Page 1

Matičnecelice 2. izdaja

Shranitev matičnih celic ob rojstvu otroka

Znanstveniki podprli zasebno shranjevanje matičnih celic iz popkovnice

Skupina Cryo-Save je s programom brezplačnega shranjevanja v Španiji omogočila prvo presaditev za zdravljenje Blackfan-Diamondove anemije INTERVJU

Nov postopek zamrznitve vzorca matičnih celic iz popkovnične krvi povečuje bolnikom dostop do zdravljenja

Matične celice dečka uspešno uporabili za zdravljenje cerebralne paralize

Iva Krajnc: “Rada bi, da gre vedno korak dlje”

Ugledno priznanje matičnim celicam INTERVJU prof.dr. Vojko Flis, dr.med.:

»Odkritje matičnih celic je bil pomemben korak na področju sodobne biologije in medicine.«


2

Matične celice

Spoštovani, Že sedmo leto družba Neocelica kot prvi slovenski ponudnik shranjevanja matičnih celic, omogoča shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice slovenskih otrok. Za zdravje v prihodnosti. Matične celice danes uspešno uporabljamo za zdravljenje več kot 70 bolezni, velik napredek v medicini pa obeta nove možnosti zdravljenja trenutno nekaterih še neozdravljivih bolezni v prihodnosti. Skupaj z našim parterjem skupino Cryo-Save, vodilno banko za shranjevanje matičnih celic v Evropi, skrbimo, da dragocene matične celice novorojenčka shranimo po edinstvenem postopku, ki ga je razvila skupina Cryo-Save z najuglednejšimi svetovnimi strokovnjaki za shranjevanje matičnih celic, in s tem omogočimo mnogim staršem brezskrbnejšo prihodnost. Že skoraj leto dni je minilo od naše prve izdaje revije »Matične celice«, ki smo jo izdali skupaj s slovenskimi strokovnjaki in z našim tesnim partnerjem, portalom Med.over.net. Pred vami je nova, še boljša, izdaja revije, v kateri smo za vas skrbno zbrali in pripravili najnovejše informacije o matičnih celicah, shranjevanju le-teh in o zdravljenju z njimi. Želimo vam prijetno listanje in branje, S spoštovanjem,

direktor Tomaž Zorger


Matične celice

Shranitev matičnih celic ob rojstvu otroka Starši se pred rojstvom svojega otroka soočajo s številnimi odločitvami. Med njimi je tudi odločitev o shranitvi matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice. Problem nastane, ko imajo starši premalo informacij in je zato sprejetje odločitve oteženo. Kaj so matične celice? Za kaj točno se uporabljajo? Katere bolezni lahko z njimi zdravimo? Kako poteka odvzem? Predstavlja morda kakšno nevarnost za otroka ali mater? Kje shraniti matične celice: v zasebni ali javni banki? Odgovori na nekaj osnovnih vprašanj vam bodo morda pomagali nekoliko olajšati vsaj eno izmed odločitev, pred katerimi ste kot bodoči starši oziroma strokovnjaki postavljeni. Matične celice imenujemo tudi gradniki življenja. So najvitalnejše celice v telesu in imajo izjemno sposobnost, da se lahko delijo, obnavljajo in razvijajo v tkiva, ki jih telo potrebuje v primeru bolezni. V njihovi naravi je, da se selijo na mesto poškodbe oziroma bolezni ter tam izpodrivajo bolne celice. Matične celice lahko shranimo že ob rojstvu otroka, v telesu pa se nahajajo tudi kasneje, in sicer so najbolj zastopane v kostnem mozgu, periferni krvi, maščobnem tkivu… Vendar pa imajo matične celice, ki jih odvzamemo iz popkovnice ob rojstvu številne prednosti. So kakovostnejše, ker so mlajše (stare največ 9 mesecev), sveže (v maternici so zaščitene pred zunanjimi vplivi) in bolj naivne (imajo izredno sposobnost prilagajanja). Čas rojstva je zato enkratna priložnost, da dobimo celice najboljše kakovosti.

Zdravljenje z matičnimi celicami je danes že povsem običajen standard v medicini. Zdravljenje z matičnimi celicami je danes že povsem običajen standard v medicini. Od prve uspešne transplantacije matičnih celic iz popkovnične krvi leta 1988 so opravili več kot 25.000 transplantacij. V splošnem vsako leto opravijo približno 5.200 presaditev, za leto 2015 pa stroka in znanstveniki predvidevajo več kot 10.000 presaditev. Krvotvorne (hematopoetske) matične celice, ki se nahajajo v popkovnični krvi, se uporabljajo za zdravljenje anemij, levkemij in različnih drugih rakavih obolenj, nekaterih avtoimunskih bolezni, bolezni kostnega mozga, prirojenih oblik imunske pomanjkljivosti in nekaterih dednih bolezni. Tkivo popkovnice pa je dragocen vir tkivotvornih (mezenhimskih) matičnih celic, s pomočjo katerih se lahko tvorijo razna tkiva, kot je na primer kostno, hrustančno, maščobno, jetrno, živčno in mišično tkivo ter tkivo trebušne slinavke. Matične celice se uporabljajo tudi v regenerativni in estetski medicini ter kot podporna terapija za lažje okrevanje po kemoterapijah.

Od prve uspešne transplantacije matičnih celic iz popkovnične krvi leta 1988 so opravili več kot 25.000 transplantacij. V splošnem vsako leto opravijo približno 5.200 presaditev, za leto 2015 pa stroka in znanstveniki predvidevajo več kot 10.000 presaditev. Potencial matičnih celic pa še ni izkoriščen, saj obetajo veliko. V zadnjih letih so številne raziskave usmerjene v njihovo uporabo za zdravljenje srčno-žilnih bolezni, poškodb kosti in hrustanca, cerebralne paralize, diabetesa tipa I, poškodb možganov in hrbtenjače, Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni, multiple skleroze, avtizma, izgube sluha, ciroze jeter in mnogih drugih bolezni. Trenutno po svetu poteka več kot 4.200 različnih registriranih

kliničnih študij, pri katerih uporabljajo matične celice. V primeru, da se odločite za shranitev matičnih celic v zasebno ali družinsko banko, so matične celice iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice v lasti otroka pod skrbništvom staršev in so tako na voljo zgolj posamezniku, ki jih je shranil, in njegovi družini. V primeru uporabe za z dravljenje so matične celice dosegljive takoj in je tako dolgotrajno iskanje ustreznega darovalca bolniku prihranjeno. Pri uporabi lastnih matičnih celic tveganja za zavrnitev ni, shranjene celice pa so lahko koristne tudi za bližnje sorodnike. Matične celice iz popkovnične krvi lahko darujete tudi v javno banko, vendar vam v tem primeru morda ne bodo na voljo, ko jih boste potrebovali. Shranitev matičnih celic iz popkovnice predstavlja neke vrste zavarovanje za zdravje otroka v prihodnosti, za katero si želimo, da ga ne bi bilo potrebno izkoristiti. Kako se torej odločiti? Na to vprašanje bo moral odgovoriti vsak starš posebej in pretehtati možnosti, ki jih ima. Vsekakor pa je odločitev za shranitev pomembna in lahko v kritičnih situacijah celo reši življenje.

Tina in Borut Kincl: “Za Neocelico in njene storitve sva izvedela od prijateljev in takoj sva bila navdušena! Seveda sva, kot najbrž tudi mnogi drugi, preverila podobne ponudnike, a sva glede na ceno, odzivnost, predvsem pa prijaznost zaposlenih zaupala Neocelici. In nisva bila razočarana, saj so naju korak za korakom informirali o postopku, odgovorili na vsa najina vprašanja, zaradi česar sva bila veliko bolj mirna, tako glede odvzema, kot glede tega, kam roma najin denar. Upava, da bo najina Rija zdrava in nikoli ne bo potrebovala shranjenega materiala, vendar pa sva prepričana, da sva ji s tem dala veliko vrednejše darilo kot tisoč drugih igrač!”

Manja Melnik in Denis Topić: “Ko bodoča starša preseneti novica o prihajajočem novem družinskem članu, se vse dotedanje prioritete postavijo na glavo in človek takoj ve, kaj je na prvem mestu: novo življenje. Midva o hrambi matičnih celic nisva niti razmišljala, to je bilo samoumevno. Upava sicer, da jih najina malčica ne bo nikoli potrebovala. Če pa jih slučajno bo, sva vesela, da sva ji lahko podarila dragocen vir življenja, ki ji bo omogočil varnejšo prihodnost. Verjameva v znanstveni napredek ter razvoj in ne dvomiva v varnost najine naložbe za prihodnost najinega otroka.”

3


4

Matične celice

Znanstveniki podprli zasebno shranjevanje matičnih celic iz popkovnice Vodilni strokovnjaki na področju matičnih celic na svetu - prof. dr. Hal Broxmeyer, prof. dr. John Wagner, prof. dr. Joanne Kurtzberg in prof. dr. Elianne Gluckman, so izrazili popolno podporo zasebnemu shranjevanju matičnih celic iz popkovnice. Podprli so ameriško zasebno hibridno banko “Family Cord Blood Bank”, ki ponuja t.i. kombinirano hranjenje matičnih celic. Staršem omogoča zasebno hrambo matičnih celic novorojenčka, hkrati pa se vzorec vpiše v svetovni register in ob privolitvi staršev ponuja možnost darovanja matičnih celic za osebo, ki potrebuje transplantacijo. Pomembno je, da so vsi vzorci obravnavani enako in so obdelani z najboljšimi postopki in tehnologijo, ki je trenutno na voljo. Tako se lahko starši sami odločijo za način, ki jim ustreza. Znanstveniki, ki so privrženci javne banke in so podprli tudi vrednost zasebnega bančništva, so vodilni strokovnjaki na področju transplantacij matičnih celic v svetovnem merilu. V zadnjih 20 letih, so izvedli na tisoče transplantacij s popkovnično krvjo in so avtorji številnih publikacij s tega področja (več na http://www.corduse.com).

Prof. dr. John Wagner Profesor John Wagner je znanstveni direktor inštituta za matične celice Univerze v Minnesoti (“Stem Cell Institute of the University of Minnesota”, Minnesota, ZDA; več na http://www.stemcell.umn.edu/), ki je zelo aktivna na področju transplantacij popkovnične krvi in vodilna v svetovnem merilu na področju transplantacij matičnih celic pri odraslih. S svojo ekipo je profesor Wagner odkril, da je uporaba dveh različnih skladnih enot popkovnične krvi varna za zdravljenje večjih bolnikov, kjer ena sama enota krvi ne zadošča.

