Page 1

HØST 2016

SPELLEMANN PÅ TAKET

En hyllest til livet! Side: 4

MUMMITROLL I KULISSENE

Mummi og vennene hans til scenen Side: 8

Tett på Fosse og Pinter Side: 12–13

LØPERJENTEN (REKONSTRUERT)

Høy puls i dristig forestilling Side: 16


INNHOLDHØST2016

04

08 Mummitroll i kulissene

Mer for barn

12

13

14

Vinter

Kjøkkenheisen (the dumb waiter)

1930 Diktatoren

Aladdin på flukt

Improuke

Løperjenten (rekonstruert)

18

21

22

Spellemann på taket

15 Mandagsgjester

15

dns& Visste du at

11

16

Ensemblet høsten 2016

Følg DNS på: facebook.com/teateret Den Nationale Scene, Pb 78, Sentrum, 5803 Bergen, Tlf: 55 54 97 00 | Billetter: 55 60 70 80 E-post: dns@dns.no | dns.no | Ansvarlig redaktør: Agnete G. Haaland | Redaktør: Silje Gripsrud I redaksjonen: Silje Gripsrud, Ole Friele jr. og Evy Fischer | Design: Knowit Experience Coverfoto: Thor Brødreskift | Foto s. 2-3 og portretter s. 22: Magnus Skrede Trykk: Bodoni AS | Med forbehold om endringer og trykkfeil.

2

TEATERMAGASINET HØST 2016


Kjenn etter! I høst byr vi på gnistrende godt teater som lyser opp mørke kvelder. Med varme og humor tar forestillingene på DNS opp viktige tema i vår tid. 2016 er et år som har endret Europa for alltid. Migrasjon, flyktninger og kriger har preget nyhetsbildet. Høstprogrammet på DNS reflekterer disse bevegelsene og setter særlig lys på mennesker og samfunn i møte med endring. Hvem er vi i møte med det ukjente? Vi tar vare på tradisjonene gjennom å sette opp en av de flotteste musikalene jeg vet om, nemlig «Spellemann på taket», samtidig utforsker vi helt nye landskap sammen med våre gode venner i Carte Blanche i «Løperjenten (rekonstruert)». Det er viktig for oss å engasjere bredt og nå ut til flest mulig. Sammen med våre partnere lager vi derfor en rekke publikumsarrangementer i høst gjennom dns&, og vi spiller også utenfor huset. Du kan for eksempel bli med på hotellrommet når Fosses kjærlighetshistorie «Vinter» utspiller seg på Scandic Neptun. Samtiden gir oss kompliserte utfordringer, og vi har ikke alle løsningene. Men vi stiller gode spørsmål i høst. «På teateret behøver man ikke forstå. Kjenn. Kjenn etter», sier teaterrotten Emma i «Mummitroll i kulissene». Eller som Harold Pinter sier det: «A thing is not necessarily either true or false; it can be both true and false.»   Velkommen i teatret!

Agnete G. Haaland, teatersjef

TEATERMAGASINET HØST 2016

3


En hyllest til livet, fellesskapet og familien

4

TEATERMAGASINET HØST 2016


– Melodiene gir meg gåsehud. Historien spiller på alle strenger og tar opp tema som vi alle kjenner oss igjen i.

Tekst: Silje Gripsrud | Foto: Thor Brødreskift

Vi er i garderoben til Ragnhild Gudbrandsen som snart står på scenen som Golde, konen til melkemannen Tevye og hønemor til fem døtre. Foran henne ligger manuset til «Spellemann på taket» – en av verdens mest spilte musikaler. Hva er det med denne musikalen som griper oss gang på gang? Ragnhild går gjennom manuset med Karoline Krüger. Hun har rollen som parmakeren Yente, som skal hjelpe Golde og Tevye å få døtrene godt gift. For slik var tradisjonen i den lille jødiske landsbyen Anatevka, hvor handlingen utspiller seg. Ekteskap skulle baseres på fornuftige valg, ikke forelskelse. Foreldrene får dermed en stor utfordring når døtrene finner seg livspartnere på egenhånd. De må akseptere at en ny tid er i anmarsj. – Hvordan håndterer vi at barna våre blir voksne, velger sine egne veier og bryter med tradisjonen? Hvordan ser vi på verdiendringer, kjærlighet og fellesskap? Forestillingen belyser dette på en utrolig fin måte, sier Ragnhild, og Karoline nikker. – Den rommer både lun humor og vemod. Fortellingen om Tevye og hans familie som forsøker å overleve jødehat og fattigdom på begynnelsen av 1900-tallet er sterk kost, men det dypt menneskelige og allmenngyldige ved historien griper oss følelsesmessig. Og musikken er legendarisk. Det er ikke uten grunn at «Spellemann på taket» rangeres blant tidenes beste musikaler, sier Karoline.

Musikal av Joseph Stein, Sheldon Harnick og Jerry Bock Oversetter og regissør: Svein Sturla Hungnes Scenograf: Siri Langdalen Musikalsk ansvarlig: Petter Sørlie Kragstad Kostymedesigner: Christina Lovery Koreograf: André Danielsen Komponist: Jerry Bock Kapellmester: Jan Kåre Hystad Dramaturg: Solrun Toft Iversen Skuespillere: André Søfteland Ragnhild Gudbrandsen Rasmus Hella Mikkelsen Katrine Dale Malin Soli Frode Bjorøy Sverre Breivik Monica Dybwad Kristian Berg Jåtten Gerald Pettersen Karoline Krüger Tormod Løvold Sissel Ingri Tank-Nielsen Lars Henrik Aarnes Håkon Moe Sverre Røssummoen Kim Kalsås Idun Vik m.fl. Dansere: Jack Lorentzen, Eivind Linn, Stian Bergdølmo. Musikere: Jan Kåre Hystad, Britt Lindvik, Berit Hella Lindberg, Grethe Tonheim, Morten Færestrand Ole Amund Gjersvik. Trond Dale Kai André Hansen. Premiere på Store Scene 17. september Spilles tirsdag–fre kl. 19.30 og lørdag kl. 18.00 Ordinær: Kr. 490/440 Honnør: Kr. 420/370 Barn: Kr. 170/170 Ungdom og student: Kr. 200/200 Gruppe over 15 pers: Kr. 420/370 Gruppe over 50 pers: Kr. 390/340 Billetter: www.dns.no Tlf: 55 60 70 80 | dns@dns.no

TEATERMAGASINET HØST 2016

5


Katrine Dale spiller gifteklar datter, og kostymeavdelingen har hendene fulle.

Spellemann på taket… Det høres da merkelig ut, syns du ikke? Men her i Anatevka, lever vi vårt liv som en spellemann på taket alle sammen. Vi prøver å trylle frem en enkel, vakker tone uten å brekke nakken, og det er ikke så lett. Du kan selvfølgelig spørre om hvorfor vi klamrer oss fast der oppe når det er så farlig… Fordi Anatevka er hjemmet vårt. Og hvis du lurer på hvordan vi klarer å holde balansen, så er det på grunn av et eneste ord… TRADISJON!

