__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ΤΟΠΙΚΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 380 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021 - ΤΗΛ.: 210 9351108 - EMAIL: INFO@ NSONLINE.GR - WWW. NSONLINE.GR

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ! ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! Ήρθε πάλι το Πάσχα, δεύτερο Πάσχα μέσα στην πανδημία και ευτυχώς εφέτος θα μπορέσουμε τουλάχιστον να το γιορτάσουμε μαζί με τους δικούς μας. Το περσινό ήταν τόσο μοναχικό, τόσο αποκαρδιωτικό… Ας εστιάσουμε για μια στιγμή στο θετικό της χρονιάς: το εμβόλιο, που δίνει ανάσες αισιοδοξίας. Είμαι σίγουρη πως ακόμα και οι αρνητές κάπου μέσα τους χαίρονται για την ύπαρξή του, το νιώθουν πως βγαίνουμε σιγά-σιγά από την απομόνωση, ακόμα κι αν δεν εμβολιαστούν οι ίδιοι. Πέρα απ’ αυτό, χαρακτηριστικό της χρονιάς που πέρασε, είναι πως έσπρωξε πολλούς από εμάς να σκεφτούμε τη ζωή μας, να κάνουμε ενδοσκόπηση, ίσως να αναρωτηθούμε και για μεταφυσικά ζητήματα, όπως ο θάνατος και το επέκεινα. Το Πάσχα έχει να κάνει ακριβώς με αυτό.

Στην θρησκεία, Πάσχα σημαίνει το πέρασμα από μία κατάσταση σε μία άλλη. Ο Ιησούς σταυρώθηκε και αναστήθηκε και σύμφωνα με τις Γραφές, το ίδιο θα συμβεί μια μέρα σε όλους τους εκλεκτούς του Θεού, τους ενάρετους: θα αναστηθούν. Ο Χριστιανισμός μιλά κυριολεκτικά για Ανάσταση, εδώ θα ήθελα να μιλήσουμε μεταφορικά. Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως οι μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή συμβαίνουν σε περιόδους κρίσης. Όταν αναγκαζόμαστε να πάρουμε δραστικές αποφάσεις, να κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να «επιβιώσουμε». Οι υποχρεωτικές εξωτερικές αλλαγές επιφέρουν αναπόφευκτα και εσωτερικές. Οι δύσκολες συνθήκες απλώς μας επιβάλλουν να συνειδητοποιήσουμε μία μεγάλη αλήθεια: πως αυτό

που νομίζουμε πως «είμαστε», στην πραγματικότητα είναι μονάχα μια ιδέα που έχουμε σχηματίσει κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μία κατάσταση του νου. Μία ψευδαίσθηση στην οποία προσκολλόμαστε σαν στρείδια και πιστεύουμε πως είναι η αδιαμφισβήτητη και αναπόδραστη πραγματικότητα. Η θρησκεία όμως λέει πως ακόμα και το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής σου αν μετανοήσεις, θα «μπεις στον παράδεισο». Μετανοώ σημαίνω ακριβώς αυτό: αλλάζω γνώμη, ιδέα, αλλάζω την κατάσταση του νου μου. Ο παράδεισος και η κόλαση, κι αυτά τόποι του νου είναι. Κι αλλάζοντας, αλλάζεις τόπο, αλλάζεις την πραγματικότητά σου, αλλάζεις τη ζωή σου ολόκληρη: πεθαίνεις κι ανασταίνεσαι. Εύχομαι αυτό το Πάσχα, όσοι το θέλουν και το επιθυμούν, να βιώσουν αυτό το θαύμα της ανάστασης. Και όλοι μαζί να γιορτάσουμε το τέλος της πανδημίας και την ανάσταση της κοινωνίας μας σε μια ακόμα καλύτερη από πριν, πιο συνειδητή κοινή ζωή. Με εντιμότητα, αλληλεγγύη κι όσο μπορούμε αγάπη προς τον διπλανό μας. Καλή Ανάσταση!


2

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

Π ΑΣΧΑΛιΝΟ Ω ρΑριΟ Κ ΑΤΑΣΤΗμΑΤΩΝ Τα καταστήματα τις προσεχείς ημέρες θα λειτουργήσουν τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο και με εορταστικό ωράριο. Ανοικτά θα παραμείνουν και την Κυριακή 25 Απριλίου, ενώ την Μεγάλη Παρασκευή θα μείνουν ανοικτά ως τις 19.00. Υπενθυμίζεται πως, λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη 4 Μαΐου.

Μ. Δευτέρα 26/4

09.00 – 20.30

Μ. Τρίτη 27/4

09.00 – 20.30

Μ. Τετάρτη 28/4

09.00 – 20.30

Μ. Πέμπτη 29/4

09.00 – 20.30

Μ. Παρασκευή 30/4

13.00 – 19.00

Μ. Σάββατο 1/5

09.00 – 15.00

Κυριακή του Πάσχα 2/5

Κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα 3/5

Κλειστά

Τρίτη 4/5

Κλειστά

μα γιατί το κάνετε αυτό;

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω των υγειονομικών συνθηκών, η λειτουργία των καταστημάτων, καθώς και το ωράριο, μπορούν να διαφοροποιηθούν εκτάκτως μετά από απόφαση της Κυβέρνησης. ΣΤΗριΖΟΥμΕ ΤΑ ΕμΠΟριΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗμΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ μΑΣ!

Γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο συμπολίτης μας Γιώργης Δραγατάκης: «Παρά που πέφτει πολλή γκρίνια για το θέμα, δεν με ενοχλούν τα παιδιά που μαζεύονται στην πλατεία για να δουν τους φίλους ή το ταίρι τους και να πιουν ένα ποτό. Ίσα-ίσα χαίρομαι. Λίγο με στεναχωρεί η εικόνα με τα σκουπίδια το επόμενο πρωί. Ξέρω ότι μεγάλωσαν με την εικόνα του πατέρα στην εκδρομή να ανοίγει το παράθυρο του αυτοκινήτου και να πετάει έξω ό,τι δεν χρειάζεται και της μάνας να παρατάει στην παραλία τα κουτιά από τα αναψυκτικά και τα πλαστικά από τους καφέδες. Όμως θα μ' άρεσε αν φεύγοντας άφηναν μια πλατεία καθαρή και να μας μάθουν αυτά ό,τι δεν τους μάθαμε εμείς.» Μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους: οφείλουμε να σεβόμαστε τους άλλους και το περιβάλλον μας, όπως ακριβώς θα θέλαμε να μας σέβονται και οι άλλοι. Είχαμε κι εμείς παγκάκια έξω από το γραφείο κι αναγκαστήκαμε να τα ξηλώσου-με, γιατί την επόμενη ημέρα όλος ο εξωτερικός χώρος θύμιζε χωματερή... Κάθε μέρα μαζεύαμε, κάθε νύχτα ξανά τα ίδια... Τώρα δεν μπορεί πλέον να κάτσει κανείς να ξαποστάσει, ούτε καν οι ηλικιωμένες γειτόνισσες να πουν μια κουβέντα μετά τη λαϊκή... Ούτε εσείς που το κάνατε βέβαια...

ΔΗμΟΤιΚΟ ΚΟιμΗΤΗριΟ ΝΕΑΣ ΣμΥρΝΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑ TOΠΙΚΗΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 0421380

ΜΑΓΚΡΙΩΤΟΥ5 &ΠΛ.ΠΕΡΙΜΕΝΗ1-2 Ν.ΣΜΥΡΝΗ,12171 ΤΗΛ.:2109351108 e-mail:info@nsonline.gr www.nsonline.gr

ΕΚΔΟΤΡΙΑ-Δ/ΝΤΡΙΑ AΛΕΞΙΑΗΛΙΑΔΟΥ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣΙ.Κ.Ε.”

Oι άγιες ημέρες που έρχονται είναι αφιερωμένες στην ταφή και την Ανάσταση των νεκρών. Μπορεί το Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης να μην είναι τόσο πλούσιο ούτε σε τέχνη, ούτε σε φύση όσο το Πρώτο Αθηνών, αλλά έχει κάποιες όμορφες λεπτομέρειες τις οποίες απαθανάτισε με τρυφερότητα και γνώση της τέχνης της, η φωτογράφος που βγάζει τελευταίως όλες τις φωτογραφίες του Δήμου, Ελένη Γρηγοριάδου. Ο Αντιδήμαρχος, Υπεύθυνος για το Δημοτικό Κοιμητήριο, Γιάννης Δημάκης επισημαίνει: «Ο σεβασμός που οφείλουμε να αποδίδουμε προς τους νεκρούς μας, αποτελεί υποχρέωση που έλκει την καταγωγή της από τα βάθη των αιώνων. Η υποχρέωση αυτή είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση και είναι ανεξάρτητη από φυλή, χρώμα, πολιτισμό και θρησκευτικές πεποιθήσεις». Το Κοιμητήριο είναι ανοικτό για τους επισκέπτες όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τις 7.00 το πρωί ως τις 6.30 το απόγευμα. Οι διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούν από Δευτέρα έως Πέμπτη 7.30 - 14.30 και την Παρασκευή από τις 7.30 - 13.00. Το ταμείο λειτουργεί τις ίδιες ημέρες και ώρες.


μιΑ «ΕξΥΠΝΗ» ΔιΑβΑΣΗ

ΣΤΗΝ

Μια «έξυπνη» διάβαση τοποθετήθηκε στο Δήμο Νέας Σμύρνης, και ειδικότερα στην οδό Ομήρου, μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης. Η διάβαση λειτουργεί χωρίς την ύπαρξη φωτεινού σηματοδότη και προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τους πεζούς. Οι πολίτες που θέλουν να διασχίσουν τη διάβαση, πατούν το κουμπί που βρίσκεται στο κολωνάκι επί του πεζοδρομίου. Μετά τον χαρακτηριστικό ήχο, ανάβουν πορτοκαλί φώτα για τέσσερα δευτερόλεπτα, αμέσως μετά ανάβουν κόκκινα φώτα επί της ασφάλτου, λευκά φώτα στις πινακίδες προτεραιότητας των πεζών, πράσινα φώτα στα πόδια των πεζών για να ξεκινήσουν και ταυτόχρονα ένας χαρακτηριστικός ήχος που ενημερώνει τους πολίτες με προβλήματα όρασης. Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου αναβοσβήνουν πορτοκαλί φώτα για να ενημερώνουν τους οδηγούς ότι πλησιάζουν σε διάβαση πεζών και λευκά φώτα επί των πινακίδων προτεραιότητας των πεζών για ακριβώς τον ίδιο λόγο.

ΑΠΟ

ΤΑ Π ΑθΗ ΕΩΣ ΤΗΝ Α ΝΑΣΤΑΣΗ Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης σε ζωντανή σύνδεση με την Αγία Φωτεινή. Κάθε απόγευμα όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

ΟμΗρΟΥ

Σχόλιο πολίτη για την εφαρμογή «Εγώ πάντως, επειδή βρέθηκα εχθές στην Ομήρου, είπα να κάνω χρήση της διάβασης με την κοπέλα μου. Φτάνοντας στο σημείο, δευτερόλεπτα πριν πατήσω το κουμπί, της λέω ‘Κοίτα να δεις που θα μας πατήσουν!’.

