Puutarhan Ilo 2021

Page 1

L E H T I J A S I E M E N K U VA S T O N E L S O N G A R D E N I LTA – H I N TA 2 E U R O A

PuutarhanIlo

2021

VIERAILULLA SIEMEN-

VILJELIJÄN LUONA

KYLVÄ HELPOSTI

NÄIN ONNISTUT SIEMENTEN KYLVÄMISESSÄ

KASVATA KURPITSAA

KYLVÄ, KORJAA JA VALMISTA

MUKANA SIEMENPUSSI

669

SIEMENLAJIKETTA KUVASTOSSA


kaskinauris

Kaskinauriin siementä, ’Enon kantaa’, viljellään pohjoisilla leveysasteilla, tarkemmin sanottuna Enon kunnassa Itä-Suomessa. Tukevaa kaskinaurista voi kylvää usean kerran kesässä, ja se maistuu erityisen hyvältä uunissa paahdettuna tai padoissa.


SISÄLTÖ

V

iljelijänä tiedät varmaankin, kuinka porkkanat, auringonkukat ja kurkut saavat alkunsa. Siemen maahan ja taimi kasvamaan. Mutta mistä siemenet tulevat? Tänä vuonna Puutarhan Ilo - lehdessä tapaamme Olof H. Christersonin ja tutustumme Agortus-yhtiöön Etelä-Ruotsissa. Tilalla viljellään kuutta tämän vuoden siemenuutuuksistamme, myös maustetimjamia, jonka saat tämän lehden mukana. Pääset vierailemaan siementuottajan luona sivulla 11. Viime kesänä kokeilin kaikkia siemenuutuuksia siirtolapuutarhapalstallani (vaikka ahdasta tulikin), ja monia niistä aion viljellä vielä uudelleenkin. Vihreä ’Anicia’-linssi on yksi uusista suosikeistani. Se on kaunis kukkiessaan, mutta ei ehkä kaikkein kaunein kasvi enää siinä vaiheessa, kun siemenpalot kuivuvat ennen sadonkorjuuta. Linssejä kannattaakin viljellä yhdessä jonkin korkeamman kesäkukan kanssa, joka kukkii kauniisti kesän lopulla. Hyviä vaihtoehtoja ovat vaikkapa tsinnia ’Crestol Violet’, kosmoskukka ’Fizzy Pink Dark Center’ ja auringonkukka ’Velvet Queen’. Näitä aion kokeilla tänä vuonna itsekin! Sivulla 20 puutarhurikollegani Veronika vastaa muutamiin tavallisimpiin viljelyä koskeviin kysymyksiin. Veronika on myös kirjoittanut kurpitsan kasvattamista siemenestä satovalmiiksi käsittelevän oppaan sivulla 15. Muista lukea myös se!

4 SIEMENUUTUUDET 2021

Hortonomi Anna Lindeqvist esittelee muutaman jännittävän uutuuden.

7 AJANKOHTAISTA Istuta tulevaisuutta ajatellen.

8 PUUTARHAHARRASTAJAN KOTONA

Henkilökuvassa Noora och Tiina.

10 LÄHITUOTETTUJA SIEMENIÄ

Huolella kasvatettuja siemeniä Olof H. Christersonin tilalta.

15 VILJELYOPAS: KURPITSA

Lajikevinkkejä ja neuvoja kurpitsan kasvatukseen.

18 KYLVÄ HELPOSTI

Pikakurssi siementen kylvämiseen.

20 KYSY ASIANTUNTIJALTA

Puutarhurimestari Veronika vastaa siemeniä ja kylvöä koskeviin kysymyksiin.

21 SIEMENKUVASTO Siemenet ja sipulit vuonna 2021.

”On tärkeää suosia pohjoismaisia siemenlajikkeita kestävän ja rikkaan ekosysteemin hyväksi.”

R PÄ

ISTÖME

R

KK I

PUUTARHAN ILOn on toimittanut Nelson Garden Oy:lle, Joukahaisenkatu 1 C, 20520 TURKU, puh. 0207 439 970, nelsongarden.fi. VASTAAVA TOIMITTAJA/PROJEKTINJOHTAJA: Lovisa Back, lovisa.back@nelsongarden.com AD/LAYOUT: Markus Danielsson PAINO: Löwex KUVAT: Markus Danielsson, Anna Lindeqvist, Lovisa Back ym. KÄÄNNÖKSET: Johanna Kiviniemi Tekstin tai kuvien lainaaminen ilman toimituksen lupaa kielletty. Kaikki materiaali talletetaan ja voidaan julkaista sähköisesti. Tähän tarvitaan toimituksen lupa.

YM

Lovisa Back Vastaava toimittaja, Nelson Garden

M

ILJ

ÖMÄRK

T

Painotuotteet 5041 0004

PUUTARHAN ILO 2021

3


uutuudet 2021

4

PUUTARHAN ILO 2021


kvinoa ’Vikinga’ Gluteeniton ja ravinteikas Etelä-Amerikasta peräisin oleva yrtti. Helppohoitoinen, mutta juuri kukinnan alkaessa hallanarka. Kestää kuivuutta. Viihtyy parhaiten ravinteikkaassa, kosteassa, kuohkeassa ja läpäisevässä maassa.

VIHANNEKSET

KUKAT

Keräkaali, ’Beatrix’ F1 Kirsikkatomaatti, ’Sunpeach’ F1 Kurpitsa, ’Sunseanse’ F1 Kvinoa, ’Vikinga’ Lehtisalaatti, ’Skilton’ Pinaatti, ’Matador’ Alkuperämaa Ruotsi Pihvitomaatti, ’Canestrino’ Soijapapu, ’Summer Shell’ Sokeriherne, ’Delikata’ Tilli Alkuperämaa Ruotsi Timjami, ’German Winter’ Alkuperämaa Ruotsi Vihreä Linssi, ’Anicia’ Alkuperämaa Ruotsi

Isotsinnia, ’Cresto! Violet’ Kaliforniantuliunikko, Candy mix Niittykukkaseos, Alkuperämaa Ruotsi Punakosmoskukka, ’Fizzy Pink Dark Center’ Sini-ikiviuhko, ’Cutie Apricot’ Tarhakehäkukka, ’Cantaloupe’ Tiibetinkoirankieli, ’Mystery Rose’

Härkäpapu, ’Express’ Organic Köynnöskesäkurpitsa, ’Ola Escaladora’ Organic Pensastomaatti, ’Rotkäppchen’ Organic Punajuurikas, ’Chioggia’ Organic Ruusukaali, ’Igor’ F1 Organic Vahapapu, ’Dior’ Organic

Kiinanasteri, Organic Leijonankita, Organic Mehiläiskukka, Organic Puna-auringonkukka, ’Velvet Queen’ Organic Ruiskaunokki, Organic

PUUTARHAN ILO  2021

5


SIEMENASIANTUNTIJA

hei ystävät Tänä vuonna valikoimastamme löytyy siemenuutuuksia jokaiseen makuun! Yhteistä kaikille on se, että ne ovat helposti viljeltäviä ja sekä kukat että vihannekset menestyvät, vaikka kesä täällä pohjoisessa on lyhyt. Monet lajikkeista voi kylvää suoraan ulos. Kesällä poimin vähintään yhden kimpun joka ilta. Kukkien poimiminen on ihanan rentouttava hetki ennen nukkumaanmenoa. Kukkien siemenistä suosikikseni valikoitui uusi punakosmos ’Fizzy Pink Dark Center’. Sen varsi kannattaa leikata poikki hieman alempaa, jotta saat mukaan myös lehtiä. Punakosmokselle ominaisen harottavan kasvutavan ansiosta kimppuun saa tällä tavoin hauskan villiä vaikutelmaa. Kukkaseos, jonka ajatuksena on koota samaan siemenpussiin samaa kukkaa eri väreissä, sopii kaikille, jotka haluavat poimia värikkäitä kimppuja maljakkoon. Tänä vuonna luomulaatuisten kukkasiementen valikoima laajenee juuri tällaisilla asteri- ja isoleijonankitaseoksilla. Vihannesuutuuksien joukossa on useita helppoja ja käyttöön käteviä lajikkeita. Esimerkiksi pieni kiekkokurpitsa ’Sunseanse’ F1 on annoskooltaan sopiva keittiössä, kun sen korjaa oikeaan aikaan. Valkokaali ’Beatrix’ F1 taas muodostaa nyrkin kokoisen kerän melko nopeasti. Siksi se ei vie yhtä paljon tilaa kuin muut kaalit ja sopii mainiosti pieneen puutarhaan tai kasvilavalle! ANNA LINDEQVIST

Hortonomi, Nelson Garden

Ellen äitinsä Annan kanssa.

6

PUUTARHAN ILO 2021


PARVEKKEELLE JA TERASSILLE PIENI TILA EI VÄLTTÄMÄTTÄ VÄHENNÄ VAIHTOEHTOJEN MÄÄRÄÄ! YRTIT, VIHANNEKSET JA KESÄKUKAT VOIVAT MAINIOSTI VIIHTYÄ MYÖS RUUKUISSA JA ÄMPÄREISSÄ. Salaatin, krassin ja samettikukan juuret eivät yllä kovin syvälle, joten niitä voi viljellä yhdessä muiden kasvien kanssa. Käytä amppeleita säästääksesi tilaa. Kokeile ahomansikkaa – se tekee marjaa kesäkuusta lokakuuhun. Erinomainen lajike ruukkuun! Kesäkurpitsa, kurpitsa ja kurkku menestyvät hyvin ruukussa ja kasvilavalla.

ANNA KÖYNNÖSKASVEILLE TUKEA

Köynnöstävät kasvit, kuten hernekasvit, tarvitsevat jotakin mihin tarttua, esimerkiksi säleikön tai narua. Kiipeilevät köynnöskasvit, kuten kelloköynnös, pavut ja humala, voivat kasvaa paalua tai tolppaa pitkin. Kärhelliset köynnöskasvit, kuten kurkut, pitää sitoa varovasti niin, etteivät varret vahingoitu. Niitä voi tukea myös esimerkiksi kaltevalla suojaverkolla tai johdatella muurin yli. Kasvit, joissa on imukuppeja, kuten muratti, pystyvät kiipeämään seiniä ja muureja pitkin. Tarkkaile kuitenkin tilannetta – joskus alusta voi vaurioitua. Vinkki! Juuttiverkko on hajoavaa, joten kauden päätteeksi sekä verkon että taimet voi heittää kompostiin.

ISTUTA PUU PLANEETTAMME HYVÄKSI Puut tekevät ympäristöstä viihtyisämmän, mutta ne edistävät myös puutarhasi monimuotoisuutta ja tuottavat happea planeettamme hyväksi. Vinkki! Suojele juuristoa, säilytä kosteus ja karkota rikkakasvit kookoskuitukankaalla vasta istutetun puun ympäriltä.

KIRJOITA LAJIKKEEN NIMI NÄKYVIIN Tee itsellesi palvelus ja merkitse kylvöt selkeästi. Bambusta tehdyt säleet ovat käsittelemättömiä, mutta hylkivät vettä, ja siksi lajikkeen nimi pysyy näkyvillä koko kasvukauden ajan. Vinkki! Käytä lyijykynää, jotta voit pyyhkiä tai hioa tekstin kevyesti pois ja käyttää säleitä uudelleen.

PUUTARHAN ILO  2021

7


puutarhaharrastajan kotona

O

len Noora Eloranta, 17-vuotias opiskelija, ja viljelen ruukuissa mm. pelargonioita, petunioita ja orvokkeja sekä avomaalla ja kasvihuoneessa monenlaisia vihanneksia. Hauskinta viljelemisessä on saada seurata kasvua. Ja kasvua onkin kertynyt, sillä Jättikasvisyhdistykseltä saamistani siemenistä kasvatin kesällä pitkää punajuurta, mammoth-punajuurta, lanttua, kaalia, kyssäkaalia, selleriä, mukulaselleriä, purjoa, sipulia, tomaattia, paprikaa, chiliä, kurkkua ja ruusupapua. Siemenistä joita luulin kääpiöauringonkukansiemeniksi, kasvoikin kolmemetrisiä auringonkukkia. Viime keväänä maatalousalan perustutkinnon opintoni siirtyivät verkkoon, ja viljelyharrastukselle löytyi edellistä vuotta enemmän aikaa. Helmikuun alusta alkaen työn alla oli jättikasvisten lisäksi porkkanaa, papuja, herneitä, kesäkurpitsaa, yrttejä, salaatteja, avomaankurkkua ja perunaa. Olen saanut runsaasti satoa, vaikka toisinaan kirpat kiusaavat kaalia ja kanat kylpevät ruusupapujen reviirillä. 8

PUUTARHAN ILO  2021

ENEMMÄN ON ENEMMÄN Nooran kasvimaalla kasvaa vaikuttava määrä eri lajikkeita


O

puutarhaharrastajan kotona len Tiina Hovatta, viisikymppinen oman pienen pihan laittaja. Olen aina ollut kiinnostunut puutarhanhoidosta, mutta hieman ihmettelin vanhempieni väsymätöntä uurastusta mm. vanhojen daalioiden eli jöreenien parissa – kunnes hurahdin itsekin.

PUUTARHAHARRASTAJA JO TOISESSA POLVESSA Vanhempien touhut naurattivat, mutta kuinkas sitten kävikään

Iloa tuo piha kokonaisuudessaan. On ihanaa hakea kasvihuoneesta ja kasvatuslaatikoista vihanneksia ja yrttejä ruoanlaittoon ja poimia mansikoita, omenoita ja viinimarjoja omasta pihasta. Toiveideni täyttymys on pieni kasvihuone, jonka sain puolisoltani keväällä lahjaksi. Rakensimme sen yhdessä vanhoja ikkunoita ja kierrätysmateriaaleja käyttäen. Siitä tulikin mielestäni juuri täydellinen, sellainen pieni englantilaistyylinen kasvihuone. Kasvatan siellä tomaattia, chiliä, perunaa (ruukussa), paprikaa ja kukkia. Se ei ole pelkkä kasvihuone, vaan myös ihana rentoutumisen keidas ja päiväkahvipaikka. Tänä vuonna kokeilin ensimmäisen kerran daalioiden kasvatusta itse ja nautin kovasti nähdessäni niiden kukkivan. Puutarhanhoidossa saa kokea myös onnistumisen iloa.

PUUTARHAN ILO  2021

9


Kaikki, jotka mieluiten aloittavat viljelemisen siemenistä, haluavat korkealuokkaisia siemeniä, jotka itävät ja tuottavat vahvoja taimia. Mutta mistä sellaisia löytää? Tapasimme Olof H. Christersonin, joka pyörittää yritystä nimeltä Agortus ja tuottaa siemeniä meidän pohjoisilla leveysasteillamme. TEKSTI: Thérése Larsson KUVA: Lovisa Back

kestävää siemenviljelyä 10

PUUTARHAN ILO  2021


S

iementen kylväminen ja itämisen odottaminen on hurjan jännittävää. Ja toisaalta, jos vain muutama hassu siemen lähtee itämään tai kasvualustasta ei orasta kerta kaikkiaan mitään, myös pettymys voi olla suuri. Siksi kaikki viljelystä innostuneet haluavat siemeniä, jotka täyttävät toiveet hyvästä sadosta, mikä puolestaan asettaa siementuottajille suuria vaatimuksia. Viljelyyn liittyvät odotukset ja vaatimukset myös muuttuvat ajan myötä. Isovanhemmillemme oli tärkeää saada palsternakka säilymään koko talven ajan. Nykyään keskiössä on maku. HYVIÄ SIEMENIÄ

Olof H. Christerson ja hänen yrityksensä Agortus viljelevät ja tuottavat siemeniä sekä paikallisille että kansainvälisille markkinoille. Yritys toimii Olma Gård -nimisellä tilalla Etelä-Ruotsissa. ”German Winter” -timjamilajikkeen siemenet, jotka olemme sujauttaneet tämän lehden mukaan, ovat juuri Agortuksen tuotevalikoimasta. – Jokainen siemenlajike on ominaisuuksiltaan ainutlaatuinen, ja koska meillä ei ole valmiita ohjeita käytössämme, kehitymme yrityksen ja erehdyksen kautta. Se vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja ennakointia. Nämä timjamin siemenet on kerätty taimista, jotka

kylvimme vuonna 2017, Christerson sanoo. Timjamilajikkeita on useita. Christerson valitsi juuri ”German Winter” -lajikkeen, koska se on kestävä ja sopii pohjoiseen ilmastoon. Mutta timjamin siementen kerääminen ja prosessointi on kaiken kaikkiaan hankalaa. – Koska taimi kasvaa vain noin 20 senttimetrin korkuiseksi, puimuriin joutuu helposti kiviä. Siksi päätimme korjata kaikki siemenet käsin, hän kertoo. Myös rikkakasvien kitkeminen kahden hehtaarin viljelyalalta on ollut haastavaa: – Käyttämämme rivivälihara on kameraohjattu ja toimii erinomaisesti. Mutta koska kului kuukausi, ennen kuin taimet tulivat näkyviin, ja rikkakasvit kasvoivat jo kolmantena päivänä, oli haraa ohjattava käsin. SYNTYNYT MULTAA VARPAIDEN VÄLISSÄ

Olof H. Christerson on syntynyt Skånen lakeuksilla Etelä-Ruotsissa. Hän on 59-vuotias, koulutukseltaan agronomi ja ansioluettelossa vilahtelee titteleitä aluepäälliköstä toimitusjohtajaan. – Olen yrittäjäluonne ja näen kaikkialla mahdollisuuksia. Esteitä ja haasteita en onneksi havaitse ollenkaan samalla tavalla, Christerson naurahtaa. PUUTARHAN ILO  2021

11


Anna Lindeqvist, Nelson Gardenin siemenvastaava, ja Olof H. Christerson timjamipellolla. Taimet istutettiin vuonna 2017, ja vuonna 2021 näiden taimien siemeniä löytyy Nelson Gardenin siemenpusseista.

Siementen viljeleminen alkoi vuonna 1992. Olma Gårdin lisäksi viljelyä ja siementuotantoa harjoitetaan yhteistyössä viiden muun tilan kanssa, jotka sijaitsevat eri puolilla Eurooppaa. Asiakkaita on muun muassa Ruotsissa, Hollannissa ja Englannissa. – Viljelemme ja kehitämme sitä, mille on kysyntää, ja olemme aina kiinnostuneita yhteistyöstä muiden viljelijöiden kanssa, jotta voimme vaihtaa tietoja ja tehostaa tuotantoa, Christerson sanoo. AINUTLAATUISIA OMINAISUUKSIA

Tällä hetkellä Agortus tuottaa seitsemää eri siementä. Osa on tarkoitettu viileämpään ja osa lämpimämpään ilmastoon. Hyvälaatuisen puutarhasiemenen määritelmä on maailmanlaajuisen Seed Testing Association -järjestön (ISTA) mukaan 70-prosenttinen itävyys. Se vaatii siementuottajilta osaamista ja kokemusta. Siemen voi olla monista syistä huono, eikä vähiten kaikkialla ekosysteemissämme esiintyvien sienten vuoksi. Sienitautien riski vähenee, kun siemeniä käsitellään oikein. Myös puhdistusprosessilla on suuri merkitys. – Jos ostat keltaisen auringonkukan siemeniä, et ole järin tyytyväinen, jos kukkapenkkiin ilmestyykin punaisia kukkia. Kehitämme 12

PUUTARHAN ILO  2021

juuri nykyaikaista puhdistuslaitteistoa, joka skannaa siemenet ja poistaa joukosta vääränlaiset ja huonot siemenet, Christerson kertoo. ANALYSOI EPÄONNISTUMISEN SYITÄ

Vaikka siemenet olisivat hyvälaatuisia, viljely voi silti epäonnistua. Olof H. Christerson painottaa analysoinnin merkitystä. On tärkeää miettiä, missä meni vikaan, eikä ainoastaan syyttää siemeniä. Siemenpussi on saattanut odottaa kylvöä liian kosteassa ympäristössä tai siemenet on kylvetty liian syvälle niin, että itäminen kuluttaa aivan liikaa energiaa ja altistaa siemenet sienitaudeille. Siemenet ovat voineet päätyä myös haittaeläinten ruoaksi tai vääränlaiseen maahan. – Viljelijän on tärkeää tuntea vallitsevat olosuhteet ja toimia niiden mukaan, Christerson toteaa. Timjamin viljely Olma Gård -tilan Itämeren alueen moreenimaassa on taktinen veto. Timjamin siemenet kun viihtyvät hyvin runsasmultaisessa, emäksisessä maassa, jonka pH-arvo on yli seitsemän. Timjamin taimille varatulta kahden hehtaarin alueelta kerätään vuosittain noin 300–500 kiloa timjamin siemeniä.


NÄIN KERÄÄT SIEMENIÄ ITSE 1. Kylvä siemenet. Pinaatista ja kaaleista on helppo aloittaa.

4. Laita kuivat kodat pussiin ja murskaa ne varovasti. Ravistele sitten kotia niin, että siemenet putoavat ulos.

2. Kun kukat ovat kuihtuneet, jäljelle jää siemenkota tai vastaava, joka hitaasti mutta varmasti kuivuu.

5. Pakkaa siemenet vasta, kun ne ovat täysin kuivia. Puraise siementä – jos se on kova, se on kuiva.

3. Korjaa kodat aurinkoisena ja kuivana päivänä, kun ne alkavat halkeilla.

6. Koekylvä sisällä ja tutki siementen itävyyttä.

PUUTARHAN ILO  2021

13


Olman tilalla viljellään muun muassa tilliä, linssejä ja timjamia, mutta tilalla puidaan ja puhdistetaan myös siemeniä, jotka on viljelty muualla maassa.

KESTÄVÄÄ AJATTELUA

Olof H. Christerson kollegoineen puhuu kestävän kehityksen puolesta ja haluaa säilyttää pohjoismaisen kasviston. – On tärkeää suosia pohjoismaisia siemenlajikkeita kestävän ja rikkaan ekosysteemin hyväksi. Olemme juuri suunnittelemassa toiminnan kehittämistä AxiQS- ja Proteinskiftet AB -yhtiöiden avulla. Christerson näkee pohjoismaisessa osaamisessa monia etuja. – Kaikkiaan viljelijät ovat hyvin koulutettuja, meillä on käytössämme hyvä infrastruktuuri ja tuotanto on korkealaatuista. Sääntelyjärjestelmä laittaa hänestä kuitenkin keppejä ruotsalaisen siementuotannon rattaisiin: – Ruotsalaiset kylvösiemeniä koskevat säännökset ovat monella tavoin hyviä. On kuitenkin vaikeaa pitää hintataso samana kuin maissa, joissa aurinkoa riittää aivan toisella tavalla ja esimerkiksi rikkakasvien ja haittaeläinten torjuntaa koskevaa sääntelyä on vähemmän. 14

PUUTARHAN ILO  2021

Christerson uskoo ja toivoo kuitenkin, että yhä useampi asiakas ajattelee kauaskantoisesti ja valitsee ostoskoriinsa yhä useammin pohjoismaisia siemeniä: – Ymmärrän kyllä, että halvat siemenet houkuttelevat kuluttajia, mutta yhä useammat onneksi ymmärtävät, että siementen kuljettaminen pitkien matkojen päästä ja oman kasvistomme köyhtyminen ei ole kestävää eikä fiksua kehitystä, Christerson sanoo. Viljeleminen on aina merkinnyt tälle miehelle paljon, myös vapaa-ajalla. – Rakastan puutarhassa kuljeksimista, nypin rikkaruohoja, pidän silmällä etanoita ja nautin siitä ihanasta tunteesta, kun saan leikata itse viljeltyä ruohosipulia suoraan lautaselle. Mihin ruokalajiin neuvot erityisesti käyttämään timjamia? – Irrota timjamin taimesta lehdet ja ripottele ne vasta paistetun talonpoikaismunakkaan päälle, Olof H. Christerson vinkkaa.

Kuka? Nimi: Olof H. Christerson Asuu: Olma Gård -nimisellä tilalla EteläRuotsin Svalövissä Ammatti: Siementuottaja Vihannes, jota viljelee mieluusti itse: Lehtikaali Kirjasuosikki: Bengt Jacobssonin kirja ”Eftersom Min Lada Har Brunnit Ner Kan Jag Nu Se Månen” Kuuntelee mielellään: Youtube-julkaisuja Mielipaikka: Mehiläispesän luona katselemassa mettä kuljettavia mehiläisiä Esikuva: Alfred Nobel Suosikkityökalu yrttitarhan hoidossa: Kitkemisrauta


VILJELYOPAS

kurpitsa

Useamman meistä pitäisi kokeilla kurpitsan kasvatusta! Suuri siemen itää nopeasti ja kesän aikana taimi kasvaa vauhdilla niin, että syyskuussa saa jo korjata suuria ja usein värikkäitäkin hedelmiä. Kurpitsan kasvua seuraavat mielellään niin pienet kuin suuretkin viljelijät. TEKSTI: Veronika Nauf Steinsholt KUVAT: Annika Christensen, Anna Lindeqvist, Lovisa Back

PUUTARHAN ILO 2021

15


MILLOIN ALOITTAA SADONKORJUU?

Tavallisesti kurpitsasatoa voi alkaa korjata syyskuun jälkipuoliskolla. Jos asut eteläosassa maata ja olet esikasvattanut taimia sisällä, saat luultavasti korjata ensimmäisen kurpitsan talteen jo aiemmin. Hedelmä on kypsä, kun naputtelet sitä ja kuulet onton äänen tai jos raaputat varovasti pintaa ja se tuntuu täysin kovalta. Kypsiä kurpitsoja voi säilyttää viileässä paikassa suojassa pakkaselta useiden kuukausien ajan.

KASVATA KURPITSAA SIEMENESTÄ ERILAISIA KURPITSOJA LÖYTYY SUUNNATON VALIKOIMA ja

niiden väri, maku, muoto ja koko vaihtelevat. Valitse suurten halloween-kurpitsojen, maukkaiden ruokakurpitsojen ja kauniiden koristekurpitsojen joukosta omasi – näitä riittää jokaiseen makuun!

Voit myös kylvää kurpitsan siemenet suoraan ulos toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa, kun maan lämpötila on noin 15 astetta. Jos sinulla on ongelmia etanoiden kanssa, on kuitenkin parasta esikasvattaa taimia ensin sisällä. ISTUTA KURPITSAN TAIMET REILUN

ÄLÄ KYLVÄ SIEMENIÄ LIIAN

AIKAISIN KEVÄÄLLÄ. Riittää,

että kurpitsaa kasvattaa sisätiloissa kolme-neljä viikkoa ennen taimien siirtämistä ulos. Siemenet itävät parhaiten 20–25 asteessa ja itämisen jälkeen taimet tarvitsevat riittävästi valoa. Kylvöksen alla on hyvä käyttää lämpömattoa, jotta lämpötila pysyy tasaisena koko itämisajan. ESIKASVATETUT KURPITSAN TAIMET VOI SIIRTÄÄ ULOS , kun hallan

vaaraa ei enää ole. Kurpitsa vaatii lämpöä, joten valitse taimille aurinkoinen paikka. Jotta ne pääsevät hyvin kasvun alkuun, on tärkeää istuttaa ne ravinteikkaaseen, mielellään kompostimultaan. Suojaa taimia kuitukankaalla, jotta ne saavat hyvän startin tasaisessa ja vakaassa mikroilmastossa. 16

PUUTARHAN ILO  2021

VÄLIMATKAN PÄÄHÄN TOISISTAAN.

Jätä taimien väliin noin 40–50 cm tilaa. Kun taimilla on tilaa ympärillään, ne kehittyvät, kestävät paremmin kuivuutta ja pystyvät vastustamaan sairauksia ja härmää. Jos haluat kasvattaa kurpitsaa ruukussa, valitse mahdollisimman suuri ruukku ja sellainen kurpitsalajike, joka tekee vähän pienempää hedelmää. KURPITSA KASVAA VALTAVASTI.

Taimiin tulee pitkät versot, suuret lehdet ja usein paljon hedelmiä. Siksi kurpitsa tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita koko kasvukauden ajan. Lannoittaminen edistää kasvua ja hedelmien syntymistä sekä parantaa makua ja väriä. Taimista tulee vastustuskykyiset ja tukevat. Kaikki kurpitsansiemenet, ks. s. 48.

KESÄKURPITSA

Kesäkurpitsat ovat lajikkeita, jotka eivät kestä pitkää varastointia. Niistä voi nauttia koko kauden ajan ja ne syödään joko raakana tai keitetään kuorineen. Jos sato korjataan aikaisin, kuori on vielä ohut ja kurpitsan voi helposti leikata pieniksi viipaleiksi tai paloiksi. ’LONG WHITE BUSH 2’ Nopeakasvuinen kurpitsa, joka tekee pitkänmuotoista hedelmää. ’SUNSEANSE’ F1 Simpukanmuotoiset, ohutkuoriset hedelmät.

TALVIKURPITSA

Talvikurpitsoilla, kuten jättikurpitsoilla, on kovempi kuori kuin kesäkurpitsalla. Hedelmäliha on rakenteeltaan usein hieman karkeampaa. Sitä käytetään piirakoissa, keitoissa, leivonnaisissa ja pataruoissa. Joidenkin lajikkeiden maku muistuttaa keitettyä tai uunissa kypsennettyä bataattia. ’UCHIKI KURI’ Oranssit hedelmät, joiden maku muistuttaa pähkinää. ’GELE REUZEN’ Erityisen iso ja nopeaskasvuinen kurpitsa. ’DELICA’ F1 Tummanvihreä hedelmä, jonka hedelmäliha on oranssia ja kiinteää.


1

4

2

5

3

6

SUOSIKKILAJIKKEET

1. ’ESO’ Kurpitsa, jonka siemenet ovat kuorettomat.

2. ’NELSON’ F1 Kaunis ja maukas sinivalkoinen kurpitsa.

3. ’SUNSEANSE’ F1 Tuottaa monta hedelmää pitkän ajan kuluessa.

4. ’VEGETABLE SPAGETTI’ Hedelmäliha muistuttaa koostumukseltaan

spagettia.

5. ’TOM FOX’ Klassinen Halloween-kurpitsa lyhdyiksi ja ruoanlaittoon.

6. ’TURK’S TURBAN’ Kauniita, syötäviä kurpitsoja erityisesti koristeiksi.

KURPITSA RUOANLAITOSSA Kurpitsa on tärkeä kasvi, jota täällä Euroopassa on käytetty ruoanlaitossa aina 1800-luvulta saakka. Usein hedelmäliha paistetaan, keitetään tai kypsennetään uunissa ja käytetään keittoihin, patoihin, piirakoihin, kakkuihin ja täytteisiin. Kurpitsansiemenet sisältävät myös paljon ravinteita. Niitä voi paahtaa uunissa ja käyttää sen jälkeen leivonnaisissa, myslissä tai salaatin koristeena.

RESEPTI

KURPITSAKEITTO

EMI- VAI HEDEKUKKIA?

Tiesitkö, että kurpitsan taimessa on emi- ja hedekukkia? Emikukan tunnistaa parhaiten siitä, että heti kukan alapuolella on näkyvissä pieni pallukka, tuleva kurpitsa. Jos emikukka ei hedelmöity hedekukan siitepölystä, se tippuu pois. Jos puutarhassasi on vain vähän pölyttäjiä, voit itse koettaa siirtää siitepölyä heteestä emiin esimerkiksi pensselin avulla. Useimmiten apua ei tarvita, vaan pölyttäjät hoitxavat asian.

NÄITÄ TARVITSET Noin 1 kg kurpitsaa 1 keltainen sipuli 8 dl vettä 2 dl kermaa 1 rkl raastettua inkivääriä 1 rkl öljyä Suolaa, mustapippuria ja chiliä oman maun mukaan TEE NÄIN 1. Leikkaa sipuli pieneksi ja kuullota yhdessä chilin, mustapippurin ja inkiväärin kanssa öljyssä. 2. Kuori, poista siemenet ja pilko kurpitsa. Mitä pienempiä paloja, sitä nopeammin kurpitsa kypsyy. 3. Lisää kurpitsa, vesi ja kerma pataan. Keitä, kunnes kurpitsan palat ovat pehmeitä. 4. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Mausta suolalla. PUUTARHAN ILO 2021

17


kylvä helposti Kun kylvät kasvit itse siemenestä lähtien, saat viljelyharrastukseesi vaihtelua ja monipuolisuutta. Siementen kylväminen on sitä paitsi hauskaa! Olemme koonneet tähän käytännön vinkkejä siitä, kuinka pääset kylvöissä alkuun riippumatta siitä, harrastatko viljelyä puutarhassa, parvekkeella, ikkunalaudalla vai keittiön työskentelytasolla. Ennen kuin huomaatkaan, joka paikassa alkaa orastaa! KUVAT: Andrea Turander

ESIKASVATTAMINEN SISÄTILOISSA

SUORAKYLVÖ ULOS

Siemenet, jotka kehittyvät hitaasti, esimerkiksi munakoiso, chili ja paprika sekä jättiverbena, kelloköynnös ja heliotrooppi, on parasta kylvää jo varhain. Muutoinkin, kun kylvät varhain, pääset myös korjaamaan satoa aikaisemmin.

Siementen kylväminen suoraan maahan tai kasvilavalle on mahdollista, jos siemenet kestävät kylmää tai kasvavat nopeasti. Suurin osa siemenistä sopii kylvettäviksi suoraan, ja silloin esikasvatusastiat eivät vie tilaa sisältä.

Tee näin: 1. T äytä viljelyastia kylvömullalla ja kastele. Kylvä siemenpussissa olevien ohjeiden mukaan. 2. Siirrä pikkutaimet taimimultaan suurempiin ruukkuihin, kun siemenet ovat itäneet ja taimet ovat muutaman senttimetrin korkuisia. 3. Totuta taimet ulkoilmaan (karaise), kun hallan vaaraa ei enää ole.

Tee näin: 1. Puhdista pois kivet ja rikkakasvit. Lannoita maa ja kastele se kosteaksi. 2. Tee maahan pieniä koloja tai vedä siihen kylvövako. Kylvä siemenpussissa olevien ohjeiden mukaan. 3. Kastele vielä kerran varovasti niin, että siemenet eivät lähde karkuun. Pidä kylvös kosteana, kunnes siemenet ovat itäneet.

VINKKI!

Pidä kylvös kosteana peittämällä se valoa ja ilmaa läpäisevällä materiaalilla. Lasista tai muovista tehty pienoiskasvihuone tai rei’itetty muovikalvo käy hyvin.

18

PUUTARHAN ILO  2021

VINKKI!

Kun peität kylvöksen kuitukankaalla kauden alussa, sen alle muodostuva mikroilmasto suo erinomaiset olosuhteet siementen itämiselle. Kangas myös suojaa haittaeläimiltä, pitää kosteuden tallessa ja tasoittaa lämpötilaa.


SANASTO KARAISEMINEN tarkoittaa sitä, että totutat taimen vähitellen ulkoilmaan – sekä kylmään tuuleen että voimakkaaseen auringonpaisteeseen. Aseta taimi aluksi ulos suojaisaan paikkaan hetkeksi ja pidennä aikaa joka päivä noin viikon ajan. ESIKYLVÖ TAI ESIKASVATUS – tällä tarkoitetaan siementen kylvämistä pieniin kaukaloihin tai kylvökapseleihin sisätiloissa ennen pikkutaimien siirtämistä ulos. LANNOITTAMINEN tarkoittaa ravinteiden lisäämistä maahan esimerkiksi kompostin tai kasviravinteen muodossa. KYLVÖKAPSELI on esimerkiksi kookoskuidusta tai turpeesta valmistettu pieni kuutio tai lieriö, jossa taimia voi esikasvattaa. ISTUTUS-/KUKKAMULTA on ravinteikasta multaa, joka sopii hieman suuremmille taimille. KYLMÄKÄSITTELY tarkoittaa siementen käsittelyä, jossa kylvös jätetään joksikin aikaa kylmään (mieluiten muutamaan pakkasasteeseen). KYLVÖMULTA on hienojakoista ja vähäravinteista multaa, joka edistää juurten kehittymistä alusta pitäen.

VINKKI!

Kun käytät kylvönauhaa, taimien väliin muodostuu alusta asti juuri oikean mittainen kylvöväli. Tee maahan vako, aseta kylvönauha siihen ja kastele kunnolla ennen kuin peität vaon mullalla. Kastele sitten vielä kerran. Siemenet pysyvät näin paikoillaan, eikä harventaminen ole tarpeen.

PUUTARHAN ILO  2021

19


KYSY ASIANTUNTIJALTA

MILLOIN KURKUT ON HYVÄ KYLVÄÄ?

VASTAUS: Kurkku kasvaa suhteellisen nopeasti. Keväällä ennen taimien siirtämistä ulos, kurkkua on hyvä esikasvattaa sisällä noin kuukauden ajan. Taimet voi istuttaa kasvimaalle tai ruukkuun, kun hallan vaaraa ei enää ole. Haluaisitko nauttia itse viljellyistä kurkuista vuoden ympäri? Kokeile Viljele vuoden ympäri -siemenvalikoimastamme löytyviä sisällä kasvatettavia lajikeita ja saat satoa kaikkina vuodenaikoina.

HALUAISIN KEVÄÄLLÄ KUKKIVIA TULPPAANEJA. MILLOIN NE ON HYVÄ ISTUTTAA?

VASTAUS: Tulppaanit ja muut keväällä kukkivat sipulikukat, kuten keltanarsissit, helmihyasintit ja krookukset istutetaan syksyllä, elokuusta marraskuun puoliväliin.

PARASTA ENNEN -PÄIVÄMÄÄRÄ ON JO MENNYT, VOINKO VIELÄ KÄYTTÄÄ SIEMENIÄ?

VASTAUS: Kun siemenet on säilytetty kuivassa, pimeässä ja viileässä paikassa, ne saattavat itää vielä vuosiakin parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Voit kokeilla itävyyttä kotona nähdäksesi, vieläkö siemenissä riittää puhtia. Laita siemeniä vesilasiin. Siemenet, jotka vielä vuorokauden kuluttua kelluvat veden pinnalla, eivät luultavasti enää idä. Siemenet, jotka putoavat lasin pohjalle, luultavasti itävät. Toinen tapa testata itävyyttä on kostuttaa suodatinpaperi, vanua tai talouspaperiarkki vedellä. Asettele se astian pohjalle ja peitä muovikalvolla. Siirrä astia 20 asteeseen, jotta siemenillä on kalvon alla ihanteelliset itämisolosuhteet. Siemenet, jotka lähtevät itämään, voit siirtää multaan kasvamaan.

20

PUUTARHAN ILO  2021

Tässä puutarhamestari Veronika Nauf Steinsholt vastaa usein esitettyihin kysymyksiin siemenistä ja kylvämisestä. Lisää kylvö- ja kasvatusvinkkejä? Seuraa meidän Instagramissa ja Facebookissa @nelsongarden.suomi


SIEMENKUVASTO SIEMENIÄ JA SIPULEITA - VALITSE OMA SUOSIKKISI

23 VILJELE VUODEN YMPÄRI Kylvä vuoden kaikkina kuukausina ja saat pidemmän satokauden.

30 VILJELYÄ VEDESSÄ

Harvy-viljelylaatikossa voit viljellä itse ruokasi ilman multaa.

34 VILJELYÄ SISÄTILOISSA

Syötävää pienessää koossa: Micro Leaf -lehdet ja idut.

38 VIHANNEKSET Viljele sellaista mistä pidät.

60 ISTUKASSIPULIT

Löydä sipuleiden runsas makumaailma.

63 KUKAT

Kutsu pölyttäjät puutarhaasi kesäkukkien avulla.

81 KUKKASIPULIT

KUVA: Anna Lindeqvist

Valitse helpoin tie kukkien kasvatukseen.

PUUTARHAN ILO  2021

21


tietoa siemenistä KOEVILJELY JA VALINTA

Koeviljelemme runsaasti kukka- ja vihanneslajikkeita – noin 200 lajiketta vuodessa – joita toimittajat suosittelevat pohjoisille leveysasteille. Viljelemme pääasiassa harrasteviljelijöille kehitettyjä lajikkeita, mutta valitsemme etenkin leikkokukkalajikkeet myös ammattilaiset huomioiden. Jotta lajike pääsee valikoimaan, sen on menestyttävä hyvin pohjoisissa olosuhteissa, oltava vastustuskykyinen sairauksille ja annettava hieno sato! ITÄVYYS

Testaamme kaikki siemenet välittömästi uuden erän saapuessa. Siemenpussiin on merkitty lain vaatima minimi-itävyys. Lähes kaikilla koeviljellyillä lajikkeilla on tätä huomattavasti korkeampi itävyys. Siksi taimia tulee usein enemmän kuin mitä pussissa luvataan. KESTÄVYYS JA VARASTOINTI

Noudatamme siementen päiväysmerkinnöissä EU:n ja Ruotsin maatalousviraston lakeja ja asetuksia. Jos siemeniä pidetään pimeässä, kuivassa ja viileässä, ne kestävät yleensä paljon pussiin merkittyä päiväystä pidempään ja niitä voi kylvää vuosia päiväyksen jälkeen. Osa siemenistä, mm. palsternakan, salaatin, asterin ja petunian siemenet, ovat sellaisia, jotka yleensä menettävät itävyyden melko nopeasti. OIKEA SIEMEN PUSSISSA

Meille toimitetaan suuri määrä siemenlajikkeita kautta varten. Teemme kaikkemme 22

PUUTARHAN ILO  2021

varmistaaksemme, että siemenpussiin pakataan oikea lajike. Jokaisen lajikkeen jälkeen koneet puhdistetaan huolellisesti. Valitettavasti joskus saattaa tapahtua jotain odottamatonta, jolloin kuluttajan palaute kuvineen on kullan arvoista. OTA YHTEYTTÄ

Toisinaan siemen ei idä tai taimi ei kasva odotetusti, vaikka siemenpussin kylvö- ja viljelyohjeita on tarkasti noudatettu. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä asiakaspalveluun info@nelsongarden.fi, niin yritämme yhdessä selvittää, mistä ongelma johtuu. Tärkein tieto jatkotutkimusta varten on lajikkeen erätieto, joka löytyy leimattuna siemenpussin takaa alaosasta. Voimme tarvittaessa testata kyseisen erän itävyyden uudelleen. KESTÄVÄ KEHITYS JA VASTUULLISUUS

Terve planeetta on viljelemisen edellytys. Uskomme, että viljelyllä voi olla myönteinen vaikutus sekä planeettaamme että meihin ihmisiin. Viljelytuotteiden toimittajana meidän vastuullamme on valita sellaiset materiaalit ja tuotantotavat, joiden myötä oma ympäristöjalanjälkemme on mahdollisimman pieni eikä toiminnastamme koidu vahinkoa. Se onnistuu oppimalla, sopeutumalla ja kehittämällä sekä valitsemalla sellaisia yhteistyökumppaneita, jotka jakavat kanssamme samat arvot. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa nelsongarden.fi.


