Page 1

Vol vertrouwen de toekomst tegemoet

YWES Project voor tienermoeders

YWES 2009

Young Women Empowerment Sessions

Verslag voor deelnemers en trainsters


colofon Ywes is een samenwerkingsproject van stichting Sharing the Load in Suriname en de FNV Vrouwenbond in Nederland. Het project is uitgevoerd met subsidie van de Twinningfaciliteit Suriname/Nederland van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en sponsoring vanuit het Surinaamse bedrijfsleven. Uitgave: FNV Vrouwenbond Postbus 8576 1005 AN Amsterdam post@fnvvrouwenbond.nl


Vol vertrouwen de toekomst tegemoet De FNV Vrouwenbond vond het een bijzonder voorrecht om een bijdrage te mogen leveren aan deze training van de stichting Sharing the Load voor jonge moeders in Suriname. Want we ondersteunen graag vrouwen die willen werken aan hun ontwikkeling en de toekomst van zichzelf en hun kinderen. We hebben veel respect voor de groep van 15 Surinaamse tienermoeders die met succes de eindstreep haalde van een zeer intensieve training van 10 bijeenkomsten van februari tot september 2009. Ze leerden dat ze het heft in eigen handen kunnen nemen en dat ze veel meer kunnen dan ze eerst dachten. De kracht van deze training is dat de deelneemsters elkaar stimuleerden en steunden, samen opdrachten uitvoerden en van elkaar leerden. Want samen sta je sterk! Zij hebben er veel tijd aan besteed en hard gewerkt. Hierdoor is hun zelfvertrouwen heel erg vergroot en durven zij de toekomst weer met vertrouwen tegemoet te zien. Te beginnen met het afmaken van hun schoolopleiding. Het was fijn jullie te leren kennen en met jullie te mogen werken. Dank je wel voor jullie geweldige inzet: Afraiza, Angelique, Chawila, Cyfra, Donne, Dorothy, Fousia, Ganesia, Irayda, Rachel, Riverda, Rowena, Soraya en Vallerie. Wij wensen jullie in je verdere leven veel moed, vertrouwen, doorzettingsvermogen en alle geluk dat jullie toekomt.

Tineke van der Kraan,

Joyce Veira,

directeur FNV Vrouwenbond

voorzitter st. Sharing the Load


De training Doel van deze training is het bewustzijn van tienermoeders vergroten. De kennis en vaardigheden die tijdens de training zijn opgedaan, stelt hen in staat om de regie over het eigen leven weer op te pakken. Zodat zij voor zichzelf en hun kind(eren) kunnen zorgen en tegelijkertijd een toekomst kunnen opbouwen en uit de armoedecirkel raken. Door deze training zijn de deelneemsters gemotiveerd om een opleiding te (ver)volgen of betaald werk te vinden. De training bestond uit 10 bijeenkomsten, waarvan 3 trainingsweekends. De onderdelen van de training zijn: •

assertiviteit

gesprekshouding en contactleggen

eigen mening durven geven

gevoelens uiten

leren nee te zeggen

uiten en ontvangen van kritiek

omgaan met conflicten

zelfbeeld en waardering

sterke en zwakke kanten

kwaliteiten benoemen

zelfbeoordeling eigen competenties

opstellen persoonlijk ontwikkelingsplan

opstellen portfolio

cv maken en solliciteren


Voorbereiding slotbijeenkomst Tijdens het laatste trainingsweekend in Bakaaboto hebben de deelneemsters gewerkt aan hun presentatie voor de slotbijeenkomst. Naamdichten Een opdracht voor iedereen was: schrijf op een vel de letters van je voornaam. Deze letters zet je niet naast maar onder elkaar. Schrijf achter elke letter een positieve eigenschap van je zelf die met die letter begint. Een positieve manier om jezelf te presenteren, in een naamdicht. We hebben van elke deelneemster een kleine poster (A4) gemaakt met daarop diens naamdicht verwerkt op een portret-foto. Deze postertjes hingen in de zaal. tijdens de slotbijeenkomst in hotel Best Western. De presentatie-opdrachten Na het naamdicht konden de deelneemsters kiezen uit 4 presentatie-opdrachten. De opdrachten staan hieronder beschreven. Ze mochten kiezen om het alleen

