Page 1

Barbara Ficović

PRAONICA RUBLJA LAVANDA SEMINARSKI RAD Sveučilište u Dubrovniku Odjel za Ekonomiju i poslovnu ekonomiju Akademska godina 2017/2018

Kolegij: Elektroničko poslovanje

Dubrovnik, 15. svibnja 2018.


Sadržaj: 1. Uvod 1.1 Predmet i cilj rada 1.2 Izvori podataka 1.3 Kratki opis poslovnog modela 2. Strateška osnova projekta 2.1 Misija 2.2 Vizija 2.3 Ciljevi projekta 3. Poslovni model 3.1 Detaljan opis poslovnog modela 3.2 Vrijednost (ponuda) poslovnog modela 3.3 Organizacija projekta 4. Modeli stvaranja prihoda 5. Klijenti 5.1 Glavni klijenti 5.2 Privatni korisnici 5.3 Poslovni korisnici 5.4 Tržište i jezik web stranice 6. Partneri 6.1 Glavni dobavljači 7. Konkurencija 7.1 Glavni konkurenti 7.2 Sličnosti i različitosti s postojećim projektima na tržištu 7.3 Konkurentska prednost projekta 8. Web hostingprojekta 9. Marketinški plan 9.1 Marketinški plan projekta 9.2 Oglašavanje na društvenim mrežama 10. SWOT analiza projekta 11. Troškovi pokretanja projekta 12. Web stranica projekta 12.1 13. Zaključak

Opis strukture Web stranice projekta


1. Uvod 1.1 Predmet i cilj rada Predmet rada ovog projekta je prezentirati praonicu rublja na području grada Dubrovnika. Ovaj obrt nudi našim klijentima usluge pranja, sušenja i glačanja rublja i svega ostalog što je potrebno kako malim kućanstvima tako i većim poslovnim objektima. Sve informacije o našem obrtu moguće je pronaći putem web stranice. Naš cilj je upoznati tržište sa ekološkim načinom pranja rublja koje je dosta traženo.

1.2 Izvori podataka i metode prikupljanja Za stvaranje ovog poslovnog modela korištena je vlastita ideja o pranju rublja sa ekološki prihvatljivim sredstvima. Velika je potreba za uslugama ovakve vrste posebno za vrijeme turističke sezone.

1.3 Kratki opis poslovnog modela Naš obrt za pranje rublja zamišljen je kao obrt koji nudi i obavlja sve usluge vezane za pranje, sušenje, glačanje i pakiranje rublja. Želimo svim našim klijentima približiti naše usluge i način poslovanja. Nastojat ćemo da naši korisnici budu zadovoljni našim uslugama kako kvalitetom, cijenama i brzinom obavljenih usluga.


2. Strateška osnova projekta 2.1 Misija Naša misija je provođenje i promoviranje pranja rublja na ekološki prihvatljiv način, sa ekološki prihvatljivim sredstvima, aparatima koji štede energiju, te na taj način poticati svijest o važnosti čuvanja okoliša. 2.2 Vizija Biti obrt koji nudi svim našim suradnicima, klijentima, zaposlenima suradnju na obostrano zadovoljstvo. Pružiti svakom kupcu najbolju vrijednost za novac kroz vrhunsku uslugu. 2.3 Ciljevi projekta Ostvarivati što bolje rezultate u poslovanju. Pratiti nove tehnologije da možemo konkurirati na tržištu. Usavršavati se u poslu na najbolji mogući način. Želimo da naši klijenti budu zadovoljni kvalitetom naših usluga, a mi kao nositelji usluga da ostvarimo profit u poslovanju.


3. Poslovni model

3.1 Opis poslovnog modela Naš obrt nudi usluge pranja, sušenja, glačanja i pakiranja rublja, deka, popluna, posteljine, košulja, radnih uniformi i svega ostalog što je potrebno kako malim kućanstvima tako i većim poslovnim objektima.

3.2. Vrijednost (ponuda) poslovnog modela Vrijednost poslovnog modela je u vrhunskoj kvaliteti usluga. Vodit ćemo računa o zadovoljstvu naših klijenata sa obavljenim uslugama te o brzoj isporuci.

3.3 Organizacija projekta Organizacijske aktivnosti su usmjerene na dobru komunikaciju sa klijentima, zaposlenima i svim ostalim suradnicima kako bi se posao mogao kvalitetno i u roku obaviti.


