Page 1

Hagegleder NELSON GARDENS FRØKATALOG OG MAGASIN TIL INSPIRASJON 2017

Moseplassen-Anne Åpner hagen for besøk

Stor gjødselskole Slik velger du riktig!

Hagens nyttedyr Bli venn med insektene

582

FRØSORTER I KATALOGEN


2

 2017

Hagegleder_Framvagn_Sid2.indd 2

2016-11-02 10:06


INNHOLD LA OSS HJELPE DEG MED Å LYKKES

S

iden starten i 1933 har vi hjulpet hageentusiaster med å lykkes med å dyrke – både i kjøkkenhager, store og små blomsterbed, potter med blomster og grønnsaker på balkongen, eller i form av krydderplanter og spirer på kjøkkenet. Det er en fantastisk følelse når alt går som det skal, og så fryktelig skuffende når det ikke gjør det. Vi har som mål at alle som begir seg ut på denne engasjerende hobbyen som hage er, skal lykkes, og vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe. Vi vil være en hagevenn som forenkler, inspirerer og hjelper deg med å nå dine mål, uansett om det er å så tomatfrø, eller å treffe enda bedre med gjødslingen. Det viktigste er at du får kjenne på den gode følelsen når noe du har gjort gir tydelige resultater, at det er engasjerende, og at det er gøy!

Dag Klevedal Salgssjef Nelson Garden AS

5 AKTUELT

Nyheter, oppskrift, populære grønnsaker og sinnia, årets blomst 2017.

8 PORTRETTET

Vi møter hageblogger Anne Holter-Hovind som har åpnet opp hagen sin for deg.

13 GJØDSELSKOLE

Ekspertene hjelper deg med gjødsling.

16 SPØR EKSPERTENE Få hjelp til å lykkes med agurkene.

18 HUMLER OG BIER

På godfot med hagens nyttedyr.

”Start med noe lettvint som du liker” 19 FRØKATALOG Alt av frø og løk 2017.

20 ENKEL DYRKING

Lett med Micro Leaf, Easy to Grow, spirer og såbånd.

26 ØKOLOGISKE FRØ Nye, spennende sorter.

31 GRØNNSAKER

Fire tips for å lykkes med tomater.

51 BLOMSTER

La solsikken lyse opp hagen din.

70 BLOMSTERLØK

Stell av georginer.

Hagegleder er produsert av Chiffer AB for Nelson Garden AS, Postboks 3723 Fyllingsdalen, 5845 Bergen, Norge, +47 55176160, nelsongarden.no ANSVARLIG UTGIVER: Amund Aarseth, amund.aarseth@nelsongarden.no PROSJEKTLEDER/SJEFSREDAKTØR: Andreas Björkman ART DIRECTOR: Sara Åström LAYOUT: Astrid Kaneberg REPRO: Italgraf Media TRYKK: Löwek Trycksaker AB, Växjö FOTO: Klas Sjöberg, Sara Johannessen, Annika Christensen, Markus Danielsson, Scandinav, Shutterstock m.fl. Kopiering av tekst eller bilder er forbudt uten samtykke fra redaksjonen. Alt materiale lagres og kan bli publisert digitalt, men forutsetter redaksjonens samtykke.

M

Ø ILJ

ME R K

ET

3041 0078 TRYKKSAK

2017  HAGEGLEDER

Hagegleder_Framvagn_Sid3-7_NYNYNY.indd 3

3

2016-11-09 10:48


Sinnia er årets blomst 2017. Med sin lange blomstringsperiode er den en fantastisk fargeklatt i hagen, den er enkel å dyrke frem, og veldig flott i bukett og som snittblomst. En storfavoritt blant sommer­ fuglene, og bidrar til et herlig mangfold i våre hager.

4

FOTO: Markus Danielsson

Sinnia

HAGEGLEDER  2017

Hagegleder_Framvagn_Sid3-7.indd 4

2016-11-02 09:22


AKTUELT DILL liker ikke tørr jord, og trives derfor utmerket når den får vokse tett sammen med andre planter som hjelper til med å holde på fuktighet både i potte og i kjøkkenhagen. PERSILLE kan vokse langt inn i oktober, og er en av våre mest populære kryddersorter. Tar du den inn og setter den i en potte kan du høste fersk persille hele vinteren. KRYDDERKARSE er en vitaminrik klassiker og storselger som sås innendørs hele året. Er klar til å høstes etter få dager. BASILIKUM er veldig populær og kan sås innendørs hele året – bruk gjerne litt ekstra lys om vinteren.

RINGBLOMST

Ringblomsten er en svært populær og lettdyrket blomst som brukes flittig både i potter og blomsterbed, og kan også sås sammen med grønnsaker i pallekarmen. Vanligvis viser den seg frem i gule og oransje toner, men i 2017 finnes det en vakker lysegul, nesten hvit ringblomst som heter ”Snow Princess” i sortimentet. Den lever opp til navnet sitt, og akkurat som sine slektninger kan den spises og passer både som dekorasjon på bordet og garnityr i salater.

TIPS!

Trau for tre I dette smarte trauet kan du dyrke tre sorter Micro Leaf samtidig i samme vinduskarm. Eller om du er spesielt glad i en av de små grønne nyttige bladene kan du dyrke den i tre ulike faser slik at ikke alt er klart samtidig. Perfekt for når du vil høste ofte, men bare litt om gangen.

Karsesmør Nyt et smakfullt karsesmør. Godt til både kjeks og kjøttretter, fisk eller bakt potet. 4 porsjoner.

Tre søstre

Hopiindianderne i USA dyrket tidlig mais, bønner og squash sammen fordi de drar nytte av hverandre samtidig som de gir store avlinger – og kalte dem for ”The three sisters”. Bønnene får støtte av maisen og gir nitrogen og annen næring tilbake. Squashen fungerer som markdekke som holder på fuktigheten.

DETTE TRENGER DU:

100 g romtemperert smør 1 – 2 dl fersk karse salt og pepper GJØR SLIK:

Hakk bladene fint og bland med det romtempererte smøret. Du kan også kjøre alt sammen i en kjøkkenmaskin.

2017  HAGEGLEDER

Hagegleder_Framvagn_Sid3-7_NYNY.indd 5

5

2016-11-03 09:47


TRE FAVORITTER GULROT Grønnsaker kommer og går, men gulroten består. År etter år er gulrot en av de mestdyrkede grønnsakene, ikke minst sommergulroten. SALAT er også populært, og finnes i annenhvert hjem. Plukksalat og isbergsalat er klassikerne, men ruccola og hodesalat er også godt likte. REDDIKEN er også elsket av mange, både for smakens og dyrkbarhetens skyld, og fordi den kan dyrkes fra tidlig vår til sen høst.

MIKRONYTT

ØKOLOGISK HOS NELSON GARDEN

Mange flere enn tidligere er opptatt av hva de spiser, og stiller krav til at produksjonen skjer på en måte som verner om både natur og mennesker. Etterspørselen av økologiske frø er derfor større enn noensinne. I Nelson Gardens Organic-serie finnes allerede over 60 sorter økologiske frø, og til dyrkningsåret 2017 presenterer vi ytterligere fem økologiske frønyheter: bønnevikke, prydbønne, vintergulrot, en spennende druetomat med små og søte frukter, og den asiatiske kålen tatsoi.

Nytt regelverk for fremmede arter

Bønnevikke For deg som vil kunne høste ferske vitaminrike grønnsaker hele året er Micro Leaf helt perfekt. I år har vi krydret sortimentet med flere spennende nyheter, som den virkelig populære bønnevikken som nå kan dyrkes innedørs i form av sprø skudd. Og det beste av alt, når du høster vokser nye blad frem i en ny omgang. Bruk med 1–2 ukers mellomrom, og du har tilgang til egendyrket og ferskt grønt på kjøkkenet hele vinteren. 6

En ny forskrift som har som hensikt å redusere spredning av levende organismer som er vurdert potensielt skadelig for norsk natur, trådde i kraft i 2016. Salg og såing av potensielt skadelige planter er ikke ulovlig, men vi har en plikt til å sørge for at du som kjøper frøene er klar over risikoen. Derfor vil sorter som er blitt vurdert til høy og svært høy økologisk risiko være merket med risikokategori Det finnes tre sorter i vårt frøsortiment; stemorsblomst, bukketorn, og gressløk. Informasjon om hvorfor planten er vurdert som en potensiell skadegjører, og om risikograden finnes på www.artsdatabanken.no Såing og planting i hage utgjør normalt liten økologisk risiko. Det er først når vi sår eller planter i naturen vi må være aktsomme.

Beskytt plantene Den nye fiberduken med innsydd strikk er spesialtilpasset pallekarmer, og sørger for beskyttelse mot vind, sterk sol, og insekter som ellers kan skade dine planter. Den kan også brukes etter direktesåing i pallekarmer for å skape et bedre miljø for frøene tidlig om våren. Fiberduken kommer i målene 1,4 x 1,8 m.

HAGEGLEDER  2017

Hagegleder_Framvagn_Sid3-7_NYNYNY.indd 6

2016-11-09 10:49


FOTO: Annika Christensen

VINTERDYRKING

Pak Choy I vinduskarmene ser man tydelige påvirkninger fra det asiatiske kjøkken. Micro leaf, eller mikroblader, som Pak Choy gir et utrolig vitaminkick og bladene blir lekre lillagrønne innslag i salater, rekecocktails eller smoothies. Sats på egenproduserte spirer hele året!

2017  HAGEGLEDER

Hagegleder_Framvagn_Sid3-7.indd 7

7

2016-11-02 10:28


8

HAGEGLEDER  2017

Hagegleder_Porträtt_Sid8-12.indd 8

2016-11-02 08:54


Portrettet

Åpen hage Moseplassen-Anne brenner for hageglede på nett og i virkeligheten. Derfor åpner hun hagen for besøk. TEKST: Heidi Røsok-Dahl FOTO: Sara Johannessen

Opp, opp, opp, trappetrinn på trappetrinn, til du ankommer Moseplassen på Nordstrand i Oslo. Her har Anne Holter-Hovind skapt en oase i høyden, med stauder, busker, blomster og kjøkkenhage. Moseplassen-bloggen er en av landets desidert mest populære hageblogger. I ny og ne åpner Anne opp for at hageinteresserte kan stikke innom henne, på ”åpen hage”. – Det er jo helt fantastisk, at vi kan komme hit og se, spørre og lære, så raust, sier Jeanette Ekstrøm Stenhammer, som har tatt turen fra Asker. – Kom inn, slå dere ned, gå rundt og titt, og bare spør, sier vertinnen, og slår ut med armene. Hageentusiastene blir møtt med gratis frø, kaffe, hjemmelaget solbærsaft og formkake, en vakker hage som både byr på pryd- og nyttevekster, og ikke minst: Masse nyttige tips til hvordan man kan så og lykkes med egen hage eller balkong. RUNDT HJØRNET PÅ huset, langs en varm og lun vegg, ligger kjøkkenhagen. Her vokser grønnsaker og blomster i skjønn forening i pallekarmer. Gleden over å dyrke selv, kunne gå og plukke seg en tomat, eller et jordbær, blir ikke hindret av at det ideelt sett skulle vært luket litt, eller at en stakkars agurk har råtnet på rot.

– Man trenger slett ikke ha stor plass heller. Det meste av dette kan man få til i balkongkasser eller krukker, sier Anne, og holder opp en tomatklase. – Det er ikke noe problem å dyrke squash i en stor potte. Det er bare viktig å sørge for at den har det lunt og godt, og at den får nok vann. Selv på de minste balkonger kan man få til masse, smiler hun. ANNES KRONISKE SYKDOM gjør at hun må ta ting i kroppens tempo. Likevel – det har ikke hindret henne i å dyrke frem kasse på kasse med urter, tomater, squash, gresskar, salater og andre nyttevekster. – Se på denne salvien her da, den har jo nesten blitt til en busk, ler Moseplassen-bloggeren. Selv er hun ikke så fan av blogger-tittelen, men foretrekker å kalle seg hageformidler. Det er nemlig ikke bare blogging hun holder på med, Anne har også gitt ut bok om fugler i hagen og er mye brukt i både papir- og etermedier i ulike hagerelaterte sammenhenger. – Dette var da veldig upedagogisk, her har jeg verken klippet eller bundet opp noe, lyder kommentaren idet vi passerer tomatkassa. Anne tipser en av de besøkende om å så tomater rett etter påske.

2017  HAGEGLEDER

Hagegleder_Porträtt_Sid8-12.indd 9

9

2016-11-02 08:54


Anne Holter-Hovind får mye energi av å rusle rundt i hagen, plukke blomster og lytte til fuglesang. Anne høster mange ulike frø i egen hage. Hun gir gjerne bort frø til andre hageinteresserte, for eksempel når hun har åpen hage hjemme hos seg selv.

– Det er viktig å så tidlig nok. Tomater må sås inne. Jeg pleier å ha tomatene på badegulvet til de har begynt å spire. Etter hvert skal de plantes ut på et sted som er solrikt, varmt, lunt, og med nok plass til å vokse på. Ikke for tidlig. Hvis du ikke har drivhus, og sår tidlig, er det veldig viktig med ekstra lys. Ellers går det ofte ikke så bra, forklarer hun. – Og små tomater er lettere å få til enn de store, det er vel litt innlysende? DEN POPULÆRE HAGEFORMIDLEREN snur på hælen, hvor en stor, gul squash godgjør seg i en lun pallekasse. – Kom! Nå skal jeg forklare forskjellen på hunn- og hannblomster. Disse kan spises, forresten. Ser du hunnen? Hun har en frukt på gang under blomsten. Men hannene – nei – det er bare utseende og null substans, ler Anne og holder opp en gul squash-hannblomst. Like ved squashen bugner oreganoen, i full blomst. – Se så fint, her er det jo masse humler! De blir så happy fordi det er mye blomster her i bedet. Det er skikkelig smart å ha mye som blomstrer i grønnsakshagen, forklarer hun.

10

En fargerik tralle med ulike poser og bokser rommer frø. Masse frø. Noe har Anne kjøpt, noe har hun fått, noe har hun høstet. – Det er lett og morsomt å sanke frø fra blomster du har dyrket fram allerede, så du kan dele videre med venner og kjente, forklarer Anne, mens hun roper på gjestene og ber dem forsyne seg. – Dette er tårnjernurt. Hvem vil ha? Bare still dere her, og ta. Eller, dere kan jo bare forsyne dere selv. Se – her er frøposer, sier Anne, og setter seg tilbake i skyggen under parasollen. Men hun blir bare sittende i to minutter, før en ny gjest legger beslag på vertinnen. ANNE HAR FLERE spiselige blomster, som agurkurt. Den både lukter og smaker litt som agurk, og kan brukes i salater. – Denne sprer seg selv og sår seg inn på uventede steder, forteller hun. Agurkurten finnes i blå og hvit. – Kom, kom, så skal jeg vise dere hvordan dere skreller vekk det som stikker, sier Anne, og klatrer opp i bedet. Theresa Bretteville Biørn Bogstad som har kjørt fra Sarpsborg for å komme på åpen

HAGEGLEDER  2017

Hagegleder_Porträtt_Sid8-12.indd 10

2016-11-02 08:55


Portrettet

hage, får prøvesmake. Theresa fikk drivhus av mannen sin i 50-årsgave og er over gjennomsnittet interessert i alt som spirer og gror. – Disse har også skikkelig insektstekke, og lokker til seg pollinatorene, bare se her, gestikulerer Anne, og peker på noen ivrige humler. – Jeg vet ikke helt hvorfor jeg er så glad i agurkurten. Det er jo ikke akkurat en klassisk skjønnhet, og den roper ikke høyt i bedet, men den er litt annerledes, og veldig vakker tett på, konkluderer Annes. SENK SKULDRENE. Fokuset for Annes blogg er hageglede, og at å så og dyrke er noe alle kan klare. Uansett om man har liten plass, dårlig tid eller tror man mangler grønne fingre. – Senk skuldrene! Det er mitt viktigste råd. Den største utfordringen er at folk har for høyt forventningsnivå. De tror de skal lykkes med alt. Hvis jeg sår fem ulike frøposer, så blir jeg ikke veldig lei meg hvis én av disse ikke lykkes. For alle frø spirer ikke, og noen ganger skjer det uforutsette ting, eller jeg glemmer å følge opp. Det er levende vekster. Selv den flinkeste gartneren mislykkes med noe, sier Anne.

Etter at du har senket skuldrene, er det på tide å finne ut hva du liker. Hva vil du ha i hagen? Hva gir deg glede? – Start med noe lettvint som du liker. Hvis du ikke liker reddik, så planter du ikke reddik. Sukkererter, plukksalat, hodesalat, ringblomster, akeleie, blomkarse og squash er lettvint, lyder Annes tips. EN FEIL VELDIG mange nybegynnere gjør, er at

OM ANNE

Anne Holter-Hovind står bak Norges mest leste hageblogg, Moseplassen.no. Hennes mantra er at man skal ha lave skuldre og fokus på at hage er gøy. I tillegg til hagebloggen utgir Anne blant annet bøker og holder foredrag.

de sår for tidlig. – Hvis det på frøposen står fra mars til mai, for eksempel, hvorfor skal du da starte 1. mars? Det er lettere å lykkes i mai. Og ikke torturér plantene ved å sette dem ut for tidlig. Da blir de stående og småfryse og furte, forteller hun. For lite lys inne er også en vanlig tabbe. Eller å vanne så mye at frøene råtner. – Og så må man så klart se an om man bor i Alta eller Kristiansand. Det har ganske mye å si, legger hageformidleren til. – Hvis du aldri har sådd noe før, da? – Sukkererter. Alle liker sukkererter, svarer Anne.

2017  HAGEGLEDER

Hagegleder_Porträtt_Sid8-12.indd 11

11

2016-11-02 09:25


Portrettet ANNE TIPSER

Skap en pollinatorvennlig hage PLANT MANGE blomster som

er nyttige for pollinatorene. PLANT HELLER enkle eller doble blomster enn fylte, de er lettere tilgjengelige for pollinatorene.

Delt hageglede er dobbelt glede. La deg inspirere av andres hager og balkonger, og bidra selv ved å dele bilder på Instagram, Facebook, blogg og snapchat.

SØK PÅ NETTET for å finne lister over hvilke planter som er best.

MOSEPLASSEN-ANNES TIPS TIL INSPIRASJON Facebookgruppen Vi som elsker hage og blomster Facebookgruppen Stauder for viderekomne Finnschjollblomster.no og Instagram.com/finnschjoll Moseplassen.no (facebook, snap og instagram) Clausdalby.dk og instagram.com/ clausdalby instagram.com/gardenlivingno

UNNGÅ SPRØYTEMIDLER

Kilde: Moseplassen.no

SØRG FOR at du har noe som

blomstrer gjennom hele sesongen.

TRÆR OG BUSKER med blomster er også nyttige for bier, humler og andre pollinatorer.

i hagen.

12

INSPIRÉR, OG BLI INSPIRERT

HAGEGLEDER  2017

Hagegleder_Porträtt_Sid8-12.indd 12

2016-11-03 10:05


HVILKEN JORDTYPE?

Slik vet du HAR JEG EN JORD MED MEST LEIRE ELLER SAND?

I stedet for å sende jorden til analyse er en god måte å finne jordtypen sin å ta litt jord i hånden. Fukt den litt, og se om du klarer å rulle små pølser. Jo tynnere pølser du klarer å rulle, dess mer leire inneholder jorden. Klarer du ikke å forme en pølse har du en sandholdig jord som trengs å gjødsles oftere, men med mindre doser ettersom jorden ikke klarer å holde på næring og vann like godt. En leirete jord kan gjødsles sjeldnere. HAR DU VELDIG MYE leire i jorden anbefales det at man vender jorden en gang om høsten slik at frosten ødelegger større leireforekomster. Om ikke høster du som normalt på høsten, og lar vendingen og gjødslingen vente til våren.

Gjødselskole I et større perspektiv er gjødsling en måte å tilføre næring tilbake til den jorden man har brukt. På en enklere måte kan man si at man gir plantene et kjærkomment spark bak som kan mer enn fordoble avlingen. TEKST: Andreas Björkman FOTO: Klas Sjöberg, Scandinav, Karl-Johan Bergstrand

Hagegleder_Gödselskola_Sid13-15.indd 13

2016-11-02 09:03


Håkan Asp er plantenæringsekspert ved SLU, Sveriges landbruksuniversitet, og han mener at gjødsling øker grønnsaksavlingen med minst 50 prosent. Liten innsats gjør stor forskjell, og du kan bruke blant annet gressklipp eller løvmold fra din egen hage.

NATURLIG LØVMOLD. Samle sammen løv om høsten, og kjør over dem med gressklipperen. Ha det i en sekk og bruk det til neste sesong. GRESSKLIPP er næringsrikt og kan enten blandes i jorden, eller brukes som markdekke om høsten og vinteren. NESLEVANN. Bløtlegg nesler en uke i vann, ha på lokk. Det lukter vondt, men plantene elsker det. PLANTERESTER

fra hagen og kompost.

14

P

lanter har i tusenvis av år spirt og vokst uten påvirkning fra mennesker. Takket være vann, karbondioksid og mineraler i jorden har plantene utviklet seg i sin egen takt og både blomstret og båret frukter. Om man vil optimalisere blomstringen og avlingen i egen hage finnes det en hel del man kan gjøre for å skape et godt plantemiljø. Første grunnregelen er å vanne. Uten vann forsvinner en forutsetning for fotosyntesen, og plantene kan heller ikke ta opp nødvendige næringsemner fra jorden. Mineraler er også nødvendig, og må enten finnes naturlig i bakken, eller tilføres gjennom gjødsling. – Nitrogen, fosfor og kalium – som merkes NPK på gjødsel – er emner som er viktige for plantene, og som finnes stort sett i all type gjødsel, forklarer Håkan Asp som er universitetslektor ved SLU, med plantenæring som spesialfelt. DET ER VIKTIG å tenke på at plantene i hagen, på balkongen, i pallekarmer og i potter ikke krever gjødsel for å overleve. De vokser uansett, ved hjelp av de mineralene som finnes naturlig i jorden. Men for å få maksimalt potensiale ut

av våre planter, busker og trær er gjødsling en viktig faktor. – Om du for eksempel dyrker grønnsaker vil avlingene bli minst 50 prosent større om du gjødsler. Vil man dyrke grønnsaker skal man absolutt gjødsle, understreker Håkan Asp. DET FINNES ULIKE metoder å gi jorden ny næring. Ved vekselbruk bytter plantene voksested med jevne mellomrom for å unngå fattig jord, som kan resultere i næringsbrist. En annen måte er å bruke gressklipp, løv, eller kompostere annet organisk material fra hagen og skape et eget lite kretsløp med langtidsvirkende næring. Men å kjøpe kunstgjødsel eller organisk gjødsel er minst like bra. Når man gjødsler blir hagebruket givende og artig, for man ser tydelig resultater. Det er det viktigste. – Den absolutt største fordelen ved å gjødsle er at all innsats gjør en forskjell. Alle kan dyrke noe om man ikke stiller for høye krav. Jo høyere krav desto mer bør man kunne om gjødsling. Det er en kunst å lykkes optimalt med gjødslingen, men på den andre siden er det godt å vite at selv om man ikke lykkes perfekt tilføres alltid noe ved å gjødsle. Det eneste man må unngå er å gi for mye næring, avslutter Håkan Asp.

HAGEGLEDER  2017

Hagegleder_Gödselskola_Sid13-15.indd 14

2016-11-03 10:02


Hvilke planter krever næring?

GJØDSLINGSÅRET

NÆRINGSGIVENDE PLANTER:

Erter, bønner og andre belgfrukter.

MEGET NÆRINGSKREVENDE

PLANTER: Kålplanter, kålrot, selleri, agurk, squash, gresskar, hvitløk, purre. Disse krever rikelig med gjødsel.

MIDDELS NÆRINGSKREVENDE

PLANTER: Rotfrukter, salat, løk, persille, dill. Disse plantene trenger begrenset mengde næring, og tåler ikke for mye. LITE NÆRINGSKREVENDE PLANTER: Poteter, mais,

jordskokk. Bønnevikke blant potetene gir vanligvis et godt resultat.

Hvilken næring skal jeg velge? HØNSEGJØDSEL: HØNSEGJØD-

SEL ER veldig rik på nitrogen,

og passer til kål, purre, gresskar, squash og hvitløk.

KUGJØDSEL: GRUNNGJØDSEL

FOR blant annet rotfrukter, bladgrønnsaker og dill som ikke krever like mye nitrogen.

BENMEL ER LANGTIDSVIRKEN-

DE og næringsrikt og passer aller best til flerårige planter. Rik på fosfor og fremmer først og fremst blomsterdannelse, fruktsetting og rotutvikling. Gjødsle gjerne unge bærbusker og frukttrær med benmel, og også vårblomstrende blomsterløk ved planting. BLODMEL ER VELDIG rik på ni-

trogen og passer ekstra godt til blant annet kål, spinat, salat, purre, og selleri.

PLANLEGG ÅRETS GJØDSLING Grunngjødsle hagen om våren. Vend gjerne velkompostert organisk materiale ned, er det ferskt kan det bli for sterkt. I nord er det mye tele, og der kan man gjødsle om høsten. Lengre sør der det kan være mildere og våtere vintre bør man vente til jorden har tørket opp. Så og plant omtrent to uker etter grunngjødslingen. Vent med å gjødsle på nytt til såingen eller plantene har strukket seg noen centimeter. Det beste nå er å gjødsle med flytende næring, eventuelt neslevann. Les på emballasjen hvor ofte det skal gjødsles. I LØPET AV JUNI og deler av juli går det fint å tilføre ny næring cirka annenhver uke, avhengig av hva man dyrker.

Dyrker du i potter kan det være nødvendig å gjødsle oftere. Fra midten av juni (fra Sankthans i nord) bør man ikke lenger bruke nitrogengjødsel, slik at plantene rekker å forberede seg for vinteren. Sen gjødsling påvirker vinterherdigheten, og kan redusere flerårige planters motstandsdyktighet mot frost. Ettårige grønnsaker og blomster som gir avlinger sent kan få næring inntil to uker før innhøsting siden de vokser mye de siste ukene.

Tenk på: Bruk næringsfattig såjord når du forkultiverer innendørs. Ikke tilsett annen næring i starten. Når plantene er store nok plantes de om i mer næringsrik jord. 2-3 uker senere kan man forsiktig begynne å gjødsle plantene.

2017  HAGEGLEDER

Hagegleder_Gödselskola_Sid13-15.indd 15

15

2016-11-07 15:46


SPØR EN EKSPERT

Hvordan oppbevarer jeg blomsterløk? Jeg har kjøpt blomsterløk, og lurer på hvordan jeg på best mulig måte oppbevarer de som jeg ennå ikke har satt i jorden. Og hvordan vet jeg at kvaliteten er bra? EKSPERTEN: Det beste er om du setter blomsterløken så snart som mulig etter at du har handlet den. Høstløk som tulipaner og narsisser kan oppbevares kjølig, mørkt og tørt noen uker om du ikke har tid til å plante dem med det samme. Vårløk derimot, som georginer, er jo egentlig en knoll eller rot, og trives ikke om de blir oppbevart for tørt. Må de oppbevares er den beste måten å ha de i et spann eller eske med jord rundt løkene. For å kontrollere om løken er i god stand kjenner du på den, georgineløker skal være myke og litt svampaktig. Er de for harde kan de ha tørket inn, og resultat er ikke garantert. Et godt tegn er om de har små, lyse skudd som så vidt begynner å stikke frem. Er det høstløk som tulipanløk og narsisser skal du både kjenne og lukte på dem. Er høstløken myk og lukter skarpt eller stikkende er den mest sannsynlig dårlig. En frisk høstløk har nøytral duft, og trykker du lett på den skal den være hard og fast.

Gunilla Gustafsson, Testdyrker og kvalitetskontrollør

16

HAGEGLEDER  2017

Hagegleder_Experten_Sid16-17.indd 16

2016-11-02 08:27


Mislykkede agurker Jeg forsøker å dyrke frem agurker i drivhuset mitt, men syns aldri at jeg lykkes helt. Bladene blir gule og knoppene faller av. Hva gjør jeg galt? EKSPERTEN: Agurker elsker varme! Kanskje står de i for mye trekk? De vil også ha rikelig med vann og næring. I starten kan planten slippe fruktemnene, men når den kjenner at den orker å bære frukt vil de svelle opp og danne agurker.

Anna Lindeqvist – Hortonom og frøekspert

BioBact til poteter og tomat? Har en flaske med BioBact næring. Kan den brukes til potetplanter så vel som til tomatplantene? EKSPERTEN: Ja, BioBact kan fint brukes til både tomater og poteter, samt mange andre grønnsaker, og til blomster. BioBact er en allsidig næring, og også en meget god jordfor­ bedrer siden den inneholder både humus og levende mikroorganismer. Mikroorganismer hjelper med å bryte ned organisk materiale i jorden slik at næring frigis og blir tilgjengelig for plantene. Det er også verdt å vite at BioBact er godkjent for bruk i økologisk jordbruk. Ønsker du å bruke BioBact i kjøkkenhagen eller blomsterbedet blandes 20 ml BioBact med 10 liter vann. Tomater, agurk, squash og kål behøver større mengder av blandingen enn for eksempel salat, dill og rotfrukter – men vann også dem med denne næringsblandingen. Næring er spesielt viktig i tilvekstfasen.

Anna Fridvall – Agronom og næringsekspert

Kan løken ha sykdommer? Kan jeg være sikker på at deres setteløk og hvitløk er virusfri? EKSPERTEN: Vår løk og hvitløk kommer fra profesjonelle produsenter som er under konstant kontroll fra sine respektive lands kontrollorgan. Før vi mottar den hos oss tas en ytterligere test som analyseres på laborato­ rium, og det testes for virus utfra en sjekkliste bestemt av EU. Vi mottar sertifikat fra de ulike lands myndigheter sammen med leverans­ ene. Vi har i tillegg valgt å holde oss til faste produsenter vi allerede kjenner heller enn å bytte hver sesong til nye og ukjente. Vi leter naturligvis også etter nye, spennende produ­ senter som kan tilby nye, spennende sorter, men vi er alltid forsiktig og nøye i våre valg.

Kontakt oss Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne på forbruker@nelsongarden.no

Marianne Johansson – Løkekspert

2017  HAGEGLEDER

Hagegleder_Experten_Sid16-17.indd 17

17

2016-11-08 10:57


Hjelperne

Ta vare på nyttedyra! MARIHØNA er en uerstattelig hjelper. Både de voksne marihønene og deres larver lever nesten utelukkende på bladlus. Det gjør at dine planter har en større sjanse til å unngå bladlusen, som ellers angriper særlig unge planter og hemmer veksten. HUMLENE har størst betydning for pollineringen av alle insekter. Pollineringen er vesentlig for å øke antallet av nye frø og planter, og for at plantene skal sette frukt og bær. Pass på å ha en blomstrende hage som humlene trives i, da vil du få større avlinger samtidig som du hjelper humlene med å overleve slik at de kan fortsette pollineringsarbeidet andre steder i naturen. VILLBIENE lever i symbiose med hagen. For biene er hagen en viktig pollen- og nektarkilde, og i gjengjeld hjelper de med å pollinere våre planter, bærbusker og frukttrær. BLOMSTERFLUER ser ut som små veps, og er enda et pollinerende insekt. De elsker kurv- og skjermblomstrende planter, og legger også larver som spiser bladlus. PIGGSVIN OG SMÅFUGLER er nyttige hjelpere. Piggsvinet spiser larver, snegler, insekter og trives i buskas, komposter og løvhauger. Småfuglene på sin side jakter insekter tidlig i sesongen, før nytteinsekter som bier er kommet i gang.

Tips: på at humler og bier trives best der • Tenk det finnes en stor variasjon av blomster

Visste du at det finnes mange dyr og insekter som gjør stor nytte i hagen? Enkelte hjelper til slik at nye frø og planter kan dannes, og andre holder skadedyr unna. Vær på godfot med nyttedyra!

18

og planter. La flere ulike sorter blomster og planter få plass i hagen, det bidrar til at pollinererne overlever. Du kan også leie bikuber, eller selv bli birøkter. For å gi biene og humlene tilgang til vann kan du sette ut en form eller en dyp tallerken med vann som du fyller med for eksempel steiner eller kuler. Da har insektene noe å sitte på når de drikker.

HAGEGLEDER  2017

Hagegleder_Kompisar i trädgården_Fröguiden_Sid18-19.indd 18

2016-11-03 10:09


Frøkatalog FRØ, LØK OG SPIRER

19 FRØKATALOG Alt av frø og løk 2017.

20 ENKEL DYRKING Lett med Micro Leaf, Easy to Grow, spirer og såbånd.

26 ØKOLOGISKE FRØ Nye, spennende sorter.

31 GRØNNSAKER

Fire tips for å lykkes med tomater.

51 BLOMSTER

La solsikken lyse opp hagen din.

70 BLOMSTERLØK Stell av georginer.

2017  HAGEGLEDER

Hagegleder_Kompisar i trädgården_Fröguiden_Sid18-19.indd 19

19

2016-11-03 10:07


FOTO: Annika Christensen

Micro Leaf

Micro Leaf er små, sprø og meget næringsrike skudd og blad som kan dyrkes frem innedørs hele året. Skuddene blir klare på noen uker, og gir en fantastisk knasende smak til salater, kjøtt, fisk eller wok. Med Micro Leaf kan du altså hurtig og enkelt dyrke egne grønnsaker i vinduskarmen hele året – og det er en super følelse!

20

HAGEGLEDER  2017

Hagegleder_red sidor i frodel_ny.indd 20

2016-11-02 10:20


Bønnevikke En bønnevikke med herlig sprø smak, som gir rikelig avling. Sorten er en såkalt ”cut-and-come-again” – etter høsting vokser nye blad ut.

Salatkarse Denne ÿ ne karsen gir små, mørkegrønne blader med sterk smak. Meget dekorativ i salater. Sorten er en såkalt ”cutand-come-again” – etter høsting vokser nye blad ut.

Grønnkål Grønnkål er rik på antioksidanter, C- og E-vitamin. Gir blågrønne, sprø blader med en mild kålsmak. Dyrkes innendørs hele året.

Agurkurt Agurkurt har fyldige blad med smak av agurk. Gode i f.eks. salater. Ikke la bladene bli for store, for da blir de lett ”hårete”.

56866

56868

56850

56852

Koriander Koriander brukes i det asiatiske og det søramerikanske kjøkkenet. Gir frodige, friske blad. Klipp over det første bladparet, så vokser nye blad frem.

Pak Choy Denne Pak Choy-sorten gir vakkert røde, spenstige blad. Topp med noen blad på salat eller ÿ sk. Klipp over det første bladparet, så vokser nye blad frem.

Bladreddik Bladreddik utvikler raskt blad med en god del styrke. Får blad med vakker grønnfarge og rosa bladnerver. Spis de første og andre bladparene.

Sareptasennep Sareptasennep er et miniblad med snert i! Får en herlig farge og en ÿ n frynsete bladform. En heftig smakskombinasjon er små, små blader til en mild pannacotta.

56854

56856

56858

56860

Micro Leaf Basic Enkelt minidrivhus for hurtig spiring av skudd med høyt næringsinnhold, året rundt. Består av spiretrau, lokk, og bunntrau av plast. Mål: 23 x 16 x 18 cm.

Micro Leaf 1-boks Funksjonell Micro Leaf-boks av hardplast i diskret design for dyrking av mikroblader innendørs året rundt. Lokk med ventilasjon. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 21 x 17 x 12 cm

Solsikke Solsikkeskudd på smørbrødet gir mengder av vitaminer og mineraler i hvert tygg. Skuddene blir tykke og sprø, med en nøtteaktig og mild smak. Kan også wokes lett.

Ert Friske erteskudd er enkle å dyrke! Gode på smørbrødet, til dampet ÿ sk, eller til grillmat. Klipp over det første bladparet, så vokser nye blad frem.

