Khalifa. En rundtur i hjulet tar 38 minuter.

DIREKTFLYG OCH GRATIS INTRÄDE TILL EXPO MED EMIRATES

Emirates flyger direkt till Dubai från Stockholm Arlanda flera gånger i veckan. Alla som reser med Emirates till Dubai mellan 1 oktober 2021 och 31 mars 2022 får en gratis endagsbiljett till Expo 2020.

aindubai.com

4 snabba till

Richard Lundgren, Technical Manager, Deep Dive Dubai Svenska Richard Lundgren har bott i Dubai sedan 2016. Här delar han med sig av några av sina favoritplatser i staden: 1. BÄSTA STÄLLET FÖR EN MIDDAG?

La Petite Maison, ett trendigt hak inspirerat av det sydfranska köket. Zuma, en av Dubais bästa japanska restauranger med en meny, som är lika sofistikerad som inredningen. Hutong är en annan favorit, en modern restaurang där menyn baseras på gamla kinesiska mattraditioner. 2. STADENS BÄSTA BRUNCH?

White Beach på Atlantis, där man kan ta ett dopp i poolen efteråt, eller Zuma, som har en fantastisk brunch med till exempel sushi samt ett stort urval av varma rätter, fisk- och skaldjur. 3. BÄSTA STÄLLET ATT SPENDERA EN EFTERMIDDAG MED FAMILJEN PÅ? Området La Mer har en trevlig stämning och ett bra utbud av shopping och matställen. 4. FAVORITAKTIVITET UNDER HELGEN? Dykning i Deep Dive Dubai.

Ain Dubai


Jokkmokks marknad 3–5 februari 2022 417:e gången

Nu är vi tillbaka! Tema 2022: Ren lycka – livet i norr Upplev en av världens äldsta och mest traditionsrika marknader – den stora mötesplatsen i norr

Varmt välkommen!

3–4–5 FEBRUARI 2022

Hör gärna av dig till turistinformationen om du vill veta mer. 0971-222 50

www.jokkmokksmarknad.se

a r r o And

a r i e u Baq t e r e B

Om du gillar Alperna kommer du att älska Pyrenéerna!

Om du gillar fantastisk skidåkning med mycket sol, i bra snöförhållanden och kunna njuta av en lunch på en solig terrass på 2.500 meters höjd då ska du testa Andorra eller Baqueira i vinter. Andorra har på några år blivit svenskarnas favorit. En formidabel succé med rekordmånga återkommande gäster. Baqueira-Beret var förra vinterns nyhet och succé. Det ligger också i Pyrenéerna och är Spaniens största skidsystem.

Snösäker skidåkning med 300 soldagar. Guideservice och rabatter på liftkort, skiduthyrning, arrangemang mm. PS: Du behöver inte packa ner solkräm, den bjuder vi på!

Boka på www.qtravel.se eller 0470-34 97 10 Quality Travel annons B 248x178.indd 1

2021-10-19 10:13


PROMOTION BON VOYAGE #04-2021 | 25

Låt drömmen om ett liv i solen bli sann

N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

Med lättade restriktioner har lusten att köpa lägenhet eller hus på varmare breddgrader kommit tillbaka. Ett boende i Spanien eller Portugal kan bli en bra affär med det är framförallt en investering i livskvalitet.

S

TEXT: INGELA ENGBLOM

EDAN MARKNADEN FÖR fastigheter utomlands tagit fart igen har två beteendeförändringar blivit tydliga. Kunderna är yngre än tidigare och de köper fler kvadratmeter. – Allt fler tar tag i sitt liv och vill inte vänta på pensioneringen för att skaffa sitt drömboende i solen. Eftersom distansarbete blivit vardag har ett extra arbetsrum blivit en het trend, säger Martin Posch, affärsområdeschef på Fastighetsbyrån Utland. FASTIGHETSBYRÅN ÄR DEN ENDA mäklarfirman med huvud-

kontor i Spanien. Det ligger i Alicante och de är verksamma

utmed hela Spaniens kust, från Barcelona i norr till Kanarieöarna i söder och i Portugal. De klassiska semesterorterna är fortfarande populära men städer som Malaga, Barcelona och Palma kommer starkt. Utmärkande för svenska kunder är deras kvalitetsmedvetenhet. – Det är en av många anledningar till varför man bör anlita en svensk mäklare på plats. Vi har funnits här i 13 år, vi kan marknaden och förstår våra kunders krav. Ju tidigare i processen vi kommer in, desto enklare och bättre blir det, säger han. NÅGOT SOM MARTIN POSCH uppskattar med Fastighetsbyrån är att de kan erbjuda boenden i alla prisklasser. Ena dagen säljer de en enklare studio för en halv miljon kronor. Andra dagen en lyxvilla med havsutsikt för 60 miljoner kronor. – Det är viktigt att utgå från var i livet kunden befinner sig. Det är en avgörande faktor för val av plats och typ av boende. Är ett boende utomlands en bra ekonomisk investering?

– Det gäller att se på priserna över en längre period. Vi har haft flera stabila år så med all sannolikhet kommer en

uppgång snart, inte minst i Portugal. I jämförelse med Sverige upplever kunderna att de får mycket boende för pengarna här. I vilken ände ska jag börja om jag vill köpa en lägenhet eller ett hus utomlands?

