__MAIN_TEXT__

Page 1

ΤΟΠΙΚΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 375 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020 - ΤΗΛ.: 210 9351108 - EMAIL: INFO@ NSONLINE.GR - WWW. NSONLINE.GR

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ Αυτό το φθινόπωρο χαρακτηρίζεται από 2 μεγάλες δίκες: της Χρυσής Αυγής και των ανθρώπων που σκότωσαν τον Ζακ Κωστόπουλο.

Δικαιοσύνη για το ποιόν αυτής της οργάνωσης που από «πολιτική» μετονομάστηκε με μεγάλη αργοπορία σε «εγκληματική».

Στην ουσία δικάζεται και στις 2 περιπτώσεις η ωμή βία, που προσπαθεί να φορέσει το προσωπείο της πολιτικής ιδεολογίας, της προστασίας της ιδιοκτησίας και άλλων χαριτωμένων εννοιών.

Όλα τα κανάλια, δε, ξαφνικά χαίρονται γι’ αυτήν την εξέλιξη, ενώ όσο η Χρυσή Αυγή ήταν στα «ντουζένια» της, καλούσαν τα μέλη της στις διάφορες «ενημερωτικές» εκπομπές τους να εκφράζουν απερίφραστα τις απεχθείς απόψεις τους, να απειλούν θεούς και δαίμονες και να βαράνε τις συνομιλήτριές τους on air.

Μια βία που όπως όλες οι πράξεις ξεκινά από τη σκέψη, από τις πεποιθήσεις: δυστυχώς πάρα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν είτε πως έχουν το δικαίωμα, είτε ακόμα χειρότερα πως «πρέπει» να καθαρίσουν την κοινωνία από οποιονδήποτε δεν τους αρέσει. Από οποιονδήποτε διαφέρει από εκείνους. Η Χρυσή Αυγή ξέρουμε όλοι τι ήταν, ούτε που θέλω να το συζητήσω πλέον, έτσι κι αλλιώς απεφάνθη η

Για το Ζακ Κωστόπουλο έχει επίσης γίνει μεγάλη κουβέντα, ίσως όμως μερικοί να μην γνωρίζουν ακόμα ακριβώς τι ήταν. Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν λοιπόν ένας 33χρονος Έλληνας ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των οροθετικών ανθρώπων, αρθρογράφος και drag queen.

Ήταν ένας άνθρωπος από αυτούς που για κάποιον λόγο ονομάζουμε «διαφορετικούς», τα μέλη, δε, της Χρυσής Αυγής και οι όμοιοί τους θα τον ονόμαζαν «ανώμαλο» –ενώ αυτοί είναι οι «ομαλοί», οι «φυσιολογικοί». Ήταν ένας άνθρωπος που σ’ όλη του τη ζωή φοβόταν τις αντιδράσεις των συνανθρώπων του και τελικά βρήκε ένα φρικτό θάνατο ακριβώς από αυτούς. Το δραματικό της υπόθεσης δεν είναι πως αυτοί οι «συνάνθρωποι» έδρασαν όπως έδρασαν, δεν είναι πως δεν ένιωσαν ούτε λεπτό τύψεις γι’ αυτήν τους την πράξη, δεν είναι καν πως θεωρούν πως δικαίως έκαναν ό,τι έκαναν, εφόσον αυτό το «ανώμαλο» ον απείλησε την περιουσία τους (την οποία παρεμπιπτόντως δεν απείλησε).

Είναι που εκείνες τις ημέρες στο διαδίκτυο, αλλά και δια ζώσης, ο δημόσιος διάλογος γινόταν επί ίσοις όροις: οι μισοί Έλληνες έφριτταν και οι άλλοι μισοί έλεγαν «Καλά του έκαναν»! Προσωπικώς λοιπόν, αυτό που με φοβίζει περισσότερο απ’ όλα είναι οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις –οι οποίες πάντα όπως είπαμε μεταφράζονται αργά ή γρήγορα σε πράξεις: οι σκέψεις της αυτοδικίας, της εθνικής, φυλετικής, πνευματικής και όποιας άλλης φαντασιακής υπεροχής, της ιδεολογικής επικράτησης του Έχειν πάνω στο Είναι κ.α. Τις σκέψεις πρέπει να προσέχουμε, γιατί όπως έλεγε και η Κατερίνα Γώγου από την ανάποδη: «Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο στόχος…»


2

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Παροχή Α’βάθμιων ιατρικών υπηρεσιών στα ΚΑΠΗ ΔΕΥΤΕΡΑ: Δ’ ΚΑΠΗ ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ 11-13 210 9483853 ΑΝΙΚΟΛΑΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

Στα πλαίσια των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της Πανδημίας Covid19, καθώς επίσης και των αναγκών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας υγείας (συνταγογράφηση κ.λπ.), ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ κος Λαρίσσης Γεώργιος και το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοινώνουν την ένταξη της δράσης παροχής πρωτοβάθμιων ιατρικών υπηρεσιών από την Τρίτη 13/10/2020. Προς υλοποίηση των παραπάνω, η παθολόγος ιατρός κα Μπαλογιάννη Μαρία θα δέχεται τα μέλη των ΚΑΠΗ του ΝΠΔΔ καθημερινά 9:30-12:30 στις δομές του ΝΠΔΔ, όπως περιγράφεται παρακάτω:

ΤΡΙΤΗ: Α’ ΚΑΠΗ ΑΡΤΑΚΗΣ 54 & ΑΓΧΙΑΛΟΥ 16-18 210 9353277 ΚΙΟΒΡΕΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ: Γ’ ΚΑΠΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ 57 | 210 9335496 ΤΣΑΚΩΝΑ ΛΟΥΚΙΑ ΠΕΜΠΤΗ: Ε’ ΚΑΠΗ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ 65 210 9370502 ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Β’ ΚΑΠΗ ΣΤΑΔΙΟΥ 32-34 | 210 9373533 ΑΓΓΕΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ Η διαδικασία λήψης των ραντεβού για κάθε ΚΑΠΗ γίνεται κατά τις παρακάτω ημέρες και ώρες σε απευθείας επικοινωνία με τις υπεύθυνες κοινω-

νικές λειτουργούς: ΔΕΥΤΕΡΑ 8:30-10:30 Γ’ ΚΑΠΗ | ΠΛΑΣΤΗΡΑ 57 210 9335496 ΤΣΑΚΩΝΑ ΛΟΥΚΙΑ ΤΡΙΤΗ 8:30-10:30 Ε’ ΚΑΠΗ | ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ 65 210 9370502 ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 8:30-10:30 Β’ ΚΑΠΗ | ΣΤΑΔΙΟΥ 32-34 210 9373533 ΑΓΓΕΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ ΠΕΜΠΤΗ 8:30-10:30 Δ’ ΚΑΠΗ | ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ 11-13 210 9483853 ΑΝΙΚΟΛΑΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:30-10:30 Α’ ΚΑΠΗ ΑΡΤΑΚΗΣ 54 & ΑΓΧΙΑΛΟΥ 16-18 210 9353277 ΚΙΟΒΡΕΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Χρειάζεστε ένσημα για να πάρετε σύνταξη; Ο Δήμος Νέας Σμύρνης συμμετέχει στο πρόγραμμα «Επιχορήγηση για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που υλοποιείται μέσω του ΟΑΕΔ. Είναι η πρώτη φορά που ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετάσχει σε μια τέτοια ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι είτε είναι μισθωτοί, είτε έμποροι και επιχειρηματίες που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους, ηλικίας από 55 έως 67 ετών, οι οποίοι χρειάζονται έναν περιορισμένο αριθμό ενσήμων προκειμένου να θεμελιώσουν πλήρες δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, να επικοινωνήσουν με το Δήμο Νέας Σμύρνης. Πιο συγκεκριμένα, και λόγω των περιορισμών της πανδημίας, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με το Κέντρο Κοινότητας (Ελευθερίου Βενιζέλου 14, Ισόγειο) στο τηλέφωνο 213 2025818 (Θάλεια Παλιβίδα, Αλέξανδρος Αλεξανδρής) για να ενημερώνονται για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και να κλείνουν ραντεβού για την προσκόμισή τους.

ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑ TOΠΙΚΗΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 1020375

Συνεχίζεται η διανομή καφέ κάδων σε καταστήματα εστίασης της πόλης μας. Το πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής ξεκίνησε με τη συμμετοχή 40 καταστημάτων. Τι είναι όμως οι καφέ κάδοι;

ΜΑΓΚΡΙΩΤΟΥ5 &ΠΛ.ΠΕΡΙΜΕΝΗ1-2 Ν.ΣΜΥΡΝΗ,12171 ΤΗΛ.:2109351108 e-mail:info@nsonline.gr www.nsonline.gr

ΕΚΔΟΤΡΙΑ-Δ/ΝΤΡΙΑ AΛΕΞΙΑΗΛΙΑΔΟΥ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣΙ.Κ.Ε.”

Στους καφέ κάδους απορρίπτουμε οργανικά υλικά τα οποία με τη συλλογή τους από το σπίτι μας συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς προωθούνται για κομποστοποίηση. Η κομποστοποίηση είναι φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά των σκουπιδιών μας σε μια μάζα που λέγεται κόμποστ, ένα φυσικό λίπασμα δηλαδή που χρησιμεύει για τον εμπλουτισμό του εδάφους.

Ποια οργανικά υλικά μπορούμε να βάλουμε στους καφέ κάδους; • Φρούτα, λαχανικά, φλούδες & κοτσάνια • Κρέας, ψάρι, θαλασσινά (και τα κόκκαλα) • Αυγά (και τα τσόφλια) • Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια • Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά • Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι • Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρρευστες κρέμες, γιαούρτι) • Ξηροί καρποί και περιβλήματα • Κουκούτσια ελιάς • Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν • Πριονίδι, ροκανίδι • Στάχτη καυσόξυλων • Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Rapid Τest

γΙΑ ΤΟΝ

ΚΟρΟΝΟϊΟ

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ, αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), πραγματοποίησαν για 3 συνεχόμενες ημέρες (21-23 Οκτωβρίου) δωρεάν Rapid Τest για τον κορονοϊό στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης, πίσω από το Γαλαξία. Η διαδικασία ήταν πολύ απλή και υπήρξε σημαντική ανταπόκριση από τον κόσμο.

ΝΕΑ ΣΜΥρΝΗ

Πιο αναλυτικά, την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκαν 616 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν 7 θετικά δείγματα, τα οποία αφορούσαν σε 4 άνδρες και 3 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 45,5 έτη. Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκαν 1.000 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν 8 θετικά δείγματα, τα οποία αφορούσαν σε 6 άνδρες και 2 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 29 έτη.

