Page 1

ПРОГРАМА: ИНТЕГРАЦИЈА НА ЕКОЛОШКАТА ЕДУКАЦИЈА ВО МАКЕДОНСКИОТ ОБРАЗОВЕН СИСТЕМ


Драги ученици, наставници и родители,

На светскиот ден на животната средина 5.јуни 2012 година, ОХО во соработка со Швајцарската агенција за развој и соработка и Министерството за образование и наука на Република Македонија, по втор пат организираше модна ревија Trash Fashion Macedonia со цел подигнување на општествената свест за значењето и зачувувањето на природата. Целта на настанот, покрај приклучувањето кон светските напори и акции кои се спроведуваат на овој ден, е подигнување на свеста кај учениците на оваа возраст, но и кај пошироката заедница, за намалување на отпадот преку неговата реупотреба. Овој настан е дел од поголема програма „Интеграција на еколошката едукација во македонскиот образовен систем“ и претставува активност со која се анимираат средните училишта со цел на поинаков начин да им се доближи еколошката едукација. На модната ревија се претставија 37 училишта со по една креација изработена од средношколци од училиштата кои се вклучени во првата и втората година од програмата „Интеграција на еколошката едукација во македонскиот образовен систем.“ Задача на учениците беше тимски да креираат модел, да соберат материјали кои се реупотребливи, од нив да изработат облека и модни додатоци и да се претстават пред шестчленото жири во состав: Г-дин. Гералд Делезе – заменик амбасадор на Швајцарија Г-ѓа. Весна Хорватовиќ - Директор на Бирото за развој на образование Г-ѓа. Снежана Богдановска – моден новинар Г-ца. Ана Зафирова – главен и одговорен уредник на Теа Модерна Г-дин. Александар Билјаноски - Дадар –мејк ап артист Г-ца. Зорица Велковска – координатор на програмата „Интеграција на еколошката едукација во македонскиот образовен систем“ во Министерството за образование и наука. Вториот Trash Fashion Macedonia е потврда дека постојат многу млади креативци кои на различни начини учат, аплицираат и пренесуваат еколошки иницијативи. Затоа и овој каталог претставува симболичен доказ за заедничкиот успех. Поздрав, до следниот Trash Fashion Macedonia


ЛЕЈДИ КРАВА

I ада

нагр

С.У.Г.С. „НИКОЛА КАРЕВ“ -СКОПЈЕ Ментор: Павлина Угриноска Тим: Мартика Мијушковиќ, Бојана Кокиновска, Елена Блажевска, Елена Мицева, Сара Стефковска


UNITED COLOURS OF BENET TON

С.У.Г.С. „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ” СКОПЈЕ Ментор: Гордана Секоска Тим: Драгана Трајковска, Кристијан Ангелов, Александар Прендиќ, Благица Трајковска, Изабела Коларовска

IIрада

наг


ПАТ КОН ВСЕЛЕНАТА

IIрIада

наг

С.О.У. „ЈАНЕ САНДАНСКИ“ -СТРУМИЦА Ментор: Анита Станковска Тим: Ксенија Хаџи Котарова, Сара Стоилова, Кристина Колева Радица Вучкова, Кире Иванов


CRAZY PA P E R GIRL

С.О.У. „ЃОРЧЕ ПЕТРОВ“ – КРИВА ПАЛАНКА Ментор: Роберт Цветковски Тим: Моника Јовановска, Наталија Велиновска, Климентина Наунова Тамара Николовска, Викторија Димитрова

да награници е од уч ици н за уче


„THE TECHNOLOGY FASHION GURU“

С.О.У. „НАУМ НАУМОВСКИ – БОРЧЕ“ - ПРОБИШТИП

Ментор: Ѓоко Антoниев Тим: Бисера Спасовска, Бојана Мијалчева, Драган Стојановски, Сара Милојчевска Сандра Миладинова