– Följ med på våra digitala live-visningar. Varje vecka klockan 12.00 har vi Sunny Friday. På fredag kanske du hittar ditt drömboende i solen. ◆

Upptäck våra utlandsbostäder!

Kontorslandskap? Gör dröm till vardag. Det har aldrig varit ett bättre läge att förverkliga drömmen om ett enkelt liv i solen. Låt semestern i Spanien eller Portugal övergå i vardagslunk, utan att åka hem till Sverige. Varför inte börja i mobilen? Vi kan visa dig massor av utvalda bostäder som väntar på att bli ditt andra hem – och starten på nya äventyr och upplevelser. Vi finns alltid nära till hands.

fastighetsbyran.com/bostad-i-solen

fastighetsbyran.com


IDRE PASSET

Familjens nya Skidparadis

3 SKIDANLÄGGNINGAR

81 NEDFARTER IDRE FJÄLL IDRE HIMMELFJÄLL FJÄTERVÅLEN

Välkommen till Idre Himmelfjäll, Sveriges första nystartade skidanläggning på 30 år! Vi är en modern skidanläggning med familjebackar framdragna genom trolsk fjällskog. Här bor du backnära i nybyggda stora stugor och lägenheter med hög standard och bra pris. Några av de nyheter som planeras inför vintern är 4 nya nedfarter, ett skidtorg för barn med åkband och karusell samt en ny centrumbyggnad med restaurang, reception och kiosk. Nipfjället

N I P FJ Ä L L E T 1 1 9 1 m ö h

HIMM

31

3,2 KM LÅNG

26

27

Städjan S TÄ D J A N 1 1 3 1 m ö h

L 872 möh E L FJ Ä LHimmelfjäll

15

FJ Ä T E R V Å L E N

30

33

E FJ Idre I D RFjäll

ÄLL

34

FRAMTIDA

22

PISTOMRÅDE

31

H

27 14

26

13

12 4

11

15

9

35 22

SATURNUS 6

POLARIS

SIDA

15

TOPPHEDEN RESTAURANG RECEPTION

1

6

L

FJÄLLBÄCKEN

17

COPERNICUS

16

2

NORR A

5

A

G MERKURIUS

D

3

NEPTUNUS

JUPITER

B

IDR

E BY

SKIDBODEN

PISTER

LIFTSYMBOLER

SERVICESYMBOLER

PISTSYMBOLER

Torsliften

Lift toppstation

1

Bergstoppsvätten

9

Stortrollet

16

Långstigen nedre

31

Fjällfaran

Pist mycket lätt

Fjällrikeliften

Stollift 6 pers

2

Snöflingan

11

Frida Race Arena

17

Fjälljätten

33

Vägvisarn

Pist lätt

Bygellift

3

Trolltrillet

12

Fridabranten

22 22 22 Torsfallet

34

Bergvättebacken

Pist medelsvår

Odingen

26

Carlbacken

35

Rundturen

Pist svår

Baldersbacken

27

Skogsälvans slinga

30

Himmelsbacken

Knapplift

4

Vajbranten

13

Rullband

5

Flingas barnland

14

6

Derningssaga

15 15

Långstigen

WWW.IDREHIMMELFJALL.SE

SÖ DR A

Längdskidspår

Restaurang

Anslutning till Burusjöspåret

Toalett

Återvinning

Skipass

Värmestuga

Renaktivitet

Anslutning till skoterleder

Skiduthyrning

Reception

Info

Topptursled

Skidskola

Skoteruthyrning

Elbilsladdare

Shopping

Skidpatrull

Kiosk

Parkering

Grillplats

Skoterledsutfart

FACEBOOK.COM/IDREHIMMELFJALL

FAKTA: BOENDE SKI IN - SKI OUT · 22 NEDFARTER · 8 LIFTAR · SKIDTORG MED ÅKBAND OCH LIFTKARUSELL, NY RESTAURANG, KIOSK OCH RECEPTION • SKIDSKOLA · SKIDUTHYRNING · TILLGÅNG TILL 84 KM LÄNGDSPÅR SOND´S 180 MIL SKOTERLEDER · SKOTERUTHYRNING · GUIDADE SKOTERTURER · SAMISKA AKTIVITETER Investera i ditt egna fjällhus. Boka visning av framtida tomtområden på Idre Himmelfjäll med peter.hoogs@idrehimmelfjall.se


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

PROMOTION BON VOYAGE #04-2021 | 27

GRAND HOTEL SALTSJÖBADEN

Lika mycket glamour som avkoppling Gatsbyparty, stämningsfull jul och glittrande nyårsfirande. Den slottslika miljön på Grand Hotel Saltsjöbaden är som gjord för festliga tillfällen. Men hotellet är också en plats för vila och rekreation. TEXT: INGELA ENGBLOM

E

N KNAPP HALVTIMME IFRÅN Stockholms storstadspuls ligger Grand Hotel Saltsjöbaden med Baggensfjärden som närmsta granne. – Den skärgårdsnära miljön är som gjord för ett minibreak i vardagsstressen. Det räcker med att komma hit ut för att lugnet ska infinna sig, säger Katarina Romell, vd Grand Hotel Saltsjöbaden.