Συγκεκριμένα, συνολικά τις 3 ημέρες πραγματοποιήθηκαν 2.419 έλεγχοι, εκ των οποίων βρέθηκαν 23 θετικά δείγματα (16 άνδρες και 7 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 36 έτη. Αυτό σημαίνει πως λιγότερο από το 1% του δείγματος του πληθυσμού που εξετάστηκε βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.

Η ΝΕΑ ΣΜΥρΝΗ

ΣΤΗ

Την τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν 802 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν 8 θετικά δείγματα, τα οποία αφορούσαν σε 5 άνδρες και 3 γυναίκες - όλοι με συμπτώματα - και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 34 έτη.

ΣΤΟ

ΠΛΕΥρΟ

ΤωΝ

ΑρΜΕΝΙωΝ

Ψήφισμα καταδίκης της στρατιωτικής επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία «Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Σμύρνης εκφράζουμε την αγωνία μας για τους Αρμένιους αδελφούς μας με τους οποίους μας συνδέουν μακροχρόνιοι και ισχυροί δεσμοί. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση των αζερικών και τουρκικών δυνάμεων στον άμαχο πληθυσμό, καθώς και τον παντουρκικό μεγαλοϊδεατισμό, τον οποίο οι κάτοικοι αυτής της πόλης (Μικρασιάτες, Πόντιοι, Αρμένιοι) έχουν βιώσει στο μέγιστο βαθμό. Ευχόμαστε να τερματιστούν γρήγορα οι εχθροπραξίες και να βρεθεί ένας κοινός δρόμος συνεννόησης και αμοιβαίου σεβασμού για την ευημερία, την ανάπτυξη και την ειρηνική συνύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή. Καλούμε την Διεθνή Κοινότητα να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πιστεύουμε στο δικαίωμα των λαών να ζουν ανεξάρτητοι στις ιστορικές τους πατρίδες, στο δίκαιο και στην ειρήνη. Και θα αγωνιστούμε από κοινού για την διασφάλιση ενός ειρηνικού μέλλοντος μακριά από βομβαρδισμούς και τον ζωγραφισμένο στα παιδικά μάτια τρόμο. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με τους αδελφούς μας στην Αρμενία, από τους οποίους ζητάμε να καταγράψουν τις ανάγκες τους ώστε να συνδράμουμε στο μέγιστο δυνατόν τόσο σε ανθρωπιστικό υλικό όσο και σε οτιδήποτε άλλο μας ζητηθεί».

Ευχαριστία Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης δέχθηκε στις 12/10 στο γραφείο του τους εκπροσώπους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο, για τη δήλωση συμπαράστασης και τη διάθεση βοήθειας στο λαό της Αρμενίας. "Ο δήμος Νέας Σμύρνης και οι δημότες του έχουν καταγραφεί στη μνήμη και την καρδιά των Αρμενίων ως το πρότυπο αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης των αγώνων του λαού μας, για τη προσήλωσή τους στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του δικαιώματος των λαών για ειρήνη και αυτοδιάθεση" δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Οβίκ Μπαμπογλιάν, γραμματέας της Επιτροπής. Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος είναι ο κύριος φορέας για την προβολή και προώθηση του Αρμενικού Ζητήματος.


4

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Ο γ. ΔΗΜΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑρΧΟΣ Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Δημάκης ορίστηκε Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων στη θέση του πρόσφατα παραιτηθέντος Αντιδημάρχου Γ. Βολίκα. Εκτός όμως από υπεύθυνος Τεχνικών Έργων θα είναι και υπεύθυνος για την οργάνωση και διοίκηση του Κοιμητηρίου, τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, την φροντίδα για την ασφάλεια της πόλης, τα θέματα καθημερινότητας του πολίτη και την επικοινωνία με τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ναών. Ο Γ. Δημάκης έχει διατελέσει και στο παρελθόν Αντιδήμαρχος με τις ίδιες αρμοδιότητες.

ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΛΛΑγΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚωΝ ΤΕΛωΝ Ενεργοποιήθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που αφορά στην ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ & ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΕΛΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ πάνω στον κόμβο υπηρεσιών GovHUB και δίνει τη δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή δημοτικών τελών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό. Μπορείτε να εισέρχεστε στην συγκεκριμένη πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxisnet και ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης να υποβάλλετε την σχετική αίτηση: https://dt.govapp.gr

Πρόστιμο και προσωρινό λουκέτο σε μαγαζιά της Πλατείας Η Διοίκηση του Αστυνομικού Τμήματος Ν. Σμύρνης επέβαλε πριν από λίγες ημέρες διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ σε γνωστό μαγαζί της Πλατείας Ν. Σμύρνης μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε για την τήρηση μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του COVID-19. Λίγες ημέρες πριν, είχε επιβληθεί το ίδιο ακριβώς πρόστιμο και κλείσιμο τριών ημερών σε άλλο πολύ γνωστό μαγαζί της Πλατείας.

ΕΠΙΤρΟΠΗ COVid 19 ΕργΑΖΟΜΕΝωΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Την πρώτη της συνάντηση έκανε ήδη η νεοσύστατη Επιτροπή των Εργαζομένων του Δήμου Νέας Σμύρνης για τον Covid 19. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία των συντονιστών και των αναπληρωτών συντονιστών του κάθε τμήματος και των Νομικών Προσώπων, της Κεντρικής Συντονίστριας Κλαίρης Δεληγιάννη, του ιατρού εργασίας Ευθύμιου Θανασιά και του προέδρου των εργαζομένων Μίλτου Παπουτσή. Οποιοσδήποτε εργαζόμενος διαπιστώσει ότι ασθενεί, θα απευθύνεται στον συντονιστή του τμήματός του και αυτός με τη σειρά του στον κύριο Θανασιά, προκειμένου αφενός να ενημερωθεί για τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθηθούν και αφετέρου για να τηρείται αρχείο, το οποίο θα συμβάλει στην σωστή ιχνηλάτηση των επαφών και την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

"ΕΞΟΙΚΟΝΟΜω-ΑΥΤΟΝΟΜω" ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ερώτηση για το Δημ. Συμβούλιο Στην ομάδα @Nea Smyrni ανέβηκε από συμπολίτη μας αυτή η φωτογραφία από καφέ στην Πλατεία όπου φαίνεται ότι δημόσιο παγκάκι είναι ρεζερβέ... Είναι αδιανόητο! Η Δημοτική Κίνηση ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ θα καταθέσει άμεσα ερώτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το πολύ σοβάρο αυτό θέμα. Αντιλάμβανόμαστε τις δυσκολίες που έχουν οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης λόγω πανδημίας, γι’ αυτό παραχωρήθηκε χώρος για επιπλέον τραπεζοκαθίσματα, ώστοσο δε μπορεί να γίνονται ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο χώρο που ανήκει σε όλους.

ΠρΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ γΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», το οποίο προβλέπει επιδότηση που μπορεί να φτάσει το 85% του συνολικού κόστους των εργασιών, θα ξεκινήσει επίσημα στις 30 Νοεμβρίου 2020. Στη σελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας www.ypeka.gr θα βρείτε τα βασικά σημεία του Οδηγού του προγράμματος, ενόψει της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την προκήρυξη του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ που θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Στόχος είναι να δοθεί επαρκής χρόνος όχι μόνο στους ενδιαφερόμενους πολίτες, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους, να ετοιμάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησής τους και να εξοικειωθούν με τις αλλαγές που επέρχονται σε σχέση με τα προηγούμενα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου άρχισε να λειτουργεί helpdesk με γραμμές τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για την καλύτερη προετοιμασία του κοινού.


ΤΙ

θΑ γΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ

Ε ΠΙΜΟρΦωΤΙΚΑ Π ρΟγρΑΜΜΑΤΑ ;

Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ.«Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός», κ. Χατζαντουριάν Ευάγγελος, προκήρυξε στις 22/09/2020 Συνοπτικό Διαγωνισμό για την υπηρεσία «Έξοδα προετοιμασίας & εκτέλεσης επιμορφωτικών προγραμμάτων (ζωγραφική, αγιογραφία, φωτογραφία, θέατρο, χορός κ.λπ), όπως ακριβώς κάνει κάθε χρόνο παρά το σοβαρό ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν ποτέ τα προγράμματα αυτά λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και παρά την ακύρωση της τελευταίας εβδομάδας των Ιωνικών Γιορτών 2020 λόγω των αρνητικών προοπτικών COVID. Στην αρχική σελίδα του Οργανισμού στο Διαδίκτυο εξάλλου αναγράφεται χαρακτηριστικά στην πρώτηπρώτη ανακοίνωση (δεν ξέρουμε πότε αναρτήθηκε, αλλά είναι ακόμα εκεί): “Σας ενημερώνουμε ότι, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού στην χώρα μας, ο Δήμος Νέας Σμύρ-

νης και ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός αναστέλλει προσωρινά και για προληπτικούς λόγους την λειτουργία των επιμορφωτικών προγραμμάτων, με σκοπό την προστασία ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων αλλά και των μαθητών . Για την νέα ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων θα ενημερωθείτε με σχετική ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Πολιτιστικού Οργανισμού.” Εν πάση περιπτώσει, η συνολική δαπάνη για την υπηρεσία που προκηρύχθηκε παρ’ όλ’ αυτά, έχει προϋπολογισθεί μέχρι του ποσού των 56.800€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Ν.Π.Δ.Δ και η εκτέλεση των εργασιών θα ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα επτά μηνών. Καθώς φαίνεται, έχει στηθεί εξάλλου ήδη και το σχετικό ενημερωτικό/διαφημιστικό έντυπο, το οποίο επίσης κοστίζει πολλά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Μετακινήσεις Υπαλλήλων Προς: 1. Δήμαρχο Ν. Σμύρνης κο. TΖΟΥΛΑΚΗ 2. Γενικό Γραμματέα κο. ΧΡΗΣΤΑΚΗ 3. Υπηρεσίες Δήμου Αξιότιμοι Κύριοι, Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει παρατηρηθεί το συχνό φαινόμενο μετακινήσεων υπαλλήλων από Οργανική Μονάδα σε άλλη Οργανική Μονάδα με παράλληλη αλλαγή των Προϊσταμένων των ανωτέρω Οργανικών Μονάδων με την έκδοση σχετικών αποφάσεων Δημάρχου. Αποτέλεσμα αυτών των συχνών μετακινήσεων, εκτός της αναστάτωσης μεταξύ των εργαζομένων και της κωλυσιεργίας των Υπηρεσιών, είναι να στερείτε το δικαίωμα από αρκετούς εργαζόμενους, να εξελιχθούν και να ανελιχθούν υπηρεσιακά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, σας έχει τονίσει επανειλημμένως την ανάγκη αξιοκρατικής τοποθέτησης των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων στο Δήμο μας, με αποκλειστική βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των εργαζομένων και όχι με βάση τις προσωπικές «συμπάθειες» ή «αντιπάθειες»! Ζητάμε για ακόμη μια φορά, η επιλογή των Προϊσταμένων όλων των Οργανικών Μονάδων στο Δήμο μας να γίνει αποκλειστικά από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, όπως ρητά ορίζουν οι κείμενες νομοθετικές διατάξεις. Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ο Πρόεδρος Μιλτιάδης Παπουτσής