56862

56864

5680

5792

Micro Leaf 3-boks Tre smarte Micro Leaf-bokser av hardplast og i diskret design for dyrking av mikroblader innendørs året rundt. Lokk med ventilasjon. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 65 x 20 x 14 cm

5794

2017  HAGEGLEDER

Hagegleder_red sidor i frodel_ny.indd 21

21

2016-11-03 10:11


FOTO: Annika Christensen

Easy to Grow Mange drømmer om flotte, overdådige tomatplanter mot slutten av sommeren. Nå er det enklere enn noensinne å komme igang med egendyrkingen. Med hjelp av ferdige plugger av kokosfiber og torv som inneholder næring og frø, er å tilsette vann alt du behøver å gjøre. Få en knallstart på tomatdyrkingen!

22

HAGEGLEDER  2017

Hagegleder_red sidor i frodel_ny.indd 22

2016-11-02 10:20


FOTO: Annika Christensen

PLANT MED EASY TO GROW :

Slik gjør du

1 uke

2 uker

3 uker

DET ENESTE DU trenger å gjøre er å tilsette litt vann nå og da i de smarte forkultiveringssettene. Da får tomatene, kålen, salaten og krydderet en perfekt start. Etter bare noen uker er de store nok til å plantes om i potter.

Ampeltomat Inneholder frø av to ulike sorter ampeltomater: 3 plugger med ’Tumbeling Tom Yellow’ og 3 plugger med ’Gartenperle’.

5519

Romanosallat Inneholder frø av to ulike sorter salater: 3 plugger med ’Lobjoits Green Cos’, og 3 plugger med ’Ovired’.

5525

Paper Pot Plantepotte 1,1 l Miljøvennlig papirpotte for første og andre omplanting. Utmerket til tomat, agurk, squash, paprika, chili, og slyngplanter. Mål: B 8 x 9 cm. H 15 cm. 8 stk/fp.

5716

Paper Pot Plantepotte 0,5 l Miljøvennlig papirpotte som brukes ved første omplanting. Potten er ekstra dyp, og passer dermed utmerket til tomat, chili, og slyngplanter. Mål: B 6,5 x 6,5 cm. H 12 cm. 10 stk./fp.

5715

Pottetomat Inneholder frø av to ulike sorter lave tomater: 3 plugger med ’Balkonstar’, og 3 plugger med ’Bitonto F1’.

Busktomat Inneholder frø av to ulike sorter frilandstomater: 3 plugger med ’Roma’, og 3 plugger med ’Red Pear’.

Basilikum&Oregano Inneholder frø av to ulike sorter krydder: 3 plugger med basilikum, og 3 plugger med oregano.

5520

5521

5522

Grønnkål&Palmekål Inneholder frø av to ulike sorter grønnkål: 3 plugger med grønnkål, ’Half Tall’, og 3 plugger med såkalt svartkål, ’Black Magic’.

5526

Ruccola Inneholder frø av to ulike sorter ruccula: 3 plugger med ’Victoria’ og 3 plugger med ’Dentellata’.

Omplantingssett Flott omplantingsett. Inneholder minispade, minirive, og priklepinne.

5527

5983

2017  HAGEGLEDER

Hagegleder_red sidor i frodel_ny.indd 23

23

2016-11-03 12:19


Alfaalfaspirer En sprø spire med mild nøttesmak. Passer på smørbrød og i salater.

Brokkolispirer En sprø spire med spennende brokkolismak som passer i salater, supper og på smørbrød.

Fennikel En spire med smak av nøtter og et snev av lakris. Passer i salater, supper og på smørbrød. Kan både spire- og skuddyrkes.

Vintereddik En hurtigvoksende spire i rosa toner. Gir en spennende smak til salater og kjøtt. Inneholder et høyt nivå av vitaminer og mineraler.

5651

5656

5657

5658

Krydderkarse En lettdyrket og dekorativ spire med mild peppersmak. Passer på skiven og i salater.

Lins Mix En spennende miks av linsespirer. Garanterer en god smaksopplevelse.

Reddikspirer En lettdyrket spire som gir en krydret smak til salater og wokede retter. Kan utvikles til skudd.

5666

5662

Hot Mix En sterk miks av krydrede spirer: rød reddik og sennep. Gir en spennende kryddersmak til salater, smørbrød og diverse matretter.

5659

5665

SPIRER

Mungbønner En sprø og krispig spire med mild smak av ferske erter. Tradisjonell ingrediens i det asiatiske kjøkken.

Spireboks Med hjelp av spireboksen er det enkelt å spire ulike sorter frø, f.eks mungbønner og alfalfaspirer. 15 x 15 cm

5661

5670

Spiretrau 2pk Spiretrauet gjør det enkelt å spire/gro frem spirer av ulike frø. Spesielt egnet til små frø, f.eks karse og brokkoli. 10 x 15,5 cm

Spiretrau med karsefrø Spirekit som inneholder et spiretrau og ÿ re poser karsefrø. Karse er enkel å få til og har en mild smak av pepper. 10 x 15,5 cm

5674

5672

24

HAGEGLEDER  2017

Hagegleder_red sidor i frodel_ny.indd 24

2016-11-03 12:19


FOTO: Anna Forslund

SÅ MED SÅBÅND: 1. Lag en 2 centimeter dyp fure i jorden. 2. Riv av en remse fra såbåndet og plasser i furen. 3. Vann godt, og dekk med 1 centimeter jord. Pass på at ingen ender stikker opp for å unngå at fugler drar opp båndet. 4. Hold såingen fuktig og dekk gjerne med fiberduk.

VÅRE SÅBÅND Sommergulrot (Nantaise 2) Reddik (Saxa 2) Dill (Como) Koriander (Micro Splits) Salatløk (White Lisbon) Kruspersille (Moss curled 2) Rødbete (Moulin Rouge) Salat (Baby Leaf mix) Hodesalat (Hilde II) Plukksalat (Australischer Gele) Ruccola (Senapskål) Vintergulrot (Flakkée 2) Asiatisk kål (Mix)

Såbånd

Såbånd er en drøm for hageentusiasten som liker ryddige rader med eksempelvis koriander, dill, gulrøtter eller reddiker i kjøkkenhagen. De enkle båndene inneholder frø som er satt i riktig planteavstand, noe som gir hver plante sjansen til å vokse under bedre forhold. 2017  HAGEGLEDER

Hagegleder_red sidor i frodel_ny.indd 25

25

2016-11-02 10:20


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

økologiske frø

Agurk, FrilandsCucumis sativus

side 26-30

26

NELSON GARDEN 2017

26-30-Organic_2017-No.indd 26

1

2

3

4

5

30 cm

Agurk, FrilandsCucumis sativus

'Marketer' Frisk og hardfør agurk som gir rikelig avling av lange mørkegrønne frukter med et noe ruglete skall. Denne sorten er deilig å spise fersk, rett fra planten.

'Diamant' F1 Fin sort agurk til sylting som gir mørkegrønne, knudrete frukter. Høstes etter hvert. Setter bare hunnblomster. Legg gjerne frøene i bløt et par timer før såing.

10 cm 'Picolino' F1 Delikat miniagurk som gir svært gode, sprø frukter med glatt skall. Agurkene må ikke få vokse seg for store, høstes etter hvert. Denne sorten er god å spise fersk, rett fra planten.

4 85329

5 85340

5 85308

12 cm

Agurk,PotteCucumis sativus

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 15:04


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurkurt Borago officinalis

50 cm

Agurkurt er en søt blåblomstrende vekst som lett frøsår seg og dermed blir flerårig. Blomstene brukes til dekorasjon og blir svært vakre ved kandisering. De mildt agurksmakende bladene brukes i salater eller kokes som spinat.

5 85363

Aubergine Solanum melongena 50 cm 20 cm 'Black Beauty' Aubergine er en svært varmekrevende vekst. De avlange og mørkt lilla fruktene høstes etterhvert, drøyt 5 mnd etter sådd. Nydelige å steke i litt olivenolje og strø flaksalt over, eller i moussaka.

J F M A M J J A S O N D

25 cm

4 87806

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

40 cm

'Express' En tidlig sort som høstes etter hvert. Spises lett kokte eller la dem modne og tørke på planten for vinterlagring. Plantene behøver påfyll med jord når de er ca 10 cm høye. På vindfulle steder kan de trenge støtte.

4 85115

J F M A M J J A S O N D

35-50 cm

20-30 cm

'Gold Crown' En sort med aromatiske, mørkegrønne og finfl ede blad. Sorten går i blomst senere enn vanlig dill, noe som gjør den egnet å høstes som bladdill. Pynt nypoteter med dill eller la den smaksette fiske- og skalldyrssuppen. Bytt voksested hvert år.

4 85236

26-30-Organic_2017-No.indd 27

Bladsalat

Hodesalat

Sødme

65 cm

5 85187

J F M A M J J A S O N D

'Karina' Tidlig og varmeelskende sort som gir rikelig avling, 7-9 erter per stilk. Resistent mot sykdommer. Høstes for hånd, skallet fjernes for å nå de søte og smaksrike ertene. Dyrk gjerne erter på ulikt sted hvert år; de gjødsler jorden.

4 86400

Ert, SukkerPisum sativum 60-65 cm

Lengde

'Norli' Lettdyrket og deilig sukkerert som gir rikelig avling av møre belger med søt smak. Høstes etter hvert, før belgene blir runde. Spises som ferske delikatesser eller lett forvellet. Så i omganger for jevn tilgang. Dyrk gjerne erter på ulikt sted hvert år; de gjødsler jorden.

4 86431

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Scoville° Styrke

Ert, MargPisum sativum

'Markant' En fin sort som gir rikelig avling av lange, helt trådfrie belger. Plantes f.eks. ved en espaljé på et lunt sted. Høstes etter hvert. Kokes og spises, kan med fordel fryses.

J F M A M J J A S O N D

Bønne, StangbrekkPhaseolus vulgaris 200 cm

Dill, BladAnethum graveolens L.

4.000 ° 'Hungarian Hot Wax' Varmekrevende chilipepper som kan variere i styrke avhengig av når man høster dem. Brukes ferske eller tørkede i matlaging. Vask alltid hendene etter at du har håndtert fersk chili.

5 85104

4 85275

Krydderplanter

Bønne, PrydPhaseolus coccineus

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

2-årig

4 85629

200 cm 'Lady Di' En motstandsdyktig prydbønne med vakre, røde blomster. Fin å dyrke ved f.eks. en espaljé på lunt sted. Gir rikelig avling med smakfulle grønne belger som kan brukes kokte som snittbønne.

5 85139

3 /5

Høyde

'Whity' Lettdyrket bladbete som gir rikelig avling. Høst enstilkede blad, eller skjær av hele planter etterhvert. I Italia forvelles bladbeten ofte, og stekes siden sammen med olivenolje, salt, og pepper – nydelig.

3 85079

4 85047

Bønne, BrekkPhaseolus vulgaris

Bladbete Beta vulgaris

4 85041

Chilipepper Capsicum annuum

'Rosie' En svært dekorativ rød basilikum som elsker varme. Plant gjerne basilikum i en potte på en varm og solfylt plass. Bladene som høstes etter hvert passer utmerket i en smakfull rød pesto eller sammen med tomater og litt revet parmesan.

'Maxi' En ekstra tidlig sort som gir vakre grønne belger. Høstes etter hvert. Ikke la belgene bli for store, ca 18 cm er bra. Kokes og spises som delikatesse.

Scoville°

Basilikum, Rød Ocimum basilicum var. purpurascens 25-30 cm

'Calabrese natalino' Brokkoli er svært lett å få til. Takket være den rikelige avlingen er den perfekt for en liten grønnsakshage. En av våre mest næringsrike grønnsaker med mild, utsøkt smak.

'Emily' Basilikum er en dekorativ og aromatisk krydderplante som elsker varme. Plant basilikum i en potte på en varm og solfylt plass. Bladene som høstes etter hvert passer utmerket i en deilig pesto eller sammen med tomater og litt revet parmesan.

Bønnevikke Vicia faba

Brokkoli Brassica oleracea

1-årig 5 cm

Spencer Blanding av velduftende blomstererter som gir mengder av blomster. Søte i både bed og krukke. Trenger støtte. For rikeligere blomstring bør visne blomster klippes bort. Bløtlegg frøene, ca 1 døgn før såing.

60-90 cm

J F M A M J J A S O N D

Basilikum Ocimum basilicum L.

Blomsterert Lathyrus odoratus L.

J F M A M J J A S O N D

5 85028

J F M A M J J A S O N D

125 cm

J F M A M J J A S O N D

27

Vekt

2016-10-24 15:04


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Grasløk Allium schoenoprasum 30-40 cm

'Staro' Denne sorten gir smale blad med fantastisk aroma og mild løksmak. Blomstrer med lilla, små blomster. Høstes etter hvert og brukes i ferske salater, kalde sauser, eller som dekorasjon. Blomstene kan også spises og er svært fine å dekorere med.

1-3 Kg.

4 85829

J F M A M J J A S O N D

'Berlicum 2' Tidlig gulrotsort med glatte røtter. Høstes etter hvert - fantastisk gode å spise ferske, rett fra hagen. Gulrøtter kan også brukes i brød eller kaker for å øke saftigheten og hjemmelaget gulrotmarmelade er en skikkelig delikatesse. Gjenta gjerne såingen. Kan vinterlagres.

Karse, KrydderLepidium sativum

1-5 cm Velkjent og svært lettdyrket krydder. Kan plantes inne hele året, for så å høste med jevne mellomrom. Hvert frø gir bare en spire, så det går med relativt mye frø. Brukes fersk til smaksetting og dekorasjon.

4 85404

'Azur-Star' Fin knutekål med sprø og søt smak. Den er god revet fersk i salater, eller stekt i smør og salt. Tynnes tidlig.

60 cm

J F M A M J J A S O N D

'Marino' Koriander er en dekorativ krydderplante med mild karrismak som får tankene til det nordafrikanske kjøkkenet. Såes i flere omganger for jevn tilgang, høst bladene etter hvert. Frøene høstes ved at hele planten klippes av og deretter henges opp-ned for å tørke. Samle sammen frøene og bruk dem som krydder.

5 85520

4-5 cm

4 87555

J F M A M J J A S O N D

Kornblomst Centaurea cyanus

Vakker i sommerbedet. Lokker mengder av sommerfugler og bier til hagen. Perfekt som grønngjødslingsplante i kjøkkenhagen.

Koriander Coriandrum sativum L.

70-80 cm

4 85658

Knutekål Brassica oleracea

Honningurt Phacelia tanacetifolia

3 /5

'Rothild' En saftig høst- og vintergulrot med høyt innhold av karoten. Roten blir ganske stor, 2025 cm. God å spise lettkokte med en smørklatt og persille. Er egnet til både å spises fersk og til vinterlagring. Oppbevares svalt og fuktig.

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, VinterDaucus carota L

4 85660

J F M A M J J A S O N D

4 /5

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, SommerDaucus carota L

'Uchiki Kuri' Gresskar med runde, orangerøde frukter. Fruktkjøttet er mørkt gult. Halmodne frukter passer godt til sylting, men om gresskaret skal lagres må det være modent når det høstes. God å spises ovnsbakt.

4 85290

J F M A M J J A S O N D

Gresskar, KjempeCucurbita maxima

Flerårig

J F M A M J J A S O N D

70 cm

Kål, BlomBrassica oleracea

1-årig

3 cm

Mix Kornblomst er en velkjent blomst - herlig i bukett og bed. Denne sorten blir høy og har blandede farger. Kan også sås på høsten for blomstring til midtsommer året etter.

'Javel' F1 En blomkål som gir rikelig avling av store og vakre hvite hoder. Like god rå som tilberedt blomkålsuppe med hvitløksristede krutonger er et deilig tips!

3 87297

5 85432

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

4 85393

J F M A M J J A S O N D

Tatsoi Herlig asiatisk bladgrønnsak. De mørkegrønne bladene vokser i en lav, kompakt rosett. Høst enkle blad eller hele planter. Gode å steke med hvitløk og servere til fisk eller kjøtt. For jevn tilgang bør man så med noen ukers mellomrom. Dekk gjerne med fiberduk for å beskytte mot skadeinsekter. Tåler en del frost om høsten.

Kål, RosenBrassica oleracea

J F M A M J J A S O N D

Kål, Japansk, Tatsoi Brassica rapa

J F M A M J J A S O N D

Lavendel Lavandula angustifolia

'Igor' F1 Rosenkål som gir rikelig avling. Høstes etter hvert og spises lett kokte. Dekkes med fiberduk, planten toppes i slutten av august.

40 cm

Flerårig

Romantisk og velduftende lavendel med lavendelblå blomster som elskes av sommerfugler og bier. Brukes også til duftposer og potpurri - høstes når blomstene slår ut. Blomstrer året etter såing.

4 85460

4 87684

Løk, KepaAllium cepa

'Stuttgarter Riesen' Svært god og smaksrik gul løk. Høst løken når toppen bøyer seg, legges deretter tørt. Gul løk brukes både fersk som tilberedt. Nyt den første løken i tynne skiver på en sommersalat eller i en fransk løksuppe.

4 85560

Mais, SukkerZea mays

150 cm 'Golden Bantam' Gammel, klassisk sort av mais, som gir normalsøte kolber. Høstes etter hvert når "skjegget" i enden begynner å visne. God å grille, eller å koke og spise sammen med smør.

5 85615

4 85414

28

NELSON GARDEN 2017

26-30-Organic_2017-No.indd 28

1

2

3

4

5

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 15:04


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Månedslavatera Lavatera trimestris L.

60 cm

40 cm

60-90 cm

9 cm

J F M A M J J A S O N D

4 85576

J F M A M J J A S O N D

Ringblomst Calendula officinalis

4 85904

4 85924

5 88161

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rødbete Beta vulgaris

5 86081

4 85949

Salat, EskarollCichorium endivia

'Redlo' Bladsalat er en mellomting mellom plukk- og hodesalat. Gir tette rosetter ev sprø, krusete blad som får en vinrød farge på kantene. Tynningshøst før plantene blir for tette. Høst hele planter etter hvert.

Sødme

Salat, HodeLactuca sativa

'Nuance' En type sikori med lekkert flikete og frynsete blad. Dette er en fin sort med velfylt bladrosett. Tåler mye frost.

3 85988

5 85975

3 /5

Hodesalat

Salat, BladLactuca sativa

'Detroit 2' Populær rødbete som gir runde og mørkt røde beter. Svært velsmakende - spises kokt med litt smør. Kok rødbeten med litt av toppen og hele skallet på, slik at den røde saften ikke forsvinner. Kan også rives til råkost. Så ikke for tidlig; ved frost kan planten gå i blomst.

Bladsalat

Sandsennep som også kalles villrucola har en kraftig og krydret smak. Fantastisk god i salater, gjerne sammen med chèvre, melon og valnøtter. Ved midtsommer går planten lett i blomst - fjern eventuelle blomsterstengler. Dekk med fiberduk for å forhindre angrep av skadedyr.

26-30-Organic_2017-No.indd 29

Reddik, VinterRaphanus sativus

4 85884

Krydderplanter

'Ostergruss rosa 2' Denne reddiken får 15-20 cm lange, mørkerosa røtter med smak som minner om reddik. Skives og brukes rå i salater eller brukes i gratens sammen med frøte og ost. Brukes også i det japanske kjøkken, f.eks. som tilbehør til sushi. Kan høstes langt ut på høsten. Lagres som rotfrukter.

Flerårig

J F M A M J J A S O N D

'Saxa 2' Smaksfull reddik som gir runde, helt røde reddiker. Høst de spede reddikene etter hvert og spis dem ferske - de er utrolig god i salater, tynt skivet på smørbrød eller som tilbehør på diptallerken. For å få jevn tilgang bør man så med noen ukers mellomrom. Dekk gjerne med fi erduk.

J F M A M J J A S O N D

'Flamboyant 2' Smaksrik reddik som gir avlange røde frukter med hvit spiss. Høst de spede reddikene etter hvert og spis dem ferske - de er fantastisk god i salater, tynt skivet på smørbrød eller som tilbehør på en diptallerken. For å få jevn tilgang til sprø reddiker bør man så med noen ukers mellomrom. Dekk gjerne med fi erduk

Ruccola Diplotaxis tenufolia

4 85792

4 85780

Reddik Raphanus sativus

Persille Petroselinum crispum 2-årig 35 cm 'Gigante d'Italia' Sort med sterkere smak enn kruspersille. Høstes etter hvert, langt ut på høsten. Godt krydder til grillet fisk og grillet lam.

J F M A M J J A S O N D

1-årig 50 cm 7 cm I kjøkkenhagen er ringblomst helt fantastisk. Denne blandingen gir blomster i ulike nyanser av gult, aprikos og oransje. De vakre kronbladene kan spises og er dekorative i f.eks. salater. Klipp bort visne blomster etter hvert, eller la frøene utvikle seg før frøsåing. Planten kan også vendes ned som grønngjødsling på høsten.

'Herfstreuzen 3' Lettdyrket purreløk med tykk hals og mørkegrønne blad. Strimles tynt og brukes i salater eller hvorfor ikke marineres og grilles? Sped på med ny jord for å få lange hvite halser.

Persille Petroselinum crispum

Reddik Raphanus sativus

2-årig 25 cm 'Grüne Perle' Persille med ekstra krusete blad. Høstes etter hvert, langt ut på høsten. Velegnet til grillet fisk. Lag gjerne tabbouleh med couscous, tomater og persille.

'Dan' F1 Deilig paprika som høstes grønn eller rød - de røde fruktene har søtere smak. Tilberedes i ovnen sammen med løk, squash, tomater og urtekrydret olivenolje. Dusj planten ofte for å forhindre skadedyrsangrep

Purre Allium ampeloprasum

Høyde

5 85739

Flerårig

J F M A M J J A S O N D

Paprika Capsicum annuum

4 85722

J F M A M J J A S O N D

Oregano er en aromatisk kryddervekst med blå blomster. Høst bladene etter hvert og bruk dem ferske eller høst hele kvister og la dem tørke. Deilig på tomater og fetaost.

4 87834

J F M A M J J A S O N D

Oregano/Bergmynte Origanum vulgare L.

1-årig 6 cm

'Loveliness' Elegant månedslavatera med store blomster i kirsebærrødt. Denne sorten er svært lettdyrket og blomstrer rikelig på sensommeren. Skinner i hvert bed og bukett.

J F M A M J J A S O N D

'Dynamite' Fin sort hodesalat som gir store, jevne hoder med sprø blad. Tynningshøst før plantene blir for tette. Høst hele planter etter hvert. For kontinuerlig tilgang til salat bør såingen gjentas annenhver uke.

4 85995

Scoville° 2017 NELSON GARDEN

Styrke

Størrelse

Lengde

29

Vekt

2016-10-24 15:04


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, PlukkLactuca sativa

'Hardy' Svært velsmakende plukksalat med eikebladlignende, finfl ede og krusete blad. Høstes etter hvert. For kontinuerlig tilgang til frisk salat hele sommeren bør såingen gjentas annenhver uke.

5 86031

J F M A M J J A S O N D

Flerårig 50 cm 'Lemona' Sitronmelisse er en dekorativ krydderplante med vakkert grønt bladverk og hvite blomsterspirer. Dyrkes i potte eller i staudebed. Sitronduftende blader høstes etter hvert og brukes til smakssetting eller dekorasjon.

'Vit' En meget hardfør salatsort som egner seg for innhøsting høst og vinter. Plukk blader etter hvert eller skjær av hele planten. Meget god på smak. Kan fryses og tines noen ganger uten at bladene blir ødelagt. Spises fersk som salat eller serveres som spinat. En delikatesse.

4 86057

3 86021

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

4 86070

'Prinz' Delikat rotfrukt som får store, runde og jevne røtter. Bladverket er mørkegrønt. Lettdyrket, men tar lang tid. God i gratenger eller smørdampet. Tåler kulde om høsten, men ikke om våren, så ikke sett ut plantene for tidlig.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash Cucurbita pepo

'Monnopa' Spinat er en næringsrik og lettdyrket bladgrønnsak med mørkegrønne blad. Denne sorten går ikke i blomst så lett. Studet spinat er en klassiker, men bladene er også god i fersk salat eller til pasta - høst tidlig for å få sped babysalat. Så i omganger, med et opphold midt på sommeren når plantene lettere går i blomst.

4 88358

Selleri, KnollApium graveolens

4 86096

Spinat Spinacia oleracea L.

1-årig

30 cm En kraftigvoksende og praktfull solsikke med store gullgule blomster. Plantes til en staselig hekk eller en vindbeskytter. Også fantastisk i bukett. Frøsettingen kan spares til vintermat til fuglene.

4 85259

Salvie Salvia officinalis L.

Solsikke Helianthus annuus

Flerårig 40 cm Salvie er en aromatisk kryddeplante med sølvgrønne, litt lodne, blader. Høst bladene etterhvert, og bruk dem ferske eller tørkede, kanskje til en god kyllingfilet med bacon.

'Tantan' Romersk salat og bindsalat er andre navn på denne sorten. Gir jevne hoder med søt smak og sprø blader. Tynningshøstes før plantene får det for trangt. Høstes etter hvert. For kontinuerlig tilgang bør såingen gjentas annenhver uke.

150-500 cm

J F M A M J J A S O N D

Salat, VinterValerianella locusta

Sitronmelisse Melissa officinalis L.

J F M A M J J A S O N D

Salat, RomanoLactuca sativa

J F M A M J J A S O N D

Timian, KrydderThymus vulgaris L.

25 cm

Flerårig

'Black Beauty' En vakker mørkegrønn squash som gir rikelig avling. Brukes fersk som agurk eller tilberedt i ulike matretter. Hvorfor ikke prøve pasta av squash?

German Winter Kryddertimian er en lettdyrket og vintergrønn vekst med aromatiske blad. De vakre rosalilla blomstene lokker til seg bier. Bladene høstes etter hvert og brukes ferske eller tørket.

4 86133

4 86191

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

4 86119

J F M A M J J A S O N D

Tomat, BuskSolanum lycopersicum 60-75 cm

J F M A M J J A S O N D

6 cm

'Ace 55 VF' Fin sort med kompakt og kraftig voksemåte, gir store og smaksrike tomater. Svært god til bruschetta - hakket med litt basilikum. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", fjernes ikke.

4 86355

30

NELSON GARDEN 2017

26-30-Organic_2017-No.indd 30

Tomat, Høy Solanum pimpinellifolium

150-200 cm

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

1 cm

150-200 cm

'Golden Currant' Liten druetomat som gir rikelig avling av små guloransje tomater. Perfekte å spise som snacks. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal ikke fjernes.

5 86205

2

3

4

5

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

8 cm

150-200 cm

'Ella' F1 Ypperlig sort som gir rikelig avling av vakkert røde tomater. Høstes etter hvert. Fantastisk gode til tomat- og mozzarellasalat. Planten trenger støtte og skuddene i bladvikene, "tyvene", skal fjernes.

5 86370

1

J F M A M J J A S O N D

Valmue, KornPapaver rhoeas L.

3 cm

40-50 cm

6 cm

1-årig

'Sweetbaby' Lettdyrket coctailtomat som gir rikelig avling av små røde tomater. Skikkelig god til å spises solvarme, rett fra planten. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", fjernes.

Med sine enkle røde blomster utgjør kornvalmuen et vakkert, lysende innslag på villenger og naturtomter. I vill tilstand ser man den ofte langs åker og veikanter. Frøsår seg gjerne og er godt egnet til forvilling.

4 86337

4 88743

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 15:04


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Ampel-

Grønnsaker & krydder

Cucumis sativus

10 cm

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

90340

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

'Profi' F1 God og motstatndsdyktig frilandsagurk. Setter bare hunblomster, og skal derfor ikke dyrkes sammen med sorter som gir hannblomster. Trives i veldrenert, næringsrik og fuktig jord, på et lunt sted. Vannes regelmessig.

'Rhensk druv Hg' Hurtigvoksende og lettdyrket frilandsagurk. Mørkegrønne og små agurker passende for sylting. Kan brukes som "miniagurker". Trives best i veldrenert, næringsrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes regelmessig. 90348

Krydderplanter

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 31

Bladsalat

20 cm

Sødme

5-7 cm

'Lemon' En rund agurk som gir rikelig med frukt på friland. Kan også dyrkes i drivhus. Bind opp, eller la planten slynge seg på bakken. Høst frukten når den er gul i fargen. La dem ikke vokse seg for store, det gir en dårligere smak og mindre fortsatt fruktsetting.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Frilands-

90356

Hodesalat

Cucumis sativus

'Sprint' F1 Frisk og hardfør frilandsagurk. Kan dyrkes i drivhus. Gir rik avling av mørkegrønne agurker, ca 20 cm, med noe knudrete skall. Trives best i næringsrik, veldrenert og fuktig jord på et lunt sted. Vannes regelmessig.

3 /5

Høyde

30 cm

Cucumis sativus

12 cm

90336

Agurk, Frilands-

Agurk, FrilandsCucumis sativus

90332

J F M A M J J A S O N D

'Langelands Kaempe' Eldre sort, ofte kalt kjempeagurk. Høstes fullt utviklet, ca. 30–35 cm lang og ca. 10 cm i Ø. Mørkegrønt og litt knudrete skall, medet lite kjernehus. Utmerket til sylting.

90395

J F M A M J J A S O N D

Agurk, AsieCucumis sativus

'Hopeline' F1 Lekker miniagurk av asiatisk type med et noe tørrere fruktkjøtt enn vanlig, og en mer intensiv smak. Voksemåten gjør den utmerket å dyrke i ampel. Høstes etter hvert når de er ca 8-10 cm lange, og spises ferske. Sorten skal ikke pollineres.

side 31-50

30 cm

Agurk, Veksthus Cucumis sativus

'Tanja' Delikat frilandsagurk av slangeagurktype. Agurkene er beregnet på å spises ferske. God i salater mm. Høstes ofte og la ikke agurkene vokse seg for store. Trives best i veldrenert, næringsrik og fuktighetsholdende jord på beskyttet sted. Vannes rikelig. 90364

16 cm

'Delistar' F1 Knasende og aromatisk agurk med søt smak og tynt skall. Gir rik avling av 16-18 cm lange frukter. Høstes ofte, ikke la agurkene bli for store. Vann regelmessig. Planten bindes opp, toppes når den når taket. 90376

Scoville° 2017 NELSON GARDEN

Styrke

Størrelse

Lengde

31

Vekt

2016-10-24 14:22


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Veksthus

Cucumis sativus

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Veksthus

Cucumis sativus

35 cm

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Veksthus

Cucumis sativus

35 cm

J F M A M J J A S O N D

Agurk,Potte-

Cucumis sativus

15 cm

Agurk,Potte-

Cucumis sativus

10 cm

8 cm

'Jurassic' F1 Intens originalvariant av slangeagurk med spesielt utseende. Lange, tynne, og sprø frukter med mye agurksmak. Sorten er frisk og har god motstandsevne mot agurkmeldugg. Setter bare hunnblomster. 90378

'Louisa' F1 Til dyrking i hobbydrivhus. Motstandsdykrig mot agurkmeldugg. Setter bare hunnblomster. Gir fi avling av lange, mørkegrønne slangeagurker. Trives best i næringsrik, veldrenert og fuktig jord. Vannes regelmessig. 90380

'Passandra' F1 Drivhusagurk. Motstandsdyktig mot mange sykdommer. Setter bare hunblomster. Gir rik avling av ca 15-20 cm lange frukter med noe knudrete skall. Trives best i næringsrik, veldrenert og fuktig jord. Vannes regelmessig. 90388

'Iznik' F1 Lekker miniagurk til dyrking i drivhus. Gode, sprøde frukter, ca. 10 cm lange med slett skall, egnet til å spises ferske. Motstandsdyktig mot agurkmeldugg. 90372

'Baby' F1 Utsøkt miniagurk med en kompakt voksemåte som gjør den fin i krukke. Gir rikelig avling av smaksrike, sprø agurker med slett skall. Ikke la agurkene bli for store, en lengde på ca 8-10 cm er bra. Høstes etter hvert og spis dem ferske, rett fra hagen. 90374

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurkurt

Borago officinalis

50 cm

Allium

Allium hybrida

30 cm

Amarant

Amaranthus cruentus / tricolor Flerårig 10-30 cm

Artiskokk

Cynara cardunculus

100-150 cm

Aubergine

Solanum melongena

50 cm

20 cm

Storvokst og vakker. Blad og blomster kan spises, og har en mild smak av agurk. Blomstene brukes til dekorasjon i salater, på smørbrød og i drinker. De grove bladene smaker godt i salater. Frøsår seg lett. Trives i de fleste typer jord. 90400

'Quattro' F1 En vakker løkvekst som brukes på samme måte som gressløk. Bladene, som minner om påskeliljens blader, blir ca 2 cm brede, og har en fin smak av løk/hvitløk. Hele planten kan spises, også de vakre blomstene som også er flotte i bukett. 90040

Mix Dekorativ miks av ”amarant” i grønne og røde toner. De lekre og næringsrike bladene er en selvsagt ingrediens i den karibiske matkulturen. Hvorfor ikke prøve det i en sterk, fyldig suppe med safran, kokosmelk og kanskje litt krabbe? Kan også brukes som spinat, fersk eller tilberedt. 90045

'Vert de Provence' En riktig lekker grønnsak - men en utfording å dyrke. Jo tidligere den blir sådd, desto bedre. Høstes når dekkbladene begynner å brette seg utover (et tegn på begynnende blomstring). Trives i næringsrik, veldrenert og dyp jord på et varmt sted. 90442

'Moneymaker No.2' F1 Avlange, mørkt fiolette frukter med delikat smak. Dyrkes i drivhus eller utendørs på et godt beskyttet sted. Høstes drøyt 5 mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vannes regelmessig. 90054

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Aubergine

Solanum melongena

30 cm

Basilikum

8 cm

'Ophelia' F1 Tidlig sort. Gir rikelig med lekre, mørkt purpurfargede frukter. Dyrkes i drivhus eller utendørs i krukke på et meget lunt sted. Høstes drøyt 50 dager etter omplanting. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vannes regelmessig. 90056

32

Ocimum basilicum L.

25 cm

Basilikum, Kanel-

Ocimum basilicum L.

Ordinary Gir stor avling av glatte, grønne blader med sterk og aromatisk duft. Bruk de ferske bladene i tomatsaus, eggretter, salater mm. Planten er fin å dyrke i krukker på et varmt og solrikt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90074

40 cm

Basilikum, Rød

Ocimum basilicum var. purpurascens

25-30 cm

'Cinnamon' Kanelduftende blader. Topp planten ofte og bruk de gode bladene og skuddene etter hvert. Basilikum er en plante som er svært glad i varme, og det passer derfor godt å dyrke den i krukker på et solrikt, varmt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90086

Basilikum, SalatOcimum basilicum L.

35-45 cm

'Round Midnight' Aromatisk duftende basilikum med store, dekorative, mørkt røde blader. Delikat i forskjellige matretter og fin som dekorasjon. Knip av hele toppen og bruk bladene. La den ikke blomstre. Basilikum er en varmekjær plante. 90098

Large leaved Aromatisk duftende basilikum med store, grønne, buklete blader med mye smak. Delikat i forskjellige matretter og fin som dekorasjon. Knip av hele toppen og bruk bladene. Ikke la den blomstre. Basilikum er en varmekjær plante. 90104

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 32

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 14:22


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum, Sitron-

Ocimum basilicum L. 30-40 cm

J F M A M J J A S O N D

Basilikum, Småbladet

30-40 cm

Ocimum basilicum L.

