Page 1


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

2012

strana 2


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

2012

TREBINJE BOSNA i HERCEGOVINA

PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

strana 3


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

2012

Na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine nalazi se grad Trebinje. Trebinje ima veoma povoljan geografski položaj, koji odlikuje mediteranska klima. Trebinje na jugu i jugoistoku graniči sa primorskim gradovima Dubrovnikom i Herceg Novim, na sjeveru se graniči sa Biledom, na sjeverozapadu sa Ljubinjem, na jugu i jugozapadu sa opštinom Ravno i na istoku sa Nikšidem. Grad zauzima površinu od 904 km2. Prvi put Trebinje se spominje u X vijeku kod Konstantina Porfirogenita, pod nazivom Tribunija. Na prošlost Trebinja podsjeda stari grad, koji odlikuje građevinama javnog karaktera, upravnim zgradama, školama. Trebinjski stari grad nastao je početkom XVIII vijeka na obali rijeke Trebišnjice i zvao se Ban Vir. U staroj austrougarskoj kasarni danas je smješten stari Muzej Hercegovine.

PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

strana 4


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

2012

Znamenitosti: Jedna od najvedijih atrakcija na rijeci Trebišnjici jeste Arslanagida most. Kao zadužbinu za svog poginulog sina u borbi sa Mlečanima izgradio ga je Mehmed-paša Sokolovid 1574. godine. Tokom 1687. godine u grad se doseljava Arslan aga koji je napladivao prelaz preko tog mosta I po njemu je taj most dobio naziv. Zbog izgradnje brane most je premješten nekoliko kilometara nizvodno. Nova lokacija Arslanagida mosta je između naselja Gradina (na desnoj obali rijeke) i naselja Police (na lijevoj obali). Novi naziv mosta je Perovida most. Hercegovačka Gračanica nalazi se na brdu Crkvina i izgrađena je 2000. godine. Posvedena je pjesniku Jovanu Dučidu, jer je izgađena po njegovoj želji, iskazanoj u testamentu, pa je u njoj pjesnik i sahranjen. Hram se može vidjeti sa svake tačke u Trebinju. PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

strana 5


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

2012

Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg građena je od 1888. do 1908. godine. Nalazi se u centru grada. Ikonostas u crkvi Sv. Preobraženja radio je poznati crnogorski umjetnik Marko Gregovid, a pomagao mu je Atanasije Popovid. Pored crkve izgrađen je eparhijski dom sa bibliotekom.

Osman – pašina džamija nalazi se u centu Trebinja, tačnije u Starom gradu. je 1726. godine po naredbi Osman – paše Resulbegovida.

PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

strana 6


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

2012

Katolička katedrala izgrađena je u 19. vijeku. Na početku je to je bio manji vjerski objekat u čast rođenja djevice Marije, ali je 1984. godine proglašena katedralom. Nalazi se na Trgu slobode u Trebinju.

Selo Mrkonjidi nalazi se na istočnoj strani Popovog polja na putu Trebinje – Ljubinje. U ovom selu se 28. decembra 1610. godine rodio sveti otac Vasilije Ostroški, krštenim imenom Stojan, od majke Anastasije i oca Petra Jovanovida. Na praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca, 12. maja 1998. godine u selu Mrkonjidima u Popovu polju osveden je hram posveden Svetom Vasiliju. Hram je podignut na temeljima rodne kude velikog božjeg ugodnika i nalazi se na desnoj strani puta kada se dolazi iz pravca Trebinja. Na lijevoj strani puta nalazi se hram Sv. Nikolaja u kome je svetitelj kršten. Pored hrama je groblje u kome počiva i Sveta Ana, majka Svetog Vasilija. PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

strana 7


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

2012

Spomenik Njegošu, prvi u svijetu, podignut je u Trebinju 1934. godine.

„Preko puta“ Njegoševog spomenika nalazi se spomenik Jovana Dučida. Zbog toga se taj dio naziva „Trg pjesnika“.

PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

strana 8


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

2012

Trebinje leži na obalama rijeke Trebišnjice, koja teče kroz samo srce grada. Trebišnjica je bila najveda ponornica na svijetu, ali je izgradnom korita u donjem toku rijeke ona izgubila ovaj epitet. Izvire iz Biledkog jezera, ponire kod Čapline, a njen tok odlazi u Jadransko more. Na rijeci Trebišnjici nalazi se oko 30 mostova.

PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

strana 9


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

2012

Izletišta: Izletište Lastva udaljeno je 12 km od grada. Smještena je na obalama Lastvanskog jezera, a veoma je privlačna ribolovcima, kao i onima koji vole da provode vrijeme u prirodi. Tu se nalaze prelijepi prirodni i vještački bazeni. Lastva je prepoznatljivo turističko odredište i izletište sa svojim smještajnim kapacitetima, sportsko – rekreativnim sadržajima i nacionalnim restoranima.

Drugo poznato trebinjsko izletište je Jazina, koja je jako posjedena tokom cijele godine, a posebno u ljetnjem periodu kada se pruža mogudnost kupanja, sunčanja i odmora u prirodi. Odmah uz kupalište nalazi se i motel „ Jazina“ sa restoranom i ljetnom baštom. PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

strana 10


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

2012

Izvor Studenac na rijeci Trebišnjici je najljepša lokacija koja se nalazi u neposrednoj blizini grada, a koju su Trebinjci oduvijek koristili za izlete, piknik, škole u prirodi itd. Na prostoru Studenca i danas postoji jedan od sarih dolapa, što mu daje posebnu draž.