Η Γεν. Γραμματέας Έρη Κοντογούρη

Αναβάλλεται η κατασκευή πάρκου σκύλων Παράταση λόγω covid-19 ζήτησε και έλαβε ο ανάδοχος εργολάβος του έργου κατασκευής πάρκου σκύλων στην Πλατεία Δεξαμενής στην Άνω Ν. Σμύρνη (Εθνικής Στέγης και Νικομηδείας). Η απόφαση για τη δημιουργία δύο πάρκων σκύλων είχε παρθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 30/12/2019 για ένα στην Πλ. Δεξαμενής και ένα στην Πλ. Ολυμπίου παραπλεύρως του Νεκροταφείου της Ν. Σμυρνης. Οι συγκεκριμένοι χώροι θα πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου 4235/14 και θα είναι περιφραγμένοι με ειδική περίφραξη ύψους 1,60 μέτρων, με σήμανση στην είσοδο και δάπεδο με χώμα ή χαλίκι και θα διαθέτουν ξύλινες και λαστιχένιες κατασκευές για παιχνίδια agility (ανάβαση, κατάβαση, ισορροπία, τραμπάλα, τσουλήθρα), ώστε να μπορούν τα ζώα να τρέξουν ελεύθερα χωρίς να εμποδίζουν ή να εμποδίζονται. Επίσης θα υπάρχει βρύση, αλλά και ειδικοί κάδοι για την περισυλλογή των ακαθαρσιών των σκύλων. Στη φωτογραφία ο χώρος στον οποίο θα γίνει το πάρκο σκύλων στην Πλ. Δεξαμενής.


6

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

θΕΜΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΛΗγωΝΕΙ

ΤΗΝ

Ο Πανιώνιος και η Νέα Σμύρνη είναι ταυτόσημες έννοιες από τον Σεπτέμβριο του 1922, τότε που οι ξεριζωμένοι Μικρασιάτες βρήκαν σ’ αυτό το προάστιο της Αθήνας ένα κομμάτι γης για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους. Αθλητικά, ο Πανιώνιος «στεγάζεται» στη Νέα Σμύρνη από τον Οκτώβριο του 1940, τότε εγκαινιάστηκε το γήπεδο που μέχρι σήμερα είναι το σπίτι του Ιστορικού. Η πόλη και κυρίως οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις της Αριστεράς έχουν βρεθεί, στο πέρασμα των χρόνων, πάντα δίπλα στον Πανιώνιο, κάτι που χρειάζεται πολύ πε-ρισσότερο σήμερα που τόσο το ποδοσφαιρικό, όσο και το μπασκετικό τμήμα του Ιστορικού ετοιμάζονται για νέο ξεκίνημα από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Ο Θέμης Παυλόπουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης “Στροφή Νέας Σμύρνης” και δημοτικός σύμβουλος Νέας Σμύρνης, μιλάει στην «Εποχή» για τον Πανιώνιο, τον υποβιβασμό, αλλά και την αυριανή μέρα του αθλητισμού στην πόλη. Τη συνέντευξη πήρε ο Μάκης Διόγος Τι σημαίνει για σένα ο υποβιβασμός του Πανιωνίου στη Γ’ εθνική κατηγορία; Ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός τόσο για τη Νέα Σμύρνη, όσο και για μένα προσωπικά. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο γιατί ταυτίζεται με την πλούσια αθλητική δραστηριότητα της πόλης μας, αλλά και γιατί συνδέεται

ΠΟΛΗ

Ο

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

άρρηκτα με την ίδια την ιστορία της. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται είναι πρωτόγνωρο για το ιστορικό σωματείο και θα χρειαστεί να επισυμβούν μια σειρά από δομικές και οργανωτικές υπερβάσεις, έτσι ώστε να επανέλθει στα αγωνιστικά, και όχι μόνο, επίπεδα του παρελθόντος. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ο υποβιβασμός στην ερασιτεχνική κατηγορία; Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Πανιώνιος, και είχε ως κατάληξη τον υποβιβασμό του, απεικονίζει το άθροισμα των παραλείψεων, των αβλεψιών και την απουσία σοβαρού προγραμματισμού όλων των προηγούμενων ετών, ίσως και δεκαετιών. Κατά συνέπεια, ήταν θέμα χρόνου να χρεωθεί τα επίχειρα των επιλογών των διοικούντων του, διαχρονικά. Κοστίζει στη Νέα Σμύρνη ο υποβιβασμός του Πανιωνίου; Σίγουρα ο υποβιβασμός του Πανιωνίου είναι πλήγμα για τη Νέα Σμύρνη τόσο στο ηθικό των ανθρώπων της πόλης όσο και αθλητικά, αφού το μεγαλύτερο σωματείο της βρίσκεται στην πιο δυστοπική κατάσταση της ιστορίας του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο, κάθε κόστος εμπεριέχει πάντα και ένα όφελος. Κατά τη γνώμη μου, το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα είναι να αξιοποιηθούν όλες οι υγιείς

ΤΟΥ

δυνάμεις που σχετίζονται με την ομάδα (πολιτικές, κοινωνικές, αθλητικές), μακριά από οποιαδήποτε διάθεση εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησής της. Έτσι στη βάση ενός συντεταγμένου σχεδίου, θα υποδεικνύεται ένας άλλος δρόμος που μπορεί σε βάθος χρόνου να οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Ποια είναι η άποψη της «Στροφής» για τον ποδοσφαιρικό Πανιώνιο και γενικότερα για τον επαγγελματικό αθλητισμό; Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του «κυανέρυθρου» συλλόγου; Για εμάς στη Δημοτική Κίνηση “Στροφή Νέας Σμύρνης”, ο επαγγελματικός αθλητισμός δεν είναι και δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό για τα αθλητικά σωματεία. Ο ποδοσφαιρικός Πανιώνιος θα έχει προοπτική μόνο όταν αυτή συνδεθεί με ένα σχέδιο που θα προκρίνει τη μαζική συμμετοχή των ανθρώπων στον αθλητισμό, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια, ενώ την ίδια στιγμή θα είναι απαλλαγμένος από τους κανόνες του αγοραίου κέρδους και των συμφερόντων. Αν το νέο μοντέλο διοίκησης του Πανιωνίου, σε όλα ανεξαιρέτως τα τμήματά του, διαπνέεται από αυτές τις αρχές, τότε το μέλλον του θα είναι ευοίωνο. Και θα είναι ευοίωνο γιατί θα μπορεί να ορίζει το μέλλον του αποκτώντας αυτάρκεια, μέσα από τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών του και την αξιοποίηση των υποδομών του, με συνεχή ανάδειξη αθλητών ικανών να ανατροφοδοτούν επάξια τις τάξεις του, και όχι μόνο.

ΠΑΝΙωΝΙΟΥ Ποια είναι η πρόταση της παράταξης γενικότερα για τον αθλητισμό της Νέας Σμύρνης; Η Στροφή Νέας Σμύρνης προτείνει ένα εναλλακτικό, συνεκτικό σχέδιο για τον αθλητισμό στην πόλη μας που βασίζεται στη συμπερίληψη και στην πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στη φυσική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τόσο μέσα από δράσεις που θα απλώνονται σε όλους τους ελεύθερους χώρους του οικιστικού ιστού της πόλης, όσο και μέσα από στοχευμένα προγράμματα του Δήμου, που δεν θα αντιστρατεύονται τον σωματειακό αθλητισμό. Στόχος μας είναι η αρμονική συνύπαρξη και αλληλοσυμπλήρωση των αθλητικών δράσεων του Δήμου με αυτές των αθλητικών σωματείων, τα οποία θεωρούμε κύτταρα του αθλητισμού. Για το λόγο αυτό προτείνουμε τη δημιουργία θεσμοθετημένης επιτροπής αθλητικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των αθλητικών σωματείων, των δημοτικών παρατάξεων, των σχετικών επιστημονικών φορέων, καθώς και των εργαζόμενων στον αθλητισμό της πόλης μας. Έτσι, θα υπάρχει η δυνατότητα συν-διαμόρφωσης της αθλητικής πολιτικής, διασφαλίζοντας με στιβαρά κριτήρια το δίκαιο καταμερισμό χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων τόσο από τα αθλητικά σωματεία και το Δήμο όσο και από όλες τις επιμέρους κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, γυναίκες, τρίτη ηλικία, παιδιά). Έτσι θα προωθηθεί στην πράξη ο μαζικός αθλητισμός και η διά βίου άσκηση στην πόλη μας.


Εφάπαξ Ειδικό Βοήθημα Επανασύνδεσης Παροχής Ηλεκτρικού ρεύματος O Δήμος Νέας Σμύρνης ενημερώνει ότι δόθηκε νέα παράταση για το εφάπαξ επίδομα για την στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επανασύνδεσή τους στην παροχή ρεύματος. Μπορούν λοιπόν να υποβάλουν αίτηση για την εφάπαξ χορή-γηση ειδικού βοηθήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861/14.07.2020 (ΦΕΚ 3088/24.07.2020/Β). Για την υποβολή σχετικής αίτησης οι προς εξέταση δικαιούχοι, θα πρέπει: • Να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής

ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέχρι και 30/04/2020 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής και εξέτασης των σχετικών αιτήσεων. • Να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τη σχετική ΚΥΑ. Επισημαίνονται τα εξής: • Η αποσύνδεση παροχής ρεύματος θα πρέπει να αφορά στην κύρια κατοικία του υπό εξέταση δικαιούχου. • Το ειδικό βοήθημα καταβάλλεται από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. απευθείας στον τελευταίο Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπου εκκρεμούν οι οφειλές του δικαιούχου.

• Το ποσό του χορηγούμενου βοηθήματος προσδιορίζεται ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής του καταναλωτή προς τον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας. • Το μέρος της οφειλής που δεν καλύπτεται από το βοήθημα, διακανονίζεται και εξοφλείται από τους καταναλωτές σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων ορίζεται από τον εκάστοτε Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται κατόπιν ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Κοινότητας (Ελ. Βενιζέλου 14, ισόγειο) καθημερινά 8:00 - 14:00 στο τηλέφωνο 213 2025 818.

Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης - Αγ. Δημητρίου - Δάφνης «Η Μαύρη θάλασσα»

Ακυρώθηκε η ποντιακή βραδιά λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό Ο δήμος Ν. Σμύρνης μετά τα πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, έκοψε πρόωρα τις «Ιωνικές Γιορτές», προκειμένου να προστατεύσει το κοινό. Οι εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά σταμάτησαν στις 21. Συνεπώς ακυρώθηκε και η ποντιακή εκδήλωση που ήταν να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Στην εκδήλωση τα χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Ν. Σμύρνης - Αγ.

