Page 1

Høsten 2015


Høsten 2015 4 Sånne som oss 9 Lillelab 6 Forbrent 10 En julefortelling 12 Hellemyrsfolket 13 Spurv | Octavia 14 Norr med Absence 16 Mandagsgjester 17 Øvrige arrangementer 18 Carte Blanche ØVERST FRA VENSTRE: JONATAN FILIP, ANDRÉ SØFTELAND, MARIANNE NIELSEN, AGNETE G. HAALAND, KJERSTI HORN, JON KETIL JOHNSEN, RAGNHILD GUDBRANDSEN, PREBEN HODNELAND, JULIA BACHE-WIIG, RHINE SKAANES OG EIRIK DEL BARCO SOLEGLAD. FOTO: MAGNUS SKREDE

Den Nationale Scene, Pb 78, Sentrum, 5803 Bergen Tlf: 55 54 97 00 | Billetter: 55 60 70 80 Billettservice 815 33 133 E-post: dns@dns.no | dns.no Ansvarlig utgiver: Agnete G. Haaland Redaktør: Finn Bjørn Tønder I redaksjonen: Ole Friele jr. og og Evy Fischer Design: NeoLab by Knowit Coverfoto: Magnus Skrede Portrettfoto: Magnus Skrede Opplag: 10 000 | Trykk: Bodoni AS Med forbehold om endringer og trykkfeil

2

TEATERMAGASINET HØST 2015

FØLG DNS PÅ: facebook.com/teateret


Velkommen til en

SPENNENDE HØST på og for Den Nationale Scene!

Vi gleder oss til å ønske dere alle velkommen til Den Nationale Scene i høst. Vår første premiere på Store Scene er «Forbrent». Dette er et stykke som tar oss rett inn i vår egen samtid. Handlingen er lagt til et sted i Midtøsten. Kanskje er vi i Syria. Alle karakterene er ofre for krigen og dens grådige maskineri. Hva som er rett og hva som er galt blir oppløst eller uoverskuelig, for sannheten har mange sider. Samtidig er det en vesentlig fortelling om menneskers ukuelige kamp for å reise seg igjen. Det er med andre ord en dristig satsing som skal åpne vår ærverdige hovedscene i høst. Stoffet er brennbart og malingen kommer til å sprute i denne fortellingen om menneskets evne til å tilgi og til å reise seg igjen. Regissøren Kjersti Horn setter sin uredde og prisbelønte signatur på «Forbrent», og vi er derfor trygge på at dette blir spennende teaterkunst !

ens «En julefortelling». Få er bedre enn den internasjonalt anerkjente regissøren Tim Carroll, til å puste liv og lek inn i den særegne Dickenske atmosfære. Med vår egen Eirik del Barco Soleglad i spissen for et velopplagt ensemble er vi klare for spenning, sang, poesi og julemoro. Rhine Skaanes takker for seg etter nesten 50 år i ensemblet vårt med forestillingen «De magiske tankers år». Hun fikk selv velge sin instruktør og hennes kollega Jon Ketil Johnsen debuterer som instruktør med denne forestillingen. I samarbeid med de spreke breakdanserne i Absence, blir det urpremiere på forestillingen «NORR» i november. Nå skal guttene danse seg gjennom den Norrøne mytologien. Forestillingen « Spurv» er et nydelig tilbud til dem fra 0–3 år. Dersom du ikke har barn selv, så lån med det ett og unn deg gleden over å se stjernene i øynene på publikum.

I 2014 hadde vi 7 urpremierer på DNS. Mange var fortvilet over at de ikke klarte å få billetter verken til musikalen «Hellemyrsfolket» eller til Frode Gryttens samfunnsdrama «Sånne som oss». I høst får derfor alle en ny sjanse til å oppleve begge disse forestillingene.

Vi ønsker at dere skal kunne få en rekke flotte opplevelser her på DNS, så vi fortsetter å invitere inn gjester på flere av mandagene i høst. Dessuten gjester døveteatret Teater Manu oss med Ludvig Holbergs «Den Stundesløse».

Våren 2015 la Kulturdepartementets evalueringsutvalg fram sin vurdering av oss, og vi fikk mye ros for våre satsinger på barneforestillinger. I høst ønsker vi dere alle velkommen til en kjent og kjær klassiker for hele familien, Charles Dick-

Det er også stor stas å markere at vår gode samarbeidspartner, Harmonien, er 250 år i år. Harmoniens musikere var orkestermusikere på DNS fram til 1978. Unntatt på torsdager, for da var de jo opptatt med torsdagskonserten!

Det blir i det hele tatt en spennende høst både på og for DNS. Vi jubler over at vi får lov til å bruke Sentralbadet som prøvelokale inntil videre. Dette frigjør kapasitet på huset og gir skuespillerne mye bedre arbeidsvilkår. Det blir også en spennende høst for oss fordi vi venter på den såkalte KVUen som regjeringen har bestilt. Denne utredningen skal analysere våre behov for fremtiden og komme med forslag til hvordan vi kan få et hensiktsmessig hus som kan skape, engasjere, provosere, bevege og underholde i alle år framover. Kulturdepartementets evaluering av DNS slo fast at evalueringsutvalget var dypt imponert over aktivitetsnivået her på DNS. Det er gøy at dette legges merke til. Grunnen til at vi får det til er at vi har så mange dedikerte, dyktige og engasjerte medarbeidere som virkelig ønsker at det skal boble av gode tilbud på Den Nationale Scene. Også i høst blir det lesninger, lørdagscafé og eventyrstunder. Og hva skuespillerne finner på å fylle «Over Engen» med noen fredager på Lille Scene, det er jeg selv spent på! Så følg med på www.dns.no og vær hjertelig velkommen!

Agnete G. Haaland, teatersjef

TEATERMAGASINET HØST 2015

3


Foto: thor brødreskift

NYPREMIERE I TEATERKJELLEREN 4. SEPTEMBER

Av Frode Grytten Regissør: Lasse Kolsrud Scenograf: Carle Lange Komponist: John Olav Nilsen Musikkarr: Thea Hjelmeland Musiker: Thea Hjelmeland Lysdesigner: Morten Reinan Dramaturg: Solrun Toft Iversen MED: RAGNHILD GUDBRANDSEN, BJØRN WILLBERG ANDERSEN, YNGVE SETERÅS, WENCHE KVAMME, JONATAN FILIP OG MALIN SOLI.

