Allt för sjön 2019

Page 1

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

Distribueras i Dagens Nyheter i februari 2019.

B ÅT M Ä S S A N 1–10 MARS

GÖR DIG REDO FÖR BÅTSÄSONGEN Ta steget från båtdrömmar till verklighet bland 400 utställare

MÖT AMERICA´S CUP-STJÄRNAN Dennis Conner på plats!

Köp biljett online – spar tid & pengar

Newsfactory Ed 4 2019

Sveriges största aktivitetsbassäng inomhus, uppvisningar och prova-på wakeboard, SUP, radiostyrda båtar, skimboard och mycket mer.


www.volkswagenstockholm.se

Privatleasing. Det enklaste sättet att köra en Volkswagen.

KÖP TILL SERVICEAVTAL 99 KR/MÅN

Tiguan TDI 150 Limited Edition Utrustad med bland annat: Executivepaket, Dragpaket, lättmetallfälgar 18 tum, LED-strålkastare, Backkamera, Park assist, Multifunktionsratt, 3-ekrad, läderklädd med växligspaddar.

Privatleasing från 3 599 kr/mån Pris från 310 735 kr

V I STÖTTAR

Volkswagen Stockholm

Bromma - Hammarby Sjöstad - Kista - Smista - Södertälje Täby - Bredden - Östermalm (enbart service).

Bränsleförbrukning blandad körning från 9,2 l/100 km. CO₂-utsläpp från 208 g/km. Skattegrundande CO₂-utsläpp från 162 g/km. Miljöklass Euro 6. I Executive Light ingår bland annat: LED-strålkastare, 18-tums lättmetall-fälgar, elmanövrerad bagagelucka och fjärrstyrd parkeringsvärmare. Erbjudandet gäller tom 2019-03-31. Volkswagen Privatleasing 36 mån, 4 500 mil, 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (jan 2018). Övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kan påverka månadsbetalningen. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Bilen på bilden är extrautrustad. Vi reserverar oss för ändringar och avvikelser i såväl annonsinnehållet som beskattning av fordon eller bilförmån efter annonsens införande.

Volkswagen Stockholm


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

3

LEDARE & INNEHÅLL

Här är det sommar STÄLL IN SKIDORNA i förrådet och sparka av dig vinterkängorna. Nu är det dags att kliva in i sommaren. På Allt för sjön börjar båtsäsongen den 1 mars. Vi storsatsar på upplevelser, möten, nyheter, inspiration och glädje. Vi svenskar är ett båtälskande folk som dessutom är priviligierade med att ha båtlivet runt hörnet. Årets båtmässa bygger vidare på förra årets succé, vår egen actionarena Water Park, som vi utvidgar till hela tre bassänger i en hall fylld med vattensportutrustning, tillbehör, prova-påaktiviteter, tävlingar och expertkunskap – allt i en beachinspirerad miljö. Framförallt välkomnar vi dig till en social samvaro med chansen att både skaffa ny inspiration och kunskap, men också att finna nya samtalsämnen och vänner. Du som är på jakt efter en ny segel- eller motorbåt har alla möjligheter att hitta en under Allt för sjön. Här finns flera hundra nya båtar och modeller, varav flera har världspremiär-, Europa- eller Sverigepremiär på mässan.

13

För dig som gillar motorbåtar finns allt för så väl entusiasten, fartfantasten som solglidaren och familjen.

18

I ÅR SATSAR VI EXTRA STORT på vår världsunika Classic Boat Show. Bland annat uppmärksammar vi att anrika Heleneborgs båtklubb firar 100 år genom att bygga upp en liknande bryggmiljö som den vid Pålsundet i Stockholm. Här samlas en rad rariteter och deras ägare som är redo att prata båthistoria och framtidsplaner. Självklart bjuder mässan på de senaste nyheterna i form av spännande resmål, tekniska innovationer, utrustning och prylar. Från vår scen kan du ta del av lärorika och inspirerande föredrag. På plats är också representanter från sjöräddning, polis, marinen och andra yrkesfolk på sjön. Så oavsett om du drömmer om en ny roddbåt, ett helt yrkesliv på sjön eller bara vill ha en fartfylld och våt adrenalinkick är du varmt välkommen att träffa oss på Allt för sjön. Passa på att få en försmak av sommaren och njut av gemenskapen.

Vår tillbehörshall är som vanligt välfylld och bjuder även på Classic Boat Show som i år är större än någonsin.

På segelbåtsbryggan träffar du experterna, möter likasinnade och spanar in de senaste båtarna.

31

Hanse Thorslund, Projektchef Allt för sjön, med besättning: Catarina Oscarsson, David Bronks, Kerstin Rapaport, Fredrik Lager och Jessica Lundvall.

Ladda ner Stockholmsmässans app

Få all info om våra event och mässor på ett och samma ställe. Du får mässerbjudanden och de senaste nyheterna från våra utställare och mycket mer.

Gilla oss på Facebook alltforsjon.se Följ oss på Instagram #alltförsjön.se

ÖPPETTIDER & PRISER

ALLT FÖR SJÖN 1–10 mars

Officiell partner: Medlem i IFBSO

DENNA TEMATIDNING ÄR PRODUCERAD AV NEWSFACTORY­ MEDIA GROUP OCH STOCKHOLMSMÄSSAN Projektledare Michael Stenemuhr Försäljning Erik Tingström, Pierre Åkerstöm Form Newsfactory Skribent Anna Sandgren Tryck Bold Printing Stockholm Newsfactory AB, 08 545 03 990, newsfactory.se

Premiärfredag 1 mars

Branschen 12.00 - 15.00 Öppet för alla 15.00 - 19.00 Måndag-fredag 12.00 - 19.00 Lördag-söndag 10.00 - 18.00

Supertorsdag 7 mars Stockholmsmässan Älvsjö Besöksservice: 08 749 99 00 Växel: 08 749 41 00

12.00 - 21.00

PRISER (FÖRKÖP ONLINE) Vuxen: 190 kr (175 kr). Ungdom 13–17 år: 80 kr (70 kr). Barn 7–12 år: 40 kr (30 kr). Familj (två vuxna + två barn 7-12 år): 420 kr (375 kr). Fler priser se alltforsjon.se HITTA HIT: Både bussar och pendeltåg stannar vid Älvsjö Station, som är Stockholmsmässans närmsta granne. På tio minuter tar pendeltåget dig från Stockholm Central till Stockholmsmässan. ADRESS: Mässvägen 1, Älvsjö.

ELEN SÄKRAD! EPSILON LITIUMBATTERI • Kan ersätta blybatteri utan ombyggnad • Snabb återladdning • Kan laddas ur till 90% • Ultralätt • App-funktion

www.thermoprodukter.se

EFOY COMFORT BRÄNSLECELL • Laddar automatiskt • Startar vid 12.3 V och laddar till 14.2 V (justerbart) • Ger ca 90 Ah per liter bränsle • Lätthanterlig, säker och nästan ljudlös • Tre modeller: 80, 140 eller 210 Ah/dygn • Miljövänlig – går på metanol


XShore_AlltFรถrSjรถn_DN_520x372mm.indd 2


2019-02-16 14:13


AMT_annons_210DC_248x372_tryck.indd 1

2019-02-15 12:01:29


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

7

SPENDERA HELA DAGEN

VÄLKOMMEN TILL SVERIGES POPULÄRASTE BÅTMÄSSA 1–10 MARS!

U

NDER ALLT FÖR SJÖN möts barn och vuxna, seglare, motorbåtsägare, skärgårdsfantaster och alla vi som gillar när det gungar under fötterna eller blåser friskt i håret. Årets mässa är större än någonsin och fyller hela tre hallar: en med båtar, en med tillbehör inklusive Classic Boat Show och en tillägnad vår storsatsning på vattensport, Water Park. Här har vi laddat med upplevelser för familjen och barnen.

Sugen på vattensport? I Water Park-området väntar tre bassänger fyllda med aktiviteter för både stora och små barn. Utmana dig själv på wakeboard, lär av proffsen eller se dem uppträda. Segla radiostyrd båt eller testa den roliga trendsporten skimboard – och du glöm inte badkläderna!

Klart kidsen ska med I år har vi samlat allt det roliga för barnen i B-Hallen. Här i nära anslutning till den stora bassängen i Water Park och all action som den erbjuder har vi skapat barnens eget område, Barnskoj, där man kan få prova småbåtar eller om man är lite större testa sin balans på olika slacklines.

Roligast, nyttigast, effektivast och bäst på mässan… Classic Boat Show är ett givet och efterfrågat inslag på Allt för sjön. I år står Heleneborgs båtklubb i fokus då de firar 100 år och de planerar att presentera en rad rariteter i både trä och plast. Oceanseglingsklubben, som firar 40-årsjubileum 2019, anordnar söndagen den 3 mars Oceanseglardagen på Allt för sjön. Det blir en heldag för alla som är intresserade av och drömmer om långsegling.

Under helgerna kan man också få hjälp att bli en riktig tiger av våra duktiga ansiktsmålare. Sen får man givetvis inte missa vår fina ballongvägg med vattentema som levereras av Coolevents.

Kom ihåg att besöka vår välfyllda segelbåtsbrygga. På sidan 19 läser du mer om några av alla våra spännande segelbåtar.

Från båtdrömmar till verklighet Hitta din första egna drömbåt eller den där nybörjarjollen som kanske blir startskottet på en livslång skärgårdskärlek. Givetvis hittar du mängder med nya segel- och motorbåtar, varav vissa har världspremiär, medan andra visas i Europa eller Sverige för första gången. Förra årets stora framgång med en egen segelbåtsbrygga är tillbaka och i år är det tydligt att flera anrika svenska båtvarv åter andas framtidstro. Här hittar du de senaste nyheterna, världsledande teknik och experter redo att dela med sig av sin kunskap. Träffa vänner och njut tillsammans Hur kul det än är att gå på mässa så sitter det ibland perfekt med en liten paus. Kanske

för att reflektera över allt man sett, fira en bra affär eller bara språka en stund i goda vänners lag. Allt för sjön bjuder i år på flera vattenhål där du kan vila dina fötter en stund. I A-Hallen hittar du tuffa Iron bar som sponsras av Järnbröderna och där öl från Solsidans bryggeri serveras. Cavaproducenten Freixinet står som förra året för Bubbel bar. Där serveras smårätter, alkoholfritt och andra bubbliga drycker. Vill du låta ögonen vila på gamla fina klassiker så rekommenderar vi Classic Bar & Café i C-Hallen, där kan du njuta av allt det som Classic Boat Show erbjuder. I C-Hallen finns även Soltrucken, en mindre servering i anslutning till Marina scenen. Soltrucken håller öppet fredag söndag och torsdag kväll. Vår tillbehörshall är som vanligt välfylld och bjuder även på Classic Boat Show som i år är större än någonsin och vi har en fin utställning med Heleneborgs båtklubb som firar 100 år och som visar upp 21 av sina rariteter. Allt för sjön är den självklara mötesplatsen i Sverige och startskottet på säsongen.

Se Ivar Kreugers motoryacht Loris, läs mer sid 32.HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

KASTA LOSS!

9

HÄRLIGA SJÖLIVET

Båtliv är upplevelser, gemenskap, upptäckarglädje – och bitvis även utmaningar. Idag satsar branschen stort för att få fler att kasta loss genom nya hjälpmedel, utbudet av utbildningar växer och priserna på begagnade båtar är låga. Dessutom bor vi i ett land där närheten till vatten och båtliv är i det närmaste unikt. Häng med du också!

M

FOTO: PATRIC VEDIN

ÖJLIGHETERNA ATT UTÖVA båtlivet är enorma oavsett om du gör det i en roddbåt, kanot, jolle, på en bräda eller i större segel- och motorbåtar. Det viktigaste är att du vågar ta steget att kasta loss och att du kommer ut. Idag är båtlivet en frihet som lockar mer än 1,5 miljoner svenskar. Om vi räknar in alla vikar, uddar och öar har vi i Sverige en strandremsa på hela 8 000 kilometer. Dessutom har vi 95 000 farbara sjöar och 1 000 kilometer kanaler i vårt land. Lägg här till alla farvatten utomlands och den rika flora av charterbolag som gärna står till tjänst för

Utbildning är alltid en investering i både din och din familjs säkerhet.