4. Modeli stvaranja prihoda Popis modela stvaranja prihoda: -

naplata usluga od fizičkih osoba naplata usluga od pravnih osoba profit od udjela od ulaganja

5. Klijenti 5.1 Glavni klijenti Glavni klijenti su tvrtke koje se bave ugostiteljstvom kao što su restorani, te privatni iznajmljivači apartmana. 5.2 Privatni korisnici Mogu biti kupci svih životnih dobi kojima stojimo na raspolaganju. 5.3 Poslovni korisnici Razne tvrtke sa kojima obavljamo poslovnu suradnju. 5.4 Tržište i jezik Web stranice Usmjereni smo na područje grada Dubrovnika i njegovu okolinu. Naša web stranica napisana je na hrvatskom jeziku te tako da bude dostupna korisnicima.


6. Partneri Surađujemo sa firmama koje kao i mi vode računa o ekologiji i štednji energije i koje nam nude profesionalne aparate i sredstva potrebna u našem poslu. Naši partneri: -„Elektron“, specijalizirana trgovina za prodaju aparata za pranje, sušenje i glačanje -„Bio-sredstva“, specijalizirana trgovina za prodaju sredstva za pranje

6.1 Glavni dobavljači Electrolux – opskrbljivanje tržišta profesionalnim aparatima za pranje, sušenje i glačanje koji zadovoljavaju naše zahtjeve. Profitabilnost jamče aparati koji su najekonomičniji na tržištu kad je u pitanju štednja energije i vode. Eco-tab – opskrbljivanje tržišta sa deterdžentima sa certifikatom koji se izdaje za proizvode koji ne zagađuju okoliš


7. Konkurencija 7.1 Glavni konkurenti To su obrti na području grada Dubrovnika koji nude iste ili slične usluge kao i naš obrt. - Praonica rublja „Ana“, Dubrovnik -Praonica rublja „Perla“, Dubrovnik -Praonica rublja „Ruža“, Dubrovnik 7.2 Sličnosti i različitosti s postojećim projektima na tržištu Kao što smo rekli postoje obrti koji pružaju iste ili slične usluge, ali se mi razlikujemo jer nudimo usluge pranja na ekološki prihvatljiv način. 7.3 Konkurentska prednost projekta Prednost projekta je što ćemo organizirati preuzimanje robe na adresama korisnika, te isto tako ćemo organizirati dostavu robe na adrese u što kraćem roku.


8. Web hostingprojekta Web stranica napravljena je u wix editoru. Wix je web platforma koja nudi besplatnu izradu web stranica.

9. Marketinški plan 9.1 Marketinški plan projekta Web stranica je namijenjena svim korisnicima koji žele koristiti naše usluge pranja, sušenja, glačanja i pakiranja rublja. Nadamo se da ćemo imati dosta korisnika jer je potražnja dosta velika za ovakvim uslugama, te da ćemo našim kvalitetnim radom ostvariti i besplatnu promociju putem zadovoljnih klijenata. 9.2 Oglašavanje na društvenim mrežama Oglašavali bi se putem naše web stranice i Facebooka. Tako bi informirali zainteresirane klijente o našim uslugama.


10. SWOT analiza projekta SWOT analiza omogućuje nam spoznati vlastite snage i prilike, analizirati slabosti poslovanja i prijetnje iz okoline, te kako doći do željenog cilja. Snage (Strenghts): - provjerena kvaliteta usluga - pristupačne cijene - dostava na kućnu adresu - dobri kontakti sa klijentima Slabosti (Weaknesses): - početna nepoznatost stranice - nedovoljno oglašavanje Prilike (Opportunities): - porast potražnje za uslugama - povećanje broja korisnika - uvođenje novih strojeva Prijetnje (Threats): - jačanje konkurencije


11. Troškovi pokretanja projekta Najam i režije

4.000,00 kn

Osnivanje obrta

500,00 kn

Oprema

50.000,00 kn

Održavanje

500,00 kn

Sredstva

1.000,00 kn

Ukupno:

56.000,00 kn

12. Web stranica projekta Glavni cilj pri izradi web stranice je jednostavnost i pristupačnost sadržaju kako bi klijenti jednostavno mogli doći do informacija. 12.1 Opis strukture Web stranice projekta -

naslovna usluge galerija kontakt


13. Zaključak Nadamo se da smo ovom prezentacijom približili naš model poslovanja i kako bi on trebao funkcionirati. Pokazali smo način poslovanja našeg poslovnog modela, djelovanje stranice, opisali analizu prednosti i slabosti poslovanja, konkurenciju, korisnike, te naveli sve potrebno da bismo mogli uspješno poslovati. Kvalitetno poslovanje, vrhunski obavljene usluge, te zadovoljstvo klijenata su nam na prvom mjestu, uz istovremenu brigu o zaštiti okoliša koristeći suvremene aparate koji štede energiju i sredstva sa certifikatom koji se izdaju za proizvode koji ne štete okolini. Našim radom na zavidnoj razini nastojat ćemo pružiti kvalitetnu uslugu tako da naši korisnici budu izuzetno zadovoljni, a mi da ostvarimo profit.

Lavanda  
Lavanda  
Advertisement