Page 1

Látókör

III. évfolyam 14. szám

Hatalom a humorom?

Komikusok, és mémerek a médiában

Interjú Ferencz Olivérrel

az ELTE TÓK HÖK elnökével

https://www.facebook.com/eltetokhok.latokor/


IMPRESSZUM FŐSZERKESZTŐ,

TÖRDELŐSZERKESZTŐ, CIKKÍRÓ

tartalomjegyzék Aktuális Virágkarnevál.............................................................................................5 Interjú Ferencz Olviérrel..........................................................................8 Fame..........................................................................................................10

Neszvecskó Anna foszerkeszto@tokhok.elte.hu

ÚJSÁGÍRÓK

Nagyvilág Czövek Boldizsár

Jándli Merci Paunoch Zoltán

Hatalom a humorom?.............................................................................12 Ringató......................................................................................................14 A meleg fiatalok helyzete hazánkban....................................................16

Sport

Mózer Viktória

Pál Mária

VÍZES VB nyereményjáték – Szurkolj élőben Kapás Boginak!......18

Poémák FELELŐS KIADÓ Ferencz Olivér az ELTE TÓK HÖK elnöke KIADÓ ELTE TÓK HÖK VENDÉG ÚJSÁGÍRÓ www.beac.hu

OLVASÓSZERKESZTŐ Horváth Krisztina NYOMDA Komáromi Nyomda és Kiadó Kft. Példányszám: 300 db

Táncoltam az idővel...............................................................................20 Anyák napjára..........................................................................................21 3


aktuális

beköszöntő Kedves Olvasó! Nyakunkon a vizsgaidőszak, viszont itt van vele együtt a nyár is. Ne hagyd ki cikkeinket, mert ismét változatos témákkal járunk a kedvedben. Olvashatsz nagyvilágunkról, a Hallgatói Önkormányzaton belül folyó munkákról, jövőbeli tervekről, célokról.

Készültünk humorral, jókedvvel.

Neked csak olvasni kell!

Virágom, virágom „A növények annyi mindent kínálnak az embereknek! (…) A művésznek? Micsoda gazdag forrás a növényvilág a toll, az ecset és a fényképezőgép számára! Egy gyereknek pedig varázslat, ahogy a földbe ültetett gumóból egy gyönyörű virág sarjad.” (Jane Goodall) Hét csodálatos virágkarnevál a világ minden tájáról:

Hollandia

Neszvecskó Anna

főszerkesztő foszerkeszto@tokhok.elte.hu

4

A holland virágkertészet világhírű, így aztán nem véletlen, hogy a leglátványosabb virágkompozíciók is itt születnek. Virágfesztivált Hollandia számos városában szerveznek. Az egyik leghíresebb a Corso Zundert, vagyis a zunderti virágfesztivál, ahol kizárólag dáliákból készülnek a parádés kocsik. A fesztivált több mint húsz kistelepülés szervezi, és egy-egy falu csupán egyetlen kocsi kiállítását vállalja. A kompozíciók összeállításában a falvak teljes lakossága részt vesz. Az idősek a dáliák termesztésében, a fiatalok a kocsi feldíszítésében vállalnak szerepet. A legnagyobb kérdés pedig minden évben az, hogy lesz-e elegendő dália a faluban.

Belgium Bár nem sorolható a hagyományos virágkarneválok közé, mégis az egyik legismertebb virágköltemény Brüsszelben tekinthető meg. A híres tájépítő mérnök, E. Stautemans 1971-ben több éves előkészítő munka után alkotta meg első virágkölteményét, szinte kizárólag begóniákból. Bár azóta több városban is készült hasonló virágszőnyeg, a brüsszeli főtér virágszőnyege egyedülálló középkori környezetével még nem talált méltó kihívóra. Mivel a virágszőnyeget csak kétévente készítik el, és a legutóbbi 2016-ban volt, így a következőre 2018-ig várni kell.

5


aktuális Ausztria Kufstein vára hírhedt börtönéről is nevezetes. Itt raboskodott Rózsa Sándor, a híres betyár is. Ausztriában azonban Kufstein az ország legnagyobb virágfesztiváljáról ismert. A virágos kocsik mellett egy hatszáz méteres virágszőnyeg is várja az ide látogatókat.