30-40 cm

Bladbete

Beta vulgaris

J F M A M J J A S O N D

Basilikum, Thailandsk

Ocimum basilicum L. ssp. minimum

J F M A M J J A S O N D

Bladbete

Beta vulgaris 2-årig

2-årig

'Lemon scent' Friske grønne blader med deilig krydret sitronsmak. Utmerket til salater og andre matretter, også bra til te. Basilikum trives i varmen, og passer derfor godt å plante i krukker på et solrikt og varmt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90068

'Balkon Star' Dekorativt, kuleformet voksemåte. Ser ut som et lite tre. Passer godt å dyrke i potter innendørs og utendørs på et solrikt, varmt sted. Det er de små, grønne bladene som brukes, ferske eller tørket. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90092

'Siam Queen' Vakker og velduftende, prydvekst og krydderplante. Antydning til purpur i de grønne, avlange bladene, purpurfarget blomsterstand. Kan dyrkes i potter på et solrikt, varmt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90110

'Bright Yellow' Gule bladstilker. Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som ettårig, men overvintrer tildekket i store deler av landet. Trives best i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90682

'Rhubarb Chard' Sort med røde bladstilker. Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som 1-årig, men overvintrer tildekket i store deler av landet. Trives best i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90689

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bladbete

Beta vulgaris

Brokkoli

Brokkoli

Brassica oleracea 2-årig

Brassica oleracea

Brønnkarse

Nasturtium officinalis

20-30 cm

Bønne, Asparges-

Phaseolus vulgaris 200 cm

'White silver 2' Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Bladene tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som ettårig, men overvintrer tildekket i store deler av landet, og gir tidlig avling 2. året. Trives i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90696

'Healthy Option' F1 Ypperlig broccolisort som gir mengder av små hoder langs den forgrenede stilken. Lang innhøstingsperiode. Hode og stilk er spede og velsmakende. Trives i leirholdig, muldrik jord, men også lettere jord går fint. Vann ved tørke 90153

'Premium Crop' F1 Fin og pålitelig sort. Gir store kuppelformede hoder med relativt kort hovedstilk. Senere i sesongen kan også en del av de små sideskuddene høstes. Trives i noe leireholdig, moldrik og veldrenert jord, men også lettere jord går bra. Vannes ved tørke. 90159

Herlig pepperaktig krydderplante. Behøver et fuktig sted for trives godt. Karsens spede, smakfule blad høstes etter hvert, jo mer du plukker, desto mer vokser den - nye skudd dannes hver dag. Nytes nyhøstet. Kan overvintre på gunstige steder 91517

'Blue Lake' Gir stor avling på liten dyrkningsflate. Høstes ofte. Belgene måvokse helt ut, men være slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. 90228

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Brekk-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Brekk-

Bønne, Brekk-

Phaseolus vulgaris

'Ferrari' Ekstra fin og god sort. Gir rikelig avling. Høstes ofte, la belgene bli ca 12 cm. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90171

40 cm

Krydderplanter

'Purple Queen' Toppkvalitetstype som gir rikelig med avling av fiolette belger. Høstes ofte, ca 10cm lange og slanke. Belgene spises kokte, blir grønne når de kokes. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90192

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 33

Bladsalat

Phaseolus vulgaris 40 cm

Hodesalat

Sødme

Bønne, Brekk-

Phaseolus vulgaris

'Saxa' Fin og tidlig sort. Gir rikelig med avling av mørkegrønne belger. Høstes ofte, ca 12cm lange og slanke. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. 90199

3 /5

Høyde

40 cm

Bønne, PrydPhaseolus coccineus

'Saxa' Fin og tidlig sort. Gir rikelig med avling av mørkegrønne belger. Høstes ofte, ca 12cm lange og slanke. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90200

45 cm

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Lengde

'Hestia' Vakker tofarget rosenbønne. Fin i krukker i hagen, men også utmerket å bruke som kokt grønnsak. Belgene høstes slanke. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90122

Scoville° Styrke

33

Vekt

2016-10-24 14:22


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Pryd-

Phaseolus coccineus 200 cm

Phaseolus coccineus 200 cm

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Pryd-

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Snitte-

Phaseolus vulgaris

Bønne, Snitte-

Phaseolus vulgaris

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Snitte-

40 cm

'Celebration' Hurtigvoksende bønne med lakserosa blomster. Gir rikelig avling av 25 cm lange belger som høstes slanke. Dyrkes gjerne mot en espaljé. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktighetsbevarende jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90127

'Preisgewinner' Hurtigvoksende og vakker rosenbønne. Fin som pynt og som grønnsak. Gir rikelig med avling av smakfulle, trådfrie belger. Belgene høstes slanke og spises kokte. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90128

'Admires' Delikatesse med ca 18cm lange, 20 mm brede og trådfrie belger. Høstes ofte. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90207

'Serpedor' Lav snittebønne med trådfrie og flate belger, ca 14 cm lange og 8 mm brede. Høstes ofte. Beholder sin vakre farge når de kokes. Kan gjerne fryses ned lett forvellet. Trives best på lune steder. 90208

'Merveille de Piemonte' Morsom sort der belgene blir gule med lilla striper. Høst inn ofte. La ikke frøene begynne å svelle. Flate belger ca. 18cm lange, 17mm brede og trådfrie. Spises kokte. Kan fryses etter lett forvelling. 90214

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Stangbrekk-

Phaseolus vulgaris 200 cm

Bønne, Stangbrekk-

Phaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, Stangvoks-

Phaseolus vulgaris

Bønne, Voks-

Phaseolus vulgaris

200 cm

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Voks-

40 cm

'Monte Cristo' Høy sort, passer til dyrking ved espaljé i en større potte på balkongen. Gir ca 18 cm lange, slanke belger som spises kokte. Fine å fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert og moldrik jord som holder på fuktigheten, på lune steder. Vann rikelig. 90227

'Carminat' Gir stor avling på liten dyrkningsflate. Høstes ofte. Belgene skal vokse ut, men fortsatt være slanke. Belgene spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et beskyttet sted. 90230

'Neckargold' Gir stor avling på liten dyrkningsflate. Høstes ofte. Belgene skal ha vokset ut, men være slanke. Spises kokte. Kan gjerne fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. Trenger støtte. 90235

'Maxidor' Svært dyrkingsverdig og god sort. Høstes ofte, må ikke bli for store. Smaker best 12-15cm lange og slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90242

'Maxidor' Svært dyrkingsverdig og god sort. Høstes ofte, må ikke bli for store. Smaker best 12-15cm lange og slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90243

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønnevikke

Vicia faba

60-90 cm

Bønnevikke

50-90 cm

'Red Epicure' Får store og røde bønner. Spises ferske (kokte) så snart de er utviklet. Kan også bli hengende til de modnes og blir tørre, for så å oppbevares gjennom vinteren. 90140

34

Vicia faba

Chilipepper

Capsicum annuum

'Threefold White' Tradisjonell og lettdyrket bønne. Belgene er store og inneholder mellomstore, flate bønner som brukes som kokt grønnsak eller i suppe. Trives best i noe leireholdig, moldrik og veldrenert jord. Planten er rik på kalium. 90146

60-90 cm

Chilipepper

Capsicum annuum

Scoville°

Scoville°

35.000 °

40-60 cm

'Cayenne long slim' Peperoni. Lange, smale frukter med meget sterk smak. Kan brukes grønn eller rød, fersk eller tørket. Sås i januar og dyrkes som potteplante til utplanting på balkong er mulig. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90894

Chilipepper

Capsicum chinense Scoville°

3.000 °

60-70 cm

'Chiluacle Negro' Meget lettdyrket pepperfrukt som i tørket form brukes i mengder i det meksikanske kjøkken. Lekker i gryter og sauser. Gir stor avling av passende hete frukter. Utmerket i potte på altanen og i drivhus. 90901

325.000 °

'Chocolate Scotch Bonnet' Vakker sort med brune frukter. Smaken er god og fruktig, med tydelig styrke. Styrken er målt opp til 100 000 - 300 000 scoville. Vask hendene godt med en gang etter kontakt med fruktene. Fin i potte på altan, balkong, eller i drivhus. 90905

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 34

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 14:23


irekte

J F M A M J J A S O N D

Capsicum baccatum

50 cm

J F M A M J J A S O N D

Chilipepper Scoville°

J F M A M J J A S O N D

Chilipepper

30.000 °

125 cm

Capsicum baccatum

Scoville°

Scoville°

100-125 cm 14.000 °

5.000 °

J F M A M J J A S O N D

Chilipepper

Capsicum annuum

J F M A M J J A S O N D

Chilipepper

Capsicum annuum Scoville°

60-80 cm

Chilipepper

Capsicum annuum Scoville°

40-60 cm 1.000 ~ 8.000 °

500 °

'Hot Lemon' Spennende sort med duft og smak av citrus! Får ca. 4cm lange, gule frukter med sterk smak. Ypperlig til sterke rekeretter. Ta bort de sterke frøene før fortæring. Fin i potte på altan, balkong eller i drivhus. Gjødsle og vann regelmessig. 90908

'Jaladuro' F1 Sorten er kjent for sin glatte, jevne frukt. Fruktene er slanke, ca 7cm lange, drøyt 2cm i diameter. Sås i januar og dyrkes som potteplante frem til utplanting. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90915

'Jamaican Bell' Velsmakende og mild. Klart røde og vakre frukter med en klokkeform som har gitt plantens navn. Dufter friskt og syrlig, minner om rabarbraduft. Vokser kraftig og kan danne en høy busk. 90922

'Lombardo' Mild, aromatisk og søtlig smak. 12-16cm lange, slanke frukter. Lysegrønne som umodne, røde som modne. Sås i januar og dyrkes som potteplante til utplanting. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90929

'Padron' En tapaschili som øker spenningen. Smaken er fruktig og god, men ca hver tiende chili er skikkelig sterk – sorten kalles også russisk roulette! Høstes vanligvis når frukten er lysegrønn. Som moden blir chili rød, men de kan høstes i alle stadier av modningsprosessen. 90932

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipepper

Capsicum annuum Scoville°

40-60 cm

Chilipepper

Dill

Capsicum chinense 60-90 cm 1,500.000 °

2.000 °

Anethum graveolens L.

Scoville°

100 cm

Dill

Anethum graveolens L.

100 cm

Dill

Anethum graveolens L. 100 cm

'Piment d'Espelette' Utmerket sort for dyrking utendørs. C-vitaminrike frukter som kan mikses til chilipulver eller nytes ferske, tørkede eller dypfryste. Varmekrevende plante som trives godt i potte på altan, balkong eller i drivhus. 90936

'Trinidad Scorpion' Ønsker man det sterkeste av det sterke er dette rette chilien! Styrken er målt en god del over en million scoville. Vask hendene godt med en gang etter kontakt med fruktene. 90940

'Como' Sorten passer både som krondill og til å høstes som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90277

'Como' Sorten passer både som krondill og til å høstes som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90278

'Como' Sorten passer både som krondill og å høste som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90284

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Dill, Blad-

Anethum graveolens L. 20-30 cm

Dill, Blad-

Ert, Brytsukker-

Anethum graveolens L. 20-30 cm

'Gold Crown' Sorten har aromatiske, duftende, mørkegrønne og finfl ete blad. Passer spesielt godt å høstes som bladdill. Går i blomst betydelig senere enn vanlig dill. Utmerket til frysing. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90290

Krydderplanter

'Bouquet' Sorten har spesielt aromatiske, duftende, mørkegrønne og finfl ete blad. Passer spesielt godt å høste som bladdill, går i blomst betydelig senere enn vanlig dill. Fin å fryse. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90271

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 35

Bladsalat

Pisum sativum 50 cm

Hodesalat

Sødme

Ert, Brytsukker-

Pisum sativum 70-90 cm

'Jessy' Svært god type ert som spises hel, omtrent som brekkbønne. Skallet er tykt, saftig og søtt. Høstes når belgene er 9-10cm lange og begynner å bli runde. Kan spises fersk eller lett forvellet med litt smør. Svært god ert. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91771 3 /5

Høyde

Ert, MargPisum sativum

100-150 cm

'Sugar Lord' Gir stor mengde søte og sprøde sukkererter som er tykkere enn normalt. Belgene spises hele, ferske eller lett kokt. Høstes etter at belgene begynner å bli runde. Trekk strengene bort fra endene. Så gjerne i omganger for lengre innhøstingstid. 91779

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Lengde

'Alderman' Gir 7-10 gode erter/belger. Høytvoksende, krever støtte. Gir rikelig avling på liten flate. Kan høstes over lang tid. Passende til frysing. Noe søtere enn vanlige erter, men kan ikke sås like tidlig på våren. Trives i porøs jord, er lite krevende. 91795

Scoville° Styrke

35

Vekt

2016-10-24 14:23


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ert, Marg-

Pisum sativum

50 cm

50 cm

Pisum sativum

'De Grace' Delikat og lettdyrket, gir rikelig avling. Kan sås tidlig, gir tidlig avling. Belgene spises hele, ferske eller lett kokte. Høstes innen belgene blir runde. Så gjerne i omganger for lengre innhøstingstid. Trives i moldrik, veldrenert jord.

Gojibær/Bukketorn

Lycium barbarum

30-40 cm

Gojibær En busk med lange, tynne grener og grågrønne blad. Blomstrer på sensommeren med stjerneformede blomster i lilla og gir vakre oransjefargede bær allerede første året. Bærene er rik på antioksidanter og vitaminer. Kan tørkes. 90150

Flerårig 30-40 cm

J F M A M J J A S O N D

75 cm

Fennikel

Foeniculum vulgare

Flerårig

Russian Godt krydder i béarnaisesaus, gryter, supper, hermetisering mm. Får små pynteblomster. Bladene brukes som krydder, ferske eller tørkede. Lite krevende, trives i de fleste jordtyper. Herdig og lettdyrket. 90302

60 cm

'Fino' Grønnsak og krydderplante. De oppsvulmede bladfestene danner en slags knoll som brukes som stangselleri. Trøkede frø brukes som krydder i matlaging og baking. Kan direktesås på varme steder, bør ellers forkultiveres. Trives i porøs, moldrik jord. 90308

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Grasløk

Grasløk, Kina-

Allium tuberosum Flerårig 30-40 cm

'Twiggy' Lettdyrket, kan sås direkte eller forkultiveres. De smale bladene har en fin aroma og mild løksmak. Brukes i salater, til sild, i eggretter, mm. Passer utmerket å fryse til bruk om vinteren. Trives best i moldrik, kalkholdig jord, gjerne i leirejord. 90320

Gresskar

Cucurbita pepo Flerårig

Garlic oriental Delikat variant av gressløk. Litt mer krydret, og med en tydelig smak av hvitløk. De ferske bladene brukes i salater, sauser og mange matretter. Kan sås direkte på stedet, men kan også forkultiveres. Trives i moldrik, kalkholdig jord, gjerne leirejord. 90314

0,5-1 Kg.

'Baby Bear' Små, vakre gresskar, ca 1 kg. Intens oransje farge utpå og inni. Godt og trådfritt kjøtt. Hver plante kan gi 6-8 frukter, drøyt 10 cm store. Kan lagres svalt 3-4 måneder. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. 90995

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 36

Allium schoenoprasum

'Biggy' Lettdyrket, kan sås direkte eller forkultiveres. De brede bladene får en fin aroma. Brukes i salater, til sild, i eggretter, mm. Passer utmerket å fryse til bruk om vinteren. Trives best i moldrik, kalkholdig jord, gjerne i leirejord, men nøysom. 90317

36

Allium schoenoprasum

Flerårig

91827

Estragon, Russisk

Grasløk

50 cm

'De Grace' Delikat og lettdyrket, gir rikelig avling. Kan sås tidlig, gir tidlig avling. Belgene spises hele, ferske eller lett kokte. Høstes innen belgene blir runde. Så gjerne i omganger for lengre innhøstingstid. Trives i moldrik, veldrenert jord.

Artemisia dracunculus L.

J F M A M J J A S O N D

91844

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pisum sativum

'Meteor' Kan sås tidlig, gir tidlig avling. Del belgene og spis kun ertene. Høstes når belgener ca 9cm. Smaken er god, ikke like søt som margerten. Godt egent for nordlige deler av landet. Passer å fryse. Trives i moldrik, veldrenert jord.

'Oregon Sugar Pod' God sort som er verdt å dyrke. Passer fint å høste sent på sommeren. Vokser sakte, belgene kan høstes over lang tid. Belgene blir 9-10 cm lange. Motstandsdyktig mot sykdommer. Spises hele, ferske eller lett kokte. Trives i moldrik, veldrenert jord.

91836

J F M A M J J A S O N D

50 cm

Ert, Sukker-

91852

Ert, Sukker-

60-80 cm

'Gigante Svizzero' Gammel sort med store blomster. Belgene er relativt store, med tykt skall. HAr en herlig søt smak. Belgene spises hele, ferske eller lett kokte. Høstes innen belgene blir runde. Trives i moldrik, veldrenert jord.

91828

Pisum sativum

100-120 cm

Ert, Sukker-

Pisum sativum

J F M A M J J A S O N D

Pisum sativum

80 cm

Ert, Pill-

91819

Ert, Sukker-

'Markana' Næringsrik og lettdyrket. Gir stor avling av 7-8cm lange belger med velsmakende erter passende for frysing. Motstandsdyktig mot sykdommer. Lett å høste takket være lite bladverk. Trives i porøs jord, og er ganske lite krevende.

J F M A M J J A S O N D

Ert, Marg-

J F M A M J J A S O N D

Pisum sativum

91804

J F M A M J J A S O N D

40-50 cm

'Kelvedon Wonder' Tidlig sort som gir god avling. Får knapt 10cm lange belger med 7-9 erter i hver. Trenger ikke støtte. Skal ikke sås for tidlig. Noe varmekrevende sort som er motstandsdyktig mot sykdommer. Trives i porøs jord, er ganske lite krevende.

91803

50 cm

Ert, Marg-

J F M A M J J A S O N D

Pisum sativum

'Kelvedon Wonder' Tidlig sort som gir god avling. Får knapt 10cm lange belger med 7-9 erter i hver. Trenger ikke støtte. Skal ikke sås for tidlig. Noe varmekrevende sort som er motstandsdyktig mot sykdommer. Trives i porøs jord, er ganske lite krevende.

J F M A M J J A S O N D

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 14:23


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gresskar

Cucurbita maxima

J F M A M J J A S O N D

Gresskar

0,9-1,5 Kg.

Cucurbita pepo

3-5 Kg.

J F M A M J J A S O N D

Gresskar

Cucurbita pepo

J F M A M J J A S O N D

Gresskar, Kjempe-

Cucurbita maxima

3-6 Kg.

Gresskar, Mandel-

Cucurbita pepo

25-50 Kg.

3-5 Kg.

'Delica' F1 Små og vakkert mørkegrønne gresskar på ca. 1,2kg. Oval form, lengde ca. 10–15cm. Godt kjøtt med nøtteaktig smak som kan brueks til pai mm. Hver plante gir 3-6 frukter. Meget god lagringsevne, 3-4mnd. 91019

'Long White Bush 2' Hurtigvoksende med lange, ovale frukter. Når den er moden er fargen på skallet lys gul. Gir god avling. Modne frukter kan lagres svalt ganske lenge, 1-2mnd. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. 91027

'Tom Fox' Klassisk gresskar for Halloween. Fruktene kan bli opp til 8kg store. De passer utmerket til desserter, supper mm. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i velgjødslet og veldrenert jord. Trenger vann og næring hele vokseperioden. 91051

'Gele Reuzen' Hurtigvoksende og lettdyrket. Gir store, runde og gule frukter. Kan dyrkes i komposthaugen. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted, i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring i hele vokseperioden. 91011

'Gleisdorfer Ölkurbis' Meget fine, runde gresskar på ca. 2–3kg. Gule med dekorative grønne striper. Spesiell sort der frøene anvendes til oljeutvinning. Også som pynt. Tørkede frø er delikate som snacks. Meget kraftigvoksende, krever stor plass. 91035

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gresskar, Spaghetti

Cucurbita pepo

Grønngjødsling

Grønngjødsling Mixture

Phacelia tanacetifolia

2-4 Kg.

Grønngjødsling

Tagetes patula

Grønngjødsling

Trifolium repens L.

'Vegetable Spagetti' Spennende, gulfruktig gresskar. Fruktkjøttet ligner og spises som spaghetti. Kan lagres rå, på et svalt sted, 1-2mnd. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring. 91043

Phacelia En meget vakker og blomstrende urt som utkonkurrerer ugress. Honningurt er hurtigvoksende og har et frodig grønnfôr. Blomstrer utrolig rikelig hele sommeren og lokker til seg bier. 90324

Blandingen inneholder honningurt, blodkløver, og bokhvete. Honningurt har et frodig grønnfôr, blodkløver er en nitrogenbindende plante, og bokhvete har en god teppedannende egenskap. 90325

Tagetes En vakker gul tagetes som blir ca 80 cm høy og blomstrer hele sommeren. Tagetes virker som biologisk bekjempningsmetode av jordnematoder. 90326

White Clover En hvitblomstrende urt med god utbredelsesevne. Hvitkløver er en nitrogenbindende plante som blomstrer fra juni til september, og lokker til seg bier. 90327

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L 3 /5

Harlequin Mix F1 Fabelaktig miks av gulrøtter i en mengde farger: fiolett, gult, oransje og hvitt. Høst de slanke glatte røttene etter hvert og spis dem direkte. Er også egnet til forvelling og kan fryses. 90739

Gulrot, Sommer-

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L 5 /5

Krydderplanter

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 37

Hodesalat

Gulrot, Sommer3 /5

'Mokum' F1 Ekstra tidlig med utmerket smak. Passer å dyrke i drivhus eller drivbenk. Sorten er beregnet til å spises fersk eller kokes og fryses. Høstes tidlig på høsten, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i dyp, steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90764

Sødme

Daucus carota L

3 /5

'Flyaway' F1 Ekstra god smak, samt høyt karoten- og sukkerinnhold. Sorten har en spesielt god smak. Gir avling av 20-25cm lange, glatte røtter, spises direkte eller lagres for vinteren. Kan forvelles og fryses. Trives i dyp, steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90750

Bladsalat

Daucus carota L

3 /5

Høyde

Gulrot, SommerDaucus carota L 3 /5

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90771

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Lengde

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90772

Scoville° Styrke

37

Vekt

2016-10-24 14:23


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

3 /5

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, Sommer-

5 /5

J F M A M J J A S O N D

Daucus carota L

3 /5

J F M A M J J A S O N D

4 /5

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

3 /5

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90779

'Sugarsnax 54' F1 Tidlig sort med høyt karoteninnhold. Meget søt smak, egnet til å spises fersk. Røttene blir lange, 22-25cm, mørkt oransje og slanke. Høstes tidlig, egner seg ikke til vinterlagring. 90786

'Jaune du Doubs' En herlig, gammeldags gul sort fra begynnelsen av 1900-tallet. Har et velsmakende, sprøtt fruktkjøtt med frisk sødme. Meget gode lagringsegenskaper. 90793

'Red Samurai F1' En dekorativ, rød sommergulrot med lyserosa fruktkjøtt. De lange, slanke røttene høstes etterhvert – gode å spise rett fra hagen. Gulrøttene kan også brukes i brød- og kakebaking for saftigere resultat, og hjemmelaget gulrotmarmelade er en virkelig delikatesse! 90796

'Pariser Markt 5' Liten, rund, søt gulrot som er perfekt å dyrke i potter eller lave pallekarmer. Spises fersk, eller kokes og fryses. Høstes tidlig, ikke egnet for vinterlagring. 90798

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, Vinter-

Daucus carota L

Gulrot, Vinter-

Daucus carota L

2 /5

Japansk sodaurt

Salsola komarovii

2 /5

30 cm

Jordbær

Fragaria x ananassa

30 cm

Jordbær

Fragaria x ananassa Flerårig

Flerårig

'Chantenay Red Cored 3' Stumpe, kjegleformede røtter, ca 15cm lange. Gode å spise direkte, men kan også vinterlagres. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Tynn ut og rens bort ugress når planten er liten. 90729

'Flakkée 2' Gir rik avling av relativt korte og tykke gulrøtter. Høstes sent og er spesielt egnet for vinterlagring. Kan også forvelles og fryses. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Bytt vokseplass hvert år. Vannes ved tørke. 90736

Heftig plante fra japan som også kalles "sjøgress på land". De spede skuddene kan brukes i salat, og har en salt og mineralsk smak. Stilkene er gode dampkokt og minner om spinat i smaken. Planten er rik på vitaminer og mineraler. 90413

'Rainbow Treasure' F1 Vakker jordbærplante som blomstrer i hvitt og i ulike nyanser av rosa, og er et virkelig blikkfang! Egnet til å dyrkes i ampler eller potter. Har en buskete voksemåte, og danner utløpere. Får røde, ganske store bær som kan høstes langt ut på høsten 90416

'Temptation' Tidlig sort med kompakte planter, særlig egnet for ampler, urner og balkongkasser. Mørkerøde, velsmakende bær som kan høstes langt ut på høsten, etter som sorten blomstrer til frosten kommer. Trives i moldrik jord. 90418

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Jordbær, Måneds-

Fragaria vesca var semperflorens

Jungelagurka

150-250 cm

'Rügen' Gir rikelig med store, røde jordbær hele sommeren. Gir ingen utløpere. Lettdyrket og takknemlig plante. Frøene er svært små og sentvoksende, derfor anbefales forkultivering innendørs. Trives best i porøs jord. 91401

38

Melothria scabra

Flerårig

Karse, Greek

Lepidium sativum

3 cm

Annerledes agurklignende grønnsak med meksikansk opprinnelse og slyngende voksemåte. Gir rikelig med 3cm lange frukter med flekkete mønster. Velegnet i salater, til nedlegning, i gryter og wok. 90296

10-20 cm

Karse, Krydder-

Lepidium sativum

Greek Kan man dyrke krydderkarse i jord? Naturligvis! Denne typen krydderkarse gir fine blad som minner om ruccola i utseende. Smaken er sterk, og bladene er gode å bruke i salater elelr supper. Høstes når bladene er mellom 14 – 20 cm høye. 90435

1-5 cm

Kjørvel, Dansk

Anthriscus cerefolium

Lettdyrket og vitaminrik. Godt på brødskiven. Dyrkes innendørs året rundt. Så og høste med jevne mellomrom. Ett frø gir én spire, så det går med en god del frø. Passer for barn som vil prøve å dyrke noe på egenhånd. 90436

40 cm

'Fijne Krul' Anissmakende blad som brukes ferske i salater og strøs over poteter, supper og sauser på samme måte som persille. Ekstra finflikete og krusete blader. Lettdyrket, frøsår seg lett. Finklippede blader kan fryses. Trives i porøs, næringsrik jord. 90594

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 38

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 14:23


irekte

J F M A M J J A S O N D

Brassica oleracea

J F M A M J J A S O N D

Knutekål

J F M A M J J A S O N D

Knutekål

Knutekål

Brassica oleracea

J F M A M J J A S O N D

Brassica oleracea

Koriander

Coriandrum sativum L.

60 cm

J F M A M J J A S O N D

Koriander

Coriandrum sativum 20-40 cm

'Blaro' Den sprøeste av alle rotfrukter. Det er stammen over jordflaten som spises. Sorten har et fiolett skall. Høstes når knollene er ca 7cm store, ca 3mnd etter den er sådd. Trives i næringsrik, fuktig, porøs og veldrenert jord. 90570

'Delikatess weisser' Den sprøeste av alle rotfruktene. Det er den stammen over jordflaten som spises. Sorten har et hvitgrønt skall. Høstes når knollene er ca 8cm store, ca 2mnd etter den er sådd. Trives i fuktig, porøs og veldrenert jord. 90576

'Superschmelz' Den sprøeste av alle rotfruktene. Det er stammen over jordflaten som spises. Uvanlig storvokst sort. Høstes når knollene er ca 15-20cm store, ca 70dager etter utplanting. Trives i næringsrik, fuktig, porøs og veldrenert jord. 90582

Orientalsk krydder som bl.a brukes i curry. De grønne bladene brukes ferske i salater og matretter. Frøene brukes også, de høstes og tørkes. Dekorativ plante med lyserosa blomster. Trives i de fleste typer jord, gjerne tørr og lett jord, på et lunt sted. 90424

'Micro Splits' Spesielt krydder som gir et snev av det asiatiske og det sydamerikanske kjøkkenet. Denne sorten gir frodige blader som brukes i matlaging. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 90425

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Koriander

Coriandrum sativum 20-40 cm

Kål, Blom-

Kål, Blom-

Brassica oleracea

Brassica oleracea

Kål, Grønn-

Brassica oleracea

Kål, Grønn-

Brassica oleracea

'Confetti' Et av verdens mest kjente og brukte krydder. En sort med et uvanlig finfliket bladverk med aromatisk smak. Kan også dyrkes i potte innendørs året rundt. 90430

'Multih Head' F1 Spennede sort som gir 3-5 sidebuketter i tillegg til hovedbuketten. Høst hovedbuketten så tidlig som mulig for å gi sidebukettene tid til å utvikles. Nytes rå i salat eller kokt. 90471

'Idol' Fin sort av tidlig blomkål. Gir avling av faste hvite hoder, ca 2mnd etter den er sådd. Nytes fersk i salat eller lett forvellet. Dyrkes i omganger for å forlenge innhøstingstiden. Trives best i en noe leireholdig, moldrik og veldrenert jord. 90474

'Lord Kale' Grønnkål med røde bladnerver som primært høstes som "baby leaf". Smaken er søt, og bladene er kjempegode på frokostbrødskiven. Kan også høstes som store blad 90490

'Half Tall' Grønnkål er hardfør, lettdyrket og stappfull av vitaminer og mineraler. Høstes ca 3mnd etter den er sådd. Ved sen såing høstes den om høsten/vinteren. Smaker best etter noen frostnetter. Trives i leireholdig, moldrik og veldrenert jord. 90495

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Grønn-

Brassica oleracea

Kål, Grønn-

Kål, Grønn-

Brassica oleracea

'Kale Fizz' Grønnkål med flikete, mørkt grønne blad som primært høstes som "baby leaf". Smaken er søt, og bladene er kjempegode i salat. Kan også høstes som store blad 90500

Krydderplanter

'Scarlet' En grønnkål med vakkert røde blader. Nyttig, lettdyrket, og dekorativ i bedet. Høstes etter hvert. Kan stå igjen på voksestedet og høstes også om vinteren. Trives i leirholdig, moldrik og veldrenert jord, men er ikke kresen. Vann ved tørke. 90508

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 39

Bladsalat

Brassica oleracea

Hodesalat

Sødme

Kål, Hvit-

Brassica oleracea

'Black Magic' En svært dekorativ kål med lange, smale blad som vokser som en palmekrone. Den nyttige kålen brukes blandt annet i italiensk matlaging og er deilig i gratenger og pastaretter. Høstes etter hvert, ca 3 mnd etter såing. 90510

3 /5

Høyde

Kål, Japansk Brassica rapa

'Amager' kurzstrunkig Store hoder som kan veie opp til 3kg. En meget god vinterkål, kan høstes drøyt 3mnd etter utplanting. For lagring høstes hodene sent på høsten, harde og faste. Trives best i leireholdig, veldrenert, mold- og næringsrik jord. 90551

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Lengde

'Mizuna' Takknemlig og lettdyrket. Kan høstes drøyt 1,5mnd etter den er sådd, hele sommeren og langt ut på høsten. Trives best i næringsrik, porøs og veldrenert jord. Viktig å holde jorden fuktig, ellers kan planten gå i blomst. 90467

Scoville° Styrke

39

Vekt

2016-10-24 14:23


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Japansk, Mix

Brassica rapa

Brassica rapa

J F M A M J J A S O N D

Kål, Japansk, Mix

J F M A M J J A S O N D

Kål, Kina-

Brassica rapa

Kål, Pak Choi

Brassica rapa

J F M A M J J A S O N D

Kål, Rosen-

Brassica oleracea

Mix Mix med sortene Komatsuma Green Boy, Mibuna Mizuna Early, Misome og Mustard Red Giant. Bladene brukes som spinat, salat, lett kokte eller wokede. Trivest best i næringsrik, porøs og veldrenert jord. 90460

Mix Blanding av asiatiske bladgrønnsaker. Gode i salat, lett kokte, eller i wok. Gjentatt såing gir tilgang til friske blader over lang tid. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 90461

'Kasumi' F1 Sorten får sprøde og deilige blader, perfekte å anvende f.eks. i salat eller lett wokede. Gir fine jevnstore hoder ca. to måneder etter såing. Trives i næringsrik, porøs og veldrenert jord. Vann ved tørke. 90523

'Summer Breeze' F1 Pak Choy, eller sellerikål som er dens korrekte navn, er en lekker bladgrønnsak med kraftige stilker. Spede blad kan utmerket brukes som "baby leaf" i salater. Større blader smaker godt stekt, sammen med f.eks ingefær og hvitløk. 90513

'Masterline' F1 Meget velsmakende. Gir en mengde små hoder. Lang utviklingstid, vokser langt ut på høsten. Høstes sent, etter hvert som hodene blir ferdige. Smaker best etter noen frostnetter. Trives i leireholdig, moldrik, veldrenert jord. 90488

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Rosett-

Brassica oleracea

Kål, Savoi-

Brassica oleracea

Kål, Spiss-

Brassica oleracea

Kål, Spiss-

Brassica oleracea

Kålrot

Brassica napus

Autumn Star F1 Blomsterkål er en spennende krysning mellom rosen- og grønnkål. Langs stilken vokser det en mengde små hoder med søt og nøtteaktig smak. Høstes på senhøsten, etterhvert som hodene blir klare. 90480

'Aubervilliers' Tidlig og velsmakende. Vakre grågrønne, bulkete blader. God i salater, lett kokt med litt smør og som dekorasjon. Gir store runde hoder, drøyt 3mnd etter utplanting. Tåler også litt frost. Trives i leireholdig, moldrik, næringsrik og veldrenert jord. 90530

'Express' Middels tidlig sort som gir spisse, sprø og lekre hoder. Høstes når hodet er velutviklet. Brukes fersk i salat eller spises lett forvellet i båter. Trives i leireholdig, moldrik og veldrenert jord, men utvikles bra også i lett jord. 90537

'Kalibos' Smaksrik og vakkert rødfarget variant av spisskål. Meget god i salater eller lett forvellet i båter. Forkultivering anbefales. Trives i leirholdig, moldrik og veldrenert jord. Vann ved tørke. 90544

'Wilhelmsburger' Meget anvendbar kålvekst. God bl.a i gryter, gratenger, rotmos og i wok. Start innhøstingen ca 3mnd etter den er sådd. Kålrot for vinterlagring sås sent og høstes sist. Trives i de fleste typer fuktig og veldrenert jord. 90588

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Løk, Kepa-

Allium cepa

Løk, Kjempe-

'Stuttgarter Riesen' Rikelig med vann og gjødsel gir stor avling. Løkene har en mild smak og kan spises direkte. Når bladverket begynner å visne, la bladene tørke, høst og lagre deretter løken tørt. Trives i moldrik og gjødlset jord. 90612

40

Allium cepa

Løk, Salat-

Allium cepa

'The Kelsae' Sorten er verdens største løk, og rekorden oppført i Guiness rekordbok er på 4,05 kg. For å få store løker må de plantes tidlig. Mild og god smak. Utmerket til salater. Store løker egner seg ikke til lagring. Trives i moldrik og veldrenert jord. 90619

Løk, Salat-

Allium fistulósum

'Lilia' Tiltalende salatløk med mørkt lilla farge. Smaken er mild og fin. Kan sås og høstes hele sommeren. Eldre planter gir flaskeformede, lilla løker. Trives best i muldrik, gjerne kalkholdig jord. 90640

Løk, Salat-

Allium fistulósum

'White Lisbon' Mild og fin smak. Kan sås og høstes hele sommeren. Ved sen såing kan småløker overvintres for tidlig våravling. Trives best i moldrik, gjerne kalkholdig jord. Høstes hele sommeren, eldre planter gir små, gode, hvite løker. 90647

'White Lisbon' Delikat salatgrønnsak med mild og fin smak. Kan sås og høstes hele sommeren. Så en rad annenhver uke for jevn tilgang til sped løk.Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 90648

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 40

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 14:23


ekte

J SETTELØK F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

NL-BIO-01

NL-BIO-01

EU Agriculture

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

NL-BIO-01

EU Agriculture

EU Agriculture

Sjalottløk Avlang sjalottløk som er ekstra lett å bruke grunnet formen. Smaken er mild med en fyldig sødme, og den er utsøkt ågrille, og også god rå. Økologisk dyrket. 2925 Foliepose 200 g.

