Page 1


Välkommen till Magmas första nyhetsbrev i tidningsform, Magasinet Ma, Mag Ma. Under en längre tid har vi haft funderingar på att utveckla Magmas nyhetsbrev till ett webbaserat magasin och nu har det äntligen blivit av. Mag Ma är fortfarande bara i sin begynnelse och vi hoppas att du vill vara med och forma det slutgiltiga resultatet. Skicka gärna in tips och nyheter, kanske har du fått ett nytt jobb eller ska åka iväg på en spännande resa. Vi tar emot färdiga krönikor, artiklar, bilder, illustrationer men också förslag på reportage och kommande evenemang. Temat för detta första nummer är lycka.

Lycka

för mig är att vakna på morgonen och se att solen skiner, att se min 4-åriga dotter busa tillsammans med sin kattunge Tiger, att få en kyss av min älskade, ett telefonsamtal från en vännina eller att laga en god middag tillsammans med nära och kära. Lycka kräver inte så mycket. Det handlar ofta om att man ska kunna njuta av vardagen. Men då krävs det också att man är frisk, att man har vänner och lugn och ro. Zinat Pirzadeh är lycklig idag, men under många år levde hon i fullständig olycka tillsammans med en man som slog henne gul och blå. I Mag Ma berättar hon om hennes väg ur eländet, hur hon flydde från Iran med en tvåårig son och hur hon hamnade på toppen av Sveriges humorelit. Den 13 september är vi stolta och lyckliga att kunna bjuda dig som medlem tillsammans med en gäst på en härlig tjejfest på Teknikens hus med middag, mingel och ett möte med denna starka, roliga och levnadsglada tjej. Vi ses!

UR INNEHÅLLET

Magma på NOLIA Nystart - Tina Person hälsoinsperatör Mina änglar - Zinat Pirzadeh Inbjudan till årets tjejfest Magmapriset Geocashing gör mig hellöjligt lycklig Porträttet Christina Snell-Lumio Lycka krönika av Anne-Christine Liinanki

Helena Jönsson, Magmas grundare och ansvarig utgivare

Mag Ma ges ut av föreningen Magma och kommer ut med sex nummer per år. Postadress: Skogså 205, 961 91 Boden epost: magma@magmagroup.net Telefon: René Blom 070-2022212 Internet: http://magmagroup.net För insänt, obeställt material ansvaras ej. Allt material i magasinet är skyddat av lagen om upphovsrätt. Referera gärna eller citera kortare stycken, men ange källan, det vill säga Mag Ma. Annonser 1/1 sida 2000 kr 1/2 sida 1200 kr 1/4 sida 600 kr Ansvarig utgivare: Helena Jönsson Grafisk form: René Blom Medverkande i detta nummer: Helena Jönsson, René Blom, Tina Persson, Christina Snell-Lumio, Anne-Christine Liinanki

O

M

S

L

A

G

E

T

I varje nummer kommer vi att ha olika omslag på framsidan. På omslaget denna första gång finns det en illustration i egen tolkning av Pippi. Vad annat än lycka kan en stark smart och nostalgisk figur som Pippi vara för någon som har vuxit upp med Pippi och alla Astrid Lindgrens figurer. För mig förmedlar “Pippi” känslan av att kunna ha fritt tänkande med småtokiga inslag så att det bubblar av glädje inombords, Lycka för mig är att få vara lite småtokigt kreativ. Har du en bild eller konstverk som du vill visa upp? Vi tar tacksamt emot material. Vem vet, kanske ditt bidrag hamnar på omslaget nästa gång. René Blom


Magma på

NOLIA Ett resultat av regeringens satsning på kvinnligt företagande visades på årets Noliamässa, där 16 kvinnliga företagare från hela Norrbotten fanns på plats med sina produkter och tjänster, bland annat magamedlemmarna BrittaAbbing från Kinesiologikliniken i Luleå och Kristiina Starck från produktföretaget Likolo. - Det är fantastiskt att få ställa ut på en sådan här stor mässa. Jag har sålt en hel del och jag har lämnat ut i princip alla produktblad, säger Kristiina Starck. Kristiina har bland annat designat en “liftpillow”, som hjälper barn som är förkylda, hostiga och snuviga att sova bättre. Den ser ut som en kil som stoppas under madrassen och eftersom den är tillverkad av ett filterskumgummi som har en ventilerande effekt ger den en sval och skön sovmiljö även för febriga barn. Liftpillow finns i tre olika storlekar, för spädbarn, för juniorer samt vuxna som kan använda den till exempel vid amning, halsbränna och snarkningar.

Maudpengar

De 16 kvinnorna som alla ställde ut på Uppfinnarnas och innovatörernas avdelning deltar i Priorums utvecklingsprogram Coachor som finansieras med så kallade Maud-pengar och med medel från Nutek, Verket för näringslivsutveckling. Maud-pengarna är regeringens treåriga satsning om totalt 100 miljoner kronor för att främja kvinnorsföretagande med inriktning på information, rådgivning och affärsutveckling. - Det är en viktig del av vårt utvecklingsprogram att deltagarna får känna på vad det innebär att marknadsföra sig på en stor mässa, säger Pia Måård från Priorum Affärsutveckling, även hon medlem i Magma.

http://likolo.se

Genialisk återanvänding

Magmas medlemmar fanns representerade även på andra områden på Nolia som i år lockade 107.542 personer, vilket befäster Nolias position som en av Sveriges största publikmässor. På hantverksområdet fick Rut Orrmalm-Olsson från Puoltikasvaara stor uppmärksamhet på grund av sina mattor och gardiner vävda av tidningspapper. - Visst är det genialiskt att återanvända tidningarna så här. När du har tröttnat på mattan är det bara att elda upp den, säger hon med ett leende.

http://www.abbing.nu/ http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3884164

Norrlands första smyckesateljé

I ABF norrs monter visade René Blom och Camilla Arvidsson färdiga smycken i material som det också ger kurser i. René Blom, som bland annat har designat Magmasmycket, är nu i full gång med att bygga upp Norrlands första smyckesateljé som man kan hyra in sig i och skapa i. - Det är en mysig gammal bagarstuga i Skogså som jag håller på att göra i ordning för den rätta känslan. Jag tycker att det är viktigt att bygga upp en plats där kvinnor kan uttrycka sin kreativitet för en inte alltför stor kostnad, säger hon. Norrlands första smyckesateljé beräknas vara klar i höst.