Spanyolország Évente egyszer a spanyolországi Valenciában virágháborút tartanak: ez a Batalla de Flores. A virágokkal feldíszített kocsikon fiatal lányok ülnek teniszütőkkel felszerelkezve, a felvonulást követően pedig kitör a virágháború a nézők és a kocsin ülők között. A lányok a teniszütőkkel próbálnak meg védekezni a virágzápor ellen.

aktuális Egyesült Királyság A brit Csatorna-szigetek 1902-ben tartotta első virágfesztiválját VII. Edward megkoronázásának napján. Az esemény olyan jól sikerült, hogy a hagyomány a mai napig él. A virágok harca a kezdeti időkben valódi harcot jelentett. A virágkompozíciókról a virágokat letépték és a közönség hölgy tagjainak dobták, abban bízva, hogy azok visszadobják a virágot. A rendezvény végére ebből valódi virágháború kerekedett. Bár ezt a hagyományt mára elhagyták, a rendezvény a mai napig a szigetek legnagyobb turisztikai eseménye.

Magyarország

Ausztrália Toowoomba egzotikus elnevezése ellenére Ausztrália második legnagyobb nem tengerparti városa. A toowoombai virágkarnevál múltja 1949-re nyúlik vissza, és eredeti célja az volt, hogy a világháború után egy kis lökést adjon a város gazdaságának. A recept bevált, és napjainkban már tíz napig tart a karnevál. A város egyébként nem csak ezekben a napokban borul virágba, az ausztrálok egymás között csak a „kertek városaként” emlegetik a csodaszépen gondozott települést.

6

Magyarország legnagyobb virágkarneválja kétségkívül a debreceni. A rendezvény múltja több mint száz évre tekint vissza, és évente több százezer látogatót vonz a városba. A virágkarnevál ma már többnapos rendezvénysorozattá nőtte ki magát, aki teheti, látogasson el idén augusztusban. (Program, és jegyvásárlás: http://www.debreceniviragkarneval.hu/)

Szerző: Mózer Viktória 7


aktuális

aktuális

Interjú Ferencz Olivérrel az

Mi inspirált arra, hogy elnök legyél?

ELTE TÓK HÖK elnökével Riporter: Neszvecskó Anna tovább érett a gondolat bennem, hogy men�nyire szeretem a gyerekeket, és mennyire feltölt, mikor taníthatok. Gyakorlataim során tapasztalom, hogy számomra kissé idegen mindig más osztályban kipróbálni magam, hiszen ez miatt nem alakulhat ki olyan kötelék köztem és a gyerekek között, mint amilyenre igényt tartok, de már várom, hogy legyen egy saját osztályom, gyerekek, akiket szerethetek, és vezethetek.

Mi fogott, meg a közösségi életben, hogyan, és miért lettél HÖKös?

Hogyan lettél TÓK-os? Édesanyám tanító szakon végzett. Ezenfelül gimnázium környékén, már nagyon hamar kialakítottam bizalmas viszonyt a családi környezetemben lévő gyerekekkel, és már akkor úgy éreztem, hogy hallgatnak rám. Megvan bennem az a vezetői ösztön, amire szükségük van a kisgyerekeknek. Ekkor elgondolkodtam, és fontolóra vettem, hogy a későbbiekben gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Édesanyám tanácsai, és végül saját elhatározásom volt, hogy ezt a szakot jelöljem elsőként, és ezzel a lelkiismeretességgel készültem, és vártam, hogy felvételt nyerjek. A későbbiekben

8

Már a gimnáziumban drámatagozatra jártam, és közvetlen kapcsolatot építettem ki a körülöttem lévőkkel, és mindig megvolt az a fajta flexibilitás bennem, hogy be tudjak illeszkedni egy-egy társaságba, és velük egy hullámhos�szra kerüljek, majd felvegyem a ritmust. Nem voltak kommunikációs problémáim, és csapatjátékosként, egyben vezetőként is tudtam együttműködni bárkivel. Továbbá szeretek új embereket megismerni, és mások életébe épp annyira belelátni, hogy az motiváljon a közös munkákra, illetve tapasztalatokat szerezhessek, mások életén keresztül. A Hallgatói Önkormányzat tagjának tehát mindezeket alapul véve jelentkeztem. Mindig bennem volt a tartozási vágy, és sosem bántam meg, hogy van kikkel dolgoznom, szórakoznom. Ezenfelül természetesen elsődleges célom volt, hogy tegyek a hallgatókért, és segíthessek, ahol csak tudok.