VILJELE VUODEN YMPÄRI

tervetuloa kylvämään vuoden ympäri Kylvämällä vuoden kaikkina kuukausina saat jatkuvan satokauden, jolloin myös työn määrä jakautuu tasaisesti. Lisäksi voit kylvää siemenet silloin, kun menestymisen edellytykset ovat parhaat mahdolliset kullekin kasville. Sivuilla 24–27 olevat lajikkeet on valinnut puutarhabloggari Sara Bäckmo. Jokaisessa pussissa on kylvöohjeet neljälle eri vuodenajalle, voit kylvää siemenet juuri silloin kun haluat.

KUVA: Markus Danielsson

Sivuilta 28–29 löydät matalia tomaatin ja kurkun taimia, jotka sopivat kasvatettaviksi myös sisällä, vihanneksia, joita on esikasvatettava jo talvella, jotta ne ehtivät tuottaa satoa, sekä kukkia, joita voi kylvää ulos jo syksyllä ja talvella.

PUUTARHAN ILO  2021

23


Herne

Herne, Sokeri-

Herne, Taittoydin-

Kaali, Pinaattikiinan-

Kaali, Pinaattikiinan-

Täydellinen viljeltäväksi usein ja paljon. Mieto ja herkullinen herneenpalko, joka kasvaa ikkunalla, kasvihuoneessa tai avomaalla. Toista kylvö muutaman viikon välein. Korjaa versot, kun ne ovat noin 10 cm.

'Tom Thumb' Matala sokeriruokoherne, täydellinen ruukkuviljelyyn tai reunakasviksi. Palot ovat mehukkaita ja kypsyvät aikaisin. Erinomainen viljellä aikaista satoa varten kasvihuoneessa, suojatuilla kauluslavoilla, ulkona ja parvekkeella.

'Bonsai' F1 Maukas nopeakasvuinen kaali vahvoilla rapeilla varsilla ja miedoilla lehdillä. Pieni lajike, joka kehittää pieniä kaalintaimia vain muutamassa viikossa. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

11553

'Norli' Matala ja nopea sokeriherne, maukkaat herneenpalot. Täydellinen kylvää aikaisin keväällä kasvihuoneessa aikaista satoa varten. Kasvaa vain 60 cm korkuiseksi, tarvitsee vain yksinkertaisen tuen pysyäkseen pystyssä. 11538

11539

11522

Colour Crunch Blend Sekoitus nopeakasvuisia kaaleja rapeilla varsilla ja miedoilla lehdillä. Lehdet ovat erivärisiä ja sopivat istutettavaksi pienilehtistä satoa varten kauden alussa ja lopussa. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

Kaali, Japanin-

Kaali, Kailaan

Kaali, Kerä-

Kaali, Kyssä-

Kaali, Lehti-

Tatsoi Äärimmäisen kylmänkestävä aasialainen kaalilajike. Kasvattaa matalan lehtiruusukkeen, jonka voi leikata lehti lehdeltä tai kokonaan. Lehtiä voidaan käyttää tuoreena tai valmistettuna kuten pinaattia. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

'Kichi' Mieto ja nopeakasvuinen kaali, joka istutetaan lähinnä syksyllä. Kukan nuput, lehdet ja mehukkaat varret korjataan, kasvattaa nopeasti uudet. Muistuttaa parsakaalta maultaan ja ulkonäöltään. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

'Langedijker Bewaar 2' Upeanvärinen kaali, joka syödään tuoreena tai valmistettuna. Erittäin arvostettu, sillä kaalinpäät voidaan korjata myöhään ja myös varastoida jonkin aikaa. Punalehtinen kaali ei ole etanoiden suosimaa. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

'Blaro' Nopeakasvuinen kaalikasvi, jonka sipulimainen varsi ja lehdet voidaan käyttää. Kauniin violetti kuoreltaan ja lehdiltään, liha on valkoista. Sopii korjattavaksi keväällä, kesällä ja syksyllä. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

'Half Tall' Arvostettu talvivihannes puutarhaan. Käytä lehdet tuoreena salaattiin tai ruoanlaittoon pinaatin tavoin. Matala lajike, helppo suojata jyrsijöiltä ja jäniksiltä. Suojaa myös verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

11524

11525

11518

11521

Kaali, Lehti-

Kaali, Lehti-

Kaali, Lehti-

Kaali, Parsa-

Kaali, Ruusu-

'Scarlet' Arvostettu talvivihannes puutarhaan. Käytä tuoreena salaattiin tai ruoanlaittoon pinaatin tavoin. Ryppyiset, lähes violetit lehdet ovat kauniin väriset. Punalehtinen kaali ei ole etanoiden suosimaa. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

'Nero di Toscana' Arvostettu kaali, jonka lehdet syödään tuoreina tai valmistettuina. Muistuttaa palmua ja kutsutaan palmu- ja mustakaaliksi. Korjataan lehti kerrallaan. Voidaan viljellä tuottamaan pienilehtistä satoa aikaisin ja myöhään. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

'Red Russian' Kaali, jonka litteät lehdet käytetään vihreäkaalin tavoin. Maukas tuoreena ja pinaatin tavoin valmistettuna. Kasvaa nopeasti, helppo kylvää pientä ja isoa lehtisatoa varten. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

'CN 7006' F1 Herkullinen parsakaali, pienet kukinnot ja pitkät varret. Voidaan kasvattaa pitkin kautta, tuottaa varhaisen ja myöhäisen sadon kasvihuoneessa. Maukkaat kukinnot ja lehdet. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

'Igor' F1 Maukas kaali, joka kasvattaa pieniä kaalinpäitä suoraan korkeaan kantaan. Erittäin arvokas talvipuutarhassa, koska kasvaa hyvin syksyllä ja kestää pitkään ulkona. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

11508

11512

11520

Pisum sativum

Pisum sativum

Brassica rapa

Brassica oleracea

11517

Brassica oleracea

Brassica oleracea

11513

24

PUUTARHAN ILO  2021

Pisum sativum

Brassica oleracea

Brassica napus

Brassica rapa

Brassica oleracea

Brassica oleracea

Brassica rapa

11523

Brassica oleracea

11516

Brassica oleracea


Kaali, Ruusu-

Kaali, Savojin-

Kaali, Suippo-

Kaali, Suippo-

Kaali, Vihannessinappi

Kalette 'Autumn Star' F1 Erittäin hyvä ja kaunis korkeakasvuinen kaali. Kaikki lehdet ovat syötäviä, mutta lähinnä korjataan pitkin vartta kasvavat pienet ruusukkeet. Taimet kehittyvät hitaasti, mutta ne ovat kylmänkestäviä. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

'Vorbote 3' Nopeakasvuinen, voidaan syödä tuoreena tai valmistettuna. Täydellinen aikaiseen korjuuseen kasvihuoneessa keväällä, mutta voidaan istuttaa korjattavaksi kesällä, syksyllä ja talvella. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

'Kalibos' Punainen suippo kaali miedolla kaalinmaulla ja rapeilla lehdillä. Erityisen pitkää satokautta varten kaalinlehdet voidaan korjata lehti lehdeltä taimen jatkaessa kasvuaan. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

'Filderkraut' Erityisen suippo miedonmakuinen kaali rapeilla lehdillä. Sopii syyssatoa varten. Kestää hyvin kylmää ja voidaan pitää maassa pitkään. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

'Malachai' F1 Hyvä ja nopeakasvuinen aasialainen lehtivihannes. Maultaan mieto ja tuottaa paljon lehtiä. Viihtyy muiden aasialaisten kaalien tapaan aikaisin keväällä ja syksyllä. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

11514

11509

11510

11526

Kaurajuuri

Kiinankaali, Salaatti-

Laukka, Allium

Mangoldi, Lehti-

Mustajuuri

Erittäin herkullinen juures, yksi maukkaimmista. Maku on mieto ja hienostunut, muistuttaa artisokkaa. Arvokas puutarhassa, koska se on erittäin kestävä ja talvehtii kasvupaikalla.

'Natsuki' F1 Kaalin rapeissa vaaleanvihreissä lehdissä on voimakkaat valkoiset ruodit. Lajike kehittyy nopeasti, ja sadon voi korjata jo pieninä päinä. Sopii viljeltäväksi kasvukauden alussa ja lopussa. Sekä ulommat verholehdet että tiiviin kaalinpään voi syödä.

'Quattro' F1 Laukan leveät voimakkaat lehdet käytetään ruohosipulin tapaan. Maku muistuttaa valkosipulia. Sekä lehdet, kukat että nuput voi syödä. Monivuotinen, kasvaa joka vuosi. Mainio aikaisin keväällä, kuin keittiöpuutarhan anti ei vielä ole kovin runsas.

'Perpetual Spinach' Nopeakasvuinen mangoldi ohuilla varsilla ja lehdillä. Voidaan käyttää pinaatin tavoin. Kestää kylmää ja voi talvehtia suojaisassa paikassa korjattavaksi talvella ja keväällä.

'Duplex' Epätavallinen juures. Kasvattaa jokaisesta siemenestä useita kymmeniä senttejä pitkän mustan juuren, joka on sisältä valkoinen. Mieto maku, helppokäyttöinen. Kestävä, selviytyy talvesta kasvupaikallaan. Voidaan korjata seuraavana keväänä.

11555

11557

Nauris

Palsternakka

Papu, Härkä-

Persilja

Persilja

'Golden Ball' Kauniit kultaiset pallot, muistuttavat isoja retiisejä. Nopeakasvuinen kaalikasvi, josta käytetään sipulimainen juuri. Sopii korjattavaksi keväällä, kesällä ja syksyllä. Suojaa verkolla perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.

'White Gem' Talven parhaita juureksia, mieto maku ja satoisa. Kartiomaiset valkoiset juuret. Kestää kylmää ja jäistä maata, talvehtii useimmissa paikoissa ilman suojausta. Kylvä aina 3-5 siementä samaan paikkaan. 11548

'Grüne Perle' Kähärälehtipersiljalla on kähäräiset lehdet. Sekä lehdet että varsi voidaan käyttää ja maku sopii hyvin useimpiin ruokiin. Helppo kasvattaa, kestää kylmää ja voi talvehtia suojaisessa paikassa korjattavaksi tulevana keväänä.

'Laura' Lehtipersiljan maukkaat lehdet sopivat useimpiin ruokiin. Sekä lehdet että varsi voidaan käyttää. Helppo kasvattaa, kestää kylmää ja voi talvehtia suojaisessa paikassa korjattavaksi tulevana keväänä.

11519

'Witkiem Manita' Maukas härkäpapu, joka antaa runsaan ja aikaisen sadon. Voidaan kylvää kylmään maahan. Taimet kannattaa latvoa muutaman palkorykelmän jälkeen nopeampaa satoa varten. Sekä latvat että versot voidaan syödä kuten lehtivihannekset tuoreina tai valmistettuina.

Brassica oleracea

11511

Tragopogon porrifolius

11547

Brassica rapa L.

Brassica oleracea

Brassica rapa

Pastinaca sativa

Brassica oleracea

Allium hybrida

Vicia faba

11554

Brassica oleracea

Beta vulgaris

11535

Brassica rapa

Scorzonera hispanica L.

11556

Petroselinum crispum

11545

Petroselinum crispum

11546

PUUTARHAN ILO  2021

25


Pinaatti

Pinaatti

Pinaatti, Lamo-

Porkkana

Porkkana

'Palco' F1 Käyttökelpoisimpia lehtivihanneksia, voidaan käyttää tuoreena ja valmistettuna. Ylimääräinen voidaan pakastaa. Antaa nopean sadon ja voidaan istuttaa eri tavoin kasvupaikan ja kauden mukaan. Pitää ravinteikkaasta maasta.

'Butterflay' Käyttökelpoisimpia lehtivihanneksia, voidaan käyttää tuoreena ja valmistettuna. Ylimääräinen voidaan pakastaa. Antaa isolehtisen sadon, voidaan viljellä eri tavoin kasvupaikan ja kauden mukaan. Pitää ravinteikkaasta maasta.

Neuseelaender Hyödyllinen lehtivihannes, satoisa käytettäväksi pinaatin tavoin. Kasvattaa ison vaeltavan kasvin, joka voi painaa jopa 10 kg. Kasvaa hyvin kesällä, myöhäiskesällä ja syksyllä. Korjaa latvat ja lehdet, uudet kasvavat tilalle.

Harlequin Mix F1 Ihana sekoitus monivärisiä porkkanoita. Kasvaa nopeasti, korjuu ympäri vuoden. Voidaan istuttaa eri tavoin alustan mukaan; riveihin, isoihin ruukkuihin ja kylvämällä alustalle ja peittämällä mullalla.

'Nantaise 2' Hyvä porkkana, joka kasvaa nopeasti ja antaa hyvän sadon ympäri vuoden. Voidaan istuttaa eri tavoin alustan mukaan; riveihin, isoihin ruukkuihin ja kylvämällä alustalle ja peittämällä mullalla.

11530

11531

11536

11550

11551

Porkkana

Punajuuri

Retiisi

Retiisi

Retiisi

'Rothild' Maukas ja mehukas porkkana, joko voidaan korjata kylmällä. Voi olla kylmässä maassa pitkään menemättä pilalle ja talvehtia aikaista korjuuta varten. Suojaa roudalta oljilla tai lehdillä. 11552

'Bull´s Blood' Kaunis punajuuri viljeltäväksi syvänpunaisten lehtien takia. Miedot lehdet tuovat kontrastia salaatteihin, sopii ruoanlaittoon pinaatin tavoin. Lehdet voidaan korjata myöhään syksyllä. Voi talvehtia suojatulla kylvöllä.

'De dix-huit jours' Nopea retiisi, korjausvalmis 18 päivässä. Retiisit tarvitsevat paljon vettä, jotta niistä tulee rapeita ja maukkaita. Kasvu parasta keväällä ja syksyllä, vältä kesäkylvöä, sillä ne kukkivat helposti. Kylvä usein saadaksesi pitkän satokauden.

'French Breakfast 3' Pitkänomainen ja maukas retiisi. Retiisit tarvitsevat paljon vettä, jotta niistä tulee rapeita ja maukkaita. Kasvu parasta keväällä ja syksyllä, vältä kesäkylvöä, sillä ne kukkivat helposti. Kylvä usein saadaksesi pitkän satokauden.

'Burro Gigante' Kirkkaanpunainen ja jättikokoinen retiisi. Retiisit tarvitsevat paljon vettä, jotta niistä tulee rapeita ja maukkaita. Kasvu parasta keväällä ja syksyllä, vältä kesäkylvöä, sillä ne kukkivat helposti. Kylvä usein saadaksesi pitkän satokauden.

11549

11527

11528

11529

Salaatti, Baby Leaf

Salaatti, Kerä-

Salaatti, Rukola

Salaatti, Side-

Salaatti, Side-

Baby Leaf mix Sekoitus 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo rossa', 'Australische Gele' ja 'Rouge Grenobloise'. Itää parhaiten viileässä maassa, kasvaa hyvin kylmässä. Runsas kastelu tuo maukkautta. Suojaa harsolla syksyllä satokauden pidentämiseksi.

'Merveille des quatre saisons' Kaunis salaatti punasävyisillä lehdillä. Kasvaa hyvin viileässä. Suojaa harsolla syksyllä satokauden jatkamiseksi. Salaatti itää parhaiten viileässä maassa, runsas kastelu tuo maukkautta.

Miedon pippuriset, maukkaat lehdet salaatteihin, voileipiin ja ruoanlaittoon. Kasvaa hyvin varsinkin keväällä ja syksyllä. Kastele säännöllisesti maukkaiden lehtien saamiseksi. Helppo viljellä kaikissa kasvupaikoissa hyvin tuloksin.

'Little Gem' Pienet päät, voidaan kylvää tiheään. Kasvaa hyvin viileässä. Suojaa harsolla syksyllä satokauden jatkamiseksi. Salaatti itää parhaiten viileässä maassa, runsas kastelu tuo maukkautta.

'Intred' Pieni punalehtinen kompakti pää, joka voidaan kylvää tiheästi. Kasvaa hyvin viileässä. Suojaa harsolla syksyllä satokauden jatkamiseksi. Salaatti itää parhaiten viileässä maassa, runsas kastelu tuo maukkautta.

11500

11534

11505

11506

Spinacia oleracea L.

Daucus carota L

Lactuca sativa

11507

26

PUUTARHAN ILO  2021

Spinacia oleracea L.

Beta vulgaris

Lactuca sativa

Tetragonia tetragonioides

Raphanus sativus

Eruca sativa

Daucus carota L

Raphanus sativus

Lactuca sativa

Daucus carota L

Raphanus sativus

Lactuca sativa


Salaatti, Tammenlehti-

Salaatti, Tammenlehti-

Salaatti, Tammenlehti-

Salaatti, Tammenlehti-

Salaattikleitonia

'Lollo Bionda' Rapea salaatti, joka voidaan korjata lehti kerrallaan. Kasvaa hyvin viileässä. Suojaa harsolla syksyllä satokauden jatkamiseksi. Salaatti itää parhaiten viileässä maassa, runsas kastelu tuo maukkautta.

'Red salad bowl' Salaatti, jossa kauniin punaiset löysästi kiinnittyneet päät. Kasvaa hyvin viileässä. Suojaa harsolla syksyllä satokauden jatkamiseksi. Salaatti itää parhaiten viileässä maassa, runsas kastelu tuo maukkautta.

'Salad Bowl' Salaatti löysällä päällä ja kauniilla vihreällä värillä. Kasvaa hyvin viileässä. Suojaa harsolla syksyllä satokauden jatkamiseksi. Salaatti itää parhaiten viileässä maassa, runsas kastelu tuo maukkautta.

'Cerbiatta' Liuskainen tammenlehväsalaatti kestää hyvin kylmää. Suojaa harsolla syksyllä satokauden jatkamiseksi. Salaatti itää parhaiten viileässä maassa, runsas kastelu tuo maukkautta.

Yksi talven tärkeimmistä lehtivihanneksista. Kasvattaa maukaslehtiset kimput korjattavaksi talvella ja keväällä. Kasvaa hyvin pimeästä ja kylmästä huolimatta. Kylvä mielellään suojaiseen paikkaan suojaan sateelta ja lumelta.

11501

11502

11503

11504

11533

Salaattivuonankaali

Sipuli, Pilli-

Sipuli, Pilli-

Sipuli, Purjo-

Tarhamaltsa

'Vit' Talven ehkä tärkein lehtivihannes. Kestää kylmää. Istutus kasvihuoneeseen pidentää satokautta. Varmista ilmastointi, sillä talvisalaatti voi kärsiä homeesta syksyllä ja talvella Voi talvehtia myös avomaalla.

'White Lisbon' Hyvä nopeakasvuinen sipuli, joka on helppo kylvää. Voidaan korjata useimmissa vaiheissa ja pitää siksi maassa kauan. Syö mielellään sekä kanta että maukas varsi. Voidaan pakastaa.

'Apache' Tummanvioletti salaattisipuli, joka on helppo istuttaa. Voidaan korjata useissa vaiheissa, jolloin antaa syömistä pitkän ajan. Syö mielellään sekä kanta että maukas varsi. Voidaan pakastaa.

11532

11542

11543

'Blaugrüner Winter' Helposti viljeltävä, talvehtii ulkona leutoina talvina. Kaiva ylös ja istuta kasvihuoneeseen korjuun helpottamiseksi talvella ja keväällä. Maan jäätyessä maanpäällinen osa voidaan leikata. Sipuli kasvaa uudelleen ennen kukkimista, kun maa sulaa.

'Rubra' Kaunis lehtivihannes, joka tuo väriä salaattiin punaisilla lehdillään. Voidaan käyttää pinaatin tavoin. Tarhamaltsa on myös yksi puutarhan rikkaruohoista, joka leviää helposti. Erittäin arvostettu viljeltynä.

11540

11537

Lactuca sativa

Valerianella locusta

Lactuca sativa

Allium cepa

Lactuca sativa

Allium cepa

Lactuca sativa

Allium ampeloprasum

Claytonia perfoliata

Atriplex hortensis

kylvä lumeen Tilli, Lehti-

Anethum graveolens L.

'Bouquet' Tilli on enemmän mauste kuin puhdas lehtivihannes. Se sopii täydellisesti viljeltäväksi kevätsatoon ja voidaan käyttää tuoreena ja valmistettuna. Tämä matala laji antaa aikaisen sadon pieniä taimia. 11544

Esimerkiksi salaattia, pinaattia, tilliä ja rucolaa voi kylvää kylmään tai jopa jäiseen maahan.

PUUTARHAN ILO  2021

27


Haluatko kylvää talvipimeällä? Älä unohda kasvivaloa! Lue kasvivaloa s. 33

Kasvata tomaatteja ja paprikaa sisällä Tomaatin ja kurkun kaltaisia vihanneksia voi kasvattaa myös sisällä, jos valitset melko pienikokoisina pysyviä lajikkeita. Siemenpusseissa on annettu vinkkejä siitä, kuinka onnistut kasvattamisessa parhaiten. Kurkut pitävät ajoittaisesta suihkuttelusta ja kaipaavat kasvivaloa tuottaakseen satoa. Sato ei välttämättä ole yhtä suuri kuin ulkona, mutta vihannesten kasvattaminen sisätiloissa on silti hauska projekti. Ja mikä onkaan ylellisempää kuin nauttia ikiomista tomaateista ja kurkuista keskellä talvea!

Artisokka, Latva-

Kehäkukka, Tarha-

Kelloköynnös

'Vert de Provence' Komea artisokka. Viljellään avomaalla tai ruukussa lämpimässä. Esikasvata sisällä kylvömullassa kasvivalon alla. Idätä huoneenlämmössä, siirrä viileämpään. Taimettumisen jälkeen kouli 1/ruukku lannoitettuun multaan. Aloita korjuu n. 6kk kylvöstä, vain nuput korjataan.

Helppohoitoinen ja vaatimaton, kaunis leikkokukka. Kylvä suoraan kasvupaikalle tai esikasvata sisällä ja istuta ulos taimettumisen jälkeen. Kukkii n.3kk kylvöstä. Kukkii pitkään, jos kuihtuneet leikataan pois. Siementää, jos siemenet saavat kehittyä. Sopii viherlannoitteeksi.

Köynnöskasvi aurinkoiselle kasvupaikalle. Esikasvata sisällä kasvivalon alla. Liota siemeniä n.1h, kylvä harvaan kosteaan kylvömultaan. Idätä huoneenlämmössä, siirrä viileämpään. Taimettumisen jälkeen kouli 1/ruukku lannoitettuun multaan. Pitkät kärhet tarvitsevat tuen. Kukkii n.20vkoa kylvöstä.

Cynara cardunculus

11562

28

PUUTARHAN ILO  2021

Calendula officinalis

11579

Cobaea scandens

11576


Kurkku, Kasvihuone-

Kurkku, Kasvihuone-

Kurkku, Kasvihuone-

Munakoiso

Paprika, Chili-

'Picolino' F1 Minikurkkku, sileä kuori. Tekee vain emikukkia. Esikasvata sisällä kasvivalon alla. Kylvä 1 siemen/ruukku, 2/3 lannoitettua ja 1/3 taimimultaa päälle. Idätä 25°C:ssa, siirrä huoneenlämpöön. Kouli samaan syvyyteen kuin kylvöruukussa, ei syvemmälle. Tarvitsee tuen. Aloita korjuu n.3kk kylvöstä.

'Baby' F1 Sileäkuorinen minikurkku. Tekee vain emikukkia. Esikasvata sisällä kasvivalon alla. Kylvä 1 siemen/ruukku, 2/3 lannoitettua ja 1/3 taimimultaa päälle. Idätä 25°C:ssa, siirrä huoneenlämpöön. Kouli samaan syvyyteen kuin kylvöruukussa, ei syvemmälle. Tarvitsee tuen. Aloita korjuu n. 3kk kylvöstä.

'Formule' F1 Sileäkuorinen minikurkku. Tekee vain emikukkia. Esikasvata sisällä kasvivalon alla. Kylvä 1 siemen/ruukku, 2/3 lannoitettua ja 1/3 taimimultaa päälle. Idätä 25°C:ssa, siirrä huoneenlämpöön. Kouli samaan syvyyteen kuin kylvöruukussa, ei syvemmälle. Tarvitsee tuen. Aloita korjuu n. 3kk kylvöstä.

'Jewel Amethyst' F1 Varhainen munakoiso ikkunalle, kasvihuoneeseen tai ulos suojaiseen paikkaan. Esikasvata sisällä kasvivalon alla. Idätä huoneenlämmössä, siirrä viileämpään. Taimettumisen jälkeen kouli 1/ruukku lannoitettuun multaan. Aloita korjuu n. 4kk kylvöstä/n.10cm hedelmät.

'Hot Lemon' Kiehtova hieman sitruksen makuinen chili. Esikasvata sisällä kylvömullassa kasvivalon alla. Idätä 25°C:ssa, siirrä huoneenlämpöön. Taimettumisen jälkeen kouli 1/ruukku lannoitettuun multaan. Aloita korjuu n.4kk kylvöstä. Pese kädet huolellisesti koskettuasi hedelmiin.

11559

11560

11561

11558

11565

Paprika, Chili-

Paprika, Chili-

Paprika, Vihannes-

Ruiskaunokki

Selleri, Mukula-

'Jamaican Bell' Mieto chiliajike, jolla kellomaiset hedelmät. Esikasvata sisällä kylvömullassa kasvivalon alla. Idätä 25°C:ssa, siirrä huoneenlämpöön. Taimettumisen jälkeen kouli 1/ ruukku lannoitettuun multaan. Pese kädet huolellisesti koskettuasi hedelmiin. Aloita korjuu n.5kk kylvöstä.

'Pikito' Tuottoisa chililajike, jolla pienet hedelmät. Esikasvata sisällä kylvömullassa kasvivalon alla. Idätä 25°C:ssa, siirrä huoneenlämpöön. Taimettumisen jälkeen kouli 1/ ruukku lannoitettuun multaan. Aloita korjuu n. 4kk kylvöstä. Pese kädet huolellisesti koskettuasi hedelmiin.

'Blue Boy' Vaatimaton kesäkukka. Kaunis kimpuissa, kuivattuina tai syötävinä koristeina. Kylvä suoraan kasvupaikalle tai esikasvata sisällä ja istuta ulos taimettumisen jälkeen. Kylvä/ istuta harvaan, niin taimet haaroittuvat. Kukkii n.3kk kylvöstä ja pitkään, jos kuihtuneet nypitään pois.

'Mars' Suuri sileä juuriselleri. Pystysuoraan kasvava lehdistö, vastustuskykyinen. Esikasvata sisällä kasvivalon alla. Kylvä harvaan kosteaan kylvömultaan. Idätä/kasvata 20°C:ssa, itää hitaasti. Taimettumisen jälkeen kouli lannoitettuun multaan. Aloita korjuu n.6kk kylvöstä. Voidaan varastoida.

11566

11567

'Cupid' F1 Pieni paprikalajike ikkunalle, kasvihuoneeseen tai ulos suojaisaan paikkaan. Esikasvata sisällä kylvömullassa kasvivalon alla. Idätä huoneenlämmössä, siirrä viileämpään. Taimettumisen jälkeen kouli 1/ ruukku lannoitettuun multaan. Suihkuttele usein. Poista 1. sikiäin parantaaksesi satoa. Aloita korjuu n. 3kk kylvöstä.

11575

11568

Timjami

Tomaatti, Kirsikka-

Tomaatti, Pensas-

Tomaatti, Pensas-

Verbena, Jätti-

'German Winter' Ikivihreä monivuotinen timjami, joka kestää kuivuutta. Esikasvata sisällä kylvömullassa kasvivalon alla. Idätä huoneenlämmössä, siirrä viileämpään. Taimettumisen jälkeen kouli 2/ruukku lannoitettuun multaan. Suorakylvö avomaalle mahdollinen. Aloita korjuu n.10vkoa kylvöstä. Lehdet käytetään tuoreena/kuivattuina.

'Tiny Tim' Helppohoitoinen tomaattilajike ikkunalle, kasvihuoneeseen tai ulos suojaisaan paikkaan. Esikasvata sisällä kylvömullassa kasvivalon alla. Idätä huoneenlämmössä, siirrä viileämpään. Taimettumisen jälkeen kouli 1/ruukku lannoitettuun multaan. Älä poista varkaita. Aloita korjuu n.3kk kylvöstä.

'Balkonzauber' Perinteinen tomaattilajike ikkunalle, kasvihuoneeseen tai ulos suojaisaan paikkaan. Esikasvata sisällä kylvömullassa kasvivalon alla. Idätä huoneenlämmössä, siirrä viileämpään. Taimettumisen jälkeen kouli 1/ruukku lannoitettuun multaan. Aloita korjuu n.3kk kylvöstä. Älä poista varkaita.

'Siderno' F1 Tuottoisa tomaattilajike ikkunalle, kasvihuoneeseen tai ulos suojaisaan paikkaan. Esikasvata sisällä kylvömullassa kasvivalon alla. Idätä huoneenlämmössä, siirrä viileämpään. Taimettumisen jälkeen kouli 1/ruukku lannoitettuun multaan. Älä poista varkaita. Aloita korjuu n.3kk kylvöstä.

Liilakukkainen verbena. Kasvatetaan avomaalla tai ruukussa. Esikasvata sisällä kasvivalon alla. Kylvä harvaan kosteaan kylvömultaan. Idätä huoneenlämmössä 3-4vkon ajan. Jos eivät idä, siirrä 4-6vkoksi jääkaappiin. Taimettumisen jälkeen kouli 1/ruukku lannoitettuun multaan. Siirrä viileämpään.

11571

11572

11569

11580

Cucumis sativus

Capsicum baccatum

Thymus vulgaris L.

11574

Cucumis sativus

Capsicum frutescens

Solanum lycopersicum

Cucumis sativus

Capsicum annuum

11563

Solanum lycopersicum

Solanum melongena

Centaurea cyanus

Solanum lycopersicum

Capsicum baccatum

Apium graveolens

Verbena bonariensis

PUUTARHAN ILO  2021

29


VILJELYÄ VEDESSÄ

Harvy-viljelylaatikon avulla voit viljellä kotona helposti ilman multaa. Päästäksesi alkuun tarvitset vain vettä ja ikkunalaudan. Kaikki muu löytyy aloituspakkauksesta. Kun olet täyttänyt laatikon vedellä, voit asettaa kanteen ensimmäiset esikylvetyt kylvökapselit. Tarkista veden määrä parin viikon välein. Muutaman viikon kuluttua onkin jo aika korjata sato.

30

PUUTARHAN ILO  2021

KUVA: Anna Lindeqvist

vesiviljely – ei lainkaan multaa


Harvy vesiviljelypakkaus Aloituspakkaus hydroviljelyyn. Valkoinen laatikko ja valkoinen kansi kuudelle taimelle ja esikylvetylle kapselille (3 salaattia, 3 basilikaa) + kapselikorit + 250ml erikoisravinnetta. Laatikko PS/ ABS, korit PE. Valmistettu Ruotsissa. 795x160x150mm.

Valkoinen kansi 5551 Ruskea kansi 5552 Sininen kansi 5553

LED-kasvivalaisimen ripustin Harvy 3 -laatikolle, säädettävä Harvy-laatikolle (Harvy 3, tuote 5541) tarkoitetun kasvivalaisimen ripustin. Kiinnitetään laatikkoon, jolloin laatikon voi sijoittaa mihin tahansa. Korkeutta on helppo säätää (18–35 cm). Valaisin LED Small (tuote 5564) kiinnitetään klipseillä ripustimen yläosaan. Läpinäkyvää PC/ PMMA:ta.

5608

Ravinne vesiviljelyyn 250 ml Kasviravinne, erityisesti hydro- eli vesiviljelyyn. Käytännöllinen pullo, jonka korkissa kätevä mitta-asteikko annostelua helpottamaan. Riittää useampaan viljelykertaan. 250ml. NPK 4-0,7-3.

6765

3 SUOSIKKIYRTTIÄ HARVYVILJELYLAATIKOSSA.

1. Basilika 2. Persilja 3. Korianteri

Lahjapakkauksessa on mukana myös tärkeä kasvivalo. Harvy3 Lahjapakkaus, 3 osaa Sisältää kaiken mitä tarvitaan vesiviljelyyn ja lisäksi valaisin ja ripustin. Sisältää: aloituspaketti Harvy3 (tuote 5541), LED-lista 15W (tuote 5564) ja imukuppiripustin (tuote 5604).

5546

Siemenkapseli vesiviljelyyn, ilman siemeniä 6 kylvökapselia vesiviljelyyn. Sisältää kompostoitavaa kookoskuitua, turvetta ja hieman ravinteita. Lisää omat siemenet.

5537

Harvy 3 vesiviljelyaloituspakkaus Vesiviljelypakkaus hydroviljelyyn. Valkoinen laatikko ja kansi kolmelle taimelle ja esikylvetylle kapselille (3 salaattia, 3 basilikaa) + 3 kapselikorit + 250ml erikoisravinnetta. Laatikko PS, korit PE. Valmistettu Ruotsissa. 39 x 15 x 14 cm.

5541

PUUTARHAN ILO  2021

31


KUVA: Markus Danielsson

VILJELYÄ VEDESSÄ

Lue lisää: harvy.fi

32

PUUTARHAN ILO  2021


VILJELE KUKKIA HARVYVILJELYLAATIKOSSA Harvy-viljelylaatikossa voi ilman muuta kasvattaa myös kukkia! Olemme kokeilleet kaikkea perhoskukista isoolkikukkaan. Suosikkimme Harvy-laatikossa viljeltäviksi:

VAAHTERA-AULIO voimakkaanvärisine kukkineen. KEIJUNMEKKO, joka on kauneimmillaan köynnöskasvina. PELARGONI, jonka voi kylvää siemenestä tai aloittaa pistokkaasta Myös tarhaorvokin kylväminen ja kärsimyskukan aloittaminen pistokkaasta on onnistunut. Juuri nyt testaamme auringonkukkaa ja tuoksuhernettä!

YHTEISTYÖ Harvy on kehitetty yhteistyössä ruotsalaisen Hemmaodlat-yhdistyksen kanssa. Yhdistys toimii Ruotsin maatalousyliopiston yhteydessä Alnarpissa.

Kasvivalolla vai ilman?

Taimet saavat aina kasvivalosta lisäpontta. Jopa vuoden valoisimpinakin kuukausina huomaat eron. Ikkunan läpi tuleva päivänvalo on yksinkertaisesti heikompaa kuin lampusta suoraan tuleva valo. Silti viljeleminen toki onnistuu useimmiten luonnonvalossakin aina toukokuusta elokuuhun. Jos haluat onnistua myös talvella, kasvivalon käyttäminen on välttämätöntä. Käytä ajastinta ja anna lampun valaista 12–16 tuntia vuorokaudessa. LED-listamme on saatavilla kolmessa eri pituudessa: 39, 60 ja 85 cm. 60 cm:n pituiseen, adapterilla varustettuun listaan (nro 1) voi liittää vielä kaksi 60 cm:n listaa (nro 2). 85 cm:n pituiseen, adapterilla varustettuun listaan (nro 1) voi liittää vielä yhden 85 cm:n listan (nro 2).

HEMMAODLAT EN GRÖNARE VARDAG

Grohuset

Älä epäröi laskea valoa alemmas. Anna sen roikkua enintään 10 cm:n etäisyydellä lehdistä. Näin taimet saavat enemmän valoa ja kasvavat paremmin.

PUUTARHAN ILO  2021

33


VILJELYÄ SISÄTILOISSA

Micro Leaf ja idut

KUVA: Lovisa Back

Nopein tie omaan vihannesviljelmään ovat idut ja Micro Leaf -tuotteet. Ravinnerikkaat versot ovat valmiita syötäväksi muutamassa päivässä ja Micro Leaf -pikkutaimet kasvavat nopeasti ja helposti ikkunalaudalla. Mikä lajike on suosikkisi?

34

PUUTARHAN ILO  2021


Härkäpapu Härkäpapu, joka antaa runsaan sadon rapeita lehtiä. Leikkaa ensimmäisen lehtiparin yläpuolelta, niin kasvi tuottaa uusia lehtiä.

56866

Vihanneskrassi Tällä krassilla on pienet tummanvihreät lehdet, joissa on pippurin maku. Koristeellinen salaatissa. Leikkaa ensimmäisen lehtiparin yläpuolelta, niin kasvi tuottaa uusia lehtiä.

56868

Lehtikaali Lehtikaali on täynnä antioksidantteja, C- ja E-vitamiineja. Lehdet ovat rapeita ja sävyltään sinivihreitä, ja niissä on mieto kaalin maku. Sitä voi viljellä sisällä vuoden ympäri.

56850

Kurkkuyrtti Kurkkuyrtin lehdet ovat ruokaisia ja maistuvat kurkulta. Ne ovat herkullinen lisä salaatteihin. Lehdet on hyvä korjata aikaisin, sillä suuret lehdet ovat hieman nukkaisia.

56852

Korianteri Korianteri kuuluu erityisesti aasialaisiin ja eteläamerikkalaisiin ruokalajeihin. Lehdet ovat reheviä ja raikkaita. Leikkaa ensimmäisen lehtiparin yläpuolelta, niin kasvi tuottaa uusia lehtiä.

Pinaattikiinankaali PakChoin ’Red Wizard’ -lajikkeen taipuisat lehdet ovat kauniin punaisia. Lisää pari lehteä vaikka salaatin tai kalan päälle. Leikkaa ensimmäisen lehtiparin yläpuolelta, niin kasvi tuottaa uusia lehtiä.

Retiisi Lehtiretiisi kasvattaa voimakkaanmakuisia lehtiä nopeasti. Lehdissä on kaunis vihreä väri ja vaaleanpunainen lehtiruoti. Syö ensimmäiset ja toiset lehtiparit, suuret lehdet voivat olla nukkaisia.

Sareptansinappi Sareptansinapin pienissä lehdissä on ytyä. Lehdissä on ihana maku ja kauniinmuotoiset sekä -väriset lehdet. Mainion makuyhdistelmän saat lisäämällä pieniä versoja pehmeänmakuiseen pannacottaan.

56854

56856

56858

56860

Auringonkukka Auringonkukan versot leivälle, niin saat jokaisella puraisulla vitamiineja ja hivenaineita. Versoista tulee paksuja ja rapeita, ja niissä on mieto, pähkinäinen maku. Versoja voi myös wokata kevyesti.

Herne Herneenversoja on helppo viljellä itse. Ne sopivat hienosti leivälle tai kypsennetyn kalan tai grillipihvin seuraksi. Leikkaa ensimmäisen lehtiparin yläpuolelta, niin kasvi tuottaa uusia lehtiä.

Micro Leaf 3-box Kätevät, kovamuoviset ja joka keittiöön sopivaksi muotoillut kasvatuslaatikot MicroLeaf-tuotteille. Käyttöaika vuoden ympäri. Kansissa tuuletus. Pohja ja kasvatusalusta kestävät konepesun. 65 x 20 x 14 cm.

56862

56864

5794

Micro Leaf 1-box Kätevä, kovamuovinen ja joka keittiöön sopivaksi muotoiltu kasvatuslaatikko MicroLeaf-tuotteille. Käyttöaika vuoden ympäri. Kannessa tuuletus. Pohja ja kasvatusalusta kestävät konepesun. 21 x 17 x 12 cm.

5792 PUUTARHAN ILO  2021

35


Sinimailanen Rapeat idut, mieto ja raikas pähkinänmaku. Sopivat hyvin voileivälle ja salaatteihin.

Parsakaali Rapeat idut, joissa jännittävä kaalinmaku. Voidaan myös kasvattaa versoiksi. Koristeelliset versot maistuvat miedosti pippurilta.

5651

Fenkoli, SalaattiIdut, joiden maku on pähkinäinen ja hieman lakritsimainen. Sopii salaatteihin, keittoihin ja voileivälle. Fenkolia voi käyttää sekä ituina että versoina.

Retikka Nopeasti kasvavat roosan sävyiset idut. Antavat jännän makuvivahteen salaatteihin ja lihalle. Sisältävät runsaasti vitamiineja ja mineraaleja.

5657

5658

Vihanneskrassi Helposti kasvatettava ja koristeellinen itu jossa on mieto pippurinmaku. Sopii hyvin voileipien päälle ja salaatteihin.

Retiisi Rapeat idut, joissa mieto ja raikas pähkinänmaku antaa mausteisen säväyksen salaatteihin ja wokkiruokiin.

5659

5662

HotMix Tulinen ja mausteinen itusekoitus: retiisiä ja sinappia. Maukas lisä salaatteihin, voileipiin ja lämpimiin ruokiin.

LinssiMix Kiehtova sekoitus vitamiinipitoisia linssinituja. Takaa poikkeuksellisen makuelämyksen.

5665

5666

Idätyslaatikko Idätyslaatikossa on helppo idättää monenlaisia siemeniä, esim. alfalfaa (sinimailasta). 15 x 15 cm

5670

KUVA: Annika Christensen

5656

Idätyspaketti 2 kpl Idätysalustalla on helppo idättää monenlaisia siemeniä. Sopii erityisesti pienten siementen esim. krassin idätykseen. 10 x 15,5 cm

5674

36

PUUTARHAN ILO  2021

Idätyspaketti krassille, sis. siemenet Kasvatussarja, jossa on kasvatusalusta ja 4 pussia krassin siemeniä. Miedosti pippurinmakuinen krassi on todella helppohoitoinen. 10 x 15,5 cm

5672


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

siemenpussiopas

Tuotenumero

Hintaryhmä sekä värillä että aakkosella

Lajikenimi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Tieteellinen nimi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Yksityiskohtaiset ohjeet neljällä kielellä

Lisämerkki kertoo esim. lajikkeen sopivuudesta kuivakukaksi tai ulkona kasvattamiseen

Taimi- ja riviväli sekä kylvösyvyys

Opasmerkki kertoo lajikkeen koon ja vahvuuden/makeuden Tieto siementen riittävyydestä; taimimäärä tai määrä metreinä

Kalenterissa näkyy esikasvatuksen ja suorakylvön ajankohta sekä kukkimis/ sadonkorjuuaika

Nimi neljällä kielellä

Lisämerkki, joka kertoo, onko lajiketta

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 esikasvatettava vai voidaanko se 2 kylvää

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

suoraan, minkälaisia ominaisuuksia sillä on, onko pakkauksessa kylvönauhaa tai erityisen runsaasti siemeniä (BigPack).