NYÅRSAFTON KOMMER GARANTERAT bli en kväll att minnas.

Efter en festlig nyårsmiddag underhåller Rennie Mirro, Karl Dyall och Joakim Bergström tillsammans med ett storband. Efter tolvslaget väntar vickning och DJ. – Det blir glamouröst och fullt ös men också stämningsfyllt. Vi välkomnar det nya året med svävande ljuslyktor över vattnet, berättar Katarina Romell.

FRÅN SALTSJÖBANANS SLUTSTATION är det bara ett stenkast till den slottsliknande byggnaden och den tjusiga entrén. När ni checkat in söker ni upp den nyöppnade Bollingerbaren och startar er weekend med ett glas champagne. För att riktigt komma ner i varv går ni sedan till hotellets spa. Här får ni låna badrockar och tofflor, njuta av bad, bastu och relax. – Våra terapeuter är världsbäst – och det menar jag verkligen. Efter en skön behandling känner man sig som en ny människa, säger hon.

GRAND HOTEL SALTSJÖBADEN INVIGDES 1893. Knut och

Alice Wallenberg hämtade inspirationen till byggnaden i Monaco och idag har barer, sviter och konferenssalar fått namn efter personer som haft betydelse för hotellet. – Vi vill visa upp vår unika story och även använda vårt anrika hus till evenemang som passar in i miljön, säger hon.

”Vi vill visa upp vår unika story och även använda vårt anrika hus till evenemang som passar in i miljön.” KATARINA ROMELL, VD GRAND HOTEL SALTSJÖBADEN

HELGENS HÖJDPUNKT ÄR middagen i Franska Matsalen. Här serveras en meny bestående av tre rätter komponerad av hotellets nya köksmästare Gustav Otterberg. Med sig i bagaget har han bland annat erfarenheter från stjärnkrogar som Lejontornet och Ekstedts. – Vi är så glada över att ha lyckats rekrytera en så välrenommerad köksmästare. Det bådar gott för framtiden.

ÅRET RUNT, SOMMAR SOM VINTER, är Grand Hotel Saltsjö-

baden en populär weekend-destination. I år fylls huset med jul- och nyårsgäster. Under hela december kan ni fira Grand Christmas på hotellet. I Knuts vardagsrum möts ni av en gigantisk gran, glögg och levande julmusik. Den härliga julstämningen fortsätter i matsalen där ett julbord signerat Melker Andersson står uppdukat.

GATSBYPARTY ÄR ETT NYTT KONCEPT. Det är en flärdfull helg i The Great Gatsbys anda. Gästerna gör entré på röda mattan och det bjuds på en glittrig show, lyxiga snittar och champagne. – Vår första Gatsbyhelg blev en succé så vi lovar att det blir fler. Det ligger i tiden, att få dansa och skratta tillsammans igen. ◆ grandsaltsjobaden.se


DEUTER IS FOR POWDER HOUNDS

#deuterforever

Deuter hittar du bland annat hos: Alewalds.se Outdoorexperten.se Outnorth.se Addnature.com Naturkompaniet.se Pickpack.se Jollyroom.se

FREERIDER PRO 34 + deuter.com


Vill du veta mer surfa in på deuter.com

N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

PROMOTION BON VOYAGE #04-2021 | 29

ELLER TA KONTAKT MED NÅGON AV VÅRA ÅTERFÖRSÄLJARE: alewalds.se outdoorexperten.se outnorth.se addnature.se naturkompaniet.se pickpack.se jollyroom.se

THE BEGINNING Hans Deuter startar företaget och blir leverantör för postsäckar och brevväskor till kungliga bayerska posten i Tyskland.

1898

HIMALAYA

1934

Ryggsäcksmodellen Tauern visar för första gången sin styrka under en Nanga Parbat-expedition.

EIGER NORTH FACE Anderl Heckmair tillsammans med Ludwig Vörg, Fritz Kasparek och Heinrich Harrer är de första som lyckas ta sig upp för Eiger North Face. Anderl använde en Deuter-ryggsäck.

1959

1938

FIRST WOMEN BACKPACK Den första damryggsäcken från Deuter presenteras - en kvinnlig variant av Tauernmodellen.

AIRCOMFORT Ett helt nytt patenterat bärsystem presenteras med enastående ventilation på ryggen.

1991

1984

FIRST BIKE PACK Tillsammans med Andi Heckmair utvecklar Deuter den första ryggsäcken speciellt för terrängcykling.

CHILD CARRIER Deuters första TÜV-testade barnbärstol kommer ut. Nu är det ännu säkrare att bära sina barn i en barnbärstol.

1996

Upptäck världen tillsammans med Deuter! För alla som ser fram emot en vinter på resande fot så har Deuter olika resväskor och ryggsäcksmodeller som passar utlandsresan lika väl som att resa runt i Sverige.

D

EUTER HAR ETT STORT sortiment av resväskor och accessoarer, vuxen- och barnryggsäckar, barnbärstolar och sovsäckar. Allt utvecklat för högsta bärkomfort och bekväma nätter i sovsäcken för att skapa fina semesterminnen. Reselinjen som Deuter har skapat heter Aviant och där ingår flera olika varanter av både handbagage och reseryggsäckar, dufflar och resväskor på hjul, allt för att göra din resa så smidig som möjligt.