Őszintén bevallom, nagyon sokat gondolkodtam, leadjam-e a pályázatomat. Először féltem, mert attól tartottam, a tanulmányaimat háttérbe szorítaná. Ellenben Traumberger Zsófiával, az előző elnökkel beszélgettünk minderről, és felmerültek megválaszolatlan kérdések a jövőt illetően, ekkor úgy éreztem, itt az idő, és amit eddig felépítettük, szükség van arra, hogy meg is tartsuk. Ehhez pedig olyan emberre van szükség, aki képes koordinálni, ambicionálni és kellően motiválni a karon belüli Hallgatói Önkormányzatot. Ekkor mondtam ki véglegesen, hogy igen, elindulok, és szolgálom a közösség javát, amennyire csak tőlem telik. Összességében ennyi eltöltött idő után olyannyira közel került hozzám a szervezet, hogy semmiképpen sem hagyom cserben, elfogadom a kihívást.

A választási kampány hogyan zajlott le?

Nem volt elleninduló, így nem kellett vért izzadva kampányolni. Bárki, aki megkérdezte, min szeretnék változtatni, mit szeretnék elérni a jövőben, annak őszintén elmondtam, személyesen és hivatalos formában is. Azt gondoltam, hogy az egy jó kampány, ha odamegy az ember, és személyesen is beszél az ügyben érintettekkel. Sokkal bizalmasabb, én pedig ezt preferáltam leginkább. Elmondani, elfogadtatni azt az álláspontot, amit én képviselek. Feltálalni, mint lehetséges alternatívát, majd a reakciók alapján mérlegelni, felkészülni a jövőbeli lehetőségekre.

Hogyan látod a TÓK HÖK szerepét az egyetemi szintű önkormányzat részeként?

Úgy érzem, egyre jobban feltörünk, fejlődünk és kitűnünk, legyen az egy-egy kisebb hangvételű esemény, vagy nagyobb konferencia. Mi ott vagyunk, és képviseljük a karunkat mint Hallgatói Önkormányzat.

Milyen nagyobb projektet terveztek elérni az elkövetkezőkben?

Radikálisabban az események, programok terén szeretnék valódi változást elérni. Úgy gondolom, a hallgatók megérdemelnek színvonalasabb eseményeket is, mert amellett, hogy tanulmányaikban segítünk, szórakoztatásuk is elsődleges célunk. Legyen szó koncertről, felezőbálról. A munka legyen produktív és célratörő.

HÖK-elnökként mit tartasz a legfontosabb ügynek akár a félévet, akár az általános elnöki feladatokat nézve?

Legfontosabb, hogy egy jól működő csapatot hozzak létre, és velük együttműködve minél jobb lehetőségeket tudjunk nyújtani mindenki számára. Mikor kiválasztottam az elnökség leendő tagjait, elsősorban azt tartottam szem előtt, hogy olyan emberekkel működjek együtt, akikkel ki tudunk alakítani olyan bizalmas kapcsolatot, ami látható eredményekhez vezet. Nem szeretem a szervezeten belüli furkálódásokat, ennek elkerülése pedig szintén elsődleges célom. Elérni, hogy úgy működjön ez a szervezet, hogy ha bármikor bárkinek problémája akad, azzal engem keressen meg, és olyan mértékű bizalommal forduljon hozzám, amely a zökkenőmentes együttműködéshez szükséges. Úgy gondolom, ezáltal kitudjuk küszöbölni azokat a belső viszályokat, melyek nélkül még jobban tudunk együttműködni, és el tudjuk intézni azokat a munkákat, amik mindenki érdekeit képviselik. Szilárd elnökséget, stabil bizottságokat és hangot adni a bizottsági tagoknak, hogy érezzék, szavuk és beleszólásuk van. Mindent egybevetve tehát ezek a terveim, tovább pedig, hogy minél kitűnőbben jelenjük meg mint a TÓK Hallgatói Önkormányzat.

9


aktuális

akutális

Fame

A hírnév ára Volt szerencsém részt venni a Fame utolsó előadásán. A színdarab sok melléksztoriból és egy fő szálból áll. A mű fiataloknak szól és igencsak szórakoztató így nem értem, hogy miért került le a palettáról. Bár valljuk be, a célközönség nemigen jár színházba. Mivel nem lesz több előadás így indokolatlan lenne a SPOILER ALLERT. Szerző: Paunoch Zoltán