te doen of in tweetallen. Tijdens het weekend hebben we ook aandacht besteed aan het oefenen van de presentaties. Na de derde keer voelden de meesten zich al een stuk zekerder. Presentatie-opdracht 1: Kies een eenvoudig liedje waar je de melodie goed van kent. Schrijf er een nieuwe tekst voor. Speciaal voor jouw kind(je). Zorg ervoor dat de tekst iets vertelt over een mooie toekomst voor je kind(je) omdat jij er voor hem/haar bent. Tijdens de slotbijeenkomst mag je het zingen. 1 deelneemster (Dorothy) heeft deze opdracht gekozen. Presentatie-opdracht 2: Schrijf 5 eigenschappen op van jezelf waar je trots op bent. Schrijf daaronder: en daarom, daarom geloof ik in wie ik ben. Schrijf 5 prestaties van jezelf op waar je trots op bent. Schrijf daaronder: en daarom, daarom geloof ik in wat ik kan. Schrijf 5 realistische plannen/doelen voor de toekomst van jou en je kind(je). Schrijf daaronder:

en daarom, daarom geloof ik in onze toekomst. 1 deelneemster (Cyfra) heeft deze opdracht gekozen. Presentatie-opdracht 3 (beroemd of onbekend maakt niet uit) Beschrijf die persoon met eigenschappen en kenmerken. Wat maakt die persoon zo bijzonder voor je? Welke van zijn of haar eigenschappen zou je zelf willen ontwikkelen? Hoe kun je dat doen? Wat doet die persoon met zijn/haar leven waar jij naar hongert? 3 deelneemsters hebben deze opdracht gekozen (Vallerie, Irayda, en Donne) Presentatie-opdracht 4 Dit was de meest vrije opdracht. Vier deelneemsters hebben gekozen om in twee tweetallen een rollenspel te doen. (Rowena & Chawila en Fousia & Rachel). De plaatjes Op de volgende pagina’s staan foto’s van het Bakaaboto-weekend, de naamdichten en de uitgewerkte presentatie-opdrachten.


Presentatie Chawila en Rowena

C: Goedemorgen geachte hoogwaardigheidsbekleders, dames en heren. Ik heet Chawila Remak. Wat wij aan u gaan presenteren is voor u een vraag en voor ons om te weten R: Goedemorgen van mijn kant uit. Ik heet Rowena Wilfried. En wij gaan iets presenteren. Chawila vertel me eens waarom ben je wie je bent? C: Waarom ik ben wie ik ben? Z贸. Maar wie ben ik? R:Dat kan ik jou niet vertellen C:Dat is wel zo. Ik ben: Charmant, Hulpvaardig, Aardig, Wijs, Intelligent, Leergierig, Apart, dus ik ben Chawila. R: Vertel eens waarom ben je zo? C:Omdat ik een christelijke opvoeding heb gehad en een sterke moeder die me alleen heeft opgevoed en me leerde mezelf te waarderen om wie ik ben. Maar Rowena, mag ik je nu wat vragen? Ben je trots op jezelf? R: Natuurlijk, waarom niet? C: Je hebt gelijk om trots te zijn. R: Wel Chawila, om eerlijk te zeggen, ben ik trots op mezelf omdat ik ondanks dat ik een kind heb gewoon naar school ga en het daar ook goed doe. Waarover zullen we dan nu praten? C: Mag ik je nu vertellen wat mijn toekomstplannen zijn?

R: Ok茅, Ja, waarom niet? Ik ben benieuwd. C: Mijn toekomstplannen zijn dat ik mijn school wil afmaken want ik wil dierenarts worden. Ik wil zelf mijn kind verzorgen om niet afhankelijk van derden te zijn. Ik wil een goeie moeder zijn en ik wil ervoor zorgen dat ik de fout die ik heb gemaakt kan herstellen. Maar Rowena, aangezien jij al een kind hebt, ben je van plan een tweede kind te maken of heb je andere plannen? R: Ik zou nog niet aan een 2e kind beginnen want ik wil eerst de school afmaken, verder studeren en bereiken wat ik wil bereiken: ik wil directeur/eigenaar worden van een hotel en werken, zodat ik een goeie basis heb en dus niet afhankelijk ben van anderen.


Presentatie Cyfra

Presentatie Vallerie

Goede eigenschappen van mij zijn: 1. Vriendelijk 2. Lief 3. Behulpzaam 4. Aardig 5. Trots Daarom geloof ik in wie ik ben

Ik neem graag een voorbeeld aan mijn moeder, mijn broer en mijn tante.

Prestaties waar ik trots op ben: 1. Ik kan goed studeren 2. Ik kan op kinderen letten 3. Ik kan zwemmen 4. Ik kan goed de huishouding doen Daarom geloof ik in wat ik kan Mijn doelen en plannen voor de toekomst zijn: 1. Accountant worden 2. Daar een opleiding voor volgen van 4 jaar 3. Een goede baan vinden om mezelf te ver zorgen 4. In mijn vrije tijd wil ik een schoonheidsspecialist zijn 5. Met een eigen schoonheidssalon Daarom geloof ik in mijn toekomst.