Gul løk Gul løk Organic - løken er økologisk dyrket, uten kunstgjødsel og bekjempelsesmiddel. 3006 Foliepose 250 g.

Rødløk Rød varmebehandlet løk Organic - løken er økologisk dyrket, uten kunstgjødsel og bekjempelsesmiddel. 3008 Foliepose 250 g.

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

Gul løk VARMEBEHANDLET Gul varmebehandlet løk med deilig smak. Veldig enkel å dyrke, noe som gjør den til den mest populære sorten. Rund. 2960 Foliepose 250 g 2980 Foliepose 500 g

Rødløk VARMBEHANDLET Rød varmebehandlet løk. Rødløk er mildere i smak en gul løk og passer utmerket i salater. 2965 Foliepose 250 g.

Gul løk, avlang VARMBEHANDLET Gul avlang løk med herlig smak. Den avlange formen gjør løken enkel å håndtere, f.eks når den skal skives. 2970 Foliepose 250 g.

Enkle løktips Å lykkes med setteløk er ganske enkelt, så lenge løkene ikke står for fuktig om våren. Sett de varmebehandlede løkene i jorden når jordtemperaturen er minst 10 grader og gjerne på et solfylt sted.

KOMBI-DYRK: Om du har tenkt å dyrke gulrøtter er det en god idé å sette dem sammen med løk. Ved å sette annenhver rad med løk og annehver med gulrøtter minsker risikoen for at gulrotfluene legger egg der gulrøttene vokser. J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

Sølvløk VARMEBEHANDLET Varmebehandlet sølvløk Snowball, med mild og noe krydret smak. Herlig i salater eller til sylteløk. 2975 Foliepose 250 g.

Mix settløk VARMEBEHANDLET Mix med varmebehandlet setteløk: gul, rød og sølvløk. En smaksrik blanding av våre mest populære sorter. 2977 Foliepose 250 g.

Gul løk Gul løk med deilig smak. Veldig enkel å dyrke, noe som gjør den til den mest populære sorten. Rund. 2910 Foliepose 250 g. 2935 Foliepose 500 g.

Sjalottløk Sjalottløk er en av de fines e løksortene. Smaken er mild og aromatisk - deilig til matlaging. 2930 Foliepose 250 g.

Hvitløk Hvitløk er en populær matlagningsløk med karakteristisk smak. 2933 Nettpose 100-150 g. 3 pk.

3 /5

Høyde

Krydderplanter

Hagegleder_red sidor i frodel_ny.indd 41 31-50-Grönsaker_2017-No.indd 41

Bladsalat

Hodesalat

Sødme

Scoville° 2017 NELSON GARDEN

Styrke

Størrelse

Lengde

41

Vekt

2016-11-02 10:20 2016-10-24 14:23


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Løk, Sjalott-

Allium cepa

Allium cepa

J F M A M J J A S O N D

Løk, Sølv-

J F M A M J J A S O N D

Løpstikke

Levisticum officinale 150-200 cm

J F M A M J J A S O N D

Mainepe

Brassica rapa L. Flerårig

Mainepe

Brassica rapa L.

'Zebrune' Herlig, velsmakende løk som passer fint å anvende rå i salater og andre matretter. Danner avlange løker. Får rosa skall, men hvitt kjøtt. Direktesås i Sør-Norge, bør forkultiveres ellers i landet. Trives i muldrik, gjerne kalkholdig jord. 90654

'Pompei' Hurtigvoksende ekstra mild matløk med herlig aroma. Brukes rå i salater, til hamburger og andre matretter. Direktesås sør i landet, forkultiveres i resten av landet. Småløk er fine som sylteløk. Trives i moldrik, gjerne kalkholdig jord. 90661

Stor og praktfull. De sellerismakende bladene, stilkene og frøene brukes ferske eller tørkede i supper, sauser, til buljong og i kjøttretter. Lettdyrket og herdig. Gule blomster. Vokser i alle typer jord, gjerne leirejord i skyggen. 90600

'Golden Ball' Delikat, hurtigvoksende kålvekst som brukes på samme måte som kålrot eller spises fersk som reddik. Sorten gir gule runde/ovale røtter med søt smak. Trives i de fleste typer jord, gjerne leirejord. Vil, som alle kålvekster, ha realt med gjødsel og vann. 91079

'Snowball' Delikat, hurtigvoksende kålvekst som brukes på samme måte som kålrot eller spises fersk som reddik. Sorten gir hvite, runde røtter med søt smak. Trives i de fleste typer jord, gjerne leirejord. Vil, som alle kålvekster, ha rikelig med gjødsel og vann. 91087

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mais, Sukker-

Zea mays

150 cm

Malabarspinat

Basella rubra  L.

200-300 cm

Melon

Cucumis melo 1-årig

Melon, Vann-

Citrullus lanatus

0,8-1,2 Kg.

Merian

Origanum majorana L.

2-3 Kg.

25 cm

'Sweet Nugget' F1 Storvokst og solelskende plante. Gir ekstra søte kolber av høyeste kvalitet. Ulike maissorter må ikke blandes, og må dyrkes med en avstand på minst 100m fra hverandre. Trives på varme steder, vil ha mye vann og gjødsel. 90675

'Rubra' Klatrende bladgrønnsak som er vakker og dekorativ med sine røde stilker og mørkegrønne blader. Plukk bladene etter hvert, eller høst hele planten. Fin i matlaging, både blad og stilk kan brukes. Også god i gratenger og i gryter 90680

'Stellio' F1 Delikat melon til drivhus og drivbenk. Kraftigvoksende sort, gir runde frukter som modnes tidlig. Trives i porøs, næringsrik jord. Tåler ikke tørke. Dyrkes liggende eller bundet opp. 90710

'Sugar Baby' Lekker, tidlig vannmelonsort med rødt kjøtt og grønt skall. Frukten blir ca 2-3kg tung. Trives i porøs, næringsrik jord. Tåler ikke tørke. Hunblomsten befruktes ved å ta pollen fra hanblomsten med en liten pensel og pensle inni hunblomsten. 90717

Lettdyrket og god krydderurt. God i ertesuppe, pizza, kjøttsaus og salater. Liten, lav vekst med små, hvite blomster. Kan sås innendørs året rundt og høstes etter hvert. Trives best i porøs, moldrik jord - men ikke for leirholdig. 90703

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mynte, Pepper

Mentha x piperita L.

60 cm

Nasturtium, SalatTropaeolum majus

Flerårig

20-30 cm

Sterkt duftende, aromatiske blad som brukes ferske eller tørkede til te, salater, sauser, søtsaker, drinker mm. Bladene dufter og smaker sterkt av peppermynteolje. Vakre, grønne blader og fine lillarosa blomsterspirer. 90811

42

Oregano, Gresk

30-40 cm

Oregano/Bergmynte

Origanum vulgare L.

Flerårig

Greek Den beste av alle oreganotyper, med en frisk og kraftig smak. Passer utmerket til ulike tomatretter. Med sine hvite blomster passer den også i blomsterbedet. Trives best i veldrenert, lett jord og på et lunt, varmt sted. 90823

40 cm

Paprika

Capsicum annuum

Flerårig 100 cm

Aromatisk, velduftende og lettdyrket. Bladene brukes til pizza, tomatretter, grønnsaks- og kjøttgryter. Små, lyseblå blomster. Tåler tørke. Kan sås innendørs året rundt, men smaken blir ikke så sterk. Lite krevende, gjerne kalkholdig jord. 90829

25 cm

'Astor' F1 25-30cm lange frukter med søt smak. Mørkegrønn som modnes til orange, og får da søtere smak. Kan også høstes grønne. Perfekte i store potter med næringsrik jord. Bind gjerne opp mot en bambuspinne. 90847

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 42

Origanum vulgare ssp. hirtum

Blue Pepe Denne fin karsen gir små, mørkegrønne blader med sterk smak. Høstes når bladene er 2-3 cm store. Plantene får enstilkede blomster, og disse kan også spises. 90433

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 14:23


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Paprika

Capsicum annuum 60-90 cm

J F M A M J J A S O N D

Paprika

9 cm

60-90 cm

Capsicum annuum

10 cm

60-90 cm

J F M A M J J A S O N D

Paprika

Capsicum annuum

J F M A M J J A S O N D

Paprika

Capsicum annuum

10 cm

100 cm

Paprika, Potte-

Capsicum annuum

25 cm

30-40 cm

10 cm

'California Wonder' Velkjent og velsmakende sort som gir herlige røde frukter. Egnet for dyrking i drivhus og på varme, lune steder utendørs. Avling av grønne frukter gir flere frukter, mens de røde har en søtere smak. Trives i næringsrik, porøs jord. Vannes regelmessig. 90854

'Amyka' F1 Paprika i herlig kremhvit farge. God å spises fersk eller til å tilberedes. Gir tidlig avling. Høstes når frukten har fått ferdig utviklet farge. Sås på et varmt og rolig sted, f.eks. på terrasse, balkong, eller i drivhus. 90858

'Luteus' F1 Mild og saftig smak. Dekorativ i salater med sin herlige gulfarge. Fruktene skal høstes grønne og planten gir da større avling. Kan dyrkes oppbundet som tomat i drivhus eller som busk. Trives i næringsrik og porøs jord, vannes regelmessig. 90868

'Thor' F1 Høy og relativt kraftig voksende sort. Fruktene er intenst røde, avlange og 25–30cm lange med en lekker søt smak. Egnet til dyrking på varme og beskyttede steder f.eks. på altan, balkong eller i drivhus. 90882

'Redskin' F1 Lav og kompakt. Egnet for dyrking på lunt og solrikt sted på balkong, i drivhus eller som potteplante. Mellomstore frukter med mild, god smak. Avling av grønne frukter gir flere frukter, mens de røde har en søtere smak. Trives i næringsrik, porøs jord. 90861

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Paprika, Potte-

Capsicum annuum 30-40 cm

Pastinakk

Persille

Pastinaca sativa

6 cm

Petroselinum crispum

Persille

Petroselinum crispum 2-årig

25 cm

25 cm

Persille

Petroselinum crispum 2-årig

25 cm

2-årig

'Hamik' Smaksrik "babytomat" med små oransje frukter som nesten er kjernefri. De søte fruktene er deilig å spise ferske, rett fra planten. Dyrkes på et lunt og varmt sted, f eks på altan, balkong eller drivhus. Dusj planten ofte for å unngå skadedyrangrep. 90864

'White Gem' Lettdyrket og anvendbar rotfrukt. Lange, spisse, glatte, hvite røtter. Det meste av rotens utvikling skjer sent på sommeren. Høstes derfor sent. Vokser best i porøs, mold- og sandrik jord. Så på høsten for tidligere avling neste år. 90835

'Grüne Perle' Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Samle inn blader til langt ut på høsten. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Ekstra krusete blader. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90948

'Clivi' Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Samle inn blader til langt ut på høsten. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling andre året. Skikkelig krusete bladpersille. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90955

'Moss curled 2' Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Samle inn blader til langt utpå høsten. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Ekstra krusete blader. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90962

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Persille

Petroselinum crispum

25 cm

Persille

Persille, Rot

Petroselinum crispum 2-årig

'Moss curled 2' Klassisk krydderplante i matlaging og dekorasjon. Høst inn blader ved behov til langt ut på høsten. Planten overvintrer sør i landet. Gir tidlig avling år 2 før den går i blomst. Passer godt til å fryses. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 90963

35 cm

Krydderplanter

2-årig

'Comun 3' Glattbladet persille gir mer smak enn kruspersille. Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90976

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 43

Bladsalat

Petroselinum crispum

Hodesalat

Sødme

Persilleselleri

2-årig

Apium graveolens

'Halblange' Roten, som først og fremst benyttes, kan brukes som pastinakk, og de glatte, grønne bladene brukes som vanlig persille. Høst bladene etter hvert, og røttene sent på høsten. Trives best i porøs, næringsrik, dyp og moldrik jord. 90969

3 /5

Høyde

20 cm

Physalis Physalis grisea

70-100 cm

'Gewone Snij' Frisk, aromatisk sellerismak. Bladene høstes etter hvert, på samme måte som persille, og brukes som krydder i f.eks. saus, suppe, grønnsaksblandinger og salat. Kan tørkes. Trives i næringsrik og moldrik jord. Vannes rikelig. 91377

2 cm

Til dyrking i hobbydrivhus eller på en solrik, lun altan/balkong. Bærene er ca 2cm store og er innkapslet i et tørket blad liknende japanske lykter. Brukes som frukt, naturell, til pai og marmelade. Dyrkes i store krukker eller direkte i bakken. 90406

Scoville° 2017 NELSON GARDEN

Styrke

Størrelse

Lengde

43

Vekt

2016-10-24 14:23


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Portulakk, Hage-

Portulaca oleracea L.

15 cm

Purre

Allium ampeloprasum

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Purre

Allium ampeloprasum

J F M A M J J A S O N D

Ramsløk

Allium ursinum L

20-30 cm

Reddik

Raphanus sativus Flerårig

Yellow Gammel kulturplante. Bladene er rike på omega 3 fettsyrer og E-vitamin. De mildt syrlige bladene kan brukes som spinat, i supper eller i salater. Kan fryses etter forvelling. Trives best i næringsrik, moldrik og porøs jord, på et varmt sted. 90983

'Blaugrüner Winter' Populær og lettdyrket grønnsak. Sorten er en staselig og kraftig, egnet til innhøsting om vinteren. I milde vintre kan den bli stående lenge ute og høstes inn etter hvert. 90626

'Herbstriesen 2' Svært anvendbar og lettdyrket. Den kan dyrkes langt ut på høsten, tåler kulde, og tas inn innen bakken fryser. Direktesås i de sørlige delene av landet, ellers forkultiveres den. Trives i næringsrik, fuktig jord, gjerne kalkholdig. 90633

Ramsløk regnes som en klosterplante. Bladene har en mild hvitløksmak og brukes som gressløk. Også løken kan brukes. Blomstrer året etter den ble sådd med hvite stjerneliknende blomster. Trives i fuktig jord. Sprer seg der den trives. 91063

'Saxa 2' Lettdyrket grønnsak, gir raskt avling. Passer fint å dyrke mellom andre grønnsaker som f.eks kål, agurk og squash. Rekker å bli innhøstingsklar innen de andre grønnsakene blir store. Trives best i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91123

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Reddik

Raphanus sativus

Reddik

Raphanus sativus

Reddik

Raphanus sativus

Reddik

Raphanus sativus

Reddik, Blad-

Raphanus sativus

'Saxa 2' Sort med runde, helt røde, sprø reddiker. Skal høstes møre. Gjenta derfor såingen med 2 ukers mellomrom gjennom hele sommeren. "Såbånd" gir planter med passende avstand. Trives best i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91131

'Cherry Belle' Sorten gir runde, helt røde reddiker, som kan stå lenge uten at de blir dårlig. Gjenta såingen annenhver uke, gir bedre resultat i form av spede reddiker. Trives best i porøs, fuktig jord. Vannes rikelig. 91099

'French Breakfast 3' Gir avlange, sprø reddiker, røde med hvit spiss. Høstes møre. Hurtigvoksende grønnsak, kan dyrkes mellom salat, kål, squash, agurk mm. Rekker å bli innhøstingsklar innen de andre grønnsakene blir store. Trives best i porøs, fuktig jord. 91107

'National 2' Lettdyrket. Gir raskt avling av runde, røde reddiker med hvit spiss. Kan dyrkes mellom andre grønnsaker som kål, agurk og squash. Blir innhøstingsklar før de andre grønnsakene blir store. Trives i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91115

Sangria En reddik utviklet for dens vakre og smakfulle blad. De glatte bladene smaker av sterk reddik. Så gjerne i omganger for å ha tilgang til bladene over lengre tid. Utvikler en beskjeden rot. 91120

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Reddik, Vinter-

Raphanus sativus

Rosmarin

'Ronde Zwarte' Delikat rotfrukt. Såes tidlig for å spises ferske, senere for vinterlagring, slik at den ikke rekker å bli treete før innhøsting. Tåler en del frost, kan høstes sent. Dekk med fiberduk for å beskytte mot kålfl er. Foretrekker moldrik jord. Vannes ved tørke. 91147

44

Rosmarinus officinalis L.

40 cm

Ruccola

Diplotaxis tenufolia Flerårig

Søt liten busk med duftende, aromatiske furubarliknende blader. Herlig krydder til kjøttretter, grillet kjøtt, potetretter, lam, fugl og vilt. Bladene er også gode til te. Trives i porøs og varm jord. Dyrkes med fordel i stor krukke. 91071

Ruccola

Diplotaxis tenufolia Flerårig

Minner i smaken om sennepskål (også kalt rucola eller roquette), men har en kraftigere og mer krydret smak. Kan dyrkes i potter innendørs året rundt, får da en mildere smak. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91345

Ruccola

Diplotaxis tenufolia

'Dragon’s Tongue' En kraftig og krydret smak. Fantastisk god i salater, gjerne sammen med chèvre, melon og valnøtter. Kan dyrkes på friland eller i krukke. Kan utmerket plantes inne året rundt, da får bladene en mildere smak. 91348

'Wildfire' Smaken på denne sandsennepen blir sammenlignet med wasabi, den er altså svært sterk! Kan sås i friland eller i potte. Kan også dyrkes innendørs hele året, da får bladene en noe mildere smak. Går lett i blomst om sommeren - knip av evt blomsterstengler. 91351

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 44

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 14:23


irekte

J F M A M J J A S O N D

Diplotaxis tenufolia

J F M A M J J A S O N D

Ruccola

J F M A M J J A S O N D

Ruccola

Ruccola

Eruca sativa

Eruca sativa

J F M A M J J A S O N D

Rødbete

Beta vulgaris

J F M A M J J A S O N D

Rødbete

Beta vulgaris

Speedy Ekstra hurtigvoksende ruccola med taggete, smakfulle blad. Kan dyrkes på friland så vel som i potte. Også fin å dyrke innendørs hele året, da vil bladene få en mildere smak. Midt på sommeren går planten lett i blomst - knip av eventuelle blomsterstilker. 91352

Rucola Smaken er krydret og litt pepperaktig. Dyrkes på friland eller i krukke på f.eks balkongen. Kan også dyrkes i potter innendørs året rundt. Innendørs får bladene en mildere smak. Trives best i moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91353

Rucola Populær plante, med krydret og litt pepperaktig smak. Gjentatt såing gir tilgang til frisk salat i lang tid. Dekk gjerne med fiberduk. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91354

'Chioggia' Lekkert rød- og hvitstripete med noe søtere smak. God fersk, kokt eller syltet. Unge blader kan brukes som bladbete. Så ikke for tidlig, plantene kan gå i blomst om de utsettes for vårfrost. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91159

'Burpees Golden' Bete med søt og mild smak. Beholder sin fin farge ved koking. Egnet til sylting og som råkost. De unge bladene brukes på samme måte som bladbete. Så ikke for tidlig 91160

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

Rødbete

Beta vulgaris

Beta vulgaris

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

Beta vulgaris

'Detroit 2' Jevn rund form og mørkerød tvers gjennom. Spesielt egnet for sylting. Så ikke for tidlig. Tåler vårfrost bedre enn andre sorter, går ikke i blomst like lett. Unge blad kan brukes som mangold. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91167

'Egyptische Platronde' Tradisjonell, oval form. Mørkerød. Egnet for sylting som hel eller spises fersk. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, plantene kan gå i blomst. De gir da ingen avling. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91175

'Forono' Gir stor avling av gjennomrøde rødbeter. Utmerket til sylting takket være sin avlange form. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, da kan plantene gå i blomst. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91180

'Forono' Gir stor avling av gjennomrøde rødbeter. Utmerket til sylting takket være sin avlange form. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, da kan plantene gå i blomst. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91181

'Moulin Rouge' Jevnt rund form og mørkerød tvers gjennom. Spesielt egnet for sylting. Må ikke såes for tidlig. Tåler vårfrost bedre enn andre sorter, går ikke i blomst like lett. Unge blad kan brukes som bladbete. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91189

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rødbete

Beta vulgaris

Salat, Asparges-

Salat, Baby Leaf

Lactuca sativa

'Moulin Rouge' Rund sort, og mørkt rød helt igjennom. Særlig egnet til sylting. Må ikke sås for tidlig. Tåler eventuell vårfrost bedre enn mange andre sorter, går ikke like lett i blomst. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91191

Krydderplanter

'Celtuce' Det er stammen, med sin saftige kjerne, som er delikatessen, fersk eller kokt. Bladene kan høstes nedenfra etter hvert som planten vokser, men bare enkeltvis ellers slutter stammen å vokse. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91361

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 45

Bladsalat

Hodesalat

Lactuca sativa

Sødme

Salat, Baby Leaf Lactuca sativa

Baby Leaf mix Denne blandningen av ulike salatsorter gir en ferdigblandet salat allerede i kjøkkehagen. Passer godt til planting i tette rader. Klipper du bladene noen cm over tilvekstpunktet, kan du høste enda en gang. Kan også plantes i krukke. 91209

3 /5

Høyde

Salat, BladLactuca sativa

Baby Leaf mix Herlig blanding av ulike salatsorter, 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Little Leprechaun', 'Red Salad Bowl', 'Rouge Grenobloise' og 'Favourite'. Hurtigvoksende, lettdyrket og riktytende. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91210

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Lengde

'Lollo Rossa' Bladsalat er en mellomting mellom plukksalat og hodesalat. Bladene danner en tett rosett av sprø, krusete grønne blader. Denne sorten får en rød tone, spesielt mot kantene. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91225

Scoville° Styrke

45

Vekt

2016-10-24 14:24


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Hode-

Lactuca sativa

Lactuca sativa

J F M A M J J A S O N D

Salat, Hode-

J F M A M J J A S O N D

Salat, Hode-

Lactuca sativa

J F M A M J J A S O N D

Salat, Hode-

Lactuca sativa

Salat, Is-

Lactuca sativa

'Dynamite' Gir fin , jevne hoder med sprø blader. Gjenta såing, gir da avling hele sommeren. Tynn ut tidlig og høst deretter (ca 2 mnd etter såing) hele planter. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91241

'Hilde II' Gir jevne hoder med sprø blad. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter (drøyt 2mnd etter såing) hele planter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91249

'Merville des quatre saisons' Velkjent sort fra 1800-tallet. Rødtonet med bulkete blader. Hodene er relativt løse. Gjentatt såing gir tilgang til frisk salat hele sommeren. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91257

'Oliver' Jevne og fine hoder med velsmakende og sprø blader. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig, høst deretter hele planter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91265

'Calmar' Fin sort som gir grønne, faste og tette hoder. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter hele planter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91273

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

'Amerikanischer brauner' Krusete, lett rødkantede blad. Hurtigvoksende, lettdyrket og riktgivende. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter blad etter hvert. Kan dyrkes i krukke. Trives i moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91289

'Australischer Gele' Gulgrønne og lett krusete blad. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter hele bladrosetter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91297

'Australischer Gele' En velsmakende plukksalat med gulgrønne og lett krusete blader. Gjenta såingen med to ukers mellomrom for å ha tilgang til friske, sprø salatblader hele sommeren. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91298

'Red salad bowl' Rødfarget sort plukksalat. Kan dyrkes på friland og i store krukker på f.eks balkongen. Sorten kan sås og høstes hele sesongen. Trives best i en moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91313

'Salad Bowl' Lysegrønne, eikebladslignende, finflikete og krusete blad. Gjentatt såing gir langvarig avling. Sorten tåler både varme og kulde, passende for dyrking hele sesongen. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91321

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Romano-

Lactuca sativa

Salat, Rosen-

'Chartwell' Romanosalat og bindsalat er andre navn på denne salatsorten. Denne sorten gir middelstore, jevne hoder som står lenge uten å gå i blomst. Ekstra fin smak! 91329

46

Cichorium intybus

Salat, Vinter-

Valerianella locusta

'Palla Rossa 5' En type sikorisalat. Kalles også rosésalat eller radiccio. Danner små hoder med en kjerne som er intenst rød med hvite nerver. Smaken er noe bitter, men spennende i en blandet salat. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord på lunt sted. 91339

Sallat, Romano-

Lactuca sativa

'Vert de Cambrai' Hardfør salatsort egnet for høst- og vinteravling. Plukk blader etter hvert eller skjær av hele planten. Kan dyrkes i benk med såing om høsten for innhøsting tidlig neste vår. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91281

Salvie

Salvia officinalis L.

'Lobjoits Green Cos' Romersk salat, eller romanosalat som den også kalles, har avlange hoder med kraftige, lange og sprø blad. Kan dyrkes langt ut på høsten. Trives best i en moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91337

40 cm

Flerårig

Blåblomstrende med sølvgrønne, litt lodne, aromatiske blader som brukes ferske eller tørkede. Passer til fugl, svin og lam. Vintergrønn, bør dekkes til på vinterstid. Lokker til seg bier og insekter. Trives i porøs jord, tåler tørke og mager jord. 91369

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 46

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 14:24


irekte

J F M A M J J A S O N D

Brassica juncea

J F M A M J J A S O N D

Sareptasennep

J F M A M J J A S O N D

Selleri, Knoll-

Apium graveolens

Sitronmelisse

Melissa officinalis L.

J F M A M J J A S O N D

Selleri, Stilk-

Apium graveolens

J F M A M J J A S O N D

50 cm

Skoghøymole/Syre

Rumex sanguineus Flerårig

30 cm

Flerårig

'Agano', 'Bloody Mary', 'Frizzy Joe' En miks av ulike sorter sareptasennep i vakre farger og former. Smaker som pepperrot. Høst små, spede blad som gir kryddersmak til salaten. Dyrkes i grønnsakshagen eller i potte, både dekorativt og godt. Trives best i varm jord. 91358

'Mars' Delikat rotfrukt som får store, runde og jevne røtter. Bladverket er mørkegrønt og opprett, noe som gjør det mer motstandskraftig mot sykdommer. Trives i muldrik jord, gjerne kalkholdig. 91393

'Golden Self Blanching 2' Velsmakende, aromatisk salatgrønnsak som også brukes som smakstilsetning i mange matretter. Lettdyrket, med tar lang tid. Sorten er selvblekende, og både blad og stilker kan brukes. Trives i moldrik jord. 91385

Dekorativ med vakkert grønt bladverk og rosalilla blomsterspirer. De ferske, sitronduftende, aromatiske bladene brukes i matretter og til te mm. Lokker til seg bier, og er vakker i bedet. Trives i de fleste typer jord, tørre som fuktige. 90259

En svært dekorativ bladvekst. Bladene er friskt grønne med vakre røde nerver. Planten er en flott utsmykning i hvert bed. De spede, sterkt syrlige bladene kan brukes i små mengder som salat. 91508

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Skorsonerrot

Scorzonera hispanica L.

Spinat

Spinat

Spinacia oleracea L.

Spinacia oleracea L.

Spinat, Nyzealandsk

Tetragonia tetragonioides

Squash

Cucurbita pepo

'Lange Jan' God og litt uvanlig rotfrukt som i riktig type jord kan gi stor avling av lange, svarte røtter. De spises som asparges. Ved dyrking i hard jord grener roten seg og blir mindre anvendbar. Trives i porøs, steinfri, dyp og moldrik jord, ikke i hard leirejord. 91505

'Monnopa' Rikt innhold av vitaminer og mineraler. Sorten gir rikelig med mørkegrønne blad uten hanplanter for å gi avling i en lang periode. Kan gjerne fryses. Kan dyrkes i de fleste typer jord, men foretrekker moldrik, fuktig jord. 91409

'Nores' Næringsrik og lettdyrket bladgrønnsak. Gir mellomstore, kraftige, mørkegrønne blad. Går ikke så lett i blomst. Trives i de fl ste typer jord, men foretrekker porøs, moldrik jord. Vannes rikelig. Så i aug/sept for høstavling og evt overvintring. 91417

Neuseelaender Takknemlig sommergrønnsak som brukes likt som vanlig spinat. Går ikke lett i blomst, og er derfor bra også på midtsommeren. Trives best i porøs og næringsrik jord. Kan direktesås, men forkultivering anbefales. 91425

'Black Beauty' Vakkert mørkegrønn squash, brukes fersk som agurk eller tilberedt i matretter. Lettdyrket og takknemlig grønnsak som gir rikelig avling. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, gjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91437

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Squash

Squash

Cucurbita pepo

'Diamant' F1 Lettdyrket og avlingsrik. Kan brukes fersk som agurk eller i matlaging. Mellomgrønt skall, og store, dekorative blader som lett kveler ugress. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91445

Krydderplanter

'Pic n Pic' Lekker gul squash, perfekt for den lille kjøkkenhagen eller i en større potte. Plukk fruktene når de er 10-15 cm store. Gir frukter hele sesongen. Trives på varmt, solfylt og lunt sted i moldrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91452

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 47

Bladsalat

Cucurbita pepo

Hodesalat

Sødme

Squash

Cucurbita pepo

'Eight Ball' F1 Herlig, rund sort med konsistens som likner fruktkjøttet hos et eple. Eplesquashen har en rik smak og brukes i salater, fylles og gratineres, stekes eller kokes lett. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. 91453 3 /5

Høyde

Squash Cucurbita pepo

100-150 cm

'Gold Rush' F1 Lettdyrket og avlingsrik. Kan brukes fersk som agurk eller i matlaging. Vakker gulfarge og god smak. Store, dekorative blader som lett kveler ugress. Trives på et varmt, lunt, solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91461

'Black Forest' F1 En fin sort av sommersquash som er klatrende, noe som gjør den enkel å høste. Planten trenger støtte og noe å vokse mot, f.eks et espalier. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91469

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Lengde

Scoville° Styrke

47

Vekt

2016-10-24 14:24


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Cucurbita pepo

Stevia rebaudiana

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Stevia

J F M A M J J A S O N D

Squash

J F M A M J J A S O N D

Timian

Thymus fragrantissimus L. Flerårig

25 cm

Timian, KrydderThymus vulgaris L.

Flerårig

25 cm

Flerårig

'Latino' F1 Populær grønnsak som gir stor avling. Dekorative frukter med kraftige rygger. Høstes tidlig med blomsten på. Brueks frisk som agurk eller i gryter og wok. 91477

'Partenon' F1 Tidlig sort som gir frukter uten pollinering. Gir derfor stor avling selv på en sommer med dårlig vær, da den ikke er avhengig av pollinerende insekter. Passer derfor også fint til å dyrkes i drivhus. 91485

Stevia En vakker dekorativ bladvekst som dyrkes i krukke, både inne og ute. Planten kommer opprinnelig fra Syd Amerika. Der brukes den som naturlig søtningsmiddel og det sies at det er 300 ganger søtere enn sukker. 91510

Lettdyrket, vintergrønn krydderplante med lyserosa blomster som lokker til seg bier og andre instekter. De mørkegrønne bladene er aromatiske og har en frisk sitrussmak. Tåler tørke; egnet for skråninger, murer, og steinpartier. Bladene anvendes ferske eller tørkede. 91523

Vintergrønn med små, mørkegrønne, aromatiske blader og rosalilla blomster. Lokker til seg bier og andre insekter. Bladene brukes ferske eller tørkede i kjøttretter, potetretter, ertesuppe og sauser. Trives i porøs, gjerne mager jord. 91521

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Timian, Smal-

Thymus serpyllum L. 3-10 cm

Tomat, Ampel-

Solanum lycopersicum Flerårig

30-45 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

3 cm

90-120 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

2 cm

60-90 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

4 cm

50-60 cm

6 cm

Lavtvoksende dvergbusk med utbredt voksemåte. Danner etter hvert herlig krydderduftende matter og er en fin bunndekker. Vakre rosa-purpurfargede blomster. Trives i mager, sandholdig og tørr jord på solrike steder. 91513

'Losetto' Fin tomatsort med god fruktsetting, spesielt egnet til å dyrkes i ampel på balkong eller altan. Gir rikelig avling av søte, små tomtater. 91539

'Ildi' Gir mengder av tomater med frisk og god smak. Opptil 120 frukter på én og samme klase! Dyrkes i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Høstes etterhvert, ca 4mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91696

'Tiny Tim' Lettdyrket sort for krukke på balkong, i vinduskarmen, i drivhus eller utendørs på et ekstra lunt sted. Rikelig med avling ca 2mnd etter såing. Tomatene er små med søt smak. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes ikke. 91726

'Balkonzauber' Utmerket, kompakt og lav sort til krukke på balkong/altan eller friland. Høstes etterhvert, ca 3mnd etter såing. Tomatene er mellomstore, søte og smakfulle. Trives i næringsrik, veldrenert jord og på et lunt sted. Tyvene skal ikke fjernes. 91576

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum 75-100 cm

Tomat, Busk-

4 cm

'Gold Nugget' Tidlig sort med kirsebærstore, gullgule tomater. Frukten er saftig og søt. Egnet til å dyrke ute på beskyttet sted. Trives i næringsrik og veldrenert jord. Tyvene skal ikke fjernes. 91586

48

Solanum lycopersicum

60-90 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

4 cm

'Incas' F1 Herlige plommeformede tomater med ekstra mye fruktkjøtt, modnes tidlig. Perfekte til å spises friske, men også i suppe, gryter, til steking. Tyvene skal ikke fjernes. 91596

75-100 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

5 cm

50-60 cm

'Maskotka' Ypperlig sort, dyrket frem spesielt for dyrking i potte på balkong, altan eller i drivhus. Rik avling av ekstra søte, små tomater fra ca. 3mnd etter såing. Tyvene trenger ikke å fjernes. 91606

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

5 cm

'Heartbreaker' F1 Fantastisk, liten hjerteformet tomat i intens rødt med vakker voksemåte. Meget egnet til potter da den ikke blir så høy. God motstandsevne mot meldugg. Skuddene i bladvikene, "tyvene", må ikke fjernes. Behøver ikke støtte. 91618

7 cm

'Andine Cornue' Spennende tomat som minner om en lang, spraglete paprika. Fruktkjøttet modnes tidlig og er mer fyldig med få kjerner. Deilig å spise rett fra planten eller grilles med olivenolje og salt. 91635

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 48

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 14:24


FOTO: Anna Forslund

SLIK LYKKES DU MED TOMATENE:

Fire tips 1.

VELG SORT ETTER HVOR MYE PLASS DU HAR

Har du trangt om plassen er potte- eller busktomater et godt valg. De kan vokse i potte, i vinduskarmen, eller på balkongen. Ampeltomater er også fine om du har begrenset med uteplass. Har du stor plass, for eksempel et drivhus, kan du i tillegg velge mer høytvoksende tomatsorter.

2. Begynn å forkultivere i mars-april. Bruk et FORKULTIVER TOMATFRØENE INNENDØRS

minidrivhus som for eksempel Rootmaster eller en pluggbox, eller så direkte i småpotter. Bruk såjord. Vil du komme igang ekstra raskt og enkelt er de forsådde pluggene i Easy to Grow et godt alternativ. Les mer om Easy to Grow på side 22.

3.

PLANT OM TOMATPLANTENE

4.

TILVENN GRADVIS PLANTENE TIL LIVET

Når tomatplantene begynner å vokse opp vil de få mye lys, men ikke like mye varme. De plantes om i plantejord når de første små karakterbladene er vokst frem. Sett hele planten i en potte med jord, og gjerne så dypt at nesten bare bladene stikker opp over jordflaten. Da dannes røtter ut fra stammen, og kan utvikles bedre. Hold jorden fuktig og tilsett litt tomatnæring når du vanner fra og med andre uken etter omplantingen. Plant om igjen når planten er større og fyll på godt med jord, opp til det nederste bladparet.