INFORMATIIVISET MERKINNÄT HELPOTTAVAT LAJIKKEEN VALINNASSA. Opasmerkinnät

kg

Kukan koko

Tomaatin koko

Voimakkuus

Pituus

Paino

Köynnöskasvi

Kasvihuone

Avomaa

Pölyttäjä

Mauste

Lisämerkinnät

Annuals

Erikoismerkit

1-year

Esikasvatettava vai suorakylvöllinen

Elinaika

Kylvönauha

Tuoksuva

Big Pack

kg Korkeus

Mauste

Voimakkuus

Koko

Pituus

Paino

Korkeus cm Ruotsissa viljelty siemen Ekologinen siemen

PUUTARHAN ILO  2021

37


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

vihannekset Hauskaa, kaunista ja maukasta – kolme sanaa, jotka tiivistävät vihannesten viljelyn. Viljeletpä sitten ruukuissa sisätiloissa, parvekkeella tai kasvimaalla, sinulla on kasvava valikoima luomulaatuisia siemeniä, joista valita. 38

PUUTARHAN ILO  2021

1

2

3 Hintaryhmät

4

5

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

luomusiemenet vihannesten viljelyyn

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Basilika, MausteOcimum basilicum L.

Luomutuotetut vihannesten siemenet löytyvät siemenpusseista, joissa on EU:n Organic-symboli. Nämä siemenet on sertifioitu, ja ne täyttävät EU:n luonnonmukaista viljelyä koskevat vaatimukset. Sertifiointi takaa myös alkuperän ja laadun. Lista luomulaatuisista kukkien siemenistä löytyy sivulta 64.

25 cm

Basilika, MausteOcimum basilicum var. purpurascens

25-30 cm

'Emily' Luomulaatuinen siemen. Basilika on koristeellinen, aromaattinen ja lämmöstä pitävä kasvi. Kylvä sitä ruukkuun lämpimälle ja aurinkoiselle paikalle. Lehtiä voi kerätä koko kasvukauden. Sopii pestoon ja sen maku korostuu tomaatin.

4 85041

'Rosie' Luomulaatuinen siemen. Hyvin koristeellinen punainen basilika, joka pitää lämmöstä. Kylvä ruukkuun, aseta kylvös lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan. Käytä lehdet herkulliseen punaiseen pestoon tai nauti yhdessä tomaatin ja parmesanlastujen kera.

4 85047

FOTO: Annika Christensen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Fenkoli, SalaattiFoeniculum vulgare

60 cm 'Finale' Luomulaatuinen siemen. Rapea salaattifenkoli maistuu ihanasti lakritsilta. Turvonneita lehtikantoja ja tillimäisiä lehtiä voi käyttää raakana ja kypsennettynä.

Herne, SilpoPisum sativum

65 cm

Herne, SilpoPisum sativum

200 cm

Herne, SokeriPisum sativum

60-65 cm

Kaali, JapaninBrassica rapa

'Karina' Luomulaatuinen siemen. Aikainen, lämmöstä pitävä hernelajike tuottaa runsaan sadon. Paloissa jopa 7-9 hernettä. Hyvä vastustuskyky tauteja vastaan. Korjaa satoa vähitellen, palot voi silpiä ja nauttia maukkaista herneistä. Vaihda kasvupaikkaa vuosittain, näin maa lannoittuu.

'Blauwschokker' Luomulaatuinen siemen. Siniliila silpoherne, jonka hentoja palkoja voi syödä kuin sokerihernettä. Avaa kypsät palot ja syö makeat herneet tuoreena/ryöpättynä. Anna kuivua taimessa ennen varastointia. Toista kylvö, saat tasaisen sadon. Lannoittavat maata. Vaihda kasvupaikkaa vuosittain.

'Norli' Luomulaatuinen siemen. Herkullinen hernelajike, joka tuottaa runsaan sadon makeita ja mureita palkoja. Korjaa satoa vähitellen, ennen kuin palot pyöristyvät. Palot syödään kokonaisina, joko tuoreena tai ryöpättynä ja voin kera. Toista kylvö 1-2 viikon välein. Vaihda kasvupaikkaa vuosittain.

4 86400

5 86445

4 86431

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

4 85285

Kaali, KeräBrassica oleracea

Kaali, KukkaBrassica oleracea

Kaali, KyssäBrassica oleracea

'Langedijker Bewaar 2' Luomulaatuinen siemen. Keräkaalin punaisissa kerissä on mieto kaalin maku. Korjaa sato, kun kerä tuntuu kiinteältä. Sopii ohuina suikaleina salaattiin yhdessä fetajuuston.

'Janvel' F1 Luomulaatuinen siemen. Runsassatoinen kukkakaali, joka tuottaa kauniin valkoisia ja suuria kaaleja. Hieno sekä raakana että valmistettuna, kokeile vaikkapa kukkakaalikeittoa.

4 85500

5 85432

'Azur-Star' Luomulaatuinen siemen. Hieno kyssäkaalilajike, joka tuottaa rapeita ja makeita mukuloita. Harvenna aikaisin.

5 85520

Mauste

Voimakkuus

Koko

4 85465

Pituus

Paino

Kaali, ParsaBrassica oleracea

'Westlandse Winter' Luomulaatuinen siemen. Helppo lehtikaalin lajike, korjaa satoa vähitellen. Hyvä salaatissa ja muhennoksessa. Voi talvehtia ulkona, pakkanen kihartaa lehtiä lisää.

kg Korkeus

4 85414

Kaali, LehtiBrassica oleracea

Tatsoi Luomulaatuinen siemen. Maistuva aasialainen lehtivihannes. Tummanvihreät lehdet kasvavat tiiviinä ruusukkeena. Korjaa satoa lehti kerrallaan, tai koko kasvi. Herkullinen paistettuna valkosipulin kanssa ja tarjoiltuna kalan tai lihan kera. Toista kylvö säännöllisesti. Peitä kasvuharsolla. Kestää jonkin verran syksyn hallaa.

'Calabrese natalino' Luomulaatuinen siemen. Helposti kasvatettava parsakaali. Tuottaa runsaan sadon pieneltäkin alalta. Yksi ravinnepitoisimmista vihanneksista. Mieto ja maukas raakana tai keitettynä.

3 85079

PUUTARHAN ILO  2021

39


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kaali, RuusuBrassica oleracea

Korianteri Coriandrum sativum L.

20-40 cm

'Igor' F1 Luomulaatuinen siemen. Jykeväkasvuinen ruusukaali, joka tuottaa runsaan sadon. Korjaa satoa vähitellen. Peitä kasvuharsolla ja latvo taimet elokuun lopussa. Kestää hallaa.

'Cadiz' Luomulaatuinen siemen. Korianteri on koristeellinen maustekasvi. Tee useita kylvöja kesän aikana ja korjaa satoa vähitellen. Siemenet korjataan talteen siten, että koko kasvi leikataan ja ripustetaan kuivumaan. Kuivuttuaan siemenet kerätään ja käytetään mausteena.

4 85460

Krassi, VoileipäLepidium sativum 1-5 cm

Kurkku, AvomaanCucumis sativus

Kurkku, AvomaanCucumis sativus

30 cm

12 cm

Luomulaatuinen siemen. Tunnettu, helposti sisätiloissa kasvatettava yrtti. Kylvä ja korjaa satoa säännöllisin väliajoin ympäri vuoden. Siemenestä tulee vain yksi itu, joten siementen menekki on suuri. Käytetään tuoreena.

'Marketer' Luomulaatuinen siemen. Raikas ja kestävä avomaankurkkulajike. Tuottaa runsaan sadon pitkiä, tummanvihreitä hedelmiä, joiden kuori epätasainen. Hyvin herkullinen lajike.

'Gele Tros' Luomulaatuinen siemen. Kurkun kuori on kypsänä kullankeltainen. Sopii parhaiten säilöntään. Voidaan syödä tuoreena, mutta pitää kuoria.

4 85404

4 85329

5 85336

4 85393

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kurkku, AvomaanCucumis sativus

Kurkku, KasvihuoneCucumis sativus

12 cm

10 cm

'Profi' F1 Luomulaatuinen siemen. Hieno avomaankurkkulajike, joka tekee kyhmyisiä tummanvihreitä hedelmiä. Korjaa satoa vähitellen. Tekee ainoastaan emikukkia. Liota siemeniä ennen kylvöä.

'Picolino' F1 Luomulaatuinen siemen. Herkullinen minikurkkku tuottaa runsaan sadon rapeita pieniä hedelmiä, joissa on ohut kuori. Älä anna hedelmien kasvaa liian suuriksi, vaan korjaa satoa vähitellen. Erityisen maukas tuoreena.

5 85340

5 85308

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kurpitsa, KesäCucurbita pepo

150-500 cm

'Ola Escaladora'' Luomulaatuinen siemen. Köynnöstävä kesäkurpitsa tuottaa runsaan sadon vihreitä, n. 20cm hedelmiä. Korjaa satoa säännöllisesti. Tue. Latvo sivuversot.

4 86133

5 86148

PUUTARHAN ILO  2021

1

3 Hintaryhmät

4

5

kg

Kurpitsa, JättiCucurbita maxima

3-5 Kg.

kg

1-3 Kg.

'Eso' Luomulaatuinen siemen. Kaunis pyöreä kurpitsa, jonka kuorettomat siemenet sopivat paahdettavaksi ja ruoanlaittoon. Hedelmäliha on säikeetöntä ja maukasta. Vaatii suuren kasvualan.

'Uchiki Kuri' Luomulaatuinen siemen. Kurpitsa, joka tekee kauniin pyöreitä oranssinpunaisia hedelmiä. Hedelmäliha on tummankeltaista. Sopii puolikypsänä säilöntään, varastoitavat oltava kypsiä.

5 85826

4 85829

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Maissi, SokeriZea mays

150 cm 'Golden Bantam' Luomulaatuinen siemen. Vanha klassinen maissilajike, joka tuottaa normaalimakeita tähkiä. Korjaa satoa vähitellen, kun tähkän päässä kasvava 'tupsu' on kuivunut. Herkullista grillattuna tai keitettynä voin kera.

5 85615

2

Kurpitsa Cucurbita pepo

Luomulaatuinen siemen. Kurkkuyrtti on kaunis sinikukkainen yrtti, joka siementää helposti ja tulee siten monivuotiseksi. Houkuttelee puoleensa myös mehiläisiä, kimalaisia ja perhosia. Hyvä viherlannoite suuren lehtimassansa ansiosta. Käännä maahan ennen siementämistä.

'Black Beauty' Luomulaatuinen siemen. Kaunis tummanvihreä kesäkurpitsa, joka tuottaa runsaan sadon. Käytetään tuoreena kurkun tavoin tai kypsennettynä.

40

50 cm

5 85363

Kurpitsa, KöynnöskesäCucurbita pepo

Kurkkuyrtti Borago officinalis

Mangoldi, LehtiBeta vulgaris

Mansikkakoiso Physalis grisea

2-vuotinen

'White silver 3' Luomulaatuinen siemen. Helposti viljeltävä mangoldi, joka tuottaa runsaan sadon. Kerää yksittäisiä lehtiä tai leikkaa kokonaisia taimia vähän kerrallaan. Italiassa mangoldi usein ryöpätään, jonka jälkeen se saa paistua hetken oliiviöljyn, suolan ja pippurin kanssa.

70-100 cm

2 cm Luomulaatuinen siemen. Mansikkakoison marjat ovat pieniä ja makeita, joiden ympärillä paperilyhtymäiset lehdet. Kerätään, kun marjat kellertäviä. Jälkikypsytetään sisällä. Käytetään sellaisenaan tai jälkiruokiin.

5 85369

4 85629

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Oregano Origanum vulgare L.

40 cm

Monivuotinen

Palsternakka Pastinaca sativa

Luomulaatuinen siemen. Oregano on aromaattinen sinikukkainen maustekasvi. Satoa korjataan vähitellen tai kuivataan kasvit kokonaisina nippuina.

40-60 cm

'White King' Luomulaatuinen siemen. Helppohoitoinen ja monikäyttöinen juures. Juuri kasvaa pääosin myöhäiskesällä, joten satokin korjataan myöhään. Lajikkeen pitkä juuriosa on terävä, sileä ja valkoinen. Soveltuu vaikkapa paahdettavaksi uunissa, mukaan ripaus oliiviöljyä ja suolaa. Syyskylvö aikaistaa satoa seuraavana vuonna.

4 85722

Paprika, ChiliCapsicum annuum

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

'Westlandse Lange Rode' Luomulaatuinen siemen. Runsaan sadon tuottava chilipaprika. Korjaa satoa vähitellen. Punaisten hedelmien vahvuus on ilmoitettu, vihreät miedompia. Käytä tuoreena tai kuivattuna. Pese kädet tuoretta chilipaprikaa käsiteltyäsi.

4 85237

4 85735

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Paprika, VihannesCapsicum annuum 60-80 cm

Paprika, VihannesCapsicum annuum

25 cm

60-90 cm

'Zazu' Luomulaatuinen siemen. Maukas vihannespaprika. Herkuttele tuoreeltaan tai käytä ruoanlaitossa. Viljellään suojaisassa ja lämpimässä paikassa, mielellään suurissa ruukuissa. Suihkuttele usein, jotta vältyt hyönteisiltä.

Papu, HärkäVicia faba

9 cm

60-90 cm

Papu, VahaPhaseolus vulgaris

40 cm

'Dior' Luomulaatuinen siemen. Maukas vahapapu, jossa enin osa paloista lehtien yläpuolella ja helppo kerätä. Korjaa satoa vähitellen, useasti viikossa. Mainio keitettynä ja voin kanssa tarjoiltuna.

'Olly' F1 Luomulaatuinen siemen. Hieno paprikalajike, joka korjataan vihreänä tai punaisena. Punaisena maku on makeampi. Valmista uunissa vaikkapa sipulin, kesäkurpitsan ja tomaatin kera. Suihkuta taimia usein, jotta vältyt tuhohyönteisiltä.

'Express' Luomulaatuinen siemen. Hyvin aikainen härkäpapu, jonka sato korjataan vähitellen. Nauti palot tuoreena kevyesti keitettynä tai anna tuleentua ja kuivua varastointia varten. Multaa taimet n.10cm korkuisena. Käytä tukea tuulisilla paikoilla.

5 85739

4 85115

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

5 85247

Papu, SalkoPhaseolus vulgaris 200 cm

'Markant' Luomulaatuinen siemen. Hieno salkopapulajike, joka tuottaa runsaan sadon pitkiä, säikeettömiä palkoja. Kasvata tuettuna, korjaa satoa vähitellen. Nautitaan keitettynä, sopii erinomaisesti myös pakastukseen.

5 85187

Papu, TaitePhaseolus vulgaris

40 cm

Persilja Petroselinum crispum

'Maxi' Luomulaatuinen siemen. Aikainen papulajike, joka kasvattaa kauniita vihreitä palkoja. Korjaa satoa usein, palot parhaimmillaan n.18cm pitkinä. Herkullisia kevyesti keitettynä voin kera.

5 85139

35 cm

5 85188

Persilja Petroselinum crispum

2-vuotinen

25 cm

Pinaatti Spinacia oleracea L.

2-vuotinen

'Gigante d'Italia' Luomulaatuinen siemen. Lehtipersiljan maku on voimakkaampi kuin poimulehtisten lajikkeiden. Korjaa satoa myöhäissyksyyn saakka.

'Grüne Perle' Luomulaatuinen siemen. Hyvin tiheäpoimuinen persiljalajike. Korjaa satoa myöhäissyksyyn saakka. Mainio yrtti grillatulle kalalle.

4 85792

4 85780

'Vroeg Reuzenblad' Luomulaatuinen siemen. Pinaatti on ravinnepitoinen, helppohoitoinen lehtivihannes. Tuottaa pitkän ajan, runsaan sadon tummanvihreitä lehtiä. Toista kylvö, jolloin käytettävissä on aina tuoreita lehtiä. Pidä kylvötaukoa keskikesällä, jolloin taimet virittyvät herkästi kukkaan.

4 86119

kg Korkeus

Mauste

Voimakkuus

Koko

Pituus

Paino

PUUTARHAN ILO  2021

41


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Porkkana Daucus carota L

Porkkana Daucus carota L

'Berlicum 2' Luomulaatuinen siemen. Varhaisporkkana, jonka juuriosa on sileä. Satoa korjataan vähitellen. Erittäin maukas syötäväksi tuoreena, voidaan käyttää myös parantamaan kosteutta leivissä ja leivonnaisissa. Todellinen herkku on kotitekoinen porkkanamarmelaadi. Tee useita kylvöjä kesän aikana. Soveltuu talvivarastointiin.

Punajuuri Beta vulgaris

'Rothild' Luomulaatuinen siemen. Mehukas syys- ja talviporkkana, jolla on korkea karotiinipitoisuus. Tekee suuren juuren, n.20-25cm. Maukas kevyesti keitettynä voin ja persiljan kera. Käytä tuoreena tai varastoi viileässä ja kosteassa.

4 85658

4 85660

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

'Detroit 2' Luomulaatuinen siemen. Suosittu lajike, joka tuottaa pyöreitä ja tummanpunaisia punajuuria. Erittäin maukas keitettynä voin kera. Keitä punajuuri kuorineen, kanta mukana, ettei punainen väriaine karkaa. Sopii myös raakaraasteeksi. Liian aikaisin kylvettynä taimet kukkivat helposti, jos altistuvat kevään yöpakkasille.

4 85949

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Retiisi Raphanus sativus

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Retiisi Raphanus sativus

Ruusupapu Phaseolus coccineus

200 cm 'Lady Di' Luomulaatuinen siemen. Kaunis punakukkainen ruusupapu. Kasvata säleikössä, suojaisassa paikassa. Tuottaa runsaan sadon maukkaita vihreitä palkoja, jotka voidaan valmistaa leikkopavun tapaan.

Punajuuri Beta vulgaris

'Saxa 2' Luomulaatuinen siemen. Maukas, pyöreä ja kokonaan punainen retiisi. Korjaa satoa vähitellen ja nauti retiisit tuoreina. Erinomainen lisä salaatteihin, ohuina viipaleina voileivälle tai dippilautaselle. Kylvä retiisiä joka toinen viikko, jolloin saatavilla on aina tuoretta satoa. Peitä kasvuharsolla.

'Flamboyant 2' Luomulaatuinen siemen. Maukas lajike, joka tuottaa pitkänmallisia, valkokärkisiä retiisejä. Korjaa satoa vähitellen ja nauti retiisit tuoreina. Erinomainen lisä salaatteihin, ohuina viipaleina voileivälle tai dippilautaselle. Kylvä retiisiä joka toinen viikko, jolloin saatavilla on aina tuoretta satoa. Peitä kasvuharsolla.

4 85904

4 85884

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Salaatti, KeräLactuca sativa

Salaatti, SideLactuca sativa

'Tantan' Luomulaatuinen siemen. Sidesalaatti, jota kutsutaan myös roomansalaatiksi ja cos-salaatiksi. Lajike tuottaa makeita ja rapeita tasakokoisia keriä. Korjaa satoa ensin harventamalla, sen jälkeen taimi kerrallaan. Kun toistat kylvön joka toinen viikko.

4 85995

4 86057

42

PUUTARHAN ILO  2021

1

Salaatti, Siloendiivi Cichorium endivia

'Matilda' Luomulaatuinen siemen. Mainio keräsalaattilajike, joka tuottaa hienon tasakokoisia, rapealehtisiä keriä. Korjaa satoa ensin harventamalla, sen jälkeen taimi kerrallaan. Toista kylvö säännöllisesti, saat tuoreita salaatinkeriä koko kesän.

2

3 Hintaryhmät

4

5

5 85945

5 85104

'Chioggia' Luomulaatuinen siemen. Punavalkoraitainen, makea punajuuri. Hyvä keitettynä, säilöttynä ja sopii raasteeksi. Älä kylvä liian varhain; halla voi saada taimen kukkimaan.

Salaatti, TammenlehtiLactuca sativa

'Nuance' Luomulaatuinen siemen. Siloendiivi salaatti on sikurisalaattilajike, jolla on erittäin hienoliuskaiset herkulliset lehdet. Muodostaa kauniin kerän. Kestää jonkin verran hallaa.

3 85988

Salaatti, Villirukola Diplotaxis tenufolia

'Plezir' Luomulaatuinen siemen. Salaattilajike, jolla tammenlehtimäiset, hienoliuskaiset ja poimukkaat lehdet. Korjaa satoa vähitellen. Toista kylvö säännöllisesti, saat herkullisia salaatinlehtiä koko kesän.

5 86031

Monivuotinen

Luomulaatuinen siemen. Isohietasinapilla, kutsutaan myös villirukolaksi, on voimakas ja mausteinen maku. Tuo hienon maun esim. salaattiin, yhdessä vuohenjuuston, melonin sekä pähkinöiden kera. Keskikesällä lajike kukkii helposti, poimi kukka-aiheet pois. Torju tuhohyönteiset harsolla.

5 86081

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Salaattivuonankaali Valerianella locusta

Salvia, RyytiSalvia officinalis L.

'Vit' Luomulaatuinen siemen. Kylmää kestävä salaattilajike maché, joka sopii korjattavaksi sekä syksyllä että talvella. Kutsutaan myös talvisalaatiksi. Korjaa lehtiä vähitellen tai taimi kerrallaan. Nauti maukkaita lehtiä salaatissa tai valmista pinaatin tavoin. Taimet sietävät jäätymistä ja sulamista ilman lehtivaurioita.

40 cm

Selleri, MukulaApium graveolens

Monivuotinen

Luomulaatuinen siemen. Salvia on aromaattinen maustekasvi, jolla on hopeanvihreät, hieman nukkaiset lehdet. Kerää lehtiä vähitellen ja käytä ne tuoreina tai kuivattuina, vaikkapa pekoniin kiedotun broilerinfileen kanssa.

4 86070

Sipuli, KeltaAllium cepa

Sipuli, PurjoAllium ampeloprasum

'Prinz' Luomulaatuinen siemen. Pyöreitä, tasakokoisia mukuloita tuottava herkullinen juures. Helppohoitoinen, hidaskasvuinen. Kestää kylmää syksyllä, ei keväällä. Älä vie taimia ulos liian aikaisin.

'Stuttgarter Riesen' Luomulaatuinen siemen. Maukas ruokasipuli. Korjaa sato, kun naatti kuihtuu ja varastoi kuivana. Käytetään raakana tai valmistettuna. Nauti hennoista versoista kesäisessä salaatissa.

4 86096

4 85560

'Herbstriesen 2' Luomulaatuinen siemen. Helppohoitoinen purjolajike, jolla paksu varsi ja tummanvihreät lehdet. Multaa taimet, saat pitkät valkeat varret.

4 85576

3 86021

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Sipuli, RuohoAllium schoenoprasum 30-40 cm

Monivuotinen

Sitruunamelissa Melissa officinalis L.

50 cm

Tilli Anethum graveolens L.

Monivuotinen

20-30 cm

Timjami Thymus vulgaris L.

Monivuotinen

Tomaatti Solanum lycopersicum

150-200 cm

8 cm

'Lemona' Luomulaatuinen siemen. Sitruunamelissa on koristeellinen maustekasvi, kauniinvihreät lehdet ja valkoiset kukat. Kasvata ruukussa tai kukkapenkissä. Korjaa sitruunantuoksuisia lehtiä vähitellen, käytä ruoan mausteena tai koristeena.

4 85290

4 85259

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

150-200 cm

'Golden Currant' Luomulaatuinen siemen. Pieni marjatomaatti, joka tuottaa runsaan sadon kullanoranssin värisiä hedelmiä. Hedelmät ovat maukkaita. Korjaa satoa vähitellen. Älä poista lehtihankoihin kasvavia versoja, 'varkaita'.

5 86370

60-75 cm

'Bolstar Granda' Luomulaatuinen siemen. Verraton tomaattilajike, joka antaa runsaan sadon normaalikokoisia, kauniita punaisia hedelmiä. Korjaa satoa vähitellen. Erityisen herkullista tomaatti-mozzarellasalaatissa. Tarvitsee tuen, poista "varkaat".

4 86191

5 86205

4 85275

Tomaatti, Kasvihuone Solanum lycopersicum

1 cm

'German Winter' Luomulaatuinen siemen. Helppohoitoinen ikivihreä maustekasvi, jolla aromaattiset lehdet. Suuret, kauniit roosalilat kukat houkuttelevat mehiläisiä. Korjaa satoa vähitellen.

'Staro' Luomulaatuinen siemen. Ruohosipulin lehdissä on hieno aromi ja mieto sipulinmaku. Kukat liilat, kauniin pyöreät. Korjaa lehtiä vähitellen ja käytä tuoreena salaattiin ja kylmiin kastikkeisiin. Myös syötävät kukat käyvät koristeeksi.

Tomaatti Solanum pimpinellifolium

'Gold Crown' Luomulaatuinen siemen. Tämän tillilajikkeen lehdet ovat aromaattiset, tummanvihreät ja hienoliuskaiset. Sopii erityisesti korjattavaksi lehtitillinä, sillä lajike kukkii tavallista tilliä myöhemmin. Nauti uusien perunoiden kera tai käytä kala/äyriäiskeiton mausteena. Vaihda kasvupaikkaa vuosittan.

25 cm

Tomaatti, KirsikkaSolanum lycopersicum

6 cm

150-200 cm

'Ace 55 VF' Luomulaatuinen siemen. Tomaattilajike, jolla on tiivis ja voimakas kasvutapa. Tuottaa suuria ja maukkaita punaisia hedelmiä. Korjaa satoa vähitellen. 'Varkaita' ei poisteta.

4 86355

Tomaatti, PensasSolanum lycopersicum

3 cm

50-60 cm

'Zuckertraube' Luomulaatuinen siemen. Helppohoitoinen kirsikkatomaattilajike, joka tuottaa runsaan sadon erittäin maukkaita, pieniä punaisia hedelmiä. Nauti auringonlämmittämät hedelmät suoraan pensaasta. Korjaa satoa vähitellen. Poista "varkaat".

Tomaatti, PensasSolanum lycopersicum

5 cm

50-60 cm

5 cm

'Rotkäppchen' Luomulaatuinen siemen. Punahilkaksikin kutsuttu tomaattilajike sopii erinomaisesti ruukkuun. Korjaa satoa vähitellen. Älä poista varkaita.

'Tigerette Cherry' Luomulaatuinen siemen. Keltalehtinen variantti 'Tigerette Cherry' -lajikkeesta. Sopii erinomaisesti ruukkuun. Korjaa satoa vähitellen. 'Varkaita' ei poisteta.

4 86255

5 86254

4 86337

kg Korkeus

Mauste

Voimakkuus

Koko

Pituus

Paino

PUUTARHAN ILO  2021

43


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Artisokka, Latva-

Cynara cardunculus

vihannekset

100-150 cm

Basilika, Kaneli-

Ocimum basilicum L.

40 cm

'Vert de Provence' Todellinen herkku vihannesten joukossa. Kukkamykeröiden lihamainen pohja ja kukkapohjus syödään suolavedessä keitettynä. Haasteellinen kasvatettava, vaatii pitkän kasvuajan ja paljon lämpöä. Sato korjataan kun mykeröiden piikit alkavat kääntyä ulospäin. 90442

'Cinnamon' Basilika, jossa on kanelintuoksuiset lehdet. Tuottaa lehtiä parhaiten, jos kasvin ei anneta kukkia. Latvo usein ja käytä hyvät lehdet ja hennoimmat varret vähitellen. Sopii hyviin kasvatettavaksi ruukussa aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. 90086

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Basilika, Mauste-

Ocimum basilicum L.

25 cm

Basilika, Mauste-

Ocimum basilicum var. purpurascens

25-30 cm

Basilika, Mauste-

Ocimum basilicum L.

25 cm

Basilika, MausteOcimum basilicum L.

35-45 cm

Basilika, Mauste-

Ocimum basilicum L.

30-40 cm

Ordinary Tuottaa runsaasti sileitä, vihreitä lehtiä, joissa on vahva ja aromaattinen tuoksu. Käytä tuoreet lehdet tomaattikastikkeisiin, salaatteihin, ym. Poista latva ja käytä lehdet. Sopii ruukkukasvatukseen aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. 90074

'Round Midnight' Aromaattinen basilika, jolla on suuret, koristeelliset, tummanpunaiset lehdet. Herkullista tomaattiruokiin, salaatteihin ja liharuokiin. Poista koko latvaosa ja käytä lehdet. Sopii ruukkukasvatukseen aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. 90098

'Emily' Luomulaatuinen siemen. Basilika on koristeellinen, aromaattinen ja lämmöstä pitävä kasvi. Kylvä sitä ruukkuun lämpimälle ja aurinkoiselle paikalle. Lehtiä voi kerätä koko kasvukauden. Sopii pestoon ja sen maku korostuu tomaatin ja raastetun parmesan-juuston kera. 90099

Large leaved Aromaattinen basilika, jolla on suuret ja vihreät, hieman kuhmuraiset, lehdet. Herkullista tomaattiruokiin, salaatteihin, liharuokiin sekä koristeeksi. Basilika rakastaa lämpöä ja sopii ruukkukasvatukseen aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Basilika, Pikku-

Ocimum basilicum L. ssp. minimum 30-40 cm

'Balkon Star' Tunnettu ja maukas aromaattinen yrtti, jonka lehdet sopivat tuoreena tai kuivattuna mm tomaattikastikkeisiin ja salaatteihin. Lajike kasvaa koristeellisen pallomaiseksi, pientä puuta muistuttavaksi. Voidaan kasvattaa aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. 90092

44

Basilika, SitruunaOcimum basilicum L. 30-40 cm

Fenkoli, SalaattiFoeniculum vulgare

'Lemon scent' Sitruunabasilikan raikkaanvihreät lehdet antavat hyvän sitruunanmaun salaatteihin sekä kala- ja liharuokiin. Lehtiä voi käyttää myös teenä. Poista vähitellen koko latva ja käytä lehdet. Sopii ruukkukasvatukseen aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. 90068

60 cm

90104

Herne, HarmaaPisum sativum

120-160 cm

'Fino' Hyvin erikoinen kasvi, jota viljellään sekä vihannes- että maustekasvina. Turvonneet lehtikannat muodostavat yhdessä mukulan, joita käytetään lehtisellerin tavoin. Kuivattuja siemeniä käytetään mausteena ruoanlaittoon ja leivontaan. 90308

'Siam Queen' Lajike sopii sekä koriste- että maustekasviksi. Pitkänomaisissa vihreissä lehdissä on purppuran vivahde, sen kukinto on purppuranvärinen. Sopii ruukkukasvatukseen aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. 90110

Herne, SilpoPisum sativum

'Bruno' Perinteinen herne, kestävä ja helppohoitoinen. Palot syödään sokeriherneen tapaan tai koko kasvi kuivataan, herneet kerätään ja kuivataan. Maa runsasmultainen ja läpäisevä. Kastele säännöllisesti. Tue taimet. Vaihda kasvupaikkaa vuosittain, näin maa lannoittuu. 91817

50 cm

'Kelvedon Wonder' Hyvin tunnettu ja aikainen lajike. Tuottaa runsaan sadon vajaa 10 cm pituisia palkoja, 7-9 hernettä kussakin. Matalakasvuinen, ei tarvitse tukea. Hyvä vastustuskyky tauteja vastaan. Viihtyy kuohkeassa maassa, mutta muuten vaatimaton. 91804

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Hintaryhmät

Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Herne, Silpo-

Pisum sativum

50 cm

Herne, Silpo-

Herne, Silpo-

Pisum sativum

50 cm

Pisum sativum

100-150 cm

Herne, Silpo-

Pisum sativum

80 cm

Herne, Sokeri-

Pisum sativum

75-90 cm

'Kelvedon Wonder' Hyvin tunnettu ja aikainen lajike. Tuottaa runsaan sadon vajaa 10 cm pituisia palkoja, 7-9 hernettä kussakin. Matalakasvuinen, ei tarvitse tukea. Hyvä vastustuskyky tauteja vastaan. Viihtyy kuohkeassa maassa, mutta muuten vaatimaton. 91803

'Meteor' Erinomainen varhaiskylvöön sopiva hernelajike, tuottaa varhaissadon. Korjataan n.9 cm pituisina. Palot aukaistaan ja vain herneet syödään. Erittäin hyvänmakuinen, mutta ei kovin makea, sopii pakastukseen. Sopii hyvin kasvatettavaksi maan pohjoisosissa. 91852

'Alderman' Maukas, tavallista silpohernettä hieman makeampi lajike. Pitkä satokausi, tekee hyvin runsaan sadon palkoja, joissa 7-10 hernettä. Sopii hyvin pakastukseen. Korkeakasvuinen, tarvitsee tuen. Melko vaatimaton. 91795

'Markana' Ravitseva ja helppohoitoinen lajike. Tuottaa runsaan sadon 7-8 cm pituisia palkoja, joissa erittäin maukkaat herneet, sopii hyvin pakastukseen. Terve lajike, hyvä tautiresistenssi. Helppo korjata harvahkon lehdistönsä vuoksi. Melko vaatimaton kasvupaikan suhteen. 91819

'Delikata' Suuret makeat palot syödään kokonaisina, tuoreina tai kiehautettuina. Korjaa ennen kuin palot pyöristyvät. Kylvön uusiminen pidentää satokautta. Viihtyy runsasmultaisessa, läpäisevässä maassa. Kastele säännöllisesti. Tue. Vaihda kasvupaikkaa vuosittain, maa lannoittuu. 91845

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Herne, Sokeri-

Pisum sativum 60-80 cm

Herne, Sokeri-

Herne, Sokeri-

Pisum sativum

100-120 cm

Pisum sativum

60-65 cm

Herne, Taittoydin-

Pisum sativum

70-90 cm

Herne, Taittoydin-

Pisum sativum

50 cm

'Oregon Sugar Pod' Erittäin maukas ja kasvattamisen arvoinen sokeriherne. Kasvaa hieman muita hitaammin, erityisen sopiva myöhäiskesällä korjattavaksi. 9-10 cm palot syödään kokonaisina, joko tuoreina tai kiehautettuina. Hyvä tautiresistenssi. Tue taimet. 91844

'Grijze Roodbloeiende' Vanha sokerihernelajike, jolla on suuret ja kauniit kukat. Palot ovat melko suuret, paksuseinäiset ja ihanan makeat. Ne syödään kokonaisina, joko tuoreina tai kiehautettuina. Korjaa sato ennen kuin palot pyöristyvät. Kylvön uusiminen pidentää satokautta. Tue taimet. 91836

'Norli' Luomulaatuinen siemen. Helppohoitoinen ja herkullinen hernelajike, joka tuottaa runsaan sadon makeita ja mureita palkoja. Korjaa satoa vähitellen, ennen kuin palot pyöristyvät. Palot syödään kokonaisina, joko tuoreena tai ryöpättynä ja voin kera. 91796

'Sugar Lord' Makeita, rapeita ja tavallista paksumpia taittoydinherneitä. Palot syödään kokonaisina, joko tuoreina tai kiehautettuina. Tuottaa runsaan sadon. Korjaa sato, kun palot alkavat pyöristyä. Kylvön uusiminen pidentää satokautta. 91779

'Jessy' Erittäin hyvänmakuinen hernelajike. Palot syödään kokonaisina tuoreena tai kevyesti ryöpättynä ja hieman voilla höystettynä. Kuori on paksu, mehukas ja makea. Matalakasvuinen. Sato korjataan kun palot alkavat pyöristyä. 91771

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kaali, PinaattikiinanBrassica rapa

'Summer Breeze' F1 PakChoi tai oikeastaan pinaattikiinankaali on maukas lehtivihannes, jonka pienet lehdet voi nauttia 'baby leaf' in tapaan salaatissa. Vahvavartiset suuret lehdet voi paistaa ja nauttia valkosipulin ja inkiväärin kera. 90513

Kaali, Baby Leaf

Kaali, Japanin-, seos

Brassica oleracea

Brassica rapa

'Lord Kale' Punaruotinen lehtikaali, jonka sato korjataan 'baby leaf' in tavoin. Makeat lehdet sopivat erinomaisesti mm aamiaisleivälle. Voidaan korjata myös suurina lehtinä. 90490

Kaali, KeräBrassica oleracea

Mix Aasialaisia sekavihanneksia sisältävä erikoissekoitus, joka soveltuu moneen käyttöön, esim. salaatteihin, kevyesti keitettäväksi sekä wokkaukseen. Toistuva kylvö on eduksi. Kun toistat kylvön säännöllisesti, saat käyttöösi tuoreita lehtiä ja nuoria taimia pitkään. 90460

Mauste

Voimakkuus

Koko

Pituus

'Beatrix' F1 Keräkaali, joka tuottaa pieniä kiinteitä keriä. Korjataan n. 2,5kk kylvöstä. Toista kylvö, niin saat tuoreita keriä pidempään. Viihtyy hyvin hieman savipitoisessa, runsasmultaisessa ja läpäisevässä maassa. Kastele kuivuuden vallitessa. 90552

kg Korkeus

Paino

Kaali, Kukka-

Brassica oleracea

'Multi Head' F1 Erikoinen kukkakaalilajike, joka tekee suuren kukinnon lisäksi 3-5 pientä kukintoa. Korjaa sato mahdollisimman aikaisin, jotta sivuversot ehtivät kehittyä. Nauti raakana salaatissa tai kevyesti keitettynä. 90471

PUUTARHAN ILO  2021

45


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kaali, Kukka-

Brassica oleracea

Kaali, KyssäBrassica oleracea

Kaali, Kyssä-

Brassica oleracea

Kaali, LehtiBrassica oleracea

Kaali, Lehti-

Brassica oleracea

'Idol' Hieno, aikainen kukkakaalilajike. N.9 vkon kuluttua kylvöstä saadaan pieniä, kiinteitä, valkoisia keriä. Myöhemmässä korjuussa kerät ovat suurempia. Nautitaan tuoreena salaateissa tai varhaisvihanneksena kevyesti ryöpättynä. Toistettu esikasvatus pidentää satokautta. 90474

'Blaro' Rapeimpia kaikista juureksista. Syötävä osa on maanpinnalle kohoava turvonnut varsi, raakana tai keitettynä. Lajikkeen kuori on violetinvärinen. Korjaa sato kun mukuloiden koko on n.7 cm. Helppo viljellä, nopeakasvuinen. 90570

'Delikatess weisser' Rapea erikoisuus kaalien suvussa. Vaaleanvihreä syötävä osa on maanpinnalle kohoava turvonnut varsi, keitettynä tai raakana. Korjaa sato kun mukuloiden koko on n.8 cm, n.14 vkoa kylvöstä. Helppo viljellä, nopeakasvuinen. 90576

'Half Tall' Lehtikaali on kestävin ja helppohoitoisin kaalilajike. Sisältää kaikkein eniten vitamiineja sekä hivenaineita. Sato korjataan vähitellen. Maku muuttuu makeammaksi muutaman pakkasyön jälkeen. 90495

'Scarlet' Lehtikaali, jolla kauniit punertavat lehdet. Se on myös hyödyllinen, helppohoitoinen ja koristeellinen. Korjaa satoa vähitellen, vaikka vasta talvella. Viihtyy hieman savipitoisessa, runsasmultaisessa ja läpäisevässä maassa. Muuten vaatimaton. 90508

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kaali, Lehti-

Brassica oleracea

Kaali, LehtiBrassica oleracea

Kaali, Lehti-

Brassica oleracea

Kaali, ParsaBrassica oleracea

Kaali, Parsa-

Brassica oleracea

'Black Magic' Koristeellisen mustakaalin pitkät ohuet lehdet kasvavat kuin palmun latvus. Terveellinen vihannes, käytetään paljon italialaisessa keittiössä, paistoksissa ja pastaruuissa. Korjaa satoa vähitellen, n.3kk kylvöstä. 90510

'Emerald Ice' Koristeellinen lehtikaali, jossa valkoiset lehtiruodit. Hyödyllinen, helppohoitoinen ja kaunis kukkapenkissä ja ruukussa. Korjaa satoa vähitellen, pieninä lehtinä tai suurina taimina. Vaatimaton. Kastele kun kuivaa. Voi jäädä ulos ja korjata vielä talvellakin. 90511

'Westlandse Winter' Luomulaatuinen siemen. Luomulaatuinen siemen. Helppo lehtikaalin lajike, korjaa satoa vähitellen. Hyvä salaatissa ja muhennoksessa. Voi talvehtia ulkona, pakkanen kihartaa lehtiä lisää. 90512

'Apollo' F1 Hieno parsakaali, joka tekee paljon sivuversoja. Tuottaa sen vuoksi pitkään ja runsaasti pieniä, pehmeänrapeita parsakaaleja. Herkullista kevyesti kiehautettuna voin kera. Suositellaan esikasvatusta. 90153

'Atlantis' F1 Erittäin satoisa ja luotettava lajike, jolla on melko lyhyt latvaverso ja suuri, kupolimainen kerä. Kasvukauden loppupuolella satoa voidaan korjata myös osasta sivuversoja. Erittäin maukas keitettynä, keitoissa ja salaateissa. Suositellaan esikasvatusta. 90159

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kaali, RuusuBrassica oleracea

Kaali, RuusuBrassica oleracea

Kalette 'Autumn Star' F1 Jännittävä ruusu- ja lehtikaalin risteytys. Varteen muodostuu useita kukkaa muistuttavia pieniä kaalinpäitä, joissa makea pähkinämäinen maku. Sato korjataan myöhäissyksyllä, vähitellen. 90480

46

'Igor' F1 Luomulaatuinen siemen. Tukeva ruusukaali, runsas sato. Hallankestävä. Kehittyy hitaasti. Kasvaa pitkälle syksyyn, jolloin sato korjataan. Maku parhaimmillaan muutaman pakkasyön jälkeen. Maa savipitoinen, runsasmultainen ja läpäisevä. Kastele kun kuivaa. 90487

Kaali, Savojin-

Brassica oleracea

Kaali, SuippoBrassica oleracea

'Aubervilliers' Varhainen ja maukas lajike. Lehdet kauniit, harmaanvihreät ja kuhmuiset. Erinomainen salaateissa, kevyesti keitettynä ja voilla höystettynä, sopii myös koristeeksi. Tekee suuria litteänpyöreitä keriä, n.3kk ulos istutuksesta. Syyslajike, sietää heikkoa pakkasta. 90530

Kaali, SuippoBrassica oleracea

'Express' Keskivarhainen lajike. Tuottaa kauniita suippokärkisiä keriä. Rapeaa ja erittäin maukasta kaalia käytetään tuoreena salaateissa tai kevyesti kiehautettuna voin kera, keitoissa ja pataruuissa. Korjataan kun kerä on täysin kehittynyt. 90537

'Kalibos' Todella maukas ja kauniin punertava suippokaalilajike. Erinomainen tuoreena salaateissa tai kiehautettuna voin kera. Viihtyy savisessa, runsasmultaisessa ja läpäisevässä maassa. 90544

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Hintaryhmät

Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kangasajuruoho

Thymus serpyllum L.