FAIR WEAR FOUNDATION

2011

Deuter inleder ett samarbete med Fair Wear Foundation. 2015 tilldelas Deuter “best practice award”.

REPAIR SERVICE Deuters reparationstjänst firar 120 år.

2019 PFC FREE

2020

Deuters produkter är helt PFC-fria fr o m 2020 vilket är ett stort och viktigt steg i miljöarbetet.

DESIGN Ny logotype lanseras.

2021

DE FLESTA MODELLER av ryggsäckarna finns även i Slim Line (SL)

som är mer anpassad för kvinnlig anatomi och några modeller finns även i EL-utförande för extra långa rygglängder - för att ge alla en bra passform och bra bärkomfort. Deuters produkter är dessutom 100% PFC-fria från och med 2020, vilket är ett viktigt steg i deras miljöarbete.

FAIR WEAR FOUNDATION

År 2011 inledde Deuter ett samarbete med Fair Wear Foundation, ett internationellt kontrollsystem som är inriktat på att

förbättra de anställdas villkor i olika typer av textilproduktion världen över. År 2015 tilldelades Deuter ”best practice award” och de senaste sju åren har de status ”leader”. Vill du läsa mer om Fair Wear Foundation och om samarbetet kan du göra det på fairwear.org. LIFELONG REPAIR SERVICE

Deuters reparationstjänst är en service till kunderna som gäller under hela produktens livslängd för att du ska kunna använda din Deuterprodukt så länge som möjligt. Som tillverkare erbjuder Deuter två års garanti från inköpsdatum för varje Deuterprodukt utöver de lagstadgade garantianspråken. ◆ Läs mer på deuter.comTrillevallen

N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

PROMOTION BON VOYAGE #04-2021 | 31

Skidåkning: 21 nedfarter (2 gröna, 3 blå, 11 röda och 5 svarta) 12 mil preparerade längdspår Skidskola: Utför för både barn och vuxna Längdåkning, klassisk & skate Boende: Trillevallens Högfjällshotell, 40 rum, 120 bäddar Lägenheter i anslutning till skidområdet, 16 st. fördelat på 4-, 6- och 8 bäddar Gedigna timmervillor, 2 st. Trillevallens Fjällgård, 14 rum med 32 bäddar större boende för självhushållande grupper.

Det är lätt att trivas i Trillevallen

Trillevallen är lite av en doldis. Några mil från Åre ligger ett avslappnat skidparadis med skidåkning på längden och tvären. Här möts gästerna av oändliga fjällvyer, retrocharm från 1930-talet och ett varmt välkomnande.

A

TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: MATS LIND

TT KLIVA IN I Trillevallens Högfjällshotell är som att förflytta sig till 1930-talet – om än en till en fräsch och uppdaterad 2020-talsversion. Väggar och tak är av tjockt timmer, renplädar pryder de inbjudande sofforna och en brasa sprakar välkomnande i hörnet. – Den äldre generationen skidåkare har fina barndomsminnen härifrån. Nu upptäcker även deras barn och barnbarn vår klassiska fjällmiljö, berättar Cecilia Lind, vd Trillevallens Högfjällshotell.

NYTT FÖR SÄSONGEN ÄR att repliften i barnbacken ersatts

HOTELLET HAR VÄRNAT OM sina traditioner. Det är genuint och gästvänligt. Gästerna äter frukost och middag som på ett fjällpensionat förr i tiden. Bestämda platser, en färdig meny (idag med veganska alternativ) och en avec-vagn som rullar in efter måltiden. – Upplevelsen av ett klassiskt högfjällhotell är unik och väldigt uppskattad. En varm hemma-hos-känsla infinner sig samtidigt som gästerna blir omhändertagna och får njuta av riktigt god och vällagd mat, säger hon.

DET ÄR LÄTT ATT TA SIG HIT. De som inte kommer med bil tar tåget eller flygbussen från Östersund till Undersåker. Där hämtas gästerna upp av hotellet och väl på plats är allt lättillgängligt runt hotellet och liftarna. – Trillevallen är en plats för de som söker en enkel och renodlad skidsemester. Hos oss får gästerna en skön rekreation, massor av frisk luft och en äkta fjällupplevelse, säger Cecilia Lind. ◆

TRILLEVALLEN LIGGER BARA tre mil från Åre. Vägen svänger

av vid Undersåker och går uppåt tills du befinner dig ovanför trädgränsen. Väl framme möts du av fjället Välliste och

av ett 70 meter långt rullband. Området kommer också att besökas av en våffelvagn där små och stora kan fylla på med energi. Ett nytillskott sedan några år tillbaka är restaurang Ripan. Det är en modern krog intill liften med trendig inredning och magisk utsikt. Idag är Trillevallen ett område med både gammal och modern bebyggelse. För gäster som vill bo med självhushåll i lägenhet eller villa finns nya moderna boendealternativ. Lokala delikatesser och nybakat bröd inhandlas i Undersåker.

en storslagen utsikt över fjällmassiven. All skidåkning ligger samlat kring fjället. Alpint, offpist, preparerade längdspår och långa turleder. – Vi är en destinationen för människor som älskar att komma ut i naturen och vistas på fjället. Här finns skidåkning för såväl nybörjare som avancerad. Det som utmärker oss är att det är enkelt och avslappnat. Alla kan trivas i Trillevallen och forma sin egen dag.