Ordinær: Barn/ungdom/student: Honnør: Gruppe over 15 personer:

kr. 320 kr. 150 kr. 250 kr. 260

BILLETTER: 55 60 70 80 | DNS.NO | DNS@DNS.NO

VG

BA

Gryttens suksess fortsetter – «Sånne som oss» er glitrende ny norsk dramatikk, skrev VGs anmelder Øystein David Johansen etter at Frode Grytten hadde debutert som dramatiker på DNS våren 2014. Det var slett ikke bare VG som trillet terningen til 5. Folk strømmet da også til DNS i hopetall. Vi måtte rett og slett avvise mange og love at stykket skulle komme opp igjen. Det skjer fra 4. september i år. Av Finn Bjørn Tønder

Forestillingen er et familiedrama med tre generasjoner på scenen. Stykket har sitt utspring i forstadskulturen (les: Loddefjord) i Bergen, og Grytten har også latt seg inspirere av John Olav Nilsens tekster og musikk. Det betyr mye John Olav Nilsen & Gjengensang og musikk, arrangert av stadig mer suksessrike Thea Hjelmeland. Spellemannsprisvinneren fra Førde er også på scenen og backer skuespillerne i deres sang. Sist viste det seg at dette var en oppsetning som traff både unge mennesker og de som har levd en stund. Ja, i tillegg til de som ofte går på teater så vi også et helt nytt publikum da «Sånne som oss» gikk sin seiersgang i festspilltiden 2014. Og det var tydelig at Frode Grytten traff med sine idéer, som han forklarte slik: - «Sånne som oss» er et forsøk på å utforske kjærligheten. Og ulike sider ved den. Vi går inn i de rommene man vanligvis ikke slipper inn i. Som oftest har vi jo bare et rom å være i. De andre sine rom ser vi jo bare i forbifarten – i korte glimt når man går forbi. Som dramatiker kan jeg lure meg inn og være sammen med de folkene som jeg skriver om, når det skjer. «Sterkt og velspilt drama», skrev Bergens Tidendes Jan H. Landro etter urpremieren. Dagbladets Andreas Wiese var minst like positiv: «Sånne som oss er et imponerende debutdrama, godt ivaretatt av skuespillere og regissør Lasse Kolsrud», het det blant annet i Dagbladets anmeldelse. Også Bergensavisen viste tallet 5 på terningen, og anmelder Ann Kristin Ødegård sa egentlig

4

TEATERMAGASINET HØST 2015

det meste i tittelen: «Treffer med levende teater». Charlotte Myrbråten anmeldte for Klassekampen og skrev blant annet: «Sånne som oss lykkes, selv om det er en vågal forestilling, som makter å hente fram de store følelsene i de små historiene.» Hele skuespillerensemblet ble også rost i anmeldelsene. VG skrev for eksempel: «Vi liker disse fordrukne, kranglevorne mennesker med hjerter av gull». VG kom også med en direkte oppfordring til den anerkjente forfatteren Frode Grytten: «Du har vær så god å fortsette med teater etter denne debuten! Det er tøft, og John Olav Nilsen-tekstene gis helt nytt liv og mening», het det i VGs anmeldelse. Frode Grytten vil ganske sikkert skrive mer for teater, men på DNS i høst er det hans så langt eneste skuespill som vises igjen. Mange har også sett «Bikubesong» av Frode Grytten på teater, og hevder at «Sånne som oss» derfor må være hans andre stykke. La oss derfor ile til og si at «Bikubesong» var en bok utgitt av Frode Grytten. Den ble senere dramatisert av og satt opp av regissøren og skuespilleren Lasse Kolsrud. Det er samme mann som har regien på «Sånne som oss». «Sånne som oss» kommer forresten også ut som bok. Rundt nypremieren utgir Oktober forlag skuespillet. I tillegg til Gryttens tekst gjengis også en samtale mellom John Olav Nilsen og Frode Grytten, rikt illustrert med bilder fra 2014-oppsetningen på DNS.


Foto: Magnus Skrede

Rhine Skaanes

EN NESTOR TAKKER AV - foreløpig

Hun kan trygt kalles en av nestorene på DNS. Rhine Skaanes har vært tilknyttet DNS siden 1967 og har vært skuespiller i 50 år. Denne høsten tar hun et foreløpig farvel med teateret med den sterkt personlige monologen «De magiske tankers år». Av Ole Friele jr.

NORGESPREMIERE PÅ LILLE SCENE 5. SEPTEMBER

Skaanes fikk selv plukke ut stykket hun ikke liker å omtale som en avskjedsforestilling. For hun har ikke tenkt å gi seg, selv om Skaanes denne høsten runder 70 år og ikke lenger kan være ansatt på DNS. – Så lenge jeg synes det er gøy å stå på en scene så kommer jeg til å fortsette. Jeg tror jeg ville blitt svært rastløs hvis jeg som pensjonist bare skulle ha fri og ikke jobbe. Derfor håper jeg at teateret vil invitere meg med på produksjoner også i fremtiden, sier hun. GOD KOLLEGA Skaanes fikk også bestemme hvem av sine kolleger hun ville ha med seg som regissør. Regivalget falt på Jon Ketil Johnsen som hun har spilt sammen med i en rekke forestillinger på teateret siden 80-tallet. Senest i vår spilte han sammen med Skaanes i «Anne Pedersdotter» på Store Scene. Dette blir Johnsen sin debut som regissør.

LilleLAB: DE MAGISKE TANKERS ÅR Av Joan Didion | Regissør: Jon Ketil Johnsen, Dramaturg: Solrun Toft Iversen | Med: Rhine Skaanes Ordinær: kr. 290 | Barn/ungdom/student: kr. 150 Honnør: kr. 220 | Gruppe over 15 personer: kr. 230

BILLETTER: 55 60 70 80 | DNS.NO | DNS@DNS.NO

– Det blir spesielt å ta farvel med en nær kollega gjennom mange år her på huset. Men som Rhine sier selv så har hun ikke tenkt å legge opp for godt, så jeg regner med å få se henne på scenen også i fremtiden, sier Johnsen.

OM OVERLEVELSE Se henne kan du absolutt gjøre på Lille Scene fra 5. september. «De magiske tankers år» tar oss inn i sorgens ubarmhjertighet, men handler mest av alt om overlevelse. Med mildhet, humor og en jordnær, nøktern tone inviteres vi med på en reise i menneskelige ressurser og hjertets evne til å hele. Forestillingen har bergtatt et bredt publikum over hele verden, helt siden Joan Didions bok «The year of magical thinking» for første gang ble teater i London i 2007 med Vanessa Redgrave i rollen som Didion selv. Om boken sier forfatteren selv : «Dette er mitt forsøk på å forstå den tiden som fulgte (etter mannen og datterens bortgang), de ukene og etter hvert månedene som rev ned enhver forestilling jeg noensinne hadde hatt om døden, om sykdom, om sannsynlighet og flaks, om hell og uhell, om ekteskap og barn og erindring, om sorg, om hvordan folk takler eller ikke takler det faktum at livet tar slutt, om hvor grunn forstanden er, om livet selv.»

