Page 12

COLUMN

WHAT HAPPENS ONLINE,

STAYS ONLINE Vanaf 28 mei 2018 geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de nieuwe Europese Privacywet. Daarin is onder meer vastgesteld dat een werkgever/ opdrachtgever niet zonder toestemming van de sollicitant hem of haar mag screenen. Als ik het goed heb kan dus het volgende gebeuren: HR-manager Rob van het Wereldnatuurfonds is op zoek naar een nieuwe PR-director wereldwijd. Kees solliciteert. Op het eerste gezicht een echte match en omdat Kees geen toestemming geeft voor een online screening moet Rob het doen met de informatie die hij heeft. Hij nodigt Kees uit voor een gesprek. ’s Avonds zit Rob te scrollen door zijn Instagram-account en ziet ineens Kees voorbijkomen. Foto’s waarop Kees staat met jachttrofeeën: Kees die een leeuwenkop in zijn hand houdt, Kees die op een dode olifant zit en Kees die een girafbeen onder zijn arm klemt. Misselijk is Rob ervan. Maar hé, hij mag Kees niet afzeggen. En hem al helemaal niet om deze foto’s de baan weigeren! Kees krijgt de baan, er volgt een groot schandaal omdat alle anderen namelijk wel online screenen, niemand wil meer zaken doen met het Wereldnatuurfonds, er is geen vrijwilliger die nog voor deze organisatie wil werken en 5.000 mensen verliezen wereldwijd hun baan.

Check daarom nog eens je online gedrag: 1. Ga op LinkedIn naar ‘ik’ en vervolgens naar ‘Bijdragen en activiteit’. Dat is namelijk voor iedereen te zien. Check of je gedrag hebt vertoont dat schadelijk is voor hetgeen je wilt bereiken. 2. Ga op Facebook naar je persoonlijke pagina, klik op je omslagfoto op ‘activiteitenlogboek weergeven’. Check of je gedrag hebt vertoont dat schadelijk is voor hetgeen je wilt bereiken. 3. G  a op Instagram via het tandwiel naar ‘berichten die je leuk vindt’. Check of je gedrag hebt vertoont dat schadelijk is voor hetgeen je wilt bereiken. 4. Ga naar Google, typ je naam in en kijk wat er naar voren komt. Kom je iets tegen over jezelf dat schadelijk kan zijn voor jou, dan kun je proberen dat via deze link te laten verwijderen: https:// support.google.com/webmasters/answer/6332384?hl=nl#more_information.

Wat een ontzettend stom onderdeel van deze wet Je denkt toch echt niet dat een wet gezond verstand in de weg zit wanneer een opdrachtgever, werkgever of wie dan ook online gedrag ziet van jou, die hij/zij zich niet kan permitteren? Dan word je gewoon niet gekozen. Connect2 / M 06 460 445 18 monika@connect2.nl / www.connect2.nl

Monika van Rijthoven

12

NETWERK EDITIE 6 / 2017

editie 6-2017 zakenmagazine Netwerk  

Met in deze editie onder meer: Adviescentrum Evercare Eindhoven, VDT Advocaten, Ledro4Life, Ecom,Theaters Tilburg en meer.

editie 6-2017 zakenmagazine Netwerk  

Met in deze editie onder meer: Adviescentrum Evercare Eindhoven, VDT Advocaten, Ledro4Life, Ecom,Theaters Tilburg en meer.

Advertisement