Kiinankaali, Salaatti-

Kirveli, Mauste-

Brassica rapa

Anthriscus cerefolium

Coriandrum sativum L.

Nasturtium officinalis

'Scarvita' F1 Herkullinen, liila kiinankaali säilyttää kauniin värinsä kypsennettäessä. Lehdet ovat ohuen rapeat ja sopivat hyvin esim. salaatteihin ja kevyeen wokkaukseen. Harsokangas suojaa hyönteisiltä ja nopeuttaa taimien kasvua. 90524

'Fijne Krul' Herkullinen mausteyrtti, jonka lehdissä on mieto aniksen maku. Lehdet leikataan tuoreina ja käytetään persiljan tavoin perunoihin, keittoihin ja kastikkeisiin. Kaunis ja helppohoitoinen. Lehdet voi myös pakastaa talven varalle. 90594

Itämainen mauste, jota käytetään mm. curryssa. Vihreitä lehtiä käytetään tuoreina salaatteihin ja ruoanlaittoon. Myös siemenet korjataan ja käytetään kuivattuina. Koristeellinen kasvi, jonka kukat ovat hennon roosanväriset. 90424

Yrtti, jonka maku on hieman pippurinen. Tarvitsee kostean paikan viihtyäkseen. Korjaa krassin sileät, maukkaat lehdet vähitellen. Poimi usein, uusia versoja kasvaa päivittäin. Nauti vastapoimittuna. Saattaa talvehtia edullisessa paikassa. 91517

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Krassi, Voileipä-

Lepidium sativum 10-20 cm

Krassi, Voileipä-

1-5 cm

40 cm

Lepidium sativum

Krassi, Voileipä-

Lepidium sativum

Krassi, Vesi-

Monivuoti nen 3-10 cm Kangasajuruoho on erittäin matalakasvuinen pieni pensas. Lehtiä käytetään tuoreena tai kuivattuna liha-, kala- ja pastaruoissa. Kauniin roosanpurppuranväriset kukinnot. Leviää ja kasvaa ajan mittaan matoiksi, joissa on ihana mausteen tuoksu. 91513

Korianteri

1-5 cm

60 cm

20-30 cm

Kurkku, Avomaan-

Cucumis sativus

30 cm

Kurkku, AvomaanCucumis sativus

12 cm

Greek Voiko vihanneskrassia viljellä maassa? Ilman muuta. Tällä krassilla on hienot lehdet, jotka muistuttavat ulkonäöltään rucolaa tai sileälehtistä persiljaa. Maku on voimakas, ja lehtiä voi käyttää salaateissa ja keitoissa. Korjaa lehdet 14-20cm pituisina. 90435

Tunnettu, helppo ja vitamiinipitoinen lisä voileivälle. Kasvatetaan sisätiloissa ympäri vuoden. Kylvä ja korjaa satoa säännöllisin väliajoin. Kustakin siemenestä tulee vain yksi itu, joten siementen menekki on melko suuri. Sopii hyvin myös lasten kasvatettavaksi. 90436

Luomulaatuinen siemen. Tunnettu, helposti sisätiloissa kasvatettava yrtti. Kylvä ja korjaa satoa säännöllisin väliajoin ympäri vuoden. Siemenestä tulee vain yksi itu, joten siementen menekki on suuri. Käytetään tuoreena makua antamaan ja koristeena. 90437

'Langelands Kaempe' Vanha avomaankurkkulajike tunnetaan myös jättikurkkuna ja aasiankurkkuna. Korjataan vasta täysin kehittyneenä. Erinomainen säilöttynä, mutta maukas myös tuoreena salaatissa. 90332

'Profi' F1 Erinomainen avomaakurkkulajike. Karvasaineeton ja hyvä tautiresistenssi. Partenokarppinen, tekee ainoastaan emikukkia. Ei kasvateta yhdessä lajikkeiden kanssa, jotka tekevät hedekukkia. Viihtyy läpäisevässä, ravinteikkaassa ja kosteassa maassa, suojaisessa paikassa. 90340

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kurkku, AvomaanCucumis sativus

Kurkku, Avomaan-

'Rhensk druv Hg' Nopeakasvuinen ja satoisa avomaankurkkulajike. Tuottaa tummanvihreitä lyhyitä kurkkuja, jotka sopivat hyvin säilöntään. Pieniä kurkunalkuja voi käyttää minikurkkuina. Viihtyy läpäisevässä, runsasmultaisessa ja kosteassa maassa, suojaisessa paikassa. Kastele runsaasti. 90348

Kurkku, AvomaanCucumis sativus

Cucumis sativus

12 cm

30 cm

'Tanja' Herkullinen avomaalla kasvatettava pitkäkurkku. Kurkut syödään tuoreina, maukas mm. salaatissa. Korjaa satoa usein, n.30cm mittaisena. Viihtyy läpäisevässä, runsasmultaisessa ja kosteutensa säilyttävässä maassa, suojaisessa paikassa. Kastele runsaasti. 90364

Kurkku, KasvihuoneCucumis sativus

12 cm

'Profi' F1 Luomulaatuinen siemen. Hieno avomaankurkkulajike, joka tekee kyhmyisiä tummanvihreitä hedelmiä. Korjaa satoa vähitellen. Tekee ainoastaan emikukkia. Liota siemeniä muutama tunti ennen kylvöä. 90375

Mauste

Voimakkuus

Koko

Pituus

Paino

Kurkku, Kasvihuone-

Cucumis sativus

16 cm

'Delistar' F1 Rapea ja ohutkuorinen, makea kurkku. Partenokarppinen, tekee vain emikukkia. Tuottaa runsaan sadon 16-18cm pitkiä hedelmiä. Korjaa satoa usein, älä päästä hedelmiä kasvamaan liian pitkiksi. Tue taimet ja latvo, kun lähestyy kattoa. 90376

kg Korkeus

35 cm

'Louisa' F1 Nopeakasvuinen ja satoisa lajike. Sopii hyvin harrastekasvihuoneeseen. Tuottaa runsaan sadon pitkiä herkullisia tummanvihreitä kurkkuja. Korjaa satoa usein, älä anna kurkkujen kasvaa liian suuriksi. Partenokarppinen, tekee vain emikukkia. Hyvä härmänkestävyys. 90380

PUUTARHAN ILO  2021

47


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kurkku, Kasvihuone-

Cucumis sativus

15 cm

Kurkku, KasvihuoneCucumis sativus

Kurkku, Kasvihuone-

Cucumis sativus

10 cm

Kurkku, KasvihuoneCucumis sativus

10 cm

Kurkku, SitruunaCucumis sativus

8 cm

5-7 cm

'Passandra' F1 Hieno kasvihuonekurkku, jolla on hyvä tautienvastustuskyky. Partenokarppinen, tekee vain emikukkia. Voimaskaskasvuinen, tuottaa runsaan sadon n. 15-20 cm pitkiä, hieman nystyräisiä hedelmiä. Korjaa satoa usein, älä anna kurkkujen kasvaa liian suuriksi. 90388

'Hopeline' F1 Aasialaistyyppinen minikurkku, jonka hedelmäliha on normaalia kuivempaa, mutta sitäkin maukkaampaa. Kasvutavaltaan sopii myös amppeliin. Korjaa satoa vähitellen, kun kurkut ovat n.8-10cm pituisia. Nauti tuoreena. Lajike ei tarvitse pölytystä. 90395

'Iznik' F1 Herkullinen minikurkku kasvihuonekasvatukseen. Maukkaan rapeat n.10 cm mittaiset, sileäkuoriset hedelmät. Syödään tuoreena. Hyvä vastustuskyky härmää vastaan. 90372

'Baby' F1 Herkullinen minikurkku, joka sopii kasvatettavaksi ruukussa. Tuottaa runsaan sadon maukkaita, rapeita, ohutkuorisia kurkkuja. Korjaa satoa vähitellen, kun kurkut ovat n.8-10cm pituisia. Nauti tuoreena, suoraan omasta maasta. 90374

'Lemon' Pyöreä kurkku, tuottaa avomaalla runsaasti hedelmää. Sopii myös kasvihuoneeseen. Kasvi sidotaan kiinni tai sen annetaan kiemurrella maata pitkin. Sato korjataan, kun kurkut ovat keltaisia. Niiden ei pidä antaa kasvaa liian suuriksi, sillä silloin maku kärsii ja hedelmien muodostuminen vähenee. 90336

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kurkku, Viidakko-

Melothria scabra 150-250 cm

Kurpitsa

Cucurbita pepo

3 cm

Kurpitsa Cucurbita pepo

kg

Kurpitsa

Cucurbita pepo

3-6 Kg.

kg

Kurpitsa, Jätti-

Cucurbita maxima

0,5-1 Kg.

kg

3-5 Kg.

Erilainen, kurkkumainen meksikolainen vihannes, jolla köynnöstävä kasvutapa. Tekee runsaasti 3 cm pituisia, juovikkaita hedelmiä. Raikas, vaikka hivenen hapan maku; sopii salaatteihin, höysteeksi, pataan ja wokkiin. 90296

'Sunseanse' F1 Upea muoto ja väri. Taimi tuottaa runsaasti satoa. Kerää ensimmäiset hedelmät n. 2,5kk kylvöstä (n.Ø 10 cm). Mainio tuoreena ja kypsytettynä. Viihtyy lämpimässä, aurinkoisessa paikassa, lannoitetussa ja läpäisevässä maassa. Tarvitsee runsaasti vettä ja ravinnetta koko kasvukauden. 91052

'Tom Fox' Perinteinen kurpitsa Halloween-juhliin, sopivan kokoinen koverrettavaksi. Oranssit hedelmät voivat kasvaa jopa 8 kg painoisiksi. Suuret, hyvänmakuiset hedelmät sopivat erinomaisesti jälkiruokiin, keittoihin jne. Esikasvatusta suositellaan. 91051

'Baby Bear' Hehkuvan oranssinvärinen lajike, sekä päältä että sisältä. Tuottaa pieniä, kauniita n.1kg painoisia kurpitsoja. Maukas ja säikeetön hedelmäliha, joka sopii piirakoihin ym. Kukin taimi tekee 6-8 hedelmää, kooltaan n.10 cm. Voidaan varastoida viileässä 3-4kk. 90995

'Nelson' F1 Kaunis kurpitsa sopii täydellisesti ruoanlaittoon. Muistuttaa rakenteeltaan myskikurpitsaa. Erinomainen täytteenä tai piiraassa. Helppo kasvattaa. Viihtyy lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa, lannoitetussa ja läpäisevässä maassa. Tarvitsee runsaasti vettä ja ravinnetta. 91020

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kurpitsa, Jätti-

Cucurbita maxima

kg

0,9-1,5 Kg.

'Delica' F1 Pienikokoinen ja kauniin tummanvihreä kurpitsa. Litteänpyöreän hedelmän paino on n. 1,2kg, koko 10-15 cm. Erittäin maukas hedelmäliha, jossa pähkinämäinen vivahdus. Sopii hyvin mm. piirakoihin. Kestää hyvin varastointia. 91019

48

Kurpitsa, JättiCucurbita maxima

kg

Kurpitsa, JättiCucurbita maxima

1-3 Kg.

'Uchiki Kuri' Luomulaatuinen siemen. Kurpitsa, joka tekee kauniin pyöreitä oranssinpunaisia hedelmiä. Hedelmäliha on tummankeltaista. Sopii puolikypsänä säilöntään, varastoitavat oltava kypsiä. Herkullinen uunissa paahdettuna. 91012

kg

25-50 Kg.

Kurpitsa, KesäCucurbita pepo

'Gele Reuzen' Suurikokoinen ja nopeakasvuinen kurpitsa, jolla litteänpyöreät keltaiset hedelmät. Helppo kasvattaa, sopii kompostin peitteeksi. Viihtyy lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa lannoitetussa/ läpäisevässä maassa. Tarvitsee runsaasti vettä ja ravinnetta koko kasvukauden ajan. 91011

'Partenon' F1 Varhainen kesäkurpitsalajike, joka tuottaa kauniita kiiltävänvihreitä hedelmiä ilman pölytystä. Siitä saadaan runsas kesäsato myös huonolla säällä, koska hyönteispölytystä ei tarvita. Siksi se sopii hyvin myös kasvihuoneviljelyyn. 91485

Kurpitsa, Kesä-

Cucurbita pepo

'Latino' F1 Suosittu, varhainen kesäkurpitsalajike. Tekee runsaan sadon koristeellisia, harjanteisia hedelmiä. Hedelmät korjataan kukkineen. Sopii käytettäväksi kurkun tapaan tai pata- ja wokkiruokiin, myös säilöntään. 91477

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Hintaryhmät

Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kurpitsa, Kesä-

Cucurbita pepo

Kurpitsa, Kesä-

Kurpitsa, Kesä-

Cucurbita pepo

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Cucurbita pepo

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

'Soleil' F1 Kullankeltainen, pitkänomainen ja satoisa kesäkurpitsa. Käytetään tuoreena kurkun tavoin tai ruoanlaittoon/säilöntään. Suuret lehdet tukahduttavat helposti rikkaruohot. Kastele runsaasti. 91461

'Eight Ball' F1 Ihana, pyöreä kesäkurpitsalajike. Kiinteä hedelmäliha muistuttaa omenaa, maku on runsas ja hieman omenainen. Sopii hyvin mm. salaatteihin ja täytteisiin sekä nautittavaksi paistettuna ja kevyesti keitettynä. Säilyy viileässä. Kastele runsaasti. 91453

'Pic n Pic' Täydellinen kesäkurpitsa pienelle pihalle tai ruukkuun. Korjaa sato, kun hedelmä on 10-15cm kokoinen. Tuottaa hedelmiä koko kesän. Viihtyy lämpimällä ja aurinkoisella paikalla, multavassa, lannoitetussa ja läpäisevässä maassa. 91452

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kurpitsa, Kesä-

Cucurbita pepo

Kurpitsa, Kesä-

Kurpitsa, Köynnöskesä-

Cucurbita pepo

Cucurbita pepo

100-150 cm

Kvinoa

Chenopodium quinoa

80-120 cm

'Diamant' F1 Helppohoitoinen ja runsassatoinen vihannes. Käytetään tuoreena kurkun tavoin sekä ruoanlaittoon. Hedelmät ovat keskivihreät, juovikkaat ja pitkänomaiset, hedelmäliha miedon makuinen ja kiinteä. Suuret lehdet tukahduttavat hyvin rikkaruohot. Kastele runsaasti. 91445

'Black Beauty' Luomulaatuinen siemen. Kaunis, tummanvihreä kesäkurpitsa. Käytetään tuoreena kurkun tavoin tai kypsennettynä patoihin, paistoksiin ja leivonnaisiin, herkullinen myös grillattuna ja täytettynä. Miedon makuinen ja kiinteä hedelmäliha. Helppohoitoinen ja satoisa. Kastele runsaasti. 91437

'Black Forest' F1 Köynnöstävä, hieman muita lajikkeita pienempi kesäkurpitsalajike. Tarvitsee tueksi narun tai sidonnan keppiin, kasvutapa helpottaa sadonkorjuuta. Maku on mieto. Käytä tuoreena tai kypsennettynä ruoanlaitossa. Kastele runsaasti. 91469

'Vikinga' Gluteeniton, ravinteikas yrtti. Helppohoitoinen, mutta kukinnan alkaessa hallanarka. Kerää sato, kun siemenet ovat hyvin kehittyneet ja anna kuivua. Matala saponiinipitoisuus. Huuhtele siemenet hyvin ennen keittämistä. Maa ravinteikas, kostea, kuohkea ja läpäisevä. 91080

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kurpitsa, SpagettiCucurbita pepo

kg

Lanttu

'Vegetable Spagetti' Hieman erilainen ja jännittävä keltahedelmäinen kurpitsa. Sen hedelmäliha muuttuu kypsennettäessä spagettimaiseksi, syödään myös spagetin tavoin. Voidaan varastoida raakana, viileässä 1-2 kk. Esikasvatusta suositellaan. 91043

Linssi, vihreä

Brassica napus

2-4 Kg.

Lens culinaris

40-60 cm

'Wilhelmsburger' Hyvin monikäyttöinen kaalikasvi. Käytetään tuoreena ja kypsennettynä, mm. pataruokiin, gratinointiin, muhennoksena sekä wokattujen vihannesten lisänä. Mehukas ja hyvänmakuinen lajike. Helppo viljellä. Sopii hyvin myös talvivarastointiin. 90588

Liperi

Monivuotinen Kookas ja komea maustekasvi. Sellerinmakuisia lehtiä, varsia ja siemeniä käytetään tuoreina tai kuivattuina keitto- ja liemiruokiin. Helppohoitoinen ja kestävä kasvi, joka tuottaa runsaan sadon. Lehdet voi kuivata talvikäyttöön. 90600 150-200 cm

'Anicia' Maukas vihreä linssi. Voi tarvita tukea. Anna linssien kuivua ennen keräämistä. Käytetään keitettynä. Viihtyy kevyessä, ojitetussa maassa. Pidä kylvös aluksi kosteana, asetuttuaan kestää myös jonkin verran kuivuutta. 90553

Mauste

Voimakkuus

Koko

Pituus

Levisticum officinale

kg Korkeus

Paino

Maissi, SokeriZea mays

150 cm

'Sweet Nugget' F1 Kookas aurinkoa rakastava sokerimaissi. Tuottaa hyvin makeat ja korkealaatuiset tähkät, n.20cm. Eri maissilajikkeet kasvatetaan toisistaan erillään. Etäisyys väh.100m. Viihtyy lämpimässä ja suojaisessa paikassa, tarvitsee paljon vettä ja lannoitetta. 90675

PUUTARHAN ILO  2021

49


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Malabarinpinaatti

Basella rubra L. 200-300 cm

Beta vulgaris

1-vuotinen

Mangoldi, Lehti-

Beta vulgaris

2-vuotinen

Mangoldi, Lehti-

Beta vulgaris

2-vuotinen

Mangoldi, Lehti-

Beta vulgaris

2-vuotinen

Mangoldi, Lehti-

2-vuotinen

'Rubra' Köynnöstävä lehtivihanneslajike, jonka punainen varsi ja vihreät lehdet ovat koristeelliset. Korjaa satoa vähitellen tai korjaa vihannes kokonaisena. Sekä varren että lehdet voi käyttää ruoanlaitossa pinaatin tavoin. Sopii myös gratiiniin, ja lehdet maustavat pataruoan. 90680

'Bright Yellow' F1 Mangoldi on vanha viljelykasvi. Kauniin keltainen lehtiruoti ja suuret vihreät lehdet. Lehtiä käytetään pinaatin ja varsia parsan tavoin. Korjaa satoa harventamalla vähitellen. Lehdet sietävät muutaman asteen pakkasen ja niitä voi korjata koko syksyn. 90682

'Rhubarb Chard' Mangoldi on vanha viljelykasvi. Lajikkeella on punaiset lehtiruodit ja suuret lehdet. Lehtiä käytetään pinaatin tavoin ruokiin ja salaattiin. Pelkkiä lehtiruoteja voi käyttää parsan tavoin. Lehdet sietävät muutaman asteen pakkasen ja niitä voi korjata koko syksyn. 90689

'White silver 3' Luomulaatuinen siemen. Helposti viljeltävä mangoldi, joka tuottaa runsaan sadon. Kerää yksittäisiä lehtiä tai leikkaa kokonaisia taimia vähän kerrallaan. Italiassa mangoldi usein ryöpätään, jonka jälkeen se saa paistua hetken oliiviöljyn, suolan ja pippurin kanssa. 90690

'White silver 2' Mangoldi on vanha viljelykasvi. Valkoruotinen ja suurilehtinen. Lehtiä käytetään pinaatin tavoin ruoanlaitossa, voi myös silputa salaatteihin. Pelkkiä lehtiruoteja voi käyttää parsan tavoin. Lehdet sietävät muutaman asteen pakkasen ja niitä voi korjata koko syksyn. 90696

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Mansikka, Kuukausi-

Fragaria vesca var semperflorens

Fragaria x ananassa

Monivuotinen

Mansikka, Puutarha-

30 cm

Fragaria x ananassa

Monivuotinen

Mansikka, Puutarha-

Physalis grisea

Monivuotinen

Mansikkakoiso

70-100 cm

Meirami, Kreikan-

Origanum vulgare ssp. hirtum

2 cm

30-40 cm

Monivuotinen

'Rügen' Poimi ahomansikat omalta tontiltasi! Tuottaa runsaan sadon suuria, herkullisen punaisia ahomansikoita koko kesän ajan. Ei tee lainkaan rönsyjä, helppohoitoinen kasvatettava. Käytä ahomansikkaa kukkapenkin reunakasvina. Kaunis, helppohoitoinen ja hyvänmakuinen! 91401

'Rainbow Treasure' F1 Kaunis mansikka, jonka kukat ovat valkoisia ja roosansävyisiä. Kerää katseet! Sopii kasvatettavaksi amppelissa tai ruukussa. Pensasmainen kasvutapa, tekee rönsyjä. Tuottaa punaisia, suurehkoja marjoja, joita voi kerätä pitkälle syksyyn. 90416

'Temptation' Aikainen lajike, joka on tiiviskasvuinen ja lähes rönsytön. Sopii todella hyvin amppeliin, uurnaan ja parvekelaatikkoon. Tummanpunaisia, maukkaita mansikoita voi korjata myöhäissyksyyn saakka, sillä lajike kukkii pakkasen tuloon asti. 90418

Jännittävä hedelmä, joka on halkaisijaltaan n. 2 cm ja on kuivuneen lehden peittämä. Sopii harrasteviljelyyn kasvihuoneessa tai suojaisessa paikassa terassilla. Käytetään sellaisenaan, sekä piirakan täytteenä ja marmelaadiin. Maku muistuttaa makeaa tomaattia. 90406

Greek Maukkain oreganolajike. Maku on raikkaan kirpeä ja voimakas. Korjaa lehdet hentoina. Sopii erinomaisesti esim. tomaattiruokiin. Valkoisten kukkiensa vuoksi kaunis myös kukkapenkin reunakasvina lämpimällä paikalla. 90823

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Meirami, MausteOriganum majorana L.

25 cm

Helppo kasvatettava ja maukas mausteyrtti, joka sopii sekä kuivattuna että tuoreena hernekeittoon sekä pizzaan, jauhelihakastikkeeseen ja salaatteihin. Pieni ja matalakasvuinen kasvi, jolla vaatimattomat valkoiset kukat. Satoa korjataan vähitellen, voidaan myös kuivata. 90703

50

Meloni Cucumis melo

kg

0,8-1,2 Kg.

'Stellio' F1 Herkullinen meloni kasvihuoneeseen ja katettuun penkkiin. Voimakaskasvuinen ja varhain kypsyvä lajike, pyöreät hedelmät. Viihtyy ravinteikkaassa ja kuohkeassa maassa. Ei kestä kuivuutta. Kasvata maassa tai tuettuna. 90710

Meloni, Vesi-

Citrullus lanatus

kg

2-3 Kg.

Meloni, VesiCitrullus lanatus

'Sugar Baby' Herkullinen ja todella varhainen vesimelonilajike, jonka hedelmäliha on punainen ja kuori vihreä. Hedelmä kasvaa noin 2-3 kg painoiseksi. Läheistä sukua tavalliselle melonille, mutta lehdet ovat liuskamaisemmat eivätkä niin rehevät. Ei kestä kuivuutta. 90717

kg

2-3 Kg.

'Little Darling' F1 Hyvin varhainen, soikeahko vesimeloni, jonka hedelmäliha on punainen ja makea. Kasvatetaan kasvihuoneessa tai penkissä. Ei kestä kuivuutta. Pölytys: Ota siitepölyä hedekukasta pieneen pensseliin ja sivele emikukan sisäpinnalle. Jätä ainoastaan pari hedelmää/taimi. 90718

Minttu

Mentha x piperita L.

Monivuotinen Helposti kasvatettava maustekasvi, jolla on vahvasti tuoksuvat aromaattiset lehdet ja koristeelliset kukat. Lehdet käytetään tuoreina tai kuivattuina teehen, salaatteihin, kastikkeisiin, makeisiin, juomiin, jne. Leviää helposti ja nopeasti. 90811

60 cm

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Hintaryhmät

Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Munakoiso

Solanum melongena

30 cm

Munakoiso

Nauris

Solanum melongena

20 cm

60 cm

Brassica rapa L.

30 cm

Nauris

Brassica rapa L.

Nauris, KaskiBrassica rapa L.

'Moneymaker No.2' F1 Munakoison pitkänomaiset, tummanvioletit hedelmät ovat maukkaita. Sopii kasvatettavaksi kasvihuoneessa/ulkona suojaisessa paikassa. Korjaa satoa n.5kk:n kuluttua kylvöstä. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Kastele säännöllisesti. 90054

'Teresa' F1 Varhainen munakoiso, jolla on n. 20 cm pituiset violetit hedelmät. Käytetään moussakassa ja kasvisruoissa. Rakastaa lämpöä, kasvatetaan mielellään kasvihuoneessa/ulkona suojaisessa paikassa. Säännöllinen kastelu. Korjaa satoa vähitellen, n. 4 kk kylvöstä. 90057

'Snowball' Aikainen ja nopeakasvuinen kaalikasvi, jota käytetään lantun tavoin, tai syödään tuoreena retiisin tavoin. Tuottaa valkoisia, litteänpyöreitä, mehevän makeita mukuloita. Kylvetään useaan kertaan, jolloin saatavilla on aina hienon mureita toukonauriita. 91087

'Golden Ball' Herkullinen ja nopeakasvuinen kaalikasvi, jota käytetään lantun tavoin, tai syödään tuoreena retiisin tavoin. Tuottaa litteänpyöreitä keltaisia mukuloita, joissa on makea maku. Kylvetään useaan kertaan kesässä. 91079

'Enon kanta' Eno on vanha kaskinaurislajike Pohjois-Karjalasta. Mukulat ovat litteänpyöreitä kelta-, sini-, puna- ja kirjavakuorisia. Mehukas ja säikeetön hedelmäliha, voi syödä pitkin kesää. Saa kaikki tarvitsemansa ravinteet viljelymaahan lisätystä puun tuhkasta 1-2kg/10m². 91090

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Oregano

Origanum vulgare L.

40 cm

Palsternakka

Origanum vulgare L.

Monivuotinen

Oregano

Luomulaatuinen siemen. Oregano on aromaattinen sinikukkainen maustekasvi. Satoa korjataan vähitellen tai kuivataan kasvit kokonaisina nippuina. Herkullista esim. tomaatin ja fetajuuston kera. 90830

Pastinaca sativa

Monivuoti nen 40 cm Aromaattinen, hyväntuoksuinen ja helppohoitoinen maustekasvi. Pienet vihreät lehdet käytetään pizzaan, tomaattiruokiin sekä vihannes- ja liharuokiin. Pienet kukat ovat vaaleansiniset. Kestää hyvin kuivuutta. 90829

Paprika, Chili-

Capsicum annuum

40-60 cm

Paprika, Chili-

Capsicum annuum

40-60 cm 1000-8000 °

1500 °

'White Gem' Helppohoitoinen ja monikäyttöinen juures. Juuriosa on pitkä, terävä, sileä ja valkoinen. Juuren kasvu ajoittuu pääosin myöhäiskesään. Siksi sato korjataan myöhään. Käytetään yleensä liemijuureksena, sopii hyvin myös salaatteihin ja pataruokiin. Säilyy hyvin varastossa. 90835

'Piment d'Espelette' Erinomainen chilipaprikalajike ulkokasvatukseen, sopii myös kasvihuoneeseen. Hyvin C-vitamiinipitoiset hedelmät voi nauttia tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna taikka sekoittaa jauheeksi. Lannoita ja kastele säännöllisesti. 90936

'Padron' Aito tapaschili. Maku hyvä ja hedelmäinen. Joka kymmenes chili on hyvin vahva -kutsutaan myös espanjalaiseksi ruletiksi. Sato korjataan vaaleanvihreänä, paistetaan oliiviöljyssä ja sormisuolassa. Hedelmät voi kerätä talteen missä vaiheessa tahansa, myös kypsänpunaisina. 90932

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Paprika, ChiliCapsicum baccatum 100-125 cm

Paprika, Chili-

'Jamaican Bell' Maukas ja mieto. Kirkkaanpunaiset ja kauniit hedelmät, joista lajike on saanut nimensä. Tuoksu raikas ja hapahko, raparperimainen. Voimakas kasvutapa, korkea pensas. 90922

Paprika, Chili-

Capsicum baccatum

14000 °

50 cm

Capsicum baccatum

70-90 cm 3000-10000 °

30000 °

'Hot Lemon' Kiehtova chilipaprikalajike, jossa on sitrushedelmän tuoksu ja maku. Tuottaa n.4 cm pitkiä, keltaisia ja voimakkaan tulisia hedelmiä. Sopii erityisen hyvin tulisiin katkarapuruokiin. Viihtyy hyvin ruukussa terassilla tai parvekkeella. 90908

Paprika, ChiliCapsicum chinense 60-70 cm

'Erotica' Jännittävän näköinen chilipaprikalajike tuottaa noin 5-8 cm pitkiä, oransseja hedelmiä. Latvottuna taimi kasvaa tuuheammaksi. Hedelmissä on aromaattinen, hapokas maku. Poista tuliset siemenet ennen käyttöä. Lannoita ja kastele säännöllisesti. 90906

Mauste

Voimakkuus

Koko

Pituus

Paino

Paprika, Chili-

Capsicum annuum

200000 °

'Chocolate Scotch Bonnet' Kaunis ruskeasävyinen chilipaprika. Maku on hyvä ja hedelmäinen, jossa kuitenkin potkua. Hedelmän vahvuus on mitattu 100.000-300.000 scovillen asteikolla. Älä unohda käsipesua koskettuasi hedelmään. Sopii ruukkuun terassille tai parvekkeelle, toki myös kasvihuoneeseen. 90905

kg Korkeus

40-60 cm

3000 °

'Chiluacle Negro' Helppo chilipaprika kasvatettavaksi. Käytetään kuivattuna paljon meksikolaisen keittiön ruokiin. Sopii hyvin patoihin ja kastikkeisiin. Tekee runsaasti kohtalaisen tulisia hedelmiä. Poista tuliset siemenet ennen käyttöä. Kasvatetaan sekä ruukussa että kasvihuoneessa. 90901

PUUTARHAN ILO  2021

51


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Paprika, Chili-

Capsicum annuum 60-90 cm

Paprika, Chili-

Capsicum chinense

35000 °

60-90 cm

Paprika, Mauste-

Capsicum chinense

60-80 cm 500-1000 °

1,5 milj °

Paprika, Mauste-

Capsicum annuum

60-80 cm

Paprika, Mauste-

Capsicum annuum

5000 °

60-80 cm

500 °

'Cayenne long slim' Pepperoni. Voidaan käyttää vihreänä, punaisena, tuoreena tai kuivattuna. Hedelmä on pitkä, päästään kapeneva ja erittäin voimakkaan makuinen. Viljely kasvihuoneessa tai ruukussa hyvin lämpimässä paikassa. Maustekäyttöön, maukas lisä esim. erilaisiin pataruokiin. 90894

'Trinidad Scorpion' Jos toivoo chililtä vahvempaakin vahvempaa makua, tämä on oikea valinta. Vahvuus on reilut miljoona scovillen asteikolla. Muista käsipesu koskettuasi hedelmään. 90940

'Biquinho' Maukas, ei tulinen chilipaprika ruoanlaittoon. Tuottaa paljon kauniita hedelmiä, jotka muuttuvat kypsyessään punaisiksi. Voidaan korjata halutun kypsinä. 90939

'Fundador' F1 Lajike on Jalapeño-lajia, joka on tunnettu sileästä ja säännöllisen muotoisesta hedelmästään. Vihreänä mieto, kypsänä tulinen. Hedelmät ovat kapeita, n.7 cm pitkiä, ja niiden halkaisija on n. 2cm. Viljely kasvihuoneessa tai ruukkussa hyvin lämpimässä paikassa. 90915

'Lombardo' Mieto ja aromaattisen makeahko maku. Hedelmät hoikat ja pitkät, n. 12-16 cm, jotka raakoina vaaleanvihreät, kypsyttyään punaiset. Korjataan halutun kypsinä. Viljely kasvihuoneessa tai ruukussa, hyvin lämpimässä paikassa. 90929

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Paprika, Vihannes-

Capsicum annuum 100 cm

25 cm

Paprika, Vihannes-

Capsicum annuum

60-90 cm

10 cm

Paprika, Vihannes-

Capsicum annuum

30-40 cm

6 cm

Paprika, Vihannes-

Capsicum annuum

60-90 cm

Paprika, Vihannes-

Capsicum annuum

10 cm

60-90 cm

9 cm

'Thor' F1 Korkea ja melko voimakaskasvuinen vihannespaprikalajike. Hedelmät ovat hehkuvanpunaiset, pitkänomaiset, noin 25-30 cm pitkät ja maultaan herkullisen makeat. Sopii lämpimiin ja suojaisiin paikkoihin, esim. terassille, parvekkeelle tai kasvihuoneeseen. 90882

'Luteus' F1 Ihanan keltainen, miedon mehukas paprika. Hyvin monikäyttöinen, koristeellinen salaateissa värinsä ansiosta. Hedelmät voi korjata vihreinä, jolloin tuottaa suuremman sadon, kypsänä keltainen ja paksuseinäinen. Voidaan kasvattaa kasvihuoneessa tai suojaisessa paikassa. 90868

'Snacking Purple' Kaunis, liila paprika tuottaa pieniä, makeita hedelmiä. Sopii erinomaisesti ruukkuun. Taimi haarautuu hienosti ilman latvomista. Kasvata suojaisassa ja lämpimässä, esim. terassilla, parvekkeella tai kasvihuoneessa. Suihkuta usein, vältä tuholaiset. 90865

'Amyka' F1 Upea vaalean kermanvärinen paprika. Nautitaan tuoreena tai kypsennettynä. Tuottaa aikaisen sadon. Korjaa hedelmät, kun ne ovat vaaleita. Kasvatetaan kasvihuoneessa tai suojaisessa paikassa terassilla tai parvekkeella. 90858

'California Wonder' Tunnettu ja maukas paprikalajike, joka tuottaa ihastuttavia punaisia hedelmiä, paksuseinäisiä ja miedon makuisia. Viljely kasvihuoneessa tai ulkona lämpimässä ja suojaisessa paikassa. Erittäin monikäyttöinen. 90854

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Paprika, Vihannes-

Capsicum annuum 100 cm

Vicia faba

25 cm

'Astor' F1 Tummanvihreiden 25-30cm pitkien hedelmien väri vaihtuu kypsyessään oranssiin ja makeus lisääntyy entisestään. Voidaan korjata myös vihreinä. Näyttävä suuressa ruukussa tai sangossa, bambukepin varaan sidottuna. 90847

52

Papu, Härkä-

60-90 cm

Papu, HärkäVicia faba

60-90 cm

'Red Epicure' Lajikkeen paloissa on suuret, kauniin punaiset pavut. Pavut käytetään tuoreeltaan keitettynä vihanneksena tai keiton lisänä. Voidaan jättää myös tuleentumaan ja kuivumaan talvikäyttöä varten. Sisältävät runsaasti valkuaista. Tarvitsee tukea tuulisessa paikassa. 90140

Papu, HärkäVicia faba

50-90 cm

'Express' Luomulaatuinen siemen. Hyvin aikainen papulajike, korjaa satoa vähitellen. Syödään kevyesti keitettynä, voidaan jättää myös tuleentumaan ja kuivumaan talvikäyttöä varten. Taimet mullataan, kun niiden korkeus on n.10cm. Tarvitsee tukea tuulisessa paikassa. 90141

Papu, KeittoPhaseolus vulgaris

'Threefold White' Perinteinen ja helppohoitoinen papu. Suuret palot sisältävät keskikokoisia litteitä papuja, jotka käytetään keitettynä tai lisätään keittoon. Pavut syödään tuoreena (keitettyinä) tai voidaan jättää myös tuleentumaan ja kuivumaan talvikäyttöä varten. 90146

40 cm

'Flambo' Kaunis papu, jossa koristeelliset vaaleanpuna-valkoiset palot. Hentoiset palot voidaan keittää ja syödä taitepapujen tapaan. Kypsät palot voidaan kuivata ja pavut käyttää keittopapujen tapaan. Suojainen paikka. Kastele runsaasti. 90203

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Hintaryhmät

Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Papu, Leikko-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Papu, LeikkoPhaseolus vulgaris

40 cm

Papu, SalkoPhaseolus vulgaris

200 cm

Papu, Salko-

Phaseolus vulgaris

200 cm

Papu, Salko-

Phaseolus vulgaris

200 cm

'Admires' Leikkopapu on todellinen herkku. Palot kasvavat noin 18 cm pitkiksi, 2 cm leveiksi ja säikeettömiksi. Korjaa satoa usein. Maku on parhaimmillaan kun palot täysimittaiset ja litteät. Palot syödään keitettyinä. Voidaan myös pakastaa. 90207

'Serpedor' Matalakasvuinen leikkopapu, joka tuottaa litteitä, täysin säikeettömä palkoja, n.14cm pitkiä, 8mm leveitä. Korjaa satoa usein. Nauti tuoreena keitettynä tai pakasta ryöpättynä. Maa mielellään läpäisevä, runsasmultainen ja kostea, kasvupaikka suojainen. 90208

'Monte Cristo' Salkopapulajike, jonka on hyvä antaa kasvaa tuen varassa esim. ruukussa parvekkeella. Tuottaa n.18cm pitkiä ohuita palkoja, jotka nautitaan keitettynä. Sopii ryöpättynä pakastukseen. Viihtyy kun maa on läpäisevä, runsasmultainen ja kostea, suojainen paikka. 90227

'Blue Lake' Hieno salkopapulajike, satoisa jo pieneltäkin alalta. Korjaa satoa usein; kun pavut ovat täysimittaisia, mutta ovat vielä hoikkia. Syödään keitettyinä, sopii myös pakastukseen. Tarvitsee tuen. 90228

'Carminat' Violetinvärinen salkopapu. Runsas sato pieneltä alalta. Korjaa satoa usein, kun palot ovat täysimittaisia ja hoikkia. Palot keitetään, pakastetaan kevyesti ryöpättynä. Viihtyy kosteutensa säilyttävässä, runsasmultaisessa ja läpäisevässä maassa, suojaisessa paikassa. 90230

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Papu, Salko-

Phaseolus vulgaris 200 cm

Papu, Soija-

Papu, Taite-

Glycine max

40-60 cm

Phaseolus vulgaris

40 cm

Papu, Taite-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Papu, Taite-

Phaseolus vulgaris

40 cm

'Neckargold' Hyvän makuinen, keltainen salkovahapapulajike. Hyvin satoisa, korjaa satoa usein. Taimet tarvitsevat tuen. Palot syödään keitettyinä, voidaan myös pakastaa kevyesti ryöpättynä. Korjaa sato kun pavut ovat täysimittaisia, mutta vielä hoikkia. 90235

'Summer Shell' Edamame on soijapapu, syödään tuoreena, ei kuivattuna. Palot keitetään ennen papujen syömistä. Vedä palko hampaiden välistä, saat herkulliset pavut suuhusi. Pakastetaan kevyesti ryöpättynä. Maa läpäisevä, runsasmultainen ja kostea. Suojainen paikka. Kastele runsaasti. 90147

'Ferrari' Hieno ja erityisen maukas papulajike, joka tuottaa runsaan sadon. Korjaa satoa usein, n.12cm pitkinä. Herkulliset palot keitetään ja syödään kokonaisina. Viihtyy kosteutensa säilyttävässä, runsasmultaisessa ja läpäisevässä maassa, suojaisessa paikassa. 90171

'Maxi' Luomulaatuinen siemen. Aikainen papulajike, joka kasvattaa kauniita vihreitä palkoja. Korjaa satoa usein, palot parhaimmillaan n.18cm pitkinä. Herkullisia kevyesti keitettynä voin kera.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Papu, TaitePhaseolus vulgaris

40 cm

Papu, Taite-

Papu, Vaha-

Phaseolus vulgaris

'Saxa' Hieno ja aikainen pensaspapulajike, taudinkestävä lajike. Tekee paljon tummanvihreitä, säikeettömiä palkoja, jotka ovat maukkaimmillaan n.12cm pitkinä ja hoikkina. Syödään keitettynä esim. voin kera. Voidaan myös pakastaa. 90200

40 cm

Phaseolus vulgaris

'Mistik' Violetinväriset palot kehittyvät lehtien yläpuolelle ja on siksi helppo korjata. Syödään keitettynä. Pakastetaan kevyesti ryöpättynä. Suojainen paikka. Kastele runsaasti. Korjaa satoa vähitellen, älä anna palkojen kasvaa liian suuriksi, 14cm on hyvä pituus. 90201

40 cm

90185

Papu, Vaha-

40 cm

Mauste

Voimakkuus

Koko

Pituus

Paino

Papu, VahaPhaseolus vulgaris

'Maxidor' Todella maukas keltainen vahapapulajike. Palot ovat valmiit syötäviksi n.12-15cn pituisina ja hoikkina. Syödään keitettynä, voidaan myös pakastaa kevyesti ryöpättynä. Hyvä tautiresistenssi. 90243

kg Korkeus

Phaseolus vulgaris

'Maxidor' Todella maukas keltainen vahapapulajike. Palot ovat valmiit syötäviksi n.12-15cn pituisina ja hoikkina. Syödään keitettynä, voidaan myös pakastaa kevyesti ryöpättynä. Hyvä tautiresistenssi. 90242

'Saxa' Hieno ja aikainen pensaspapulajike, taudinkestävä lajike. Tekee paljon tummanvihreitä, säikeettömiä palkoja, jotka ovat maukkaimmillaan n.12cm pitkinä ja hoikkina. Syödään keitettynä esim. voin kera. Pakastetaan ryöpättynä. 90199

40 cm

'Dior' Luomulaatuinen siemen. Hieno vahapapu, jossa enin osa paloista lehtien yläpuolella ja helppo kerätä. Korjaa satoa usein. Palot keitetään ja syödään esim. voin kera. Maa läpäisevä, runsasmultainen ja kostea. Suojainen paikka. Kastele runsaasti. 90244

PUUTARHAN ILO  2021

53


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Persilja

Petroselinum crispum

25 cm

Petroselinum crispum

2-vuotinen

Persilja

25 cm

Persilja

Petroselinum crispum

2-vuotinen

25 cm

Petroselinum crispum

2-vuotinen

Persilja

35 cm

Persilja, Juuri-

Petroselinum crispum

2-vuotinen

2-vuotinen

'Moss curled 2' Klassinen maustekasvi ruoanlaittoon ja koristeeksi. Korjaa satoa/lehtiä tarpeen mukaan, pitkälle syksyyn. Talvehtii maan eteläosassa tuottaen 2. vuotena varhaissadon ennen kukintaa. Sopii hyvin pakastukseen. Kylvönauhan avulla saat sopivan taimivälin. 90963

'Moss curled 2' Suosittu ja satoisa mauste- ja koristekasvi ruoanlaittoon, keittoihin ja patoihin. Rauta- ja C-vitamiinipitoinen. Korjaa lehtisatoa tarpeen mukaan myöhäissyksyyn saakka. Lehdissä on paljon sammalpoimuja, mikä tekee siitä todella koristeellisen. Sopii hyvin pakastukseen. 90962

'Grüne Perle' Luomulaatuinen siemen. Hyvin tiheäpoimuinen ja koristeellinen persilja. Antaa tuoreena makua ruokiin ja sopii koristeeksi. Korjaa lehtisatoa tarpeen mukaan myöhäissyksyyn saakka. Sopii hyvin pakastukseen. Taimi voi talvehtia, ainakin maan eteläosissa. 90948

'Comun 3' Tunnettu ja suosittu maustekasvi ruuan mausteeksi ja koristeeksi, sekä tuoreena että kuivattuna. Sileälehtinen persilja on poimulehtistä aromikkaampi. Korjaa lehtiä vähitellen pitkälle syksyyn. Taimi talvehtii ainakin maan eteläosassa. Sopii hyvin pakastukseen. 90976

'Halblange' Persiljalajike, josta nimensä mukaisesti käytetään lähinnä juuriosa. Vihreitä sileitä lehtiä käytetään tavallisen persiljan ja valkoista porkkanaa muistuttava paksu juuri palsternakan tavoin, keittoihin ja patoihin. 90969

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Pinaatti

Spinacia oleracea L.