Δημητρίου - Δάφνης «Η Μαύρη Θάλασσα» θα παρουσίαζαν χορούς του Πόντου και θα ανέβαινε το θεατρικό έργο «Το Μαεμένον Λαήν» του Ιωάννη Κοσμίδη. «Είχαμε προετοιμαστεί και κουραστεί αρκετά για αυτή την ημέρα. Έχω στείλει αρκετές επιστολές προς την Δημοτική Αρχή του Δήμου, γιατί πάντα εμάς τους συλλόγους, μας αφήνει στο τέλος όλα τα χρόνια που πραγματοποιούνται οι Ιωνικές Γιορτές», ανέφερε η πρόεδρος του σωματείου Ράνια Χρυσοχοΐδου. Η πρόεδρος αναφέρθηκε και στην έναρξη των τμημάτων ποντιακών χορών για τη σεζόν 2020-2021: «Στην αρχή είχαμε συμφωνήσει να γίνονται, τηρώντας όλα τα μέτρα, στον εξωτερικό χώρο του 3ου-13ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Σμύρνης. Κάναμε δύο πρόβες εκεί και μετά ανεστάλη η απόφαση αυτή. Αποφασίσαμε να κάνουμε τελικά τα μαθήματα μας στις εγκαταστάσεις του σωματείου μας κάθε Κυριακή, σε ολιγομελείς ομάδες σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα», κατέληξε η πρόεδρος.

Εξόρμηση για τις ελλείψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Εξόρμηση στη στάση του τραμ Πλατεία - Αγία Φωτεινή (κεντρική πλατεία Ν. Σμύρνης) πραγματοποιήθηκε από μέλη μαζικών φορέων και το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Ν. Σμύρνης, μέλος της ΟΓΕ.

• Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά οχημάτων για να καλύψουν τις ανάγκες σε όλη τη χώρα. • Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%. • Επίταξη των ΚΤΕΛ και άλλων ιδιωτικών μέσων για την ικανοποίηση έκτακτων αναγκών στη μεταφορά.

Μοιράστηκαν ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις στις συγκοινωνίες. Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, για την πραγματική κάλυψη των αναγκών μας για φτηνή και ασφαλή συγκοινωνία. Οι φορείς διεκδικούν: • Τώρα να αυξηθούν τα δρομολόγια στα Μέσα

Μαζικής Μεταφοράς, ιδίως τις ώρες αιχμής. • Εδώ και τώρα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη το ΠΑΜΕ χαρακτήριζε άσχημη την κατάσταση που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, η οποία έχει μετατρέψει τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε χώρους μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού. Την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού..


8

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Η ΑΝΑΚΟΙΝωΣΗ

ΤωΝ

Μ ΑθΗΤωΝ

γΙΑ ΤΗΝ

ΤΟΥ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ

6ΟΥ γΥΜΝΑΣΙΟΥ Ν ΕΑΣ ΣΜΥρΝΗΣ

ΤΟΥ

ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αγαπημένοι μας γονείς

με να έχουμε μόνο 6ωρα. Με αυτά τα θέματα λοιπόν ζητήσαμε να γίνει συζήτηση την Παρασκευή με τον κ. Συρίγο, μέλη του Συλλόγου Γονέων και παρουσία του κ. Κουμαρόπουλου, του κ. Μπαλάφα και της κ. Μαγκάκη. Ο λόγος που δεν έγινε είναι γιατί απεργούσαν οι καθηγητές μας. Εμείς θα είμαστε εκεί να συζητήσουμε και να δεσμευτούν τουλάχιστον για τα τέσσερα αιτήματά μας που μπορούν να γίνουν.

Η κατάληψη ξαναξεκίνησε την Δευτέρα αφού έγιναν όλες οι διαδικασίες. Την Παρασκευή, μέλη του 15μελες πήραν 199 ΝΑΙ για την κατάληψη και 10 υπογραφές των Προέδρων των τάξεων. Συμφωνήσαμε να κλείσει το σχολείο για μια εβδομάδα, αφού καταθέσαμε τα αιτήματα μας στον διευθυντή μας και στον Σύλλογο Γονέων. Τα αιτήματα μας είναι δίκαια και σας ευχαριστούμε για την κατανόηση σας, αν και θα περιμέναμε να μας σταθείτε όλοι και να μην υπάρχουν κάποιοι γονείς που μας χαρακτηρίζουν και μας κατηγορούν. 1. Τα 15άρια τμήματα είναι κάτι που το ζητάνε και οι καθηγητές μας. 2. Η τήρηση του πρωτοκόλλου covid-19, πρέπει να τηρηθεί για την υγεία όλων μας. Δυστυχώς κάποιοι καθηγητές δεν το τηρούν. Όταν το αναφέραμε στον κύριο Κουμαρόπουλο, δεν μας είπε ότι λέμε κάτι λάθος. 3. Φωτοτυπίες δεν πρέπει να μοιράζονται! Μπορούμε να τις αντιγράφουμε η να στέλνονται με mail. Υπάρχει νομοθεσία για αυτό! 4. Ο χαρακτηρισμούς και ο στιγματισμός παιδιών,

ΤΟΥΣ

Όπου τα περισσότερα τα θέλουν και οι καθηγητές (καθαρίστρια, 6ωρα). Αφού τα συζητήσουμε και δεσμευτούν, θα ανοίξει το σχολείο όπως είπαμε. δυστυχώς γίνεται από καθηγητές. Σίγουρα δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε, αλλά θέλουμε κάτι να γίνει για αυτό. Αυτά αφορούν το σχολείο μας. 5. Ζητάμε καθαρίστρια από τον Δήμο. Είχαμε δύο και τώρα έχουμε μόνο μία. Δεν είναι λογικό αυτό, ειδικά τώρα που έχουμε πανδημία. Αυτό το έχει ζητήσει και ο Σύλλογος Γονέων και ο Διευθυντής του σχολείου από τον Δήμο. 6. Εμείς τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου θέλουμε τα λεφτά της εκδρομής πίσω. Ούτε ο Σύλλογος, ούτε ο διευθυντής μας, ούτε ο Δήμος κατάφερε να κάνει κάτι. 7. Έχουμε ζητήσει να μην γίνονται 7ωρα, γιατί είναι πολύ δύσκολο και για εμάς και για τους καθηγητές μας να φοράμε την μάσκα σε συνεχόμενα 2ωρα. Ζητά-

Την Δευτέρα θα είμαστε πάλι όλοι στις τάξεις μας, αλλά θα έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε κάτι. Γιατί η κατάληψη έγινε για να κερδίσουμε και όχι να χάσουμε μάθημα, όπως λέτε. Ακόμα κι εμείς που είμαστε στην κατάληψη, μάθημα κάνουμε. Και ο λόγος που δεν ανοίγει αύριο είναι γιατί θέλουμε το Σαββατοκύριακο να μαζέψουμε και να καθαρίσουμε το σχολείο και να το παραδώσουμε όπως πρέπει, γιατί είμαστε υπεύθυνα παιδιά και έχουμε παιδεία από τα σπίτια μας. Σας ευχαριστούμε πολύ Το 15μελες


Δ ΙΕΥθΥΝΤΗΣ

Ο

ΤΗΣ

Κ ρΑΤΙΚΗΣ Ο ρΧΗΣΤρΑΣ Α θΗΝωΝ

Ν ΕΟΣΜΥρΝΙωΤΗΣ Λ ΟΥΚΑΣ Κ ΑρΥΤΙΝΟΣ Σκηνής στο ρεσιτάλ της Ανίτας Ρατσβελισβίλι στη Ρωμαϊκή Αγορά. Ο Λουκάς Καρυτινός πριν από περίπου ένα χρόνο συνταξιοδοτήθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή και ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι θα έχει έναν ιδιαιτέρως ενεργό ρόλο στο θέατρο Ολύμπια που πλέον ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, τελικά αναλαμβάνει το τιμόνι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Οι εξαιρετικές σχέσεις που έχει δε με τους σημαντικότερους φορείς του χώρου - Λυρική, Μέγαρο κ.ο.κ. προμηνύει δυνατές συνέργειες.

Μια νέα εποχή άρχισε για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αφού ο κορυφαίος Νεοσμυρνιώτης αρχιμουσικός και με σημαντική διοικητική εμπειρία Λουκάς Καρυτινός, ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ. Ο Λουκάς Καρυτινός είναι αδελφός του υποψήφιου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές με την παράταξη του Γ. Λαρίσση και ανεξάρτητου πλέον δημοτικού συμβούλου Ν. Σμύρνης, Ιωάννη Καρυτινού.

Το σταθερό του όραμα είναι «...να καταστήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες ελληνικές οικογένειες οικείο το μεγάλο μήνυμα της συμφωνικής μουσικής». Έχει επισημάνει όμως και τα άμεσα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει στην Κ.Ο.Α., την υποχρηματοδότηση και τις 14 κενές θέσεις μουσικών, προβλήματα που αν δεν λυθούν βάζουν σε άμεσο κίνδυνο το μέλλον της πρώτης ορχήστρας της χώρας.

Η θητεία του Λουκά Καρυτινού θα είναι τριετής, από την 1 Οκτώβρη του 2020 και θα διαρκέσει ως τις 16 Μάη του 2023, ενώ το ΥΠΠΟΑ σημειώνει πως η απόφαση της τοποθέτησής του στη θέση του Διευθυντή ήταν της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Από το 1985 κατέχει θέση τακτικού αρχιμουσικού στην ΕΛΣ. Το 1992 έγινε Μουσικός Διευθυντής και κατά το διάστημα 1999-2005 θήτευσε ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ. Στην ΕΛΣ έχει διευθύνει αναρίθμητα έργα, ενδεικτικά σημειώονται: La traviata, Rigoletto, Aida, Tourandot, Cavalleria Rusticana, Paglicci, Ιl Trovatore, Tosca, Nabucco κ.α. Διηύθυνε τρεις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση. Τιμήθηκε με το «Χρυσό Μετάλλιο Τιμής» του Δήμου Αθηναίων (1989), τον τίτλο Commendatore dell’Ordine della Solidarietà Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας (2005), το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (2008) κ.α. Το 1997 ίδρυσε την Ορχήστρα «Εναρμόνια».