Trillevallens Högfjällshotell 0647 - 360 90 | info@trillevallen.com trillevallen.com


Foto: Destination Vemdalen, Karl Vertergård

Upplev vår vackra fjällvärld - solsken, frisk luft och knarrande snö. Slut ögonen och bara njut! Efter en dag utomhus är det mysigt att värma sig framför brasan med en kopp choklad och någon du tycker om. Boende hyr du via oss.

agoiare.se | agoivemdalen.se


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

PROMOTION BON VOYAGE #04-2021 | 33

Hög mysfaktor och massor av skidåkning i Lofsdalen

Lofsdalen är den lilla byn med den stora skidåkningen. Här väntar milslånga längdspår och häftig utförsåkning i en storslagen vildmark. Njut av lugnet och ett varmt bemötande i en genuin fjällmiljö. TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO:ANETTE ANDERSSON

D

ET ÄR EN TIDIG VINTERMORGON. När du sätter

dig i liften börjar solen så sakteliga gå upp. Det biter i kinderna och tystnaden är kompakt. Väl uppe på Hovärkens topp öppnar det mäktiga landskapet upp sig framför dig. Åt ena hållet ser du ända bort till den orörda vildmarken på södra sidan om Lofssjön. Åt andra hållet skönjer du Norges spetsiga berg i horisonten. Det har kommit massor av snö under natten så nu väntar en dag fylld av härliga åk utför Hovärkens sluttningar. Från toppen går backar för både erfarna skidåkare och nybörjare. De våghalsiga slänger sig nerför en av Sveriges brantaste pister och glidarna njuter av långa härliga svängar nerför fjället. Gillar du offpist väljer du baksidan. Kanske är det du som gör de första spåren i snön.

LOFSDALEN LIGGER I SÖDRA HÄRJEDALEN och från Stockholm tar bilresan mindre än sex timmar. För resande söderifrån är Lofsdalen det första riktiga fjällområdet de möts av.

Lofsdalen Hovärkens topp 1125 m.ö.h 25 nerfarter 2 stycken 6-stols liftar Skicrossbana Stort barnområde 122 kilometer längdspår 150 kilometer skoterleder Boende bokas genom Destination Lofsdalen på lofsdalen.com Prisexempel per vecka: • Tallbacken, budgetboende, 4 bäddar, fr. 2 960 kr. • Fjällterassen, medelboende, 8 bäddar fr. 5 245 kr. • Lofsdalens Fjällhotell, boende inkl. frukost och städning, 2 bäddar fr 8 520 kr. • Ski Lodge, lyxigare boende, 12 bäddar fr 11 080 kr.

– Hos oss är vildmarken alltid närvarande och det är aldrig långt till skidåkningen. Det är gott om plats på fjället, speciellt under veckorna mellan skolloven då priserna är lägre och trängseln i princip obefintlig, säger Lotta Anestedt, VD Destination Lofsdalen. HON BERÄTTAR ATT I LOFSDALEN är det ”stugmys” som gäller. Här bor gästerna i trivsamma stugor och lägenheter. Det finns boenden i alla prisklasser och storlekar. Det utmärkande för en vistelse i Lofsdalen är att stämningen är gemytlig och genuin. Byn har bara 180 permanenta invånare vilket ger en personlig atmosfär. – Vi värnar om det småskaliga och det personliga mötet är enormt viktigt för oss. Vi är inte bara den lilla byn med den stora skidåkningen vi är också den lilla byn med det stora hjärtat, säger hon. LOFSDALEN ÄR PERFEKT för barnfamiljer. Eftersom utförsåk-

Whiskyprovning på Lofsdalens Skybar.

ningen är koncentrerat kring ett berg är det enkelt att dela upp sig och hitta varandra igen. I Snölandet syns maskoten Loffe hjälpa de minsta medan de lite äldre kör i skogsslingorna eller hänger i parkerna. Många väljer Lofsdalen för längdskidåkningens skull. Över tolv mil välpreparerade spår går genom både skyddad skogsterräng och över kalfjäll. Spåren prepareras dagligen för såväl klassisk- som fristil. De som vill längre ut i vildmarken har 15 mil rösade leder att välja mellan. Även skoterentusiaster uppskattar Lofsdalen för deras välpreparerade leder vilka spåras flera dagar i veckan. LOFSDALEN ÄR EN GENUIN FJÄLLMILJÖ men här finns också

något högst spektakulärt. Högst upp på Hovärken ligger Lofsdalens Skybar. På klippkanten, 1 125 meter över havet, har de byggt Europas högst belägna whiskylager med plats för 700 fat. I byggnaden finns en bar och restaurang med 360 graders panoramautsikt. – Vyn är ett bevis på hur fantastiskt Lofsdalen är. Så långt ögat når syns bara snöklädd vildmark, säger Lotta Anestedt. ◆

lofsdalen.com


12 JAN, KL. 09.05

Morgonpendling Glöm stressiga morgnar i kollektivtrafiken, slaskiga trottoarer och glåmiga blickar. Inte långt härifrån finns en annan verklighet, med soluppgång över fjälltopparna, perfekta pister och skidtrötta ben. Välkommen att uppleva vintern på riktigt!