3

fyllda hallar med runt 400 utställare, redo att visa upp de senaste nyheterna, tekniska innovationerna och att dela med sig av sin kunskap.

att få dig att mönstra på. Arenor att utöva båtsport på finns det med andra ord gott om. Dessutom har priserna på begagnade båtar sjunkit de senaste åren. Det gör att allt fler har råd att skaffa båt. Ett smart sätt att komma igång med båtlivet är att börja i en något mindre skala och sedan, när du nått ökad kunskap, satsa på en större eller mer avancerad båt. Längtar du efter att förverkliga drömmen om en helt ny båt, eller vill du ge dina drömmar ny påfyllning, har du alla möjligheter att nå framgång under årets Allt för sjön. I år är hallarna fyllda med runt 400 utställare som är redo att visa upp de senaste nyheterna och att dela med sig av sin kunskap. Här kan du ta del av de stora tekniska framstegen som har gjorts de senaste åren för att underlätta både navigering och hantering av båten. DET KRÄVS INTE någon formell utbildning för att njuta av båt- och skärgårdsliv under fritiden. Ändå är det klokt att skaffa sig en grundutbildning. Kursutbudet är stort och oavsett om du väljer att gå till en kurslokal eller föredrar distans-/självstudier kan du knyta första kontakten under mässan.Utbildning är alltid en investering i både din och din familjs säkerhet och ju säkrare du själv blir, desto tryggare och roligare båtliv får du. I EN DEL AV VÅRA städer är det köer till båtplatserna beroende på båtstorlek. Ett sätt som blir allt mer populärt är att ha båten på en trailer. Då har du också en smidig möjlighet att resa runt till nya farvatten. Ett annat sätt som också har ökat i popularitet är att dela båt eller att gå med i en båtpool.

Sea Doo Fish Pro från BRP är den perfekta båten för sportfiskare som vill ha ett orättvist övertag när de outtröttligt jagar troféfångsten i alla väder.

Topcat K3X, utformad för högsta möjliga fart.

Välkommen in i sommarvärmen Kom med oss in i gemenskapen! På Allt för sjön samlas branschens alla experter för att prata båt och båtliv med dig. Se till att skaffa dig den bästa överblicken på marknadens breda utbud av båtar, träffa representanter från utbildningsföretag, föreningar och klubbar. Här hittar du allt från båtvårdsprodukter, tillbehör, drömresor, SUP-brädor och kajaker till lyxkryssare och rena fartmonster.


10

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

WATER PARK

Allt för sjöns egna actionhall.

Passa på att prova wakeboard, spana in när proffsen åker, testa trendsporten skimboard eller utmana familj och vänner i radiostyrda båtar. Årets Water Park har växt och fyller nu en egen hall till bredden fylld med aktiviteter, utrustning, upplevelser – och möjligheter.

O

LLIE, 360 ELLER MAGPLASK?

Passa på att få äkta vattenkickar redan nu. I år är möjligheterna större och bättre än någonsin tidigare. Förra årets stora succé, Water Park, har fått en egen hall i direkt anslutning till entrén. Här väntar tre bassänger till bredden fyllda med äventyrsmöjligheter. I anslutning till Sveriges största aktivitetsbassäng inomhus (40x15 meter) finns en kabelbana för wakeboard. Här kan du som besökare göra dina första wakeboard-åk eller fila på tekniken. På plats finns VM-åkarna Melanie Staaf och Albin Randow, som utöver att ge dig inspiration och konkreta åktips, kommer visa några av sina tricks. Dessutom ordnas det

Hitta din närmsta återförsäljare på

BÅTKUSTEN.SE GRUNDAT 1973

PROPELLERSPECIALIST

Vare sig ditt hjärta klappar för hydrodynamik eller du har svårt att skilja en skruv från en mutter. Vi vet vad just du behöver för att ditt båtliv ska bli enklare och roligare. Besök Volvo Pentas auktoriserade återförsäljare i monter A06:10 och uppge Båtkusten för en treat.

VI HAR EUROPAS STÖRSTA LAGER AV MIKADO / NAKASHIMA PROPELLRAR Huvudriktningen av verksamheten är dimensionering, import och försäljning av propellrar, axlar, axeltätningar, lager m.m. Vi har egen mekanisk verkstad där vi utför svarvning, fräsning, axelriktning, roderriktning och stigningsändring av bronspropellrar på riktblock m.m.

PERSONLIG RÅDGIVNING RING 08-39 09 00

FRÄSARVÄGEN 4 • STOCKHOLM / LÄNNA • TELEFON 08-39 09 00 • MARIN@CAPELLA.SE


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

11

den 9 mars en wakeboardtävling där flera av Sveriges bästa åkare är med. Det kommer även bli uppvisningar i SUP- och kajakkonster. Vid sidan om bassängen finns en läktare där du från nära håll kan följa aktiviteterna i en härlig, beachinspirerad miljö. I bassängen intill har du chans att testa dina färdigheter i trendsporten skimboard och i den tredje bassängen kan du utmana släkt och vänner, eller nya bekantskaper, i en radiostyrd segel- eller motorbåt. I år kommer fler utställare till Water Park och det är tydligt att marknaden för vattensporter fortsätter att växa. Här finns något för alla smaker, så även för barnen som kan öva balanssinnet på slacklines eller kasta loss med små barnbåtar. för drift av kabel och prova-på-aktiviteter, uppvisningar i den stora bassängen och aktiviteter i skimboardbassängen är Nicolai Perdrup, som är kapten för svenska landslaget i wakeboard. Dessutom är SVWF, branschorganisationen för vattenskidor och wakeboard, med som utställare och du har goda möjligheter att träffa representanter från de olika klubbarna landet över. Förutom prova-på-aktiviteter så blir det wakeboardtävlingar och uppvisningar. Water Park är en självklar mötesplats för alla som älskar vattensport och beachlivet. Hallen riktar sig mot den lite yngre publiken vilket gör mässan till ett event för hela familjen. Men självklart får alla som vill pröva på de olika aktiviteterna i actionhallen, oavsett ålder. - Intresset för olika vattensporter växer. För många är sporten en väg in i båtlivet och vi vill att fler ska uppleva glädjen av och på vattnet, säger Hanse Thorslund, projektchef för Allt för sjön och påminner om att ta med dig badkläderna.

FOTO: JIMMI PALM

WATER PARK

”Paddla eller yoga på en SUP-bräda med familj och vänner, testa wakeboard och sist men inte minst, se och lär från proffs.”

ÅRETS SAMARBETSPARTNER

Albin Randow är 18 år och redan en av Sveriges absolut bästa Wakeboard-åkare. På bara fem år har han redan två VM-guld, ett VM-silver och ett SM-silver i ryggen. Under Allt för sjön 2019 är det han, tillsammans med landslagskompisen Melanie Staaf, som med kunskap, energi och glädje lär ut wakeboard till alla som vill.


12

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

WATER PARK PROFILER

HALLÅ DÄR! Nicolai Perdrup… Vilka är dina bästa tips för den som vill börja köra?

- Möjligheterna till att lära sig åka wakeboard om man inte har en egen båt har ökat de senaste åren. Det finns tre "fullsize" kabelparker i Sverige och 11-12 mindre system som drivs av föreningar. De kan man söka upp på nätet eller via Svenska Vattenskid och Wakeboardförbundet. Alla är jättetrevliga och det är en bra och social sport där alla kan vara med.

Nicolai Perdrup har tävlat i wakeboard och har lång erfarenhet av att arbeta med wakeboard -event och tävlingar. Han har varit ansvarig för Queen and King of the Castle på Hallifornia, SM-veckan i wakeboard, Urban Cable Tour-tävlingen under Malmöfestivalen och 2018 startade han Swedish Wake Park Tour. Han är drivande i företaget No Comply och har varit med och utvecklat kabelparker i Sverige. Dessutom är han förbundskapten för svenska wakeboard-landslaget och sitter i kommittén för Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet.

…som i år genom Wipe Out Distribution ansvarar för prova-på och uppvisningar i Water Park-bassängen och arrangerar tävlingen den 9 mars.

När började du åka wakeboard och hur kommer det sig att du fastnade för sporten?

- Jag började åka wakeboard sommaren 1995. Innan dess hade jag tävlat på vattenskidor, men jag ville egentligen bara leka på vattnet och när jag fick möjligheten att testa en wakeboard fastnade jag ganska snabbt – och jag håller fortfarande på.

Hur ser utvecklingen ut inom sporten, rådande och kommande trender (utrustning, fler kabelparker med mera)?

- Wakeboard åker man traditionellt efter en båt, men de senaste 5-10 åren har det förändrats markant. Fler och fler kabelparker (liftdrivna system) har dykt upp, inte bara i Sverige utan i hela världen. Det har gjort att sporten har blivit mer tillgänglig för alla, eftersom man nu inte längre behöver ha en egen båt. En kabelpark kan jämföras med en ”snow park” på vatten, med olika hopp och rails. Det roliga är dock att alla oavsett nivå kan åka på samma bana. Trenden är mer åkning i kabelparker med hopp och rails och mindre wakeboard efter båt.

Melanie Staaf

är en av Sveriges absolut bästa Wakeboardåkare med både VM-guld från 2017 och SM-guld i bagaget. Melanie blev 2018 års tourvinnare av Swedish Wake Park Tour Open Ladies och tog brons under Wakeboard VM i höstas. Under Allt för sjön 2019 är det hon, tillsammans med landslagskompisen Albin Randow, som med kunskap, energi och glädje lär ut wakeboard till alla som vill. – Jag började åka wakeboard redan som 13-åring. Till en början kunde jag ingenting men idag, bara fyra år senare, gör jag volter och snurrar åt alla möjliga håll. 540, som är en kicker, är mitt favorit trick. Under mina fyra år som wakeboard-åkare har jag varit med i väldigt många olika tävlingar, både i Sverige och utomlands! – Jag älskar wakeboarden och den fria känslan man har ute på vattnet! Jag älskar även att lära mig nya saker och att ta åkningen till helt nya nivåer. Att få lära ut och sprida glädjen jag har till wakeboardåkningen är en av de absolut bästa sakerna jag vet.

Möt våren med Linder. Välkommen till Allt för sjön i Älvsjö, monter A20:18.

ARKIP 460 MED MERCURY 40 HK MOTOR. KAMPANJPRIS 177 700 KR*. Alternativ med Mercury 50 hk. Kampanjpris 183 900 kr. Läs mer: www.linder.se och www.mercury.se

w w w. m e r c u r y. s e

* Båt inkl. 7” GPS (Garmin), givarfäste och givare monterad och klar med Mercury 40 hk (F40ELPT EFI) inkl. SmartCraft och godkänd startspärr (ord pris 201 800 kr). Alternativ med Mercury 50 hk (F50ELPT EFI). Ord pris 208 500 kr. Motorn på bilden är extrautrustad med stålpropeller. Securmark stöldmärkning ingår. Alla priser är inkl. moms. Gäller t o m augusti 2019. Med reservation för mellanförsäljning.

Aluminiumbåtar


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

13

NOTERAT MOTORBÅTAR

Grandezza 37 CA – för soldyrkare

Med sina eleganta linjer är Grandezza 37 CA en verklig blickfångare. Salongen och sittbrunnen i aktern formar tillsammans ett generöst socialt utrymme för avkoppling. Njut av såväl sol som en sommarbris genom att öppna de båda elektriska takluckorna med ett enkelt knapptryck. Utställare: Grandezza Monter: A31:11

VI SOM ÄLSKAR SJÖLIVET! Här är några av mässans hetaste nyheter du inte får missa.

Alukin SCR 850 – täckt fördäck

Sargo 31 – med hög åkkomfort

Iron 767 black – för tuffa tag

Utställare: Alukin aluminiumbåtar Monter: A42:08

Utställare: Sarins Båtar Monter: A33:24

Utställare: Järnbröderna/BRIG Monter: A21:21

Alukin Sport Cabin Ranger finns i två storlekar, 850 och 950. En populär pendlar- och weekendmodell med täckt fördäck och ruff för bekväm övernattning. Utrustad som standard med panoramaglastak, bogpropeller, textilklädd interiör samt Simrad navigationsutrustning och Mercury Verado V8 på 250hk.

