Page 1

A hulladék is lehet játék:

kiadvány ÖKO-KREATÍV pedagógusoknak!

www.neteducatio.hu

WWW.NETEDUCATIO.HU


Kedves Pedagógus! Legyen Ön is ÖKO-KREATÍV! A környezettudatos gondolkodás kialakítása már az óvodában el kell, hogy kezdődjön, aztán az iskolában folytatnunk kell ezt a feladatot, hiszen a pedagógusok a környezettudatos életvitel hiteles terjesztői. Miért is fontos ez? A korábbi méretű falusi gazdaságokkal ellentétben a városok nem tudnak mit kezdeni a saját maguk által termelt szennyel és szeméttel, az mérgezi a környezetet. A Föld valamennyi lakosa ebben a pillanatban is folyamatosan használja a Föld természeti kincseit. A világ valamennyi pontján folyamatosan irtják az erdőt, termelik ki az ásványkincseket és energiahordozókat, ezáltal erodálják a talajt, szennyezik a levegőt és a vizeket, veszélyes hulladékokat termelnek, mellyel a földtörténet legintenzívebb természeti leromlását okozzák. A szükségletek kielégítése érdekében egyre nagyobb teher hárul a természetre, ami a természeti környezet leromlásával jár, melynek következménye a fajok gyorsuló kihalása, a sivatagok terjedése, gyomirtók felhalmozódása, fokozódó egészségügyi problémák, éhínség és növekvő elszegényedés. (http://www.nyf.hu/ttik/sites/www.nyf.hu.ttik/files/doc/kornyezeti_ neveles.pdf) Többen már felismerték az életmódváltás szükségességét, azonban a nagy feladat a közvélemény szemléletének a megváltoztatása, hiszen „ellenszélben dolgozunk”, mivel a fogyasztói kultúrát támogatja a társadalomi gazdaság. Látszólag persze az a legegyszerűbb, ha tudomást sem veszünk a világban zajló folyamatokról. Ezt a jól ismert tudományos kísérlettel jól lehet példázni, miszerint ha egy béka beleugrik a forró vízbe, akkor azonnal érzékeli a veszélyt és kiugrik belőle. De ha langyos vízbe teszik és aztán szépen lassan, fokozatosan felforralják, akkor benne marad és megfő. Nekünk pedig a békával ellenben nem kell megvárnunk, hogy elérjük a forráspontot. Ne feledjük: a szülők szemléletét a gyereken keresztül tudjuk megváltoztatni! A célt pedig egy dolgozatban fogalmazta meg egy diáklány: Világ, melyben én élnék: „Mindenekelőtt természetbarát világban szeretnék élni, ahol nem csak állatkertben láthatok állatokat, ahol tisztább vizet ihatnék, ahol jobb és frissebb levegőt szívhatnék, ahol a boltokban tehéntejet árulnának és nem „extra magas hőmérsékleten hőkezelt” tejport.

www.neteducatio.hu


Ahol az emberek nem rohannának folyton és lenne idejük egy-egy percre megállni, egyszerűen csak azért, hogy észrevegyék, hogy reggelenként, amikor munkába sietnek milyen szépen is süt a nap vagy hogy, mennyire szép egy fa, amikor mindenféle színben pompáznak a levelei vagy hogy majdnem ráléptek egy katicabogárra vagy egy csigára és inkább kikerüljék, mintsem eltapossák. Egy olyan világban szeretnék élni, ahol értelmet kapna az emberi lét.” /Farkas Adrienn, 2006./ Ebben a kiadványban újrahasznosított ötletekkel, praktikákkal kívánunk hozzájárulni ahhoz, hogy Ön eredményesen tudja terelgetni a gyerekeket a környezetünk védelmének érdekében, hiszen a kreatív, játékos szemétfeldolgozás, újrahasznosítás során lehetőségünk lesz a környezetvédelem témáját is körbejárni a gyerekekkel. KELLEMES IDŐTÖLTÉS KÍVÁN A NETEUDCATIO.HU!