Το σύστημα ασφαλούς διάβασης Melon είναι ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής και φιλοδοξεί να προσφέρει ασφαλείς διελεύσεις στους πεζούς και να συνεισφέρει στη δημιουργία καλύτερης οδηγικής κουλτούρας. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που εγκαθιστά ένα τόσο προηγμένο σύστημα σε διάβαση χωρίς φωτεινό σηματοδότη, δίνοντας ουσιαστική προτεραιότητα στους πεζούς που χρησιμοποιούν αυτό το πολυσύχναστο σημείο της πόλης καθημερινά.

Πατάω το κουμπί, ακούγεται ο ήχος, ανάβουν οι κόκκινες ενδείξεις (ώρα 8:30μ.μ, άρα ήταν εμφανές το κόκκινο χρώμα στο οδόστρωμα), περνάει ένα μηχανάκι delivery σαν να μην συνέβαινε τίποτα (γέλια...) Διασχίζουμε το πρώτο κομμάτι του δρόμου και φτάνοντας στο δεύτερο, στο βάθος υπήρχε λεωφορείο. Περνάμε και το δεύτερο, το λεωφορείο ελάττωσε ταχύτητα - κατά τη γνώμη μου επειδή μας είδε να διασχίζουμε το δρόμο και όχι γιατί κατάλαβε τι συνέβαινε - και αφού φτάσαμε στο πεζοδρόμιο και ενώ τα φώτα στο οδόστρωμα ήταν ακόμη κόκκινα, πέρασε από τη διάβαση κανονικά, σα να μην υπήρχε... Να πω την αλήθεια, δεν περίμενα πως θα δουλέψει κάτι τέτοιο, καθώς είναι θέμα οδηγικής παιδείας το αν θα σταματήσεις σε μια διάβαση με ή χωρίς «φωτορυθμικά». Αυτό που με εξέπληξε ήταν ότι ούτε καν το λεωφορείο δεν σταμάτησε! Όπως και να έχει, αν επιλέξετε τη συγκεκριμένη διάβαση, κάντε το με προσοχή σα να μην υπήρχε...»

μΕΤΑφΥΤΕΥΣΗ ΥΠΕρΑιΩΝΟβιΩΝ ΕΛιΩΝ Δυο μεταφυτεύσεις υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας. Η μία στο τρίγωνο πρασίνου Αγίας Φωτεινής και Αγίας Σοφίας και η άλλη στο τρίγωνο Ελ. Βενιζέλου και Αϊδινίου. Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Πέτρος Κουκάς και η γεωπονική υπηρεσία του Δήμου συντόνισαν τις προσπάθειες προκειμένου να γίνει γρήγορα και σωστά η όλη διαδικασία και να μειωθεί η ταλαιπωρία του κόσμου (λόγω διακοπής της κυκλοφορίας).

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης συμμετέχει στην διάσωση και μεταφύτευση ελαιόδεντρων που προέρχονται από απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την κατασκευή έργων της ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για μια δράση που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και έχει ως στόχο τη διαχείριση του φυτικού κεφαλαίου των ελαιόδεντρων και τη διάσωσή τους μέσω της μεταφοράς και μεταφύτευσής τους.


4

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

Το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί την ανάπλαση του Άλσους

Παράδοση Αναπηρικού Αμαξιδίου Παραδόθηκε στο Δήμο μας από την κυρία Βιβή Βάγγαλη, Πρόεδρο του Συλλόγου «Αγάπη για τη Ζωή», ένα αναπηρικό αμαξίδιο, αποτελεσμα της ανακύκλωσης καπακιών που με ιδιαίτερη επιμέλεια συλλέγουν οι δημότες μας. Το αμαξίδιο παρέλαβαν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Νότης Γιατζίδης και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Γιώργος Κρικρής.

Κατόπιν κατάθεσης ολοκληρωμένης πρότασης του Δήμου Νέας Σμύρνης με τίτλο «Αστική ανάπλαση του Άλσους Νέας Σμύρνης» προϋπολογισμού 1.303.570€, το «Πράσινο Ταμείο» ενέταξε το έργο στον άξονα προτεραιότητας 1 «Αστική Αναζωογόνηση» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» και το χρηματοδοτεί με το ποσό των 621.918€.

Συνεχίζουμε να μαζεύουμε καπάκια, συνεχίζουμε να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο.

Υπενθυμίζουμε ότι το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτήσει επίσης με το ποσό 53.320€ την κατασκευή θερμοκηπίου εντός του Άλσους με σκοπό την κάλυψη σημαντικού μέρους των αναγκών του Δήμου μας σε ανθόφυτα.

Καθαρισμός ίδιων οικοπέδων Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, που διαρκεί από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου 2021, και σύμφωνα με την υπ' αρ. 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1346/Β/25-04-2012), οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων υποχρεούνται για την αποψίλωσή τους από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους.

Άνοιξη! Φωτο: Γιάννης Παππάς

Βάσει του Ν. 3852/2010 άρθρο 94 παρ. 1 περ. 26 (ΦΕΚ 87/A/07-06-2010), σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 0,50€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Λαϊκές αγορές

Κυριάκος μητσοτάκης: «Λάθος και αστοχία η Νέα Σμύρνη»

Ημέρα λαϊκής αγοράς στη Νέα Σμύρνη είναι η Τετάρτη: μια μεγάλη στην Μεγάλου Αλεξάνδρου και δύο μικρότερες στην Ελλησπόντου και στην Αρκαδιουπόλεως, αλλά και κάθε Δευτέρα απόγευμα στον παράδρομο της Συγγρού (227), λαϊκή με βιολογικά προϊόντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα γεγονότα του προηγούμενου μήνα στην πλατεία, που έφεραν τη Νέα Σμύρνη στο προσκήνιο και ανέδειξαν για άλλη μια φορά τη βίαιη συμπεριφορά της Αστυνομίας εναντίον των πολιτών, και είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται με τα μέτρα, πως «η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν λάθος, αστοχία» και πως «αυτά τα φαινόμενα δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή».

Φωτο: Ελένη Γρηγοριάδου

μεταφορά Δημοτικών Υπηρεσιών Οι υπηρεσίες του Δήμου Νέας Σμύρνης μεταφέρονται αυτές τις μέρες στο νέο Δημαρχείο επί της Λεωφόρου Συγγρού 193. Η μετακόμιση στο νέο κτήριο συνεπάγεται, ωστόσο, προσωρινή αδυναμία εξυπηρέτησης του κοινού από την Παρασκευή 23 Απριλίου μέχρι και την Παρασκευή 7 Μαΐου. Για επείγοντα θέματα δημοτικών υπηρεσιών οι δημότες μας μπορούν να απευθύνονται στο κεντρικό ΚΕΠ της πόλης μας, επί της οδού Αγίας Φωτεινής, καλώντας για ραντεβού ή ενημέρωση στους αριθμούς 213 2025505 & 507. Αιτήματα που στέλνονται με email ή ψηφιακά εξυπηρετούνται κανονικά.

Οι πράσινοι παπαγάλοι του Άλσους Φωτο: Ελένη Γρηγοριάδου


θΕΟφιΛΟΣ ΚΑΤΑΛΕιφΟΣ Ενεργό ρόλο στις τοπικές υποθέσεις του Δήμου Νέας Σμύρνης ανέλαβε ο κ. Θεόφιλος Καταλειφός, ο οποίος ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος ενώπιον του Δημάρχου Σταύρου Τζουλάκη. Ο Δήμαρχος τον καλωσόρισε στο Δημοτικό Συμβούλιο με ευχές για μια παραγωγική αυτοδιοικητική θητεία, με θετική παρουσία και με λόγο που να υπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών στις συνεδριάσεις του οργάνου. Το νέο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης προέρχεται από τη δημοτική κίνηση «Στροφή Νέας Σμύρνης», με τον οποίο είχε εκλεγεί και στο παρελθόν Δημοτικός Σύμβουλος, και καταλαμβάνει την έδρα του κ. Παναγιώτη Πάντου, μετά την παραίτησή

του από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου και την μετακόμισή του στις Βρυξέλλες. Ο κύριος Πάντος έχει προσφέρει σημαντικό έργο από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο ως Δημοτικός Σύμβουλος, όσο και ως επικεφαλής της Παράταξης «Στροφή Νέας Σμύρνης».

ΓιΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛμΠΑΛΟΓΛΟΥ: EΝΑΣ ΓΝhΣιΟΣ φιΛΟΖΩΟΣ Γράφει η Γεωργία Τζανάκη και συνυπογράφουμε με όλη μας την καρδιά: «Αυτό το κατάστημα οπτικών βρίσκεται στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Το γνωρίζω χρόνια και παρ' ότι εγώ μένω σε άλλη περιοχή, ψωνίζω από εκεί! Γιατί; Γιατί ο ιδιοκτήτης είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και το κατάστημά του εκτός από την μεγάλη ποικιλία και τις καλές τιμές, δείχνει έμπρακτα και μεγάλη αγάπη στα αδέσποτα!

ΕΠιθΕΣΗ

ΣΕ

μΑθΗΤριΕΣ ΛΥΚΕιΟΥ

Στη σύλληψη ενός 35χρονου προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές μετά από καταγγελία τριών μαθητριών Λυκείου του 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης, πως προσπάθησε να τις κακοποιήσει σεξουαλικά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Οι μαθήτριες περνούσαν από την πλατεία μέραμεσημέρι, όταν ο άνδρας, που φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, έκανε αρχικά ασελγείς προτάσεις στις μαθήτριες και στη συνέχεια τους επιτέθηκε. Οι δυο μαθήτριες, αφού ξέφυγαν από τον 35χρονο, πήγαν τρέχοντας στο σχολείο, το είπαν στους καθηγητές και εκείνοι ενημέρωσαν την αστυνομία. Άμεσα κλήθηκε η αστυνομία και μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ έφτασαν στην πλατεία και άρχισαν την έρευνα για τον ύποπτο, βάσει της περιγραφής που έδωσαν οι μαθήτριες. Τελικώς, εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Ο 35χρονος έχει παρελθόν με ανάλογα περιστατικά, καθώς έχει συλληφθεί για σεξουαλικές επιθέσεις, ενώ έχει εγκλειστεί και σε ψυχιατρική κλινική.

Κάθε φορά που πήγαινα, όλο και έβρισκα κάποιο αδέσποτο σκυλάκι να ξεκουράζεται μέσα στο κατάστημα! Πάντα είχε κουβάδες με νερό απ' έξω τα καλοκαίρια που περνούσα! Και πρόσφατα είδα ότι ένα αδεσποτάκι το έχει μόνιμα μέσα στο μαγαζί για να το προστατέψει! Είναι το μοντέλο που βλέπετε στην βιτρίνα, ενώ το κατάστημα ήταν κλειστό! Ε, πώς να μην αγαπάς τέτοιες επιχειρήσεις; Εδώ, και αγαπάς και προτιμάς!»