IDREFJALL.SE | #IDREFJÄLL


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

PROMOTION BON VOYAGE #04-2021 | 35

7 VINTERDRÖMMAR

i Dalarna

Njut av lugnet på nära håll i vinter. Dalarna ligger bara några få timmar bort, men bjuder på en drömmig vintervärld med allt du behöver för en skön semester. Koppla bort, koppla av och njut av naturen och nya upptäckter i gnistrande vintermiljöer, där du själv väljer tempot. FOTO: ANNA HOLM (DÄR INGET ANNAT ANGES)

1. PÅ TURSKIDOR I GRÖVELSJÖNS FJÄLLVÄRLD

När snön lägger sig över landskapet blir även ojämn mark tillgänglig och inbjudande. Att gå på turskidor är ett perfekt sätt att upptäcka fjällen vintertid och med Grövelsjöfjällen som inramning kan det inte bli annat än njutbart. Grövelsjön är snösäkert och erbjuder fin turskidåkning, både på markerade leder och med möjlighet att bryta egna spår i en hel fjällvärld.

Vasaloppsarenan och Lugnet i Falun har tidig snöpremiär. Därefter finns alla möjligheter att hitta fina skidspår för längdskidor, på både välkända anläggningar och mer dolda pärlor. Träna inför ett stundande lopp eller glid fram i njutfart genom den vackra naturen, på egen hand eller med sällskap. 4. MAFFIGA MATUPPLEVELSER

Låt Dalarna ta plats på matkartan i vinter. Botanisera bland gårdsbutiker och hos vinteröppna mathantverkare och köp hem lokala delikatesser till julens fester, vinterns middagar och förstås alla utflykter. Passa också på att slå dig ner vid dukat bord för att njuta av mat- och dryckesupplevelser hos någon av de högklassiga restauranger som skapar menyer och måltider med bas i de lokala råvarorna. Nätverket Taste of Dalarna samlar flera smaksäkra alternativ.

6. PÅ SKOTER I VINTRIG VILDMARK

2. SNÖSKOR UNDER STJÄRNORNA I NATIONALPARKEN

Vandra med snöskor i det spektakulära vinterlandskapet i Fulufjällets nationalpark utanför Särna. Under en exklusiv snöskoweekend kan du följa med på ett flerdagarsäventyr till de omtalade Rösjöstugorna. Vandra i pannlampans sken under den stjärnklara himlen, här finns inga av stadens ljusföroreningar som kan grumla utsikten. Kanske har ni tur och får uppleva norrskenet? Väl framme vid stugorna väntar bastu, vedeldad kamin och livet så som det var förr i tiden. 3. NJUT I SKIDSPÅRET

Redan i november finns preparerade skidspår på flera platser i Dalarna, vilket gör förutsättningarna för längdskidåkning optimala. Såväl Orsa Grönklitt som Idre Fjäll,

Foto: Richard Lindor

Hyr en skoter och ge dig ut på fartfyllda äventyr. Susa fram över de vita vidderna längs någon av de hundratals mil av preparerade skoterleder som står till förfogande, framför allt i norra Dalarna. I trakterna kring Älvdalen, Särna och Idre kan du uppleva den magiska naturen och vildmarken på nära håll. Hyr en skoter på plats eller passa på att följa med en guide som kan hjälpa dig vässa åkningen och dessutom visa vägen till de allra maffigaste platserna. Tänk på att du måste ha körkort för att få köra själv.

5. SKRIDSKOÅKNING PÅ NATURIS

Vintern är högsäsong för skridskoåkning på naturis och så snart isen lagt sig plogas banor på några av Dalarnas sjöar som lockar åkare från när och fjärran. Med totalt över 70 km plogade banor inom nätverket Skating Dalarna finns ett stort och varierat utbud för såväl nybörjare som mer vana entusiaster. En självklar favorit är sjön Runn mellan Falun och Borlänge. Banor i olika längd slingrar sig ofta fram längs strandlinjen, vilket ger en fin utsikt över alla öar och holmar med skogstäckta berg i bakgrunden. En riktig naturupplevelse utan att behöva ta dig så långt från stan.

7. VINTERWEEKEND MED GULDKANT

Fly vardagen och unna dig ett par dagars total avkoppling. En vinterweekend är ett perfekt sätt att byta hemmamiljö mot ett gnistrande vinterlandskap. Välj den plats och de omgivningar som lockar dig. Kanske är det en weekend med genuin dalakänsla i Tällberg, naturnära herrgård vid Snöå Bruk eller första parkett vid skidspåren på Mora Hotell. Dröm vidare om vintern på visitdalarna.se