Η έλευση του Λουκά Καρυτινού στην ΚΟΑ αναμένεται να φέρει μια νέα πνοή στην ορχήστρα, όχι μόνο εξαιτίας της μακράς πορείας και εμπειρίας του Λουκά Καρυτινού, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει σημαντική διοικητική εμπειρία, ενώ γνωρίζει τον χώρο και τους ανθρώπους του όσο λίγοι. Τον Ιούλιο, αλλά και τον Σεπτέμβριο στα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο για τις θερινές δράσεις της Λυρικής εν μέσω πανδημίας, βλέπαμε την μορφή του, ντυμένο στα άσπρα να ανυψώνεται σχεδόν στον αέρα καθώς διηύθυνε την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής

ργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, διηύθυνε στα διεθνή φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Βερόνας, Ρώμης, Λας Πάλμας, Τόρρε ντελ Λάγκο, Βίττεν-Γερμανίας, Αβάνς κ.α.

Ποιος είναι ο Λουκάς Καρυτινός Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1969-75), θεωρητικά και πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Δυτικού Βερολίνου. Παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας στο Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ, με τους Ότμαρ Σουίτνερ και Βάλτερ Βέλλερ (1976-81). Υπήρξε μουσικός διευθυντής της ορχήστρας δωματίου Σαρλότενμπουργκ - Βερολίνου (1978 1981) και καλλιτεχνικός διευθυντής του «Πίκκολο Τεάτρο Μπερλίνο». Ακολούθως εργάστηκε στην Όπερα της Κόμπλεντς. Διηύθυνε όπερες και συμφωνικές ορχήστρες και συνε-

Έχει ηχογραφήσει για τις δισκογραφικές εταιρείες BMG, WEA, CBS, ETERNA, Dynamic. Σήμερα ο Λουκάς Καρυτινός, εκτός της μουσικής του δραστηριότητας, διδάσκει Διεύθυνση Ορχήστρας στο Ωδείο Αθηνών.


10

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

ΕΝΑρΞΗ ΕγγρΑΦωΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ γΟΝΕωΝ

Συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά το Πρόγραμμα ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΟΝΕΩΝ «Από το Α έως το Ω: Μία Ακαδημία για Γονείς», έπειτα από την επιτυχημένη λειτουργία των προηγούμενων χρόνων, με πολύ μεγάλη συμμετοχή γονέων και εξαιρετική ποιοτική αξιολόγηση. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το Δήμο Νέας Σμύρνης, σε συνεργασία με την «Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων της Ν. Σμύρνης», στο πλαίσιο της εφαρμογής προγραμμάτων «Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων» και με την συνεργασία πολλών φορέων όπως, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ελληνική Εταιρία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού, το δίκτυο ΟΚΑΝΑ, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SELMA, κ.ά.

Πρόκειται για δίωρες διαδραστικές συναντήσεις γονέων τη δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα, ώρα 18.15 - 20.15, από Νοέμβριο έως Μάιο, όπου παρουσιάζονται θέματα σχετικά με την υγεία, την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των παιδιών, τις σχέσεις στην οικογένεια και το σχολείο κ.λπ. Για το Ακαδημαϊκό έτος 2020 - 2021, λόγω της πανδημίας Covid-19, τo Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ, από τους παραπάνω φορείς, που διοργάνωσαν μια Κεντρική, Διαδικτυακή Ακαδημία Γονέων στην οποία θα συμμετέχουν οι υπάρχουσες Ακαδημίες Γονέων. Η Ακαδημία Γονέων του Δήμου Ν. Σμύρνης θα συμμετάσχει στην κεντρική διοργάνωση. Οι ημερομηνίες με την ενδεικτική θεματολογία που θα πραγματοποιηθεί το φετινό πρόγραμμα, είναι οι παρακάτω: 11 Νοεμβρίου 2020: Εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων 9 Δεκεμβρίου 2020: Πρόληψη των εξαρτήσεων 13 Ιανουαρίου 2021: Μαθησιακές δυσκολίες & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

10 Φεβρουαρίου 2021: Ασφαλής χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά 10 Μαρτίου 2021: Διατροφικές ανάγκες και παρεκτροπές 14 Απριλίου 2021: Εκφοβισμός στο φυσικό και διαδικτυακό κόσμο 12 Μαϊου 2021: Διαχείριση άγχους και ενδυνάμωση στόχων Οργανωτική Υπεύθυνη του Προγράμματος «Ακαδημία Γονέων» στο Δήμο Νέας Σμύρνης, είναι η κα Δέσποινα Τζεφριού, Μαθηματικός MEd. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ: https://forms.gle/FyU5fEDiCLWueYvJ8 Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το δηλώνουν

Η Νέα Σμύρνη από ψηλά Λήψη με drone. Φωτο: John Karakatsanis

στα σχόλια την ώρα της παρουσίασης. Θα γράφετε στα σχόλια λοιπόν το ονοματεπώνυμό σας και ότι θέλετε να λάβετε βεβαίωση παρακολούθησης. Η παρακολούθηση των συναντήσεων, θα γίνεται με κωδικό που θα λαμβάνουν οι εγγεγραμμένοι που έχουν συμπληρώσει τη φόρμα εγγραφής. Πληροφορίες: Γραφείο Παιδείας του Δήμου Νέας Σμύρνης κ. Πρώια (τηλ: 213 2025840) και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ν. Σμύρνης www.neasmyrni.gr (Εκπαίδευση - Δια Βίου Μάθηση - Ακαδημία Γονέων)


Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ

ΤΟΥ

COVid-19

ωΣ

ΣΟΒΑρΗ ΨΥΧΟΠΙΕΣΤΙΚΗ ΣΥΝθΗΚΗ

βλημένες οδηγίες προστασίας, να μείνουν στο σπίτι και να περιορίσουν ή να καταργήσουν τις ήδη λιγοστές εξόδους τους και την ήδη περιορισμένη κοινωνική τους ζωή.

Το Υπουργείο Υγείας κοινοποίησε οδηγίες οι οποίες στοχεύουν να διασφαλίσουν την φροντίδα των ηλικιωμένων, να καθησυχάσουν τον φόβο και τα αισθήματα αβοηθητότητας, μοναξιάς, αβεβαιότητας, θλίψης και θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν στις προτεινόμενες και επιβεβλημένες οδηγίες προστασίας. Η Επιδημία του COVID-19 είναι σοβαρή ψυχοπιεστική συνθήκη για την τρίτη ηλικία. Η τρίτη ηλικία είναι ετερογενής ηλικιακή ομάδα, περιλαμβάνει ανθρώπους άνω των 65 ετών, αλλά και άνω των 80 ετών που διαφέρουν στην οικογενειακή κατάσταση, στο μορφωτικό επίπεδο, στην οικονομική κατάσταση, στις εμπειρίες ζωής και χαρακτηρίζεται από αύξηση συγκριτικά με τους νέους και τους ενήλικες, των ψυχοπιεστικών παραγόντων τους οποίους καλούνται να διαχειρισθούν, δηλαδή παραγόντων που ασκούν ψυχολογική πίεση όπως προβλήματα υγείας, κοινωνικές αλλαγές (συνταξιοδότηση, μείωση εισοδήματος κ.α.) και απώλειες προσφιλών προσώπων. Σήμερα, οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία και όχι μόνο, είναι αντιμέτωποι με την επιδημία από τον ιό COVID-19. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών που θα νοσήσουν από τον ιό COVID-19 μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ σοβαρές και επικίνδυνες για την ζωή τους επιπλοκές, εφόσον νοσήσουν, ιδιαίτερα όταν έχουν υποκείμενα παθολογικά προβλήματα όπως καρδιολογικά, προβλήματα από το αναπνευστικό σύστημα, σακχαρώδη διαβήτη ή νεοπλασίες. H επιδημία ανατρέπει την κανονικότητα και την ρουτίνα των ηλικιωμένων, επηρεάζει άμεσα την φροντίδα τους, ενώ κυριαρχεί ο φόβος της μόλυνσης,του θανάτου, της πιθανής απώλειας αγαπημένων, του αποχωρισμού από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αναδύεται λοιπόν επιτακτικά η ανάγκη για οδηγίες οι οποίες θα διασφαλίσουν την φροντίδα των ηλικιωμένων και θα καθησυχάσουν τον φόβο και τα αισθήματα αβοηθητότητας, μοναξιάς, αβεβαιότητας, θλίψης και θα τους βοηθήσουν να προσαρμοσθούν στις προτεινόμενες και επιβε-

Οι πρώτες οδηγίες στοχεύουν να βοηθήσουν στην διαμόρφωση κανονικότητας στην εποχή της επιδημίας με έμφαση στην προστασία τους με την βοήθεια των φροντιστών δηλ. συγγενών, συζύγων, παιδιών, φίλων που βοηθούν σε τακτική ή και καθημερινή βάση, έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουν όσο είναι δυνατόν την ανεξάρτητη διαβίωση τους, συμβάλλοντας τόσο στην χορήγηση των φαρμάκων όσο και στην διαχείριση των καθημερινών τους αναγκών. Οδηγίες για αυτούς που φροντίζουν • Πλένετε τα χέρια τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα για 20 sec πριν παράσχετε τις υπηρεσίες φροντίδας, δηλαδή την προετοιμασία φαγητού, την χρήση μπάνιου, το ντύσιμο, την τακτοποίηση φαρμάκων, το σερβίρισμα του φαγητού, τη χρήση του τηλεχειριστηρίου κ.λπ. • Καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες του σπιτιού π.χ. τραπέζι, κομοδίνο κ.λπ. που χρησιμοποιούνται από τους ηλικιωμένους • Aποφεύγετε να αγγίζετε με τα χέρια σας το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα). Καλύπτετε το στόμα και την μύτη, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, είτε με χαρτομάντιλο είτε με το εσωτερικό του αγκώνα. • Διακόπτετε επισκέψεις σε τρίτους (φίλους, συγγενείς κ.α.) και δεν έρχεστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο. Οδηγίες για ηλικιωμένους Κοινωνική απόσταση είναι η συμπεριφορά προφύλαξης και περιλαμβάνει την παραμονή στο σπίτι και την αποφυγή στενής επαφής με τρίτους πλην του φροντιστή, καθώς και την αποφυγή συγκέντρωσης σε χώρους όπως, καταστήματα, εκκλησίες, μεταφορικά μέσα, ΚΑΠΗ κλπ.