Helena Jönsson

http://silverkonst.se


Nystart Visst hann du ladda batterierna och slappa någon dag på semestern? Jag kände faktiskt att å vad skönt att få komma till jobbet dagarna innan det var dags, men jag tror inte det är alla som håller med mig. Jag hörde på radion om hur många som känner sig stressade av att behöva återgå till sitt jobb efter ledigheten. Varför? Vad har du då egentligen för jobb, om du känner oro och inte redo när det åter är dags. Vad gjorde du under semestern glömde du att semestern är till för vila och batteriuppladdning. Är du verkligen på rätt plats eller tror du att du inte platsar någon annanstans? Det är dags att ta sig en liten funderare. Vad säger du om augusti då? För mig pirrar det i kroppen inför allt som startas upp och att nu äntligen kan jag få tag på folket. Kanske jag lever kvar i skolans tid, men jag känner att nu kan vi ta nya tag. Jag kanske vill börja en ny kurs eller hitta på någon ny utmaning inom jobbet som jag skulle vilja utveckla. En helt ny start och helt nya möjligheter som finns där precis framför näsan på just oss. Hur vill du starta upp hösten med alla dess underbara möjligheter? Ta en helt ny blank sida och börja sätta upp några nya roliga mål som du vill klara av under hösten eller börja planera en resa eller ja, det kan vara precis vad som helst. Det är inte bara vid nyår som det nya kan börja utan varje dag är ny och just du är ny varje dag. En ny start och en ny möjlighet att göra det som gör att du kan hitta din mening i ditt liv och vara den du vill vara. Visst är det härligt och visst börjar det pirra lite i kroppen? Njut av stunden och våga leva varje sekund som du får här och nu. För livet det pågår just här och nu så varsågod och njut… Tina Persson heter jag och kallar mig hälsoinspiratör för jag vill inspirera andra att våga leva mera här och nu. För det är här och nu som vi kan göra något åt vårt liv om vi vågar.

Tina Persson

Tina Persson är hälsoinspiratör och kommer regelbundet att skriva krönikor i Mag Ma. Tidigare har hon skrivit krönikor i Annonstidningen i Luleå, Boden och Piteå. Tina driver företaget Friskoteket och hennes mål är att inspirera just dig att ta vara på ditt liv.

http://www.friskoteket.eu

Nya jobb HELENA JÖNSSON, Magmas grundare och ordförande i Magma Nord är sedan den 11 Augusti ny projektledare för Designarena Nord på Centek i Luleå. Parallellt kommer Helena driva det egna kommunikationsföretaget Suluk, där hon bland annat tar uppdrag som konferencier och mediecoach. Helena Jönsson lämnar ett jobb som informationsansvarig för Vuxenpsykiatrin på Norrbottens läns landsting. http://suluk.se ANNA HOLMBERG Anna Holmberg är ny nöjesredaktör på NSD. 1 september tillträder hon ett vikariat som varar året ut.

Dokumentären om RENATA CHLUMSKA expedition runt USA har vunnit ännu ett pris. På Squamish Mountain Film Festival i Kanada har filmen “By own Strength”, som dokumentären heter på engelska, vunnit den ärofyllda kategorin “ Best Adventure Film”. Detta är det fjärde priset som filmen har fått och efter att ha deltagit i fyra filmfestivaler. Renata Chlumska föreläste på MagmaBarentsdagen 2007 och är sedan dess medlem i Magma. http://www.renatachlumska.se/

N o rrb o ttn i n g i k u l tu rj ury MAJLIS GRANSTRÖM, kulturchef på Norrbottens läns landsting, föreslås av Statens kulturråd till den jury som ska vara med och utse svenska kandidaterna som ska tävla om att bli Europeisk kulturhuvudstad 2014. I den föreslagna juryn ingår även Cissi Elwin, Svenska Filminstitutet, Birgitta Englin, chef för Riksteatern, Philip Johnsson, Värmlandsoperan, Per-Magnus Nilsson, Riksantikvarieämbetet, och David Neuman, direktör för konsthallen Magasin 3 i Stockholm.Umeå, Lund, Gävle, Norrköping och Uppsala har anmält intresse för att tävla om att bli Europeisk kulturhuvudstad 2014.

Ma g ma i Pri x E u ro p a Radiodokumentären “Under stjärnorna i Malmö”, gjord av Magmamedlemmen JESSICA NETTELBLADT, har nominerats till Prix Europa. Prix Europa, är ett av Europas mest prestigefyllda priser för radio och TV och kommer att delas ut under festivalen med samma namn som äger rum i Berlin och Potsdam mellan den 18 och 25 oktober. http://www. metro.se/se/article/2008/01/17/08/1145-42/index.xml http://www.lejoni.se


Människorna i Norrbotten är mina änglar Zinat Pirzadeh är en persisk-svensk komiker som flydde från ett tvångsäktenskap i Iran med sin två årige son och hamnade i Norrbotten, som hon kallar sitt andra hemland. Bakom sig har hon krig, revolution och utvisningshot och mycket har hänt sedan hon slutligen fick uppehållstillstånd. Hon har arbetat som korvgubbe, fotomodell och hemsamarit, tagit en fil.kand. examen från studie- och yrkesvägledarutbildningen, begått filmdebut, skrivit en bok och haft kritikerrosade turnéer över hela Sverige. Den 13 september kommer Zinat Pirzadeh till Luleå och Teknikens hus för att föreläsa för Magmas medlemmar. -Jag kommer att berätta om min livsresa. Det blir informativt på ett humoristiskt sätt. Det blir mycket skratt men också en hel del allvar och en del tankeställare. Jag hoppas att alla kommer med ett öppet sinne och lämnar med ett stort leende. Berättar mer är det inte lönt att ni kommer. Det är roligare att överraska!