Silver Raptor DCz – ny DC

Silver lanserar en glasfiberserie, först ut är en Daycruiser Tiger DCz och en Bow Rider Tiger BRz på drygt 6 meter samt en Daycruiser Raptor DCz på drygt 8 meter. Den stora båten, Raptor DCz, har bland annat ett fullt utrustat pentry, bogpropeller och Zipwake trimplan som standardutrustning. Utställare: Silver/Terhi Tec Monter: A26:13

Som tillval går Sargo 31 nu att få med dörr även i salongens akterdel vilket möjliggör en planlösning med större pentry och fler sittplatser. Sargo 31 erbjuder hög boende- och åkkomfort för upp till sex personer. Det fina skrovet går tyst, mjukt och bränsleeffektivt i alla väder.

Helt nya Iron 767 black från Iron Boats sammanlänkar RIB-båtens sjöegenskaper, mjuka gång och tubens fenderfunktion med plast- och aluminiumbåtars stora inner- och förvaringsutrymmen i ett unikt koncept. Detta kombineras med tufft yttre signerat Mannerfelt Design team.

Nimbus W11 – nyhet med toppfart på 55 knop Nimbus fortsätter sin stora satsning på nya modeller. Efter att förra året ha lanserat 9-serien, kommer nu 11-serien. En drygt tolv meter lång båt, som likt sin lillasyster kommer i tre olika versioner, C11, T11 och

W11. Med maxmotoriseringen på 3 x 350 hk ligger toppfarten på 55 knop. Utställare: Nimbus Boats Sweden Monter: A42:08


14

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

NOTERAT MOTORBÅTAR

Askeladden P79 Weekender Efter ett intensivt utvecklingsarbete med C-serien så kommer nu en ny P-båt. Denna gång har man designat en hyttbåt mera som en cruiser med all tänkbar bekvämlighet inne i hytten såsom separat toautrymme, fullstort pentry och en bekväm sittgrupp. Utställare: Marindepån Stockholm Monter: A21:18

Tre fyllda hallar med runt 400 utställare, redo att visa upp de senaste nyheterna, tekniska innovationerna och att dela med sig av sin kunskap.

Yamarin 88 DC – med plats för många

AluCraft 640 SP – allroundbåt året runt

Finnmaster P6 – med högklassig prestanda

Utställare: Yamaha Motor Europe Monter: A33:21

Utställare: AluCraft/Nordwall Marin Monter: A40:19

Utställare: Yamaha Motor Europe Monter: A33:21

I nya Yamarin 88 DC får 12 personer plats att färdas snyggt och tryggt. Sittbrunnen är rejält tilltagen och köregenskaperna lär gillas även av de mer kräsna förarna. Sovplatser för upp till fem personer. Maxmotor är 350 hk och toppfart + 45 knop.

Northman Nexus 870

Båtarna från Northman Nexus byggs med utgångspunkt på hög komfort, design och kvalitet in i minsta detalj. Nexus 870 har ett mycket stabilt skrov av glasfiberarmerad vinylester och erbjuder god plats för upp till sex personer. Här finns ett stort och rymligt fördäck som enkelt förvandlas till soldäck. Utställare: Selva SpA Monter: A12:16

AluCraft 640 SP är aluminiumbåten för dig som tryggt och säkert vill ta dig fram i skärgården året runt. Den nya modellen från Lidingöbaserade AluCraft har utrustats med en singel pulpet för att skapa mer fri durkyta och göra det enklare att snabbt förflytta sig ombord.

Finnmaster P6 är en stilren, modern och snygg kabinbåt, som erbjuder stabila och säkra turer och transporter, såväl inomskärs som ute till havs. Finnmaster P6 har ett stadigt skrov som går utmärkt i sjön och är en körupplevelse utöver det vanliga.

BRIG Eagle 8 – en tuff lillebror BRIGs flaggskepp Eagle 10 har fått en lillebror i Eagle 8 med samma fräcka design och funktion. Med nyutvecklat skrov, lättare och mjukare gång ger nya Eagle 8 bättre bränsleekonomi och prestanda. Styrkonsolen går

att få med toalett som tillval, solbädd, hyttkapell, dusch badbrygga med mera. Rekommenderad motorstyrka Evinrude 300 hk. Utställare: Järnbröderna/BRIG Monter: A21:21


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

15

NOTERAT MOTORBÅTAR

X Shore Eelex 6500 + 8000

X Shore är den svenska tillverkaren av högpresterande, hundra procent elektriska båtar. Med ny teknik och innovativ forskning, smart skandinavisk design och hållbara material, hyllar X Shore den långa traditionen av maritimt hantverk men förkastar fossila bränslen Eelex 6500 och 8000 är två öppna elmotorbåtar. Eelex finns i två längder, 6,5 meter och 8 meter. Utställare: X Shore Monter: AG:35

Falcon C7 – för pendlaren

High Coast of Sweden HC 9 – innovativ glidare med ursprung från militärens specialförband

Utställare: Marindepån Stockholm Monter: A26:11

Världspremiär för svensk toppsatsning. High Coast, som drivs av Anytec:s tidigare ägare, visar sin sprillans nya 9-metersbåt, HC 9. Det är den första båten i en kommande serie högprestanda aluminiumbåtar, där skrov och lösningar har sitt ursprung i teknik gjord

Falcon presenterade sina första båtar till säsongen 2018. Nu lanseras den femte modellen med skrov från den rosade Falcon BR7 och hytt från Bella 620C. Modern design, extremt goda sjöegenskaper och god sikt präglar den här båten avsedd för åretruntpendlare.

för militär och specialförband. HC 9 har en skrovdesign konstruerad för 70+ knop och en max motorstyrka på 940 hk. Utställare: High Coast of Sweden Monter: A42:02

madsen.ch

Allt för sjön – A21:21 // Åkersberga – Fair Marin // Saltsjöbaden – Ironbrothers // Bygg din egen IRON Boat på – ironboats.se

IRON kombinerar RIB-båtens fenderfunktion, plastbåtens utrymmen med suveräna sjöegenskaper. Skrovet är ritat av Mannerfelt Design Team i längderna 647, 707 och 767.


16

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

NOTERAT MOTORBÅTAR

FAIRLINE Targa 43 Open I höstas säkrade Fairline Targa 43 Open titeln för Best Exterior Design 2018, på Cannes Yachting Festival, i konkurrens med båttillverkare världen över. Tävlingen kategoriseras som yachtindustrins Oscar där kända lyxbåtstillverkare från hela världen deltar. Den nya Fairline Targa 43 Open är designad av Alberto Mancini. Utställare: Targa/Bottnia Marin Monter: A35:12

Att ta steget från båtdrömmar till verklighet är enklare än du tror. Dels jobbar branschen hårt för att förenkla hanteringen av båten. Dels är möjligheten att fynda på begagnatmarknaden större än någonsin. På Allt för sjön erbjuds mängder av utbildningar för dig som ännu inte känner dig trygg bakom ratten.

Anytec A30 – komplett skärgårdsdröm

AMT 190 R – mångsidig mittpulpetare

Nordstar sport 25 – första öppna modellen

Utställare: Anytec Sweden Monter: A38:02

Utställare: AMT Monter: A35:38

Utställare: Nordstar Sverige Monter: A36:10

Den svenska båttillverkaren Anytec fortsätter evolutionera och premiärvisar en helt ny båt med utombordare. Små och stora designval gör Anytec A30 till en komplett skärgårdsdröm för alla med höga krav. Dubbelmontage på upp till 850 hästkrafter på akterspegeln gör att A30 kan nå hastigheter upp till 60 knop.

Greenline Neo

Greenline NEO är det senaste från SVP Yachts och kommer i tre versioner, Open, Hardtop och Coupé. Till skillnad från andra Greenlinemodeller byggs Neo med två stycken utombordare med bensin eller eldrift från Toqeedo. Med Mercury 2x 150 hp-2x 300 hp når Neo hastigheter upp till 45 knop. Utställare: Losttoys Maritime Monter: A35:26

AMT 190 R är stilig och rymlig och passar bra för såväl härliga dagsturer som fritidsfiske. Det nya sportiga skrovet går tryggt i sjön och bjuder också på riktig körglädje. Snål gång i kombination med en stor bränsletank ger lång räckvidd. Snygg och praktisk durk i grå gelcoat med bra halkskydd.

Nordstar Sport 25 är Nordstars första öppna modell. Den nydesignade modellen är snabb, sjösäker och rymlig. Båten är baserad på samma testvinnande skrov som Nordstar 24 Patrol vilket ger mycket goda sjöegenskaper. Sittbrunnen kan möbleras efter köparens önskemål och i ruffen ryms två kojplatser.

Rapsody Tender Den nya Rapsody Tender har svensk Pettersonbåt i generna. Det betyder sjövärdighet, stil och komfort i ett mycket vackert skrov. Med motorstyrka på upp till 300 hk gör hon 34 knop med lätthet.

Välj mellan daycruiser eller kabinversion med två kojer. Båda versionerna är trailerbara. Utställare: Rapsody Yachts Monter: A41:28


Finnarna kommer - är ni redo?

Välkommen till Allt för Sjön mässan i Älvsjö 1–10 mars för att se det bästa som den finska båtindustrin har att bjuda på. Med på mässan finns Alucat, Alutrack, AMT, Aquador, Bella, Buster, Falcon, Finnmaster, Flipper, Grandezza, Husky, Marinetek, Marino, NordStar, Sargo, Seaboost, Silver, Suvi, Targa, Terhi, TG, Yamarin, Yamarin Cross - Proudly made in Finland!


18

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

NOTERAT SEGELBÅTAR

FYLLDA SEGEL

Storsatsning med egen segelbåtsbrygga Du som gillar segling har allt att vinna på att besöka Allt för sjön i år. Här visas allt från jollar till moderna familje- och kappseglingsbåtar till superbekväm charter. På plats finns också segelmakare, researrangörer och branschens experter. Dessutom har du chans att möta några av världens bästa seglare.

E

FTER SUCCÉN MED en egen segelbåtsbrygga under förra årets Allt för sjön fortsätter seglingssatsningen. I år kan du spana in småbåtar, drömbåtar och kanske den där perfekta cruisingbåten. Framförallt erbjuds du en unik chans att träffa och prata med segelmakare, tillverkare, experter och andra likasinnade. Till invigningen och första helgen kommer dessutom en av seglingsvärldens stora stjärnor, America’s Cup-veteranen Dennis Conner. Bland de svenska varv som i år lagt till vid bryggan kan nämnas Rosättra Varvet, som visar sin väldesignade Linjett 43 och ett nytt spännande kolfiberprojekt på 50-fot. Ett samarbete med Marstrom Composite, i absoluta världsklass. Hallberg-Rassy kommer med sin nya 57-fotare, som också är mässan största båt. Arcona Yachts visar sin nya 435 och 380 samt Najad 395AC. Dessutom väntar världslansering av en helt ny seglingsliga. Du träffar också en rad charterarrangörer, med båtar från bland annat Jeanneau och Dufour. På plats är också KSSS som har som huvudtema ”KSSS och havet”. I montern kommer det att finnas en J/70 och här kan du prata andelssegling, nytt Sprint-format och ÅF Offshore Race, samt få information om KSSS:S fyra hamnar – Saltsjöbaden, Sandhamn, Lökholmen och Telegrafen.

90 årsjubilem för Stockholmskretsen i Svenska Kryssarklubben (SXK) som är på plats i egen monter och delar ut tidningar, samt ger rabatt på medlemskap i klubben.

Dennis Conner besöker Allt för sjön 1-3 mars.

SAILFORUM Hämta ny kunskap!

Inför ÅFOR erbjuder KSSS en utbildning för tjejer och instiftar ett nytt tjejvandringspris. För dig som vill prova att hänga i trapets finns en trapetsrigg i montern. 90-års jubileum Svenska Kryssarklubben (SXK) är på plats i egen monter och delar ut tidningar, samt ger rabatt på medlemskap i klubben. I samband med att Stockholmskretsen fyller 90 år i år firas detta med berättelser om både historia och nutid. Här finns även massor av information att hämta om bland annat seglarskolor, 24-timmars seglingar med mera. I Pro4u Sail Racing Teams monter kan du ta del av teamets erfarenheter och tips kring användning av instrument och PC-programvara vid segling i allmänhet och kappsegling i synnerhet.

Längtar du efter ny kunskap och inspiration har du alla möjligheter att få din längtan stillad. Under mässan erbjuds ett stort seminarieprogram där du som besökare kan lyssna på inspirerande föreläsningar från Sail Forum-scenen. Du kan vänta dig ett brett utbud, med allt från hur du optimerar din båt, till inspiration från långseglare som vågat förverkliga sina drömmar och hur du blir en bättre seglare. I år är bland annat den välmeriterade och framgångsrike kappseglaren, Patrik Forsgren, på plats för att tipsa om nya metoder för att nå framgång på kappseglingsfältet. För seminarieprogram: alltforsjon.se eller ladda ner Stockholmsmässans app.