Pinaatti Spinacia oleracea L.

Pinaatti

Spinacia oleracea L.

Pinaatti, LamoTetragonia tetragonioides

Porkkana

Daucus carota L

'Matador' Helppohoitoinen pinaatti, keskikokoiset ja voimakkaat lehdet. Toista kylvö 2vkon välein, mutta pidä taukoa keskikesällä, jottei taimi ala kukkia. Viihtyy useimmilla mailla, mutta parhaiten kuohkeilla ja runsasmultaisilla. Kastele runsaasti. 91418

'Nores' Hyvin ravitseva ja helppohoitoinen lehtivihannes. Lajikkeen lehdet ovat keskikokoiset, voimakkaat ja tummanvihreät. Lehdet käytetään kypsennettynä keitoissa, soseissa, sämpylöissä. Raakana maku on hyvin voimakas. Kylvä usein, niin saat tuoreita lehtiä koko kesän ajan. 91417

'Vroeg Reuzenblad' Luomulaatuinen siemen. Hyvin vitamiinipitoinen lehtivihannes. Lajike tuottaa runsaasti tummanvihreitä lehtiä. Käytetään kypsennettynä mm. soseissa, piirakoissa. Myös salaateissa, raakana maku on aika voimakas. Sopii hyvin myös pakastukseen. 91409

Neuseelaender Suuri ja vahvakasvuinen pinaattilajike. Mehukkaat versot käytetään tavallisen pinaatin tavoin, kypsennettynä ruoanlaitossa. Maukasta myös keskikesällä, koska ei kuki kovin varhain. Hyvin vitamiinipitoinen. Esikasvatusta suositellaan. 91425

'Jaune du Doubs' Hieno, vanha kesä/talviporkkana keltainen porkkanalajike 1900-luvun alusta. Voidaan korjata jo kesällä, kasvaa syksyksi melko kookkaaksi. Hyvin maukas, rapea ja raikkaan makea porkkana. Sopii hyvin varastointiin. 90793

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Porkkana Daucus carota L

'Pariser Markt 5' Pyöreä makea porkkana, joka sopii erinomaisesti ruukkuun tai matalaan kasvilavaan. Voidaan syödä tuoreena tai keittää ja pakastaa. Sato korjataan aikaisin, ei sovi säilytettäväksi talven yli. 90798

54

Porkkana Daucus carota L

'Sugarsnax 54' F1 Aikainen ja makea lajike. Porkkanat n.22-25cm pitkät ja tummanoranssit, joilla korkea beetakartoneenipitoisuus. Syödään tuoreena, ei sovellu talvivarastointiin. Toistuvasti kylvettynä satoa saadaan pitkään. 90786

Porkkana

Daucus carota L

Porkkana Daucus carota L

'Nantaise 2' Tunnettu varhaisporkkana. Erittäin hyvänmakuinen, syödään tuoreena, voidaan myös ryöpätä ja pakastaa. Nopeakasvuinen. Juuriosa on sylinterimäinen, pitkä ja hoikka. Korjataan varhain syksyllä, ei sovellu talvivarastointiin. 90782

'Nantaise 2' Tunnettu varhaisporkkana. Erittäin hyvänmakuinen, syödään tuoreena, voidaan myös ryöpätä ja pakastaa. Juuriosa on sylinterimäinen, pitkä ja hoikka. Korjataan varhain syksyllä, ei sovellu talvivarastointiin. 90779

Porkkana

Daucus carota L

'Nantaise 2' Tunnettu varhaisporkkana. Erittäin hyvänmakuinen, syödään tuoreena, voidaan myös ryöpätä ja pakastaa. Nopeakasvuinen. Juuriosa on sylinterimäinen, pitkä ja hoikka. Korjataan varhain syksyllä, ei sovellu talvivarastointiin. 90772

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Hintaryhmät

Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Porkkana

Daucus carota L

Porkkana

Porkkana

Daucus carota L

Daucus carota L

Porkkana

Daucus carota L

Porkkana

Daucus carota L

'Nantaise 2' Tunnettu varhaisporkkana. Erittäin hyvänmakuinen, syödään tuoreena, voidaan myös ryöpätä ja pakastaa. Nopeakasvuinen. Juuriosa on sylinterimäinen, pitkä ja hoikka. Korjataan varhain syksyllä, ei sovellu talvivarastointiin. 90771

'Mokum' F1 Todella varhainen ja erittäin maukas kesäporkkana. Sileä, tasapaksu ja melko lyhyt. Sopii viljeltäviksi katetussa penkissä ja kasvihuoneessa. Lajike on tarkoitettu syötäväksi tuoreena, voidaan myös ryöpätä ja pakastaa. Korjataan aikaisin, ei sovellu talvivarastointiin. 90764

'Flyaway' F1 Todella maukas kesäporkkana, jossa on korkea karotiini- ja sokeripitoisuus. Kehitetty nimenomaan maun vuoksi! Satoisa, tekee n. 20-25 cm mittaisia, sileäjuurisia porkkanoita, jotka syödään sellaisinaan tai varastoidaan talveksi. Voidaan myös ryöpätä ja pakastaa. 90750

'Berlicum 2' Luomulaatuinen siemen. Varhaisporkkana, jonka juuriosa on sileä. Satoa korjataan vähitellen. Erittäin maukas syötäväksi tuoreena, voidaan käyttää myös parantamaan kosteutta leivissä ja leivonnaisissa. Tee useita kylvöjä kesän aikana. Soveltuu talvivarastointiin. 90743

Harlequin Mix F1 Värikäs sekoitus eri porkkanalajikkeita; violettia, keltaista, oranssia ja valkoista. Korjaa kapeat, sileät porkkanat vähitellen. Nautitaan tuoreena. Voidaan myös ryöpätä ja pakastaa. 90739

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Porkkana

Daucus carota L

Porkkana

Porkkana

Daucus carota L

Daucus carota L

Porkkana, Kesä-

Daucus carota L

Porkkana, Kesä-

Daucus carota L

'Neptun'F1 Kauniita tylppäkärkisiä ja kartiomaisia porkkanoita tuottava lajike. Pituus on n. 25 cm. Keskivarhainen. Maukas syötäväksi välittömästi, mutta sopii myös talvivarastointiin. 90738

'Chantenay Red Cored 3' Kauniita tylppäkärkisiä ja kartiomaisia porkkanoita tuottava lajike. Pituus on n. 15 cm. Keskivarhainen. Maukas syötäväksi välittömästi, mutta sopii myös talvivarastointiin. 90729

'Flakkée 2' Runsassatoinen syys/talvilajike, joka tuottaa melko lyhyitä ja paksuja porkkanoita. Korjataan myöhään syksyllä ja sopii todella hyvin talvivarastointiin. Voidaan myös ryöpätä ja pakastaa. Kylvönauhan avulla taimet jäävät sopivalle etäisyydelle toisistaan. 90736

'Oxheart' 1800-luvulta asti tunnettu vanha porkkanalajike. Juuresta kasvaa paksu ja kartiomainen. Hieno porkkanan maku. 90794

'Cosmic Purple' Herkullinen porkkana, jonka oranssia hedelmälihaa ympäröi liila kuori. Rapea ja hyvä poimittavaksi suuhun suoraan maasta. Voidaan myös ryöpätä ja pakastaa. 90792

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Porkkana, KesäDaucus carota L

'White Satin' F1 Erikoinen valkoinen porkkana. Maultaan makea, rapea ja mehukas hedelmäliha. Herkullinen tuoreena. Voidaan myös ryöpätä ja pakastaa. 90790

Portulakka, Vihannes-

Punajuuri

Portulaca oleracea L.

15 cm

Beta vulgaris

Yellow Vihannesportulakkaa on viljelty jo keskiajalla. Lehdissä on runsaasti omega 3-rasvahappoja ja E-vitamiinia. Miedonhappamia lehtiä käytetään pinaatin tavoin. Ne voi myös ryöpätä ja pakastaa talven varalle. 90983

Punajuuri Beta vulgaris

'Detroit 2' Luomulaatuinen siemen. Suosittu lajike, joka tuottaa pyöreitä ja tummanpunaisia punajuuria. Keitä punajuuri kuorineen, kanta mukana, ettei punainen väriaine karkaa. Liian aikaisin kylvettynä taimet kukkivat helposti, jos altistuvat kevään yöpakkasille. 91197

Mauste

Voimakkuus

Koko

Pituus

'Moulin Rouge' Punajuuri, joka on tasaisen pyöreä ja kauttaaltaan tummanpunainen. Sopii hienosti säilöntään. Käytä nuoria lehtiä mangoldin tapaan. Älä kylvä liian aikaisin. Sietää kevätpakkasta hieman muita paremmin eikä kuki yhtä herkästi. Kylvönauhan avulla saat sopivan taimivälin. 91191

kg Korkeus

Paino

Punajuuri Beta vulgaris

'Moulin Rouge' Lajike on tasaisen pyöreä ja kauttaaltaan tummanpunainen. Sopii erityisesti säilöntään. Nuoria lehtiä voi käyttää lehtimangoldin tavoin. Helppo viljellä. Sietää kevätpakkasta muita lajikkeita paremmin, ei kuki yhtä herkästi. Vaatii lannoitusta. 91189

PUUTARHAN ILO  2021

55


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Punajuuri

Beta vulgaris

Punajuuri Beta vulgaris

Punajuuri

Beta vulgaris

Punajuuri Beta vulgaris

Punajuuri

Beta vulgaris

'Forono' Pitkä punajuuri, joka sopii varastointiin. Tuottaa runsaan sadon kauttaaltaan punaisia punajuuria. Sopii todella hyvin säilöntään viipaloituna, sylinterimäisen muotonsa vuoksi. Nuoria lehtiä voi käyttää lehtimangoldin tavoin. Vaatii lannoitusta. 91181

'Forono' Pitkä punajuuri, joka sopii varastointiin. Tuottaa runsaan sadon kauttaaltaan punaisia punajuuria. Sopii todella hyvin säilöntään viipaloituna, sylinterimäisen muotonsa vuoksi. Nuoria lehtiä voi käyttää lehtimangoldin tavoin. Vaatii lannoitusta. 91180

'Egyptische Platronde' Hyvin suosittu, tunnettu ja perinteinen, litteänpyöreä punajuuri. Kaunis tummanpunainen väri. Sopii säilöttäväksi kokonaisena, mutta on maukasta syötävää myös tuoreena. Nuoria lehtiä voi käyttää lehtimangoldin tavoin. Vaatii lannoitusta. 91175

'Detroit 2' Viljelemisen arvoinen, hyvä pyöreämuotoinen, sileäjuurinen ja tummanpunainen punajuuri. Sopii ryöpättynä lisukkeeksi tai ruuanlaittoon. Nuoria lehtiä voi käyttää lehtimangoldin tavoin. Vaatii lannoitusta. 91167

'Chioggia' Luomulaatuinen siemen. Punavalkoraitainen, makea punajuuri. Maista myös tuoreena. Liian aikaisin kylvettynä kukkii helposti, eikä tuota satoa. Viihtyy ravinteikkaassa, kosteuden pitävässä ja runsasmultaisessa maassa. Harvenna varhain. Kuohkeuta maa taimien ympäriltä. 91162

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Punajuuri

Beta vulgaris

Punajuuri Beta vulgaris

Retiisi

Raphanus sativus

Retiisi Raphanus sativus

Retiisi

Raphanus sativus

'Burpees Golden' Keltajuurikas, jolla mieto ja makea maku. Keltainen väri säilyy keitettäessä. Sopii käytettäväksi ensivihanneksena keitettynä voin kera tai ruoanlaitossa. Nuoria lehtiä voi käyttää lehtimangoldin tavoin. Älä kylvä liian aikaisin. 91160

'Chioggia' Herkullinen punavalkoraitainen punajuuri, joka on tavanomaista punaista lajiketta makeampi. Voidaan syödä tuoreena, kevyesti keitettynä tai säilöttynä. Nuoria lehtiä käytetään lehtimangoldin tavoin. Liian aikaisin kylvettynä taimet kukkivat helposti. Vaatii lannoitusta. 91159

'Saxa 2' Suosittu retiisilajike, joka tuottaa pyöreitä, täysin punaisia, rapeita retiisejä. Korjataan mureina. Käytetän tuoreena salaateissa tai koristeena. Nopeakasvuinen ja helppo viljellä. Kylvönauhan avulla taimet jäävät sopivalle etäisyydelle toisistaan. 91131

'Saxa 2' Luomulaatuinen siemen. Suosittu ja hyvin helppohoitoinen vihannes. Kirkkaanpunainen ja pyöreä, erittäin hyvän makuinen. Tuottaa nopeasti satoa. Käytä tuoreena salaateissa tai koristeena. Sopii erinomaisesti viljeltäväksi muiden vihannesten joukossa, koska korjuu ennen kuin muut leviävät. 91123

'National 2' Helppohoitoinen vihannes, joka tuottaa nopeasti satoa. Tekee pyöreitä, koristeellisia punaisia retiisejä, joissa on valkoinen kärkiosa. Käytä tuoreena salaateissa tai koristeena. Sopii hyvin viljeltäväksi muiden vihannesten kanssa, koska korjuu ennen muiden leviämistä. 91115

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Retiisi Raphanus sativus

Retiisi Raphanus sativus

'Amethyst' Pieni retiisi, jonka hedelmäliha on valkoista ja rapeaa. Tuottaa nopeasti satoa. Toista kylvö joka toinen viikko, jotta saat tasaisesti hentoja retiisejä. Vältä kylvöä alkukesästä, jolloin taimi voi herkästi kukkia. Tasainen kosteus on tärkeää. Peitä kylvös harsolla. 91108

56

Retiisi Raphanus sativus

'French Breakfast 3' Suosittu, koristeellinen punavalkoinen lajike. Tuottaa pitkiä, rapeita retiisejä. Korjaa mureina ja käytä tuoreena salaateissa tai koristeena. Nopeakasvuinen, sopii viljeltäväksi muiden vihannesten joukossa, koska valmistuu korjattavaksi ennen muiden leviämistä. 91107

Retikka Raphanus sativus

'Cherry Belle' Herkullinen kevät- ja kesävihannes. Lajike on pyöreä, kiinteä ja kokonaan punainen. Voi olla kauan maassa muuttumatta maultaan puiseksi. Käytä tuoreena salaateissa tai koristeena. Sopii viljeltäväksi muiden vihannesten joukossa, koska korjuu ennen kuin muut leviävät. 91099

Rosmariini Rosmarinus officinalis L.

Monivuotinen Pieni ja sievä pensas, jolla tuoksuvat, männynneulasmaiset, aromaattiset lehdet. Hieno mauste grillattuun lihaan, peruna-, lammas-, lintu- sekä riistaruokiin. Voi tehdä myös teetä. Monivuotinen mutta ei kovin kestävä. Sopii kasvatettavaksi suuressa ruukussa. 91071

'Ronde Zwarte' Herkullinen juures. Maku muistuttaa retiisiä, vaikka se onkin paljon kookkaampi ja kestävämpi. Retikka kukkii helposti keväällä kylvettynä. Toista kylvö usein kesäkuussa, tai heinäkuun puolivälissä, jolloin saat parhaan sadon. Sopii hyvin talvivarastointiin. 91147

40 cm

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Hintaryhmät

Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Ruusupapu

Phaseolus coccineus

45 cm

Ruusupapu

Ruusupapu

Phaseolus coccineus

200 cm

Phaseolus coccineus

200 cm

Salaatti, Baby Leaf

Lactuca sativa

Salaatti, Baby Leaf

Lactuca sativa

'Hestia' Matalakasvuinen ruusupapulajike, jolla on kauniit kaksiväriset kukat. Hieno koristeena esim. ruukussa parvekkeella tai terassilla. Palot korjataan ohuina, erinomaiset keitettynä. Esikasvatusta suositellaan. 90122

'Celebration' Nopeakasvuinen ruusupapu, jossa lohenpunaiset kukat. Tuottaa runsaan sadon n.25cm pitkiä palkoja, jotka korjataan ohuina. Anna kasvaa tukea vasten. Viihtyy läpäisevässä, runsasmultaisessa ja kosteutensa pitävässä maassa, suojaisassa paikassa. 90127

'Preisgewinner' Nopeakasvuinen ja koristeellinen kasvatettuna esim. säleikössä, parvekkeella ja vihannesmaalla. Tuottaa runsaan sadon maukkaita säikeettömiä papuja, käytetään keitettynä leikkopapujen tapaan. Palot korjataan ohuina. Esikasvatusta suositellaan. 90128

Baby Leaf mix Herkullinen salaattilajikesekoitus sisältää mm. 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo rossa', 'Australische Gele' ja 'Rouge Grenobloise'-lajikkeita. Helppohoitoinen, nopeakasvuinen ja satoisa. Kylvönauhan avulla saat sopivan taimivälin. 91210

Baby Leaf mix Sekoitus eri salaattilajeja: 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo rossa', 'Australische Gele' ja 'Rouge Grenobloise'. Nopeakasvuinen, helppohoitoinen ja satoisa. Kylvä usein, niin saat raikasta salaattia koko kesän ajan. 91209

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Salaatti, Batavia-

Lactuca sativa

Salaatti, Jäävuori-

Salaatti, Kerä-

Lactuca sativa

Lactuca sativa

Salaatti, Kerä-

Lactuca sativa

Salaatti, Kerä-

Lactuca sativa

'Lollo Rossa' Bataviasalaatti on lehti- ja keräsalaatin koristeellinen välimuoto. Vihreät hyvin poimuiset lehdet kasvavat tiheiksi, rapeiksi ruusukkeiksi, lehtien reunat värjäytyvät punertaviksi. Kylvä usein, niin saat tuoreita lehtiä/ kokonaisia lehtiruusukkeita koko kesän ajan. 91225

'Calmar' Hieno salaattilajike, joka tuottaa loistavan vihreitä, tiiviinkiinteitä keriä. Toista kylvö saadaksesi pitkän korjuuajan. Korjaa satoa harventamalla, sen jälkeen taimi kerrallaan. Viihtyy runsasmultaisessa, kosteassa ja läpäisevässä maassa. 91273

'Merveille des quatre saisons' Tunnettu, punertava keräsalaattilajike jo 1800-luvulta. Tekee suuren, löyhän kerän, jossa kuhmuraiset lehdet. Hyvin koristeellinen salaatti. Toista kylvö säännöllisesti, saat tuoreita salaatinkeriä koko kesän ajan. 91257

'Hilde II' Maukas ohutlehtinen keräsalaattilajike, joka tuottaa tasakokoisia, suuria ja kiinteitä keriä. Toista kylvö säännöllisesti, saat tuoretta salaattia koko kesän. Kylvönauhan avulla taimiväli saadaan sopivaksi. 91249

'Matilda' Luomulaatuinen siemen. Mainio keräsalaattilajike, joka tuottaa hienon tasakokoisia keriä. Löyhä kerä, pehmeät ja ohuehkot lehdet. Toista kylvö säännöllisesti, saat käyttöösi tuoreita salaatinkeriä koko kesän ajan. 91241

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Salaatti, LehtiLactuca sativa

'New Red Fire' Kauniin kiiltävät punaiset lehdet. Hyvänmakuinen. Kukkii myöhään ja säilyttää hienon makunsa suurissakin lehdissä. Toista kylvö 2 vkon välein, saat tuoreita salaatinlehtiä koko kesän. 91338

Salaatti, Lehti-

Salaatti, Lehti-

Lactuca sativa

Lactuca sativa

'Australische Gele' Maukas lehtisalaatti, jolla on hieman poimuiset kellanvihreät lehdet. Toista kylvö muutaman viikon välein, niin saat hentoja, tuoreita salaatinlehtiä läpi kesän. Kylvönauhan avulla saat sopivan taimivälin. 91298

Salaatti, LehtiLactuca sativa

'Australische Gele' Hyvin maukas lehtisalaattilajike. Lehdet ovat kellanvihreät ja hieman poimuiset. Toista kylvö muutaman viikon välein, saat tuoreita ja rapeita salaatinlehtiä koko kesän ajan. 91297

Mauste

Voimakkuus

Koko

Pituus

'Amerikanischer brauner' Tunnettu ja helposti kasvatettava lehtisalaattilajike. Vihreiden lehtien reunat ovat koristeellisen punaruskeat ja poimuiset. Nopeakasvuinen ja runsassatoinen. Voidaan kasvattaa myös ruukussa parvekkeella. Toista kylvö usein, saat rapeita salaatinlehtiä koko kesän. 91289

kg Korkeus

Paino

Salaatti, LehtiLactuca sativa

'Skilton' Tiivis lehtisalaatti, rapeat lehdet. Toista kylvö 2 vkon välein. Korjaa satoa vähitellen. Voidaan kasvattaa myös ruukussa esim. parvekkeella. Viihtyy parhaiten runsasmultaisessa, kosteutta pitävässä ja läpäisevässä maassa. Kastele säännöllisesti. 91341

PUUTARHAN ILO  2021

57


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Salaatti, Punasikuri

Cichorium intybus

Salaatti, Rukola Eruca sativa

Salaatti, Rukola

Eruca sativa

Lactuca sativa

Monivuotinen

Salaatti, Side-

Salaatti, TammenlehtiLactuca sativa

'Palla Rossa 5' Punasikuri kuuluu salaattisikureihin, kutsutaan myös radiccioksi. Tekee pieniä tiiviitä keriä, sisäpuoli voimakkaan punainen ja valkoruotinen. Maultaan hieman kitkerä, mutta antaa jännittävän säväyksen sekasalaattiin. Koristeellinen syyslajike. Korjataan melko myöhään. 91339

Rucola Suosittu ja maukas kasvi salaattien ja muiden ruokien valmistukseen. Maku on hieman mausteinen ja pähkinämäinen. Kasvatetaan avomaalla tai ruukussa, sopii kasvatettavaksi myös sisällä, jolloin lehtien maku jää miedoksi. 91353

'Venetia' Nopeakasvuinen villirukola-lajike, jolla hammaslaitaiset ja maukkaat lehdet. Voidaan kasvattaa avomaalla ja ruukussa, tai vaikka sisällä vuoden ympäri, jolloin lehtien maku on miedompi. Keskikesällä kasvi kukkii herkästi, nypi kukkavarret pois. 91352

'Lobjoits Green Cos' Sidesalaattia kutsutaan myös roomansalaatiksi. Tummanvihreät lehdet ovat melko suuria, pitkiä ja karkeita. Maku on tavallisen keräsalaatin makua voimakkaampi. Kestää kasvatusta myöhälle syksyyn, säilyy varastossa. Toista kylvö, saat tuoretta salaattia koko kesän ajan. 91337

'Plezir' Luomulaatuinen siemen. Salaattilajike, jolla tammenlehtimäiset, hienoliuskaiset ja poimukkaat lehdet. Korjaa satoa vähitellen. Toista kylvö säännöllisesti, saat herkullisia salaatinlehtiä koko kesän. 91322

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Salaatti, Tammenlehti-

Salaatti, Tammenlehti-

Lactuca sativa

Lactuca sativa

Salaatti, Villirukola

Diplotaxis tenufolia

Diplotaxis tenufolia

Monivuotinen

Salaatti, Villirukola

Salaattivuonankaali

Valerianella locusta

Monivuotinen

'Salad Bowl' Kaunis vaaleanvihreä tammenlehtisalaattilajike. Herkulliset hienoliuskaiset ja poimukkaat lehdet muistuttavat tammenlehteä. Toista kylvö, niin saat tuoreita salaatinlehtiä koko kesän. Lajike sietää sekä lämpöä että kylmää, sopii kasvatettavaksi koko kasvukauden ajan. 91321

'Red salad bowl' Kaunis punainen lehtisalaattilajike. Hyvin maukas. Helppo viljellä, sopii kasvatettavaksi avomaalla sekä suuressa ruukussa. Lajiketta voi kylvää ja korjata koko kasvukauden ajan. Kun toistat kylvön säännöllisesti, saat tuoretta salaattia koko kesän ajan. 91313

'Wildfire' Tämän rukolasalaatin voimakasta makua verrataan usein wasabiin. Voidaan kasvattaa avomaalla ja ruukussa, tai sisätiloissa ympäri vuoden, jolloin maku on hieman miedompi. Keskikesällä kasvi kukkii herkästi, nypi kukkavarret pois. 91351

Luomulaatuinen siemen. Muistuttaa maultaan rukolaa, mutta on maultaan voimakkaampi ja mausteisempi. Kasvatetaan avomaalla tai ruukussa, sopii myös ympärivuotiseen kasvatukseen sisällä, jolloin lehtien maku jää miedoksi. 91345

'Vit' Luomulaatuinen siemen. Kylmää kestävä salaattilajike maché, joka sopii korjattavaksi sekä syksyllä että talvella. Kutsutaan myös talvisalaatiksi. Korjaa lehtiä vähitellen tai taimi kerrallaan. Nauti maukkaita lehtiä salaatissa tai valmista pinaatin tavoin. 91340

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Salaattivuonankaali Valerianella locusta

Salvia, RyytiSalvia officinalis L.

Monivuotinen Kaunis sinikukkainen maustekasvi. Lehdet hopeanvihreät, hieman nukkapintaiset ja aromaattiset. Tuoreita ja kuivattuja lehtiä käytetään liha-, kala- ja kaaliruokiin. Maukas myös salaateissa, perunaruuissa ja kastikkeissa. Pieni ikivihreä pensas houkuttelee hyönteisiä. 91369

'Verte de Cambrai' Salaatti, joka kestää kylmää erittäin hyvin ja sopii korjattavaksi sekä syksyllä että talvella. Sen lehdet on pienehköt ja lusikkamaiset, maku on mieto pähkinämäinen. Syödään tuoreena tai valmistetaan pinaatin tavoin. Kestää hyvin kylmää. 91281

58

40 cm

Sareptansinappi

Brassica juncea

Selleri, LehtiApium graveolens

'Agano', 'Bloody Mary', 'Frizzy Joe' Sekoitus eri Sareptansinappilajikkeita, kauniin värisiä ja muotoisia. Maku muistuttaa piparjuurta. Korjaa pieniä, hentoja lehtiä piristämään salaattia. Kasvimaalle tai ruukkuun kaunista ja hyvänmakuista! Viihtyy parhaiten lämpimässä maassa. 91358

Selleri, MukulaApium graveolens

'Golden Self Blanching 2' Maukas ja aromaattinen salaattivihannes. Tekee mehevät, paksut lehtiruodit ja lehtilavat. Sekä lehdet että varret voi käyttää raakana salaateissa tai kypsennettynä keittoihin tai pataruokiin. Maku on mieto ja makeahko. Vaatii pitkän kasvuajan, muuten helppo kasvattaa. 91385

'Mars' Herkullinen juures - suuri, pyöreä ja tasakokoinen. Tummanvihreä pystylehdistö suojaa kasvia taudeilta. Viihtyy multavassa ja kalkkipitoisessa maassa. 91393

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Hintaryhmät

Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Selleri, Yrtti-

Apium graveolens

20 cm

Sipuli, Hopea-

Sipuli, Kelta-

Allium cepa

Allium cepa

Sipuli, Kiinan-

Allium tuberosum

30-40 cm

Sipuli, Pilli-

Allium cepa

Monivuotinen

'Gewone Snij' Yrttisellerissä on erittäin raikas ja aromaattinen sellerin maku. Tuoreena tai kuivattuna vitamiini- ja mineraalipitoiset lehdet sopivat persiljan tapaan kastikkeiden, keittojen ja salaatin mausteeksi. Sopii kuivaukseen. 91377

'Pompei' Hopeasipuli on erittäin mieto ruokasipuli, jossa on ihastuttava aromi. Kasvaa nopeasti ja sopii hyvin raakana salaatteihin, hampurilaisiin sekä muihin ruokiin. Pikkusipuleita voidaan käyttää myös hillosipuleina. Esikasvatusta suositellaan. 90661

'Stuttgarter Riesen' Todella hyvä ja suosittu ruokasipuli. Ensin nautitaan sen hennoista versoista, sitten miedoista varhaissipuleista ja syksyllä maukkaasta vihanneksesta, joka sopii moniin ruokiin. Kestävä lajike myös talvisäilytykseen. Esikasvatettava. 90612

Garlic oriental Tavallista ruohosipulia harvinaisempi ja maukkaampi lajike, maku on mausteisempi ja siinä on selkeä valkosipulin aromi. Mätästävä kasvutapa. Vihreitä lehtiä käytetään tuoreina salaatteihin, kastikkeisiin ja useisiin ruokiin. Melko vaatimaton. 90314

'Apache' Miellyttävä, tumman lilan värinen pillisipuli. Mieto ja hieno maku. Voidaan kylvää ja korjata koko kesän. Vanhana taimet tekevät lilan värisiä, pullomaisia sipuleita. Viihtyy multavassa kalkkipitoisessa maassa. 90640

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Sipuli, Pilli-

Allium cepa

Sipuli, Pilli-

Sipuli, Purjo-

Allium cepa

Allium ampeloprasum

Sipuli, Purjo-

Allium ampeloprasum

Sipuli, Purjo-

Allium ampeloprasum

'White Lisbon' Herkullinen salaattivihannes, jota voidaan kylvää ja korjata nuorena koko kesän ajan, vanhemmista kasveista saa pieniä ja hyvänmakuisia valkoisia sipuleja. Maku on mieto ja hieno, kuten nuoressa sipulissa. Koko sipulin voi käyttää ruoanlaitossa, salaateissa. Aikainen. 90647

'White Lisbon' Maukas salaattivihannes, jolla on mieto ja hieno maku. Voit kylvää ja korjata satoa koko kesän ajan. Kylvä usein, niin saat aina tuoretta sipulia. Kylvönauhan avulla saat sopivan taimivälin. 90648

'Herbstriesen 2' Luomulaatuinen siemen. Helppohoitoinen purjolajike, jolla paksu varsi ja tummanvihreät lehdet. Leikkaa ohuet viipaleet salaattiin tai marinoi. Multaa taimet, saat pitkät valkeat varret. 90613

'Blaugrüner Winter' Suosittu ja helppo vihannes. Multaamalla taimiin saadaan pitkät valkeat varret. Lajike on vahva ja voimakaskasvuinen. Säilyy pitkään ulkona leudolla talvisäällä, korjataan vähitellen. Sato korjataan myöhään syksyllä. 90626

'Herbstriesen 2' Suosittu ja helppo vihannes. Kasvatus myöhään syksyyn, kestää kylmää. Voimakaskasvuinen, korjataan myöhäissyksyllä. Tummanvihreät lehdet paksussa varressa. 90633

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Sipuli, Ruoho-

Allium schoenoprasum 30-40 cm

Monivuotinen

'Biggy' Helppohoitoinen, monivuotinen maustekasvi. Leveissä lehdissä mieto sipulinmaku. Sopii tuoreena mm. salaatteihin, munaruokiin, myös pakastukseen. Viihtyy runsasmultaisessa ja kalkkipitoisessa, mieluiten savimaassa, muuten vaatimaton. Suorakylvöön tai esikasvatukseen. 90317

Sipuli, Ruoho-

Sipuli, Ruoho-

Allium schoenoprasum 30-40 cm

Allium schoenoprasum

Monivuotinen

'Twiggy' Helppohoitoinen monivuotinen maustekasvi. Nopeakasvuinen. Kapeissa lehdissä on todella hieno aromi ja mieto sipulinmaku. Lehtiä käytetään tuoreina salaatteihin, silliin, munaruokiin sekä uusien perunoiden ja kermaviilin kera. Sopii myös pakastukseen. 90320

30-40 cm

Monivuotinen

'Staro' Luomulaatuinen siemen. Ruohosipulin lehdissä on hieno aromi ja mieto sipulinmaku. Kukat liilat, kauniin pyöreät. Korjaa lehtiä vähitellen ja käytä tuoreena salaattiin ja kylmiin kastikkeisiin. Myös syötävät kukat käyvät koristeeksi. 90824

Sipuli, SalottiAllium cepa

Mauste

Voimakkuus

Koko

Pituus

'Zebrune' Ihanan maukas sipuli, sopii raakana salaatteihin ja muihin ruokiin. Pitkänomaiset sipulit. Sipulin kuori on roosanvärinen, liha valkoinen. Suorakylvö mahdollista maan eteläosissa, esikasvatusta kuitenkin suositellaan. Viihtyy multavassa ja kalkkipitoisessa maassa. 90654

kg Korkeus

Paino

Sitruunamelissa Melissa officinalis L.

Monivuotinen Kestävä, helppohoitoinen ja koristeellinen maustekasvi. Sitruunantuoksuiset lehdet käytetään tuoreena salaatteihin, kastikkeisiin, kalaruokiin, viinietikkaan, teenä, jne. Monivuotinen. Kylmänarka. 90259

50 cm

PUUTARHAN ILO  2021

59


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

NL-BIO-01

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

NL-BIO-01

NL-BIO-01

EU Agriculture

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

EU Agriculture

EU Agriculture

KUVAT: Markus Danielsson

ISTUKASSIPULIT

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Valkosipuli Valkosipuli on keittiön pidetty makujen korostaja. Jokainen kynsi tekee yhden sipulin. Aikaisin keväällä istutettuna sadon voi käyttää tuoreena ja varret käyttää lehtimausteena. 2922 Verkkopussi 100-150 g. 2 pack.

Salottisipuli ’Longor’ Luomuviljelty istukassipuli. Pitkänmallinen salottisipuli, jonka muoto tekee siitä helppokäyttöisen. Aromaattinen ja mieto maku. Hyvä grillattava, maukas myös raakana. Yksi sipuli jakautuu ryppääksi. 2925 Verkkopussi 200 g.

Keltasipuli Luomuviljelty istukassipuli. Keltasipuli on helposti kasvatettava ja kenties tunnetuin ruokasipuli. Lajikkeella on pyöreä muoto. 3006 Verkkopussi 250 g.

Punasipuli Luomuviljelty istukassipuli. Punasipuli on helposti kasvatettava ja maultaan keltasipulia miedompi. Sopii hyvin salaattiin, jossa se on myös koristeellinen. Lämpökäsitelty. 3008 Verkkopussi 250 g.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Salottisipuli ’Longor’ Pitkänmallinen salottisipuli, jonka muoto tekee siitä helppokäyttöisen. Aromaattinen ja mieto maku. Hyvä grillattava, maukas myös raakana. Yksi sipuli jakautuu ryppääksi. Kutsutaan myös nimellä banaanisalottisipuli. 2926 Verkkopussi 200 g.

Roosasipuli ’Keravel’ Roosanvärinen keltasipuli Ranskasta. ”Roscoff Pink” on tunnettu lajike 1800-luvulta. Hyvä varastoitavuus ja c-vitamiinipitoisuus. Maultaan maukas, raakana makeahko, kypsennettynä hedelmäinen. Lämpökäsitelty. 2968 Verkkopussi 250 g

Salottisipuli ’Hermine’ Ainutlaatuinen valkoinen salottisipuli Ranskasta. Maukas ja mieto -sopii raakana salaattiin. Erinomainen uunissa paahdettuna tai grillattuna. Yksi sipuli jakautuu 5-8 uudeksi sipuliksi. 2928 Verkkopussi 250 g.

Istukassipuli keltainen Keltasipuli on helposti kasvatettava ja kenties tunnetuin ruokasipuli. Lajikkeella on litteänpyöreä muoto ja hyvä kestävyys. 2910 Verkkopussi 250 g 2935 Verkkopussi 500 g.

Salottisipuli Salottisipuli kasvaa ryppäässä ja yhdestä sipulista kasvaa yksi rypäs. Maku on mieto ja aromaattinen. Sipulin väri vaihtelee valkoisesta violettiin. 2930 Verkkopussi 250 g.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Keltasipuli Ieltasipuli on helposti kasvatettava ja kenties tunnetuin ruokasipuli. Lajikkeella on litteänpyöreä muoto ja hyvä kestävyys. Lämpökäsitelty. 2960 Verkkopussi 250 g 2980 Verkkopussi 500 g

Punasipuli Punasipuli on helposti kasvatettava ja maultaan keltasipulia miedompi. Sopii hyvin salaattiin, jossa se on myös koristeellinen. Lämpökäsitelty. 2965 Verkkopussi 250 g.

Keltasipuli Keltasipuli on helposti kasvatettava ja kenties tunnetuin ruokasipuli. Lajike on pitkänomainen ja siksi helppokäyttöinen. Lämpökäsitelty. 2970 Verkkopussi 250 g.

Hopeasipuli Hopeasipulilla on hohtava valkoinen pinta. Maultaan se on mieto ja hieman mausteinen. Hyvä sekä raakana että valmistettuna. Pieni sipuli sopii hienosti hillosipuliksi. Lämpökäsitelty. 2975 Verkkopussi 250 g.

Mix istukassipuli Sekoitus kelta-, puna- ja hopeasipulia. Maukas ja värikäs yhdistelmä suosikkilajikkeita. Lämpökäsitelty. 2977 Verkkopussi 250 g.

60

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Hintaryhmät

Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Stevia

Stevia rebaudiana

40 cm

Tilli

Anethum graveolens L.

Monivuotinen

Tilli

100 cm

Anethum graveolens L.

100 cm

Tilli

Anethum graveolens L.

100 cm

Tilli

Anethum graveolens L.

100 cm

Stevia Stevia on koristeellinen kasvi, jota voi kasvattaa ruukussa sekä ulkona että sisällä. Kotoisin Etelä-Amerikasta, missä sen pieniä lehtiä käytettiin makeutusaineena. Sen sanotaan olevan jopa 300 kertaa makeampaa kuin sokeri. 91510

'Como' Lajike sopii kruunutilliksi, voidaan korjata myös lehtitillinä. Kruunutilliä haluttaessa kylvä viimeistään toukokuussa. Kruunutilli korjataan kukinnan loppuessa. Sopii erittäin hyvin keittoihin ja kalaruokiin. 90277

'Como' Lajike sopii kruunutilliksi, voidaan korjata myös lehtitillinä. Kruunutilliä haluttaessa kylvä viimeistään toukokuussa. Kruunutilli korjataan kukinnan loppuessa. Sopii erittäin hyvin keittoihin ja kalaruokiin. 90278

'Como' Lajike sopii kruunutilliksi, voidaan korjata myös lehtitillinä. Kruunutilliä haluttaessa, kylvö viimeistään toukokuussa. Sopii hyvin keittoihin ja kalaruokiin. Kylvönauhan avulla taimet jäävät sopivalle etäisyydelle toisistaan. 90284

'Como' Ruotsissa viljelty siemen. Sopii sekä kruunu- että lehtitilliksi. Korjaa satoa vähitellen, n.1 kk kuluttua taimelle tulosta tai kylvä viimeistään toukokuussa ja korjaa sato kukinnan loppuessa. Maa ravinteikas, kostea, kuohkea ja läpäisevä. Vaihda kasvupaikka vuosittain. 90285

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Tilli

Anethum graveolens L. 20-30 cm

Tilli, Lehti-

Timjami

Anethum graveolens L.

20-30 cm

Thymus 'Fragrantissimus'

25 cm

Thymus vulgaris L.

Monivuotinen

Timjami

25 cm

Thymus vulgaris L.