„САМОВИЛАТА НА МОДЕРНОТО ВРЕМЕ“

С.О.У. „ЈОСИФ ЈОСИФОВСКИ“ - ГЕВГЕЛИЈА

Ментор: Дамјан Ѓуров Тим: Симона Спасова, Надја Димкова, Ивана Глигорова, Ангела Јованова, Ивана Бајрактарова


„ЕКО-ПЛАНЕТА“

С.Е.Т.У. „МИХАЈЛО ПУПИН” - СКОПЈЕ

Ментор: Ленче Мариноска Тим: Филип Давидовски, Марија Петковска, Стојанче Николов, Мартин Јосев, Никола Цветановски


„MYSTIC BRIDE“

С.О.У. „МИЛЕ ЈАНЕВСКИ ЏИНГАР” - МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА

Ментор: Данче Донева Тим: Благица Костадинова, Моника Велиновска, Маја Гоцевска, Марина Стаменковска Деспина Илиевска


„CONTRA MUNDUM“

С.О.У.Г. „ЈОСИП БРОЗ ТИТО” - БИТОЛА

Ментор: Емилија Ристевска-Стефановска Тим: Мирон Кокаљари, Александра Цветкова, Сара Пупалевска, Eмилија Десановска, Емилија Јанакиевска


„BAKU-SHAN“

С.У.Г.С. „ОРЦЕ НИКОЛОВ“ -СКОПЈЕ

Ментор: Снежана Крстевска и Сергеј Дамовкси Тим: Ребека Власисавлјевиќ, Сара Стојчевска, Марин Маринов, Марко Станкоски, Михаел Берберу


„МАТУРСКИ ФУСТАН“

С.Е.П.У.Г.С. „ВАСИЛ АНТЕВСКИ -ДРЕН”- СКОПЈЕ

Ментор: Кристина Георгиева Тим: Миланка Димовска, Марина Наумоска, Сања Антиќ, Марија Браво, Моника Малинова


„ЕЛЕГАНТЕН TRASH ФУСТАН ЗА СВЕЧЕНИ ПРИЛИКИ“

С.О.У. „ПЕРО НАКОВ“ -КУМАНОВО

Ментор: Десанка Јовановска, Снежана Лучиќ, Фросина Николовска Тим: Тамара Николовска, Милица Томевска, Сања Антиќ, Милица Петровиќ, Ивона Мишевска


„ЛАДА - словенска божица на убавината“

С.О.У.Г „ДОБРИ ДАСКАЛОВ’’-КАВАДАРЦИ

Ментор: Горан Боев Тим: Лазова Ангела, Несторова Радица, Јованов Трајче, Јосифов Никола, Јованова Викторија


„ПРОЛЕТЕН ЦВЕТ “

С.О.У. „,АЦО РУСКОВСКИ“ - БЕРОВО

Ментор: Билјана Муртовска Тим: Даниела Наковска, Марија Стаменковска, Валентина Балтовска, Марија Младеновска, Ивана Чепарковска


„ТИН - ТИН“

С.У.Г.С. „ГЕОРГИ ДИМИТРОВ “ - СКОПЈЕ

Ментор: Лидија Грујиќ Пејковска Тим: Јована Павловска, Ирина Чурилова, Ана Весова, Илина Заковска, Мила Георгиевска


„АРКА“

С.О.У. „БОГДАНЦИ“ -БОГДАНЦИ

Ментор: Розета Картова Тим: Елена Стојанова, Ангела Младеновска, Славица Љуљеџиева, Елизабета Димиќ, Александра Петрушева


„КРИКОТ НА АНГЕЛОТ“

С.О.У.„СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ - НЕГОТИНО

Ментор: Наташа Прематарова Тим: Моника Јошева, Николина Сечкова, Елена Петрова, Тања Бошкова, Елена Пендевска


