Page 1

Broj 1

rujan – listopad 2016.

Dan starijih osoba – 5. međugeneracijsko druženje u OŠ Voltino (6.10.2016.) Ruže su crvene, tajne su skrivene, slatka je muzika , al'nije kao ti…

(časopis produženog boravka)

Dan za mir – Mandala prijateljstva u lancu mira ( 21.09.2016.) Cvijeće raste na livadi, cvijeće raste u travi, cvijeće raste u vrtu, a ponekad ono nastaje u mašti u našoj glavi. Ali postoji jedan poseban cvijet, pomalo neobičnih latica. On je sastavljen od naših radosnih učenika i njihovih mudrih učiteljica! Taj cvijet je nastao kako bi pokazali koliko je mira i poštovanja u našim srcima bitno i potrebno. Samo pružajući jedni drugima ruke pružamo jedni drugima mir i tako gradimo zajedništvo vrijedno! Mi smo Dan za mir i ove godine obilježili – mandalu u obliku cvijeta složili!

RUKA DO RUKE PRIJATELJ -TO SMO MI BORAVKAŠI 2016./2017.

Ovim stihovima, koje su naši najmanji prvašići izveli, započeli smo naše druženje s našim najmilijim članovima obitelji, s našim bakama i djedovima koji baš uvijek sve razumiju, koji ponekad tako lako svojim unucima popuštaju. Kazalište sjena je romantičnu priču o baki i djedu ispričalo i na ljubavi iz djetinjstva nas podsjetilo. Da ne bi zaboravili modu naših baka i prabaka potrudili su se naši osmaši i pokazali nam modu koju su nekada naše bake, tada prave dame, nosile i kako su se po gradskim ulicama šetale. Život naših dragih starijih je jako zanimljiv, samo da znate, a u to su nas uvjerili naši učenici glumci, koji su prikazali kako bake i dede sebi svojim slatkim pričama i dogodovštinama dane ugodno skrate. I na kraju su nas prvašići pozdravili pjesmicom koja je prava školska- rekli su nam da je s bakama i djedovima uvijek sve za pet...jer s njima je svima nama ljepši ovaj svijet! Nakon priredbe, gosti su se se po raznim radionicama uputili i razna umijeća nam u odabranim kutićima pokazali: kutak za starinske frizure; kutak za heklanje; kutak za čitanje priča; kutak za tradicijske igre; kutak za ples; kutak za pjevanje; kutak za sviranje; kutak za mudre misli. Posebnu pohvalu i zahvalu šaljemo svima onima koji su prefine kolače i slastice doma pripremili jer zahvaljujući njima smo se na kraju svečanosti, nakon tombole, na školskom domjenku počastili!


IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI U PRODUŽENOM BORAVKU •

Kazalište sjena - Nevenka Dimač

Kreativna radionica – Daria Krapanić

Mali enigmatičari – Ksenija Stojanovski

Mali zbor – Ivona Pintar

Mudre igre – Ivona Pierobon Šikman

Školica heklanja “Cvijetak” – Anamarija Čorko, Romana Kutlača

Zaigrajmo matku – Maja Poljski

VRIJEME: četvrtak od 13:20 do 14:05 •

Mala škola šaha – Ivica Pejić

72 SATA BEZ KOMPROMISA (14. I 15. 10.2016.)

VOLONTIRANJE- Kada nešto napraviš besplatno, kada ne tražiš ništa zauzvrat.

„72 sata bez kompromisa“ govori najljepšim jezikom jezikom ljubavi!