Tevye i «Spellemann på taket»

FAKTA — «Spellemann på taket» bygger på den ukrainsk-jødiske forfatteren Sholem Aleichems fortellinger om Tevye, en fattig melkemann fra en jødisk landsby ikke langt fra Kiev. — Musikalen hadde premiere på Broadway høsten 1964 og ble umiddelbart en suksess. I 1971 ble den filmatisert og nominert til åtte Oscar-priser. — Den norske urpremieren av musikalen, «Spillemann på taket», var på Den Nationale Scene 29. november 1967. I 1998 kom musikalen opp igjen på DNS, denne gang i nynorsk versjon. Her spilte Helge Jordal Tevye og Wenche Kvamme Golde. Det ble den best besøkte forestillingen i DNS’ historie, før rekorden ble slått av «Hellemyrsfolket».

6

TEATERMAGASINET HØST 2016

Sol opp, sol ned Dagene de flyr Frø blir til knopper over natten Slår ut i blomst når dagen gryr På malersalen dekker store, fargerike tepper gulvene. På systuen syr de perler og hundrevis av sting på brudekjoler, og på maskeavdelingen og rekvisitten trylles det frem spøkelser, lange skjegg og utallige parykker. Det er noen uker igjen til premiere, og hele teaterhuset på Engen er i full gang med å snekre, sy, stemme, male og smi sammen det frodige universet som skal skapes på scenen. Musikalen krever fullt mannskap både foran og bak. Alt skal stemme 17. september. Regissør

Svein Sturla Hungnes og scenograf Siri Langdalen jobber frem vakre tablåer som fylles med sterke følelser og mye varme. Et ensemble med 25 skuespillere, musikere og dansere utgjør det lille jødiske samfunnet. Og det hele blir storslått og episk. Vi hever glasset, tar en dram for gleden og den lykken som nå bruser som en foss Den unge fiolinistens fingre dirrer på hver streng og et tjuetalls stemmer svarer i kor: Tradisjooon! 17 år gamle Rasmus Hella Mikkelsen går vanligvis på Langhaugen skole, men skal i høst være spellemann på DNS. Taket i foajeen hvor dagens korprøve er lagt, mens det rigges til store skift på


Lørdagscafé: Før premiere LØRDAG 27.8 KL.15:00 Møt regissør Svein Sturla Hungnes, André Søfteland og Ragnhild Gudbrandsen som kommer direkte fra prøve til samtale i publikumsfoajéen. Vi får også høre musikk fra forestillingen, og Rasmus Hella Mikkelsen spiller fra eget repertoar.

Nina Seim på malersalen skaper de vakreste tepper til oppsetningen. Foto: Ole Friele jr.

scenen, løfter seg. Det er mye kraft som skal ut, og mest krutt er det kanskje i lungene til André Søfteland. Han imponerte stort i rollen som Sivert i «Hellemyrsfolket», og ble hoppende glad da han ble tilbudt rollen som melkebonden Tevye. – Dette er jo en av de største karakterene i musikal-verdenen. Tevye er stor i kjeften, morsom, sta, gudfryktig og en kjærlig far og husbond. Jeg gjenkjenner mange av situasjonene han står i, sier André. – Samtidig er det sterkt å gå inn i Tevyes historie og ta innover seg jødeforfølgelsen og den ekstreme fattigdommen som de levde i. Dessverre er jo dette på mange

måter også et aktuelt tema. Mange folk er på flukt. Likevel er ikke forestillingen mørk og dyster, men munter og varm. Den viser frem det vakre og sterke fellesskapet og ivaretakelsen av menneskelige relasjoner, midt oppi de dramatiske omstendighetene. Elsker jeg deg? I tjuefem år har jeg levd med ham Sloss med ham og ledd med ham Sultet, snublet, stått og falt Men kjærlighet tåler alt.

Lørdagscafé: Som far så datter? Foreldrerollen i endring LØRDAG 17.9 KL.15:00 Foreldrerollen er komplisert – kanskje enda mer enn tidligere. Vi er mer involvert i barnas oppvekst, men de tar mer selvstendige valg av partnere og karriere. Hvordan unngår vi foreldrefellen? Med bl.a psykolog Frode Thuen. Lørdagsforedrag: Mors historie – en familiesaga m/Mona Levin LØRDAG 1.10 KL. 13:00 Levin forteller om en lite kjent innvandringshistorie, en vellykket integrasjonshistorie som endte tragisk for den lille jødiske minoriteten i Norge under krigen. I samarbeid med Bergen kvinnesaksforening Introduksjon før forestilling Har du lyst å vite litt mer om handlingen og hvordan forestillingen ble til? Dramaturg Solrun Toft Iversen inviterer deg til publikumsfoajeen til en kort introduksjon før forestilling. Dette er garantert en interessant inngang til kveldens opplevelse. Introduksjonene til «Spellemann på taket» holdes 27. september, 18. oktober, 15. november og 13. desember kl. 18:45.

TEATERMAGASINET HØST 2016

7


og den magiske verden

Pül Rønning gleder seg til ü bli Mummitrollet og har allerede blitt godt kjent med kosedyrversjonen. Den kommer fra viliker.no.


Teateret er et underlig, magisk sted hvor det mest utrolige kan skje. Det oppdager Mummitrollet og vennene hans når de må søke ly hos teaterrotten Emma og plutselig selv står på scenen.

Tekst: Silje Gripsrud | Foto: Magnus Skrede

Det er med jublende glede vi kan invitere store og små inn i Tove Janssons herlige univers i høst. I «Mummitroll i kulissene» møter vi Mummitrollet, den modige og bråsinte Lille My, fisefine fru Filifjonka, den deprimerte hushjelpen Misa og den alltid premiereklare teaterrotten Emma. Teatermagi – Det er så gøy å jobbe med så mange fantastiske og særegne personligheter! Jeg liker å lage teater hele familien kan se på sammen og som er naivt og dypsindig og vittig på en gang. Slik er Mummiverdenen. Den rommer både eventyrlige historier og store, viktige spørsmål uten å bli pekefinger-pedagogisk teater, sier regissør Catrine Telle. I forestillingen «Mummitroll i kulissene» trues Mummidalen av oversvømmelse og innbyggerne må evakueres. Mummitrollet og vennene hans blir innkvartert i en bygning som kommer seilende på havet. I begynnelsen synes de alt er litt rart og litt nifst. Det viser seg at de er kommet til et teater, og selv om teatersjefen Emma først er uhyre skeptisk, får Mummi-følget etter hvert ansvaret for å lage ukens premiereforestilling. «Mummitroll i kulissene» er en hjertevarm fortelling om alt det spennende teateret har

å by på. Og selvsagt blir det musikk og mye humor, som også barn ned i fireårsalderen vil ha stor glede av. Kjærlighetserklæring – Jeg husker godt mine første møter med teateret og DNS som liten. Jeg ble helt fjetret, sier Pål Rønning som snart trer inn i rollen som det nysgjerrige, litt engstelige og omsorgsfulle Mummitrollet.