ΑΠΟ

35ΧρΟΝΟ

Ο άνδρας συνελήφθη, ενώ οι ανήλικες, μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχαν πάει να κάνουν την επίσημη κατάθεσή τους, καθώς είναι ακόμη σε κατάσταση σοκ. «Εκείνος έπεσε με φόρα, τρέχοντας, κατά επάνω τους, από πίσω, δεν τον είδαν. Μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι είναι κάποιος άγνωστος, είχε αρπάξει ήδη την μία από τη μέση και από τα μπούτια και από τα πόδια και την τράβαγε και επειδή το κορίτσι αντιστάθηκε, την πέταξε πάνω σε έναν φράχτη. Στο καπάκι αρπάζει τις άλλες δύο μαθήτριες απ’ τα χέρια και τους φώναζε ‘Ελάτε να σας πάω βόλτα, κο-ριτσάκια’. Τα κορίτσια φώναζαν, προσπαθούσαν να αντισταθούν. Εκείνος, μετά την επίθεση, έκατσε σε ένα παγκάκι και γελούσε» ανέφερε η μητέρα ενός εκ των τριών κοριτσιών. «Στα 10-15 λεπτά είχε έρθει η Αστυνομία και πήρε τις πρώτες καταθέσεις από τα κορίτσια. Με τις περιγραφές κατάλαβαν ποιος είναι, πήγαν και τα παιδιά και τον τράβηξαν φωτογραφία και έτσι μπόρεσαν και βοήθησαν την Αστυνομία να τον αναγνωρίσουν», δήλωσε η μητέρα του 17χρονου κοριτσιού.


6

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

Ο Παναγιώτης Πάντος μας αποχαιρετά σμυρνιούς στον φόβο και στην αδράνεια, αλλά να τους κινητοποιήσει ακόμη πιο δυναμικά ενάντια σε κάθε αδικία.

Ο επί χρόνια Δημ. Σύμβουλος και πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Σμύρνης με τη δημοτική κίνηση “Στροφή Νέας Σμύρνης” ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα δημοτικά πράγματα της Ν. Σμύρνης, αλλά και από την Ελλάδα, με τα εξής λόγια: Αποχαιρέτησα σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Ν. Σμύρνης, καθώς επαγγελματικοί λόγοι με οδηγούν πλέον να κατοικώ μόνιμα στο εξωτερικό. Στο τελευταίο μου μήνυμα δεν μπορούσα παρά να σταθώ στους άδικα συλληφθέντες συμπολίτες μας, θύματα ενός κράτους που επιμένει να τους διώκει ποινικά, παρότι έχει αποκαλυφθεί η πλήρης παρανομία των αστυνομικών πριν από τρεις Κυριακές, και ιδίως στο κεντρικό πρόσωπο του βίντεο που συγκλόνισε τη χώρα, τον νέο που ξυλοκοπήθηκε γιατί υπερασπίστηκε μια οικογένεια από την αστυνομική αυθαιρεσία. Όπως έχω ξαναπεί, δεν μπορεί παρά να είμαστε περήφανοι για τη στάση του, αλλά και γενικότερα να τασσόμαστε ως Δήμος Νέας Σμύρνης στο πλευρό όλων των πολιτών που όρθωσαν και ορθώνουν καθημερινά το ανάστημά τους απέναντι στην αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό. Δεν μπορεί παρά να θέλουμε όλη αυτή η υπόθεση να μην οδηγήσει τους Νεο-

ΔΗμΟΣ & ΑΣΤΥΝΟμιΑ

ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓιΑ ΤΟΥΣ

ΑΣΤΕΓΟΥΣ

δομές φιλοξενίας που μπορούν να απευθυνθούν, τους κανόνες ατομικής και δημόσιας υγιεινής, καθώς και την παρουσίαση των κοινωνικών δομών και παροχών που μπορεί να διαθέσει η Κοινωνική Υπηρεσία σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες δράση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νέας Σμύρνης από κοινού με την Αστυνομία της Νέας Σμύρνης, παρουσία του Διοικητή κυρίου Σκουτέλα, με στόχο την προσέγγιση άστεγων πολιτών. Η δράση είχε ως στόχο την εκ νέου ενημέρωση των πολιτών για τις υπάρχουσες

Είχε προηγηθεί συνάντηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας με την Αστυνομία στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν αφενός την χαρτογράφηση των άστεγων πολιτών της Νέας Σμύρνης αφετέρου την εξέλιξη των εισαγγελικών εντολών που έχουν αναλάβει από κοινού η Κοινωνική Υπηρεσία και η Αστυνομία. Τέλος, συμφωνήθηκε συστηματική συνεργασία, προκειμένου να διευθετούνται τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τις δύο υπηρεσίες, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότητα των δράσεων.

Στο πλαίσιο αυτό (και έχοντας κατά νου την προηγούμενη –ατυχή πιστεύω– απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) πρότεινα στο σώμα τη βράβευση του νέου αυτού συμπολίτη μας για τη στάση του, για να δηλώσουμε έτσι ξεκάθαρα τη θετική μας θέση για τη δικαστική περιπέτεια όλων των αδίκως συλληφθέντων, αλλά πρωτίστως για να στείλουμε ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία και στην πολιτεία για την ανάγκη διαρκούς υπεράσπισης των δημοκρατικών αξιών. Ελπίζω η δημοτική αρχή να το σκεφτεί σοβαρά και να αναθεωρήσει τη στάση της. Υ.Γ.: Η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου μεγάλο μέρος των πολιτών της Ν. Σμύρνης επί τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ήταν εξαιρετικά τιμητική. Ελπίζω κι εγώ με τη σειρά μου να τους εκπροσώπησα αξιοπρεπώς. Τους ευχαριστώ και σας ευχαριστώ όλους και όλες. Και πολλές ευχές στον Θεόφιλο Καταλειφό που παίρνει τη σκυτάλη στα έδρανα της Δημοτικής Κίνησης ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ.

ΕΓΓρΑφΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑιΔιΚΟΥΣ ΣΤΑθμΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗμΟΥ Λήγει σύντομα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, οπότε όσοι θέλετε να το κάνετε σπεύστε μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη 29/04. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (συμπλήρωση αίτησης και κατάθεση δικαιολογητικών) με σύνδεση (link) polneasmyrni.intellisoft.gr. Εναλλακτικά, εγγραφές γίνονται στην αίθουσα του Πολυχώρου «Γαλαξίας» στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης, από τις 9.00π.μ. έως τις 14:00μ.μ. καθημερινά, κατόπιν ραντεβού, τηρώντας τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών κλείνονται ραντεβού στο τηλέφωνο 213 2025918.


ΚΑθΗμΕριΝΗ

Νέα Σμύρνη: Εύφορο «έδαφος» για δημιουργία οικογένειας Αν φλερτάρετε με την ιδέα να δημιουργήσετε προσεχώς οικογένεια και θέλετε να γνωρίζετε εκ των προτέρων τις παροχές που δικαιούστε, ίσως θα πρέπει να μετακομίσετε… στη Νέα Σμύρνη. Και αυτό γιατί εκεί ο δήμος μόλις συνέστησε το Γραφείο Υποστήριξης Οικογένειας, «στο οποίο εντάσσονται όλες οι υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής που προσφέρονται στους δημότες – από τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ έως τη σχολική κοινωνική υπηρεσία και την τοπική ομάδα προαγωγής ψυχικής υγείας», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Παναγιώτης Γιατζίδης. «Το νέο γραφείο θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων των υπηρεσιών μας και θα συμβάλει στην ακόμα πιο αποτελεσματική λειτουργία τους», συμπληρώνει ο ίδιος. «Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση του πλήθους των αναγκών που έχουν όλα τα μέλη μιας οικογένειας, σε βάθος χρό-

νου», σημειώνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του δήμου, δρ Μιχάλης Χρηστάκης, που παρουσίασε προ ημερών το φιλόδοξο σχέδιο της Νέας Σμύρνης στη 2η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Δήμων Φιλικών προς την Οικογένεια – ένα δίκτυο στο οποίο o δήμος θα κάνει αίτηση για να γίνει δεκτός. Οπως περιγράφει, η ιδέα να δώσει προτεραιότητα στην οικογένεια προέκυψε από την ενασχόλησή του με την ΑΣΠΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας), μέσω της οποίας απέκτησε ολοκληρω-

μένη εικόνα των σύγχρονων αναγκών. «Συζητούσα με τον δήμαρχο της πόλης, Σταύρο Τζουλάκη, προκειμένου να χαράξουμε την πολιτική των επόμενων ετών», λέει, «και σκεφτόμασταν την προοπτική αύξησης των παιδικών σταθμών, όμως κοιτώντας τα στατιστικά, διαπιστώσαμε ότι αυτό που θα χρειαστούμε προσεχώς είναι περισσότερες μονάδες για ηλικιωμένους, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των Νεοσμυρνιωτών αυξάνεται ραγδαία». Οι αριθμοί προδίδουν το δημογραφικό πρόβλημα: «Οι γεννήσεις που καταγράφηκαν στο ληξιαρχείο μας το 2016 ήταν 671 και το 2020 μόλις 350», προσθέτει. «Φυσικά, αυτή είναι η τάση σε όλη την Ευρώπη». Οι ενδιαφερόμενοι είναι ήδη ενήμεροι για τη νέα υπηρεσία. «Η πληροφορία θα έχει φτάσει ήδη σε εκείνους είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω έντυπου υλικού», διευκρινίζει ο κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, διευθυντής της Κοινωνικής Υπηρεσίας

Αναγνώστης της εφημερίδας μας έστειλε την ακόλουθη επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια, χωρίς όμως να αναφέρουμε το όνομα του γράφοντα, διότι ο ίδιος δεν θέλει να δημοσιευθεί για ευνόητους λόγους και φυσικά σεβόμαστε την επιθυμία του: Αξιότιμοι κύριοι, Θαυμάζω την εφημερίδα και το έργο σας. Την διαβάζω ανελλιπώς (αν και όχι πάντα αφού μερικές φορές τα φύλλα στην πολυκατοικία μου γίνονται κομφετί από κάποιους «έξυπνους»). Ως πατέρας δύο παιδιών, ένα εκ των οποίων είναι ακόμα μωρό σε καρότσι, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αναδείξετε το τεράστιο θέμα με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια. Είναι ένα μείζον ζήτημα της

του Δήμου. Επισημαίνεται ότι στις λίστες των δικαιούχων στο κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο και οδοντιατρείο της πόλης είναι ήδη εγγεγραμμένοι 2.500 άνθρωποι. «Το διάστημα της πανδημίας τα αιτήματα έχουν αυξηθεί», προσθέτει ο κ. Ιωακειμίδης. «Αν έρθει, λοιπόν, στο νέο γραφείο ένας πατέρας με δύο παιδιά Δημοτικού, θα τον κατατοπίσουμε για τις παροχές της σχολικής κοινωνικής υπηρεσίας, που περιλαμβάνουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αλλά και οικονομική, καθώς έχουμε καθιερώσει τη χορήγηση σχολικού δεκατιανού στα παιδιά οικογενειών που έχουν οικονομική ανάγκη». Το ζητούμενο είναι να μάθει ο δημότης το εύρος των επιλογών που έχει και να νιώσει ότι έχει ένα σύμμαχο στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης. «Η οικογένεια του Δήμου Νέας Σμύρνης αγκαλιάζει έτσι την οικογένεια», υπογραμμίζει ο δήμαρχος, Σταύρος Τζουλάκης.

