NSO Jaaroverzicht Ruimtevaart 2020

Page 46

Nieuwsoverzicht 2020

22 oktober 2020

3 november 2020

Internationaal symposium IGARSS biedt kansen voor Nederlandse ruimtevaart

Nederlands satellietinstrument Tropomi meet voor het eerst uitstoot individuele schepen

Een unieke kans voor Nederlandse ruimtevaartbedrijven, innovatieve startups, promovendi en kennisinstellingen. Zo noemt hoogleraar Ramon Hanssen het International Geoscience and Remote Sensing Symposium (IGARSS) dat plaatsvindt van 11 t/m 16 juli 2021 in België, Nederland en online.

46

Het Nederlandse satellietinstrument Tropomi kan vanuit de ruimte de stikstofuitstoot van individuele schepen waarnemen. Dat blijkt uit een gezamenlijke publicatie van het KNMI, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en Universiteit Wageningen. De waarnemingen zijn een aardobservatieprimeur: nooit eerder was een satelliet in staat om zo nauwkeurig uitstoot van schepen te detecteren.

11 november 2020

16 november 2020

‘De eerste beelden van Hyperscout 2 beloven veel voor de toekomst van aardobservatie’

Workshop Energietransitie en satellietdata: ‘Satellieten zijn van meerwaarde bij dynamiek’

Hyperscout 2 is ’s werelds eerste aardobservatieinstrument voorzien van kunstmatige intelligentie. Het Nederlandse satellietinstrument werd in september naar de ruimte gelanceerd. Deze maand kwamen de eerste beelden terug naar de aarde. En die beelden zijn veelbelovend, zegt directeur van Cosine Marco Beijersbergen.

Zouden satellietdata kunnen helpen om in Nederland de gewenste 'groene' energietransitie te realiseren? Een intrigerende vraag, zo bleek uit een onlangs door het NSO en Geobusiness Nederland georganiseerde workshop. Een openbare aanbesteding die leidt tot nieuwe applicaties ligt in het verschiet.

Jaaroverzicht Ruimtevaart 2020 Netherlands Space Office