VRIJEME: srijeda (neparni tjedan) od 15:45 do 17:00) •

Univerzalna sportska škola – Ljiljana Hanžek

VRIJEME: utorak i petak od 13:20 do 14:05

IZVANŠKOLSKA AKTIVNOST U PRODUŽENOM BORAVKU 

Mali vatrogasci – Marko Majdandžić

VRIJEME: četvrtak od 13:20 do 14:05

Vikendi su za odmor - slažemo se svi! U OŠ Voltino vikend, petak i subota, 14.i 15.10. je radni bio, ali na završetku svega se pokazalo da je na najljepši način puno srca odmorilo… još više srca razveselilo! Taj vikend jedan školski hodnik, koji je za preuređenjem vapio, u prekrasnu priču se pretvorio. Projekt «72 sata bez kompromisa« je u tom hodniku kreativnost pokazao - Volonteri su glavni glumci bili, s velikom voljom zidove krečili, stare stolice preuređivali i glazbene note na njima ispisivali, stare učiteljske stolove u zanimljive radne stolove za djecu pretvorili, stare ormare u novo ruho zaodjenuli… Želimo pohvaliti veliki trud mladih volontera, koji su zajedno s učiteljicama, običan hodnik u školi pretvorili u pravi kutak za djecu. To je sada mjesto u kojem učenici svoje zadatke rješavaju, još kreativnije nego prije, u kojem svoje ideje slažu, još šarenije nego prije, u kojem svoje mjesto za igru pronalaze, još draže nego prije. I ono najvažnije osjećaju se kao da su doma, taj prostor poštuju kao svoju radnu sobu, svojim učenjem, igrom, šalom, pjesmom i smijehom mu još veću vrijednost daju.

Pravilo ovog veselog volonterskog kutka je - svi su dobrodošli!


JABUKIJADA (19.10.2016.) Broj 2

listopad - studeni 2016.

(časopis produženog boravka)

U srijedu 19. listopada, na našem školskom igralištu se pravo natjecanje odvijalo, branje jabuka je za naše učenike taj dan u boravku najzanimljivije gradivo bilo. Svi su svoje snage mogli odmjeriti u raznim igrama koje su učiteljice za njih pripremile, a oni su svoju spretnost, brzinu, smirenost i snalažljivost pokazali. Jesen je također i vrijeme kestena, pa smo s učenicima odigrali i igru, pravu rekreaciju za njihove ručice koje puno pišuKESTEN KUGLANJE. Na kraju smo se sa slasnim jabukama poigrali, počastili- uspješno smo ih pojeli!:)

ZAVIČAJNA KUHARICA BORAVKAŠA (24.10.2016.) Priča počinje ovako… Jednoga dana 2015. učiteljice se sastale i što će sve s učenicima raditi smišljale. I nakon duuugo dogovoranja i razgovaranja postale su gladne i počele pričati što bi mogle taj dan doma kuhati. I nekako su u učiteljske mudre glave, ukusni kolači došli... Tad je učiteljicama sinula ideja! Započinjemo novi projekt boravkaša - SVAKI MJESEC KOLAČ JEDAN, MALIH KUHARA RECEPT VRIJEDAN! Učenici i učiteljice su zanimljive recepte donosili, naša draga kuharica recpte odabrala i kolače pekla, a učenici uživali i kolačima se sladili! 2016. najbolji su recepti svoje mjesto našli, učenici drvenu kuhaču s etno motivima oslikali, Zavičajnu kuharicu boravkaša lijepo smo uredili i opremili i za božićni sajam Učeničke zadruge Voltino je pripremili.

JEDITE PUNO JABUKA I IMAT ĆETE OSMIJEH OD UHA DO UHA, TO JE NAŠA MUDRA PREPORUKA!

1. SAJAM EKO BORAVKAŠA ZADRUGARA (25.10.2016.)

Neka se sada s vama u novoj 2017. kuharska priča naša nastavi!

Djeca su poznata po tome da lete posvuda, ali usput stvore prekrasna čuda. Djeci često iz obične točke na papiru nastane najljepša slika u svemiru. Takvu kreativnost naši boravkaši imaju i u svojim likovnim majstorijama je rado pokazuju. Dan kada se to može vidjeti, i njihov rad nagraditi, je dan kada se u našoj školi organizira Sajam eko boravkaša. Na prvom sajmu smo u jesensko-jabučnom tonu bili, pa smo i takve uratke nudili: jabučni čips, jesenski lančič, jesenski memory, magnetni blok u obliku jabuke, magnetići s poslovicama ukrašen jabukama, označivač stranica s jabučicama i za kraj, suvenir –jabučica.


PUTUJUĆA KNJIGA PRIJATELJSTVA (šk.god.2015./2016.) Obavještavamo sve stanovnike našeg malog gradića OŠ Voltino u kojem se neprestano nešto stvara, ali u kojem se nitko ne umara, da su boravkaši, šk.god. 2015./2016., čudesnu knjigu stvorili i u njoj svoje prijateljske tople riječi jedni drugima, stranicu po stranicu, množili. Redoslijed događaja: učiteljice njihove su je Putujuća knjiga prijateljstva nazvale, na natječaj Oboji svijet - Foruma za slobodu odgoja je prijavile i zajedno s

Čestitamo svim učenicima koji su bili dio ovog Putujućeg projekta!