TEATERMAGASINET HØST 2015

5


En skikkelig thriller på Store Scene Da moren til tvillingene Janine og Simon dør, har hun ikke snakket på fem år. Hun etterlater seg imidlertid et testamente som avslører at de har en bror, og at faren de trodde var død, fremdeles er i live. Morens siste ønske er at tvillingene skal finne faren og broren, og overlevere dem hvert sitt brev. Av Finn Bjørn Tønder

Motvillig starter de jakten på sannheten om deres mors fortid. Men på hvert sted som oppsøkes blir en ny hemmelighet avdekket. Underveis blir de også kjent med morens traumatiske livshistorie, og får et innblikk i hvorfor hun ikke har snakket sant og vært fjern som mamma. De får også kunnskap om de hendelsene som ledet til deres egen fødsel og flukten fra et krigsherjet land (trolig Libanon) til Canada. Vi kan selvsagt ikke røpe om de finner sin far og sin bror, men det er uomtvistelig at det er en thriller av en historie som den prisbelønte regissøren Kjersti Horn ruller ut på DNS’ Store Scene i høst. Dette er alt fra en spennende krim til en historie om hva krig og elendighet kan gjøre med mennesker, - til en historie om intens kjærlighet, og da ikke minst morskjærlighet. Hovedrolleinnehaver Marianne Nielsen, som spiller moren (for stykket tar oss med bakover i tid når tvillingene avdekker historien) oppsummerer «Forbrent» slik: - Jeg opplever

6

TEATERMAGASINET HØST 2015

ikke stykket som intellektuelt. Det forteller noe som går rett inn i hjertet og magen. Og som setter seg fast. Enkelt fortalt handler dette om to voksne barn som lærer sin mor å kjenne etter at hun er død. Hun gir dem en oppgave for å finne sannheten om sitt eget opphav.

belyst menneskets ukuelige evne til å overleve. Toft Iversen vil ikke røpe slutten, men hun er overbevist om at teaterpublikummet vil bli overrasket når sannheten endelig kommer for en dag. Spørsmålet mange vil stille seg etterpå, er dette: Kan alt tilgis? Og da mener vi absolutt alt…

På den måten avdekker de hvorfor hun ikke har kunnet fortelle dem noe om livet sitt. Noen historier er rett og slett for store til å fortelles. De må oppdages. Og under jakten på sannheten får barna også vite det moren aldri helt har klart å vise dem; at hun elsker dem, sier Marianne Nielsen.

OVASJONER FOR FILMEN Det er den kanadisk/libanesiske dramatikeren Wajdi Mouawad som har skrevet «Forbrent» (Originaltittel: «Scorched»). Teaterstykket har høstet lovord i mange land, men DNS er det første teatret i Norge som setter opp den dramatiske historien. «Forbrent» har også hatt et meget vellykket liv på filmlerretet, da under navnet «Incedies» («Nawals hemmelighet» på norsk). I 2011 ble den fransk/kanadiske filmen nominert til Oscar for beste utenlandske film, og fikk ovasjoner fra anmelderne også i Norge. Sekserne og femmerne haglet. VG, f.eks., ga en soleklar sekser under tittelen: Rystende godt! Anmelder Jon Selås la vekt på selve

Sjefsdramaturg Solrun Toft Iversen sier det slik: - Jeg opplever at denne historien har en helt spesiell kvalitet. Det er en lek på liv og død, som på tross av at den avdekker ufattelige og barske hendelser, faktisk hyller menneskelig verdighet og evne til kjærlighet. Den trekker oss inn i både grusomhet og varme. Ja, her får vi virkelig


Foto: Ole Friele jr.

historien og viste til at Mouawads fortelling er noe langt mer enn en skildring av de overgrep som rammer uskyldige mennesker i politiske, religiøse og etniske konflikter. – Mouawad går langt videre og illustrerer vanvittig godt at volden og overgrepene har konsekvens og betydning. Og den skaper skyld, skrev Selås, og la til: - Det som skjer i denne historien skjer ikke ofte i virkeligheten. Men at det skjer, gir håp om at humanismen fortsatt er en gyldig verdi som er verd å kjempe for. Britt Sørensen i Bergens Tidende slo fast at historien er intenst spennende og brennaktuell. Ikke minst på bakgrunn av Midtøstens stadig pågående uroligheter, og som innblikk i immigranters erfaringer. - Jeg ville ha «Forbrent» på repertoaret fordi det er et stykke som går rett inn i vår egen samtid, vår egen virkelighet. Daglig opprøres vi over kriger og konflikter i Midt-

østen. Hvem holder vi med? Hvem bør vi støtte? Landskapet blir komplisert når ulike militser kriger både mot hverandre og mot de nasjonale styrkene. Hva er vi i stand til å tilgi for å komme oss videre og hvilke motstandere må vi aldri bøye oss for? Det sier teatersjef Agnete G. Haaland på spørsmål om hvorfor «Forbrent» er valgt. STERKERE PÅ TEATER - Men kan det som fikk ord på seg til å være en sterk og meget god film bli like spennende på teater? – Glem ikke at «Forbrent» er skrevet for teater, sier Solrun Toft Iversen. – I film er det ofte bildet som forteller. Ordet driver frem handlingen på teater. I teatret er publikum med på å skape bilder selv. De blir medskapende og får en helt annen og mer utfyllende opplevelse. Dessuten er det levende det som skjer på scenen. Med en så utrolig historie blir det kanskje enda sterkere for publikum, sier Marianne Nielsen.

Tvillingene, spilt av Julia Bache-Wiig og Preben Hodneland er helt enige. – Filmen tar seg friheter. Teksten er imidlertid fantastisk. Dermed kan vi skape noe som er større i et teaterrom – enn utenfor, sier de. – Den største styrken til teater er likevel at det er en opplevelse her og nå. Hver setning gir en gjenklang, og den virkelig rørende teksten kan ikke klippes. Ja, det er sterkt og utrolig det som skjer i jakten på Nawals hemmelighet, men alle kan kjenne seg igjen i det mellommenneskelige som blir skildret, sier Bache-Wiig. – Regissør Kjersti Horn sier at dette er et stykke du ikke kan verne deg mot. For hva skjer når virkeligheten er helt annerledes enn den du tror du lever i? Og publikum ser virkeligheten utfra sine erfaringer. Derfor kan de leve seg inn i de problemstillingene dette stykket avdekker, sier hun. - Og så må det understrekes at det er masse lys i historien. Det finnes et håp, sier Solrun Toft Iversen.

TEATERMAGASINET HØST 2015

7


SUKSESSREGISSØR Teatersjef Haaland sier hun aldri var i tvil om å sette «Forbrent» opp på Store Scene etter at det var klart at hun fikk regissør Kjersti Horn og den svenske scenografen Sven Haraldsson med seg på laget. Horn regnes som en av de ypperste regissørene i Norge akkurat nå. Heddapris for «Årets forestilling» under prisutdelingen i år forteller litt om det; for «Hamlet» ved Rogaland Teater. Selv er Horn nylig sitert på følgende: «Bra teater vil noe med publikummet sitt. Bra teater har noe på hjertet». – Og det er akkurat det «Forbrent» har. I tillegg til krim- og thrillerelementene, og fokuset på det gruoppvekkende med vold og krig, har «Forbrent» noe som virkelig angår oss, sier Solrun Toft Iversen, som karakteriserer Kjersti Horn på denne måten: - Svært åpen. Sterk, nyskapende, utforskende og utradisjonell. Stiller veldig åpne spørsmål, og er uredd. - Det blir en spesiell scenografi? - Her blir det ikke ørkensand og tanks. Og alle skuespillerne (12 totalt) er på scenen samtidig. Når man går bakover i Nawals historie, flyttes fokus fra en del av scenen til der det skjer. Det blir derfor ikke vanskelig å følge med. Publikum kommer også svært tett på det som skjer på scenen. Hele den spesielle scenografien til Sven Haraldsson, som har samarbeidet mye med Horn tidligere, er løftet helt frem til orkestergraven. Og etter hvert blir det også veldig fargerikt. Ordene er sentrale også i scenografien, sier Solrun Toft Iversen. «Forbrent» avdekker altså Nawals ubeskrivelige hemmeligheter, som ikke kan røpes for å holde på spenningen for publikum. – Hun har gjennomgått så mye. Gjort andre til ofre. Og er selv offer. Men hun reiser seg. Det er den siste gesten hun gjør for barna sine. Hun viser dem troen på livet – på kjærligheten, sier Marianne Nielsen. - Har du sans for kvinnen du spiller? - Hver rollefigur har en historie. Som skuespiller lærer man denne personen å kjenne, og blir glad i vedkommende. Nawal er så rank. Hun klarer å se dem inn i øynene, de som har påført henne så mye smerte. Og hun viser at det må være et håp. Ellers er det ikke mulig å leve videre, sier Marianne Nielsen.

