Page 1

Gelinaz! goes Gent FLEMISH FOODIE KOBE DESRAMAULTS LAAT IN ZIJN LEVEN EN ZIJN KEUKEN KIJKEN

E

© Alessandra Tinozzi / Roger Casas

Wanneer Andrea schrijft over eten en restaurants, gebruikt hij erg vaak vergelijkingen en verwijzingen naar muziek, liefst zo psychedelisch mogelijk. Als ik een mail van hem krijg ben ik een half uur bezig met het googelen van de bands waarnaar hij verwijst. Vanuit die interesses startte hij het project Gelinaz!. In zijn ogen is dit een soort ‘culinaire rockband’: een hoop eigenzinnige artiesten gaan samen op tournee en spelen concerten.

Cheffenlol op de vorige Gelinaz! in Kopenhagen, met initiatiefnemer Andrea Petrini (m), Iñaki Aizpitarte (rood shirt) en René Redzepi (r).

Ik ben razend benieuwd. Wat doen René Redzepi, Magnus Nilsson, Massimo Bottura, Ben Shewry en alle anderen met onze ‘Chaudfroid de volaille en timbale’, oorspronkelijk gemaakt door Philippe Edouard Cauderlier in 1841?

Ik ben razend benieuwd: wat zullen 26 van de progressiefste chefs ter wereld aanvangen met ons matrix-recept?

nkele jaren geleden leerde ik Andrea Petrini kennen, een culinair journalist met een serieuze hoek af. Hij werkte lange tijd voor Gambero Rosso, een Italiaans culinair magazine waar hij als een soort talentscout fungeerde. Hij bevindt zich constant in de meest verschillende hoeken van de wereld en heeft een uitstekende neus voor het opsporen van talent. René Redzepi van Noma, tot voor kort het beste restaurant ter wereld, beweert zelfs dat Petrini een van de eerste journalisten was die Noma wist te vinden, en vooral een van de eersten die het echt begreep.

Op 30 juni zullen we het zien en ruiken en proeven. Alle chefs komen naar Gent om de uitdaging aan te gaan op een voorlopig geheime locatie. Aangezien dit een immens lang ‘dinerspektakel’ is koop je niet gewoon een plaats aan tafel voor de hele avond. Nee, je koopt een ‘stoel’. Die kun je delen met zijn drieën. Wanneer je na enkele uren je stoel afgeeft, kun je terecht in de chill-out om te bekomen. Na afloop van het diner wordt er een feestje gebouwd, en kun je pinten pakken met de chefs. En er is een dj-set van een wel heel bekend duo maar die namen mag ik nog niet verklappen. Het enige jammere aan dit verhaal is dat het aantal plaatsen heel beperkt is, de chefs kunnen nu eenmaal maar voor maximaal zeventig gasten koken. Maar dan nu het goede nieuws: wij doen aan onze lezers één stoel cadeau! Houd deze pagina’s de komende weken dus extra goed in de gaten.

➜ Hoe het in zijn werk gaat? Andrea kiest een chef uit die ‘The Matrix’ voorstelt: een gerecht dat op een of andere manier een bijzondere status heeft. Wanneer Gelinaz! in Gent plaatsvindt, zal dit een Vlaamse klassieker uit de vorige eeuw zijn. Maar liefst 26 van de meest progressieve chefs van over de hele planeet krijgen dat originele recept, en gaan ermee aan de slag. Ze ontwerpen in hun eigen stijl met dezelfde ingredienten een totaal nieuw gerecht, zoals muzikanten een cover maken van een bekend nummer.

Al deze gerechten worden in een ‘concert’ gegoten, en vormen samen een surrealistisch diner dat zo'n slordige acht uur duurt en geserveerd wordt aan zeventig gasten. Het motto luidt: fuck copyright. Dankzij het internet worden op elk gebied ideeën overgenomen en gesampeld. Creativiteit bestaat er soms in om bestaande elementen te herinterpreteren. Daar draait dit hele diner rond.

Kobe Desramaults is chef van de restaurants De Vitrine (Gent) en In De Wulf (Dranouter). Wekelijks vertelt hij over zijn grote passie. DEMORGENMAGAZINE

25 MEI 2013

Puurkobe Gelinaz Gent  

Puurkobe Gelinaz Gent

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you