Prof. dr. Joanne Kurtzberg Profesor Joanne Kurtzberg je direktorica programa za transplantacije krvi in kostnega mozga na pediatričnem oddelku Univerze Duke (“Duke University’s Pediatric Blood and Marrow Transplant Program”, Severna Karolina, ZDA; več na http://pediatrics.duke.edu/divisions/ blood-and-marrow-transplantation-0). V okviru tega programa so izvedli že preko 1.400 uspešnih transplantacij matičnih celic.

˝Pričakujemo, da bo vrednost zasebnega shranjevanja matičnih celic narasla tudi v Evropi in da bodo izginili včasih nerazumljivi vzroki, ki odvrnejo ljudi od shranjevanja v številnih državah.˝

Zasebno ali javno? Tudi starši v Sloveniji imajo ob rojstvu otroka priložnost, da shranijo njegove matične celice v zasebno banko ali jih podarijo v javno banko. V zasebni banki je vzorec otroku na voljo v prihodnosti in predstavlja popolno ujemanje za lastno zdravljenje. V 25% je vzorec tudi popolnoma skladen s sorojenci. Kadar se starši odločijo, da darujejo celice v javno banko, so le-te dostopne vsakomur in se lahko uporabijo za zdravljenje nekoga drugega, ki je z vzorcem dovolj skladen. Pri tem nimajo zagotovila, da bodo matične celice dostopne za njihovega otroka, kar je značilno le za privatno hrambo.

Prof. dr. Hal Broxmeyer

Prof. dr. Hal Broxmeyer Profesor Hal Broxmeyer je ustanovitelj javne banke matičnih celic CORD:USE (Florida, ZDA) in nekdanji predsednik ameriškega združenja hematologov, ki velja za največje svetovno združenje za zdravljenje krvnih bolezni (“American Society of Hematology”, več na http://www.hematology.org/About-ASH/). V mednarodnem merilu je poznan kot pionir področja transplantacij matičnih celic iz popkovnične krvi. Vključen je bil v načrtovanje in koordinacijo prve uspešno izvedene tovrstne transplantacije leta 1988.

Cryo-Save, ki je z več kot 250.000 shranjenimi vzorci največja banka matičnih celic v Evropi in najhitreje rastoča banka na svetu, je nad izraženo podporo zasebnemu bačništvu zelo navdušena. ˝Pričakujemo, da bo vrednost zasebnega shranjevanja matičnih celic narasla tudi v Evropi in da bodo izginili včasih nerazumljivi vzroki, ki odvrnejo ljudi od shranjevanja v številnih državah˝, je povedal izvršni direktor Cryo-Save-a Arnould van Tulder in dodal, da v ˝kombiniranem hranjenju vidi prihodnost˝.

Prof. dr. Joanne Kurtzberg

Prof. dr. Elianne Gluckman Profesor Elianne Gluckman je predsednica evropske šole za hematologijo (“European School of Hematology”, več na http://www.esh. org/about-esh/), neprofitne organizacije, ki s potovanjem po svetu širi izkušnje in strokovno znanje iz hematologije. Leta 1988 je opravila pionirsko delo z izvedbo prve uspešne transplantacije matičnih celic iz popkovnične krvi v Parizu.

Poleg zasebnega shranjevanja, je v vzponu tudi javno bančništvo. V podporo možnosti shranjevanja matičnih celic ob rojstvu so na otvoritvi javne banke v medicinskem centru v Arizoni, ZDA januarja 2013 (“Scottsdale Healthcare Shea Medical Center”) sodelovali prof. dr. Hal Broxmeyer , Mathew Farrow, kot prvi prejemnik uspešne transplantacije popkovnične krvi leta 1988, in legendarni košarkar lige NBA Julius “Dr.J” Erving, goreč podpornik shranjevanja in uporabe matičnih celic iz popkovnične krvi.


Matične celice

Ugledno priznanje matičnim celicam Nobelovo nagrado za medicino in fiziologijo sta leta 2012 prejela strokovnjaka za matične celice, ki sta odkrila, kako je mogoče odrasle matične celice reprogramirati nazaj v njihovo izvorno obliko. Njuno odkritje potrjuje pomembno vlogo, ki jo matične celice danes že imajo pri zdravljenju. Njuno odkritje potrjuje pomembno vlogo, ki jo matične celice danes že imajo pri zdravljenju. S podelitvijo prestižne Nobelove nagrade znanstvenikom na področju medicine je ključna vloga teh celic postala še bolj prepoznavna. Prav tako pa priča o tem, kako pomembna je shranitev matičnih celic ob rojstvu. Dr. John Gurdon in dr. Shinya Yamanaka sta za svoje pionirsko delo na področju raziskovanja matičnih celic prejela ugledno Nobelovo nagrado. Odkrila sta, da je odrasle celice možno reprogramirati tako, da postanejo pluripotentne. Ugotovila sta, da je s pomočjo določenih faktorjev možno zaustaviti proces staranja celic in jih reprogramirati, da ponovno postanejo zmožne tvoriti različna tkiva. Slovenska strokovnjakinja in doktorica znanosti na področju klinične biokemije in laboratorijske biomedicine dr. Špela Magister komentira: »Iznajdba reprogramiranja odraslih celic v inducirane pluripotentne matične celice (IPC) je velik dosežek znanosti. Odpira nove možnosti raziskovanja in zdravljenja, hkrati pa je podkrepila že tako pomembno vlogo matičnih celic pri sodobnem zdravljenju.«

» Iznajdba reprogramiranja odraslih celic v inducirane pluripotentne matične celice (IPC) je velik dosežek znanosti. Odpira nove možnosti raziskovanja in zdravljenja, hkrati pa je podkrepila že tako pomembno vlogo matičnih celic pri sodobnem zdravljenju.« Ugotovitve dr. Gurdona in dr. Yamanake še dodatno krepijo pomembno vlogo, ki jo matične celice že imajo v medicini. S hitrim napredkom raziskovalcev na tem področju pa popolnoma nov pomen dobiva tudi shranjevanje matičnih celic ob rojstvu otroka. Večina študij kaže na to, da stopnje reprogramiranja celic v IPC predstavljajo tveganje za nastanek tumorskih tvorb. Te omejitve poskušajo odpraviti s pomočjo novih tehnik in vpeljave direktnega reprogramiranja celic. »Zaenkrat pri reprogramiranju celic v IPC obstaja nevarnost nastanka tumorja in se še ne uporabljajo za zdravljenje. Težko je predvideti, kdaj bo postopek varen za uporabo v klinične namene, poleg tega pa je tukaj vprašljiva tudi cena postopka.

Dr. Shinya Yamanaka in dr. John Gurdon, Nobelova nagrajenca za medicino in fiziologijo

Seveda pa IPC predstavljajo za raziskovalce pomembno možnost za študije bolezni in uporabo tako pridobljenih ugotovitev za kasnejše klinične aplikacije«, pove dr. Špela Magister. »Za razliko od IPC, matičnih celic iz popkovnične krvi ni potrebno reprogramirati, kar predstavlja manjšo možnost, da bi šlo v postopku kaj narobe. Matične celice iz popkovnice so mlajše, boljše kakovosti in takoj na voljo za uporabo pri zdravljenju. Po drugi strani pa IPC še niso del standardiziranih kliničnih procedur in ni znano, kdaj bodo dosegljive za uporabo zunaj laboratorija. Uporabljale naj bi se predvsem za zdravljenje v regenerativni medicini, matične celice iz popkovnične krvi pa se že uporabljajo za zdravljenje različnih vrst raka, bolezni kostnega mozga, prirojenih motenj hemoglobina in metabolizma in prirojenih bolezni imunskega sistema,« še pove dr. Magistrova.

matične celice iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice so pluripotentne in so zaradi te lastnosti uporabne namesto etično spornih embionalnih matičnih celic, pridobljenih iz zarodkov. Letošnjo Nobelovo nagrado so tako pozdravili tudi številni cerkveni predstavniki, saj pomeni potrditev etično nespornih poti pridobivanja matičnih celic. Da sta popkovnična kri in tkivo popkovnice primeren in dragocen vir matičnih celic, je potrdila tudi najpomembnejša katoliška univerza »Università Cattolica del Sacro Cuore« (UCSC), ki sodeluje s skupino Cryo-Save, največjo vodilno zasebno banko za shranjevanje matičnih celic. Namen partnerstva, ki temelji na prepričanju v potencial matičnih celic za zdravljenje, je sodelovanje pri ozaveščanju o pomenu in izboljšanju poznavanja možnosti shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi iz tkiva popkovnice.

Tako inducirane matične celice, kot tudi

Ste vedeli? • Od prve transplantacije MC iz pokovnične krvi leta 1988 do danes je bilo izvedeno že več kot 25.000 transplantacij z uporabo popkovnične krvi kot vira matičnih celic za zdravljenje. • Dandanes je popkovnična kri najpogosteje uporabljen vir matičnih celic v pediatriji. • Univerza v Utrechtu je leta 2008 objavila, da ocenjuje, da bo eden od 435 ljudi v teku življenja potreboval lastne matične oziroma eden od 400 tuje matične

celice

• V letu 2000 je bilo presaditev, pri katerih so bile uporabljene matične celice iz popkovnične krvi, le 1%, danes je takih primerov že več kot 22%.

5


6

Matične celice

Intervju

»Odkritje matičnih celic je bil pomemben korak na področju sodobne biologije in medicine.« prof.dr. Vojko Flis, dr.med., specialist splošne in žilne kirurgije Dr. Flis se je rodil 7. 11. 1955 v Mariboru. Po končani II. gimnaziji se je vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, kjer je diplomiral 22. 5. 1979. Že med študijem se je vključeval v raziskovalne projekte in je zanje dvakrat prejel Prešernovo nagrado in še Prešernovo priznanje povrhu. Po diplomi je šel za tri leta delat na Sladki Vrh, od koder je leta 1983 prišel v mariborsko bolnišnico na specializacijo, med katero se je usmeril v žilno kirurgijo, ki jo je dokončal leta 1987. Po letu 1995 je bil dvakrat izvoljen v naziv asistenta na katedri za kirurgijo na ljubljanski medicinski fakulteti. Magistrski študij je sklenil leta 2003, doktoriral pa je leta 2005. Dodatno se je izpopolnjeval v številnih tujih centrih (Texas Heart Institute v ZDA, Charing Cross v Angliji itd.). Danes je docent za kirurgijo na katedri za kirurgijo Medicinske fakultete v Mariboru in predstojnik Oddelka za žilno kirurgijo Splošne bolnišnice Maribor. Leta 2006 je bil izvoljen za prvega predsednika Združenja žilnih kirurgov Slovenije. Njegova strokovna bibliografija obsega več kot 300 enot, njegova poljudnoznanstvena bibliografija pa več kot 1000 enot. Po vaših objavah vidimo, da vas zanima zelo široko področje medicine in da spremljate in tudi izoblikujete in argumentirate svoj odnos do ugotovitev in praks v svetovni medicini. Verjamemo, da spremljate tudi napredek v zdravljenju z matičnimi celicami. Kako vidite uporabno vrednost matičnih celic v medicini? »Odkritje« matičnih celic je bil pomemben korak na področju sodobne biologije in medicine. Zagotovo bodo matične celice pomembno vplivale na razvoj medicine v prihodnosti. Zaenkrat pa v redni klinični praksi še nismo doživeli tistega resničnega preboja, ki so ga vsi ob začetnem navdušenju pričakovali. Razlogov je več. Eden izmed pomembnih je zapletena biologija matičnih celic. Matičnih celic je več vrst. Vse imajo svoje posebnosti, še bolj pa se zaplete, ko jih pričnemo opazovati po delitvi oziroma razmnoževanju. Poleg tega načeloma večina matičnih celic kaže nagnjenje k hitri preobrazbi v specializirane celice. V celičnih kulturah lahko njihov razvoj deloma nadzorujemo, ko jih vnesemo v telo, pa zaenkrat nimamo dovolj dobrih orodij, s katerimi bi natančno usmerjali njihov razvoj oziroma nam lahko njihov razvoj celo uide iz vajeti. Dodatne težave, ki niso edine, povzroča njihova redkost. V telesu odraslega človeka jih v primerjavi s številom ostalih telesnih celic ni veliko. Raziskovanje in uporaba embrionalnih matičnih celic pa sta obremenjena z etičnimi pomisleki. Vendar pa so, na primer, raziskave matičnih celic pomembno vplivale na