Design och innovation Besök gärna montern för Design & Innovationsexpo. Här finns bland annat Chalmers med sin spektakulära segelbåt Formula Sailing, även KTH kommer med en foilande båt med eldrift. Dessutom visar SYR (Sveriges Yachtkonstruktörers Riksförening) upp projekt under temat design och innovation. Välkommen till en social seglingsbrygga fullspäckad med kunskap, nyheter och inspiration! Läs mer på alltforsjon.se.

Lyssna på inspirerande föreläsningar från Sail Forum-scenen.


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

19

NOTERAT SEGELBÅTAR

Topcat K3X

Topcat K3X är ensamseglaren bland TOPCAT-modellerna. Konstruktionen av 16-fots katamaranen är kompromisslöst utformad för ensamsegling, hastighet och individualitet. K3X gör det möjligt för varje ensamseglare att få en unik seglingserfarenhet. Utställare: TOPCAT Sweden Monter: A08:28

STÖRSTA BÅTEN PÅ ALLT FÖR SJÖN

Arcona 435 – för kappseglingsfamiljen

Tävla i en regatta ena helgen och ge dig ut på en familjesegling helgen efter. Stadig, trygg, bekväm och gjord av material av högsta kvalitet gör Arcona 435 till en snabb, modern och lätthanterlig 43-fotare. Utställare: Arcona Yachts Monter: A03:31

Hallberg-Rassy 57 – en storslagen långseglare Ny långfärdsbåt från kvalitetsvarvet Hallberg-Rassy och en uppföljning på de mindre syskonen, 44 och 340. Här förenas ett beprövat koncept med skrovdesign av German Frers. Nya 57-fotaren bjuder på förbättrade

boende- och stuvutrymmen, seglingsprestanda och hanterbarhet. Utställare: Hallberg-Rassy Monter: A05:33

ANDRA SIDAN ÖSTERSJÖN Att utforska: Östersjöns sydöstra kuststräcka

FÄRGERNA, LJUSET, HORISONTEN, branta kuster och vit sand. Luften är salt och frisk, och det ligger ett lugn över det vidsträckta havet och de lagunliknande havsvikarna. Det här är Östersjöns södra kustområde. Det sträcker sig mellan Vorpommern i Tyskland, Bornholm i Danmark, Zachodniopomorskie och Pomorskie i Polen till Kaliningrad i Ryssland och Klaipėda i Litauen. Under senare år har regionen genomgått en stark utveckling med investeringar i infrastruktur för sjöfart. På över 180 platser hittar seglare säkra hamnfaciliteter, allt från enkla och romantiska ställen till 5-stjärniga marinor. Många hamnar ligger i städerna, men det finns även hamnar alldeles i närheten av de oändliga sandstränderna.

Regionala turistorganisationer och intressenter, liksom sjöfartsföreningar i Vorpommern, Zachodniopomorskie, Pomorskie, Bornholm, Klaipėda-regionen och Kaliningradregionen, har gått samman i paraplyorganisationen SOUTH COAST BALTIC för att marknadsföra detta unika område för vattensporter. Båtägare från Sverige inbjuds att utforska och uppleva detta gränslösa område mellan de fem länderna med segelbåt eller motorbåt.

LÄR KÄNNA DEN FASCINERANDE ANDRA SIDAN AV ÖSTERSJÖN Följ med den internationella regattan med SOUTH COAST BALTIC mellan 4 och 14 augusti 2019, Bornholm – Zachodniopomorskie – Vorpommern.

• Utflykter i land. • Endast för båtar med max djupgående 2,2 m.

Utforska Östersjöns södra kust med båt

En internationell regatta, SOUTH COAST BALTIC Boating Rally, seglar mellan 4 och 14 augusti 2019 från Svaneke (Bornholm/ Danmark) via Zachodniopomorskie/Polen (Darłowo, Kołobrzeg, Świnoujście och Szczecin) till Vorpommern/Tyskland (Krummin, Greifswald, Kröslin). Mer information finns att hämta i montern för SOUTH COAST BALTIC på Allt för sjön, C03:29.

• Deltagandet är kostnadsfritt. SOUTH COAST BALTIC is a joint marketing initiative that promotes the boating region of the south eastern shores of the Baltic Sea, including Vorpommern (DE), Bornholm (DK), Zachodniopomorskie (PL), Pomorskie (PL), Klaipėda region (LT) and Kaliningrad region (RU).

Beställ anmälningsdokument: info@southcoastbaltic.eu

Funded by the European Union (European Regional Development Fund - ERDF) within the Interreg South Baltic Programme 2014-2020.


A21:30 A21:22 A21:39 A25:30

www.frydenbo-marine.com


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

21

NOTERAT SEGELBÅTAR

Najad 395 AC

Med hög byggstandard, spännande designfunktioner och lyxig inredning är hon en riktigt härlig cruiser. Lägg på det en hög segelprestanda, smarta tekniska installationer och premiummaterial, vilket ger en fantastisk seglingskänsla. Utställare: Arcona Yachts Monter: A03:31

PREMIÄR

Linjett 43 – ger seglaren en härlig seglingsupplevelse Årets segelbåt 2016 – har i år premiär på Allt för sjön. Linjett utvecklas och produceras på Rosättra Båtvarv där man har byggt Linjett sedan 1973. Varvet grundar sig på gediget hantverk i samklang med modern design och teknik i framkant med bland annat injicering,

360-graders joystick för optimal hantering och höj- och sänkbar köl (1.95-2.45m) som tål grundstötningar på 8 knop.

Utställare: Rosättra Båtvarv Monter: A05:31

Winner of the European Yacht of the Year 2019 Performance Cruiser

A435 & A380 Monter A03:31

Team Pro4u

Till Allt för sjön kommer i år igen Team Pro4u, det mest professionella helsvenska projektet inom havskappsegling, dock utan själva båten i år. Fokus i år är instrument & teknik och i deras monter delar de erfarenheter och tips kring användning av instrument och PC-programvara vid segling i allmänhet och kappsegling i synnerhet. Utställare: Pro4u Sail Racing Team Monter: A03:34


Marex 310 Sun Cruiser

NYHET! Marex 360 Cabriolet Cruiser

Sverigepremiär för ”The King of Norway” ééé MAREX 310 MAREX 310 MAREX 375 MOTORBOAT OF THE POWERBOAT OF THE POWERBOAT OF THE YEAR 2017 YEAR 2017 YEAR 2016 NOMINEE

MAREX 320 MOTORBOAT OF THE YEAR

MAREX 310 GERMAN DESIGN AWARD 2018

MAREX 375 BEST BOAT OSLO BOATSHOW

MAREX 373 MOTORBOAT OF THE YEAR

MAREX 320 MAREX 375 MAREX 373 ADRIATIC BOAT OF MOTORBOAT OF THE BEST MOTORBOAT THE YEAR YEAR 2016 NOMINEE OSLO BOATSHOW

MAREX 373 EUROPEAN POWERBOAT OF THE YEAR

Läs om alla våra utmärkelser och vad andra sagt om oss. Det finns inte så mycket mer att tillägga än att säga välkommen in eller besök oss på Allt för sjön monter A33:30.

Albybergsringen 97, 137 69 Österhaninge, 08-556 523 00. www.yamahacenter.com/stockholm Butik, båt- och MC-försäljning: måndag-fredag 10.00-18.00, lördag 10.00-15.00, söndag stängt. Verkstad: måndag-fredag 08.00-17.00, lördag-söndag stängt.


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

23

ALLT FÖR SJÖN PROFILER

VÄRLDSELITEN I SEGLING SAMLAS PÅ ALLT FÖR SJÖN Möt Dennis Conner, Mr America’s Cup – under öppningshelgen. Nu introduceras SSL NATIONS GOLD CUP – som världscupen i fotboll. deltävlingar bland annat i Saltsjöbaden, som redan nu fungerar som ett av fem träningscenter.

Dennis Conner

UNDER ÖPPNINGSHELGEN råder stjärnoch guldregn över Seglingsbryggan. Här samlas både svenska och internationella OS-och VM-medaljörer. Dessutom kommer Dennis Conner, eller Mr America’s Cup, som han kallas för i seglingskretsar efter sina fyra segrar av den prestigefyllda tävlingen. Conner är ”Honorary President of the Star Sailors League” och här för att presentera SSL Nations Gold Cup. SSL står för Star Sailors League och är den regatta som samlar flest världsmästare och olympiska mästare. I finalen slåss 25 besättningar i ett tennis-inspirerat ATP-system byggt på ranking. Nu introduceras Nations Gold Cup, som drar igång år 2021, men först väntar

– SSL NATIONS GOLD CUP hämtar inspiration från världscupen i fotboll och är en äkta sporttävling mellan nationer, representerade av de allra bästa seglarna. Här kommer den största samling av OS-medaljörer någonsin att tävla mot varandra, säger Leif Carlsson som leder SSL:s svenska organisations kommittee och som håller i taktpinnen för träningscentret på Sune Carlssons båtvarv. På mässan har du nu chans att för första gången spana in en av de specialbyggda båtarna, SSL 47. Totalt kommer 16 identiska SSL 47 one-design att byggas. Besättning ska bestå av 8-10 personer. Cupen involverar 140 länder, varav 40 sedan kvalar sig vidare till den stora finalen. - I vår monter visar vi, förutom SSL 47, även en helt ny Starbåt. Dessutom kommer flera av våra största seglingsstjärnor vara på plats. Det blir så mycket guld i vår monter att man behöver solbrillor, skrattar Leif Carlsson.

”Totalt kommer 16 identiska SSL 47 one-design att byggas. Cupen involverar 140 länder, varav 40 sedan kvalar sig vidare till den stora finalen.”

Hallå där...

Fanny Clausen, rekryteringskoordinator Försvarsmakten och en av föredragshållarna på Marina scenen. Hur kommer det sig att du valde ett yrke inom det militära och varför just till sjöss? – Jag har alltid varit intresserad av att vara till sjöss och min familj har alltid haft båt. Hur länge har du jobbat? – Jag började min grundläggande militärutbildning för cirka tre år sedan. Är du uppvuxen med båt? – Ja! Alltid segelbåt, började med en Vega, sedan en Comfortina 32:a och den senaste familjebåten var en Bavaria 37:a. Vad är det bästa med ditt jobb? – Det bästa med mitt jobb är alla härliga kollegor! Jag älskar att jobba med människor och jag har fantastiska kollegor. Varför ska fler tjejer söka till försvaret? – Jag tror att Försvarsmakten som organisation skulle gynnas av att ha fler kvinnor. Det har att göra med att öka vår operativa effekt och bli farligare för fienden, det gör vi genom att bli fler och att bredda vår syn på saker och ting. Jag brinner även personligen för jämställdhetsfrågor och tror att ett utav de bästa sätten att få ett jämställt klimat på arbetsplatsen är att vi blir fler kvinnor.

Tåliga aluminiumbåtar från 16 till 24 fot

Ny modell!

Skanna QR-koden!

AluCraft 640 SP visas i monter A40:19

och ladda snabbt hem årets båtkatalog (PDF)

Varvsservice

Utombordare

Vattenskotrar

Andersbergsvägen 4, 181 47 Lidingö • Telefon 08-660 01 10 • www.nordwallmarin.se


Lev Sea-Doo-livet för mindre än du tror

Allt för sjön

Läs mer på Sea-Doo.com

Läs mer på alltforsjon.se

Besök oss på monter A20:38

©2018 Bombardier Recreational Products Inc., (BRP). Med ensamrätt. ™, ® och BRP-logotypen är varumärken som tillhör BRP eller dess dotterbolag.

VI UTÖKAR VÅRT UTBUD MED HALYARD MARINA AVGASSYSTEM Halyard är en av ledande tillverkare av kompletta marina våta och torra avgassystem.