UTENDØRS

Med nattetemperaturer rundt 8 grader eller mer kan du sette ut tomatplantene i drivhus eller på et rolig men solrikt sted ved husveggen eller på balkongen. Plantene tilvennes utemiljøet ved å stå ute noen timer daglig i noen dager, men pass på at de ikke står i for sterkt sollys. Skal tomatplantene stå i potter trenger plantene nå større potter. Mindre busk- eller pottetomater vil gjerne ha potter på ca 5-10 liter, en plante i hver potte, og høye tomatplanter krever minst 20 liter jord. Gjødsle hele sesongen for sterkere planter og flere og finere tomater.

2017  HAGEGLEDER

Hagegleder_red sidor i frodel_ny.indd 49

49

2016-11-02 10:20


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

Tomat, Høy 150-200 cm

8 cm

J F M A M J J A S O N D

Solanum lycopersicum

150-200 cm

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

8 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

8 cm

'Green Zebra' Sort med spennende utseende. Egnet for dyrking i drivhus. Sorten gir mellomstore gulgrønne tomater med grønne striper. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91640

'Green Envy' Når smaken på denne tomaten skal beskrives, hagler superlativene! Spektakulær, vindunderlig, unik... Sorten gir små, litt avlange tomater med smaragdgrønn farge. 91642

'Shirley' F1 En favorittomat for mange! Gir røde, glatte, og middels store frukter. Modner tidligere enn mange andre sorter. Sås med fordel i drivhus. Motstandsdyktig mot meldugg. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal fjernes. Sorten behøver støtte. 91644

'Hildares' F1 Klassisk rød tomat som gir tidlig avling. Passer i drivhus eller ute på lunt sted. Trenger støtte. Skuddene i bladhjørnene, "tyvene", skal fjernes. 91645

'Tigerella' Spennende sort for tidlig avling. Egnet for dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Avling av mellomstore røde tomater med gylne striper, ca 2,5mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91646

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

150-200 cm

4 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

3 cm

'Indigo Rose' En mørklilla, nesten auberginesvart tomat, stappet av antioksidanter. Høstes når fargen går fra blålilla til rødbrun - tomaten har da en perfekt balanse mellom sødme og syrlighet. 91649

'Olivade' F1 Herlig tomat til matlaging. Dyrkes først og fremst i drivhus eller utendørs på et meget velegnet sted. Gir rikelig med avling av store, plommeformede tomater, ca 3,5mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91746

'Sparta' F1 Meget riktbærende og fin sort, først og fremst for drivhus, men også for dyrking utendørs på et velegnet sted. Gir avling av mellomstore tomater med utmerket smak etter ca 3mnd. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91756

'Sungold' F1 Verdens søteste tomat - i følge flere tester. Egnet for dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Rik avling av saftige tomater med tynt skall, ca 4mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91706

'Supersweet 100' F1 En meget riktbærende og fin sort, først og fremst for drivhus eller utendørs planting på et lunt sted. Høst de ca 4cm store tomatene etterhvert, ca 3,5mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91716

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 4 cm

'Chocolate Cherry' Små, søte tomater med striper av mørk sjokolade. Høst inn etter hvert, ca. 2,5mnd etter såing. Dyrk i næringsrik jord, gjerne i en stor potte. Vann og gjødsle regelmessig. Planten trenger støtte. Skuddene i bladhjørnene, "tyvene", må tas bort. 91666

50

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

150-200 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

3 cm

'Gardener´s Delight' Storfavoritt i mange land. Til dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Rikelig avling ca 2,5 mnd etter såing. Gir tomater med fantastisk god smak. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91676

150-200 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

9 cm

'Marmandino One' F1 Uvanlig vakker og velsmakende bifftomat for dyrking utendørs. Tomatene er 7–9cm store med kraftige grønne rygger. Tyvene må fjernes. 91556

Tomat, Potte-

Solanum lycopersicum

9 cm

50-60 cm

'Orange Queen' Lekker oransje bifftomat, egnet for dyrking i drivhus, men også ute på svært gunstige steder. Gir rik avling av store, herlige tomater. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene skal fjernes. 91566

3 cm

'Bitonto' Lav og tett sort, utmerket for dyrking i potte. Tomatene er små og kirsebæraktige. 91661

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

31-50-Grönsaker_2017-No.indd 50

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 14:24


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Akeleie

Blomster

Aquilegia × cultorum

70 cm

Flerårig 5 cm

'Mckana Giants' Sped og elegant, trives sammen med roser. Gir store blomster med lange sporer. Fargene er blandede, mange blomster er tofargede. Lite krevende, men ønsker gjerne litt fuktig jord. Gir mer langvarig blomstring i et mindre solrikt område.

side 51-69

93074

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Akeleie

Aquilegia vulgaris

30-35 cm

5 cm

Asalia, Sommer-

5 cm

Callistephus chinensis

Asters

Semi-Tall mix Blanding av tidlige asterssorter. De er alle doble med både sterke og duse farger. Takknemlig snittblomst som holder lenge i vase. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå soppangrep. 93106

25 cm

7 cm

1-årig

5 cm

8 cm

1-årig

J F M A M J J A S O N D

8 cm

Asters

1-årig

70 cm

1-årig

8 cm

Princess mix Gir store, fylte blomster i blandede farger med stødige stilker. Meget holdbar, utmerket til snitt, vakker i bedet. Blomstrer lenge. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå soppangrep. 93162

2017 NELSON GARDEN

Høyde

1-årig

8 cm

Callistephus chinensis

Matador mixed Vakker og stor asters i blandede farger. Fin i bed og til snitt. Har store, doble blomster på stødige stilker. Motstandsdyktig mot soppsykdommer. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested hvert år for å unngå soppangrep. 93130

Asters

90 cm

70 cm

American Branching mix Vakker og solid med store, velfylte blomster i varierende farger. Buskformet voksemåte. Fin bed- og snittblomst, lang holdbarhet. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Vannes rikelig. Bytt voksested fra år til år, for å unngå soppangrep.

J F M A M J J A S O N D

93098

Callistephus chinensis

Chinensis mix Blomstene er store, enkle og åpne med gult senter. Blandingen inneholder mange fin , klare farger. Sorten er motstandsdyktig mot sykdom. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå sykdommer. 93122

Asters

60 cm

40 cm

Asters

Callistephus chinensis

1-årig

'Sybil Sherwood' En vakker sort med store, doble, asalealiknende rosa blomster. Noe krusete kronblad som er lett skimrende. Vakker både i bed og som snittblomst. Trives i næringsrik, moldrik og veldrenert jord, på et lunt sted. Krever mye sol.

J F M A M J J A S O N D

93210

Callistephus chinensis

Dwarf chrysanthemum mix Lav og buskete med store, doble blomster i blandede farger. Fin som kantvekst og som høstblomst i balkongkassen og i krukker på altanen. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Vannes rikelig. Bytt voksested fra år til år, for å unngå soppangrep. 93114

5 cm

Asalia, Sommer-

Callistephus chinensis 1-årig

'Rembrandt' Lekkert kirsebærrosa og hvite, azalealignende blomster på opprette stilker. Fin i bed og til snitt, ekstra holdbar hvis man fjerner bladene under vannflaten. Lettdyrket og riktblomstrende.

Asters

45 cm

Clarkia amoena

1-årig

93202

J F M A M J J A S O N D

Clarkia amoena

1-årig

J F M A M J J A S O N D

Asalia, Sommer-

93194

J F M A M J J A S O N D

8 cm

Mix Riktblomstrende og vakker. Doble blomster med noe krusete kronblad i blandede nyanser av rød, rosa, oransje og hvit. Trives i en næringsrik, moldrik og veldrenert jord i full sol og på et lunt sted.

93080

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Clarkia amoena Flerårig

'Winky Double Red-White' Den vanlige akeleien er kjent som en gammeldags "bondehageplante". Sorten er meget vakker med doble blomster i hvitt, rosa og vinrødt. Trives i moldrik, veldrenert jord. Blomstrer året etter såing.

50-60 cm

J F M A M J J A S O N D

51

Blomsterstørrelse

51-69-Blommor_2017-No.indd 51

2016-10-24 18:44


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Asters

Callistephus chinensis

60 cm

J F M A M J J A S O N D

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

9 cm

60 cm

J F M A M J J A S O N D

Balsamin

Impatiens balsamina L. 1-årig

8 cm

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Blodbeger

Rhodochiton atrosanguineum 1-årig

3 cm

300 cm

Blomkarse, KanariTropaeolum peregrinum L.

Flerårig

200-300 cm

6 cm

1-årig 2 cm

Ostrich Feather mix Store, dekorative blomster. Kronbladene er litt lange og lett bøyde, og minner litt om strutsefjær. Utmerket til snitt, dekorativ i bedet. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå soppangrep. 93178

'Prinette' mix En fargeflom i rødt, rosa og lilla. Utmerket som sent blomstrende innslag i sommerblomsterbedet. Passer også fortreffelig i sensommerbuketten. Trives best i en næringsrik og veldrenert jord. Bytt vokseplass hvert år for å unngå sykdommer. 93186

Mix Gammeldags, lettdyrket og praktfull. Kan dyrkes som potteplante eller plantes ut etter frost. Doble blomster i rosa, rødt, hvitt og oransje. Riktblomstrende. Kan direktesås, men bør forkultiveres. Trives i porøs, moldrik jord. 93242

Praktfull, gammeldags slyngplante. Dyrkes i stor krukke med støtte av espalier. Rankene kan bli flere meter lange og har spisse, hjerteformede blad og blomster i mørkerødt. Trives i en solrik vinduskarm, vannes med måte. Overvintres svalt. 95733

Fyldig og hurtigvoksende, kan bli svært høy og dekker raskt et stort område. Bladene er femfli ete, lyst grønne og utgjør en fin bakgrunn for de gule, sommerfuglliknende blomstene. Trives i velgjødslet og porøs hagejord. 93776

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus 200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus 1-årig

5 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus 1-årig

5 cm

30 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus 1-årig

5 cm

75 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus 1-årig

5 cm

30-40 cm

1-årig 5 cm

Blomster i gule, oransje og røde nyanser. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalie og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93784

Blomster i gule, oransje og røde nyanser. Fin å dyrke i f.eks ampel, balkongkasse, mot espalie og som markdekkende vekst. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93785

'Black Velvet' Dramatiske, mørke og fløyelsrøde, Ca 5 cm store blomster med gyllent sentrum og en fin kompakt voksemåte. Fin å dyrke i potte, balkongkasse og som kantplante i bedet. Blomstene kan spises. 93800

Glorius Gleam Fylte blomster i gule, oransje og røde nyanser på halvlange ranker. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalie og som markdekkende vekst. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93808

'Golden Globe' Kompakte planter med doble, gule blomster. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrenert jord. 93816

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus 200 cm

Blomkarse, Stor

5 cm

'Milkmaid' Herlig kremgul blomst med gyllent sentrum. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalier og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorative i salater. 93824

52

Tropaeolum majus 1-årig

200 cm

Tropaeolum majus 1-årig

5 cm

'Out of Africa' Fargesterk og kjær sommerblomst i gule, oransje og røde nyanser. Bladverket er lysegrønt med hvite striper. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalier og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorative i salater. 93832

30-40 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus 1-årig

5 cm

30-40 cm

'Peach Melba' Kompakte planter med lyst gule, ferskenfargede blomster med klare røde flekker. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fi t i mager og veldrenert jord. 93840

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus 1-årig

5 cm

30-40 cm

'Salmon Baby' Kompakte planter med doble, sterkt lakserosa blomster. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives i mager og veldrenert jord. 93848

1-årig 5 cm

Tom Thumb Kompakte planter med blomster i gule, oransje og røde nyanser. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrenert jord. 93856

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

51-69-Blommor_2017-No.indd 52

Blomkarse, Stor

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 18:44


irekte

Tropaeolum majus

30 cm

um rf

Blomsterert

Pa

Blomkarse, Stor

Lathyrus odoratus L. 1-årig

5 cm

40 cm

J F M A M J J A S O N D

um rf

Blomsterert

Lathyrus odoratus L. 1-årig

5 cm

150 cm

J F M A M J J A S O N D

Pa

J F M A M J J A S O N D

um rf

Blomsterert

Lathyrus odoratus L. 1-årig

4 cm

150 cm

um rf

Blomsterert

Pa

J F M A M J J A S O N D

Pa

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L. 1-årig

5 cm

150 cm

1-årig 5 cm

'Whirlybird Mahogny' Halvfylte, propellignende, rødbrune blomster på lave buskete planter. Fin i bed og potte. Blomstene kan spises og er dekorative i salater. Frisk fargeklatt i haven eller på altanen. Bløtlegg frøene i 1døgn i lunkent vann før såing. 93864

Bijou Mix En lavtvoksende og velduftende blanding av blomsterert. Plantene er ganske kompakte og trenger ikke støtte. Blandingen inneholder rosa, røde, blå, fiolette og hvite nyanser. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94018

'Fire and Ice' Spennende farvekombinasjon av hvitt og rosa/lilla. Senere i sesongen blir vingenes dekorative blå kanter bredere og mer markerte. Med sin rike blomstring egner den seg godt til å klynge seg opp på nett eller espalier. Utmerket snittblomst. 94026

'Lord Nelson' Gammeldags sort fra 1907. Sjarmerende med en mengde mindre blomster i blålilla, med en herlig duft. Egnet både for krukke på balkong og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94034

Old Spice Mix Vidunderlig både når det gjelder duft og fargerikdom. Blomstene er ikke så store, men forekommer rikelig. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94042

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L.

25 cm

um rf

Blomsterert

Lathyrus odoratus L. 1-årig

4 cm

25 cm

um rf

Blomsterert

Lathyrus odoratus L. 1-årig

4 cm

100-150 cm

um rf

Blomsterert

Lathyrus odoratus L. 1-årig

5 cm

100-150 cm

um rf

Blomsterert

Pa

Pa

Blomsterert

Pa

um rf

Pa

Pa

Lathyrus odoratus L. 1-årig

5 cm

100-150 cm

1-årig 5 cm

'Villa Roma' White & Rose En duftende, lav blomsterert med utbredt voksemåte i søt, romantisk fargeskala. Pen i ampler eller som markdekke. For rikeligere blomstring klippes visne blomster bort etter hvert. Bløtlegg frøene i ett døgn før såing, så spirer de bedre. 94051

'Villa Roma' scarlet En duftende, lav luktert med utbredt voksemåte. Pen i ampler eller som markdekke. Blomstene har en lekker rød farge. Trives i næringsrik og veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. For rikeligere blomstring klippes visne blomster bort etter hvert. 94052

'Royal Rose' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av rosa, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94066

'Royal Scarlet' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av lysende røde, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94074

'Royal White' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av hvite, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94082

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pa

Blomsterert

Lathyrus odoratus L. 125 cm

um rf

Blomsterert

Pa

um rf

Lathyrus odoratus L. 1-årig

5 cm

125 cm

Royal Mix Vakker og velkjent slyngplante med mengder av duftende, langstilkede blomster i en flott fargeblanding. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94090

um rf

Blomsterert

Pa

Lathyrus odoratus L. 1-årig

5 cm

Royal Mix Vakker og velkjent slyngplante med mengder av duftende, langstilkede blomster i en flott fargeblanding. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94091

150 cm

Breiskolm

Lathyrus latifolius L. 1-årig

5 cm

Stars and Stripes Lekker blanding av blomstererter med striper i ulike nyanser av purpur, rosarødt og lilla. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94106

100-150 cm

Brennende kjærlighet Lychnis chalcedonica L.

Flerårig 3 cm

Enestående vakker, flerårig slyngplante. Hurtigvoksende og riktblomstende i rosa nyanser. Søt i buketter. Dufter ikke. 95857

90 cm

10 cm

Flerårig

Velkjent, gammeldags og pålitelig plante. Den blomstrer med ildrøde blomster på midtsommeren. Fin i bedet og til snitt. Meget værtålig, blomstrer også dersom sommeren er kald og regnfull. Trives i porøs jord, men er lite krevende. 95476

2017 NELSON GARDEN

Høyde

53

Blomsterstørrelse

51-69-Blommor_2017-No.indd 53

2016-10-24 18:44


J F M A M J J A S O N D

Brudeslør

Gypsophila elegans

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Brudeslør

Gypsophila paniculata L. 1-årig

1,5 cm

90 cm

J F M A M J J A S O N D

Busknellik

Dianthus barbatus Flerårig

0,5 cm

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Busknellik

Dianthus barbatus 2-årig

2 cm

40 cm

um rf

Dagfiol

Pa

J F M A M J J A S O N D

Hesperis matronalis L. 2-årig

2 cm

60 cm

2-årig

Søt plante som brer seg utover, med små blad på tynne stilker, noe som gjør at den ser spinkel men fin ut. De hvite blomstene er små og passer fint i sommerbuketten. Kan også brukes i bedet. Trives i en lett og veldrenert jord med mye sol. 95376

Snowflake Lettdyrket. Fin i bed og vakker som snittblomst. Også fin som tørket evighetsblomst. Hvite, doble blomster, nesten som små snøballer. Planten blir etter hvert ganske frodig. Lite krevende når planten har utviklet seg. Blomstrer året etter såing. 93446

Mix Populær, gammeldags plante i nyanser av rødt, rosa, hvitt, og ulike tofargede kombinasjoner. Meget holdbar snittblomst. Blir gjerne flerårig ettersom den sprer seg selv. Pass på så du ikke luker bort selvsådde frøplanter. Trives i næringsrik, fuktig jord. 93422

'Herald of Spring' Populær, gammeldags plante i rosa, fløyelsrød, hvit og mange ulike tofargede kombinasjoner. Meget holdbar snittblomst. Blir gjerne flerårig ettersom den sprer seg selv. Pass på så du ikke luker bort selvsådde frøplanter. Trives i næringsrik, fuktig jord. 93428

Vidunderlig velduftende, gammeldags plante. Blomstrer med fiolette blomster på forsommeren. På varme sommerkvelder sprer den deilig duft rundt i hagen. Planten er toårig, men sprer seg selv. Lite krevende og hardfør. 94228

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fagerklokke

Campanula persicifolia L. 40-80 cm

Fargekrage

Glebionis carinata

Flerårig

5 cm

55 cm

Fiol, Ampel-

Viola tricolor 1-årig

6 cm

15 cm

Fiol, Bukett-

Viola tricolor 2-årig

3 cm

12-15 cm

Flaskegresskar

Lagenaria siceraria 2-årig

3 cm

250 cm

1-årig

Velkjent blomst for hage og eng. En selvsagt plante på naturtomten, egnet til forvilling. Trives i mager, veldrenert og varm jord. 93392

'German Flag' Lettdyrket, fin i bed og til snitt. Langsom utvikling i starten, men gir vakre buskaktige planter med mørkegrønne, finfl ete blader. De tofargede blomstene gir en klar og varm fargeeffekt. Trives best i veldrenert, nærings- og moldrik jord. 94968

'Velour Blue' Gir en søt samling med fiolblå blomster. Avhengig av såtid kan de brukes sammen med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/høst. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord. 95913

'Angel Tiger Eye' F1 Herlig fargekombinasjon med unikt mønstrede blomster. Avhengig av såtid kan de brukes sammen med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/høst. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95905

Dekorativ med artig form. Plukkes om høsten og henges opp til tørk og til pynt. Den vokser fort mot en vegg eller espalier på et solrikt sted. Trives i moldrik og velgjødslet jord på et varmt sted, gjerne i en stor krukke på balkon/altan. 93542

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Flittig Lise

Impatiens walleriana

30 cm

Flittig Lise

4 cm

'Athena' F1 mix Blomstrer rikelig også om den plasseres i skyggen. Tåler regnfullt og kaldt sommervær. Dobble blomster i rosa, røde, oransje og hvite fargetoner, rak voksemåte. Trives i velgjødslet, porøs jord. Vannes rikelig. Til utplanting eller som potteplante. 93554

54

Impatiens walleriana 1-årig

30 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula 1-årig

4 cm

'Cha Cha' F1 mixture Fargerik blanding av blomster i rødt, oransje, lakserosa og hvitt. Takknemlig utplantingsplante som blomster rikelig selv i skygge. Tåler en regnfull og kald sommer, men er meget følsom for frost. Fin som potteplante. 93559

20 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula 1-årig

4 cm

'Bolero' Takknemlig og lettdyrket. Gir rustrøde blomster med guloransje kant i varierende bredde rundt kronbladene. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95571

20 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula 1-årig

4 cm

'Boy o Boy' Takknemlig og lettdyrket. Fyldige blomster, på ca 5cm, i sitrongule, oransje og tofargede nyanser. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95579

15 cm

1-årig 2 cm

'Mowgli Orange' Søt minifløyelsblomst der blomstene blir ca. 2cm i diameter. Sorten gir fylte blomster i rent oransje. Planten er lav og blomstrer selv om været er kaldt og regnfullt. Utmerket i bed og potte. Blomstrer rikelig hele sommeren. 95589

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

51-69-Blommor_2017-No.indd 54

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 18:44


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst

Tagetes patula

20 cm

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst

Tagetes patula 1-årig

4 cm

25 cm

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst

Tagetes patula 1-årig

4 cm

20 cm

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst

Tagetes erecta 1-årig

4 cm

50 cm

Fløyelsblomst

Tagetes erecta 1-årig

7 cm

35 cm

1-årig 7 cm

'Panther' Takknemlig og lettdyrket. Sorten gir brunrøde, fyldige blomster på ca 5cm. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord, men er lite krevende. 95603

'Tiger Eyes' Takknemlig og lettdyrket. Vakker med fyldig sentrum i gullgult og med et mahognyrødt "skjørt" av større kronblader. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95619

'Yellow Boy' Takknemlig og lettdyrket. Sorten gir gule, fyldige blomster på ca 4cm. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord, men er lite krevende. 95627

'Inca Gold' F1 Takknemlig og lettdyrket. Gir store, meget fyldige, klargule blomster. Blomstene sitter høyt over bladverket. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95635

'Vanilla' F1 Spennende farge på fløyelblomst. De kremhvite blomstene lar seg lett kombinere med andre farger i bed og urner. 95643

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst, Busk-

Tagetes tenuifolia

20 cm

Fløyelsblomst, LakrisTagetes lucida

1-årig 1 cm

40 cm

Fløyelsblomst, SignetTagetes tenuifolia

1-årig 0,5 cm

20-30 cm

Forglemmegei

Myosotis sylvatica

1-årig 1 cm

15 cm

Forglemmegei, Kinesisk Cynoglossum amabile

2-årig 0,7 cm

40 cm

1-årig 1 cm

'Lemon Star' En herlig sitrongul liten fløyels-blomst (ca. 2 cm brede). Busklignende voksemåte, finfl ete bladverk og rikelig blomstring. Utmerket kantplante i bedet og dekorativ som blomstrende lav hekk. 95555

'Sweet Mace' Brukes som krydder og til te. Både blomster og blad har duft og smak av estragon, og brukes ferske eller tørkede. Kalles også mexikansk estragon og anisillo. Fin i rabatt eller i store krukker på balkong/altan. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. 95539

'Tangerine Gem' De finfl ete bladene har en skarp, krydret sitronsmak, og er god i salat og til fisk. Blomsten brukes i salater og som dekorasjon. Vokser puteformet og blir overstrødd med små, enkle, oransje blomster. Hardfør, vannes ved tørke. 95563

'Blue Ball' Små blå, stjerneaktige blomster. Den er lav med en avrundet, kompakt voksemåte. Trives både i skyggefulle og solrike områder. Fin som kantvekst og i framkant av eller under større busker. Trives i de fleste typer jord, gjerne litt fuktig. 93608

'Firmament' Lettdyrket og takknemlig med små, klarblå, stjerneaktige blomster og rak voksemåte. Blomstrer stort sett hele sommeren. Dekorativ som kantvekst i bedet og fin i buketter. Ikke kravstor når det gjelder jord, trives i skyggen. 93614

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gilia, Nyste-

Gilia capitata

50 cm

Gjøksyre

Oxalis valdiviensis 1-årig

2 cm

20-30 cm

Søt plante, rak voksemåte med skjørt bladverk og 1-2cm brede, lyst lavendelblå blomsterkuler. Kan også sås på høsten for tidlig blomstring påfølgende år. Bør da vinterdekkes. Trives best i veldrenert, velgjødslet jord på et solrikt og lunt sted. 93410

Gullboll

Craspedia globosa 1-årig

2 cm

Ettårig sommerblomst til bed eller krukke. Små, fin gullgule blomster og et bladverk lignende kløver. Kan også forkultiveres for tidligere blomstring. 94312

60 cm

Gullkappblomst

Dimorphotheca sinuata 1-årig

3 cm

'Billy Buttons' Gir smale, høye stilker med en klargul, rund ball på toppen. Fin i oppsatser og buketter da den er meget distinkt i form og farge. Vakker også i gruppe i bed eller steinparti. Fin også som frisk snittblomst. Trives i porøs jord. 95232

25 cm

Hagepute

Aubrietia x cultorum 1-årig

5 cm

Nett og fargesterk med prestekrageliknende kronblad. Blomsten vender seg mot solen. I dårlig vær lukker den seg. Egnet i blomsterbed og som markdekker. Kan både direktesås og forkultiveres. Trives i velgjødslet, porøs jord. 95352

10-12 cm

Flerårig

1 cm

'Blue Cascade' Riktblomstrende og vintergrønn markdekker. Gir lysende fargeklatter på våren og forsommeren. Honningduften lokker til seg insekter. Fin i steinparti. Trives i næringsrik, lett, sandblandet og veldrenert jord. Blomstrer året etter såing. 93218

2017 NELSON GARDEN

Høyde

55

Blomsterstørrelse

51-69-Blommor_2017-No.indd 55

2016-10-24 18:44


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Hagepute

Aubrietia x cultorum 10-12 cm

Hagesplittblomst

Schizanthus pinnatus Flerårig

1 cm

40 cm

J F M A M J J A S O N D

um rf

Heliotrop, Duft-

Heliotropium arborescens L.

1-årig 3 cm

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Pa

J F M A M J J A S O N D

Hjelmbønne

Lablab purpureus

1-årig 10 cm

250-300 cm

Høststråblomst

Xerochrysum bracteatum 1-årig

80 cm

1-årig 4 cm

'Red Cascade' Riktblomstrende og vintergrønn markdekker. Gir flotte fargeklatter på våren og forsommeren. Honningduften lokker til seg insekter. Fin i steinparti. Trives i næringsrik, lett, sandblandet og veldrenert jord. Blomstrer året etter såing. 93226

Dr.Badger´s hybrids Blomstringsvillig. Blanding av fiolette, rosa, gule og hvite toner i ulike kombinasjoner, mange er flerfargede. Lettdyrket bedplante som er penest dyrket i gruppe. Vakker også i krukker, urner og balkongkasser. Trives best i porøs, sandrik og moldrik jord. 93536

'Marine' Velduftende plante med store, fiolettblå blomsterskjermer. Bladene er dypt grønne og grove. Den må forkultiveres og bruker ganske lang tid på å utvikle seg, men det er verdt det. Trives i velgjødslet og moldrik jord. 93644

Fascinerende slyngplante med rosalilla, duftende blomster, samt dekorative, mørkt purpurfargede belger (kan spises kokte). Utmerket espalierplante. Trives i næringsrik, veldrenert jord på et solrikt, rolig og lunt sted. 93656

Vakker og fargesterk i bed, som snittblomst og til tørking. Plantene blir høye med mange doble blomster i lyse varianter av gul, rød, rosa, hvit og oransje. Trives i porøs og moldrik jord. Vannes når planten er liten. 93704

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ipomoea

Ipomoea tricolor 300 cm

Ipomoea

Ipomoea quamoclit 1-årig

7 cm

200 cm

Ipomoea

Ipomoea nil 1-årig

200-300 cm

Jomfruen i det grønne Nigella damascena L.

1-årig 8 cm

45 cm

Jødekirsebær

Physalis alkekengi franchetii

1-årig 4 cm

60 cm

Flerårig 5 cm

'Heavenly Blue' Strålende himmelblå blomster. Hver enkelt blomst er åpen bare én dag. Passer utmerket i f.eks. i store potter på balkong, altan og innglassede uterom. 93302

'White Feather' Slyngende klatreplante med tynne, fjærformede blader som kan bli opptil 10cm lange. Klokkeformede blomster med hvite, stjerneaktige kronblader. Besøkes gjerne av fugler og sommerfugler. Utmerket i potte på altanen, i uterommet. 95869

'Split Second' Herlig klatreplante med rosa, doble blomster. Passer utmerket i store potter på balkong, altan og i uterom. Trives best i næringsrik, veldrenert jord på varme og beskyttede steder. Gi planten støtte å klatre på. 95877

'Miss Jekyll' Lettdyrket. Skjørt grønt bladverk og nette, små, blå blomster som etterfølges av dekorative frøkapsler som er flotte som evighetsblomster. Søt i bed og i buketter som frisk snittblomst. Lite krevende, men trives i moldrik, porøs jord. 93698

Lettdyrket. Får lysende, oransjerøde "lykter" som omkranser de små blomstene. Har en litt spredt voksemåte. Høstes for tørking når "lyktene" har blitt oransje. Lite krevende, men gir flest "lykter" når den dyrkes i kalkholdig jord. 93692

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kaliforniavalmue

Eschscholzia californica

30 cm

Kaliforniavalmue

5 cm

Fargesterk med et valmueliknende utseende i oransje nyanser. Vakker i bed, fin til snitt dersom den plukkes i knopp. Blomsten lukker seg om kvelden. Lettdyrket og lite krevende. Trives best i mager jord, vannes ved tørke. 95516

56

Eschscholzia californica

1-årig

20 cm

Kamille

'Rosa Romantica' Vakker sommerblomst i romantiske rosa toner. Den blomstrer rikelig hele sommeren. Blomstene lukker seg mot kvelden. Takknemlig i bed, fi og holdbar som snittblomst hvis den plukkes i knopp. 95524

50 cm

um rf

Kattemynte, Hage-

Nepeta × faassenii 30-40 cm

Sterkt aromatisk plante som frøsår seg lett. Har flere medisinske virkninger, bl.a betennelseshemmende og beroligende. Grenete voksemåte. Prestekragelignende blomster. Lite krevende, trives i de fleste typer jord på solrike steder. 93728

Kattost, Rød Malva sylvestris

Flerårig 1 cm

100 cm

Velkjent og populær kantvekst med sølvgrønne blad og lavendelblå blomster. Kalles kattemynte fordi katter liker å rulle seg i den. Stort bruksområde i hagen, både som kantvekst og i bedet. Trives i tørre, lette jordtyper. 94284

2-årig 4 cm

'Purple Satin' Satengglinsende og vakre blomster. Passer like bra i bed som i mer naturlige omgivelser. Gammel medisinplante. Trives i næringsrik og veldrenert jord på et lunt sted. 94164

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

51-69-Blommor_2017-No.indd 56

Matricaria chamomilla

1-årig 5 cm

Pa

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 18:44


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Klokkehonningurt

Phacelia campanularia

20 cm

Klokkeranke

Cobaea scandens

1-årig

200-400 cm

2,5 cm

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

70 cm

60 cm

Centaurea cyanus

3 cm

40 cm

7-8 cm

60-80 cm

Lace Mixture Se gjerne nøye på denne vakre blomsten. Som små blondeparaplyer gir den et romantisk preg til bed og bukett. Dufter nydelig, og lokker til seg både sommerfugler og bier til hagen. Kan behøve støtte. Klipp bort visne blomster etterhvert. 93397

J F M A M J J A S O N D

Centaurea cyanus

3 cm

70-80 cm

Kornblomst

3 cm

80 cm

1-årig 3 cm

'Black Boy' Velkjent plante med lekre blomster i mørk purpur. Lettdyrket, og spinkel, vevende voksemåte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93362

'Blue Boy' Vidunderlig i buketter og lett å dyrke. Hurtigvoksende og begynner å blomstre tidlig i sesongen. Sås allerede i aug-sept for å få den klar til neste St. Hans. Trives i næringsrik, veldrenert jord, er lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93368

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kronkrage

Glebionis coronaria 1-årig

3 cm

Centaurea cyanus 1-årig

Kornblomst

1-årig

Centaurea cyanus

Kornblomst

1-årig

Kornblomst

1-årig

caeruleus

Kornblomst Centaurea cyanus

Trachymene caerulea (Didiscus

7 cm

J F M A M J J A S O N D

Kniplingsblomst

1-årig

Populær og hurtigvoksende. Dypt blåfi lette, klokkeformede og meget dekorative blomster. Utmerket på balkong og altan, også utendørs på et solrikt sted. Kan dyrkes som potteplante i en solrik vinduskarm. Trives i gjødslet, porøs jord. 93752

J F M A M J J A S O N D

Liten og søt med vakre dypblå blomster. Blomstrer rikelig og passer utmerket som kantvekst, ettersom den har en avrundet, buskaktig voksemåte. Lokker til seg bier og andre insekter som gir liv i hagen. Trives i de fleste typer jord, lite krevende. 93740

J F M A M J J A S O N D

80 cm

Kuletistel

Echinops bannaticus 1-årig

5 cm

80-100 cm

Flerårig 5 cm

Mix Populær, gammeldags sommerblomst, fin også i buketter. Doble blomster i rosa, røde, hvite og blå nyanser. Lettdyrket og vakker fargeklatt i hagen. Trives i næringsrik, veldrenert jord, er lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93374

'Polka Dot' Populær, gammeldags sommerblomst, fin i buketter og som evighetsblomst. Doble blomster i rosa, røde, fiolette, hvite og blå nyanser. Sorten har en buskaktig voksemåte. Lettdyrket og vakker fargeklatt. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93380

'Classic Romantic' Søte blomster i rosa toner – flotte i sommerens buketter. Sorten er hurtigvoksende og starter blomstringen tidlig i sesongen. Den enkelte blomsten visner fort, men det dannes nye hele sommeren. Så på høsten for å få blomster til neste sommer. 93387

Lettdyrket og takknemlig. Har et finflikete, dekorativt bladverk. Blandingen inneholder mer eller mindre fyldige hvite og gule blomster, og ulike tofargede kombinasjoner. Meget vakker og holdbar snittblomst. Trives best i velgjødslet hagejord. 93764

Herlig, gammeldags plante som gir kulerunde, sølvblå blomster. Robust og dekorativ i bed, alene eller tørket som evighetsblomst. Bladene er mørkegrønne med sølvhvit underside. Lite krevende, tåler en del tørke når planten er vel utviklet. 93416

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

um rf

Pa

Lavendel

Lavandula angustifolia

40 cm

Lavendel

Lavandula angustifolia Flerårig

Velduftende og vakker. Lokker til seg bier og sommerfugler. Blomstene brukes bl.a i krydderblandingen "Herbes de Provance" og i duftposer. Lavendelblå blomster. Passer fint i staudebed. Trives i porøs og varm jord. 93882

30-35 cm

um rf

Lavendel, SommerLavandula multifida

Flerårig

'Ellagance Ice' Fantastisk velduftende og vakker krydderplante som lokker til seg bier og sommerfugler. Blomstene er hvite og dekorative i salater. Trives i varm og porøs jord. 93888

50-70 cm

1-årig

'Spanish Eyes' En riktblomstrende sommerlavendel med herlig duft. Blomstene blir vakkert blålilla. Trives i næringsrik, sandblandet og veldrenert jord på beskyttede steder. Dyrkes som ettårig. 93900

um rf

Levkøy, Sommer-

Pa

Pa

Matthiola incana

40 cm

2 cm

1-årig

'Ten Week' Duftende og riktblomstrende, vakker også til snitt. Rake blomsterstengler med blomster tett langs med stilken. En lavtvoksende sort. Blandingen inneholder nyanser av gulhvit, mørk fiolett, rosa og rødt. Trives i velgjødslet, porøs jord. 94140

Lin, Spinne-

Linum usitatissimum L.