razvoj tkivnega inženiringa. Matične celice se seveda že zelo dolgo uspešno uporabljajo v klinični hematologiji, manj na ostalih področjih medicine. V številnih kliničnih študijah ugotovljajo, da popkovnična kri kot vir matičnih celic predstavlja ustrezno alternativo kostnemu mozgu in periferni krvi. Kako vi ocenjujete pomen in vrednost popkovnične krvi in tkiva popkovnice (kot bogatega vira mezenhimskih matičnih celic) v primerjavi z matičnimi celicami iz drugih virov? Ali ocenjujete, da lahko že uveljavljene terapije z matičnimi celicami iz drugih virov (kostni mozeg, periferna kri) nadgradimo oz. razširimo z uporabo kakovostnih ob rojstvu shranjenih matičnih celic iz pokovnice? Pri katerih boleznih so matične celice iz popkovnice že uporabne in kakšna so pričakovanja za uporabno v prihodnosti? Kje vi vidite največji potencial? Potencialni uporabi matičnih celic v medicini in biologiji postavlja meje zgolj človeška domišljija. V resničnosti pa se z matičnimi celicami iz popkovnične krvi zaenkrat srečujemo s povsem enakimi zagatami kot pri uporabi matičnih celic iz drugih virov. Če izvzamemo hematologijo, kjer njihova uporaba predvsem pri otrocih klinično dobro preizkušena in razvita, je na drugih področjih medicine njihova uporaba v praksi zaenkrat precej omejena. Ponovno je eden izmed velikih problemov, še posebej pri uporabi matičnih celic iz

popkovnične krvi pri odraslih, njihovo majhno število. Številne raziskave se ukvarjajo z vprašanjem, kako jih v celičnih kulturah razmnožiti. Prav tako se raziskovalci ukvarjajo z vprašanjem, kako jih uporabiti pri drugih boleznih (ne zgolj pri boleznih krvi). Videti je, da matične celice iz popkovnične krvi lahko pripomorejo k obnavljanju tkiv po srčnem ali možganskem infarktu, vendar bo potrebnih še veliko raziskav preden bo to mogoče preizkusiti v kliničnem okolju. Sicer imajo matične celice iz popkovnične krvi nekatere posebnosti. Opisano je na primer, da so šibko imunogene, kar bi lahko uporabili pri zdravljenju avtoimunskih bolezni, na primer sladkorne bolezni tipa 1. Vendar, kolikor mi je znano, začetni klinični preizkusi z njimi prav pri sladkorni bolezni tipa 1 zaenkrat niso bili uspešni. Šele bodočnost bo pokazala, katere matične celice(iz katerih virov) se bolje obnesejo pri določenih boleznih. Kako daleč je klinična praksa uporabe matičnih celic iz različnih virov za terapije na različnih področjih medicine (hematologija, zdravljenje srčnega popuščanja, diabetesa, tkivno inženirstvo v povezavi z ortopedijo, regeneracija kostnih tkiv, urologija-zdravljenje inkotinence, oftamologija…) v Sloveniji? Kako ste strokovnjaki zadovoljni z rezultati? Eksperimentalno skušajo matične celice in njihovo uporabnost preizkušati na vseh področjih


Matične celice

medicine. V klinični medicini pa je verjetno najbolj znan primer presaditve sapnika, ki je bil opravljen leta 2008 v Barceloni. Sapnik, ki so ga ustvarili s postopki tkivnega inženiringa, so presadili mladi ženski. Njen lastni sapnik je bil hudo okvarjen po preboleli tuberkulozi. Pri celotnem postopku so sodelovali številni strokovnjaki iz različnih evropskih središč (Bristol, Padova, Barcelona). Matične celice so pridobili iz bolničinega kostnega mozga in so jih razmnožili ter pretvorili v hrustančne celice v angleškem laboratoriju v Bristolu. Uporabili so postopek, ki so ga že pred tem razvili za zdravljenje artritisa. Tako imenovani bioreaktor, ki so ga uporabili za rast celic na ustreznem ogrodju, so na primer izdelali italijanski strokovnjaki. Bioreaktor je omogočil, da so na zunanjost ogrodja naselili hrustančne celice, na notranjost pa celice povrhnjice, značilne za sapnik. Ogrodje je tvoril močno biološko predelan sapnik umrlega dajalca. Končno so tako ustvarjen sapnik presadili v Barceloni. Celoten postopek je zanimiv zaradi tega, ker kaže koliko specializiranega znanja je potrebnega za izdelavo sorazmerno tako preproste (iz biološkega zornega kota) biološke strukture kot je sapnik. Na podoben način je mogoče napraviti tudi srčne zaklopke (kar na primer zelo uspešno počnejo v Hamburgu). Pri bolj zapletenih organih pa se zatika zaradi njihovega zelo zapletenega ustroja in zelo različnih funkcij. Poseben problem namreč predstavlja razvoj trirazsežnega ustroj modela organa (umetno ogrodje), s katerim celicam določimo njihovo mesto in vlogo v organu. V naravi se pri razvoju organa celice same »dogovorijo«, kje, kako in do kod bodo rasle ter v katero vrsto celic se bodo na koncu preobrazile. Tovrstnega naravnega razvoja še ne znamo poustvariti. Kaj pa uporaba matičnih celic iz popkovnične krvi? Je bilo pri nas že izvedeno zdravljenje z njimi? Poznate kakšen primer uporabe? To sicer ni moje področje dela, zato ga v podrobnostih ne poznam dovolj dobro. Vendar se matične celice iz popkovnične krvi zaenkrat praviloma uporabljajo zgolj za zdravljenje nekaterih otroških krvnih bolezni, kar brez večjih težav uporabljajo tudi slovenski strokovnjaki. Na ostalih področjih je njihova uporaba zaenkrat zelo omejena. Kdaj lahko po vaši oceni pričakujemo začetek bolj razširjenega izvajanja zdravljenja z matičnimi celicami iz popkovnice pri nas ? Kaj je po vašem mnenju najpomembnejša ovira za hitrejši razvoj in uvajanje v klinično prakso? Omejitve pri zdravljenju s celicami iz popkovnične krvi so predvsem omejitve, ki jih pred nas zaenkrat postavlja omejeno poznavanje biologije matičnih celic iz popkovnične krvi. Zaenkrat je njihova uporaba omejena zgolj na zdravljenje nekaterih krvnih bolezni pri otrocih. Razvoj znanosti bo pokazal, ali je njihov uporabo mogoče širiti. Raka, katerega pojavnost se zaradi onesnaževanja in slabih življenjskih navad povečuje, je mogoče zdraviti na različne načine – s kemoterapijo, radiološkim sevanjem,

˝»Odkritje« matičnih celic je bil pomemben korak na področju sodobne biologije in medicine. Zagotovo bodo matične celice pomembno vplivale na razvoj medicine v prihodnosti. Zaenkrat pa v redni klinični praksi še nismo doživeli tistega resničnega preboja, ki so ga vsi ob začetnem navdušenju pričakovali. Razlogov je več. Eden izmed pomembnih je zapletena biologija matičnih celic. ˝

Dogajanje na tem področju pozorno spremljamo. Zagotovo pa v Sloveniji zaenkrat nimamo možnosti, da bi lahko uspešno izpeljali podobne projekte, kot je bila na primer presaditev sapnika v Barceloni. Znanja je v Sloveniji dovolj, pri vseh ostalih stvareh pa se s sodobno razvito Evropo, s katero se tako radi primerjamo, ne moremo meriti – še posebej, ko govorimo o temeljnih raziskavah na področju biologije in medicine in o njihovi klinični uporabi. Katastrofalno gospodarsko in politično stanje v Sloveniji pa nas bo v razvoju pahnilo še nekoliko let nazaj in zadovoljni bomo lahko, če se ta leta ne bodo pretvorila v desetletja. Kakšno je vaše osebno stališče do shranjevanja matičnih celic iz pokovnice ob rojstvu? Ali menite, da je shranjevanje matičnih celic iz popkovnice v družinskih bankah (za lastne potrebe) smiselno? Kakšen bi bil vaš nasvet bodočim staršem?

operativnimi posegi ali biološkimi zdravili. Med temi se zdi obetavna metoda celične terapije. Ugotovitev v zadnjem času objavljene raziskave, v kateri so poleg nemških sodelovali tudi slovenski strokovnjaki (projekt Systher), je, da se mezenhimske matične celice ob stiku s tumorskimi ne spremenijo v rakave, temveč zmanjšujejo rast in invazijo tumorskih celic. Kako pomembna se vam zdi ta ugotovitev? Kaj to pomeni za prihodnji napredek zdravljenja rakov in tumorjev? Zaenkrat to spoznanje ne prinaša bistvenih novosti na področje onkologije. Vedeti je namreč treba, da se rakave celice v prispodobi obnašajo podobno kot matične celice in da je biologija rakavih celic še nekoliko bolj zapletena od biologije matičnih celic. Najbrž bo napredek na tem področju prinesla uporaba različnih postopkov sodobne biologije, pri čemer bosta pomembno vlogo odigrala tudi raziskovanje genoma rakavih celic in genetski inženiring. Biološko okolje, v katerem živijo skupine visoko specializiranih celic in tvorijo organizem, je izjemno zapleteno, še posebej takrat, ko se skupina celic odloči, da bo živela po svoje in se po svoje tudi razmnoževala. Organizem se temu upira na različne načine in zgolj preprosta uporaba matičnih celic ne rešuje zapletenih problemov, ki se v takem okolju porajajo ob rasti rakave rašče. Zanesljivo pa bo v bodočnosti uporaba matičnih celic v taki ali drugačni izpeljanki vplivala tudi na zdravljenje zlohotnih rakavih rašč. Kako na svojem ožjem strokovnem področju vidite možnost uporabe matičnih celic? Ste seznanjeni s kakšnimi kliničnimi študijami ali mogoče celo prakso?