A történet szerint Amerikában vagyunk egy művészegyetemen. Három tagozat van, a színészek, a táncosok és a zenészek. Figyelem-

tunk sztárjai láthatók, akiktől ifjú színészeink napról- napra elleshetik a szakma fortélyait. A sztori egésze pörgős, nem áll meg egy pillanatra sem, nincsenek feleslegen hosszú monológok és bőven van cselekmény. Sok rejtett vicc lapult a műsorban amit tényleg csak azok vettek észre akik nagyon figyelnek. A sok vicc mellé még több társadalomkritikát kaptunk. A színdarab jól tükrözi a valóságot és könnyen beleképzelhetjük magunkat az egyik karakter szerepébe. A mű vége elég melankónikus lett, ezért kicsit megijedtem, hogy így lesz vége de hála Istennek a végén egy hatalmas utolsó bulizással visszahozták a hangulatot. Visszatért az elhalálozott lány is és ismét mindenki boldog volt. A karakterek jól ellettek találva és az a szereposztás, amiben én láttam eszméletlen jól hozta a szerepeket. Ami egy kicsit még életszerűbbé tette a karaktereket, hogy mindnek olyan hangulatingadozásai voltak, hogy az ember nem tudta követni, hogy ki-kivel miért és már miért nem? Konkrét főszereplőt nem lehet kiemelni, az egész „évfolyam” volt a főszerepben. Jól volt kontrasztba állítva az új diáksereg és a régi színészek. Amíg az egyikük Bachot szeretett volna tanítani, addig a diák játszott egy Joey Jordisont megszégyení-

tő dobszólót. Hatalmas élmény volt azt látni, hogy nem csak profi színészekkel van dolgunk, hanem mindenki értett a saját karakterének a tehetségéhez. Példának okán az orosz táncos már az elejétől fogva amikor még nem volt bemutatva, már akkor is kitűnt a többi közül.

Hogy van-e mondanivalója? Mivel részletesen bemutatja, hogy a diákok hogyan élnek túl egy-egy szemesztert, küzdenek meg mindennapos problémáikkal, mindemellett próbálnak érvényesülni, egy szóval le lehet írni a lényeget: Kitartás. Erre látunk sok példát és ellenpéldát is a műben. A lány, aki végig fogyókúrázott azért, hogy jobb legyen, a fiú aki próbál kilépni apja árnyékából és a lány aki gyenge volt és feladta. Azonnal akarta a sikert és elment egy producerhez aki fűt fát ígért aztán amikor semmi nem lett belőle és utcára került, az élet helyett az aranylövést választotta. Többször is elhangzik a műben, hogy kemény munka és harc. Végezetül az egész előadás alatt jól éreztem magam és egy pillanatra sem volt, hogy unatkoztam. Remélem egyszer visszahozzák a darabot és megnézhetem kicsit átdolgozva, másik szereposztásban is.

színháznak hálás feladat a „most”-ba helyezni a darabot, olyan szereplőkkel a színpadon, akikről a történet valóban szól. A teátrum

Hatalmas élmény olykor amatőr színészeket értékelni mel kísérhetjük ahogy a fiatalok az elsőévtől hogyan változnak, ki mennyit fejlődik illetve romlik. A színdarab legerősebb tulajdonsága az az, hogy életszerű. A Budapesti Operett-

10

fiatal generációjának tagjai tulajdonképpen önmagukat, vagyis pályakezdő művészeket alakíthatnak. Mellettük, tanáraik szerepében pedig azok a „nagy öregek”, musical tagoza-

11


nagyvilág

nagyvilág

Hatalom a humorom? Komikusok, és mémerek a médiában Kompetenciáink, motiváltság, az intelligencia mérése, összefüggései és a siker kapcsolata az egyik vezérfonal lett az interneten, egyben a mindennapi életben. Intelligensebb vagyok, ha jó a humorom? Látni, ahogy a politika, azon belül is a lejárató kampányok, a mémek mekkora befolyással vannak társadalmunkra. De mit mond erre a tudomány? Elsőként vegyük példának a politikai kampányokat. Látni, hogyan törekszenek a felek egymás eredményességét fekete humorral abszolválnikompenzálni. Kiemelném az amerikai elnök-, illetve kormányzóválasztást. Egymás családja, a magánéletében való vájkálás, tömegesen megjelenített mémek, weboldalak lepik el időszerűen az internetet. Farkastörvények, az erősebb megeszi a gyengébbet. Donald Trump, aki szemben az eddigi

megkülönböztetjük a humor megítélésének képességét, és a humor létrehozásáét. Elsősorban a flexibilitás az alapja annak, hogy az ember képes legyen úgy „simulni” környezetéhez, hogy egy adott szituációban felfedje, mikor, és milyen mosolyforrásra van igény. Nem véletlen tehát, és nem is hamis a felvetés, hogy a magas intelligencia erős kapcsolatot ápol a humorral. McGhee 1983-mas, egyetemistákon végrehajtott kutatásá-