Du har levt under dödshot, varit med om krig och revolution och tvingats lämna ditt hemland och starta upp ett nytt liv. Det har verkligen inte varit en dans på rosor! Dans på rosor?! Det är det verkligen inte nu heller. Rosor har taggar. Livet är inte lätt och vem har sagt att det ska vara det? Det gäller att aldrig ge upp. Jag är ett levande bevis på att man kan förändra sitt liv. Jag har överlevt krig, hot, flykt och revolution. Men jag lever under svåra förhållanden även idag, i Sverige. Tyvärr. Jag blir hotad till livet här också. Fundamentalister tycker att jag har skämt ut de muslimska kvinnorna. Men jag fortsätter att kämpa. Detta är mitt kall. Och det går bra. Men jag har inte fått något gratis, jag jobbar verkligen hårt. Det ska ni veta.

Vad är det som driver dig? Jag vill förändra världen till det bättre. Rädslan får inte bli din vägvisare. Modet, nyfikenheten och barnet i dig ska leda dig framåt. Jag möter massor med fördomar i Sverige. Jag är kvinna, invandrare och har varit ensamstående mamma. Jag vill synliggöra fördomarna för att kunna bekämpa dem. Dessutom är jag feminist, en sorts feminist som tycker att en kvinna ska få vara kvinna. Med långt hår och höga klackar även om man har en högt uppsatt chefsposition. För mig är det en gåta att kvinnor måste bete sig som män för att bli accepterade som ledare.


fortättning Zinat. Vad är största skillnaden mellan att vara kvinna i Sverige och i Iran? Det är verkligen inte lätt att vara kvinna i Sverige! I Iran vet man i alla fall sin plats. Där får många kvinnor inte gå ut utan männens tillåtelse. Där ska man stanna hemma och hålla käft annars får man smäll. Visst förekommer det en hel del misshandel även bland kvinnor i Sverige av svenska män. Det existerar överallt och det är skrämmande. Men här är det inte lika accepterat som i Iran. Men här är det andra saker som inte fungerar. Kvinnor i Sverige har så mycket krav. Man ska göra karriär och samtidigt sköta hem och barn. Kvinnor i Sverige sliter ut sig och blir utbrända. Är det ett jämställt samhälle? Det tycker inte jag. Jämställdheten har hamnat snett i Sverige. Jag har överlevt att vara kvinna i Iran men jag vet i fan om jag överlever i Sverige!

Nämn en person som du beundrar och varför. Min mormor Irena. Hon var en riktigt jobbig satkärring! Hon ifrågasatte varför inte tjejer fick studera efter 9:an i Iran och hon åkte till Paris och studerade. Under alla år var hon en rättvisekämpe som åkte fats hela tiden. In i det sista ifrågasatte hon saker och hade hon inte varit så gammal skulle de nog ha hängt henne! Mormor var också den som hjälpte mig att fly från Iran. Vi hade jätte fin kontakt och hördes av ofta. Det sista telefonmeddelandet jag fick från henne lät enligt följande; Skynda dig att skicka min Niveakräm och mina nylonstrumpor. Jag tror att jag kommer dö snart! Det var verkligen typiskt mormor. Nu drömmer jag om att få sätta upp en staty av henne på min tomt i Glommersträsk.

Vad har du på gång framöver? Till våren kommer min första bok ”Flickan och vargen” som skildrar Iran före revolutionen. Många tror att kvinnorna var fria då. Vi behövde inte bära burka. Men fria var vi banne mig inte! Hur kunde till exempel revolutionen få fotfäste där? Sådant skriver jag om i boken. 27 augusti är det premiär på föreställningen Alfahonor som jag gör tillsammans med Yvonne Skattberg, 27 september ska jag prata om kvinnor och vänskap på Bokmässan i Göteborg och senare i höst ska jag vara med i På spåret med Göran Greider. Så ser jag fram emot att få träffa er i Magma!

Temat för Magmas tjejfest den 13 september är lycka. Vad är lycka för dig? Att ha mina kära nära mig och att de får vara friska och glada. Om jag fick äta middag med mina bröder skulle jag bli väldigt lycklig. Min äldsta bror bor i Sverige men de övriga fyra har jag inte sett på 17 år!

Magma jobbar för jämställdhet, kultur, integration och egenföretagande och vi valde dig eftersom du prickar in allt det. Dessutom har du bott i Kiruna och har stuga i Glommersträsk utanför Arvidsjaur. Hur kommer det sig? Jag älskar Norrbotten. Människorna i Norrbotten är mina änglar. Där fick jag vistas med mitt barn när jag kom från Iran. Jag flyttade runt en del, bodde i förutom Kiruna, i Boliden, Jörn och Skellefteå. Överallt fick vara i fred och du ska veta vad mycket kärlek jag har fått. Så när jag bestämde mig för att köpa hus i Norrland kändes det helt rätt. Jag längtade tillbaka. Jag annonserade om hus i Jörn men ingen hörde av sig. Efteråt fick jag höra att alla trodde jag skämtade. Men sedan hittade jag mitt paradis i Glommersträsk utanför Arvidsjaur. Vet ni förresten att jag blev nominerad till årets Arvidsjaursbo förra året. Det var stort för mig, även om jag inte vann!

Hur har din bakgrund påverkat ditt sätt att uttrycka dig? Jag är född i en familj med en stark mamma och mormor. Båda var lärare i litteratur så språket har jag haft med mig i grunden, även om jag bryter som drottning Sylvia. Jag tycker att det är viktigt att studera och jag har en fil kand. i studie- och yrkesvägledning. Jag har även läst massor med fristående kurser. Jag tror nämligen på ett livslångt lärande. Jag växte också upp som enda flickan i en familj med fem bröder, vilket innebar en ganska tuff jargong. Jag fick lära mig att armbåga mig fram och verkligen kunna säga ifrån. Något som jag har stor nytta av idag.

Personligt motto: Det finns inga drömmar som är för stora, det finns inga kläder som är för fina. Man ska aldrig ge upp. Livet är svårt, var beredd på det. Men livet är underbart också. Det är bara att gå ut i naturen och plocka frukt och bär och gå barfota. Man ska inte ge vika för svårigheter! Det var ett långt motto, skratt.