Säker transport av båtar sedan 1997

Ljuddämpare av olika modeller Kundanpassade ljuddämpare Rosfria sprayheads Separatorer för generatorer Kompensatorer

TRANSAUTO.SE Förrådsvägen 6, 151 28 Södertälje +46 8 554 240 00

Alla våra båttrailrar har LED-bakljus på svängarm och vattentäta hjullager. Våra produkter och företag är godkända av EU.

www.bkhengeren.se

Skrovgenomföringar Tillbehör, klammer, larm mm. Ljudisolerings material, rör och slangar


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

25

AKTUELLT TILL SJÖSS

5

Grönare tänkande

I strävan att bli grönare, tystare och starkare har branschen redan gjort fler framsteg med inombordare med hybrid eller eldrift. På mässan kan du bland annat spana in svenska elbåten X Shore och nyligen offentliggjorde Volvo Penta sin satsning på hybriddrift. Tyska kolfiberbåten Say slog i höstas världsrekordet i att köra snabbt med eldrift. Slovenska Greenline Yachts var tidiga att lansera flera hybrid-drivna båtar och de verkar bara bli fler. Nu ser vi även att allt fler tillverkare av utombordare som satsar på hybrid- och eldrift. Bland annat ska svenska GreenStar Marine, om allt går enligt plan, under 2019 leverera de första el-utombordarna med upp till hela 450 hk.

6

Crossover äger

Allt fler fritidsbåtar byggs med syftet att tillgodose funktioner för de flesta önskemålen. Crossovertrenden syns i materialvalen, främst i kombinationen aluminiumskrov med plastinnerliner. De tidigare mer råbarkade aluminiumbåtarna får mer genomtänkt design, även invändigt och rustas med allt fler tillbehör. Vi ser också att katamaraner fortsätter att växa i popularitet och att även motorbåtstillverkarna hänger på den trenden.

AluCraft 640 SP

8 båttrender 2019 Utvecklingen inom båtvärlden går nu rekordsnabbt. Både på material- och teknikfronten görs stora satsningar – och framsteg. Vi har spanat in några av de rådande och kommande trenderna. TEXT: ANNA SANDGREN EFTER ÄNNU ETT ÅR kajkandes runt i världen som båttestare och som besökare på alla de stora båtmässorna, kan jag slå fast att det rör på sig rejält i branschen. Det handlar om ny teknik och design, nya material, välutvecklade integrerade tekniska helhetslösningar som ska förenkla båtlivet och en strävan att nå nya kundgrupper. Båtliv är idag så mycket mer än bara själva båten. Utvecklingen påverkar hur vi använder våra båtar och båtliv är idag så mycket mer än ”bara” själva båten.

1

Ständigt uppkopplad

Allt fler båtproducenter samarbetar med elektronikjättar eller utvecklar egna smarta multifunktionsinstrument, där vi snabbt och enkelt kan styra både båtens elektronik och navigation. Syftet är det samma: att förenkla båtlivet och härmed förhoppningsvis även förhöja nöjet så väl ombord som i land. Att ha Wi-Fi ombord är numera närmast självklart. Trådlösa kontroller och olika appar styr allt från larm, belysning och stereo ombord till undervattensbelysningen.

2

Framåt för lättviktare

Vattenskotrarna blir allt smartare, bekvämare och förses med fler funktioner. Dessutom blir de lättare, bränslesnålare och har längre räckvidd. Fler familjer köper skotrar och använder dem som transportmedel. Nu lanseras mer nisch- och ändamålsanpassade vattenskotrar för fiske eller cruising och skärgårdscamping.

3 Anna Sandgren är båtjournalist och båttestare med världen som sin testarena. Hon ingår i European Powerboat Award, som är båtvärldens motsvarighet till Oscarsgalan och som varje år utser Europas bästa motorbåtar.

Nya målgrupper

Fler initiativ görs för att få nya målgrupper att hitta båtlivet. Det gäller allt från att haka på den starka fisketrenden genom samarbeten, till att satsa på utbildningar i nya kanaler och plattformar. Ett annat sätt att nå nya – och framförallt yngre – målgrupper är att lyfta fram leken och sporten. Det märks framförallt på olika båtmässor där hallarna är fyllda med vattensportutrustning och diverse roliga lekprylar. Allt från wakesurf, SUP:ar och kajaker till radiostyrda båtar. Att dela båt har också blivit populärt som ett sätt att förenkla det enskilda båtägandet. Det är något båttillverkare som svenska Agapi och världsledande Beneteau stödjer genom olika former av delägaravtal.

4

7

Över ytan

Allt fler utvecklingsprojekt handlar om bärplan eller foiling. Det gäller både segel- och motorbåtar. Med bärplan minskar båtens våta yta och därmed även friktionen i vattnet, vilket gör att det krävs mindre kraft för båten att ta sig fram. I Sverige har vi bland annat motorbåten Candela, som både går på el och är utrustad med bärplan.

8

Segling mitt i prick

Fossilfritt drivande (när inte motorn är igång), en aktiv livsstil och meditativt, där färden ofta är målet snarare än destinationen. Segling erbjuder mycket av det som är dagens stora trender och borde ha en stor tillväxtpotential. Dessutom finns det många alternativ att välja på även för den som inte satsar på att äga en egen båt, exempelvis andelsägande och charter.

Allt mer power

Utombordartrenden håller i sig och fortsätter att vråla än starkare. Motorerna blir designmässigt allt mer välutvecklade, lättare i förhållande till sin kapacitet och mer driftsäkra, samtidigt som priserna pressas. Seven Marine, som numera ägs av Volvo Penta, leder fortfarande power-ligan med sin 627-hästare. Dubbel- och trippelinstallationer börjar bli vardagsmat även i Europa och även allt fler svenska medelstora båtar rustas med utombordare. Det blir vanligare med joystick också till utombordare, bland annat har Yamaha, Mercury och Evinrude sina egna system. Med joystick blir det ännu lättare att lägga till och se ut som ett proffs också i mer trixiga situationer.

”Det finns många alternativ att välja på även för den som inte satsar på att äga en egen båt, exempelvis andelsägande och charter. ”HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

27

UTVALT

SÄKERHET & TILLBEHÖR

Att vara förutseende, försiktig och ha rätt utrustning är tre viktiga förutsättningar för ett säkert båtliv. Allt för sjön är inte bara fart, färg och form utan också säkerhet. CREWWATCHER – HÅLLER KOLL

Liten och smidig enhet som du kan fästa på en flytväst eller ha med dig i jackan. Parkopplas med din telefon och larmar när vattencensorna aktiveras eller när den tappar signalen. Tar cirka 3 sekunder att aktivera. Jämför med en AIS som tar betydligt längre tid. Ge den som present till din familj, extra trygghet när du seglar med barn eller husdjur. Pris: 995 kronor. Utställare: Seapax Monter: C03:06

MY BOAT – VAR, NÄR, HUR

Yamarin lanserar nu en avgiftsfri mobilapplikation för båtföraren, Yamarin App. Mobilapplikationen innehåller bland annat båtens och motorns bruksanvisningar samt en automatisk loggbok, som sparar förutom färdrutten och resans längd också bränsleförbrukningen och väderleksinformationen. Utställare: Yamaha Motor Europe Monter: A33:21

TRYGG OMBORD

MOB+ från Norska Fell Marine är ett säkerhetshjälpmedel för alla båtägare. Faller till exempel föraren i vattnet kommer båten fortsätta på satt kurs, med det trådlösa dödmansgreppet så stannar båten efter 25 meter vilket gör att han/hon har möjlighet att ta sig ombord igen. Utställare: Comstedt Monter: C09:11, C10:11

LÄTT & SMIDIG

NAVIGATION PÅ NY NIVÅ

Det nyaste inom teknik, ClearCruise Agumented Reality är en sjösäkerhetsrelaterad produkt som är helt ny på markanden. Det är en kul och nytänkande funktion. Utställare: Raymarine Monter: C05:19

Nyutvecklad 100N räddningsväst som har en suverän passform och bekvämlighet. Den har samma prestanda som den traditionella orange räddningsvästen men har mindre lunga än andra uppblåsbara räddningsvästar vilket gör den lättare och smidigare. Utställare: Baltic Monter: C08:11

NYA HONDA V6 – FÖR KRAFT OCH PRESTANDA

Honda uppdaterar sin V6 serie BF175 – BF200 – BF225 – BF250. Utställare: Honda Monter: A09:16

BOATHAN

Få ut mer av ditt båtliv! Vad kan du om navigation och sjökort? Delta i vår tävling och vinn fina priser. Lyssna till långfärdsseminariet den 9 mars. Och missa inte Sailforum bredvid vår monter.

Just nu!

590 kr

för ett o medlemsch ett halvt års kap, in krets och kl. familj, båt!

Gå in på vår hemsida och titta i vår katalog.

GC STERN DRIVE INSTALL ATION JACK TXJ 1001

HELGALVANISERADE BÅTSTÖTTOR

FINNS I LAGER

NYHET 2019 A

B C C

Säkerhetskätting skall alltid användas mellan stöttorna.

A

B

Directive 2006/42/ EC

Välkommen till vår monter A03:11 så berättar vi mer.

Packas i kartong.

LCM g

Motorbåtsstötta

LCF g

Segelbåtsstötta

PRISVÄRDA HELGALVANISER ADE BÅTSTÖTTOR SBS

I mässerbjudandet ingår just nu TRE årsböcker! – för dig som vill få ut mer av ditt båtliv!

DLING SYSTEMS SWEDEN

Erbj. gäller t.o.m. 17/3-2019.

Besök oss i monter C12:20

MBS Säkerhetskättning ska alltid användas mellan stöttorna.

M AS K I N FA B R I K E N G - C A B • TH U L E VÄG E N 18, T YR ES Ö • TE L 08-712 50 9 0 W W W.T YR ES OVAG GA N .COM • W W W.G C BOATH A N D L I N G.COM


Made in Sweden

Möt våren med Linder. Välkommen till Allt för sjön i Älvsjö, monter A20:18.

Arkip 530 BR med Yamaha 100 hk motor inkl NMEA 2000 LAN, startspärr, trollingfunktion, färddator och 9” GPS – paketpris 379 900 kr. Läs mer på www.linder.se

Aluminiumbåtar

”Let the silence Surprice you.....

se våra gummiupphängda hyttbåtar in stand:

Surprise: 205 235 S work 235 245 25 30 work övriga: 18 sp 18 spo 18 c 235 spt

www.marinmaklarna.se +46 8 466 95 15

monter A 12.30


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

29

EN DAG PÅ SJÖN

Buster Magnum

Bella 640 DC

Nimbus W9

DAYCRUISER – SOCIAL OCH PRAKTISK Daycruisers (DC) blir allt populärare. De finns idag i en uppsjö varianter och erbjuder en enkel tillgång till båtlivet. Det gemensamma för dem är att de fungerar bra både för dagsturer och övernattning. För många är DC:n den första båten – vi reder ut varför. FÖRENKLAT KAN MAN säga att en daycruiser är en snabb, social utflyktsbåt med möjlighet att övernatta i. Fast det har gått inflation i begreppet och flera tillverkare lägger idag till ”DC” även om kriterierna för övernattning inte uppfylls. Än idag är det många som förknippar amerikanska båtmärken med daycruisers, men vad det handlar om är snabbgående, något mindre sportbåtar med kraftfulla motorer. Vi har våra egna skandinaviska märken som Uttern, Bella, Flipper, Nimbus och en hel radda med aluminiumbåtar, utrustade med antingen utombordare eller inombordsmotorer.

varken någon flytande sommarstuga eller semesterbåt för familjen. Däremot är den perfekt som nöjes- och utflyktsbåt, eller för vattensportsentusiasten. Generellt rustas daycruisers med starka motorer, vilket i sin tur gör att de passar bra för den som vill förflytta sig snabbt mellan hemmet och skärgårdsön. Oftast har tillverkarna även tänkt till lite extra kring EN DAYCRUISER ÄR

Ohoj

Än idag är det många som förknippar amerikanska båtmärken med daycruisers, men vad det handlar om är snabbgående, något mindre sportbåtar med kraftfulla motorer.

förvarings- och lastutrymmen, vilket är en fördel för den som pendlar och har med sig mycket packning. Vissa daycruisers kallas för bowriders. De är öppna, men har en skyddande ruta i form av en båge framför förar- och passagerarplatserna, samt en dörr. Bowriders passar fint för bland annat olika vattensporter och som passagerare sitter du oftast väl skyddad tack vare rutan. FÖRDELARNA MED DAYCRUISERS är att de ofta är smidiga och enkla att manövrera, men bjuder ändå på några av den större båtens fördelar och säkerhet. Något större daycruisers kan ha mellan två och fyra kojplatser, vilket gör dem lämpliga även för helgturer. En nackdel kan vara priset, både sett till inköpspris och bränslekostnad. Ofta är dubbelmontage vanliga och med många hästkrafter stiger så klart även soppautgifterna. Den främsta målgruppen är familjen som vill ha snabb och enkel tillgång till båtlivet och för många blir det den första båten in i båtlivet.