A humor szorosan összefügg a különböző személyiségtípusokkal sztereotip megjelenési formával, a tekintélyt parancsoló mosoly helyett, választott magának egy olyan arcot, mellyel nehéz lépést tartani. Sakk- mattot adott a médiának. Elvette a lehetőséget, hogy groteszkké tegyék ellenfelei, azzal, hogy önmagát parodizálja. A humor egyik legfontosabb jellemzője, hogy szorosan összefügg egyes személyiségtípusokkal. A gondolkodás nyíltsága, illetve zártsága is összefügghet, hogyan reflektálunk egy adott ingerre. Legegyszerűbb formában

12

ban megállapította, hogy a humor megítélésekor az ember mindkét agyféltekét használja. Gyorsul világunk, változik az igény, ez pedig kinőtte magát, az élet összes területén. Ebben a kérdésben pedig ismét a média alapjaira építhetünk, ez pedig a képi humor, köznevén a mémek. Azon belül is elsőbbséget élvez a fekete humor, hiszen a virtuális világra adott emberi válaszreakció ebben is megmutatkozik. Látottakra felhúzott randomitás. Ezek vagyunk mi. Ezek vagyunk ma.

„A szomszéd füve mindig zöldebb.” Ahogy szól a közismert magyar közmondás. Hazánkban is különösen jellemző a más kárán való élcelődés. A mai humor legkedveltebb formája. Szaknyelven „énerősítő humorstílus”. Megküzdési technikának is hívják, mivel segítségével könnyebben kezelhetők a stres�-

kiterjedő gondolkodásbéli korlátjaik kitolódnak. Megannyi negatív kritika éri őket ezzel kapcsolatban, mégis saját véleményem, hogy ez számukra hatalom és erő. Ezáltal olyan sokrétű, kreatív, sikeres, és alkalmazkodó harmóniában élnek, amellyel képesek mosolyt csalni bárkinek az arcára. Szeretnek és szenvednek. Összességében tehát, a humor sokrétű, mint mi mindannyian. Mégis a legfontosabb, hogy általa figyelünk másokra, egymásra. Nevetünk, szeretünk, olyankor pedig csak a pillanatban élünk. Valódi értéke, hogy nem uralkodni akarunk általa, hiszen minden, ami erőltetett, már nem humor tárgya. Spontán, eredeti, és ösztönös. Minderre a legtalálóbb összegzést pedig Charlie Chaplin mondta: „Csak akkor van szükséged hatalomra, ha valami ártalmasat akarsz tenni, minden más esetben a szeretet elég, hogy elérd a céljaidat.” akarsz tenni, minden más esetben a szeretet elég, hogy elérd a céljaidat.”

A legfontosabb, hogy általa figyelünk egymásra szhelyzetek. Ez tehát az ironikus, megalázó, lenéző és manipulatív humor. Utolsó kérdésként felteszem: miért hatalom a humor? Mi a titka a legnagyobbak sikerének? Önlegyőző humornak nevezzük szaknyelven, amikor a humort saját érzelmeink elrejtésére, tagadása érdekében használjuk. A komikusok a magánéletükben sokszor cseppet sem szórakoztató személyiségek. Mentális betegséget diagnosztizáltak olyan hírességeknél, mint Rowan Atkinson, Jim Carrey, Robin Williams, Hugh Laurie. A hatalom ez esetben nem más, mint, egyfajta elfedő mechanizmus. Olyan széles skálán mozog a hangulati, és érzelmi világuk, hogy az életre

Szerző: Neszvecskó Anna

13


nagyvilág

nagyvilág

RINGATÓ „Tegyél már rá egy zsebkendőt, az Isten szerelmére… összecsöpögtetted anyám kedvenc szőnyegét! Most nézd meg, tócsában áll a vér, ülj le, ne menj tovább, feltörlök itt, aztán induljunk végre. Te magasságos, micsoda felfordulás!” Így volt ez mindig. Akaratán kívül kisebb-nagyobb galibákat okozott. Történt egyszer, hogy próbálta felsúrolni a verandát. Hozta a szappanos vizet nagy fémvödörbe, amolyan ütött-kopott formát. Teli töltötte, csöppentett bele egy kevés citromfüves illóolajat is, hátha jobb kedve lesz az asszonynak. Aztán még mielőtt felmoshatta volna az első néhány négyzetmétert, a felmosófa kibukfencelt az edényből, és mint egy rafinált dominó, felborította az asszony magról ültetett cserepes virágait. A gyönge kis hajtások ott hevertek a gránitos padlón, gyökérrel felfelé pislogtak, és az asszony kiabálásától még a virágföld sem mert ide-oda gurulni. Micsoda szitkozódás volt ott! Hallotta azt a tanya szélén megbújó kisegér is… és ha fülére tudta volna tapasztani apró lábacskáit, egész biztosan megtette volna. Régóta nem érezte már, hogy szereti őt. A nő szerette a kis hintaszéket, amit a tizedik évfordulójukra faragott neki, szerette a briliánst, amit még Velencéből hozott ajándékba… de Őt, a lényét és a lelkét már rég nem szerette az asszony.