γΙΑ ΤΗΝ

κλειστοί οι χώροι που συνήθως επισκέπτονται οι ηλικιωμένοι και κοινωνικοποιούνται όπως εκκλησίες, ΚΑΠΗ, καφενεία κ.α. Οδηγία: Ενθαρρύνονται για να μην νοιώθουν κοινωνικά αποκομμένοι και απομονωμένοι (η απομόνωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία), να επικοινωνούν με άλλους συγγενείς και οικεία πρόσωπα είτε με σταθερό τηλέφωνο ή κινητό είτε με την χρήση οιασδήποτε ηλεκτρονικής μορφής επικοινωνίας, είτε να παρακολουθούν εφόσον είναι θρησκευόμενα άτομα τη θεία λειτουργία από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Επίσης, να ενθαρρύνονται οι φίλοι τους να επικοινωνούν μεταξύ τους με οιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους. Ψυχοπιεστική συνθήκη: Η μακρόχρονη παραμονή στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν τα παραπάνω και επιπλέον. Οδηγία: Δραστηριοποίηση με την διαμόρφωση νέας καθημερινής ρουτίνας με την βοήθεια του φροντιστή, που περιλαμβάνει δραστηριότητες μέσα στο σπίτι π.χ. την φροντίδα του σπιτιού, το μαγείρεμα, την περιποίηση των λουλουδιών, το διάβασμα, την φροντίδα του εαυτού. Ψυχοπιεστική συνθήκη: Η ενημέρωση πολλές φορές σε συνθήκες επιδημίας κάνει αναφορά σε αρνητικά σενάρια και υπάρχουν πολλές ψευδείς ειδήσεις που ενισχύουν περισσότερο το συναίσθημα του φόβου, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Οδηγία: Η ενημέρωση να γίνεται από τους οικείους ή από έγκυρες επιστημονικές πηγές που είναι αξιόπιστες, συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και να προάγει το αίσθημα της ασφάλειας και της ελπίδας π.χ. τις έρευνες που γίνονται για φάρμακα, τους ασθενείς που θεραπεύθηκαν. Ψυχοπιεστική συνθήκη: Η απώλεια του ρόλου (παππούς, γιαγιά κλπ) Οδηγία: Ενθαρρύνεται η επικοινωνία με τα εγγόνια, παιδιά είτε με τηλέφωνο είτε με βίντεο. Ανάθεση ρόλου μέσα στο σπίτι στη νέα ρουτίνα.

Ψυχοπιεστική συνθήκη: Η κοινωνική απόσταση δεν σημαίνει και μοναξιά. Οδηγία: Προσπαθούμε οι ηλικιωμένοι μας να είναι ασφαλείς και όχι μόνοι. Προτείνεται, να γίνονται επισκέψεις μόνο από το φροντιστή (ο οποίος τηρεί αυστηρά τους προσωπικούς κανόνες προστασίας), η παρουσία του οποίου λειτουργεί υποστηρικτικά και ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας.

Ψυχοπιεστική συνθήκη: Η παραμέληση άλλων παθολογικών προβλημάτων. Οδηγία: Σε περίοδο επιδημίας η ρύθμιση των παθολογικών προβλημάτων είναι απαραίτητη έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να επισκεφθεί ο ηλικιωμένος νοσοκομείο. Προτείνεται τακτική επικοινωνία με τον οικογενειακό ιατρό. Μετάθεση όλων των μη απαραίτητων ιατρικών επισκέψεων. Συνταγογράφηση για τρεις μήνες.

Ψυχοπιεστική συνθήκη: Η κοινωνική απόσταση δεν σημαίνει κοινωνική απομόνωση, δεδομένου ότι σε συνθήκες επιδημίας είναι

Ψυχοπιεστική συνθήκη: Αδυναμία φροντιστή για λόγους υγείας Οδηγία: Εναλλακτικό σχέδιο φροντίδας από

ΤρiΤΗ ΗΛΙΚiΑ

το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς και διαχείριση της κατάστασης κρίσης με την βοήθεια λειτουργών υγείας. Ηλικιωμένοι Ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας και άνοια Οι ηλικιωμένοι,που πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας (άνοια, κατάθλιψη), σε περίοδο επιδημίας θα πρέπει να λαμβάνουν όλες τις προαναφερόμενες προφυλάξεις και η φροντίδα τους να διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες που ανακύπτουν. Η παρουσία της επιδημίας, τα επιπλέον μέτρα προφύλαξης, η κοινωνική απόσταση, ο μεγάλος χρόνος παραμονής στο σπίτι, ο φόβος και η δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενδεχομένως να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη φροντίδα τους και την επιβάρυνση της οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό οι δημοτικές υπηρεσίες όπως η Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής, οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να ανταποκρίνονται διασφαλίζοντας με την επικοινωνία την φροντίδα των ασθενών τους, παρέχοντας συνεχόμενη φροντίδα, υποστήριξη του ασθενούς και του φροντιστή(-τών), πληροφόρηση, συμβουλευτική. Επίσης, συνεργάζεται με την οικογένεια τόσο στο πεδίο της ενημέρωσης σχετικά με ερωτήματα για την επιδημία και τις αλλαγές που επιφέρει στη συμπεριφορά του ασθενή, όσο και των επιπτώσεων στις διαπροσωπικέςν σχέσεις. Οι παραπάνω δράσεις θα ελαττώσουν το φορτίο των φροντιστών, θα υπάρξει έγκαιρη πρόληψη υποτροπών και θα μειωθεί η επιβάρυνση των οικογενειών. Κεντρικό μήνυμα Υποδεικνύουμε το Φροντιστή Γράφουμε καινούργια ρουτίνα Ελέγχουμε τις ψυχοπιεστικές συνθήκες Ικανοποιούμε στο μέτρο του δυνατού τις ανάγκες του ασθενή Ακολουθούμε τις ιατρικές οδηγίες και την επίσημη ενημέρωση. Οι οδηγίες εκπονήθηκαν από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η επιμέλεια του κειμένου έγινε από τους Αντώνη Πολίτη και Λάμπη Παπαγεωργίου. Το άρθρο μας το έστειλε ο Δημήτρης Οικονόμου M.D. Ιατρός Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής

ΑΓΓΕΛΙΑ Καθηγητής Φυσικός με εμπειρία, κάτοικος Ν. Σμύρνης, παραδίδει ιδιαίτερα Φυσικής - Μαθηματικών - Χημείας, σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, 10€/ώρα (συζητείται). 690 7077307 - 697 8464736 geokal1971@gmail.com


12

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Οι πράξεις μας της Νόπης Μιχαηλίδου

Grow, nourish, sustain. Together

Έχεις αναλογιστεί ποτέ την σπουδαιότητα των τροφίμων στην καθημερινότητά σου; Αν δεν υπήρχαν τα τρόφιμα θα μπορούσαμε να παρευρεθούμε σε μία καφετέρια, σε ένα παντοπωλείο ή σε ένα εστιατόριο; Ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά…Τρόφιμο ίσων Ζωή! Είναι το πιο βασικό αγαθό μαζί με το νερό για να επιβιώσει ο άνθρωπος. Η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, παρόλα αυτά ένας στους εννιά ανθρώπους παγκοσμίως ζει υπό συνθήκες λιμού. Ήδη από το 1946 ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αναγνώρισε τα τρόφιμα όχι ως προνόμιο των λίγων,

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην 75η παγκόσμια αυτή ημέρα, ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων επικεντρώνεται σε ένα θέμα που θα συμβάλει στην επίτευξη του βασικού του στόχου που είναι -όπως ορίζει και το σύνθημά του«Εξάλειψη της πείνας (#Zerohunger) ως το 2030!». Το μήνυμα της φετινής χρονιάς είναι «Grow, nourish, sustain. Together» δηλαδή μας παροτρύνει να καλλιεργήσουμε τη γη για να τραφούμε, αλλά να στραφούμε σε βιώσιμες προς το περιβάλλον καλλιέργειες και έτσι όλοι μαζί να αφανίσουμε την πείνα στον κόσμο. Το «κλειδί» του φετινού κινήματος είναι η αειφορία (sustainability) που

αλλά ως δικαίωμα όλων και αυτός είναι και ο λόγος που καθιερώθηκε να γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα τροφίμων-διατροφής κάθε 16 Οκτώβρη. Είναι μια ημέρα που δημιουργήθηκε για να δείξει σε όλους μας τον γολγοθά των ανθρώπων που βιώνουν συνθήκες πείνας, γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να την εξαλείψουμε βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι.

αποτελεί παγκόσμια τάση τα τελευταία χρόνια και ενώ χρησιμοποιούνταν αρχικά ως δασοπονικός-γεωπονικός όρος, σήμερα αποτελεί βασική αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος από οικονομικούς φορείς, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις αλλά και από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η συνεχής εκμετάλλευση των φυσικών πόρων σε συνδυασμό με την αλόγιστη σπατάλη των ανεπτυγμένων χωρών, σε λίγα χρόνια θα οδηγήσει σε έλλειψη τροφής. Έτσι, βρέθηκε από τους επιστήμονες ένα μοντέλο αειφόρου διατροφής που ενώ θα υπάρχει μεγάλη απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρη-

θεί παράλληλα η βιωσιμότητά του. Στόχος δηλαδή της αειφόρου ανάπτυξης (Α.Α.) είναι να καλυφθούν οι ανάγκες μας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γονέων να καλύψουν τις δικές τους. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Ωστόσο, πλέον παράγουμε περισσότερα προϊόντα από όσα χρειαζόμαστε για να τραφούν όλοι και έτσι η τροφική αλυσίδα έπαψε να βρίσκεται σε αρμονία. Η πείνα, η παχυσαρκία, η κατάπτωση του περιβάλλοντος, η μικρή ποικιλία βιολογικών προϊόντων και η σπατάλη τροφής είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που συμπληρώνουν το παζλ αυτής της ανισορροπίας. Ειδικότερα φέτος, το 2020, που ο πλανήτης μας ήρθε αντιμέτωπος με τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πιο οικονομικά ευάλωτες ομάδες (κυρίως μικρές αγροτικές επιχειρήσεις) δυσκολεύονται να ορθοποδήσουν. Έτσι, όλες οι χώρες άρχισαν να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν σχέδια ανάκαμψης από τον Covid-19. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να υιοθετήσουμε καινοτόμες λύσεις ώστε να καταφέρουμε να χτίσουμε καλύτερες βάσεις που θα βοηθήσουν να αντισταθούμε σε κρίσιμες περιόδους όπως είναι μια τέτοια πανδημία. Πώς μπορούμε ατομικά ή συλλογικά να συμβάλουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων & Διατροφής; 1. Υποστήριξε τις επιχειρήσεις/αγροκτήματα μικρής κλίμακας Προτίμησε να ψωνίζεις από τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις οι οποίες μας προμηθεύουν με αγνά προϊόντα δικής τους παραγωγής. Οι επιχειρήσεις αυτές, κυρίως σε αυτήν τη δύσκολη εποχή της πανδημίας, δυσκολεύονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους λόγω μείωσης της κινητικότητας στην αγορά. 2. Επίλεξε εποχιακά τρόφιμα Το ήξερες πως αγοράζοντας φρούτα/

