NSO Jaaroverzicht Ruimtevaart 2020

Page 42

Nieuwsoverzicht 2020

17 april 2020

22 april 2020

Satellietbeelden van Nederland blijven komende jaren beschikbaar

Wetenschappers formuleren gezamenlijke strategie voor Nederlands aardobservatieonderzoek

Satellietdata worden in steeds meer toepassingen gebruikt. Voor een verdere groei van het aantal toepassingen is vertrouwen in de continuïteit van de beschikbare data noodzakelijk. Daarom heeft het NSO de leveringszekerheid van data voor de komende jaren gegarandeerd. Via het Satellietdataportaal houden Nederlandse gebruikers gratis toegang tot satellietdata van Nederland.

42

Nederlandse aardobservatiewetenschappers besloten – voor het eerst – samen op te trekken met de Nationale Strategie Aardobservatieonderzoek 2020-2025. Coauteur en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Sander Houweling: ‘Samen kun je onderzoek multidisciplinair aanpakken. Samen ben je zichtbaarder op het internationale toneel. Samen sta je sterker bij de aanvraag van subsidies en kun je een grotere bijdrage leveren aan maatschappelijke vraagstukken.’

24 april 2020

1 mei 2020

Koninklijke onderscheiding hoofd ESTEC Franco Ongaro

Met kunstmatige intelligentie sneller satellietbeelden analyseren

Franco Ongaro, hoofd van het Europees technologisch ruimtevaartcentrum ESTEC, is vandaag benoemd tot Officier in de Orde van OranjeNassau. De burgemeester van Noordwijk bracht hem daarvan telefonisch persoonlijk op de hoogte. Het daadwerkelijke opspelden van de versierselen gebeurt in verband met de coronacrisis op een later moment.

Satellieten worden veel gebruikt om veranderingen in het landschap te signaleren. Maar hoe doe je dat op grote schaal en foutloos? Het Nederlandse bedrijf NEO kan zijn klanten bijna real time laten weten of er iets verandert door grote datasets automatisch te vergelijken met behulp van kunstmatige intelligentie. Het NSO stimuleerde de ontwikkeling van NEO’s toepassing via het ESAprogramma InCubed.

Jaaroverzicht Ruimtevaart 2020 Netherlands Space Office