Cvijetom prijateljstva je poslale. Stiže nama dobra vijest, nakon koje smo morali svi od uzbuđenja na stolicu sjest'! Naš radPutujuća knjiga prijateljstva je osvojio nagradu u kategoriji Oboji svijet-tolerancija u nastavi! 16.11.2016. je nekoliko učenika u pratnji učiteljica prisustvovalo priredbi Oboji svijet u Muzeju za umjetnost i obrt, Dan tolerancije su obilježili i uručene nagrade primili.

MALI ENIGMATIČARI (09.11.2016.) Enigmatičari su nova izvannastavna aktivnost u našoj školi koju naša draga knjižničarka Ksenija Stojanovski vodi i takav rad s djecom voli. Kako bi se i oni koji ne idu na tu INU s enigmatikom upoznali 9.11. smo malo okupljanje organizirali. Mali enigmatičari su se predstavili i svoje naučene igre nam pokazali. Osmosmjerke, križaljke, labirinte, točkalice su rješavali i mudre zagonetke-enigme sastavljali… I ono uvijek bitno-dobro se zabavljali!

SPOMENAR PRIJATELJSTVA (18.11.2016.) U tjednu Dječjih prava pokazivali smo puno podrške i učili puno o toleranciji. Naučili smo se prihvaćati i jedni drugima isključivo lijepim riječima i djelima vraćati. Prijateljstvo je riječ koju svaki dan koristimo i kroz razne trenutke i načine ga se prisjetimo. Tako smo se 18.11. prisjetili jedne svima poznate bilježnice-Spomenara prijateljstva. Nju su većinom mame i bake imale i u nju razne stihove, pjesmice, crteže, sličice, naljepnice i svoje prve simpatije sramežljivo upisivale. Boravkaši znaju kako o prijateljstvu pisati, to su pokazali i svojom Putujućom knjigom prijateljstva. Sada će još dodatno svoje znanje o iskazivanju lijepe riječi prijatelju nadograditi i sa svojim najbližima stihove za naš školski Spomenar prijateljstva prikupljati. PIŠI, RIŠI, ALI ZNAJ, LISTOVE MI NE TRGAJ!

DJECA ZA 5! (20.11.- 06.12.2016.) Udruga Krugovi , preko koje naša škola sudjeluje u projektu »Čep po čep, pun je džep« te na taj način marljivo plastične čepove prikupljamo, sada ima novi projekt za našu školu, gdje se također u dobrim djelimo svi okupljamo.Vaše dobro djelo i VELIKO SRCE će mnoge usrećiti, i pomoći obiteljima s bolesnom djecom koja su oboljela od malignih bolesti. Akcija je dobrovoljna i mogu se uključiti svi koji žele donirati jednu neoštećenu igračku s kojom se više ne igraju (plišanci, lutke, autići, torbe, ruksaci, slikovnice, dječji nakit, društvene igre, puzzle...) Od 21.11. do 6.12.2016. u školi ćemo prikupljati NEOŠTEĆENE igračke i tako se uključiti u projekt „Djeca za 5“. Uđimo svi u bolji svijet…pomoć darujmo za hrabriji let…


Broj 3

studeni - prosinac 2016.

ZAIGRAJMO MATKU (30.11.2016.)

(časopis produženog boravka)

DJECA ZA 5! (20.11. – 06.12.) PONOSNI SMO NA VELIKI ODAZIV NAŠIH UČENIKA Humanost na djelu- ukratko se tako mogu opisati sve one igračke koje su s velikom radošću i još većom brižnošću djeca donosila. Bilo je tu slikovnica raznih za sve one čitače i ljubitelje knjiga, društvenih igara za okupljanje prijatelja, jer zna se da kroz druženje nestaje svaka briga… Lutke će poslužiti gospođicama malim, a autići će biti vježba za oprezne vožnje vozačima budućim… Svaka igračka je na poseban način dragocjena, jer ona je bila dio ekipe u carstvu igračaka koje su se nalazile kraj jastuka nekog dječjeg kreveta, a darujući je Udruzi Krugovi pružit će veliku pomoć za ozdravljenje bolesnoj djeci.

Dana dobrote nikada previše … Dobro je činiti dobro!