„МАКЕДОНСКО ДЕВОЈЧЕ“

С.О.У.,,КРСТЕ ПЕТКОВ МИСИРКОВ’’-ДЕМИР ХИСАР

Ментор: Дијана Јошевска Колонџоска Тим: Ивана Талевска, Мартина Велковска, Павлина Стојановска, Наталија Стојановска, Ангела Ангелевска


„ДЕВОЈКАТА СО ЧАДОРИТЕ “

С.О.У. „РИСТЕ РИСТЕСКИ – РИЧКО‘’ - ПРИЛЕП

Ментор: Марија Стојаноска Тим: Богатиноска Мартина, Ристеска Ангела, Марија Мојсоска


„BUTTERFLY EFFECT“

О.С.М.У. „Д-Р. ЈОВАН КАЛАУЗИ“ - БИТОЛА

Ментор: Ема Ќука Тим: Александра Петровска, Бобан Катароски, Лидија Ѓеровска, Јована Цветановска, Катерина Тегова


„ALIEN BEAUTY – ВОНЗЕМЈАНСКА УБАВИНА“

С.О.У. „ГОШО ВИКЕНТИЕВ“ - КОЧАНИ

Ментор: Роза Неделкова Војновска Тим: Љупка Јорданова, Емилија Нацова, Александра Петкова, Kристина Јорданова, Ангела Камчева


„БАДЕМОВ ЖИВОТЕН СТИЛ“

С.О.У. ,,СВ.НАУМ ОХРИДСКИ” – МАКЕДОНСКИ БРОД

Ментор: Маријана Милеска Тим: Матилда Стојческа, Ивана Стојаноска, Симона Стојческа, Ивона Маркоска, Мартина Лазареска


„FALLEN ANGEL“

О.С.У. „ЈОВЧЕ ТЕСЛИЧКОВ “ - ВЕЛЕС

Ментор: Елица Илиевска Тим: Теодора Матијевиќ, Тијана Матијевиќ, Ивана Настева, Емилија Саздовска, Марија Бачева


„SEVENTEEN“

О.С.У. „ГИМНАЗИЈА КОЧО РАЦИН“ - ВЕЛЕС

Ментор: Трајче Михајлов Тим: Ивана Тончова, Јулија Саздова, Мерџана Стојкова, Тања Димова


„ПЕРИ-НОСИ“

С.О.У. „ВАНЧО ПРКЕ“ - ВИНИЦА

Ментор: Даница Постолова Тим: Фејмије Мемедова, Адријана Евтимова, Нурија Алиова, Верица Веселинова, Ана Стојкова


„MOONLIGHT DRESS“

Д.М.У ,,ТОДОР СКАЛОВСКИ-ТЕТОЕЦ’’- ТЕТОВО

Ментор: Катерина Филипоска Стефаноска Тим: Биљана Дабеска, Фјола Роши, Богдана Бушевска, Катица Мишеска, Алдиана Абдурахими


„ЕКО-САЈБЕР КОЛЕКЦИЈА“

О.С.Т.У. „НАЦЕ БУЃОНИ’’- КУМАНОВО

Ментор: Славица Караникиќ Тим: Јована Додевска, Елена Илиевска, Анѓела Богдановиќ, Марија Смиљковиќ, Ресмије Асановска


„ПОРАКА-ПРОВОКАЦИЈА“

С.У.Г.С. „МАРИЈА КИРИ-СКЛОДОВСКА“ - СКОПЈЕ

Ментор: Сашка Говорко Тим: Ивана Димитровска, Амела Петриќ, Мелиса Реџепова, Клаудија Симоновска, Катерина Трајковска


„ЗЛАТОКОСАТА ПРИНЦЕЗА“

С.О.У. „КОСТА СУСИНОВ“ - РАДОВИШ

Ментор: Катерина Сусинова Тим: Камелија Јованова, Емилија Гичева, Викторија Божинова, Ивана Спасова, Александра Панева