περιοχής μας και κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει. Μόνο στην άμεση γειτονιά μου, υπάρχουν πάρα πολλοί που παρκάρουν επί μονίμου βάσεως στα πεζοδρόμια, κλείνοντας πλήρως την διάβαση από καρότσια (είτε μωρού και ακόμα περισσότερο αναπήρου). Αν τους μιλήσεις, συνήθως απαντούν ανάγωγα και επιθετικά, ενώ το τραγελαφικό είναι ότι έχω δει μέχρι και κάποιον να τσακώνεται με άλλον που πάρκαρε στη "δική" του θέση στο πεζοδρόμιο! Η αστυνομία, όσες φορές και να κληθεί. αδιαφορεί. Είναι μία κατάσταση τρομοκρατίας των αδίκων προς τους δίκαιους. Αφορμή για αυτή την έκκλησή μου αποτελεί περιστατικό όπου πρόσφατα για να αποφύγουμε

παρκαρισμένο στο πεζοδρόμιο με το καρότσι, κατεβήκαμε στο δρόμο και εκεί πέρασε με ταχύτητα ράλι ένα άλλο ανάγωγο άτομο, κοντεύοντας να χτυπήσει την γυναίκα και το παιδί μου. Επειδή κάτι τέτοιο δεν αργεί να γίνει και η οργή σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι μη διαχειρίσιμη, σας παρακαλώ να το αναδείξετε. Οφείλω να σημειώσω και κάποιες εξαιρέσεις κάποιων που έχουν κάνει πάρκινγκ τους το πεζοδρόμιο, τουλάχιστον αφήνουν περιθώριο για ένα καρότσι να περνάει. Κάτι τόσο απλό θα μπορούσε να βοηθήσει. Όλοι έχουμε πρόβλημα με το παρκάρισμα. Δεν είναι λύση όμως να μεταθέτουμε τα προβλήματά μας στους άλλους.


8

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

106η Επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων Ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε μια σεμνή τελετή, πραγματοποιήθηκε η δοξολογία στο «ΗΡΩΟ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ» στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Νέα Σμύρνη, με κατάθεση στεφάνων.. Η φετινή 106η επέτειος σηματοδοτήθηκε από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν: «Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής περιόδου και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες που έγιναν να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι να παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους

σε όλες τις μορφές του. Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.» μΝΗμΕιΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝιΑΣ ΑρμΕΝιΩΝ Η Ν. Σμύρνη είναι η πόλη του Μνημείου της Αρμενικής Γενοκτονίας. Είναι επίσης αδελφοποιημένη πόλη με το Δήμο Σισιάν της Αρμενίας. Με αφορμή την τέλεση δοξολογίας στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων

στην πόλη μας, ας ρίξουμε το βλέμμα μας στο γλυπτό έργο του Νεοσμυρνιού Βάσου Καπάνταη. Στις 14 Απριλίου 1979 πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Χρυσοστόμου της Νέας Σμύρνης (σήμερα Πάρκο Εθνικής Μνημοσύνης), τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου των Αρμενίων, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Βάσος Καπάνταης. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης και οι Αρμένιοι της Ελλάδας τίμησαν με αυτό τον τρόπο τους 1.300.000 Αρμένιους που

ΔΩρΕΑ ΤΟΥ ΚΟιΝΩΝιΚΟΥ φΑρμΑΚΕιΟΥ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝιΑΤΩΝ Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, αξιοποιώντας έγκαιρα σκευάσματα του Κοινωνικού Φαρμακείου που υπήρχαν σε περίσσευμα, πριν αυτά λήξουν, δώρισε στο Άσυλο Ανιάτων φάρμακα πρώτης ανάγκης (για καρδιαγγειακές παθήσεις και για το κεντρικό νευρικό σύστημα), συμπληρώματα διατροφής για ογκολογικούς ασθενείς, αντιπηκτικές ενέσεις για κλινήρεις και αρκετά νοσοκομειακά είδη: ρινικούς αναπνευστήρες, επουλωτικά επιθέματα, ουροκαθετήρες και βοηθήματα παρεντερικής διατροφής. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, απέναντι στο έργο που προσφέρει η ιστορική αυτή δομή, από το 1893. Tο Άσυλο Ανιάτων παρέχει σε χιλιάδες άπορους, χρόνιους ασθενείς, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες συντήρησης

και διαβίωσης καθώς και ανακούφιση των οικογενειών τους από τις δυσβάσταχτες φροντίδες συγ-γενών. Το Ίδρυμα αυτό, λειτουργεί χωρίς καμία κρατική επιδό-τηση. Οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται από την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και τις προσφορές ευαισθητοποιημένων πολιτών και εταιρειών. Το Ίδρυμα, περιθάλπει περίπου 180 ασθενείς από όλη την Ελλάδα, που η πάθησή τους είναι ανίατη και τούς καθιστά ανίκανους να αυτοεξυπηρετηθούν. Οι ασθενείς παραμένουν στο Ίδρυμα ως το τέλος της ζωής τους, γεγονός που συνεπάγεται -ιδίως κατά το τελικό στάδιο του αγώνα τους-, αυξημένη ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα. Η σκέψη μας είναι στο προσωπικό που δωρίζει καθημερινά εαυτόν.

σφαγιάστηκαν το 1915 από τα κεμαλικά στρατεύματα. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη καμπάνα τοποθετημένη πάνω σε βάθρο από ακατέργαστη πέτρα. Πάνω στην καμπάνα είναι ενσωματωμένο ένα ξίφος και σκαλισμένα γράμματα στην αρμένικη γλώσσα. Κατά τον Χρ. Χρήστου «η καμπάνα φωνάζει για τη σφαγή των Αρμενίων και το ξίφος ζητά δικαίωση». Πάνω στο βάθρο είναι σκαλισμένη η φράση: ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΑΓΩΝ.

μαγεία οι ανθισμένες κουτσουπιές της Νέας Σμύρνης!

Φωτο: Ελένη Γρηγοριάδου


«ΧρΟΝιΚΑ

ΤΟΥ

ΕιΚΟΣι ΕΝΑ»

μΗΝιΑιΑ ΕφΗμΕριΔΑ ΓιΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝιΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ νισμού Δήμου Νέας Σμύρνης ο οποίος έχει και την επιμέλεια της έκδοσης. «Παράλληλα ο αναγνώστης θα έχει στα χέρια του, με την ευκολία που παρέχει μια εφημερίδα και με μια ματιά, σταχυολογημένες τις κομβικές στιγμές της Επανάστασης από ολόκληρο τον ελληνικό χώρο.»

Μια μηνιαία εφημερίδα εκδίδει από τον Απρίλιο και έως το τέλος του έτους ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Τα «Χρονικά του ‘Εικοσι Ένα» είναι μια πρωτότυπη έκδοση, στην οποία καταγράφονται σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης και του Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων που συνέβησαν κατά τον αντίστοιχο μήνα κυκλοφορίας της εφημερίδας. Παράλληλα με τα βασικά γεγονότα καταγράφονται μικρότερες ειδήσεις που αφορούν, όχι μόνο στη δράση στο πεδίο της μάχης, αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, πάντοτε σε άμεση συνάρτηση με την Επανάσταση. «Η συγκεκριμένη έκδοση θεωρούμε ότι είναι αρκετά πρωτότυπη και προσκαλεί τον αναγνώστη να συνδεθεί άμεσα με τα γεγονότα καθώς θα έχει την αίσθηση ότι ξεφυλλίζει ένα ημερολόγιο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις ακριβώς τη στιγμή που συνέβησαν», εξηγεί ο Βαγγέλης Χατζατουριάν, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργα-

ξΕΣΠιΤΩθΗΚΑΝ

Οι

Τα κείμενα είναι τεκμηριωμένα βάσει της σχετικής βιβλιογραφίας και των αντίστοιχων πηγών. Η εφημερίδα θα διανέμεται δωρεάν στην πόλη της Νέας Σμύρνης και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και θα αναρτάται παράληλα στο Διαδίκτυο, στη σελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης στο facebook. Οι αναγνώστες θα μπορούν να αναζητήσουν την έκδοση κάθε μήνα ώστε να ολοκληρώσουν τη συλλογή τους, ενώ στο τέλος του χρόνου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένας τόμος με τις εφημερίδες και να διανεμηθεί σε δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες. Να σημειωθεί ότι για την εικονογράφηση των Χρονικών χρησιμοποιήθηκε υλικό από το αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

ΓΑΤΕΣ

ΤΗ ς

ΠΕρΓΑμΟΥ

Άγνωστοι, ασυνείδητοι συμπολίτες μας αφαίρεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σπιτάκια που εθελοντές φιλόζωοι είχαν τοποθετήσει επί της οδού Περγάμου 35 για τα αδέσποτα γατάκια της περιοχής. Η πράξη αυτή είναι κοινωνικά απαράδεκτη. Δυστυχώς φαίνεται ότι ορισμένοι ενοχλούνται από το γεγονός πως κάποια ζωάκια σιτίζονται, περιθάλπονται και βρίσκουν μια ζεστή γωνιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα χάρη στη φροντίδα ευσυνείδητων φιλόζωων. Ο Δήμος κατήγγειλε την κλοπή στο Αστυνομικό Τμήμα. Επειδή στις γύρω πολυκατοικίες υπάρχουν κάμερες, πιστεύουν στο Δήμο ότι θα συλληφθούν οι υπαίτιοι άμεσα και καλούν τους δημότες, όταν υποπίπτουν στην αντίληψή τους τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, να τις καταγγέλλουν αμέσως στις αρμόδιες αρχές. Η πράξη αυτή σύμφωνα με το νόμο 4235 θεωρείται παθητική κακοποίηση αδέσποτων ζώων και τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση.