Monivuotinen

Timjami

25 cm

Monivuotinen

'Gold Crown' Luomulaatuinen siemen. Tunnettu maustekasvi. Lehdet ovat aromaattisen tuoksuvat, tumman vihreät ja hienoliuskaiset. Sopii erityisesti korjattavaksi lehtitillinä, sillä se kukkii huomattavasti myöhemmin kuin tavallinen tilli. Sopii oikein hyvin pakastettavaksi. 90290

'Bouquet' Tunnettu ja suosittu maustekasvi. Lehdet ovat aromaattisen tuoksuvat, tummanvihreät ja hienoliuskaiset. Sopii hyvin korjattavaksi lehtitillinä, sillä lajike kukkii huomattavasti myöhemmin kuin tavallinen tilli. Sopii hyvin myös pakastettavaksi. 90271

Helppohoitoinen, ikivihreä maustekasvi, jonka vaaleanroosat kukat houkuttelevat mehiläisiä ja hyönteisiä. Tummanvihreät aromaattiset lehdet maistuvat raikkaasti sitruunalle. Kestää kuivuutta; sopii muureille, kivikkopuutarhaan. Lehdet käytetään tuoreena/ kuivattuna. 91523

Helppohoitoinen ikivihreä maustekasvi. Pienet tummanvihreät, aromaattiset lehdet käytetään tuoreena tai kuivattuna liha-, ja perunaruokiin sekä hernekeittoon ja kastikkeisiin. Kestää kuivuutta, sopiii hyvin muureille ja kivikkopuutarhaan. 91521

'German Winter' Helppohoitoinen ikivihreä maustekasvi, jolla aromaattiset lehdet. Isot, kauniit roosalilat kukat houkuttelevat mehiläisiä. Korjaa satoa vähitellen. Kuivaa oksat kokonaisina, ennen kukintaa. Viihtyy kuohkeassa, niukkaravinteissa maassa, vaatimaton. 91130

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Tomaatti Solanum lycopersicum 150-200 cm

4 cm

'Indigo Rose' Tummanliila, lähes munakoison värinen tomaatti täynnä antioksidantteja. Sato korjataan, kun väri muuttuu sinisen sävyisestä ruskean sävyiseksi. Silloin tomaatissa on juuri oikealla tavalla makeutta ja happamuutta. 91649

Tomaatti

Tomaatti

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Solanum lycopersicum

150-200 cm

8 cm

'Tigerella' Jännittävä, raidallisia tomaatteja tekevä, varhainen lajike. Sopii kasvatettavaksi kasvihuoneessa tai ulkona suojaisessa paikassa. Sadoksi saadaan herkullisen makuisia, keskisuuria punaisia tomaatteja, joissa on kullankeltaisia juovia. Poista 'varkaat'. 91646

Tomaatti Solanum lycopersicum 150-200 cm

7 cm

'Hildares' F1 Klassinen punainen tomaatti aikaiseen sadonkorjuuseen. Sopii ulkokasvatukseen suojaisassa paikassa tai kasvihuoneeseen, kasvata tukea vasten. Poista lehtihankojen versot, "varkaat". 91645

Mauste

Voimakkuus

Koko

Pituus

Paino

Tomaatti, AmppeliSolanum lycopersicum

8 cm

'Shirley' F1 Monen suosikkilajike! Tekee punaisia, tasaisia keskikokoisia hedelmiä. Aikainen ja satoisa lajike. Sopii kasvihuoneviljelyyn. Hyvä härmänkestävyys. Lehtihankojen versot, "varkaat", poistetaan, tarvitsee tuen. 91644

kg Korkeus

30-45 cm

3 cm

'Romello' F1 Hieno tomaattilajike, joka tekee helposti hedelmää. Sopii erityisesti amppeliin parvekkeelle tai terassille. Tuottaa runsaan sadon pieniä makeita tomaatteja. Istuta 2-3 taimea amppeliin ja anna roikkua. Kasvaa reilusti. 91660

PUUTARHAN ILO  2021

61


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Tomaatti, Kasvihuone

Tomaatti, Kasvihuone

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Solanum lycopersicum 150-200 cm

7 cm

Tomaatti, KirsikkaSolanum lycopersicum

7 cm

30-40 cm

Tomaatti, Kirsikka-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

Tomaatti, Kirsikka-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

3 cm

4 cm

'Sparta' F1 Erityisesti kasvihuoneviljelyyn sopiva tomaattilajike, mutta myös ulkokasvatukseen todella lämpimässä paikassa. Tekee hyvin runsaasti keskikokoisia, erittäin maukkaita, laadukkaita tomaatteja. Poista 'varkaat'. 91756

'Olivade' F1 / 'Atyliade' F1 Kauniin luumunmuotoisia hedelmiä tuottava tomaattilajike. Viljely lähinnä kasvihuoneessa, sopii myös ulkona kasvatettavaksi lämpimässä paikassa. Tuottaa vähitellen runsaan sadon suuria, hyvin lihaisia ja maukkaita hedelmiä. Tarvitsee tuen. 91746

'Tiny Tim' Helppohoitoinen kirsikkatomaattilajike. Viljely kasvihuoneessa, matalakasvuisena sopii myös ruukkukasvatukseen parvekkeella, ikkunalaudalla tai ulkona suojaisessa paikassa. Tuottaa runsaan sadon pienikokoisia, makeita ja aromikkaita tomaatteja. 91726

'Supersweet 100' F1 Erittäin runsassatoinen ja hyvä kirsikkatomaattilajike. Lähinnä kasvihuonekasvatukseen, sopii myös tuettuna ulkokasvatukseen todella suojaisessa paikassa. Hedelmät pieniä ja hyvin makeita. Korjaa satoa vähitellen, kun hedelmät n.4 cm. 91716

'Sungold' F1 Testien mukaan maailman makein kirsikkatomaattilajike! Kasvatus kasvihuoneessa, tai ulkona erittäin suojaisessa paikassa. Tuottaa runsaan sadon ohutkuorisia ja mehukkaita tomaatteja. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa. Poista "varkaat". 91706

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Tomaatti, Kirsikka-

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomaatti, Kirsikka-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

Tomaatti, Kirsikka-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

3 cm

Tomaatti, Kirsikka-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

Tomaatti, Pensas-

Solanum lycopersicum

5 cm

50-60 cm

6 cm

'Sunpeach' F1 Makea, ohutkuorinen ja mehukas tomaatti. Sungold-lajikkeen sisarlajike. Viljellään kasvihuoneessa. Runsassatoinen. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Tarvitsee tukea. Lehtihankoihin kasvavat "varkaat" poistetaan. Ravistele kukkaterttua kevyesti, lisää satoa 91705

'Gardener´s Delight' Useissa maissa suosituin kirsikkatomaattilajike. Sopii kasvihuoneeseen tai ulos suojaiseen paikkaan. Tuottaa vähitellen hyvin runsaan sadon erityisen maukkaita, kauniin kirkkaanpunaisia hedelmiä. Poista 'varkaat'. 91676

'Chocolate Cherry' Ulkonäöltään poikkeava kirsikkatomaatti. Pienissä, erittäin makeissa hedelmissä on tumman suklaan sävyisiä juovia. Korjaa satoa vähitellen, pitkä satokausi. Kasvata mielellään ulkona ruukussa suojaisessa paikassa tai kasvihuoneessa. 91666

'Tiger' F1 Nelson Gardenin makutestin voittajatomaatti vuonna 2016. Paksu, kaunis kuori ja paljon hedelmälihaa, sopii ruoanlaittoon. Paras lajike uunissa kuivatettavaksi. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Lehtihankoihin kasvavat 'varkaat' poistetaan. 91643

'Balkonzauber' Hyvin matala ja tiiviskasvuinen pensastomaattilajike. Sopii erinomaisesti ruukkukasvatukseen parvekkeella ja terassilla tai avomaalla. Korjaa satoa vähitellen. Tomaatit ovat keskikokoisia, makeita ja maukkaita. 91576

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Tomaatti, PensasSolanum lycopersicum 50-60 cm

5 cm

'Rotkäppchen' Luomulaatuinen siemen. Matala lajike ruukkuun. Tuottaa runsaasti mehukkaita keskikokoisia tomaatteja. Ravinteikas ja ojitettu maa, suojainen paikka. Kastele säännöllisesti. Lehtihankoihin kasvavia 'varkaita' ei nypitä pois. Kukkaterttua voi ravistella varovasti, sillä se edistää pölytystä. 91662 62

Tomaatti, PensasSolanum lycopersicum 50-60 cm

3 cm

'Bitonto' F1 Erinomainen, matala ja kompakti lajike ruukkuun. Tuottaa runsaan sadon pieniä kirsikkatomaatteja. 91661

Tomaatti, Pihvi-

Solanum lycopersicum 150-200 cm

9 cm

Tomaatti, PihviSolanum lycopersicum

150-200 cm

'Marmandino One' F1 Hieman erilainen pihvitomaatti, jolla kauniit raidat ja vihreät kaariharjanteet. Tekee suuria, 7-9 cm kokoisia erittäin hyvänmakuisia tomaatteja. Sopii erityisesti ulkokasvatukseen. Tarvitsee tuen. 91556

7 cm

'Canestrino' Perinteinen italialaislajike. Tomaatti kypsyy punaiseksi, jää tyvestä vihreäksi. Ravinteikas ja ojitettu maa, suojainen paikka. Kastele säännöllisesti. Tarvitsee tukea. Lehtihankoihin kasvavat 'varkaat' nypitään pois. Ravistele kukkaterttua varovasti, edistää pölytystä. 91663

Viherlannoitus Mixture

Sekoitus sisältää kauniin siniviolettia hunajakukkaa, syvänpunaista veriapilaa sekä roosanväristä viljatarta. Hunajakukalla on rehevä vihermassa voimakas paalujuuri, joka sitoo maaperää, veriapila sitoo typpeä ja viljatar peittää maan tehokkaasti. 90325

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Hintaryhmät

Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

kukat

Kukkien siementen joukosta löytyy monia helppohoitoisia lajikkeita. Kukkiva puutarha houkuttelee puoleensa pölyttäjiä, kuten mehiläisiä ja perhosia, joita vihannesten taimet tarvitsevat voidakseen kantaa hedelmää. Useat helppohoitoisimmista kukistamme kukkivat sitä6 runsaammin, 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ovat 1 2 lisäksi 3 4 5 6 syötäviä 7 8 9 10 1ja 1 12 1 2 3 4 5 7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 mitä useammin niitä poimii. Kesäiset kahvipöydän koristeet kannattaakin siis taittaa omasta maasta.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

63


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 luomulaatuiset kukansiemenet

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Asteri, KiinanCallistephus chinensis

Kukat eivät ole ainoastaan kauniita, vaan ne myös houkuttelevat hyödyllisiä pölyttäjiä puoleensa. Kutsu luonnon omat puutarhurit kylään istuttamalla kukkia, joita pölyttäjät eivät voi vastustaa. Luomusiemenemme täyttävät EU:n luonnonmukaista viljelyä koskevat vaatimukset.

50-60 cm

8 cm

Auringonkukka, JättiHelianthus annuus

1-vuotinen

150-500 cm

Double mix Luomulaatuinen siemen. Kiinanasteri, joka kasvattaa isoja, runsaita kukkia eri väreissä. Sopii hyvin kukkapenkkiin ja leikkokukaksi. Vaihtamalla kasvupaikkaa vuosittain voit välttää sienitaudit.

30 cm

1-vuotinen

Luomulaatuinen siemen. Auringonkukka, jolla on suuret kullankeltaiset kukat. Istuta komeaksi pensasaidaksi tai tuulensuojaksi. Upea myös kimpuissa. Siemenkakun voi säästää lintujen talviruoaksi.

4 88358

5 87079

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Auringonkukka, PunaHelianthus annuus 170-200 cm

17 cm

1-vuotinen

Hunajakukka, AitoPhacelia tanacetifolia 70-80 cm

'Velvet Queen' Luomulaatuinen siemen. Helppohoitoinen auringonkukka, jolla on keskisuuret punaiset kukat. Pensasmaisesti kasvava lajike kukkii runsaasti. Upea leikkokukkana.

1-vuotinen 4-5 cm

Luomulaatuinen siemen. Kaunis kukka kesäiseen kukkapenkkiin. Houkuttelee puutarhaan perhosia ja mehiläisiä. Erinomainen viherlannoitekasvi keittiöpuutarhaan.

50 cm

7 cm

1-vuotinen

Laventeli, TähkäLavandula angustifolia

Luomulaatuinen siemen. Kehäkukka on täydellinen kasvi keittiöpuutarhaan. Kukkien värit vaihtelevat keltaisesta aprikoosin kautta oranssiin. Kukan kauniit terälehdet voi syödä, ovat koristeelliset esim. salaateissa. Leikkaa kuihtuneet kukat pois tai anna siementen kehittyä kylvöön. Taimet voi kääntää maahan viherlannoitteeksi syksyllä.

4 87555

4 88391

Kehäkukka, TarhaCalendula officinalis

40 cm

Monivuotinen

Leijonankita Antirrhinum majus

60 cm

3 cm

1-vuotinen

Luomulaatuinen siemen. Laventeli, jonka sinisiä kukkia perhoset ja mehiläiset rakastavat. Käytetään laventeli- ja tuoksupusseissa korjaa sato, kun kukat avautuvat. Kukkii kylvöä seuraavana vuonna.

Luomulaatuinen siemen. Leijonankidan kukissa keltaisen, punaisen, valkoisen ja roosan sävyjä. Tyylikäs kukkapenkissä, upea kimpussa. Siemenet ovat pieniä, kylvö vaatii kärsivällisyyttä.

4 87684

5 87711

5 88161

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Malvikki, KesäLavatera trimestris L.

60 cm

6 cm

1-vuotinen

'Loveliness' Luomulaatuinen siemen. Tyylikäs kesämalvikki, jonka suuret kukat ovat kirsikanpunaiset. Tämä lajike on hyvin helposti viljeltävä, ja se muodostaa kesän jälkimmäisellä puoliskolla runsaasti hieman suppilomaisia kukkia. Loistava kukkapenkeissä ja kimpuissa.

4 87834

64

PUUTARHAN ILO  2021

Ruiskaunokki Centaurea cyanus

70 cm

1-vuotinen

3 cm

Seos, MehiläiskukkaTübingen Mixture

40-75 cm

1-vuotinen

Luomulaatuinen siemen. Ruiskaunokki on monen suosikki. Korkeiksi kasvavat kukat valloittavat puutarhan kukkapenkissä ja kimpuissa. Kasvaa nopeasti. Voidaan kylvää myös syksyllä, jolloin kukkii jo seuraavana juhannuksena.

Luomulaatuinen siemen. Kukkaseos hyönteisten iloksi! Tuottaa ravintoa puutarhan hyötyeläimille. Sisältää mm. aitohunajakukkaa, viljatarta, korianteria, tarhaneitoa ja ruiskaunokkia. Kastele runsaasti kuivina kausina.

3 87297

4 87210

1

2

3

Hintaryhmät

4

5

Tuoksuherne Lathyrus odoratus L. 125 cm

5 cm

1-vuotinen

Spencer, Mix Luomulaatuinen siemen. Tuoksuherne väriseos, joka tekee paljon tuoksuvia pitkävartisia kukkia. Viihtyy sekä kukkapenkissä että ruukussa. Tarvitsee tuen. Poista kuihtuneet kukat, jolloin saat runsaamman kukinnan. Liota siemeniä muutama tunti ennen kylvöä.

4 87806

Unikko, SilkkiPapaver rhoeas L.

40-50 cm

6 cm

1-vuotinen

Luomulaatuinen siemen. Silkkiunikko, jonka yksinkertaiset punaiset kukat tuovat loistavan kauniin vivahteen villiniityille ja luonnontilaisille alueille. Esiintyy villinä pellon pientareilla ja tienvarsilla. Siementää runsaasti ja villiintyy helposti.

4 88743

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö

Korkeus

Koko


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Ahkeraliisa

Impatiens walleriana

siemenet kukkien viljelyyn

30 cm

Akileija, Jalo-

Aquilegia × cultorum

1-vuotinen 4 cm

'Cha Cha' F1 mixture Ahkeraliisa, jonka kukissa tyylikäs värisekoitus punaista, oranssia, lohenpunaista ja valkoista. Upea ruukkukukka. Viihtyy ulkona, kukkii runsaasti myös varjossa. Sietää myös sateisen ja kylmän kesän, ei kuitenkaan hallaa. 93559

70 cm

5 cm

Akileija, Lehto-

Aquilegia vulgaris

Monivuotinen

30-35 cm

'Mckana Giants' Hento ja tyylikäs kukkapenkkien kukka, joka viihtyy yhdessä ruusujen kanssa. Raikkaasti kaksiväriset kukat ovat suuria ja niissä on pitkät kannukset. Kaunis leikko- ja ryhmäistutuskukka. Kukkii tavallista pidempään paikassa, joka on hieman kostea eikä liian aurinkoinen. 93074

5 cm

Monivuotinen

'Winky Double Red-White' Runsaasti kukkiva, kaunis puutarhakasvi. Lajike on erityisen kaunis kerrottuine kukkineen, jotka ovat valkoisia, roosanvärisiä ja viininpunaisia. Sopii kukkapenkkiin sekä leikkokukaksi. Voidaan kasvattaa koko maassa. Kukkii vuoden kuluttua kylvöstä. 93080

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Asteri, Kiinan-

Callistephus chinensis

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

60 cm

Asteri, Kiinan-

Callistephus chinensis

1-vuotinen 8 cm

70 cm

Asteri, Kiinan-

Callistephus chinensis

1-vuotinen 8 cm

90 cm

Asteri, Kiinan-

Callistephus chinensis

1-vuotinen 8 cm

60 cm

Asteri, Kiinan-

Callistephus chinensis

1-vuotinen 8 cm

25 cm

1-vuotinen 7 cm

'Prinette' mix Tästä lajikesekoituksesta saat hienon väriryöpyn, punaisen, roosan ja liilan sävyjä. Erinomainen lisä loppukesän kesäkukkapenkkiin ja kimppuihin. Viihtyy hyvin ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. 93186

'Princess' mix Tunnettu asterilajike. Kukat ovat täyteläiset ja monenväriset, niiden varret ovat jäykät ja vahvat. On kestävyytensa ansiosta erinomainen kukka-asetelmissa. Kaunis myös kukkapenkissä. Kasvi kukkii pitkään. Viihtyy hyvin ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. 93162

Matador mixed Erittäin kaunis ja suuri asteri. Kukat moniväriset, suuret, kerrotut ja vahvavartiset. Lajike sopii mainiosti sekä kukkapenkkiin että kukkamaljakkoon. Viihtyy hyvin ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Lajikkeella on erityisen hyvä vastustuskyky sienitauteja vastaan. 93130

Chinensis mix Erittäin hyvä ja yksinkertainen asterilajike, joka on kasvattamisen arvoinen. Suurissa ja avoimissa kukissa on keltainen keskusta. Seoksessa on monia hienoja ja kirkkaita värejä. Lajikkeella on erityisen hyvä vastustuskyky tauteja vastaan. Viihtyy hyvin ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. 93122

Dwarf chrysanthemum mix Matala ja pensasmainen asterilajike. Suuret kerrotut kukat, väriseos. Kasvi sopii erittäin hyvin reunakasviksi sekä syysistutuksiin parvekelaatikoihin sekä ruukkuihin terassille. Viihtyy hyvin ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. 93114

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Asteri, KiinanCallistephus chinensis 50-60 cm

Asteri, KiinanCallistephus chinensis

1-vuotinen 8 cm

Semi-Tall mix Seoksessa on aikaisia kerrottuja lajikkeita, jotka ovat koristeellisia ja helposti kasvatettavia. Useita hienoja värejä, sekä kirkkaita että hillittyjä. Kiitollinen leikkokukka, joka kestää kauan maljakossa. Viihtyy hyvin ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. 93106

70 cm

Aulio, Vaahtera-

Abutilon x hybridum

1-vuotinen 8 cm

American Branching mix Kaunis ja vahva asteri. Suuret ja täyteläiset, eriväriset kukat. Kasvi kasvaa pensasmaisesti. Hyvä istutuskukka ja kestävä leikkokukkana. Viihtyy hyvin ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. 93098

50 cm

4 cm

Auringonkukka

Helianthus annuus

Monivuotinen

Sievä vanhanajan ruukkukasvi. Lehdet muistuttavat pientä vaahteranlehteä ja kukat kiinanruusua, mutta ovat kellomaisemmat. Kukkien väri vaihtelee punaisesta keltaiseen. Viihtyy aurinkoisessa paikassa, hyvässä maassa. 93746

150-200 cm

Auringonkukka, IsoHelianthus annuus

1-vuotinen

Wilde mixture Ihastuttava auringonkukkaseos, joka sisältää eri korkuisia ja värisiä kukkia, kullankeltaisen, pronssin ja punaisen vivahteita. Voidaan käyttää suojakasvina, istutetaan ulkoseinän tai muurin viereen, hieno kukkapenkissä ja leikkona. Tarvitsee tuen. Vaatimaton ja helppo. 95244

120 cm

1-vuotinen 13 cm

'Ikarus' Ihana perinteinen auringonkukka. Haaroittuu alaosastaan ja tekee runsaasti 12-15 cm läpimittaisia lämpimän auringonkeltaisia kukkia. Sopii hyvin leikkokukaksi. Sopii myös kukkapenkkiin reunuskasviksi ulkoseinän tai muurin viereen. Melko vaatimaton. 95268

PUUTARHAN ILO  2021

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö

Korkeus

Koko Koko

65


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Auringonkukka, Iso-

Helianthus annuus 100-150 cm

Auringonkukka, Iso-

Helianthus annuus

1-vuotinen 15 cm

60 cm

Auringonkukka, Iso-

Helianthus annuus

1-vuotinen 17 cm

170-200 cm

Auringonkukka, Iso-

Helianthus annuus

1-vuotinen

15 cm

200-300 cm

Auringonkukka, Jätti-

Helianthus annuus

1-vuotinen

20 cm

150-500 cm

1-vuotinen 30 cm

'Golden Hedge' Pensasmainen auringonkukka, joka muodostaa kasvaessaan kesän kauneimman pensasaidan. Läpimitaltaan 15 cm kukat ovat kirkkaan kullankeltaisia, niissä ei ole siitepölyä, joten ne kestävät monta viikkoa. Todella hieno leikkokukkana sekä kukkapenkissä. Kestävä ja helppo. 95252

'Sungold' Kerrottukukkainen auringonkukka. Täyteläiset, erittäin koristeelliset ja suuret kukat ovat kullankeltaiset. Pienehkö, tukeva ja latvottuna pensasmainen, hyvin koristeellinen sekä penkin reunakasvina että maljakossa. Helppo ja vaatimaton, mutta kaipaa ravinnetta. 95324

'Double Sunking' Kullankeltaiset upeat kukat hienosti haarautuvassa varressa. Mainio leikkokukka ja kukkapenkin koriste. Vaatimaton. 95326

'Moonwalker' Tunnettu ja helppohoitoinen kasvi. Taimet haaroittuvat puskamaisesti, tekee 6-10 kpl voimakkaan sitruunankeltaisia kukkia, joissa suklaanvärinen keskiosa. Tarvitsee runsaasti vettä ja ravinnetta. 95284

'Uniflorus' Voimakaskasvuinen ja komea lajike, jolla suuri keltainen kukka. Sopii kukkapenkkiin, kasvimaalle ja tuulensuojaksi, sekä lintujen ruuaksi. Komea myös leikkona. Vaatimaton. Kastelu ja lannoitus kesällä edistää voimakasta kasvua. 95276

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Auringonkukka, Kääpiö-

Auringonkukka, Kääpiö-

Auringonkukka, Kääpiö-

Helianthus annuus 30-40 cm

Helianthus annuus

1-vuotinen 10 cm

70 cm

Helianthus annuus

1-vuotinen 25 cm

40-50 cm

Auringonkukka, PikkuHelianthus debilis

1-vuotinen 10 cm

200 cm

Auringonkukka, Puna-

Helianthus annuus

1-vuotinen

7 cm

180-200 cm

1-vuotinen 20 cm

'Pacino Gold' Loistava auringonkeltainen kukka, joka sopii ruukkukasvatukseen. Taimi on pienikokoinen ja hienosti haaroittunut, tekee varhain useita 10 cm läpimittaisia kukkia. Kaunis sekä yksinään että yhteisistutuksissa suurissa ruukuissa ja kukkapenkissä. Helppohoitoinen. 95292

'Zebulon' Kaunis, voimakkaankeltainen ja suurikukkainen lajike. Taimien korkeus on n.70 cm, mutta kukat läpimitaltaan jopa 25 cm. Hyvä lajike kukkapenkkiin sekä kestävänä ja tukevavartisena leikkokukaksi maljakkoon. Vaatimaton. Kastelu ja lannoitus kesällä parantaa kasvua. 95340

'Sunspot' Pirteä loistavankeltainen auringonkukkalajike, sopii suorakylvöihin. Matala, kauniisti haaroittunut taimi tekee varhain useita n.10 cm kokoisia auringonkeltaisia kukkia. Sopii hyvin kukkapenkkiin ja ruukkuun. Helppo kasvatettava. 95332

'Ice Cream' Erikoinen, vaalea auringonkukka. Pienehköt kukat ovat vaalean vaniljankeltaiset, keskusta tumma. Taimi haaroittuu tiheämmäksi kuin perinteinen auringonkukka. Kaunis kukkapenkkiin sekä maljakkoon. Viihtyy ravinteikkaassa maassa, vaatimaton. 95260

'Ruby' F1 Suosittu auringonkukka uudessa muodossa: rubiininpunaiset ja huomiota herättävät suuret kukat. Nuput ovat herkullisia kevyesti keitettyinä voin kera, myös siemenet voi syödä. Kukkapenkin väriläiskä, kaunis myös leikkokukkana. 95316

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Daalia, TarhaDahlia × pinnata

40 cm

Daalia, Tarha-

Dahlia × pinnata

1-vuotinen 9 cm

'Redskin' Poikkeuksellisen värikäs daalialajike. Suuret ja kerrotut kukat muodostavat kauniin vastakohdan tummanpunaisena läikehtiville lehdille. Aikainen ja melko säänkestävä lajike. Latvo taimet ja poista kuihtuneet kukat, jolloin varret tanakoituvat ja saat runsaammin kukkia. 93458

66

50-60 cm

8 cm

Elämänlanka, Aito-

Ipomoea purpurea

1-vuotinen

'Sunny Reggae' Upea röyhelökauluksinen daalia oranssin, punaisen ja keltaisen sävyissä. Sopii ruukkuun, kukkapenkkiin tai leikkokukaksi. Lajike on aikainen ja säänkestävä, ei kuitenkaan hallankestävä. Latvo taimet ja poista kuihtuneet kukat, saat tanakamman varren ja runsaan kukinnan. 93457

250 cm

Elämänlanka, AitoIpomoea purpurea

1-vuotinen 5 cm

250 cm

'Star of Yelta' Lajikkeella kauniit ja erittäin suuret, n. 7 cm, kukat. Sopii mainiosti suureen ruukkuun parvekkeelle tai terassille. Aseta taimen tueksi säleikkö, jonka varaan se voi nousta. Siemenet ovat myrkylliset. 95893

1-vuotinen 5 cm

Hintaryhmät

'Bohemian Shades' Hurmaava sekoitus elämänlankaa tumman liilan ja fuksian sävyissä. Sopii hienosti suureen ruukkuun parvekkeelle tai terassille. Aseta taimen tueksi säleikkö, jonka varaan se voi nousta. Kasvin siemenet ovat myrkyllisiä. 95891

Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Elämänlanka, KeisarinIpomoea nil

200-300 cm

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Kukkii/Sato

8 cm

1-vuotinen

'Split Second' Ihana köynnöskasvi,jonka kerrotut kukat ovat roosanväriset. Sopii suureen ruukkuun parvekkeelle, terassille ja ulkotiloihin. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa, lämpimässä ja suojaisessa paikassa. Tarvitsee tuen, jonka varaan voi kasvaa. 95877


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Espanjanneito

Nigella hispanica

90 cm

Heliotrooppi

Heliotropium arborescens L.

1-vuotinen 5 cm

40 cm

Helokki, Iso-

Oenothera macrocarpa

1-vuotinen 10 cm

15 cm

9 cm

Hunajakukka, Aito-

Phacelia tanacetifolia

Monivuotinen

70-80 cm

Huovinkukka

Sanvitalia procumbens

1-vuotinen 4-5 cm

15-20 cm

1-vuotinen 2 cm

'African Bride' Aaltoilevan kasvutapansa, siron lehdistönsä, suurten valkoisten kukkiensa sekä tummien varsiensa ja siemenkotiensa ansiosta tämä kukka antaa sievän mutta samalla lujan vaikutelman. Siemenkodat ovat todella koristeelliset ja käyttökelpoiset kuivattuina. 95392

'Marine' Hyväntuoksuinen ulkokasvi, jolla on suuret violetinsiniset kukinnot. Lehdet ovat syvänvihreät ja karkeapintaiset, taimi kasvaa pystysuorana versona kannasta. Houkuttelee mehiläisiä ja perhosia. Vaatii pitkän esikasvatuksen, mutta on todella vaivan arvoinen. 93644

Monivuotinen kasvi, jolla on lamoava, maanmyötäinen kasvutapa. Sopii hienosti kivikkopuutarhoihin, rinteille sekä kukkapenkkien etureunaan. Kukkii yleensä vuoden kuluttua kylvöstä, saattaa kukkia 1. vuotena aikaisin kylvettynä. 94220

Luomulaatuinen siemen. Kaunis kukka kesäiseen kukkapenkkiin. Houkuttelee puutarhaan perhosia ja mehiläisiä. Erinomainen viherlannoitekasvi keittiöpuutarhaan. 93657

'Million Suns' Erinomainen ja helppohoitoinen, säänkestävä kesäkukka. Taimet kukkivat yltäkylläisesti kirkkaankeltaisina loistavine kukkineen, joissa on tumma keskiosa. Kuin auringonkukka pienoiskoossa. Latvomalla saadaan tiheämpi ja pensasmaisempi vaikutelma. 93662

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Hyasinttipapu

Lablab purpureus 250-300 cm

Ihmekukka, Mökin-

Mirabilis jalapa L.

1-vuotinen

60 cm

Ikikukka, Hertta-

Rhodanthe manglesii

1-vuotinen 4 cm

30-40 cm

Ikiviuhko

Limonium sinuatum

1-vuotinen 2,5 cm

60 cm

Ikiviuhko

Limonium sinuatum

1-vuotinen 0,5 cm

60 cm

1-vuotinen 0,5 cm

Kiehtova köynnöskasvi, jolla on roosalilanväriset tuoksuvat kukat ja koristeelliset, tumman purppuranväriset palot (voidaan syödä keitettyinä). Erinomainen säleikkökasvi. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa, aurinkoisessa ja suojaisessa paikassa. 93656

Huomiotaherättävä kesäkukka, jolla on suuret trumpettimaiset, tuoksuvat, vaihtelevanväriset kukat. Puskamainen ja rehevä kasvutapa, kaunis kukkapenkissä sekä suuressa ruukussa ja yhteisistutuksissa. Viihtyy kuohkeassa ja lannoitetussa maassa. 95743

Sievä ja helppohoitoinen ikikukkalajike hienona roosan sävyisenä sekoituksena. Hieman nuokkuvat kukat ovat ryhmänä ohuen varren päässä. Todella sievä erilaisissa asetelmissa. Korjataan vasta auenneina ja kuivataan nopeasti. Melko arka, käsiteltävä varovasti. Vaatimaton. 95200

'Cutie Apricot' Aprikoosinvärisiä ja keltaisia kukkia. Käytä leikkona ja kuivattuna. Sopii suorakylvöön, esikasvatusta suositellaan. Viihtyy hiekansekaisessa maassa. Lannoita niukasti. Korjaa auenneet kukat ja ripusta ylösalaisin. Liota siemeniä 2vrk ennen kylvöä. Nopeuttaa itämistä. 94977

Mix Todella värikäs ja koristeellinen kukka, Kaunis kimpuissa tuoreena ja myös kuivattuna. Värit ovat vahvat, yksittäinen kukka pieni, mutta yhdessä antavat täyteläisen vaikutelman. Voidaan suorakylvää, mutta esikasvastusta suositellaan. Viihtyy hiekansekaisessa maassa. 94976

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Illakko, TarhaHesperis matronalis L.

60 cm

Kaunokainen Bellis perennis L.

2-vuotinen

Kaunis vanhanajan puutarhakasvi. Sen violetinväriset kukat levittävät varhaiskesällä ihanasti orkideamaista tuoksua kesäiltaan. Kasvi on 2-vuotinen ja kylväytyy helposti itse. Vaatimaton ja kestävä kasvi. Kukkii vuoden kuluttua kylvöstä. 94228

10 cm

1,5 cm

Kaunokainen

Bellis perennis L.

Monivuotinen

'Meadow Daisy' Aikaisin kukkiva sievä kasvi. Pienet, päivänkakkaramaiset, valkoiset terälehdet ja keltainen keskiosa, lehdet ovat maanpinnassa matalana ruusukkeena. Hieno reunus- ja kivikkokasvi, joka leviää nurmikolle. Kukkii ensimmäisen vuoden syksyllä. Vaatimaton. 95707

15 cm

1,5 cm

Kehäkukka, TarhaCalendula officinalis

Monivuotinen

'Pomponette' Täyteläiset kukat roosan, valkoisen ja punaisen sävyissä. Sievä kasvutapa, lehdet sijaitsevat maanpinnassa matalana ruusukkeena. Sopii pieninä ryhminä reuna- ja kivikkokasviksi. Kukkii jo ensimmäisen vuoden syksyllä, myöhemmin touko-syyskuussa. Vaatimaton. 95715

50 cm

Kehäkukka, TarhaCalendula officinalis

1-vuotinen 7 cm

'Radio' Kukkii mielellään, helppohoitoinen ja tunnettu. Kukat ovat täyteläiset ja puhtaan oranssit terälehdet pitkät ja kapeat. Terälehdet voi syödä. Sopii kukkapenkkiin, kasvimaalle sekä myös leikkokukaksi. Siementää helposti. Viihtyy ravinteikkaassa, multavassa maassa. 94940

50 cm

1-vuotinen 7 cm

Luomulaatuinen siemen. Kehäkukka on täydellinen kasvi keittiöpuutarhaan. Kukkien värit vaihtelevat keltaisesta aprikoosin kautta oranssiin. Kukan kauniit terälehdet voi syödä, ovat koristeelliset esim. salaateissa. Taimet voi kääntää maahan viherlannoitteeksi syksyllä. 94934

PUUTARHAN ILO  2021

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö

Korkeus

Koko Koko

67


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kehäkukka, Tarha-

Calendula officinalis 65-75 cm

Kehäkukka, Tarha-

Calendula officinalis

1-vuotinen 7 cm

50-70 cm

Kehäkukka, Tarha-

Calendula officinalis

1-vuotinen 7 cm

50 cm

Kehäkukka, Tarha-

Calendula officinalis

1-vuotinen 7 cm

40-60 cm

Kehäkukka, Tarha-

Calendula officinalis

1-vuotinen 7 cm

60 cm

1-vuotinen 7 cm

'Ivory Princess' Kerrottu kehäkukka vaaleankeltaisen ja lähes valkoisen sävyissä. Keskusta on tummempi, kermanvalkoinen. Koristeelliset terälehdet voi syödä, esim. salaatissa. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa, muuten vaatimaton. Sopii viherlannoitukseen. 94933

'Pink Surprise' Tunnettu kesäkukka. Kukkien värisävy vaihtelee vaalean oranssista aprikoosiin. Terälehdet voi syödä, koristeellinen salaateissa ja juomissa. Helppohoitoinen ja vaatimaton. Kaunis kukkapenkissä ja kasvimaalla, hieno leikkokukkana. Siementää helposti. 94932

'Pacific Beauty' Helppohoitoinen ja vaatimaton kesäkasvi kukkapenkkiin, kasvimaalle sekä maljakkoon. Täyteläisissä kukissa kirkkaat aprikoosin- ja oranssinhohtoiset värit. Terälehdet voi syödä, koristeellinen salaateissa ja juomissa. Siementää helposti. Ravinteikas, läpäisevä maa. 94924

'Kinglet Yellow' Kauniin keltainen kehäkukka, täyteläinen keskusta. Joistakin kukista voi jäädä lehtiä puuttumaan. Sopii kimppuihin, viihtyy kukkapenkissä ja kasvimaalla. 94920

'Orange Porcupine' Perinteinen kesäkukka. Lajike on näyttävän komea täyteläisine kukkineen. Kaunistaa väriloistollaan sekä kukkapenkin että vihannesmaan. Ihanteellinen leikkokukka. Terälehdet voi syödä, koristeellinen salaateissa ja juomissa. 94916

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kehäkukka, Tarha-

Calendula officinalis

30 cm

Kehäkukka, Tarha-

Calendula officinalis

1-vuotinen 6 cm

60 cm

Kehäkukka, Tarha-

Calendula officinalis

1-vuotinen 7 cm

20 cm

Kehäkukka, Tarha-

Calendula officinalis

1-vuotinen 6 cm

45 cm

Kehäkukka, Tarha-

Calendula officinalis

1-vuotinen 7 cm

50 cm

1-vuotinen 7 cm

'Fiesta Gitana' Tunnettu kesäkukka. Täyteläisten kukkien sävyinä keltainen, oranssi ja aprikoosi. Lajike on matala- ja tiiviskasvuinen. Terälehtiä voi syödä, koristeelliset salaateissa ja juomissa. Helppohoitoinen ja vaatimaton. Sopii kukkapenkkiin ja leikkokukaksi. Siementää helposti. 94908

'Cantaloupe' Suuria kukkia kauniissa väreissä. Kehäkukan koristeelliset terälehdet voi syödä. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa, muuten vaatimaton. Leikkaa kuihtuneet kukat pois tai anna siementen kehittyä kylvöön. Kasvit voi syksyllä kääntää maahan viherlannoitteksi. 94901

Daisy Citrus Mix Kaunis väriyhdistelmä. Lajikkeina ovat 'Apricot Daisy', 'Lemon Daisy' ja 'Orange Daisy'. Matalakasvuiset kukat sopivat hienosti ruukkuun, reunakasveiksi ja kasvimaalle. Terälehdet voi syödä, koristeellinen salaateissa ja juomissa. 94900

'Bronzed Beauty' Helppohoitoinen, runsaasti kukkiva ja erikoisen värinen kehäkukka. Kukat kauniisti pronssiin vivahtavia. Kaunis kukkapenkkiin ja kasvimaalle. Terälehdet syötäviä, koristeellinen salaateissa ja juomissa. Erinomainen leikkokukka. 94892

Helppohoitoinen ja vaatimaton kesäkasvi. Värisekoituksen kukissa on kauniita sävyjä vaaleankeltaisesta aprikoosiin ja tummaan oranssiin. Terälehtiä voi syödä, koristeellinen salaateissa. Kaunis kukkapenkissä, kasvimaalla sekä leikkokukkana. Siementää helposti. 94877

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kehäkukka, TarhaCalendula officinalis

50 cm

Keijunmekko

Rhodochiton atrosanguineum

1-vuotinen 7 cm

Helppohoitoinen ja vaatimaton kesäkasvi. Värisekoituksen kukissa on kauniita sävyjä vaaleankeltaisesta aprikoosiin ja tummaan oranssiin. Terälehtiä voi syödä, koristeellinen salaateissa. Kaunis kukkapenkissä, kasvimaalla sekä leikkokukkana. Siementää helposti. 94876

68

300 cm

6 cm

Kelloköynnös

Cobaea scandens

Monivuotinen

Upea vanhanajan köynnösmäinen ruukkukasvi. Erikoiset kukat ovat väriltään tummanpunaiset ja pienen vaipan sisällä. Viihtyy aurinkoisella ikkunalaudalla, suuressa ruukussa. Kastellaan kohtuullisesti. Talvehtii viileässä paikassa. 95733

200-400 cm

Keskipäivänkukka

Dorotheanthus bellidiformis

1-vuotinen 7 cm

10-15 cm

Pidetty ja nopeakasvuinen köynnöskasvi. Erittäin koristeelliset, kellomaiset kukat ovat tumman sinivioletin väriset. Erinomainen kasvi parvekkeelle ja terassille aurinkoiseen paikkaan. Voidaan kasvattaa myös ruukkukasvina säleikössä auringonpuoleisissa ikkunoissa. 93752

3 cm

1-vuotinen

Mix Pienikukkainen ja matala ulkokasvi. Kukat muistuttavat päivänkakkaraa ja ovat todella pirteän värikkäät, lehdet ovat pienet ja paksut. Matalakasvuinen, sopii kukkapenkkiin ja kivikkopuutarhaan. Kukat avautuvat täysin auringossa, sulkeutuvat illalla sekä huonolla säällä. 93488

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Hintaryhmät

Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Kesäharso

Gypsophila elegans

40 cm

1,5 cm

1-vuotinen

Sievä ja siro kesäkukka. Taimet leviävät ja niissä on pienet lehdet ohuissa varsissa, joten ne antavat hennon ja herkän vaikutelman. Valkoiset kukat ovat pienet ja sopivat hienosti kesäiseen kukkakimppuun ja kukkapenkkiin. Taimet eivät kuki koko kesää, toista kylvö. 95376


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kohtalonkukka, Kirjo-

Nemesia strumosa 20-30 cm

Koristekaali

2 cm

25 cm

1-vuotinen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Nassella tenuissima

Brassica oleracea

1-vuotinen

Koristeruoho

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

40 cm

1-vuotinen

Carnival mixed Värikäs ja koristeellinen kesäkukka. Sopii kukkapenkkiin ja ruukkukasviksi, mielellään kookkaampien kasvien seuraksi istutettuna. Sekoitus sisältää useita keltaisen, oranssin, punaisen ja roosan sävyjä. Poista kuihtumassa olevat kukinnot, jolloin kukinta kestää kauemmin. 94260

Helppohoitoinen koristekaali, joka tekee suuria, avoimia punavihreitä tai valkeanvihreitä kaalinkeriä, lehdet poimureunaiset. Voi käyttää koristeluun ruoanlaitossa, reunakasvina kukkapenkissä sekä kukka-asetelmissa. Kylmänkestävänä koristeellinen myöhäissyksyyn saakka. 94740

'Pony Tails' Höyhenheinä vangitsee jokaisen tuulenhenkäyksen keinuvan siroksi liikkeeksi. Todella kaunis ja hento ruoho siroine harjamaisen pitkine tähkineen. Sopii erinomaisesti kukkapenkkiin sekä ruukku- ja uurnakasvatukseen, upea myös kuivakukkana. Vaatimaton. 94732

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Koristeruoho, Hirssi

Panicum capillare 60-80 cm

Koristeruoho, Partaohra Hordeum jubatum L.