14

Amióta szeme ráncos lett, és a hangja el-elbicsaklott egy hosszú nap után, az asszony egyszerű lakótársnak tekintette. A mai nap különleges volt, Pestre indultak, díjátadó gálára, és már késésben voltak, de az orrvérzése csak nem szűnt csillapodni. Felesége híres színésznő volt. Az emberek rajongtak a nőért, aki karakán viselkedésével és egyedülálló modorával egyszerre nyűgözte le és közben mégis taszította az embereket. „Menj egyedül” - mondta. „Még összevérezném a kocsit is, amit érted küldtek, én majd itthonról nézem a közvetítést.” Az asszony vont egyet szögletes vállain, és kiviharzott az ajtón. Későre járt, amikor hazaért. A petróleum nem világított a hallban. “Nyavalyás, már alszik is… még arra sem volt képes, hogy megvárjon” - fanyalgott magában. Belépett a küszöbön, a férje pedig a faragott hintaszékben feküdt mereven, mozdulatlanul. Szemei a gerendás plafonra meredve, szája körül szürke hidegség csillogott. Az asszony kezéből kiesett a díj… darabokra törve gurult a padlón minden kis darabja. Férje halott testére zuhant, és kínos, hangtalan könnyekkel zokogott. Ott ringatott az öreg hintaszék két holtat. Egyet, akit megölt a szeretet… és egyet, aki sosem élt még igazán.

Szerző:Jándli Merci

15


nagyvilág

nagyvilág

A meleg fiatalok helyzete Magyarországon

Tényleg elfogadjuk őket, vagy csak azt tettetjük?

„Mi elfogadjuk a melegeket, semmi bajunk nincs velük.”, „Amíg nem viszik ki az utcára, addig nem zavar.” Ugye, mikor valakit megkérdezünk, hogy mit gondol a melegekről, akkor nagy eséllyel ezekhez hasonló válaszokat kapunk. Hogy miért van ennyi vicc a melegekkel kapcsolatban, felvet néhány kérdést. Nagy valószínűséggel azért, mert mégsem fogadjuk el őket, és ezzel próbáljuk kifejezni rejtett érzéseinket. Nem tudjuk őket ténylegesen elfogadni, mert nem tudjuk megérteni, hogy ténylegesen mi zajlik le a fejükben. Nagyon kevesen vannak, akik ténylegesen felvállalják, hogy problémájuk van a meleg társadalommal. A melegek közül sokan még mindig nem merik felvállalni másságukat a társadalom előtt. Félnek az őket érintő diszkriminációtól, attól, hogy másképp fognak rájuk tekinteni. Az e havi cikkem kicsit más stílusú lesz. Egy hétköznapi embert interjúztattam meg, aki a saját neméhez vonzódik. Úgy gondolom, hogy egy hétköznapi kortárs emberen keresztül tudjuk meg a valós helyzetet. Első kérdésem arra irányult, hogy titkolja-e, hogy meleg. Nem titkolja másságát, szívesen elmondja bárkinek, aki megkérdezi, de azért nem ez az első dolog amit elmond magáról. A barátai és a közvetlen környezete tud róla,

lelki bántalmazás azért, mert azonos neműekhez vonzódsz? Fizikailag nem, de voltak már emberek, akik emiatt elítélték, és máshogy viszonyultak hozzá. Volt munkatársa, aki nem is köszönt neki, ha szembe találkoztak, és ha nem volt muszáj, nem szólt hozzá. Egy személyes történet, amit érdemes kiemelni, a vallással kapcsolatos. Volt egy nagyon jó barátja, aki egy erősen vallásos családból származik. Úgy érezte, hogy kitálalhat neki, és túl tud tenni a valláson a barátságuk érdekében. Ámde azóta nem beszélnek, és az úgynevezett „barát” teljesen kiakadt. Ezután megkérdeztem, hogy a családja tud-e másságáról. Először a testvérével beszélte meg, aki jól fogadta, de nem igazán beszélnek a témáról. Édesanyjával is megbeszélte, és vele is hasonló a helyzet, amolyan nyílt titok. Édesapja nem tud róla, mert sosem alakult ki olyan kapcsolat köztük, hogy ezt be merje neki vallani. A családhoz legközelebb álló kör a baráti kör. Megkérdeztem, hogy ha lesz egy állandó kapcsolata, arról tudna-e a családja, és bemutatná-e nekik a párját. Azt válaszolta, hogy természetesen