Text av Helena Jönsson


Magmapriset 2008 Under MagmaBarentsdagen Nominerade kvinnor hittills är: den 9 oktober 2007 Katarina Fallholm, operasångerska Helena Jönsson, Magmas grundare delas Magmapriset Elisabeth Lundmark, driver Jazzomat Müller, författare, ordf Företagarna ut för första gången. Majvor Lola Svedenbäck, driver Ayur veda och hälsovägledning i Luleå Nu är det dags igen. Priset ska ges till en kvinna som har gjort något unikt för Norrbotten inom kultur, jämställdhet, integration och/eller eget företagande det senaste året. Syftet är att lyfta fram kvinnliga förebilder och få fler att lära sig nätverkandets fantastiska möjligheter.

Vem tycker du ska få Magmapriset 2008?

Skicka in ditt förslag med motiveing senast den 1 september till Helena Jönsson magmahelena@yahoo.se Förra årets pristagare blev Isabelle Norman, designer från Piteå. Förutom äran fick hon ta emot det vackra silversmycket “Eldkraft”, designat och tillverkat av René Blom. Magma - kraft som kommer ur bergets inre och som flödar ut som ringar på vattnet, det sprider dess glöd vidare till dig och till mig. Magma smycket symboliserar det som Magma står för. Smycket har ett värde av tretusen kronor. http://isa.nu http://silverkonst.se

Maria Vedin, författare, lärare vid LTU, driver tillsammans med Peo Rask bokförlaget Black Island Books Linda Ylivaino, centerpolitiker och sakkunnig hos Maud Olofsson Laila Wikström, konstnär

Läs artikel i NSD http://www.nsd.se/nyheter/artikel aspx?ArticleId=3582358

Hur ser ett Magmapris ut 2008? Temat för priset är Lycka! Är du kvinna med en vision om något du tror skulle passa som “pokal” till Magmapriset 2008? Skicka in ditt förslag till som en illustration eller foto till magmahelena@yahoo.se senast den 1 September.


Geocaching gör mig hellöjligt lycklig! Vi startar en förmiddag med att undersöka var det finns en geocachgömma på Internet. Vi letar efter en som ligger i vår närhet och som kan bli dagens utflykt. Vi lägger in fakta och koordinater i våra GPS enheter. Våran tur krävde att vi var väl förbereda! Det var svårighetsgrad tre.

Det handlar om att leta skattgömmor med gps utrustning. Jag hade under semestern involverat blivande geocachare. Min mor och bror hade fått höra ett tag hur vi ivrigt diskuterade olika möjligheter och olika geoskattgömmor. De tyckte vi pratade ett helt obegripligt språk. Men började bli mer och mer nyfiken på vad vår familj sysselsatte sig med på sin fritid. Ivrigast var nog min egen mor. Hon hade bestämt sig att hon skulle följa med på en skattjakt och ville inte vara en sk *“mugglare” längre. Nu bestämde vi oss för att ta en lite svårare cach denna gång . Det finns olika svårighetsgrader på cacherna. Det är beskrivna med både läge, terräng och svårighetsgrader. Denna cachen hade:

Storlek: Liten, svårighetsgrad: 3,Terräng: 3.5, (1 är lätt, 5 är svårast) . Väl där så pekar gps enheten att skatten bör finnas på anda sidan av fallet. Med andan i halsen började vi leta efter lämpliga ställen att komma över, helst då torrskoda, vi letade både uppströms och nerströms. En bra pinne var bra att ha för att kolla djupet i strömfåran, för man såg inte mer än några cm ned i vatten så man visste inte hur djupt det var. Min mor och bror hade bestämt sig för att finna skatten före mig ;). De spatserade glatt iväg och började med ett tappert försöka ta sig över strömfåran. Jag tog det lite lugnare, förstod att detta kommer inte riktigt vara så enkelt som att hoppa över på stenarna. Det var ju svårighetsgrad 3,5 i terräng. Jag tog av mig skorna, kavlade upp byxorna och envis som jag är tänkte jag inte låta mig övervinnas, speciellt inte av forsen - för tävling blir det, vem hinner först finna skatten? Bröstfallet som var vårt mål bjuder på en levande natur.

Vad är geocaching?

Geocaching är en relativt ny sport för alla som äger en bärbar GPS-enhet. Man kan kalla det för en modern version av skattjakt. Någon har gömt en skatt ute i naturen eller annan plats som man kan komma åt för vem som helst. Men den kan vara gömd på platser som inte är uppenbara, utan man får leta skatten med GPS enheten. Den som har gömt skatten publicerar kordinaterna så att de som ska söka skatten kan lägga in koordinaterna i sin GPS enhet och på så sätt försöka finna skatten. Ibland finns det även ledtrådar, de kan vara koder som man får lösa eller ledtrådar som kan leda till att man lättare kan finna skatten. I skattgömmorna finns det en loggbok, där skriver man upp sitt ”nicname” som är registrerat på Internet och får på så sätt statestik på det man gör. Ibland kan man byta till sig små saker, men man får inte ta något utan att lämna något annat i utbyte. Oftast sådant som kan uppskattas av barnen i familjen. Man måste även logga sina fynd på Internet då man har funnit skatten. En del geocachare har tusentals *“cacher “registrerade på sig. Ju fler skatter du har hittat destu högre “status” får du. Geocachar finns gömda över hela världen så man kan leta skatter på de mest otroliga ställen och spännande platser som man normalt aldrig skulle sätta sin fot på i vanliga fall. Det är ett trevligt och roligt sätt att engagera hela familjen på och man får motion, ett roligare sätt att komma ut i naturen på än vad man kanske skulle ha gjort en normal helg.

“Jag ville spänna bågen lite till, i jämnförelsevis de cacher jag tagit tidigare.”


Man känner att man lever, jag hade kommit hit för att finna en skatt så jag var då inte den första till att ge upp, det var bara att bita ihop. Jag älskar vatten men har även väldig stor respekt för dess styrka. Man kan mycket lätt slinta på en hal sten då det strömmar kraftigt, så försiktighet, tålamod och respekt för vatten bör man ha på sådana här ställen. Min mor och bror gav upp (Under diverse undanförklaringar,

Näcken log glatt och vinkade då vi passerade ;) En fors utan näcken är ingen fors.

man kan väll inte låta lillsyrran vinna över storebrorsan?!);)).