8

TEATERMAGASINET HØST 2015

Marianne Nielsen

Julia Bache-Wiig

Sigmund Njøs Hovind

Ane Skumsvoll

Preben Hodneland

Kim Kalsås

Sissel Ingri Tank-Nielsen

Sverre Røssummoen

Katrine Dale

Pål Rønning

Hadle Lavold Reisæter

Gerald Pettersen

NORGESPREMIERE PÅ STORE SCENE 12. SEPTEMBER

Av Wajdi Mouawad Oversetter: Ragnar Hovland Regissør: Kjersti Horn Scenograf og kostymedesigner: Sven Haraldsson Lysdesigner: Arne Kambestad Lyddesigner: Erik Hedin Dramaturg: Solrun Toft Iversen Ordinær: Barn/ungdom/student: Honnør: Gruppe over 15 personer: Gruppe over 50 personer:

kr. 380 / 330 kr. 150 / 150 kr. 310 / 260 kr. 310 / 260 kr. 280 / 230

Forestillingen vil bli tekstet på følgende datoer: 1.10 – 2.10 – 3.10. Kontakt vårt billettkontor for å bestille tekstenhet. BILLETTER: 55 60 70 80 | DNS.NO | DNS@DNS.NO


Gode navn i «Forbrent» Det er kjente og kjære skuespillere teatersjef Agnete G. Haaland har plukket ut til thrilleren «Forbrent». Og mange av de som er med har du sett og vil se i TV-serier og filmer fremover. Av Finn Bjørn Tønder

Også de har rukket å markere seg på flere scener. Julia har dessuten allerede en lang rekke film- og TV-roller på CV’en, og kan få sitt internasjonale gjennombrudd i BBCserien «The Last Kingdom» i høst. Hun har også markert seg på DNS, og da spesielt i tittelrollen i Stig Amdams «Dyveke». Skuespilleren fra Eivindvik har også spilt sammen med sin tvillingbror i «Forbrent», Preben Hodneland, i barne- og familiesuksessen «Vaffelhjarte». Der slo 29-åringen fra Lindås virkelig igjennom her vest, og huskes nå av tusener både i Bergen og Sogn og Fjordane for sin gode sangstemme og for sin troverdige måte å spille barn på. Nå er de begge i langt mer alvorlige situasjoner i «Forbrent», og har ved siden av Marianne Nielsen de ledende rollene i thrilleren «Forbrent». Preben er forresten også kinoaktuell senere i år. Han har en stor rolle i filmen «Alt det vakre» av Aasne Vaa Greibrokk.

Foto: Morten Wanvik

Hovedrolleinnehaver Marianne Nielsen har vært med på det meste innen teater, film og TV. Og har mottatt høythengende priser for sin innsats. Nå gjør hun nok en krevende rolle som Nawal. Slik omtales hun av Julia Bache-Wiig og Preben Hodneland, som spiller Nawals barn i «Forbrent»: - Bare det å spille med henne er helt fantastisk. Allerede etter vårt første møte merket vi hennes enorme integritet. I tillegg til å være profesjonell skuespiller til fingerspissene, viser hun en generøsitet og en umettelig interesse for det hun driver med. Hun viser en utrolig arbeidsglede og går virkelig inn i den krevende rollen med hud og hår. Makan til inspirerende morsskikkelse, sier Julia (30) og Preben (29). Hele Bergens Pippi Langstrømpe (2013), Katrine Dale, har også en stor rolle i «Forbrent», som Nawals venninne i alt det dramatiske; Sawda. Katrine har hatt mange roller de siste årene, men huskes nå kanskje best for sin innsats som Anne Pedersdotter tidligere i år. På kort varsel steppet hun inn i den krevende rollen, og tok publikum med storm. Erfarne Kim Kalsås er også sentral i «Forbrent», som advokaten som ber tvillingene starte jakten på morens utrolige fortid. Men det er flere sterke navn på rollelisten: Pål Rønning, regissøren bak «Shakespeares samlede verker (lett forkortet)» og en lang rekke storroller på DNS (også Heddapris-vinner!), Ane Skumsvoll (knallkritikker blant annet for sin innsats i «Ingenting av meg», «Othello» og «Medealand), Sigmund Njøs Hovind (sentral i «Vaffelhjarte» og «Informasjon og kjærlighet» og

hardingen Hadle Lavold Reisæter («Hellemyrsfolket» og «Informasjon og kjærlighet» mm). Dessuten må vi ikke glemme ringrevene Sissel Ingri Tank-Nielsen, Sverre Røssummoen og Gerald Pettersen. De er på mange måter veggene på DNS, og har i en mannsalder vært med på det meste på scenen. I år er det få teatergjengere som glemmer Tank-Nielsen som Herolfs-Marte. For mange er Sverre Røssummoen bare blitt til Nattmannen, etter hans innsats i «Reksten – Firmaets mann», men han kan også se tilbake på mye annet stort innen film og TV. Gerald Pettersen har en CV på lik linje med en gammel telefonkatalog, og den inneholder også en rekke regioppdrag i tillegg til roller i en rekke musikaler og skuespill. Han er også filmaktuell neste år. Da skal han spille selveste statsminister Nygaardsvold i filmen om kong Haakon; «Kongens nei».

TEATERMAGASINET HØST 2015

9


Foto: Magnus Skrede

Fra 9. oktober vil han sette barn og voksne i julestemning med fortellingen om den rike gnitalusen som blir hjemsøkt av tre gjenferd. Soleglad gleder seg til å ha hovedrollen på DNS, og til å endelig få jobbe med den berømte Dickens-tolkeren, regissør Tim Carroll. – Det gjør jeg absolutt! Det er noe helt spesielt å få gjøre en slik superklassiker som alle har lest, sett eller hørt om. Når du sier Scrooge eller «A Christmas Carol» så vet alle hva det er, du trenger ikke å forklare noen ting. Men det betyr jo også at folk har et klart bilde i hodet om hva dette skal være, sier Soleglad. Regissør Tim Carroll er kjent for å gjøre uventede ting på sine oppsetninger, men denne gangen har teatersjef Agnete G. Haaland bestilt en klassisk Dickens-forestilling, og publikum kan virkelig glede seg. – DET BLIR SPEKTAKULÆRT! – Det tror jeg vi kan si med stor sikkerhet. På samme måte som «Robin Hoods Hjerte» var spektakulær med sin scenografi og kampscenene, så kommer «En julefortelling» til å bli det på den tekniske siden. Det kommer til å bli veldig spenstig, lover Soleglad.