Sodim, da so ljudje s tem področjem sorazmerno dobro seznanjeni. Obstaja tudi nekaj dobrih spletnih strani v slovenščini, ki pojasnjujejo pomen matičnih celic v popkovnični krvi. Ena izmed takih strani je na primer spletna stran Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, kjer je na razumljiv način pojasnjeno, kaj je popkovnična kri, zakaj se uporablja, kako poteka odvzem, komu koristi, kako jo shranjujemo, kako poteka morebitno darovanje ipd. Obstajajo sicer različni pogledi na to, ali shranjevati popkovnično kri v javnih ali v zasebnih bankah, vendar sam zasebno pobudo nasploh na področju medicine, še posebej v Sloveniji, podpiram, saj je in bo pomemben dejavnik tudi pri morebitni preobrazbi javnega sistema v bolj kvalitetno okolje.

˝Obstajajo sicer različni pogledi na to, ali shranjevati popkovnično kri v javnih ali v zasebnih bankah, vendar sam zasebno pobudo nasploh na področju medicine, še posebej v Sloveniji, podpiram, saj je in bo pomemben dejavnik tudi pri morebitni preobrazbi javnega sistema v bolj kvalitetno okolje.˝

7


8

Matične celice

Skupina Cryo-Save je s programom brezplačnega shranjevanja v Španiji omogočila prvo presaditev za zdravljenje Blackfan-Diamondove anemije Brez kakršnih koli stroškov je program skupine Cryo-Save družini omogočil zdravljenje te prirojene, redke anemije, z matičnimi celicami iz popkovnične krvi. 4-letni deček je prejel matične celice iz popkovnične krvi svoje sestrice za zdravljenje Blackfan-Diamondove anemije (BDA). Presaditev so opravili 25. aprila 2013 v bolnišnici Hospital del Niño Jesús v Madridu, eni najpomembnejših pediatričnih bolnišnic v Španiji. Presaditev je bila prva tovrstna za zdravljenje BDA z vzorcem matičnih celic iz popkovnične krvi, shranjenih v zasebni banki – v tem primeru, vodilni banki matičnih celic v Španiji, družbi Crio-Cord, partnerski družbi skupine Cryo-Save. Zdravljenje so opravili zahvaljujoč Programu brezplačnega shranjevanja, ki družinam z željo, da matične celice iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice svojega novorojenčka shranijo za pomoč družinskemu članu z življenjsko nevarno boleznijo, ki jo je mogoče zdraviti z matičnimi celicami, omogoča brezplačno hrambo matičnih celic. Presaditev je bila uspešno opravljena in pričakujejo, da bo deček normalno okreval. To pionirsko zdravljenje v Španiji lahko najavlja korenito izboljšanje kakovosti dečkovega življenja, saj je že od rojstva potreboval redne transfuzije rdečih krvničk. “Do presaditve je bilo naše življenje vezano na transfuzije. Nemogoče si je predstavljati, kako srečni smo, ker bo lahko najin sin sedaj živel popolnoma normalno življenje,” je povedala Elena, mati dečka. Starši so za možnost zdravljenja te bolezni zvedeli šele, ko je bila Elena ponovno noseča s hčerko, ki je sedaj za svojega brata postala še darovalka popkovnične krvi. Niti za trenutek nista oklevala. “Imela sva možnost ozdraviti svojega sina, če bi bil vzorec skladen, in možnosti nisva želela izpustiti,” je še povedala. »Najina hči bo zelo ponosna in vesela, ko bo izvedela, da je bil njen brat ozdravljen z njeno pomočjo,« je še dodala. “Blackfan-Diamondova anemija je prirojena bolezen, ki kostnemu mozgu preprečuje izdelavo rdečih krvničk, ki jih potrebujemo za prenašanje kisika po telesu,” je pojasnil dr. Luis Madero, vodja oddelka za onko-hematologijo v bolnišnici Niño Jesús v Madridu, ter zdravnik, ki je opravil presaditev. Še do nedavnega sta bila glavna

načina zdravljenja bolezni periodnične transfuzije rdečih krvničk, ki močno vplivajo na kakovost življenja pacienta, ter dolgoročna terapija s kortikosteroidi, ki pa je veliko bolnikov ne tolerira. “Presaditev matičnih celic iz popkovnične krvi, še posebno med sorojenci, je sedaj priporočena možnost zdravljenja številnih hematoloških bolezni, kot je tudi ta anemija. Prednosti postopka pred drugimi so jasne,” je zatrdil dr. Madero. Njegovo izjavo pa potrjujejo klinične študije [i],[ii].

Dr. Luis Madero

Program brezplačnega shranjevanja Takoj, ko jih je zasebna banka matičnih celic obvestila o možnosti zdravljenja, se je dečkova družina vpisala v Cryo-Save-ov Program brezplačnega shranjevanja. “V podjetju Crio-Cord, partnerju vodilne evropske banke matičnih celic Cryo-Save v Španiji, so nama predstavili program, ko sva klicala k njim z vprašanji o shranitvi popkovnične krvi najine hčerke. Ker smo ustrezali kriterijem programa, smo bili vanj sprejeti in čez nekaj časa prejeli še veselo novico, da sta bila najina otroka skladna,” je še povedala Elena. “Še več, s pomočjo programa smo potrdili diagnozo bolezni, ki do takrat ni bila dokončna,” je še dodala. Vsa testiranja na pacientu in njegovi sestri je koordiniral dr. Luis Madero.

Program brezplačnega shranjevanje pokriva vso proceduro, potrebno za presaditev: vse potrebne analize na vzorcu, ki ugotavljajo skladnost vzorca in s tem primernost za zdravljenje pacienta, koordinacijo zdravljenja in transporta vzorca iz laboratorija skupine Cryo-Save v Belgiji do bolnišnice, kjer so presaditev opravili. Program je namenjen družinam za pomoč družinskemu članu z življenjsko nevarno boleznijo, ki jo je mogoče zdraviti z matičnimi celicami. Prejemnik in novorojenec, katerega matične celice bodo ob porodu shranili, morata biti sorodnika v prvem kolenu in morata imeti mnenje onkologa ali hematologa, ki priporoča zdravljenje z matičnimi celicami. Če je sodelovanje v programu odobreno, bo družina prejela set za odvzem popkovnične krvi. Ob porodu bo vzorec odvzet, procesiran in shranjen do takrat, ko ga bodo potrebovali, vse to brezplačno. “Ponosni in zadovoljni smo, da smo lahko prispevali k olajšanju trpljenja te družine. Cryo-Save želi izkazovati zavezanost k razvoju in blaginji družbe ne samo s projekti sodelovanja z raziskovalci in univerzami, ampak s programom brezplačnega shranjevanja direktno pomagati družinam v težavah,” je povedal Arnoud van Tulder, izvršni direktor skupine Cryo-Save.

Blackfan-Diamond anemija Letna incidenca BDA v evropski populaciji je približno 1 na 150.000. To redko bolezen, ki je enakomerno porazdeljena med spoloma, ponavadi odkrijejo v prvih dveh letih življenja. Glavna simptoma bolezni sta bledica in oteženo dihanje, še posebno med hranjenjem ali dojenjem. Polovica pacientov, ki zboli za BDA, je nizke rasti in imajo prirojene anomalije, med najpogostejšemi pa so anomalije obraza, sečil in palcev. Pacienti z BDA imajo večje tveganje, da zbolijo za levkemijo in drugimi vrstami raka. BDA se deduje v avtosomalnem dominantnem vzorcuv variabilno penetracijo. Mutacija, ki je bila


Matične celice

identificirana kot povzročiteljica bolezni, je bila odkrita v 40 % - 45 % pacientov.

O Cryo-Save Cryo-Save, vodilna zasebna banka matičnih celic, hrani več kot 250.000 vzorcev matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice. Od prve uspešne presaditve popkovnične krvi leta 1988 je bila popkovnična kri že uporabljenja za zdravljenje več kot 70 različnih življenje ogrožujočih bolezni; med drugim tudi za zdravljenje levkemij, limfomov, aplastične anemije in drugih krvnih motenj. Presaditve matičnih celic iz popkovnične krvi so priznane kot alternativa presaditvam kostnega mozga. Do danes so po svetu opravili že več kot 25.000 presaditev z matičnimi celicami iz popkovnične krvi za nesorodne prejemnike, družinske člane in v nekaterih primerih za paciente same. Cryo-Save shranjuje vzorce matičnih celic iz več kot 70 držav in šestih kontinentov. Razpolaga s tehnološko najnaprednejšimi laboratoriji v Belgiji, Nemčiji, Dubaju, Indiji in Južni Afriki.

Viri: o Cryo-Save o [i] Renata Bizzetto et al. Outcomes after related and unrelated umbilical cord blood transplantation for hereditary bone marrow failure syndromes other than Fanconi anemia. Haematologica. 2011 January; 96(1): 134–141. o [ii] Roy V et al. Bone Marrow Transplantation for Diamond-Blackfan Anemia. Biology of Blood and Marrow Transplantation 11:600-608 (2005)_ 2005 American Society for Blood and Marrow Transplantation

Bolnišnica Niño Jesús v Madridu

»Blackfan-Diamondova anemija je prirojena bolezen, ki kostnemu mozgu preprečuje izdelavo rdečih krvničk, ki jih potrebujemo za prenašanje kisika po telesu,« je pojasnil dr. Luis Madero, vodja oddelka za onko-hematologijo v bolnišnici Niño Jesús v Madridu, ter zdravnik, ki je opravil presaditev. Še do nedavnega sta bila glavna načina zdravljenja bolezni periodnične transfuzije rdečihkrvničk,kimočnovplivajonakakovostživljenjapacienta,terdolgoročna terapija s kortikosteroidi, ki pa je veliko bolnikov ne tolerira. »Presaditev matičnih celic iz popkovnične krvi, še posebno med sorojenci, je sedaj priporočena možnost zdravljenja številnih hematoloških bolezni, kot je tudi ta anemija. Prednosti postopka pred drugimi so jasne,« je zatrdil dr. Madero. Njegovo izjavo pa potrjujejo klinične študije [i],[ii].

