Page 4

PAGE 4

NEOMAR CONSULTING NEWSLETTER

Cercetarea – beneficii si pericole In mod normal, acest newsletter ar trebui sa va evidentieze din plin beneficiile si utilitatea derularii unor studii de piata. Ei bine, nu-i chiar asa! De ce?

Solutia noastra? Sfaturi utile: 

Fiti atenti la metodologia selectata. Sondaje CATI si cele CAWI (autocompletate pe internet) ofera de obicei o mai buna transparenta a raspunsurilor (cele telefonice pot fi inregistrate iar cele pe Internet sunt autocompletate de respondent)

Implicati-va in verificarea chestionarelor si stabiliti impreuna cu agentia de cercetare inca de la inceput o serie de criterii de performanta. In cazul sondajelor B2B furnizati un numar de 5-10 respondenti cunoscuti cu care sa puteti verifica veridicitatea chestionarelor si respectarea metodologiei chestionarelor.

Nu uitati regula de baza: un pret mic este uneori o premisa pentru un studiu prost.

Nu insistati pentru lungirea a chestionarelor sau complicarea intrebarilor. Pastrati chestionarul simplu si usor de inteles. Eventual rugati un coleg sa va administreze chestionarul (preferabil intr-un moment in care sunteti aglomerat) si analizati atunci intrebarile si reactia Dvs. Orice discutie care depaseste in mod real 10-15 minute poate deveni problematica pentru operatori.

Unul dintre colegii nostri a fost abordat intr-o frumoasa duminica, intr-un parc din Bucuresti, de doua domnisoare cu un teanc de chestionare in brate care realizau un sondaj de opinie. Iata pe scurt povestea: 

Buna ziua, va putem deranja 2-3 minute cu cateva intrebari despre bere, in cazul in care consumati aceasta bautura?  Da, sigur ca da, am raspuns eu vizibil curios de natura sondajului si de modul in care a fost realizat chestionarul.  OK, va rog sa imi spuneti cat de des consumati bere pe saptamana?  4-5 ori... am raspuns  OK, si ce marca de bere consumati?  Tuborg....  OK, si alta marca?  Becks...  OK...Va rog sa imi spuneti daca in ultimele 3 luni ati mai participat la sondaje de opinie? [nota: intrebarea ar fi trebuit sa fie pusa la inceput]  Nu, nu am mai participat...  OK..Va rog sa imi spuneti daca dvs sau unii dintre membri familiei Dvs lucreaza in marketing, publicitate...?  Aici vreti sa va raspund Da?....am raspuns eu dand de inteles ca lucrez....  ....Err...nu prea...  Bine..atunci nu lucrez..am concluzionat vizibil curios sa vad unde se ajunge.  Va rog sa imi spuneti daca ati vazut in ultimele 3 luni reclame la bere si care?  Pai am vazut reclama la Becks...si....nu imi mai amintesc acum pe moment....parca la "Servus".....  Nu ati vazut-o si pe cea de la Heineken cu dulapul? m-a intrebat gratios cea de-a doua domnisoara care nu se facuse remarcata pana acum...  Ba da, dar nu vreau sa o mentionati aici ca nu mi-am adus-o eu aminte... (Am mai fost intrebat in continuare doar starea civila, nivelul de educatie, venitul lunar personal si pe gospodarie, numele si telefonul)  Va multumim, asta a fost tot! Va rugam in cazul in care va suna cineva pentru a verifica sa ii comunicati ca chestionarul a fost realizat acasa nu in parc, intrucat stiti, noi suntem fete si e mai dificil sa mergem acasa la oameni.

In loc de concluzii – iata rezultatele unui studiu prost realizat: 1.

2. 3. 4.

Clientul nu primeste aproape nimic relevant. Chestionarul era cu mult mai mare decat cele 2 intrebari care au fost adresate. Singurele raspunsuri relevante au vizat doar de frecventa de consum, marca consumata si ultima reclama amintita. In rest nimic legat de notorietate, cantitati, locatii de cumparare, etc. Banuim ca restul chestionarului va fi completat intr-o maniera “confortabila” de catre operatori iar clientul va primi opiniile cumulate ale operatorilor (deseori o serie de banalitati, ambiguitati, multe nonraspunsuri si in general un feedback neconvingator). Consultantii agentiei muncesc aproape degeaba la chestionar si la raport in conditiile in care veriga care le leaga pe cele 2 si anume informatia din teren este viciata. Respondentii vor vedea ca aceste sondaje sunt realizate superficial si probabil nu vor mai raspunde pozitiv la alte solicitari in viitor Operatorii se vor adapta repede (daca nu deja au realizat-o) iar aceste tactici de completare se vor generaliza rapid la nivelul multor companii de cercetare (data fiind migratia operatorilor) .

Un sondaj este benefic si foarte util unei companii. Singura conditie este sa Cauzele? Agentiile + clientul. fie realizat bine. Principalii vinovati nu sunt operatorii, asa cum ne-am astepta. Acest comportament este doar un rezultat al unui triunghi viciat format din: a)

bugetul redus al unor proiecte (generat de limitarile clientilor si/sau de presiunile acestora catre agentie in vederea ) b) limitarile in ceea ce priveste disponibilitatea resurselor umane (in cazul agentiilor) c) existenta unor operatori slab remunerati si un control al calitatii perfectibil

Informer 2  

Newsletterul companiei Neomar Consulting

Advertisement