SUR OG EGOISTISK SOLEGLAD I DICKENS-KLASSIKER Vi kjenner han som onde prins John i «Robin Hoods Hjerte», som ellevill Shakespeare-tolker i «Shakespeares samlede verker (lett forkortet)» og fra det selvbiografiske one-man showet «BARCO». Nå skal komikeren Eirik del Barco Soleglad ha hovedrollen som den sure og egoistiske Scrooge i «En julefortelling». Av Ole Friele jr.

10

TEATERMAGASINET HØST 2015

Soleglad har spilt i en rekke barne- og familieforestillinger på DNS, men bedyrer at han ikke har en spesiell dragning mot å gjøre den ene eller den andre typen forestillinger. Han trives med å stå på scenen enten det dreier seg om black metalmusikalen «Svartediket» eller Thorbjørn Egners «Dyrene i Hakkebakkeskogen». – Mange av de barneforestillingene jeg har spilt i har vært litt som denne, en god miks av å være både for barn og voksne. Det er jo brilliant hvis man klarer å få til at voksne og barn har like stor glede av forestillingen. «En julefortelling» er midt i blinken på akkurat det området. Den fungerer på så mange plan – ungene ser gjerne en linje av historien og de voksne ser en annen. De beste forestillingene er de hvor man ikke sitter og tenker over at dette er en barneforestilling, og det håper jeg vi får til denne gangen også.


Eirik del Barco Soleglad

Kristoffer Sagmo Aalberg

Frode Bjorøy

Susann Bugge Kambestad

Claus Sellevoll

Tormod Løvold

Kristian Berg Jåtten

Linn Pettersen

Jorunn Lullau

Stine Robin Berg Hansen

Av Charles Dickens Dramatisering: Ivar Tindberg Regissør: Tim Carroll, Scenograf og kostymedesigner: Christine Lohre Dramaturg: Anders Hasmo Dahl BILLETTER Voksne: Honnør: Barn til og med 14 år: Ungdom/student: Grupper over 15 pers:

kr. 250 kr. 210 kr. 180 kr. 200 kr. 180

PREMIERE PÅ STORE SCENE 9. OKTOBER

STUDERER GAMLE MENN Som en del av forberedelsene har han brukt YouTube til å studere gamle menn og hvordan de beveger seg. Men selve karakteren blir til i det universet som skapes underveis i prøveperioden frem mot premieren. Han mener det finnes mange karakterer som Scrooge i dagens samfunn, ikke minst her i et av verdens aller rikeste land. – Norge som stat minner mer og mer om han. Vi er litt for glad i pengene våre, og alt vi driver med nå skal regnes om i kroner og øre. Det er en utvikling som jeg liker dårlig. I dag regner vi på hva opprusting av veier koster kontra hvor mange som dør på veistrekningen. Eller hva et menneskeliv er verd i kroner og øre. Før var det en selvfølge at vi hjalp andre mennesker i nødsituasjoner. Nå er det blitt et regnestykke. Det er på en måte blitt en «scroogiefisering» av samfunnet hvor det hele koker ned til hva det koster, forteller en engasjert Soleglad. Han tviler på at det er bra når man ender opp med et samfunn hvor man vet prisen på alt, men ikke verdien av noe. – Hvor gjerrig er du selv i virkelighetens verden? – Jeg er gjerrig på småting. Jeg kan gå ut og kjøpe meg ting som jeg har bestemt meg for at jeg vil ha, og da bryr jeg meg ikke så mye om prisen hvis jeg først har bestemt meg. Men så kan jeg plutselig bli gjerrig på 15 kroner, som er helt idiotisk og ikke har noe med å gjøre om jeg har råd til det eller

ikke. Men jeg tror ikke at jeg er gjerrig, jeg håper ikke det, selv om vi blir fortalt at vi ikke skal gi penger til tiggere på gaten fordi det gjerne er bakmenn som står bak de og tar alt. Det er et paradoks! HOVEDROLLE Eirik del Barco Soleglad har spilt i mange forestillinger på DNS siden han gikk ut fra Bergen Teaterskole i 1997 - den gang Bergen fortsatt hadde en egen teaterskole. Med unntak av «Privatliv» i fjor vår (flere hovedrolleinnehavere), har han likevel ikke hatt en hovedrolle eller tittelrolle siden Stig Amdams «Simons historie» i 2008. – For å sitere en gammel kollega da han ble spurt om hvilke roller han likte best å spille: «Jeg liker best å spille de rollene som heter det samme som stykket», ler Soleglad og understreker at det alltid er stas for en skuespiller å ha hovedrollen i en oppsetning. – Det er et ærefullt oppdrag som jeg håper å få til! Soleglad tror regissør Tim Carroll vil tilføre forestillingen «Britishness». Med det mener han at Storbritannia har en helt annen historie og at regissøren derfor vil ha en annen inngang til historien enn vi nordmenn har. – Scrooge tar tak i sjelen til de velstående, og får dem til å tenke. Det er jo en relativt ny ting at vi har fått så mange rike nordmenn at de blir kjendiser og

maktpersoner i samfunnet. Før var det slik at de som hadde mye penger, de snakket man ikke så mye om i det offentlige rom. Men slik er det ikke i dag, sier Soleglad. Når dette skrives gleder han seg som en unge til å jobbe sammen med den anerkjente britiske regissøren, som flere av hans kolleger har hatt stort utbytte av å samarbeide i tidligere produksjoner på DNS. – Jeg har sjelden hørt så mye positivt om en regissør fra skuespillere som jeg har hørt om Carroll, så dette gleder jeg meg virkelig til, sier Soleglad. – Hva blir hovedutfordringen for deg når du skal inn i denne karakteren? – Jeg tipper at det blir noe annet enn hva jeg tror det kommer til å bli. På teateret går man gjerne inn i et stykke med en tanke, men så er det et eller annet i prosessen som gjør at mye blir helt annerledes. Derfor prøver jeg å være så åpen som mulig, avslutter Soleglad. Fra 9. oktober kan publikum se resultatet av hele denne prosessen på Store Scene – god jul! BILLETTER: 55 60 70 80 | DNS.NO | DNS@DNS.NO