«ΣμΥρΝΗ

μΟΥ

ΑΓΑΠΗμΕΝΗ»

Τον Ιούνιο αρχίζουν τα γυρίσματα της κινηματογραφικής μεταφοράς του θεατρικού έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», που θα βγει τον Ιανουάριο του 2022 στους κιν/φους. Αφιερωμένο στη μνήμη των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης, το φιλμ πρόκειται να σκηνοθετήσει ο Γρηγόρης Καραντινάκης (Η χορωδία του Χαρίτωνα), ενώ η Μιμή Ντενίση θα είναι η πρωταγωνίστρια. Δίπλα της θα παίζουν όχι μόνον Ελληνες ηθοποιοί αλλά και ξένοι, καθώς ειδικές εμφανίσεις θα κάνουν η Σούζαν Χάμσιαιρ, ο Ρούπερτ Γκρέιβς και μια τεράστια μορφή του κινηματογράφου και του θεάτρου, η Βανέσα Ρέντγκρειβ. Στην ελληνική διανομή θα βρούμε τους Λεωνίδα Κακούρη, Γιάννη Βογιατζή, Ταμίλλα Κουλίεβα, Χρήστο Στέργιογλου, Κρατερό Κατσούλη, Μπουράκ Χακί, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Παντούση κ.α. Η προκυμαία της Σμύρνης θα ανασυσταθεί στον Φλοίσβο του Π. Φαλήρου και θα μπορεί να την επισκέπτεται ο κόσμος. Ο προϋπολογισμός, δε, της «Σμύρνης» θα είναι 4,5 εκατ. ευρώ, ένας από τους υψηλότερους στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Η ΛΕΟΝΤΕιΟΣ ΛΟΥΖΕΤΑι

ΣΤΟ

ΓΑΛΑΖιΟ

Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η κεντρική είσοδος της ιστορικής Λεοντείου Σχολής στη Νέα Σμύρνη φωτίζεται στα γαλανόλευκα ως ελάχιστος φόρος τιμής στους ήρωες και τις ηρωίδες του 1821 με την ευχή: «Χρόνια πολλά σε όλους! Χρόνια πολλά, Ελλάδα!»


10

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

Η ΠΑΛΑιμΑΧΟΣ ΑθΛΗΤριΑ Φτώχεια, πολύ φτώχεια, κόρη μου. Εκείνα τα χρόνια, πιτσιρίκα 16 χρονών, κάθε Κυριακή πήγαινα στο γήπεδο του Εσπέρου, ήταν κοντά στο σπίτι μου, και παρακολουθούσα βόλεϊ. Με είδαν εκεί μια-δυο, στο τέλος με πλησίασε ο προπονητής και μου είπε: «Σε βλέπω κι έρχεσαι συχνά, θες να έρθεις να παίξεις;». «Δεν έχω λεφτά» του λέω. Να φανταστείς, νόμιζα ότι ήταν πλούσιοι και πλήρωναν για να παίξουν. «Έλα», μου λέει, «την Τρίτη για προπόνηση». Πάω τρέχοντας σπίτι μου, ράβω το σορτσάκι μου κι αρχίζω την προπόνηση. Από τη Διαμάντω όμως ξεκίνησαν όλα. Η Διαμάντω πήγαινε συνέχεια στο καλάθι. «Τι θες», της έλεγα, «και πας συνέχεια σε αυτό το χαζοπράμα;». Και πάω μια φορά στο καλάθι, και όχι μόνο τρελαίνομαι αλλά καταλαβαίνω ότι

ΤΟΥ

ΠΑΝιΩΝιΟΥ

ΔΗμΗΤρΑ ΖΑΠΟΝιΔΟΥ

είμαι και καλή σ' αυτό. Ψάχνω να δω τι θα κάνω, διαβάζω στην εφημερίδα ότι έχει ομάδα μπάσκετ γυναικών ο Πανιώνιος. Πάω και τους λέω «Θέλω να παίξω». Υπήρχαν τότε ομαδάρες, ε; Σπόρτινγκ, Πανιώνιος, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Πειραϊκός. Όλα τα παιχνίδια γίνονταν στο Σπόρτινγκ. Ήμασταν τρεις αδελφές. Είχαμε αφήσει το σχολείο, δύσκολα χρόνια, φτώχεια, έπρεπε να δουλέψουμε. Είχαμε πάει σε ένα εργοστάσιο με είδη γυναικεία, πάνω από τις μηχανές ήμασταν όλη μέρα, 8-5. Έφευγα από το εργοστάσιο 5 η ώρα, με το σορτσάκι στην τσάντα, γιατί στις 6 είχα προπόνηση. Πήγαινα από του Χα-

ροκόπου στη Ν. Σμύρνη με τα πόδια και δεν διαμαρτυρήθηκα ποτέ, κοπέλα μου. Δέκα χρόνια δεν είπα «κουράστηκα». Η μητέρα μου ήταν μεγάλη, δεν ήρθε ποτέ στο γήπεδο. Να σου πω, δεν καλοκαταλάβαινε και τι έκανα, «το παιδί παίζει μπάλα» έλεγε. Οι αδελφές μου είχαν έρθει μία φορά να με δουν με την Εθνική. Καμιά φορά βλέπω στην τηλεόραση τους παίκτες που μιλάνε για προβλήματα στο μπάσκετ τώρα. Προβλήματα; Τότε να δεις. Δέκα χρόνια δεν ζήτησα ούτε ένα ποτήρι γάλα. Ούτε τα ναύλα δεν μου έδιναν. Τίποτα. Παπούτσια ελβιέλα και τα φορούσα χωρίς κάλτσες. Τι να πω στη μάνα μου; Δώσ' μου λεφτά να πάρω κάλτσες; Κάλτσες έβαλα με την Εθνική, όταν μου έδωσαν τη στολή. Προπονητή στον Πανιώνιο είχα τον Μίσσα τον Πανταζόπουλο - μεγάλος προπονητής και πολύ κύριος. Την ίδια χρονιά φτάσαμε στον τελικό για το πρωτάθλημα Σπόρτινγκ-Πανιώνιος. Στον τελικό, όταν μπήκα στο γήπεδο, μια εξέδρα φώναζε «Δεν μπορείς, Ζαπονίδου». Τα έχασα. Ήθελαν να μου σπάσουν τα νεύρα, με είχαν δει στους προηγούμενους αγώνες και ήξεραν ότι ήμουν καλή. Και πράγματι, κοριτσάρα μου, στην αρχή δέκα σουτ έκανα, ούτε ένα δεν μπήκε. Και όπως έχω την μπάλα που λες, γυρίζω, σηκώνομαι και αρχίζω από ‘δω, από ‘κεί, δεν έχασα καλάθι. Μου λέει ο προπονητής μου: «Δεν θα σε έβγαζα, που να φώναζε όλο το γήπεδο». Πίστευε σ' εμένα, σου λέει, το χέρι της θ' ανοίξει. Τι ήμουνα; Δεκαεφτά χρονών κοριτσάκι, δεν ήξερα τίποτα και τους πήρα το πρωτάθλημα. Το 1951 η γυναικεία ομάδα του Πανιωνίου κατέκτησε αήττητη το γυναικείο Πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς. Η τελική φάση της διοργάνωσης διεξήχθη από τις 16 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 1951 στο Γυμναστήριο του Σπόρτινγκ. Εκτός από τον Πανιώνιο, έλαβαν μέρος οι εξής ομάδες: Σπόρτινγκ, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Αρμενική Αθηνών και Πει-

ραϊκός Σύνδεσμος.

γιώτα:) «Μήτσο, μαμά».

Κανείς δεν μου είχε δείξει, δεν μου είχε εξηγήσει ποια είναι τα βήματα, ποιοι είναι οι κανόνες, κανένας δεν μου είπε ποτέ τίποτα. Κατεβαίνω σε ένα φιλικό να παίξω και μαλώνω με τον διαιτητή – δεν ήξερα ότι δεν έπρεπε να μιλήσω και την έπαθα. Και τιμωρούμαι με 4 μήνες. Πού να ξέρω ότι δεν έπρεπε να τα βάλω με τον διαιτητή; Βγαίνω εκτός που λες, ο Πανιώνιος τερματίζει τελευταίος και διαλύει τη γυναικεία ομάδα. Μετά τον Πανιώνιο πήγα στους Αμπελοκήπους.

Με έβλεπαν όμως και ως γυναίκα. Την είδες τη φωτογραφία μου; (φέρε τη φωτογραφία μου, Παναγιώτα)... Ήμουν πολύ όμορφη στα νιάτα μου. Είχα κατακτήσεις, αλλά εγώ δεν... δεν ασχολιόμουν με τέτοια. Ήμουν στο μπάσκετ. Δεν κάπνιζα, δεν έπινα. Εγώ ήμουν μόνο νερό, ύπνος, μπάσκετ. Ούτε σέξι, ούτε ξενύχτια, τίποτα.

Ξέρεις γιατί με αγάπησε ο κόσμος; Όχι μόνο για το μπάσκετ αλλά και γιατί τη μύτη μου την είχα κάτω από τα παπούτσια μου. Τότε όλοι έλεγαν «Πάμε στο γήπεδο να δούμε τη Ζαπονίδου». Με το μπάσκετ ήμουν ερωτευμένη. Έπειτα, κοίταξε να δεις, το ταλέντο δεν φτάνει, θέλει δουλειά. Τελείωνα την προπόνηση και καθόμουν, δεν έφευγα. Έπαιζα με τα αγόρια μέχρι να κλείσει το γήπεδο. Δεν είχα τίποτε άλλο. Τι να σου πω; Όλη μου η ζωή ήταν το μπάσκετ. Άλλο πράγμα, κορίτσι μου. Πήγαινα κι έβλεπα άλλες ομάδες αντρών για να μαθαίνω. Να φανταστείς, στο γήπεδο με φώναζαν «Μήτσο». Είχα κάνει μια δύσκολη φάση, πετάχτηκε ο προπονητής και φώναξε «Τι έκανες, βρε Μήτσο;» και μου 'μεινε. Να σου πει η κόρη μου, πες κοριτσάκι μου, πώς με φωνάζουν στους παλαίμαχους; (η κόρη της Πανα-

Έγινε μετά η πρώτη Εθνική Ομάδα Γυναικείας Καλαθοσφαίρισης και με έβαλαν αρχηγό. Κερδίσαμε δύο φορές μέσα στον Πανελλήνιο τον Λίβανο (με την Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε στον πρώτο επίσημο αγώνα. Ο πρώτος αγώνας της Εθνικής Ελλάδος Γυναικών καταγράφεται στις 15 Απριλίου 1958. Με αντίπαλο την Εθνική Λιβάνου, η Ελλάδα επικράτησε με σκορ 68-32 στο Κλειστό Γυμναστή-ριο του Πανελληνίου. Τη βασική πεντάδα αποτελούσαν οι αθλήτριες Αρναούτογλου, Ζαπονίδου, Σκριβάνου, Κάνδια και Βαρελοπούλου.) Όλη αυτή η ταλαιπωρία και η κούραση που πέρασα, να σου πω, δεν με στενοχώρησαν καθόλου, ήταν πολύ ωραία. Έγινα ό,τι έγινα μόνη μου και, να ξέρεις, ήμασταν κυρίες σε όλα. Τώρα; Τώρα, ευχαριστώ τον Θεό για τον ΣΠΑΚΕ (Σύλλογος Παλαίμαχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος) και τον Μιχάλη Κυρίτση (πρόεδρο τους συλλόγου) που βοηθά τους παλαίμαχους. Δεν φαντάζεσαι τι έχει κάνει για ‘μάς, τι βόλτες, τι ταξίδια, τι φαγητά. Αυτά, κορίτσι μου, να τα γράψεις. Πώς το είπαμε το περιοδικό; Λάιφο. Ναι, να τα γράψεις, όχι πολλά-πολλά, μη νομίζουν ότι είμαι καμιά φαντασμένη. Ξέρεις εσύ, σεμνά. Μόνο μία χάρη, γράψε, παιδί μου: Μη μας ξεχνάτε. Αναδημοσίευση από Lifo


Α μΕ Α

ΚΑι

Δ ΗμΟΤιΚΟ ΚΟΛΥμβΗΤΗριΟ νόητα, δηλαδή την ίση αντιμετώπιση μιας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας από την τοπική μας κοινωνία.