Jag tog mig sakterligen över med vattnet forsande runt mig. Med andan i halsen och hoppades på att inte slinta så att både kamera och gpsenheten inte skulle behöva bli ett minne blott. Väl över och med stor lättnaden att ha kommit över, då kommer nästa utmaning. Jag går en bit in i dungen och finner att jag återigen måste över en fors-förgrening . - Neeej åh nej, jag var tvungen sätta mig en stund. Att ha passerat en forsgren var för mig redan där en utmaning. Men nu ska jag över en till! Man känner att man lever, jag hade kommit hit för att finna en skatt så jag var då inte den första till att ge upp, det var bara att bita ihop. Denna forsgrenen var dock lite lättare att ta sig över, det strömmade inte lika hårt, tur nog för orken och viljan hade börjat sina lite. Över kom jag till slut och skatten fann jag! Detta meddelade jag de andra med ett HÖGT lyckligt och ljudligt visselsignal. Då förstod de andra att jag lyckats finna skatten. Jag blev belönad med en gps-knapp som jag bär med stolthet, det var verkligen en personlig bedrift och utmaning och jag känner mig sisådär hellöjligt lycklig inombords av att ha klarat av en svårighetsgrad 3,5. GPS caching är otroligt spännande och lagom utmaning för mig, det lär jag hålla på med då tid och plats ger mig möjligheter till det, i många år framöver. En bra sport för oss som tycker om att vara ute i naturen och får en liten extra kick av personliga utmaningar. Det är även en bra, spännande familjeaktivitet för alla åldrar.

Vi gjorde upp en brasa, torkade brors våta skor vid elden, grillade och myste på denna vackra plats. Vi var alla överens om att forsens ljud var rogivande. Det är livskvalitet.

Vill du veta mer om geocaching så kan du börja här. http://www.geocaching.se http://www.geocaching.com/ René Blom

BIRKA

http://geocoin.se En ny designad geocoin (geomynt) har tagits fram av Magmas medlem René Blom och maken Hans Blom. Har du tur kanske du springer på ett av mynten i en gps skatterna och det är en liten del i gps aktiviteten. Idag finns det flera hundra geocoins designer ute på resa, den ena vackrare än den andra. Man kan bli smått “cointokig” och börjar samla på coins. Det finns även personliga coins, som kanske är det roligaste att ha med på denna aktivitet. Dessa mynt har “trackin nummer” så man kan följa dem på deras resa från en skattgömma till en annan vilket är en del av gps nöjet. “Birka” design som är inspererad av Svergies vikinga stad förstås och ett bra sätt att sprida svensk historia ut i världen. Att ta fram ett eget coin är en lång process med start från idé till själva tillverkning. Det tar många månader innan man har fräscha nya “Coins” i sin hand. Men det är en rolig hobby som ger god energi och livskvalité. God skatt -lycka och hoppas vi ses på någon av skattjakterna framöver :) //René Blom

Min brors utrustning på gps caching. Myggan, mobilen, gps och snusdosan.

* En mugglare är en som inte letar geoskatter, Mugglar ordet kommer från Harry Potters trollkarls värld, en mugglare var vanligt folk som inte kunde trolla.


VÅRBAZAAR Den 17 maj arrangerade Magma Nord en vårbazaar på Blackis i Svartöstan i Luleå. Produkterna höll en mycket hög kvalitet och några utställare fick sälja en hel del, andra lite mindre. Rejoice gospel underhöll och Ulrika Vallgårda läste högt ur sin diktsamling Hemlängtan. Det blev en mycket lyckad dag, men det hade gärna fått vara lite mer besökare. 29 november är det dags för bazaar igen, denna gång en julbaazar med konst och hantverk. Du kan även passa på att presentera ditt företag, oavsett om det handlar om produkter eller tjänster. Hyran per bort är 300 kr och de första fem som anmäler sig till städpatrullen får 100 kr rabatt. Anmälan görs till Camilla Arvidsson camilla@silverkonst.se senast den 9 november. Först till kvarn gäller!

Jurybedömd konstutställning I samband med julbazaaren kommer vi ha en jurybedömd konst- och fotoutställning med temat Lycka. Det kommer kosta 150 kr/person att vara med och du får ha med max tre verk. Skicka dina bidrag till Hanna Lundqvist magmahanna@hotmail.com senast den 9 november. Ange konst julbazaar i ämnesraden.


Konst och Kultur är min livsluft! Jag heter Christina Snell-Lumio och är medlem i Magma. Sedan 1999 driver jag ett bokförlag kombinerat skrivbyrå Redan som trettonåring startade jag en tidning som jag skrev och gjorde layouten till. Mitt intresse var att skriva, att kommunicera och så började jag måla tavlor i olja. Mitt politiska intresse startade också tidigt, när jag kom med i SSU som 14-åring. Jag har fem barn. Den äldsta är 25 år och de minsta är 16, två tvillingflickor. Jag träffade min nuvarande man i Luleå. Han var från Tornedalen och det dröjde inte länge så hade vi flyttat till hans barndomshem Puostijärvi, utanför Övertorneå.

Cafe´och stensmycken Det är ett riktigt paradis! Min man startade ett stensliperi, plockade stenar runt Tornedalen som han sen slipade till smycken. Under den här tiden startade jag bokförlaget/skrivbyrån. I början gjorde jag många dokumentationsuppdrag, dokumenterade seminarier i ord och bild åt Hushåll ingssälskapet, Naturskyddsföreningen, Övertorneå kommun m.fl.Första sommaren satte vi upp en skylt vid vägen: Stensmycken. Det kom mängder med folk som var nyfikna och alla frågade efter kaffe, så vi kokade och bjöd på kaffe och kakor. Då fick vi idén!På tomten fanns ett stort uthus. Varför inte renovera detta och göra om det till ett café där vi kunde ha utställning med våra stensmycken. StenCaféet blev verkligen ett lyft och välbesökt och den 1 juni firade vi fem år.

Språket - en tröskel Sedan 2001 har jag gett ut ett 60-tal olika titlar Många av mina författare finns i södra Sverige. Därför har jag initierat ett projekt som ska försöka få fram författare i Tornedalen. Det finns gott om författare på den finska sidan, men i svenska Tornedalen är det tunt. Jag tror att språket har varit en alltför stor tröskel. Man har skämts över sitt ursprung och sin tornedalsfinska. Nu har det skett en förändring, men mycket av detta ligger kvar i kulturen. Man tror inte på sina egna ord. En stor upplevelse för mig var när jag var med på bokmässan. Året efter hade jag en dubbelt så stor monter och fick ett stort gensvar från besökarna. Bokmässan är som en stor vitamininjektion! Man fylls av energi från alla intresserade människor och får inspiration av andra utställare. I år kommer jag att vara med igen och planeringen inför mässan börjar direkt där den förra slutade.