Ik neem graag een voorbeeld aan mijn moeder omdat ik een geduldige en behulpzame moeder wil zijn voor mijn kinderen. Daarom ga ik ervoor zorgen dat ik heel goed voor mijn kinderen – die nog moeten komen – zal zorgen. Net als en beter dan mijn moeder Ik neem ook graag een voorbeeld aan mijn broer omdat ik ook heel graag al mijn studies wil afmaken om iets goeds te worden in de maatschappij. Daarom ga ik goed studeren om al mijn scholen af te maken. Ik neem ook heel graag een voorbeeld aan mijn tante omdat ik graag ook een heel goede journalist wil worden en ook nog zangeres. Daarom ga ik trainingen volgen en ook hulp bij haar vragen zodat ik mijn doel kan bereiken.


Presentatie Dorothy Mijn kindje ik hou van jou En ik zal van je blijven houden zolang ik nog in leven ben En wees vooral gehoorzaam, want ik ben jouw moeder En ik heb, ja ik heb jou lief. Dus kom bij mij, laat mij jou omarmen Want de Heer gaf mij jou als kindje Dus laten wij op Hem vertrouwen Want hij is, hij is onz´ God Ja hij is, hij is onz´ God

Presentatie Irayda Mijn nicht Jessica is mijn voorbeeldfiguur De reden waarom is dat ze net zo jong was als ik en nog op school zat toen ze zwanger is geraakt. Ze ging toch met haar zwangerschap naar school. Ze heeft het behaald. Ze heeft ook al haar diploma´s. Daarom zeg ik dat ze een groot voorbeeld voor me is. Ik wil ook als mijn nicht worden. Al heb ik een kind, toch ga ik naar school om iets te worden in de maatschappij. Ik wil vooral mijn school afronden en verpleegster worden.


Presentatie Rachel en Fousia Ons toneelstuk gaat over feedback geven. Feedback kan positief of negatief zijn. Het gaat over twee vriendinnen. Allereerst vertel ik mijn vriendin over een gezellige avond die ik heb gehad, terwijl mijn vriendin niet luistert. In deel 2 luistert mijn vriendin wel en ze geeft feedback, dat is het positieve.

Presentatie Donne Liesbeth Venetiaan is mijn grote voorbeeldfiguur. Waarom ik haar mijn voorbeeldfiguur vind is omdat ze goed is en goed doet voor het land. Ik vind het ook goed dat ze heeft gestudeerd. Ze heeft moeite gedaan om wat te worden in de maatschappij. En nu is ze de First Lady van het land Suriname. Daarom wil ik als haar worden en doen wat zij doet als First Lady. Ik vind haar goed. En ik weet dat ik als haar kan worden. Ik zou First Lady willen worden omdat ik de arme mensen wil helpen. Hoe ik het kan worden? Door ook goed te gaan studeren. Iets te worden in de maatschappij. Misschien in het parlement gaan? En moeite maken. Om First Lady te worden. Dank u.


Presentatie Ganesia Goeie morgen dames en heren, Ik vond het fijn om toch met deze dames mee te werken, hoewel ik geen kinderen heb. Het is een heel andere ervaring. Bij bepaalde meisjes was het niet gewenst maar toch zie je dat ze doorzettingsvermogen hebben. Mocht het zo zijn dat jij nog jong bent en de leeftijd niet hebt, begin er niet aan. Want wie garandeert jou dat jij zo een kans krijgt. Jij, die al een kind hebt, geef niet op, er is altijd een oplossing. Waar er een wil is, is er een weg. Je gaat altijd moeilijke momenten hebben, vooral wanneer je dingen moet loslaten. Maar als je wat wilt bereiken in dit leven, Dan moet je doorbijten. Je moet zeker gaan voor het beste. Een paar van ons kenden geen uitweg meer en Dan stress je – dat kind huilt de hele dag. Daarom willen we deze organisatie en mensen dank zeggen. Zij hebben ons niet opgegeven. Ze zijn blijven praten. Al deze woorden zullen we toe passen in ons verdere leven. We zullen blijven vechten voor het beste. We danken deze organisatie. We danken jullie voor alle woorden en het motiveren. Dank u.


Ywes-verslag  

Beeldverslag van 3 daagse training tienermoeders in Baka boto (Suriname)

Ywes-verslag  

Beeldverslag van 3 daagse training tienermoeders in Baka boto (Suriname)

Advertisement