Zubačka Ubla udaljena su 25 km od grada. U njima se tradicionalno održava manifestacija posvedena očuvanju narodne tradicije i običaja sa bogatim kulturno – umjetničkim programom. Zubačka Ubla pružaju mogudnost bavljenja zimskim sportovima. PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

strana 11


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

2012

Kultura: Trebinje je prepoznatljiv grad kulture. Ono što ga ističe su brojne tradicionalne manifestacije. Jedna od njih su Trebinjske ljetnje svečanosti koje traju od maja do oktora i gdje su Trebinjci i turisti u mogudnosti da uživaju u brojnim sadržajima. U okviru ovih svečanosti se održavaju razni koncerti, „Fesival festivala“ pozorišnih amatera, likovna kolonija, Dučideve večeri poezije, smotra folklora i slično. Tu je svakako i sabor folklora na kome učestvuju amateri iz svih krajeva i koji je jako posjeden, pa često nije u prilici primiti sve zainteresovane, zatim Svetosavske svečanosti, Trebinje „Zdrav grad“, dan Evrope, Gastro- manifestacija, Mediteranski dani, Trebinjski dani vina itd. PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

strana 12


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

2012

Hrana: Raznovrsnost prirodnih resursa i bogatstvo kulturnog naslijeđa Hercegovine, posebno su obogadeni gostoljubivošdu i srdačnošdu lokalnog stanovištva u skladu sa tradicijom, dočekuje gosta sa bogatom trpezom zdrave i prirodne hrane. Hercegovci su dobri i pažljivi domadini. U današnje vrijeme koje karakteriše ogromna zagađenost hrane, vode i vazduha, zdrava hrana je veoma bitna za čovjekovo zdravlje i njegov životni vijek. Proizvodnja mesa, mlijeka, kajmaka i sira na ovim prostorima zasniva se na ishrani stoke prirodnom hranom, pretežno proizvedeom na sopstvenim imanjima. Od mliječnih proizvoda najviše su zastupljeni kajmak i sirevi ( posebno se izdvaja trebinjski sušeni sirac). Jela od brašna i žita su hljeb ( poseban specijalitet je hljeb ispečen ispod sača), pite koje zauzimaju značajno mjesto u tradicionalnoj kuhinji ( sirnice, zeljanice, krompirače ), cicvara sa

PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

strana 13


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

2012

medom, uštipci, prijesnac, lojanica itd. Jela od povrda su razovrsna. Na prvom mjestu je krompir koji se priprema na različite načine i sastavni je dio skoro svakog jela i obroka. Tu su još jela od mesa, kao što su razne jagnjede čorbe, pečenja i slično. Restorani širom Hercegovine zadržali su ovaj tradicionalan način pečenja ispod sača. Ovako pripremljeno meso ostaje veoma sočno. Tu je svakako i riba pastrmka nadaleko poznat hercegovački specijalitet koji se priprema na ražnju. Proizvod čija je proizvodnja veoma značajna u Hercegovini je med. Bogatstvo biljaka, šuma, kvalitetnih voda, pruža pčelarima zdravo okruženje. Poznato je da se ovdašnji med i med u sadu ne koristi samo za ishranu ved i kao lijek. ..

PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

strana 14


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

2012

O Trebinju: Trebinje slovi za grad kulture. Bilo ga je je u X vijeku, preživjelo je burni XX vjekova i bide ga dokle i sunca. Ovo nije rekao nijedan poznati pjesnik, ali bi se složio svaki Trebinjac a potvrdio svaki dobronamjerni gost. Kada sagledamo bogatu istorijsku prošlost, jer ovdje nema ništa što ved od „pamtivijeka“ nije bilo, izuzetno povoljnu geografsku poziciju i uračunavajudi topli južnjački mentalitet stanovništva Trebinje sigurno ima veliki značaj u turizmu. Trebinje je jedna velika raskrsnica puteva koji vode do vrlo privlačnih lokacija kao što su Dubrovnik, Mostar, Herceg Novi. A dovoljno nudi da može biti dobro odmorište kao što je to bilo do sad a prestižna turistička destinacija čemu se teži. Blage zime i ugodna ljeta su razlog što je ovaj grad prava meka za starije turiste sa sjevera. Mogudnost egzotičnih izleta na okolna brda daju priliku za dobar provod svih zainteresovanih za avanturistički turizam (paraglajding, bandzi dzamping, planinarenje, kampovanje, safari ture po nepristupačnim terenima u regiji, biciklizam i sl.). Seoski turizam je začetku ali se radi intenzivno na organizovanju prvog etno sela. Značaj Trebinja kao turističkog grada je ono što otvara vrata bolje bududnosti za ovaj ni kontinentalni ni mediteranski, a ipak vrlo osobit grad. PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

strana 15


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

2012

strana 16


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

2012

strana 17


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

2012

Turistički vodič – Trebinje Izrađen u okviru projekta „MLADI U AKCIJI“ Vodič izradili učenici Centra Srednjih škola Trebinje Projekat implementirao: Udruženje građana „NEŠTO VIŠE“ www.nestovise.org

“Ovaj projekat je finansiran od strane Američke Ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni ovdje ne odražavaju nužno stav State Departmenta nego isključivo autora”

PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

strana 18


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

Prelom i dizajn: LightMedia Production PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

2012

www.lightmedia.ba strana 19


TURISTIČKI VODIČ - TREBINJE

PROJEKAT “MLADI U AKCIJI”

2012

strana 20

Turisticki vodic Trebinje BiH  

Turisticki vodic Trebinje BiH

Turisticki vodic Trebinje BiH  

Turisticki vodic Trebinje BiH

Advertisement