Vill bestämma själv Nytt för i år är att jag har blivit utsedd av Nutek till Ambassadör för kvinnligt företagande tillsammans med ett 30-tal andra från Norrbotten. Ett mycket spännande och hedersamt uppdrag! Varför jag har blivit egen företagare beror på mitt enorma

kreativa behov, som det är svårt att få tillgodosett i ett vanligt jobb. Jag vill bestämma själv!

Just nu har jag tagit upp mitt målande igen, vilket är mycket avkopplande. Mitt politiska intresse har aldrig slocknat under dessa år och när jag till förra valet skrev en debattartikel mot jakten på de sjuka blev jag värvad till Vänsterpartiet. Idag sitter jag i Övertorneå kommunfullmäktige samt ledamot i socialnämndenJag har nyligen blivit invald i Vänsterpartiet Norrbottens distriktsstyrelse där jag valdes till vice ordförande. Samtidigt som jag startade mitt bokförlag började jag studera vid högskolan på distans. Först läste jag företagsekonomi och nationalekonomi. Just nu läser jag Politisk antropologi samt Europakunskap och har skrapat ihop 185 högskolepoäng på enbart distansstudier. Vad jag ska bli när jag blir stor, vet jag fortfarande inte, den som lever får se...

9 September Regionala Recurscentrat Vi har planerat in en nätverksträff för Magma som vi hoppas att ni ska ha möjlighet att ta del av. Vi kommer också att på denna träff bjuda in de kvinnor som deltog i utbildningen ”Hållbar tillväxt och jämställdhet”, som hölls hösten 2007.Det preliminära programmet för dagen ser ut som följer: Datum: den 9 september Tid: kl 13.00 – 16.00

(för de som vill äta lunch, kan göra det före i Länsstyrelsens matsal till egen kostnad, tala om det för oss så vi kan meddela ”köket”)

Plats: Länsstyrelsen, Luleå, lokal Hörnrummet

Erfarenhetsutbyte Information från Nationellt Resurscentrum för kvinnor Regional information mm

Vi bjuder på kaffe och bröd. ­

På kvällen den 9 september har Kvinnor i Fokus en aktivitet.

Tid: kl 18.30 – 20.30 Plats:Hyresgästföreningens gamla lokal i Luleå Föreläsning: ”Möjligheter och utmaningar som företagare” - Eva Harnevik, Color Beam Design AB Modevisning av Eva´s egen kollektion Kaffe och smörgås till självkostnadspris, beställ vid anmälan. Anmälan till nätverksträffen och aktiviteten på kvällen: 0920-105 20 eller e-post birgitta@priorum.se 076-800 18 81 el 0929-173 73 asa.bagger@alvsbyn.se


Lycka

en krönika av Anne-Christine Liinanki Vad är Lycka? För mig är lycka att skriva svarta bokstäver på ett vitt ark. Idéerna bubblar upp i mig. De kommer i bilder och så skrider jag till verket utan tvekan. Asfalten på Storgatans trottoarer kan plötsligt förvandlas till en regnbågsallé av sprudlande ord. Och jag själv blir till ett silverfärgat överljudsplan. En annan lycka är att åka på semester. Känslan att släppas ut ur det trånga utrymme som jag kallat mitt under de timmar jag suttit fastspänd i flygplansstolen är obeskrivlig. Jag tänker ”Carpe Diem”, och njuter av den förväntade bekymmerslösheten.

En flyende antilopflock En av de största rädslor människor har är inte döden utan att stå på scenen. Hur scenskräck känns har jag stora erfarenheter av och även dess fysiologiska bieffekter. Känslan av att bli tom i huvudet, trög, darrande knän, ett hjärta som skenar likt en flyende antilopflock, en mun som känns som sandpapper och ångestsvetten som rinner efter golvet är jag väl förtrogen med. Det finns bevisligen välkända personer som kommit över sin rädsla. Den berömde WC nu menar jag inte toaletten utan Winston Churchill är ett exempel. Winston Churchill premiärminister i Storbritannien, och Nobelpristagare i litteratur för sina biografier och sina tal, var så nervös att han svimmade vid ett par av sina första offentliga framträdanden.

Att övervinna en rädsla Kan då scenskräck övervinnas? Svaret på frågan kan jag besvara med ett tveklöst, Ja. Men det fordras träning, träning och åter träning för att komma över sin isande skräck för att synas, avvika från kollektivet och stå i centrum för allas blickar. Som bonus på resan kan man vinna mod, självrespekt och nya insikter. Vad är scenskräck annat än en social fobi en prestationsångest där man själv formar sina egna demoner. Och vad är egentligen det värsta som skulle kunna hända? Kanske är det att tappa fotfästet, börja skrika och rusa ut ur rummet som någon udda individ i en Bergmanfilm. Vilket knappast är troligt. Lycka är definitivt att övervinna en rädsla. För rädsla begränsar, ingenting blir större, roligare eller intressantare av att man låter det vara. Jag får avsluta med de kloka orden jag snappade upp under en teaterpedagogs föreläsning.

”När du tror att allt är möjligt, kan du göra det omöjliga möjligt”.