 – Forventningene når lyset slukkes og det fantastiske i at levende mennesker står rett fremfor deg. Voksne folk som leker, snakker til deg og viser at alt er mulig. «Mummitroll i kulissene» er en kjærlighetserklæring til teateret – og til forskjellighet. Grunntanken er at det er flott at vi er så ulike og at det er en plass til alle, sier Rønning. I forestillingen er det særlig den ellers så bedrøvete Misa som blir bitt av teaterbasillen. Selvfølelsen stiger mange hakk og hun utvikler seg til en skikkelig diva på scenen. Selverkjennelse og mestring står sentralt i Tove Janssons livsfilosofi. –Det ukjente er gjerne litt nifst, og det er greit å være engstelig. Men det ukjente er også spennende og morsomt å utforske. Med Mummi-familien blir vi alle oppfordret til å utfolde oss og møte verden med et åpent sinn, sier regissør Catrine Telle.

av Tove Jansson Oversetter og regissør: Catrine Telle Scenograf og kostymedesigner: Tore Sæther Dramaturg: Vera Krohn Svaleng Skuespillere: Pål Rønning Christine Hope Reny Gaassand Folgerø Marianne Nielsen Ane Skumsvoll Stig Amdam Åge Vaksdal Anbefalt fra 4 år Premiere på Store Scene 14. oktober Spilles man–fre kl. 16.30 og lørdag kl. 15.00. Voksne: Honnør: Barn t.o.m. 14 år: Ungdom og student: Grupper over 15 pers:

kr. 260 kr. 220 kr. 170 kr. 200 kr. 200

Billetter: www.dns.no Tlf: 55 60 70 80 | dns@dns.no Produsert etter avtale med Agency North LTD.

TEATERMAGASINET HØST 2016

9


Vokalist i Razika

Illustrasjoner hentet fra «Farlig midtsommer» av Tove Jansson.

Marie Amdam

Komikeren Hope inntar Mummidalen Christine Hope fikk beskjed om at hun lignet Teaterrotten Emma på en prikk. – Da regissøren sa at dette var en perfekt rolle til meg, ble jeg nysgjerrig, men også litt usikker. Hun sa nemlig at «Teaterrotta Emma ligner deg på en prikk. Hun har ingen humor og hun er stup reaksjonær», ler Hope, som gleder seg vilt til å få lov å være denne gale og meget spesielle teaterrotten som har en enorm kjærlighet til teateret.

På teatret viser man folk hvordan de kunne være, og hva de lengter etter å være bare at de ikke tør. Teatret viser hvordan de egentlig er. - Teaterrotten Emma

Mummitrollet har vært en stor del av min barndom, både gjennom bøkene og ikke minst alle filmene. Tove Jansson har klart å skape et univers som både er mørkt, mystisk og skremmende, samtidig som det er fullt av kjærlighet, glede og lys. Jeg tror det er denne blandingen som gjør at barn og voksne leser historiene om Mummidalen med så stor entusiasme.

Ordfører

Marte Mjøs Persen Mummitrollets verden har alltid fascinert meg. Da jeg var liten jente synes jeg Mummitrollet både var fantastisk og skummelt på samme tid. Det er som voksen leser jeg virkelig har begynt å elske dybden i fortellingene. Det beste synes jeg er relasjonene mellom Mummitrollet og alle de andre karakterene.

Slipp middagstress før forestilling Nå kan dere få kjøpt «Mummimammas pølsemos» på teateret på hverdager fra kl. 15.45. Da slipper du barn med lavt blodsukker!

Forfatter

Lørdagscafé: Hvordan lære av barns toleranse? LØRDAG 22.10 KL. 12:00 I Mummiverdenen er det stor takhøyde for annerledeshet, slik også barn møter verden. Hvordan kan vi voksne lære av deres livsanskuelse? Med bl.a. Ole Hamre fra Fargespill og Vibeke Solbue fra Høgskolen i Bergen. I samarbeid med Kavlifondet og Høgskolen i Bergen.

10

TEATERMAGASINET HØST 2016

Møt Mummitrollet LØRDAG 12.11 KL 13:00 (Obs skjer på barneavd. Bergen. off. bibliotek) Mummitrollet (Pål Rønning) leser høyt fra «Farlig midtsommer» og hilser på barna. I samarbeid med Bergen Off. bibliotek. Juleverksted med Mummi LØRDAG 26.11 KL. 12:00 Lag lykter og ditt eget lille teater og bli med Mummitrollet rundt juletreet! I samarbeid med Barn i Byen.

Ragnar Hovland Mummidalen er truleg verdens beste dal, med verdens mest interessante innbyggjarar. Absurditet, humor og melankoli er likeverdige. Tove Jansson er ein av dei aller største forfattarane, ute av stand til å skrive ein einaste slapp eller dårleg setning. Alle som ein gong har besøkt Mummidalen ønsker å dra dit igjen og slå seg ned der for alltid.


Bobo, Eia og besøket (0-3 år)

Med Octavia på teatret Vårt populære omvisningsteater for barn i barnehage og småskolealder fortsetter i sin 9. sesong, to ganger i uken. Flere ansatte på DNS har opp gjennom årene hevdet at de har truffet Octavia Sperati i teaterbygget. Hver tirsdag og lørdag gjennom hele høsten, kan barna gjøre det samme. Octavia har bodd på teatret i nesten hundre år. Ikke alle har møtt henne, men det sies at hun noen ganger kan høres i gangene i det gamle huset på Engen. Ingen kjenner de hemmelige og spennende plassene bedre enn Octavia. Hun vil gjerne vise dem fram og fortelle om hvordan det er å være et vaskeekte teaterspøkelse.

Gabrielle Barth og Monika Solheim er tilbake med en helt ny forestilling for de aller minste i det spennende leketøysuniverset. Møt Bobo, Eia og deres magiske univers fylt med farger og fantasifulle lyder. Om du har møtt Bobo og Eia før, vet du at de elsker å leke med alt de har rundt seg. Nå har de visst fått besøk, for det dukker opp spennende lyder og nye ting både her og der. Er det noen som tøyser med dem? Med stor glede og lyst utforsker Bobo og Eia alt det nye. Forestillingen byr på levende musikk, glade farger og bevegelse, i en trygg og leken atmosfære. Av Gabrielle Barth og Monika Solheim Skuespillere: Monika Solheim, Gabrielle Barth og Sebastian Eilertsen | Instruktør: Nina Bendiksen Komponist/musiker: Eline Sundal Scenografi/rekvisitter: Monika Solheim Prosjektledelse: Gabrielle Barth Urpremiere på Lille Scene 13. september Spilles til og med 1. oktober | Billetter: kr. 60

På denne omvisningen får barna mulighet til å bli kjent med teaterhuset - og bli med i en jakt som stimulerer fantasien. Her får de oppleve magi, spenning og teatrets lek med virkeligheten. Av Vibeke Flesland Havre | «Med Octavia på teatret» hadde urpremiere på teatret 14. februar 2012. Tirsdag kl. 09.30, lørdag kl. 12.00 | Billetter: kr. 60 Flere skuespillere ved DNS alternerer i rollen som Octavia.

TEATERMAGASINET HØST 2016

11


Og størst av alt er kjærleiken

En unik vandreforestillling «Vinter» blir en helt spesiell teateropplevelse! Sammen med Scandic Neptun inviterer DNS til en intim teaterkveld hvor publikum følger med når paret beveger seg fra benken, til hotellrommet og til baren. Vi får glimt av svært ulike livsløp og blir med på utviklingen av en sjelden kjærlighetshistorie. Forestillingen er en samproduksjon med Scandic Neptun.