Transplantacija matičnih celic za zdravljenje možganskih poškodb Možganske poškodbe pri nedonošenčkih pogosto vodijo celo v invalidnost. Zaenkrat standardiziranega zdravljenja še ne poznamo. Dr. Surbek in njegova ekipa iz Univerze v Bernu (Švica), ki jih podpira skupina Cryo-Save, raziskuje terapevtski potencial presaditve matičnih celic. Človeške matične celice iz popkovnične krvi so že uspešno presadili v živalski model. Rezultati presaditve spodbudno govorijo v prid matičnih celic iz popkovnične krvi za zdravljenje možganskih poškodb v prihodnosti. Matične celice iz popkovnične krvi: zdravljenje danes in jutri

Matične celice uspešno presadili v možgane

Sodelovanje z zasebno banko matičnih celic, skupino Cryo-Save

Dandanes lahko s transplantacijami z matičnimi celicami iz popkovnične krvi zdravimo vrsto krvnih bolezni, bolezni kostnega mozga, krvne rake in imunske motnje. Predklinične in klinične študije pa testirajo možnost uporabe tovrstnih celic za nove terapije. Ena izmed študij preiskuje možnost, da bi se matične celice lahko diferenciirale v možgansko tkivo. Ta terapija ima visok potencial, da celice ustvarijo novo tkivo, ki nadomesti poškodovno možgansko tkivo.

V klinični študiji dr. Surbek-a in njegove ekipe so podgani z možgansko poškodbo uspešno transplantirali človeške matične celice iz popkovnične krvi. Matične celice so preživele in uspešno našle in se naselile na mesto poškodbe v možganih podgane. Analiza rasti in diferenciacije darovalčevih matičnih celic še poteka in šele funkcijski testi bodo določili in pokazali terapevtske učinke transplantacije matičnih celic.

Cryo-Save podpira raziskave in razvoj zdravljenj z matičnimi celicami iz popkovnične krvi, ki že in še bodo v prihodnosti rešila mnogo življenj. Cryo-Save je vodilna mednarodna družinska banka matičnih celic, ki ob rojstu shranjuje matične celice iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice. Študijo dr. Surbek-a je finančno podprla skupina Cryo-Save AG.

9


10

Matične celice

Matične celice dečka uspešno uporabili za zdravljenje cerebralne paralize Štiri mesece po terapiji z matičnimi celicami, deček, ki je pred tem bil v vegetativnem stanju zaradi hude možganske poškodbe, skoraj normalno funkcionira. Zdravniki so dve in pol-letnega dečka, ki je bil v v vegatativnem stanju, uspešno zdravili po srčnem napadu in hudih možganskih poškodbah z njegovimi lastnimi matičnimi celicami iz popkovnične krvi. Konec leta 2008 je deček L.B. utrpel srčni napad, posledično pa tudi hude možganske poškodbe in je bil paraliziran v vegetativnem stanju. Dečku so diagnosticirali infantilno cerebralno paralizo, bolezensko stanje, ki ga zdravniki v katoliški bolnišnici v Bochumu v Nemčiji niso znali zdraviti. Starši dečka se niso želeli predati in so predlagali, da za zdravljenje uporabijo njegove matične celice iz popkovnične krvi, ki so jih ob rojstvu shranili.

“Naše ugotovitve, skupaj s tistimi iz raziskave v Koreji, odpravljajo dolgoletne dvome o učinkovitosti tega novega zdravljenja,” je še dodal Jensen.

Zdravniki so popkovnično kri dečku vbrizgali devet tednov po srčnem napadu in po tem skrbno spremljali njegov napredek. V dveh mesecih so zdravniki opazili znatno zmanjšanje spastičnosti. Ponovno je lahko videl, sedel, se smejal in govoril preproste besede. Štiri mesece po zdravljenju je že sam jedel, s pomočjo celo hodil in tvoril kratke stavke.

Napredek na področju raziskav z matičnimi celicami prihaja le dva dni potem, ko je bilo objavljeno poročilo o slepemu pacientu, zdravljenem z embrionalnimi matičnimi celicami, ki so mu vid obnovile tako, da je lahko po zdravljenju uspešno opravil preizkus vida za vozniško dovoljenje.

Rezultati so bili popolnoma drugačni, kot so pričakovali strokovnjaki. Po navedbah zdravnikov so možnosti za preživetje otrok po tako hudi poškodbi možganov in več kot 25-minutnem oživljanju nekaj manj kot šest odstotne. Pravijo, da mesece po tovrstnih možganskih poškodbah otroci navadno kažejo le majhne znake zavesti.

Jensen se je skliceval na študijo korejskih zdravnikov, opravljeno pred dvema mesecema na vzorcu 100 otrok. Poročali so, da se cerebralno paralizo prav tako lahko zdravi z matičnimi celicami iz popkovnične krvi.

Ugotovitve iz tega postopka bodo objavljene v reviji Case Reports in Transplantation.

Zdravniki so popkovnično kri dečku vbrizgali devet tednov po srčnem napadu in po tem skrbno spremljali njegov napredek. V dveh mesecih so zdravniki opazili znatno zmanjšanje spastičnosti. Ponovno je lahko videl, sedel, se smejal in govoril preproste besede. Štiri mesece po zdravljenju je že sam jedel, s pomočjo celo hodil in tvoril kratke stavke. Vir: o Jensen A, Hamelmann E. First Autologous Cell Therapy of Cerebral Palsy Caused by Hypoxic-Ischemic Brain Damage in a Child after Cardiac Arrest-Individual Treatment with Cord Blood. Case Reports in Transplantation. Maj 2013. Dostop 23. maj 2013.

“Prognoza za malega pacienta je bila zelo slaba, če ne celo brezupna” “Prognoza za malega pacienta je bila zelo slaba, če ne celo brezupna,” so povedali zdravniki v izjavi za javnost. Toda napredek dečka je strokovnjakom dokazal nasprotno in bili so zelo presenečeni. “Seveda na podlagi teh rezultatov ne moremo jasno povedati, kaj je vzrok za okrevanje,” je povedal soavtor študije dr. Arne Jensen. “Dejansko je zelo težko razložiti te izjemne učinke z zgolj simptomatskim zdravljenjem med aktivno rehabilitacijo.” Znanstveniki v bolnišnici so raziskovali potencial matičnih celic iz popkovnične krvi na živalih. V predhodnih raziskavah so ugotovili, da matične celice iz popkovnične krvi v velikem številu gravitirajo na poškodovana mesta v možganih v samo 24 urah po aplikaciji.

Deček L.B. utrpel srčni napad, posledično pa tudi hude možganske poškodbe in je bil paraliziran v vegetativnem stanju. Starši dečka so zdravnikom predlagali, da za zdravljenje uporabijo njegove matične celice iz popkovnične krvi, ki so jih ob rojstvu shranili.


Matične celice

Nov postopek zamrznitve vzorca matičnih celic iz popkovnične krvi povečuje bolnikom dostop do zdravljenja Za uspešno transplantacijo popkovnične krvi je potrebno veliko število matičnih celic. Ob shranitvi matičnih celic iz popkovnične krvi včasih število celic ne zadošča zahtevam in standardov za zdravljenje. Raziskovalci iz Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin v Franciji so pred kratkim razvili metodo pomnoževanja matičnih celic iz popkovnične krvi do zahtevanega števila potrebnega za transplantacijo. V tej študiji so dr. Ivanović, njegovi sodelavci (Etablissement Français du Sang Aquitaine-Limousin) ter ekipa raziskovalcev skupine Cryo-Save dokazali, da se lahko matične celice goji, zamrzne in odmrzne, brez negativnega vpliva na kvaliteto matičnih celic, kar je pomemben korak k uspešnim transplantacijam matičnih celic pacientov, za katere ni na voljo dovolj matičnih celic. Matične celice iz popkovnične krvi za celične transplantacije Popkovnična kri je bogata z matičnimi celicami. Dragocene so, ker imajo sposobnost razviti se v različne tipe celic vključno v kri, živčevje in celice kože. Njihov potencial se že meri in se trenutno uporabljajo za zdravljenje vrste bolezni, tudi nekaterih vrst levkemij.

Terapije z matičnimi celicami zahtevajo zadostno število matičnih celic V nekaterih primerih je število matičnih celic, pridobljenih iz popkovnične krvi, premajhno za transplantacijo. Kot možna rešitev tega problema se pojavljata dve alternativi: uporaba dveh enot popkovnične krvi ter kombinacija popkovnične krvi in kostnega mozga. Izolacija matičnih celic iz kostnega mozga pa je, kot vemo, zelo boleč proces za pacienta, prav tako je iskanje primernega darovalca zelo zahtevno.

jamstvom kakovosti in velike možnosti za prijetje presadka. Novo razvita tehnika krioprezervacije omogoča boljšo funkcionalnost namnoženih matičnih celic v primerjavi z uporabo standardnih krioprotektantov. Proces namnoževanja, zamrznitve in odmrznitve tako omogoča zadostno število matičnih celic iz popkovnične krvi za transplantacijo in s tem omogoča vsem pacientom, ki imajo shranjene matične celice, dostop do zdravljenja. Ta metoda prav tako znižuje stroške zdravljenja v primerjavi z uporabo dveh enot popkovnične krvi za transplantacijo.

Trenutno potekajo klinična testiranja tega postopka, ki predstavljajo naslednji velik korak na poti k oblikovanju standardnega načina pomnoževanja popkovnične krvi. Raziskovalna skupina Cryo-Save ostaja zavezana iskanju optimalnih pogojev za uporabo matičnih celic iz popkovnične krvi in terapij z matičnimi celicami za zdravljenje. Vir: o Cryo-Save

Raziskovalci na Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin v Franciji sedaj lahko namnožijo izolirane matične celice do zahtevanega števila. Pogoj za uspešnost je optimalen postopek zamrznitve/odmrznitve za namnožene matične celice, ki so namenjene za zdravljenje.

Pomnoževanje, zamrznitev in odmrznitev kvalitetnih matičnih celic Raziskovalci na Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin v Franciji sedaj lahko namnožijo izolirane matične celice do zahtevanega števila. Pogoj za uspešnost je optimalen postopek zamrznitve/odmrznitve za namnožene matične celice, ki so namenjene za zdravljenje. Znanstveniki skupine Cryo-Save so sodelovali v študiji namenjeni ugotavljanju, pod katerimi specifičnimi pogoji naj bodo pomnožene hematopoetske matične celice zamrznjene in nato uspešno odmrznjene ter uporabljene za transplantacijo z

Raziskovalci na Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin v Franciji sedaj lahko pomnožijo izolirane matične celice do zahtevanega števila.