Anne-Christine Liinanki är styrelsemedlem i Magma och aktuell med sin första roman Storsien som ges ut på Black Island Books. http://www. svb.se/Debutanter/154481/Debutanter_Hostens_Bocker_2008/156854

Jobb sökes HANNA LUNDKVIST

Just nu jobbar jag som konferensvärdinna på Kulturens hus, men söker nu nya utmaningar. Mitt mål är att utvecklas som receptionist och konferensvärdinna, vilket är något som jag är väldigt intresserad av och kan vara den som med ett glatt bemötande förgyller dagen för en annan människa. Mitt mål är även att få vara med när Luleå och Norrbotten växer och blir starkare inom kultur och turism, för både gäster och invånare. Vet Du något som kan passa mig, eller vill veta mer. kontakt: info@hannalundqvist.se eller 070-577 67 82

RENÈ BLOM

Jag söker det mesta. Inom reklam, webdesign, hantverk främst. Men även annat, där jag kan vara till hjälp. Jag har konst, fotograf och storhushåll utbildning bakom mig. Snabb i grafik/reklam/data. Lång arbetserfarenhet, inte rädd för att jobba helger, kvällar. Jag vill dock undvika hög stress och tunga lyft. 50-75%. Hör gärna av dig om du vet eller har en tjänst eller praktik plats. Till René Blom info@silverkonst.se 070-20 222 12

Extrapengar till din förening Är du med i en kör eller teaterförening och ni vill tjäna lite extra pengar till er föreningskassa genom att stå i garderoben på Kulturens hus? Hör då av dig till Hanna Lundqvist, styrelsemedlem i Magma, som även jobbar på Kulturens hus som värdinna och med planering av garderobsbemanning. magmahanna@hotmail.com Just nu! 23-24 Augusti Skördemarknad, Boden

Flera av magmas medlemmar finns på skördemarknaden i Boden, bl.a Brittas droppar och Cara design i stuga 21. Besök en av Bodens kvalitets marknad. Vid området runt Bodens kyrka, kyrkstugorna och området runt Norrigården.


Aktuellt 2 1 A u g u s t i , S u n d e rbyn

Gratis föreläsning ”mer energi med kinesiologi och örter” på Evas konstiga kafé, kl. 19.00. Möjlighet till bokning av behandling till 20 % rabatt. Presentkort utlottas! Platsbokning ring: tel. 0920-26 57 90 eller 070-519 26 10 http://www.evaskonstigakafe.se

2 3 -2 4 A u g u s t i S kö rde markna d , B oden

Kinesiologi Kliniken Luleå och Brittas Droppar finns på Skördefesten Boden i kyrkstugan 21 under lördag och söndag. Möjlighet till bokning av behandling till 20% rabatt. Prisad i Kanada http://www.abbing.nu/ Silverkonst.se finns även i stuga 21, fredag - söndag lika kommer finnas i studieförbundens tält, visar smycken och informerar om kurser och nyheter. bl.a brons lera och millefiori, nytt fusing sätt med glas.

2 4 A u g u s t i K vi nn o B o d e n , B o d e n

Öppen föreläsning för kvinnor/män, ung/äldre Söndag den 24 augusti kl 18.00-20.00 i Björksalen, Björknässkolan, Boden TEMA: Från Estoniakatastrofen -till att stödja människor i kris Sara Hedrenius, Nationell samordnare i kris och mänskligt stöd, Röda Korsets huvudkontor. Sara räddades, på ett mirakulöst sätt, tillsammans med riksdagsman Kent Härstedt, vid Estonias förlisning. Hon har därefter engagerat sig i Röda Korset för att med sin erfarenhet, hjälpa människor i kris och sorg, bl a tsunamioffer. Hon har varit med att skriva boken”Ett annat liv”, som handlar om det svåra att våga vara medmänniska i kris och sorg. Välkommen till intressant föreläsning.Ingen anmälan/kostnad -Först till kvarn...Vi får ny Energi och Inspiration Besök oss i tält nr 137

3 0 A u g u s t i P r emiär

Välkommen till Teater Scratchs nya föreställning

Jag är snäll innerst inne

Följt av lunchföreställningar under v. 36 Boka dina biljetter redan nu! Tel: 0920-43 44 81, 070-535 44 20 Mail: biljetter@scratch.bd.se

1 6 S e p t e m b e r , Luleå

Kl 12.00 & 18.00 AMELIA ADAMO föreläser om entreprenörskap och kommunikation I sitt föredrag berättar Amelia om hur man gör för att hela tiden ligga före sina konkurrenter. Det kräver omvärldsanalys och god målgruppskunskap, initiativkraft och det hon kallar en intuitiv mage. Hur man som ledare måste vara både mjuk och hård, kunna förvalta och förmå tänka nytt. Lillan, Luleå 350.-/person inkl. mingel och buffé. Anmälan är bindande, men kan överlåtas till annan företagsam kvinna. Lena Lahti - Luleå 070-361 63 68 lena@lekfalkproduktionab.se Åsa Bagger - Älvsbyn

31 Oktober Hantver ksm ässan, Ar c us

Magma nord kommer att stå i en monter på Hantverksmässan i Luleå. Där kommer magmalotteneriet finnas, kackel och information om magma. I samma monter finns Silverkonst och Cara design som presenterar smycken och silver-glas kurser. Passa även på att bli medlem. 120:-

20 November Magmafest

Tema: Teknik och kvinnor Uställning med innovationer från Norrbotten, vid intresse att delta vid utställningen, kontakta Kristiina Starck likolo@bredband.net kl. 18-22 Teknikens hus, Luleå

29 Novem ber Julbazaar

“Blackis” Svartöstan En julbaazar med konst och hantverk.

Jurybedömd konst- och fotoutställning

M agm a på Facebook

Magma finns nu som grupp på Facebook, leta efter magmagroup.net och anmäl dig!

BRONSLERA ÄR EN ALLDELES NY UPPFINNING. När man arbetar med den har den stora likheter med silverlera och är väldigt behaglig att arbeta med. Men det finns skillnader. Det finns ingen separat pasta eller spruta och den bränns annorlunda. Samtidigt är den billigare. Smyckena blir som brons är d.v.s. en gulbrun, hård metall. KURS Vi gör flera detaljer och sätter samman till ett par smycken. Du får lära dig det mesta om hur du skall gå tillväga. Kursen vänder sig både till dig som har erfarenhet av silverlera och till dig som vill pröva något nytt, men inte har några förkunskaper. I priset, 985.ingår bronslera, bränning, lån av verktyg och en rad tillbehör. Kursen är en sammankomst om ca 4 timmar. VI TAR EMOT KURSANMÄLNINGAR REDAN NU! Var med från början. Du anmäler dig till PMC Certifierad instruktör med 5 års erfarenhet vilket gör René Blom till en av de mest kvalificerade instruktörerna i Norr. info@silverkonst.se 070-202 22 12 http://silverkonst.se Vi finns i Skogså 12 km från Boden med i vacker inspirerande rofylld omgivning på landet.