«Vinter» er ei kjærleikshistorie om lengselen etter å la seg rive med, og kor vanskeleg kjærleiken mellom to menneske ofte er. Vi har snakka med Jon Fosse om tru, håp og einsemd. Tekst: Silje Gripsrud | Foto: Ole Friele jr.

– Er kjærleiken umuleg? –Det ligg vel i den menneskelege kjærleiken at den er umogeleg. Den er ein lengsel, eit djupt ynske, som kjem frå vår ubotelege einsemd. Ein lengsel som kan stettast til ei viss grense, men ikkje lenger. Eller berre i korte stunder, ikkje i lengda. Om kjærleiken til eit anna menneske skal fylla alt som trengst av kjærleik, ja så krev ein for mykje av kjærleiken. Det er mellom anna difor at tru finst til, og at kunst gjer det. Den heile og fulle kjærleiken er himmelsk, ikkje jordisk. – I stykket treff ein gift forretningsmann ei kvinne på ein benk utanfor hotellet sitt, og han let seg rive med. Kvifor ofrar han så mykje ? – Sikkert og visst kan møte med kjærleiken, i forelskinga, forandra eit liv heilt og fullt. Det skjer heile tida. På godt og på vondt. Eg trur du er inne på noko når du snakkar om at han vert riven med. Det er på eit vis ikkje han som styrer sitt eige liv.

Det som skjer det skjer. Og, ja forelskinga hans berre skjer. Det er ikkje noko han ynskjer skal skje, så langt eg skjønar mitt eige stykke! Viljen er fri, men berre i ei viss tyding. Sjølv er eg overtydd om at det ikkje er eg som så å seia har styrt mitt liv. – Ber vi alle i oss ein lengsel etter noko anna? – Det er lengselen etter både den andre og det andre. Somme får denne lengselen stetta i eit livslangt forhold, mange ikkje. Sjølv meiner eg at ein tek alfor lett på det å skilja seg, til dømes, og dette har nok igjen med å gjera at trua ikkje lenger har nokon plass i dei flestes liv, og heller ikkje kunsten. Derimot kroppsdyrking, idrett, handling, musikk, og alt som held stilla unna. Og at ein kanskje misforstår kva kjærleik eigentleg er. – Det tilfeldige møtet får djuptgripande konsekvensar for mannen – han bryt blant anna ut av ekteskapet. Kva tenkjer du om dette som katolikk?

– Tanken om det livslange ekteskapet, slik katolsk dogmatikk krev at eit ekteskap skal vera, er nok langt på veg tenkt ut av sølibatære geistlege. Det katolske synet på ekteskapet er foraldra, utan tvil. Men det har sjølvsagt òg si sanning. Og det er fint som ideal. Foraldra er også det katolske synet på homoseksuell kjærleik, og til dømes synet på kvinnelege prestar. Men eg er sterkt for at sølibatet skal gjelda for dei geistlege, både for hetero- eller homoseksuelle, for kvinne som for mann. – Kvifor skreiv du «Vinter»? Like umogeleg å seia som alltid. Eg lyttar meg fram når eg skriv, og om einkvan spør kva eg lyttar til, ja så har eg ikkje noko anna svar å gje enn at eg ikkje veit det, eller at eg lyttar til ingenting, på ein måte. Og når dei fyste orda er skrive, så lyttar eg sjølvsagt til dei, og etter kvart til alt som er skrive. Det er ein samanheng, og ein presisjon, i skrivinga mi inntil det autistiske.

Vinter av Jon Fosse | Veileder: Anne-Karen Hytten | Skuespillere: Kristoffer Sagmo Aalberg og Stine Robin Berg Hansen. Spilles 14.–17. september kl. 19.00 og 20. sept–1. okt kl. 18.00 Premiere på Scandic Neptun 14. september | Billetter: dns.no | 55 60 70 80 | dns@dns.no Ordinær: 290,- | Ungdom, student: 150,- | Honnør: 220,- | Gruppe over 15 pers: 230,-

12

TEATERMAGASINET HØST 2016


Nervepirrende og surrealistisk Pinter To menn i en kjeller. De leser avisen, drikker te, pusser våpnene og småkrangler som et ektepar. De venter på jobbinstrukser som vanlig. Men noe er feil. Tekst: Ole Friele jr. | Foto: Magnus Skrede

Dramatikeren Harold Pinter regnes som en av de mest sentrale dramatikerne i moderne tid. Hans særegne mørke komedier er preget av språklig presisjon, understatements og bisarre vendinger, og har til og med fått sitt eget adjektiv: «pintersk». Fra 2. september tolker DNS-veteranene Karl Bomann-Larsen og Jon Ketil Johnsen Pinters velkjente stykke «Kjøkkenheisen (The Dumb Waiter)» på Lille Scene. Her blir vi kjent med Ben og Gus, to menn med en litt uvanlig jobb. – De to mennene gjør alt på rutine, men befinner seg plutselig i en eksistensiell trusselsituasjon, sier Jon Ketil Johnsen, som spiller Ben.

rettes mot. Tiden går, og når de begynner å få merkelige, absurde beskjeder ovenfra, stiger spenningen. – Det dreier seg om hvordan mennesker forholder seg til hverandre i en spesiell situasjon, sier Karl Bomann-Larsen som har tolket over 100 roller gjennom 34 år på DNS. Selv ble han introdusert for Pinter gjennom Fjernsynsteatret på 60-tallet. – Pinter er veldig utfordrende å spille, selv om det tilsynelatende kan se enkelt ut første gang man leser manuset. Det ligger mer i det vi ikke sier, enn det vi sier. Vi utrykker for eksempel mange dagligdagse ting som egentlig betyr noe annet, forklarer Bomann-Larsen.

Avhengig av hverandre Da Harold Pinter vant Nobelprisen i 2005 sa juryen at Pinters teaterstykker «avdekker den avgrunnen som ligger under hverdagspraten og bryter inn i undertrykkelsens stengte rom». I «Kjøkkenheisen (The Dumb Waiter)» får Pinter frem vår redsel for det ukjente og vår hjelpeløse avhengighet av hverandre. Ben og Gus har våpnene klare, men vet ikke hvem de skal

Spennende Anne-Karen Hytten som de senere år blant annet har satt opp «Måken» og «Lilli Valentin» på DNS, har regi. Jon Ketil Johnsen tror forestillingen blir både morsom og spennende. – Det er jo en slags krimhistorie som har helt klare spenningselementer i seg som man får svar på helt til slutt, sier Johnsen.

Kjøkkenheisen (The Dumb Waiter) av Harold Pinter | Regissør: Anne-Karen Hytten Med: Karl Bomann-Larsen og Jon Ketil Johnsen | Spilles man–fre kl. 19.00 og lør kl. 18.00 Premiere på Lille Scene 2. september | Billetter: dns.no | 55 60 70 80 | dns@dns.no Ordinær: 290,- | Ungdom, student: 150,- | Honnør: 220,- | Gruppe over 15 pers: 230,-

BOKKLUBB Den absurde virkelighet LØRDAG 10.9 KL. 13:00 Møt forfatter Frode Grytten i samtale om hva som kan røre seg i den absurde dramatikken og litteraturen. Med utgangspunkt i Jon Fosse og Harold Pinter belyses grensene mellom det hverdagslige og det ekstraordinære. Og humoren i de fåmælte og ofte tilbakeholdte situasjonene som disse forfatterne skildrer. I samarbeid med Bergen Off. bibliotek.