70 cm

1-årig

2 cm

Nett og lettdyrket, med vakre blå blomster. De brune frøkapslene brukes som evighetsblomst. Stilken er smal med et tynt bladverk. Blomstene sitter i rake, kostliknende samlinger. Nøysom, men trives best i porøs jord. 93954

2017 NELSON GARDEN

Høyde

57

Blomsterstørrelse

51-69-Blommor_2017-No.indd 57

2016-10-24 18:44


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lobelia, Henge-

Lobelia erinus 5-10 cm

Lobelia erinus

1 cm

5-10 cm

J F M A M J J A S O N D

Lobelia, Henge-

1-årig

J F M A M J J A S O N D

Lobelia, Kant-

Lobelia erinus 1-årig

1 cm

10 cm

J F M A M J J A S O N D

Lobelia, Kant-

Lobelia erinus 1-årig

1 cm

10 cm

Marietidsel

Silybum marianum 1-årig

100-140 cm

1 cm

1-årig 8 cm

'Red Cascade' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Vakker sort med en hengende voksemåte, lysegrønt bladverk og rødfiolette blomster med hvitt øye. Trives best i en næringsrik, veldrenert jord. 93966

'Saphir' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Vakker sort med en hengende voksemåte, lysegrønt bladverk og klarblå blomster med hvitt øye. Trives best i en næringsrik, veldrenert jord. 93974

'Crystal Palace' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, urner og krukker. Populær sort med kompakt voksemåte, mørkt grønt bladverk og rikelig med intenst blå blomster. Trives best i næringsrik, veldrenert jord. 93990

'Snowball' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Planten har en kompakt voksemåte. Hvit lobelia er dessverre vanskelig å få helt hvit. Bli ikke forundret om noen blomster blir blå. Trives best i næringsrik, veldrenert jord. 94006

Vakker og kraftig plante som gir en staselig høyde til bedet. Bladene er fint hvitstripete. I Frankrike kalles den for vill artisjokk, da blomsten kan kokes og spises. Gammel medisinplante. 94200

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mariklokke

Campanula medium L.

70 cm

Matrem

Tanacetum parthenium 2-årig

6 cm

20 cm

Middagsblomst

Dorotheanthus bellidiformis 1-årig

1,5 cm

10-15 cm

Mirakelblomst

Mirabilis jalapa L.

1-årig 3 cm

60 cm

Mix, Engblomster Nelson Mixture

1-årig 4 cm

40-75 cm

Flerårig

Gir en mengde klokker langs en stø og rak stilk. Klokkene i hvitt, rosa og dypblå sitter på korte skaft tett inntil stilken. Blomstrer året etter såing. Holdbar og vakker i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne porøs og moldrik. 94196

'Snowball' Liten og fin, meget egnet som kantvekst i bed og steinparter. Kompakt og lavtvoksende. Den overstrøs av små, hvite, meget fyldige blomster. Bør forkultiveres, men kan direktesås på solrike steder. Trives best i næringsrik jord. 94204

Mix Oppsiktsvekkende, lav plante som passer i bed og steinparti. Små, tykke blad. Blomster i de nydligste nyanser av rosa, gult, oransje, rødt og hvitt. Blomstene er åpne i sol og lukker seg på kvelden og i dårlig vær. Trives i porøs jord, tåler tørke. 93488

Store, iøynefallende, trompetaktige blomster i varierende farger. Planten er storvokst og friskt grønn. De duftende blomstene kan være rosa, gule, kirsebærrøde og hvite. Vakker i bed og i store krukker. Trives best i porøs og velgjødslet jord. 95743

Blomster som hører hjemme i blomsterengen, som kløver, prestekrage, blåklint, gul gåseblom, nyseryllik mm. Blomster med ulike krav til voksested. Alle passer derfor ikke på samme voksestedet, det blir et utvalg av dem som er best egnet. 93266

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Evighetsblomster Nelson Mixture

80 cm

Mix, Honningblomster Nelson Mixture

1-årig

40-75 cm

Planter egnet for tørking. Fargene og formene er mange, egnet til blandede buketter som skal tørkes. De ulike sortene skal alle høstes når de er nyutsprunget. Trives i velgjødslet og porøs jord. Vannes ved tørke. 93272

58

Mix, Slyngplanter Nelson Mixture

1-årig

Nyttig og vakker blanding med utvalgte sorter som lokker til seg, og mater bier. Bier er nødvendig for pollinering i hagen. Inneholder reseda, agurkurt, ormehode, honningurt, sommermalope mm. Trives i porøs, moldrik jord, men flere sorter er lite krevende. 93254

100-200 cm

Mix, Sommerblomster Nelson Mixture

1-årig 40-70 cm

Praktfull blomstrende blanding av høytvoksende slyngplanter med blomsterert, karse mm. Egnet for murer, gjerder og espalier. Kan dyrkes i krukke. Trives best i godt gjødslet, porøs jord, men er lite krevende. 93260

Mix, Sommerblomster Nelson Mixture

1-årig 40-70 cm

Herlig blanding med flere av sommers favorittblomster. F.eks blåklint, ringblomst, asters, zinnia, romersk ridderspore mm. Skikkelig dekorativ i bedet og til å plukke som snittblomster. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93278

1-årig

Herlig blanding med flere av sommers favorittblomster. F.eks blåklint, ringblomst, asters, zinnia, romersk ridderspore mm. Skikkelig dekorativ i bedet og til å plukke som snittblomster. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93279

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

51-69-Blommor_2017-No.indd 58

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 18:44


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Sommerblomster Blue Shades 40-75 cm

40-75 cm

Lavatera trimestris L.

60 cm

J F M A M J J A S O N D

Månedslavatera

1-årig

J F M A M J J A S O N D

Mix, Sommerblomster Pink Shades

1-årig

J F M A M J J A S O N D

Månedslavatera

Lavatera trimestris L.

1-årig 8 cm

60 cm

Nattlys

Oenothera macrocarpa

1-årig 8 cm

15 cm

Flerårig

9 cm

Fantastisk blanding med blå og fiolette fargetoner. Et herlig innslag i bedet. Inneholder lettdyrkede sorter med ulik blomstringstid for lang blomstring. Trives best i porøs og moldrik jord, men mange av sortene er lite krevende. 93290

Fantastisk blanding med lyse- og mørkerosa fargetoner. Et herlig innslag i bedet. Inneholder lettdyrkede sorter med ulik blomstringstid for lang blomstring. Trives best i porøs og moldrik jord, men mange av sortene er lite krevende. 93296

'Mont Blanc' Kraftig og lettdyrket. Sorten er prisbelønnet for sine gode egenskaper som frodighet, holdbarhet og store, hvite, traktformede blomster. Vakker også i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94172

'Silver Cup' Kraftig og lettdyrket. Sorten er prisbelønnet for sine gode egenskaper som frodighet, holdbarhet og vakre, dypt rosa, traktformede blomster. Vakker i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94180

Liten, med krypende voksemåte. Får rikelig med store, gule, traktformede blomster. Passer fi t i steinparter, skråninger og i fremkant av bed. En vakker, intenst gul blomst med mørkt grønne blad. Blomstrer året etter såing. Trives i veldrenert jord. 94220

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Nemesia

Nemesia strumosa 20-30 cm

Nierembergia

Nierembergia linariifolia 1-årig

2 cm

20 cm

Nikkesolveng

Rhodanthe manglesii 1-årig

1,5 cm

30-40 cm

Papirblomst

Xeranthemum annuum 1-årig

2,5 cm

45 cm

Paradisblomst

Cleome hassleriana 1-årig

3 cm

90-100 cm

1-årig 12 cm

Carnival mixed Frodig blomstrende og fargesterk. Dekorativ i både bed, krukker og balkongkasser, gjerne sammen med større planter. Blandingen inneholder nyanser i gult, oransje, rødt og rosa. Trives i moldrik, velgjødslet jord. 94260

'Purple Robe', 'White Robe' Sommerblomst med grasiøst, utbredt voksemåte. Mot et skjørt, grønt bladverk blomstrer de vakre skålformede blomstene i lilla og hvitt til langt ut på høsten. La den smykke ampler, kurver og krukker eller pryde fronten av bedet - de er søt uansett hvor de titter frem. 94295

Nett og lettdyrket evighetsblomst i en blanding av rosa nyanser. Flere, lett nikkende blomster sitter i toppen av en sped stilk. Meget søt i ulike typer arrangement. Ganske ømtålig, håndteres forsiktig. Lite krevende men foretrekker porøs jord. 95200

Meget vakker evighetsblomst med silkeglinsende blomster. Blandingen inneholder rosa, lilla og hvite nyanser av doble blomster. Den spede stilken gjør at blomstene svaier mykt i vinden. Trives i en porøs, sandblandet jord. 94332

'Rose Queen' Meget vakker, ganske storvokst, men samtidig spinkel. Blomsterstandene er store og luftige, hele planten gir et forlett inntrykk. Blomstrer lenge. Sorten har en delikat, lys rosa farge. Friskt, lysegrønt bladverk. Trives i næringsrik, porøs jord. 94340

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pasjonsblomst

Passiflora caerulea L. 200-300 cm

Pelargonium

Pelargonium x hortorum Flerårig

7 cm

Spennende potteplante. Bør dyrkes mot espalier eller annen støtte. Blomstene er store med et uvanlig utseende; hvite med mørkt senter og en krans av blå "hår". Vann rikelig og gi næring hele sommeren. Settes svalt og lyst vinterstid. 94356

30 cm

Pelargonium

Pelargonium x hortorum 1-årig

2,5 cm

'Inspire Pink' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94384

35 cm

Pelargonium

Pelargonium x hortorum 1-årig

2,5 cm

'Inspire Scarlet' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94400

35 cm

Petunia Petunia hybrida

1-årig 2,5 cm

'Inspire White' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94408

30 cm

1-årig

9 cm

'Cascade Orchid Mist' F1 Velkjent plante som passer i balkongkasser, potter og ampler. Denne sorten får doble blomster i herlige pastelltoner. Trives i porøs plantejord, gi næring regelmessig. Sorten blomstrer rikelig. 94528

2017 NELSON GARDEN

Høyde

59

Blomsterstørrelse

51-69-Blommor_2017-No.indd 59

2016-10-24 18:44


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Petunia

Petunia hybrida

25 cm

Petunia hybrida

9 cm

25 cm

J F M A M J J A S O N D

Petunia

1-årig

J F M A M J J A S O N D

Petunia

Petunia hybrida 1-årig

8 cm

30 cm

J F M A M J J A S O N D

Petunia, Henge-

Petunia hybrida 1-årig

9 cm

30 cm

Petunia, Mini-

Petunia hybrida

1-årig 6 cm

10-15 cm

1-årig 4 cm

'Glorius' F1 Populær og velkjent utplantingsplante. Blomstene er store og fyldige med kronblad som har svært krusete kanter. Blomstrer rikelig og er mest egnet til balkongkasser og krukker. Trives i porøs plantejord. 94544

'Dreams Wild Rose' F1 Mix Riktblomstrende petunia med en kompakt voksemåte i blandet rosa toner. Egner seg både i bed, urner og ampler. Trives i porøs plantejord med regelmessig næring. 94547

'Purple Pirouette' F1 Velkjent plante som passer i balkongkasser, krukker og ampler. Fargekombinasjon av dypt fiolettblå, doble blomster, ca 10cm, med en rent hvit blondekant. En værtålig og blomsterrik sort. Trives i porøs plantejord. 94616

'Showers Burgundy' Vakker og riktblomstrende sort med hardføre blomster i en herlig farge. Vokser først litt opprett, men får med tiden 50-60cm lange skudd og en hengende voksemåte. Fin i ampler, potter, balkongkasser og som markdekker. 94560

'Fantasy' F1 Liten petunia med en kompakt voksemåte. Gir svært rikelig med blomster. Egnet både i bed, balkongkasser, urner og ampler. Blandingen gir minst fem vakre farger. Trives i porøs plantejord og regelmessig næring. 94536

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Portulakk, Pryd-

Portulaca grandiflora

15 cm

Portulakk, Pryd-

Portulaca grandiflora

1-årig

3 cm

15 cm

Prakttrompet

Salpiglossis sinuata

1-årig 3 cm

50 cm

Prestekrage

Leucanthemum vulgare 1-årig

5 cm

70 cm

Prydgress

Festuca Flerårig

6 cm

15-30 cm

Flerårig

'Happy Trails' mix Takknemlig plante i en fargerik blanding. Sorten har store og vakkert doble blomster. Hengende voksemåte med små blader. Trives i tørre, nesten umulige steder. Perfekt i steinpartier, og på murer. Blomstrer lenge. Blomsten lukker seg når solen går ned. 94633

'Kariba' F2 Takknemlig plante for tørre områder. Ekstra store, doble blomster i klare farger: gult, rødt, rosa og hvitt. Krypende voksemåte, små blader. Blomstene lukker seg om kvelden. Kan direktesås, men forkultivering anbefales. Trives i de fleste typer jord. 94636

'Bolero' F2 Store petunialignende blomster i en basefarger fra gult, rødt, rosa, lilla, purpur mm. Har dessuten et vakkert åremønster i avvikende farge, vanligvis gult. Kompakt voksemåte. Trives i næringsrik, porøs jord. 95681

'Maikönigin' Velkjent og tradisjonell. Vakker i bed og i sommerbuketten. Flerårig plante som gjerne kan vokse vilt i et hjørne av hagen. Sorten har uvanlig store, hvite blomster. Ganske lite krevende, tåler tørke når plantene er velutviklet. 94772

Vakkert blågrått, tuedannende prydgress for tørre og solrike områder. Den blågrå nyansen varierer noe fra hver plante. Får skjøre frøklaser i juni-juli. Kan dyrkes de fleste steder i landet, på et veldrenert og lunt sted. Trives i mager, tørr jord. 94708

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydgress

Hordeum jubatum L. 40-60 cm

Prydgress

60-80 cm

Vakkert og skjørt gress med fjæraktige aks og lange snerp som skifter i fiolett i toppen. Utmerket i bed, krukker, urner og frittstående. Snerpene er harde/skarpe og kan stikke. Dyr må ikke spise dem. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94716

60

Panicum elegans 1-årig

Prydgress

Nassella tenuissima 1-årig

'Frosted Explosion' Lekker hirsesort med meget dekorative fjærbusker. Pen i bed og potter sammen med andre sommerblomster og stauder eller som solitær. Holdbar i bukett. Trives i næringsrik, veldrenert jord, men er nøysom. 94724

40 cm

Prydløvemunn

Antirrhinum majus 1-årig

'Pony Tails' Et meget vakkert og skjørt prydgress med sirlige aks og lange snerp. Kan brukes som evighetsblomst. Passer utmerket i bedet, men også i krukker og urner. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord, men er lite krevende. 94732

40 cm

Prydløvemunn

Antirrhinum majus 1-årig

3 cm

Cheerio F2 Klassisk sommerblomst. Blandingen inneholder nyanser i gult, rødt, hvitt og rosa. Utmerket å plante både i bed med sommerblomster og i krukker. Fin til snitt. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. 93912

80 cm

1-årig 3 cm

Klassisk sommerblomst. Blandingen inneholder nyanser i gult, rødt, hvitt og rosa. Utmerket å plante både i bed med sommerblomster og i krukker. Fin til snitt. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. 93919

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

51-69-Blommor_2017-No.indd 60

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 18:44


irekte

J F M A M J J A S O N D

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae

25 cm

J F M A M J J A S O N D

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae 1-årig

4 cm

25 cm

J F M A M J J A S O N D

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae 1-årig

4 cm

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae 1-årig

4 cm

100 cm

um rf

Prydtobakk

Pa

J F M A M J J A S O N D

Nicotiana x sanderae 1-årig

4 cm

50 cm

1-årig 5 cm

'Avalon Appleblossom' F1 Unik, lekker pastellfarge og kompakt voksemåte. Blomstrer rikelig hele sommeren uansett vær, frem til frost. Passer like godt i urne som i bed. Denne "epleblomsten" forlenger følelsen av vår i hagen. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93308

'Avalon Lime/Purple Bicolour' F1 Lyst limefarget med litt rosa kanter som nyutsprunget. Skifter til rosa, blir til slutt mørkerosa. Riktblomstrende. Kompakt, buskaktig voksemåte. Overstrøs av 4-5cm store, trompetformede blomster. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93320

'Crimson Bedder' Vidunderlig riktblomstrende og lettdyrket. Trives både i solrike og skyggefulle områder, og er ganske hardfør mot regn og vind. Sorten er mørkt rød uten lukt. Meget vakker både i bed og krukke. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93326

'Lime Green' Storvokst og vakker med dekorative gulgrønne blomster. Bladrosetten er kraftig og sitter samlet ved bakken, bare blomsterstengelen strekker seg over bakken. Takknemlig også på skyggefulle områder. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93332

'Perfume Deep purple' F1 Vakker og riktblomstrende. Blir overstrødd av purpurlilla, ca 5cm store trumpetformede blomster. Utmerket å plante både i krukke og bed. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Klipp bort visne blomster etter hvert. 93338

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

um rf

Pa

Prydtobakk Nicotiana alata

75 cm

Purpurvindel

Ipomoea purpurea 1-årig

4 cm

250 cm

Purpurvindel

Ipomoea purpurea 1-årig

5 cm

250 cm

Puslingkrage

Mauranthemum paludosum 1-årig

5 cm

20 cm

Pyntegresskar

Cucurbita pepo

1-årig 2 cm

200 cm

1-årig

'Grandiflo a' Vidunderlig riktblomstrende og lettdyrket. Trives både på solrike og skyggefulle steder, er ganske hardfør mot regn og vind. Sorten er hvit og dufter herlig. Meget vakker både i bed og krukke. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93350

'Bohemian Shades' Bedårende miks som blomstrer rikelig i mørkt lilla og kirsebærsrødt. Fin i store krukker på balkong/veranda. Gi plantene støtte, f.eks. en espalje å klatre i. Plantens frø er giftige. 95891

'Star of Yelta' Vidunderlige, silkeaktige og store blomster, ca 7cm. Passer utmerket i store krukker på balkong/altan. Trives best i næringsrik, veldrenert jord. Gi planten støtte i form av espalier, som den kan klatre på. Planten er giftig. 95893

Meget nett, prestekrageliknende sommerblomst. Blomstene er ca 2cm brede og bladverket er vakkert lysegrønt. Passer utmerket i potter og som kantvekst i bed. Trives best i næringsrik, moldholdig og veldrenert jord. 94780

Shenot, 'Crowns of Thorn' Kan vokse mot espalier, men også krypende på bakken. Gule blomster etterfølges av kroneliknende gresskar, mer eller mindre stripete i oransje, rødt, grønt og hvitt. Kan spises, men hovedsaklig til dekorasjon. Nærings- og humusrik jord. 94756

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pyntegresskar

Curcubita maxima 200 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus 1-årig

'Turk´s Turban' Kan vokse mot espalier, men også krypende på bakken. Gule blomster etterfølges av store, turbanliknende gresskar mer eller mindre stripete i oransje, rødt, grønt og hvitt. Kan spises, men hovedsaklig til dekorasjon. Næringsog humusrik jord. 94764

75 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus 1-årig

11 cm

'Candy Stripe' Lettdyrket. Gir store, hvite blomster, enten med en rosarød kant rundt hele kronbladet, eller med dyprosa flekker og prikker mot den hvite bakgrunnen. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt. Trives i porøs kompostblandet jord. 95012

100-120 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus 1-årig

11 cm

'Daydream' Lekker fargekombinasjon i hvitt, lyst rosa og mørkt kirsebærrødt. Perfekt for sommerblomstbedet og til snitt. Dyrkes i litt sparsomt næringsrik, moldrik og veldrenert jord. Kan trenge å bindes opp. 95020

120 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus 1-årig

11 cm

'Double Click' Herlig, riktblomstrende sort med store, halvt og helt fylte blomster i hvitt og ulike rosa nyanser. Perfekt bak i bedet med sommerblomster, og passer fint i buketter. Trives best i sparsomt næringsrik, moldrik og veldrenert jord. 95028

100 cm

1-årig 11 cm

'Early Summer' Lettdyrket blomst i en blanding av hvite, lyserosa og mørkerosa nyanser. Fin i samplantinger og som bakgrunn for lengre blomster. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt. Porøs jord iblandet kompost. 95036

2017 NELSON GARDEN

Høyde

61

Blomsterstørrelse

51-69-Blommor_2017-No.indd 61

2016-10-24 18:45


J F M A M J J A S O N D

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus 80-100 cm

J F M A M J J A S O N D

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus 1-årig

11 cm

50-60 cm

J F M A M J J A S O N D

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus 1-årig

8 cm

30-50 cm

J F M A M J J A S O N D

Pyntekål

Brassica oleracea 1-årig

11 cm

25 cm

um rf

Reseda, DuftReseda odorata L.

1-årig

Pa

J F M A M J J A S O N D

30 cm

1-årig

'Purity' Lettdyrket blomst i en lysende hvit farge. Hyggelig i samplantinger og som bakgrunn for lengre blomster. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt, holder seg lenge i vasen. Porøs jord iblandet kompost. 95044

'Xanthos' Veldig vakker og spesiell pyntekorg i lys gullgul farge. Blir lavere enn vanlig pyntekorg, og passer fint i bed og potte. Søt snittblomst. 95048

Vega Mixture Herlig sortblanding med store blomster i hvit, rosa og ulike rosarøde nyanser. Relativt lav høyde, passer like godt i bed som i krukke. Dyrkes i en litt sparsom næringsrik, moldrik og veldrenert jord. 95052

Gir store, dekorative hoder i rødt og grønt, eller hvitt og grønt, med krusete bladkanter. Kan brukes som dekor ved borddekking, som kantvekst i bedet og i blomsteroppsatser. Frosttålig. Trives i tyngre, leireholdig jord. 94740

Små blomster som dufter deilig på varme sommerkvelder. Fin i bukett med sin deilige duft. Lokker til seg bier og insekter. Så gjerne i små grupper flere steder i hagen. Lite krevende plante som klarer seg bra i tørre perioder. 94788

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Reveamarant

Amaranthus caudatus L.

80 cm

Revebjelle

Digitalis purpurea L. 1-årig

80-100 cm

Ridderspore

Consolida orientalis var. hyacinthi 2-årig

3 cm

35 cm

Ridderspore

Delphinium belladonna

1-årig 2 cm

80-100 cm

Ridderspore

Consolida ajacis Flerårig

3 cm

70 cm

1-årig 3 cm

Dekorativ med vinrøde blomster samlet i lange, hengende, haleliknende blomsterstander. Buskaktig voksemåte. Originalt innslag i bed, krukke eller som en lav, tilfeldig hekk. Fin til snitt og evighetsblomst. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 95128

Storvokst og praktfull. Blandingen inneholder rosa og gulhvite fargetoner, hvor blomstene er mer eller mindre tofargede. Vakker også som snittblomst. Trives i de fleste jordtyper. Blomstrer året etter såing. Giftig. 93524

flora

'Dwarf Rocket' En lav, kompakt og riktblomstrende sort som også er egnet som evighetsblomst. Vakker i bed og i buketter, både frisk og tørket. Blandingen inneholder nyanser av blått, hvitt, lilla og rosa. Utvikler seg best i velgjødslet, moldrik jord. 94824

'Blue Donna' Praktridderspore med gammeldags sjarme som blomstrer med dypt blå, halvfylte blomster. Bør støttes eller dyrkes mot en vegg. Vakker som solitær og sammen med andre planter. Trives i moldrik gartnerjord, vannes ved tørke. Planten er giftig. 94840

'Giant Imperial' Dekorativ i bukett og i bed. Kan dessuten tørkes og brukes som evighetsblomst. Blandingen inneholder hvite, rosa og blå toner. De gjør seg meget bra tørket og beholder fargen lenge. Trives i velgjødslet, moldrik jord. 94856

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ridderspore

Delphinium elatum 180 cm

Ringblomst

2 cm

'Blue Bird' Praktfull, storvokst og riktblomstrende. Lettdyrket med gammeldags sjarm som pynter opp i bedet. Bør støttes eller dyrkes mot en vegg da plantene blir høye. Vakker som enkeltstående. Trives i moldrik hagejord. 94864

62

Calendula officinalis Flerårig

50 cm

Ringblomst

Calendula officinalis 1-årig

7 cm

Blomstringsvillig og lettdyrket. Blomster i lysende nyanser av gult, aprikos og oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige og dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94876

50 cm

Ringblomst

Calendula officinalis 1-årig

7 cm

Blomstringsvillig og lettdyrket. Blomstrer i lysegul, aprikos og mørk oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselig, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94877

45 cm

Ringblomst

Calendula officinalis 1-årig

7 cm

'Bronzed Beauty' Lettdyrket, riktblomstrende ringblomst med iøynefallende farve. Kronbladene er spiselige og dekorative i salater og drinker mm. Fin snittblomst. 94892

20 cm

6 cm

1-årig

Daisy Citrus Mix Herlig fargekombinasjon av sortene 'Apricot Daisy', 'Lemon Daisy' og 'Orange Daisy'. De er lavtvoksende og passer fint i potte og som kantplante i bedet, og i kjøkkenhagen! Kronbladene kan spises. 94900

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

51-69-Blommor_2017-No.indd 62

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 18:45


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomst

Calendula officinalis

30 cm

J F M A M J J A S O N D

Ringblomst

Calendula officinalis 1-årig

6 cm

60 cm

J F M A M J J A S O N D

Ringblomst

Calendula officinalis 1-årig

7 cm

50 cm

J F M A M J J A S O N D

Ringblomst

Calendula officinalis 1-årig

7 cm

50-70 cm

Ringblomst

Calendula officinalis 1-årig

7 cm

65-75 cm

1-årig

7 cm

'Fiesta Gitana' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster i gule, aprikose og oransje farger. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige, dekorative kronblad. Frøsår seg lett. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94908

'Orange Porcupine' En praktfull og klassisk sommerblomst. Med sin lysende farge er den vakker å dyrke i bed og kjøkkenhage. Ideell til snitt. Kronbladene kan spises, dekorative i salater og drinker. 94916

'Pacific Beauty' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster i gult, aprikos og oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige og dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94924

'Pink Surprise' Blomstringsvillig og lettdyrket med blomster som skifter fra oransje til aprikos. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94932

'Snow Princess' Dobbel ringblomst i lysegule, nesten hvite toner. Midten er møtk eller kremfarget. Kronbladene kan spises, og er dekorative i salater. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er ikke kravstor. 94933

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomst

Calendula officinalis

50 cm

Ringkrage

Chrysanthemum carinatum 1-årig

7 cm

60 cm

Risp, Kne-

Limonium sinuatum

1-årig 6 cm

60 cm

Rosesolveng

Rhodanthe chlorocephala 1-årig

0,5 cm

40 cm

Rør meg ikke

Mimosa pudica

1-årig 3 cm

25 cm

1-årig 1,5 cm

'Radio' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster med lange, oransje kronblad. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spisende, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94940

Lettdyrket. Bladene er mørkegrønne og finfl ete. Gir en mengde farger som gult, rosa, rødt og hvitt i ulike kombinasjoner med dekorative brune senter. Fin i bed og til snitt. Trives i de fleste typer jord, gjerne porøs og moldrik. 94960

Mix Meget fargesterk, kan brukes både som frisk snittblomst og tørket evighetsblomst. Fargen er intens. Blomstene er små, men samlet gir de et fyldig uttrykk. Kan direktesås i gode områder, men bør forkultiveres. Trives i sandblandet jord. 94976

En nett og lettdyrket evighetsblomst i en fin blanding av rosa og hvite nyanser. Blomsten er dobbel og sitter ensomt på toppen av en sped stilk. Meget søt i ulike typer oppsatser. Lite krevende, men foretrekker en porøs jord. 94984

Liten, nett potteplante som folder sammen bladene ved berøring, og folder dem ut etter noen minutter. Blomstene er ullaktig, rosa baller på korte stilker, bladene er grågrønne. Lettstelt og takknemlig. Trives i næringsrik jord på et lyst sted. 95192

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salvie, Blå-

Salvia patens 60-70 cm

Salvie, Prakt-

Salvia splendens 1-årig

4 cm

'Blue Angel' Fin, vevende voksemåte. Lysende, klarblå blomster. Utmerket med andre planter og fargeaksent både med stauder og andre sommerblomster. Gir bedet det lille ekstra! Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95148

25 cm

Salvie, Ull-

Salvia farinacea 1-årig

'St. Johns Fire' Blomstrer hele sommeren med rake, klarrøde blomster som er samlet i en aks. Utmerket kantvekst i bed, balkongkasser og urner. Fin sammen med pelargonia, da blomstenes fasong er så ulike. Trives i næringsrik, porøs plantejord. 95180

50 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig

'Victoria' Dekorativ i bed og som snittblomst. De mørkeblå blomstene sitter samlet i lange aks på grenete stilker med grågrønne blader. Planten er følsom for frost, så vær ikke for ivrig med utplantingen. Trives i næringsrik, porøs plantejord. 95164

60 cm

Sinnia Zinnia elegans

1-årig 7 cm

'Envy' Herlig limegrønn farge. Et nydelig innslag i bedet og flott i samplantinger. Lettdyrket og takknemlig, enkel å forkultivere. Plukk bort visne blomster etterhvert. Trives i næringsrik, porøs plantejord. Vannes ved tørke. 95977

80 cm

1-årig

7 cm

Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Blanding i mange farger med store blomster. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 95985

2017 NELSON GARDEN

Høyde

63

Blomsterstørrelse

51-69-Blommor_2017-No.indd 63

2016-10-24 18:45


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sinnia

Zinnia elegans

60 cm

Zinnia elegans

5 cm

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Sinnia

1-årig

J F M A M J J A S O N D

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig

5 cm

70 cm

J F M A M J J A S O N D

Sinnia

Zinnia haageana 1-årig

7 cm

45 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig

4 cm

40 cm

1-årig 5 cm

'Pop Art Gold & Red' Herlig limegrønn farge. Et nydelig innslag i bedet og flott i samplantinger. Lettdyrket og takknemlig, enkel å forkultivere. Plukk bort visne blomster etterhvert. Trives i næringsrik, porøs plantejord. Vannes ved tørke. 95997

'Sunbow Purple' Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Sorten er lav med fiolette blomster. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 96009

'Zinderella Peach' Fylt dobbel sinnia i oransje og rosa toner. Fint og mørkt midtre som skaper kontrast. Enstilkede blomster blir enkle. Lettdyrket og takknemlig. Utmerket som snittblomst. 96010

'Soleado' En meget riktblomstrende sinnia med enkle blomster. De oransje kronbladene har gullgule kanter og en intenivt mahognyrød ring rundt midten. En fargeklatt i blomsterbed og potter. Holdbar som snittblomst 96014

'Sunbow mixed' Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster i massevis av farger på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 96017

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pa

Sjokoladeblomst

Berlandiera lyrata

30 cm

Skabiosa, Sørge-

Scabiosa atropurpurea

2-årig 4-5 cm

90 cm

um rf

Skjermsløyfe

Iberis umbellata L.

1-årig 3 cm

30 cm

um rf

Smådodre

Lobularia maritima 1-årig

3 cm

10 cm

um rf

Smådodre

Pa

um rf

Pa

Pa

Lobularia maritima 1-årig

0,3 cm

10 cm

1-årig 0,3 cm

'Choko Prince' Lekkert lysende gule blomster og stilker i en brun nyanse. Blomstene lukter tydelig av sjokolade. Passer best i potter på varmt sted. 93449

'Snowmaiden', 'Black Knight' Lekker kontrast med blomster i hvitt og mørkt rødt, nesten svart. Blomstenes duft trekker til seg humler, bier og sommerfugler. Kan trenge støtte. Klipp bort visne blomster etter hvert eller tørk blomstene til evighetsblomster. 94655

Fin liten plante for kanter og steinparti. Jevne, kompakte planter i nyanser av rosa, lilla og hvit. Lettdyrket og lite krevende plante som kan direktesås. Vil ha jevn temperatur og fuktighet. Trives i veldrenert jord. 94992

'Carpet of Snow' Nett kant- og steinpartiplante. Blomstrer rikelig med lysende hvite, duftende blomster. Blomstene tiltrekker seg bier og insekter. Smale, mørkegrønne blader. Plantene danner etter hvert et tett, blomstrende teppe. Lite krevende. 95448

Allure Pastel Mix Nett kantplante som også passer i stenpartier. Den brer seg utover og blomstrer hele sommeren med duftende blomster i herlige pastellfarger. Blomstene tiltrekker seg bier og andre insekter. Nøysom, tåler tørke når planten har vokst seg litt til. 95456

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

um rf

Pa

Smådodre

Lobularia maritima

10 cm

Solhatt, Rød

Echinacea purpurea 1-årig

0,3 cm

'Violett Queen' Nett kant- og steinpartiplante. Blomstrer rikelig med dypt fiolette, duftende blomster. Blomstene er verdsatt av bier og insekter. Smale, mørkegrønne blader. Plantene danner etter hvert et tett, blomstrende teppe. Lite krevende. 95464

64

100 cm

Solhatt, Rød

Echinacea purpurea Flerårig

9 cm

'Starlight' Kulturplante som brukes i forkjølelsesmedisiner. Stødig, trenger ikke støtte. Sorten har store, dyprøde blomster med den typiske utstående midtknappen. Lettdyrket og hardfør. Holdbar i bukett. Trives på et lunt sted i veldrenert jord. 95072

50 cm

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima Flerårig

9 cm

'White Swan' Kulturplante, brukes bl.a i forkjølelsesmedisiner. Stødig bedplante, dekorativ til snitt og som evighetsblomst. Store, hvite blomster med typisk utstående midtknapp. Lettdyrket og hardfør. Holdbar i bukett. Trives på et lunt sted i veldrenert jord. 95080

50 cm

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 10 cm

45-50 cm

'Cherry Brandy' Denne sorten sommersolhatt har en herlig kirsebærrød farge. Med sine store blomster, stødige stilker og fint forgrenede voksemåte er den fortreffelig i bedet. Passer også i store potter på balkong og altan 95088

1-årig 8 cm

'Maya' Store, fyldige blomster, ca 8cm, på stødige stilker. Fortreffelig i bedet som kontrast blant stauder og andre sommerblomster. Passer også i store krukker. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. 95096

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

51-69-Blommor_2017-No.indd 64

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 18:45


DEN ALLSIDIGE 1. De lyser opp hagen med sine herlige farger, gir ly til andre planter, lager romslighet i hagen, og kan bli imponerende store. 2. Solsikker er flotte som snittblomster, og de lave sortene passer veldig fint i potter. 3. Kok blomsterknoppene ca 5–10 minutter og spis med smeltet smør og sitron. 4. Heng blomstene opp ned til tørk og sett ut til småfuglene om vinteren, eller bruk dem i vakre dekorasjoner innendørs.

Solsikke

Det finnes få blomster med like mange bruksområder som solsikken. På ene siden er den en vakker blomst med kronblader i klareste gult til dypeste rødt. Den er også en fantastisk kilde til mat både for småfugler og oss mennesker. En selvsagt favoritt i hagen også i år.