www.neteducatio.hu


„Szeresd a fát, hisz ő is érez, Szép gyöngén nyúlj a leveléhez, Ágát ne törd, lombját ne tépjed, Hagyd annak, a mi: épnek, szépnek – Ne bántsd a fát! Ő is anya, minden levele Egy-egy gyermek, gonddal nevelve; És gyermek minden ágacskája, Szeretettel tekints föl rája – Szeresd a fát!” (Benedek Elek: Szeresd a fát)

www.neteducatio.hu


Mielőtt belevágnánk a kreatívoskodásba… Mit is jelent az újrahasznosítás? Az újrahasznosítás a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja, hogy Az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át és Olyan másodlagos, újra hasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését. A tevékenységre használt angol szó, a recycling, jobban kifejezi, hogy anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, a nyersanyag – késztermék – hulladék – nyersanyag stb. folyamatban. Ezen tevékenységen belül megkülönböztetjük a felhasznosítás (upcycling) és a lehasznosítás (downcycling) fogalmát, melyek az újrahasznosított anyagnak az eredetihez képesti minőségét fejezik ki. Az újrahasznosítás célja a Föld erőforrásainak kímélése, például, hogy kevesebb fát kelljen kivágni papírgyártás céljára, vagy kevesebb vasércet kibányászni acélgyártásra (pl. autógyártáshoz). Emellett fontos cél, hogy a természetbe kerülő hulladék mennyisége is csökkenjen. (http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajrahasznos%C3%ADt%C3%A1s) Az újrahasznosítás jele:

Szemét vagy hulladék? Szemétnek hívjuk az olyan haszontalanná vált és általában vegyesen tárolt, szétszórt anyagokat, holmikat, amelyeknek további felhasználásáról már lemondtak, kezelésükről, elhelyezésükről nem gondoskodnak. Hulladéknak azokat a dolgokat, tárgyakat (anyagegyüttes, termék, maradvány, tárgy, szennyezőanyag stb.) nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete, munkája és gazdasági tevékenysége során keletkeznek és a keletkezésük helyén (gyárak, üzemek, háztartás stb.) haszontalanná váltak, tőlük birtokosuk megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles, és kezelésükről külön kell gondoskodni. Ez a gondoskodás a hulladékok újrahasználatát, hasznosítását és ártalmatlanítását jelenti.

www.neteducatio.hu


Milyen hulladékfajtákat ismerünk?

Hogyan gyűjtsük őket? Műanyag: Szelektíven gyűjthető:  ásványvizes és üdítős PET palackok (LAPÍTVA!)  elöblített tejfölös és joghurtos poharak,  műanyag zacskók, reklámtáskák műanyag fóliák,  PP és HDPE jelzésű kozmetikai szeres flakonok  Hungarocell  italos karton (vidéken) Nem gyűjthető szelektíven:  vegyszeres, zsíros flakonok,  fogkefe,  műanyag játékok,  videó-, és magnókazetta, CD/DVD lemez

www.neteducatio.hu


Papír: Szelektíven gyűjthető:  kartondobozok összehajtva,  irodai papírhulladékok,  telefonkönyv,  szórólapok és reklámkiadványok  italos karton (Budapesten) Nem gyűjthető szelektíven:  zsíros, szennyezett papírok,  műanyag borító,  indigó, faxpapír  használt egészségügyi papír Fehér üveg: Szelektíven gyűjthető:  befőttes üvegek,  ásványvizes üvegpalackok,  röviditalok üvegpalackjai Nem gyűjthető szelektíven:  ablaküveg,  tükör,  Villanykörte,  hőálló üvegtál,  szemüveg,  neoncső,  orvosságos üvegek Színes üveg: Szelektíven gyűjthető:  borosüvegek,  sörösüvegek Nem gyűjthető szelektíven:  porcelán,  kerámia,  orvosságos üvegek Fém: Szelektíven gyűjthető:  alumínium italdobozok  alufólia,  fém konzervdobozok,

www.neteducatio.hu


Néhány környezetmegóvó tipp a kézműveskedéshez: mit is használjunk? • Alkoholos filctoll helyett zsírkréta vagy színes lakkozatlan ceruza • Golyóstoll cserélhető betétű legyen • PVC helyetttermészetes alapanyagú termékeket vagy a kevésbé veszélyes műanyagból, polietilénből előállítottakat válasszunk • Nyomdajáték párnafestéke helyett vizes hígítású festék legyen • Oldószertartalmú ragasztók (pl.: pillanatragasztó, univerzális, kétkomponensű) helyettragasztó stift, tapétaragasztó, TIXO nevű ragasztószalag papír ragasztószalag, cellux • Patronos töltőtoll HELYETTszivattyús rendszerű toll