Matematika- nekima riječ tako slatka da bi je mogli pojesti i cijeli dan se zbrajajući i oduzimajući njome igrati! Baš takvu matematiku nam je pokazala naša učiteljica Maja Poljski, naša poznata matematičarka iz boravka! Svi smo prvo pažljivo slušali , i iz tog gradiva smo za 5 bili! Tada smo se po grupama podijelili i za zajedniči rad smo učenike pohvalili te opet 5-icu zaslužili! Origami tehnikom smo u ovo zimsko doba snjegovića slagali, kvadrate jedne s drugima spajali i za trud još jednu 5-icu osvojili! Igrati se vole sva djeca, a kroz ovu aktivnost se pokazalo da je matematika draga igra svim našim boravkašima!


2. SAJAM EKO BORAVKAŠA ZADRUGARA (29.11.) Prijateljstvo se u mnogim pjesmama opjevalo, u zanimljivim pričama prepričalo, u prekrasnim knjigama ispisalo, slažete se s time svi? Prijateljstvo se može darovati, a čak se može i napraviti. Pitate se kako? Mi smo naše prijateljstvo iskazali tako da smo narukvice prijateljstva napravili. Narukvice vrijednim dječjim ručicama od vune pletene, narukvice od perlica spretnim prstićima nanizane, narukvice od papira preciznim spajanjem slagane, narukvice uz pomoć jedne bake i ručica malih stvorene, narukvice od slamki složene…Svaka ta narukvica ima istu temu, u svakoj od njih se nalazi sastojak za najslađu kremu, jer svaka od njih ima ispletene niti… želje koje baš svako dijete želi- biti, prihvaćen i voljen, biti siguran da si prijatelj nečiji i da tvoje prijateljjstvo s tobom netko rado dijeli!

SAJMOVI EKO BORAVKAŠA ZADRUGARA Dragi roditelji, uža i šira rodbino,zahvaljujemo se ovim putem svima koji su sudjelovali svojim doprinosima nabavkom materijala za dosadašnji 1., 2. i 3. sajam Eko boravkaša zadrugara. Prikupljena sredstva na sajmovima Učeničke zadruge Voltino za rad i potrošni materijal Eko boravkaša zadrugara koristimo, potrebe i razvoj Učeničke zadruge Voltino time razvijamo , za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada potičemo , usavršavanje učenika i u humanitarne svrhe poučavamo i odgajamo Vrijedni ćemo i u idućem polugodištu biti i vjerujemo da ćete se našim školskim majstorijama , kao i do sada, ponositi!

GDJE GOD SE NALAZIŠ, TVOJ SVIJET SU ZAPRAVO TVOJI PRIJATELJI. William James

BOŽIĆNA ČAROLIJA U NAŠOJ ŠKOLI (21.12.) Božićna čarolija je svuda oko nas...ujutro kad oči otvorimo negdje u daljini začujemo zvona.. Za laku noc kad se spremamo kroz prozor toplog doma zadivljeno gledamo dvorišta lampicama okićena ...Bas takva čarolija se i u našoj školi zbila, i ovu godinu je veselo društvo roditelja, baka i djedova na božićnoj priredbi okupila. Učenici naši, a i poneke vesele učiteljice, su radosna srca bozićne pjesme svima drage pjevušili... laganim plesnim koracima se po pozornici kretali...Tople riječi o obiteljskom zajedništvu su se širile, o međusobnom pomaganju se govorilo te na važnost davanja ljubavi kroz mala djela velikim srcem se podsjećalo...Svi smo se okupili...zajedno dolazak blagdana slavili...ispunjeni dobrom voljom jedni drugima blagdane čestitali!

I na kraju, što reći, i ove smo godine postali pametniji i veći.Stoga Vam svima blagdane želimo sretne i vesele u krugu obitelji Vaših provedene.Neka Vam godina nova ostvarenje želja donese, zdravlje, sreća i veselje neka budu Vaše prve želje. Još jednom zahvaljujemo Vam na svakoj suradnji, donaciji i svoj dobroti. Život boravkaša neka se i sljedeće godine nastavi u zajedništvu i svoj njegovoj ljepoti. Uredništvo: učenici i učiteljice produženog boravka OŠ Voltino šk. god. 2016./2017.

Boravkašek - časopis boravkaša OŠ Voltino  
Boravkašek - časopis boravkaša OŠ Voltino  
Advertisement