Hagegleder_red sidor i frodel_ny.indd 65

2016-11-02 10:21


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima 70-80 cm

J F M A M J J A S O N D

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 10 cm

25 cm

J F M A M J J A S O N D

Solknapp

Sanvitalia procumbens

1-årig 8 cm

15-20 cm

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

2 cm

150-200 cm

Solsikke Helianthus annuus

1-årig

100-150 cm

1-årig 15 cm

'Prairie Sun' Herlige, store, vide blomster, ca 10cm. Kronbladene er lysegule i ytterkant, gullgule lengre inne, og med et spesielt grønt senter. Passer utmerket i bed, tåler litt frost. Flott til snitt. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95112

'Toto Gold' Kompakt voksemåte, overstrødd av gyllengule blomster med det typiske mørkebrune senteret. Vakker i bed, krukker og balkongkasser. Trives i næringsrik jord. Gjødsle og vanne rikelig. Ser planten liten ut i starten, vokser den seg snart til. 95120

'Aztekengold' En fantastisk sommerblomst. Danner overveldende, stødige blomstrende planter som tåler alt slags vær. Klart lysende gule kronblad og mørk i midten. Som en solsikke i miniatyr. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93662

Wilde mixture En herlig blanding i ulike høyder og farger - gyllengul, bronse og ulike rødtoner. Kan brukes til avskjerming, plantes mot husvegg eller mur. Flott i bed og praktfull til snitt. Trives best i næringsrik jord, men er lite krevende. 95244

'Golden Hedge' Ca 15cm store og vakkert gullgule blomster. Forgrener seg ca 50cm over bakken. Flere planter på rad danner en tett, blomstrende hekk. Pollenfri sort, blomstrer derfor flere uker lenger. Fin til snitt. Hardfør, vannes for bedre tilvekst. 95252

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus debilis 200 cm

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

7 cm

120 cm

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

150-500 cm

13 cm

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

200-300 cm

30 cm

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

20 cm

30-40 cm

1-årig 10 cm

'Ice Cream' Denne solsikken får mindre blomster, men blomstrer rikelig og grener seg mer enn den klassiske varianten. Lyst vaniljegule/sitrongule blomster med meget mørkt senter. Flott i bed og utmerket til snitt. Trives i næringsrik jord, lite krevende. 95260

'Ikarus' Forgrener seg fra basen og blomstrer rikelig med 12-15cm store solgule blomster med mørkt senter. Utmerket til snitt, i bed, som avskjerming, plantes mot husvegg eller mur. Trives i næringsrik jord, men er lite krevende. 95268

'Uniflorus' Praktfull med en fantastisk vekstkraft. Kan plantes i bedet, i åkeren eller som vindstopper. Staselig snittblomst. Sorten gir en stor, gul blomst. Lite krevende, men ønsker gjerne vann og gjødsel om sommeren. Ta vare på frøstillingen til fuglene. 95276

'Moonwalker' Velkjent og lettdyrket. Sorten forgrener seg, gir et buskaktig inntykk, og dekkes med 6-10 store, intenst sitrongule blomster med sjokoladefarget senter. Trives i de fleste typer jord, trenger rikelig med vann og næring. 95284

'Pacino Gold' Lysende solgul solsikke, egnet for dyrking i krukke. Sorten gir en lang plante med fi forgrening og mange tidlige, 10cm store solgule blomster. Vakker i større krukker, i bed og til snitt. Lett og takknemlig å dyrke. Trives i de fleste jordtyper. 95292

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus annuus 180-200 cm

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

20 cm

'Ruby' F1 Den populære solsikken i ny skikkelse: Store, dypt rubinrøde blomster som vekker oppmerksomhet. Trives i veldrenert jord. Knoppene smaker godt lettkokte med smør, også frøene kan spises. Fin snittblomst og et blikkfang i bedet. 95316

66

60 cm

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

17 cm

'Sungold' Lengre enn vanlige solsikker, men har like store, fin blomster. De er gullgule og helt fylte, meget dekorative både i bed og i vase. Planten toppes for å bli mer buskaktig, gir 6-7 blomster/planter. Lite krevende, men ønsker vann og næring. 95324

40-50 cm

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

10 cm

'Sunspot' Lysende solgul sort som er egnet til såing direkte på voksestedet. Sorten gir en lav plante med fin forgrening og mange tidlige, 10cm store solgule blomster. 95332

70 cm

Sommeradonis

Adonis aestivalis L. 1-årig

25 cm

'Zebulon' Vakker solsikke med stor, ca 25cm, enkel, intenst gul blomst på en liten plante. Sorten er vakker i bed, men også beregnet til å klippe av og sette i vase. Lite krevende, men vokser bedre med vann og næring om sommeren. 95340

30 cm

1-årig 3 cm

Lettdyrket med dekorativt dilliknende blad i stor mengde. Gir et lett og luftig grønt inntrykk som toppes med klart røde, små blomster med svart øye. Vakker både i bed og steinparti. Ganske lite krevende plante som trives i de fleste jordtyper. 95360

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

51-69-Blommor_2017-No.indd 66

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 18:45


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sommerfloks

Phlox drummondii

30 cm

J F M A M J J A S O N D

Sommerfloks

Phlox drummondii 1-årig

2 cm

15 cm

J F M A M J J A S O N D

Sommergeorgine

Dahlia × pinnata 1-årig

2 cm

50-60 cm

J F M A M J J A S O N D

Sommergeorgine

Dahlia × pinnata

1-årig 8 cm

40 cm

Spansk Flagg

Ipomoea lobata

1-årig 9 cm

300 cm

1-årig

Velduftende i mettede farger som rosa, gul, blå, lilla og rød. Ganske lav, passer utmerket som kantvekst, i bed, steinparti og balkongkasser. Kan direktesås, men forkultivering anbefales for tidligere blomstring. Trives i velgjødslet, porøs jord. 93590

Ethnie Pastel Mix Velduftende tidligblomstrende sort som gir blomster i lyse og mørke nyanser av rosa, lakserosa og kremgult. Planten er lav og kompakt, og passer utmerket som kantvekst, i bed og balkongkasser. Trives i velgjødslet, porøs jord. 93596

'Sunny Reggae' Halskragegeorgine i oransje, røde og gule toner. Passer i potte eller bed, og er fin som snittblomst. Sorten er tidlig og ganske hardfør, men tåler ikke frost. Topp plantene og ta bort den første blomsterknoppen for fyldigere planter. 93457

'Redskin' Fargesterke, store, doble blomster i ulike farger i vakker kontrast mot mørkt rødglanset bladverk. Tidlig, ganske værtålig. Topp plantene og ta bort de første blomsterknoppene slik at den blir mer fyldig. Trives i moldrik, porøs jord. 93458

Sjarmerende, med et mørkt bladverk. Blomstene sitter på lange stilker. De blir først røde, deretter oransje, gule og til slutt hvite. Alle farger finnes på samme tid. Meget holdbar som snittblomster. Trives i velgjødslet jord. 95384

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Spansk svartfrø

Nigella hispanica

90 cm

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana

1-årig 5 cm

15 cm

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana 2-årig

7 cm

15 cm

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana 2-årig

6 cm

15 cm

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana 2-årig

6 cm

15 cm

2-årig 7 cm

'African Bride' Med sin vevende voksemåte, sirlige bladverk og store, hvite blomster med mørke støvbærere og frøkapsler er denne blomsten søt og tøff å samme tid. Frøkapslene er anvendelige når de er tørket. 95392

'Florist Strain' Takknemlig. Store blomster i gammeldags blanding. Avhengig av såingstidspunkt, kan de brukes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord. 94452

Hiemalis Takknemlig, lettdyrket blomst i ulike farger. Avhengig av såtidspunkt, kan de brukes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller om sensommer/ høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94460

'Panola Blackberry Sundae' F1 Mix Takknemlig blomst i vakre farger. Avhengig av såtid kan blomstringen variere. For tidlig vårblomstring så i augsept eller jan-feb. Ved sen vårsådd kan blomstringen vare store deler av sommeren. Er også en utmerket høstblomst, og tåler en del frost. 94467

'Rococco' Store, krusete blomster i blandede farger. Avhengig av såingstidspunkt, kan de plantes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/ høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord. 94500

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stokkrose

Alcea rosea L. 180 cm

Stokkrose

Alcea rosea L. 2-årig

10 cm

180 cm

'Chaters Double' Meget fyldig og pionlignende. 10cm store blomster i hvitt, gult, rosa og mørkerødt. Blomstrer året etter såing, men kan blomstre samme år ved tidlig såing. Trives i næringsrik, fuktig jord. 95412

Stokkrose

Alcea rosea L. 2-årig

10 cm

Blomstene er enkle i rødt, hvitt, gult og rosa. Bladene er mer fli ete enn hos den vanlige stokkrosen. Den blomstrer året etter såing, og kan evt overleve ytterligere vintre. Trives i velgjødslet, porøs jord. Vannes rikelig. 95420

150 cm

Stokkrose

Alcea rosea L. 2-årig

10 cm

'Summer Carnival' Vakker og riktblomstrende. De fylte blomstene varierer fra hvitt, gult og rosa til mørk rød. Praktfull i bed og til snitt. Kan også dyrkes som toårig, så i juni-juli for blomstring året etter. Trives i næringsrik, fuktig jord. 95428

150 cm

Stokkrose, SommerMalope trifida

2-årig 10 cm

'The Watchman' Store, enkle blomster i mørkerødt, nesten svart. Blomstrer året etter såing, men kan blomstre samme år ved tidlig såing (er da ettårig). Trives i næringsrik, fuktig jord. 95436

90 cm

1-årig

5 cm

Storvokst og stødig, egnet for bed. Lettdyrket. Blomstene er store, silkeglansede og lett traktformede i rosa og hvitt. Vakker og holdbar i buketter. Lite krevende plante som trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94156

2017 NELSON GARDEN

Høyde

67

Blomsterstørrelse

51-69-Blommor_2017-No.indd 67

2016-10-24 18:45


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stuelønn

Abutilon x hybridum

50 cm

Sempervivum

4 cm

6-10 cm

Senecio cineraria

20 cm

J F M A M J J A S O N D

Sølvkrans

Flerårig

J F M A M J J A S O N D

Sukkulenter

Flerårig

J F M A M J J A S O N D

Trikolorvindel

Convolvulus tricolor L. 1-årig

20-30 cm

Tusenfryd

Bellis perennis L. 1-årig

5 cm

10 cm

Flerårig 1,5 cm

En gammeldags, lettdyrket, søt potteplante. Bladene ser ut som små lønneblad, og blomstene minner om hibiskus men er mer klokkeaktige. Fargen kan variere fra rødt til gult med noen oransje mellomfarger. Trives på solrikt sted i god jord. 93746

Utmerket til murer, skråninger, steinparti og torvtak med også i bed, potter, trau og på store fat med vakre steiner. Trives i full sol, gjerne i åpent område. Krever veldrenert jord. Tåler tørke. Blomstrer første gang noen år etter såing. 95655

'Silver Dust' Meget dekorative blad som er jevnt sølvgrå og lodne. Kan kombineres med alle farger og gi fin effekt. Tåler å stå meget solrikt. Egnet for balkongkasser, urner og som kantvekst i bed. Trives i velgjødslet, porøs jord, men er lite krevende. 95208

Mix Søt og tuedannende. Blomsten er ofte trefarget og ca 5 cm stor med milde, fi stemte farger i lyserosa, lyseblått, og med hvitt øye. Den er traktliknende og lukker seg om natten og i dårlig vær. Fin som kantvekst. Trives i de fleste typer jord. 93404

'Meadow Daisy' Små prestekrageliknende blomster med hvite kronblad og gult senter. Nett voksemåte, blad i en lav rosett på bakken. Fin kant- og steinpartiplante, gjerne plantet i små grupper. Blomstrer til høsten første året, siden i mai-sept. Meget lite krevende. 95707

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tusenfryd

Bellis perennis L.

15 cm

Valmue

Papaver somniferum Flerårig

1,5 cm

70 cm

Valmue, Korn-

Papaver rhoeas L. 1-årig

8 cm

40-50 cm

Valmue, Korn-

Papaver rhoeas L. 1-årig

6 cm

40-60 cm

Valmue, Orientalsk Papaver orientale L.

1-årig 6 cm

100 cm

Flerårig 10 cm

'Pomponette' Helt fylte blomster i nyanser av rosa, hvitt og rødt. Nett voksemåte med blad i en lav rosett på bakken. Fin kant- og steinpartiplante, gjerne plantet i små grupper. Blomstrer til høsten første året, siden i mai-sept. Meget lite krevende plante. 95715

'Lilac Pompom' En valmue med fylte blomster i lyst lilla. Passer fint i sommerblomstbedet og blant stauder. Meget vakker til snitt. Så både høst og vår for å få lang blomstringstid. Trives i de fleste typer veldrenert jord. 95793

Med sine enkle røde blomster er kornvalmuen et vakkert innslag i engen og på naturtomten. Ytterst egnet til forvilling. Ses ofte vokse i åkerkanter og veigrøfter. 95761

'Bridal Silk' En lettdyrket ettåring er denne enkle valmuen som tilhører slekten kornvalmue. Den er en pryd overalt, med sin vidunderlige, silkeaktige farge. Nøysom, men trives best i næringsrik og fuktighetsholdende jord. 95769

Stilig og dekorativ. Fantastisk sterkt oransjerød blomst. Kraftig, fli ete sølvgrønne blad som visner tidlig. Plant gjerne sammen med stauder som fyller ut tomrommet på sensommeren. Lite krevende, tåler tørke, men vann planten når den er liten. 95753

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Valmue, Pion-

Papaver somniferum

70 cm

Valmue, Pion-

8 cm

Store, fyldige, pionliknende blomster. Blandingen inneholder rosa, hvite og røde nyanser. Meget lettdyrket bed- og snittblomst. Så både høst og vår for å få lengre blomstringstid. Trives i de fleste veldrenerte jordtyper. 95777

68

Papaver somniferum 1-årig

70 cm

Papaver croceum 1-årig

8 cm

'Black Peony' Store, fyldige blomster i en lekker mørkt fiolett farge. Vakker til snitt. Den utviklede, men fortsatt grønne, dekorative frøkapselen kan brukes som evighetsblomst. Høstsåing gir tidlig blomstring. Trives i de fleste veldrenerte jordtyper. 95785

30 cm

Verbena, Hage-

Glandularia x hybrida Flerårig

5 cm

Lysende gule, oransje og røde nyanser. En intens fargeklatt i hagen, blomstrer over lang tid. Den kan spre seg noe og bør få et eget lite hjørne av bedet. Så i grupper for best effekt. Tåler å dyrkes i tørr og mager jord. Trives best i porøs jord. 95801

25 cm

Verbena, Kjempe-

Verbena bonariensis 1-årig

7 cm

120 cm

'Ideal Florist' Blomstene er små, i klare farger av rødt, rosa, hvitt og purpurblå nyanser og samlet i store, rikelige blomsterstander over bladverket. Vakkert innslag i bed, balkongkasse og i store krukker. Trives i velgjødslet, porøs jord. Vannes ved tørke. 95829

1-årig 5 cm

Flott sommerblomst som det er en utfordring å dyrke. Er flerårig, men dyrkes hos oss som ettårig. Lilla blomster på høye stengler. Bladene er lansettaktige og mørkt grønne. En favoritt sammen med høye georginer. 95813

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

51-69-Blommor_2017-No.indd 68

Valmue, Sibir-

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2016-10-24 18:45


irekte

J F M A M J J A S O N D

Vingethunbergia

Thunbergia alata 150 cm

J F M A M J J A S O N D

3 cm

Thunbergia alata 100-150 cm

J F M A M J J A S O N D

Vingethunbergia

1-årig

J F M A M J J A S O N D

3 cm

Øyeblomst

Nemophila menziesii

1-årig 15-20 cm

J F M A M J J A S O N D

Øyeblomst

Nemophila menziesii 1-årig

2,5 cm

15 cm

Øyeblomst, Flekk-

Nemophila maculata 1-årig

2,5 cm

15 cm

1-årig 2 cm

Lettdyrket og hurtigvoksende. Kan brukes både utendørs på solrike, varme steder - på balkong, altan og uterom, samt som potteplante. Trenger støtte. Vakkert lysegrønt bladverk, solgule blomster med mørkt øye. Trives i velgjødslet, porøs jord. 95496

'Alba Oculata' Rikelig med vakre hvite blomster. Trenger støtte mot espalier eller pinner. Foruten å brukes som sommerblomst f.eks på balkong og uterom, kan den brukes som potteplante i sydvent vinduskarm innendørs. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95504

Nett med skålformede, himmelblå blomster. Den passer fint i bed og steinparti. Planten er ganske spinkel med finflikete, små blad og utberedt voksemåte. Lite krevende og lettdyrket. Trives i de fleste litt porøse jordtyper. 94668

'Penny Black' Fargesterk sommerblomst som dekker bakken. Har så mørkt purpurfargede blomster at de nesten ser svarte ut. Den mørke fargen forsterkes av en sølvhvit kant rundt hele blomsten. Lettdyrket, gammeldags blomst. Vannes regelmessig. 94676

Skålformede, hvite blomster med fem kronblad. På spissen av hvert kronblad sitter en distinkt, kraftig blåfiolett prikk. Bladverket er finfl et og dekorativt, planten vokser utberedt. Trives i porøs, sandig jord. Tåler en del tørke. 93876

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

2017 NELSON GARDEN

Høyde

69

Blomsterstørrelse

51-69-Blommor_2017-No.indd 69

2016-10-24 18:45


Blomsterløk side 70-82

5 Skjevkrone

5 Skjevkrone

Achimenes

30 cm 0615-0930

2 Skjermagapant

Achimenes

Løkstørrelse I

Veldig søt, gammeldags potteplante med blå blomster og frodig bladverk.

72020

30 cm 0615-0930

12 Anemone

Agapanthus

70-100 cm 0701-1015

Løkstørrelse I

Veldig søt, gammeldags potteplante med hvite blomster og frodig bladverk.

72030

Anemone coronaria

Løkstørrelse I

Fint bladverk og vakre, statelige blomster i skjerm på høye og ranke stengler. Utmerket å dyrke i vakre potter og urner. Blomsterstanden er utmerket til snitt.

72050

25-35 cm 0701-0930 Løkstørrelse 7/8

'Mister Fokker' En meget vakker, enkel blå anemone som passer utmerket i bed, men også i potter. Lekker sammen med sommerblomster og andre sommerblomstrende løker og knoller.

12 Anemone

12 Anemone

Anemone coronaria

10 Anemone

Anemone coronaria

2 Villakeleie

Anemone coronaria

25-35 cm 0701-0930 Løkstørrelse 7/8

25-35 cm 0701-0930 Løkstørrelse 7/8

Enkle anemoner i blandede farger, som er lekre sammen med sommerblomster og andre sommerblomstrende løker og knoller. Fantastisk som snittblomst.

Enkle anemoner i blandede farger, som er lekre sammen med sommerblomster og andre sommerblomstrende løker og knoller. Fantastisk som snittblomst.

Halvfylte anemoner i blandede farger, lekre sammen med andre sommerblomster i bedet og til snitt! Passer utmerket i bed, men også i potte.

72080

72085

72090

40-60 cm 0515-0731

1 Arendsspir

Aquilegia vulgaris

25-35 cm 0701-0930 Løkstørrelse  6/7

72070

Astilbe

Løkstørrelse I

Populær mormorstaude med vakkert formede blomster i blandede farger. Perfekt bedblomst, men også egnet til forvilling fordi den frøsår seg lett.

72100

50-60 cm 0701-0930 'Fanal'

Løkstørrelse I

Et virkelig aktivum i hagen med sine vakkert fli ete blader og en fjærformet, luftig blomsterstand. Astilben verdsettes dessuten av insekter som humler, bier og sommerfugler.

2 Knollbegonia

2 Knollbegonia

Begonia x tuberhybrida

En knollbegonia med store, doble intenst røde blomster. Kan dyrkes både innendørs som potteplante og utendørs i potter og bed. 72135

En knollbegonia med store, doble intenst røde blomster. Kan dyrkes både innendørs som potteplante og utendørs i potter og bed. 72140

2 Knollbegonia

Begonia x tuberhybrida

30-40 cm 0615-0930 Løkstørrelse 5+

3 Knollbegonia

Begonia x tuberhybrida

30-40 cm 0615-0930 Løkstørrelse 4/5

NELSON GARDEN 2017

70-82-Lök_2017-No.indd 70

2 Hengebegonia

Begonia x tuberhybrida

Begonia x tuberhybrida

30-40 cm 0615-0930 Løkstørrelse 5+

30-40 cm 0615-0930 Løkstørrelse 3/4

30-40 cm 0615-0930 Løkstørrelse 3/4

En knollbegonia med store, doble blomster i en mix av tre forskjellige farger. Kan dyrkes innendørs som potteplante og utendørs i potter og bed.

Uslåelig begonia med kompakt voksemåte. Store, doble blomster i en behagelig, rosa farge. Byr på spektakulær blomsterprakt hele sommeren. Sorten tilhører den såkalte "Non-Stop"gruppen og gjør sannelig fortjent til navnet - slutter aldri å blomstre!

Her er den mye omtalte begoniaen i vakker oransje-rød mot et dypt grønt bladverk. Blomstene varierer noe, fra rene enkle til storslåtte doble. I en stor krukke flommer den over av vakre blomster hele sommeren.

72145

70

72115

Høyde

Blomstring

72153

72150

Beliggenhet: Sol, halvskygge, skygge

2016-10-24 16:24


2 Hengebegonia

2 Picoteebegonia

Begonia x tuberhybrida

Begonia x tuberhybrida

30-40 cm 0615-0930 Løkstørrelse 3/4

Populær knollbegonia med fylte, røde, hengende blomster og vakkert frodig bladverk. Kan dyrkes innendørs som potteplante og utendørs i potte, balkongkasse og bed.

Picoté kalles en begoniagruppe hvis blomster har en avvikende farge på kronbladenes kanter. Denne sorten har doble, oransje blomster med mørkere kant, med et stilig og elegant inntrykk. Blomstrer svært rikelig hele sommeren, gjerne i potte.

72155

1 Georgine

30 cm 0615-0930 'Pretty Woman'

40 cm 0615-0930 'Roxy'

Dahlia x pinnata

Som en bedårende filmstjerne - vår vakre lille georgine i romantiske lilla toner er som sprunget ut av filmens verden. Plantes gjerne i en fin krukke, kanskje med et stilig, svaiende prydgress som kavaler.

72218

80-100 cm 0701-0930 'Brilliant'

60 cm 0715-1031 Løkstørrelse  6/+ 'Orange King'

30 cm 0615-0930 'Dragon Ball®'

Meget vakker plante med eksotisk utseende. Oransjegule blomster langs 60 cm høye, stengler bøyd i bue om sensommeren. Til blandede bed med god gartnerjord. Veldig fi i buketter.

Vakre oransje blomster i myke toner mot bladverk i mørkt grønt - denne lave georginen er en kontrasterende skjønnhet som smykker hvert bed og hver krukke.

Løkstørrelse I

Sorten 'Brilliant' har klart lysende røde blomster og kraftig grønne blader. Passer som flott oppstopper i blandede bed, men også herlig som solitær i stor potte.

72171

Dahlia x pinnata

72190

Løkstørrelse I

Løkstørrelse I

50 cm 0615-0930

72205

Vakker rød georgine med enkle, men smakfulle blomster. Blomstrer rikelig hele sommeren. Lav kompakt voksemåte gjør den egnet til blandede potteplantinger eller bedkanter. 72225

72220

50 cm 0615-0930

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Denne benhvite georginen blir raskt en favoritt i kombinasjon med andre mer fargesterke sorter. Lav kompakt voksemåte gjør den godt egnet til blandede potteplantinger eller bedkanter. Blomstrer iherdig hele sommeren.

1 Georgine

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

1 Georgine

Dahlia x pinnata

1 Enkel georgine

Utsøkte rosarøde blomster, som lik eksklusive brosjer med gull i midten lyser mot det mørkegrønne, frodige bladverket. Passer best i bed sammen med stauder. Meget fin i potte. Fin snittblomst.

1 Georgine

Crocosmia

72161

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

10 Montbretia

1 Georgine

1 Kanna

Canna x generalis

30-40 cm 0615-0930 Løkstørrelse 3/4

72230

70 cm 0615-0930 'Windmill'

Løkstørrelse I

Som en munter vifte i vinden gleder denne enestående georginen både gamle og unge langt ut på høsten. De elfenbenshvite og lyserøde blomstene har unike kronblad som er vridde i spissen.

72240

1 Anemonegeorgine

1 Halskragegeorgine

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

70-100 cm 0615-0930 'Purple Haze'

50 cm 0615-0930 Løkstørrelse I 'Impression Fantastico®'

80 cm 0615-0930 'After Dusk'

90 cm 0615-0930 'Akita'

100 cm 0615-0930 'Arabian Night'

En fantastisk georgine med utsøkt formede blomster i en mørk rød farge med gult sentrum. Sorten har en lav kompakt voksemåte som gjør den perfekt i potte eller fremst i bedet.

En rikblomstrende mørk skjønnhet med svak sjokoladeduft som er et lekkert innslag i blomsterbedet. De fløyelsmyke, kastanjebrune blomstene passer utmerket til snitt, og det grønne bladverket er veldig dekorativt.

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Uimotståelige, mørkt purpurrøde, 15 cm store blomster. Blomstrer til frosten kommer. Men ikke nok med det; selv bladverket går i en dyp, purpurfarget tone. Kjempelekker i bed eller potte.

72250

Dahlia x pinnata

72270

Dahlia x pinnata

Prisgruppe

70-82-Lök_2017-No.indd 71

Løkstørrelse I

72291

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Staselig og høy georgine med store, velfylte blomster i sinoberrødt, som overgår til oransje mot midten. Dekorative hvite spisser på kronbladene. Danner høye, omfangsrike planter som fyller ut i bed og i store potter.

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Kjempestor dekorativ georgine med intenst røde blomster. Pryder sannelig sin plass i den bakre delen av bedet eller i store potter. Fin til snitt.

72305

72300

2017 NELSON GARDEN

71

2016-10-24 16:24


1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

90 cm 0615-0930 'Ariko 9707'

50 cm 0615-0930 'Berliner Kleene'

95 cm 0615-0930 Løkstørrelse I 'Bishop of Llandaff'

60 cm 0615-0930 'Bluesette'

60 cm 0615-0930 'Candy Club'

'Bishop of Llandaff' har vakkert blodrøde blomster og et særpreget, mørkt rødgrønt, dekorativt og finfliket bladverk.

Uimotståelig vakker, lavtvoksende georgine med store blomster i en intens, purpurrosa til lilla farge. Et ypperlig valg til forkanten av bedet, men også i potte.

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

En georgine i en klasse for seg. Store, velfylte blomster i kraftig rødlilla med hvite spisser på kronbladene. Danner høye, store planter som fyller ut i bed og i store potter. Meget fin snittblomst.

72310

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Overdådig blomsterrik, lavtvoksende georgine med 10 cm store blomster i en varm, romantisk rosa fargetone. Perfekt som kantplante i bed, men også i lave potter.

Dahlia x pinnata

Dahlia x pinnata

72325

72320

Løkstørrelse I

72330

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Eventyrlig vakker, lavtvoksende georgine med 15 cm store blomster i en varm, sukkertøyrosa fargetone. Et ypperlig valg for middelstore potter, men også i mindre bed.

72340

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

90 cm 0615-0930 'Caproz Pizzazz'

90 cm 0615-0930 Løkstørrelse I 'Caribean Fantasy'

80 cm 0615-0930 'Cartouche'

60 cm 0615-0930 'Crazy Love'

80 cm 0615-0930 'Duet'

Fargesprakende georgine med store, velfylte blomster i en fargekombinasjon som fører tankene til sukkertøy. Bra både i bed og store potter. Blir høy og røslig, ca. 90 cm.

Denne elegante høye georginen forgyller høstbedet med sin rosalilla farg.

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Bakgrunnen for navnet er ukjent for oss. Kanskje foredleren ville tilegne den til sin foretrukne pizzabaker? I så fall ingen dårlig gest, for heftigere georgine må man lete etter. Velfylte lillahvite blomster på røslige stilker vekker må ha-begjæret.

Dahlia x pinnata

Dahlia x pinnata

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

72353

72350

Løkstørrelse I

En georgine med store hvite blomster med skimrende rosa innslag, som er vel verd å dyrke. Middels høy, stødig voksemåte gjør den perfekt i blandede bed sammen med stauder og sommerblomster. Også fi i potte.

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Høy, dekorativ georgine med velfylte, røde blomster med kronblader prydet av en liten hvit spiss ytterst - kjempelekkert! Herlig i bed eller stor potte.

72360

72355

72345

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

40 cm 0615-0930 'Ellen Houston'

90 cm 0615-0930 Løkstørrelse I 'English Breakfast'

90 cm 0615-0930 'Sunexplosion'

50 cm 0615-0930 'Extase'

80 cm 0615-0930 'Femkes Choice'

Georginen som er til å spise opp! Det er nok derfor den har fått sitt navn, som viser til en appetittvekkende engelsk frokost. Og så visst er den utrolig lekker med sine dekorative blomster.

Som en eksplosjon av solens varme farger lyser denne fantastiske georginen opp høstens bed og buketter - utrolig vakkert! Det er en helt ny georgine forbeholdt Nelson Garden!

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Lavtvoksende dekorativ georgine med intenst røde blomster og vakkert, mørkt rødaktige blader.

72365

Dahlia x pinnata

72370

Dahlia x pinnata

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

72373

Lav og kompakt voksende georgine med det særdeles passende navnet 'Extase'. Visst blir man i ekstase av dens intenst laksrosa og gule, velfylte blomster. Meget fin i potte, men også i forkanten av bedet.

72

NELSON GARDEN 2017

70-82-Lök_2017-No.indd 72

Høyde

Løkstørrelse I

Blomstring

72375

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Dette er en georgine med unikt lang stilk, noe som gjør den spesielt egnet som snittblomst. Den er intensiv lilla med hvite tupper på kronbladene, og så vakker at dyrkeren har gitt den navn etter sin datter Femke.

72377

Beliggenhet: Sol, halvskygge, skygge

2016-10-24 16:24


FOTO: Kristina Geisler Nilsson

6 TIPS TIL STELL: 1. Sett knollene i bed og potter om våren når risiko for frost er over. Du kan også sette dem i potter på et varmt uterom i mars-april for tidligere og lengre blomstring. 2. Best blomstring blir det om georginene får stå i full sol, men den kan også trives i delvis skygge. 3. Georginen liker godt å få mye vann, og vokser enda bedre om du gir den næring av og til. 4. Topp plantene, så blir de tette i stedet for høye og tynne. 5. Knips av visne blomster, det fremmer blomstringen. 6. Enkelte høye sorter krever støtte for ikke å velte.

DYRKE I POTTE

Georgine

Georginer er det lett å lykkes med, og de kan dyrkes både rett i blomsterbedet eller i potte. Foretrekker du potter er Go-Gogeorginene perfekte. Det er en litt lavere sort, spesielt dyrket frem for å ha i potte. Go-Go-georginene har en kompakt voksemåte med mange og store blomster, og er naturligvis også veldig fine i små blomsterbed.

Hagegleder_red sidor i frodel_ny.indd 73

2016-11-02 10:21


1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

90 cm 0615-0930 'Fleurel®'

55 cm 0615-0930 'Heatwave'

90 cm 0615-0930 'Jamaica'

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Her er georginen for den "hvite haven". Gigantisk store, 20-25 cm, fylte blomster i kremaktig hvitt. Passer best i bed sammen med stauder. Kan også plantes i store potter. Fin snittblomst.

72380

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

En ildfull rød georgine som sender en bølge av varme gjennom frosne, norske hjerter. Rødere enn dette kan det knapt bli, og rødt er jo likevel alltid rett. En kompakt voksende sort som passer så vel i bed som i potte og til snitt.

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Tofarget georgine som alltid tiltrekker seg oppmerksomhet. Store, røde blomster med dypt innskårede, hvite partier. Utmerket i både bed og potte. Meget fin til snitt. Blir ca. 90 cm høy.

72415

72410

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

90 cm 0615-0930 Løkstørrelse I 'Kelvin Floodlight'

50 cm 0615-0930 Løkstørrelse I 'Melody Harmony®'

55 cm 0615-0930 'Musette'

100 cm 0615-0930 'Myth'

Som frontlys av solskinnsgule blomster sprer denne fantastiske dahliaen lys og glede til hvert bed. Blomstene kan bli opp til 25 cm store og er fantastisk vakre. Hvorfor ikke nyte en dekorativ blomst i et fat fylt med vann?

Dette er sorten for den som elsker lyse pastellfarger i alminnelighet og rosa i særdeleshet. De store, velfylte blomstene skifter i rosa og hvitt mot en bakgrunn av mørkegrønne, nesten grønnsvarte blader. Meget dekorativ i bed eller potte.

En riktig praktfull, høy georgine med spektakulære blomster i lilla og hvitt. En garantert fulltreffer i bed eller stor potte. Meget fin til snitt.

Dahlia x pinnata

72417

Dahlia x pinnata

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

72425

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

En flott georgine med meget store blomster, såkalte "dinnerplates". Med sitt røffe og litt ville utseende kan den minne om en pion. En spennede dekorativ georgine med uvanlig spisse kronblad.

72434

72420

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

90 cm 0615-0930 'Mystery Day'

60 cm 0615-0930 'Pink Isa'

110 cm 0615-0930 Løkstørrelse I 'Rebecca's World'

100 cm 0615-0930 'Selma Lagerlöf'

55 cm 0615-0930 'Wittem'

Herlig georgine med noe polkagrisaktig over seg - og den er akkurat like søt som godteri. En artig detalj er at de intense kirsebærrøde feltene kan variere i form fra blomst til blomst!

Mørkelilla, velfylte blomster pryder denne georginen som er oppkalt etter Sveriges folkekjære forfatter Selma Lagerlöf. En georgine med tyngde og sterk karakter, som gjør seg bra i store bed eller store potter. Utsøkt snittblomst.

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

En praktfull høy georgine med spektakulære blomster i hvitt og lilla. En garantert fulltreffer i bed eller i en stor potte. Veldig fin som snitt.

72430

Dahlia x pinnata

En virkelig vakker georgine med hvit bakgrunn og rosalilla kanter. Med sin relativt kompakte voksemåte passer den utmerket i bedet, men også i krukke på balkong eller trapp. En høstbukett fylt av denne georginen kan ikke beskrives som annet enn.. uimotståelig!

74

NELSON GARDEN 2017

70-82-Lök_2017-No.indd 74

Løkstørrelse I

Dahlia x pinnata

72447

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Meget søt, lavtvoksende georgine med spede blomster i hvitt og lyslilla. Veldig fin i lave potter på altanen, men også som kantplante i bed.

72455

72450

72444

Høyde

Blomstring

Beliggenhet: Sol, halvskygge, skygge

2016-10-24 16:24


1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

40 cm 0615-0930 'Go Go Peach'

40 cm 0615-0930 'Go Go Pink'

40 cm 0615-0930 'Go Go Red'

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

En potte med denne fyldig orange georginen utgjør en energisk fargeklatt. Sorten er spesielt avlet frem for planting i potte, men den kompakte voksemåten, de store blomstene, og den rikelige blomstringen passer selvsagt også i et lite blomsterbed.

72460

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Den lekre ceriserøde Go Go Pinkgeorginen karakteriseres ved sin kompakte voksemåte og sin overdådige blomstring. Passer perfekt i potte eller i et litt mindre blomsterbed. Den dristige rosafargen kompletteres av en anelse gult i midten.

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Go Go Red har intenst røde blomster, store og fylte, og den blomstrer flittig. Med sin kompakte voksemåte passer den både for dyrking i potte og i blomsterbed. Hvem ville ikke gledet seg over en slik velkomst ved entréen?

72466

72463

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Pompon-georginer

1 Dekorative georginer

40 cm 0615-0930 Løkstørrelse I 'Go Go Speckled Pink'

90 cm 0615-0930 'La Recoleta'

100 cm 0615-0930 'Glow'

40 cm 0615-0930 'Go Go White'

Store blomster med kunstneriske fargeklatter i mørk rosa mot en lysere bakgrunn. Den kompakte voksemåten gjør den perfekt både for dyrking i potte og i blomsterbed, og den rikelige blomstringen er et ekstra pluss. Et virkelig blikkfang.

Sensasjonell georgine med uvanlig farge. De middelstore blomstene er nesten svarte når de slår ut, for deretter å overgå til mørkt sjokoladebrun. Sorten vekket stor oppmerksomhet da den ble lansert på Wisley Show 2009. Et "must" for entusiasten!