„БАРБИК-ТЕЛО“

С.О.У. „МЕТОДИ МИТЕВСКИ БРИЦО“ - ДЕЛЧЕВО

Ментор: Бранка Андонова Тим: Мирсада Асанова, Ана Димитровска, Маријана Митевска, Благојчо Китановски Тамара Сумрачка


„ЉУБОВ Е ТОА!“

С.У.Г.С. „ЈОСИП БРОЗ-ТИТО” - СКОПЈЕ

Ментор: Кристина Битракова Тим: Надица Весова, Миа Георгиевска, Тамара Иванова, Магдалена Недановска, Александра Јакимовска


„ЕКО-СВЕСТ“

С.Е.О.У. ,,ГОСТИВАР“ – ГОСТИВАР

Ментор: Елизабета Наумческа Тим: Гегоска Ленче, Гегоски Томе, Санида Тахири, Ема Димитриеска, Деспина Ѓорѓиеска, Христина Анѓелкоска


„RUNAWAY BRIDE“

С.О.У. „НАУМ НАУМОВСКИ – БОРЧЕ“ - КРУШЕВО

Ментор: Александра Ангелеска Тим: Фани Ангелеска, Драгана Прешеска, Калиопи Порчу, Милка Гогол, Христина Младеноска


„РАЗЛИКИ ВО СЛИЧНОСТИТЕ“

С.О.У. „НИКО НЕСТОР“ - СТРУГА

Ментор: Нела Најдоска Тим: Маркоска Елена, Матоска Теодора, Нестороска Марија, Ѓонеска Верче, Моника Лазороска


„ЕКО-НЕВЕСТА“

С.О.У. „ОРДЕ ЧОПЕЛА“ - ПРИЛЕП

Ментор: Александар Тасески Тим: Наталија Паскоска, Дијана Јованоска, Ангела Крстеска, Елена Мискоска, Ангела Тасеска


„БРАНУВАЊЕ ВО ЕКОЛОГИЈАТА“

О.У.Т.У.,,ВАНЧО ПИТОШЕСКИ‘‘ - ОХРИД

Ментор: Костадинка Томановска Тим: Суклеска Благица, Богданоска Емилија, Пентелашоска Александра, Симона Боческа, Дукоска Симона


„РОДЕНДЕНСКА ТОРТА“

Д.С.У. „СЛАВЧО СТОЈМЕНСКИ“ - ШТИП

Ментор: Бети Ангеловска Тим: Елена Јосифова, Теа Михајлова, Тамара Чавдарова, Мила Мајхошева, Емилија Кљонкова


МОДЕЛ „ПЕЛИСТЕРКА“

Д.С.У.П.У. „ЛАЗАР ЛИЧЕНОСКИ“ - СКОПЈЕ

Ментор: Лира Грабул Тим: Кристина Камчевска, Симона Новаковиќ, Христина Гиченко, Прокопие Ќаев, Сара Милевска, Сандра Јовановска, Магдалена Михаиловска, Катерина Димовска


МОДЕЛ „ТЕА МОДЕРНА“

С.У.Г.С. „ГЕОРГИ ДИМИТРОВ“ - СКОПЈЕ

Ментор: Лидија Грујиќ Пејковска Тим: Ирина Јанкуловска, Андријана Пејковска, Камелија Јаневска, Стефанија Здравева, Марија Богеска


МОДЕЛ „ТЕА МОДЕРНА“

С.У.Г.С. „ГЕОРГИ ДИМИТРОВ“ - СКОПЈЕ

Ментор: Лидија Грујиќ Пејковска Тим: Бони Цветановска, Марија Јовановска, Мила Тасевска, Елена Лошкова, Тина Мицева


Издавач: OXO Илинденска 43/10, 1000 Скопје Тел. 02 3222 303 www.oxo.org.mk е-пошта: oxo@oxo.org.mk


Trash Fashion 2012 Macedonia  

На светскиот ден на животната средина 5.јуни 2012 година, ОХО во соработка со Швајцарската агенција за развој и соработка и Министерството з...