TEATERMAGASINET HØST 2016

13


Hardkokt og ellevilt om fascismeflørting

Statsteateret er beskrevet som en blanding av Quentin Tarantino og Monty Python - rått, raust og ustyrtelig morsomt. Tekst: Silje Gripsrud | Foto: Stig Håvard Dirda

Med humor og sylskarpe stikk har den populære frigruppen harselert med norgeshistorien gjennom flere forestillinger, og nå presenterer de sjette episode på DNS. De kalde 30-årene og fascismens framvekst står for døren.

lig store gjennomslag i USA. Det er mange som har latt seg fascinere av fascismen gjennom tidene, og de som levde i mellomkrigstiden, visste jo ikke at de levde i mellomkrigstiden, sier Sørensen. Overrasker

Radikalisering

– Da vi begynte å jobbe sammen i Statsteateret, ville vi utforske hvem vi er i dag og hvorfor vi er blitt sånn, sier Kim Sørensen, som spiller en konkurstruet teatersjef i «1930- Diktatoren». Til det slitne teateret kommer en dame med masse penger – men med tydelige føringer: De skal sette opp en hyllest til Quisling. På teateret skjer det en kraftig radikalisering, og den homofile kostymemakeren og den blinde påklederen er blant de som etter hvert får svi. – Vår filosofi er at hvis vi skal ta opp alvorlige tema, så må vi gjøre det med mye humor. Stykket speiler dagens situasjon i Europa, den blå bølgen som skyller over oss, fremmedfiendtligheten, Trumps latter-

Statsteateret har en stor fanskare over hele landet. Forestillingene har fått glitrende anmeldelser og det er blitt mye trampeklapp på turné. – Vi lager teater for folk som tror de ikke liker teater. Det er mange fordommer mot hva teateret er, og som blir overrasket når vi står i døren og hilser på alle før forestilling, forteller dem at de kan ta så mange bilder de vil underveis og har en helt annen tone enn hva de forventer, sier Sørensen, som i likhet med de andre i Statsteateret både er skuespiller, tekniker, sjauer og produsent. De er allerede i gang med planleggingen av neste forestilling i «tiologien» som har arbeidstittelen «Spionen». Den tar for seg oppbyggingen av landet på 50-tallet og Arbeiderpartiets glanstid.

1930 – Diktatoren av Yngve Sundvor | Regissør: Yngve Sundvor | Dramaturg: Morten Kjerstad Med: Linda Mathisen, Cato Skimten Storengen, Kim Sørensen og Per Kjerstad | Premiere i Teaterkjelleren 16. september Spilles mandag–fredag kl. 20.00 og lørdag kl. 18.00 | Billetter: dns.no | 55 60 70 80 | dns@dns.no Ordinær: 350,- | Barn, ungdom og student: 150,- | Honnør: 280,- | Gruppe over 15 pers: 230,-

14

TEATERMAGASINET HØST 2016


Humor-duo om Aladdin på flukt Åsleik & Jon har laget et lekent og musikalsk eventyr for voksne om flyktningkrisen. Tekst: Silje Gripsrud | Foto: Antero Hein

En flyvende gummibåt, Humanitarians of Tinder, italiensk tomatmafia, syv millioner selvmordsbombere og en stor klype musikk og magi – ingrediensene er mange i eventyrblandingen vi får servert på Lille Scene i november. Skummelt

Tenk deg at du er en middelaldrende hvit mann fra et av verdens rikeste land som vil lage noe intelligent om flyktningkrisen. Tenk deg utfordringene du står overfor. – Å behandle allslags tema med musikk og humor er vi vant til. Vi tror til og med publikum kan bli klokere av det. Likevel var det skikkelig skummelt å lage komedie om mennesker på flukt. Vi var livredde for at noen ville bli støtt og at vi utelot noe viktig. Derfor gjorde vi mye research og snakket med mange eksperter og folk som hadde opplevd krisen på nært hold. Da ideen om Aladdin og ånden i lampen kom flyvende, skjønte vi fort at det var nøkkelen til prosjektet, forteller Åsleik Engmark. «Aladdin og Hans Magiske Europa Flyktningturné

Bli kjent med Bergens impro-miljø Fra 7.–12. november blir det improteater-uke på Den Nationale Scene

2016–17» hadde urpremiere på Edinburgh Festival Fringe i august, og er nå oversatt til norsk. Musikalsk humor

Sammen med bestevennen Jon Rørmark forteller han eventyret om Aladdin som flykter til Europa med sin kone Jasmin og den magiske lampen. På veien treffer de både velvillige hjelpere, opportunistiske smuglere og innvandringsfiendtlige europeere. Forestillingen rommer mange stemmer og instrumenter og er blitt en blanding av historiefortelling, fysisk teater, dukketeater og standup. Underveis fremfører duoen en lang rekke låter. – Jon behersker allslags instrumenter og jeg later som. Vårt vennskap bygger på gjensidig beundring siden vi gikk på videregående og sammen har vi laget alt fra Knerten-film til Grand Prix-musikal og komisk opera. «Aladdin og Hans Magiske Europa Flyktningturné 2016–17» er likevel kanskje det dristigste og morsomste vi har gjort, forteller Engmark.

Improvisert teater er i vinden som aldri før, og Bergen har et rikt improteatermiljø med flere suksessrike og dyktige grupper. I november kan du treffe flere av dem på Lille Scene. Improteater kjennetegnes som teater uten manus, og er en spontan og leken teaterform der det som skjer på scenen blir improvisert frem der og da. Det finnes flere ulike former for improteater, som for eksempel longform, shortform og teatersport. I longform spiller man lengre scener som blir til én sammenhengende

Aladdin og Hans Magiske Europa Flyktningturné 2016–17 av Åsleik Engmark og Jon Rørmark Idé, manus, musikk og utøvere: Åsleik Engmark og Jon Rørmark | Regi: Kim Haugen | Kreative konsulenter: Mats Eldøen og Nils Petter Mørland Koreografi: Th’Line v/Kristina Søetorp og Ida Wigdel | Art Design: Even Børsum Spilles man–fre kl. 19.00 og lør kl. 18.00 Billetter: dns.no | 55 60 70 80 | dns@dns.no Premiere på Lille Scene 14. november Ordinær: 290,- | Ungdom og student: 150,Honnør: 220,- | Gruppe over 15 pers: 230,-

forestilling. I shortform spiller man flere korte scener basert på ulike leker og teknikker. I teatersport konkurrerer to eller flere lag om å lage de beste scenene. I alle formene spiller publikum en viktig rolle – deres innspill setter rammer for leker og handling. Til impro-uken har vi invitert lokale grupper som Generell ImproKompetanse, og Schnirk Impro til å vise seg frem. Det blir også forestilling med skuespillere fra ensemblet.

TEATERMAGASINET HØST 2016

15


På spranget til noe stort- og dristig Sterke krefter settes i sving når DNS og Carte Blanche stuper ned i Vibeke Løkkebergs univers. «Løperjenten» vil aldri bli den samme etter dette adrenalinkicket.