Dahlia x pinnata

72469

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

En georgine med ildrøde, tett fylte og helt runde blomsterkuler. Vidunderlig i bed, gjerne flere i gruppe.

72490

72475

Dahlia x pinnata

Den hvite Go Go-georginens kronblader har gul base og spisser i lilla nyanser. Med sine store blomster, sin rikelige blomstring, og sin kompakte voksemåte pryder den alle steder den står. Passer perfekt for dyrking i potte, men også i blomsterbed.

Løkstørrelse I

72472

1 Pompon-georginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

80 cm 0615-0930 'Snowflake'

110 cm 0615-0930 Løkstørrelse I 'Alauna Clair Obscur'

100 cm 0615-0930 'Ambition'

100 cm 0615-0930 'Chat Noir'

110 cm 0615-0930 'Color Spectacle'

Utsøkt formede, 15 cm store blomster i en lysende kombinasjon av purpur og hvitt.

Høy kaktusgeorgine med intenst fiolette blomster, som er meget fin i kombinasjon med planter i en lysere fargeskala. Til bed, potte og snitt.

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

En såkalt pompong-georgine med snøhvite, tett fylte og helt runde blomsterkuler. Vidunderlig i bed, gjerne flere i gruppe, men også i vakre potter.

Dahlia x pinnata

72510

Dahlia x pinnata

72495

Løkstørrelse I

72515

Dahlia x pinnata

Syndig mørkerød kaktusgeorgine som formodentlig er oppkalt etter den berømte nattklubben i Paris. Heldigvis er det ikke syndig å ha den i hagen. Strålende vakker i bed eller potte. Fin til snitt.

Prisgruppe

70-82-Lök_2017-No.indd 75

Løkstørrelse I

72530

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Eventyrlig vakker georgine med tett fylte, 20 cm store blomsterkuler i en herlig varm oransjerød farge med hvite spisser på kronbladene. Egner seg i bed, også i store potter. Holdbar snittblomst.

2017 NELSON GARDEN

72535

75

2016-10-24 16:24


1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

120 cm 0615-0930 'Jeanne d'Arc'

110 cm 0615-0930 'Kennemerland'

100 cm 0615-0930 'Ludwig Helfert'

100 cm 0615-0930 'Miss Sophie'

120 cm 0615-0930 'My Love'

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Eksepsjonelt vakker georgine med stråleformede, lysrosa kronblader og kontrasterende gult i midten. Lekker kaktusgeorgine for både bed og potte. God også til snitt.

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Intenst solgul er denne strålende kaktusgeorginen som lyser opp i hvilket som helst bed. Blir også fin i en stor potte. Fin til snitt.

72545

72540

Dahlia x pinnata

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Høy og røslig kaktusgeorgine med velfylte oransjefargede blomster med stor attraksjonskraft. Plantes med fordel i den bakre delen av bedet, alternativt i en stor potte på altanen.

72550

En staselig kaktusgeorgine med eksepsjonelt store, karakteristiske og velfylte blomster. De rosa kronbladene lysner mot midten, og går deretter over i et hint av gult. Strålende vakker fyller den sin plass i blomsterbedet.

Løkstørrelse I

72552

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Helt hvit georgine av den kaktusblomstrede typen med sine karakteristiske, store, strålende blomster som alltid vekker oppmerksomhet og beundring. Plant i bed eller potte, fin til snitt.

72555

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

110 cm 0615-0930 'Orfeo'

60 cm 0615-0930 'Park Princess'

90 cm 0615-0930 'Preference'

100 cm 0615-0930 'Vuurvogel'

120 cm 0615-0930 Løkstørrelse I 'Witteman's Best'

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Høy og staselig kaktusgeorgine med velfylte, dypt fiolette blomster med herlig glans. Plantes med fordel i den bakre delen av bedet, alternativt i en stor potte på altanen.

72565

Dahlia x pinnata

Lav kaktusblomstret georgine med en intens blomsterprakt som nesten skjuler bladverket. Rosa, sammenrullede kronblader med lyse spisser i skuddene. Meget lekker i en vakker potte, men også flere i gruppe i bedet.

Løkstørrelse I

72570

Dahlia x pinnata

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Gnistrende korallrosa georgine av den kaktusblomstrede typen med sine karakteristiske, store, strålende blomster som garantert vekker oppmerksomhet. Herlig blikkfang i bed, men også flott i potte og til snitt.

72575

Løkstørrelse I

Oppsiktsvekkende og fargesprakende kaktusgeorgine med ildfullt oransjerøde blomster hele sommeren. Pryder sannelig sin plass i bed eller potte. Meget fin til snitt. Kan trenge oppbinding.

Dahlia x pinnata

Elegant georgine med intense røde blomster og et kraftig bladverk. Dekorativ i bed og er nydelig i buketter.

72593

72590

1 Georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

90 cm 0615-0930 'Darkarin'

100 cm 0615-0930 'Bonesta'

70 cm 0615-0930 Løkstørrelse I 'Créme de Cassis'

110 cm 0615-0930 'Gerrie Hoek'

75 cm 0615-0930 'Pacific Ocean'

Desserten i blomsterbedet, en søt kombinasjon av vinrød og rosa. Kronbladene har mørk, vinrød underside og blek rosa overside. Minner veldig om en vannlilje som flyter på rosa blader når den slår ut. Også fin som snittblomst.

Høy og sjarmerende georgine med store, intenst sukkertøyrosa blomster. En suveren sort for store bed, eller hvorfor ikke i en stor potte. Fin til snitt.

Dahlia x pinnata

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Purpurrød, nesten lilla georgine med kontrasterende hvite spisser. Dette er en utvikling av gamle anemonelignende sorter, bare med mye større blomster - inntil 15 cm er ikke uvanlig! Best i blandede bed, men potte er heller ikke feil.

76

72605

NELSON GARDEN 2017

70-82-Lök_2017-No.indd 76

Løkstørrelse I

En romantisk drøm i spraglete rosa er denne georgine med tett fylte, store blomsterkuler.

72625

Dahlia x pinnata

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

72630

Dahlia x pinnata

Løkstørrelse I

Denne georginen danner ordentlige busker med overflod av blomster, ofte flere enn 50 stykker samtidig. Blomstene er friskt gule i midten og varmt oransjerøde mot tuppene. Passer både til blomsterbed og potter.

72633

72627

Høyde

Blomstring

Beliggenhet: Sol, halvskygge, skygge

2016-10-24 16:24


1 Løytnantshjerte

1 Løytnantshjerte

Dicentra spectabilis

1 Purpursolhatt

Dicentra spectabilis

50 cm 0515-0630 Løkstørrelse  2/3

Løytnantshjerte er meget vakker når den begynner å springe ut i forsommerens første dager. Passer i bedet og utmerket i f.eks. et hageparti med preg av naturtomt, dvs. en noe mer naturlig planting med trær, busker og stauder. Vakker til snitt.

Løytnantshjerte er meget vakker når den begynner å springe ut i forsommerens første dager. Passer i bedet og utmerket i f.eks. et hageparti med preg av naturtomt, dvs. en noe mer naturlig planting med trær, busker og stauder. Vakker til snitt.

72650

10 Freesia

72655

Løkstørrelse I

72670

Eucomis bicolour

Løkstørrelse I

Veldig dekorativ og hardfør staude med høye, forgrenede og stive stilker. Får runde, stålblå blomsterstander og fli ete, tannete blader. Tørketålig og lettdyrket i bed. Tørk gjerne blomsterstanden og bruk dem som evighetsblomster.

8 Freesia

Freesia x hybrida

60-80 cm 0601-0630

40-50 cm 0701-0831 Løkstørrelse 14/16

Særegen og eksotisk plante for den som søker det lille ekstra. Kraftige blomsterstengler prydes i toppen av store, tette, gulgrønne blomsterstander som minner om en liten ananas.

72710

72690

12 Freesia

Freesia x hybrida

1 Ananaslilje

Eryngium planum

En av hagens vakreste planter, med stødig stilk og mørkegrønne, hårete blader. Blomstene er store og rosafargede med en stor, dekorativ skivekrone. Praktfull fargeklatt i bedet, også i potte. Stilig og holdbar snittblomst. Tiltrekker seg sommerfugler

10 Freesia

Freesia x hybrida

80-100 cm 0701-0930

2 Hagestikle

Echinacea purpurea

70-100 cm 0515-0630 Løkstørrelse  2/3

15 Duftlilje

Freesia x hybrida

Gladiolus callianthus

30-45 cm 0701-0930 Løkstørrelse  6/+

30-45 cm 0701-0930 Løkstørrelse  6/7

30-35 cm 0701-0930 Løkstørrelse  6/+

30-45 cm 0701-0930 Løkstørrelse  6/7

80-100 cm 0801-0930 Løkstørrelse  6/7

Freesia med doble blomster i rent hvitt. Passer utmerket i bedet som fargekontrast blant stauder, men kanskje enda bedre i potte, så du kan stille den på et sted der du kjenner den søte duften. Plantes gjerne i grupper. Meget fin som snittblomst.

Freesia med doble blomster i forskjellige farger. Passer utmerket i bedet som fargekontrast blant stauder, men kanskje enda bedre i potte, så den kan stilles på et sted der du kjenner den søte duften. Plantes gjerne i grupper. Flott som snittblomst.

Enkel freesia i ildfullt rødt. Passer utmerket i bedet som fargekontrast blant stauder, men kanskje enda bedre i potte, så du kan stille den på et sted der du kjenner den søte duften. Plantes med fordel i gruppe. Meget fin som snittblomst.

Enkle freesiaer i ulike farger. Passer utmerket i bedet som fargekontrast blant stauder, men kanskje enda bedre i potte, så du kan stille den på et sted der du kjenner den søte duften. Plantes med fordel i gruppe. Meget fin som snittblomst.

Duften fra blomstene er deilig, spesielt i skumringen og om natten. Passer utmerket i bedet, f.eks. som fargekontrast blant stauder, men også i potte. Vakker sammen med sommerblomster og sommerblomstrende løker og knoller. Utmerket snittblomst.

72730

12 Duftlilje

Gladiolus communis ssp byzantinus

80-100 cm 0801-0930 Løkstørrelse  8/+

Duften fra blomstene er deilig, spesielt i skumringen og om natten. Passer utmerket i bedet, f.eks. som fargekontrast blant stauder, men også i potte. Vakker sammen med sommerblomster og sommerblomstrende løker og knoller. Utmerket snittblomst.

50-70 cm 0715-0930 Løkstørrelse  6/+

Med sine vidunderlig mørkerosa blomster blir den tettblomstrede gladiolen et heftig innslag i hagen. Passer godt blant stauder og busker, men også i steinpartier. Dyrk gjerne flere i gruppe. Vakker i buketter.

72765

Prisgruppe

70-82-Lök_2017-No.indd 77

8 Tettblomstret gladiol

Gladiolus callianthus

72735

72770

72740

72745

72760

7 Sommerfuglgladiol

7 Sommerfuglgladiol

7 Glamourgladiol

80-110 cm 0715-0930 Løkstørrelse 10/12 'Ice Cream'

80-110 cm 0715-0930 Løkstørrelse 10/12

60-80 cm 0715-0930 Løkstørrelse 12/14 'Flevo Junior'

Gladiolus x hortulanus

En gladiol så lekker at man nesten vil spise den opp. Mykt avrundede blomster i kremaktig hvitt og smørgult. Egner seg i bed, gjerne flere i gruppe. Også i store potter og til snitt.

72780

Gladiolus x hortulanus

En herlig blanding av herlige sommerfuglgladioler. Rikelig med mykt avrundede blomster i kraftige pastellfarger. Egner seg i bed, gjerne flere i gruppe. Kan også plantes i store potter. Vidunderlig i buketter.

72785

Gladiolus x hortulanus

Den dypt fløyelsrøde sorten 'Flevo Junior' tilhører en ny gruppe gladioler med enestående egenskaper. De er lave, krever ingen oppbinding, blomstrer rikelig og lenge.

2017 NELSON GARDEN

72805

77

2016-10-24 16:24


8 Gladiol

8 Gladiol

7 Gladiol

8 Gladiol

8 Gladiol

100-120 cm 0715-0930 Løkstørrelse 12/14 'Blue Isle'

100-120 cm 0715-0930 Løkstørrelse 12/14 'Espresso'

100 cm 0715-0930 Løkstørrelse 10/12 'Fiorentina'

75-120 cm 0715-0930 Løkstørrelse 10/12 'My Love'

80-110 cm 0715-0930 Løkstørrelse 12/14 'Nova Lux'

Storblomstret gladiol av aller høyeste klasse. Mørkeblå, elegante blomster på høye stilker. Egner seg i bed, gjerne flere i gruppe. Også i store potter og fremfor alt fantastisk i buketter.

En gladiol med et navn som fører tanken til kaffe, og det kjennes ikke helt feil med tanke på den brunrøde fargen. Opplys gjerne kaffen med melk, dvs. kombiner med planter i lyse farger som forsterker det kraftige inntrykket. Blandede bed og snitt.

Storblomstret gladiol med rent hvite blomster med kontrasterende rød flekk i svelget. Egner seg i bed, gjerne flere i gruppe. Også i store potter og fremfor alt fantastisk i buketter.

Byr på romantikk og kjærlighet i overflod - en skjønn gladiol i klare nyanser av hvitt og rosa. La den skinne i bedet langs grusgangen. La den være blikkfanget i den store krukken på balkongen. La den spre videre kjærligheten i en praktfull bukett til din nærmeste venn!

Storblomstret gladiol med lysende, solgule blomster langs de røslige stilkene. Utmerket i bed og som snittblomst, bør da høstes når den nederste blomsten har begynt å springe ut. Kan trenge å bindes litt opp.

Gladiolus x hortulanus

Gladiolus x hortulanus

72820

Gladiolus x hortulanus

Gladiolus x hortulanus

72835

72830

Gladiolus x hortulanus

72850

8 Gladiol

7 Gladiol

7 Gladiol

7 Gladiol

10 Gladiol

80-100 cm 0715-0930 Løkstørrelse 12/14 'Rose Supreme'

80-100 cm 0715-0930 Løkstørrelse 12/14 'Traderhorn'

80-125 cm 0715-0930 Løkstørrelse 12/14 'Vera Lynn'

100-120 cm 0715-0930 Løkstørrelse 12/14 'White Friendship'

80-110 cm 0715-0930 Løkstørrelse 12/+

En romantisk drøm i rosa er denne statelige, høye gladiolen. Egner seg i bed, gjerne flere i gruppe. Også i store potter og fremfor alt fantastisk i buketter.

Storblomstret gladiol av ypperste kvalitet. Skinnende røde, elegante blomster på høye stilker. Egner seg i bed, gjerne flere i gruppe. Også i store potter og fremfor alt fantastisk i buketter.

Intens gladiol med lys lilla base, mørkere kanter, og et fantastisk lillamønstret midtre. En tøffing i bedet og i krukken, eller i høstens fineste bukett? Kan behøve oppbinding.

'White Friendship' er en storblomstret gladiol av høy kvalitet. Utmerket å bruke som snittblomst, og bør da høstes når den nederste blomsten har begynt å springe ut. Kan trenge oppbinding.

Gladiolus x hortulanus

Gladiolus x hortulanus

72870

2 Brudeslør

Med sin overflod av små, rosa blomster er det en meget attraktiv snittblomst. Den er også dekorativ i bedet, der den er luftig og fyldig som en rosa sky. Egnet til tørking som evighetsblomst.

72915

80-100 cm 0701-0831

8 Væpnarlilje

Løkstørrelse I

72925

72890

Væpnerliljen er spinkel med smale blader og traktformede blomster, ca. 8 cm lange. Trives utmerket i potte innendørs, men står gjerne ute på solfylte og varme steder om sommeren. 72945

Vidunderlig blanding av storblomstrete gladioler i de mest utsøkte farger. Utmerket i bed og som snittblomst, bør da høstes når den nederste blomsten har begynt å springe ut. Kan trenge litt oppbinding.

40 cm 0701-0730 'Elegans'

Hosta sieboldiana

Løkstørrelse I

Denne fantastiske doggbladliljen har et vidunderlig bladverk i en kraftig blågrønn farge. Over bladverket reiser det seg i juli 60 cm høye stilker med fiolette blomster. Bladene er ypperlige som utfylling i buketter.

72960

40 cm 0701-0730 Løkstørrelse I 'Frances Williams'

Doggbladlilje passer i den mer skyggefulle delen av hagen. Sorten 'Frances Williams' har store mørkegrønne blader med dekorativ gul kant. Får lyslilla blomster på 60 cm høye stilker i juli. Bladene er vidunderlige som utfylling i buketter.

78

NELSON GARDEN 2017

70-82-Lök_2017-No.indd 78

Høyde

Blomstring

72900

1 Dogghosta

Hosta sieboldiana

20-30 cm 0615-0930 Løkstørrelse  6/7

Gladiolus x hortulanus

1 Dogghosta

Habranthus robustus

I bedet står denne planten som en hvitblomstrende sky, fyller fint, er luftig og gir en fi kontrastvirkning. Meget vakker til snittarrangementer og til tørking som evighetsblomst.

72885

Gypsophila paniculata

Løkstørrelse I

Gladiolus x hortulanus

72880

2 Brudeslør

Gypsophila paniculata

80-100 cm 0701-0831

Gladiolus x hortulanus

72860

72965

Beliggenhet: Sol, halvskygge, skygge

2016-10-24 16:25


2 Rosebasun

2 Rosebasun

Incarvillea delavayi

30-50 cm 0601-0730

1 Hageiris

Incarvillea delavayi

Løkstørrelse I

Rosebasunblomsten har elegante, bregneaktige blader og opprette stilker med store, traktformede purpurrosa blomster.

72985

30-50 cm 0601-0730 'Snow Top'

Løkstørrelse I

Rosebasunblomsten er en staude med elegante blader og opprette stilker med store, traktformede blomster. Sorten 'Snow Top' har rent hvite blomster.

10 Hollandiris

Hollandsk iris har utsøkt formede blomster, her i en herlig blanding av matchende farger. Passer utmerket i bedet blant stauder, men også i potte

73035

Hollandsk iris har utsøkt formede blomster, her i en herlig blanding av matchende farger. Passer utmerket i bedet blant stauder, men også i potte

Iris x hollandica

70 cm 0601-0730

Løkstørrelse I

Hageirisens inntagende blomster hører til forsommerflor ts beste. Denne sorten har en romantisk pastellrosa farge. Staude som er hardfør i hele landet.

73015

73040

50 cm 0701-0830 Løkstørrelse 8/9 'Eye of the Tiger'

Hollandsk iris i en helt fantastisk fargemiks av blått, hvitt, svart og gult. Passer utmerket i bedet blant stauder, men også i potte. Lekker sammen med sommerblomster. Vakker snittblomst.

73030

5 Akssøyleblomst

2 Hageliljer

2 Hageliljer

30-50 cm 0701-0930 Løkstørrelse 12/+

125 cm 0701-0831 Løkstørrelse 14/16 'Black-Out'

70 cm 0701-0831 Løkstørrelse 12/14 'Lolly Pop'

Blendende vakker er denne nye mørkerøde liljen med rødsvart svelg og små svarte flekker. Blomstene gir et blankt, skinnende inntrykk. Dessuten er 'Black-Out' uvanlig riktblomstrende med opptil 8 knopper per stilk. Fin i bed, men aller best i potte.

Middels høy asiatisk lilje med elegante blomster i hvitt og rosa. Passer fint i blandede bed og til snitt. Plant gjerne tre eller flere i gruppe. Eller hvorfor ikke i potte på uteplassen?

Lilium

Nøysom og takknemlig staude for blandede bed. Lilla blomster i kolbelignende ansamlinger på stive, bladkledde stilker fra juli og fremover. Meget attraktive for bier, humler og sommerfugler. Veldig god som snittblomst.

73010

Liatris spicata

50 cm 0701-0830 Løkstørrelse  8/+

Løkstørrelse I

Hageirisens inntagende blomster hører til forsommerflor ts beste. Denne sorten har den klassiske blåfiolette fargen. Staude som er hardfør i hele landet.

Iris x hollandica

50 cm 0701-0830 Løkstørrelse 7/8

70 cm 0601-0630

6 Hollandiris

Iris germanica

72995

10 Hollandiris

Iris x hollandica

1 Hageiris

Iris germanica

73060

Lilium

73090

73080

2 Hageliljer

2 Hageliljer

2 Hageliljer

2 Orientlilje

2 Orientlilje

100 cm 0701-0831 Løkstørrelse 14/16 'Navona'

45 cm 0701-0831 Løkstørrelse 14/16 'New Wave'

100 cm 0701-0831 Løkstørrelse 14/16 'Renoir'

120 cm 0801-0930 Løkstørrelse 14/16 'Corvara'

120 cm 0801-1030 Løkstørrelse 14/16 'Rialto'

Det er noe eget med hvite blomster. Denne asiatiske liljen med sine gigantiske, kremhvite blomster med lysegrønt svelg utgjør intet unntak. At den dessuten får opptil 8 knopper per stilk, gjør jo ikke saken verre. Til bed eller i potte.

En asiatisk lilje som er dyrket frem for dyrking i potte. Den er lav, ca. 45 cm, med stødige stilker og utrolig riktblomstrende - ca. 10 knopper per plante! Plant i god jord i store potter og gled deg over blomsterprakten fra juli og fremover.

'Renoir' - en lilje like vakker som et maleri av kunstneren hvis navn den bærer. De lysrosa blomstene med mørkere rosa striper er uimotståelige. Sorten er også meget riktblomstrende med ca. 8 knopper per stilk. Til bed, potte og snitt.

Den frekke liljen 'Corvara' byr oss på store, velduftende, magentarøde blomster med små mørkerøde flekker. Tilføy så en tynn stripe silkehvitt langs kronbladenes kanter, og underverket er fullbyrdet. Vidunderlig i bed, i potte og til snitt.

Ny orientalsk lilje med delikat formede blomster. Fargen er rent hvit og kronbladene har elegant krusete kanter som gir blomstene et spesielt sofistikert inntrykk. Blomstenes duft er bedøvende. Dyrkes i gruppe i bed eller potte, fin til snitt.

Lilium

Lilium

73095

Prisgruppe

70-82-Lök_2017-No.indd 79

Lilium

73100

Lilium

73105

Lilium

73120

2017 NELSON GARDEN

73135

79

2016-10-24 16:25


2 Orientlilje

1 Kongelilje

1 Kongelilje

100 cm 0801-1030 Løkstørrelse 16/18 'Star Gazer'

80-120 cm 0701-0831 Løkstørrelse 16/18 'African Queen'

100 cm 0701-0831 Løkstørrelse 16/18 'Golden Splendor'

En av de absolutt mest populære orientalske liljene. De utsøkte blomstene har rosa grunnfarge med mørkere partier og flekker samt hvite kanter. Duften er bedøvende. Dyrk gjerne flere i gruppe i bed eller potte, fin til snitt.

Vidunderlig fargevariant av den populære og spektakulære kongeliljen. Blir ca. 1 m høy og får rikelig med store, trompetformede oransje blomster fra juli og utover. Duften er tung og behagelig. Dyrkes i gruppe i bed eller potte, fin til snitt.

Gullblomstrende variant av den populære kongeliljen. I morgenkulden og om kvelden er luften fylt av den herlige duften. Kan dyrkes i store deler av landet. Passer utmerket i bedet eller mellom busker. Alternativt kan liljene med fordel dyrkes i potte.

Lilium

Lilium

73140

Lilium

73160

73165

1 Oransjelilje

2 Tigerlilje

1 Kongelilje

110-125 cm 0801-0831 Løkstørrelse 14/16

100-150 cm 0801-0831 Løkstørrelse 14/16

80-120 cm 0701-0831 Løkstørrelse 16/18

Oransjeliljen er en besynderlig plante med vill opprinnelse i Kina. Får inntil 15 små, nikkende blomster per stilk. Passer i blandede bed, blant busker og i glissent gress og i steinete skråninger.

De oransjerøde blomstene er meget karakteristiske med sin turbanform og mørke flekker. Kan spre seg der den trives, særlig med yngleknopper. Passer utmerket i bedet, blant busker og i glissent gress og på engen. Anses som mindre appetittlig for rådyr.

Kongeliljen fyller luften med god lukt, både i morgenkulde og om kvelden. Kan dyrkes i store deler av landet. Passer bra i bedet eller mellom busker. Liljene kan også med fordel dyrkes i potte.

Lilium henryi Baker

Lilium lancifolium

73180

1 Praktlilje

50-60 cm 0701-0831

Praktliljen kan få inntil tolv duftende, litt hengende blomster med kraftig bakoverbøyde kronblader. Blomstrer om sensommeren/høsten, og forlenger dermed liljesesongen. Passer utmerket i bedet eller mellom busker. Kan også med fordel dyrkes i potte.

80

73200

Løkstørrelse I

Dramatisk mørkerøde og triangelformede blader, og søte rosa kronblad. Blomtrer lenge, og med sin lave voksemåte passer den i steinpartier, bed eller potte. Flerårig om den overvintrer frostfritt.

73260

15 Lykkegjøkesyre Oxalis tetraphylla

Løkstørrelse I

En virkelig mirakelblomst, med mengder av trompetformede, velduftende blomster i flere forskjellige farger - i enkelte tilfeller også på samme plante!

15-20 cm 0501-1030

73230

15 cm 0601-0930 Løkstørrelse  5/+ 'Iron Cross'

Denne takknemlige planten ble før mye dyrket som potteplante, og kalles ofte lykkekløver. Rosettoxalis kan dyrkes innendørs som potteplante, og utendørs i store potter samt i bed, og der gjerne som kantplante.

73250

6 Sommerfuglgjøkesyre Oxalis regnellii

15-20 cm 0501-1030

Løkstørrelse I

Snøhvite, flikete blomster mot et mørkegrønt bladverk. Med sin lave voksemåte og lange blomstringstid passer den i potte, steinpartier, og i bed. Flerårig om den overvintrer frostfritt.

73253

5 Gjøkesyre Oxalis inops

10-15 cm 0601-1030

Løkstørrelse I

Rosa blomster med samme myke form som det lysegrønne bladverket. En plante for potte, steinpartier og bed, som blomstrer lenge. Går i vinterdvale, og må oppbevares frostfritt. Med litt vann, lys og varme kvikner den fort til igjen på våren.

73256

73210

NELSON GARDEN 2017

70-82-Lök_2017-No.indd 80

Mirabilis jalapa

100 cm 0801-0930 Løkstørrelse 18/20 'Rubrum'

Oxalis triangularis

73190

2 Mirakelblomst

Lilium speciosum

6 Triangelgjøkesyre

Lilium regale

Høyde

Blomstring

Beliggenhet: Sol, halvskygge, skygge

2016-10-24 16:25


1 Silkepion

1 Silkepion

80 cm 0615-0730 Løkstørrelse 2/3 'Karl Rosenfeld'

100 cm 0615-0730 Løkstørrelse 2/3 'Sara Bernhardt'

Klassisk hageplante av beste sort som bør finnes i alle hager. 'Karl Rosenfield' har store, tett fylte, røde blomster og dufter herlig. Lettdyrket og bekymringsløs når den har fått godt feste. Kan trenge støtte.

Klassisk hageplante av beste sort som bør finnes i alle hager. 'Sarah Bernhardt' har store, tett fylte, røde blomster og dufter herlig. Lettdyrket og bekymringsløs når den har fått godt feste. Kan trenge støtte.

Paeonia lactiflora

73270

Herlig oransje, fylte, nesten kuleformede blomster som passer utmerket i bedet som en fargeklatt blant stauder, men også i potte. Herlig snittblomst. Betydelig mer robust enn den ser ut til, og tåler temperaturer ned mot nullstreken.

Romantisk rosa, fylte, nesten kuleformede blomster for bed, i potte og gjerne til vakre buketter. Friskt og frodig bladverk som matcher de vakre blomstene.

73335

Løkstørrelse I

Herlig variant av blåklokke med 6-8 cm store, bredt klokkeformede blomster på middels høye stengler. Trives i næringsrik, god gartnerjord i blandede bed. Fin snittblomst.

Tigridia pavonia

Den store triangulære blomsten er virkelig spesiell med sitt slående flekkete sentrum. Passer utmerket i bed som fargepalett, men også i potte. Lekker sammen med sommerblomster og andre sommerblomstrende løker og knoller. 73400

Løkstørrelse I

Intense grønne og nikkende hvite blomster på en streng. Danner store, sammenhengende grupper og er perfekt i skyggen av trær og høye busker.

73320

73310

7 Ranunkel

1 Solhatt

Ranunculus asiaticus

25 cm 0701-0930 Løkstørrelse 7/8

Klassisk hvite, fylte, nesten kuleformede blomster for bed, i potte og gjerne til vakre buketter. Friskt og frodig bladverk som matcher de vakre blomstene. 73340

Rudbeckia occidentalis

25 cm 0701-0930 Løkstørrelse 7/8

Fylte, nesten kuleformede blomster i blandede farger for bed, i potte og gjerne til vakre buketter. Friskt og frodig bladverk som matcher de vakre blomstene.

73345

60 cm 0701-0930 'Black Beauty'

Løkstørrelse I

Denne veldig spesielle solhatten har frodige grønngrå blader, unik i sitt slag med store, purpursvarte, koniske blomsterknapper utelukkende omgitt av grønne begerblad, og helt uten kantblomster. Passer utmerket i bedet. Meget dekorativ til snitt.

73360

1 Kala

1 Kala

1 Kala

1 Kala

30-60 cm 0701-0930 Løkstørrelse 14/16 'Black Magic'

30-50 cm 0701-0930 Løkstørrelse 14/16 'Picasso'

30-60 cm 0701-0930 Løkstørrelse 14/16

30-60 cm 0701-0930 Løkstørrelse 14/16

Stilig plante med mørkt gule, trompetformede blomster med iøynefallende svarte svelg som sitter i en kolbelignende samling omgitt av det karakteristiske, såkalte hylsterbladet. Vakker i potte der den kan plantes tettere.

Vakker som solitær, men også fin med sommerblomster og andre sommerblomstrende løker og knoller, og i bed blant stauder. Fin også i potte (kan da plantes tettere). Utmerket snittblomst, bør i såfall høstes når hylsterbladet begynner å åpne seg.

Med dypt vaseformede og langlivede blomster er flekk-kala en eksotisk plante for feinschmeckeren. Sorten har benhvite blomster og dunkelt grønne blader med hvite flekker. Kjempefi i bedet, men også i potte. Fantastisk snittblomst.

Eksotisk plante med rosa, trompetformede blomster med dypt svelg. Langlivede og holdbare blomster. Store, lansettformede og kraftig grønne blader. Fin solitærplante, også i bed med stauder og sommerblomster. Flott i potte, eksklusiv snittblomst.

Zantedeschia

60-90 cm 0701-0930 Løkstørrelse 7/9

60-100 cm 0601-0731

73300

Polygonatum multiflorum

73330

8 Tigerblomst

Prisgruppe

70-82-Lök_2017-No.indd 81

Ranunculus asiaticus

25-30 cm 0701-0930 Løkstørrelse 7/8

Slektsnavnet Phlox er gresk og betyr flamme, og dette navnet passer godt på disse duftende og skjønne blomstene som lyser opp i haven. Passer utmerket i bedet, gjerne plantet flere sammen.

6 Ranunkel

Ranunculus asiaticus

25 cm 0701-0930 Løkstørrelse 7/8

Løkstørrelse I

50-70 cm 0701-0831

1 Storkonvall

Platycodon grandiflorus

80 cm 0801-0930

7 Ranunkel

Ranunculus asiaticus

73275

1 Stor flatklokke

Phlox paniculata

5 Ranunkel

1 Høstfloks

Paeonia lactiflora

Zantedeschia

73430

Zantedeschia albomaculata

73450

73470

Zantedeschia rehmannii

2017 NELSON GARDEN

73490

81

2016-10-24 16:25


Lovely Match

3 Georginer, Fire & Flames 80-110  cm 0615-0930 Løkstørrelse I 'Lady Darlene', Lake Ontario', Maxime'

3 Georginer, Pink Diamonds 80-100  cm 0701-0930 Løkstørrelse I 'Santander','Bright Diamond','Le Castel'

Hvitt og rosa i en elegant og finstemt, men likevel sprakende balanse. Alle de tre sortene har store, fylte blomster med kremhvit bunnfarge som kompletteres med rosa sjatteringer og stenk.

82

00-110 cm 1 0701-0930 Løkstørrelse 12/14 'Gwendolyn', 'Adrienne', 'Avalanche'

73680

73700

73660

5 Lilje, Black & White Lilium

Gladiolus

90-125 cm 0701-0831 Løkstørrelse 14/18 'Black Eye', 'Mapira'

60-70 cm 0701-0831 Løkstørrelse 10/12

En oppsiktsvekkende kombinasjon av tre fargesterke gladioler for hagen din. Disse utsøkte blomstene lar ingen forbli uberørt. Egnet til bed, gjerne alle sammen i en samlet gruppe.

Tre søte georginer i rosa og hvitt med doble rader kronblad. De åpne blomstene lokker til seg bier, humler, og sommerfugler. Voksemåten er lav og kompakt, og de passer derfor både i potte og i bed. Med sine lange stilker er de også fine til snitt.

15 Gladiol, Mighty Midgets

Gladiolus x hortulanus

73650

Dahlia x pinnata

Den mørkeste liljen, og liljen med de Tenk så praktisk med gladioler i kommørkeste øynene er en effektiv kompakt dvergstørrelse. De blir bare ca. 60-70 cm høye, og har derfor lettere for binasjon. To mesterverk som passer utmerket blant andre stauder eller trær å holde seg oppreist. Her er en herlig og busker. Etter blomstring kan løken fangst av sorter i blandede farger. ligge i jorden for blomstring neste år.

73720

73740

73670

NELSON GARDEN 2017

70-82-Lök_2017-No.indd 82

50-100 cm 0615-0930 Løkstørrelse I 'Motto', 'Orange Nugget', 'La Gioconda'

40-55 cm 0615-0930 Løkstørrelse I 'Hartenaas' 'I. Fabula' 'I.Fantastico'

18 Gladiol, Striking Trio

You are my sunshine - sommerens og høstens aller varmeste solskinn! En strålende kombinasjon av dahliaer som høyner humøret hvor enn man ser dem, i bed eller kanskje i de utroligste buketter som vil utsmykke hjemmet.

65 cm 0701-0930 Løkstørrelse I 'Avignon', 'Vancouver', 'Kiev'

73630

3 Georginer, Sunshine Dahlia x pinnata

Dahlia x pinnata

3 Georginer, Nectar

Med denne kombinasjonen blir du nabolagets georginemester. Her får du tre sorter med enormt store blomster - ca. 20 cm i diameter! Fargespekteret går fra hvitt og pastellrosa til rødt og rødfiolett. Plant i gruppe i bed eller i potte.

En fantastisk samling i gull og rødt som byr på nyanser fra den hete ettermiddagssolen til de siste strålene i solnedgangen. Et blikkfang utover det vanlige i bed, krukker, eller som snittblomst.

3 Georginer, Magnum Dahlia x pinnata

Dahlia x pinnata

Høyde

Blomstring

Beliggenhet: Sol, halvskygge, skygge

2016-10-24 16:25


Sid 82 unik annons

2017 ODL ARVÄN

Hagegleder_s83.indd 83 64 84-annons_2017-Fi.indd

83

2016-11-02 2016-10-25 09:01 15:49


BIO BACT Tomatnæring I en tid hvor alle er bevisste på opprinnelsen til maten vi spiser, tenk da hvor fantastisk det er å kunne høste solmodne tomater rett fra balkongen eller drivhuset. Bio Bact er en plantenæring som også fungerer som en jordforbedrer – og den er godkjent for økologisk dyrking!

Bio Bact – en naturlig del av kretsløpet

www.nelsongarden.no

83-annons_2017-No.indd 64

2016-11-07 11:39

Hagegleder  

Nelson Gardens frøkatalog og magasin til inspirasjon 2017.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you