Θετική εξέλιξη φαίνεται να έχει το θέμα της πρόσβασης των ΑμεΑ στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της πόλης μας, μετά από την διαπαραταξιακή συνάντηση, με την παρουσία εκπροσώπων της Ενωμένης Κίνησης Γονέων ΑμεΑ Νέας Σμύρνης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Η Δημοτική Αρχή για πρώτη φορά μετά από πολύμηνη καθυστέρηση έδειξε διάθεση να δώσει μία λύση που θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των ΑμεΑ συμπολιτών μας. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης αλλά και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κος Κονιδάρης αποφάσισαν να δουν το θέμα σε νέα βάση. Ένα θέμα σοβαρό, που αφορά στην ψυχική και σωματική υγεία των ΑμεΑ συμπολιτών μας, που διεκδικούν τα αυτο-

Στην διαπαραταξιακή συνάντηση έλαβαν μέρος οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, καθώς και ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, κος Καρυτινός, οι οποίοι είχαν καταθέσει ήδη εδώ και καιρό τις προτάσεις τους σχετικά με την πρόσβαση των ΑμεΑ στο Δημοτικό Κολυμβητήριο. Είχα βέβαια προηγηθεί λεπτομερής ενημέρωση από εκπροσώπους της Ενωμένης Κίνησης Γονέων, για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΑμεΑ Δημότες και Ετεροδημότες.στη χρήση του Κολυμβητηρίου για τις θεραπείες τους. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν και έγιναν κοινώς αποδεκτά, ήταν τα εξής: Ελεύθερη και δωρεάν χρήση από ΟΛΑ τα ΑμεΑ ανεξαρτήτου διεύθυνσης κατοικίας. l Οι αιτήσεις θα γίνονται το Σεπτέμβρη κάθε έτους, με διαδικασία έγκρισης το πολύ μίας εβδομάδας. Δεκτές όμως εγγραφές και στη μέση της χρονιάς. l Ο Δήμος θα παρέχει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για τις αιτήσεις, με κατάθεση κοινωνικών κριτηρίων. l Ο Δήμος θα διαθέσει 2 μόνιμους και 1 συμβασιούχο προπονητή κολύμβησης της ειδικής αγωγής, είτε για άπορα ΑμεΑ είτε για προγράμματα ΑμεΑ που θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον. l

Επίσης, γίνεται μια προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου χρήσης του Κολυμβητηρίου από τους ΑμεΑ, αφού δόθηκε νέο ωράριο λειτουργίας της πισίνας για όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Δεν έχει δοθεί όμως ακόμη οριστική λύση σε αυτό το θέμα, διότι μετά τις 15:00 και τα Σαββατοκύριακα, η διαχείρισή του ωραρίου, μεταξύ άλλων, παραχωρείται στα αθλητικά σωματεία της πόλης ΑΟΝΣ "Ο Μίλων", Πανιώνιος ΓΓΣ και Αρμενική. Ο κος Κονιδά-ρης μετά από επικοινωνία μαζί τους, ενημέρωσε ότι τα αθλητικά σωματεία δεν προτίθενται να παρα-χωρήσουν χρόνο από το πρόγραμμά τους και πρότεινε στην Ενωμένη Κίνηση Γονέων ΑμεΑ Ν. Σμύρνης να έρθουν σε επαφή απευθείας με τα σωματεία για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο οι ίδιοι ως σύλλογος. Άρα, το θέμα του ωραρίου χρήσης της πισίνας παραμένει άλυτο για την ώρα. Μέλη της Αντιπολίτευσης, τέλος, πρότειναν νέα διαπαραταξιακή συνάντηση, με εκπροσώπους των Αθλητικών Σωματείων της πόλης και της Ενωμένης Κίνησης Γονέων ΑμεΑ, ώστε να ξανασυζητηθεί το θέμα του ωραρίου.


12

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

Η ι ΣΤΟριΑ

H ευλογιά (smallpox) ήταν μια μεταδοτική ασθένεια που έχει καταγραφεί στην Ιστορία ως η πιο θανατηφόρα ασθένεια που πέρασε ποτέ από τον πλανήτη γη. Υπολογίζεται ότι σκότωσε περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους από την αρχή της εμφάνισής του. Είναι η αρχαιότερη, η συχνότερη, η μακροβιότερη και η πιο θανατηφόρα ασθένεια που έχει γνωρίσει ο πλανήτης. Μόνο μέσα στον 20ο αιώνα που υπάρχουν καταγεγραμμένα δεδομένα, ιστορικοί και ανθρωπολόγοι υπολογίζουν ότι θέρισε 300-500 εκατομμύρια ανθρώπους. Η ευλογιά δεν έβλεπε πλούσιους ή φτωχούς. Σκότωσε τον Φαραώ Ραμσή V στην Αίγυπτο, τον αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο, τη Βασίλισσα Μαίρη II , τον Τσάρο Πέτρο ΙΙ, τον Βασιλιά Λουδοβίκο 15ο και πολλούς άλλους ισχυρούς του κόσμου. Και όλα αυτά τα έκανε ένας ιός. Ο ιός της ευλογιάς, ο ιός Variola. Ο ιός αυτός δεν μόλυνε ζώα, μόνο ανθρώπους. Μεταδιδόταν μέσω υδροσταγονίδιων ή μολυσμένων επιφανειών. Ήταν μια βασανιστική νόσος, που δεν

ΤΟΥ

υπήρχε καμία βοήθεια εάν μολυνόσουν: l Στην αρχή είχες συμπτώματα πυρετού, πονοκεφάλου, εμετού. l Σε 3 ημέρες γέμιζες εξανθήματα στο πρόσωπο, στα άκρα, και μετά σε όλο το σώμα. l Μετά, έβγαιναν ουλές με πύον. l Μετά από 1-2 εβδομάδες απλά έπεφτε το δέρμα σου, αφήνοντας πληγές παντού, ενώ συχνά οδηγούσε και σε τύφλωση. l Στα παιδιά προκαλούσε εγκεφαλίτιδα. l Ο θάνατος προερχόταν από ακατάπαυστη αιμορραγία.. Πολλά τραγικά συμβάντα που έχουν στιγματίσει τον πλανήτη, είναι συνδεδεμένα με την ευλογιά. Το 1518 ο Herman Cortes, μεταφέροντας εφόδια στις αποικίες των Ισπανών στην Κεντρική Αμερική από την Αφρική, έφερε και την ευλογιά, κρυμμένη στα αμπάρια των πλοίων σε Αφρικανούς «δούλους». Ο ιός Variola έκανε αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν οι Ισπανοί στρατιώτες επί δεκαετίες. Σκότωσε 15 εκατομμύρια Αζτέκους και εξάλειψε ολοκληρωτικά τον πληθυσμό των Ίνκας. Ο ιός της ευλογιάς ήταν ο πρώτος ιός που χρησιμοποιήθηκε ως βιολογικό όπλο. Στα 1764, σε μια κλασσική ανταλλαγή "δώρων" οι Βρετανοί δίνουν στους Ινδιάνους ρούχα και κουβέρτες μολυσμένα από ασθενείς με ευλογιά. Οι ανυποψίαστοι Ινδιάνοι μολύνονται και θερίζονται από την ασθένεια. Μέχρι που φτάνουμε στα 1796, οπου ένας νεαρός Βρετανός γιατρός, ο Edward Jenner, ακούει κάποιες "περίεργες" ιστορίες κάποιων γαλακτοπωλισ-

Ε μβΟΛιΟΥ

σών. Οι ιστορίες αυτές είχαν σχέση με μια μεταδοτική ασθένεια παρόμοια με την ευλογιά, αλλά πολύ πιο ήπια, την δαμαλίαση (cowpox). Ο ιός της δαμαλίασης έμοιαζε πολύ με τον ιό της ευλογιάς, ήταν της ίδιας οικογένειας ιών, και περνούσε από τις αγελάδες στους ανθρώπους. Κάποιες γαλακτοπώλισσες λοιπόν ισχυρίζονταν ότι "η ομορφιά τους ήταν ανίκητη ενάντια στην ευλογιά, αν και όχι ενάντια στην δαμαλίαση". Με λίγα λόγια έλεγαν ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό της δαμαλίασης, αλλά δεν τους έπιανε ο ιός της ευλογιάς! Αυτές οι ιστορίες κίνησαν την περιέργεια του Edward Jenner: Αν ίσχυαν αυτά που έλεγαν οι γαλακτοπώλισσες, τότε ίσως ο ιός της δαμαλίασης προστάτευε απ' τον ιό της ευλογιάς! Ο Jenner έκανε το πείραμα που σκέφτηκε στον 8χρονο James Phipps, στις 14 Μαϊου 1796. Πήρε πύον από τις πληγές της Sarah Nelmes, μιας γαλακτοπώλισσας που είχε δαμαλίαση, και το έβαλε σε ένα κόψιμο που έκανε στον χέρι του μικρού James. Μετά τον εξέθεσε στον ιό της ευλογιάς. Ο μικρός James ΔΕΝ μολύνθηκε ποτέ από τον τρομερό ιό variola. Το πρώτο «εμβόλιο» στην ιστορία της ανθρωπότητας, ήταν γεγονός. Ο Edward Jenner εμβολίασε πολλούς ανθρώπους στο σπίτι του, συμπεριλαμβανομένου και του γιού του, για να συλλέξει δεδομένα της ανακάλυψης του. Κατέθεσε τα αποτελέσματά του στον Ιατρικό Σύλλογο της Αγγλίας, όπου αντιμετωπίστηκε με καθολική δυσπιστία και σκεπτικισμό. Η ιατρική κοινότητα δεν δέχθηκε τα δεδομένα