UPPLEVELSER ÄR BÄST LIVE! V I C K Y N ÖJ E S P RO D U K T I O N & 2E N T E R TA I N P R E S E N T E R A R

2ENTERTAIN OCH VICK Y NÖJESPRODUK TION PRESENTER AR

DAVID

ANDREAS

KAJSA

SAMUEL

KR A LL E N TE RTA I N M E N T & 2E N TE RTA I N P R E SE N TE R A R

KRISTINA

LINDGREN LUNDSTEDT ERNST FRÖLER LINDGREN

”RÖRANDE, MYCKET ROLIGT, SUVERÄNT”EXP

”Oemotståndligt charmig, fantastiskt bra”AB

”Roande radarpar skapar ömsinta ögonblick”SVD

/DN

”SOM KROGSHOW ÄR ”STANNA VÄRLDEN EN STUND ”CRÈME-DE-LA-CRÈME, DELUXE”/AB ”SUCCÉN ÄR ETT FAKTUM. DET HÄR VILL NI INTE MISSA!”/PÅSCEN

GL ENM A RK

STOR ENSEMBLE med SVERIGES BÄSTA DANSARE och ORKESTER

S T RÖMS T EDT

ROBERT GUSTAFSSON JONAS KARLSSON

Svensk översättning & regi ANDERS ALBIEN Koreografi JENNIE WIDEGREN & ZAIN ODESTÅL

SARA SOMMERFELD GUSTAV LEVIN ULF EKLUND THÉRÈSE ANDERSSON LEWIS POLLY KISCH

SPELAS T O M MARS PÅ CHINA TEATERN

Regi EMMA BUCHT

SUCCÉN SPELAS T O M MARS

2ENTERTAIN OCH STAGE FANTASY PRESENTERAR STOLT

S P E L A S HÖ S T E N 202 1 PÅ C IR K U S

DANNY KRALL ENTERTAINMENT OCH 2ENTERTAIN PRESENTERAR I SAMARBETE MED UNITED STAGE

DEN KLASSISKA BROADWAYMUSIKALEN ”EN FEELGOODKÄNSLA... Alla barn är MAK ALÖSA. Full pott i betyg”

ERIKS SON

”ETT RIKTIGT LYCKOPILLER. ANNIE CHARMAR ALLA.”

2ENTERTAIN I SAMARBETE MED ALL THINGS LIVE, VILLMAN PRODUKTION & FEM. PRESENTERAR

SAUCEDO

/TEATER STHLM

/PÅ SCEN

2.0 THE

”TIDERNAS PUBLIKFEST” MIX MEGAPOL

RUN AWAY SHOW

”REVOLUTIONERANDE”

Manus THOMAS MEEHAN Musik CHARLES STROUSE Sångtexter MARTIN CHARNIN Regi KÅLLE GUNNARSSON Översättning BEPPE WOLGERS

SPELAS TOM 5 DECEMBER

NORRAN

”VÄRLDSKLASS” PÅSCEN

”DANNY SAUCEDO HAR VÄRLDENS PARTY”BLT

SPELAS VÅREN 2022 PREMIÄR 20 JAN PÅ CIRKUS SPONSORED BY

OCH

Biljetter och mer info:

MOVE to the Rhythm EN MUSIKALISK EXPLOSION

I IKONERNAS FOTSPÅR

VÅREN 2022 | PREMIÄR 27 JANUARI HAMBURGER BÖRS DINNER CLUB & SHOW


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

BON VOYAGE #04-2021 | 37

Kombinera solresan med rolig träning och hälsosam mat. Varför inte testa något nytt på sportlovet? Crossfit, kitesurfing, padel eller kanske SUP?

T

SPORTLOV 2022

SOL, SVETT OCH SKRATT PÅ SPORTLOVET

kan resa igen är det troligt att vi tar med oss den trenden till värmen. Det verkar även charterarrangörerna tro. Alla hemsidor (som jag besökt) har en flik för träningsresor, de flesta även specialsidor för familjer. UTBUDET OCH VARIATIONEN är enorm. En resa kan verkligen bli det perfekta tillfället att testa en ny träningsform och skapa nya vanor. På många hotell har en av restaurangerna ett hälsokoncept vilket gör det mycket lättare att välja bort pommes fritesen och pizzabitarna.

TEXT: INGELA ENGBLOM VART ÅKER VI I VINTER? Gran Canaria, Teneriffa och LanÄNK DIG ATT VAKNA upp tillsammans

med familjen på en resort vid havet. Solen är på väg upp vid horisonten och det är varmt i luften. Halva familjen går till poolen för ett morgondopp, den andra halvan prövar en uppmjukande utomhusyoga före frukost. Så fortsätter dagen. Alla gör vad de vill. Tillsammans, två och två eller enskilt. Sedan sammanstrålar hela familjen till måltiderna som är fyllda av solmogna grönsaker och frukter. Resorten har förmodligen ett stort gym med olika gruppträningspass för alla åldrar. Pröva dans, yoga och core. Padelbanorna blir snabbt fullbokade så där gäller det att hänga på låset. Föreställ dig havet och alla vattensporter som väntar utanför resorten. Boka en instruktör och lär dig vågsurf, stand up paddle eller kitesurf. När ingen ser dig smiter du kanske iväg och lägger dig under ett solparasoll med en god bok.

ATT ÅKA PÅ EN TRÄNINGSRESA under sportlovet är en

fantastisk chans att få vara tillsammans med familjen och har roligt på en mängd olika sätt. Många har längtat efter en aktiv semester på varmare breddgrader. Våren 2022 kan det bli verklighet (som det ser ut just nu). Sedan UD:s reseavrådan på grund av Covid hävdes har bokningstrycket på utlandsresor ökat lavinartat. Sportlovet kan tyckas långt borta men det kan vara klokt att inte vänta för länge med att boka träningsresan till solen.

