Page 1

Hoezo Fair? FairFin streeft naar duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Wij willen een wereld waarin het goed leven is voor huidige en toekomstige generaties.

Hoezo Fin? FairFin gelooft dat geld de motor kan zijn voor een faire maatschappij. Kรกn zijn, want helaas is het tegenovergestelde het geval. Ongelijkheid, uitbuiting en milieuvervuiling zijn mede te wijten aan ons huidig financieel systeem. Hoog tijd voor een stevige reorganisatie!


Wat doet FairFin? FairFin pleit voor een bankwezen op mensenmaat Als de financiële crisis ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat het financieel systeem te belangrijk is om aan bankiers alleen over te laten. FairFin wil samen met burgers opnieuw greep krijgen op het bankwezen. FairFin organiseert vorming en campagnes om de financiële wereld dichter bij de mensen te brengen. Via sociale acties wil FairFin banken eraan herinneren dat ze een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben.

FairFin stelt schadelijke investeringen aan de kaak Banken hebben een reusachtige impact op de maatschappij. Wat zij met ons geld doen, bepaalt voor een groot deel hoe onze samenleving eruit ziet. Banken investeren enorme bedragen in bedrijven of projecten die de maatschappij ernstig schaden. Bovendien speculeren ze met geld dat beter in de reële economie geïnvesteerd zou worden. FairFin brengt deze schadelijke investeringen onder de aandacht en vraagt banken ze stop te zetten.

FairFin werkt aan ethische alternatieven Als consument kun je kiezen voor een ethische bank of een ethisch product. Kijk voor een actueel overzicht op onze website. FairFin zoekt samen met banken naar manieren om dit aanbod te verruimen en helpt mensen de écht ethische initiatieven van greenwashing te onderscheiden.

FairFin experimenteert met complementaire munten Een complementaire munt is een munt die bestaat naast de reguliere euro, dollar, yen... FairFin experimenteert met munten waarbij de wijze om ze te besteden of te verkrijgen, de samenleving socialer of duurzamer maakt. Munten die te verkrijgen zijn door je in te zetten voor de buurt bijvoorbeeld, of die enkel te besteden zijn aan milieuvriendelijke producten.

FairFin stimuleert de overheid om een andere omgang met geld te faciliteren De overheid kan veel van bovenstaande doelstellingen helpen te realiseren. Ze kan het bankwezen verplichten transparanter en verantwoordelijker te werken, ze kan duurzame investeringen stimuleren en complementaire munten inzetten. Bovendien kan ze een voorbeeld stellen door zelf duurzaam met haar geld om te gaan. FairFin brengt politici, academici en financieel experts samen om kennis uit te wisselen.

FairFin promoot rentevrij lenen Bij Netwerk Rentevrij (dochterorganisatie van FairFin) kunnen organisaties met een maatschappelijke meerwaarde aankloppen voor een rentevrije lening. Voorwaarde is dat de aanvrager zelf het bedrag van de lening verdubbelt door rentevrije leningen bij de eigen achterban te verzamelen. Het systeem heeft zichzelf ruimschoots bewezen: talrijke leningen werden uitgekeerd en terugbetaald. Zie www.rentevrij.be FairFin is het nieuwe kleedje van Netwerk Vlaanderen vzw

Word lid Wil je mee het financieel systeem veranderen? Word dan lid van FairFin vzw. Maak 20 euro over op rekening (BE 21)5230 8038 64 03 (BIC: TRIOBEBB) met de mededeling ‘lidgeld’. Je ontvangt een exclusief FairFin welkomstkado, ons magazine (tweemaal per jaar) en 10% korting op onze producten en activiteiten. Als lid van FairFin heb je een stem binnen de beweging en krijg je regelmatig actuele informatie over duurzame alternatieven.

FairFin Vooruitgangstraat 333/9 B - 1030 Brussel www.fairfin.be / info@fairfin.be / tel (+32) 02 201 0770 / fax (+32) 02 201 0602 v.u. Kristien Vermeersch, Vooruitgangstraat 333/9 1030 Brussel

FairFin_folder_web1-1  

Hoezo Fin? FairFin streeft naar duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Wij willen een wereld waarin het goed leven is voor huidige en toe...

FairFin_folder_web1-1  

Hoezo Fin? FairFin streeft naar duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Wij willen een wereld waarin het goed leven is voor huidige en toe...

Advertisement