Daycruisern, den perfekta nöjes- och utflyktsbåten.

”Daycruisers är ofta smidiga och enkla att manövrera, men bjuder ändå på några av den större båtens fördelar och säkerhet.”


Gör er drömsemester till verklighet. Hyr båt i Kroatien av oss! Att hyra båt i underbara seglingslandet Kroatien är höjden av lyx och frihet. Vi hjälper er att göra er drömsemester till verklighet. Det är vår passion.

08-767 19 40

info@hansonmarin.se

www.hansonmarin.se

Djurgårdsvarvet

Hanson Marin & Bosö Motor AB På Nya Djurgårdsvarvet

• • • • • • •

Vi hjälper dig med Reparation av inombordsmotorer Renovering av motorer och elsytem Installation av motorer och elsystem Nyförsäljning av marinmotorer som Yanmar, Bukh och Iveco. Reservdelsförsäljning till Yanmar, Ford, Bukh Båtlyft upp till 8 ton Plastreparationer

Vi hjälper dig på plats eller så är du välkommen till Nya Djurgårdsvarvet intill Gröna Lund. Beckholmsvägen 18 Tel: 08-767 19 40 www.hansonmarin.se

Tillsammans med NCP & Mare, ledande kroatiskt båtcharterföretag i centrum av Adriatiska Havet med en flotta på 70 båtar och yachter och 25 års erfarenhet, erbjuder vi ett stort urval av motorbåtar, motoryachts, segelbåtar och katamaraner för uthyrning till mycket bra priser. Styr båten själv eller hyr skeppare. Välkomna att prata Båtcharter i Kroatien med oss och missa inte tillfället att slå till på ett av våra många fina Mäss-erbjudanden! Vi lovar att det är en riktig drömsemester som väntar på er nere på lättnavigerat kristallklart vatten, i en hänförande natur med storslagna och sagolika miljöer bland tusentals vackra öar.

Exempel på våra Mäss-erbjudanden med NCP & Mare! 20%

Ord. från 3.500 EUR/v Nu från 3.160 EUR/v

Dufour 460 GL 4 Cab

20%

Besök vår monter på Allt för Sjön! Fairline Phantom 50 4 Cab

Ord. från 3.500 EUR/v Nu från 3.160 EUR/v

10%

Lagoon 42 6 Cab Ord. från 9.450 EUR/v Nu från 7.560 EUR/v

Träffa oss i monter A03:19A (i A-halllen vid segelbåtarna)

MS Marintjänst msmarintjanst.se


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

31

CLASSIC BOAT SHOW

CLASSIC BOAT SHOW

– storsatsning på visning av unika klassiker Intresset för klassiska båtar växer starkt, både i Sverige och utomlands. Allt för sjön satsar i år extra mycket på Classic Boat Show. Här har du chans att på nära håll titta närmare på delar av vår båtskatt, lära dig mer om marin historia och prata med experter och entusiaster. Dessutom är 100-årsjubilaren Heleneborgs båtklubb på plats med 21 unika båtar.

O

AVSETT TRÄ ELLER plast, motor eller segel, under eller över 100 år – det som förenar båtarna i Classic Boat Show är kärleken, kunskapen och engagemanget till de båtar vi idag kallar för klassiker. I år satsar Allt för sjön extra stort på klassikerområdet. I centrum står Heleneborgs båtklubb som firar 100 år och genom att ta in båtklubben i mässhallarna. I C-Hallen har de byggt upp en hel brygga som efterliknar klubbens riktiga brygga och fyllt den med 18 vackra trä- och plastbåtar. Heleneborgs båtklubb, som grundades 1919, har sedan starten haft sin hemmahamn vid Pålsundet vid Långholmen i Stockholm, ett hamnområde som begränsas av Långholmsbroarna. Båtklubben drivs som en ideell förening och jobbar aktivt för att främja båtlivet lokalt och lägger ett stort fokus på att verka för ett gott kamratoch sjömanskap. Klubben arbetar också aktivt med att få fler barn och ungdomar att vilja ge sig ut på sjön och arrangerar flitigt olika former av båtskolor.

Vi har till och med en fiskesnipa. Totalt kommer det cirka 30 båtar till C-Hallen. Vi kan glädjas åt ett stort intresse för klassiska båtar just nu, säger Pierre Dunbar, som är ansvarig för Classic Boat Show.

Heleneborgs båtklubb vid Pålsundet.

På plats kommer också ägarna till de utställda båtarna vara för att berätta om sina båtar och deras historia. Är du nyfiken på Heleneborgs båtklubb och dess historia kommer du ha många goda möjligheter att lära dig mer. En av de unika båtar som har sin hemmahamn vid Pålsundet är Loris, som tidigare var Ivar Kreugers ögonsten och som idag är omsorgsfullt och skickligt renoverad. Från kryssare till ångbåt I år samlas 21 utställare, däribland många föreningar så som SYS och GYS samt att Sjöhistoriska museet ställer ut en Albin 25. På segelbåtssidan visas bland annat en Mälar 22a (M22) och en Neptunkryssare. Motorbåtssidan representeras av allt från snabba offshoreracers och Coronet till klassiska träbåtar. Svenska Ångpanne Föreningen (SÅF) ställer också ut. - Alla och allt kommer vara på plats. Vi har till och med en fiskesnipa. Totalt kommer cirka 30 båtar att visas. Vi kan glädjas åt ett stort intresse för klassiska båtar just nu, säger

Pierre Dunbar, som är ansvarig för Classic Boat Show. Sök ritningar på din båt Veteranbåtsföreningen lanserar en ny bok om Familjen Holm i Gamleby, ett av Sveriges finaste varv. Boken kommer efter tre års arbete direkt från tryckeriet till mässan. Veteranbåtsföreningen presenterar också Veteranbåtsarkivet, som är världens mest omfattande arkiv med 53 000 ritningar inskannade på cirka 23 000 konstruktioner. Arkivet har tagit 11 år att förverkliga. Under mässan kan du söka ritningarna på din båt utan kostnad. Du som gillar Coronet kan spana in en skalmodell av Coronet 21 Daycruiser, som har sin premiärvisning här. Modellen är framtagen i begränsad upplaga i samarbete med Promero Boats och kommer att kunna beställas genom Coronet Yacht Club. Även Fisksätra Firally-klubben är på plats med den helt nyrenoverade ”Rally-Frallan”. Nytt för i år är också det fina cafét som finns i anslutning till Classic Boat Show.

Med båtrenovering som passion Henrik Dahl är mannen bakom Dahl Naval, men framförallt har han renoverat tre Fisksätra Firally till toppskick.

Rally-Frallan

Med nästan 60 år på nacken och nu med minst lika lång livstid framöver. Två år har det tagit för Henrik Dahl att renovera sin Rally-Frallan, en Fisksätra Firally som definitivt är något utöver det vanliga. I sommar ska han åka Strömstad – Haparanda non-stop i sin sex-metersbåt, men först kan du spana in den på Classic Boat Show. HAR DU EN gång sett en Fisksätra Firally på närmare håll och insett dess brutala beständighet, både sett ur bruks- och trendfaktorperspektiv, sitter den fast förankrad på näthinnan. Det är något speciellt med de här sex-metersbåtarna, vars produktion startade 1962 i Fisksätra utanför Stockholm. Firallyn, eller Frallan som de invigda säger, väcker känslor. Henrik Dahl har tidigare visat två andra extremt välrenoverade ”Frallor” på Allt för sjön tidigare. Båten han visar på Classic Boat Show i år är toppmodernt utrustad i alla avseenden och omgjord för att vara säker oavsett väderförhållanden och utmaningar. - Den här båten kallar jag ”Rally-Frallan”. Hon är en sjömätare byggd på 60-talet som nu

är minutiöst renoverad och utrustad med det bästa du kan hitta i allt från motor, navigationssystem till stolar, brandsläckningssystem, stabilisatorer med mera. Jag vågar inte ens räkna ut hur mycket tid som är nedlagd. För mig är det här en passion och mitt sätt att koppla av. Jag gillar att visa att man kan skapa något riktigt bra med moderna funktioner även av en äldre båt från 60-talet. Henriks plan är att sjösätta ”Rally-Frallan” i Strömstad under sommaren och sedan köra non-stop till Haparanda. Han räknar med att det tar cirka 50 timmar. Syftet är att visa att det är möjligt att köra långt även i en mindre båt och att njuta av naturupplevelserna, inte att slå hastighetsrekord.


32

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

CLASSIC BOAT SHOW STOLT SVENSK HISTORIA

Ivar Kreugers Loris På mässan har du chans att kika närmare på Loris, en av Sveriges mest välkända båtar och beställd av Ivar Kreuger. Här finns en utställning om båtens historia och renovering, dessutom är den 2,5 meter stora originalmotorn på 1,5 ton på plats.

Loris salong med det nya sofftyget, som i stort sett är identiskt med det originaltyg som det fanns kvar rester av innerst på de gamla sofframarna.

Alltid rent och säkert vatten i sommarstugan, båten eller där rent vatten behövs! VÄLKOMNA Att besöka oss på Båtmässan Monter AG:16

LORIS ÄR EN 15 METER lång expresskryssare med salong och dubbla sittbrunnar och brukar kallas för ”speedyacht”. Hon byggdes 1913 helt i fernissad mahogny med vackra beslag och en exklusiv inredning i jugendstil. Loris beställdes av Ivar Kreuger 1913 och gjorde med originalmotorn, en Sterling Coast Guard på 24 L och 300 hästkrafter – en nätt pjäs på 1,5 ton och ca 2,5meter lång, hela 27 knop. Kreuger använde henne flitigt, ofta med prominenta gäster ombord, däribland Hollywoodstjärnorna Mary Pickford, Douglas Fairbanks och Greta Garbo. På 1980 talet var det nära att hon försvann efter att ha sjunkit utanför Ekerö och sedan blivit upplagd i ett skogsbryn där andra båtägare tvättade av sina penslar på henne och bröt loss beslag och mahogny. Turligt nog räddades hon i sista stund och efter en fem år lång totalrenovering sjösattes Loris igen 1998. Idag är hon en av de mest påkostade och välrenoverade klassiska yachter som finns i Sverige och K-märkt av Sjöhistoriska museet.

- Att få ställa ut Loris nu är extra roligt eftersom jag och Ilona Orgmetz nyligen köpt ut tidigare delägare och får nu själva råda över båten. Vi använder henne idag både som en härlig badbåt för familjen och som charterfartyg för betalande gäster. Loris har plats för 8 passagerare i bakre sittbrunnen men vi får ta upp till 12 gäster ombord, berättar Mats Arrhénborg. UTÖVER BÅT OCH MOTOR finns en utställning om Kreuger och naturligtvis om Loris historia i montern, eventuellt blir det även filmvisning. - Det är alltid mycket jobb med en så här stor träbåt men när man väl kommer i sjön får man väldigt mycket uppskattning vilket uppväger slitet med råge. Mötena med alla härliga människor som vi kommer i kontakt med tack vare båten är det där extra som gör ägandet så särskilt speciellt och till fullo betalar för alla iskalla dagar under presenningarna vintertid. Läs mer på lorischarter.com

MED ANSVAR FÖR BÅTLIVET Vi har alltid stått för praktiska båtar med lång livslängd. Många av våra äldre båtar tjänstgör fortfarande.Kvalitet och hållbarhet har varit våra ledord sedan 1959. Samtidigt är vi i takt med tiden när det gäller utvecklingen mot morgondagens båtliv. Våra eldrivna modeller tar ansvar för ett hållbart båtägande i framtiden. Vi utvecklar allt mer praktiska och hållbara båtar – precis som vi alltid har gjort.