PANDEMIN HAR INTE GJORT OSS mindre aktiva – tvärtom. Vi har vant oss vid att vistas ute och röra på oss. Nu, när vi

zarote är av tradition populära resmål under sportlovsveckorna och det kommer de att vara även under nästa år. Här är det också lätt att hitta hotell med tränings- och hälsoteman. I vinter räknar ändå researrangörerna med att vi kommer att kunna resa till destinationer som Kap Verde, Hurghada och Maldiverna. Även Thailand håller succesivt på att öppna upp landet för fullt vaccinerade turister. Fortfarande måste vi ha god kontroll över vad som gäller på destinationen. Karantän, vaccinationspas, test varannan dag? Pandemin visade på styrkan med paketerade charterresor. I kris är de ett tryggare alternativ både vad gäller ekonomi och genomförande.

DEN OPTIMALA SPORTLOVSRESAN är nog den som kombi-

nerar vila, rörelse och god mat. Att efter en joggingrunda få slänga sig i havet och skölja bort svetten är en ljuvlig känsla. Med gott samvete kan eftermiddagen sedan spenderas på stranden tillsammans med familjen. En härlig lunch, lite vila i skuggan och massor av lek och skratt. ◆


38 | BON VOYAGE #04-2021

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

VINTERLOV I FJÄLLEN

Mycket mer än skidåkning Att det är stärkande och hälsosamt i fjällen, det vet vi ju. Men alla gillar inte skidåkning. Då finns det mycket mer att göra och upptäcka. Varför inte pimpla röding i Laponia eller gå på norrskensspaning i Abisko? På flera av Sveriges fjällstationer arrangeras sportlovsaktiviteter för stor och liten. TEXT: INGELA ENGBLOM | KÄLLA: SVENSKA TURISTFÖRENINGEN

familjevänlig fjällstation med utsikt över den Jämtländska fjällvärlden. Här finns lekrum och klätterklippa inomhus och under sportlovsveckorna får familjer ett kit med förslag på aktiviteter och lekar som går att göra på egen hand på fjället.

STORULVÅN ÄR EN

ETT ANNAT TIPS ÄR ATT ta nattåget upp till Abisko. Bo på hotell, vandrarhem eller i stuga mitt i nationalparken. Har ni tur får ni

N E W S FAC TO R Y

NÄSTA UTGÅVA

17 FEBRUARI 2022 2022 blir ett år fyllt av kultur och nöjen. Bon Voyage tar pulsen på vad som händer runt om i landet under våren. Europa & Världen öppnar upp – hitta vårens guldkorn. Ta MTRX-tåget mellan Stockholm och Västkusten – det finns massor att upptäcka på vägen. H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S F R Å N N E W S FAC TO R Y

EN HÅLLBAR VARDAG MED PAUL & ZEINA

MALIN BERGHAGEN: ”JAG SER MIG SOM EN RESANDE”

SOL, SVETT & SKRATT PÅ SPORTLOVET

PLANERA DITT NÄSTA ÄVENTYR MED BON VOYAGE / Nº4 NOVEMBER- DECEMBER 2021

uppleva norrsken. Kvällstid tar liften er upp till Aurora Sky Station varifrån ni har en oslagbar utsikt över Abiskofjällen. ÄVEN I SALTOLUOKTA, i utkanten av Lapo-

nia, väntar massor av lek och aktiviteter under sportlovsveckorna. Leta efter djurspår, bygg snögrottor, pimpla röding och laga mat över öppen eld. Oavsett vilket resmål ni väljer kan ni självklart ge er ut på spännande skidäventyr i den magiska fjällvärlden. ◆

Distribueras i Dagens industri och MTRX ombord i november/december 2021.

I BON VOYAGE ERBJUDS DU SOM ANNONSÖR FANTASTISKA MÖJLIGHETER ATT EXPONERA DIN DESTINATION, RESA, DITT HOTELL ELLER DIN PRODUKT, PÅ ETT EXKLUSIVT OCH UNIKT SÄTT. • BON VOYAGE DISTRIBUERAS I DAGENS INDUSTRI SAMT MTRX OMBORD.

BON VOYAGE FÖR INFORMATION OCH BOKNING I 2022 ÅRS 5 RESEUTGÅVOR KONTAKTA:

Elisabeth Bülow, 073-528 91 44 elisabeth.bulow@newsfactory.se


UPPLEV ICEHOTEL #32 Byt pool mot dopp i isvak, taxi mot hundspann och löpband mot längdskidor. Välkommen till ett arktiskt vinteräventyr med dansande norrsken, övernattningar bland magisk iskonst och naturnära aktiviteter. Den 10:e december öppnar vi portarna för Icehotel #32 – säsongshotellet som varje vinter återuppstår i en ny unik skepnad fylld med konst av is och snö. www.icehotel.se

F O T O : A S A F K L I G E R | KO N S T: T H O M A S Z C Z A JKO W SKI & E RY K M A RKS

EVERYTHING DIFFERENT