11


12

Matične celice

Intervju

“Rada bi, da gre vedno korak dlje” Iva Krajnc, simpatična in karizmatična igralka z nalezljivim nasmehom, ki je širšo javnost očarala v filmu Varuh meje in nanizanki Čokoladne sanje, je s partnerjem Aljošo Bagolo povila svojo prvorojenko Sofio. Z mlado mamico smo pokramljali o nosečnosti, vseh pripadajočih občutkih pred in po rojstvu hčerkice ter otroških darilih. Iva, pozdravljeni. Ujeli smo vas dva tedna po porodu vaše prvorojenke Sofie. Kako se počutite v vlogi mamice, so noči dovolj dolge? Počutim se izvrstno, hvala! Otrok ti odpre čisto nov svet in čudovito ga je spoznavati tudi v vznemirljivih nočnih uricah. (smeh) O resnejših podočnjakih ni duha ne sluha, tako, da držimo pesti, da tako tudi ostane. (smeh) Kako sta se v zadnjih dneh pred porodom pripravljala na to pomembno starševsko vlogo? Sta si privoščila še zadnji oddih v dvoje in mirno čakala na veseli dogodek, ali mrzlično sestavljala in pripravljala še zadnje kose pohištva ter pripomočke, ki sta jih potrebovala ob prihodu novorojenčka? Ko se mamice začnemo “gnezditi” seveda noben moški urnik ne uide sestavljanju pohištva in nakupovanju gore pleničk. (smeh) A ker sva to uredila pravočasno, sva si zatočišče pred vročino za nekaj dni poiskala v Bohinju in v Triglavskem narodnem parku. Če se vrnemo nazaj, kakšna je bila vaša prva reakcija, ko ste izvedeli, da ste noseči in kako se je na veselo novico odzval vaš partner Aljoša? Na uho nam je prišla informacija, da ste ga z novico seznanili zjutraj, takoj ko je odprl oči. Pravzaprav za dobro jutro. Res je, bilo je za dobro jutro! Zgodaj zjutraj sem opravila tri teste nosečnosti (ženske smo očitno rade trdno prepričane, hehe) in, ker je bila ravno nedelja, pustila Aljošo spati do devetih. Vmes sem ležala v postelji, ter s stisnjenimi pestmi in blaženim nasmehom razmišljala in razmišljala. Takoj, ko je odprl oči, sem mu povedala. Zbudil se je hitreje, kot če bi dobil adrenalinsko injekcijo in seveda z večjim nasmehom kot kadarkoli prej. (smeh) Kako ste prenašali nosečnost, je bilo težje prvo trimesečje ali zadnji tedni? Rekordne temperature v visoki nosečnosti najverjetneje niso bile ravno nekaj, česar ste se razveselili v tej avgustovski vročini, kajne? Moram priznati, da posebnih težav nisem imela ne v prvem, ne v zadnjem trimesečju. Malo so naju “zarfknili” le tabloidi, ki so nekako izvohali, da sem bila zaradi nosečnosti na pregledu pri ginekologu. Ker je bilo to šele v osmem tednu, sva morala najprej vse govorice nekako utišati in izmuzljivo


Matične celice

odgovarjati tako svojim staršem kot prijateljem. Drugim so stvari postajale vse bolj sumljive, ko sem morala odpovedati vlogo v filmu v Nemčiji in se bolj paziti pri intenzivnih predstavah, kot je muzikel Čarovnice iz Eastwicka v gledališču. A ko je bilo po treh mesecih vse ok, mi je res odleglo, saj sva lahko vsem v miru povedala, da res pričakujeva dojenčka. Najini starši so tako dobili dvojno presenečenje. Najprej z naslovnic, kar so vmes že malo pozabili, nato pa še v živo, pri čemer so bili docela osupli. (smeh) Tako, da je bilo to celo bolj “vroče” obdobje od avgustovske vročine. Navkljub temu, da so bodoči očki očarani nad spreminjajočim se telesom nosečnice pa se mnogokrat zgodi, da radi tudi potarnajo o tečnobi in hormonskih neravnovesjih svoje boljše polovice. Bi rekli, da so vas v nosečnosti določene zadeve hitreje spravile ob živce ali niste opazili razlike? Je razliko opazil Aljoša? :) Aljoša se je celo šalil, da se bo, če bom ves čas tako pomirjena kot v nosečnosti, trudil, da bom čim večkrat noseča. (smeh) Zdi se mi, da sem bila res bolj pomirjena, saj je pričakovanje otroka čudovito stanje in je prvi korak k popolni predanosti novemu bitju. Igralci pa imamo do svojih teles posbeben odnos, saj jih obravnavamo kot instrument, kot medij. Zato mi spreminjanje telesa v nosečnosti ni bila posebna ovira, ampak zgolj del nove vloge, nove izkušnje. Ste v času nosečnosti vzljubili kakšno novo jed oziroma kombinacijo okusov? So predstavljale kumarice in dovoljšnja zaloga sladkarij pretežni del vajinega hladilnika? Te pregovorne kumarice niso bile prioriteta. Pohan piščanec pa. (smeh)

Spoštovanje, resnicoljubnost, zvestoba, ljubezen, radovednost, pokončnost. Vse našteto niso vrednote, so pa pojmi, ki vodijo do iskrenega življenja in veliko možnosti za udejanjenje svojih talentov. Poleg tega pa jih ni samo pet, ampak je ena več, saj bi rada, da gre vedno korak dlje. Če bi lahko v Sofiino zibko oz posteljico položili pet vrednot, po katerih bi se kasneje ravnala, katere bi izbrali? Spoštovanje, resnicoljubnost, zvestoba, ljubezen, radovednost, pokončnost. Vse našteto niso vrednote, so pa pojmi, ki vodijo do iskrenega življenja in veliko možnosti za udejanjenje svojih talentov. Poleg tega pa jih ni samo pet, ampak je ena več, saj bi rada, da gre vedno korak dlje. (smeh)

Uspešni primeri zdravljenja več kot 70 bolezni s pomočjo matičnih celic so zgovorno dejstvo, da je to lahko neprecenljiva investicija v otrokovo zdravje.

Brez daril ob rojstvu otroka seveda ne gre – igrače, knjige, oblačila, plenice - Sofija ima najverjetneje že zdaj verjetno dovolj igrač in pripomočkov za najmanj leto dni svojega življenja. Sta se tudi sama odločila za kakšno darilce, ki je bilo samo vajino in vama je še posebej pri srcu? Daril je res veliko in omare so že do vrha napolnjene tudi zaradi najinih prijateljev, ki imajo otroke in so si želeli narediti malo prostora v svojih omarah. (smeh) Zato so nama podarili ogromno oblek in igrač, ki jih ti mali štruklji prerastejo iz meseca v mesec. Zato je to kroženje, ta ekosistem oblekic in igrač zagotovo dobrodošel zato, da se omare malo predihajo, denarnice pa tudi. (smeh) Kar se pa “posebnih” daril tiče, sva se pa odločila, da shraniva Sofijine matične celice v sodelovanju z našim podjetjem Neocelica. Ne gre pa niti toliko za darilo, kot za pomirjujočo in odgovorno izbiro, saj te kot starša brezpogojno skrbi za zdravje, dobrobit in prihodnost tvojega otroka, ki mu želiš omogočati le najboljše. Zakaj sta se odločila za odvzem matičnih celic iz popkovnične krvi? Zato ker nikoli ne veš, kaj vse se lahko zgodi, čeprav svojemu otroku želiš zgolj najboljše v življenju. Uspešni primeri zdravljenja več kot 70 bolezni s pomočjo matičnih celic so zgovorno dejstvo, da je to lahko neprecenljiva investicija v otrokovo zdravje.

Katera je bila prva pesem, ki sta jo zapela Sofii? Je bil morda duet z Aljošo?:) Aljoša ji je zapel Get lucky od Daft Punk, medtem, ko je pa čakal na konec posega (ker sem imela carski rez, ni mogel prisostvovati) je pa, da se pomiri, na iPhone-u skomponiral prvo uspavanko. Moram priznati, da kar deluje. Tudi name. (smeh) Sicer je pa Sofii, sodeč po zvedavosti njenih oči in špičenju ušesk, trenutno najbolj všeč Justin Timberlake in njegov komad Mirrors. (smeh) Igralka in kreativni direktor. Vaši dnevi zagotovo izgledajo nadvse zabavno in zanimivo. Opišite nam vaš tipičen dan, odkar ste v vašem domu trije. Kdo se večkrat loti previjanja? Previjanje je kot postanek v boksih na dirkah Formule 1. Tudi zvoki, ki pridejo iz trebuščka so mestoma podobni dirkaškim. (smeh) A sedaj sva že dobro zverzirana na menjavo pleničk, oljenje tazadnje in ujemajoče se spenjanje gumbkov na pajacih. Sicer pa imamo kar dober ritem tudi čez dan. Vse je seveda podrejeno Sofijni lakoti in njenemu spalnemu režimu. Po spanju se hranimo. Po hranjenju je na vrsti Aljoša, ki skrbi za podiranje kupčkov, mrmranje uspavank in zazizb v spanec, ter za jutranji MTV ples za pospeševanje njene prebave. (smeh) Ta popolna predanost otroku je res nekaj izpolnjujočega in čeprav je včasih, še posebej za mamice, vse precej naporno, vseeno ni lepšega občutka na svetu.

13


14

Matične celice

Še ena možnost zdravljenja Avtor: Zdenka Đokić, Dnevnik Tudi pri nas obstaja možnost, da v primeru bolezni starejšega otroka in s soglasjem zdravnika družina brezplačno shrani krvotvorne matične celice mlajšega otroka pri zasebni družbi. Te bi v primeru ujemanja lahko pomagale starejšemu otroku. “Ko je najstarejša hči zbolela za levkemijo, so se naši družinski in prijateljski pogovori velikokrat vrteli okoli hrambe krvotvornih matičnih celic in vsega, kar je s tem povezano,” je pripovedovala Mojca Mejak, mamica 6-letne Neje, 4-letnega Matica in 7-mesečne Marije. Zaradi bolezni najstarejše hčerke je družina s soglasjem zdravnika dobila možnost brezplačne hrambe krvotvornih matičnih celic najmlajšega otroka pri zasebni družbi.

“Ko je najstarejša hči zbolela za levkemijo, so se naši družinski in prijateljski pogovori velikokrat vrteli okoli hrambe krvotvornih matičnih celic in vsega, kar je s tem povezano,”

Te bi v primeru ujemanja lahko pomagale prvorojenki. Na ljubljanski Pediatrični kliniki danes pri otrocih opravijo od 10 do 13 presaditev krvotvornih matičnih celic na leto, je povedal doc. dr. Janez Jazbec, vodja oddelka za hematoonkologijo. Uporabljajo dve metodi. Pri prvi, avtologni presaditvi, je bolnik darovalec kostnega mozga samemu sebi, pri čemer se njegove krvotvorne matične celice predhodno odvzamejo, shranijo in vrnejo po potrebi. Pri drugi metodi, tako imenovani alogeni presaditvi, pa za zdravljenje uporabijo celice drugega darovalca, bodisi sorodnika bodisi nesorodnega darovalca iz registra prostovoljnih darovalcev. “V pediatriji beležimo več slednjih, ker je bolezni za avtologno presaditev relativno malo. Večina alogenih presaditev pa je namenjena zdravljenju krvnih bolezni malignega izvora – levkemijam,” je pojasnil doc. dr. Jazbec.