Tekst: Silje Gripsrud | Foto: Arash Nejad

16

TEATERMAGASINET HØST 2016


Løperjenten (Rekonstruert) av Jon Tombre og Hooman Sharifi Regissør/koreograf: Jon Tombre og Hooman Sharifi Tekster av: Jon Tombre og Toril Solvang Scenograf: Inghild Karlsen Språkkonsulent: Toril Solvang Skuespillere: Sigmund Njøs Hovind Kristoffer Sagmo Aalberg Jon Ketil Johnsen Stine Robin Berg Hansen Ameli Isungset Agbota Dansere: Caroline Eckly, Guro Rimeslåtten, Irene Vesterhus Theisen, Miryam Garcia Mariblanca, Mia Habib, Noam Eidelman Shatil, Judith Arupa, Ole Martin Meland, Mathias Stoltenberg, Dawid Lorenc, Einar Nikkerud, Harald Beharie, Asher Lev, Adrian Bartczak. Spilles man– fre kl. 19.30 og lørdag kl. 18.00.

– Det er det øyeblikket der du vet at du enten blir slukt opp eller må stikke av, sier regissør Jon Tombre og smaker på ordene identitet, seksualitet og flukt. Er det dekkende for temaene i «Løperjenten»? Nitten dansere og skuespillere skal fylle Teaterkjelleren og ta pusten fra publikum når det 20. oktober er urpremiere på en forestilling som verken kan beskrives som dans eller teater. Den er mer som en stor bevegelse eller et massivt trykk, inspirert av Vibeke Løkkebergs film fra 1981. Uutslettelig inntrykk I den prisbelønte filmen «Løperjenten» skildrer Løkkeberg etterkrigstidens Bergen og en ung jentes inntreden i voksenverdenen. En verden hun trekkes mot, men også vil bort fra. Filmen gjorde et uutslettelig inntrykk på mange, og er ansett som en av Norges sterkeste oppvekstskildringer. I 1995 kom den på UNESCOs oversikt over de femten mest betydningsfulle filmene fra Norge. På oppdrag fra teatersjef Agnete Haaland, har regissør Jon Tombre og koreograf og Carte Blanche-sjef Hooman Sharifi latt seg inspirere av stemningene og temaene i filmen. I denne oppsetningen, hvor kunstartene smelter sammen, finner vi ingen hovedperson eller tradisjonell handling, men uttrykket og opplevelsen blir desto sterkere for publikum. Fruktbart møte – Filmen skildrer et samfunn under gjenoppbygging og en familie i full oppløsning sett gjennom øynene til en ung pike.

Jeg tror imidlertid vi alle gjenkjenner den spenningen som er mellom behovet for tilhørighet og behovet for å bryte ut. Vi prøver å finne vår plass, og en utvei når vi føler oss fastlåst. Denne forestillingen blir et reelt og fruktbart møte mellom dans og teater som griper fatt i det kroppslige, det brutale, det melankolske og vakre ved et oppbrudd. Vi utforsker den tilstanden man er i før et viktig vendepunkt i livet, sier Tombre, som også har med seg tekstilkunstneren, billedhuggeren og scenografen Inghild Karlsen. Korte poetiske tekster, delvis hentet fra filmen og delvis nyskrevet, inngår i et flettverk av bevegelser, stemmer, musikk og støy. Vi befinner oss i en by som kanskje er Bergen, og i en tid hvor manuelt arbeid og arbeidskollektiv sto sterkt. Da lukter og lyder i byrommet var mer insisterende, og møtet mellom natur og kultur mer nærværende. Inspirert av den fysiske råskapen og sanseligheten i arbeidet, og ikke minst av Løkkebergs selvbiografiske forfatterskap, har Sharifi, Karlsen og Tombre satt et gammeldags garveri som ramme for forestillingen. Mulighetsrom – Dette er et dristig og utrolig spennende prosjekt, som åpner et stort mulighetsrom. Vi har lagt opp til en kort og intens prøveperiode hvor vi sammen finner frem til uttrykket. Vi er en stor gruppe som spiller på – og med hverandre. Klart det innebærer en risiko, men i kunsten kan man ikke sikre seg. Jeg er veldig glad for å få jobbe med denne gjengen, sier Tombre.

Billetter dns.no eller carteblanche.no Tlf: 55 60 70 80 | dns@dns.no Urpremiere i Teaterkjelleren 20. oktober Billettpriser: Ordinær: Barn, ung, student: Honnør: Gruppe over 15 pers:

kr. 350 kr. 150 kr. 280 kr. 290

Møt Vibeke Løkkeberg FREDAG 21.10 KL. 18:00 Løkkeberg forteller om arbeidet med filmen «Løperjenten» som nå blir iscenesatt på DNS sammen med Carte Blanche. Samtale på scenekanten Hva tenker de medvirkende om rollene og tematikken i stykket? Hvordan har de jobbet og hva har vært de største utfordringene? Bli kjent med aktørene i forestillingen, og still dem gjerne spørsmål! Samtale på scenekanten holdes like etter forestillingen 26. oktober.

TEATERMAGASINET HØST 2016

17


Medaas-prisen til Moldestad Sigrid Moldestad vert tildelt Medaasprisen på DNS måndag 24. oktober. Moldestad skal mellom anna dela scene med Helge Jordal, Finn Tokvam, Mads Eriksen, Odd Erik Lothe, ei gruppe frå Fargespill og det vert utdrag frå Singel & Sand. Torkjell Børsheim frå dansegruppa Frikar byr på dans til tonane frå Sigrid Moldestad si fele.

MusikalDIGG på Store Scene Norske musikalskatter i konsertformat

Da de møttes En improvisert

Med et rikt program og førsteklasses solister blir mandag 7. november en fengende kveld som gir innblikk i mangfoldet innen musikkteatersjangeren i Norge. Det blir både showstoppers og humor, vakre ballader og sterke historier når MusikalDIGG inntar Store Scene. Her får du utdrag fra de fremste norske komponistene innen musikkteater som Egil Monn-Iversen, Gisle Kverndokk, Julian Berntzen, Henning Sommero og Karoline Krüger, samt

utdrag fra verker med musikk av Odd Nordstoga og Jan Eggum. Det blir også innslag fra nye norske humormusikaler som «Märtha - the musical» og «Datarock - the musical?» MusikalDIGG er et nytt konsept dedikert til musikkteater. Bak står Idun Vik, Helge Lilletvedt og Katrine Lunde Mackenzie. Til de sangnomsuste MusikalDIGG-kveldene inviterer de ulike gjester, og vi får møte noen av de ypperste sangerne og skuespillerne fra feltet.

kjærlighetskomedie Håpløst forelskede par kjemper seg gjennom et hav av forviklinger for å få hverandre, mens både elskelige og plagsomme karakterer og situasjoner kommer i veien. Det Andre Teateret elsker romantisk komedie, og mandag 21. november gjester de DNS med impro-forestillingen «Da de møttes» som har hatt suksess i hjembyen Oslo, så vel som i Sverige, Canada og Tyskland. Skuespillerne er kjente fjes fra bl.a. «Alt er lov» på TV2, «På Løvebakken» på NRK og «Sølvrekka» på TV2 Humor. Publikums forslag når forestillingen starter, legger grunnlaget for historiens karakterer og hendelser. De medvirkende lover en herlig miks av alt fra de nevrotiske observasjonene til Woody Allen til mer storslåtte epos som Love Actually. I beste fall kan du komme og bli forelsket, i verste fall ler du av forsøket!