SWEDISH GTC AB Hemsida: www.swedishgtc.se Mail: mattsson@swedishgtc.se Mobil: 070-529 05 97

Kom och besök oss i monter A14:10

CRESCENT-BOATS.SE


Nyhet - Marlin 24 SR RIB-DC - nöjesmaskin Sjöegenskaper som RIB - komfort och funktion som DC Bowrider

Monter A20:12

Osänkbar

Plant fördäck

Stegbotten

U-bänk fram

Steglister

Solbädd fram

Neopren tubs

Förvaring

Vindruta

Ankare fram

Cockpit med bord

Dörr till cockpit

Inombordare eller Utombordare

Valfri färg

Solbädd

Fäste för Wakeboards

Minihytt

Mobile Floating Homes - a new way of living Året runt Valfritt sjöläge Penthouse Boyta 60-120 m2 Tot by 160-190 m2 2-6 rum

MFH Ocean Craft 50 - 55 - 60

Floating Spaces AB

MFH Overblue 50 - 54 - 64 - 74

Försäljning Yachting by Ariboats www.ariboat.com info@ariboat.com 0708707170

Motordelar av högsta kvalitet Köp eller sälj din båt genom Nordeuropas största kedja

av båtförmedlare!

YachtBroker hjälper dig med att göra dina båtdrömmar till verklighet. Vi är 21 professionella båtförmedlare fördelade på lokala kontor i Danmark, Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Vi brinner alla för att hjälpa till att hitta just din drömbåt, eller sälja din båt snabbt och säkert.

Välkommen till monter C06:09

www.crommarine.com

Besök oss på mässan i monter A04:18 eller på www.yachtbroker.se. Vi ses!


BESÖK OSS I MONTER A 16:18 VÄLKOMMEN.

volkrboat.com


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ANNONS

35

LÄTTARE LIV TILL SJÖSS FAKTA

Så skapar du ett trailerbart båtliv Fixa och rusta själv som Patric Vedin – på mässan finns experter på plats att prata med. Köp begagnad – prata med någon av mässans båtmäklare. Köp ny – mässhallarna är fyllda med nya båtmodeller i trailerbara storlekar. Hyr eller ingå i en båtpool – prata med någon av båtpoolsrepresentanterna som ställer ut på mässan.

TRAILA MERA OCH FÅ FLEXIBELT BÅTLIV Med båten på trailer behöver du ingen bryggplats. Du sjösätter bara när du ska använda den. Dessutom är det lättare att hitta uppställningsplats under vintern eftersom du inte är hänvisad till en båtklubb eller marina och du slipper bottenmåla. En annan fördel är att du enkelt kan upptäcka nya farvatten. FOTO: PATRIC VEDIN

P

ATRIC VEDIN ÄR EN av

alla dem som älskar att vara ute på sjön, framförallt för att pröva fiskelyckan, men också att vara ute tillsammans med sin familj. Sedan åtta år tillbaka har han valt att ha båten förvarad på en trailer utanför lägenheten i Bromma. Innan dess fiskade han från en mindre båt som han kunde förvara på biltaket. - Det viktigaste är att komma ut på sjön och att det gäller att vara lösningsorienterad när man bor i stan och vill ha ett enkelt och prisvärt båtliv. I princip är det omöjligt att få en båtplats i närheten där jag bor. Att ha båten på trailer gör att jag enkelt kan nå olika fiskevatten när helst jag känner för det och som tur är har jag bara några minuter ner till närmaste ramp. Dessutom är det billigare att tanka i och med att jag åker in på en vanlig mack med hela ekipaget. En annan fördel är att jag kan lasta i och ur all fiskeutrustning hemma och inte riskerar att få allt stulet.

40

Båttrailers Det finns dels registrerade båttrailers och dels så kallade båtvagnar, som inte är registrerade. En registrerad båttrailer får köras i upp till 80 km/h på allmän väg och ska besiktigas vartannat år. En båtvagn är en enklare konstruktion och du får oftast köra med den i max 40 km/h. Den behöver inte besiktigas och passar bäst för dig som bara flyttar båten korta sträckor.

Trailerbara båtar Om ungarna får välja blir det gärna en tur ut till Birka, eller någon skön avskild badvik med vänner eller middag på en klippa.

km/h är maxfarten för en båtvagn, passar perfekt för dig som bara behöver flytta din båt kortare sträckor.

Vad är det för båt du har? - Det är, eller rättare sagt var, en Trifoil 70 de luxe, en norskbyggd båt från det glada 70-talet. När den kom ut på marknaden var den revolutionerande med att den var osänkbar och näst intill omöjlig att välta i sidled. Det senare var anledningen till att jag valde just det här skrovet som grund eftersom jag ville ha den till fiske. Efter ombyggnad väger båten cirka 350 - 400 kilo, inklusive en 50-hästare och en del fiskeutrustning. Var brukar du traila båten? - Eftersom vi bor i Bromma blir det mestadels i Mälaren, men även andra närliggande vatten både norr, söder och öster om stan.

För transporter på allmän väg används en båttrailer, med maxfart 80 km/h. Foto: Great White

De flesta mindre motorbåtar går att traila. Hur mycket båten får väga beror på trailerns lastkapacitet, men också på dragbilens vikt och vad den får dra, samt din körkortsbehörighet. Antalet trailerbara segelbåtar har blivit fler den senaste tiden. De har antingen centerbord eller sänkköl. En båt med centerbord kan oftast transporteras på en vanlig båttrailer, medan den med sänkköl behöver en specialanpassad trailer.

Att ha båten på trailer gör att man till exempel enkelt kan nå olika fiskevatten när helst man känner för det.

Att ha båten på trailer är ett snabbt och enkelt sätt för familjen Vedin att komma ut på sjön och även att kunna ta med sig barnens kompisar på dagsturer.

”På Allt för sjön kan du hitta många nya båtmodeller i trailerbara storlekar.”


36

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

ENTRÉTORGET

Från vrak till vrålåk Hamnen.se har gått från dröm till verklighet och renoverat en halvrutten klassiker till ett äkta vrålåk. Efter mer än 400 arbetstimmar är deras Bertram 25 HT som ny. På entrétorget har du chans att träffa Hamnen.se. REDAKTIONENS MÅL var satt: att renovera en gammal klassiker med strävan att skapa en modern båt av den. Valet föll på en Bertram 25 HT. - Bertram har varit något av min drömbåt sedan jag var liten pojke och när jag hittade ett lämpligt objekt lyckades jag övertyga mina kollegor att det var ”världens bästa båt”, berättar Claes Olivecrona på Hamnen.se och den som har genomfört projektet. Redan från början stod det klart att det skulle krävas en hel del jobb för att få båten fin, men att det var så pass mycket som behövde åtgärdas kom som en överraskning. - Det har varit lärorikt och självklart bitvis rejält utmanande. Tack vare god planering och projektledning, samt fantastiskt bistånd och hjälp från experter på bland annat Gåshaga Marina och Sune Carlsson båtvarv, har vi lyckats.

isättning och installation av ny motor, nya eldragningar, bygge av både badbrygga och instrumentpanel, ny klädsel och styrning med mera, visas nu båten upp på mässans entrétorg. Hamnens redaktion och olika experter inom renovering kommer vara på plats för att svara på frågor och berätta mer om renoveringen. EFTER SLIPNING, LACKNING,

Visst går det! Hamnens projektbåt visade sig behöva mer kärlek än de först trodde, men med hjälp av god planering, experter och envishet har de lyckasts få sin Bertram 25 HT i toppskick.

Outerlimits SL 44

På Allt för sjön hittar du de riktigt snabba båtarna Missa inte Modern Betong Racing Team och deras Outerlimits SL 44, som uppbackad med 2 x 1350 hk toppar 125 knop. Förra året var de snabbast över Ålands hav i tävlingen Njord Gofast som går mellan Sandhamn och Mariehamn i mitten av juli. Då avverkade de sträckan på 1 timme och 6 minuter och det i vindar på 8-10 m/s. I år siktar teamet på att få ner tiden till runt 45 minuter då tävlingen går av stapeln den 19 juli. Allt hänger givetvis på väder, vind och vågriktning, men med rätt förutsättningar så finns det sträckor där vi kan komma upp i över 125 knop säger CarlFredrik Söderberg från Modern Betong Racing Team. Mer om årets tävling finns på njordgofast.se

Håll dig flytande även efter båtaffären. Kom in i vår monter (A17:02) på Allt för sjön-mässan så berättar vi mer om våra finansieringslösningar. Ansök om lånelöfte redan nu på ecster.se eller på plats i montern. Välkommen!


REGISTRERAD & INTERNATIONELL

DUBBELT UPP MED BUBBLOR!

BÅTMÄKLARE

Freixenets klassiska cava finns både som torr och halvtorr, därför passar de utmärkt som sällskapsdryck både vid minglet och till buffén.

MÄKLARUPPDRAG Cordon Negro, får ständigt fina utmärkelser i internationella tävlingar. Nu senast brons i Decanter World Wine Awards 2018 och silver i IWSC, International Wine & Spirits Competition 2018.

SÖKES!

FREIXENET CARTA NEVADA Artnr: 7743 Pris: 79 kr 11,5 % alc vol FREIXENET CORDON NEGRO Artnr: 7738 Pris: 89 kr 11,5 % alc vol

freixenet.se

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem.

min. storlek=30mm

MÖT OSS I MONTER AG:04 RIKSTÄCKANDE BÅTMÄKLARE GÖTEBORG l MALMÖ l STOCKHOLM l VÄSTERÅS l NYKÖPING l KALMAR

www.knapemarin.se halvsida 122x372.indd 1

2019-02-15 16:34


38

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

UTSTÄLLARE

MONTER

UTSTÄLLARE

MONTER

UTSTÄLLARE

B06:08B

Harken Sweden

ABC Seglarskola & Båtskola

A03:17

Cooler Things Sthlm

Active Business Group Sthlm

C18:10

Coronet Yacht Club

C14:50

Heleneborgs Båtklubb

ADV Engineering

A19:15

Creative Stuff

C03:24

Afflux Water

C03:04

Crescent A14:10

Agapi Boating

A41:19

Crom Marine

Air Head Miljötoaletter

C03:24

Dahl Naval

Alandia Försäkring

A35:14

Albatross Sportswear

MONTER C01:13 C07:40, C11:40,

UTSTÄLLARE

MONTER

Marinsystem C11:18 Marstrand Yachts

A41:20

Marstrom Composite

A03:36

Herlin-sällskapet C18:25

Martec International

C13:12

C06:09

High Coast Of Sweden

Maskinfabriken G.C./Tyresövaggan

C12:20

A36:18

Highfield Aluminium Boats/

Mastervolt Sweden

C04:10

Delta Powerboats

A41:37

Kina Båt & Marin

MB Grand Skandinavia

C05:05

C05:20

Det goda från Italien Sverige

C18:24

Hiketex C04:35

M-Båtsförbundet C16:53

Albin Express 40 år

A06:21

Diesel Power

A06:02

Hjertmans Sweden

C09:21

Melker kayaks, The Wood Region

Alfreds Design Bastutunna

C14:31

dittdrag.se C17:15

HOC Yachts

A41:21

Memira C13:05

Alucat A35:11

Dock Marine Sweden

A14:29

Honda Motor Europe Ltd Filial Sverige A09:16

Mercury Marine/Brunswick Marine

AluCraft/Nordwall Marin

A40:19

Docky Marin

A31:01

HR Boat (Sweden)