TEATERMAGASINET HØST 2015

11


BA

«En musikalsk seier på DNS» BT

«Episk bergensk elendighet» AFTENPOSTEN

er tilbake

Samtlige 34.696 billetter som ble lagt ut for salg til musikalen «Hellemyrsfolket» på DNS i fjor ble solgt på rekordtid. Interessen var så stor at teatersjef Agnete G. Haaland måtte legge om planene for 2015 for å etterkomme den store etterspørselen. Nå er det klart at «Hellemyrsfolket» spilles igjen fra 5. november og ut året. - Det er garantert en av de største musikalene som er skapt fra grunnen av i Norge. Dessuten virker det ikke som om Den Nationale Scene har spart på noe for å gjøre «Hellemyrsfolket» til en musikal det vil bli snakket om i årevis fremover. Det sa komponisten Julian Berntzen da han og dramatikeren Gunnar Staalesen var ferdige med arbeidet med å gjøre Amalie Skrams bokserie om «Hellemyrsfolket» til musikal på bestilling fra DNS. Og med regissør Johan Osuldsen, scenograf og kostymedesigner Tine Schwab og sjefsdramaturg Solrun Toft Iversen med på laget, ble det skapt en storslagen musikal. Ja, alt tyder på at Berntzen har sine ord i behold. Vi må heller ikke glemme skuespillerne, sangerne og musikerne. Herborg Kråkevik, Kjersti Elvik, Karoline Krüger og alle de andre tok anmeldere og publikum med storm.

Det var ovasjoner i pressen. Dessuten fikk André Søfteland fra Odda sitt absolutte gjennombrudd i hovedrollen som Sivert. For en stemme! Og for et samspill med Herborg Kråkevik og Kjersti Elvik, som alternerte i rollen som Petra. Billettene gikk unna som varmt hvetebrød, og svært mange forsøkte forgjeves, men måtte konstatere at alt var utsolgt. Eneste mulighet for mange, til å få hørt forestillingen, var å kjøpe CD’en. Senere har Julian Berntzen og Gunnar Staalesen vært i kontakt med teatre i inn- og utland som vurderer å sette opp «Hellemyrsfolket». Så har da også musikalen fått ord på seg til å holde høyt internasjonalt nivå. Salget har også gått svært godt på DNS i år. For lengst har vi passert 10.000 solgte billetter, og fortsatt er det lenge til nypremieren 5.11. Du bør handle raskt om du skal sikre deg billett!

Foto: Magnus Skrede

Av Amalie Skram - En musikal, dramatisert og komponert av Gunnar Staalesen/Julian Berntzen | Regissør: Johan Osuldsen Scenograf og kostymedesigner: Tine Schwab | Komponist: Julian Berntzen | Musikalsk ansvarlig: Hans Einar Apelland Kapellmester: Jan Kåre Hystad | Koreograf: Johan Osuldsen/Belinda Braza | Lysdesigner: Øyvind Wangensteen Video designer: Torbjørn Ljunggren | Dramaturg: Solrun Toft Iversen | Med: André Søfteland, Kjersti Elvik/Herborg Kråkevik, Irene Waage, Gerald Pettersen, Karoline Krüger/ Malin Soli, Monica Dybwad, Idun Vik, Bjørn Willberg Andersen, Ole Martin Aune Nielsen, Wenche Kvamme, Hadle Lavold Reisæter, Jonatan Filip, Katrine Dale, Pål Rønning, Jon Ketil Johnsen, Dorina Marie Eldøy-Iversen , Preben Hodneland, Hilde Trætteberg, Sissel Ingri Tank-Nielsen. Musikere: Mari Persen, Berit Hella Lindberg, Jan Kåre Hystad, Hans Marius Andersen, Grethe Tonheim, Helge Lilletvedt.

Forestillingen vil bli tekstet på følgende datoer: 25.11 – 2.12 – 3.12. Kontakt vårt billettkontor for å bestille tekstenhet.

12

TEATERMAGASINET HØST 2015

NYPREMIERE PÅ STORE SCENE 5. NOVEMBER

Ordinær: Barn/ungdom/student: Honnør: Gruppe over 15 personer: Gruppe over 50 personer:

kr. 470 / 420 kr. 150 / 150 kr. 390 / 340 kr. 390 / 340 kr. 360 / 310

BILLETTER: 55 60 70 80 | DNS.NO | DNS@DNS.NO


Spurv (0-3 år)

PREMIERE PÅ LILLE SCENE 15. SEPTEMBER (spilles til og med 3. okt) Billetter: kr. 60

Spurvene er små, lubne og lurvete og de opptrer oftest i flokk. De er ikke så redde, nesten litt frekke, og de holder seg i nærheten av mennesker hele året.

DNS har gleden av å invitere til babyteater i regi av Teater Fot og forestillingen «Spurv». De fleste barn kjenner spurven, og kan kanskje se at den er nysgjerrig og leken som dem selv. I vår spurve-tolkning blir de klekket i solvarmen, de finner veien ut av egget og reiret og forsøker seg på livets første utfordringer. Å komme vekk fra hverandre er kanskje noe av det aller skumleste… Michaels Duchs store bass og uforutsigbare improvisasjoner gir rom for både individuell surrealistisk frihet og kollektivt samspill mellom alle som er tilstede. Stykket er framfor alt en feiring av leken og samværet i en atmosfære av lys, dans og musikk.

AV TEATER FOT | MED: LIVE STRUGSTAD (LINE STRØM), MICHAEL DUCH (PER JØRGENSEN) OG TOR HAUGERUD.

Med Octavia på teatret

Vår populære omvisning for barn i barnehage- og småskolealder fortsetter i sin 8. sesong. Enkelte på DNS hevder å ha truffet Octavia Sperati på teateret. To ganger i uken kan publikum gjøre det samme.

På teatret har Octavia Sperati bodd i nesten hundre år. Ikke alle har møtt henne, men det sies at hun noen ganger kan høres i gangene i det gamle huset på Engen. Ingen kjenner de hemmelige og spennende plassene bedre enn Octavia. Og hun vil gjerne vise dem fram og fortelle om hvordan det er å være et vaskeekte teaterspøkelse.

Spøkelsesmyten rundt Octavia oppstod i 1983 da førsteinspisient Jørgen Fogge hevdet å ha hørt hennes stemme midt i flammehavet, under brannen i Publikumsfoajeen. Alt ble flammenes bytte, bortsett fra Octavias portrett som var det eneste som var intakt etter brannen. Etter dette har ryktene gått, og mange uforklarlige historier er blitt fortalt om merkelige hendelser inne fra teaterhuset. De fleste kobles til spøkelse Octavia Sperati, som i følge de som har møtt henne, bare er god og behjelpelig. Det er hun også når hun to ganger i uken tar med seg barn i barnehage- og småskolealder på omvisning.

På denne omvisningen får barna mulighet til å bli kjent med teaterhuset - og bli invitert med i en jakt som stimulerer fantasien. Her får de oppleve magi, spenning og teatrets lek med virkeligheten.

AV VIBEKE FLESLAND HAVRE TIRS KL. 09.30 | LØR KL. 12 BILLETTER: KR. 50

SKUESPILLERNE KATRINE LUNDE MACKENZIE, LYKKE KRISTINE MOEN, SUSANN BUGGE KAMBESTAD, ANE SKUMSVOLL M.FL. VIL ALTERNERE I ROLLEN SOM OCTAVIA DENNE HØSTEN.