ΤΗΣ

Ε ΥΛΟΓιΑΣ

του Jenner μέχρι και τον θάνατό του το 1823. Χρειάστηκαν να περάσουν 10 χρόνια μετά τον θάνατό του, για να αρχίσουν γιατροί από όλη τη χώρα και το εξωτερικό να ακολουθούν τα βήματά του. Εμβόλια κατά του ιού της ευλογιάς φτιάχτηκαν από πολλές χώρες τις επόμενες δεκαετίες και στάλθηκαν παντού στον κόσμο. Ακόμη και οι Ισπανοί έστειλαν εμβόλια για τον ιό της ευλογιάς ως κίνηση απολογίας στους εναπομείναντες απόγονους των Ίνκας και Αζτέκων. Η διασημότερη φωτογραφία του εμβολίου της ευλογιάς βγήκε το 1901 από τον Dr Allan Warner στο Leicester Isolation Hospital. Ήθελε να δείξει στους σκεπτικιστές τι σημαίνει εμβόλιο. Έβαλε δύο 13χρονους δίπλα-δίπλα, ο ένας μολυσμένος με ιό της ευλογιάς, ο άλλος εμβολιασμένος. Η φωτογραφία του Warner έκανε το γύρο του κόσμου και έπεισε πολλούς αρνητές του εμβολίου. Η τελευταία διάγνωση ατόμου που προσεβλήθη από ευλογιά με φυσικό τρόπο καταγράφτηκε στις 26 Οκτωβρίου 1977. Σήμερα, ο Edward Jenner, θεωρείται ο «πατέρας της ανοσολογίας». Η ανακάλυψή του θεωρείται ότι έσωσε περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη ιατρική ανακάλυψη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δρ Νικόλας Διέτης Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου


Χρήση Ουσιών: μια Πανδημία μέσα στην Πανδημία Ρεκόρ δεκαετίας στη χρήση κοκαΐνης φαίνεται να σημειώθηκε την χρονιά της Πανδημίας, ενώ τον Μάρτιο του 2021 διπλασιάστηκε η χρήση αντικαταθλιπτικών, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Αυτό δείχνουν κάποια από τα στοιχεία που κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 21 Απριλίου με θέμα «Χρήση Ουσιών: Μια Πανδημία μέσα στην Πανδημία». Συγκεκριμένα, η χρήση κοκαΐνης έχει φτάσει να είναι 3 φορές μεγαλύτερη από την αρχή της πανδημίας, ενώ το 2020 φαίνεται να είναι η χρονιά με τη μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης εδώ και μια δεκαετία. Αναλυτικότερα, τον Μάρτιο του 2019 η κατανάλωση κοκαΐνης ήταν 482 γρ. την ημέρα, ενώ στο πρώτο lockdown τον Μάρτιο του 2020, φτάσαμε σε διπλασιασμό (804 γρ/ημέρα) και στο δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο του 2020 σε τετραπλασιασμό, δηλαδή 1837 γρ. ημερησίως. Η αύξηση όμως συνεχίστηκε φτάνοντας τον Μάρτιο του 2021, σε χρήση 2.396 γρ. ημερησίως! Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε για πρώτη φορά και ανέλυσε στη διάρκεια του webcast των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του ΙΣΝ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο άνθρωπος που τα συγκεντρώνει και τα καταγράφει μέσω της ανάλυσης των λυμάτων Λεκανοπεδίου Αττικής στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Την κοινωνική διάσταση και ερμηνεία των στοιχείων έκανε επίσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Κοινωνιολόγος και Υπεύθυνος Τομέα Έρευνας του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Παπαναστασάτος. Κατακόρυφη αύξηση όμως σημειώνει και η χρήση ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών. Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2021 σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης σε σχέση με πριν την πανδημία, τόσο σε πολύ γνωστά ηρεμιστικά (με συστατι-

κά όπως οι ουσίες Οξαζεπάμη και Αλπραζολάμη) όσο και στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Στη διάρκεια της συζήτησης προβλήθηκε επίσης μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη με τον Fred Muench, πρώην χρήστη ηρωίνης και Κλινικό Ψυχολόγο και Πρόεδρο του οργανισμού "Partnership to End Addiction" στη Νέα Υόρκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην διεθνή διάσταση του προβλήματος: «Παρατηρούμε ότι, είτε έχει κάποιος πρόβλημα είτε όχι, οι πωλήσεις του αλκοόλ έχουν εκτοξευτεί, σε ολόκληρο τον κόσμο. Βλέπουμε, επίσης, αύξηση στα συνταγογραφούμενα. Μιλάμε για αντικαταθλιπτικά, αλλά και αγχολυτικά και ηρεμιστικά. Υπήρξε άνοδος 30%, ειδικά στην αρχή της πανδημίας. Αυξήθηκε η χρήση συνθετικών ουσιών, άρα και οι υπερβολικές δόσεις στις ΗΠΑ, αλλά και η χρήση μεθαμφεταμίνης, επειδή φτιάχνεται σε τροχόσπιτα στη μέση του πουθενά».

«Σε αυτή την υγειονομική κρίση που ζούμε, ένας πόλος είναι η δημόσια υγεία που αφορά στη νόσο Covid-19 και ένας δεύτερος πόλος είναι η ψυχική υγεία η οποία έχει ουσιαστικά επιδεινωθεί όλο αυτό το έτος» σχολίασε ο Νίκος Θωμαΐδης παρουσιάζοντας τα στοιχεία που οπτικοποιήθηκαν και αναλύθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης των ΔΙΑΛΟΓΩΝ, μέσω γραφημάτων που ετοίμασε η ομάδα του iMEdD Lab.

«Δεν είναι ηθικό το ζήτημα της χρήσης ουσιών. Δεν είναι παραβατικό ή μη παραβατικό. Έχει να κάνει με μια προσωπική επιλογή που κάποιος θα κάνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάντα η ανάπτυξη της προ-βληματικής χρήσης αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος αναφερόμενος στους ανθρώ-πους που κάνουν χρήση ουσιών, αλλά και στο θέμα των χρηστών της διπλανής πόρτας – ένα θέμα συνή-θως ταμπού για την κοινωνία.

«Ο όρος “ναρκωτικά”, ο οποίος έχει επικρατήσει στην αγοραία διάστασή του, αποτελεί έναν μη δόκιμο όρο», ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος στην αρχική του τοποθέτηση ξεκαθαρίζοντας ποιες είναι οι λεγόμενες ψυχότροπες ουσίες. «Στην πραγματικότητα οι ψυχοδραστικές ουσίες έχουν την ικανότητα να παρεμβαίνουν και να αλλοιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία. Με την έννοια αυτή, δεν είναι μόνο ναρκωτικές ουσίες. Υπάρχουν διεγερτικές, κατασταλτικές, αναλγητικές, παραισθησιογόνες και υπνωτικές ουσίες. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες έχει εντελώς διαφορετική επίδραση».

Σχολιάζοντας την έννοια της αβεβαιότητας με την οποία είναι εξοικειωμένοι οι φυσικοί επιστήμονες και τον αντίκτυπο που έχει στην καθημερινότητά τους, ο Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε: «Αν συνειδητοποιήσουμε ότι σε οποιαδήποτε κρίση κάνουμε, υπάρχει αβεβαιότητα, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση με έναν άλλο τρόπο. Η ζωή η ίδια εμπεριέχει αβεβαιότητα, και αν αυτό μπορούσαμε να το διδάξουμε στα παιδιά και τους ανθρώπους ως δυτική κοινωνία, ίσως να είχαμε λύσει το πρόβλημα των εξαρτήσεων, αλλά και πάρα πολλά άλλα προβλήματα».


14

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

ΧρΗΣιμΑ ΤΗΛΕφΩΝΑ Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού α. Γραφείο Προσωπικού: 213 2025 796 β. Γραφείο Πρωτοκόλλου και Αρχείου: 213 2025 798 γ. Γραφείο Εκλογών: 213 2025 792 δ. Γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου: 213 2025 787 Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης & Ληξιαρχείου α. Γραφείο Δημοτολογίου: 213 2025 712 - 720 β. Γραφείο Μητρώου Αρρένων & Στρατολογίας: 213 2025 720 γ. Γραφείο Ληξιαρχείου: 213 2025 767 - 768 δ. Γραφείο Πολιτικών Γάμων: 213 2025 716 - 717 ε. Γραφείο Εκλογικών Καταλόγων: 213 2025 720 Τμήμα Λογιστικό α. Γραφείο Προϊσταμένου: 213 2025 747 β. Γραφείο Προϋπολογισμού: 213 2025 776 - 863 γ. Γραφείο Λογιστηρίου: 213 2025 743 - 746 - 748 δ. Γραφείο Εκκαθάρισης Μισθοδοσίας: 213 2025 741 - 737 Τμήμα Εσόδων, Δημοτικής Περιουσίας & Αδειοδοτήσεων Καταστημάτων α. Γραφείο Προϊσταμένου: 213 2025 758 β. Γραφείο Ανταποδοτικών Τελών: 213 2025 756 γ. Γραφείο Φόρων-Εισφορών, Δικαιωμάτων κλπ: 213 2025 757 δ. Γραφείο Τελών Κοινόχρηστων χώρων και Αδειών: 213 2025 765 ε. Γραφείο Φορολογικών διαφορών: 213 2025 760 στ. Γραφείο Παραβάσεων Κ.Ο.Κ.: 213 2025 755 ζ. Γραφείο Εκδόσεως Αδειών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος & Τεχνικών Παιγνίων Τηλ: 213 2025 760 Τμήμα Ειδικής Ταμειακής Υπηρεσίας α. Γραφείο Προϊσταμένου Ειδικού Ταμία: 213 2025 704 β. Γραφείο Εξόδων-Διαχειριστής: 213 2025 701 γ. Γραφείο Επιμελητών Εσόδων: 213 2025 706-707 δ. Γραφείο Λογιστηρίου: 213 2025 705-702 ε. Γραφείο Οικονομικής Διαχείρισης ΝΠ: 213 2025 708 Τμήμα Προμηθειών 213 2025 905 - 903 - 904 - 906 - 907 Τμήμα Δημοτικού Κοιμητηρίου 210 9812 202 - 210 9852 655 Τμήμα Κτηριακών Έργων & Υπαίθριων Χώρων 213 2025 810 - 830 - 823 - 825 Τμήμα Έργων Υποδομής 213 2025 814 - 822 - 809 - 827 Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων: 213 2025 805 - 811 - 812 - 733 Τμήμα Πολεοδομίας: 213 2025 820 – 821 Τμήμα Πληροφορικής & Δικτύων: 213 2025 779 – 771 Πολεοδομικό Γραφείο: 210 9947 210 Κτηματολόγιο: 210 933 16 38 Τμήμα Αποκομιδής & Ανακύκλωσης 210 9370370 , 213 2025 873 - 874 - 878 - 880 Τμήμα Διαχείρισης & Συντήρησης Εξοπλισμού Καθαριότητας 210 9370370 , 213 2025 873 - 874 - 878 - 880 Τμήμα Συντήρησης & Ανάπτυξης Πρασίνου: 2109370281 Τμήμα Μελετών & Σχεδιασμού Πρασίνου: 2109370281 Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής: 213 2025 882 Τμήμα Παιδείας, Νεότητας & Δια Βίου Μάθησης: 213 2025840 ΚΕΠ 0761 (Κεντρικό) Αγίας Φωτεινής (κάτω από την γέφυρα) Ωράριο: 8:00 έως 20:00, Σάββατο 8:00 έως 14:00 Τηλ: 213 2025500 ΚΕΠ 0761 (Παράρτημα) Αγχιάλου 33 & Βοσπόρου (Λουτρά) Ωράριο : 8:00 έως 15:00 | Τηλ: 210 9310164