A09:30

Midmarine A14:14

Alukin aluminiumbåtar

A42:08

Dyk & Anläggning

C02:28

Husky

A33:21

Midtech C05:27

Alutrack

A35:01

eBåtar Group

A08:22

Hwila 25

C03:18

Mobline.se C01:09

AMT

A35:38

Ecster A17:02

Hydrolift A41:23

Modern Betong Racing team

Anchormatic

C09:01

Ekowasher Sweden

Hälsoinsikt

Mojoboats A21:20

A38:02

Electrosurf AB

Anytec, Ockelbo Arcona Yachts

A03:31, A03:31A

AG:18 B01:01

Envelop AB/Ecofurn

C10:30A

A26:02

AG:43

Moorsafe/Roslagens Marincenter

C02:03

C06:35

More Sailing Seglingsresor

A04:19

C17:01

MS Marintjänst -- Båtcharteragent

Askeladden/Marindepån Stockholm

Eriksson Marine Scandinavia

Jan Afzelius/Skeppskonst

AG:25

C16:01, C16:02

A06:33

C16:33

Jacon Sweden

A21:18

A06:14

International Färg

Epifanes C13:02

A09:16, A21:30, A26:02

A42:02

HärjedalsKök

Arronet A12:20 Atlantica

C12:47

AG:17AA

och Båtförmedlare

A03:19A

MyDrawingsAndParts.com C05:34

Erlandsons Brygga

C07:10, C07:11,

Jeanneau

C07:21, C07:31

Jungfrukusten AG:10

Mygind Design

C13:18

Jure Sjöfart

MYS – Motor Yacht Society

C18:27

A33:21

ATV Sweden

B05:10

Autoterm SIA

C14:04

Euro-Park

AvenirHälsan

C06:05

Evinrude A21:39

Järnbröderna/BRIG A21:21

Naturkällan Vattenfallet

C02:04

Baltic

C08:11

Fair Marin

A35:33

Kajaksidan A06:31

Navark Handels

C08:30

Bastuprodukter C16:21

Falcon/Marindepån Stockholm

A26:11

Kampetorp Marin & Fritid

Navigare Yachting

A05:11

Basturökeriet Sverige

C18:20

FIAT Powertrain-FPT

A09:10

Kapellmakarna Sverige

C15:01

Navigationsgruppen C03:17

Bayliner/Marindepån Stockholm

A21:18

Finnmaster

A33:21

Kawasaki Sverige

AG:30, C16:35

C13:03

AG:41 A14:15

Navinordic C06:31

Bella-boats A26:11

Firallyklubben C14:51

Keps-Kungen C11:11

NavyVentus C18:02

Beneteau A21:22

Fjordklubben C14:53

KG Knutsson

Neptunkryssarförbundet C16:53

Benns Mast & Båttillbehör

Flexiteek International

C13:01

Kjell Johansson Fastighetsbyrå

Flipper Marin/Aquador/Flipper

A37:10

Klubb Maritim

C17:37

BK-Hengeren C12:29

Floating Spaces

A20:11

Knape Marin

AG:04

Black Cat Boards

B02:12

Fogelsta Brenderup

C13:11

Kofe Water

Brabus Shadow/Nimbus

A42:07

Freixenet A40:21

Kosto-Uistin C17:12

nocomply.se B02:30

Brodit C04:23

Furuno Sverige

KSSS Kungl Svenska

Nordic Gensets & Motor/

Boding Segel

A04:01

Fuskarelure C17:03

Segel Sällskapet

BRP Sweden

A20:38

Froggy

L.I.M.E Power

Bränna Gårdsmejeri

C17:33

Fyrverket C11:04

laddad.se C11:10

Nordstar Sverige

Buster

A33:21

Föreningen Briggen Tre Kronor

Linder Aluminiumbåtar

North Sails

C05:21, C06:29

Biltema Sweden

C01:22

C05:10 B03:10 EÖ:05

C09:22 AG:21

C04:37

A04:11, A04:17 C05:28 A20:18

Nimbus Boats Sweden

A42:08

Nitra Boats

A14:32

Nivado A14:30 Nobelius Elektronik o Data

Steyr Motors

C04:21

A14:04

Nordkapp A21:30 A36:10 A03:30, A03:34

Bymeq C03:10

Föreningen s/s Blidösund

C17:39

Liros Scandinavia

C01:12, C01:15

Oceanlogo C04:30

Bålsta Släpet

C12:21

Föreningen Skärgårdsmuseet

C18:29

Losttoys A35:26

Oceanseglingsklubben AG:17B

Båtagent Sverige

A03:15

Gaff Yacht Society

C16:52

Lowrance/Simrad/ B&G/C-Map

C06:12

Odelco/Marinplus C09:18

Båtfolket.se AG:29

Galeon – PS marin

A35:30

Lundh Sails

A03:38

OMA Ykkönen

C04:32

Båthistoriska Riksförbundet

Gamla Stans Cykel

C14:03

Länsförsäkringar/Wasa Kredit

A31:02

One Design Center

C08:21

M/Y Loris

C17:34

Optik Smart Eyes

C15:34

C18:25A

Båtsystem C09:20

Garmin

Båtägande – ett rent nöje

Graffiti Sthlm

B01:30

Malco C16:31

Oxo Optik

C13:04

Grandezza/Finnmaster Boats

A31:11

Mallgårds Rökeri o Lantbruk

C17:31

OxyG

C10:05

Båtägarskolan C02:05

Gransegel

A05:21

Marell Boats

A41:02

Pantaenius

A08:03

C' Hansen Group

A17:01

GreatWhite of Sweden

A09:21

Marex/Yamahacenter Stockholm

A33:30

Permateek Båtdäck

C16:48

Campagnes de France Handelsbolag C17:21

Green Marine Båtlyftar

A09:03

Marina Läroverket

C02:33

Pioner Boats/Alvarbåtar

A12:21

Capella Marin

Gregers Båtförmedling

AG:37

Marina Läroverket Sjöutbildning

C03:03

Poker Run

Miljökontoren i Stockholms län

C03:31

A12:04

A03:34, C06:21

AG:45

Capelli A40:35

Grisslan A09:20

Marina Produkter I Stockholm

C01:10

Poly-Produkter/PolyRopes C04:11

Captains

Grålleprodukter C10:04

Marindepån Stockholm

A21:18

Pontech Marina

Gunnar Olssons Foto

C12:28

Marinen C06:40

Poseidon Travel

A05:10

Chillbean B04:10

Hallberg-Rassy A05:33

Marinepool C01:04

Posiq

C03:22

Classic Offshore

C14:55

Hamnab Sjöentreprenader

Marinetek Finland

Princess/Sargo INA Marin

A33:22

Cleanboat Sverige

A22:07

Hanson Marin & Maskinservice,

Marinimporten C11:19

Prispressarna.se AG:22

C05:08

Yanmar A03:14

Marinmäklarna Arronet

Pro4u Sail Racing Team

A03:34

Happy Yachting

Marino A38:01

Procima

C02:24

C08:31, C09:31

Carisma Tender

Clic Glasögon Comstedt

A20:15

C09:11, C10:11

C08:02

A03:34, C01:15

A35:02A A12:30

Njut av ett avkopplande bastubad!

C03:21

Kom och träffa oss i Monter C16:21 för att ta del av fina erbjudande!

Tillverkade av Norrlandsgran Levereras monterade och klara Mer än 10 olika modeller

www.bastuprodukter.com Kontor och fabrik i Bygdsiljum, Västerbotten 0914-202 00. Visningsställen finns runt om i Sverige


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY

UTSTÄLLARE

MONTER

UTSTÄLLARE

MONTER

UTSTÄLLARE

39

ANNONS

MONTER

UTSTÄLLARE

MONTER

Propulse

C05:26

Maritime Museum

C17:35

Svenska Pontonhamnar

C03:21

Uttern/Marindepån Stockholm

A21:18

QSS, Quinnliga Segelsällskapet

A03:03

Sjönära Fastighetsmäklare

C01:05

Svenska Racerbåtförbundet SVERA

C14:23

Utö Bageri

C18:22

Rapsody Yachts

A41:28

Sjöpolisen C04:41

Svenska RS Tera RS Aero Förbundet

B01:23

VaccinDirekt C04:25

Raymarine Sverige

C05:19

Sjöräddningssällskapet, SSRS

Svenska Sjö

A08:02

Watski C08:09

Rebel Kayaks

A09:31

Sjösportskolan C03:33

Svenska Sjöarkivet

C12:02

Wave Armor Nordic

C14:21

Respo Haagised

C15:11

Sjösäkerhetskompaniet

Svenska Skärgårdskryssareförbundet C14:57

We Trade International

C02:22

Rigas Planosanas Regions

C03:23

Sjövärnskåren C05:39

Svenska Vattenskid-

Webasto Center

C10:30

Rolser C05:06

Skeppsholmen Sotheby's

och Wakeboardförbundet

B02:32

Vector ProBoat

A37:22

Rosättra Båtvarv/Linjett

A05:31

International Realty

Sveriges Ångbåtsförening SÅF

C17:38,

Verendus Systems

AG:17A

Rupert Marine

A41:30

Skipperi AG:02

C18:34

Westcoast C18:13

Ryds Båtar

A14:21

Skärgårdshandlarna C01:03

Sällskapet Roland Svenssons Vänner C18:32

Westline Boats

Sableline Sweden

C13:33

Skärgårdsradion EH:06

Tahe Outdoors

Veteranbåtsföreningen C18:23

Skärgårdsstiftelsen i Sthlms Län

TampPinnen C05:07

Vetus

Tanja Stoltenberg

C13:30

Viggo Boats

A37:20

Targa/Botnia Marin

A35:12

Wilén Marin

C02:26

Saga Boats/Carlanders Båtvarv

A40:01

South Coast Baltic

Sail Yacht Society

C16:50

c/o ga-ma consulting

C04:40 C05:30

AG:37

EH:15 C03:29

B03:01

A37:30 A12:02

Sailstar C04:33

Star Sailors League Nations Gold Cup A03:21

TG/Freja Marine

A24:10

Wilma & Louise

C03:01

Saltsjöns Marinpool

StayDry By Kny

C02:27

Theresa F Design

C13:31

Winchmatic Sales

C08:23

SamDesign AG:33

Stiftelsen Skärgårdsbåten

C18:30

Thermoprodukter C12:11

Windex Development

A08:22

Sandströmbåtar A26:21

Sting

A25:30

Thermotic C12:31

Windy Scandinavia

A41:18

Sanopharma C16:18

Stockholm Marin

Tidningen Skärgården

AG:11

Vindö Yacht Club

C16:30

Sardinmästarens C13:06

Stockholmkajak B01:21

Tinn-Silver Boats

AG:40

Visit Åland

Sargo/Sarins Båtar

A33:24

Stockholms Mattlangett

C12:18

TK Trailer

Sea Avenue Marstrand

C04:03

Subtech Sports

C02:01

Tomels

Sunstream Boatlifts Nordic

A22:02

Top Marine

C02:10

Volvo Penta/Båtkusten.se

Seaboost A35:02

Surfspot Sweden

B01:14

Top Marine Sverige

C02:11

Volzhanka Aluminium Boats

Seapax

Suvi/Suvi-Båtar A31:13

Topcat Sweden

A08:28

World of Kayaks

B01:20

Seaquip C03:14

Svartrökarna

C17:29

Torqeedo/Captains C08:31

Värmdö Dykservice

C04:31

SeaSea/Båtaccenten C10:21

Swe Track Electronics

C03:15

TotalCool C06:34

Xenter/Marinkraft AG:08 XO Boats

Sea Bag

B01:11

AG:17 C03:06

AG:27

C13:21 C17:35A

Volkswagen Stockholm

EH:03 A06:10 A09:28, A12:11

A38:20

Securmark A20:04

Sweboat – Båtbranschens Riksförbund EH:02

Trans-Auto

Seehuuset by Sweden

C06:07

Swedbank

TrendRehab C16:03

X Shore

Segla bortom horisonten

A03:05

Svedea A22:05

True Heading

C01:08

YachtBroker A04:18

Selva S.p.A

A12:16

Sweden Boat Racing Club

Träbåtbyggarnas Riksorganisation

C17:32

Yamaha Motor Europe N.V

A33:21

SF Pontona Sverige/Y-bommen

C01:11

Swedish GTC

Tärnskär Båtar

A14:11

Yamarin

A33:21

SGA Trading

C05:13

Swedish Lighthouse

A02:07

UAB VM Production

Silver/Terhitec

A26:13

Svenska Båtunionen

C09:10

UK Sailmakers

A04:20

Sjöboden Jollesport

A08:20

Svenska Fyrsällskapet

UMS Boats

A24:20

A29:01 C16:28 AG:16

EÖ:04

A20:02

AG:06

Volkrboat A16:18

AG:51

Sjöfartsverket C02:31

Svenska Kryssarklubben

A03:11

Ungdomarnas Båtbygge

C15:31

Sjöhistoriska Museet/

Svenska Marinvaror

C01:20

Ursuit

C03:05

AG:35, AG:38

Ö-Metall A06:05 Östersjökompaniet

C07:01

Utställarlistorna samman­ställdes 15 februari 2019.

nytt och fräscht från

MONTER C04-03


MAXIMERA DETALJNIVÅN MED ELEMENT™ OCH HYPERVISION™ FOTOLIKA SONARBILD Elements 1,2 megahertz HyperVision tar precisionen i sonar till en helt ny nivå. I både Down-, Side- och det häpnadsväckande RealVision 3D sonarläget kan Elements HyperVision visa bottenstrukturer, fi sk eller vrak i en fotolik upplösning och klarhet. Du kommer snabbare fram till din favoritplats med prestandan från den fyrkärniga processorn och det lättanvända operativsystemet LightHouse Sport.

Läs mer om kraften i Element på raymarine.se/element

248 x 372 Element (19-0219-MAR).indd 1

30/01/2019 14:12


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.