TEATERMAGASINET HØST 2015

13


«NORR» MED ABSENCE Endelig tilbake på DNS

Det ble braksuksess da breakartistene i Absence debuterte med forestillingen «Askeladden på nye eventyr» i 2011. Nå er de endelig tilbake med en ny forrykende forestilling med fokus på norrøn mytologi. Av Ole Friele jr.

Uttrykket om James Brown, «The hardest working man in showbusiness», kan trygt skrives om til flertall og brukes om de unge herrene i Absence. Breakdance-gruppen jobber steinhardt og har røtter helt tilbake til 1999. De ble for alvor kjent for det norske folk da de i 2009 kom til finalen i TV2programmet «Norske Talenter» sammen med beatboxer og senere programleder Stian Blipp. I 2012 ble gruppen norgesmestre i breaking, og våren 2015 vant de konkurransen «Mitt dansecrew» på TV2. Allerede i 2010 fikk gruppen sin debut på DNS i Vidar Magnussens populære versjon av «Jungelboken». Høsten 2011 fikk de sin egen familieforestilling med «Askeladden på nye eventyr» i Teaterkjelleren. Fire år senere er de klar med en ny forestilling samme sted. – «NORR» følger historien til Odin som har en profetisk drøm om at verden går under. I drømmen dør den gode guden Balder. Derfor gjør Odin alt han kan for å holde Balder trygg, for å hindre at profetien slår til, forteller Andreas Roksvåg.

14

TEATERMAGASINET HØST 2015

HALSBREKKENDE Den nye halsbrekkende forestillingen viser oss at det ikke alltid er like lett å endre sin egen skjebne. Sammen med sjefsdramaturg Solrun Toft Iversen og skuespiller Tormod Løvold har Absence laget en historie som tar utgangspunkt i Snorres Edda og Voluspå. Her blir vi med inn i en fortelling om verdens skapelse, jotner, guder og store slag. Til slutt ender det hele opp i gudenes og menneskenes undergang – ragnarok. – Vi har laget en rød tråd som vi føler kan fungere godt og som er ganske nærliggende tidslinjen i Snorres Edda – fra verdens skapelse til Balders død og påfølgende ragnarok. Det er først og fremst en breakeforestilling, men det er like mye danseteater, sier mannen med kallenavnet «Rocks». Gruppen har gjort over 600 forestillinger av «Askeladden på nye eventyr» over hele Norge. De føler derfor at de behersker det å kunne få frem en historie, i tillegg til dansen. LOVER Å OVERGÅ SEG SELV De seks medlemmene består for uten Roksvåg av: Christopher Bottolfsen, Piero

Issa, Ole Petter Knarvik, Daniel Grindeland og Halvard Haldorsen. Til tross for kjendisstatus fra TV, er det stort for medlemmene å få opptre på DNS. – At vi selv en dag skulle spille på teateret med egne barn, venner og familie blant publikum, er noe vi aldri våget å drømme om, sier Christopher Bottolfsen. Men fra 7. november går drømmen nok en gang i oppfyllelse. Og Absence lover publikum å overgå seg selv med så spektakulær akrobatikk, at både scenemester og inspisient på teatret kommer til å skjelve i buksene. I tillegg blir det en spennende og flott scenografi som Hans Petter Harboe har laget. – Han har laget en dekk hvor vi blant annet kan komme ut av veggen to meter oppe i løse luften, hoppe ned på en trampoline og lande rett foran publikum. Som breakere er vi vant til å bare være på gulvet. Men her blir det flere platåer med landganger, sklier og rutsjebaner som skal bli flittig brukt, garanterer Roksvåg.


Foto: Ole Friele jr.

Breakartistene Absence, her representert med halvparten av gruppen, er klar med ny forestilling på DNS i november. Fra venstre: Andreas Roksvåg, Piero Issa og Christopher Bottolfsen. Foto: Ole Friele jr.

URPREMIERE I TEATERKJELLEREN 7. NOVEMBER

Av Absence | Regissør: Tormod Løvold Scenograf: Hans Petter Harboe Dramaturg: Solrun Toft Iversen Med: Piero Issa, Andreas Roksvåg, Christopher Bottolfsen, Daniel Grindeland, Ole Petter Knarvik, Halvard Haldorsen. Voksne: Honnør: Barn til og med 14 år: Ungdom/student: Grupper over 15 pers:

kr. 250 kr. 210 kr. 180 kr. 200 kr. 180

BILLETTER: 55 60 70 80 | DNS.NO | DNS@DNS.NO TEATERMAGASINET HØST 2015

15


Mandagsgjester på Store Scene Fire mandager i november og desember kan du oppleve fire ulike «mandagsgjester» på Store Scene.

23. NOVEMBER

DEN ANDRE MANNEN I MEG

0+0=4

Den andre mannen i meg er basert på Olav H. Hauges dagbøker og er en forestilling med Henrik Mestad og saksofonist Trygve Seim.

Tre drapssaker med uskyldig dømte står sentralt i monologen 0+0=4 av og med skuespilleren Thomas Bye.

Mestad har hatt stor suksess med forestillingen. NRK har også nylig laget en tvversjon av forestillingen, samt et hørespill for radio. Nå kommer Mestad tilbake til DNS med monologen som så mange har hatt stor glede av. I anledning hundreårsjubileet for dikteren Olav H. Hauge i fjor tok skuespilleren utfordringen med å formidle de voldsomme kreftene som preget Hauges liv og dikteriske univers.

9. NOVEMBER

16

JUBILEUMSSOARÉ

FRODE GRYTTEN M/BAND Frode Grytten gjør ikke bare suksess mellom to permer og som dramatiker.

Når Harmonien feirer sine 250 år er det bare rett og rimelig at det nære samarbeidet med Den Nationale Scene hylles. Relasjonen skriver seg fra så langt tilbake som 1894, men først i 1919 ble forholdet formalisert. I korthet gikk samarbeidet ut på at teatret løste ut sine 18 faste musikere slik at de kunne gå inn i Harmonien. Til gjengjeld måtte orkesteret forplikte seg til å stille 18 musikere til disposisjon for teatret alle dager bortsett fra torsdag. Den 9. november vil musikere fra orkesteret hente frem skatter fra Harmoniens rike teaterrepertoar. Johan Halvorsen, som var dirigent både for Harmonien og teater orkesteret på DNS, skrev mye scenisk musikk. Likeså skrev Edvard Grieg musikk til «Peer Gynt», og ikke minst  «Holbergsuiten», komponert til 200-årsjubileet for Ludvig Holberg. Ole Bull er heller ikke til å komme utenom, ei heller utdrag fra kjente og kjære operetter. Konferansier: Ragnhild Gudbrandsen

Denne kvelden på DNS presenterer han og bandet for første gang et helt program som handler «om Heimen, om å vere heime, om å reise heimefrå, om å lengte heim, om å elske og hate i heimen. Heime bra, heime best?» Bandet består av Pedro Carmona Alvarez (vokal, gitar), Annlaug Børheim (vokal, fele, gitar), Ivar Thormodsæter (trommer), Ole Amund Gjersvik (bass), Einar Sogstad (tangentar), Michael Barnes (saksofon, fløyte, klarinett).