Na ljubljanski Pediatrični kliniki danes pri otrocih opravijo od 10 do 13 presaditev krvotvornih matičnih celic na leto, je povedal doc. dr. Janez Jazbec

Kje vse jih najdemo Krvotvorne matične celice so specifične matične celice, ki jih ob porodu pridobijo iz popkovnične krvi, ki je v posteljici in popkovnici. Ker tega po rojstvu novorojenček ne potrebuje več, v porodni sobi praviloma vse zavržejo. Kot je povedal hematoonkolog, pa v primeru shranitve tega “odpadka” pridobimo približno 100 do 150 ml popkovnične krvi, kar vsebuje


Matične celice

dovolj celic za presaditev pri otroku, težkem do 40 kilogramov. “Če je bolnik težji, je lahko odmerek celic premajhen in moramo iskati rešitve drugje,” je razložil. Krvotvorne matične celice so pri odraslih v kostnem mozgu (v stegnenici, kolkih, rebrih, prsnici in drugih kosteh), kjer jih lahko odvzamejo neposredno z vbodom igle ali z ujetjem iz krvi. Pri zdravljenju bolezni s presajanjem krvotvornih matičnih celic pa ima popkovnična kri v primerjavi s kostnim mozgom ali krvotvornimi matičnimi celicami iz krvi več prednosti: lažjo in večjo dostopnost, manjše tveganje za prenos virusnih okužb in manjše tveganje za nastanek bolezni presadka. Glavna pomanjkljivost popkovnične krvi pa je omenjeno majhno število krvotvornih matičnih celic. Strokovnjaki za premagovanje te pomanjkljivosti že razvijajo različne uspešne strategije – predhodno namnoževanje matičnih celic, neposredno injiciranje v kostni mozeg namesto intravenozno, uporaba dveh različnih (prejemniku ustreznih) vzorcev in kombinacija različnih vrst celic.

Različne možnosti shranjevanja Popkovnično kri lahko novopečeni starši darujejo v tako imenovano javno banko popkovnične krvi, kjer jo shranijo in vpišejo v register. Tam je na voljo za zdravljenje drugih bolnikov s presaditvijo krvotvornih matičnih celic tako pri nas kot v svetu. Druga možnost pa je shranitev v zasebno banko za morebitno zdravljenje lastnega otroka ali njegovih sorodnikov. Doc. dr. Jazbec je pri slednji dejal, da je zaradi razmeroma visokih stroškov odvzema in shranitve nujno, da so starši dobro informirani o morebitnih koristih hrambe teh celic in da se zavedajo, da je verjetnost, da bodo celice potrebovali, relativno majhna.

Ena od zgodb boja z levkemijo

Doc. dr. Janez Jazbec, predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo in onkologijo na pediatrični kliniki UKC v Ljubljani.

Brezplačna zasebnikih

hramba

tudi

pri

Pred časom so tudi pri nas uvedli možnost brezplačne shrambe celic pri zasebni družbi za določene upravičene družine. Takšna shranitev je možna, če se osebni zdravnik strinja s to metodo zdravljenja. Kot je povedal doc. dr. Jazbec, se na oddelku za hematoonkologijo za brezplačno hrambo odločijo v primeru, ko se otrok pri njih zdravi zaradi bolezni, ki bi se morda lahko zdravila s presaditvijo krvotvornih matičnih celic – običajno je to levkemija. “Če je v tem času mati slučajno noseča, lahko napišemo napotnico in popkovnično kri hranimo, ker bi lahko prišla prav sorojencu, ki se zdravi. Še vedno pa obstaja samo 25-odstotna možnost, da bo kri primerna, saj ni nujno, da sta sorojenca tkivno skladna. Možno pa je vendarle, zato uporabimo vse razpoložljive vire,” je sklenil zdravnik in dodal, da je bilo takšnih primerov napotitve na brezplačno shranitev v zadnjih letih razmeroma malo.

Da ima najstarejša hči levkemijo, so pri Mejakovih izvedeli pred dvema letoma, junija 2011, začelo pa se je z vnetjem ušes. Nadaljnje preiskave so potrdile, da gre za levkemijo, in kot se spominja mama, se je družini v hipu porušil svet. “Po prvem šoku in novici, da ima deklica 75-odstotno možnost preživetja, smo poiskali oporo v veri, družini in prijateljih, pa tudi medicinsko osebje je bilo enkratno. Kljub temu da je Neja preživela več punkcij in operacijo na oddelku za hematologijo na Pediatrični kliniki, so naredili vse, da so ji bivanje v bolnišnici naredili kar se da prijetno. Napredek, ki ga je medicina opravila, nam je omogočil, da je Neja danes povsem zdrava in da v ničemer ne zaostaja za vrstniki,” je pripovedovala mama, ki o vrnitvi bolezni ne razmišlja, vendarle pa se je med nosečnostjo v dogovoru s hčerkinim osebnim zdravnikom odločila za posebno varovalo – hrambo krvotvornih matičnih celic najmlajše hčerke Marije. Z njimi bi Neja imela še eno možnost več, če so shranjene celice skladne z njenim kostnim mozgom.

Osem slovenskih družin Do danes so brezplačno shranitev pri banki Cryo-Save, partnerju Neocelice, ki omogoča tako hrambo, odobrili osmim slovenskim družinam. Mojca Mejak je razložila, da se odvzema matičnih celic med porodom komaj kaj spomni, vsekakor pa ni bil boleč ne zanjo ne za dojenčico. “Naša preizkušnja je bila zaradi bolezni težka, a tudi polna novih spoznanj. Zdaj vsekakor živimo bolj polno,” je sklenila razbremenjena mamica in dodala, da je hramba matičnih celic odločitev posameznika, ker ima vsak svojo izkušnjo. “Je pa dobro, da so ljudje seznanjeni in da vedo, da je v določenih primerih možna tudi brezplačna hramba za lastne potrebe.”

Do danes so brezplačno shranitev pri banki Cryo-Save, partnerju Neocelice, ki omogoča tako hrambo, odobrili osmim slovenskim družinam. Vsi vzorci matičnih celic so shranjeni v laboratoriju v Niel-u, Belgiji.

15


16

Matične celice

Koraki za shranitev Če pričakujete naraščaj, zagotovo razmišljate, kako mu zagotoviti brezskrbno in zdravo prihodnost. V družbi Neocelica, ekskluzivnemu partnerju skupine Cryo-Save, vam nudimo možnost shranitve matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice vašega otroka. Predstavljamo vam preprost vodnik po korakih naše storitve, ki vam bo pomagal pri razumevanju našega postopka

1. Kontakt Družba Neocelica, ekskluzivni partner skupine Cryo-Save, je bila ustanovljena leta 2007 kot prvo slovensko podjetje na področju shranjevanja matičnih celic. Ponosni smo, da smo do sedaj shranili že več kot 4.000 vzorcev matičnih celic slovenskih otroki.Neocelica je ustanova za tkiva in celice, akreditirana s strani Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke od julija 2009. Naše delo temelji na spoštovanju visokih etičnih in strokovnih standardov.

2.Zagotovite si set za odvzem! Potem, ko bo dokumentacija urejena in še pred porodom boste prejeli set za odvzem, ki vašemu zdravniku ali babici omogoča odvzem popkovnične krvi in/ali tkiva popkovnice. Ne pozabite ga vzeti s seboj v porodnišnico, prav tako pa zdravstveno osebje obvestite o odvzemu.

3. Odvzem vzorca Po rojstvu vašega otroka bosta zdravnik ali babica odvzela popkovnično kri in/ali tkivo popkovnice, vzorec shranila v set za odvzem in izpolnila identifikacijske obrazce. Vaš vzorec je tako pripravljen za transport.

4. Pokličite nas (24/7) Takoj po porodu naj vaš partner pokliče dežurno številko družbe Neocelica 051 332 931. Vzorec bo prevzela kurirska služba in poskrbela, da bo dostavljen v naš laboratorij.

5. Proces obdelave in shranjevanje vzorca V laboratoriju vzorec obdelamo v popolnoma avtomatiziranim zaprtem sistemu, kjer ni tveganja za okužbe. Vse vzorce pregledamo in po uspešnih rezultatih pripravimo za shranitev.

6. Certifikat o shranitvi V šestih tednih po porodu boste prejeli pismo, s katerim vas obvestimo o rezultatih procesiranja in stanju vašega vzorca. Izdali bomo certifikat z unikatno številko, ki bo označevala matične celice vašega otroka. V primeru, da boste celice potrebovali za zdravljenje, bodo le-ta na voljo kadarkoli.

7. Popolna varnost Ne pozabite, da je odvzem popkovnične krvi in/ali tkiva popkovnice neinvaziven postopek, ki ne predstavlja nobenega tveganja.. Je preprost, traja le nekaj minut in je popolnoma neboleč tako za mater kot za otroka. Odvzem nikakor ne vpliva na potek poroda.


Matične celice

Najpogostejša vprašanja staršev Pred odločitvijo za shranitev matičnih celic ob rojstvu se starši srečujejo z mnogimi vprašanji in dilemami. Za vprašanja smo jim v podjetju Neocelica vsak dan na voljo na brezplačni telefonski številki 080 88 48 in na naši spletni strani www.neocelica.si. Odgovore na svoja vprašanja lahko najdejo tudi na zdravstvenem portalu Med.Over.Net na forumu »Matične celice«, katerega moderatorka je dr. Špela Magister, doktorica znanosti na področju klinične biokemije in laboratorijske biomedicine. S foruma Matične celice smo izbrali najpogostejša vprašanja staršev o shranjevanju matičnih celic. (vir: med.over.net)

V: Zanima me, čemu bi se shranilo tkivo popkovnice? Ali se to shrani v kompletu (kri in tkivo), na način, da eno brez drugega ne gre, ali se lahko to hrani ločeno, tudi za ločene namene?

V: V čem so glavne razlike med javno in zasebno banko?