λαχανικά εποχής μειώνεις την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα; Ένα τρόφιμο όταν είναι εκτός εποχής, θα χρειαστεί να ταξιδέψει πολύ ώστε να φτάσει στο τραπέζι σου και στην τοπική αγορά, πέραν τούτου τα οπωρολαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά, νόστιμα και θρεπτικά. 3. Βάλε ποικιλία στη διατροφή σου Με την κατανάλωση μιας μεγάλης γκάμας τροφίμων, πέραν του ότι προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, παράλληλα βοηθάμε και στην βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος. 4. Φρόντισε για την ασφάλεια των τροφίμων που προμηθεύεσαι Το τρόφιμο από τη στιγμή της συγκομιδής του μέχρι να φτάσει στο πιάτο σου θα περάσει από πολλά στάδια επεξεργασίας, μεταφοράς και αποθήκευσης. Αν ένα προϊόν δεν αποθηκευτεί σε κατάλληλη θερμοκρασία και περιβάλλον, πολύ πιθανόν να καταλήξει στον κάδο απορριμμάτων. Προσπάθησε λοιπόν να σέβεσαι το τρόφιμο που αγοράζεις. Πρόσεξε τον τρόπο που θα το αποθηκεύσεις και θα το μαγειρέψεις. Μην αγοράζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι ώστε να αποφύγεις την άσκοπη σπατάλη αυτών. 5. Συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που κατέχουν καινοτόμες τεχνολογίες και τεχνογνωσία θα πρέπει να συνεργαστούν με τους παραγωγούς, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια προϊόντων κατά τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής. 6. Αποδοχή τροφίμων που εμφανίζουν οπτικές αλλοιώσεις Τρόφιμα τα οποία έχουν δεχτεί μικρές αλλοιώσεις στην εξωτερική τους εμφάνιση (π.χ. μη επαρκής χρωματισμός μήλου από παρατεταμένη ξηρασία), ενώ δε στερούνται ποιοτικών χαρακτηριστικών, συνήθως απορρίπτονται από τους καταναλωτές. Αυτό το φαινόμενο έχει οδηγήσει τους εμπόρους φρούτων και λαχανικών να μην αγορά-


ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

13

είναι το μέλλον μας ακολουθούν πιστά τον Κώδικα Δεοντολογίας Υπεύθυνης Αλίευσης.

ζουν από τους παραγωγούς τα συγκεκριμένα τρόφιμα με αποτέλεσμα να απορρίπτονται. 7. Μείωση κατανάλωσης κρέατος Το ήξερες ότι η βιομηχανία τροφίμων που είναι υπεύθυνη για το 51% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι η κρεατοβιομηχανία; Οι αγελάδες για παράδειγμα παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός αερίου που μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος 86 φορές περισσότερο από ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 8. Προσφορά δίκαιων οικονομικών όρων Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες που έχουν εκκρεμείς οφειλές αίροντας τους φόρους, επιμηκύνοντας τις ημερομηνίες καταβολής πληρωμών ή προσφέροντας εναλλακτικά σχέδια αποπληρωμής σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να εργαστούν ή να πουλήσουν την παραγωγή τους εξαιτίας κάποιων δυσχερών καταστάσεων όπως είναι π.χ. η εμφάνιση μιας πανδημίας. 9. Υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών μέσων Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τα φυσικά προϊόντα της γης, πρέπει να λάβουν υπόψιν τον αντίκτυπο που πιθανόν να έχει η απομάκρυνση των προϊόντων από το φυσικό τους περιβάλλον και να χρησιμοποιούν φιλική προσέγγιση κατά τη διαδικασία αυτή. Για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με θαλασσινά, θα πρέπει να

10. Χρήση πρακτικών κομποστοποίησης Με αυτή τη διαδικασία συλλέγονται τα υπολείμματα τροφών, πολτοποιούνται και χρησιμοποιούνται ως λίπασμα. Τέτοιου είδους συσκευές μπορείτε να προμηθευτείτε και για δική σας οικιακή χρήση. 11. Επένδυση των κυβερνήσεων στον ερευνητικό τομέα Στόχος είναι να βρεθούν τεχνολογίες μείωσης ή αποτελεσματικότερης χρήσης εισροών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) και περαιτέρω ανάπτυξη κυκλικής διαχείρισης καλλιεργειών (κυκλική διαχείριση είναι ένας σύγχρονος τρόπος καλλιέργειας κατά τον οποίο χρησιμοποιούνται μικρότερες ποσότητες λιπασμάτων και φαρμάκων και η καλλιέργεια καθίσταται μερικώς αυτόνομη). 12. Προσφορά τροφίμων δεύτερης ποιότητας σε συσσίτια των δήμων Στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας τα προϊόντα κατηγοριοποιούνται σε α’ και β’ ποιότητα ανάλογα με το αν παρουσιάζουν ή όχι ελαττώματα στην εξωτερική τους συσκευασία. Συχνά μάλιστα τα τρόφιμα δεύτερης ποιότητας πετιούνται. Θα συνέβαλε θετικά στην εξάλειψη της πείνας ανά τον κόσμο αν αυτές οι βιομηχανίες έκαναν δωρεά τα τρόφιμα β’ διαλογής σε συσσίτια. Είναι μια ενέργεια στην οποία θα μπορούσε να προβεί ο καθένας μας δίνοντας στο συσσίτιο του δήμου του τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται γρήγορα (π.χ. μακαρόνια, αλεύρι, ρύζι, ζάχαρη, μπισκότα κ.λπ.) 13. Αγορά μη συσκευασμένων προϊόντων Λόγω της πανδημίας του covid-19, οι καταναλωτές έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση σε συσκευασμένα προϊόντα καθώς υπάρχει ο φόβος τα τρόφιμα που είναι εκτός συσκευασίας να έχουν

έρθει σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους. Πέρα από τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον μια πλαστική ή χάρτινη συσκευασία που δεν ανακυκλώνεται, τα μη συσκευασμένα φυτικά τρόφιμα δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό στα ράφια των καταστημάτων με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα απορρίμματα. 14. Αγορά με σύνεση Εν καιρώ πανδημίας πολλοί καταναλωτές θορυβήθηκαν και κατέληξαν σε υπεραγορές τροφίμων και γενικότερα προϊόντων που δεν τα είχαν άμεσα

ανάγκη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανισορροπία στην αγορά. Γιατί είναι σημαντική η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων & Διατροφής; ✔ ️ Βοηθάει στην ευαισθητοποίηση προς τον συνάνθρωπο ✔️ Γίνεται υπενθύμιση σε όλους ότι η πείνα μπορεί να εξαλειφθεί Αυτήν τη στιγμή ο πλανήτης μας παράγει αρκετή τροφή ώστε να ταΐσει όλους τους ανθρώπους, ωστόσο ετησίως 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού χάνονται ή σπαταλούνται (δηλαδή περίπου το 20% της παραγωγής τροφίμων). Αυτή η μέρα λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη που μας ωθεί να σταματήσουμε την σπατάλη τροφίμων.

✔ Μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να τρώμε με σύνεση Σαφώς το φαγητό είναι μια πηγή ευχαρίστησης και διασκέδασης, αλλά μερικές φορές οδηγούμαστε σε υπερφαγίες. Αν λοιπόν αρχίσουμε να τρώμε με σύνεση, δηλαδή όταν πραγματικά το έχουμε ανάγκη, τότε θα συμβάλουμε στη μείωση της άσκοπης σπατάλης τροφίμων και συνεπώς στη μείωση των ανθρώπων που πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι.

Το μήνυμα Πίσω από κάθε τρόφιμο που φτάνει στο πιάτο μας υπάρχει κάποιος που το παράγει, το φυτεύει, το θερίζει, το ψαρεύει ή το μεταφέρει. Αυτήν την παγκόσμια ημέρα τροφίμων άδραξε την ευκαιρία να ευχαριστήσεις όλους αυτούς τους #FoodHeroes που παρόλες τις δυσμενείς συνθήκες συνεχίζουν να σου παρέχουν τρόφιμα για την επιβίωσή σου.


14

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

ΧρΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦωΝΑ Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού α. Γραφείο Προσωπικού: 213 2025 796 β. Γραφείο Πρωτοκόλλου και Αρχείου: 213 2025 798 γ. Γραφείο Εκλογών: 213 2025 792 δ. Γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου: 213 2025 787 Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης & Ληξιαρχείου α. Γραφείο Δημοτολογίου: 213 2025 712 - 720 β. Γραφείο Μητρώου Αρρένων & Στρατολογίας: 213 2025 720 γ. Γραφείο Ληξιαρχείου: 213 2025 767 - 768 δ. Γραφείο Πολιτικών Γάμων: 213 2025 716 - 717 ε. Γραφείο Εκλογικών Καταλόγων: 213 2025 720 Τμήμα Λογιστικό α. Γραφείο Προϊσταμένου: 213 2025 747 β. Γραφείο Προϋπολογισμού: 213 2025 776 - 863 γ. Γραφείο Λογιστηρίου: 213 2025 743 - 746 - 748 δ. Γραφείο Εκκαθάρισης Μισθοδοσίας: 213 2025 741 - 737 Τμήμα Εσόδων, Δημοτικής Περιουσίας & Αδειοδοτήσεων Καταστημάτων α. Γραφείο Προϊσταμένου: 213 2025 758 β. Γραφείο Ανταποδοτικών Τελών: 213 2025 756 γ. Γραφείο Φόρων-Εισφορών, Δικαιωμάτων κλπ: 213 2025 757 δ. Γραφείο Τελών Κοινόχρηστων χώρων και Αδειών: 213 2025 765 ε. Γραφείο Φορολογικών διαφορών: 213 2025 760 στ. Γραφείο Παραβάσεων Κ.Ο.Κ.: 213 2025 755 ζ. Γραφείο Εκδόσεως Αδειών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος & Τεχνικών Παιγνίων Τηλ: 213 2025 760 Τμήμα Ειδικής Ταμειακής Υπηρεσίας α. Γραφείο Προϊσταμένου Ειδικού Ταμία: 213 2025 704 β. Γραφείο Εξόδων-Διαχειριστής: 213 2025 701 γ. Γραφείο Επιμελητών Εσόδων: 213 2025 706-707 δ. Γραφείο Λογιστηρίου: 213 2025 705-702 ε. Γραφείο Οικονομικής Διαχείρισης ΝΠ: 213 2025 708 Τμήμα Προμηθειών 213 2025 905 - 903 - 904 - 906 - 907 Τμήμα Δημοτικού Κοιμητηρίου 210 9812 202 - 210 9852 655 Τμήμα Κτηριακών Έργων & Υπαίθριων Χώρων 213 2025 810 - 830 - 823 - 825 Τμήμα Έργων Υποδομής 213 2025 814 - 822 - 809 - 827 Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων: 213 2025 805 - 811 - 812 - 733 Τμήμα Πολεοδομίας: 213 2025 820 – 821 Τμήμα Πληροφορικής & Δικτύων: 213 2025 779 – 771

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ

ΚωΣΤΑ ΜΠΑΤΗ κε στις 8 Ιανουαρίου 1959 κι από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το μπάσκετ.