ΚΑΛΟ ΤΑξιΔι , βΑΣιΛΗ ΣΕβΑΣΤΗ ! Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ. και το τμήμα Στίβου εκφράζουν την οδύνη τους για τον θάνατο του Βασίλη Σεβαστή που υπήρξε αθλητής του συλλόγου και πέτυχε σπουδαίες διακρίσεις με την «κυανέρυθρη» φανέλα σε πανελλήνια πρωταθλήματα και Μεσογειακούς αγώνες. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ως αθλητής του Πανιωνίου ήταν πανελληνιονίκης στο δέκαθλο, το 1969 και το 1974, ενώ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα στους Μεσογειακούς αγώνες το 1971. Η οικογένεια του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ. αποχαιρετά έναν εξαίρετο αθλητή που διακρίθηκε για τις αγωνιστικές επιδόσεις του και το ήθος του, εντός και αγωνιστικών χωρών, με την συνεχή συμμετοχή του στα κοινά του ελληνικού αθλητισμού και του στίβου, ενώ συλλυπάται θερμά τους οικείους του Βασίλη Σεβαστή. Ο εκλιπών ήταν ο τρίτος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ που ανήκε και είχε προέλθει από την οικογένεια του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ., μαζί με τον Ηλία Μισαηλίδη και τον Γιώργο Μαρσέλο.

Ήταν εκείνος που μου έδειξε τον δρόμο και φώτισε τα μονοπάτια μου στον κλασσικό αθλητισμό, εκείνος που έδειξε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου και με ανέδειξε μέλος της Ο.Ε. του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

τιστικού Οργανισμού Ν. Σμύρνης, Β. Χατζατουριάν, γράφει: Ο Βασίλης Σεβαστής ήταν ένας «ευγενής» του κλασσικού αθλητισμού. Το μαρτυρούσε άλλωστε η ήρεμη και μειλίχια φυσιογνωμία του, αλλά και το γεγονός ότι έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από όλη την αθλητική κοινότητα, που τον αναδείκνυε, επί σειρά ετών, πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, της μεγαλύτερης αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας. Είχα την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσω την εμβληματική αυτή φυσιογνωμία του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και να γίνουμε φίλοι.

Ο Πρόεδρος του Αθλητικού & Πολι-

Ο «Αγώνας Ιστορικής Μνήμης» στην πόλη μας πραγματοποιείται άλλωστε κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και αυτό ήταν επιθυμία και του ίδιου του Βασίλη, που βρισκόταν πάντοτε κοντά σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης του αθλητισμού και της αξίας του στην καθημερινότητα όλων μας. Τον θυμάμαι σαν χθες να χειροκροτεί στην πρώτη σειρά της παρουσίασης του βιβλίου μου για τον Πανιώνιο, καθώς ήταν και ένας εκ των πρωταγωνιστών στο αντίστοιχο ντοκιμαντέρ. Από σήμερα ο ελληνικός αθλητισμός και η οικογένεια του στίβου πενθούν. Μαζί πενθούμε όλοι οι φίλοι του, όσοι είχαμε πραγματικά την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε, βλέποντας και εκτιμώντας τον άριστο χαρακτήρα του. Καλό ταξίδι Βασίλη.

Ο Νεοσμυρνιώτης πρωταθλητής Στέφανος Διαμαντής επιστρέφει στην ενεργό δράση με διακρίσεις! Δύο κούπες κατέκτησε ήδη στην πρώτη του εβδομάδα στην Τουρκία ο δικός μας Στέφανος Διαμαντής! Ο Νεοσμυρνιώτης Πρωταθλητής, στην επιστροφή του στα court επίσημων διοργανώσεων της ITF, μετά από 7μηνη απουσία, ήταν καταιγιστικός! Ερχόμενος ως No63 στη γενική κατάταξη, ο Στέφανος έφτασε μέχρι τον τελικό στα μονά -έχοντας αποκλείσει μερικά από τα φαβορί-, όπου αντιμετώπισε τον Ιάπωνα Νο1 του ταμπλό, από τον οποίο ηττήθηκε με 2-0 σετ.

Στα διπλά, μαζί με τον Ολλανδό συμπαίκτη του Carlos Anker έφτασε επίσης στον τελικό, τον οποίο και κατέκτησε, χάνοντας συνολικά σε όλη τη διοργάνωση μόνο ένα σετ! Ήδη ξεκίνησε και το δεύτερο τουρνουά στην Αττάλεια ,στο οποίο θα βρει αντιμέτωπο στον πρώτο γύρο τον συμπατριώτη και παρτενέρ του στην εθνική ομάδα Γιώργο Λαζαρίδη.


Ο ΠΑΝιΩΝιΟΣ

ΣΥΝΕΧιΖΕι

ΑΚΑθΕΚΤΟΣ

«Ως ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ. Σμύρνης οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα προς πάσα κατεύθυ-

ΤΟΥ ΠρΟΣ ΤΗΝ

Σε κάθε προπόνηση και κάθε παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές μας, έχοντας αναλογιστεί πλήρως το πού βρίσκονται, δίνουν την ψυχή τους κάτι που αντικατοπτρίζεται και στον βαθμολογικό πίνακα.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης αναφέρει:

Ο Πανιώνιος σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

ΠΟρΕιΑ

ξιες της τεράστιας ΙΣΤΟΡΙΑΣ της.

Η Νέα Σμύρνη πανηγυρίζει την επιστροφή του Πανιωνίου στις νίκες, ο οποίος βρίσκεται μόνος πρώτος στην κορυφή του έκτου ομίλου.

«Ο Πανιώνιος συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του προς την άνοδο. Η ομάδα μας έχει σημειώσει πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες και παραμένει μόνη πρώτη στη βαθμολογία του 6ου ομίλου της Γ’ Εθνικής με 15 βαθμούς.».

ΤΗΝ

νση, μια για πάντα. Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μοναδικός μας στόχος είναι να επιστρέψουμε εκεί που πραγματικά ανήκουμε. Παλεύουμε καθημερινά όλοι μαζί, από την αρχή, έχοντας ως βασικό άξονα την τεράστια ιστορία του ονόματος που εκπροσωπούμε και των χιλιάδων φιλάθλων που μαζί με εμάς διψούμε να δούμε την ΟΜΑΔΑ μας να φτάνει σε επιτυχίες αντά-

Ντόρα μπακογιάννη: «Ο θεός ο αιώνιος είναι Πανιώνιος» Η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε καλεσμένη σε εκπομπή του ΣΚΑΙ και εξέφρασε με θέρμη τα οπαδικά της αισθήματα για την ομάδα του Πανιωνίου, πριν την πολιτική συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά. Ο δημοσιογράφος και φίλος των κυανέρυθρων, Βαγγέλης Παπαδημητρίου, σημείωσε το γεγονός, αναφέροντας: «Είμαστε Πανιώνιοι, επομένως έχουμε πολλά κοινά με την κ. Μπακογιάννη». Η απάντηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρη, αφού τόνισε: «Εννοείται. Ο θεός ο αιώνιος είναι Πανιώνιος», Στη συνέχεια μάλιστα προκλήθηκε από τον παρουσιαστή της εκπομπής, Δημήτρη Οικονόμου, να απαντήσει στην ερώτηση από τις «μεγάλες» ομάδες ποια υποστηρίζει, για να πάρει μία ακόμη αφοπλιστική απάντηση: «Η μεγάλη είναι ο Πανιώνιος. Από τις μικρές άμα θέλετε μπορούμε να το συζητήσουμε».

Είμαστε ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ και ως γνήσιοι πρόσφυγες έχουμε μάθει να αναγεννιόμαστε από τις στάχτες μας και θα συνεχίζουμε κάθε Κυριακή να δείχνουμε σε όλο τον κόσμο ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ.» Μετά το μεγάλο ντέρμπι για την 7η αγωνιστική του 6ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής ανάμεσα στον Εθνικό και τον Πανιώνιο, που ολοκληρώθηκε τελικά χωρίς νικητή (1-1), με μεγάλα παράπονα για τη διαιτησία εκ μέρους του Πανιω-

ΑΝΟΔΟ

νίου, ο εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε: «Για όσο διάστημα αγωνιζόμαστε ακόμα σε αυτό το πρωτάθλημα (το οποίο προσπαθούν κάποιοι παράγοντες να το υποβαθμίσουν με τις συμπεριφορές τους), θα προσπαθήσουμε να σταθούμε στο ύψος που επιβάλλει η ιστορία μας και η προσφορά μας στον ελληνικό αθλητισμό. Και θα πορευτούμε στη γραμμή που χαράξαμε από την αρχή, με 18χρονα και 19χρονα παιδιά που αποτελούν το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση των Εθνικών ομάδων. Παραμένουμε πρώτοι και αήττητοι στον όμιλό μας. Ελπίζουμε πως σύντομα θα μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε εκεί που μας αρμόζει βάσει της ιστορίας μας».

ΛΕΥΤΕρΗΣ ΠΕΤρΟΥΝιΑΣ: 5ο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ο Λευτέρης Πετρούνιας με μια εκπληκτική εμφάνιση, έγραψε ιστορία κατακτώντας το 5ο του χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος των κρίκων στα χρονικά του θεσμού, ξεπερνώντας τον Ιταλό Γιούρι Κέκι. Με τη νίκη αυτή ο Έλληνας πρωταθλητής έφτασε τα πέντε χρυσά μετάλλια σε κορυφαίες διοργανώσεις, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Βλάση Μάρα που επίσης έχει πέντε χρυσά μετάλλια (στο μονόζυγο) και απέχει ένα από τον Ούγγρο Μπέρκι που έχει το ρεκόρ των έξι χρυσών (στον πλάγιο ίππο). Ο ίδιος δήλωσε μετά τη μεγάλη του νίκη:

«Είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης, για 5η φορά! Η περιπέτεια που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια σήμερα έλαβε τέλος. Είμαι καλά! Επέστρεψα για να σας κάνω υπερήφανους! Σας ευχαριστώ όλους μέσα απ’ την καρδιά μου!»


Profile for Νέοι Ορίζοντες

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021  

Οι "Νέοι Ορίζοντες" είναι μηνιαία τοπική εφημερίδα της Νέας Σμύρνης, που εκδίδεται αδιαλείπτως από το 1981 και διανέμεται δωρεάν πόρτα-πόρτα...

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021  

Οι "Νέοι Ορίζοντες" είναι μηνιαία τοπική εφημερίδα της Νέας Σμύρνης, που εκδίδεται αδιαλείπτως από το 1981 και διανέμεται δωρεάν πόρτα-πόρτα...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded