NSO Jaaroverzicht Ruimtevaart 2020

Page 45

Nieuwsoverzicht 2020

18 september 2020

7 oktober 2020

CanSats gelanceerd door scholieren en studenten: ‘Satelliet op de raket is kers op de taart’

NASA-baas over Nederlandse zonnepanelen op maanmissie: ‘Alle panelen perfect geïnstalleerd’

Teams van scholieren lanceerden vandaag CanSats: zelfgemaakte mini-satellieten. Tijdens de lancering, verzorgd door studenten van de raketbouwvereniging DARE van de TU Delft, werden de satellieten op schietrange ASK 't Harde tot een hoogte van één kilometer de lucht in gebracht. ‘Ontzettend fijn dat het lanceerevenement ondanks de coronacrisis toch door kon gaan. Dit is de kers op de taart waar iedereen het meest naar uit kijkt’, aldus Jasper Wamsteker van het NSO.

Alle vier Nederlandse zonnepanelen zijn gemonteerd op de Orion-capsule van NASA. Dat tweette NASAdirecteur Jim Bridenstine deze week, met de complimenten aan het team dat ze monteerde. De Nederlandse zonnepanelen, ontwikkeld door Airbus Defence and Space Netherlands, zijn onderdeel van de European Service Module (ESM). ESM is de essentiële machinekamer die de Europese ruimtevaartorganisatie ESA levert voor de Orion-capsule.

15 oktober 2020

19 oktober 2020

NSO investeert opnieuw zes jaar in programma voor ruimtevaart-startups

Waterbehoefteviewer: nieuw gereedschap voor waterschappen

Het Nederlands ruimtevaartagentschap NSO investeert samen met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA opnieuw zes jaar in het ESA-BIC programma. Startups met een goed businessplan op basis van ruimtevaarttechnologie of satellietdata worden dankzij dit programma met raad en daad ondersteund. Bovendien kunnen ze een plek krijgen in het gebouw van het Space Business Innovation Centre (SBIC) op de Space Campus in Noordwijk.

De bodem mag niet te droog of te nat zijn. Het beheer en toezicht daarop is toevertrouwd aan waterschappen. Onder invloed van de klimaatopwarming en de toenemende verdroging is dat echter de afgelopen drie jaar een lastige taak gebleken. Op basis van satellietdata brengt de Waterbehoefteviewer daar verandering in, om te beginnen voor het land dat boeren in gebruik hebben.

Jaaroverzicht Ruimtevaart 2020 Netherlands Space Office

45