1-vuotinen

40-60 cm

Koristeruoho, Sininata Festuca

1-vuotinen

15-30 cm

Cynoglossum amabile

Monivuotinen

Koirankieli, Tiibetin-

75 cm

1-vuotinen 1 cm

'Frosted Explosion' Ihastuttava, koristeellinen hirssilajike töyhtöineen. Sievä kukkapenkissä ja ruukussa kesäkukkien ja perennojen kanssa. Näyttävä yksinään, kestävä myös kukkakimpuissa. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa. Vaatimaton. 94724

Todella kaunis ja hento ruoho, jolla on sulkamaiset tähkät. Pitkien vihneiden kärjissä on violetinhohtavia sävyjä. Vihneet ovat kovat ja terävät ja voivat pistää. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Vaatimaton. 94716

Kaunis, siniharmaa, tuppaiksi kasvava koristeruoho kuiville ja aurinkoisille paikoille, esim. kivikkopuutarhaan. Taimien väri vaihtelee hieman eri siniharmaan sävyin. Viuhkamaiset, hennot kukat puhkeavat kesä-heinäkuussa. Vaatimaton, viihtyy kuivassa maassa. 94708

'Mystery Rose' Helppohoitoinen kasvi, jolla on pienet, roosat tähtimäiset kukat ja pystysuora kasvutapa. Sopii erinomaisesti kimppuihin. Kukkii lähes koko kesän. Ei ole kovin vaativa kasvupaikan suhteen, viihtyy myös varjossa. Kastele kuivuuden vallitessa. 93612

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kosmoskukka, Puna-

Cosmos bipinnatus 120 cm

Kosmoskukka, PunaCosmos bipinnatus

1-vuotinen 11 cm

'Double Click' Ihana, runsaasti kukkiva lajike, suurissa täyteläisissä valkoisissa kukissa on roosan eri vivahteita. Sopii hyvin kesäkukkapenkkiin ja leikkokukaksi. Lannoita niukasti, muuten kasvi kasvattaa lehtiä kukinnan sijaan. Poista kuihtuneet kukat. Voi tarvita tukea. 95028

80-100 cm

Kosmoskukka, Puna-

Cosmos bipinnatus

1-vuotinen 11 cm

'Purity' Suosittu helppohoitoinen puhtaan valkoinen kesäkukka. Sopii hyvin kukkapenkin ryhmäistutuksiin taustakasviksi. Kestää hyvin leikkokukkana. Lannoita niukasti, muuten kasvi kasvattaa lehtiä kukinnan sijaan. Poista kuihtuneet kukat. Voi tarvita tukea. 95044

75 cm

Kosmoskukka, Puna-

Cosmos bipinnatus

1-vuotinen 10 cm

100-120 cm

'Gazebo Red' Varreltaan hieman pidempi kosmoskukka, jolla on suuret kirsikanpunaiset kukat. Hauska kesäkukkaistutuksissa ja leikkona. 95029

Kosmoskukka, PunaCosmos bipinnatus

1-vuotinen 11 cm

'Daydream' Ihastuttava lajike, jonka väreinä yhdistelmä valkoista, vaaleaa roosaa ja tummaa kirsikanpunaista. Sopii täydellisesti kesäkukkapenkkiin sekä leikkokukaksi. Lannoita niukasti, muuten kasvattaa liikaa lehtiä kukinnan sijaan. Poista kuihtuneet kukat. Voi tarvita tukea. 95020

75 cm

11 cm

'Candy Stripe' Kaunis ja helppohoitoinen kesäkukka. Lajikkeen valkoisissa kukissa on roosanpunaiset reunat tai laikkuja. Kauniit tillimäiset lehdet. Hieno kesäkukkapenkissä sekä leikkokukkana. Lannoita niukasti, muuten kasvi kasvattaa lehtiä kukinnan sijaan. 95012

PUUTARHAN ILO  2021

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö

Korkeus

Koko Koko

1-vuotinen

69


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kosmoskukka, Puna-

Cosmos bipinnatus 100 cm

Kosmoskukka, Puna-

Cosmos bipinnatus

1-vuotinen 10 cm

100 cm

Kosmoskukka, Puna-

Cosmos bipinnatus

1-vuotinen 11 cm

30-50 cm

Kosmoskukka, Puna-

Cosmos bipinnatus

1-vuotinen 11 cm

50-60 cm

Krassi, Isoköynnös-

Tropaeolum majus

1-vuotinen 8 cm

200 cm

1-vuotinen 5 cm

'Fizzy Pink Dark Center' Kauniit puolikerrotut kirsikanpunaiset kukat, keskusta tummempi. Kosmoskukka sopii kesäiseen kukkapenkkiin ja leikkokukaksi. Lannoita niukasti, muutoin saat runsaasti lehtiä ja vain vähän kukkia. Nypi kuihtuneet kukat. Voi vaatia sitomista. 95056

'Early Summer' Upea kesäkukka kukkapenkin yhteisistutuksiin sekä myös leikkokukaksi, kestää kauan maljakossa. Värisekoitus sisältää valkoisen sekä vaalean ja tumman roosan sävyjä. Tillimäiset lehdet ovat koriste sinänsä ja niiden yllä liehuvat suuret kukat antavat oman säväyksensä. Helppohoitoinen. 95036

Vega Mixture Ihastuttava lajikesekoitus, jonka suurissa kukissa on valkoisen, roosan ja roosanpunaisen sävyjä. Matalakasvuisena lajikkeena sopii hyvin kukkapenkkiin ja ruukkuun. Lannoita niukasti, muuten kasvi kasvattaa lehtiä kukinnan sijaan. 95052

'Xanthos' Erikoinen kosmoskukkalajike, jolla vaalean kullankeltaiset kukat. Jää normaalia kosmoskukkaa matalammaksi. Sopii ruukkuun ja kukkapenkkiin, kaunis leikkokukkkana. 95048

'Out of Africa' Värikäs ja suosittu köynnöskasvi, jolla vaaleanvihreät, valkojuovikkaat lehdet. Kukissa keltaisen, orannssi ja punaisen sävyjä. Sopii hyvin parvekelaatikkoon, säleikköön ja maanpeitekasviksi. Kukat voi syödä, koristeellinen salaateissa. 93832

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Krassi, Isoköynnös-

Tropaeolum majus 200 cm

Krassi, IsoköynnösTropaeolum majus

1-vuotinen 5 cm

75 cm

Krassi, Isoköynnös-

Tropaeolum majus

1-vuotinen 5 cm

200 cm

Krassi, Isoköynnös-

Tropaeolum majus

1-vuotinen 5 cm

200 cm

Krassi, Isoköynnös-

Tropaeolum majus

1-vuotinen 5 cm

200 cm

1-vuotinen 5 cm

'Milkmaid' Kauniin kermansävyinen, keskiosastaan keltainen kukka. Sopii hienosti tummempien kasvien seuraksi esim. amppeliin, parvekelaatikkoon, säleikön varaan sekä maanpeittokasviksi. Kukat voi syödä, hyvin koristeellinen salaatissa. 93824

Glorius Gleam Kaunis krassilajike, jolla on täyteläiset kukat. Sopii hienosti amppeliin, parvekelaatikkoon, säleikköön sekä maanpeittokasviksi. Kukat voi syödä, koristeellinen salaateissa. Kypsymättömät siemenet voi säilöä kaprismarjojen tapaan. 93808

'Yellow Troika' Köynnöskrassi joka ryhtyy heti toimeen! Keltaisten kukkien keskeltä työntyy hieman punaista. Sopii hienosti amppeliin, parvekelaatikkoon, säleikköön sekä maanpeittokasviksi. 93789

Värikäs köynnöskukka, jossa keltaisen, oranssin ja punaisen sävyjä. Sopii amppeliin, parvekelaatikkoon, säleikköön ja maanpeittokasviksi. Kukat voi myös syödä, koristeellinen salaateissa. Kypsymättömät siemenet voi säilöä kaprismarjojen tapaan. 93785

Värikäs köynnöskukka, jossa keltaisen, oranssin ja punaisen sävyjä. Sopii amppeliin, parvekelaatikkoon, säleikköön ja maanpeittokasviksi. Kukat voi myös syödä, koristeellinen salaateissa. Kypsymättömät siemenet voi säilöä kaprismarjojen tapaan. 93784

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Krassi, KanarianköynnösTropaeolum peregrinum L.

200-300 cm

Tropaeolum majus

1-vuotinen 2 cm

Tuuhea ja nopeakasvuinen köynnöskasvi. Voi kasvaa korkeaksi ja peittää nopeasti suuren alan. Vaalean vihreät lehdet ovat hieno tausta kirkkaan keltaisille hieman hapsullisille kukille. Sopii aurinkoiseen paikkaan säleikkökasviksi, amppeliin tai parvekelaatikkoon. 93776

70

Krassi, Pensasköynnös-

30-40 cm

Krassi, PensasköynnösTropaeolum majus

1-vuotinen 5 cm

'Golden Globe' Lajikkeella pienikokoiset taimet, joissa suuret kullankeltaiset kerrotut kukat. Erittäin sopiva reunuskasviksi, parvekelaatikkoon, kukkapenkkiin ja kivikkopuutarhaan. Kukat voi syödä, koristeellinen salaateissa. Kypsymättömät siemenet voi säilöä kaprismarjojen tapaan. 93816

30 cm

Krassi, PensasköynnösTropaeolum majus

1-vuotinen 5 cm

30-40 cm

'Whirlybird Mahogny' Puutarhan ja terassin raikas väritäplä, punaruskeakukkainen krassi. Matala pensasmainen taimi ja puolitäyteläiset, potkurinmuotoiset kukat. Kaunis kukkapenkissä ja ruukussa. Kukat voi syödä, koristeellinen salaatissa. 93864

Hintaryhmät

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Tropaeolum majus 30-40 cm

Tom Thumb Värikäs ja suosittu kesäkukka keltaisen, oranssin ja punaisen sävyin. Taimet matalat ja pensasmaiset. Sopivat reunakasviksi, parvekelaatikkoon, kukkapenkkiin ja kivikkopuutarhaan. Kukat voi syödä, koristeellinen salaateissa. 93856

Kylvö esikasv.

Krassi, Pensasköynnös-

1-vuotinen 5 cm

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

1-vuotinen 5 cm

'Salmon Baby' Matalana ja voimakaskasvuisena sopii hyvin reunuskasviksi, parvekelaatikkoon, kukkapenkkiin ja kivikkopuutarhaan. Kukat ovat kerrotut, voimakkaan lohenpunaiset. Kukat voi myös syödä, koristeellinen salaateissa. Kypsymättömät siemenet voi säilöä kapristen tapaan. 93848


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Krassi, Pensasköynnös-

Tropaeolum majus 30-40 cm

Krassi, Pensasköynnös-

Tropaeolum majus

1-vuotinen 5 cm

30-40 cm

Krassi, Pikkuköynnös-

Tropaeolum majus

1-vuotinen 5 cm

30 cm

Kurjenkello

Campanula persicifolia L.

1-vuotinen 5 cm

40-80 cm

5 cm

Monivuotinen

Kurpitsa, KoristeCucurbita pepo 200 cm

1-vuotinen

Crazy Jewel Upea yhdistelmä Primrose Jewel- ja Mahogany Jewel -lajikkeita. Sopii reunuskasviksi, parvekelaatikoihin ja kukkapenkkiin. Syötävät kukat, koristeellinen salaateissa. 93842

'Peach Melba' Pienikokoiset taimet sopivat erittäin hyvin reunuskasviksi, parvekelaatikkoon, kukkapenkkiin ja kivikkopuutarhaan. Kukat ovat vaaleankeltaiset persikansävyiset. Kukat voi syödä, koristeellinen salaateissa. Kypsymättömät siemenet voi säilöä kaprismarjojen tapaan. 93840

'Black Velvet' Lajikkeella hyvin tummat sametinpunaiset ja keskiosastaan keltaiset kukat. Hyvin tiiviin kasvutapansa vuoksi se sopii hienosti ruukkuun, pervekelaatikkoon sekä kukkapenkin reunakasviksi. Kukat voi syödä, koristeellinen salaatissa. 93800

Niittyjen ja haka-alueiden kukka sekä luonnonpuutarhan itseoikeutettu asukas. Sen suuret taivaansiniset latvakellot aukeavat sopivasti juhannusyön kimpuun. Hieno leikkokukka, sopii villiintymään. 93392

Shenot, 'Crowns of Thorn' Pitkät versot kasvatetaan säleikköön tai maata pitkin. Keltaisista kukista kasvaa suuria, "kruunumaisia" kurpitsoja, joiden värit, juovat ja muodot vaihtelevat. Kurpitsat kasvatetaan lähinnä koristetarkoituksiin. Ravinteikas, multava ja lämmin kasvupaikka. 94756

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kurpitsa, PulloLagenaria siceraria 250 cm

Kurpitsa, TurbaaniCurcubita maxima 200 cm

Kärsämö, LeikkoAchillea 60-75 cm

8 cm

Laventeli, TähkäLavandula angustifolia 30-35 cm

Laventeli, TähkäLavandula angustifolia

40 cm

Kiehtova köynnöskasvi, jolla on koristeelliset hedelmät. Kasvaa nopeasti seinän tai säleikön varassa aurinkoisessa paikassa, mieluiten suuressa ruukussa. Kukista muodostuu hedelmiä, jotka poimitaan syksyllä ja ripustetaan kuivumaan. Hedelmät voi myös kovertaa. 93542

'Turk´s Turban' Pitkät versot kasvatetaan säleikköön tai maata pitkin. Tekee suuria turbaaninmuotoisia, monenvärisiä kurpitsoja. Kurpitsat voi syödä, mutta kasvatetaan pääasiassa koristetarkoitukseen. Lannoitettu, multava maa, lämmin paikka. 94764

'Summer Pastels' F2 Kauniit kukat kesän pastellisävyissä. Varhain kylvettynä kukkii jo ensimmäisenä vuonna. Hieno kukkapenkissä sekä leikkokukkana. Kukat voi myös kuivata. Viihtyy kuohkeassa maassa, mutta on muutoin vaatimaton. Kestää täysikasvuisena jonkin verran kuivuutta. 95130

'Ellagance Ice' Kiehtovan hyväntuoksuinen ja kaunis maustekasvi, joka houkuttelee mehiläisiä ja perhosia. Kukat ovat valkoiset ja koristeelliset perennapenkissä. Viihtyy kuohkeassa ja lämpimässä maassa. 93888

Erittäin hyväntuoksuinen ja kaunis maustekasvi. Houkuttelee luokseen mehiläisiä ja perhosia. Nupulla olevia kukkia käytetään 'Herbes de Provence' mausteseokseen. Kukkia käytetään tuoksupusseissa, laventelinsiniset kukat sopivat hienosti myös kukkapenkkiin. 93882

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Leijonankita Antirrhinum majus

80 cm

Leijonankita, RyhmäAntirrhinum majus

1-vuotinen 3 cm

Kaunis ja kookas kukka, komea sekä kukkapenkissä että maljakossa. Sekoitus sisältää keltaisen, punaisen, valkoisen ja roosan sävyjä. Siemenet ovat hyvin pienet. Niiden kylväminen voi olla haastavaa. Viihtyy ravinteikkaassa ja kuohkeassa maassa. Kastele kun kuivaa. 93919

40 cm

Leijonankita, RyhmäAntirrhinum majus

1-vuotinen 3 cm

'Cheerio' F2 Kaunis, matala lajike sekä kukkapenkiin että maljakkoon. Sekoitus sisältää keltaisen, punaisen, valkoisen ja roosan sävyjä. Viihtyy parhaiten ravinteikkaassa ja kuohkeassa maassa. Kastele kuivuuden vallitessa. 93912

40 cm

Leimu, KesäPhlox drummondii

1-vuotinen 3 cm

'Lipstick Silver' Ainutlaatuinen lajike, jossa perinteisen leijonankidan tyylikkäät kukat ovat valkoisia ja niissä on vaaleanpunaliilat reunat. Komeita kukkapenkissä ja kestäviä kimpussa. Viihtyy hyvin lannoitetussa ja kuohkeassa maassa. Kastele kuivuuden vallitessa. 95362

30 cm

Lemmikki, PuistoMyosotis sylvatica

1-vuotinen 2 cm

Kaunis ja hyväntuoksuinen, suurikukkainen kesäkukka. Väriseos. Taimi on melko pienikasvuinen ja sopii hienosti reunakasviksi kukkapenkkiin, kivikkopuutarhaan sekä parvekelaatikkoon. Voidaan suorakylvää, mutta esikasvatusta suositellaan kukinnan aikaistamiseksi. 93590

15 cm

2-vuotinen 0,7 cm

'Blue Ball' Suosittu ja helppohoitoinen kasvi, jolla pienet siniset tähtimäiset kukat. Matala kasvi, joka on kasvutavaltaan pyöreä ja tiivis. Viihtyy sekä varjossa että auringossa. Hieno reunakasvi, kaunis yhdessä tulppaanien kanssa. Viihtyy hieman kosteassa maassa. Vaatimaton. 93608

PUUTARHAN ILO  2021

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö

Korkeus

Koko Koko

71


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Leukoija, TarhaMatthiola incana

40 cm

Lobelia, RiippaLobelia erinus

1-vuotinen 2 cm

5-10 cm

Lobelia, RiippaLobelia erinus

1-vuotinen 1 cm

5-10 cm

Lobelia, SiniLobelia erinus

1-vuotinen 1 cm

10 cm

Lobelia, SiniLobelia erinus

1-vuotinen 1 cm

10 cm

1-vuotinen 1 cm

'Ten Week' Runsaasti kukkiva penkkikasvi, kaunis myös leikkokukkana. Kukkavarret ovat pystysuorat ja kukat näyttävästi tiheänä ryhmänä. Matalakasvuinen lajike. Seoksen kukat tuoksuvat hyvälle, ja ovat kullanvalkean, tumman violetin, roosan ja punaisen sävyisiä. 94140

'Saphir' Suosittu reunakasvi kukkapenkkiin, parvekelaatikkoon ja ruukkuun. Kaunis lajike, jolla voimakkaasti riippuva kasvutapa, vaaleanvihreät lehdet ja kirkkaansiniset valkosilmäiset kukat. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. 93974

'Red Cascade' Suosittu reunakasvi kukkapenkkiin, parvekelaatikkoon ja ruukkuun. Kaunis lajike, jolla voimakkaasti riippuva kasvutapa, vaaleanvihreät lehdet ja punavioletit valkosilmäiset kukat. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. 93966

'Snowball' Suosittu reunakasvi kukkapenkkiin, parvekelaatikkoon ja ruukkuun. Taimen kasvutapa on tiivis. Tätä valkokukkaista lobeliaa on vaikea saada täysin puhtaana lajikkeena. Älä siis ylläty, jos joistakin kukista tulee sinisiä. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. 94006

'Crystal Palace' Suosittu reunakasvi kukkapenkkiin, parvekelaatikkoon ja ruukkuun. Suosittu lajike, jolla on tiivis kasvutapa, tummanvihreät lehdet ja hyvin runsaasti syvänsinisiä kukkia. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. 93990

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Lyhtykoiso Physalis alkekengi franchetii

60 cm

5 cm

Monivuotinen

Maariankello Campanula medium L.

70 cm

Maloppi Malope trifida

2-vuotinen 6 cm

90 cm

Malvikki, KesäLavatera trimestris L.

1-vuotinen 5 cm

60 cm

Malvikki, KesäLavatera trimestris L.

1-vuotinen 8 cm

60 cm

1-vuotinen 8 cm

Helppohoitoinen puutarhakasvi. Tekee loppukesällä oranssinvärisiä siemenkotia, "lyhtyjä". Hieman harottava kasvutapa, mutta sopii mainiosti kukkapenkin taustalle. Leviää suikertavan maavartensa avulla. Lyhtymäiset siemenkodat ovat kauniita myös kuivattuina. 93692

Kaunis lajike, jonka tukevaan, pystysuoraan varteen tulee paljon kellomaisia kukkia, väreinä valkoinen, roosa ja syvänsininen. Kaksivuotinen, kylväytyy helposti itsestään. Kukkii vuoden kuluttua kylvöstä. Vaatimaton, viihtyy parhaiten kuohkeassa, runsasmultaisessa maassa. 94196

Kookas ja tukeva kasvi kukkapenkkiin ja maljakkoon. Helppohoitoinen. Kukat ovat suuret, silkinhohtoiset, hieman trumpetinmuotoiset ja syvän kirsikanpunaiset, roosan tai valkoisen sävyiset. Vaatimaton kasvi, viihtyy parhaiten ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. 94156

'Silver Cup' Voimakas ja helppohoitoinen. Lajike on palkittu hyvien ominaisuuksiensa vuoksi, kuten runsas kukinta, kestävyys ja syvän roosanväriset, suppilomaiset kukat. Vaatimaton kasvupaikan suhteen, viihtyy parhaiten ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. 94180

'Mont Blanc' Voimakaskasvuinen ja helppohoitoinen. Lajike on palkittu hyvien ominaisuuksiensa vuoksi, kuten runsas kukinta, kestävyys ja harvinaisen kauniit, suuret, valkeat ja suppilomaiset kukat. Vaatimaton kasvupaikan suhteen, viihtyy parhaiten ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. 94172

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Mehitähtiseos Sempervivum 6-10 cm

Monivuotinen

Sisältää mehitähtilajeja, joita voi istuttaa esim. muureille, rinteille ja turvekatolle, mutta myös kukkapenkkiin, ruukkuun ja altaisiin kauniiden kivien sekaan. Viihtyvät täydessä auringossa. Kestävät kuivuutta. Kukkivat ensikertaa muutaman vuoden kuluttua kylvöstä. 95655

72

Miinanköynnös Ipomoea quamoclit 200 cm

Miinanköynnös, LiuskaIpomoea lobata

1-vuotinen 300 cm

'White Feather' Köynnöskasvi, jonka ohuen sulkamaiset lehdet kasvavat pitkiksi. Kellomaisissa kukissa on kauniin valkoiset, tähtimäiset terälehdet. Sopii todella hyvin ruukkukasvatukseen ulkoterassilla, sietää aurinkoa. Lintujen ja perhosten suosima. 95869

Morsiusharso Gypsophila paniculata L.

1-vuotinen

Viehättävä köynnöskasvi, jonka lehdet ovat tummat. Kukat sijaitsevat pitkissä varsissa. Vasta puhjenneet punaiset kukat muuttuvat ensin oransseiksi ja lopulta valkoisiksi. Kaikki värit ovat esillä samaan aikaan. Kestävä leikkokukkana. Viihtyy ravinteikkaassa maassa. 95384

90 cm

0,5 cm

Monivuotinen

'Snowflake' Kiitollinen ja helppohoitoinen morsiusharso on hieno kukkapenkissä, kaunis tuoreena kukkakimpussa sekä kuivakukkana asetelmissa. Lajikkeen kerrotut kukat ovat valkoiset, pientä lumipalloa muistuttavat. Taimi kasvaa vähitellen melko tuuheaksi. 93446

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Hintaryhmät

Kylvö esikasv.

Suorakylvö

Kukkii/Sato

Mustasilmäsusanna Thunbergia alata 150 cm

1-vuotinen 3 cm

Helppohoitoinen ja nopeakasvuinen. Voidaan kasvattaa ulkona aurinkoisissa ja lämpimissä paikoissa, parvekkeella, terassilla ja muissa ulkotiloissa sekä sisällä ruukkukasvina. Vaatii tuen. Kukkii runsaasti koko kesän värikkäin kukin, joissa on musta silmä. 95496


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Mustasilmäsusanna Thunbergia alata 100-150 cm

Neilikka, Harja-

Dianthus barbatus

1-vuotinen 3 cm

40 cm

Neilikka, Harja-

Dianthus barbatus

2-vuotinen 2 cm

40 cm

Nätkelmä, Ruusu-

Lathyrus latifolius L.

2-vuotinen 2 cm

100-150 cm

3 cm

Olkikukka, Iso-

Xerochrysum bracteatum

Monivuotinen

80 cm

1-vuotinen 4 cm

'Alba Oculata' Lajike tekee runsaasti kauniita valkoisia, mustasilmäisiä kukkia. Köynnösmäinen kasvutapa vaatii tuennan. Kasvatetaan meillä yksivuotisena, monivuotisuudesta huolimatta. Sopii kesäkukaksi parvekkeelle ja muihin ulkotiloihin ja ruukkukasviksi eteläpuolen ikkunalaudoille. 95504

'Herald of Spring' Tunnettu ja suosittu vanhan ajan kasvi. Hieno värisekoitus: roosaa, sametinpunaista, valkoista sekä näiden yhdistelmiä. Erittäin kestävä leikkokukka. 2-vuotinen, mutta tulee helposti monivuotiseksi. Varo kitkemästä kasvin siementämiä pikkutaimia. 93428

Mix Erittäin kiitollinen vanha puutarhakasvi. Tukevia varsia koristavat pienet täyteläiset kukat. Kukat ovat punaisia, valkoisia ja roosanvärisiä kaikkina mahdollisina yhdistelminä. Kestävä ja hieno leikkokukkana. Anna kukkien siementää, saat näin monivuotisen kasvin. 93422

Kaunis monivuotinen köynnöskasvi, sukua 1-vuotiselle tuoksuherneelle. Roosan eri sävyisiä kukkia on runsaasti, ne eivät tuoksu. Nopeakasvuinen, taimi tarvitsee tuen. Leikkaa pois kuihtuneet kukat, jolloin saat runsaammin kukkia. 95857

Värikäs kesäkukkasekoitus, jossa kullan, punaisen, roosan ja valkoisen sävyjä. Sopii kukkapenkkiin, leikkokukaksi ja kuivaukseen. Taimet kasvavat korkeiksi ja tekevät monta kerrottua kukkaa. Poistamalla ensimmäiset kukkanuput taimi haaroittuu, kasvaa pensasmaisemmaksi. 93704

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Orvokki, Sarvi-

Viola tricolor 12-15 cm

Orvokki, Tarha-

Viola x wittrockiana

2-vuotinen 3 cm

15 cm

Orvokki, Tarha-

Viola x wittrockiana

2-vuotinen 7 cm

15 cm

Orvokki, Tarha-

Viola x wittrockiana

2-vuotinen 6 cm

15 cm

Orvokki, Tarha-

Viola x wittrockiana

2-vuotinen 6 cm

15 cm

2-vuotinen 7 cm

'Tiger Eye' F1 Hyvin erikoisen värinen kesäkukka. Kukat ovat kullankeltaiset, tummaviiruiset, keskustassa tumma läiskä. Sopii sekä kukkapenkkiin että ruukkuun, ihana ryhmäistutuskasvi. Kukkii keväällä, kesällä tai syksyllä, riippuen kylvöajankohdasta. Kestää melko hyvin pakkasta. 95905

'Rococco' Väriseos suuria poimureunaisia orvokkeja. Kukkii keväällä, kesällä tai syksyllä, riippuen kylvöajankohdasta. Kestää melko hyvin pakkasta. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä taimimullassa. 94500

'Panola Blackberry Sundae' F1 Mix Seos värikkäitä kiitollisia kesäkukkia. Kylvöaika vaikuttaa kukinta-aikaan. Kukkii aikaisin keväällä elo-syyskuuussa tai tammi-helmikuussa kylvettynä. Myöhempi kevätkylvö, kukkii lähes koko kesän. Sopii syysistutuksiin, kestää myös pakkasta, kylvö tällöin kesäkuussa. 94467

Hiemalis Erittäin suosittu ja tunnettu kesäkukka. Kukat ovat melko pieniä, läiskällisiä ja hyvin monen värisiä. Kukkii keväällä, kesällä tai syksyllä, riippuen kylvöajankohdasta. Kestää melko hyvin pakkasta. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä taimimullassa. 94460

'Florist Strain' Hyvin suosittu sekoitus suurikukkaisia orvokkeja. Kukkii keväällä, kesällä tai syksyllä, riippuen kylvöajankohdasta. Kestää melko hyvin pakkasta. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä taimimullassa. 94452

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Palavarakkaus Lychnis chalcedonica L.

90 cm

10 cm

Monivuotinen

Tunnettu ja luotettava vanhanajan kasvi. Tekee runsaasti tulipunaisia kukkia keskikesällä. Upea väriläiskä kukkapenkissä, kaunis myös leikkokukkana. Todella säänkestävä, kukkii hyvin myös kylminä ja sateisina kesinä. Viihtyy kuohkeassa maassa, muuten vaatimaton. 95476

Pallo-ohdake, Sini-

Echinops bannaticus 80-100 cm

5 cm

Paperikukka

Xeranthemum annuum

Monivuotinen

Ihana vanhan ajan kasvi, joka kukat ovat kuin metallinhohtoisia sinisiä palloja. Tummanvihreiden lehtien alapuoli on hopeanvalkoinen. Kestävä ja koristeellinen kukkapenkissä ja yksittäiskasvina. Sopii kuivattavaksi. Täysikasvuinen kasvi kestää jonkin verran kuivuutta. 93416

45 cm

Peikonkakkara

Mauranthemum paludosum

1-vuotinen 3 cm

Erittäin kaunis kuivakukka, jolla on silkinhohtoiset kukat. Sekoitus sisältää kerrottuja kukkia, joissa on roosan, lilan ja valkoisen sävyjä. Ne huojuvat pehmeästi tuulessa, sillä niiden varret ovat hennot mutta sitkeät. Kuivataan pystyasennossa, toisin kuin muut kuivakukat. 94332

20 cm

Pelargoni Pelargonium x hortorum

1-vuotinen 2 cm

Todella sievä ja suosittu päivänkakkaramainen kesäkukka. Kukat n. 2cm leveät, lehdet vaaleanvihreät. Erinomainen ruukkukasvatukseen, parvekelaatikkoon sekä kukkapenkin reunaan. Viihtyy ravinteikkaassa, multavassa ja läpäisevässä maassa. 94780

35 cm

2,5 cm

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö

Korkeus

Koko Koko

1-vuotinen

'Inspire White' F1 Suosittu ruukku- ja ulkokasvi. Voidaan talvettaa valoisassa ja viileässä, 5°C. Kukkii aikaisin, runsain kauniin valkoisin kukin. Kukkia jopa 15-20 samanaikaisesti. Tiivis kasvutapa, muodostaa useita kukkavarsia. Poista kuihtuneet kukinnot. 94408

PUUTARHAN ILO  2021

Esikasvatus

73


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Pelargoni

Pelargonium x hortorum

35 cm

Pelargoni

Pelargonium x hortorum

1-vuotinen 2,5 cm

30 cm

Pellava, Kuitu-

Linum usitatissimum L.

1-vuotinen 2,5 cm

70 cm

Petunia, Tarha-

Petunia hybrida

1-vuotinen 2 cm

30 cm

Petunia, Tarha-

Petunia hybrida

1-vuotinen 9 cm

30 cm

1-vuotinen 9 cm

'Inspire Scarlet' F1 Suosittu ruukku- ja ulkokasvi. Voidaan talvettaa valoisassa ja viileässä, 5°C. Kukkii aikaisin, runsain kauniin punaisin kukin. Kukkia jopa 15-20 samanaikaisesti. Tiivis kasvutapa, muodostaa useita kukkavarsia. Poista kuihtuneet kukinnot. 94400

'Inspire Pink' F1 Suosittu ruukku- ja ulkokasvi. Voidaan talvettaa valoisassa ja viileässä, 5°C. Kukkii aikaisin, runsain kauniin vaaleanpunaisin kukin. Kukkia jopa 15-20 samanaikaisesti. Tiivis kasvutapa, muodostaa useita kukkavarsia. Poista kuihtuneet kukinnot. 94384

Sievä ja helposti kasvatettava ikikukka, jolla on kauniit siniset kukat. Varsi on siro ja lehdet ohuet. Kukat ovat varsien päissä luutamaisina ryhminä. Vaatimaton, mutta pitää kuohkeasta maasta. 93954

'Cascade Orchid Mist' F1 Tunnettu ulkokasvi, joka sopii parvekelaatikkoon, ruukku- ja amppelikasvatukseen. Lajikkeella suloiset kerrotut pastellinsävyiset kukat. Kukkii runsaasti. Viihtyy kuohkeassa maassa, lannoita säännöllisesti. 94528

'Purple Pirouette' F1 Hieman erilainen petunialajike. Suuret, kerrotut kukat ovat syvän violetit, ulkoreuna valkoinen ja pitsimäinen. Säänkestävä ja runsaasti kukkiva lajike, sopii parvekelaatikkoon sekä ruukku- ja amppelikasvatukseen. 94616

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Petunia, Tarha-

Petunia hybrida

30 cm

Petunia, Tarha-

Petunia hybrida

1-vuotinen 6 cm

25 cm

Petunia, Tarha-

Petunia hybrida

1-vuotinen 9 cm

10-15 cm

Porkkana

Daucus carota

1-vuotinen 4 cm

90 cm

Punahattu, Kauno-

Echinacea purpurea

2-vuotinen 7 cm

100 cm

9 cm

Monivuotinen

'Showers Burgundy' Kaunis ja runsaasti kukkiva lajike säänkestävin kukin. Aluksi hieman pystykasvuinen, myöhemmin riippuvat, 50-60 cm pitkät versot. Kaunis amppelissa, ruukussa, parvekelaatikossa ja maanpeitekasvina. 94560

'Glorius' F1 Ulkonäöltään hieman poikkeava lajike. Kukat ovat suuret, kerrotut ja täyteläiset. Terälehtien reunat ovat hieman hapsumaiset ja erittäin poimukkaat. Kukkii runsaasti, sopii parhaiten parvekelaatikkoon ja ruukkukasvatukseen. Viihtyy kuohkeassa maassa. 94544

'Picobella' F1 Pieni ja erittäin runsaasti kukkiva petunialajike, jolla on tiivis kasvutapa. Sisältää vähintään viisi kaunista värisävyä. Sopii kukkapenkkiin, parvekelaatikkoon sekä amppeliin. Viihtyy kuohkeassa maassa ja lannoitetaan säännöllisesti. 94536

'Dara' Kauniit, harsomaiset kukat roosan, purppuran ja valkoisen sävyissä luovat kauniin kukkapenkin. Sopii täytteeksi kimppuihin. 93319

'Starlight' Vanha ja tunnettu kasvi, jota käytetään mm. vilustumislääkkeissä. Taimi on tanakka eikä kaipaa tukea. Lajikkeen kukat ovat suuret ja kauniin tummanpunaiset, mykerö on tyypillisen esiintyöntyvä. Helppohoitoinen ja säänkestävä. 95072

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Päivänhattu, Kesä-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

25 cm

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-vuotinen 8 cm

'Toto Gold' Lajikkeella tiivis kasvutapa ja se peittyy kullankeltaisiin kukkiin, joissa on tyypillinen tummanruskea keskiosa. Viihtyy ravinteikkaassa maassa. Lannoita ja kastele runsaasti. Vaikka taimi näyttääkin aluksi pieneltä, se kasvaa nopeasti täysikokoiseksi. 95120

74

Päivänhattu, Kesä-

70-80 cm

Päivänhattu, Kesä-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-vuotinen 10 cm

45-50 cm

'Prairie Sun' Ihanan suuret ja leveät kukat, halkaisija n. 10 cm. Kukkien terälehdet ovat vaaleankeltaiset ulkoreunastaan ja keskemmältä kullankeltaiset, keskiosa on voimakkaan vihreä. Sopii mainiosti kukkapenkkiin ja ruukkuun sekä myös leikkokukaksi. Kestää pientä pakkasta. 95112

Päivänhattu, Kesä-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-vuotinen 8 cm

'Maya' Kesäpäivänhattulajike, jonka tukevissa varsissa on erittäin suuret (8 cm) ja täyteläiset kukat. Tuuhea kasvutapa. Sopii todella hyvin kukkapenkkiin, antamaan väriä muiden kesäkukkien joukkoon, sopii erinomaisesti myös ruukkukasvatukseen parvekkeelle ja terassille. 95096

50 cm

Hintaryhmät

Leucanthemum vulgare

'Cherry Brandy' Ihastuttava kesäpäivänhattulajike. Suuret, kauniin kirsikanväriset kukat. Kaunis, tuuhea kasvutapa ja tukeva varsi, sopii siten erinomaisesti kukkapenkkiin ja ruukkuun. 95088

Kylvö esikasv.

Päivänkakkara

1-vuotinen 10 cm

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Suorakylvö

Kukkii/Sato

70 cm

6 cm

Monivuotinen

'Maikönigin' Tunnettu ja perinteinen kesäkukka. Kaunis kukkapenkissä ja ryhmäistutuksissa, ehdoton kukka kesän kukkakimpuihin. Lajikkeella harvinaisen suuret valkoiset kukat. Monivuotinen kasvi, jonka voi päästää villiintymään puutarhassa. Vaatimaton, kestää jonkin verran kuivuutta. 94772


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Päivänkakkara, ReunusTanacetum parthenium

20 cm

Päivänsini Ipomoea tricolor

1-vuotinen 1,5 cm

300 cm

Reseda, Tuoksu-

Reseda odorata L.

1-vuotinen 7 cm

30 cm

Revonhäntä, PunaAmaranthus caudatus L.

1-vuotinen

80 cm

Ristikki, TarhaAubrietia x cultorum

1-vuotinen

10-12 cm

1 cm

Monivuotinen

'Snowball' Pieni ja kaunis ulkokukka, joka sopii hyvin reunakasviksi kukkapenkkiin ja kivikkopuutarhaan. Kukkii runsaasti pienin valkoisin erittäin täyteläisin, lumipalloa muistuttavin kukin. Kasvi on tukeva ja matala. Latvottuna taimi kasvaa hieman tukevammaksi. Vaatimaton. 94204

'Heavenly Blue' Paivänsinellä on kirkkaan taivaan siniset kukat. Yksittäinen kukka kukkii vain 1 päivän. Sopii erinomaisesti parvekkeelle, terassille tai viherhuoneeseen. Tarvitsee tuen. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa, lämpimässä ja suojaisessa paikassa. 93302

Vaatimaton vanhanajan kasvi, jonka kukat tuoksuvat ihanasti leppeinä kesäiltoina. Sopii kimppuihin juuri upean tuoksunsa vuoksi. Houkuttelee luokseen mehiläisiä ja muita hyönteisiä. Kylvä pieniksi laikuiksi useaan paikkaan puutarhassa. Sietää kuivuutta melko hyvin. 94788

Koristeellinen kasvi, jonka pienet viininpunaiset kukat ovat ryhminä riippuvissa, häntämäisissä kukinnoissa. Kasvutapa on pensasmainen. Omaperäinen lisä kukkapenkkiin, ruukkuun, tai väliaikaiseksi matalaksi pensasaidaksi. Koristeellinen myös leikkokukkana ja ikikukkana. 95128

'Red Cascade' Erinomainen, runsaasti kukkiva ja ikivihreä maanpeittokasvi. Loistava anilliini väritäplä puutarhaan keväällä ja alkukesällä. Kukat tuoksuvat hunajalta ja houkuttelevat mehiläisiä, kimalaisia ja perhosia. Sopii hienosti kivikkopuutarhoihin ja rinneistutuksiin. 93226

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Ritarinkannus, Jalo-

Delphinium elatum 180 cm

2 cm

Ritarinkannus, Jalo-

Delphinium belladonna

Monivuotinen

80-100 cm

3 cm

Ruiskaunokki

Centaurea cyanus

Monivuotinen

40 cm

Ruiskaunokki

Centaurea cyanus

1-vuotinen 3 cm

70 cm

Ruiskaunokki

Centaurea cyanus

1-vuotinen 3 cm

80 cm

1-vuotinen 3 cm

'Blue Bird' Helppohoitoinen kasvi, joka kookkaana komistaa kukkapenkkiä vanhanajan vetovoimallaan. Kukkii runsaasti elegantein, kirkkaansinisin kukin. Kaunis yksittäiskasvi kukkapenkkiin. Tarvitsee tuen tai tulee kasvattaa seinän vasten. Viihtyy multavassa maassa. Myrkyllinen. 94864

'Blue Donna' Lajike, jossa vanhanajan charmia. Kukat puolikerrotut, syvän siniset. Tarvitsee tuen tai kasvata seinää vasten. Kaunis yksittäiskasvi, sopii hyvin myös ryhmään. Viihtyy runsasmultaisessa maassa, kastele kuivina aikoina. Kasvi on myrkyllinen. 94840

'Polka Dot' Suosittu vanhan ajan kesäkukka. Kauniita roosanvärisiä, punaisia, valkoisia ja sinisiä kukkia. Lajikkeella pensasmainen kasvutapa. Helppo kasvattaa, kaunis puutarhan väriläikkä. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa, mutta on vaatimaton. Sopii kuivattavaksi. 93380

Mix Suosittu vanhan ajan kesäkukka. Helppo kasvattaa, kaunis puutarhan väriläikkä, sopii myös kukkakimppuihin. Kerrottuja roosanvärisiä, punaisia, valkoisia ja sinisiä kukkia. Viihtyy ravinteikkaassa, salaojitetussa maassa, mutta on vaatimaton. Sopii kuivattavaksi. 93374

'Blue Boy' Tunnettu ja tyypillinen suomalainen kesäkukka. Ihastuttava kukkakimpuissa. Helppo kasvattaa, nopeakasvuinen ja aikaisin kukkiva. Uusia kukkia kasvaa koko kesän. Kylvä syksyllä, niin saat seuraavana vuonna juhannuskukkia. Sopii kuivattavaksi. 93368

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Ruiskaunokki

Centaurea cyanus

70 cm

Ruiskaunokki Centaurea cyanus

1-vuotinen 3 cm

Luomulaatuinen siemen. Tunnettu kesäkukka. Nopeakasvuinen ja aikaisin kukkiva, uusia kukkia kasvaa koko kesän. Kylvä syksyllä, niin saat kukkia seuraavaksi juhannukseksi. Viihtyy ravinteikkaassa, salaojitetussa maassa, mutta on vaatimaton. Sopii kuivattavaksi. 93365

60-80 cm

Ruusuleinikki, Kesä-

Adonis aestivalis L.

1-vuotinen 3 cm

'Black Boy' Tunnettu luonnonvarainen kukka. Puutarhalajikkeiden kukat ovat erivärisiä ja suurempia kuin luonnonlajit. Tämän lajikkeen kukat ovat herkullisen tumman purppuranvärisiä. Helppo kasvatettava. Sopii kuivattavaksi. 93362

30 cm

Salkoruusu, Tarha-

Alcea rosea L.