O: Popkovnica je pomemben izvor matičnih celic, bodisi hematopoeitčnih, ki jih pridobijo iz popkovnične krvi, ali mezenhimskih, ki jih izolirajo iz tkiva popkovnice same. Številne študije zadnjih let kažejo na velik terapevtski potencial teh celic za celično terapijo. Mezenhimske matične celice so ena od vrst multipotentnih odraslih matičnih celic, so nezrele in, tako kot hematopoetične matične celice, imajo dobro samoobnovitveno sposobnost in se lahko diferencirajo v specializirane celice različnih človeških tkiv.Obe liniji matičnih celic se med seboj ne izključujeta in sta lahko uporabljeni istočasno (so-uporaba npr. kaže boljše rezultate pri sprejemanju transplanta in rekonstituciji kostnega mozga) ali ločeno. Mezenhimske matične celice naj bi imele v prihodnosti predvsem vlogo pri različnih degenerativnih boleznih ali pri poškodbah tkiv, kar potrjujejo pozitivni klinični rezultati različnih raziskovalnih centrov, kjer so avtologne (pacient je donor) mezenhimske matične celice dali pacientom z različnimi patologijami, kot so npr. srčni infarkt, zlomi kosti, natrgan meniskus, diabetes tipa 1, akutna nekroza možganov in kronična toksična hepatopatija – namen zdravljenja je obnovitev/nadomestitev izgubljenih in/ali poškodovonih celic. Popkovnična kri in tkivo popkovnice lahko shranite istočasno in sicer se najprej odvzame popkovnične kri in nato tkivo popkovnice. Oba odvzeta vzorca v laboratoriju sprocesirajo in shranijo ločeno. Uporabi se ju lahko za isti ali ločeni namen.

O: Glavna razlika med javno in zasebno banko je v namenu shranitve. Pri javni banki vzorec brezplačno darujete in bo na razpolago drugim ustreznim/kompatibilnim osebam, ki potrebujejo transplantacijo matičnih celic. Ob tem nimate garancije, da boste ob morebitni potrebi imeli darovani vzorec na razpolago. Pri zasebni banki pa ob plačilu vzorec shranite izključno za morebitne potrebe vašega otroka ali kompatibilnega sorodnika. Nadaljnje razlike so tudi v načinu shranjevanja (celotna kri ali odstranitev nekaterih celičnih populacij, predvsem eritrocitov). Naša javna banka zamrzuje celotno popkovnično kri. Nekatere zasebne banke prav tako zamrzujejo celotno kri, druge gredo korak naprej in zamrznejo sprocesiran vzorec - odstranijo določene tipe celic, predvsem eritrocite/rdeče krvničke) po kriterijih postavljenih za uspešno shranjevanje. Bistveno je, da se odločite, ali želite vzorec darovati ali shraniti izključno za morebitne lastne namene.

V: Kri iz popkovnice naj bi novorojenček v nekaj minutah po porodu “prečrpal” v svoje telo. Ta kri ni nekaj kar se po običajnem porodu zavrže. Pri odvzemu popkovnične krvi za namen shranitve matičnih celic pa postane novorojenček za to kri “prikrajšan”, saj je težnja popkovino čimprej prekiniti in to kri ujeti - in pozneje zmrzniti. Ali je to pomanjkanje krvi za novorojenca hud šok? Ali so kasneje taki novorojenci zaradi tega kaj anemični? Imajo kakšne druge probleme? O: Trditev, da bi otrok potreboval kri iz posteljice in popkovine, ne drži. Opazilo se je namreč, da kasno prekinjenje popkovine vodi do več zlatenice, kot če se popkovino prekinja zgodaj, prav tako je že dolgo prepovedano oziroma se odsvetuje molzenje popkovine v smeri otroka. Novorojenec ima praviloma krvi prej preveč kot premalo, krvničke v njegovi krvi pa se po rojstvu relativno hitro zamenjajo z novimi. Zaradi odvzema krvi iz popkovine torej otrok prav nič ne trpi pomanjkanja. Poznega klemanja ne izvajajo nikjer. Po porodu se vedno počaka, da popkovnica preneha utripati in takrat jo vedno prerežejo. Zgodnje klemanje (pred prenehanjem utripanja) pa se izvaja samo, kadar je novorojenček življenjsko ogrožen in potrebuje takojšnjo oskrbo. Ko popkovnica preneha utripati je to znak, da je otrok postal samostojen, neodvisen od matere, kar pomeni, da tudi popkovnice (vezi) in krvi, ki je v njej, ne potrebuje več.

V: Kdaj je skrajni čas, da se nosečnica odloči za shranjevanje matičnih celice svojega otročička? O: Skrajni čas je lahko sam porod, saj imajo vse porodnišnice na zalogi set za odvzem popkovnične krvi in/ali popkovnice novorojenčka. Osebno mislim, da je najboljše, da se starša odločita, ali bosta shranila matične celice otroka vsaj 2-3 meseca pred porodom, saj ob podpisu pogodbe prejmeta set za odvzem, ki ga vzameta s seboj v porodnišnico. Tako se izogneta možnosti, da dotična porodnišnica ne bi imela seta na zalogi. V primeru, da set za odvzem pozabite doma, ga lahko priskrbi porodnišnica, če ga ima na zalogi.

V: V koliko primerih odvzem za shranitev matičnih celic ni uspešen in zakaj? Ali obstajajo pri tem kakšne razlike med zasebno in javno banko? O: Kriteriji za neuspešen odvzem so različni pri zasebni in javni banki. Pri zasebni banki je namen shranjevanja predvsem za lastne potrebe shranjevalca oz. za avtologno uporabo, kjer je potrebno nižje število mononukleotidov na kg teže pacienta. Neuspešnih odvzemov je okrog 10%. Kriterij je število mononukleotidov in/ali št. matičnih celic. Pri javni banki pa ne shranjujejo matičnih celic za lastno uporabo darovalca, temveč za alogeno uporabo (donor matičnih celic ni prejemnik) in je zato potrebno višje število mononukleotidov na kg pacienta. Neuspešnih odvzemov je pri javni banki okrog 60%. Glavna kriterija sta količina odvzete popkovnične krvi in število matičnih celic.

Ne najdete odgovora na vaše vprašanje? Obiščite zdravstveni portal Med.Over.Net in forum »Matične celice«, katerega moderatorka je dr. Špela Magister, doktorica znanosti na področju klinične biokemije in laboratorijske biomedicine.

17


18

Matične celice

Storitev družbe Neocelica Družba Neocelica, ekskluzivni partner skupine Cryo-Save, ponuja dve storitvi:

Cryo-Cord

Cryo-Cord+

Kaj je popkovnična kri in kakšne matične celice vsebuje?

Kaj je tkivo popkovnice in kakšne matične celice vsebuje?

Popkovnična kri je kri, ki po porodu ostane v popkovnici in je bogata z matičnimi celicami, ki jih lahko uporabljamo za zdravljenje, ker je v njihovi naravi, da se selijo na mesta poškodb in tam nadomestijo ali obnovijo poškodovane celice. Iz teh razlogov igrajo ključno vlogo v primeru bolezni in poškodb.

Kako se popkovnična kri shrani?

Matične celice iz popkovnične krvi po preiskavah in pripravi shranimo s pomočjo najsodobnejše tehnologije, s katero tudi določimo njihovo količino in kakovost. Nato jih razdelimo v dva vsebnika in shranimo pri temperaturi pod -180 °C s pomočjo tekočega dušika (ta postopek imenujemo krioprezervacija), in sicer na dveh fizično ločenih lokacijah, s čimer zagotavljamo dodatno varnost.

Uporaba matičnih celic iz popkovnične krvi

Pred dvajsetimi leti smo lahko z matičnimi celicami iz popkovnične krvi zdravili le eno bolezen in pred desetimi leti le peščico. Danes matične celice iz popkovnične krvi uspešno uporabljamo za zdravljenje več kot 70 bolezni. Ali je pri tem ustreznejša avtologna ali alogenska transplantacija, je odvisno od posamezne bolezni.

Paket CRYO-CORD, vključuje: • odvzem popkovnične krvi, • set za odvzem popkovnične krvi, • vse transporte, • laboratorijske preiskave vzorca, • izločanje matičnih celic izpopkovnične krvi, • celotno procesiranje, • shranjevanje za dobo 20 oziroma 25 let.

Za razliko od popkovnične krvi, ki večinoma vsebuje krvotvorne (hematopoetske) matične celice, samo tkivo popkovnice v prvi vrsti vsebuje tkivotvorne (mezenhimske) matične celice. Najdemo jih v tako imenovani Whartonovi žolici. Te celice lahko ustvarijo novo in tudi popravijo poškodovano ali obrabljeno tkivo - kot so jetra, srce, živci, kosti in hrustanec.

Kako se tkivo popkovnice shrani?

Shranjevanje fizičnega tkiva, v primerjavi s shranjevanjem izoliranih celic, zahteva nove postopke procesiranja, zamrzovanja in odmrzovanja ob strogem upoštevanju Evropskih direktiv za uporabo celic in tkiv. Postopek omogoča zamrznitev več delov popkovnice za poznejšo uporabo, kar povečuje možnosti za poznejša zdravljenja. Kriogensko shranjevanje in uporaba najsodobnejše tehnologije, omogoča varno shranjevanje matičnih celic za uporabo v prihodnosti.

Uporaba matičnih celic iz tkiva popkovnice

Poleg že standardiziranih zdravljenj krvnih bolezni z matičnimi celicami iz popkovnične krvi, shranjeno tkivo popkovnice nudi izjemno priložnost za regeneracijo poškodovanega ali obrabljenenga tkiva v telesu. Klinične študije po svetu kažejo obetavne rezultate zdravljenja za bolezni kot so diabetes, bolezni srca, regeneracija tkiva srčne zaklopke in še mnogo drugih.

Paket CRYO-CORD+ vključuje: • odvzem popkovnične krvi, • odvzem tkiva popkovnice, • set za odvzem popkovnične krvi, • set za odvzem tkiva popkovnice , • vse transporte, laboratorijske preiskave vzorca, • izločanje matičnih celic iz popkovnične krvi, • pripravo in zamrznitev popkovnice, • celotno procesiranje, • shranjevanje za dobo 20 oziroma 25 let.


Matične celice

Neo-posvetovalnica s strokovnjakom V sodelovanju s priznanimi slovenskimi strokovnjaki v družbi Neocelica mesečno organiziramo posvetovalnice za bodoče starše, kjer jim predstavimo naše storitve ter odgovorimo na vprašanja, ki se jim porajajo v zvezi z njimi ter nosečnostjo in porodom. Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov z letošnjih posvetovalnic.

Za več informacij o naslednjih terminih Neo-posvetovalnice s strokovnjakom vas vabimo, da spremljate našo spletno stran www.neocelica.si in naš Facebook profil www.facebook.com/Neocelica.

19


Neocelica d.o.o. Pot k sejmišču 26a 1231 Ljubljana-Črnuče Slovenija T +386 1 560 68 20 F +386 1 560 68 26 info@neocelica.si www.neocelica.si

Revija matične celice_2 izdaja  

Že sedmo leto družba Neocelica kot prvi slovenski ponudnik shranjevanja matičnih celic, omogoča shranjevanje matičnih celic iz popkovnične k...