Icon News 1 2017 Fi

Page 26

UUTISIA NEWICONILTA

Automaatio modernin sairaala-apteekin puhdastilassa NewIconin järjestämän sairaala-apteekkilaisten koulutuspäivän yksi odotetuimmista puhujista oli proviisori Anna Vilanti Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sairaala-apteekista, jossa lääkevalmistusrobotti on valmistanut suonensisäisiä antibioottiannoksia jo noin vuoden ajan. Koulutukseen osallistui proviisoreita, farmaseutteja, apteekkareita ja farmanomeja yhdestätoista sairaanhoitopiiristä. Koulutuksessa pureuduttiin automaatioon sairaala-apteekin puhdastilassa. Yksi osallistujista oli proviisori Antti Isotalo Vaasan keskus­sairaalan sairaala-apteekista, jonne kaksikätinen IV ICON Twins -robotti toimitetaan kevään 2017 aikana. – Koulutuksen sisältö oli ennakko-odotuksiani parempi. Aihe-alueita käsiteltiin perusteellisesti. Erityisesti Anna Vilantin puheenvuoro oli hyödyllinen. Hänellä oli hyvin käytännön-

läheinen ja laaja esitys siitä, miten heidän antibioottilaimennusprosessinsa toimii, kommentoi Isotalo. Puheenvuorot kuultiin myös Granlund Oy:ltä aiheesta: Uuden teknologian tuominen käytössä oleviin puhdastiloihin ja Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskukselta aiheesta: Uusi hankintalaki, uudet mahdollisuudet. – Oli mielenkiintoista kuulla uuden hankintalain innovaatiokumppanuus-hankintamenettelystä, jossa voi olla potentiaalia sairaala-apteekeille. Oli myös hyvin palkitsevaa päästä keskustelemaan kollegoiden kanssa sairaala-apteekkien toiminnan kehittämisestä, joka on tällä hetkellä pinnalla automatisointihankkeiden vuoksi. Meillä on käytössä lääkevarastoautomaatti, mutta myös antibioottiannosten automaattinen valmistus kiinnostaa, sanoo proviisori Hanna Tolonen HUS-Apteekista.

Patentit sairaaloiden lääkehuollon automaatio­laitteille NewIconille myönnetty patentti koskee lääkehuollon kokonaisautomaatiojärjestelmää, joka vastaa lääkehuollon eri vaiheista sairaaloissa. Järjestelmä on käytössä eri mittakaavoissa jo useissa sairaanhoitopiireissä Suomessa. Patentti koskee keksinnön yksinoikeutta Suomessa, myös kansainvälisiä patentteja on vetämässä. – Olemme hakeneet patentteja myös yksittäisille tuotteille ja menetelmille, jotka kuuluvat lääkehuollon kokonaisautomaatiojärjestelmään. Patentit ovat osa aineettomien oikeuksien suojausstrategiaamme. Saimme hiljattain kaksi uutta patenttia: lääkejakelualustalle, joka helpottaa hoitoyksiköissä tehtävää lääkejakelua, ja automaatiojärjestelmälle, joka saattaa käyttökuntoon suonensisäisiä lääkkeitä, kertoo markkinointi­johtaja Jori-Matti Sa­ volainen.

Pysy kuulolla Tilaa tuoreimmat kuulumisemme sähköpostiisi osoitteesta: info@newicon.fi. NewIcon News -uutiskirje ilmestyy kuusi kertaa vuodessa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sairaala-apteekin proviisori Anna Vilanti kertoi NewIconin koulutuksessa, kuinka heidän antibioottilaimennusprosessinsa toimii.

26