TEATERMAGASINET HØST 2015

I denne monologen forteller Thomas Bye historien om hvordan han ble helt manisk opptatt av å finne ut alt om den såkalte Torgersensaken. Hvordan kan man bli så oppslukt og engasjert i en annens skjebne at alt annet blir uviktig? I forestillingen gjør Thomas et dypdykk i Torgersensaken, Fritz Moen-saken og Lilandsaken. Det interessante er at sakene følger det samme mønsteret: En rekke indisier blir lagt sammen til «et samla bevisbilde». Null pluss null blir ikke lenger null.

30. NOVEMBER

En historisk hyllest til Harmonien og DNS.

En samproduksjon mellom Den Nationale Scene og Musikkselskapet Harmonien.

7. DESEMBER

Ordinær: Barn/ungdom/student: Honnør: Gruppe over 15 personer: Gruppe over 50 personer:

kr. 380 / 330 kr. 150 / 150 kr. 310 / 260 kr. 310 / 260 kr. 280 / 230

BILLETTER: 55 60 70 80 | DNS.NO | DNS@DNS.NO


Foto: Colourbox.no

OBOS r mme medle mer er opplev dre! for min

Fordeler hele livet – Som OBOS-medlem stiller du foran i køen den dagen du skal kjøpe egen bolig. Du får også en rekke fordeler alle de årene du ikke benytter deg av forkjøpsretten: • • •

Inntil 50 % rabatt på bolig- og kulturtilbud. Svært gode betingelser på lån, sparing og forsikring. Forkjøpsrett til 80 000 nye og brukte OBOS-boliger.

BLI MEDLEM: www.obos.no eller send sms: OBOS til 2030.

TEATERMAGASINET HØST 2015

17


BIRTHMARK En trippelforestilling om kropp, likeverd, kjønn ... og det imperfekte! KOREOGRAFI Notes on Cracking: Siri Jøntvedt og Snelle Ingrid Hall Loudspeakers: Ingeleiv Berstad og Kristin Ryg Helgebostad A Drop of Sweat: Lina Majdalanie I sin første programmering for Carte Blanche, ønsker teatersjef Hooman Sharifi å sette fokus på feminisme. Derfor hyret han fem kvinner, Helgebostad & Berstad, Jøntvedt & Hall og Majdalanie, som sammen med danserne i Carte Blanche har skapt tre forestillinger om samhold, mot, forfengelighet og kroppsideal. Kunstnerne er valgt fordi de gjennom sitt virke har skapt sterke sceniske kvinnebilder og karakterer. Dette, og deres nyanserte og direkte tilnærming til det motsatte kjønn gjør arbeidene deres svært viktige, og det er vår glede å få dele dette med publikum. Til forestillingen har vi laget et magasin med tekster som utvider, supplerer og diskuterer tematikken – en undringspakke til deg som ønsker en ekstra dimensjon og dypere forståelse av tematikken.

18

TEATERMAGASINET HØST 2015

«Noe av det fineste jeg har opplevd på hele Festspillene så langt, var nettopp denne forstillingen, for den åpnet opp så mye! Og når de i tillegg ga meg et hefte, (…) med mange tekster relatert til den tema­ tikken de ville presentere i Birthmark ... Det er fint å få noe som inviterer meg med inn til å være medtolker, nesten medvirkende i hva verket kan være.» - Karen Frøsland Nystøyl, NRK.

Studio Bergen 16.–19. september Billetter fra kr. 150–290,billettservice.no | 815 33 133 | 902 36 000


UNDERHOLDNING OG OVERNATTING? Unn deg en weekend fylt med opplevelser! Bo på Scandic Neptun, midt i Bergen sentrum med gangavstand til alle forestillinger, shopping og byens herlige uteliv. Vi har egen 2-retters teatermeny i Restaurant Entré til kr. 345,- inkl. et glass bobler! Alt ligger til rette for en HYGGELIG Bergenstur – hjertelig velkommen!

Bestill på Showpakker.no eller tlf: 06154 scandichotels.no/neptun TEATERMAGASINET HØST 2015

19


Teaterhøsten begynner på DNS.no ØVRIGE ARRANGEMENTER LØRDAGSCAFÉ

PÅ SCENEKANTEN

(Publikumsfoajéen) 5. september, 3. oktober, 7. november og 5. desember. Alle datoene kl. 12.00.

15. og 23. september rett etter

LØRDAGSUNIVERSITET (LILLE SCENE) 24. oktober og 28. november. Begge datoer kl. 12.00.

forestillingen «Sånne som oss» i Teaterkjelleren, ca. kl. 22.00. 29. september og 1. oktober rett etter forestillingen «Forbrent» på Store Scene, ca. kl. 22.00.

INNLEDNING EVENT YRSTUND (VESTIBYLEN)

«Forbrent»: 17. og 22. september

29. august, 26. september, 31. oktober

kl. 19.00 i Publikumsfoajéen.

og 28. november. Alle datoer kl. 13.00.

BOKKLUBB (TEATERKJELLEREN)

«Hellemyrsfolket»: 10. og 19. november kl. 19.00 i Publikumsfoajéen.

19. september kl. 13.00 (Forbrent).

LANSERING AV 2016-PROGRAMMET OMVISNING (HELE TEATERET)

Store Scene onsdag 25. november

Alle onsdager frem til og med 16. 12. Starter kl. 09.30 i Vestibylen.

kl. 12.00.

MINI MIDI MAXI 2015 10.–13. november (Vestlandske Teatersenter)

TIRSDAG 10. NOVEMBER 10.00–10.50 Hamlet Teater Jaguar, Teaterkjelleren, 50 min, 10+

17.00–18.10 The Shop of Little Horrors Pickled Image, Teaterkjelleren, 70 min, 12+

FREDAG 13. NOVEMBER

12.00–12.50 Hamlet Teater Jaguar, Teaterkjelleren, 50 min, 10+

10.00–11.10 The Shop of Little Horrors Pickled Image, Teaterkjelleren, 70 min, 12+

ONSDAG 11. NOVEMBER

12.00–13.00 Malala – En pike med en bok Teatret Møllen, Lille Scene, 60 min, 12+

10.00–10.50 Hamlet Teater Jaguar, Teaterkjelleren, 50 min, 10+

17.00–18.00 Malala – En pike med en bok Teatret Møllen, Lille Scene, 60 min, 12+

TORSDAG. 12 NOVEMBER 10.00–11.10 The Shop of Little Horrors Pickled Image, Teaterkjelleren, 70 min, 12+

Teaterpakken 2015 Kr. 690 for 3 forestillinger (kr. 740 dersom Hellemyrsfolket er en av de 3 forestillingene)

Med forbehold om endring av arrangementer og tider.

Følg DNS på: facebook.com/teateret

Våre hovedsamarbeidspartnere:

Billetter: 55 60 70 80 dns@dns.no | DNS.NO

Dns magasin 2015  
Dns magasin 2015