Néhány ajánlott honlap: • • • • • • •

www.zoldsarok.eu www.tisztajovo.hu www.wwf.hu www.greenpeace.hu www.greenfo.hu http://www.humusz.hu/ www.mozgasvilag.hu

www.neteducatio.hu


Hulladékból termék • • • • • • • • • • • • • •

Konzervdobozból: bevonva, kidíszítve nagyszerű asztali tolltartó gyártható. Tejesdobozból: névjegykártya-tartó vagy pénztárca hajtogatható. Üdítős dobozból: díszzacskó készíthető, melyet tetszés szerint díszíthetsz! Tejeszacskó csíkjából: lábtörlő fonható vagy karkötő készíthető. Billentyűzetből: ékszerek készíthetőek. Régi CD-kből: ajtódíszek állíthatóak elő. PET palackból: hő hatására ékszer, vagy kifestve csodás pillangó készíthető. Régi lyukas vödörbe: ültethetsz virágot! Tejfölös dobozban: nevelhetsz kis palántákat! Törött cserepekből: készíthetsz mozaikképeket a falra! Régi gyertyacsonkokból új gyertya születhet! Újságdarabkákból: egy kis áztatással magad is önthetsz újrapapírt! Virágszirmokat belepréselve egyedi levélpapírt is gyárthatsz! Lyukas harisnyából: hajgumit csinálhatsz!

www.neteducatio.hu


EGYSZER키 , DE NAGYSZER키!

www.neteducatio.hu


Magazinból, régi telefonkönyvből nagyszerű asztali tároló lehet!

Színes ceruzáinkat tejesdobozból, habfürdős palackból átlényegült tartóban rendszerezhetjük!

www.neteducatio.hu


Így készül a tolltartó müzlisdobozból :)

www.neteducatio.hu


Remek ötlet: tejesdobozból madáretetető! Legyen minden udvar madárbarát!

Karcos, sérült CD lemezből kedves kis dísz készülhet!

www.neteducatio.hu


Ülőkéből sosem elég: színes, régi magazinból legyárthatjuk őket: tegyük egy kiszuperált ládába, dobozba őket, vagy műanyag zsinórral kötözzük össze szorosan! Strapabíró, egy felnőttet is vígan kibír!

www.neteducatio.hu


Ceruzatart贸 haszn谩ltpap铆rb贸l!

www.neteducatio.hu


Wc papír gurigából is számtalan kreatív dolog készíthető! Fejlesztő játékok alapja is lehet!

www.neteducatio.hu


Mókás ajándékötlet: a kicsik imádják! Lyukas teniszlabdából vicces tároló lehet!

www.neteducatio.hu


Akár anyák napjára is készíthetjük: ezek a csodás tárolók tojástartókból készültek festéssel!

www.neteducatio.hu


Egy lányos ötlet: hajbavaló papírgurigából! Ez az ötlet nem nehéz, inkább csak a finom díszítés bonyolítja, de kedvünk szerint alakíthatjuk!

www.neteducatio.hu


HALADテ適NAK :)

www.neteducatio.hu


A lányoknak még alsóban is nagy kedvencük a hercegnő korona: pet palackból barkácsolhatunk egyet!

www.neteducatio.hu


Míg a lányok koronát készítenek a fiúkbarkácsolhatnak egy óriáskereket! Bonyolultnak tűnik de nem az! Kompexitását inkább a töbféle hozzávaló adja. Elkészíthetjük csoportokban, vagy akár egyesével is!

Kellékek: Muffinpapír, vagy kiürült bonbonos kapszli kartonpapír fagyis pálcika vagy fa spatulák Milton kapocs festék ragasztó

www.neteducatio.hu


Egy kicsit haladóbb ülőke: sajnos sok helyen eldobálják az abronocsokat! Ha van lehetőségünk varázsoljunk át 1-1 darabot ilyenné! Évekig remek szolgálatot tesz majd, akár kültéren is!!

www.neteducatio.hu


Tanítónéni kedvence: pet palack nyakék! A kis darabokat lágyítsuk meg pl gyertya felett! Gyerekek csak felügyelet mellett!!

www.neteducatio.hu


Pet palack seprű: hihetetlen de működik! udvaron, osztályteremben jó szolgálatot tesz: készítsük el közösen!!

www.neteducatio.hu


Ajánló! 100% ZÖLD OVI - A Zöld Óvoda kritériumrendszere a gyakorlatban megvalósítva (30 kredit)

A hazánkban egyedülálló 30 órás akkreditált képzés során elsajátíthatja azokat az ismérveket mind elméletben, mind a gyakorlatban, melyek a Zöld Óvoda megvalósításához szükségesek. 100% ZÖLD OVI - A Zöld Óvoda kritériumrendszere a gyakorlatban megvalósítva (30 óra) akkr. szám: 957/74/2013 Otthonról, kényelmesen végezhető!!

http://www.neteducatio.hu/?t=53

Még több interaktív, otthonról végezhető képzés: www.neteducatio.hu 0630954-6767 Várjuk szakmai kiadványainkkal, ötleteinkkel is! www.neteducatio.hu

öko-kreatív neteducatio  

A hulladék is lehet játék: kiadvány ÖKO-KREATÍV pedagógusoknak!

Advertisement