Page 1

UTELOVLjENjA


(U)TELOVLjENjA - IZLOŽBA 26.05.2014. - 30.05.2014. SKCNS ‘‘FABRIKA’’ Bul. Despota Stefana 5 Novi Sad


(U)telovljenja je projekat baziran na vizuelnim istraživanjima koncepta tela kao mesta upisa značenja. Kulturalni i umetnički gest vekovima je tematizovao i reprezentovao telo pripisujući mu kontekstualne oznake, te je telo kao nosilac rodne, klasne, etničke, seksualne, identitetske i drugih uloga, dominantan motiv savremenih teoretizacija i umetničkih interesa. Fokusirajući se na samopreispitivanje sopstvenih vizuelnih upisa, autori u okviru svojih matičnih disciplina problematizuju telo kao subjektivnu i intimnu površinu koja sadrži, koliko sasvim lične, toliko i kolektivne značenjske nanose. Luna Jovanović

U svojoj primitivnoj, amorfnoj formi emocija je zaklonjena, potencijalna i kompulsivna. Oslobađajući se svoje ljušture, ona evoluira u procesu koji implicira utelovljenje kao finalnu fazu tranzicije. Forma kao završni stadijum označava njen kraj – završetak prelaza iz ličnog u otkriveno. Svaki emocionalni proboj je nužno pogrešan – oslikava ga nemogućnost slaganja sa očekivanom formom. On je nepredvidiv. Imitacija. S tim u vezi, put utelovljenja nosi sa sobom veliki broj značenja koja konstruišu bazu tela. Tela koje je uvek aproksimativno i nikada apsolutno. Njegove karakteristike su ograničene svešću o onome što je prikazano – oslobođenoj emociji koja je dostupna svima. ,,(U)telovljenja’’ je izložba – trenutni presek radova nekoliko autora, koji, polazeći od intimnog i ličnog iskustva, transformišu sopstvenu emocionalnu impresiju u nešto što je ,,nalik na telo’’. Nemanja Popadić


AUTORI: Luna Jovanović Nemanja Popadić Nevena Popović Srđan Đurić

PROJEKAT ZVUKA: Danijela Ristić


Luna Jovanović

Luna Jovanović rođena je 19.09.1990. godine u Novom Sadu. Diplomirala je fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2013. godine i trenutno je na interdisciplinarnim master studijama iz oblasti teorije umetnosti i medija, na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Uža interesovanja obuhvataju polje vizuelnih umetnosti, konceptualnu fotografiju, kao i savremenu teoriju umetnosti.

Od 2011. godine, održla je tri samostalne izložbe: Hortus Femini, Kulturni centar Novog Sada, Likovni salon (2014) samostalna izložba „Utisci“, Kulturni centar Zrenjanina, Zrenjanin (2013); samostalna izložba „Autportreti“, galerija New Moment, Beograd (2009); i učestvovala na brojnim zajedničkim izložbama, projektima i festivalima u Srbiji i na Balkanu. Radove je objavljivala u knjigama, zbornicima umetnosti, magazinima i fanzinima. Dobitnik je nagrade časopisa Re Foto „Memorijal Dragoljub Tošić“, 2011. godine.


Nemanja Popadić

Nemanja Popadić rođen je 28.02.1990. godine u Novom Sadu. Diplomirao je Dizajn mode na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta IUAV u Veneciji. Trenutno je na transdisciplinarnim Master studijama „Art and Science“ na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beču. Uže polje interesovanja obuhvata eksperimentalnu umetnost, instalaciju i keramiku.

Učesnik je i organizator mnogobrojnih izložbi od kojih su najznačajnije: ‘‘NEWCOMERS’’ - instalacije, galerija Spazio Paraggi, Treviso, Italija (2013) izložba ‘‘BALKAN’’, galerija Spazio Paraggi, Treviso, Italija (2013); performans ‘‘The Interpersonal path’’, galerija Spazio Paraggi, Treviso, Italija (2013); izložba ‘‘Them.Their.’’ galerija Fabula, Treviso, Italija (2012); revija ‘‘Fashion at IUAV’’, Treviso, Italija (2012), šou ‘‘Le Bandiere della moda II’’, Palazzo Medici Riccardi, Firenca, Italija (2009).


Nevena Popović

Nevena Popović, rođena 1990. u Novom Sadu. Osnovne studije je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na katedri za fotografiju, a trenutno je na master studijama za fotografiju i nove likovne medije na Fakultetu za umetnost i dizajn u Republici Češkoj (Usti nad Labom). Tokom leta 2012. radila kao ko-snimatelj na filmu režiserke Lee Mandane Roš iz Francuske, na njenom debi filmu ‘’Mali Pariz’’, Od 2013. prima stipendiju republičkog fonda za mlade talente koja se dodeljuje studentima u inostranstvu, a od 2014. i stipendiju Višegradskog fonda. Učestvovala je na mnogim grupnim izložbama.


Srđan Đurić

Srđan Đurić rođen 14.2.1989 u Novom Sadu, završio gimnaziju ‘’Isidoru Sekulić’’. Student četvrte godine Kamere na Akademije umetnosti u Novom Sadu. Izlagao na više zajedničkih izložbi, radio 5 fotoplakata za dramu SNP-a , fotografije glumaca drame, fotografije glumaca i predstave za Pozorište mladih. Uradio nekoliko kratkih filmova kao direktor fotografije, učestvovao na filmovima kao asistent kamere na domoćim i stranim produkcijama. Radovi sa izložbe su odabrani kao promo fotografije novog filma Miloša Pušića ‘’Heroji radničke klase’’. Samostalno izlagao u SKC Fabrici sa postavkom ‘Svečanost neobičnog’ (2014)


Danijela Ristić

Danijela Ristić rođena je 31.07.1983. u Tuzli. Studirala je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Bavi se komponovanjem i miksovanjem muzikom više od 10 godina. Njeno interesovanje obuhvata elektronsku muziku - minimal, ambijental, atmospheric, synth. Autor je muzičke podloge za mnogobrojne izložbe i performanse.


Spisak radova (po redosledu pojavljivanja): Luna Jovanović Nemanja Popadić Nevena Popović Srđan Đurić Danijela Ristić

‘‘Homage 1’’ ; ‘‘Homage 2’’ ‘‘There is no true forgiveness’’ ; ‘‘I remember’’ ‘‘Untitled’’ ‘‘Untitled 1’’ ; ‘‘Untitled 2’’ ‘‘Inner communication’’ - zvučna podloga

grafičko uređenje kataloga: Nemanja Popadić Svi radovi objavljeni uz dozvolu autora.


KONTAKTI: Luna Jovanović

jovanovicluna@yahoo.com

Nemanja Popadić popadicne@gmail.com Nevena Popović Srđan Đurić

p.nevena90@gmail.com

srdjandjuricns@gmail.com

Danijela Ristić

dadaristic@yahoo.com

SKCNS FABRIKA

office@skcns.org


Utelovljenja  
Utelovljenja  

Exhibition catalog All rights reserved

Advertisement