__MAIN_TEXT__

Page 35

A

namarija Cicarelli aktualna je dobitnica nagrade Najbolja mikro poduzetnica koju joj je dodijelila Mreža poslovnih žena i poduzetnica Women in Adria. S Anamarijom Cicarelli razgovarali smo o njenim poslovnim planovima, trendovima u turizmu te o ključnim osobama na koje se oslanja u poslu.

Je li se što promijenilo od kada ste dobili nagradu? - Kad te mikro poduzetnicom godine proglasi Mreža poslovnih žena i poduzetnica kao što je Women in Adria, neke se stvari moraju promijeniti. Radim otprilike jednakim intenzitetom, ali imam malo više samopouzdanja, više energije i želje za realizacijom nekih projekata koji su bili na čekanju. Super je osjećaj dobiti nagradu. To je dokaz da si na pravom putu i da netko vidi što radiš. Znači, kako su članice žirija rekle, izišao si iz ormara.

Kako to da vam je poraslo samopouzdanje? - Uvijek se u poslu pitaš je li dobro to što radiš. Kada radite posao koji mi radimo i kada imate mikro tvrtku, nemate se s kim uspoređivati. U velikoj tvrtki se možete uspoređivati s kolegama i s konkurencijom. Interligo nema konkurenciju na tržištu. Nitko se ne bavi savjetovanjem za male iznajmljivače u Hrvatskoj na način na koji se mi bavimo. Kad dobijete priznanje, znate da ste na pravom putu i naravno da to podiže samopouzdanje i daje vjetar u leđa.

Čime se konkretno bavite? - Savjetovanjem u turizmu. To je dosta široko područje, a mi smo nekako prepoznati u javnosti po savjetovanju namijenjenom malim iznajmljivačima. Savjetujemo ponajviše one koji kreću u malo poduzetništvo u turizmu, ne samo iznajmljivače. Pogotovo su nam interesantni oni koji nisu radili u turizmu, a odlučuju se investirati u njega. Za njih radimo procjene poslovanja, marketinške planove, strategije poslovanja…, sve čime će povećati uspješnost poslovanja. U četiri godine održali smo više od 300 radionica kroz koje je prošlo više od 15.000 ljudi.

apartmana i kuća za odmor. Trendovi se jako brzo mijenjaju, tako da stalno imam potrebu za pisanjem knjiga, a to je teško. Putem časopisa lakše je pratiti novosti na tržištu u svim područjima i komunicirati s klijentima.

A kakvi su sada trendovi? - Trendovi se kreću prema digitalizaciji i većoj kvaliteti. Prije se turizam bazirao na hotelima, konobama i privatnom smještaju niske kvalitete. To u zadnje vrijeme više nije tako. Sve ide u smjeru podizanja razine usluge što je najvidljivije kod hotela. Svi novi hoteli koji se grade, recimo u Splitu, imaju najmanje četiri zvjezdice. Oni, pak, koji grade apartmane ili kuće za iznajmljivanje, također se okreću visokoj kategoriji. Tako je i u ugostiteljstvu. Kad je riječ o oglašavanju, sve se prebacuje na digitalno. Turizam je u potpunoj simbiozi s internetom.

Gdje ste sve stjecali iskustvo? - Karijeru sam počela u nautičkom turizmu, u tvrtki SEM iz Splita, koja je imala brodove koji su vozili na relaciji Split-Ancona. Nakon toga sam niz godina radila u Savezu kuhara mediteranskih i europskih regija kao voditeljica marketinga. Organizirali smo natjecanja kuhara, gastro izložbe, otvorili kuharsku akademiju... Bila sam dio tima koji je radio na promociji gastronomije kao jednog od najvažnijih dijelova turističke ponude. Nakon rada s kuharima vodila sam turističku agenciju specijaliziranu za evente i incentive. Nakon toga je došlo vrijeme za samostalni rad.

Jeste li imali podršku obitelji u odluci da budete poduzetnica? - U prvom redu suprug, ali i roditelji i prijatelji, godinama su me nagovarali na poduzetništvo. Moji nono i nona su iznajmljivali sobe, kasnije

Mi smo nekako prepoznati u javnosti po savjetovanju namijenjenom malim iznajmljivačima su to radili i moji roditelji od kojih sam preuzela taj posao i odlučila ga razviti. Tu sam iskoristila iskustvo iz gastronomije, marketinga, agencije.

Kako to da se bavite i izdavaštvom? - Osluškujemo tržište i na osnovi upita iznajmljivača pišemo knjige. Razna pitanja, dvojbe, problemi, očekivanja iznajmljivača su inspiracija za nove knjige. Izdajemo i specijalizirani časopis o turizmu i privatnom smještaju, za vlasnike

Nitko se ne bavi savjetovanjem za male iznajmljivače u Hrvatskoj na način na koji se mi bavimo. Kad dobijete priznanje, znate da ste na pravom putu i naravno da to podiže samopouzdanje i daje vjetar u leđa

A kako ste se odlučili krenuti u savjetovanje? - Iznajmljivači su me često pitali gdje se oglašavam, kako radi pojedini portal, kako smo napravili prezentaciju, kako vodimo knjige... Sve ožujak 2018. | broj 1 | POSLOVNA ŽENA | 35

Profile for NEstar

Poslovna žena - ožujak 2018.  

Poslovna žena - suvremeni POSLOVNI MAGAZIN koji čitaju i muškarci! ožujak 2018./broj 1

Poslovna žena - ožujak 2018.  

Poslovna žena - suvremeni POSLOVNI MAGAZIN koji čitaju i muškarci! ožujak 2018./broj 1

Profile for nestar
Advertisement