1-vuotinen 3 cm

150 cm

Suosittu ja helppohoitoinen kasvi, jolla on runsaat ja koristeelliset tilliä muistuttavat lehdet, huippuna ovat pienet kirkkaanpunaiset mustasilmäiset kukat. Kaunis sekä kukkapenkissä että kivikkokasvina. Kylvä siemenet ryhmiksi rivien sijaan. Melko vaatimaton. 95360

Salkoruusu, TarhaAlcea rosea L.

2-vuotinen 10 cm

'Summer Carnival' Koristeellinen ja runsaasti kukkiva. Täyteläisten kukkien väreinä ovat valkoinen, keltainen, roosa ja tummanpunainen. Komea leikkokukkana ja kukkapenkissä. Kukkii vuoden kuluttua kylvöstä. Aikaisin kylvettynä voi kukkia samana vuonna. Ravinteikas, kostea maa. 95428

150 cm

10 cm

'The Watchman' Suuret ja yksinkertaiset kukat ovat tummanpunaiset, lähes mustat. Kukkii tavallisesti vuoden kuluttua kylvöstä. Aikaisin kylvettynä voi kukkia jo samana vuonna. Viihtyy ravinteikkaassa, kosteassa maassa. 95436

PUUTARHAN ILO  2021

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö

Korkeus

Koko Koko

2-vuotinen

75


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Salkoruusu, Tarha-

Alcea rosea L. 180 cm

Salvia, SiniSalvia patens

2-vuotinen

10 cm

60-70 cm

Samettikukka, Iso-

Tagetes erecta

1-vuotinen 4 cm

50 cm

Samettikukka, Iso-

Tagetes erecta

1-vuotinen 7 cm

35 cm

Samettikukka, Iso-

Tagetes erecta

1-vuotinen 7 cm

50 cm

1-vuotinen 7 cm

'Chaters Double' Runsaan täyteläiset ja pionimaiset kukat, väreinä valkoinen, keltainen, roosa ja tummanpunainen. Kukkii tavallisesti vuoden kuluttua kylvöstä, aikaisin kylvettynä voi kukkia samana vuonna. Viihtyy ravinteikkaassa, kosteuden säilyttävässä maassa. 95412

'Blue Angel' Lajikkeella on hienosti aaltoileva kasvutapa ja upean kirkkaansiniset kukat. Erinomainen ryhmäkasvi ja väritäplä perennojen ja kesäkukkien joukkoon. Se antaa kaivatun lisäsäväyksen asetelmiisi! Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa. 95148

'First Lady' F1 Kasvattamisenarvoinen, kaunis ulkokasvi. Suuret, täyteläiset, pallomaiset kullankeltaiset kukat. Kukkii runsaasti koko kesän, myös kylmällä ja sateisella säällä. Suositellaan esikasvatusta. Viihtyy lannoitetussa maassa. Melko vaatimaton. 95635

'Vanilla' F1 Kiitollinen ja helppohoitoinen samettikukka. Suuret kukat ovat kauniin kermanvaaleat. Kukkii runsaasti, myös kylmällä ja sateisella säällä. Sietää hieman pakkasta. Suositellaan esikasvatusta, helppo kasvattaa. Viihtyy lannoitetussa maassa, muuten vaatimaton. 95643

'Taishan Orange' Komea ja vankka samettikukka sopii hienosti kesäiseen kukkapenkkiin ja suuriin parvekeruukkuihin. Poista ensimmäiset nuput, kasvaa pensasmaiseksi. Viihtyy hyvin ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa. Poista lakastuneet kukat. Suositellaan esikasvatusta. 95637

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Samettikukka, Kääpiö-

Tagetes tenuifolia 20-30 cm

Samettikukka, KääpiöTagetes tenuifolia

1-vuotinen

1 cm

20 cm

Samettikukka, Ryhmä-

Tagetes patula

1-vuotinen 1 cm

20 cm

Samettikukka, Ryhmä-

Tagetes patula

1-vuotinen 4 cm

20 cm

Samettikukka, Ryhmä-

Tagetes patula

1-vuotinen 4 cm

25 cm

1-vuotinen 5 cm

'Tangerine Gem' Helppohoitoinen samettikukka, jota käytetään myös maustekasvina. Hienoliuskaisissa lehdissä on kirpeän sitruunan maku, joka sopii salaattiin ja kalaruokiin. Pieniä kukkia käytetään salaateissa sekä koristeluun. Kaunis parvekelaatikossa, kukkapenkissä ja vihannesmaalla. 95563

'Lemon Star' Ihana kääpiösamettikukkalajike , jonka kukat sitruunankeltaiset, halkaisijaltaan n. 2 cm. Pensasmaisen kasvutapansa, hienoliuskaisen lehdistönsä ja runsaan kukintansa ansiosta lajike sopii todella hyvin esim. kukkapenkin reunakasviksi tai matalaksi kukka-aidaksi. 95555

'Boy o Boy' Helppohoitoinen samettikukka. Kukat ovat keltaisia, oransseja ja punakeltaisia, halkaisijaltaan n.5cm. Kukkii runsaasti myös kylmällä/sateisella säällä. Sietää hieman pakkasta. Suositellaan esikasvatusta, helppo kasvattaa. Viihtyy lannoitetussa maassa, muuten vaatimaton. 95579

'Bolero' Kiitollinen ja helppohoitoinen samettikukka. Ruosteenpunaisissa kukissa on keltaoranssi reunus. Kukkii runsaasti koko kesän, myös kylmällä ja sateisella säällä. Sietää hieman pakkasta. Suositellaan esikasvatusta, helppo kasvattaa. Viihtyy lannoitetussa maassa, vaatimaton. 95571

'Alumia Vanilla Cream' Suloinen pieni samettikukka kermankeltaisessa sävyssä. Sopii erinomaisesti kukkapenkkiin ja ruukkuun. Matala lajike kukkii runsaasti myös kylmällä ja sateisella säällä. Poista ensimmäiset nuput, kasvaa pensasmaiseksi. Viihtyy lannoitetussa maassa, muuten melko vaatimaton. 95572

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Samettikukka, Ryhmä-

Tagetes patula

20 cm

Tagetes patula

1-vuotinen 4 cm

'Yellow Boy' Kiitollinen ja helppohoitoinen. Matala lajike, jonka sitruunankeltaiset, täyteläiset kukat ovat n. 4 cm halkaisijaltaan. Kukkii runsaasti, myös kylmällä ja sateisella säällä. Suositellaan esikasvatusta. Viihtyy lannoitetussa maassa, muuten vaatimaton. 95627

76

Samettikukka, Ryhmä-

20 cm

Samettikukka, RyhmäTagetes patula

1-vuotinen 4 cm

'Strawberry Blonde' Vaaleanpunaisen sävyissä kukkiva samettikukka. Sopii kukkapenkkiin ja ruukkuun. Matala lajike kukkii runsaasti kylmälläkin säällä. Poista ensimmäiset nuput, kasvaa pensasmaiseksi. Viihtyy lannoitetussa maassa, muuten vaatimaton. Poista lakastuneet kukat, kukkii runsaammin. 95620

25 cm

Samettikukka, RyhmäTagetes patula

1-vuotinen 4 cm

'Tiger Eyes' Helppohoitoinen ryhmäkasvi. Kauniit kukat, joissa täyteläinen kullankeltainen keskus ja mahonginpunainen helma. Kukkii runsaasti, myös kylmän ja sateisen sään vallitessa. Erittäin kaunis kukkapenkissä sekä ruukussa. Suositellaan esikasvatusta. Melko vaatimaton. 95619

20 cm

Hintaryhmät

Tagetes patula

'Panther' Kiitollinen ja helppo lajike. Pronssinpunaiset täyteläiset kukat ovat n. 5 cm halkaisijaltaaan. Kukkii runsaasti, myös kylmällä ja sateisella säällä. Sietää hieman pakkasta. Suositellaan esikasvatusta. Viihtyy ravinteikkaassa maassa, muuten vaatimaton. 95603

Kylvö esikasv.

Samettikukka, Ryhmä-

1-vuotinen 4 cm

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Suorakylvö

Kukkii/Sato

15 cm

1-vuotinen 2 cm

'Mowgli Orange' Suloinen, hyvin pienikukkainen samettikukka. Täyteläiset, oranssit kukat, halkaisijaltaan vain n. 2 cm. Matalakasvuinen, kukkii koko kesän, myös kylmällä ja sateisella säällä. Sopii hienosti kukkapenkkiin ja ruukkuun. 95589


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Sarjasaippo

Iberis umbellata L.

30 cm

Seos, Kesäkukka-

1-vuotinen 3 cm

40-75 cm

Seos, Kesäkukka-

1-vuotinen

40-75 cm

Seos, Kesäkukka-

1-vuotinen

40-70 cm

Seos, Kesäkukka-

1-vuotinen

40-70 cm

1-vuotinen

Hieno ja pieni reuna- ja kivikkokasvi. Taimet tasaisen pienet ja tiiviskasvuiset. Kukkii roosan, liilan ja valkoisin kukin. Helppohoitoinen ja vaatimaton. Voidaan suorakylvää tai esikasvattaa ja istuttaa ulos ilman koulintaa. Kestää täysikasvuisena hieman kuivuutta. 94992

Pink Shades Kesäkukkaseos, jossa ainoastaan vaaleita ja tummia roosansävyisiä kukkia. Upea lisä sävytettyyn kukkapenkkiin. Lajikkeet helppoja kasvattaa, niiden kukinta-aika vaihtelee pitkän kukinta-ajan varmistamiseksi. Kuohkea, runsasmultainen maa, monet lajikkeet vaatimattomia. 93296

Blue Shades Kesäkukkaseos, jossa kauniita sinisen- ja violetinsävyisiä kukkia. Upea lisä sävytettyyn kukkapenkkiin. Lajikkeet ovat helposti kasvatettavia, niiden kukinta-aika vaihtelee pitkän kukinta-ajan varmistamiseksi. Kuohkea, runsasmultainen maa, monet lajikkeet vaatimattomia. 93290

Nelson Mixture Suositussa seoksessa on monia rakastetuimpia kesäkukkiamme, esim. ruiskaunokkeja, kehäkukkia, astereita, zinnioita ja tarhakukonkannuksia. Ihanan koristeellinen väriläiskä sekä kukkapenkissä että leikkokukkana. Viihtyy ravinteikkaassa ja salaojitetussa maassa. 93279

Nelson Mixture Suositussa seoksessa on monia rakastetuimpia kesäkukkiamme, esim. ruiskaunokkeja, kehäkukkia, astereita, zinnioita ja tarhakukonkannuksia. Ihanan koristeellinen väriläiskä sekä kukkapenkissä että leikkokukkana. Viihtyy ravinteikkaassa ja salaojitetussa maassa. 93278

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Seos, Kuivakukka-

80 cm

Seos, Köynnöskukka-

1-vuotinen

100-200 cm

Seos, Mehiläiskukka-

1-vuotinen

40-75 cm

Seos, Niittykukka-

1-vuotinen

40-75 cm

Monivuotinen

Seos, Niittykukka-

40-75 cm

Monivuotinen

Nelson Mixture Seos kasveja, jotka sopivat kuivatettaviksi, mm rusoikikukkaa, iso-olkikukkaa ja sini-ikiviuhkoa. Monenväriset ja -muotoiset kukat sopivat kuivattaviin sekakimppuihin. Eri lajikkeet poimitaan kukinnan alkaessa. Ravinteikas ja kuohkea maa. Kastele kuivalla. 93272

Nelson Mixture Upea seos kukkivia, korkeiksi kasvavia köynnöskasveja. Sopii muureihin, aitoihin, säleikköihin ja ruukuihin. Tarvitsevat tuen. Seos sisältää mm. hajuhernettä, päivänsineä ja krassia. Viihtyvät parhaiten ravinteikkaassa ja kuohkeassa maassa, mutta ovat vaatimattomia. 93260

Nelson Mixture Hyödyllinen ja kaunis kukkaseos, jonka valitut lajikkeet houkuttelevat mehiläisiä. Seoksen lajikkeita ovat esimerkiksi reseda, kurkkuyrtti, aitohunajakukka ja maloppi. Viihtyy kuohkeassa ja runsasmultaisessa maassa, mutta monet lajikkeet ovat vaatimattomia. 93254

Kukkaseos, mm. sinikelloa, päivänkakkaraa, ruiskaunokkia ja ruusuruohoa. Houkuttelee hyönteisiä. Kylvä siemenet erikseen, älä sekoita ruohonsiementen kanssa. Vältä lannoittamista. Kukat niitetään myöhäiskesällä ja jätetään maahan siementämään. 93268

Nelson Mixture Hienossa seoksessa on apilaa, päivänkakkaraa, ruiskaunokkia, ojakärsämöä ja monta muuta kukkaniityn kukkaa. Kaikki kasvilajit eivät viihdy samalla kasvupaikalla, vaan kullekin kasvupaikalle valikoituvat siellä parhaiten menestyvät lajit. 93266

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Sievikki, TäpläNemophila maculata

15 cm

Silkkikukka, IsoClarkia amoena

1-vuotinen 2 cm

Harvinainen kesäkukka, jonka maljamaisissa valkoisissa kukissa on viisi terälehteä, joiden kärjissä on selvästi erottuva sinivioletti täplä. Lehdet ovat hienoliuskaiset ja koristeelliset. Taimen kasvutapa on leviävä. 93876

40 cm

Silkkikukka, Iso-

Clarkia amoena

1-vuotinen 5 cm

'Sybil Sherwood' Kaunis lajike, jolla hempeän roosat, suuret ja kerrotut kukat. Muistuttaa atsaleaa. Kukan terälehdet hieman poimuiset ja kiiltävät. Kaunis sekä kukkapenkissä että leikkokukkana. Ravinteikkas, runsasmultainen ja läpäisevä maa. Hyvin aurinkoinen ja suojaisa paikka. 93210

45 cm

Silkkikukka, IsoClarkia amoena

1-vuotinen 5 cm

'Rembrandt' Kiehtovat kirsikan ja valkoisen sävyiset, atsaleamaiset kukat. Näyttävä kukkapenkissä ja hieno leikkokukkana, erittäin kestävä kun poistetaan vedenpinnan alle jäävät lehdet. Helppohoitoinen ja kukkii runsaasti. 93202

40 cm

Sinisievikki Nemophila menziesii

1-vuotinen 5 cm

Mix Tunnettu ja runsaskukkainen istutuskasvi, jonka ulkonäkö on erikoinen. Kukat ovat kerrottuja, ja ne muistuttavat atsaleaa hieman poimuisten terälehtiensä ansiosta. Väriseoksessa on punaisia, roosanvärisiä, oransseja ja valkoisia sävyjä. Koristeellinen kukkapenkissä. 93194

15 cm

2,5 cm

'Penny Black' Kaunis ja helppohoitoinen maata peittävä kesäkukka. Lajikkeen tumman purppuranväriset kukat näyttävät lähes mustilta, kukan reunassa oleva hopeanvalkea väri korostaa sen tummuutta. Kastellaan säännöllisesti. 94676

PUUTARHAN ILO  2021

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö

Korkeus

Koko Koko

1-vuotinen

77


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Sinisievikki

Nemophila menziesii 15-20 cm

Sormustinkukka Digitalis purpurea L.

1-vuotinen

2,5 cm

80-100 cm

Suklaakukka

Berlandiera lyrata

2-vuotinen 3 cm

30 cm

Suvikakkara, Kirjo-

Chrysanthemum carinatum

2-vuotinen 4-5 cm

60 cm

Tsinnia

Zinnia elegans

1-vuotinen 6 cm

50-70 cm

1-vuotinen 10 cm

Sievä kesäkukka, jolla maljamaiset taivaansiniset kukat. Sopii kukkapenkkiin ja kivikkopuutarhaan. Kasvilla on melko hennot, pienet ja hienoliuskaiset lehdet ja leviävä kasvutapa. Vaatimaton ja helppohoitoinen. Viihtyy useimmilla lievästi kuohkeilla mailla. 94668

Kookas ja komea, tunnettu puutarha- ja lääkekasvi. Sekoitus sis. roosan ja kellanvalkean värisävyjä, kukkien kaksivärisyys vaihtelee. Helppo 2-vuotinen kasvi, joka tulee yleensä monivuotiseksi. Kaunis myös leikkokukkana. Kukkii vuoden kuluttua kylvöstä. Myrkyllinen. 93524

'Choko Prince' Lajike, jonka loistavan keltaiset kukat ja ruskea varsi tuoksuvat suklaalle. Sopii erityisesti ruukkukasvatukseen suojaisalla paikalla. 93449

Helppohoitoinen. Lehdet ovat tummanvihreät ja hienoliuskaiset. Sopii hyvin kukkapenkkiin, kaunis myös leikkokukkana. Sekoitus sisältää keltaista, roosaa, punaista ja valkoista eri yhdistelminä. Viihtyy useimmilla mailla, varsinkin kuohkeassa ja multavassa maassa. 94960

Takii's Choice Suuret ja kauniin muotoiset kukat värikkäänä seoksena. Upea lisä kukkapenkkiin, erinomainen yhteisistutuksiin ja kestävä maljakossa. Helppo viljellä, rehevä. Kukkii pitkään. Viihtyy runsasravinteisessa ja kuohkeassa kasvumaassa. Kastele kuivuuden vallitessa. 96011

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Tsinnia

Zinnia elegans

40 cm

Tsinnia, IsoZinnia elegans

1-vuotinen

5 cm

60-80 cm

Tsinnia, Iso-

Zinnia elegans

1-vuotinen 7 cm

60 cm

Tsinnia, Iso-

Zinnia elegans

1-vuotinen 5 cm

80 cm

Tsinnia, Iso-

Zinnia elegans

1-vuotinen 7 cm

80 cm

1-vuotinen 7 cm

'Sunbow Purple' Matalakasvuinen, pitkään kukkiva tsinnia. Jäykän ja pystysuoran varren päässä on yksi useampia kukkia. Kukat ovat täyteläiset ja voimakkaan violetin väriset. Matalakasvuinen, sopii kukkapenkkiin ja ruukkuun, hieno ja kestävä myös leikkokukkana. 96009

Graffiti Hieno yhdistelmä erilaisia tsinnioita. Poimi kukkia kimppuihin, niin taimi tekee uusia haaroja. Helppohoitoinen. 96008

'Pop Art Gold & Red' Erikoinen daaliakukkainen tsinnia. Kukat keltaisia, punajuovaisia. Ihastuttava lisä kukkapenkkiin/ryhmäistutuksiin. Helppohoitoinen. Poista kuihtuneet kukat, jolloin taimet kukkivat koko kesän. Viihtyy runsasravinteisessa ja kuohkeassa kasvumaassa. Kastele riittävästi. 95997

'Cresto! Violet' Kaunis, runsas tsinnia tummanvioletissa sävyssä. Kukat ovat yksinkertaiset. Helppo esikasvattaa ja hoitaa. Poista kuihtuneet kukat, jolloin taimet kukkivat koko kesän. Sopii hyvin leikkokukaksi. Viihtyy ravinteikkaassa ja kuohkeassa maassa. Kastele kuivuuden vallitessa. 95988

Hyvin värikäs, korkeakasvuinen tsinnia. Sekoitus sisältää useita värejä, punaista, oranssia, violettia, keltaista. Kukat ovat suuria ja muistuttavat daaliaa, varret jäykät ja pystysuorat. Hieno väriläiskä kukkapenkkiin ja ruukkuun, kaunis ja kestävä myös leikkokukkana. 95985

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Tsinnia, IsoZinnia elegans

60 cm

Tsinnia, Iso-

Zinnia elegans

1-vuotinen 7 cm

'Envy' Todella erikoinen daaliakukkainen tsinnia. Täyteläiset kukat ovat ihanan limetinvihreät. Korkeakasvuinen. Näyttävä lisä kukkapenkkiin, hieno myös ryhmäistutuksissa tai leikkokukkana. Helppohoitoinen, kukkii pitkään. Helppo myös esikasvattaa. 95977

78

40 cm

Tsinnia, Iso-

Zinnia elegans

1-vuotinen 5 cm

'Sunbow mixed' Matalakasvuinen tsinnia. Hauska ja pitkään kukkiva kesäkukka, joka tekee runsaasti täyteläisiä kukkia. Jäykän ja pystysuoran varren päässä on yksi tai useampia täyteläisiä kukkia. Värikäs lisä kukkapenkkiin ja ruukkukasvatukseen, todella kestävä myös leikkokukkana. 96017

70 cm

Tuliunikko, KalifornianEschscholzia californica

1-vuotinen 7 cm

'Zinderella Peach' Täyteläinen tsinnia kerää katseet oranssin ja roosan sävyisin kukin, joissa kontrastina tummempi keskusta. Yksittäiset kukat ovat yksinkertaiset. Sopii hyvin leikkokukaksi. Helppo esikasvattaa ja hoitaa. 96010

20 cm

Hintaryhmät

Eschscholzia californica

Candy mix Pidetty tuliunikko upeana seoksena. Yksinkertaisia ja kerrottuja kukkia, jotka sulkeutuvat illan tullen. Kukkii runsaasti koko kesän. Taimi on matala ja tiivis, lehdistö tillimäinen. Hieno ja kestävä leikkokukka nupullaan poimittuna. Viihtyy niukkaravinteisessa maassa. 95558

Kylvö esikasv.

Tuliunikko, Kalifornian-

1-vuotinen 5 cm

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Suorakylvö

Kukkii/Sato

20 cm

1-vuotinen 5 cm

'Rosa Romantica' Kaunis kesäkukka, jossa on romanttisia roosan sävyjä. Kukkii runsaasti koko kesän. Kukat sulkeutuvat illan tullen. Kiitollinen kukkapenkissä. Hieno ja kestävä leikkokukka nupullaan poimittuna. 95524


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Tuntokasvi

Mimosa pudica

25 cm

Tuoksuherne

Lathyrus odoratus L.

1-vuotinen 1,5 cm

125 cm

Tuoksuherne

Lathyrus odoratus L.

1-vuotinen 5 cm

150 cm

Tuoksuherne

Lathyrus odoratus L.

1-vuotinen 5 cm

125 cm

Tuoksuherne

Lathyrus odoratus L.

1-vuotinen 5 cm

125 cm

1-vuotinen 5 cm

Helppohoitoinen ruukkukasvi, jolla on hauska erityisominaisuus. Lehdet supistuvat kosketuksesta ja avautuvat jälleen muutaman minuutin kuluttua. Villavat, pallomaiset, roosanväriset kukat ovat lyhyen varren päässä. Viihtyy ravinteikkaassa maassa valoisassa paikassa. 95192

'Spencer Arthur Hellyer' Tuoksuherne, jonka vaalean liiloilla kiharaisilla kukilla on voimakkaat varret ja ihana tuoksu. Sopii ruukkuun ja kukkapenkkiin. Tarvitsee tuen. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa. Kastele ja lannoita säännöllisesti. 94107

Stars and Stripes Ihana tuoksuhernesekoitus, joka kukkii erilaisin purppuran, roosanpunaisen ja lilan sävyisin, hieman raidallisin kukin. Tarvitsee tuen. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Kastele ja lannoita säännöllisesti. 94106

Royal Mix Kaunis köynnöskasviseos, joka kukkii runsaasti tuoksuvin erivärisin kukkasin. Sopii sekä ruukkuun parvekkeelle että kukkapenkkiin. Tarvitsee tuen. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa. Kastele ja lannoita säännöllisesti. 94091

Royal Mix Kaunis köynnöskasviseos, joka kukkii runsaasti tuoksuvin erivärisin kukkasin. Sopii sekä ruukkuun parvekkeelle että kukkapenkkiin. Tarvitsee tuen. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa. Kastele ja lannoita säännöllisesti. 94090

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Tuoksuherne

Lathyrus odoratus L. 100-150 cm

Tuoksuherne

Lathyrus odoratus L.

1-vuotinen 5 cm

100-150 cm

Tuoksuherne

Lathyrus odoratus L.

1-vuotinen 5 cm

100-150 cm

Tuoksuherne

Lathyrus odoratus L.

1-vuotinen 5 cm

25 cm

Tuoksuherne

Lathyrus odoratus L.

1-vuotinen 4 cm

150 cm

1-vuotinen 5 cm

'Royal White' Raikkaan valkoisena kukkiva köynnöskasvi, joka tuottaa paljon miellyttävän tuoksuisia, pitkävartisia kukkia. Tuettuna sopii sekä parvekkeelle ruukkuun että kukkapenkkiin. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa. Kastele ja lannoita säännöllisesti. 94082

'Royal Scarlet' Suosittu ja tunnettu köynnöskasvi. Tuottaa paljon loistavan punaisia, miellyttävän tuoksuisia, pitkävartisia kukkia. Sopii ruukkuun, parvekkeelle ja kukkapenkkiin. Tarvitsee tuen. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa. Kastele ja lannoita säännöllisesti. 94074

'Royal Rose' Kaunis ja tuttu köynnöskasvi. Tuottaa paljon hyväntuoksuisia, hempeän roosanvärisiä, suuria kukkia. Sopii hyvin ruukkuun, parvekkeelle ja kukkapenkkiin. Tarvitsee tuen. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa. Kastele ja lannoita säännöllisesti. 94066

'Villa Roma' White & Rose Tuoksuherne, jonka tuoksuvissa kukissa toistuu romanttinen väriskaala. Matala, leviävä kasvutapa, sopii amppeliin ja maanpeittokasviksi. Poista kuihtuneet kukat, se lisää kukintaa. Liota siemeniä haaleassa vedessä 1 vrk ennen kylvöä. 94051

Old Spice Mix Kaunis ja voimakkaan monivärinen vanhanajan köynnöskasvi. Kukat ovat pienehköt, mutta niitä hyvin runsaasti ja ne tuoksuvat hurmaavasti. Sopii hienosti sekä ruukkuun parvekkeelle että kukkapenkkiin. Tarvitsee tuen. Poista kuihtuneet kukat, jolloin saat runsaammin kukkia. 94042

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Tuoksuherne

Lathyrus odoratus L. 150 cm

Tuoksuherne Lathyrus odoratus L.

1-vuotinen 5 cm

'Lord Nelson' Vanhanajan tuoksuhernelajike vuodelta 1907. Hurmaava kasvi, joka tekee runsaasti pieniä, ihanasti tuoksuvia syvän siniliilan sävyisiä kukkia. Sopii sekä ruukkuun että kukkapenkkiin. Tarvitsee tuen. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa. 94034

150 cm

Tuoksuherne

Lathyrus odoratus L.

1-vuotinen 4 cm

'Fire and Ice' Kiehtova väriyhdistelmä valkoista ja karmiininpunaista. Terälehtien koristeellisen siniset reunat levenevät ja selkenevät kasvukauden lopulla. Kukkii runsaasti ja sopii hyvin köynnöskasviksi verkon tai säleikön varaan. Erinomainen leikkokukka. 94026

40 cm

Tuoksupielus

Lobularia maritima

1-vuotinen 5 cm

Bijou Mix Matalakasvuinen ja hyväntuoksuinen seos. Taimet ovat melko tanakat eivätkä kaipaa tukea. Seoksen kukat ovat roosan, punaisen, sinisen, violetin ja valkoisen sävyisiä. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Kastele ja lannoita säännöllisesti. 94018

10 cm

Tuoksupielus Lobularia maritima

1-vuotinen 0,3 cm

'Carpet of Snow' Kaunis reunuskasvi sopii hyvin kivikkopuutarhaan. Loistavan valkoisia ja tuoksuvia kukkia on runsaasti. Leviää helposti ja muodostaa vähitellen tiheän kukkivan maton. Houkuttelee hyönteisiä. Vaatimaton, helppo kasvattaa. 95448

10 cm

0,3 cm

'Violett Queen' Kivikkopuutarhaan sopiva reunuskasvi. Kukat ovat syvän violetinväriset ja tuoksuvat voimakkaasti. Kukkii runsaasti ja leviää helposti. Muodostaa pikkuhiljaa tiheän kukkivan maton. Houkuttelee hyönteisiä. Vaatimaton. 95464

PUUTARHAN ILO  2021

Esikasvatus

Suorakylvö

Esikasvatus/Suorakylvö

Korkeus

Koko Koko

1-vuotinen

79


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Tupakka, Koriste-

Nicotiana x sanderae

50 cm

Tupakka, Koriste-

Nicotiana x sanderae

1-vuotinen 5 cm

100 cm

Tupakka, Koriste-

Nicotiana x sanderae

1-vuotinen 4 cm

40 cm

Tupakka, Koriste-

Nicotiana x sanderae

1-vuotinen 4 cm

25 cm

Tupakka, Valko-

Nicotiana alata

1-vuotinen 4 cm

75 cm

1-vuotinen 4 cm

'Perfume Deep purple' F1 Kaunis ja runsaasti kukkiva koristetupakka. Taimi peittyy purppuraliilanvärisiin n. 5 cm suuruisiin, suppilomaisiin kukkiin. Erittäin kaunis sekä kukkapenkissä että ruukussa. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Poista kuihtuneet kukat. 93338

'Lime Green' Suurikasvuinen ja kaunis koristetupakka, jonka kukat ovat koristeelliset ja kellanvihreät. Erinomainen yhdessä istutettavaksi ja muiden kasvien taustalla. Tekee voimakkaan lehtiruusukkeen. Poista kuihtuneet kukat. 93332

'Crimson Bedder' Kukkii erittäin runsaasti kauniin tummanpunaisin , mutta tuoksuttomin kukin. Helposti kasvatettava. Kestää melko hyvin sadetta ja tuulta. Hyvin kaunis sekä kukkapenkissä että ruukussa. Poista kuihtuneet kukat. 93326

'Avalon Lime/Purple Bicolour' F1 Väriltään poikkeuksellisen hieno koristetupakka. Puhjennut kukka on vaalean limenvärinen, värittyen roosanväriseksi ja muuttuu lopuksi tumman roosanväriseksi. Tiivis, pensasmainen kasvutapa. Sopii hyvin ruukkuihin ja kukkapenkkien reunakasviksi. Poista kuihtuneet kukat. 93320

'Grandiflora' Erittäin runsaskukkainen, valkoinen tuoksuva ja helposti kasvatettava koristetupakka. Hyvin kaunis sekä kukkapenkissä että ruukussa. Viihtyy sekä aurinkoisessa että varjoisessa paikassa ja kestää melko hyvin sadetta ja tuulta. Poista kuihtuneet kukat. 93350

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Törmäkukka, Korea-

Scabiosa atropurpurea

90 cm

Unikko

Papaver somniferum

1-vuotinen 3 cm

70 cm

Unikko, Pioni-

Papaver somniferum

1-vuotinen 8 cm

70 cm

Unikko, Pioni-

Papaver somniferum

1-vuotinen 8 cm

70 cm

Unikko, Silkki-

Papaver rhoeas L.

1-vuotinen 8 cm

40-60 cm

1-vuotinen 6 cm

'Snowmaiden', 'Black Knight' Ihastuttava kesäkukka, kontrastina yhdistelmä valkoisia ja mustanpunaisia kukkia. Tyylikäs kesän kukkakimpuissa. Kukkien tuoksu houkuttelee mehiläisiä ja perhosia. Voi tarvita tuen. Poista kuihtuneet kukat tai säilytä siemenkotineen kuivakukaksi. 94655

'Lilac Pompom' Pioniunikko, jonka täyteläiset kukat ovat vaalean lilan väriset. Sopii kesäkukkapenkkiin ja monivuotisten kasvien joukkoon. Hyvin kauniita leikkokukkina. Kylvä syksyllä ja keväällä jolloin kukinta kestää pitkään. Viihtyy läpäisevillä mailla. 95793

'Black Peony' Pioniunikko, jolla on suuret ja täyteläiset, kauniin violetin väriset tummat kukat. Sopii hienosti kesäkukkapenkkiin, erittäin kaunis leikkokukkana. Vihreitä siemenkotia voi käyttää kuivakukkina. Syyskylvö aikaistaa kukintaa. Viihtyy useimmilla läpäisevillä mailla. 95785

Koristeellinen yksivuotinen unikko, jolla on suuret ja täyteläiset, pionimaiset kukat. Sekoituksessa on kauniita roosan, valkoisen ja punaisen sävyjä. Todella helppohoitoinen penkki- ja leikkokukka. Kylvä sekä syksyllä että keväällä, jolloin kukinta kestää kauan. 95777

'Bridal Silk' Helppohoitoinen yksivuotinen ja yksikukkainen unikko, kuuluu silkkiunikoiden sukuun. Silkinvalkoisen värinsä ansiosta se sopii koristeeksi mihin tahansa. Vaatimaton, viihtyy ravinteikkaassa ja kosteassa maassa. 95769

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Unikko, Silkki-

Papaver rhoeas L. 40-50 cm

Papaver croceum

1-vuotinen 6 cm

Upea punakukkainen unikko. Kaunis lisä niityille sekä luonnontilaisille alueille. Sopii kasvamaan villinä, viihtyessään kylväytyy itse. Esiintyy pellonpientareilla ja teiden varsilla. 95761

80

Unikko, Siperian-

30 cm

5 cm

Unikko, Tarhaidän-

Papaver (Orientale-gr.)

Monivuotinen

Monivuotinen hento unikko, jonka hehkuvissa kukissa on keltaisen, oranssin ja punaisen sävyjä. Vahva ja pitkään kestävä puutarhan väritäplä, joka voi levitä jonkin verran. Kukkapenkissä ryhmiin kylvettynä saadaan paras vaikutelma. Kestää kasvatuksen kuivassa. 95801

100 cm

10 cm

Verbena, JättiVerbena bonariensis

Monivuotinen

Monivuotinen, upea ja koristeellinen puutarhakasvi. Liuskamaisissa lehdissä on tiheä nukka ja hopeavihreä väri, kuihtuvat kukkaa aikaisemmin. Suurinuppuiset kukinnot puhkeavat suuriksi vahvan oranssinpunaisiksi kukiksi. Kestävä ja vaatimaton. Sopii myös kuivakukaksi. 95753

120 cm

Hintaryhmät

Senecio cineraria

Komea kesäkukka, joka hieman haasteellinen kasvattaa. Monivuotinen, mutta kasvatetaan meillä yksivuotisena. Lilavioletit kukat ovat pitkien varsien päässä. Lehdet ovat miekkamaiset ja tumman vihreät. Suosittu yhdessä korkeiden daalioiden kanssa. 95813

Kylvö esikasv.

Villakko, Hopea-

1-vuotinen 5 cm

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PUUTARHAN ILO  2021

Suorakylvö

Kukkii/Sato

20 cm

1-vuotinen

'Silver Dust' Kauniit hopeanharmaat ja erittäin koristeelliset lehdet. Sopii kaikenväristen kukkien kanssa antaen hienon vaikutelman. Sietää hyvin aurinkoa, sopii parvekelaatikkoon ja ruukkuun sekä kukkapenkin reunakasviksi. Viihtyy ravinteikkaassa ja kuohkeassa maassa. Vaatimaton. 95208


kukkasipulit

KUVA: Annica Dahlqvist

Keväällä istutettu kukkasipuli tarjoaa kukkaloistoa keskikesästä aina syksyn ensimmäisiin hallaöihin saakka. Kevään kukkasipulit on helppo varastoida talven yli. Ruukkua käytettäessä sipuleita ei tarvitse kaivaa maasta ylös. Kukinnan päätyttyä ruukku asetetaan kuivaan, viileään ja pimeään paikkaan ja otetaan uudelleen esiin seuraavana keväänä. Vain pieni määrä uutta multaa ja ravinteita, ja saat kesäksi uusia upeita kukkia.

PUUTARHAN ILO  2021

81


uutuuksia 2021 Tämän vuoden daaliauutuudet muodostavat värikkään joukon rohkeita yhdistelmiä. ’American Sunset’ muistuttaa oranssinpunaista auringonlaskua, ja entä sitten ’Feline Young’ – ruusunpunaista, liilaa ja häivähdys oranssia. Näiden moniväristen daalioiden väriskaala muuttuu nuppuvaiheesta täyteen kukkaan, ja sitä on upea seurata. Tämän vuoden uutuuksien joukkoon olemme lisäksi valinneet yhden Fiddekullan leikkokukkatarhan suosituimmista lajikkeista nimeltään ’Wizard of Oz’. Lisäksi mukana on iksia, jota kutsutaan myös afrikkalaiseksi harlekiinikukaksi. Iksia ei kasva kovin korkeaksi, ja se sopii siksi erinomaisesti kukkapenkin reunaan tai ruukkuun. Gladiolus on upea kukka. Se on helppohoitoinen ja kaunis, sekä kasvupaikallaan että kimpuissa. Jos et ole viljellyt gladioluksia aiemmin, kokeile vaikkapa valmista ’Romantica’-sekoitusta. Sen kolme eri lajiketta, ’At Night’, ’White Prosperity’ ja ’Wine and Roses’, sopivat täydellisesti yhteen.

1 Vuokkodaalia

1 Koristedaalia

1 Koristedaalia

1 Koristedaalia

’Bayou’ Vuokkodaalia, jonka avoimet kukat houkuttelevat mehiläisiä ja perhosia puoleensa. Hennon vaaleanliilat, lähes laventelinsiniset terälehdet reunustavat viininpunaista keskustaa ja muodostavat herkullisen väriyhdistelmän. Sopii myös leikkokukaksi.

’Feline Yvonne’ Runsaasti kukkiva daaliakaunotar eläväisessä ruusunpunaisessa värissä, joka läheltä katsottuna sisältää useita eri sävyjä. Nuppu on purppuranpunainen, vanat tummat ja auenneet terälehdet intensiivisen ruusunpunaiset, joissa siellä täällä aprikoosin ja liilan sävyä. Koristaa kukkapenkkiä pitkään.

’Innocent Silence’ Upea, aivan kuin itsestään hohtava daalia kirpeässä vaaleankeltaisessa, hieman vihertävässä sävyssä. Tukevavartinen kaunokainen kukkii pitkään. Helppo yhdistellä myös muiden värien kanssa.

’Strawberry Cream’ Klassinen koristedaalia, ihana leikkokukka tummine vanoineen ja tyylikkäine väreineen. Terälehtien ruusunpunaisten juovien väri syvenee ajan myötä. Kesän kaunotar kukkapenkissä ja kimpussa.

100 cm 0615-0930 72242

110 cm 0615-0930 72376

72412

1 Pallodaalia

1 Daalia

’Wizard of Oz’ Monet ovat jääneet tämän pallodaalian pauloihin. Sen pehmeän ruusunpunainen väri vaalenee kukan kehittyessä, ja vanat ovat tummat, melkeinpä liilat. Kukka pysyy kauniina koko kasvukauden ajan, ja se on sopivan korkuisena mainio leikkokukka.

’American Sunset’ Sievä daalia, jossa auringonlaskun värit – keltainen, oranssi ja tiilenpunainen – yhdistyvät terälehtien etu- ja taustapuolella. Täyteläinen kukka muistuttaa pompondaaliaa, ja ensimmäistä kukkaa seuraa suuri joukko uusia.

80 cm 0615-0930 72477

82

PUUTARHAN ILO  2021

90 cm 0615-0930

72451

1 Iksia, mix

80 cm 0615-0930 72603

3 Lovely Match

Iksiaa eli afrikkalaista harlekiinikukkaa löytyy useassa pirteässä värissä. Hennot, kellonmuotoiset kukat ovat pitkien vanojen päissä, ja siksi iksia sopii upeasti kimppuihin. Korkeutensa puolesta se sopii myös erinomaisesti kukkapenkin reunaan tai parvekeruukkuun.

25-50 cm

0615-0815

73000

Hintaryhmät

90 cm 0615-0930

Romantica Kaunis yhdistelmä isokukkaisia, vahvan värisiä gladioluksia. Viihtyy kukkapenkissä tai suuressa ruukussa. Sopii poimittavaksi leikkokukkana, kun alin kukka aukeaa. Kauniimpaa kimppua on vaikea löytää.

80-100 cm 73710

Korkeus

Kukinta-aika

0615-0930


Varastoinko vai jätänkö maahan?

Monet kukkasipulit ja -mukulat ovat monivuotisia. Näin huolehdit niiden talvehtimisesta parhaiten. Varastoi suojassa pakkaselta Nosta ruukku sisälle tai kaiva mukula maasta ja varastoi se talven ajaksi viileään, enintään 9 °C:seen. Sinisarja Begonia Ruostekukka (talvehtiminen voi onnistua suotuisissa olosuhteissa) Daalia Gladiolus Kalla Käenkaali Länsituulenkukka Pienempien mukuloiden, kuten kruunuvuokon, freesian ja jaloleinikin talvehtiminen ei aina onnistu, mutta kannattaa silti kokeilla. Jätä maahan Peitä vaikkapa pudonneilla lehdillä tai neulasilla suojataksesi kosteudelta ja kylmyydeltä.

Laatutyötä yhteistyössä kukkaviljelijöiden kanssa Syksystä 2018 alkaen kaikki kukkasipulimme koeviljellään Lovisa ja Cilla Wendtin tarhalla. Kaksikon leikkokukkatarha sijaitsee Etelä-Ruotsissa. Lovisa ja Cilla tarkastavat värin ja korkeuden, viljelykelpoisuuden ja yhdistelmävaihtoehdot. Myös koeviljelijöillä on omat suosikkinsa, ja näin Cilla kertoo yhdestä uutuudesta, Wizard of Oz -daalialajikkeesta: ”Ihana, sopivan korkea daalia pehmeässä sävyssä. Kauniit, tummat varret. Säilyy kauniina koko kasvikauden ajan. Ehdottomasti yksi poimituimpia daalioita!”

PARASTA MEHILÄISILLE Mehiläiset ja muut hyönteiset auttavat kasvien pölyttämisessä. Pölyttymisen myötä syntyy siemeniä ja hedelmiä, ja siksi pölyttäjät ovat tärkeä osa ekosysteemiä. Mesi ja siitepöly ovat puolestaan hyönteisten ravintoa.. Kerrotuissa kukissa siitepölyä ja mettä on usein vähemmän tai ei lainkaan. Jos haluat tehdä omasta puutarhastasi pölyttäjien paratiisin, sopivat seuraavat lajikkeet sinne erityisen hyvin: RUOSTEKUKKA ’LUCIFER’ DAALIA ’DRAGON BALL®’ DAALIA ’BAYOU’ TUOKSUMIEKKALILJA PUNATÄHKÄ Lisää lajikkeita osoitteessa nelsongarden.fi.

Morsiusharso Punatähkä Mustapäivänhattu Lilja Suurin osa liljoista, joiden latinankielisessä nimessä esiintyy sana Lilium, talvehtivat, mutta viileämmissä paikoissa kuningas- ja keisarililja ovat vieläkin varmempi vaihtoehto.


nelsongarden.fi