Page 4

Letsfeest 2012 Spoken-, geesten- & heksenwandeling

Te land, ter zee en in de lucht...

Voor een niet al tĂŠ griezelige spoken-, geesten- en heksenwandeling moest je op 7 oktober op het LetsFeest zijn. Start bij wellicht de beruchtste inwoner van Antwerpen: Lange Wapper, de enig en echte, nergens anders is hij te vinden dan in ons eigenste Antwerpen. Zoals het een echte gids past gaven we uitleg over de oorsprong van zijn naam, ontstaan van de legende, dat hij behoorde tot het genre van de luchtgeesten, zichzelf naar hartenlust kon veranderen en we lieten het beroemde Wapperslied horen. Maar het belangrijkste was natuurlijk het vertellen van zijn, soms echt gemene streken, alhoewel sommige ook met een zeker rechtvaardigheidsgevoel: de schuldige werd altijd gestraft. Eigenlijk was hij het geweten van de Antwerpenaren toen die nog in smalle en donkere steegjes woonden en bang waren van iedere schaduw. Daarna was er de Kludde: een zwaar beest dat bij voorkeur op de rug kroop van dronkaards die dan moe, bezweet en vol schrik thuiskwamen.

spook moest ronddolen, dan is Sus Antigoon aan de beurt, te zien als muurtekening in de Lange Riderstraat, spoken op zolder en in de huizen, die alles doen bewegen, ruiten die op een onverkaarbare wijze aan stukken springen, voorwerpen die zomaar van plaats veranderen. Verder hebben we nog een geraamte dat kon spreken, afgehakte kinderhandjes, Zotte Rik die de kinderen bang maakte met verhalen over de bloedkaros, Mie Citroen die rondspookte op haar trotinette, heksen die zowel goed als kwaad deden... Dat was ons gezel(lig)schap tijdens die wandeling. Gelukkig stak Lange Wapper geen stokken in de wielen en zat Kludde niet op onze rug zodat we met een (ver)licht gemoed terug de tram namen naar de potluck, waarvan we trouwens lekker hebben gesmuld. Beste groeten, namens letsapen Ria - LABS 105 Dan kwam Semini aan het woord, de vruchtbaarheidsgod die zijn voornaamste werktuig zag afgekapt door preutse JezuĂŻeten. Hij was de god van de Antwerpenaren, dikwijls aangeroepen als: "godjumenas". Op naar Brabo en zijn heldendaden. Wist je dat het verhaal van Lohengrin, de Zwanenridder zich in Antwerpen afspeelde? De reden was: de stamboom van de Hertogen van Brabant meer status geven, want Elsa, de dochter van de Hertog trouwde met de zwanenridder, alleen mocht ze nooit naar zijn naam vragen, helaas, helaas... Het onvermijdelijke gebeurde en toen is Lohengrin terug uit Antwerpen vertrokken. Dan begint het pas echt gezellig te worden, spoken, geesten en heksen vliegen rond onze oren. Eerst hebben we Lijntje, de melkboerin, die meer water dan melk aan haar klanten verkocht en als

4

Nestel 29, jaargang 8, nummer 1, januari, februari, maart 2013

Nestel 29  

Nestel 29, jaargang 8, nummer 1, januari, februari, maart 2013 Tijdschrift Lets Antwerpen (Stad, Provincie & Binnenstad)

Nestel 29  

Nestel 29, jaargang 8, nummer 1, januari, februari, maart 2013 Tijdschrift Lets Antwerpen (Stad, Provincie & Binnenstad)

Advertisement