sosem ítélték el emiatt. Épp ezért nem zavarja őt a melegekkel való viccelődés, és ő is ugyanúgy tud velük nevetni. Kérdeztem, hogy mikor jött rá arra ténylegesen, hogy ő meleg. Visszavezethető a gyer-

Sokat segített neki, hogy napjainkban sokkal több sorozatban/filmben vannak azonos szexuális beállítódással rendelkező karakterek. Véleménye szerint ezek az apróságok sokat segítenek a társadalomnak is elfogadni őket,

Nincs szeretet elfogadás nélkül mekkorára. Akkor abban nyilvánult meg, hogy ő inkább babázott, nem autózott, inkább a lányokkal barátkozott. Akkor kezdett el benne tudatosulni, amikor felfedezte saját szexualitását, és látta, hogy amit ő érez, az más, mint amit a környezetében érzékel. Sok időbe telt magát elfogadni, és körülbelül általános iskola végére és a gimnázium elejére kezdett nyitott lenni a téma iránt. Az egyetemi éveiben sikerült magát teljesen elfogadnia.

és saját magukat is könnyebben fogadják el, ha látják, hogy ez máshol is normális és elfogadott. Végezetül azt tudjuk leszűrni, hogy igen, elfogadjuk őket, és a társadalom is jó úton halad ahhoz, hogy egy nap már teljesen elfogadott és legális legyen az azonos neműek kapcsolata (gondolok itt a házasságra és az örökbefogadásra).

Voltak akik elítélték és többnyire el is fogadják. És ez át is vezet a következő kérdéshez: Ért-e már téged fizikai/

16

tudnának róla, és szerinte támogatnák mindenben. A barátai mindenben támogatják, és

Szerző: Paunoch Zoltán 17


sport

sport

kVÍZES VB nyereményjáték Szurkolj élőben Kapás Boginak! ELTE-s hallgató vagy dolgozó vagy? Tedd felejthetetlenné az idei nyarat! Játssz az ELTE és a BEAC közös nyereményjátékán, hogy Te is ott lehess az ELTE szurkolótáborában és élőben szurkolhass a Duna Arénában Kapás Boginak, az ELTE PPK hallgatójának! A nyereményjátékon résztvevők között 14 darab FINA VB jegyet sorsolunk ki a július 25-én 17:30-kor kezdődő úszódöntőkre, ahol reményeink szerint Bogiért is szoríthatunk majd a női 1500 méter gyors döntőjében, de számos világsztárt, köztük Hosszú Katinkát is láthatod majd úszni!

Mit kell tenned? 1. Lájkold a BEAC FB oldalát! 2. Válaszolj a BEAC FB oldalán lévő játék applikációban feltett kérdésekre! A játék mobilon is elérhető: https://a.pgtb.me/FBjnbh 3. DUPLA ESÉLY: ha eljössz a BEAC Tavaszi Sportkampányának bármely állomására, a BEAC standjánál történő feliratkozással dupla esélyed lesz megnyerni a 14 darab jegy egyikét!

A Duna Aréna, ahol a 14 szerencsés nyertes élőben szurkolhat majd Boginak! Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A játék időtartama: 2017.04.21. - 2017.06.15.

18

forrás: http://www.beac.hu/hirek/elte/ kvizes-vb-nyeremenyjatek-szurkolj-eloben-kapas-boginak/

19


poémák

poémák Táncoltam az idővel

Ott voltak mind a szoba közepén, Némán néztek rám, Némelyiket Sosem nyitották még ki talán, Pillanatok, kis apró dobozok, Hevertek szanaszét. Válts valóra! Kongott az óra, Hallottam, Már késő van, Múlik az idő, Talán egyre sebesebben jár? De még érezni akartam. Játszani, táncot járni, Ott azon az órán, A napot megragadni, Carpe diem! Válts valóra! Kiáltotta minden pillanat. Döntöttem! Mától nem eresztem! Táncolni kezdtem, Minden másodpercet, Sajátommá tettem. De az idő elmúlik, Minden pillanat táncommal, Lassan a múlt fátylába bújik,