18

TEATERMAGASINET HØST 2016

Vargtime Gunnar Staalesen forteller om Varg Veum og teater, tonefulgt av jazz. Vargtimen er et møte med Gunnar Staalesens fortellerkunst og hans faste jazzorkester, og har vært en stor suksess. Utvalget av tekster og melodier varierer fra forestilling til forestilling. Når «Vargtime» gjester Den Nationale Scene, kan man forvente seg en nykomponert forestilling, blant annet med tekstutdrag knyttet til teatermiljøet, som Veum noen ganger har vært i nærheten av. Dessuten vil man høre hvordan det hadde seg at Varg Veum og Gunnar Staalesen møttes for aller første gang, og hva resultatet av det møtet ble.


Frode Grytten Beat Band

Kjære dagbok

– Regnet er Bergens stoltheit. Regnet er vårt våte halleluja. Hardt regn. Kaldt regn. Sommarregn. Høljregn. Pissregn. Plaskregn. Vanlig regn. Regn, regn, regn.

Det blir en morsom og rørende kveld når vanlige folk leser fra dagbøkene sine akkompagnert av tidsriktig musikk. «Kjære Dagbok» er en kveld der helt vanlige folk leser fra dagbøkene sine. For kanskje aller første gang deler de sine innerste tanker med noen andre. Hvordan formulerte du deg da du var fjorten? Hvilke tanker gjorde du deg om verden? Hvilke hendelser fikk plass i dagboken? Ane Skumsvoll er konferansier denne kvelden. Hun har skrevet dagbok siden hun var 7 år. Kristian Berg Jåtten er musikalsk altmuligmann. Han skrev litt dagbok om en ponny da han var 12 år. Her det duket for mange slagere fra 70-80 og 90-tallet! Vil du delta? Gå opp på loftet, ned i kjelleren, inn i boden og grav fram pappeskene med dagbøkene dine fra den gang da. Kanskje du skrev en sang da du var 15 år som fortjener et publikum? Har du et dikt? Et brev du aldri fikk sendt? Vi vil høre det! Ingen ting er for smått. Du vil få hjelp til å finne utdrag og til fremførelsen på scenen. Våre tidligere deltakere har vært nesten euforiske etter fremførelsen, så vi kan trygt anbefale å delta! Send epost til dagbok@dns.no

Frode Grytten Beat Band hyllar både regnet og regnbyen i denne lyrisk-musikalske forestillinga der poesi og musikk driv inn på Store Scene 14. november. Publikum får servert klassikarar frå mellom andre Tom Waits, Flaming Lips, The National, Leonard Cohen, alt i nytappa og overrumplande versjonar. Frode Grytten Beat Band kom til verda hausten 2008. Då skulle Frode Grytten eigentlig halde foredrag om beatpoesi og jazz. Men, ahhh, kom igjen! Eit foredrag? Pingvin-støv! Analysemodellar! Show it, don’t tell it. – Det endte med at vi leverte ut to A4-ark før vi spelte ein times konsert. Applaus. Suksess, forklarar Frode Grytten. Sidan har de heldt frem som meir enn eit illustrert foredrag. Først nytta dei dikt av beatpoetane Ginsberg, O’Hara, Corso, Kerouac. Etterkvart har dei tatt til å bruke eigne tekstar og plukka opp songar dei har eit tett tilhøve til: Velvet Underground, Talking Heads, Morphine, Peter Gabriel, The Clash, Bruce Springsteen. Denne kvelden på DNS handlar det altså om regnet og Bergen - velkommen!

Bli med på Holbergs bursdagsfest Vi inviterer til underholdene feiring og gjev prisutdeling på den årlige Holbergmatinéen .

Lørdag 3. desember inviterer vi, tradisjonen tro, til bursdagsfeiring i storstuen på Engen. Her møter vi gamle kjenninger og nye ansikt i et overskuddshorn av sang, musikk, dans, daanekdoter og Holberg-ablegøyer. Bergen Teaterforening deler også ut sine gjeve utmerkelser: Pernilleprisen og Rampeløkten.

TEATERMAGASINET HØST 2016

19


OBOSmedlemmer opplever mer for mindre!

Fordeler hele livet • • •

Inntil 50 % rabatt på bolig- og kulturtilbud. Svært gode betingelser på lån, sparing og forsikring. Forkjøpsrett til 90 000 nye og brukte OBOS-boliger.

BLI MEDLEM: www.obos.no

Foto: Nadia Frantsen

Som OBOS-medlem stiller du foran i køen den dagen du skal kjøpe egen bolig. Du får også en rekke fordeler alle de årene du ikke benytter deg av forkjøpsretten:


Vil du oppleve mer? DNS utvider teateropplevelsen og inviterer små og store til en rekke arrangement og aktiviteter på, og utenfor, huset i løpet av høsten. Se dns.no for mer informasjon. Lørdagscafé: Spellemann på taket Lørdag 27.8. kl. 15:00, DNS Møt aktører fra høstens store musikalsatsing! Quiz: Teater & film Torsdag 8.9 kl. 18:00, DNS Kvarteret-quizen inntar teatret og skaper stor stemning med spørsmål fra film- og teaterverdenen. Her blir det premierer fra DNS og BIFF. Kom alene, i par eller som lag – alt er lov! I samarbeid med BIFF og Kvarteret-quizen. Bokklubb: Den absurde virkelighet Lørdag 10.9 kl. 13:00, DNS Møt Frode Grytten i samtale om den absurde dramatikken og litteraturen. Med utgangspunkt i Jon Fosse og Harold Pinter belyses grensene mellom det hverdagslige og det ekstraordinære. I samarbeid med Bergen Off. bibliotek. Lørdagscafé: Som far som datter? Foreldrerollen i endring Lørdag 17.9 kl. 15:00, DNS Foreldrerollen er komplisert – kanskje enda mer enn tidligere. Vi er mer involvert i barnas oppvekst, men de tar mer selvstendige valg av partnere og karriere. Hvordan unngår vi foreldrefellen? Med bl.a Frode Thuen.

Lørdagsforedraget: Mors historie - en familiesaga m/Mona Levin Lørdag 1.10 kl. 13:00, Lille Scene

Levin forteller om en lite kjent innvandringshistorie, en vellykket integrasjonshistorie som endte tragisk for den lille jødiske minoriteten i Norge under krigen. I samarbeid med Bergen kvinnesaksforening. Møt Vibeke Løkkeberg Fredag 21.10 kl. 18:00, DNS

Halloween-forspill Lørdag 29.10 kl. 20:30, DNS (fest på Kvarteret etterpå) Kom i skrekkelig god stemning med sminkeverksted, plutselige stunt, minikonserter og bar med hyggelige studentpriser. Etterpå er det helhusarrangement på Kvarteret. I samarbeid med Realistforeningen/Kvarteret og OBOS.

Halloween-familiefest Mandag 31.10. kl. 16:30 (fest på BIKS etterpå) Lær deg å lage ekle sår og blodige kutt, møt teaterspøkelset Octavia og lag Halloween-effekter. Deretter blir det dans og grusom moro på BIKS. I samarbeid med Bergen Internasjonale Kultursenter. Kostymesalg og café Lørdag 4.11 kl. 12:00, DNS Gjør et kupp når kostymeavdelingen åpner sitt skattkammer.