Fia har starka åsikter och hatar kyrkan.Tommy tävlade med brorsan som körde ner i en vak. Sandra glömdes bort i bollhavet. Hans saknar den kvinna han en gång gifte sig med. En taxichaufför kör iväg och på en flygplats i Mexico står en ung kvinna med livslust. Alla har anknytning till varandra. Välkommen till Teater Scratchs nya föreställning Jag är snäll innerst inne Premiär den 30 augusti 2008 följt av lunchföreställningar under v. 36 Boka dina biljetter redan nu!

Bli jämställd med Magma Magmas jämställdhetsarbete fram till nu, har till största del bestått av att jag som jämställdhetsansvarig har knutit kontakter med andra som arbetar för jämställdhet, och förkovrat mig i ämnet. Jag har också gått en utbildning till jämställdhetsambassadör, Hållbar utveckling och jämställdhet i Norrbotten, som arrangerades av Regionala resurcentret Priorum.

Nu tycker jag det är dags att ta Magmas jämställdhetsarbete till nästa nivå.

Jag vet att det är många med mig som brinner för frågan och vill ha förändring. Ta chansen och arbeta för ett mer jämställt Norrbotten och delta i en arbetsgrupp där vi tillsammans kläcker idéer om vad Magma ska göra för att få en utveckling i rätt riktning. Kanske föreläsningar och/eller studiecirklar; om till exempel härskartekniker, grundutbildning i jämställdhet, vardagsfeminism för hem och arbete eller något som DU föreslår. Alla intresserade hör av er till mig. Jag är sugen på att sätta fart så kontakta mig på momangen.

Tel: 0920-43 44 81, 070-535 44 20 Mail: biljetter@scratch.bd.se

Anneli Sundbom, jämställdhetsansvarig Magma

I pdf filen:

Eftersnack- talkshow i SVT 2- med start v 37

http://www.scratch.bd.se/Download/Jag%20%E4r%20 sn%E4ll%20innerst%20inne.pdf

finns en affisch med mer information. Skriv gärna ut den och häng upp på din arbetsplats, vid din matvarubutik, ditt gym eller hemma på kylen.

asundbom@hotmail.com, 070-548 80 46

Snart är det dags för nypremiären av Eftersnack, med Åsa Persson som programledare. Under ett helt år kommer vi att sända två program i veckan över Norrbotten och nu söker vi gäster inför hösten/vinterns program. Vem vill du se som gäst? Är det kanske du själv eller någon annan som du tycker är värd att lyftas fram? Tipsa gärna oss!

Magmalotteri med exklusiva priser för mer än 18 000 kr Från och med den 17 maj på Magmas vårbazaar fram till 20 november kommer Magma att sälja lotter! Pengarna kommer att användas för att ytterligare utveckla Magma. Bland priserna finns bland annat Magmasmycket värt 3 000 kr samt ett årskort till Plannja Basket för 4 500 kr. Lotterna säljs via hemsidan. http://www.magmagroup.net/nord/lotteri_var_08.php


Magmas vision Om du vill inspirera och inspireras av kvinnor i Norrbotten har du kommit rätt! Magma Nord är ett nätverk för kreativa kvinnor i Norrbotten och Nordnorge som verkar inom områden som kultur, jämställdhet, integration och eget företagande. Syftet med Magma är att samla regionens kvinnor och all den erfarenhet och kompetens de sitter inne med, att hjälpa och stötta varandra i yrkes- och privatlivet samt att agera som en resurs för det regionala tillväxt- och utvecklingsarbetet. Magma Nord är sedan 2007 ett resurscentrum för kvinnor med basfinansiering från Nutek och vi har kontor i Luleå, Kiruna och Bodö. Idag är vi runt 300 kvinnor i Magma Nord, Syd och Västerbotten och vi ser fram emot ett mycket givande och inspirerande 2008 med mycket samarbete oss emellan. Kul att även du har intresserat dig för Magma.

Med vänlig hälsning Helena Jönsson, Magmas grundare

Bli Magmamedlem du också! Det kostar 120:- om året för att vara medlem i Magma. Glöm inte att betala in avgiften för 2008. Avgiften, som ska täcka kostnader för bland annat postgiro, administration och webbhotell, betalas in på Magma Nords postgironummer. Pg-nummer 301 35 0-5 När du betalar är det viktigt att du skriver namn, personnummer (det räcker med de sex första siffrorna) och e-postadress.

Om du har frågor kring medlemsavgiften för Magma Nord, kontakta vår kassör: Annechristine Liinanki Mail: liinan@ktv.nu

Kackel Fan - bloody - tastic! Det skriver författaren Katarina Mazetti i förordet i Magmas antologi Kackel. Du kan köpa den för medlemspriset 160 kr via Helena Jönsson. magmahelena@yahoo. com Den går även att köpa på Norrbottens museum. ttp://www.nll.se/nodsida. aspx?id=12103

Aktuellt Magma syd: Stjärnklart på Loftet. Gallerinatt Lördag den 27 September kl 18-24 Malmö stad genomför, i samarbete med Konstfrämjandet den årliga Gallerinatten. Vi har då bokat Loftet, Hedmanska gården. Julmarknad & tomtar på Loftet 13 December Magma Syd, ett lokalt Resurscentra Syftet med lokala och regionala resurscentra för kvinnor är att bidra till att förbättra kvinnors villkor och förutsättningar inom regionala utvecklingsprogram och tillväxt- och strukturfondsprogram. Verksamheten att bidra till hållbar tillväxt och stärka kvinnors företagande. Förutom basfinansiering finns möjlighet att söka medel till regionala tillväxtprojekt. Samverkan ska ske med lokala, regionala, nationella och internationella aktörer. Magma Syd samverkar bl a med Regionalt Resurscentra i Skåne. http://www.skane.se/resurscentrum

ing

opp h s o g Let´s

Som medlem i Magma erbjuds du följande rabatter: 20% på Ateljé Linslusen på alla fotograferingar dock ej Bröllop 10 % på Lindbergs Glas och Ram, Luleå 10% på Studio Znygg, Luleå på alla behandlingar under hela 2008

Magma no 1  
Magma no 1  

Magma nords första publikation webb Magazinet MagMA

Advertisement