Το τελευταίο «αντίο» είπαν την Τρίτη 20/10 συγγενείς και φίλοι στον γνωστό παλαίμαχο αθλητή μπάσκετ και δημοσιογράφο/ αθλητικογράφο Κώστα Μπατή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 18/10 σε ηλικία 61 ετών, προδομένος από την καρδιά του και ενώ ήταν διακοπές στη Δημητσάνα.

Βρέθηκε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, στον οποίο αγωνίστηκε για 8 χρόνια κατακτώντας 4 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα, ενώ ήταν διεθνής με τις εθνικές ομάδες παίδων και εφήβων πανηγυρίζοντας το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Παίδων το 1975.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης. Τραγικές φιγούρες ο πατέρας του, η αδελφή του, αλλά και η πρώην σύζυγός του, Ελένη Παπαϊωάννου, με την οποία ο Κώστας Μπατής είχε αποκτήσει δύο παιδιά. Την Άννα Κατερίνα και τον Γιάννη. Παρέμειναν μαζί για 14 χρόνια και το 2010 οι δρόμοι τους χώρισαν οριστικά.

Μετά την καριέρα του στο Τριφύλλι αγωνίστηκε στον Μίλωνα και στον Έσπερο Καλλιθέας, πριν αποφασίσει να ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική καριέρα.

Η ανακοίνωση του Πανιωνίου Ο Πανιώνιος αποχαιρέτησε με την ακόλουθη ανακοίνωση τον πρώην αθλητή και δημοσιογράφο: "O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ. εκφράζει την θλίψη του για τον πρόωρο χαμό του πρώην παίκτη μπάσκετ και δημοσιογράφου, Κώστα Μπατή, σε ηλικία 61 ετών, καθώς και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

κής κοινωνίας.

Άριστος γνώστης του αθλήματος, όταν έβγαλε τη στολή του αθλητή, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της ελληνικής μπασκετι-

Η πρώτη του δημοσιογραφική εμπειρία ήταν στην ιστορική ‘Αθλητική Ηχώ’, για να ακολουθήσει το Sportime και πολλά ακόμη έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά), ενώ έγινε ευρέως γνωστός μέσα από την

Ο Κώστας Μπατής είχε περιγράψει τον τελικό κυπέλλου μπάσκετ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ-ΠΑΟΚ, το 1991 και την κατάκτηση του τροπαίου από την «κυανέρυθρη» ομάδα, ενώ διετέλεσε κάτοικος Νέας Σμύρνης, επί σειρά ετών."

Πολεοδομικό Γραφείο: 210 9947 210 Κτηματολόγιο: 210 933 16 38 Τμήμα Αποκομιδής & Ανακύκλωσης 210 9370370 , 213 2025 873 - 874 - 878 - 880 Τμήμα Διαχείρισης & Συντήρησης Εξοπλισμού Καθαριότητας 210 9370370 , 213 2025 873 - 874 - 878 - 880 Τμήμα Συντήρησης & Ανάπτυξης Πρασίνου: 2109370281 Τμήμα Μελετών & Σχεδιασμού Πρασίνου: 2109370281 Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής: 213 2025 882 Τμήμα Παιδείας, Νεότητας & Δια Βίου Μάθησης: 213 2025840 ΚΕΠ 0761 (Κεντρικό) Αγίας Φωτεινής (κάτω από την γέφυρα) Ωράριο: 8:00 έως 20:00, Σάββατο 8:00 έως 14:00 Τηλ: 213 2025500 ΚΕΠ 0761 (Παράρτημα) Αγχιάλου 33 & Βοσπόρου (Λουτρά) Ωράριο : 8:00 έως 15:00 | Τηλ: 210 9310164

Ποιος ήταν ο Κώστας Μπατής Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, ο οποίος όταν εγκατέλειψε την ενεργό δράση έγινε δημοσιογράφος και ήταν αυτός που επί πολλά χρόνια μετέδιδε τους αγώνες μπάσκετ στην ιδιωτική τηλεόραση, γεννήθη-

τηλεόραση, όταν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έκαναν την εμφάνιση τους στη χώρα μας. Αρχικά συνεργάστηκε με τον ΑΝΤ1, έχοντας την ευθύνη των μεταδόσεων των αγώνων μπάσκετ (αλλά και των αθλητικών ειδήσεων στα δελτία), ενώ κατόπιν βρέθηκε και στο MEGA. Η χαρακτηριστική φωνή του και η απόλυτη γνώση των όσων έβλεπε στον αγωνιστικό χώρο του επέτρεπαν να μεταδίδει με μοναδικό τρόπο τους αγώνες, κάνοντάς τον ίδιαιτερα αγαπητό στους τηλεθεατές, αλλά και στους συναδέλφους του.


ΠΑΝΙωΝΙΟΣ: ΝΕΑ ΑΦΑΙρΕΣΗ 9 ΒΑθΜωΝ Νέες... καμπάνες από το Διαιτητικό Δικαστήριο στον Πανιώνιο, καθώς του αφαιρέθηκαν 9 βαθμοί για χρωστούμενα στους Πινιώτη, Τασουλή και Λάμπρου, μια ποινή ωστόσο που δεν επηρεάζει την τωρινή ομάδα.

Επιβάλλει στην καθής η αίτηση Π.Α.Ε. με την επω-

νυμία «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ.», μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του αιτούντος ποδοσφαιριστή Χρίστου Τασουλή, κατά τα διαλαμβανόμενα στο δια-

Ο Βαγγέλης Βλάχος νέος προπονητής Μπάσκετ στον Πανιώνιο Ο παλιός Νεοσμυρνιός πολύπειρος τεχνικός Βαγγέλης Βλάχος θα είναι ο νέος προπονητής του Πανιωνίου που θα παίξει φέτος στη Β΄ Εθνική.

Ο Έλληνας τεχνικός αναλαμβάνει την τεχνική καθοδήγηση της ομάδας μπάσκετ ανδρών στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, έχοντας τον προφανή στόχο της εξασφάλισης παραμονής, καθώς και της επανασύνδεσης της ακαδημίας με την πρώτη ομάδα, ώστε να δημιουργηθούν στέρεες αγωνιστικές βάσεις για το μέλλον του τμήματος, συνολικά. Ο Βαγγέλης Βλάχος έχει συνεργασθεί με ομάδες στα πρωταθλήματα της Α2 (Μίλωνας, ΟΦΗ, Αμύντας, Άλιμος, Εθνικός) και της Β΄ Εθνικής κατηγορίας (Μίλωνας, ΟΦΗ,

Επιβάλλει στην καθής η αίτηση Π.Α.Ε. με την επωνυμία «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ.», μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του αιτούντος ποδοσφαιριστή Λάζαρου Λάμπρου, κατά τα διαλαμβανόμενα στο διατακτικό της 71/2020 τελεσίδικης απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο., την ποινή της αφαίρεσης τριών (3) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος που αγωνίζεται, εντός προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επόμενη ημέρα της κοινοποίησης της παρούσας[...]"

Ανακαλείται η απόφαση για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων Ανακαλείται η απόφαση για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη - κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί και στην Ελλάδα -, έκρινε ότι η διεξαγωγή αγώνων έστω και με λίγους φιλάθλους, τη στιγμή που απαιτείται η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Στον ΠΑΝΙΩΝΙΟ Γ.Σ.Σ. που έπαιξε μπάσκετ με τις ομάδες παίδων και εφήβων, αποτέλεσε την αφετηρία της ενασχόλησης του με την προπονητική στην ακαδημία του συλλόγου και διετέλεσε μέλος του τεχνικού επιτελείου της ανδρικής ομάδας, πριν από 25 χρόνια, επιστρέφει ο Βαγγέλης Βλάχος.

ΧρωΣΤΟΥΜΕΝΑ

τακτικό της 70/2020 τελεσίδικης απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο., την ποινή της αφαίρεσης τριών (3) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος που αγωνίζεται, εντός προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επόμενη ημέρα της κοινοποίησης της παρούσας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «[...]Ενεργοποιεί σε βάρος της καθής η αίτηση Π.Α.Ε. με την επωνυμία «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ.» την επιβληθείσα με την υπ’ αριθμ. 103/2020 απόφαση του παρόντος Δικαστηρίου ποινή της αφαιρέσεως τριών (3) βαθμών, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του αιτούντος ποδοσφαιριστή Μιχαήλ-Άγγελου Πινιώτη, κατά τα διαλαμβανόμενα στο διατακτικό της ίδιας απόφασης, εντός προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών από της επομένης ημέρας της κοινοποιήσεως της παρούσας αποφάσεως.

γΙΑ

Έφυγε ο Σταμάτης Μπισιώτης Αμύντας, Περιστέρι, Πρωτέας Βούλας) διαθέτοντας την ανάλογη εμπειρία και τεχνογνωσία. Η πρώτη δήλωση του Βαγγέλη Βλάχου στο panionios.gr: «Σε μια μεταβατική περίοδο για την ομάδα, με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια και τις περιορισμένες επιλογές παικτών, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο για την κατηγορία. Βαθύτερος στόχος είναι να επανέλθει ο Πανιώνιος εκεί που πραγματικά αξίζει να είναι, με δικά του παιδιά από τις ακαδημίες του, που πρέπει να ξανασυσταθούν σύμφωνα με τις αρχές του συλλόγου! Όλοι οι Πανιώνιοι χωράνε σ´ αυτή την προσπάθεια.»

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Σταμάτης Μπισιώτης, παλιός διεθνής διαιτητής του μπάσκετ, ενώ είχε διατελέσει Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Αττικής και για πολλά χρόνια μέλος της ΚΕΔ/ΕΟΚ. Η νεκρώσιμος ακολουθία έγινε την Τρίτη 20/10 στη Νέα Σμύρνη με περιορισμένο αριθμό 20 ατόμων λόγω της πανδημίας. Ο Σταμάτης Μπισιώτης υπήρξε τα τελευταία χρόνια δραστήριο μέλος του Β΄ ΚΑΠΗ Ν. Σμύρνης και πολύ αγαπητός μεταξύ των μελών του. Ήταν επίτιμο μέλος του Μίλωνα. Το ΔΣ του ΑΟΝΣ “Ο Μίλων”, αλλά και η Εφημερίδα μας, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


Profile for Νέοι Ορίζοντες

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020  

Οι "Νέοι Ορίζοντες" είναι μηνιαία τοπική εφημερίδα της Νέας Σμύρνης, που εκδίδεται αδιαλείπτως από το 1981 και διανέμεται δωρεάν πόρτα-πόρτα...

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020  

Οι "Νέοι Ορίζοντες" είναι μηνιαία τοπική εφημερίδα της Νέας Σμύρνης, που εκδίδεται αδιαλείπτως από το 1981 και διανέμεται δωρεάν πόρτα-πόρτα...

Advertisement