Anyák napjára

Megijedek, Megszűnik, Elmúlik érzem, Helyére költözik a félelem. Mulandóság? Hogy lehetne bármi szebb, Mint a megélt valóság? Elmúlás, te fájdalmas igazság, Itt van a most! Gyere csak! Táncolj velem! Tudom, majd elillansz, Tudom, magadból semmi sem hagysz, De én csak táncolok, És bár otthagyom a pillanatot, Tovább vihetlek téged, És egy fontos üzenetet, Mert az időnek adod az emlékemet, És majd néha, Egy-egy szomorúbb órában, Ha elfáradok a táncban, A fülembe súgod, hogy bátran! Itt az emlék öleld át! És ha már boldog vagy, Csak kelj fel, És menj tovább!

Anya, te vagy az egyetlen aki, ha rám mosolyog, Úgy érzem a Föld a másik irányba forog. Ha rosszat csinálok, te akkor is fogod a kezem, El nem tudom mondani, hogy ez mennyit jelent nekem. Ott voltál mindig, amikor magamba borultam, Ott voltál akkor is, amikor járni tanultam. Meghallgattál akkor is, amikor hulla fáradt voltál, És a kedvességeddel mindig elvarázsoltál. Mindig ott voltunk egymásnak, csak te meg én, Veled úgy érzem, hogy ott vagyunk a világ tetején. Csak annyit szeretnék mondani, hogy szeretlek téged! És hogy soha nem fogom elfelejteni, hogy ki az első véred. Sosem fogom elfelejteni, az óvva intő szavakat, Ami köztünk van, az áttöri a legkeményebb falakat. És mi az, amit ezzel a pár sorral mondani akarok? Remélem, hogy egyszer én is ilyen jó szülővé válhatok! Paunoch Zoltán

Neszvecskó Anna

20

21


források http://s3.india.com/wp-content/uploads/2016/01/mr-bean-rowan-atkinson.jpg http://www.105.net/resizer/-1/-1/true/1492613384935.jpg--.jpg?1492613390000 http://st-listas.20minutos.es/images/2012-02/320824/3398734_640px.jpg?1329934450 http://wallpapersdsc.net/wp-content/uploads/2016/01/Jim-Carrey-Background.jpg http://img.reblog.hu/blogs/18755/img_55719513ddc02.jpeg http://rcnews.hu/wp-content/uploads/2014/06/charlie-chaplin.jpg http://www.danubiusmusic.com/upload/pics/stars/29.jpg https://1.bp.blogspot.com/-BlfPRRtl2_o/V-_fdxBNlMI/AAAAAAABwe0/JMe-ey5VzKoGiI5CZt4LkCVic7NPTvvQgCLcB/s1600/Robin%2BWilliams_2012.jpg http://www.clker.com/cliparts/2/8/0/0/1344435065377198423floral-design-corner-2367e3.jpg http://hotel-szombathely.hu/images/images/2048x2048/151969890458d8b02fe1b52.jpg http://www.fotobese.com/wp-content/uploads/Dance-Contemporary-Art-GoBe-Dance_Anonymity_ BZ1D6121_20080831.jpg http://onechristianlife.com/wp-content/uploads/2015/11/Holding-Hands.jpg https://img.clipartfox.com/7dfc47a4e34a1d66023d425199112521_-floral-design-clip-art-full-hd-clipart1080p-flowers_972-1153.jpeg https://wmn.hu/picture/7880/normal/5/00005899.jpeg http://www.rayher.hu/pic/items/8/81/81000990-1.jpg http://www.faithpcbr.org/wp-content/uploads/2013/05/summer_reading.jpg https://pb2.jegy.hu/imgs/system-4/program/000/051/564/fame-a-hirnev-ara-original-76394.JPG http://go4celebrity.com/wallpapers/Hugh-Laurie/Hugh-Laurie-030.jpg

SIKERES VIZSGAIDŐSZAKOT KÍVÁN AZ

ELTE TÓK HÖK

22

ÉRTETEK VAGYUNK!


ELTE TÓK HÖK

Nagy Bettina Külügyi Bizottság elnöke

Lénárd Nóra Tanulmányi Bizottság elnöke

FORDULJ HOZZÁNK

Ferencz Olivér Elnök

Abóczki Eszter Kommunikációs Bizottság elnöke

BIZALOMMAL Kalocsa Lilla Mária Szociális Bizottság elnöke

Nagy Eszter Rendezvényszervező és Kulturális Bizottság elnöke

Látókör  

május

Látókör  

május

Advertisement