Løkkeberg forteller om arbeidet med filmen «Løperjenten» som nå blir iscenesatt på DNS sammen med Carte Blanche. Lørdagscafé: Hvordan lære av barns toleranse? Lørdag 22.10 kl. 12:00. DNS I Mummiverdenen er det stor takhøyde for annerledeshet, slik også barn møter verden. Hvordan kan vi voksne lære av deres livsanskuelse? Med bl.a. Ole Hamre fra Fargespill og Vibeke Solbue fra Høgskolen i Bergen. I samarbeid med Kavlifondet og Høgskolen i Bergen.

Møt Mummitrollet Lørdag 12.11 kl 13:00, Barneavd. Bergen. Off. Bibliotek Mummitrollet (Pål Rønning) leser høyt fra «Farlig midtsommer» og hilser på barna. Juleverksted med Mummi Lørdag 26.11 kl. 12:00 Lag lykter og ditt eget lille teater og bli med Mummitrollet rundt juletreet! I samarbeid med Barn i Byen. Lørdagsforedrag: Norsk julefeiring som feel good-religion Lørdag 17.12 kl. 12:00 Med religionsviterne Ingvild Sælid Gilhus og Lisbeth Mikaelson. I samarbeid med Bergen kvinnesaksforening.

Teaterbaren Baren i publikumsfoajéen i 2. etasje åpner 30 minutt før forestilling. Her kan du også bestille drikke til pausen. Større grupper kan også ta kontakt på epost for forhåndsbestilling: teaterbaren@engengruppen.no Ut og spise? Har du teaterbillett kan du besøke restauranten Pascal mat & vin på Scandic Neptun som tilbyr en egen to retters teatermeny. De spanderer da bobler som aperitiff. Bestill på forhånd: neptun@scandichotels.com eller 55 30 68 00 Nyhetsbrev og SMS-tjeneste Få unike tilbud og godt lesestoff ved å bli abonnent på nyhetsbrevet på dns.no eller facebook.com/teateret. Vi anbefaler også SMS-tjenesten! Send [dns] til 2077. Bli med oss på Facebook Følger du oss på facebook blir du godt kjent med teateret – både det som skjer på, og bak, scenen. Du kan også bli med i konkurranser – og vi blir glad for dine tilbakemeldinger på det du har opplevd! Bli teaterkontakt! Som teaterkontakt er du bindeleddet mellom DNS og din arbeidsplass eller organisasjon. Du er blant de første som får nyheter fra teatret og blir invitert til spesielle arrangement. Organiserer du teaterbesøk for grupper over 15 personer, får du selv to fribilletter. Ta kontakt med oss på tlf. 55 54 97 20 eller dns@dns.no om du vil vite mer. Gi teateropplevelser i gave Gavekort fra Den Nationale Scene er noe alle blir glade for. Du bestemmer selv hvor mye du vil spandere - én eller flere forestillinger. Ta kontakt med vårt billettkontor for mer informasjon på tlf. 55 60 70 80 eller på www.dns.no. Få mer med teaterpakken Teaterpakken er en glimrende anledning til å få med deg 3 forestillinger fra Den Nationale Scene og Carte Blanches sesongprogram - til gunstigere pris: Tre forestillinger fra kr. 720. Ta kontakt med vårt billettkontor for mer informasjon: 55 60 70 80 eller på www.dns.no.


Ensemble høsten 2016 Øvrige: Lykke Løseth, Guro Heggholmen, Annichen Marie Aall Meidell Bielke, Hermine Svortevik Oen, Nichlas Løtveit, Benjamin Elias Strønen Damm, Leon Krog Vignal, Didrik August Strønen Damm.

Wenche Kvamme

22

Pål Rønning

Tormod Løvold

Ane Skumsvoll

Katrine Dale

Stine Robin Berg Hansen

Marianne Nielsen

Frode Bjorøy

Jonatan Filip

Gerald Pettersen

André Søfteland

Ragnhild Gudbrandsen

Åge Vaksdal

Malin Soli

Sverre Breivik

Monica Dybwad

Kristian Berg Jåtten

Karoline Krüger

Rasmus Hella Mikkelsen

Lars Henrik Aarnes

Håkon Moe

Sverre Røssummoen

Kim Kalsås

Idun Vik

Sissel Ingri Tank-Nielsen

Eivind Linn

Stian Bergdølmo

Christine Hope

Reny Gaassand Folgerø

Stig Amdam

Jack Lorentzen

Bjørn Willberg Andersen

Karl Bomann-Larsen

Jon Ketil Johnsen

Sigmund Njøs Hovind

Kristoffer Sagmo Aalberg Ameli Isungset Agbota

TEATERMAGASINET HØST 2016


Bestill på o n . r e k k a p w o sh 4 5 1 6 0 . f l t r elle

SPELLEMANN PÅ TAKET DEN NATIONALE SCENE Spilles fra 23.09. 2016 Den frodige skildringen av Tevye og hans familie som forsøker å overleve i den lille jødiske landsbyen Anatevka i Russland på begynnelsen av 1900-tallet, er en av verdens mest populære - og vakreste musikaler. Den rommer også legendariske melodier som «Om jeg var en rik mann».

SHOWPAKKER!

Vi tilbyr våre gjester den beste og enkleste løsningen for et Bergensbesøk, alt i en pakke. Forestilling og overnatting skreddersydd for deg: Showpakker!

Scandic har et tett samarbeid med Den Nationale Scene. Teaterbygningen er byens smykke med historie helt tilbake til 1909, og på scenene spilles det hvert år en rekke morsomme, modige og storslåtte forestillinger. Et steinkast unna ligger hotellene Scandic Neptun og Scandic Byparken – en perfekt kombinasjon for et uforglemmelig opphold i Bergen. Som publikum på Den Nationale Scene får man alltid gode tilbud på mat og drikke hos Scandic. Dobbeltrom, frokost, 2-retters middag og billett. Pris pr. person fra kr 1380,-.


Vær lur og kjør full pakke! Velger du Teaterpakken får du 3 forestillinger for kun kr. 720*!

DIREKTØREN FOR DET HELE 16. august–10. september

KJØKKENHEISEN - The Dump Waiter 2. september–1. oktober

1930 – DIKTATOREN 16.–24. september

VINTER (på Scandic Neptun) 14. september–1. oktober

Spellemann på taket 17. september–31. desember

Eli synger Ella... og mer. I samarbeid med BNO 17. oktober

Mummitroll i kulissene 14. oktober–10. desember

Løperjenten (rekonstruert) I samarbeid med Carte Blanche 20. oktober–5. november

Medaas-prisen 24. oktober

Aladdin Og Hans Magiske Europa Flyktningeturne 2016–17 14.–19. november

Frode Grytten Beat Band 14. november

Vargtime med Gunnar Staalesen og jazzorkester 5. desember

* Dersom du velger «Spellemann på taket» som en av forestillingene, betaler du kr. 780

Kjøp teaterpakken på www.dns.no eller ta kontakt med billettkontoret på: 55 60 70 80 | dns@dns.no

Teatermagasinet Høst 2016  

Teatermagasinet Høst 2016

Teatermagasinet Høst 2016  

Teatermagasinet Høst 2016

Advertisement