Icon News 1 2017 Fi

Page 12

TEKSTI: MERVI LEINONEN KUVA: MARKUS ASPEGREN, ALIAS STUDIO

Kolmas kerta toden sanoo Viisi vuotta sitten, 2012, Jevgeni Katkov oli käymässä venäläisten vieraidensa kanssa lääkeostoksilla kouvolaisessa apteekissa. Lääkärinä uransa tehnyt Katkov kiinnitti huomiota asiakaspalvelutiskin takana toimivaan lääkevarastoautomaattiin. Siitä alkoi rakkaustarina.

– En ollut nähnyt vastaavanlaista automaattia Venäjällä. Haistoin heti bisnespotentiaalin, kertoo Katkov. Katkov otti jo pian apteekkarin suosittelemana yhteyttä NewIconiin ja tarjoutui jälleenmyyjäksi Venäjällä. Kohta pystyssä oli Katkovin perustama jälleenmyyntiyritys Erja OOO, joka vastaisi myös NewIconin automaatiolaitteiden huollosta. – Alku oli hankala. Viiden vuoden aikana saimme kaupaksi vain kaksi lääkevarastoautomaattia: toisen Moskovaan, toisen Pietariin, kertoo Katkov. Automaatti näytti maksavan venäläisille liikaa. Takaisinmaksuaika oli liian pitkä, joten investointia ei koettu kannattavaksi. Syynä oli esimerkiksi farmaseuttien alhaiset palkat. Eikä Suomen ja Venäjän kaupan tyrehtyminen helpottunut asiaa.

OSTAJANA ISO APTEEKKIKETJU Viiden kituvuoden jälkeen Katkovin pitkäjänteinen myyntityö ja luottamus NewIconin automaatiolaitteisiin on alkanut tuottaa tulosta. Kolmannesta lääkevarastoautomaatista syntyi kaupat huhtikuun 2017 alussa. Ostajana on iso apteekkiketju, jolla on Pietarissa 83 apteekkia. – Imago on tosi tärkeä asia Venäjällä. Yritykset käyttävät sisustamiseenkin – arkkitehtuuriin ja taiteeseen – paljon enemmän rahaa kuin Suomessa. Automaatin hankintahinta oli pieni summa verrattuna niihin plussiin, joita he voittavat nykyaikaisen imagon ansiosta, toteaa Katkov tyytyväisenä. Täysautomaattinen lääkevarastoautomaatti Iso-Fixu toimitetaan Pietarin pääkadulla Nevski prospektilla sijaitsevaan apteekkiin, joka on apteekkiketjun lippulaiva. Samalla kadulla toimii kymmeniä muita kilpailevia apteekkeja. – Ratkaisevaa oli myös Iso-Fixun keräilynopeus, jonka ansiosta asiakkaita voidaan palvella nopeammin. Asiakkaat kääntyvät ovelta ja menevät naapuriin, jos apteekissa on ruuhkaa. Myös automaatin hiljainen ääni ratkaisi. Apteekki toimii kerrostalossa, joten NewIconin piti osoittaa, ettei ääni ole häiritsevä.

12