NSO Jaaroverzicht Ruimtevaart 2020

Page 44

Nieuwsoverzicht 2020

3 augustus 2020

1 september 2020

Joost Carpay: ‘In aardobservatie komt ontzettend veel samen’

Lancering Vega-raket biedt commerciële kansen voor Nederlandse ruimtevaart

Drie jaar lang was NSO’er Joost Carpay voorzitter van de programmaraad aardobservatie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Zijn termijn zit erop, dus draagt hij het stokje over. Het is een belangrijke raad voor Nederland én de rest van de wereld, vindt Carpay: ‘In aardobservatie komt ontzettend veel samen.’

Ruim veertig kleine satellieten worden vanuit FransGuyana tegelijkertijd naar de ruimte gelanceerd met de Vega Small Spacecraft Mission Service (SSMS). Het is de eerste keer dat een raketlancering van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA volledig in het teken staat van kleine satellieten. Aan boord zijn Nederlandse innovaties en hardware, die leiden tot nieuwe, commerciële kansen op het gebied van slimme kleine satelliettechnologie.

3 september 2020

9 september 2020

Lancering Vega geslaagd, mede dankzij Nederlandse technologie

NWO honoreert negen nieuwe onderzoeksprojecten op het gebied van aardobservatie

Eindelijk kon de lancering dan toch doorgaan. Na een aantal weken uitstel vanwege de weersomstandigheden rond de lanceerbasis in Frans Guyana, leek uiteindelijk een tropische storm boven een belangrijk grondstation in Korea toch nog roet in het eten te gooien. Vanmorgen om 3:51u Nederlandse tijd stonden alle lichten dan toch op groen en volgde een vlekkeloze lancering van de Europese raket Vega, vlucht VV15.

44

Jaaroverzicht Ruimtevaart 2020 Netherlands Space Office

DDe Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft negen nieuwe onderzoeksvoorstellen op het gebied van aardobservatie gehonoreerd. De betrokken onderzoekers krijgen een financiële injectie vanuit het programma Gebruikersondersteuning Ruimteonderzoek (GO) dat het NSO uitvoert in opdracht van NWO.